Tidningen Succé Nr3 Mars 2018

Page 1

Nr 03

2018

Mars

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

KRÖNIKAN

Min plats på jorden BILEN

På film och i verkligheten VÅRMODET

Nu blommar det!

OM ATT VARA MAN PÅ PROV Succé möter Tobias Persson

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se


SUCCÉ

REDAKTION ROLAND LUNDGREN Chefredaktör 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

EVA MELLQVIST Säljare/Skribent 0704-85 90 61 eva@succeblekinge.se

GUNILLA STRÖMBERG Skribent gunilla@succeblekinge.se

IDA LILJEGREN Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION Ida Liljegren Roland Lundgren TIDNINGEN SUCCÉ Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona

info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe TRYCK: MittMedia Print.

I centrum för vem? Vad ska man ha en stadskärna till? Ett centrum? Ska den vara till för de som besöker staden då och då eller kanske bara någon gång om året? Eller för de som bor och verkar i stadens centrum varje dag, året om...? I min värld ska den naturligtvis finnas för precis alla! Ska ett centrum nu kunna vara för alla kan man fundera en del på vad som då är viktigt. Måste till exempel alla byggnader vara vackra? Bör det finnas nybyggda hus lite titt som tätt? Nja, nu vet man ju att nytt sällan är det vackraste. I alla fall när det gäller byggnader och hus. Som med så många andra saker så är det säkert en mix, en blandning det allra bästa för de flesta. I ett centrum som utvecklas framåt måste det förstås nyproduceras en del. VIDARE DÅ? Ska det bara vara vackert och fint? Nej, självklart måste ett levande centrum ha en mängd olika butiker och restauranger. Ju fler desto bättre! Kulturliv tillhör också bilden. Musik, film och all övrig underhållning är livsviktigt om det ska vara en levande stad. Allt det där är självklarheter och absolut inga nyheter på något vis. Ordning och reda då? Ja, här måste man komma fram till vad som är viktigt för cityinnevånare och deras besökare.

Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.

DENNA TIDNING PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.

SID 2

centrum är parkering av bilar det stora samtalsämnet. Eller orosmomentet. För aldrig har väl så många bötfällts samtidigt som så många betalar I SAMMA STADS

ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE

För mer Succé tills dess besök oss på nätet: www.succeblekinge.se

OMRÅDE: Karlskrona och Ronneby. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser.

HAR DU FRÅGOR OM TIDNINGENS UTDELNING KONTAKTA SVENSK DIREKTREKLAM, 0455-235 98.

I DEN STADENS centrum jag själv bor i är det makalöst vackert. Man kan äta på restauranger, fika på caféer, gå på biograf och shoppa i butiker nästan dagligen om man kan och vill. Dessutom kan man ibland gå på konserter eller underhållas. Kanske inte varje dag men rätt ofta i alla fall. Vill man däremot ta med vänner eller familj ut på skridskoåkning då måste man ta sig utanför staden och dessutom bara på vissa tider. Detta gäller alltså dessutom vintertid. Lösning är enkel; Konstfrusen bana på stadens torg vilket leder till (ännu mer) aktiviteter i centrum.

NÄSTA SUCCÉ I DIN BREVLÅDA 28 - 29 APRIL

UPPLAGA: 34 000 ex.

OMSLAGSFOTO: Robert Eldrim.

Ska man till exempel skapa jättekrångliga system för parkeringsregler? Regler som ekonomiskt per automatik tynger innevånare och besökare men klirrar gott i kommunkassan. Alltså - Vad ska man ha ett centrum till? Eller vem ska ha det...?

mer i avgifter än tidigare. Vad får vi då för dessa pengarna? Om man ska kunna bötfälla många måste man också bevaka hårdare. Det måste alltså kosta en hel del mer när man driver in mer. Kommunen får säkert ett litet plus av det här men knappast lika stort plus som på parkeringsbolagens resultatrapporter... Alltså - Vad ska man ha ett centrum till? Eller vem ska ha det...? Vet du förresten att den staden vars centrum jag själv bor i är vald till en Världsarvsstad...?

Tänker du sälja? Vi har många kunder som söker fastigheter och bostadsrätter.

DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR UTDELAD AV SVENSK DIREKTREKLAM OCH KLIMATKOMPENSERAD HELA VÄGEN FRÅN PRODUKTION TILL DISTRIBUTION.

Vi har stora kontaktytor även med kunder i Tyskland och Danmark. Välkommen att kontakta oss Vi nöjer oss inte med att vara bra. Vi vill vara bäst!

Skansvägen 35, Karlskrona

0455-100 10

www.aldstens.se


KRÖNIKAN

Min plats på jorden Kan det vara så att det finns en plats på jorden som är skapad just för dig? Designad att motsvara alla dina drömmar och där du känner dig mer hemma än någon annanstans. Kanske finns det flera sådana platser som bara ligger och väntar på oss, utströdda lite varstans på vår planet. Eller så finns det bara en enda. Sådant kan man aldrig veta. Men när jag åker genom allén som leder fram till Skärva utanför Karlskrona är jag säker på i alla fall en sak. Det här är min plats på jorden. Jag minns mitt första besök på Skärva tydligt. Det var en söndag i början av 90-talet när jag, min mamma och min syster tog en biltur tillsammans. Mamma ville visa en herrgård och en alldeles speciell vik där hon brukade bada som barn. Vi parkerade vid de stora röda ladorna och gick den lilla grusvägen upp till herrgården. genom grinden uppenbarade sig det märkligaste hus jag någonsin sett. ”En korsning av grekiskt tempel, italiensk kupolkyrka och blekingsk ryggåsstug a”… väldigt träffande beskrivet av någon långt före min tid. Framför detta hus stod en stor, lösgående get med mäktiga horn och betraktade oss lugnt. Av alla underliga saker. Jag var såklart tvungen att gå fram och prata lite med den där geten och min syster tog ett foto just där och då som jag fortfarande har kvar. Men huset. Jag var helt fascinerad av det där huset! Grekiska kolonner, mitt i den blekingska skogen? Hur i allsin dar hade det gått till? En lanternin på taket? Ett lusthus som såg ut som ett litet tempel. Men det var inte bara byggnaderna som fångade mig då. Det vara något med platsen och lugnet. Alltsammans kändes underligt bekant trots att jag aldrig tidigare varit där. NÄR VI KLEV I N

MODERNA KÖK I HÖGSTA KVALITÉ

Karlskrona. Träffa alldeles rätt personer, flytta in i det mest fantastiska lilla torp granne med herrgården, undan för undan smälta samman med platsen och sedan till slut få bli en del av herrgårdens historia en liten stund i dess långa existens. Det har liksom bara fallit sig så, en bit i taget. MEN NU ÄR JAG här och jag tänkte ta det här tillfället i akt att bjuda ut dig till Skärva. Jag vet att ni är många som aldrig varit här och ytterligare några är här alldeles för sällan. Bara några minuter från E22:an finns den här mag iska platsen. En hel massa underbarheter i ett vackert naturreservat. Först kommer man fram till Skärva Gård med ekobutik och odlingar. Där bakom sträcker ängar och skogar ut sig med slingrande stigar ner mot vattnet. Här finns grusväg ar med kungsljus i vägrenen och havsörnar som svävar över vikarna. En liten hamn om du vill komma med båt, en badstrand och klippor. En märklig gravkammare och en makalös utsiktsplats och så Skärva Herrgård, Af Chapmans sommarhus från 1700-talet. Numera en del av Karlskronas världsarv och öppen för alla.

En korsning av grekiskt tempel, italiensk kupolkyrka och blekingsk ryggåsstuga

än 25 år senare faktiskt har mitt arbete i just det där huset och bor på andra sidan ängarna, är ju egentligen ganska förunderligt. För det är inte så att jag medvetet ansträngt mig för att det skulle blir så till slut. Det var inte en uttänkt plan att först flytta tillbaka till ATT JAG NU MER

och parkera vid de stora röda ladorna och avnjut en härlig dag på Skärva. Jag är säker på att den här platsen inte är gjord bara för mig, så kom hit och bli förtrollad du också. KÖR GENOM ALLÉN

VI BYGGER DITT NYA KÖK PÅ 10 DAGAR!! SNABB OCH SMIDIG KÖKSRENOVERING MED ALL INCLUSIVE Helhetslösningar • Fasta avtalstider • Fasta priser • Erfarenhet av mer än 100 kök/år • Alla hantverkare under samma tak

VÅREN ÄR PÅ VÄG! ELISABET RENNEMARK ÅLDER: 45 år. FAMILJ: Maken Morgan,

hunden Svea och två katter.

SYSSELSÄTTNING: Platschef på

Vi har stora och små parasoll från Eden Garden och Scollaro. Allt från frihängande, runda, fyrkantiga och rektangulära. Hitta ditt parasoll hos oss!

Skärva Herrgård och konstnärlig ledare för Musik på Skärva. LÄSER JUST NU: Linn Ullmans ”De oroliga”. BÄSTA TV-PROGRAM: Kontrapunkt. BÄSTA FILM: The right stuff. MOTTO: Sluta kämpa så flyter du.

Ronnebygatan 27, Karlskrona info@mulo.se • www.mulo.se Lars tel. 0723 65 96 96 • Mulo tel. 0709 55 46 64

SID 3


SUCCÉ

Nielsens vintips

Blandat och gott Jag har fått förfrågningar av läsare om bra Bag in Boxviner, så jag tyckte det var dags och prova en del och plocka ut de som stack ut. Det var tre stycken som jag verkligen tycker kan höja upp en trevlig middag. Jag har även hittat ett bra vin till lamm, det har en rolig kombination av druvor och så får ni givetvis en god öl till påskbordet, så håll till godo nu. Bag in box vitt vin (torrt och friskt) Ett vitt torrt vin från Chile och området Maipo. Producenten heter Quinta de Maipo och vinet är Viña Maipo Sauvignon Blanc (2931) 189 kr. Det är gjort på druvan Sauvignon Blanc. Torrt fruktigt med bra syra och friskhet (3 gram socker liter), inslag av exotisk frukt och citrus. Detta är ett ganska okomplicerat prisvärt vin som passar till fisk och skaldjur och det kan vara bra syra i tillbehören. Bag in box rosè vin (ekologiskt) Här kommer en rosé som jag provat flera årgångar på och alltid varit nöjd. Vinet kommer från Provence och området Coteaux d’Aix en Provence och producenten heter Gassier. Vinet heter Coteaux d’Aix en Provence (2237) 235 kr och är gjort på druvorna Grenache 33 %, Cinsault 33 % och Syrah 34 % som är typiska druvor från området. Det är ett medelfylligt torrt vin med fruktig och frisk smak med inslag av hallon, jordgubbar och örtiga toner. Ett vin som bara är gott som ett balkongvin

SID 4

men passar också bra till smakrika fiskrätter som går åt grillat och även kallskuret och kyckling. Prova till receptet på Fisk-skaldjursburgare med coleslaw och rostad potatis. Bag in box rött vin (med temperament) Här kommer ett nytt släpp på en karaktärsfylld amerikanare från Kalifornien i från området Lodi. Producenten heter Peltiers och druvorna kommer från hans egna vingårdar i Lodi. Vinet heter Amarican Dream Cabernet Sauvignon (2887) 319 kr. Druvorna är 85 % Cabernet Sauvignon, 11,5 % och Petit Sirah 3,5 %. Detta är ett medelfylligt vin med bra syra och frukt med en viss kärvhet. Tanninerna sticker fram bra i vinet och mjuknar till i slutet med angenäma fattoner. Passar till rätter på lamm och nötkött med smakrika tillbehör. Prova till receptet på mustig gryta på nötkött, vin, rotfrukter, svamp och massa kärlek! Rött vin runt hundralappen Här kommer ett vin som jag verkligen

gillade från en producent i Italien som heter Piccini i Chianti i Toscana. Det som gör vinet intressant är att druvorna kommer från olika delar i Italien, vinmakarens strategi med detta är att druvan Montepulciano från Abruzzo ges en fatlagring på 12 månader. För att få markerad värme och fyllig frukt i vinet tar man druvan Nero d’Avola från Sicilien, för att få struktur och komplexitet i vinet använder man druvan Merlot från Veneto och till slut för att få mer fyllighet och en liten sötma använder man torkade druvor från Apulien. Här kan man snacka om pussel och de fick verkligen till den sista biten. Vinet heter Piccini Memoro (2392) 95 kr. Detta är ett medelfylligt vin med bra frukt och syror, angenäma fattoner och inslag av körsbär, plommon med en kryddig ton och rostade fattoner. Passar till både lamm och nötkött med smakrika tillbehör. Prova till receptet på Lammracks med rödbetor, rostade valnötter, karamelliserad rödlök och ädelostgrädde. Påsköl Det lokala bryggeriet Ängöl presenterar ett påsköl som jag kan rekommendera. Jenny Nyströms Påsköl 5,6 % (11475) 16,50 kr. Ölet passar extra bra till det traditionella påskbordets rätter som ägg, sill och Janssons frestelse. En rödbrun lite knäckig och inte

alltför besk lageröl som för tankarna till Bayerns bryggartraditioner, bryggd på pilsnermalt, münchnermalt, karamell och chokladmalt. Kalmardottern och konstnärinnan Jenny Nyström har gett namn åt ölet och med hennes festliga påskmotiv på etiketten blir flaskan extra fin att duka med. ni recept på vad ni kan laga för mat till den goda drycken. Vill tillägga att alla recept kommer från www.foodfolder.se, en mycket bra hemsida med matinspiration och även fina bilder på rätterna samt lättlästa recept. Gå in på www.lars-viner.com och läs artiklarna. SOM VANLIGT FÅR

LARS NIELSEN VINKÄNNARE


Premiär! Varmt välkommen till nyrenoverade Utkiken! Lagom till påsk öppnar Utkiken på Bryggareberget upp dörrarna igen. Vi ser fram emot att se er alla och njuta av våren och sommaren tillsammans med Karlskronas bästa utsikt.

Lunchbuffé vardagar

Serveras vardagar 11.00-14.00 Stor varierande buffé med fågel, fisk, kött, vegetariskt och massor med tillbehör, såser och sallader. 119 kr/person. Ingår gör mineralvatten, kaffe och kaka.

Härlig helgbuffé

Serveras lördagar & söndagar 12.00-15.00 Vår populära helgbuffé, lite lyxigare och det finns något för alla smaker! Pannkaksbuffé ingår. 175 kr/person. Ingår gör mineralvatten, kaffe o kaka. Följ oss gärna på Facebook för att hålla dig uppdaterad.

Stor Påskbuffé

Serveras Påskafton 31/3 och Påskdagen 1/4 12.00-15.00 Vi startar påskhelgen med en stor härlig påskbuffé inkl. dessert, mineralvatten och kaffe. 225 kr/vuxen, 95 kr/barn upp till 12 år. Annandag påsk 2/4 stängt.

Boka på mail: info@utkikenkarlskrona.se eller via telefon 0455 - 137 70

Håll utkik!

Nyheter på Utkikens meny kommer fr o m 1 juni. Dessutom återkommer vår succé: Pannkaksbuffén!

Kärleksstigen - Bryggareberget, KARLSKRONA · 0455 -137 70 www.utkikenkarlskrona.se · info@utkikenkarlskrona.se

SID 5


2för1 från

1595kr Glas Glas ingår ingår alltid alltid

Julen varar fram till påska När dagarna blir ljusare och längre, kryper allt möjligt fram i dagsljuset. Dammråttorna blir mer synliga, gruset i hallen mer påtaglig och den där kvarglömda lilla jultomten lyser med sin närvaro. I sången finns det en strof om att ”julen vara skall till påska . . . .” och det lever jag efter i år. Alltså får tomten stå kvar i sitt hörn ett tag till och den numera stenhårda knäcken kan ligga i skålen och bli lite mer dammig innan den förpassas till sophinken. Allt för att hålla kvar julen till påsken som faktiskt infaller sista dagarna i mars.

på att vårshoppa! Butikerna är öppna klockan 10-16 precis som de är alla lördagar året runt. Mer information om påsken, som tll exempel tider och samlingsplatser finns på www.karlskronacity.net. ska Karlskrona Kommun storstäda på Trossö. Stan ska poleras, sopas, plockas och göras vårfin i största allmänhet. Vi bor i en rasande vacker stad och nu kommer den att bli, om möjligt, ännu finare. På så vis kickar de igång Våryran i City 2018 som går av stapeln 27-28 april. Vad som då händer kommer att presenteras på bland annat www.karlskronacity.net. DEN 25-26 APRIL

2för1 märkesbågar Karlskrona Karlskrona Karlskrona Borgmästaregatan 15, Borgmästaregatan Borgmästaregatan 15, 0455-267 0455-267 00 00 Boka din din synundersökning synundersökning på på specsavers.se specsavers.se Boka Boka din synundersökning När du köper köper 2för1 från från 1595 kr kr får du du det billigaste paret gratis, oavsett val av glas och tillval (enligt ordinarie prislista). 2för1 är personligt När När du du köper 2för1 2för1 från 1595 1595 kr får får du det det billigaste paret gratis, oavsett val av glas och tillval (enligt ordinarie prislista). 2för1 är personligt och kan inte inte delas med med någon annan. annan. Enkelslipade standardglas (index 1,5) ingår i priset. Eventuell synundersökning ingår inte. Kan inte och och kan kan inte delas delas med någon någon annan. Enkelslipade Enkelslipade standardglas (index 1,5) ingår i priset. Eventuell synundersökning ingår inte. Kan inte kombineras med andra erbjudanden. ©2017 Specsavers kombineras med med andra andra erbjudanden. erbjudanden. ©2017 ©2017 kombineras Specsavers

Välkommen till Millans Café! VI FINNS MITT PÅ STORTORGET I MILITÄRHEMMETS FASTIGHET

SALLADSBUFFÉ kl 11 - 14

Linda, Madeleine, Mimmi, Erica, Rosa och Caroline.

lyste snödropparna upp mörkret i trädgårdarna och även den gula vintergäcken hade tittat upp när det hände - SNÖN vräkte ner en morgon när Karlskrona vaknade och sedan dess har det varit vitt mer eller mindre överallt. Stackars snödroppar, men det finns en anledning till att de heter just snödroppar. Trots kylan och all snö så finns de där under snötäcket och nu är de åter framme mellan snöhögarna. Helt otroligt vilken överlevnadsinstinkt dessa små rackare har. FÖR EN MÅNAD SEDAN

Support your Local Store!

är det åter dags att fira in våren med Påsk i City. Det börjar med att pyntandet av Påskträdet på Kleipedaplatsen/ tortorget onsdagen 28 mars. Alla barn är välkomna under dagen, tag med band eller något annat du vill pynta trädet med. Nallen och Grodan kommer att finnas på plats. På Påskafton blir det traditionsenligt Nallen och Grodans färgglada Påskparad genom City. Klä ut dig till något som förknippas med påsken eller våren eller till precis vad du vill. Alla, stora som små, är välkomna. Varför inte passa PÅ TAL OM PÅSK

LOTTA HAUFFMAN

VERKSAMHETSCHEF, KARLSKRONA CITY

lotta@karlskronacity.net NOVEMBER

Har du bläddrat i Karlskrona Citys nättidning? Nätutgåvan innehåller både annonser och artiklar som är förankrade till Karlskrona City. Du hittar länken till nätutgåvan på www.karlskronacity.net, Facebook och Instagram.

2017

SUCCÉ I

KARLSKRO

NA CITY

AKTIVITET November

ER I CITY

• 4:e Alla Helgon

s dag öppet

• 5:e Höstlov

skul på Marinm

FASHION

I KARLSKRO

NA

useet

• 10:e Winem

akers dinner

• 12:e Fars

i City 10-16

Dag

på Sjörök

• 19:e Bamses

sång och dansföreställni thuset ng

på Konser

• 24:e Black

Friday

• 28:e Julkons

ert - Christm Konserthuset as Night på

www.karlskronaci

ty.net

Alltid lika uppskattat och profess Här bjuder ionellt. vi på Scandic. Både bilder från visninge n på från vad som hände kulisserna, bakom på catwalk en och från hotellets foajé. minglet i

KARLSKRON

Gäller i över

HOS OSS ERBJUDS BL A: · Kroppkakor från Skeppsgossen · Toast ·Hemgjorda smörgåsar · Varmkorv ·Salladsbar AVHÄMTNING: · Räkmackor · Baguetter · Frallor

Butikernas rek. Öppettider

Måndag-fredag 10-18 Lördag 10-16

Vi vårstädar trädgården! · Samlingsalar för upp till 150 personer · Sammanträdesrum · PC-kanon · Obegränsad surf & gratis WIFI Öppet: Mån - tors 8 -18 · Fre 8 -16 Stortorget 1, Karlskrona · Tel: 0455 - 142 35 www.militarhemmet.se

SID 6

NTKORT 160 butiker, caféer, restaura En perfekt och uppskat nger och gym. tad present vid alla tillfällen ! ICA Cityhalle PRESENTKORTEN SÄLJS HOS: n, Hemköp , ICA Maxi, Karlskrona och butik turistbyrå Enkla.

LEK- OCH PYSSELHÖRNA

· Kroppkakor · Sallader m.m

· Gym · Relaxavdelning med dusch och bastu · Sittgrupp för 8 personer

A CITYS PRESE

Vi sök er pensi onäre r som v ill jobba med oss!

Vi gör hus och trädgård klar för sommaren. Ordnar staketet Gör trädgården fin Beskär träd Gödslar Fixar altanen Fixar kollonilotten

karlskrona@veterankraft.se | tel: 0455-69 55 00


www.wachtmeistergalleria.se

Shopping Mat Inspiration Våren är på intågande och dagarna blir både ljusare och längre.

STUDENTKOSTYM Slimmad studentkostym från

SVART, BLÅ, MARINBLÅ ELLER ANTRACITGRÅ

PÅSKAFTON FÖR HELA FAMILJEN LÖRDAG 31 MARS

3 799:-

En fullmatad påskafton för alla busfrön! Äggjakt, pysselhörna, ansiktsmålning, påskfotografering och mycket mer. Ni kan även följa med vår egen kyckling på äventyr i Karlskrona Citys påskparad.

ord. 4 799:Begr. antal. Först till kvarn..!

VÅRYRAN 26-28 APRIL Årets färgstarka våryra brakar igång med tre fullspäckade dagar i City. För alla åldrar och sinnen! Se hela programmet och håll er uppdaterade via Karlskrona Citys kanaler!

– STILSPECIALISTEN –

Öppettider vardagar: 10-18 lördagar: 10-16 ICA Supermarket Cityhallen: alla dagar 7-23 För avvikande öppettider besök vår hemsida.

www.nymansherr.nu

Ronnebygatan 39, Karlskrona - Tel. 0455 - 102 98 ÖPPET: MÅNDAG - FREDAG 10-18, LÖRDAG 10-15

#wachtmeister_galleria

Nu har vi vårkänslor! Smycken från Lily & Rose Klänning från Religion - nytt märke i butiken

Hantverkaregatan 9 Karlskrona info@alvashus.se www.alvashus.se Öppet: Tis-fre 11-18, lördag 11-15

Alvas Hus SID 7


Snart är det dags för en stor händelse!

Din studentexamen! Kostymer Svart Svart Mörkblå Mörkblå Mellanblå Mellanblå Ord.pris Ord.pris 1,999:1,999:-

1.699:Väst Västtill tillkostymen kostymen599:599:-

Välj till din kostym Slips+rosett+näsduk Slips+rosett+näsduk 299:-, 299:-,199:-, 199:-,299:299:-

Ord.pris Ord.pris 797:797:Vid köp av kostym

SID 8

499:-


Vad skulle du göra om du fick en miljon?

Emma Halldin, Lyckeby – Investera lite i fonder. Sen skulle jag resa och köpa ny bil eller starta eget. En ny pub i Karlskrona kanske.

Emma Hansson, Knösö – Jag skulle nog flyttat från Karlskrona. Spenderat mycket på kläder, inredning och massa skor.

Martin Petersson, Lyckeåborg – Jag hade köpt ny bil och flyttat hemifrån. Skulle nog även sparat en del.

Alice Öster, Trossö – Sparat lite, haft kul och rest till något land jag inte sett. Jag hade nog fullbordat min tatueringar också. FOTO: IDA LILEJGREN

i Karlskrona City Pynta påskträdet Stortorget onsdag 28 mars kl. 13.30-15

Påskparad med maskeradtema, kycklingdans & godisregn!

Butikernas öppettider i påsk

Start utanför utanför bion, Ronnebygatan 28 Påskafton 31 mars kl. 11

29/3 Skärtorsdag 10-18 30/3 Långfredag STÄNGT 31/3 Påskafton 10-16 1/4 Påskdagen STÄNGT 2/4 Annandag påsk STÄNGT

Det är GRATIS för alla att delta i aktiviteterna

Lagerrensning!

50% rabatt

på stora delar av sortimentet Handla för minst 100 kr på Enkla och vi bjuder på 1 hg lösgodis på Gäller tom 30/4

För mer information: www.karlskronacity.net Samarbetspartner:

Arrangör:

Borgmästaregatan 7, Karlskrona Telefon: 0455-140 60 • butik@enkla.net Följ oss på Facebook Instagram SID 9


Nu blommar det! Hur många ursnygga skjortor finns det våren 2018? Svaret är massor! Fantasin har inga gränser och nu finns skjortor med glassar, tacos och blommönster i fantastiska färger.När vårens nyheter börjar fyllas på så känns det alltid som om det aldrig någonsin har funnits så mycket snyggt att välja på. Eller så har förra årets känslor fallit i glömska, packats ner och försvunnit. Men nu är den äntligen här, VÅREN och även om en liten smutsig snöhög lever vidare i en skuggig hörna så stör den inte ett dugg. Så nu kliver vi ur de tjocka vinterkläderna, huttrar lite och vänder ansiktet mot solen.

SPECSAVERS Dahlin hos CARL XI MODE

Skjortor från ERNST NYMANS

THE NEW SPRING COLLECTION Reveal your unique style this Spring with our NEW collection of hand-finished colourful jewellery

pandora.net

INSERT YOUR LOGO HERE After inserting logo, please remove the box. This can be done with “TouchUp Object Tool” in Adobe Acrobat Pro (found under Tools -> Advanced Editing).

WACHTMEISTER GALLERIA SID 10

KARLSKRONA

SMYCKEN FRÅN PANDORA HITTAR DU BARA HOS OSS!


Rengör och boosta! Efter en tid av mörker och kyla är det inte konstigt att hyn ser lite trött ut. Börja med att rengöra ansiktet på djupet med en ansiktsmask eller skrubb som tar bort döda hudceller. Se därefter till att ge huden rikligt med fukt och näring genom att smörja in den med ett serum eller ansiktsolja som tränger in djupare än en ansiktskräm. För att hyn ska bevara sitt naturliga lyster är det viktigt att skydda den väl och speciellt nu när våren snart är här och solen tittar fram. Produkter från Maria Åkerberg.

SPECSAVERS

Vårnytt hos ALVAS HUS

Kongress Malmö Live Är du en av dem som älskar att kolla på visningarna från de stora modehusen, Victoria’s Secret eller liknande.

fantasifulla och trollbindande från Salong Etages visning. De fantastiska kostymerna är skapade av designern Lotta Niemi Bruhn i Karlshamn.

Jag har alltid varit hängiven åskådare och det trots att jag aldrig någonsin kommer att kunna bära varken plaggen, accessoarerna eller frisyrerna. Men jag njuter av allt det kreativa och vackra.

aldrig att få möjlighet till någon av dessa frisyrer enbart skapade av hår men det är så otroligt konstfullt och vackert. DU KOMMER NOG

EVA MELLQVIST

INTERCOIFFURES NORDISKA Kongress för frisörer sker i Sverige vart 16:e år och i år var det stora eventet på Malmö Live. För vad det än är så finns det alltid något att bli inspirerad av och ögat ska ha sin njutning. Därför får du här ta del av det

SID 11


Klocka från Tory Burch

GEORGES GULD

Vårens nyheter från Gant dam & herr, alltid klassiskt snyggt och ledigt elegant.

HOGLANDS

Sugen på kroppsutsmyckningar? Vi utför: • Tatueringar • Piercings • Smyckesbytning • Tandsmycken • Rådgivning • Smyckesförsäljning

Vi har presentkort!

Köp ett uppskattat presentkort till någon du tycker om på valfritt belopp. Gäller som betalning för samtliga utföranden eller produkter. Presentkortet gäller 6 månader.

För tidsbokning eller rådgivning under våra öppettider når du oss på 0708 60 95 34 (går även bra att sms:a) peopletattoo@gmail.com eller besök studion.

TATTOO & PIERCING

Du kan alltid kontakta oss via mail eller genom vår facebooksida även då studion håller stängt. Öppet 11-18 alla vardagar förutom röda dagar.

Drottninggatan 43, Karlskrona • 0708 60 95 34 Öppettider: Måndag-fredag 11.00-18.00 People Tattoo & Piercing

SID 12

Peopletattoosweden


Qarma på ny adress och10-årsjubileum I år är det 10 år sedan Åsa Tunell Dahlström öppnade Qarma och i början på mars invigdes den nya lokalen på Norra Kungsgatan 5 med bubbel och mingel. Nu har alla blivande brudar, tärnor och festliga kvinnor fått ett nytt fräscht showroom med möjlighet att köpa direkt om det de söker passar. QARMA ÄR BUTIKEN med både stylingstudio och hudvårdssalong som erbjuder ansiktsbehandling, massage, vaxning, hotstone och frans- och brynfärgning. Du kan även få hjälp med din makeup och håruppsättning inför festen eller bröllopet. I butiken samsas brudklänningar, balklänningar, festklänningar och accessoarer.

ett stort utbud av ekologiska hudvårdsprodukter och makeup ifrån det svenska märket Maria Åkerberg. QARMA HAR ÄVEN

EVA MELLQVIST

LYX ÄR VÅR LÄGSTA NIVÅ

STUDENTKOSTYM Finns i marin och svart.

2 495:Vit studentskjorta

ALLA PRODUKTER FRÅN STYLEMASTERS

99 KR

Riksgallerian, Ronnebygatan 40, 0455 - 121 30 www.salongetage.se

499:-

GILLA OSS PÅ

FACEBOOK www.facebook.com/ etage.karlskrona

Ronnebygatan 37, Karlskrona | Tel. 0455 - 102 38 Öppettider: Mån - Fre 10.00 - 18.00 Lördag 10.00 - 15.00 Följ oss på - Carl XI Mode

SID 13


• Dagens lunch • Dagens pizza • Grillerbjudande • À la carte • Tapas Avhämtning 15% rabatt - Abonnera vid stora sällskap

Boka bord eller Take Away

0708 47 86 42

Vi på Toro önskar ALLA en Glad Påsk!

Vi på TORO stödjer SOS Barnbyar och Majblomman för barnens skull!

Norra Kungsgatan 4 (Klaipedaplatsen), Karlskrona Tel: 0708 47 86 42 SID 14

www.torokarlskrona.se


SUCCÉ

Vart har hjärtat tagit vägen SVT? Då pratar jag inte om det pulserande blixtrande rosa hjärtat på skärmen utan hjärtat i programmet. För det väl ingen hemlighet att fler människor rasar över årets festival än hyllar den. Hyllandet står i stort sett bara SVT själva för, som totalt stuckit huvudet i sanden. Möjligen har man helt och hållet tappat självinsikten. Jag vet inte hur jag ska kunna sammanfatta året. Var det bra? Nä. Var det dåligt? Nä. Något som stack ut? Nä. Röd tråd? Knappast. För många är nog årets melodifestival ett enda långt piiiiiiip. 6 veckor som försvann i glömska fortare än vinden. Visst, vi vaskade återigen fram en vinnare som kommer ha en bra chans i Eurovision. Ingen skam över tävlingsmomentet. Vi har helt enkelt duktiga musikproducenter i Sverige. där emellan egentligen? Exakt VAD var den röda tråden i år? Glitter? Hängde hela röda tråden på att förlöjliga FAB-Freddie? För det var precis vad SVT gjorde. Det underliggande budskapet må ha varit att alla ska få vara den de vill. Men det fjantades bort. David med sin breda kompetens skulle kunna bli ihågkommen som tidernas programledare om han bara fick chansen med ett riktigt bra manus. Istället blev det ett, ”jaha”. MEN VAD HÄNDE

NÄ, I ÅR ÄR det inte programledarna som misslyckats och det är framförallt inte artisterna. Tror inte ens vi kan skylla på att Björkman haft ett finger med i den fullkomliga kollapsen. Någon eller några från SVT

borde faktiskt plocka fram skämskudden i år. Det här var inte bra. Faktiskt inte det minsta bra. Visst fanns det en och annan replik som kunde dra upp smilbanden en aning men tro mig. Svenska folket har betydligt högre förväntningar på public service än så. Om förra året var ett mellanår så var det här året ett SJ-tåg som stannat på stationen p.g.a. signalfel. MELODIFESTIVALEN ÄR Sveriges största TV-program. Programmet engagerar enormt många människor och tidigare år har SVT verkligen tagit chansen att fylla programmet med såväl humor som allvar. Melodifestivalen har aldrig tillåtit sig vara mellanmjölk. Det har varit programmet som gjort parodi på mellanmjölken. Sarkasmen har flödat för att på ett roligt sätt få fram viktiga tankeställare och skapa debatt. Viktiga debatter. Man har vågat sticka ut hakan och man har gjort skillnad på riktigt. Att byta ut detta mot reklamfilmer med Anna Book är inget annat än lågvatten. Solstollarna-Anna? Skojar ni? Vem kom på den idiotiska idén att plocka upp två personer från publiken, genomföra en tävling och lotta ut biljetter till finalen mitt under pågående direkt-

sändning. Ni vet det där som brukar ske vid entrén till arenan. Hos sponsorerna. INNAN sändningen börjar. JAG INSER ATT gnällnivån på denna krönika är hög men jag är knappast ensam om det. SVT behöver fundera på om man vill fortsätta vara Sveriges största TV-program för publiken kommer knappast av sig självt. Dalande tittarsiffror kan inte ha fel. Gör om, gör rätt, gör skillnad!

SOPHIA AHLIN SCHLAGERKÄNNARE SOPHIA@SUCCEBLEKINGE.SE

FOTO: HÅKAN LINDER

Sophia Ahlin är ett lokalt ansikte i Blekinge, aktiv entreprenör, politik och en stående krönikör i Succé. Men Sophias lite annorlunda intresse för just Melodifestivalen började redan som 7-åring och sen 2006 har hon åkt med Melodifestival-turnen som expertkommentator för både radio, TV, webb och tidningsmedia. Hon har även förtroendeuppdrag i OGAE Sweden som är den svenska organisationen för Eurovision-fans.

Trygga och flexibla finansieringslösningar Uppland Kredit erbjuder fakturaköp, fakturabelåning och företagslån, så enkelt att ni kan ha pengarna redan imorgon. Om ni har en momsfri verksamhet kan vi erbjuda en lösning där momsen inte blir en merkostnad. Med oss får ni en modern finansieringspartner som ser till att ni är trygga och har de finanser er verksamhet behöver.

Ring 018 70 111 50 så hjälper vi er att finansiera era affärer. Upplandkredit.se

SID 15


SUCCÉ MÖTER

FOTO: ROBERT ELDRIM

Tobias Persson

Om att vara man på prov

”Man på prov” heter komikern Tobias Perssons nya humorföreställning som handlar om längtan efter barn när det är svårt. I sin show bjuder Tobias in till att ta del av hans personliga berättelse om den allt annat än enkla vägen till att få ett efterlängtat barn. Efter 17 år på Sveriges alla humorscener, med priset ”Årets manlige komiker” i bagaget, manusförfattande, TV-framträdanden och framgångar i England har Tobias förmågan att sätta knorr på allvaret med sin outsinliga förmåga till skarpsint vitsiga ordlekar. kamp mellan hopp och förtvivlan som Tobias Persson vill lyfta fram i sin humorföreställning ”Man på prov”. Publiken bjuds på en befriande och bitvis svart humor - Allt ur en pappas perspektiv. – Vi gjorde 10 IVF under fyra år, det är väldigt mycket. Det går inte att bara gå förbi det jobbiga och bara se det som är kul, ibland känner man att publiken nästan drar andan lite, det gillar jag. Det blir bensprattel och terapi på samma gång säger Tobias Persson. DET ÄR DENNA

enkelt inte fungerar på naturlig väg är provrörsbefruktning (IVF) idag en vanlig metod. Ett ägg tas från kvinnans äggstock och befruktas av en spermie utanför kroppen i laboratorium för att sedan återinföras under insemination till livmodern. Det finns alltså idag en kliniskt etablerad verksamhet till stor hjälp för de som drabbats av ofrivillig barnlöshet. OM DET HELT

SID 16

Första provrörsbarnet i Sverige föddes 1982. Antalet behandlingar har ökat från ca 3000 år 1992 till cirka 19 000 idag. Enligt den senaste rapporten från Nationella Kvalitetsregistret för Assisterad befruktning (Q-IVF) har nästan fyra procent av alla barn som föds i Sverige har kommit till genom en IVF-behandling. Men processen kan vara påfrestande och framförallt ekonomiskt kostsam. Det kräver stort tålamod, strävan efter att få hålla ett eget nyfött litet knyte i famnen kan vara en enda lång kamp, samtidigt som det har skapats nyare och större hopp för de som är drabbade. – Min show handlar om barnlängtan, om kampen att försöka få barn när det är svårt. Jag vill berätta om det parallella universum jag levde i som bara pågick där jag skulle försöka ha psykisk kraft, hålla masken utåt eftersom jag inte hade berättat för mina vänner om vad vi höll på med. Det är många som inte pratar om det av olika skäl, berättar Tobias Persson. Föreställningen är rolig! Men det är väl för att jag har jobbat med humor så många år. Svärtan dyker upp då och då mellan de komiska inslagen. ”Ni som älskar bebisar så mycket, varför skaffar inte ni barn? Det är lätt

att ställa frågan, något som Tobias fick erfara. Skämtsamt menar han att om han hade fått en krona för varje gång han fick frågan skulle han inte behövt ta banklån för att bekosta de otaliga och dyra IVF-försöken. Är det okej att fråga om man inte är rädd för svaret? – Ja, det det är skillnad på att undra och att uppfordrande säga åt andra att det är dags att skaffa barn. Det är många som går och lider av det här. Men det är okej att fråga om man kan och vill prata om det när det inte går som planerat vill säga. Jag kan prata om det nu, efter åtta års distans. Nu går jag upp på scenen och gör det! Du har idag två tvillingtjejer hemma på åtta år. Hade du skrivit manus på temat om du själv inte blivit pappa till slut? – Nej, det hade jag inte. Framförallt hade jag inte orkat göra en humorshow av det. Nu först har jag orkat blicka tillbaka på den tiden och allt kämpande. Det är vår historia, jag och min fru. Hur vi går till kliniken, sprutorna, mediciner, alla ultraljudsundersökningar. Det är många som inte delar våra erfarenheter, men tack och lov kan man ändå relatera till den allmänna kampen för att nå fram till en dröm och längtan. Det är ett allmänmänskligt tema om motgång och lycka. Man måste inte själv ha gått igenom det vi gjorde för att få ut något av showen, det hade blivit en för snäv tillställning för den oinvigde i så fall, det är det inte. Men

ändå är det så vanligt idag med barnlöshet att många säkert känner igen sig, berättar Tobias Persson. Min fru har varit ett fantastisk bollplank, hon har fått fylla i sådant som jag har glömt eller helt enkelt förträngt. Hon har målat och fyllt i mina minnen med bilder från den tiden som känns som en dimma för mig under många år. har Tobias tagit skådespelaren och imitatören Rachel Mohlin, känd från bland annat ”Kvarteret Skatan”, till sin hjälp med manus och regi. Såhär skriver Mohlin på sin facebooksida om samarbetet: ”Man på prov håller högsta klass”. Är så otroligt stolt över dig Tobias! Du är en sån sensationell begåvning; alldeles unik med sån fantastisk tajming, finess och värme. Tack för att jag fick äran att regissera dig och bistå med manusbearbetning av din modiga berättelse.” – Rachel och jag jobbade ihop förr. Det är en stor skillnad att göra standupkomik på Norra Brunn till exempel och att göra en hel teatershow som ”Man på prov”. Det är en helt annan dramaturgi och dynamik i en föreställning där man nästan måste ha ett yttre öga som lyfter upp det hela till en annan nivå. FÖRUTOM SIN FRU

Fortsättning på sidan 18


VÄLKOMMEN TILL VÅR NYA UTSTÄLLNINGSHALL!

VI HAR 70-TAL NYA HUSBILAR OCH HUSVAGNAR FÖR LEVERANS I VÅR

RÄNTEERBJUDANDE! Ränta 2,99% upp till 240 månader

ADRIA CORAL 670 2018

KABE TRAVEL MASTER 880 LQB 2018

I BUTIKEN HITTAR DU TILLBEHÖR FRÅN KAMA FRITID, EUROPAS LEDANDE LEVERANTÖR AV TILLBEHÖR. KÖP DIN ELCYKEL HOS OSS! på vår nya hemsida: Vi har flera modeller.på på påvår på vårnya på vår nya vår hemsida: nya hemsida: nya hemsida: hemsida:

Från 6 990 kr

vår nya hemsida:

(Elcykelpremie -25%)

NU HAR VI 2300 KVM FYLLDA MED HUSBILAR, HUSVAGNAR, TILLBEHÖRSBUTIK OCH SERVICE FÖRSÄLJNING

FÖRSÄLJNING

FÖRSÄLJNING

BUTIK/VERKSTAD

BUTIK

MONTERING

PETER RUDVI 0455-35 00 70

VIKTOR RUDVI 0455-35 00 71

PETER JONASSON 0455-35 00 77

ANNELIE NORDSTRÖM 0455-35 00 78

CAMILLA CLASSON

TIM HIITOMA

För aktuella öppettider se vår hemsida. www.rudvifritid.se

Intagsvägen 1C, Karlskrona Tel. Försäljning 0455-578 90 Tel. Butik 0455-69 50 80


SUCCÉ

Fortsättning från sidan 16 Rachel har varit sylvass och knuffat mig framåt. ”- Det där är skoj, men du kan bättre, det där kan du vässa, jag vet att det gör ont men gräv mer på den punkten där smärtan finns”, sa hon och fram det jag själv inte kunde eller ens velat se. Rachel Mohlin hjälpte mig att gräva djupare och det är det som lyser igenom i föreställningen och gör den lite mer… det handlar ju faktiskt om liv och död… om att inte kunna få barn, berättar Tobias.

Edinburgh. Hur började allt, har du alltid velat vara komiker? – Jag såg Monthy Python när jag var 13 år och kände att jag direkt ville börja skriva sketcher, det bara var så. Precis som när andra hörde The Beatles och ville börja spela gitarr, det var samma grej. Jag började skriva istället, det klickade bara! Säger Tobias Persson avslutningsvis.

Tobias har varit standup-komiker sedan 2001. Han har spelat fars och skrivit böcker och levererat rim till tidningar och regisserat TV-reklam. Han blev ett känt ansikte i TV-rutan i ÖoB:s reklamfilmer som fick stor genomslagskraft, mycket för de briljanta och komiska inslagen i filmsnuttarna där Tobias stod för manus. Blir det mer ÖoB-reklam framöver? – Nej, tyvärr. Jag hade gärna fortsatt att jobba med den. Det var ett par år sedan nu och vi spelade in med bland annat Johannes Brost som tyvärr gått ur tiden. Det var en utmning att få med så många ordvitsar på en viss utsatt tid, det var ett stenhårt manus men kul att jobba med. Lite synd att ÖoB lade ner den reklamen, minns Tobias. De senaste 10 åren har han uppträtt med jämna mellanrum i Storbritannien på diverse humorklubbar, bland annat på en stor humorfestival i

Vecka 14

2/4 - 6/4

Vecka 13

26/3 - 30/3

CATERING FESTVÅNING LUNCHSERVERING

GUNILLA STRÖMBERG

TOBIAS PERSSON FÖDD: 1 september 1975

i Göteborg. FAMILJ: Gift, 2 barn. FAVORITKOMIKER:

Gösta Ekman, Peter Wahlbeck, John Cleese, Woody Allen. FAVORITPUBLIK: En öppen och

tänkande. Samt skrattande. PRATAR HELST OM: Det som surrar i min hjärna för stunden. AKTUELL MED:

Humorföreställningen ”Man på prov” hade premiär i Stockholm i februari och följs sedan av en Sverige-turné under våren 2018. Två föreställningar är även inbokade i Birmingham och Nottingham i oktober.

Lunchöppet mellan 11.30 - 14.00 Dagens rätt / Dagens special 90:Dagens grill 110:Salladsbuffé utan dryck 70:10 Kuponger 750:Dagens rätt, special plus grill inkl. stor salladsbuffé, dryck samt kaffe

Måndag Dagens rätt: Ostgratinerad falukorv med potatismos Dagens special: Stekt laxfilé med hollandaisesås Dagens grill: Biffstek med vitlökssmör Tisdag

Onsdag

Dagens rätt: Fläskmedaljonger med grönpepparsås Dagens special: Lammfärsbiff med rosmarinsås & stekt potatis Dagens grill: Biffstek med rödvinssås Dagens rätt: Stekt spätta med remouladsås och citron Dagens special: Spagetti Carbonara med riven grana padano Dagens grill: Noisetter med choronsås

Torsdag Dagens rätt: Raggmunkar med stekt fläsk och lingonsylt Dagens special: Ärtsoppa med pannkakor, sylt samt grädde Dagens grill: Biffstek med pepparsås Fredag

Stängt (Långfredagen)

Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ. Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget. Du når oss på 0708 935 835 eller info@succeblekinge.se. Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se. Nr 11

Måndag Stängt (Annandag påsk) Nr 01

Tisdag

Onsdag

Dagens rätt: Stekt torsk med skarpsås och citron Dagens special: Pasta med kyckling och basilika/tomatsås Dagens grill: Fläskmedaljonger med madeirasås

Torsdag Dagens rätt: Kassler med portvinsstuvade champinjoner Dagens special: Ärtsoppa med pannkakor, sylt samt grädde Dagens grill: Biffstek med persiljesmör Fredag

2018

Januari

y Succé Karlskrona/Ronneb

Dagens rätt: Ost och skinkfylld schnitzel med ärtor och citron Dagens special: Fiskgryta med säsongens primörer Dagens grill: Biffstek med tryffelsås

Storeklimp, Gullberna Park | 0455 - 801 30 | www.kallarmastaren.se

2017

November

Succé Karlskro

na/Ronneby

www.su

cceblekinge.se

www.succeblekinge.se

KRÖNI KAN

Dagens rätt: Wienerfärslimpa med gräddsås och lingonsylt Dagens special: Stekt kummelfilé med basilikayoghurt Dagens grill: Noisetter med aromsmör

ALLERGI! Prata med köket, vi löser de flesta allergier | Med reservation för ändringar

SID 18

Vill du visa att ditt företag finns?

Sport: Glä och Geme dje nskap

Nr 08

2017

Augusti

y Succé Karlskrona/Ronneb

www.succeblekinge.se

BILEN

Kia Stonic TÄVLING

Vinn bilj magiskt etter till ett äventyr

BÄST M ED FRIA TY GLAR Succé möte r David

KRÖNIKAN

Gå ut och var glad!

Lindgren

Nr 02

MELLO

2018

Kan vi prata om Kamferdrops mask?

Februari

Succé Karlskrona/Ro nneby

www.succeblekinge.se KRÖNIKAN

Föräldrar ta ert ansvar! SOPHIA AHLIN

BILEN

Toyota RAV4 Hybrid

KARLSKRONA

Borgmästarega tan 15 ; 0455

- 267 00

st Det kan väl knappa vara yttrandefrihet?

; www.sp

ecsavers.se

BILEN

KORT, GLAD OCH TACKSAM Succé möter Pernilla

Skoda Kodiaq

EN REBELL I HÖGKLACKAT

Wahlgren

Succé möter Maja Ivarsson

KARLSKRONA Borgmästaregatan

KRÖNIKAN

När jag var liten.. .

15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se

Stjärnmärkt pickuBILEN p ANMÄL DIG NU Anta utmaningen med Wellness Studio !

RADARPARET OC H TÅRTGEN ERAL EN Succé möter Filip

KARLSKRONA

Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267

00 ; www.specsave

rs.se

och Fredrik

KARLSKRONA Borgmästaregatan

15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se


SID 19


BILEN

Volvo XC40 - På film och i verkligheten En helt vanlig Volvo eller en bil för en actionhjälte på hisnande äventyr? Några större äventyr blev det väl inte när vi körde bilen men den är banne mig väl värd uppmärksamheten. Nya Volvo XC40 är nämligen utnämnd till Årets Bil i Europa 2018. Karlskrona med omnejd inbjuder inte till någon större action men jag fantiserade lite, fick en tung gasfot, drog upp volymen på musiken. Då kunde jag leka lite med tanken att jag var Lara Croft i nya filmen Tomb Raider där vår svenska stjärna Alicia Vikander har huvudrollen som Croft. INTERIÖRDESIGNERN ERIC Gunnarsson Hörnsten och hans team har lyckats med att skapa en interiör som är både snygg, trivsam och praktisk med genomtänkta förvaringsmöjligheter för både förare och passagerare. Jag gillar särskilt det dolda utrymmet under förarsätet och papperskorgen i mittkonsolen. Den uppmanar till att samla ditt skräp i bilen istället för att

veva ner rutan och hiva ut det i naturen. Framstolarna måste vara några av marknadens bästa, du kan lätt justera både ratt och stol så du sitter bekvämt. Ibland talas det om att en viss modell vänder sig till en viss åldersgrupp. Här tror jag att det finns en bredd och att bilen tilltalar många olika grupper. De som kan det här med bilar anser att XC40 är den mest moderna bilmodellen i sin klass. Kanske är det så för utvecklingen går i rasande fart och bilar blir utrustade med ny teknik. man väl tycka men jag gillar alltid när dörrarna går över listerna, då slipper man gå omkring med skitiga bakben. Det borde vara standard på EN BAGATELL KAN

Fick egen chaufför kvällen till ära, Johan Ryman, Åsa Lindhoff och Petra Ryman.

SID 20

alla, precis alla bilar i hela världen! Om jag inte visste bättre så skulle jag tro att designern Erik egentligen är en kvinna. Det är givetvis en helt egen tanke och ska uppfattas som ett skämt, ett gammalt och dåligt sådant. ju fundera på vad som kan hända en helt vanlig tisdagskväll i mars? Lite extra flärd fick de cirka 140 personer som fick chansen till en förhandsvisning på Tomb Raider. I samband med det fick några utvalda åtnjuta lite lyx i vardagen genom att bli både hämtade och hemkörda i nya VolvoXC40. Själv är jag väl inte mycket för hittepå-hjältar, där är min fantasi begränsad för jag anser att de flesta hjältar vore stendöda efter cirka fem minuter in i filmen. Japp, så trist är jag. Jag gillar verkliga grejer och Volvo XC40 finns på riktigt och det är en riktigt schysst bil, så testa den vetja! SEDAN KAN MAN

Pascal Kindblad, Josefin Ahlberg, Eva-Britt Gunnarsson och Amar Osmanovic från Ahlberg Bil delade ut goodiebags efter filmen.

Det här är givetvis något helt annat än när Roger ”Helgonet” Moore var supertuff och vrålsnygg och rattade Volvo P1800, en av Volvos mest kända filmbilar. Kan XC40 bli lika känd tror du? EVA MELLQVIST FOTO: ROLAND LUNDGREN


SUCCÉ

n! e g n i n a tm u ta n A

Vässade vattenfilter! AquaRent har arbetat med vattenbehandling och vattenrening i över 20 år. Vår erfarenhet gör oss till det trygga valet med en heltäckande sälj- och serviceorganisation i södra Sverige. Kontakta Peter Käller: 0457-106 01 för en komplett genomgång av våra tjänster och dina behov av vattenrening.

VÄLKOMMEN TILL PORSLINAN! Hos oss kan du kolla på konserter, se på film, spela X-Box eller Wii, göra läxan, spela biljard, mingla, repa, surfa på våra datorer eller trådlöst med egen, se på utställningar, delta i workshops, fika, spela sällskapsspel, vara med på LAN m m.

Har du missat något nummer? Läs tidigare Succéer på vår hemsida, www.succeblekinge.se

Medlemsavgiften per termin är endast 30 kr.

ÖPPETTIDER: Söndag - Måndag: 15 00 - 21 30 Tisdag - Torsdag: 09 00 - 21 30 Fre: 18 00 - 23 00 Lör: Styrelsens lördag (annonseras i förväg på Facebook)

Nr 12

Decem

ber

Succé

Karlskr

ona/Ro

nneby www.s

KRÖN

uccebl

ekinge

.se

IKAN

Föret aget SOPH Jag AB IA AHLIN Julpo vi all liser är ihopa BILEN ! Åtton gene de ration en Fie sta

KÄR L OCH EK, RYM DAV D ID B EN OWIE Succ é möte r Thom as Di

KARLS

KRON

6 personer som vill delta i Wellness Studios viktminskningsprogram Weight Trainer i 12 veckor. Du som blir utvald att delta får 50 % rabatt och betalar endast 4995 kr. Ordinarie pris för programmet är 9990 kr.

Leva

A Borgm

ästareg

atan

DU HITTAR OSS PÅ: Östra Hamngatan i Karlskrona 0455-169 22 | www.porslinan.se Porslinan - Ungdomens Hus på

2017

Vi söker

15 ; 0455

- 267

00 ; www.s

pecsav ers.se

Maila namn, adress och det telefonnummer vi kan nå dig på till info@succeblekinge.se

GRATTIS NYA VOLVO XC40 ÅRE TS BIL I E UROPA

MADE BY SWEDEN VÄLKOMME N AT T UPPLE VA E N VINNARE ! Årets bil är den mest prestigefyllda utmärkelsen i Europa. 58 journalister från 22 länder provkör alla nya bilar och röstar fram årets bästa bil. För första gången någonsin vinner en Volvo. Grattis nya Volvo XC40 – Made by Sweden. Välkommen till oss för att uppleva och provköra en vinnare.

Prisexempel

Pris

Privatleasing

Inclusive Billån

Volvo XC40 T3 FWD Edition Volvo XC40 D3 FWD Edition

293 000:309 900:-

4 370:-/mån 4 599:-/mån

2 880:-/mån 3 080:-/mån

Volvo XC40 MY19: Förbr. l/100 km bl. körn: 4,8-7,2. CO2 g/km: 125-168 (T3 man m. A-klass däck–T5 AWD aut m. C-klass däck). Alla siffror är preliminära. Miljöklass Euro 6d-TEMP. Bilen på bilden är extrautrustad. Volvo Inclusive Privatleasing: Volvia försäkring, 36 mån leasing via Volvofinans Bank, Volvo Service avtal och Volvokort med drivmedelsrabatt. Inga uppläggnings- eller administrationsavgifter. Transportstyrelsens avgifter tillkommer. Körsträcka 1 500 mil/år. Volvo Inclusive Billån: Volvia försäkring, Volvo Serviceavtal och Volvokort med drivmedelsrabatt ingår i 36 mån. Inga uppläggnings- eller administrationsavgifter, låna max 80 % av bilens värde, minsta lånebelopp är 50 000 kr. Läs mer på volvocars.se

Öppettider: Måndag-fredag 9-18 Fredag 9-17 Lördag 10-14

Korpadalsvägen 2 Asarum 0454-753330 www.ahlbergbil.se

SID 21


SUCCÉ

TIDNINGEN SUCCÉ OCH NICKLASTORP GK BJUDER IN TILL

ÅRETS HETASTE 2-MANNASCRAMBLE

25

AUGUSTI

Varje lag består av två spelare. Båda spelarna slår ut från tee och därefter väljer laget från vilken bolls läge man vill fortsätta att spela och markerar denna.

STARTAVGIFT Medlemmar Nicklastorp GK:

150 KR/PERSON Övriga:

200 KR/PERSON TÄVLINGSGREENFEE: 0 KR Anmäl dig redan nu på www.golf.se

Månad för månad… Med Blomsterlandets trädgårdskalender kan du koll på vad som behöver göras i trädgården. Vårvintern ställer till problem Ordet vårvinter säger egentligen allt om hur vädret är i mars. Ömsom vår, ömsom vinter. De flesta växter klarar temperaturväxlingarna bra, och den största faran är faktiskt vårsolen. De dagar solen lyser starkt kan växter som rosor och olika klätterväxter börja sträcka sig mot ljuset. Kommer det då en riktigt kall period kan växterna frysa tillbaka. De flesta klarar av att börja om, men växter som blommar på årsskotten, till exempel hortensia, kan ha fått skador som gör att årets blomning helt uteblir. Genom att skugga växter som står varmt och soligt med till exempel säckväv eller dubbla lager fiberduk förhindras de att börja växa för tidigt och de får mindre skador. Njut av vårlökarna Vintergäck och snödroppar tittar upp samtidigt som snön drar sig tillbaka. Sen är det snart dags för krokus, kungsängsliljor och de allra första tulpanerna. Gå ut och njut av dem ofta, för denna ljuvliga tid är snart förbi! Ta gärna några foton på rabatten som minne när du ska sätta ut nya lökar till hösten. Har du haft fördrivna vårlökar i kruka inomhus kan du gräva ner dem så snart tjälen gått ur jorden. Vårstäda gräsmattan Kalka gräsmattan, gärna ovanpå den sista snön. När marken torkat upp, och gräsmattan inte längre sviktar på grund av fukt när du går på den är det dags att räfsa bort rester av fjolårslöv, kvistar och annat skräp. Räfsa inte för hårt, då kan du skada gräsmattans rötter. Räfsa även bort eventuellt snömögel. Mossa behandlas bäst med hjälp av medel mot mossa som vattnas ut över drabbade områden. Om gräsmattan har kala fläckar kan du rugga upp jorden och så i nytt gräs när våren kommer på allvar. Dags för frösådd Nu är det äntligen dags att få jord under naglarna! Köp hem fröer till blommor och grönsaker, samt såjord, krukor och gärna ett mindrivhus där du kan förkultivera växterna. Så inte för tidigt, utan följ anvisningar som såtid som finns på fröpåsen. De flesta frön sås 1/2-1 cm

SID 22

under jord, men vissa frön är ljusgroende och ska då inte täckas alls. Om så är fallet brukar det framgå på fröpåsen. Ta hand om din sådd genom att hålla den lätt fuktig. Beskärning äppel- och päronträd Nu är det dags för den årliga beskärningen av dina äppleträd. Unga träd mår bra av årlig beskärning, medan riktigt gamla träd som mest är till prydnad inte behöver beskäras så hårt. Träden svarar på beskärning genom att växa kraftigare, men det gäller att beskära på rätt sätt så att du inte tar bort fruktsporrarna och missar frukten! Alltför hård beskärning kan också leda till onödigt många vattenskott. Beskärningen syftar till att föryngra trädet för att ge det ny vitalitet och att glesa ut det så att frukten får ljus och sol. Låna eller köp en bok om beskärning om du är osäker. Päronträd beskärs också nu, men mer sparsamt än äppelträd. Kärnfrukter som körsbär, plommon och persika beskärs på sensommaren eller hösten. Städa försiktigt Var inte för snabb med att röja rabatterna på våren. Fjolårsriset skyddar perennerna från såväl kalla nätter som den förrädiska vårsolen. Först när du ser att perennerna verkligen är på väg upp är det dags att klippa bort det vissna. Se upp så att du inte skadar knopparna som ligger i jordytan. Ny kraft till krukväxterna Börja gödsla dina krukväxter. En halv dos brukar vara lagom i början. Öka efter hand till full dos. Om du ännu inte planterat om krukväxterna är det dags nu.

Sticklingar Har du gamla pelargoner som står och stampar kan du klippa ner dem och ta sticklingar. Klipp av en 8-10 cm lång stjälk, snitta den med en vass kniv och stick ner sticklingen i en kruka med jord. Sätt en plastpåse över som ”miniväxthus”. Även många andra krukväxter kan förökas genom sticklingar. Prova! WWW.BLOMSTERLANDET.SE


VI PRESENTERAR STOLT

TOYOTA AVENSIS TOUCH & GO EDITION Bra, bättre, Avensis. Redan från start är Avensis utrustad med allt du kan tänkas behöva. Och med Touch & Go Edition får du ännu mer. Till exempel ingår navigationssystemet Touch & Go med fria kartuppdateringar i 3 år. Välkommen in till din Toyotahandlare och upplev Touch & Go Edition! Läs mer på toyota.se

Kampanjpris från

Flex Privatleasing från

229.900 kr

2.695 kr/mån

AVENSIS TOURING SPORTS 1,8 BENSIN TOUCH & GO EDITION

FRI UPPGRADERING FRÅN ACTIVE

Kampanjpris är rek. ca-priser från generalagent. Lokala avvikelser kan förekomma. Ord. pris Avensis Touring Sports 1,8 Touch & Go Edition från 290.900 kr. Finansiering från Toyota Financial Services exempel med Flex Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast ränta, 36 månader, 4500 mil, och garanterat restvärde. Övermil (12,50 kr/mil) och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Bränsleförbrukning vid blandad körning 6,0 – 6,4 l/100 km, CO2-utsläpp 140 – 148 g/km.Med reservation för ev. tryckfel och prisändringar. Erbjudandet gäller endast privatpersoner t o m 31 mars 2018.

KALMAR, Scheelegatan 6, Tel: 0480-408600

www.toyotakalmar.se Ronnebyvägen 3, KARLSKRONA 0455-31 91 90 Scheelegatan 6, KALMAR 0480-40 86 00 Måndag-torsdag 9-18 fredag 9-17 lördag 10-14 Stängt fredag 30/3 och måndag 2/4

SID 23


SUCCÉ

Vedeby Bilvård - proffs på bilrekonditionering! Lackskydd i världsklass!

Helkonditionering med lackförsegling, Autosmart Silver Seal 2K NANO

Freja, 11 år

3300:-

Alla barn som kämpar mot cancer är riktiga hjältar. Stöd barncancerforskningen med 100 kr i månaden så bidrar du till att fler barn överlever sin sjukdom.

inkl moms

(Rekondvätt, motortvätt, 2 stegs maskinpolering, lackförsegling, professionell invändig städning. Skyddsbehandling av gummi och plastdelar, fönsterputs och lackbättring).

Bli Barnsupporter idag på barncancerfonden.se

Utvändig rekonditionering med lackförsegling, Autosmart Silver Seal 2K NANO

2650:- inkl. moms (Som ovan exkl. motortvätt, invändig städning).

Dags att boka tid för en vårfin bil!

Tänk på att ju tidigare du bokar desto större chans att få en tid som passar just dig

Ring oss så berättar vi mer: 0455-270 70 Gullbernavägen 20, Karlskrona

www.vedebybilvard.se Etablerat 1983, fortfarande störst i branschen! Se vår film på www.vebebybilvard.se KRYSSA MED KARLSKRONA MÖBLER FATTAR

OCH

PRESENTERADE

PISKAD

KAJEN ÄDELGASEN

UNGEFÄR

RÄKNING RÖRELSE

NÅL

Tidningen Succé Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona.

MÅLSÄTTNING

TEINT

RANKA

TONSTEG

3,14

REBOOT

SPILLDE

SKOLK

DEL AV ÅR NYSILVER

SID 24

JUMBO

SEGEL

HAR BORG

BETE

Vid fler inskickade lösningar deltar det först inkomna bidraget. Stort grattis till förra månadens vinnare: Margareta Ejderbrand, Ronneby (500:-), Gun Aljered, Jönköping (300:-) och Susanne Andersson, Rödeby (200:-).

KÄRLEKSGUD YTMÅTT

INTE VÅR

Vi drar tre rätta lösningar som alla vinner presentkort från Karlskrona Möbler enligt följande: 1:a pris: 500:2:a pris: 300:3:e pris: 200:OBS! Vi tar emot ett tävlingsbidrag per person.

ISHOCKEY

REMTYG

2/3

BASKISK GRUPP

SKIVA

STORSLAGEN

IMAGE

LEGERING

Adress:

SKJUL

OROA 13/2

Namn:

TÄTTING

KATTRAS KORT KANSKE

NOVITET

PRODUCERA

TURKSTAD

SOLGUD

NAMNLÖSA

SKRÄMMA

ÖVERLÅTA

GÖRA LEVANDE

ORDADE

LÄNGS

BERÖM

UTFORMA

LOGIN

LÖSENORDET

SKICKA DITT SVAR TILL:

E M VI VILL HA DITT SVAR SENAST DEN 19 APRIL!

Vinsterna kommer med posten.


Nya Mercedes-Benz för omgående leverans! GLC 250 4MATIC SUV

C 200 Kombi

AMG, Panoramataklucka, 360-graders kamera, Adaptiva LED strålkastare, Bränsledriven motorvärmare, Navigator, Burmester ljudsystem, Finns i Polarvit för omgående leverans.

NU 558.000:-

GLC 220d 4MATIC SUV

Automat, AMG, Panorama taklucka, Kombipaket, Infällbar dragkrok, Backkamera, Adaptiva LED strålkastare, Navigator, Finns i färgerna Obsidiansvart och Iridiumsilver metallic för omgående leverans

NU 455.000:-

CLA 200 Coupé

AMG, Panoramataklucka, Bränsledriven motorvärmare, Apple carplay, Parkeringspaket med backkamera. Finns i färgerna nattsvart och polarvit för omgående leverans.

Automat, AMG, Panoramataklucka, Apple carplay, Backkamera, Finns i färgerna jupiterröd och polarvit för omgående leverans

NU 479.000

GLC 220 d 4MATIC SUV

NU 359.000:-

B 180

Automat, Infällbar dragkrok, Backkamera, Parkeringssensorer, Apple carplay, Finns i färgen Bergsgrå metallic för omgående leverans

AMG, Panoramataklucka, 360-graders kamera, Adaptiva LED strålkastare, Bränsledriven motorvärmare, Navigator, Burmester ljudsystem. Finns i färgerna Polarvit, Selenitgrå metallic, Briljantblå metallic & Obsidiansvart metallic för omgående leverans.

NU 299.000:-

NU 515.000:-

(+10.000kr vid val av metalliclack)

A 180

Automat, Stylepaket, AMG exteriör, Backkamera, Apple carplay, Stylepaket+. Finns i färgerna nattsvart och polarvit för omgående leverans

NU 249.000:-

C 200 Sedan

Automat, AMG, Panoramataklucka, Premiumpaket, Backkamera, Adaptiva LED strålkastare, Navigator, Burmesterljudsystem Finns i färgen Cavansitblå metallic för omgående leverans.

C 220 d 4MATIC Sedan DEMO

700 mil, Automat, Dragkrok, Backkamera, Adaptiva LED strålkastare, Iridiumsilver metallic.

NU 410.000:-

Nu 349.000:Nypris 439.000:-

KARLSKRONA: Verkstadsgatan 2, 371 47 KARLSKRONA 0455-33 66 00 www.rabergsbil.se SID 25


INBYTESKAMPANJ

PÅ UTVALDA KIA PICANTO MINST 20 000 KR I INBYTE FÖR DIN GAMLA BIL VID KÖP AV UTVALDA KIA PICANTO INBYTESBILEN MÅSTE VARA BESIKTIGAD OCH GODKÄND

Exempel: KIA PICANTO 1.0 EX KOMFORT 2013, 4 770 MIL Pris Inbyte Kontantinsats Summa

KIA MOTORS NEW CI LOGO_LRLARGE

85 000 kr - 20 000 kr - 0 kr 1 178 kr/mån

Avbetalning 60 mån. 3,33 % ränta, uppläggningkostnad 695 kr. Aviavgift 55 kr. RÄNTA NYTT & BEG

3,33 %

FIATPROFESSIONAL.SE

CHUCK NORRIS CAN DO A SECOND HAND LAYER OF PAINT WITHOUT DOING A FIRST ONE. LEASA FRÅN

2155 PER MÅNAD

på påvår vårnya nyahemsida: hemsida: DU ÄR ANTINGEN CHUCK NORRIS, ELLER SÅ BEHÖVER DU FIAT PROFESSIONAL. Chuck Norris chansar inte, han väljer en transportbil från Fiat Professional som stora Ducato till exempel. Den flexibla bilen med upp till 17 m3 lastvolym och 2,2 ton lastvikt har 90% av husbilsmarknaden av en anledning. Dessutom finns den med CNG-motor! LEASA FIAT DUCATO FRÅN BARA 2155 KR. per månad* ELLER KÖP DEN FÖR 209 900 KR. Läs mer om Fiat Ducato på fiatprofessional.se *Leasingpriserna bygger på finansiell leasing genom FCA Finans/DNB med 20% första förhöjd hyra och ett rekommenderat restvärde efter en 36 månaders lång leasingperiod. Bränsleförbrukning vid blandad körning: 5,9 – 6,6 l/100 km. Bilen på bilden är extrautrustad. Angivna priser är exklusive moms.

A PRO LIKE YOU

Vi är anslutna till

PETER RUDVI 0455-35 00 70

VIKTOR RUDVI 0455-35 00 71

KENNY NÄSSERT 0455-35 00 72

INGE NILSSON 0455-35 00 79


BEGAGNADE BILAR I LAGER

HOS BILAKTIEBOLAGET PETER RUDVI CITROËN C4 GRAND PICASSO BLUEHDI 120 -16 2 750 MIL, BLÅ MET..................................................219 000 KR

KIA PICANTO 1,0 SPORT EDITION -15 3 190 MIL, RÖD............................................................89 000 KR

KIA SPORTAGE 2,0CRDI AWD KOMFORT -11 10 070 MIL, MÖRKGRÅ MET...................................139 000 KR

FORD FIESTA 1,5TDCI 5DR TITANIUM -14 8 320 MIL, VIT...........................................................105 000 KR

KIA PICANTO 1,0 SPORT EDITION -15 2 600 MIL, RÖD............................................................89 000 KR

KIA SPORTAGE 2,0CRDI AWD KOMFORT -14 3 560 MIL, MÖRKGRÅ MET.....................................209 000 KR

HYUNDAI IX35 1.7 CRDI COMFORT+ -13 8 900 MIL, VIT...........................................................129 000 KR

KIA PICANTO 1,2 KOMFORT -12 4 500 MIL, GRÖN MET................................................79 000 KR

KIA SPORTAGE 2.0CRDI GT-LINE AWD -16 2 750 MIL, RÖD MET................................................319 000 KR

KIA CEÉD 1,6 CRDI ECO KOMFORT -12 9 200 MIL, RÖD...........................................................89 000 KR

KIA RIO 1,2 FIFA EDITION -14 8 720 MIL, RÖD MET...................................................89 000 KR

KIA VENGA 1,4 CRDI EX -12 15 000 MIL, RÖD MET...............ord.pris 89 000 KR NU 65 000 KR

KIA CEÉD 1,6 CRDI SW KOMFORT -11 14 500 MIL, GRÅ.........................................................79 000 KR

KIA RIO 1,25 LAUNCH EDITION -17 1 360 MIL, RÖD..........................................................149 000 KR

KIA VENGA 1,4 CRDI KOMFORT -11 11 970 MIL, VIT..........................ord.pris 82 500 KR NU 75 000 KR

KIA CEÉD 5D 1,6CRDI ECO KOMFORT -16 1 510 MIL, SVART MET.........ord.pris 179 000 KR NU 169 000 KR

KIA RIO 1,4 CRDI KOMFORT -12 8 200 MIL, RÖD MET...................................................99 000 KR

KIA VENGA 1,4 CRDI KOMFORT -13 8 870 MIL, BRUN MET................................................99 000 KR

KIA CEE´D SW 1,6CRDI KOMFORT -15 2 590 MIL, BRUN MET..............................................149 000 KR

KIA SORENTO 2,2 CRDI AUT SPECIAL EDITION -17 1 700 MIL, BRONZE MET......ord.pris 389 000 KR NU 379 000 KR

KIA VENGA 1,4CRDI KOMFORT -10 9 540 MIL, SILVER MET.............ord.pris 89 000 KR NU 79 000 KR

KIA CEÉD SW 1,6CRDI KOMFORT -14 9 120 MIL, SVART MET.............................................129 000 KR

KIA SORENTO 2,2CRDI AUT 4WD BUSINESS -14 6 980 MIL, SVART MET.........ord.pris 249 000 KR NU 229 000 KR

MERCEDES-BENZ SLK 200 AMG-PAKET -12 2 950 MIL, SVART MET.............................................299 000 KR

KIA PICANTO 1,0 ECO 5D -14 3 800 MIL, RÖD............................................................85 000 KR

KIA SORENTO 2,2CRDI AUT AWD BLACK LINE -17 1 090 MIL, IT PEARL..................................................415 000 KR

OPEL ASTRA 1,4 TURBO SPORTSTOURER -12 5 350 MIL, GRÖN MET..........ord.pris 119 000 KR NU 109 000 KR

KIA PICANTO 1,0 EX KOMFORT -13 11 800 MIL, RÖD MET................................................79 000 KR

KIA SOUL 1,6 T-GDI 204HK GT -17 1 470 MIL, SVART MET.............................................195 000 KR

RENAULT GRAND SCÉNIC III 1,6DCI BOSE EDITION -12 6 790 MIL, SVART MET.........ord.pris 169 000 KR NU 159 000 KR

KIA PICANTO 1,0 EX KOMFORT -13 4 770 MIL, RÖD MET...................................................85 000 KR

KIA SPORTAGE 1,7CRDI SPECIAL EDITION -17 2 230 MIL, MÖRKGRÅ..............................................259 000 KR

TOYOTA AURIS 1,6 TOURING SPORTS EXECUTIVE -15 5 970 MIL, SVART......................................................134 900 KR

KIA PICANTO 1,0 SPECIAL EDITION -15 2 855 MIL, RÖD............................................................95 000 KR

KIA SPORTAGE 1,7CRDI KOMFORT -16 2 750 MIL, VIT...........................................................219 000 KR

VOLVO S60 T4F MOMENTUM -13 8 520 MIL, RÖD..........................................................159 000 KR

KIA PICANTO 1,0 SPECIAL EDITION -15 2 155 MIL, RÖD............................................................89 000 KR

KIA SPORTAGE 1,7CRDI SPECIAL EDITION -15 2 690 MIL, SILVER MET............................................179 000 KR

VOLVO XC90 D5 AUT AWD SUMMUM -14 11 560 MIL, RÖD MET..............................................229 000 KR

MER INFORMATION HITTAR DU PÅ VÅR HEMSIDA: WWW.RUDVI.SE FIATPROFESSIONAL.SE

CHUCK NORRIS TAP NEVER LOSES A DROP. IT ALWAYS WINS. LEASA FRÅN

1499 PER MÅNAD

DU ÄR ANTINGEN CHUCK NORRIS, ELLER SÅ BEHÖVER DU FIAT PROFESSIONAL. Chuck Norris chansar inte, han väljer en transportbil från Fiat Professional som Talento till exempel. Utrustad med kraftfulla motoralternativ, oslagbar lastkapacitet på över 1 ton och en invändig lastlängd på upp till 4,15 meter. LEASA FIAT TALENTO FRÅN BARA 1499 KR. PER MÅNAD* ELLER KÖP DEN FÖR 189 900 KR. Läs mer om Fiat Talento på fiatprofessional.se *Leasingpriserna bygger på finansiell leasing genom FCA Finans/DNB med 20% första förhöjd hyra och ett rekommenderat restvärde efter en 36 månaders lång leasingperiod. Bränsleförbrukning vid blandad körning: 5,9 – 6,7 l/100 km. Bilen på bilden är extrautrustad. Angivna priser är exklusive moms. Priset gäller endast utvalda bilar i lager.

VÄLKOMMEN TILL OSS!

A PRO LIKE YOU

Gullbernavägen 21 i Karlskrona. Telefon 0455 - 578 90 För aktuella öppettider se vår hemsida. www.rudvi.se


Sporten

från insidan

Den bästa tiden är här nu… Den bästa tiden är här nu på många sätt, dagarna blir ljusare och ljusare men det är även nu det skall koras mästare, serieavancemang skall ske med hjältar som stiger fram och spelar avgörande roller och allt det där är bara underbart. I Karlskrona har vi två lag att följa. HIF Karlskrona och Karlskrona HK som i och för sig skall spela i negativa kval men det spelar liksom ingen roll. Står man där som segrare i säsongens sista match så har bägge lagen ändå gjort riktigt bra insatser. SKULLE NU BÄGGE

lagen klara sig kvar i

högsta ligorna så behöver man nog tänka till ordentligt hur man skall lyckas med att ta nästa steg och inte hamna i samma sits kommande säsong. Som vanligt handlar det mycket om ekonomi och att man lyckas skapa stabilitet och en vinnande vardag i organisationerna och där finns en del att jobba på.

elitidrott i sitt närområde är oerhört viktigt och har även inneburit att man gjort stora investeringar i fastigheter som kommer tillföra en hel del framåt. Skall man växa som stad så är det viktigt att man vågar ta nästa steg och satsa. ATT HA TILLGÅNG TILL

önska så är det självklart att vi nästa år vid denna tiden är med om att lagen kvalar om SM Guld och det är ju faktiskt fullt möjligt. Tänk vilken grej och få se lagen knäppa

experterna på näsan och visa att man verkligen är att räkna med som lag, förening och stad. #ingentingäromöjligt.

Ha det!

SKULLE MAN FÅ

MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE

FK Karlskrona vill vara med och utmana Den 8 april är det dags för FK Karlskrona att börja seriespelet på hemmaplan och det är Oddevold som står för motståndet. Laget slutade förra säsongen på en 6:e plats och målsättningen är självklart att ta ett steg uppåt och förutsättningarna finns verkligen där. Nyförvärv som Nassir El Aissati och Joel Enarsson sticker ut och har sett riktigt spännande ut. Så visst har man fått in lite spets i truppen. Storfavorit i serien är Mjällby AIF och kommande derby i slaget om Blekinge kommer bli något riktigt extra att följa. Förra året var det nära att ett nytt publikrekord sattes på Västra Mark. Det skall verkligen bli spännande och se hur många som kommer till matchen den 10 juni då första derbyt skall spelas.

att FK Karlskrona kommer vara med och slåss däruppe men samtidigt så ser serien ut att bli rekordjämn så det gäller att vara med från början. Det skall bli riktigt skoj att följa FKK kommande säsong. JAG TROR ABSOLUT

MIKAEL JOHANSSON

HIF Karlskrona in i kvalspel Det blir Varberg som är sista laget som står i vägen för att HIF Karlskrona skall spela i högsta serien även kommande säsong. Självklart är det mycket som står på spel och Handbollsförbundet har till och med lyckats planera in kvalspelet i ett landslagsuppehåll så det blir ett uppehåll i matchserien vilket känns lite konstigt. Det positiva är att HIF Karlskrona har spelat upp sig under nye tränaren Sebastian Seifert vingar. Därför ser väldigt många positivt på kommande kval då man går in med en riktigt bra känsla. skoj att se är att Lars Möller Madsen återigen har lyfts sig när det är dags för avgörande matcher. Han tillsammans med målvakterna kommer vara ett oerhört viktigt vapen för att HIF Karlskrona skall lyckas hålla sig kvar.

DET SOM HAR VARIT

SID 28

ju även arenan stå klar och visst är det då oerhört viktigt att laget spelar i högsta ligan. Det innebär att man har förutsättningar att växa som förening och i framtiden ta steget från ett lag som krigar i botten till ett lag som skall etablera sig på övre och vara med och slåss om titlar i framtiden… NÄSTA SÄSONG SKALL

MIKAEL JOHANSSON FOTO: TORBJÖRN SUNESSON


SUCCÉ

Då är det dags för KHK:s tuffaste kval någonsin! Säsongen 17/18 i SHL har inte blivit alls så som KHK hade hoppats på. Målsättningen var att komma minst på tionde plats och för första gången få vara involverade i ett SM-slutspel men man slutade sist. Man hittade inte ett konsekvent spel som gav segrar utan det blev endast 11 segrar vid full tid och en målskillnad på 101-176 (-75). Inte nog med att det gick knackigt på banan å drabbades man även av att klubbdirektören Charlotte Gustavsson kastade in handduken och det var absolut ingen bra tajming. F.d sportchefen Michael Sundlöv lämnade ifrån sig en trupp där den största besvikelsen varit Corey Murphy som definitivt gjort en säsong för mycket på denna nivån.

att man avslutade säsongen med några helt OK kamper. Man har en förstakedja med Komarek, Kellman och Persson som håller riktigt bra SHL klass och som jag tror kommer vara den avgörande faktorn tillsammans med målvakterna Jönsson och Holmqvist. Det innebär att jag har en stor tro på att KHK kommer spela i SHL även kommande säsong.

MEN DET FINNS ljusningar i det som man nu har framför sig och det är framförallt

M OTSTÅN DAR E N TI M RÅ

filer

pro dens

Måna

Mars

Lars Möller Madsen Den store dansken som återigen visat att han är som bäst när det gäller som mest.

Stefan Oskarsson Var nominerad till årets eldsjäl i Sverige och gör en fantastisk insats för Hasselstad BK.

Joel Kellman Joel vann poängligan i KHK på 34 poäng och har varit KHK:s klart bäste spelare under SHL säsongen.

har absolut imponerat och kommer bli en svår nöt att

knäcka men samtidigt så tror jag att man är alldeles för tunna för att slå KHK i fyra matcher. Att man har Dahlen med i laget kommer göra kampen ännu roligare och det är nog sista säsongen på länge som han spelar i Sverige då han säkert kommer spela i NHL/AHL kommande säsong. SKALL JAG GE ETT tips så tror jag KHK kommer vinna matchserien med 4-2 vilket innebär att man kommer avgöra uppe i Timrå för att sedan hyllas som man bör vid hemkomsten. För att Karlskrona har ett lag i SHL är riktigt stort.

MIKAEL JOHANSSON FOTO: MAGNUS ARWIDSON

Säsongen över för Kallinge/Ronneby IF Sista matchen för säsongen spelades på bortaplan 1366.2 km ifrån Kallinge uppe i Piteå då man förlorade med 2-1. Sett över hela säsongen så känns det ändå som att KRIF kan vara stolta över sin insats. Det är små marginaler som gäller när det är dags för Play-Off. En spelare som Alexander Lunsjö har verkligen tagit många steg och gjorde i år 59 poäng på 40 matcher i div 1, jämfört med 20 poäng på 38 matcher säsongen innan. Kan säkert bli tufft för KRIF att behålla honom i truppen inför kommande säsong men samtidigt är det lite så som affärsmodellen ser ut i KRIF. Kom hit, träna hårt och på heltid och ta nästa steg i karriären efter att ha fått en utbildning i KRIF.

MIKAEL JOHANSSON

att slicka såren, bygga en ny trupp och sedan se till att ta nästa steg kommande säsong.

NU ÄR DET BARA MIKAEL JOHANSSON

SID 29


SUCCÉ

SUCCÉ ELLER FIASKO SUCCÉ

1 2 3

Peter Bergström och Edyta Malecka Paret som ihärdigt driver Café Greven på Grevagården. Där har de lyckats skapa en mötesplats för den som vuxit ifrån svettiga trängselkvällar under dicolampans envisa blinkande. Eller för alla dem som uppskattar go-stämning i en klassisk, trivsam miljö. Ge upp fin-kulturen och låt Greven alltid vara som den är nu!

Lisen Brixvi Nu är det många som sagt samma sak om Lisen. Elever som fått/får sin körkortsutbildning på trafikskolan WiDo (Walk In Drive Out) i Karlskrona vittnar alla om hennes pedagogiska, lugna och proffsiga sätt. Bra för oss alla eftersom en välutbildad förare gör det lite säkrare därute i trafiken.

Linda Schuster Etage-frisören Linda som ska representera Sverige i Stylemasters frisyrtävling 2018. En tävling som i år hålls i Barcelona. Som om inte det var unikt nog så ska man veta att det är inte första gången hon gör det! Häromåret var det nämligen Rom som fick besök av ”vår” frisör. Lycka till Linda och visa världen hur en kalufs ska borstas!!!

4

Kyrkskolan Jämjö Av egna erfaranheter vet vi på Succé att här har man koll på barnen. På uppdrag i byn hamnade vårt team utanför skolgården och blev naturligtvis ett okänt inslag med kamera och allt. Snabbt på plats var fritidspedagogen Peter Conrad (bilden) och checkade av läget. Hoppas alla barn på alla skolor har den tryggheten där skolans vuxna har koll...

5

Blekingetrafiken Under två månader i sommar får barn från årskurs sex till ungdomar som gått ut andra året på gymnasiet gratis busskort. Det innebär att de åker i hela Blekinge. Helt gratis! Bra där, Blekingetrafiken!!!

Grattis Edyta. Peter och du ligger etta på Succélistan! – Tack, superkul! Ni har ju lyckats skapa ett väldigt populärt ställe med Café Greven för många. Vad tror du det beror på? – Tanken var redan från början att skapa en miljö där alla kan känna sig som ”hemma”, opretentiöst och avslappnat, med schyssta priser. I år kickade ni ju igång after worken lite tidigare än vanligt.Hur har reaktionen varit på det? – Nja, inte tidigare än vanligt. Men tidigare än planerat. Ja, det är nog faktiskt så att både vi och våra gäster har saknar After Work på Greven. Det har ju faktiskt varit knökfullt hittills. Café Grevens höjdpunkt är ju på sommaren. Vad kan vi se fram emot sommaren 2018 på Greven? – Sommaren kommer att bjuda på mycket härlig musik med både återkommande och nya ansikten på ”scen”. För att nämna något så kommer ju som vanligt Brandkomissarie Nordenhielm på Lövmarknaden och självklart allsång med Jocke och Jeppe på söndagar i juli. Tack Edyta och stort lycka till!

TIPSA OSS!

FIASKO

Finns det någon eller något du tycker borde ligga på Succé- eller Fiaskolistan?

Folksam Försäkringsbolaget skickar ut, vad de själv kallar, ett ”erbjudande” till ickekunder. Men ”erbjudandena” är svindlande lika en vanlig faktura. Dessutom får man en betalningspåminnelse om man inte betalar. Svindlande var ordet... - Fulsam!

Maila ditt eget förslag med en kort motivering till:

Succé - succe@succeblekinge.se Fiasko - fiasko@succeblekinge.se

UPPTÄCK ÄVENTYREN RUNT HÖRNET.

ŠKODA FABIA Adventure Edition fr. 134 900 kr Bränsleförbrukning blandad körning 4,4 l / 100 km, CO2 101 g / km. Miljöklass EU6. *ŠKODA Privatleasing 36 mån, 1 000 mil / år, ingen särskild leasingavgift, garanterat restvärde. Övermil och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Rörlig ränta baserad på VWFS basränta mar 2018. Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Bilerbjudandet gäller modellår 2018 och kan ej kombineras med andra rabatter och avtal. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Bilen på bilden är extrautrustad.

KOMFORTPAKET MEDIA CONNECT INGÅR

PRIVATLEASING FR. 1 995 KR / MÅN

Ord. pris 6 900 kr

Inkl. service & försäkring

KARLSHAMN Vekerumsvägen 3 - 5 · Tel 0454 - 38 80 00 KARLSKRONA Blåportsgatan · Tel 0455 - 38 80 00 Måndag - torsdag 9 - 18, fredag 9 - 17, lördag 10 - 13 www.jeppssons.se

SID 30


Hus för hela livet!

VINNARE ÅRETS HUS

2017

ALLT OM VILLOR & HUS

KAPTENSGÅRDEN

2-plan / 216 m²/ 7 Rum & Kök

Tre tomter kvar på Västra Gärde etapp 2 i Spandelstorp

Tomterna ligger i ett naturskönt område nära Bastasjö friluftsområde, skolor, förskolor, butiker och kommunikation.

Kontakta Rickard Blomgren 0455 - 800 08 · 0708-34 42 58 · rickard.blomgren@eksjohus.se

Eksjöhus Försäljningskontor i Karlskrona Silvervägen 7

BESTÄLL VÅR KATALOG PÅ EKSJOHUS.SE


kia.com kia.com kia.com

Erbjudanden Erbjudanden på på prisbelönt prisbelönt design designfrån från Kia Kia Vårt fokus på design har resulterat i hela 15 iF Design Awards och 18 Red Dot Vårt Awards. fokus påVåra design har resulterat i hela iF Design och 18 Dot Design designambitioner syns15 extra tydligtAwards i vår range avRed GT LineDesign Awards. Våra designambitioner syns extra tydligt i vår range av GT Linebilar med sportiga silhuetter, massor av snygga detaljer och med extra mycket bilar med sportiga silhuetter, massor av snygga detaljer och med extra mycket utrustning. Just nu har vi fina erbjudanden på alla våra GT Line-bilar. utrustning. nu hartredje vi finastörsta erbjudanden på alla våra GT Line-bilar. Välkommen tillJust Sveriges bilmärke! Välkommen till Sveriges tredje största bilmärke!

1.6 GDi GT LINE REK. CA PRIS FRÅN 209.800 KR 1.6 GDi GT LINE REK. CA PRIS FRÅN 209.800 KR

Kampanjpris från: 179.900 krkr Kampanjpris från: 179.900

PRIVATLEASING PLUS FRÅN 2.690 KR/MÅN* PRIVATLEASING PLUS FRÅN 2.690 KR/MÅN* Vår storsäljande kombi som övertygar inifrån Vår storsäljande kombi som övertygar inifrån och ut. Nu med bensinmotor även i GT Line. och ut. Nu med bensinmotor även i GT Line.

Gullbernavägen 21 i Karlskrona. Telefon 0455 - 578 90 För aktuella öppettider se vår hemsida. www.rudvi.se Alla erbjudanden gäller levererade bilar t.o.m. 30/4–2018 eller så långt lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. Bränsleförbrukning blandad körning 4,0–7,5 l/100 km, CO2-utsläpp Alla erbjudanden gäller levererade bilar t.o.m. 30/4–2018 ellerenligt så långt lagret räcker. Erbjudandena ej kombineras med andra ellerär företagsavtal gäller Bränsleförbrukning blandad körning 4,0–7,5 l/100 km, COkorrigeras -utsläpp 104–175 g/km (cee’d SW – Sportage). Testerna är gjorda EU-körcykel och miljöklass Eurokan 6. *Kia Privatleasing Plus: ALDrabatter Automotive leasinggivare.och Priset är endast baseratlagerbilar. på 36 månader och en körsträcka på 1500 mil/år. Körsträckan kan 2 104–175 g/km (cee’d SW – Sportage). Testerna är gjorda enligtservice EU-körcykel och miljöklass Euro 6. *Kia Privatleasing Plus: Automotive leasinggivare. Priset är baserat på 36 månadertillkommer. och en körsträcka påkreditprövning 1500 mil/år. Körsträckan korrigeras under hyrestiden. Hyran är fast och inkluderar försäkring, och reparationer/byte av förslitningsdelar till följd avALD normalt slitage. är Inga uppläggningsoch aviavgifter. Fordonsskatt Sedvanlig sker. Lokalakan prisavvikelser underkan hyrestiden. Hyran är fast och inkluderar försäkring, service Med och reparationer/byte av förslitningsdelar till följd av normalt slitage. Inga uppläggnings- och aviavgifter. Fordonsskatt tillkommer. Sedvanlig kreditprövning sker. Lokala prisavvikelser förekomma. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade. reservation för eventuella tryckfel. kan förekomma. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade. Med reservation för eventuella tryckfel.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.