Tidningen Succé Nr 03 Mars 2019

Page 1

Nr 03

2019

Mars

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

KRÖNIKAN

Den obekväma nackdelen med våra bekväma liv BILEN

Corollan är tillbaka! MODE

Vi längtar efter våren

ROYAL REPUBLIC LOVAR FULLT ÖS! Succé möter Adam Grahn

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se


SUCCÉ

REDAKTION

Kvitto borde väl kvitta...?

ROLAND LUNDGREN Chefredaktör 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

Häromdagen bara nu. Besöker en av vår stads nyligen startade restauranger och en händelse där rev upp en glasklar stig rakt genom minnesbanken och ganska långt tillbaka i tiden. Lovade mig själv då att från och med den dagen alltid ta kvitto!

EVA MELLQVIST Säljare/Skribent 0704-85 90 61 eva@succeblekinge.se

Gjorde jag alltså inte nu vilket alltså kom att leda till obehagliga minnen från förr. Egentligen var det inget märkvärdigt med det som hände i på restaurangen häromdagen. Grejen var att jag valde att betala för mat och dryck för mig och mitt sällskap samtidigt som jag gjorde beställningen. Fick frågan om jag ville ha mitt kvitto och tackade nej till det. Det som blev konstigt och rev upp den där stigen bakåt i tiden var när vi skulle gå därifrån. För nu var det en del ny personal i lokalen och när vi reste oss kom frågan om vi ville betala. Som sagt. Inga märkvärdigheter hände. Det räckte gott att jag berättade att det redan var betalt så var den saken ur världen. Värre var det förr...

GUNILLA STRÖMBERG Skribent gunilla@succeblekinge.se

IDA LILJEGREN Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION Ida Liljegren Roland Lundgren TIDNINGEN SUCCÉ Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona

info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe TRYCK: MittMedia Print. UPPLAGA: 34 000 ex.

STIGEN GENOM min minnesbank leder till den vackra staden Göteborg och ett restaurangbesök där. Vi var fem personer som då och då genomförde våra arbetspass där och den här gången hade vi slitit hårt och var väldigt nöjda med vår insats. Detta skulle förstås firas med god mat och dryck

därtill. För att förstå hur det som hände där kunde hända så måste här tilläggas att på den tiden fanns det inget som hette ”betalkort”. Man sa ”bank-” eller ”bankomatkort”. Med ett sådant kunde man ta ut kontanta pengar i speciella bankomater och sedan fick man alltså betala med dessa kontanter. Precis som vi också gjorde då.

vid vårt bord igen med notan i handen. Helt kallt la hon den på bordet igen och menade att det kanske var dags att betala nu? Vi trodde förstås att hon drev med oss men hon var verkligen iskall. Stod på sig när vi protesterade och hämtade sin chef som valde att försvara sin anställda. Antingen satte de det i system tillsammans eller så måste hon ha blåst sin chef många gånger. I vilket fall så stod vi på oss. Kränkta som vi var. Vi ombads inför övriga gäster att lämna restaurangen och aldrig mer komma tillbaka. Det var inget svårt löfte att hålla...

DET BLEV LITE ”bökigt” för vi betalade var för sig och sedlar och mynt trängdes på notan tills servitrisen var nöjd. Det borde hon blivit för vi var stolta och på gott humör så vi lämnade alla en bra dricks utöver det vi ätit och druckit. Hon lämnade vårt bord med ett leende och frågan om vi ville ha kvitto. ”Nej, nej, nej!” Det kunde väl kvitta...? En sak till fick hon med sig bland sedlarna och mynten när hon lämnade vårt bord, skulle vi bittert få erfara; Själva notan...

kvar någon stund till innan vi var klara för att lämna restaurangen och det var då det hände. Servitrisen stod

VI BLEV VÄL

ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE

NÄSTA SUCCÉ I DIN BREVLÅDA 27 - 28 APRIL För mer Succé tills dess besök oss på nätet: www.succeblekinge.se

OMRÅDE: Karlskrona och Ronneby. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser. OMSLAGSFOTO: Leo Åkesson.

Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.

DENNA TIDNING PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.

SID 2

Nr 02

Vill du visa att ditt företag finns? Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ.

2019

Succé Karlskrona/Ronne

by

www.succeblekin

ge.se

KRÖNIKAN

Det här med Karlskrona... SOPHIA

Röstningssyste AHLIN met - Ett bottennapp! BILEN

För små och stora äventyr

POPDROTTN ING EN FRÅN NORRLA ND Succé möter Lisa

KARLSKRONA

Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget. Du når oss på 0708 935 835 eller info@succeblekinge.se. Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se.

Februari

Borgmästaregatan

15 ; 0455 - 267 00

Miskovsky

; www.specsavers.s

e

DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR KLIMATKOMPENSERAD HELA VÄGEN FRÅN PRODUKTION TILL DISTRIBUTION.


KRÖNIKAN

Den obekväma nackdelen med våra bekväma liv

Det här är symbolen för vår nya app. Sök och ladda ner ”Blekingetrafiken”.

Att komma in i värmen efter en promenad i ösregn. Att träffa någon en längtat efter så mycket att det gjort ont. Att få träffa sitt nyfödda barn efter en smärtsam förlossning. Eller att springa uppför målrakan efter flera timmars kämpande i ett maratonlopp. När jag tänker på tillfällen som gjort mig lycklig så anar jag ett mönster. Även om de lyckobringande situationerna skiljer sig väsentligt åt i både orsak och grad av glädje, så har de någonting gemensamt, nämligen att de alla har föregåtts av någonting de flesta av oss skulle klassa som ”obekvämt”. Kallt regn. Långvarig längtan. Trötthet. Smärta. Jag kan inte låta bli att undra om jag hade upplevt samma känsla av glädje i ovan nämnda situationer om vägen dit hade varit spikrak, enkel och helt utan obekväma inslag? Jag tror faktiskt inte det. högre grad av lycka har motståndet vid dessa tillfällen gett mig något mer, nämligen insikten om att min fysiska och mentala kapacitet är så mycket större än vad jag tidigare trott. Att inse att jag (och alla andra människor!) har en enorm potential att klara av stora påfrestningar öppnar upp för en mängd möjligheter. Plötsligt kan jag i utmanande situationer ersätta den spontana reaktionen ”Nej, jag kan inte!” med ”Tänk om jag kan?” - och faktiskt tro på att det går att genomföra det där som tidigare verkat omöjligt. ”Oavsett om du tror att du kan eller om du tror att du inte kan så kommer du att få rätt” är ett populärt motivationscitat som påtalar vikten av att tro på sig själv. Vår egen tilltro till vår förmåga att lyckas med sådant vi tar oss för påverkar utgången. På psykologispråk kallas det för Self-Efficacy - självtillit. Vi kan såklart ha olika självtillit i olika situationer, men enligt min erfarenhet kan vi göra den överförbar till det mesta i livet. FÖRUTOM EN

MED TRON PÅ att obekväma och utmanande

situationer får oss att utvecklas fysiskt och mentalt, ser jag en potentiell nackdel med de konstant bekväma liv vi lever. Bekvämt är härligt, smidigt och enkelt.

MAJA BJÖRKEBÄCK FAMILJ: Barnen Olle och Lovisa, sambo Johan. SYSSELSÄTTNING: Hälsopedagog

och projektledare. INTRESSEN: Löpning, triathlon, swimrun och isbad.

Det är ju så skönt att vara lagom mätt, lagom varm, att välja bilen istället för cykeln, att stanna inne när det regnar, att shoppa via internet och att välja soffan istället för gymmet. Men det bekväma ger oss inga utmaningar. Och tänk om våra bekväma vanor får oss att följa minsta motståndets lag i alla val vi gör, så att vi tillslut glömmer bort - eller aldrig ens upptäcker - vår inneboende potential? Usch, vilket sorgligt scenario. SEDAN I HÖSTAS har jag provat en i mitt tycke alldeles fantastisk strategi för att få en regelbunden dos av obekvämlighet - isbad! Det kalla vattnet är obehagligt, men inte farligt, och känslan efteråt är obeskrivligt skön. Det finns alltid ett motstånd att övervinna innan jag kan kliva ner i det kalla, men det är bara genom att övervinna det motståndet jag kan få uppleva den härliga känslan efteråt. Förutom lugn och närvaro känner jag mig levande, stark och modig, samtidigt som jag har lärt mig - ännu en gång - att jag och min kropp klarar mer än jag tror. DET GÄLLER såklart att hitta sitt eget sätt att utmana det konstant bekväma. Vi har alla olika förutsättningar, intressen och mål i livet. Alla vill inte bada isbad eller springa maratonlopp och det är okej. Men jag vill verkligen slå ett slag för att våga välja det obekväma då och då. Att välja det som tar emot. Att tacka ja till utmaningar och träna på att övervinna motstånd för att successivt flytta fram gränsen för vad vi klarar av. Dessutom är jag säker på att vi som en extra bonus också upptäcker att det bekväma ofta känns bra mycket härligare när vi har någonting obekvämt att jämföra det med… Så - vad tänker du göra för något obekvämt idag?

Högskolestudent? I vår nya app får du som högskolestudent 25 % rabatt på alla dina resor. In our new app you as a student get a 25 % discount on all your trips.

FAVORITPLATS: Mörtsjöåsen, 2 mil norr om Karlskrona. I mina ögon världens vackraste plats, där jag kan varje krök på varje stig. LÄNGTAR TILL: Årets två bästa sommarveckor på Mörtsjölägret som anordnas av Skol IF Mörtsjöåsen för 93:e året i rad! Jag är en tredje generationens ”mörtan”-ledare (jag går i mormors och mammas fotspår) och i år gör jag mitt 25:e år som lägerledare.

SID 3


SUCCÉ

Nielsens vintips

Lite solglimtar från Iberiska halvön! Gå gärna in på www.lars-vin.com om du är intresserad av vinprovningar eller vill titta på artiklar. Som vanligt kan du gå in på www.foodfolder.se, en mycket bra hemsida med matinspiration och även fina bilder på rätterna samt lättlästa recept. I nästa nummer kommer jag plocka ut goda roséviner och god mat till det, så håll till godo.

Denna månad har jag provat mycket vin, bland annat från Iberiska halvön som jag har bra prisvärda röda viner. Jag har även provat ett riktigt prisvärt budgetvin från Rioja plus ett vitt från Katalonien. Jag tagit med en Cava (mousserande) som jag gillade och provade till en musselgryta. Mousserande (ekologiskt) Som jag vill att vi ska skåla med för det är fem år sen jag började skriva i Succé. En prisvärd Cava från Spanien (Cava är en benämning på spanskt mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden, andra jäsning på flaska) från Katalonien och där från Barcelona området. Producenten är Vilarnau som ägs av Gonzalez Byass. Vinet heter Vilarnau Brut Natur Organic (7731) 95 kr. Det är gjort på de traditionella druvorna Macabeo, Xarel-lo och Parellada. Det är torrt (4g socker liter) har bra frukt och syra med en klart godkänd mousse. Ett vin som passar till fisk och skaldjur samt en riktigt trevlig som aperitif. Prova den till receptet på en krämig musselsoppa. Vitt vin (smakrikt och ekologiskt) Här är ett vitt smakrikt vin från Penedès i Katalonien som kommer från producenten Torres och är välkänd i vinvärlden. Vinet heter Torres Gran Viña sol (2459) 89 kr gjord på Chardonnaydruvan. Torrt med bra frukt och balanserade syror, (3g socker liter). Inslag av päron, äpplen och exotisk frukt som passar till smakrika rätter på fisk och skaldjur men även kyckling och kallskuret. Prova det till receptet på Skaldjurspaella. Rött bag in box (okomplicerat vin) Vinet kommer från Alentejo i Portugal och producenten Consulvinus. Det heter La Strada (2178) 219 kr och är gjort på druvorna Syrah och Trincadeira. Medelfylligt fruktdrivet vin med balanserad syra, inslag av mörka bär, körsbär och en kryddig ton. Passar till rätter som griskött

Kontakta

och lamm. Prova det till receptet på Kalvgryta med pepparrotsvisp. Rött vin (generös frukt) Det här vinet kommer från Rioja i Spanien. Producenten heter Campo Viejo. Vinet heter CampoViejo Crianza (2786) 85 kr och är gjort på druvorna Garnacha, Mazuelo och Tempranillo som är klassiska i Rioja. Vinet har minst 12 månader på fat och är medelfylligt med generös frukt och trevlig syra, inslag av ljusa och mörka bär med vaniljtoner. Passar till gris, kalv och lamm med generösa tillbehör. Prova det till receptet på Tomat i ugnen med mandel och ost, vegetarisk men kan användas som tillbehör till en köttbit eller fisk. Rött vin (med karaktär) Det här vinet kommer från Spanien och området Kastilien-León, det är ett vin som föll mig i smaken och finns på beställningssortimentet. Producenten heter Bodegas Portia som ägs av Grupo Faustino mer känt från Rioja. I början på 1990-talet köpte man 160 hektar vingård Ribera del Duero. Vingårdarna omplanterades och man byggde upp ett helt nytt vineri. Vinet heter Portia Roble (BS 71256) 119 kr, gjort på druvan Tempranillo och har fyra månader på fat. Medelfylligt vin med generös frukt, bra balanserad rak syra och markerade tanniner. Inslag av mogna svarta vinbär, moreller och ljusa röda bär och mycket fina integrerade fattoner. Passar bra till smakrika rätter på lamm, nöt och vilt, man kan vara mycket generös med smakrika tillbehör. Prova det till receptet på T-Bone steak med pepparpotatis och rödvinsmör.

o

f fert! o i r f s d a n t ss för kos

9 28 04 14 0 7 0 e k c Jo 9 26 98 0 0 6 7 0 r e Pet

LARS NIELSEN VINKÄNNARE

Mat och vinglädje med Lars Nielsen Månadens drink Gjord av bartendern Trolle Nordlinder, drinken heter Calle Loca och är baserad på gin. ‣ 5cl Gin ‣ 2cl citronjuice ‣ 2cl sockerlag ‣ Ingefära ‣ Gurka ‣ Ginger Beer, alternativ Ginger Ale Riv ingefära i en shaker ca 1tsk, skär av 3 bitar gurka och lägg i. Muddla (pressa) samman med resterande ingredienser förutom Ginger Beer. Skaka det med is och sila av det när ni häller upp det i ett glas, lägg i isbitar i glaset och toppa det med Ginger Beer, har man inte Ginger Beer så funkar det med Ginger Ale. Lägg i några skivor gurka och en skiva ingefära. Sedan är den klar för att njutas.

Välkomna företag eller privatpersoner till en trevlig kväll med en vin- eller champagneprovning för anställda eller gäster. Info: www.lars-vin.com Provningar • Nybörjarkurs i vinkunskap • Tema-provningar, länder, druvor. • Champagneprovningar • Mat och vin i kombination • Ost och vinprovning • Vin och chokladprovning LARS NIELSEN DRYCKESKONSULT Tel: 0706-59 64 62 lars.nielsen@telia.com www.lars-vin.com

Vi är specialiserade med goda kunskaper om fönster/fönsterbyte och lång erfarenhet i branschen. Vi är certifierade Velux takfönstermontörer. Vi utför även inglasning av altan, bygger uterum, byter garageportar och ytterdörrar. Behöver du byta panel, tilläggsisolera eller måla om ditt hus? Kontakta oss!

Långö Bygg & Måleri AB info@langobygg.se

SID 4


SUCCÉ

Stort sortiment av marksten

2för1 från

kr kr 795 0 kr 0kr

0

Enkelslipade glas Inkl. ögonbotteningår alltid Inkl. ögonbottenfotografering Inkl. ögonbottenfotografering fotografering

Vi har marksten, plattor, murar och dekorsten från tillverkaren Våxtorps Betong AB

“Som författare är “Somviförfatta författa är synen ktig för mig” “Som rere är synen vi ktig för mig” synen viktigDenise för Rudberg mig”

Kontakta oss så hjälper vi dig med råd om vad man ska tänka på när du planerar att anlägga en yta med marksten. Vi erbjuder ett fullservicepaket där vi levererar stenen hem till er. Vi kan även rekommendera professionella stenläggare.

- Författare Denise Rudberg Denise Rudberg - Författare - Författare

Förutom marksten hittar du även jord och annat som hör trådgården till hos oss.

Skapa din look

Testa din ögonhälsa Testa din din ögonhälsa ögonhälsa Testa

Få solglasögon i din styrka på köpet, Synundersökning 0 kr Synundersökning 0 Skapa din look när du köper glasögon kr vid köp av valfri båge vid köp av valfri valfri båge båge Få köp solglasögon i din styrka på köpet, vid av

när du köper glasögon

Missa inte Kustvägens lilla vårmarknad hos oss på Olsängspotatis gård lördagen 13 april kl. 10.00-15.00

Karlskrona Borgmästaregartan 15,0455-267 00 Karlskrona Karlskrona Borgmästaregatan 15, 0455-267 Boka din synundersökning på00 specsavers.se Karlskrona Karlskrona Borgmästaregatan 15, 0455-267 00 karlskrona@specsavers.se, Borgmästaregartan 15,0455-267 00 15, 0455-267 00 Borgmästaregatan karlskrona@specsavers.se, Boka din synundersökning på specsavers.se Boka synundersökning på specsavers.se karlskrona@specsavers.se, Boka synundersökning på specsavers.se Boka synundersökning påbåge specsavers.se Fram t.o.m. 31 mars 2019 får du, vid köp av som finns från 395 kr, en utförlig synundersökning av en av våra legitimerade optiker helt utan

Välkommen till oss! Öppettider: Mån-fre 07.00-16.00 Gårdsbutikens öppettider: Mån-fre 07.00-19.00, lör-sön 09.00-17.00

Olsängsvägen 11, 373 78 Fågelmara Telefon: 0455-36 80 23 www.olsangspotatis.se

Fram t.o.m. 1 september 2019 får du färg och UV-skydd utan kostnad i ett av paren, när du köper 2för1 från 795 kr. Ord. pris 500 kr. Kan inte kombineras med andra erbjudanden/rabatter. ©2019 Specsavers. kostnad (ord. pris 345 kr). Kan kombineras med 2för1 eller 1 par med fritt tillval, men inte med erbjudanden/rabatter. Alla moment i KomplettSyn Fram t.o.m. 31 mars 2019 får du, vid köp av båge som finns från 395 kr, en utförlig synundersökning av en av våra legitimerade optiker helt utan ingår under förutsättning attutandu, de är i butik. ©2019 Specsavers. Fram 31 mars får viditillgängliga avnärmed båge som nns från en tillval, utförlig synundersökning av en av våra legitimerade optiker helt utan Fram t.o.m.t.o.m. 1 september 2019 får du345 färg2019 ochkr). UV-skydd ettköp av paren, du köper2för1 2för1 från fi 795 kr. Ord.1 pris 500395 kr. Kan kr, inte kombineras med andra erbjudanden/rabatter. Specsavers. kostnad (ord. pris Kan kostnad kombineras eller par med fritt men inte med©2019 erbjudanden/rabatter. Alla moment i KomplettSyn kostnad (ord.förutsättning pris 345 kr). att Kandekombineras medi butik. 2för1 eller 1 par med fritt tillval, men inte med erbjudanden/rabatter. Alla moment i KomplettSyn ingår under är tillgängliga ©2019 Specsavers. ingår under förutsättning att de är tillgängliga i butik. ©2019 Specsavers.

VÄLKOMMEN VÅREN OCH ALLA GÄSTER! Den 5 april öppnar vi på Utkiken på upp dörrarna igen. Vi ser fram emot att se er alla och njuta av våren och sommaren tillsammans med Karlskronas bästa utsikt. Vi har något för alla! Stor läcker lunchbuffé 7 dagar i veckan. Nytt till sommaren! Pizza, kroppkakor, grillmackor, räkmackor, sallader, olika slags kaffe, kakor pajer, glass i stora lass m m.

Påskbuffé Påsken firar vi med en härlig påskbuffé 19-21 april. Inkl. mineralvatten, kaffe och dessert. 245kr/vuxen, 95kr/barn Ring för att boka bord: 0455-133 70.

Många nyheter kommer i sommar! Håll koll på vår hemsida och Facebook!

Kärleksstigen - Bryggareberget, KARLSKRONA · 0455 -137 70 www.utkikenkarlskrona.se · info@utkikenkarlskrona.se

SID 5


SUCCÉ

Välkommen till Millans Café! VI FINNS MITT PÅ STORTORGET I MILITÄRHEMMETS FASTIGHET

SALLADSBUFFÉ Mån - ons kl 11 - 14 Linda, Madeleine, Mimmi, Erica, Rosa och Caroline. HOS OSS ERBJUDS BL A: · Kroppkakor från Skeppsgossen · Toast ·Hemgjorda smörgåsar · Varmkorv ·Salladsbar AVHÄMTNING: · Räkmackor · Baguetter · Frallor

Tors - fre kl 11 - 13

LEK- OCH PYSSELHÖRNA

· Kroppkakor · Sallader m.m · Samlingsalar för upp till 150 personer · Sammanträdesrum · PC-kanon · Obegränsad surf & gratis WIFI

· Gym · Relaxavdelning med dusch och bastu · Sittgrupp för 8 personer

Öppet: Måndag & onsdag 8 -21 Tisdag & torsdag 8-18, fredag 8 -16 Stortorget 1, Karlskrona · Tel: 0455 - 142 35 www.militarhemmet.se

Buffémat till festen Svensk

Italiensk

175 kr/pers

195 kr/pers

Marinerad fläskfilé, kycklingvingar, rostbiff, gravad lax, brieost, currypickles, vattenmelon, druvor, blandsallad, smör & bröd.

Kallrökt skinka, vitlöksmarinerade räkor, pastrami, salami, olivmix, gorgonzola, basilikayoghurt, melon, druvor, blandsallad, smör & bröd.

Internationell 210 kr/pers

Thaimarinerad kyckling, lufttorkad skinka, rökt kalkonbröst, gravad lax, brieost, vitlöksyoghurt, senapsås, druvor, blandsallad, smör & bröd.

För mycket tjat kanske blir en självuppfyllande profetia! Under de senaste månaderna har jag fascinerats av olyckskorparna som använder sociala medier för att berätta om alla butiker som har stängt i Karlskrona. Visst händer det att butiker stänger, men det händer lika ofta att butiker öppnar, men det är det ingen som tar fram megafonen och berättar om. det väl någon roll hur just jag handlar eller om jag näthandlar i stället för att shoppa i den lokala butiken på stan? Jodå, det gör det. Om alla vi i Karlskrona kommun handlar för 100 kr per månad i city, betyder det 79 miljoner kronor per år. 79 000 000 kronor! Smaka på den siffran, det är ofantligt mycket pengar och ändå bara en 100-lapp i månaden för var och en av oss som bor i kommunen. OK, vi höjer budet och handlar för 300 kr var, då blir summan nästan 238 miljoner kronor. Det är så mycket pengar så det är svårt att fatta. För 238 miljoner kr kan man köpa 60 villor. Den lokala handeln är alltså betydelsefull för vår kommunala välfärd.

I Karlskrona har vi en fantastisk mix av de större butikskedjorna kompletterat med många fina, mysiga och genuina butiker. Man kan ströva runt i city och handla i stort sett vad som helst. Allt från mjölk, egentillverkade chokladpraliner, skor, färskt kött, blomsteruppsättningar, välja bland massor av jeansmodeller, köpa egendesignade smycken, handla en tröja, en tavla, kristallglas, gå på gym, fika, handla designade heminredningsdetaljer och mycket mer. Listan kan göras hur lång som helst. Visst är det så vi vill ha det? En levande stadskärna med ett stort utbud, men det kräver en del av oss konsumenter. VI MÅSTE SHOPPA LOKALT!

MEN INTE SPELAR

ATT HANDLA LOKALT gynnar vårt lokalsamhälle, det är odiskutabelt. Pengarna stannar lokalt vilket påverkar handeln positivt. Om handeln påverkas positivt skapar det ringar på vattnet. Fler arbetstillfällen skapas, skatteintäkterna ökar vilket ger mer pengar till skolan, omsorgen och andra kommunala åtaganden. Sist men inte minst, enda chansen att få nya spännande varor och butiker till Karlskrona är att vi konsumenter handlar i vår stad. Ytterst få potentiella butiksinnehavare skulle komma på tanken att satsa sina egna pengar, tid och energi och öppna upp en butik om det inte finns någon efterfrågan och köpvilliga kunder.

SLÅ VAKT OM

den lokala handeln - handla lokalt. Det är många, många butiksinnehavare som fortsätter att kämpa för att ge oss andra trevliga varor att handla. Låt oss stötta dem på det enda sätt vi kan – HANDLA LOKALT.

lotta@karlskronacity.net

Vi vårstädar trädgården!

Alla alternativ inkluderar potatissallad eller potatisgratäng

CATERING FESTVÅNING LUNCHSERVERING

LOTTA HAUFFMAN

VERKSAMHETSCHEF, KARLSKRONA CITY

Vi sök er pensi onäre r som v ill jobba med oss!

Vi gör hus och trädgård klar för sommaren. Ordnar staketet Gör trädgården fin Beskär träd Gödslar Fixar altanen Fixar kolonilotten

Storeklimp, Gullberna Park | 0455 - 801 30

www.kallarmastaren.se

SID 6

karlskrona@veterankraft.se | tel: 0455-69 55 00


SUCCÉ

Studentbal • Tärna • Bröllop

STUDENTKOSTYM Slimmad studentkostym från

SVART ELLER BLÅ

3 999:-

ord. 4 999:Begr. antal. Först till kvarn..!

Vi har långklänningar och accessoarer för alla stora fester.

– STILSPECIALISTEN –

Boka tid för din provning. Varmt välkomna!

www.nymansherr.nu

Följ oss på Facebook och Instagram för att hålla dig uppdaterad om aktuella erbjudanden och happenings.

Norra Kungsgatan 5, Karlskrona 0455-175 00 | www.qarma.se

Ronnebygatan 39, Karlskrona - Tel. 0455 - 102 98 ÖPPET: MÅNDAG - FREDAG 10-18, LÖRDAG 10-15

Nu har vi vårkänslor i butiken!

Hantverkaregatan 9 Karlskrona info@alvashus.se www.alvashus.se Öppet: Tis-fre 11-18, lördag 11-15

Alvas Hus SID 7


SUCCÉ

Ali och Morteza.

Mat till vardag och fest INTENSITET VARIATION FUNKTION

Pastaköket Grytan är en nyöppnad restaurang där Holst Fiskaffär tidigare låg under många år. Inriktningen är främst pastarätter men menyn erbjuder mer än så. Restaurangen har ett stort utbud av rätter som t ex bakad potatis, sallader, soppor, kött- och fiskgrytor och kebab- och hamburgertallrik samt baguetter. Det är Ali och Morteza som tillsammans driver restaurangen. – För att vi ska kunna erbjuda det där ”lilla extra” har vi dels några rätter som sticker ut och utmärker sig utöver det vanliga. Vi har fullständiga rättigheter och ett bra urval av öl- och vinsorter från Italien, Australien, USA (Californien), Chile och Argentina samt Spanien. När det gäller våra ölsorter så har vi olika typer av öl så som pilsner, lager, ale och IPA. En riktigt bra öl är vår alkoholfria Melleruds Pilsner som passar bra till maten, berättar Ali. Bland våra pastarätter så har vi till exempel Skogens Skafferi, Quatro Formaggio och Gott & Blandat vilket

tillsammans med Pasta Carbonara som är våra helt klart mest sålda pastarätter och som blivit succé från start. – Trots att vi endast har haft öppet ett par månader så har vi redan stamgäster, vilket är roligt trots våra små missar de första dagarna. Alla nyöppnade restauranger och nystartade företag har ju lite ”barnsjukdomar” berättar Morteza med ett brett leende. Vi upplever att en pastarätt till lunch utgör ett bra alternativ till en pizza eller hamburgare på något snabbmatställe. Vi arbetar med att göra det mesta från grunden, våra såser och röror är egengjorda, berättar Morteza.

Alltid komplett helkroppsträning. Dessutom ingår Wellness Studios samtliga gym i medlemskapet. Vad väntar du på?

Kom igång redan idag!

Vi serverar dagligen Pastarätter • Grytor • Soppor Sallader • Bakad potatis Vi har fullständiga rättigheter

CrossFit Karlskrona | Landbrogatan 15, Karlskrona 0455-22500 | info@crossfitkarlskrona.se

Öppettider: Måndag - torsdag 11.00 - 20.00 Fredag - lördag 11.00 – 01.00

Norra Smedjegatan 8, Karlskrona 0455-33 33 88 SID 8


SUCCÉ

UTBILDNING ÄR A OCH O Vi satsar på de unga, de är vår framtid! Vi har i dag 7 elever i olika nivåer på salongen. Vi vill gärna presentera dem för er. Elevbehandlingar kan du boka via hemsidan eller på telefon. Vilma & Joel

Åk 1 frisörelevgymnasiet: Lättare klippningar, ”klippa toppar”, färgning av utväxt (ej helblondering eller slingor). Behörig frisör kollar alltid av både innan och efter för att säkerhetskälla kvalitet.

Sofia & Emelie

Åk 2 frisörgymnasiet: Klippningar toppar, slingor, färgningar (ej balayage eller helblonderingar). Behörig frisör kollar alltid av både innan och efter för att säkerhetskälla kvalitet.

Emma

Trainee nivå 2: Har gått ut gymnasiet och tagit sitt delprov. Påbörjat sin eftergymnasiala utbildning och finns hos oss hela veckorna. Gör de flesta behandlingar men tar längre tid på sig. Emmas behandlingar kollar vi oftast av, guidar och hjälper henne när det behövs.

Felicia & Hillevi

Trainee nivå 3: Snart färdiga behöriga frisörer. De jobbar självständigt och utför alla behandlingar vi har. Vi kollar av deras behandlingar mest för att se att de håller en hög kvalitet och vi guidar dem om det behövs men oftast kommer de med bra resonemang själva och vi bekräftar att de tänker rätt.

VI KLIPPER INTE HÅR, VI KLIPPER

DIG!

Riksgallerian, Ronnebygatan 40, 0455 - 121 30 www.salongetage.se

NU FINNS

PENSIONÄRS POOLEN I BLEKINGE

Ring oss gärna om du behöver hantve rkare! 40 års erfarenh et i branschen

.

Fast pris efter RUT-avdrag 10 timmar 1995:för allt vad RUT-tjänst innefattar. T ex städning, veckohandling, barnpassning m m.

GILLA OSS PÅ

(minimum 2 timmar per gång, material ska finnas på plats)

FACEBOOK

Självklart kan du även anlita oss färre timmar

www.facebook.com/ etage.karlskrona

Är du intresserad av våra tjänster?

Snart är det dags för en stor händelse!

Din studentexamen!

För privatpersoner erbjuder vi flera tjänster som underlättar vardagen och hjälper till att få loss både tid och energi till annat. Pensionärspoolen erbjuder också företagsbemanning inom en rad olika områden.

Exempel på vanliga uppdrag:

Kostymer Svart Mörkblå Mellanblå Ord.pris 1,999:-

1.699:-

Snöskottning • Städning • Veckohandla Barnpassning • Läxläsning Social Service • Bilskötsel • Datahjälp Trädgårdsjobb • Hantverkshjälp Adminstration • Transport

Extra: Fin kostymgarderob till dig som köper kostym (Värde 199:-)

Kostym Svart el. mörkblå regular eller slim

Väst till kostym

3.499:999:-

Varmt välkommen! Ronnebygatan 49 Karlskrona Tel 0455-100 31

Anders Hedfors, Telefon: 0708-261670 Epost: karlskrona@pensionarspoolen.se www.karlskrona.pensionarspoolen.se Följ oss gärna på sociala medier

SID 9


Vi längtar efter våren Vädret hänger inte riktigt med när vårens nyheter landar i butikerna. Det piggar helt enkelt bara upp att handla något nytt trots att vi stretar fram i motvind och regnrusk. För plötsligt spricker det upp och vi får äntligen möta solen som vi längtat så efter. Det är en explosion av färger och mönster oavsett om du är man eller kvinna. Själv har jag väl fastnat hårt i de gula nyanserna. EVA MELLQVIST FOTO: LINDA SCHUSTER

ALVAS HUS Klänningen är tillbaka på allvar och vårens modeller är många som t ex skjortblusklänningen, asymmetriska klänningar, omlottklänningar för att nämna några. Matcha med snygga accessoarer och skor i läckra färger.

ERNST NYMANS Den dubbelknäppta västen hamnar i fokus, den är lika snygg till kostym som till ledigare klädsel som t ex jeans och en snygg kavaj. Våga hawaiiskjortan eller hitta din favorit bland alla tröjor och skjortor i fantastiska mönster och färger.

SID 10


CARL XI MODE Snygga välskräddade kavajer funkar perfekt till det mesta. Handväskor för män har funnits länge och är egentligen inget nytt. En ”manbag” är en snygg accessoar som många gånger sätter pricken över i:et och håller dina fickor snygga.

Hazelton Brun sko med double monk.

1699 kr

Titanium Med memory foam för bästa möjliga komfort.

1999 kr

Massimo Tidlös och stilfull sko i skinn med snygga detaljer. Finns även i brun.

1999 kr

Nu finns vårens skor i butiken. Välkommen in!

Assis Eleganta och moderna skor i putsat buffelskinn. Finns även i svart.

Oban Elegant sko med klassisk brogue.

1699 kr

1699 kr

Glaze Vit sneaker i läder. Bekväm passform.

Glaze Sneaker i låg modell med detaljer i mocka.

1699 kr

Albi Klassisk stilig sko i äkta skinn.

1499 kr

Footwear MW Sko med korgvävsstruktur och grov gummisula.

1799 kr

1995 kr

Ronnebygatan 37, Karlskrona | Tel. 0455 - 102 38 Öppettider: Mån - Fre 10.00 - 18.00 Lördag 10.00 - 15.00 www.carlximode.se.........

SID 11


HOGLANDS Ledigt och snyggt. Med den tunna västen får du både värme och en snygg vårlook som passar fint till både jeansjackan och kavajen.

SPECSAVERS

Vilken båge är du? Här hittar du glasögonbågar från kända varumärken som till exempel Tiger of Sweden, Hugo Boss, Balmain, Bruuns Bazaar, Gant och många fler.

Renault CAPTUR SUV by Renault

Renault CAPTUR Life TCe 90 från

141 900 kr

*

(ord pris 161 900 kr)

Privatleasing från

1 910 kr/mån

**

Just nu ingår även nybilsbonus och 3 års fri service. Dessutom kan du köpa till vinterhjul för endast 1 990 kr. Totalt värde upp till 36 600 kr.* Och självklart ingår 5 års garanti. * Erbjudandet består av 3 års fri service, 4 vinterhjul för 1 990 kr samt en nybilsrabatt på 20 000 kr totalt värde 36 600 kr. Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller företagsstöd. Serviceavtal gäller för 15 000 km/år max 45 000 km eller 36 månader. Angivna priser är rekommenderade cirkapriser inklusive moms och lokala avvikelser kan förekomma. Gäller vid ordertecknande av en ny Renault personbil 25/1 - 31/3 2019. Renault reserverar sig för eventuella felskrivningar. Bilen på bilden är extrautrustad. ** Finansiering med Renault Relax Privatleasing inkl. 3 års fri service: 0 kr kontant, 36 mån, garanterat restvärde. Inga uppläggningsavgifter eller aviavgifter. Körsträcka 15 000 km/år inkl. service. 3 månader fritt privatleasingskydd ingår för privatpersoner 18–63 år. Extra kostnad per månad för vinterhjul 59 kr. Angivna priser är rekommenderade cirkapriser inklusive moms och lokala avvikelser kan förekomma. Gäller vid ordertecknande av en ny Renault personbil 25/1 - 31/3 2019. Renault reserverar sig för eventuella felskrivningar. Bilen på bilden är extrautrustad.

Gullbernavägen 22 Karlskrona 0455-355200 www.ahlbergbil.se

SID 12


VI SKAPAR HEMLÄNGTAN - BÅDE INNE OCH UTE FRI FRAKT OCH MONTERING* TILL ALLA SOM HANDLAR MÖBLER INNAN 31/3, VI TAR ÄVEN ERA GAMLA MÖBLER I RETUR UTAN KOSTNAD! *) ev monteringskostnad kan tillkomma på varor som har tidskrävande montering.

Se priset!

NU FYLLER VI BUTIKEN MED TRÄDGÅRDSOCH UTERUMSMÖBLER!

Akaroa Bord+6 stolar, Aluminium svart eller vit/glas/textilene, 200 x 100 cm ord. pris 7 065:- Nu 5 995:-

Peru Soffgrupp 3+1+1 inkl bord och dynor, Stomme Aluminium, Konstrotting, Bord 140 x 87 cm rek. pris 16 680:- Nu 13 690:- Ryggen är ställbar på fåtöljerna!

Salamanca Soffgrupp 3+1+1, Aluminium svart eller vit, Dyna grå, Bord 120 x 60 cm, ord. pris 9 290:- Nu 7 995:-

Hastings Matgrupp, Alu stomme/konstrotting Antracit Ø150 cm, ord. pris 18 815:- Nu 15 895:- Finns även i PureWhite och Seagrass!

Peru Recliner-SET, Alu stomme/konstrotting Antracit, ord. pris 10 740:- Nu 8 995:- 2 fåtöljer/pallar 1 sidobord

Westport Hörnsoffa med soffbord, aluminium vit/teak/ dynor, ord. pris 17 680:- Nu 15 495:- Soffbordet är höj och sänkbart!

Värdecheck 1 000:vid köp av Liverpool! Monaco Hörnsoffa med soffbord, Alu stomme/konstrotting, Liverpool Hörna med soffbord, Alu stomme/konstrotting ord. pris 12 490:- Nu 10 995:Antracit, ord. pris 9 895:- Nu 8 995:-

VARDAGSLYX Face Vas Orange, Höjd 31cm 198:-

DLA TRYGGT

.bromollamobler.se

Kruka Läppar i svart, vit eller beige, 3 storlekar från 149:-

Face Vas Profil, olika höjder från 179:-

ÖPPET: mån-fre 10-18, lör 10-15, sön 12-16.

r 10-15, sön 12-16 • Tfn: 0456/478 00

HANDLA DYGNET RUNT PÅ www.bromollamobler.se


VÅREN ÄR HÄR! Kom in och se nyheterna på vår nya cykelavdelning

2 999:– ASPENÄS LÖVENDAL 28” Klassisk 3-vxl damcykel. Stålram. Bekväm sittställning. Utrustad med korg fram, godkänt ramlås och batteribelysning.

4 499:–

ASPENÄS AMUNDÖN 28”

28” damcykel med cityram i aluminium, 7-vxl Shimano. Dubbelbottnade fälgar. Fotbroms och handbroms. Fullt utrustad med godkänt lås och belysning.

– Världens största sportkedja –

VI FIRAR!

KARLSKRONA AMIRALEN Tel. 0455-121 51 SID 14

68 N 19 DA


SUCCÉ

HOS OSS FINNS INGA TRÖSKLAR Bli medlem nu så ingår två tillfällen med en personlig tränare. Vi ser till att träningen verkligen blir av!

FOTO: HÅKAN LINDER

Vilken fullkomlig kross Dags att knyta ihop säcken. Oavsett bottennappet med nya röstningssystemet så gick det inte att undgå, John Lundvik fullkomligt krossade sitt motstånd i finalen. Inte ens en potatispress hade kunnat åstadkomma samma resultat. Att någon annan skulle roffa åt sig vinsten fanns helt enkelt inte. Vilket i sig gjorde röstningscermonin så tråkig att jag förstår varför Sarah Dawn Finér rabblade igenom poängen som om det vore en aktion. Vi vet redan resultatet, kom till sak, varför dra ut på det i onödan. (Nu kanske det egentligen handlade om tidspress men sambandet är ju talande) från de internationella jurygrupperna gick till John Lundvik. Inte ens Loreen eller Måns lyckades med den bedriften i sina respektive finaler. TV-tittarna har därför nu ställt in sig på Eurovision i Sverige 2020. Med all rätt. För om både svenska folket och jurygrupperna är överens borde det helt klart bli en rysare i Eurovision. Jag har inte landat i samma övertygelse ännu. John Lundvik var inte alls min vinnarkandidat efter första lyssningen, det krävdes några lyssningar till skillnad från Loreen och Måns som var så fullkomligt självklara vinnare från början till slut. Kan bero på att John Lundvik tävlade i vad jag skulle tro är vår starkaste final någonsin - och Arvingarna! Ja jag fattar såklart att vi inte kan skicka Arvingarna till Eurovision men självklart skulle legenderna vara i final. Vilken fröjd att se dem på scen. SAMTLIGA 12:OR

dessutom rädda Melodifestivalens rykte med stabila programledare och lite konsulthjälp från Edward af Sillén. Det finns helt enkelt ingenting klaga på även om man skulle vilja försöka. Stämningen skulle bli lite väl bitter.

Ni gjorde det bra SVT, men tro inte att räkmackan är tillbaka bara för det. Det krävs leverans för att fylla Melodifestivalens skor och tittarsiffrorna är ett strålande kvitto på det. Som sagts tidigare, låt artister vara artister, låt komiker vara komiker och fyll ut det med stabila programledare och ett genomtänkt manus. Svårare än så är det inte. Gambla inte bort Sveriges största TVprogram. Det är trots allt skattefinansierat och tittarna förväntar sig samma leverans som när de ringer 112 och behöver en ambulans. MEN NU FOKUSERAR vi på Eurovision och satsar helhjärtat på vinst i Israel. Att sätta höga krav på våra bidrag är vi duktiga på i Sverige och allt annat än topp 5 är oacceptabelt. Björkman har förmodligen redan börjat planera Eurovision 2020. Frågan där är väl bara om det ens går att överträffa Sthlm 2016 och copy paste med Petra Mede funkar väl knappast en gång till. Eller?

GYM+GOLF = SANT Visste du att man som aktiv medlem på Wellness Studio har många fina förmåner? En är att du kan kostnadsfritt gästspela hos tre av våra samarbetspartners. Ett riktigt fint mervärde för våra golfande medlemmar!

SVT LYCKADES

SOPHIA AHLIN SCHLAGERKÄNNARE

Ronneby GK, Kalmar GK och Trummenäs GK.

Eller läs mer på wellnesstudios.se FOTO: HÅKAN LINDER

SID 15


SUCCÉ MÖTER

Adam Grahn

Royal Republic lovar fullt ös!

Royal Republic! Bandet som har försett Karlskrona en egen stjärna i rockoch pophimlen är tillbaka. Första singeln ”Fireman & Dancer” från kommande album är redan ute. Bandet slog igenom 2010 med debutalbumet ”We Are The Royal” innehållande hitsinglarna ”Full Steam Spacemachine” och ”Tommy-Gun”. Andra albumet ”Save The Nation” kom två år senare. 2016 släppte bandet sitt tredje album ”Weekend Man”. Senaste albumet ”Club Majesty” släpps i maj och det är i samband med detta som Royal Republic ger sig ut på turné. Det är bandets fjärde album i ordningen och ryktas vara det starkaste hittills. När de kliver upp på scen på Karlskrona Skärgårdsfest den 2 augusti utlovas dansant rock, peace, love, glitter och självklart fullt ös! Att första singeln släpptes på internationella kvinnodagen är inget sångaren Adam Grahn fäst sig vid. Inte heller är bandnamnet Royal Republic menat att vara ett slag för monarkin. Frågan är om de ens gillar vårt kungapar? Kungar och Majestäter, finns det ett tema? – Det är inget jag tänkt på, att ”Firemen & Dancer” släpptes just den 8 mars. Men det sammanfaller väl fint! Vi kan fira båda. Men, Kungen alltså! Varken jag eller bandet är så väldigt insatta i politik eller så men Kungen och Silvia tycker vi om, de är mysiga. När vi startade bandet hade vi tre alternativ till olika namn som vi knåpade på. Ett av dem var just ”Club Majesty”. Vi hade en rolig idé från början att skapa en fiktiv klubb, ett ställe där Royal Republic är husband sedan urminnes tider och där de absolut vildaste och grisigaste festerna ägt rum, fast ändå för bara rika

SID 16

människor, för det är bara det klientelet vi jobbar mot, skojar Adam. Med glimten i ögat, eller? – Med en stor glimt, där är nästan inget annat. Det syns bara en enda stor glimt där ögat ska sitta! Vi ville inte vara ett sådant där fräsigt, klassiskt rockband med tatueringar, långt hår och nitar. Vi ville vara ett rockband för privilegierade människor. ”Club Majesty” kunde lika gärna varit vårt bandnamn. I början blev vi lite påtvingad att försöka vara lite tuffare än vad vi i själva verket är. Skivbolaget tyckte vi var för snälla och välkammade, inga skandaler och skit. Det är ju så man säljer ett rockband, det ska vara lite skandalöst. Vi var för snälla för det men försökte tuffa till oss så gott det gick, minns Adam Grahn. Weekendturnén blev en vändpunkt för oss. Vi kastade alla utom oss själva överbord och idag är det helt vårt skepp. Vi bestämmer allt och gör som vi vill. Det är nog därför nya plattan är lite mer dansant och festligare. Den påminner om hur sjukt roligt vi hade under förra turnén. Vi har aldrig festat så mycket och jag tror feststämningen från den tiden har präglat nya plattan. Flera har regerat över saxofonen! Är det dags att slå ett slag för saxofonens återkomst i svensk pop och rock? – Alltså, ni anar inte! Det har varit ett ställningskrig utan dess like mellan mig och vår manager i Tyskland. ”Fireman & Dancer” var den första demon som jag skickade ner. Nu jäklar är vi något på spåren här, sa jag. Det första han svarade när han ringde tillbaka samma dag var – jättebra låt, men vi kan inte ha saxofon med! Det är ingen som spelar det på radion! Då blev det lite krig, för jag funkar så, det vet han också. Att om man säger att jag ska gå till vänster, går jag till höger. Så jag börjar lägga sax på varenda demo jag gjorde i stället, till en början på

rent jävelskap. Jag började öva för mitt eget höga nöjes skull för drygt ett år sedan. Jag ville lära mig något helt nytt som jag inte känt på innan. Så jag har haft superkul! Vi kommer inte lägga saxofon på varje låt, men den kommer definitivt att dyka upp på fler spår. Det återstår att se hur fasen vi ska lösa detta rent praktiskt. Det får bli en senare fråga. Temat är ju genomgående att det här ska vara gränslöst. Vi vill inte sätta upp några ramar för oss själva och låter ingen annan göra det heller. Det har varit gott om folk genom tiderna, framförallt de senaste fem åren, som har velat peka ut allt ifrån vårt sound, vårt skrivande till vår image. Det är en av de mindre roliga bitarna i det hela när det går bra och pengar är inblandat i leken. Men vi har hållit i väldigt hårt och stått på oss. Redan från start kände vi att vi måste tycka att det här är det roligaste som finns, annars kommer det aldrig att funka. Man känner det när man kollar på videon. Lekfullheten och viljan att tänja på genregränserna når verkligen ut, liksom humorn och värmen. Är skinnpajen utbytt mot paljettkostym för gott? – Leo Åkesson, Art Director på Paraply, har producerat en helt otrolig video. Han har gjort tre stycken åt oss på förra plattan, till exempel ”Baby” som blev ordentligt uppmärksammad och hamnade på Billboardlistan i USA. Leo har en förmåga att sätta bilder till vår musik på ett sätt som ingen annan. Då har vi jobbat med ganska många människor i branschen, folk från Berlin, Los Angeles och London. Så är det hemma i Karlskrona det händer. Där hittar man det här geniet på Hantverkargatan bredvid Aladins Pizzeria, det är helt otroligt! Skinnjackan går aldrig ur modet kan jag säga. Det ena behöver inte utesluta det andra. Men någonstans mellan att

vi köpte paljettkavajer och jag började spela saxofon hände det något. Jag nämner ofta The Beatles som referens. Jag vill knyta an till en ramfri och artistisk frihet. Det har vi alltid drömt om, att likt Beatles kunna lägga låtar med helt olika stilar som ”Yesterday” och ”Helter Skelter” bredvid varandra och framföra dem därden enda gemensamma nämnaren egentligen bara är musikerna, samma människor som sjunger och spelar de och de fantastiska låtarna. Jag har bölat lika mycket till Uno Svenningsson som till Beatles, Metallica, Rammstein, John Williams, Tom Petty och så vidare. Låt musik vara gränslös och skippa genrerna, bara lyssna liksom. ROYAL REPUBLIC har nominerats till pris för ”Bästa svenska grupp”, och de har framförallt fått rykte om sig att vara ett helt fantastiska som liveband. Turnerandet har minst sagt upptagit en stor del av tiden. – Ganska snabbt efter första plattan öppnade sig Europa. Det växte så stort och under en längre period hade vi inte tid för Sverige. Vårt skivbolag har sin bas i Berlin, vi har spelat mycket Tyskland och i England. Sedan var vi i Australien en vända också, samt två turnéer i USA. Fortfarande syns vi inte lika mycket hemma, det har varit lite tyst. Vi försvinner lite från kartan också när vi går in och gör plattor. Fast nu kommer det dundra på ganska bra när vi släpper nytt och den stora maskinen kommer igång, förhoppningsvis även här hemma. Man kan nästan jämföra det med att styrketräna! Det går jävligt fort i början men så stannar det av och planar ut ett tag, men när man tittar på det i sexmånadersintervaller då ser man jisses vad det tar sig. Eller att uppfostra barn, du märker det inte varje dag men fasen vad det händer grejer på ett tag när man tittar tillbaka.

Fortsättning på sidan 18


BEGAGNADE BILAR I LAGER

RÄNTA NYTT & BEG

3,89 %

ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4T -16 2 500 MIL, VIT...........................................................179 900 KR

KIA CEED SW 1.6 CRDI KOMFORT -19 6 980 MIL, VIT...........................................................129 000 KR

KIA SPORTAGE 2.0 CRDI AWD GT-LINE -16 5 290 MIL, GRÅ.........................................................269 000 KR

BMW 325 D TOURING -10 10 600 MIL, KARMESINRÖD...................................139 000 KR

KIA OPTIMA 1.7 CRDI AUT KOMFORT -14 6 680 MIL, VIT...........................................................149 000 KR

KIA STINGER GT 3.3 V6 AWD SPORTAVGASSYSTEM -18 630 MIL, BLÅ MET.................ord.pris 495 000 KR NU 439 000 KR

FORD FOCUS 1,6 TDCI TREND 5D -11 9 290 MIL, RÖD MET..................................................89 000 KR

KIA OPTIMA SW 1.7 CRDI DCT-AUTOMAT GT-LINE -17 4200 MIL, GRÅ..........................................................259 000 KR

KIA VENGA 1,4CRDI KOMFORT -10 9 540 MIL, SILVER MET.............ord.pris 89 000 KR NU 69 000 KR

FORD FOCUS 5DR 1.6 TREND -10 13 640 MIL, SILVER.....................................................59 000 KR

KIA OPTIMA SW PLUG IN-HYBRID ADVANCE PLUS 2 -18 2 600 MIL, SVART......................................................339 000 KR

MERCEDES-BENZ A 180 D 7G-AUTOMAT AMG SPORT -16 4 860 MIL, RÖD..........................................................229 000 KR

FORD FOCUS KOMBI 1,6 TDCI -13 9 660 MIL, VIT.............................................................79 000 KR

KIA PICANTO 1,0 67HK GT-LINE -17 980 MIL, VIT...............................................................115 000 KR

OPEL INSIGNIA 2,0CDTI CROSSTOURER 4X4 -15 1 600 MIL, SVART MET.............................................249 000 KR

HYUNDAI I20 1.2 84HK COMFORTPLUS -16 5 160 MIL, VIT.............................................................99 000 KR

KIA PICANTO 1,0 KOMFORT -14 3 430 MIL, RÖD MET...................................................65 000 KR

PEUGEOT 308 SW 1,6 E-HDI SPORTIUM -13 8 280 MIL, VIT..............................................................89 000 KR

KIA CARENS 1.7 CRDI ADVANCE 7-SITS -18 85 MIL, SILVER MET.................................................189 000 KR

KIA PICANTO 1,0 SPECIAL EDITION -15 6 820 MIL, RÖD............................................................75 000 KR

SUBARU OUTBACK 2.0D 4WD SUMMIT AUTOMAT -15 5 600 MIL, SVART MET ............................................219 000 KR

KIA CARENS 1,7 CRDI SPECIAL EDITION 7-SITS -15 6 460 MIL, SILVER MET............................................159 000 KR

KIA SOUL 1,6 CRDI KOMFORT -17 3 690 MIL, SVART......................................................169 000 KR

TOYOTA AVENSIS 2,2 D BUSINESS KOMBI -08 16 070 MIL, SILVER.....................................................69 000 KR

KIA CEED 1.6 CRDI KOMFORT -16 4 700 MIL, RÖD.........................................................135 000 KR

KIA SPORTAGE 1,7 CRDI SPECIAL EDITION -15 6 100 MIL, VIT MET..................................................159 000 KR

VOLVO XC70 D4 AWD CLASSIC SUMMUM -13 8 885 MIL, BLÅ..........................................................269 000 KR

KIA CEED 5DR 1.6 CRDI KOMFORT -19 3 940 MIL, VIT...........................................................139 000 KR

KIA SPORTAGE 2.0 CRDI AWD BUSINESS -13 4 985 MIL, SVART......................................................139 000 KR

KIA MOTORS NEW CI LOGO_LRLARGE

på vår nya hemsida: Vi är anslutna till

VÄLKOMMEN TILL OSS! Gullbernavägen 21 i Karlskrona. Telefon 0455 - 578 90 För aktuella öppettider se vår hemsida. www.rudvi.se VIKTOR RUDVI 0455-35 00 71

KENNY NÄSSERT 0455-35 00 72

FILIP HOLMQUIST 0455-35 00 79


SUCCÉ åstadkommit. Men å andra sidan är jag väldigt obekväm med att vi får så mycket beröm. Det känns lite konstigt, fast det är klart att man suger åt sig. Vi har glidit på räkmackan och många planeter har stått rätt i linje för oss. Vi jobbar hårt, hittat rätt musik för oss och vi är ett bra liveband. Men man måste ha lite tur i den här branschen också, det gäller att vara i rätt tid och på rätt plats. Det känns fint, det känns extra roligt att få spela på Skärgårdsfesten i sommar! Vi har ett gediget turnéschema i Europa med tre stopp i Sverige. Vi ska spela på Sweden Rock Festival, Gröna Lund och framförallt på Karlskrona Skärgårdsfest. Så klart att det är den spelningen som ska understrykas, avslutar Adam Grahn.

Fortsättning från sidan 16 Adam är uppväxt på Gräsvik i Karlskrona, han är 34 år och har hunnit med att bilda familj mellan turnéerna. Han är bosatt i Malmö, gift med Emily som kommer från Skåne och tillsammans har de dottern Ellie, 18 månader. När du inte sysslar med musik eller umgås med familjen, vad gör du då? – Jag önskar att jag hade tid över att spela mer fotboll! Det är nog det jag saknar mest i mitt liv just nu. Jag som så många andra ungar växte upp med stora fotbollsdrömmar och spelade i KAIF under Peter Christenssons ledning. Annars tycker jag om att laga och äta god mat. Det är roligt att spela tv-spel. Jag har börjat utveckla intresse för hantverk, att

bygga och snickra. Jag har en studio här i Malmö och jag älskar att ändra om hela tiden som att riva ner ett handfat och sätta dit ett nytt, koppla om vatten och ledningar, bygga in en dörr, mäta, fila och slipa. Det är min avkoppling. Jag hittar på nya projekt hela tiden, ibland lite för många för mitt eget bästa kan tyckas. Royal Republic bildades i Malmö vilket förde med sig att Kulturbolaget i Malmö inför en spelning där för några år sedan gjorde anspråk på bandet och kalla dem för ”Malmös egna röjpaket”. Hur var det nu med Karlskrona och att vara profet i sin egen hemstad? – Vi träffades på musikhögskolan i Malmö 2007 där vi lärde känna varandra men vi gick inte samma linje. Trummisen

är klassisk slagverkare för symfoniorkester och de andra två gick en annan lärarlinje än jag själv och det är bara jag i bandet som har anknytning till Karlskrona. När jag är på scen, i det läget finns inget annat än ett stort ego, förhoppningsvis med en stor glimt i ögat. Men samtidigt känns det konstigt att prata om framgångarna - det har ju gått jättebra. Vår sämsta recension någonsin fick vi i BLT 2008. Ett (!) ankare! Men det var inget riktigt gig, det var ett missförstånd, skrattar Adam. Karlskrona är speciellt för mig. Jag har alltid varit extremt hemmakär, jag älskar stan och pratar gärna om hemstaden högt och gärna. Vi har fått fina recensioner hemma efter den där första spelningen. Men jag får nypa mig i armen emellanåt. Jag är väldigt stolt över Royal Repbulic, över mig och vad vi har

GUNILLA STRÖMBERG FOTO: LEO ÅKESSON

ROYAL REPUBLIC ADAM GRAHN: 34 år.

Född i Karlskrona. Sång/Gitarr. HANNES IRENGÅRD: 37 år.

Född i Malmö. Gitarr. JONAS ALMÉN: 34 år.

Född i Färjestaden. Bas. PER ANDREASSON: 38 år.

Född i Mariefred. Trummor.

Jimmie Svensson, Christian Kjellsson, Robin Persson och Mattias Eriksson.

Med solen kommer vårenergin! SID 18

LYCKEBY ELINSTALLATIONER + SOLPANELER = SANT!

Kontakta oss! Christian 0702 - 32 90 96 Mattias 0733 - 14 14 20 info@lyckebyel.se Besök oss! Lyckåvägen 6, Lyckeby


SUCCÉ

VÄLKOMMEN TILL VÅR BILVÅRDSANLÄGGNING PÅ GULLBERNAVÄGEN 22. Amir, Simon och Arton hjälper till med allt inom bilvård och bilrekond.

Prisexempel: BILVÅRD LITEN från 220 kr BILVÅRD MELLAN från 795 kr BILVÅRD STOR från 3.800 kr Läs vad som ingår på www.ahlbergbil.se Gullbernavägen 22 Karlskrona 0455-615 840

Amir Mehica 0455-355 009 amir.mehica@ahlbergbil.se

MASKINPARK OCH PERSONAL TILL STORA OCH SMÅ PROJEKT! Vi utför bland annat

Dränering • Isodrän Husgrunder • Gjutningar Avlopp • Rivningar Stenspräckning • Sprängning Lång erfarenhet

Vi löser era problem

0731553555 Olasmarkmaskin@gmail.com SID 19


LENNANDIA

Mötesplats över vattnet

På Dockside har vi rum för ditt möte. Konferens, kickoff eller varför inte en egen show? I vårt stora utsiktsrum kan du göra presentationer, hålla föredrag och arrangera fester. Här finns moderna konferensrum, loungeytor – och vår restaurang Rost & vin som är perfekt för bokade sällskap och grupper. Besök oss på dockside.nu eller ring 0455-300 200.

Eventparlamentet | Skeppsbrokajen | Karlskrona | 0455-300 200 | dockside.nu


SUCCÉ

Per Harrtoft, Joachim König och Martin Harrtoft.

Ett lyckat lokalt samarbete Att arbeta nära och med en familjemedlem kräver ödmjukhet och respekt. Martin och Per Harrtoft, far och son har hittat formen för hur det ska fungera i företaget. För fem år sedan klev Martin in i Utklippan Fastigheter för att arbeta med Per och är sedan april 2018 VD i företaget. Det är inte en självklarhet att en son får ta plats om han inte bevisar att kunskapen och viljan finns att uträtta och göra ett bra arbete. I det här fallet är det naturligt att rätt man är på rätt plats och det speglar hur samarbetet mellan dem fungerar. Att ta tillvara på varandras kunskap, idéer och kanske både bromsa och gasa när det behövs. Att bygga och förvalta fastigheter på ett bra sätt kan givetvis vara en utmaning där olika viljor ska samarbeta och komma fram till ett resultat där samtliga inblandade blir nöjda till slut. Här har Per och Martin med sina olika erfarenheter lyckats. oss återigen i Wellness Studios nybyggda träningslokaler i Lyckeby och VI BEFINNER

möter Per och Martin Harrtoft tillsammans med Joachim König. Deras samarbete har varit en engagerad, öppen och givande process för båda parter där resultatet slutligen blivit över förväntan. Här har samtliga varit lyhörda för hur man tillsammans skulle skapa de bästa förutsättningar. Genom att ha en öppen dialog och diskuterat sig fram till de lösningar som visat sig vara bäst. SOM UTOMSTÅENDE förstår jag att här sitter tre personer som tillsammans har stött och blött tankar om hur slutresultatet skulle bli. Nu finslipar man bara på detaljerna för att varenda millimeter ska bli perfekt. Enligt Martin så måste man även fira på vägen mot målet.

– Jag tycker att man ska fira sina delsegrar inte bara när allt står färdigt. Det behövs alltid en tårta då och då för att känna att man är på rätt väg och lyckats genomföra vissa moment. Man ska berömma sig under tiden som arbetet fortgår och inte bara när allt står klart. I en liten stad är det en fördel att ha lokala känslor och vi tycker att det är väldigt viktigt att hitta rätt samarbetspartners där man har förtroende för varandra. i Lyckeby ska nu hissen gå ända upp till taket och då finns all anledning att fortsätta gå till gymmet även sommartid. Joachim König ler med hela ansiktet när han berättar att någonstans i april kommer du att kunna träna under bar himmel med en vidunderlig utsikt. Det kan man väl ändå kalla ännu en delseger som kräver både hurrarop och mer tårta…? PÅ WELLNESS STUDIO

Snart går även hissen ända upp.

EVA MELLQVIST FOTO: ROLAND LUNDGREN

Nu erbjuder vi även

Familjeabonnemang Passa på att dela på ett gemensamt medlemskap. Träna upp till fyra personer för endast 900 kr/mån.

0455-105 15

Amiralitetstorget 25, Karlskrona

www.fitnfight.se info@fitnfight.se SID 21


BILEN

Toyota Corolla är tillbaka! In med det nya och ut med det gamla. Toyota har skrotat modellnamnet Auris och väckt nytt liv i Corolla vilket innebär att den tolfte generationen Corolla är här. För tolv år sedan tog Toyota bort Corolla från de flesta europeiska marknaderna. I stället kom Auris, en modell utvecklad speciellt för Europa. Nu får Auris stryka på foten och Corolla som är världens vanligaste bilmodellnamn är tillbaka. Antagligen bara ett plus då det tillverkats 46 miljoner bilar enligt uppgift. Toyota Corolla är ett namn som har använts på flera olika modeller tidigare men nu är det en och samma Corolla över hela världen. Nya Corolla kommer i två utföranden; en halvkombi och en Touring Sports. För första gången kan du även välja mellan två olika elhybridmotorer för samma modell, en 1,8 l och en ännu kraftfullare 2,0 l. Den senare med en starkare elmotor och total effekt på 180 hästkrafter. om plats och baksätena kan fällas med en knapptryckning för att göra det bagageutrymmet ännu rymligare. Smarta lösningar som dubbelt lastgolv och elmanövrerad baklucka, som kan öppnas genom att svepa foten under stötfångaren, gör det till en ännu smidigare elhybrid. HÄR ÄR GOTT

strävar jag hela tiden efter det som är mest bekvämt? Jag gillar även den avskalade instrumentpanelen, inga onödiga knappar och reglage. Med smarta pekskärmar blir allt mycket enklare. givetvis mängder av bilmodeller, el, hybrider eller helt vanliga diesel/bensindrivna motorer. Branschen har pressats att tillverka det mest miljövänliga eller ovänliga om man vill. Kanske skulle det vara så att alla äldre bilar med just ovänliga utsläpp helt enkelt skulle förbjudas? Hur som helst är en självladdande bil, helt utan sladd det smarta alternativet om du inte har tillgång till laddstolpe eller liknande där du bor. IDAG FINNS DET

tystnaden, kanske beror det på åldern men jag börjar bli allergisk mot höga motor- och vägljud. Eller så JAG NJUTER AV

EVA MELLQVIST FOTO: IDA LILJEGREN

2,95% kampanjränta 2,95% kampanjränta

NÄR VÄRLDEN UTVECKLAS, VAD VÄLJER DU? NYA COROLLA. NÄR VÄRLDEN UTVECKLAS, VAD VÄLJER DU? Lanseringserbjudanden på Corolla 1,2T och 1,8 l elhybrid: NYA COROLLA.

Fri uppgradering från Active till Style (värde 18.000 kr). Pris från 208.900 kr.

Lanseringserbjudanden på271.900 Corolla kr 1,2T och 1,8 l elhybrid: Rabatt på Executive. Pris från (ord. pris från 289.900 kr).

Fri uppgradering till Style (värde 18.000 kr). Pris från 208.900 kr. Flex Privatleasingfrån frånActive 2.695 kr/mån. Rabatt Executive.hos Prisoss från Corolla på premiärvisas 22271.900 -24 mars!kr (ord. pris från 289.900 kr). Flex Privatleasing från 2.695 kr/mån.

Elhybrid: NEDC* 3,3-3,9 l /100km Elhybrid:

WLTP* 4,5-5,3 l /100km

CO2 NEDC* CO2 WLTP*

3,3-3,9 l Bensin:

NEDC*

CO2 NEDC* CO2 WLTP*

/100km

WLTP* 4,5-5,3 l /100km

NEDC* 5,1-5,8 l /100km Bensin:

WLTP* 6,2-6,9 l /100km

CO2 NEDC* CO2 WLTP*

NEDC* 5,1-5,8 l /100km

WLTP* 6,2-6,9 l /100km

CO2 NEDC* CO2 WLTP*

76-89 g /km

76-89 g /km

116-132 g /km

116-132 g /km

101-121 g /km

101-121 g /km 141-155 g /km

141-155 g /km

Finansiering via Toyota Financial Services: exempel med Flex Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast ränta, 36 månader, 4500 mil, och garanterat restvärde. Övermil (10 kr/mil) och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Erbjudandet giltigt t o m 31 mars 2019. Kampanjränta 2,95% (ord. ränta 3,95% feb -2019) Effektivränta 3,67% vid ett bilpris på 208.900 kr, 30% kontantinsats och 45% garanterat restvärde. Gäller kreditansökningar på nya Toyota-bilar med finansiering som är tecknad på 36 månader under perioden 22-31 mars. Kampanjräntan gäller ej Flex Privatleasing och Business Lease. *Bränsleförbrukning och CO2-utsläpp vid blandad körning. Uppgraderingserbjudandet gäller Corolla 1,2 T bensin och Corolla 1,8 l hybrid och kan inte kombineras med Flex Privatleasing. Erbjudandet gäller endast privatkunder och är giltigt t o m 30 juni 2019. Priserna är rek. ca-pris från generalagent, lokala avvikelser kan förekomma. Med reservation för avvikelser, prisändringar och tryckfel. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade med tillval som finnsFinancial i Sverige.Services: exempel med Flex Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast ränta, 36 månader, 4500 mil, och garanterat restvärde. Övermil (10 kr/mil) och skador utöver normalt slitage Finansiering viainte Toyota

Corolla premiärvisas hos oss 22-24 mars!

debiteras vid återlämning av bilen. Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Erbjudandet giltigt t o m 31 mars 2019. Kampanjränta 2,95% (ord. ränta 3,95% feb -2019) Effektivränta 3,67% vid ett bilpris på 208.900 kr, 30% kontantinsats och 45% garanterat restvärde. Gäller kreditansökningar på nya Toyota-bilar med finansiering som är tecknad på 36 månader under perioden 22-31 mars. Kampanjräntan gäller ej Flex Flex Privatleasing. Erbjudandet Privatleasing och Business Lease. *Bränsleförbrukning och CO2-utsläpp vid blandad körning. Uppgraderingserbjudandet gäller Corolla 1,2 T bensin och Corolla 1,8 l hybrid och kan inte kombineras med www.toyotakalmar.se gäller endast privatkunder och är giltigt t o m 30 juni 2019. Priserna är rek. ca-pris från generalagent, lokala avvikelser kan förekomma. Med reservation för avvikelser, prisändringar och tryckfel. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade med tillval som inte finns i Sverige.

Ronnebyvägen 3, KARLSKRONA 0455-31 91 90 Scheelegatan 6, KALMAR 0480-40 86 00 Måndag-torsdag 9-18 fredag 9-17 lördag 10-14

SID 22


Villa Nolvik

- vårt senaste tillskott i Favorithemsserien 1-plan | 4 rum och kök | Boyta 97 kvm

Välkommen på villavisning i Fur den 14 april! Läs mer på a-hus.se Bygg ditt hus online på www.a-hus.se/husbyggaren

Charlotta E. Carlsson 0703-09 59 65 lotta@a-hus.se SID 23


SUCCÉ

15% exklusiv rabatt på påsklovsbilen. Långpromenader, kaffe i solen och mysiga middagar med familjen. Påsken ligger sent i år och det bäddar för lite varmare temperaturer och härliga, lediga dagar. Som tack för att du hyr hos oss, vill vi ge dig 15% rabatt på påskbilen. Gäller för bokning t o m den 14 april 2019 och upphämtning mellan den 12 och 28 april. Uppge rabattkod 884755. Fullständiga villkor finns på www.hertz.se. Boka din hyrbil på hertz.se eller ring 0771 211 212. Du är alltid välkommen in till oss på Ahlberg Bil, ditt lokala uthyrningskontor. Karlskrona Gullbernavägen 22

0455 – 615 840 www.ahlbergbil.se

BELEVAD

HYRESGÄST ABDIKERAR

OMEDELBART

SÄLLSYNT

KRYSSA MED KARLSKRONA MÖBLER BOKA

GER VIDA VYER

KÄND KYLE

LUSTSLOTT

Tidningen Succé Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona.

VÄDJA NEDERBÖRD

PUCKAR

KORT VÄDERSTRECK LEDNING

HUMÖR FD EU

HOJ

SAMTYCKE

ÖVERDRIVEN

KUVADE

ÄLSKLIG LÅGVATTEN

NR 1

ITU

NR 18 ÄR TOM ETTA

Namn: Adress:

SID 24

BÖRDA

DONERA

KORT FELFRI

RYSSJA

Stort grattis till förra månadens vinnare: Anne Gustavsson, Tving (500:-), Lena Johansson, Listerby (300:-) och Anders Nilsson, Torhamn (200:-).

BYGGDE

KOBBE

ÅTRÄD

24/12

DOPP

GYLTA

MOGUL

PASSÉ

Vid fler inskickade lösningar deltar det först inkomna bidraget.

BLÖTT

BETA

2A

NEJ

PARTIKEL

MUTBAR

FÖRUTSÄTTA

Vi drar tre rätta lösningar som alla vinner presentkort från Karlskrona Möbler enligt följande: 1:a pris: 500:2:a pris: 300:3:e pris: 200:OBS! Vi tar emot ett tävlingsbidrag per person.

ÖKRANS

UTSIDA

NOBBATS

MINSKA

SNOKAT

BOCK

VÅNDA

ÖVERTAR

1000

SÅR

MYSIG

PÅ CASABLANCA ÅK

ALTARRUM

SMIDESVERKSTAD

SKRATTA

SKICKA DITT SVAR TILL:

E M VI VILL HA DITT SVAR SENAST DEN 18 APRIL!

Vinsterna kommer med posten.


PASSA PÅ!

KÖP DIN NYA KABE HUSVAGN NU. Förmånliga erbjudanden: Mover Enduro, blåtandsstyrning

Ord.pris 24.000:-

9.900:-

Förtält Isabella till HALVA PRISET

Ord.pris 26.400:-

13.200:-

ACC Dometic Fresh Jet 2200

Ord.pris 29.000:-

9.900:___________

Enkelaxel (inkl. montering) Tandemaxel kräver dubbla paket.

PASSA PÅ!

Ex. Commodore A-mått 1000 med stålstativ (inkl. montering)

____________

NYA KABE HUSVAGN NU. Du betalar endast: KÖP DIN Ord.pris 79.400:- Nu 33.000:Förmånliga erbjudanden: Mover Enduro, blåtandsstyrning Enkelaxel (inkl. montering) Tandemaxel kräver dubbla paket.

Förtält Isabella till HALVA PRISET Ex. Commodore A-mått 1000 med stålstativ

ACC Dometic Fresh Jet 2200 (inkl. montering)

Du betalar endast:

Ord.pris 24.000:-

9.900:-

13.200:MOVER, Ord.pris 29.000:9.900:TÄ LT O CH ACC___________ ____________ DU79.400:SPARANu Ord.pris R 33.000:Ord.pris 26.400:-

ca. 46.4 0

0:-

(ORD.PRIS 79.400:-)

MOVE TÄLT OCHR, ACC DU SPARA R

ca. 46.4 0

0:-

(ORD.PRIS 79.400:-)

på vår nya hemsida:

Gäller ny KABE Husvagn (årsmodeller upp till och med 2018). Gäller endast under perioden 1 februari - 31 majHusvagn 2019. (årsmodeller upp till och med 2018). Gäller ny KABE Gäller endast under perioden 1 februari - 31 maj 2019. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Med reservation för felskrivningar, ändringar och slutförsäljning.

Med reservation för felskrivningar, ändringar och slutförsäljning.

För aktuella öppettider se vår hemsida. www.rudvifritid.se

Intagsvägen 1C, Karlskrona Tel. Försäljning 0455-131 31 Tel. Butik 0455-69 50 80 Tel. Kundmottagning verkstad 0455-35 00 78


ACC Dometic Fresh Jet (inkl. montering)

9.900:-

Ord.pris 29.000:____________

__________

VÄLKOMMEN TILL EN AV SVERIGES Ord.pris 85.000:- Nu 34.800:-

Du betalar endast:

Gäller ny KABE husbil, endast under perioden 1/2-31/5 2019.

KÖP DIN NYA ADRIA HUSBIL!

KE MARNWOOD , KIS DU S & ACC P 38.5 ARAR

Förmånligt erbjudande:

Stereo med touchscreen, Navigation, Backkamera, Bluetooth stereo samt Markis ACC Dometic Fresh Jet (inkl. montering) Du betalar endast:

00:-

(ORD .PRIS 51.40 0:-)

12.900:-

Ord.pris 51.400:-

Gäller ny Adria husbil, endast under perioden 1/2-31/5 2019.

KÖP DIN NYA SUN LIVING HUSBIL! Förmånligt erbjudande:

Resepaketet (Kenwoodstereo med touchscreen, Navigation, Backkamera, Bluetooth stereo samt Markis) ACC Dometic Fresh Jet (inkl. montering) Du betalar endast:

KE MARNWOOD , KIS DU S & ACC P fr. 39 ARAR

.000 :-

(ORD .PR 48.9 IS FRÅN 00:-)

åm 2017-2018

åm 2019

9.900:-

12.900:-

Ord.pris 48.900:- Ord.pris 52.000:-

Gäller ny Sun Living husbil upp till årsmodell 2018, alt. 2019, endast under perioden 1/2-31/5 2019.

PASSA PÅ!

ACICC2200

DOMET

KÖP DIN BEGAGNADE HUSBIL KÖP TILL ACC FÖR 9.900:DU SPARAR 19.100:-

ENDAST

9.900.0:-00:-

(ORD.PRIS 29 G) INKL. MONTERIN

Gäller begagnad husbil av olika märken årsmodell 2003-2018, endast under perioden 1/2-31/5 2019.

BEGAGNADE HUSBILAR I LAGER ADRIA MATRIX 687 SLT -2017.................................................................789 000 KR ADRIA SONIC 810 SL SUPREME-2018.................................................1 395 000 KR ADRIA SONIC 810 SC SUPREME -2018................................................1 299 000 KR ADRIA SONIC 810 SC SUPREME -2018................................................1 250 000 KR ADRIA SONIC 810 SC -2016 *STÖDBEN..............................................1 190 000 KR BÜRSTNER ELEGANCE I730 -2010......................................................... 695 000 KR BÜRSTNER IXEO 728I JUBILEUM -2016................................................759 000 KR BÜRSTNER T605 -2003............................................................................329 000 KR CI C55 MB -2002.......................................................................................345 000 KR CI RIVIERA 65P -2008..............................................................................395 000 KR DETHLEFFS ESPRIT I 7010 -2011.............................................................599 000 KR DETHLEFFS WHITE MAGIC EDITION -2012...........................................629 000 KR ELNAGH MAGNUM 81G -2016............................................................... 699 000 KR EURA MOBIL 500 MS -2003.................................................................... 199 000 KR FRANKIA 840 FD -2018......................................................................... 1 495 000 KR HYMER B644 EX -2004.............................................................................349 000 KR KABE IMPERIAL 910 GB -2018............................................................. 1 995 000 KR KABE TRAVELMASTER X 780 LXL -2015.................................................925 000 KR KABE TRAVELMASTER I 810 LXL -2017............................................... 1 495 000 KR RAPIDO 7099 F -2006..............................................................................395 000 KR

SUNLIGHT T68 -2015............................................................................... 495 000 KR SUN LIVING FLEXO SLK -2016.................................................................495 000 KR SUN LIVING LIDO S42 SL -2013..............................................................429 000 KR SUN LIVING S11 -2010.............................................................................399 000 KR WEINSBERG 790 MQ -2002....................................................................429 000 KR WEINSBERG R58 -2012...........................................................................479 000 KR

ÅF LOGO

på nya hemsida: nyapå hemsida: vårvår nya på hemsida: vår nya hemsida:

FÖRSÄLJNING

PETER RUDVI 0455-35 00 70

BEGAGNADE HUSVAGNAR I LAGER ADRIA ACTION 361 LH -2012.....................................................................169 000 KR ADRIA ADORA 753 UC -2017.................................................................... 329 000 KR ADRIA AVIVA 563 PT -2017....................................................................... 229 000 KR CABBY 52 -2005...........................................................................................159 000 KR CABBY 620+ -2011.......................................................................................259 000 KR HOBBY 560 CFE EXELLENT -2016..............................................................269 000 KR KABE AMETIST GLE KS -2008....................................................................209 000 KR KABE IMPERIAL 630 FK -2017 UTTAGEN 2018.......................................599 000 KR KABE ROYAL 520 XL KS -2011................................................................. 299 000 KR KABE ROYAL 610 DXL KS -2008...............................................................269 000 KR KNAUS ROYALE 560 -2000...........................................................................79 000 KR POLAR 730 CTH SVIT -2012.....................................................................359 000 KR

på vår nya hemsida:

FÖRSÄLJNING

BUTIK/GARANTI

BUTIK

KUNDMOTTAGARE

MONTERING

MONTERING

MONTERING

PETER JONASSON 0455-35 00 77

ANNELIE NORDSTRÖM

CAMILLA CLASSON 0455-69 50 80

PETER OLIN 0455-35 00 78

TIM HIITOMA

ANDERS ERIKSSON

FREDRIK WASS


FINASTE UTSTÄLLNINGSHALLAR!

Avs. KABE AB, Box 14, 561 06 Tenhult ADRESSKÄLLA: Transportstyrelsen, 701 88 Örebro

Erbjudanden kan ej kombineras med andra erbjudanden. Med reservation för felskrivningar, ändringar och slutförsäljning.

HYD STÖD RAULIS KA BE DU S N & ACC P 50.2 ARAR

KÖP DIN NYA KABE HUSBIL NU! Förmånliga erbjudanden:

Hydrauliska stödben MA-VE (inkl. montering) Ord.pris 56.000:ACC Dometic Fresh Jet (inkl. montering) Ord.pris 29.000:-

24.900:9.900:-

____________

00:-

(ORD .PRIS 85.0 00:-)

__________

Ord.pris 85.000:- Nu 34.800:-

Du betalar endast: Gäller ny KABE husbil, endast under perioden 1/2-31/5 2019.

KE KÖP DIN NYA ADRIA HUSBIL! MARNWOOD UTFÖRSÄLJNING AV NYA 2018 ÅRS MODELLER. , K

IS & A D Förmånligt erbjudande: U SPARA UPP TILL 100.000 KR INNAN PRIS- & SKATTEHÖJNING SPAR CC AR 3 Stereo med touchscreen, Navigation,

Backkamera, Bluetooth stereo samt Markis NYA HUSBILAR ACC Dometic Fresh Jet (inkl. montering) ADRIA CORAL AXESS 670 SC -2018..........................................................719 700 KR Du betalar endast: ADRIA CORAL PLUS S 670 SL -2018..........................................................898 600 KR

ADRIA CORAL XL PLUS A 670 DK -2018...................................................852 000 KR GällerAXESS ny Adria endast under perioden 1/2-31/5 2019. 400 KR ADRIA CORAL 670husbil, SC -2019...........................................................737 ADRIA CORAL AXESS 670 SL -2019...........................................................738 300 KR ADRIA CORAL PLUS 670 DC -2019............................................................922 400 KR ADRIA CORAL PLUS 670 DL -2019............................................................920 100 KR ADRIA CORAL PLUS 670 SLT -2019...........................................................905 500 KR ADRIA CORAL SUPREME 670 SC -2019....................................................983 100 KR ADRIA CORAL SUPREME 670 SL-2019.....................................................983 200 KR ADRIA MATRIX AXESS 590 ST -2019.........................................................685 300 KR ADRIA MATRIX AXESS 670 SC -2019........................................................745 300 KR ADRIA MATRIX AXESS 670 SL -2019.........................................................744 400 KR ADRIA MATRIX NORDKAPP 670 SL -2019...............................................828 500 KR ADRIA MATRIX PLUS 670 SC -2019..........................................................919 800 KR ADRIA MATRIX PLUS 670 SL -2019...........................................................922 300 KR ADRIA MATRIX PLUS SLT -2019................................................................905 500 KR Gäller ny Sun Living husbil upp till årsmodell 2018, ADRIA MATRIX SUPREME 670 SC -2019.................................................974 400 KR alt. 2019, endast under perioden 1/2-31/5 2019. ADRIA MATRIX SUPREME 700 SL -2019...............................................1 009 400 KR ADRIA SONIC AXESS 700 DC -2019..........................................................954 600 KR ADRIA SONIC AXESS 700 SC -2019...........................................................954 600 KR ADRIA SONIC AXESS 700 SL -2019............................................................976 500 KR ADRIA SONIC PLUS 700 SC -2019..........................................................1 139 900 KR ADRIA SONIC PLUS 700 SL -2019...........................................................1 077 400 KR ADRIA SONIC SUPREME 710 SC -2019.................................................1 322 700 KR ADRIA SONIC SUPREME 810 SC -2019.................................................1 608 900 KR ADRIA SONIC SUPREME 810 SL -2019..................................................1 507 786 KR KABE TRAVELMASTER I 740 LGB -2017...................................................999 000 KR KABE CLASSIC X 740 LXL -2018...............................................................1 025 752 KR .PRIS 29.000:(ORD TERING) KABE TRAVELMASTERINI KL 760. M LGB -2018................................................1 385 465 KR ON KABE TRAVELMASTER X 780 LGB -2018...............................................1 228 180 KR KABE CLASSIC X 740 LGB -2019..............................................................1 142 622 KR KABE CLASSIC X 740 LXL -2019..............................................................1 150 274 KR KABE IMPERIAL 810 LGB-2019...............................................................1 941 710 KR KABE IMPERIAL 860 LQB -2019.............................................................2 008 710 KR KABE IMPERIAL 910 GB -2019...............................................................2 187 596 KR KABE TRAVELMASTER I 760 LB -2019..................................................1 648 974 KR KABE TRAVELMASTER X 780 LXL -2019...............................................1 263 669 KR KABE TRAVELMASTER X 780 LQB-2019...............................................1 303 061 KR KABE TRAVELMASTER X 780 LB -2019.................................................1 346 453 KR

8.50 0:-

12.900:51.400:-

KE MARNWOOD , KIS DU S & ACC P fr. 39 ARAR

DOMET

AST på vår nya ENDhemsida:

9.900:-

.000 :-

(ORD ADRIA ADORA 753 UK -2018.....................................................................377 000 KR .PR 48.9 IS FRÅN ADRIA ALPINA 573 UP -2018.....................................................................390 000 KR 00:-) ADRIA AVIVA 563 PT -2018........................................................................232 600 KR ADRIA ACTION 361 LH -2019.....................................................................222 300 KR ADRIA ACTION 391 PD -2019.....................................................................231 300 KR 2017-2018 åm 2019 700 KR ADRIA ADORA 502 ULåm -2019......................................................................305 ADRIA ADORA 572 UT -2019.....................................................................311 700 KR ADRIA ADORA 573 PT -2019.....................................................................326 700 KR Ord.pris Ord.pris ADRIA ADORA 613 HT -2019....................................................................334 700 KR ADRIA ADORA 613 UT -2019......................................................................334 700 KR ADRIA ALPINA 573 UP -2019.....................................................................414 300 KR ADRIA ALPINA 753 HK -2019.....................................................................481 900 KR ADRIA ALTEA 472 PU -2019.......................................................................229 400 KR ADRIA ALTEA 502 UL -2019........................................................................237 400 KR ADRIA ALTEA 552 PK -2019........................................................................246 400 KR ADRIA AVIVA 563 PT -2019........................................................................250 100 KR KABE ROYAL 560 XL KS -2017.....................................................................477 800 KR KABE IMPERIAL 600 XL FK KS -2018.........................................................691 462 KR KABE ROYAL 600 TDL KS -2018..................................................................629 900 KR KABE ROYAL 740 FK KS -2018....................................................................691 462 KR KABE AMETIST 560 GLE KS -2019..............................................................460 490 KR KABE AMETIST 560 XL KS -2019................................................................461 690 KR Gäller begagnad husbil av olika märken årsmodell KABE BRILJANT 470 XL -2019....................................................................391 190 KR 2003-2018, endast under perioden 1/2-31/5 2019. KABE CLASSIC 520 XL KS -2019..................................................................371 590 KR KABE CLASSIC 780 DGDL KS -2019............................................................592 471 KR KABE ROYAL 600 FK XL KS -2019..............................................................592 800 KR KABE ROYAL 630 GLE KS -2019..................................................................597 000 KR KABE ROYAL 740 FK KS -2019....................................................................691 462 KR KABE SAFIR 600 TDL KS -2019....................................................................526 038 KR KABE SMARAGD 520 XL -2019....................................................................413 690 KR KABE SMARAGD 540 GLE KS -2019..........................................................446 790 KR

Resepaketet (Kenwoodstereo med touchscreen, Navigation, Backkamera, Bluetooth stereo samt Markis) ACC Dometic Fresh Jet (inkl. montering) Du betalar endast:

ACICC2200

Ränta 2,99% upp till 240 månader

(ORD .PRIS 51.40 0:-) KABE TRAVELMASTER X 780 LGB -2019...............................................1 290 271 KR KABE TRAVELMASTER X 780 LGB -2019..............................................1 333 436 KR Ord.pris SUN LIVING A 70 DK -2018.........................................................................657 900 KR SUN LIVING S 65 SL -2019..........................................................................664 400 KR SUN LIVING S 70 DF -2019..........................................................................717 800 KR SUN LIVING S 75 SC -2019.........................................................................738 900 KR SUN LIVING S 75 SL -2019..........................................................................738 900 KR

KÖP DIN NYA SUN LIVING HUSBIL! NYA HUSVAGNAR Förmånligt erbjudande:

RÄNTEKAMPANJ!

9.900:48.900:-

12.900:52.000:-

PASSA PÅ!

KÖP DIN BEGAGNADE HUSBIL KÖP TILL ACC FÖR 9.900:DU SPARAR 19.100:-

ÅF LOGO

För aktuella öppettider se vår hemsida. www.rudvifritid.se

Intagsvägen 1C, Karlskrona Tel. Försäljning 0455-131 31 Tel. Butik 0455-69 50 80 Tel. Kundmottagning verkstad 0455-35 00 78


SPORTFÅNEN

Har du missat något nummer?

Slutspelstider, ungdomsidrotten och ekonomierna… Då är det igång, det som alla väntat på och som sätter igång så mycket känslor, det är alltså äntligen slutspelstider. Självklart så innebär det även en hel del besvikelser på vägen för det är ju inte bara slutspel som är positiva utan för vissa innehåller det en kamp om att få vara kvar i en serie. Karlskrona HK fick kvala till SHL genom HA slutspelsserien där man efter 3 matcher av 5 inte kunde vara med och slåss om förstaplatsen men man tog sig dit vilket ändå innebar att man gjort en godkänd säsong. Allettan men åkte ut i Play Off 3 mot Tranås och det kändes allt lite surt för känslan var att KRIF hade något på gång. Troligtvis gjorde det 3 veckor långa uppehållet att man kom bort från spelnerven och inte fick ihop det när det var dags. KRIF VANN

är i skrivande stund satt under press och har en avgörande match att spela mot Hammarby. Därefter vet vi om det blir kval eller direktnerflyttning och det är med andra ord oerhört spännande matcher som spelas i dessa tider. Publiken är inte alltid på plats men jag är övertygad om att fler än någonsin konsumerar sport. I dessa dagar innebär HIF KARLSKRONA

det inte alltid att man är på arenorna utan man kan likaväl befinna sig i soffan framför en livestreamad sändning. Ungdomsidrotten… För ett tag sedan dök debatten upp igen, den om ungdomsidrottens roll, toppningar och vad som är OK eller inte. Det viktiga i detta är att diskussionen är igång för idrott skall vara på ungdomarnas villkor. Min känsla är ändå att man har bra utarbetade regelverk i de flesta föreningar, det är efterföljandet av dem där man ibland går på grund. Jätteviktig diskussion som hela tiden måste vara igång för det viktiga är väl ändå att så många som möjligt kan hålla igång. Allvaret kommer in när det är dags ändå.

Hockey, där diskuteras det summor på över 10 miljoner kronor som måste in för att man skall klara av sin elitlicens. Då har ju något gått riktigt snett. Handbollen i Karlskrona brukar göra ett plusresultat om än litet. KHK verkar göra över 1 miljon kronor i resultat men har en ryggsäck med sig från SHL, som verkar innebära att man kommer få slåss med näbbar och klor för sin elitlicens. Någonstans har det gått fel när det är så svårt att få ihop ekonomierna i de olika sporterna och detta är en enorm framtida utmaning..

Läs tidigare Succéer på vår hemsida, www.succeblekinge.se Nr 01

201 9

Janu

ari

Suc

Efte

REN

OD

ari

Succ

é Karls

kron

a/Ro

nneb

.succ www

y

eblek

inge.

KAR

se

LSK

RON

tare

gata

n 15

Ron

neb

y

LAD BJ U D STA ER P ND Å -U P mö ter

David

Batra

; 045

5 - 267

00

; ww

w.sp

ecsa vers

.se

KRÖ

NIKA

N

med här .. Det krona. Karls SOPHIA AHLIN et tem ssys app! ning nn BILEN Röst t botte - Et och r små För äventy a stor

EN ING TTN LAN D DRO R POP N NOR Å FR Lisa möter Succé

sky Miskov

s.se

saver

KAR

ONA LSKR

tan 15 arega

; 0455

- 267

00 ;

.spec www

mäst

Borg

Nr 11

2018

November

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

KRÖNIKAN

Er servitör i afton ww

Ma

j/J

un

i

Su

ccé

Ka

rlsk

ron

a/R

on

ne

w.s

ucc

eb

lek

ing

e.s

e

VINET

Njutning till julmaten

by

BILEN

Med säkerhet i Focus

18 20 Nr

05

TIDLÖS t ra y c ate ROCK’N ’ROLL pd oli

/06

KR

ÖN

IKA

N

SA p SSuccé RE möter Brolle p r u ts EMMA ret ha rite pp ar Vi teg pa jän r in ste rt ga te fö es rid d ikti in t v du a Pmbla e n D ! kro ra ut rls rog p p lip Ka

R ZA D CA ETE AL PL M CO

KARLSKRONA Borgmästaregatan

K

öter ém cc Su

M

SI

IS

ON

15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se

t sted nd s Lu ea dr An

e

s.s

ver csa

pe

w.s

7 00

55

an

15

; 04

; ww

- 26

gat

are

äst

rgm

KA

RL

SK

RO

NA

Bo

Nr 08

2018

August

i

Succé

Ha det!

Karlskr

ona/Ro

nneby

www.s

uccebl

ekinge

.se

Att lev a i vac IKAN Karlskrokra na Hat är SOPHI det ny A AHLIN a PK Volvo V60 BILEN och säk Be er arv kväm tagare KRÖN

”TJEN AK M ED H ELA JELLE” FOLK ET Succé

KARLS

KRONA

möter Kjell

Bergq vist

Borgmä

starega tan 15

Ekonomierna… För vinteridrotterna är det snart dags att även göra sitt bokslut och det verkar vara tufft på många håll. En storklubb som AIK

; 0455

- 267 00

; www.s

pecsav ers.se

MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE

FRÄSCHT, FRÄSCHT, FINT FINT OCH OCH FIXAT FIXAT HEMMA. HEMMA. – Låt våra erfarna veteraner hjälpa dig med hemmaprojekten, stora som små. Vi bygger, – Låt våra erfarna veteraner hjälpa dig med hemmaprojekten, stora som små. Vi bygger, målar och tapetserar. Vi städar, putsar fönster och passar barnen. Och mycket mer! Alltid målar och tapetserar. Vi städar, putsar fönster och passar barnen. Och mycket mer! Alltid med rot- eller rutavdrag direkt på fakturan. med rot- eller rutavdrag direkt på fakturan. Våra kunder är i alla åldrar. Men våra veteraner är pensionerade proffs, redo att göra fint, Våra kunder är i alla åldrar. Men våra veteraner är pensionerade proffs, redo att göra fint, fräscht och fixat hemma hos dig! fräscht och fixat hemma hos dig!

Kontakta Kontakta oss oss idag! idag!

blekinge@veteranpoolen.se • 0455-61 84 10, 0457-46 55 10 blekinge@veteranpoolen.se • 0455-61 84 10, 0457-46 55 10

SID 28

ww

w.su

cceb

leki

nge

.se

med Våga bar prata KRÖNIKAN no ch porr gtad WELLN unga invi ESS STUDIO gnin e-N g nar iro - G BILEN e, gr rön önas , t

A Borg

mäs

na/

rlän

Succé

Febru

skro

grö

2019

Nr 02

cé Karl


N YA F O R D

FIESTA Ford FocusFocus Active Nya Ford Sverigepremiär för heltvinya Nu introducerar

133 900 L A N S E R I N Gkr SH ELG 2 3 -24 M A RS FRÅN

PRIVATLEASING FRÅN:

1 795 kr/månad*

Nya Focus – med dig i centrum Feel. Ever y. Fiesta. Moment.

Introduktionspris:

En helt ny nivå av smart design, utmärkande modern styling och mer utrymme.

Helt nya Ford Focus Active från 2 595

Nya Ford Fie s ta är snyg gare och smar tare änoch nå gonsin. kr/mån Kombinerat med avancerad uppkoppling en serie exceptionella förarFrån den prisb elönta EcoB oos t-motorn kla s sledande hjälps – 6till exempel adaptivtill farthållare med auto stopp-start, aktivt Inkl. ser vice,tekniker garanti, och mån fri försäkring*

Från

sIntroduktionspris äkerhet sutrus tning , SYNC 3 och PL AY ljuds ys tem. filövervakningssystem samt aktiv parkeringsassistans. Allt utvecklat med från 199 900 kr B&O ditt liv i åtanke. Fie s ta lämnar inget åt slump en. Upplev ly xen av at t välja . Äventyret börjar det ögonblick du startar motorn. Helt nya Ford Focus Active 5-dörrars och kombi ger dig

177 900 kr

Känn varje ögonblick. iVälkommen in till din Fordhandlare. utr ymme för självförtroende varje körögonblick. Detta tack vare en högre markfrigång och ökad kapacitet

Välkommen in till oss på Råbergs Bil.

vid svåra väglag genom ’valbara körlägen’ som inkluderar ’Slipper y’ och ’Trail’. Perfekt om du vill fly stan och tillbringa helgerna där trafik inte existerar. Välkommen och provkör under vår lanseringshelg 23-24 mars. Läs mer på ford.se

Verkstadsgatan 2 • 371 47 Karlskrona tel. 0455-33 66 00 • www.rabergsbil.se

och kontaktuppgifter såsom ort • tel. 031–701 56 34 • aterforsaljare.se

Strömsbergsvägen 1 • 392 43 Kalmar tel. 0480-42 51 00 • www.rabergsbil.se

Bränsledeklaration blandad körning; l/1003.5-6.0 km, CO2 94–118 g/km. 5 årsg/km. garanti /10 000 1 795 gäller Ford Fiestaavser Trend 1.0TFocus 85 hkTrend med100hk rekommenderat 133 900 (ord. pris 800bilar kr).som Baserat på 1 500 mil per år, maxperiod månader.2018. Lokalt ingår. Kostnader för skatt, försäkring och vinterhjul Bränsledeklaration blandadblandad körning: 3,3–5,2 Ford Focus: l/100 km, CO 91-136 Garanti 5 årmil. eller*Månadskostnaden 10 000 mil. Miljöklassfrån Euro 6.2.krIntroduktionspris Ford från 177 900pris kr (ord. priskr187 900 kr).155 Gäller är ordertecknade av kund senast 3036september Detserviceavtal här 2 l/100 km, CO2 126-151 g/km. NEDC korr 4,8-5,8 100 km, CO2 107-130 g/km. Miljöklass Euro 6D-Temp. Garanti gäller 5 år eller 10 000 mil. Bränsledeklaration körning: WLTP 5,6-5,8 tillkommer. Lokala avvikelser kan förekomma. Återförsäljaren garanterar restvärdet. Gäller bilar som är ordertecknade senast 31/12 . Det här är en andra rekommenderad kampanj och gäller endast hos de Fordåterförsäljare som deltar i kampanjen. är en rekommenderad kampanj gäller de Fordåterförsäljare somFord deltarActive i kampanjen. prisavvikelserav kankund förekomma. Kan(ord. ej2017 kombineras med avtalsrabatter eller kampanjer. bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för felskrivningar och prisändringar. *Månadskostnad från 2och 595 kr endast gällerhos privatleasing av nya medLokala introduktionspris 199 900 kr pris 226 900 kr) samt finansiering viaBilen FordpåCredit. Månadskostnad baserat på rekommenderat restvärde: O kr i kontantinsats, 36 månader, 6 månaders fri försäkring via Ford Försäkring samt garanterat restvärde. Körsträcka om 1500 mil/år inkl. service. Uppläggnings- samt administrationsavgift tillkommer. Gäller ordertecknade bilar senast 31 mars 2019. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Kan ej kombineras med andra avtalsrabatter eller kampanjer. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för felskrivningar och prisändringar. För mer information och lokala erbjudanden kontakta din Fordåterförsäljare.

Bluetooth Handsfreefunktion Audiostreaming av musik

Parkeringssensorer fram och bak USB uttag

Avantgarde interiört

Automatväxellåda Adaptiva LED Strålkastare

Avantgarde exteriört

Infällbar dragkrok

Spegelpaket Unna dig en ny Mercedes. En gång om året.

Elbaklucka

Mercedes-Benz Privatleasing. Nu med fritt val mellan 12, 24 och 36 månaders bindningstid.* Sportstolar fram Modell

12 mån

Kollisionsvarnare

Trötthetsvarnare Mercedes A 180 SE Edition 3.895 kr/mån Nya A-Klass med Mercedes CLA 180 Coupé SE Edition, Automat och AMG Sky 3.995 kr/mån

24 mån

36 mån

3.495 kr/mån

2.995 kr/mån

3.495 kr/mån

3.195 kr/mån

3.795 kr/mån

3.495 kr/mån

Regnsensor

Succéhistorien för för GLC GLC fortsätter. fortsätter. Succéhistorien Mercedes C 200 d Sedan

3.995 kr/mån

Backkamera 17" lättmetallfälgar

HejMercedes-Benz Mercedes! Nya B-Klass. Alltid praktisk, aldrig tråkig. Var finns närmaste restaurang? Mercedes Cdessutom 200 d Kombistörre 4.395 kr/mån 3.995 kr/mån 3.595 kr/mån Passa Nuhar harvivi dessutom störreleveranskapacitet leveranskapacitetän ännågonsin någonsin förut.Beställ Beställ dinGLC GLCidag idag Passapå påatt attuppgradera uppgraderadin dinGLC GLCmed medvårt vårtpremiumpaket premiumpaketeller eller Nu förut. din och få den levererad inom bara ett par månader. Just nu har vi fördelaktiga priser på några av våra andra tillval. Läs mer på mercedes-benz.se och få den inom ettLäspar Just nu har vi fördelaktiga priser på några av våra andra tillval. Läs mer på mercedes-benz.se Erbjudandet gällerlevererad även flera av våra andrabara modeller. mermånader. på mercedes-benz.se/privatleasing tillvalspakettill tilldin dinGLC. GLC.Välkommen Välkommeninintill tilldin dinMercedes-Benz Mercedes-Benzåterförsäljare återförsäljareredan redanidag. idag. tillvalspaket

Din tjänstebil under 7,5 basbelopp.

Helt nya Mercedes-Benz B-Klass passar dig som behöver en bil med gott om utrymme, Äntligen som avkall förstår dig. Ju mer du och nyadesign. A-Klass lär destovårt mer men som intenågon vill göra på körglädje och Nukänna ingårvarandra, dessutom kan bilen göra för dig. Den anpassar sig e�er dina vanor, förstår vad du vill lyssna på infotainmentsystem MBUX som duGLC styr med rösten, användarvänlig och GLCeller 220hittar 4MATIC SEEdition Edition GLC 4MATIC Edition Coupé touchscreen GLC 220 dd4MATIC SE 220 dd4MATIC SESE Edition Coupé snabbaste vägen hem. Kom in220 och säg Hej! till nya Mercedes-Benz A-Klass. KanDuman fådenmer mindre? Tveksamt. Däremot är det inte ett vi dugg EASY-Pack elbaklucka som standard. Välkommen in till oss så berättar mer!tveksamt hittar hos för närmaste återförsäljare. mercedes-benz.se/a-klass att gör dig själv en otjänst om du väljer tjänstebil utan att ha provkört en Prisdu från Pris från Pris från Pris från

423.900kr kr 423.900

452.900kr kr 452.900

C-Klass Kombi först. Välkommen in och provkör!

B 180 inkl SE Edition Lägg tillvårt vårtpremiumpaket premiumpaketfrån från11.900 11.900krkr till C 220Lägg d Kombi A 180 d aut. Från 266.900 kr Spegelpaket ••Spegelpaket

275.900 338.000 kr

Parkeringspaketkr. medbackkamera backkamera ••Parkeringspaket med Pris från: Pris: ••Adaptiva AdaptivaLED-strålkastare LED-strålkastare

Förmånsvärde: 2.579 kr/mån*

Bränsledeklaration blandad körning enligt EU-norm: A-Klass A 180 d aut 4,1-4,5 l/100 km, CO2-utsläpp 108-118g/km. Bilen på bilden är extrautrustad. Bränsleförbrukning avser grundutrustat fordon. Större hjuldimensioner samt val av däck med nödhjulsegenskaper kan påverka bränsleförbrukning och CO2-utsläpp. Kan ej kombineras med Ramavtal eller andra kampanjer/ erbjudanden. Med reservation för prisförändring och tryckfel.

<<office.unit-name>> <<office.unit-name>> KARLSKRONA: KARLSKRONA: <<office.streetAddress1>> · <<office.streetAddressline2>> · E-Mail: <<office.email>> · Tel.:· Tel.: <<office.telephone>> · Fax:· Fax: <<office.fax>> · <<office.url>> <<office.streetAddress1>> · <<office.streetAddressline2>> · E-Mail: <<office.email>> <<office.telephone>> <<office.fax>> · <<office.url>> Verkstadsgatan2,2,371 37147 47KARLSKRONA KARLSKRONA Verkstadsgatan 0455-3366 6600 00www.rabergsbil.se www.rabergsbil.se 0455-33 Priset gäller för ordertecknande av en enligt ny Mercedes-Benz leverans från 1 januari 2018. Kan ej kombineras med Ramavtal, Taxi, Hyrbilar andra kampanjer/erbjudanden. Bränsledeklaration blandad körning enligt EU-norm: 4,5däck –l/100 5,0 l/100 km – 5,0, CO2-utsläpp 118 – Euro 127 g/km. g/km. Erbjudandets priser gällerförförkörning ordertecknande GLC som tillverkad under 2018. Kanejej kombineras medRamavtal, Ramavtal, Taxi, Hyrbilar ellereller andra kampanjer/erbjudanden. Bränsledeklaration blandad körning enligt EU-norm: 5,0-5,5 l/100 km, CO 2 129-143 g/km. Miljöklass Euro Erbjudandets priser gäller ordertecknande avavGLC som ärärtillverkad under 2018. Kan kombineras med Taxi, Hyrbilar eller andra kampanjer/erbjudanden. Bränsledeklaration körning enligt EU-norm: 5,0-5,5 km, CO 24,2 129-143 g/km. Miljöklass 6.6. 106 – 127och Bränsledeklaration blandad NEDC 2.0: Bmed 180 5,4 - 5,6l/km, CO2-utsläpp: 123 - 128g/km. Miljöklass EURO 6d-TEMP. Bränsleförbrukning avser grundutrustade fordon.blandad Större hjuldimensioner samt val av med nödhjulsegenskaper kan påverka bränsleförbrukning Bränsleförbrukning avser fordon. Bilen på bilden är extrautrustad. FleetEdition gäller enbart juridisk person samt enskild firma. *Beräknat förmånsvärde för inkomståret 2018 vid 50% marginalskatt. Beräknat förmånsvärde är aktuellt fram tills 1/7 2018. Gäller vid köp av Mercedes-Benz Bilarna bildenkan kan varagrundutrustat extrautrustade. Bilarna påpåbilden vara extrautrustade. CO 2 -utsläpp. Bilen på bilden är extrautrustad. Med reservation för prisförändringar och tryckfel. FleetEdition. Ej kombinerbart med taxi, trafikskolor, ramavtal eller hyrbilar.

SID 29


SUCCÉ

FOTO : MATT IA S OL SS ON

SUCCÉ ELLER FIASKO SUCCÉ

FOTO : M AR IE AG ER H ÄL L

1

Istudios Karlskronaföretaget som ligger bakom de visuella effekterna i filmen ”Den blomstertid nu kommer”. En film som blev nominerad i kategorin bästa visuella effekter, bästa ljud samt bästa film vid årets Guldbagge-gala. Uppe på det så är filmen redan såld till ett flertal länder. Något som inte är helt vanligt för en debutfilm. Inte heller är det särskilt vanligt att man lyckas filma till sig förstaplatsen på Succélistan...!

2

Jonas Weikel Jonas tar ständigt och hela tiden sin konst till nya nivåer. Den senaste handlar om acoustic art eller på svenska, ljuddämpande konst. I detta fallet som tavlor och i Jonas fall väldigt snyggt och väldigt smart. Snacka om att tänka utanför tavelramarna!

3

Edin Ribic Nu snackar vi skicklighet och erfarenhet i massor! Numera hittar du Edin på Skylt & Dekor i Karlskrona där han bland annat dekorerar bilar med en sanslös precision. Nämnde vi att han är väldigt trevlig också...?

4

Restaurang Utkiken Det har blivit ett av våra första och största vårtecken när Utkiken öppnar upp efter vinterdvalan. Den femte april slår man åter upp portarna igen och vi kan äntligen njuta av god mat och fantastisk utsikt från Bryggarebergets topp. Ända fram till hösten!!! (Bilden: Maria Strandqvist hälsar både gäster och våren välkomna tillbaka.)

5 Realisera drömmen.

Jesper Rönndahl Sveriges roligaste man just nu tycker många och visst är han väl det? Ingenting slår i alla fall hans TV-program ”Svenska nyheter” när det kommer till politisk satir. Fräckt, fartfullt, tufft och mycket, mycket roligt!!!

Välkommen in och upptäck sommarens FIASKO erbjudanden på fabriksnya bilar

1 bil

Proline Edition Sport. 2.0 TFSI 252 hk quattro® ultra S tronic. Business by Audi från ca: 409.500 kr Audi Q3 (9,0 pbb). Business lease från ca: 3.950 kr/mån. Förmånsvärde Audi Q3 från ca: 2.854 kr/mån. 35 TFSI 150 hk S tronic Proline advanced

35 TFSI hk S tronic advanced Pris från150 ca: 332.000 kr.Proline Privatleasing från 3.895 kr/mån. Pris från ca: 332.000 kr. Privatleasing från 3.895 kr/mån.

Guldbaggenomineringen. Hur var känslan när den kom? – Extremt kul! Vi satt alla spänt och följde nomineringarna på kontoret och skrek rakt ut när nomineringen för bästa Visuella Effekter lästes upp. Vi var så inne i exhalteringen att vi först missade att filmen även blev nominerad för bästa ljud och bästa film. Vad var svårast i arbetet med filmen? – Att få bilderna att se realistiska ut. Vi har gjort ett flertal scener i filmen som är helt i 3D och att få dem att smälta in i klippningen utan att det syns har varit det svåraste. Både rent visuellt, ljus och texturer etc. Samt att få till helikopteroch flygplanskrascher realistiskt. ”Den blomstertid nu kommer” har ju även sålts utomlands. Vet du hur många länder som köpt den hittills? – Jepp, i nuläget är filmen såld till strax över 100 länder. Vilket är unikt för en svensk debutfilm. Tack Henrik. Vi ser fram mot nya filmupplevelser från er!

TIPSA OSS!

Jubileumsvecka

Finns det någon eller något du tycker borde ligga på Succé- eller Fiaskolistan?

Hål i vägen Bilden till vänster är tagen på Trossö, Karlskrona centrum. Stora hål i asfalten som ingen någonsin vill utsätta sitt fordon för. Tips: Ta en del av alla parkeringsavgifter och se till att det inte förekommer så mycket som en enda liten reva i någon gata i vår stad! Eller går de pengarna till...?

för Helt nya Audi Q3. omgående nya Audi Q3. Helt leveransbästa av Det Det bästa av två världar. Nya Audi Q5 två världar.

Grattis Henrik Svilling (Creative Director). Istudios toppar Succélistan! – Tack så mycket, känns jättekul att hamna på toppen av listan!

Maila ditt eget förslag med en kort motivering till:

Succé - succe@succeblekinge.se Fiasko - fiasko@succeblekinge.se

4 bilar för omgående leverans

3 bilar för omgående leverans

Audi A4 Avant

Audi A5 Sportback

Proline Edition Sport. 2.0 TDI 190 hk quattro® S tronic. Business by Audi från ca: 341.000 kr (7,5 pbb). Business lease från ca: 3.895 kr/mån. Förmånsvärde från ca: 2.171 kr/mån.

Proline Edition Sport. 2.0 TFSI 252 hk quattro® S tronic. Business by Audi från ca: 386.500 kr (8,5 pbb). Business lease från ca: 4.050 kr/mån. Förmånsvärde från ca: 2.600 kr/mån.

Bränsleförbrukning blandadblandad körning 4,5–6,9 l/100 7,2 km. CO 116–147 g/km. Miljöklass 6. Audi Business Lease: 36 mån (exkl moms), 4.500 mil, 0 % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basranta (maj 2018). Eventuella övermil 2-utsläpp Bränsleförbrukning körning l/100 km, CO2-utsläpp 163Euro g/km (NEDC 131 g/km) samt onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Audi Serviceavtal och Audi Försakring ingår vid Business Lease. Ändringar av körsträcka, ränta eller försäkringens förutsättningar etc. kan påverka månadsbetalningen. Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Bränsleförbrukning blandad körning 7,21.000 l/100 km,0CO 163 g/km (NEDC 131 g/km) 2-utsläpp Miljöklass Euronetto/mån 6d TEMP. vid Audi 36 mån, mil/år, %hänvisas särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFSändringar basränta och (janavvikelser. 2019). Övermil och onormalt slitage debiterasför utöver leasingavgiften. Uppläggningsoch Förmånsvärde 50Privatleasing % marginalskatt. För exakt förmånsvärde till Skatteverkets hemsida www.skv.se. Vi reserverar oss för eventuella Varje återförsäljare svarar självständigt sin egen prissättning. Bilarna på bilderna är

Miljöklass Euro 6d TEMP. Audi Privatleasing 36 mån, 1.000 mil/år,ändringar 0 % särskild garanterat restvärde, rörlig ränta baserad påenskild VWFSprissättning. basränta (jan 2019). Övermil onormalt slitage utöver leasingavgiften. Uppläggnings- och extrautrustade. Erbjudandet gäller så lagret räcker. Garanterat lägstapris hos auktoriserade Audi-återförsäljare för juridiska personer (även firma). administrationsavgift tillkommer. Vilänge reserverar oss för eventuella ochleasingavgift, avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen Bilen på bilden är och extrautrustad. Gäller debiteras ett begränsat antal bilar. administrationsavgift tillkommer. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsat antal bilar.

VÄ L KO M M E N I N O C H PR OV KÖ R H O S O S S !

Nu finns våra bilar på

JEPPSSONS.SE K A R L S H A M N V E K E R U M S VÄG E N 3 - 5 . 0 4 5 4 - 3 8 8 0 0 0 | K A R L S K R O N A B L Å P O R T S G ATA N . 0 4 5 5 - 3 8 8 0 0 0

SID 30


Att bygga hus - Ditt livs största affär

BALANS

2-plan / 168 m²/ 6 Rum & Kök

NOSTALGI

1 1/2-plan / 161 m²/ 5 Rum & Kök

LARVIK

1-plan / 139 m²/ 5 Rum & Kök

BYMARKEN

2-plan / 166 m²/ 6 Rum & Kök

SÖDERGÅRDEN

1 1/2-plan / 185 m²/ 6 Rum & Kök

SANDLIDEN

1-plan / 163 m²/ 6 Rum & Kök

SOLBERGA

2-plan / 177 m²/ 6 Rum & Kök

ROSENFORS

1 1/2-plan / 176 m²/ 6 Rum & Kök

BESTÄLL DIN KATALOG PÅ EKSJOHUS.SE

Eksjöhus är en av Sveriges äldsta hustillverkare. I över 75 år har vi ritat, konstruerat, byggt och sålt hus som blivit hem för tusentals människor i både Sverige och utomlands.

Kontakta Rickard Blomgren 0455 - 800 08 · 0708-34 42 58 · rickard.blomgren@eksjohus.se

Eksjöhus Försäljningskontor i Karlskrona Silvervägen 7


kia.com

Helt nya Kia Ceed Gör livet rymligare

Utseende eller innehåll, nu slipper du välja. Helt nya Kia Ceed och Kia Ceed SW imponerar med kraftfull design, gott om utrymme och innovativa tekniska lösningar.

1.0 T-GDi 120 HK ACTION REK. CA PRIS FRÅN 191.500 KR

1.0 T-GDi 120 HK ADVANCE REK. CA PRIS FRÅN 210.900 KR

Kampanjpris från: 179.900 kr

Kampanjpris från: 190.300 kr

PRIVATLEASING FRÅN: 2.495 KR/MÅN*

PRIVATLEASING FRÅN: 2.695 KR/MÅN*

Gullbernavägen 21 i Karlskrona. Telefon 0455 - 578 90 För aktuella öppettider se vår hemsida. www.rudvi.se Alla erbjudanden gäller levererade bilar t.o.m. 31/3 2019 eller så långt lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. *Kia Privatleasing, 36 mån, månadskostnader inkl. moms exkl. uppläggningsoch aviavgifter. Rörlig ränta. Körsträcka enligt avtal, övermil debiteras om körsträckan överskrider avtalade mil. Sedvanlig kreditprövning sker. Slitagedelar, övriga reservdelar och ev. tillval ingår inte i priset. Fordonsskatt betalas av kunden. Bränsleförbrukning Kia Ceed blandad körning enligt körcykeln NEDC: 5,6-5,9 l/100 km och CO₂-utsläpp 125-135 g/km; enligt körcykeln WLTP: 5,8-6,4 l/100 km och CO₂-utsläpp 133-146 g/km; Kia Ceed SW blandad körning enligt körcykeln NEDC: 4,3-5,8 l/100 km och CO₂-utsläpp 111-132 g/km; enligt körcykeln WLTP: 6,0-6,3 l/100 km och CO₂-utsläpp 136-143 g/km. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Bilarna på bilden är extrautrustade. Med reservation för eventuella tryckfel.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.