Tidningen Succé Nr 1 Januari 2018

Page 1

Nr 01

2018

Januari

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

KRÖNIKAN

Gå ut och var glad! MELLO

Kan vi prata om Kamferdrops mask? BILEN

Toyota RAV4 Hybrid

KORT, GLAD OCH TACKSAM Succé möter Pernilla Wahlgren

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se


SUCCÉ VÄLKOMMEN TILL PORSLINAN! Hos oss kan du kolla på konserter, se på film, spela X-Box eller Wii, göra läxan, spela biljard, mingla, repa, surfa på våra datorer eller trådlöst med egen, se på utställningar, delta i workshops, fika, spela sällskapsspel, vara med på LAN m m. Medlemsavgiften per termin är endast 30 kr.

ÖPPETTIDER: Söndag - Måndag: 15 00 - 21 30 Tisdag - Torsdag: 09 00 - 21 30 Fre: 18 00 - 23 00 Lör: Styrelsens lördag (annonseras i förväg på Facebook)

DU HITTAR OSS PÅ: Östra Hamngatan i Karlskrona 0455-169 22 | www.porslinan.se Porslinan - Ungdomens Hus på

Jag lovar och svär Den här gången var det fruktansvärt nära. Endast en liten hårsmån skilde mig från att avge ett så kallat nyårslöfte. Men det gjordes aldrig och det känns väldigt bra just nu. Jag lovar... Under alla de årsskiften jag upplevt har jag aldrig någonsin funderat på att avlägga just nyårslöften. Anledningen är väldigt enkel för någonstans vet jag att det är den enklaste sak i världen att bryta ett löfte till sig själv. Annat är det ju med löften man ger andra människor. Det har med absolut största sannolikhet hänt att jag lovat något som sedan inte hållits. Då vet jag att man skäms (nu tänkte jag skriva som en hund här men hundar har väl inget speciellt att skämmas för...?). Man mår dåligt och det gnager så pass i en att man helt enket alltid gör precis allt för att hålla ett löfte. Som man alltså gett någon annan då men inte när det gäller ett brytet löfte till sig själv. Jag lovar... kan ju omöjligen inte bara gälla mig, Om det hade gjort det hade man ju aldrig hört talas om alla dessa brytna nyårslöften som redan börjar florera någon vecka in i januari. Nej, de flesta av oss anser nog inte att det är så stor sak att svika sig själv men varför är det så? Eller kan det vara så att det är det här som skiljer laglydiga från kriminella? Jag menar en person som lägger handen på bibeln eller en lagbok och lovar att säga sanningen och inget annat i en rättssal, för att sedan ljuga sig både gul och blå. En sådan person kanske aldrig ljuger eller sviker sig själv? Om det är så kommer ju denna person heller aldrig att lova sig själv något den inte kan hålla. Om man fått diagnosen mytoman, ljuger man verkligen för sig själv också då...? Eller lovar sig något ohållbart? Nu är det ju så att man inte kan jämställa lögner DET HÄR FENOMENET

DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR UTDELAD AV SVENSK DIREKTREKLAM OCH KLIMATKOMPENSERAD HELA VÄGEN FRÅN PRODUKTION TILL DISTRIBUTION.

och löften. Ett löfte kanske inte uppfylls på grund av olyckshändelse eller missuppfattningar. Men ljuga när man lovar något kan ju aldrig bli annat än en lögn. Jag lovar... TILLBAKA TILL BÖRJAN nu och varför jag var så nära att avlägga ett nyårslöfte just denna gång. Anledningen är lika självklar som klassisk och handlar mest om kläder som sitter lite tajtare. Eller en mage som tenderar att få någon slags huvudroll på min kropp. Eller att det inte längre går att springa upp för några trappsteg med bibehållen ansiktsfärg. Så det var löftet om att börja äta bättre och få igång någon form av motion som låg så nära att passera mina läppar just denna senaste nyårsaftonen. Det som ändå är positivt är ju att det inte behöver vara kört för det! Jag tänker så här att kanske är det inte så att det är så lätt att svika sig själv ändå. Det hela kanske beror på att de här löftena avges just på nyårsafton? Det kan ju vara så att det liksom är tiden som är felvald. Därför utser jag härmed en annan dag. Låt säga fredagen den nionde februari. Då kommer jag att avlägga ett garanterat hållbart löfte till mig själv. Jag lovar och svär...

EVA MELLQVIST Säljare/Skribent 0704-85 90 61 eva@succeblekinge.se

GUNILLA STRÖMBERG Skribent gunilla@succeblekinge.se

IDA LILJEGREN Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION Ida Liljegren Roland Lundgren TIDNINGEN SUCCÉ Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona

info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe TRYCK: MittMedia Print. OMRÅDE: Karlskrona och Ronneby. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser. OMSLAGSFOTO: Peter Knutson.

HAR DU FRÅGOR OM TIDNINGENS UTDELNING KONTAKTA SVENSK DIREKTREKLAM, 0455-235 98.

NÄSTA SUCCÉ I DIN BREVLÅDA 24 - 25 FEBRUARI

SID 2

ROLAND LUNDGREN Chefredaktör 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

UPPLAGA: 34 000 ex.

ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE

www.facebook.com/succe

REDAKTION

För mer Succé tills dess besök oss på nätet: www.succeblekinge.se

Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.

DENNA TIDNING PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.


KRÖNIKAN

Gå ut och var glad! Jag tittar ut mot gatan, snöblandat regn smattrar envist mot fönsterblecket liksom för att påkalla odelad uppmärksamhet bland svajande grenar och julslingor. Vinden viner utanför knuten i ett gällt klagande och skickar iväg snöflingorna i hejdlösa virvlar som letar sig in i alla vinklar och vrår, inget undkommer. Kylan sprider sig sakta i kroppen, likt isrosor som långsamt växer fram på fönsterrutan en riktigt kall vinterdag. Vintern som kom till sist eller åtminstone något som kan liknas vid namnet. Hatad av vissa och älskad av andra, en del av årshjulet som outtröttligt snurrar vidare en slags trygghet i en annars så ombytlig omvärld. En del av solåret, en rytm vi känner till djupt inom oss från tiden då vi människor bodde i grottor, jagade och letade föda för att överhuvudtaget kunna överleva här på jorden, men lever så långt ifrån i vår högteknologiska och materialistiska värld. I vår tid kan vi kan köpa vilken slags mat vi vill året om och om vi fryser skruvar vi upp värmen på elementen i våra bostäder men naturen rytmer lever kvar i våra celler. Vi märker det både genom en rörelse i temperaturen från varmt till kallt samt rörelsen mellan mörker och ljus.

tappat bort oss själva ibland tidningar och sociala medier. De som talar om för oss hur vi ska äta och hur vi ska se ut för att ge sken av att vi är en människa som har koll, duger till, är både modern och intelligent. Förändringsprocesser är många gånger frågan om liv och död och sann förändring uppstår bara om man kan släppa taget om det gamla. eftertankens kranka blekhet borde vi istället titta inuti oss själva och lyssna på vad själen som bor i hjärtat viskar om. Här bor kärlek, empati, samvete, moral och förståelse en bra jordmån för att sätta dina nya frön. Varje människa vill blomma och utvecklas så lyssna till ditt hjärta för att ta reda på vad du känner dig färdig med. Vilka egenskaper eller värderingar vill du släppa taget om och slippa bära runt på för att ge plats åt det nya, det du önskar för dig själv och det nya året. Vad väljer du att tänka och vilka frö vill du vattna!? SÅ HÄR I

För livet vill leva och livet är sannerligen magiskt.

I DEN TIDIGA morgontimman mellan mörkret och ljuset som föder den nya dagen strömmar tankarna fram i takt med snöflingornas virvlande dans. Jag tänker att vintern är en tid för vila och eftertanke och i dess energi bor fostret, där ligger det det lilla, lilla fröet i mörkret och väntar på att födas. För livet vill leva och livet är sannerligen magiskt.

skrattet, så gå ut och var glad min vän, blomma och ”shine on you crazy diamond”! HJÄRTATS RÖST ÄR

Har du inte upplevt vårt unika gym än?

NU ÄNNU BÄTTRE

TRÄNINGSMILJÖ

Välkommen in och känn den riktiga träningsatmosfären!

PASSA PÅ! Vi har släppt ytterligare tio värdecheckar på 500 kr i vår välsorterade butik. Bli medlem nu så får du en! Först till kvarn gäller.

av det nya året i efterdyningarna av jul och nyårsfirande löften som givits eller inte givits är det lätt att gå vilse i tillkortakommandets och otillräcklighetens täta dimma och glömma bort att man duger som man är. Att varje människa har ett värde i att bara finnas och lova bort sig i allehanda löften om att jag måste bli lite mer effektivare, lite smalare, lite smartare tills vi fullständigt SÅ HÄR I BÖRJAN

MALIN HELLHOLM-KARLSSON BOR: Hasslö - min plats på jorden! FAMILJ: En enerverande men

inspirerande man och tre lika enerverande men härliga ungar som lär mig om livet.

YRKE: Handledare på

Arbetsmarknadscentrum i Karlskrona kommun.

INTRESSEN: Träd, natur och

trädgård. Yoga, naturmedicin och hantverk. MOTTO: GLVP – Gilla Läget

Var Positiv!

SID 3


SUCCÉ

Nielsens vintips

Nytt år med nya vintips Året började med ett besked som gjorde mig mycket ledsen, det var att Sigvard Johansson som byggt upp Stufvenäs Gästgifveri hastigt gått bort. Sigvard har betytt mycket för mig och gav mig möjligheten att bli den jag är idag. Jag hade nog inte suttit här och skrivit denna artikeln om inte han hade gett mig de möjligheterna jag fick på Stufvenäs Gästgifveri. Tack Sigvard! Jag har provat vin från Portugal, Sydamerika, Australien och ett vitt vin från området Sancerre i Loire från Frankrike. Det sistnämnda är ett riktigt bra skaldjursvin med torr ren stil.

frukt och strikta syror i god balans. Inslag av äpple, krusbär, citron och mineraler. När vi provade detta vin hade vi en skaldjurssoppa som vi toppade med handskalade räkor vilket var en riktigt höjdare.

Vitt vin Här kommer ett mycket prisvärt vin från södra Australien från producenten Penfolds. Vinet heter Penfolds Koonunga Hill Chardonnay (6463) 89 kr. Det är gjort på druvan Chardonnay. En typisk modern stil med bra frukt och syror. Inslag av exotisk frukt, citrus och integrerade fattoner. En stil som passar smakrika fiskrätter, lättare rätter på kyckling och är heller inte helt fel till kallskuret.

Rött vin budget Ett mycket prisvärt vin som kommer från norra delarna av Portugal, området Dão och producenten heter Cave Primavera. Vinet heter Dão Casal de Mor (12520) 57 kr. Gjort på klassiska druvor från området Touriga Nacional. Druvan har karaktär och används även i portvinsproduktion. Vinets karaktär är fylligt med återhållsamma tanniner, balanserad i frukt och syra. Inslag av körsbär, plommon och en bärig ton med rostade fattoner. Passar till smakrika rätter på kyckling, gris och lamm. Är heller inte helt fel till en tomatbaserad fisk och skaldjursgryta.

Vitt vin för den kräsne Detta är en stil som jag bara älskar. Vinet är från distriktet Loire i Frankrike och området Sancerre. Producenten heter Roger Champault et Fils som är en mycket aktad producent i området. Vinet heter Sancerre Le Pieris (2259) 165 kr. Det är gjort på den klassiska vita druvan i området som heter Sauvignon Blanc. Torrt vin med generös

Rött vin Detta är ett riktigt bra och prisvärt vin från Chile. Från producenten Errazuriz som är en av de äldsta producenterna i Chile. Det kommer från området Maipo

som ligger söder om Santiago. Vinet heter Errazuriz Estate Series Cabernet Sauvignon (2205) 89 kr. Gjort på druvan Cabernet Sauvignon. Fylligt vin med bra frukt och syror. Inslag av svartvinbär, plommon, moreller och det har en kryddig underton med mycket behagliga fattoner. Passar bra till smakrika rätter på gris, lamm och nötkött med smakrika tillbehör.

Vineyard Malbec (6551) 129 kr. Gjort på druvan Malbec. Fylligt vin med varm frukt och stramhet i syrorna. Det har inslag av mörka bär, mogna plommon och en kryddig ton samt markerande fattoner. Kan lagras några år men är inte helt fel nu om man väljer rätt mat. Passar till nötkött och vilt med smakrika tillbehör. VILL NI HA MER inspiration om mat till den

Runt hundralappen Ett smakrikt vin från Portugal som föll mig i smaken. Kommer från området Península de Setúbal och producenten heter José Maria da Fonseca. Vinet heter Periquita Reserva (2560) 95 kr. Det är gjort på typiska druvor från Portugal som heter Castelão, Touriga naçional och Touriga francesa. Relativt fylligt vin med generös varm och kryddig frukt med bra syror. Här känner man inslag av mörka bär, körsbär, plommon och tydliga fattoner. Passar bra till smakrika rätter på lamm och nötkött med smakrika såser. Har ni lite vilt i frysen som rådjur eller älg så funkar vinet bra till det.

goda drycken gå in på www.foodfolder.se. En mycket bra hemsida med matinspiration och fina bilder på rätterna samt lättlästa recept. Gå in på www.lars-vin.com och klicka direkt på receptet. God fortsättning på det nya året!

Rött vin för den kräsne Här kommer ett mycket prisvärt vin med mycket kraft och smaker. Vinet kommer från området Salta i Argentina som ligger cirka 1700 meter över havet, vilket sätter en prägel här. Producenten heter Bodegas Felix Lavaque. Vinet heter Quara Single

LARS NIELSEN VINKÄNNARE

H E M1 . S E

husvisning M E D H AV S U T S I K T.

Söndagen den 4/2 kl 14.00–16.00 visar vi upp vårt moderna boxhus med öppen planlösning för hela familjen. Kunskap, engagemang och kärlek blandat med äkta hantverk får ni på köpet. Varmt välkomna till Miklagårdsvägen 8, Trummenäs Udde i Karlskrona.

ä kta va l f r i h e t SID 4


SUCCÉ 2 E N T E R TA I N O C H K R A L L E N T E R TA I N M E N T I SA M ARBETE MED SANGRÉ EVENT PRESENTER AR

"JILL JOHNSON GLÄNSER I

MAGNIFIK SHOW"AB

"JILL JOHNSON GÅR PÅ KNOCK DIREKT" DN

"SNYGG, COOL OCH LÄCKER JILL JOHNSON-SHOW. EN SHOW ATT JILLA" GP

21 M AN

STOR E NSE M B L E

• Dagens lunch / Dagens pizza • Grillerbjudande • À la carte / tapas Avhämtning 15% rabatt Abonnera vid stora sällskap

KARLSKRONA, NKT ARENA 9 FEBRUARI KL. 19.30

Boka bord eller Take Away

0708 47 86 42

BOK A & LÄS MER PÅ JILL.SE

Vi på TORO stödjer SOS Barnbyar och Majblomman för barnens skull!

Vill du visa att ditt företag finns? Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ. Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget. Du når oss på 0708 935 835 eller info@succeblekinge.se. Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se. Nr 10

.suc www

Nr 11

7 201

Nov

emb

er

Succ

é Karl

skro

na/R

onn

cebl

ekin

ge.s

2017

Oktob

er

Succé

Nr 09 Karlsk

rona/

Ronne

by

www.

succe

blekin

2017

Septem

ber

Succé

Karlskr

ge.se

ona/Ro

nneby

www.s

uccebl

ekinge

.se

e

eby

KRÖN

IKAN

Refle sommktioner frå aren n RTAG

REPO

KRÖN

e AN lädj ap NIK t: G ensk Spor Gem och ic N BILE ett Ston till Kia tter r LING TÄV biljeäventy nn Vi iskt mag

Succé möte r Frida

ED T M LAR BÄS TYG A FRI ter cé mö Suc

David

E

HÖSTE

KARL

NA Borgm

ästare

en Lindgr

2017

Nr 12

December

Succé Karlskrona/Ro

nneby

www.succeble

KOM IK OCH LI , DRAMATI K TE GA LENSK AP

kinge.se

Hallgren

SKRO

gatan

15 ; 0455

Succé

KAR

LSK

n 15

00 ; www.

e

00

Lundqvist

KRONA

Borgmä

starega tan 15

specsa vers.s

5 - 267

; 045

möter Maria

KARLS

- 267

e

ers.s csav

A Borg

gata

tare

mäs

RON

min ho ckeydr öm är för Citysi dorna Koleo s

NS MODE

Premi BILEN

Renault

MÅN G LOVO SIDIG O CH RDAD

KRÖ

IKAN

Jag lev er

Safar i i Sy dafri SOPH IA AHLIN ka En ve inte rklighet bord so e fin m nas

.spe ; www

AB Företaget Jag

KRÖNIKAN

; 0455

- 267 00

; www.s

pecsave

rs.se

Norra Kungsgatan 4 (Klaipedaplatsen), Karlskrona

SOPHIA AHLIN

Julpoliser är vi allihopa! BILEN

Åttonde n Fiesta generatione

MDEN KÄRLEK, RY BOWI E OCH DAVID Succé möter

Tel: 0708 47 86 42

Thomas Di Leva

KARLSKRONA

tan 15 ; 0455 Borgmästarega

s.se

- 267 00 ; www.specsaver

www.torokarlskrona.se SID 5


Glasögon Glasögon

0krkr Glas ingår Glas ingår alltid alltid

Nytt år, nya möjligheter och nya utmaningar Nytt årtal känns alltid så fräscht. Det finns en mystik och förväntan inför året som kommer. 2018 ska bli året då jag . . . Känns det igen? Man står där på Nyårsafton och lovar vitt och brett att förändra matvanor, börja träna, sluta röka, äta mer grönsaker, skippa godiset, läsa 4 böcker i månaden och allt möjligt man inte ens själv tror på.

Gratis glasögon

Det måste vara någon form av prestationsbehov som gör att de där nedrans nyårslöftena ska avges år efter år. Måste erkänna att just vid senaste årsskiftet blev det inga avlagda nyårslöften alls. Jag kan alltså göra som jag vill, vilket känns väldigt befriande. Kanske skulle ta och börja träna trots allt nu när jag inte lovat någon att göra det.

när närdu dugör görsynundersökning synundersökningför för345 345 kr kr

Karlskrona Karlskrona Borgmästaregatan Borgmästaregatan15, 15,0455-267 0455-26700 00 karlskrona@specsavers.se, karlskrona@specsavers.se, Boka Bokasynundersökning synundersökningpå påspecsavers.se specsavers.se Gäller Gällerutvalda utvaldabågar bågarför för250 250krkr(ord (ordpris pris395 395kr), kr),inkl inklenkelslipade enkelslipadestandardglas standardglasindex index1,5, 1,5,t.o.m. t.o.m.18 18februari februari2018. 2018.Kan Kanej ejkombineras kombineras med med 2för1, 2för1, 60+ 60+eller ellerandra andraerbjudanden erbjudandenoch ochrabatter. rabatter.Med Medreservation reservationför förslutförsäljning. slutförsäljning.På Påalla allaövriga övrigabågar bågarges ges250 250kr kriirabatt. rabatt.©2017 ©2017 Specsavers. Specsavers.

Välkommen till Millans Café! VI FINNS MITT PÅ STORTORGET I MILITÄRHEMMETS FASTIGHET

VÅREN ÄR I ANTÅGANDE. Ok, det kanske är att ta i en gnutta. Än är det januari vilket absolut inte är en vårmånad och det är inte februari heller för den delen, möjligen mars. Men likväl, våren ÄR på gång, fast det går sakta. Januari anses som en trist, kall, mörk, penningfattig och allmänt eländig månad. Därför är det så vansinnigt befriande att tänka på att våren är på väg.

Det går nästan att känna lukten och höra fågelkvittret bara man tänker på den. Vår brukar betyda förnyelse. Det poppar upp nya blomkrukor och planteringar runt om i stan. Parkbänkarna fylls med folk och de där mörka vinterkläderna som jag redan förra året noterade att ”alla” har börjar bytas ut mot lite ljusare ytterkläder. Kanske inte just nu, men snart. Våren kryper in i alla butiker också. Redan nu kan man se ett skifte, skyltfönsterna börjar andas vår. Åk in till stan och titta. Mitt i skärgården

möts du av tre gallerior, designbutiker, unika butiker, delikatessbutiker och torghandel. Många butiker finns samlade längs och omkring gågatorna Ronnebygatan och Borgmästaregatan. I city finns ca 240 butiker och utbudet är varierat med allt från kända varumärken och kedjor till unika lokala butiker med handplockat utbud. Så kom inte och påstå att det inte finns något att handla i Karlskronas vackra centrumkärna. i kontakt med nätutgåvan av Citysidorna som ligger med i tidningen Succé varje månad? Nätutgåvan är dessutom utökad med annonser och artiklar förankrat till Karlskrona City. Du hittar en länk till nätutgåvan på www.karlskronacity.net. HAR DU KOMMIT

VÅR, KÄNN PÅ ORDET.

SALLADSBUFFÉ kl 11 - 14

Mimmi, Madeleine, Rosa, Linda och Lina HOS OSS ERBJUDS BL A: · Kroppkakor från Skeppsgossen · Toast ·Hemgjorda smörgåsar · Varmkorv ·Salladsbar AVHÄMTNING: · Räkmackor · Baguetter · Frallor

LEK- OCH PYSSELHÖRNA

lotta@karlskronacity.net

NOVEMBER

Har du bläddrat i Karlskrona Citys nättidning? Nätutgåvan innehåller både annonser och artiklar som är förankrade till Karlskrona City. Du hittar länken till nätutgåvan på www.karlskronacity.net, Facebook och Instagram.

· Kroppkakor · Sallader m.m

· Gym · Relaxavdelning med dusch och bastu · Sittgrupp för 8 personer

LOTTA HAUFFMAN

VERKSAMHETSCHEF, KARLSKRONA CITY

2017

SUCCÉ I

KARLSKRO

NA CITY

AKTIVITET November

ER I CITY

• 4:e Alla Helgon

s dag öppet

• 5:e Höstlov

skul på Marinm

FASHION

akers dinner

Dag

sång och dansföreställni thuset ng

på Konser

• 24:e Black

Friday

• 28:e Julkons

ert - Christm Konserthuset as Night på

www.karlskronaci

ty.net

Alltid lika uppskattat och profess Här bjuder ionellt. vi på Scandic. Både bilder från visninge n på från vad som hände kulisserna, bakom på catwalk en och från hotellets foajé. minglet i

KARLSKRON

A CITYS

Öppet: Mån - tors 8 -18 · Fre 8 -16 Stortorget 1, Karlskrona · Tel: 0455 - 142 35 www.militarhemmet.se

NA

på Sjörök

• 19:e Bamses

Gäller i över PRESENTKOR 160 butiker, T caféer, restaura En perfekt och uppskat nger och gym. tad present vid alla tillfällen ! ICA Cityhalle PRESENTKORTEN SÄLJS HOS: n, Hemköp , ICA Maxi, Karlskrona och butik turistbyrå Enkla.

· Samlingsalar för upp till 150 personer · Sammanträdesrum · PC-kanon · Obegränsad surf & gratis WIFI

I KARLSKRO

useet

• 10:e Winem • 12:e Fars

i City 10-16

Butikernas rek. Öppettider

Måndag-fredag 10-18 Lördag 10-16

Vi gör din vardag lite enklare! Halva priset efter RUT avdra g

Vi hjälper dig t. ex. med: Snöskottning Städning Beskär träd Datorhjälp

karlskrona@veterankraft.se | tel: 0455-69 55 00

SID 6


MISSA INTE ALLA HJÄRTANS DAG 14 FEBRUARI

Borgmästaregatan 11, Karlskrona Tel. 0455 - 616 084

Facebook: Chocolatte Karlskrona

Instagram: chocolattekarlskrona

ACCENT APOTEKET BIKBOK THE BODY SHOP CAFÈ 1344 CHOCOLATTE CITYHALLENS SPEL & TOBAK COOKIE & I

CUBUS DAG & NATT DRESSMANN ENKLA FEETFIRST FIRST HOTEL JA FLASH FLÜGGER FÄRG GEORGES

GLITTER ICA SUPERMARKET CITYHALLEN INDISKA JEANSBOLAGET KULLERBYTTAN MOBILIZERA RED NAILS SMÅTT & GOTT

SPECSAVERS OPTIK SUMO SUSHI SWEDBANK SYNOPTIK SYSTEMBOLAGET WACHTMEISTER SKO & NYCKELSERVICE

En tjuvtitt på våren!

Hantverkaregatan 9 Karlskrona info@alvashus.se www.alvashus.se Öppet: Tis-fre 11-18, lördag 11-15

Alvas Hus SID 7


Formex - En inspirationsmässa Formex är Nordens största fackmässa inom inredningsdesign och som startade redan 1960. Mässan arrangeras två gånger om året och i år är den större än någonsin. Här visas trenderna för både vår och sommar 2018 av inredning, porslin, lampor, lite möbler, kläder, doftljus, choklad, teer och tusentals andra prylar för inköpare i inrednings- och presentbranschen. 70-talets trender gör sig till exempel påminda genom färgerna grönt, gult och brunt där även material som sammet och läder återkommer. Fast de dämpade pastellerna hänger fortfarande kvar som inredningstrend.

Sandra Digbo på Alvas Hus är en av dem som finkammar mässan under några dagar. – Jag blir oerhört inspirerad och får koll på hur trenderna både förändras och förnyas. Dessutom möter jag både nya och gamla leverantörer vilket är hur kul som helst.

oss mer än vad vi tror, under mörka grå månader behöver vi piggas upp och färger påverkar vår köplust och vi inreder och förändrar våra hem mer än någonsin. Oftast är det ju de där små detaljerna som förnyar våra hem. FÄRGER PÅVERKAR

FLERA AV KARLSKRONAS företagare besöker

mässan för att inspireras och göra inköp.

SID 8

EVA MELLQVIST FOTO: SANDRA DIGBO


Kan vi prata om Kamferdrops mask? Förlåt om jag går på en exploderande mina nu men det är trots allt snart dags för schlagerturné och kritiska mellokrönikor. Det är något jag behöver ventilera som fastnat i mitt huvud. Den vansinnigt populära artisten Kamferdrops ska ju som ni säkert vet delta i årets Melodifestival. Ett program som ses av miljoner människor i alla åldrar. En stor del av dem är barn. Kanske har ni listat ut vart jag vill komma. Eller så undrar ni fortfarande. För ja Kamferdrops musik är ju sååå barnvänlig och alla barn älskar henne. Ja, möjligtvis är musiken barnvänlig men min fråga är: Är hon det? Nog för att rånarluvan är borta ur leken och ersatt med en dekorativ mask med en råtta på men ändå. Kvinnan har bestämt sig för att i det offentliga rummet skyla sitt hår och ansikte. Hon vill vara anonym och hon hyllas för det. I intervju efter intervju sitter journalister småfnittrande och skojar om det nya fenomenet. Kommer fler artister i Skandinavien att följa efter? Vi har ju redan sett ett liknande ställningstagande i den Australienska sångerskan SIA. Även om hennes försök att undvika offentligheten varit betydligt mer smakfulla. ALLT DETTA FICK mig dock att fundera. Är det ok att skyla sitt ansikte med en rosa

mask och rosa peruk för att undvika att visa sig i offentliga sammanhang men inte ok att skyla sitt ansikte och hår med svart tyg? ”Det går absolut inte att jämföra”, kanske ni tänker nu. ”Den sistnämnda symboliserar kvinnoförtryck”. Möjligt, men faktum kvarstår. De största argumenten i debatten mot niqab är just att man kräver att alla visar sitt ansikte i det offentliga rummet. är tongivande i debatten om att förbjuda niqab i offentliga rum. Kan vi prata om Kampferdrops mask som ska skyla henne i det offentliga rummet Melodifestivalen? Programmet som är finansierat av skattepengar och ses av barn. Är det ok att skyla ansiktet där? Om det är det, skulle en kvinna med niqab få ställa upp i Melodifestivalen utan kritik? Ja, jag vet att Lordi har vunnit Eurovision men de var heller aldrig anonyma. Vi vet hur de ser ut utan smink. Många frågor ploppar upp. Är det möjligt att det kan vara flera olika personer bakom Kamferdrops maskering? Jobbar SÅ ALLA NI SOM

LYX ÄR VÅR LÄGSTA NIVÅ

Köp Orofluido elixir/olja 299 kr och få inpackning/mask 500 ml på köpet! (värde 395 kr) VI KLIPPER INTE HÅR, VI KLIPPER

DIG!

GILLA OSS PÅ

FACEBOOK

de i skift? Vem vet. Hur kommer SVT hantera det rosa fenomenet?

tycker om maskering. En fråga jag själv egentligen inte landat i ännu. Vad tycker du?

de hårda reglerna kring playback. Hur säkerställer man att rätt artist står på scen? Följer produktionen med artisten in i omklädningsrummet och hela vägen upp på scen och om artisten vinner melodifestivalen… Klarar man sig igenom passkontrollen utan att avslöja sin identitet? Hur långt kan man ta maskeringen egentligen innan det går från gulligt till ohållbart. Ni kanske skrattar lite nu men jag tycker masken öppnar upp för en spännande debatt. En debatt som kanske kräver att vi en gång för alla i landet lagom tar ställning till vad vi egentligen MED TANKE PÅ

SOPHIA AHLIN SCHLAGERKÄNNARE

Sophia Ahlin är ett lokalt ansikte i Blekinge, aktiv entreprenör och politiker. Men Sophias lite annorlunda intresse för Melodifestivalen började redan som 7-åring och sen 2006 har hon åkt med Melodifestival-turnén som expertkommentator för både radio, TV, web och tidningsmedia. Hon är även aktiv i OGAE Sweden som är den svenska organisationen för Eurovision-fans. I år gör Sophia sitt 13:e år som ”schlagerexpert” och vi är extra glada att hon vill tillbringa detta året med oss och som krönikör i Tidningen Succé. Häng med henne ända till finalen!

REA PÅGÅR! Halva priset på höstens & vinterns mode

Riksgallerian, Ronnebygatan 40, 0455 - 121 30 www.salongetage.se

Välkommen!

www.facebook.com/ etage.karlskrona

SID 9


SUCCÉ

Vad använder du din smartphone mest till?

Robert Von Reis, Galgamarken – Jag kollar på youtube och skriver med folk på messenger.

Malin Johansson, Hässlegården – Jag använder den till att ringa med och bankärenden.

Nytt gym i Lyckeby Friskvårdskedjan Wellness Studio expanderar och bygger i samarbete med Utklippan Fastigheter ny gymanläggning i Lyckeby. Med Lyckeby blir det 22 anläggningar i Blekinge, Småland och på Öland. Wellness Studio har över 15 000 medlemmar och är mer än 200 anställda. Inför öppningen i januari 2019 kommer fler medarbetare att behövas och rekrytering börjar redan i vår.

Emma Nilsson, Björkholmen – Ringer är väl det jag gör mest men även bankärenden och messenger.

Ebba Peil, Nättraby – Jag tar mycket bilder, håller koll på sociala medier, google, miniräknare och ringer. FOTO: IDA LILEJGREN

– Vi kommer att bygga en komplett anläggning på drygt 1600 kvadratmeter och där kommer att finnas ytor för rådgivning, behandling, utbildning och administration. Vi har sett behovet under lång tid men först nu har vi hittat en lösning som vi är nöjda med, säger Joachim König, delägare i Wellness Studio. – Vårt samarbete med Wellness Studio är inspirerande och vi kommer tillsammans skapa en av de främsta

anläggningarna i södra Sverige. Bygget startar i februari och byggnaden kommer att bli något alldeles extra och ytterligare förstärka Slottsbacken i Lyckeby. Vi ser fram emot ett långt och nära samarbete med Wellness Studio och ser med tillförsikt på framtiden i Karlskrona som utvecklas på ett mycket positivt sätt, säger Per Harrtoft VD på Utklippan Fastigheter. EVA MELLQVIST

KONSTANT VARIERAD – HÖG INTENSITET – FUNKTIONELLA RÖRELSER

Riktig träning som är utmanande och rolig för såväl motionär som elit

I samarbete med: I samarbete med:

Blekinges enda Crossfit-anläggning! SID 10

LANDBROGATAN 15 www.crossfitkarlskrona.se


SUCCÉ

Nobelfesten...? Nej, invigningsfest av Rudvi Fritids nya anläggning!

Invigning av Rudvi Fritids nya hall Representanter från KABE Daniel Jaldemark och Pia Weinz Karlsson invigningstalade och berömde anläggningen som en av tre toppanläggningar i Sverige. Bandet klipptes därefter av och därmed var den nya hallen på 1300 kvadratmeter för husbilar och husvagnar invigd. Det blev en hejdundrande fest där cirka fyrahundra speciellt inbjudna gäster fick en helkväll med mingel, middag och underhållning. Kvällen till ära hade alla tillfälle att bekanta sig med en extra lyxig husvagn i två våningar med terrass, KABE 880 Tower. 25 miljoner och en totalt 2300 kvadratmeter hall på Intagsvägen i Backabo har satt Karlskrona och östra Blekinge på kartan. Hos Rudvi Fritid säljs KABE och Adria som är marknadsledande i Norden med svensktillverkade husvagnar och husbilar av högsta kvalitét och är branschens starkaste varumärken. Hos Rudvi Fritid hittar du även Blekinges största sortiment av tillbehör från KAMA. EN SATSNING PÅ

ÄR DET FEST så är det! Musiken flödade och

det blev några rykande boogie woogies av Emilio Walter, grabben från Kristianopel som lät händerna studsa över tangenterna till allas beundran. Och att dansa i nya hallen var en självklarhet, baren var öppen och mitt i den stora invigningen njöt Peter och Viktor Rudvi av sin nya satsning. De är två av Karlskronas företagare som satsar enormt stort i kommunen.

Boogie woogie förvandlade hallen till en tillfälligt danssalong.

Niclas Johansson och Emilio Walter stod för kvällens sväng.

Daniel Jaldemark och Pia Weinz Karlsson från KABE invigde hallen med Peter Rudvi.

EVA MELLQVIST FOTO: ROLAND LUNDGREN

Rudvi Fritids medarbetare presenterades för gästerna.

KABE 880 Tower en husvagn som lockade många att kika in.

Pia Weinz Karlsson och Peter Rudvi firade nya hallen.

SID 11


SUCCÉ MÖTER

Pernilla Wahlgren

Kort, glad och tacksam från föräldrarna, Hans Wahlgren och Christina Schollin. Nu vill Pernilla visa en sida hos familjen som är alldeles vanlig, det finns en vardag. Men är hon så vanlig egentligen? – Jo, men det är jag ju. Jag är den vanliga tjejen. Det är därför jag tror att serien är så uppskattad också. Det kommer fram folk och menar att de känner igen sig i hur det är hos mig, att det är rörigt hemma och att ”jag tjafsar också med mina barn.”

Alldeles nyligen, på självaste julafton fyllde Pernilla Wahlgren 50 år. Dessutom firar hon 40 år som artist. Detta uppmärksammar jubilaren genom att ge sig ut på en turné med en musikalisk humorshow, ”Kort, glad och tacksam”. I den ska hon ge sig på att med sång och musik sammanfatta ett liv som skådespelare, musikalartist, schlagersångerska, bloggare och programledare. En utmaning som både hon och hennes många följare ser fram emot!

Om man vänder på det, när är du inte vanlig? – I mitt yrke såklart. Min bransch. Klart jag förstår att mitt liv skiljer sig mycket från många andras. Jag har inga fasta arbetstider, det händer mycket runt omkring mig och jag får resa mycket i jobbet och mitt liv. Å andra sidan är alla yrken olika.

Berätta om din show, du är på gång och ska ut på turné? – Vi startar på Rival i Stockholm där vi först gör 20 föreställningar och sedan tar med showen ut i landet. Det ska bli jättekul, berättar Pernilla. Det kommer att bli som en resa genom mitt liv och min karriär.

Har du haft ett vanligt jobb? – Jag jobbade på Big Burger en månad eller två. Jag avancerade mig uppåt, började i disken. Det var stort! Jag var sexton år. Fast det var innan jag fick skivkontrakt genom melodifestivalen och på den vägen blev det sedan.

Har du något speciellt tema som du sätter fokus på i showen? – Humor! Jag älskar att få folk att skratta och jag skrattar gärna mycket själv, så jag har valt att göra en show där jag inte bara sjunger och spelar mina gamla låtar. Jag har världens bästa ensemble också. För mig har det alltid varit viktigt att omge mig med folk som gör mig glad. Det vill jag lyfta fram. Vi kommer både gå ut tillsammans på scen och ha kul, men samtidigt sitter vi sedan i turnébussen och har roligt. Jag tror att publiken kommer att känna av den stämningen under föreställningarna. Det blir roligt och spontant. Vilka bitar ur din livslånga karriär har du valt att du lyfta fram? – Det blir lite blandat. Det är alltid det som är svårt att välja, frågan är vad vill folk se? Självklart blir det några låtar från Melodifestivalen och lite vad man gjort. Det är svårt att få in allt under 90 minuter. Vi kommer ha en stor ledskärm på scenen som visar på saker som visualiserar sådant som jag har gjort. Jag kommer inte att sätta mig på en scen och leverera en monolog ur ”Ormens väg på Hälleberget”. Men då kan man visa klipp istället. Vilken är din styrka som artist? – Jag har spelat i många musikaler, det är klart att jag nog ser mig främst som en musikalartist än som en popartist. Känner mig inte som en popartist idag. Jag vill inte titulera mig som skådis heller, inte en renodlad sådan. Jag tror att jag vill peka på mångfalden i mitt, eller mina olika jobb och humorn! Det blir den röda tråden.

SID 12

Det var genom din medverkan i melodifestivalen och ditt bidrag med ”Piccadilly Cirkus” som blev ditt genombrott som artist? – Ja, så var det ju. Men jag träffade faktiskt en kapellmästare som berättade för mig att anledningen till att han började jobba med musik och blev kapellmästare var att han hade sett mig i musikalen ”Annie” och då var jag bara 11 år. Så något avtryck kanske jag hade lämnat redan då.

FOTO: KRISTOFER SANDBERG

I och med att jag har spelat in realityserien ”Wahlgrens värld” senaste året, vilket är något helt annat än det jag gjort tidigare, så kommer jag att driva enormt mycket med själv med hjälp av humor och självironi. I ”Wahlgrens värld” får tittarna följa Pernilla bakom scenen som privatperson. ”Kort, Glad och tacksam” är en förlängning av tv-serien fast med Pernilla på scenen som artist. Det ligger hårt arbete bakom produktionerna? – Klart att det gör och det är det som vi vill driva lite med, hela genren och serien. Det kommer såklart även fram en del allvarliga bitar i showen också, det handlar ju till stor del också om min familj. Där man får nudda vid saker som varit jobbigt också. Men det kommer bli

en blandning av den privata Pernilla och Scen-Pernilla. Tar du alltid livet med en klackspark? – Nej inte alltid, jag har ju också haft svåra stunder i livet men tack vare att jag har nära till skratt och sällan grottar ner mig så har jag klarat mig. Men jag har varit öppen med att det inte alltid varit lätt. Jag har haft perioder i mitt liv då jag också mått dåligt.

Kan man kalla dig för barnstjärna? – Saken är att showen ”Kort, glad och tacksam” är ett 40-årsjubileum. Jag gjorde min första roll på en officiell teater när jag var 10 år med ”Karlsson på taket” så jag jobbade med teater när jag var barn, ja. Minns du när du träffade Astrid Lindgren? – Ja! Hon kom och tittade på när jag spelade ”Pippi Långstrump”, som vuxen. Jag spelade Annika i Pippi när jag var mindre. Hon var jättegullig!

Hur har du hanterat de svackorna? – Tack vare mina vänner som alltid fått mig att le och skratta igen. Jag är en stor optimist. Det finns som bekant en kärnpunkt i Pernilla Wahlgrens eget kändisliv som bygger på ett nedärvt kändisskap

Fortsättning på sidan 14


PET Ö K PÅ LLER L JU ODE H R M TE VIN ALLA - PÅ

FIATPROFESSIONAL.SE

LANSERING SÖPPET 18-20 JANU ARI

NYA FIAT FULLBACK CROSS – LEASA DEN FRÅN 2999 PER MÅNAD INKLUSIVE VINTERHJUL DEN 18-20 JANUARI ÄR DET PREMIÄR FÖR FIAT FULLBACK CROSS, DESIGNVERSIONEN AV DEN UPPSKATTADE PICK-UPEN. FÖR ATT FIRA DETTA BJUDER VI PÅ VINTERHJUL NÄR DU KÖPER EN NY FIAT PROFESSIONAL (DET GÄLLER ALLA VÅRA MODELLER) UNDER HELA JANUARI. PÅ FULLBACK CROSS INGÅR DESSUTOM BL.A. WEBASTO-VÄRMARE, 5 ÅRS/200 000 KM GARANTI, UNIK FLAKBÅGE OCH FLERA SNYGGA DESIGNDETALJER I SVART. LIKA PRAKTISK SOM SNYGG, PÅ JOBBET OCH PÅ FRITIDEN. LEASA DEN FRÅN 2999 KR I MÅNADEN ELLER KÖP DEN FÖR FRÅN 283 400 KR EX MOMS. Leasingpriserna bygger på finansiell leasing genom FCA Finans/DNB med 22,5% första förhöjd hyra och ett rekommenderat restvärde efter en 36 månaders lång leasingperiod. Bränsleförbrukning vid blandad körning: 7,5 l/100 km. Bilen på bilden är extrautrustad. Angivna priser är exklusive moms. Erbjudandet gäller till och med 2017-01-31.

A PRO LIKE YOU

FIATPROFESSIONAL.SE

CHUCK NORRIS CAN DO A SECOND HAND LAYER OF PAINT WITHOUT DOING A FIRST ONE. LEASA FRÅN

2499 PER MÅNAD INKL. FRIA VINTERHJUL

DU ÄR ANTINGEN CHUCK NORRIS, ELLER SÅ BEHÖVER DU FIAT PROFESSIONAL. Chuck Norris chansar inte, han väljer en transportbil från Fiat Professional som stora Ducato till exempel. Den flexibla bilen med upp till 17 m3 lastvolym och 2,2 ton lastvikt har 90% av husbilsmarknaden av en anledning. Dessutom finns den med CNG-motor! LEASA FIAT DUCATO FRÅN BARA 2 499 KR. per månad* ELLER KÖP DEN FÖR 209 900 KR. Läs mer om Fiat Ducato på fiatprofessional.se *Leasingpriserna bygger på finansiell leasing genom FCA Finans/DNB med 20% första förhöjd hyra och ett rekommenderat restvärde efter en 36 månaders lång leasingperiod. Bränsleförbrukning vid blandad körning: 5,9 – 6,6 l/100 km. Bilen på bilden är extrautrustad. Angivna priser är exklusive moms. Erbjudandet gäller till och med 2017-01-31.

A PRO LIKE YOU

Gullbernavägen 21 i Karlskrona. Telefon 0455 - 578 90 För aktuella öppettider se vår hemsida. www.rudvi.se

SID 13


SUCCÉ in och släpper fler låtar. Det är jag och min son Benjamin, 20 år, som skrivit singeln. Han skriver ju mycket musik och det har gått bra för honom. Han har en stor musikalisk talang, mycket mer än jag någonsin har haft och det är roligt att han för det musikaliska arvet i familjen vidare, verkligen.

Till sist ett stort Grattis till 50 år på jorden och 40 år som artist. Hur känns det? – Det känns fine! Det är en siffra som kanske inte låter så kul. Men. Glad att man lever och mår bra! avslutar Pernilla Wahlgren.

Hur länge har du bloggat? – I nio år nu och det har blivit en stor del av min vardag. Dessutom jobbar jag med en radio-pod tillsammans med Sofia Wistam där vi också är väldigt öppna med oss själva. Lite mer vid sidan om har jag ett eget klädmärke som går jättebra, Pernilla Wahlgren Collection, sedan fem år tillbaka. Vad är det roligaste? – Svårt att säga. Första musikalen jag spelade i var ”Grease”, det var jättekul, då var jag 11 år. Sedan var barnprogrammet ”Nicke och Nilla” roligt på sitt sätt eftersom det var ett sådant omtyckt barnprogram som jag gjorde ihop med min bror Nicklas och självklart Melodifestivalen. Allt har varit roligt på sitt sätt. Realityserien är härlig att jobba med på sitt sätt eftersom folk tycker den är kul att titta på. Det är ju tur, annars hade det varit pinsamt! skrattar Pernilla. FOTO: MAGNUS RAGNVID/KANAL 5

Fortsättning från sidan 12 Hur är det med egen musik i dagsläget, kommer vi få höra nya låtar framöver? – Jag kommer att spela in en ny låt till showen i alla fall som vi kommer att släppa

som singel. Sedan kanske det här gör att man blir mer sugen, vi får se! Jag vet att mina gamla trogna fans ser fram mot mer musik. Jag vet att många tycker det är tråkigt att jag bara håller på med realityserien och bloggar nuförtiden. Många har hört av sig och vill gärna att jag spelar

Har du något motto? – Nej! Jo, förresten! ”Lev väl”. Det är mammas motto, jag lånar det. När jag slog igenom på 80-talet tyckte jag det var så töntigt när alla andra artister skrev puss och kram i sina autografer, som jag såg att Carola gjorde. Så jag skrev ”Lev väl” i stället. Jag var väl lite coolare.

GUNILLA STRÖMBERG

PERNILLA WAHLGREN FÖDD: 24 december 1967. BOR: Stockholm, Lidingö. BARN: Bianca, Benjamin,

Oliver och Theodor. SYSKON: Niclas, Linus och Peter. FÖRÄLDRAR: Christina

Schollin och Hans Wahlgren. YRKE: Sångerska, skådespelare,

programledare, bloggare. AKTUELL MED: Turnerar

med humorshowen ”Kort, glad och tacksam”. Kommer till Konserthuset i Karlskrona den 2 mars.

Öppet hus 3-4 februari Lördag 10-15, söndag 11-14.

Begränsat antal

Dacia Duster för snabb leverans. Köp till:

Vinterhjul för 995:-* TAKBOX OCH LASTBÅGAR PÅ KÖPET den 3-4 februari**

Dacia Duster är bilen som inte är rädd för vinterkylan och den fortsätter att leverera även på isiga underlag. För Dacia Duster finns det inget som sätter stopp för framkomligheten. Ta plats i en SUV med utomordentliga terrängegenskaper, gott om utrymme och dessutom 3 års nybilsgaranti. Just nu dessutom med vinterhjul för endast 995 kr. Räds inte vintern! Bilar finns för snabb leverans. **3-4 februari ingår även takbox med lastbågar. Korpadalsvägen 2 Asarum Tel 0454-330 00

www.ahlbergbil.se

www.dacia.se

Dacia Duster: från 99 900 kr. Bränsleförbrukning vid blandad körning: Duster förbrukning 4,4–6,8 l/100 km (1.5 diesel, 1.6 bensin) CO2 -utsläpp: 115–155 g/km. Dacia reserverar sig för eventuella tryckfel. *Erbjudandet gäller vid köp av en ny Dacia Duster t.o.m 4/2 2018 och avser vinterhjul på plåtfälg. Kundvärde från ca 8 300 kr. **Gäller endast för privatpersoner under öppet hus-helgen. Kundvärde ca 8.500 kr. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Alla angivna priser är rekommenderade cirkapriser och lokala avvikelser kan förekomma.

SID 14


GOTT NYTT HÄLSOSAMT 2018! Bli medlem nu så ingår två tillfällen med en Personlig Tränare som ser till att din träning verkligen blir av!

VI ÖPPNAR I LYCKEBY Du vet väl om att vi öppnar en stor komplett träningsanläggning i Lyckeby januari 2019?

SID 15


BILEN

Hybrid, fyrhjulsdrift och komfort Allt är i förändring. Hela tiden, så också mitt intresse och tycke för olika bilmodeller. Vissa perioder om än korta har jag tyckt att en liten smidig bil är det bästa. Men förkärleken ligger till syvende och sist ändå på lite större bil där jag sitter högt och bekvämt. Manuell växellåda går bort, jag har faktiskt ingen som helst förståelse för att det tillverkas bilar med det. Att köra en Toyota RAV4 Hybrid är en skön upplevelse. Komfort stavas det och det gäller för både körningen och att jag sitter bekvämt. Det är tyst i kupén, bilen är försedd med extra ljudisoleringsmaterial som förhoppningsvis med fördel märks på våra ibland lätt eftersatta vägar. och inredningsmaterialen känns påkostade och här finns en rad smarta funktioner. En nyhet på teknikfronten är den radar- och kamerabaserade autobromsen (standard på hybridversionen). Systemet är ett av marknadens mest avancerade och kan upptäcka och bromsa för både bilar och fotgängare. INSTRUMENTERINGEN

I GRUNDNIVÅN, som är Active för hybriden, ingår en hel del utrustning. Här finns till exempel adaptiv farthållare, automatisk klimatanläggning, multimediasystem, 360-graderskamera och elektrisk baklucka.

Just bakluckan fick några av mina fingrar bittert erfara när jag inte kunde hålla dem borta. fyrcylindrig bensinmotor på 2,5 liter. Tillsammans med förbränningsmotorn och generatorn har en elmotor monterats och paketet driver tillsammans framhjulen. På bilens bakaxel finns ytterligare en elmotor - som driver bakhjulen. Det betyder alltså att Toyota RAV4 Hybrid är fyrhjulsdriven. När farten ökar eller strömmen är slut griper bensinmotorn in och då laddas batteriet till elmotorerna samtidigt. Dragvikt för hybridversionen är 1650 kg vilket gör att den är lika praktisk som miljösmart. MOTORN ÄR EN

EVA MELLQVIST FOTO: ROLAND LUNDGREN

Buffémat till festen Svensk

SID 16

155 kr/pers

Italiensk

165 kr/pers

Internationell

Marinerad fläskfilé, kycklingklubbor, kassler, rostbiff, currypickles, vattenmelon, druvor, brieost, blandsallad, smör och bröd.

Prosciuttoskinka, vitlöksmarinerade räkor, pastrami, napolisalami, olivmix, pepperoni, gorgonzola, basilikayoghurt, melon, druvor, blandsallad, smör och bröd.

Thaimarinerad kycklingfilé, lufttorkad skinka, rökt kalkonbröst, gravad lax, pickles, brieost, vitlöksyoghurt, hovmästarsås, druvor, blandsallad, smör och bröd.

160 kr/pers

Alla alternativ inkluderar potatissallad eller potatisgratäng

CATERING FESTVÅNING LUNCHSERVERING

Storeklimp, Gullberna Park | 0455 - 801 30

www.kallarmastaren.se


SUCCÉ

NU KÖR VI!

Fullpackad med teknik på insidan – och en utsida som matchar med nya lackfärgen Manhattan Grey och snygga aluminiumfälgar. Dessutom ingår navigationssystemet Touch & Go med fria kartuppdateringar i 3 år. Och då har vi inte ens berättat allt.

Välkommen in till din Toyotahandlare och upplev Touch & Go Edition.

Köp ny Toyota mellan 29/1-4/2 och vinn biljetter till Melodifestivalfinalen i Friends Arena 10 mars

EXTRA HELGÖPPET lördag 3/1 10.00-14.00 söndag 4/1 12.00-15.00 Kampanjpris från

Kampanjpris från

Kampanjpris från

144.900 kr

180.900 kr

229.900 kr

YARIS 1,5 BENSIN

AURIS 1,2T BENSIN

AVENSIS TOURING SPORTS 1,8 BENSIN TOUCH & GO EDITION

Kampanjpris är rek. ca-priser från generalagent. Lokala avvikelser kan förekomma. Ord. pris Yaris 1,5 bensin Touch & Go Edition från 166.900 kr, Auris 1,2T Touch & Go Edition från 218.900 kr, Avensis Touring Sports 1,8 bensin Touch & Go Edition från 290.900 kr. Finansiering från Toyota Financial Services exempel med Flex Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast ränta, 36 månader, 4500 mil, och garanterat restvärde. Övermil (Yaris 8,00 kr/mil, Auris 10 kr/mil, Avensis 12,50 kr/milkr/ mil) och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Bränsleförbrukning vid blandad körning 3,3 – 6,4 l/100 km, CO2-utsläpp 75 – 148 g/km. Med reservation för ev. tryckfel och prisändringar. Erbjudandet gäller endast privatpersoner t o m 31 mars 2018.

Ronnebyvägen 3, KARLSKRONA 0455-31 91 90 Scheelegatan 6, KALMAR 0480-40 86 00

ÖPPETTIDER Måndag-torsdag 9-18 fredag 9-17 lördag 10-14 söndag 4/1 12-15

www.toyotakalmar.se

KRYSSA MED KARLSKRONA MÖBLER RAD HASTIG MJUK

TOK

PÅ MANSFOT

SKICKA DITT SVAR TILL:

AREAL

TACKSAMHET

TORDÖN

DRAG

OAKTSAMHET

TEINT

Tidningen Succé Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona.

SÖRJA HÖG BOLL

SYDLÄN MÅLSÄGANDE

VITSORD

ORDADE RENA SLAGET

BERÖMMA

SKÖRD

BIOBOLAG

SPRÖDA

KANTA

50

KORT VALUTA

TÖCKEN MALL

TROSS

GOLFKLUBB

TABU 27/11

BULLETINER

HÖGDRAGEN

Adress:

EPOK

ANTIK TITEL

ÄRG

Namn:

TEFAT

MATROS

VÄTEJODID

KLÄMMA

SÅRSPÅR

KANSAS

Vid fler inskickade lösningar deltar det först inkomna bidraget.

MÖRK TID

NJUTBART

GOJA

FÖRSIKTIG

OBS! Vi tar emot ett tävlingsbidrag per person.

KUPOL

VÄRNPLIKTIG

SPELKORT

BLODSUGARNA

ÄNDAD

STOPP

HUGH

DEL I BOK

RÄKNEORD

VÄRT MÖDAN

HETT

RWANDA

Vi drar tre rätta lösningar som alla vinner presentkort från Karlskrona Möbler enligt följande: 1:a pris: 500:2:a pris: 300:3:e pris: 200:-

E M

Stort grattis till förra månadens vinnare: Jona Lindman, Lyckeby (500:-), Christel Stark, Ronneby (300:-) och Ann-Marie Andrén, Karlskrona (200:-). Vinsterna kommer med posten.

VI VILL HA DITT SVAR SENAST DEN 15 FEBRUARI! SID 17


INBYTESKAMPANJ PÅ UTVALDA BILAR

MINST 20 000 KR I INBYTE FÖR DIN GAMLA BIL VID KÖP AV UTVALDA KIA PICANTO

INBYTESBILEN MÅSTE VARA BESIKTIGAD OCH GODKÄND

Exempel: KIA PICANTO 1.0 EX KOMFORT -2013, 4 770 MIL Pris Inbyte Kontantinsats Summa

85 000 kr - 20 000 kr - 0 kr 1 178 kr/mån

Avbetalning 60 mån. 3,33 % ränta, uppläggningkostnad 695 kr. Aviavgift 55 kr. RÄNTA NYTT & BEG

BEGAGNADE BILAR I LAGER

3,33 %

BMW 530 D XDRIVE -11 11 700 MIL, BEIGE MET..........................................229 000 KR

KIA PICANTO 1,0 EX KOMFORT -13 4 770 MIL, RÖD MET..................................................85 000 KR

KIA VENGA 1,4CRDI KOMFORT -13 8 870 MIL, BRUN MET..............................................99 000 KR

CITROËN DS3 HDI 110 SPORT -12 8 290 MIL, VIT/VINRÖD............................................99 000 KR

KIA PICANTO 1,0 EX KOMFORT -13 3 980 MIL, RÖD MET..................................................85 000 KR

KIA VENGA 1,4CRDI KOMFORT -10 9 540 MIL, SILVER MET...........ord.pris 89 000 KR NU 79 000 KR

FORD FIESTA 1,5TDCI 5DR TITANIUM -14 8 320 MIL, VIT..........................................................105 000 KR

KIA PICANTO 1,0 SPECIAL EDITION -15 2 855 MIL, RÖD...........................................................95 000 KR

MERCEDES-BENZ SLK 200 AMG-PAKET -12 2 950 MIL, SVART MET............................................299 000 KR

FORD FOCUS KOMBI 1,8 FLEXIFUEL TITANIUM -11 7 780 MIL, SVART......................................................79 000 KR

KIA PICANTO 1,0 SPORT -15 3 190 MIL, RÖD...........................................................89 000 KR

OPEL ASTRA 1,4 TURBO SPORTSTOURER -12 5 350 MIL, GRÖN MET.........ord.pris 119 000 KR NU 109 000 KR

HYUNDAI I30 5DR 1,6 CRDI PREMIUM -16 3 750 MIL, GRÅ MET...............................................159 000 KR

KIA PICANTO 1,2 KOMFORT -12 4 500 MIL, GRÖN MET...............................................79 000 KR

OPEL INSIGNIA 2,0CDTI 4X4 SPORTS TOURER -12 8 850 MIL, RÖD.....................ord.pris 169 900 KR NU 154 000 KR

HYUNDAI I40 KOMBI 1,7CRDI BUSINESS -13 5 500 MIL, BLÅ MET................................................139 000 KR

KIA RIO 1,2 FIFA EDITION -14 8 720 MIL, RÖD MET..................................................89 000 KR

PEUGEOT 308 SW 1.6 E-HDI SPORTIUM -13 8 500 MIL, VIT..........................................................109 000 KR

HYUNDAI IX35 1.7 CRDI COMFORT+ -13 8 900 MIL, VIT..........................................................129 000 KR

KIA RIO 1,4 CRDI KOMFORT -12 8 200 MIL, RÖD MET..................................................99 000 KR

RENAULT GRAND SCÉNIC III 1,6DCI BOSE EDITION -12 6 790 MIL, SVART MET........ord.pris 169 000 KR NU 159 000 KR

KIA CEÉD 1,6 CRDI SW KOMFORT -11 14 500 MIL, GRÅ........................................................79 000 KR

KIA SORENTO 2,2 CRDI AUT SPECIAL EDITION -17 1 700 MIL, BRONZE MET........................................389 000 KR

SEAT IBIZA 1,2 TSI ST KOMBI -15 5 960 MIL, VIT............................................................99 000 KR

KIA CEÉD 5D 1,6CRDI ECO KOMFORT -16 1 510 MIL, SVART MET........ord.pris 179 000 KR NU 169 000 KR

KIA SORENTO 2,2CRDI AUT 4WD BUSINESS -14 6 980 MIL, SVART MET...........................................249 000 KR

SUZUKI ALTO 1,0 COMFORT -12 1 530 MIL, BLÅ MET...................................................69 000 KR

KIA CEÉD SW 1,6 CRDI SPECIAL EDITION -15 4 515 MIL, VIT...........................................................169 000 KR

KIA SPORTAGE 2,0CRDI AWD KOMFORT -11 10 070 MIL, MÖRKGRÅ MET.................................139 000 KR

VOLVO S60 T4F MOMENTUM -13 8 520 MIL, RÖD.........................................................159 000 KR

KIA CEÉD SW 1,6CRDI KOMFORT -14 9 120 MIL, SVART MET............................................129 000 KR KIA MOTORS NEW CI

KIA SPORTAGE 2.0CRDI GT-LINE AWD -16 2 750 MIL, RÖD MET...............................................319 000 KR

15 730 MIL, MÖRKGRÅ MET..ord.pris 99 000 KR NU 89 000 KR

KIA PICANTO 1,0 ECO 5D -14 2 720 MIL, RÖD...........................................................89 000 KR

KIA VENGA 1,4 CRDI EX -12 15 000 MIL, RÖD MET.............ord.pris 89 000 KR NU 65 000 KR

VOLVO V70 II D5 MOMENTUM -12 15 320 MIL, SVART......................ord.pris 169 000 KR 149 000 KR

KIA PICANTO 1,0 EX KOMFORT -13 11 800 MIL, RÖD MET...............................................79 000 KR

KIA VENGA 1,4 CRDI KOMFORT -11 11 970 MIL, VIT.........................ord.pris 82 500 KR NU 75 000 KR

VOLVO V70 T4 R-DESIGN -11 5 992 MIL, LJUSBRUN MET....................................169 000 KR

LOGO_LRLARGE

på påvår vårnya nya hemsida: hemsida: VOLVO V70 2,4 FT -09

MER INFORMATION HITTAR DU PÅ VÅR HEMSIDA: WWW.RUDVI.SE

VÄLKOMMEN TILL OSS!

PETER RUDVI 0455-35 00 70

Vi är anslutna till

VIKTOR RUDVI 0455-35 00 71

KENNY NÄSSERT 0455-35 00 72

INGE NILSSON 0455-35 00 79

Gullbernavägen 21 i Karlskrona. Telefon 0455 - 578 90 För aktuella öppettider se vår hemsida. www.rudvi.se


VÄLKOMMEN TILL VÅR NYA UTSTÄLLNINGSHALL!

VI HAR 70-TAL NYA HUSBILAR OCH HUSVAGNAR FÖR LEVERANS I VÅR

RÄNTEERBJUDANDE! Ränta 2,99% upp till 240 månader

ADRIA CORAL 670 2018

KABE TRAVEL MASTER 880 LQB 2018

I BUTIKEN HITTAR DU TILLBEHÖR FRÅN KAMA FRITID, EUROPAS LEDANDE LEVERANTÖR AV TILLBEHÖR.

KÖP DIN ELCYKEL HOS OSS! pånya vår nya hemsida: harpå flera modeller. vår nya hemsida: vår på på på hemsida: vår vår vår nya nya nya hemsida: hemsida: hemsida: på vårVinya hemsida:

Från 6 990 kr

(Elcykelpremie -25%)

NU HAR VI 2300 KVM FYLLDA MED HUSBILAR, HUSVAGNAR, TILLBEHÖRSBUTIK OCH SERVICE FÖRSÄLJNING

FÖRSÄLJNING

FÖRSÄLJNING

PETER RUDVI 0455-35 00 70

VIKTOR RUDVI 0455-35 00 71

PETER JONASSON 0455-35 00 77

För aktuella öppettider se vår hemsida. www.rudvifritid.se

BUTIK/VERKSTAD

BUTIK

ANNELIE NORDSTRÖM CAMILLA CLASSON 0455-35 00 78

MONTERING

MONTERING

TIM HIITOMA

PETER OLIN

Intagsvägen 1C, Karlskrona Tel. Försäljning 0455-578 90 Tel. Butik 0455-69 50 80


Sporten

från insidan

Karlskronas elitlags vara eller icke vara i högsta serierna och talangdiskussionen… Vi är nu inne i sista tredjedelen av serierna för HIF Karlskrona och KHK och fram till nu kan man nog bara konstatera att inget av lagen har gjort en godkänd insats. KHK behöver ha två lag efter sig för att vara garanterade en plats i SHL. HIF Karlskrona behöver ha hela 4 lag bakom sig och får nog redan nu sikta in sig på att hålla sig kvar via kval. Jag är ganska så övertygad om att bägge lagen kommer hålla sig kvar i högsta serien på sportsliga grunder men jag tror det finns en osäkerhet utifrån det ekonomiska. KHK har en resa att göra och fram tills nu kan jag inte påstå att klubbchefen levererat som det var tänkt och det skall bli spännande och se hur styrelsen kommer agera framåt. ekonomi är inte så offentlig och man har gjort bra ekonomiska resultat bakåt de senaste åren men man har också en stark sponsor som går in och HIF KARLSKRONAS

täcker upp och det behövs för att man skall klara sig. ATT BO I KARLSKRONA och ha förmånen att få se idrott på den nivå som erbjuds är helt fantastiskt och jag kan bara hoppas att det kommer vara på det viset en lång tid framöver…

Talanger JVM har spelats och vi har ännu en gång fått se supertalanger visa vad de går för. Ibland när jag hör de där diskussionerna om talanger så vill jag att man tar bort de

där talangerna som till exempel Rasmus Dahlin. När han var 14 år spelade han seniorhockey och vid 18 års ålder så lirar han i seniorlandslaget och han är absolut inte måttstocken för en talang. Han är en av de där spelarna som bara dyker upp typ var 10-15 år och innan hette de Gretsky, Forsberg, Crosby, McDavid och nu då Dahlin. Men det som imponerat på mig under JVM är de kunskaperna, farten och tekniken som spelarna har redan i junioråldern. Att hockeyn blivit snabbare och mer teknisk vet vi alla nu gäller det bara att man inte glömmer bort det fysiska spelet på banan för det är det som gör hockeyn till den sport som den är.

ett kval kommer sätta laget på kartan och skapa ett stort intresse för laget. Marknadsföringen kring laget kan öka ordentligt och jag tror även att många företagare är intresserade av att stödja laget.

diskussion med HV71 duktige back Lawrence Pilut och det råd han gav till de som satsar på sin sport

börja i slutet av februari och det skall bli riktigt spännande att se om Karlskrona får ytterligare ett lag i högsta eliten… KVALET BRUKAR

ofiler

s pr aden

Mån

Januari

Alexander Bergström Bergström som tog enorma steg som hockeyspelare i Karlskrona som gav han en plats i KHL har blivit uttagen till OS. Han har visat att om man verkligen vill något med sin idrott så är det aldrig försent att ta nästa steg #latebloomer.

Julia Roth Julia står inför en ny säsong på golftouren i USA och hon startar upp den med ett landslagsläger i Orlando. Julia har en otroligt spännande säsong framför sig.

utvecklats något enormt i Karlskrona den senaste åren och Conny Olausson har tillsammans med sitt team skapat något riktigt bra. Man fyller på med unga tjejer i alla åldrar vilket kommer generera egna spelare som kommer ta steget upp i A-laget. DAM HOCKEYN HAR

MIKAEL JOHANSSON

PUBLIKEN HAR INTE

SID 20

MIKAEL JOHANSSON

MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE

Örjan Nilsson Trots att det gått tungt för hans HIF Karlskrona så gör han en enorm insats för handbollen i Karlskrona och utan Örjan vet i tusan hur detta hade gått.

Lagen i SDHL som ligger på kvalplats just nu är SDE och Göteborg och de har halkat efter ganska så ordentligt i serien så visst finns chansen för Karlskronas tjejer att ta steget upp. Spetsspelaren Katka Kaplanova har gjort 27 poäng på 12 matcher, alltså ett snitt på över två poäng per match.

riktigt tagit laget till sig men jag är ganska så övertygad om att

Ha det!

JAG HADE EN

Karlskrona HK:s damlag mot högsta serien… När man pratar med huvudtränaren Conny Olausson säger han att ge oss tre år till så kommer vi vara i högsta ligan SDHL. Men jag skulle vilja säga att KHK har en jättechans att ta sig dit redan i år. Laget har en årsbudget som en månadskostnad för en toppspelare i SHL så visst finns det förutsättningar att utöka resurserna.

är att se till att hela tiden ha roligt och någonstans är det väl där det börjar, att se till att det man håller på med är roligt…

Nr 11 Vanessa Klimpke som stod för ett hattrick i senaste mötet med Malmö.


NYA FORD SUV RANGE FIESTA N YA F O R D

Kraftfulla. Effektiva. Smarta. Fulla av attityd. Gör dig redo för stora intryck. Gör dig redo för en av Fords nya SUV:ar.

133 900 kr FRÅN

199 900 kr

FORD KUGA FRÅN

PRIVATLEASING FRÅN:

406 400 kr

FORD EDGE FRÅN

1 795 kr/månad*

Feel. Ever y. Fiesta. Moment. Nya Ford Fie s ta är snyg gare och smar tare än nå gonsin. Från den prisb elönta EcoB oos t-motorn till kla s sledande s äkerhet sutrus tning , SYNC 3 och B&O PL AY ljuds ys tem. Fie s ta lämnar inget åt slump en. Upplev ly xen av at t välja . Känn varje ögonblick. Välkommen in till din Fordhandlare.

Verkstadsgatan 2 • 371 47 Karlskrona tel. 0455-33 66 00 • www.rabergsbil.se

Strömsbergsvägen 1 • 392 43 Kalmar tel. 0480-42 51 00 • www.rabergsbil.se

Bränsledeklaration blandad körning: Ford Edge: 5,9 l/100 km, 152g CO2/km. Ford Kuga: 4,4–6,3 l/100 km, 115–145g CO2/km. Garanti 5 år/15 000 mil. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Med reservation för feltryck. Bränsledeklaration körning; 3,3–5,2 l/100 94–118Gäller g/km.bilar 5 årsordertecknade garanti /10 000innan mil. *Månadskostnaden 1 795 kr gäller Ford Fiesta Trend 1.0T 85 hk med rekommenderat pris 133 900 kr (ord. pris 155 800 kr). Baserat på 1 500 mil per år, maxperiod 36 månader. Lokalt serviceavtal ingår. Kostnader för skatt, försäkring och vinterhjul Går ej att kombinerablandad med andra erbjudanden, avtalkm, ellerCO2 rabatter. 2017-12-31. Läs mer påfrån ford.se tillkommer. Lokala avvikelser kan förekomma. Återförsäljaren garanterar restvärdet. Gäller bilar som är ordertecknade av kund senast 31/12 2017. Det här är en rekommenderad kampanj och gäller endast hos de Fordåterförsäljare som deltar i kampanjen.

Bluetooth Handsfreefunktion Audiostreaming av musik

Parkeringssensorer fram och bak USB uttag

Avantgarde interiört

Automatväxellåda Adaptiva LED Strålkastare

Avantgarde exteriört

Infällbar dragkrok

Spegelpaket

Elbaklucka

Sportstolar fram Kollisionsvarnare

Regnsensor Trötthetsvarnare

Succéhistorien för för GLC GLC fortsätter. fortsätter. Succéhistorien Nuhar harvividessutom dessutomstörre störreleveranskapacitet leveranskapacitetän ännågonsin någonsinförut. förut.Beställ Beställdin dinGLC GLCidag idag Nu ochfåfåden denlevererad levereradinom inombara baraett ettpar parmånader. månader.Just Justnu nuhar harvivifördelaktiga fördelaktigapriser priserpå på och tillvalspakettill tilldin dinGLC. GLC.Välkommen Välkommeninintill tilldin dinMercedes-Benz Mercedes-Benzåterförsäljare återförsäljareredan redanidag. idag. tillvalspaket

Din tjänstebil under 7,5 basbelopp.

GLC220 220dd4MATIC 4MATICSESEEdition Edition GLC

GLC220 220dd4MATIC 4MATICSESEEdition EditionCoupé Coupé GLC Kan man få mer för mindre? Tveksamt. Däremot är det inte ett dugg tveksamt att gör dig själv en otjänst om du väljer tjänstebil utan att ha provkört en Prisdu från Pris från Pris från Pris från C-Klass Kombi först. Välkommen in och provkör!

423.900kr kr 423.900

452.900kr kr 452.900

Backkamera 17" lättmetallfälgar Passapå påatt attuppgradera uppgraderadin dinGLC GLCmed medvårt vårtpremiumpaket premiumpaketeller eller Passa någraav avvåra våraandra andratillval. tillval.Läs Läsmer merpå påmercedes-benz.se mercedes-benz.se några Lägg tillvårt vårtpremiumpaket premiumpaketfrån från11.900 11.900krkr till C 220Lägg d Kombi Spegelpaket ••Spegelpaket Parkeringspaketmed medbackkamera backkamera ••Parkeringspaket Pris: ••Adaptiva AdaptivaLED-strålkastare LED-strålkastare

338.000 kr

Förmånsvärde: 2.579 kr/mån*

KARLSKRONA: KARLSKRONA: Verkstadsgatan2,2,371 37147 47KARLSKRONA KARLSKRONA Verkstadsgatan 0455-3366 6600 00www.rabergsbil.se www.rabergsbil.se 0455-33 Priset gäller för ordertecknande av en ny Mercedes-Benz med leverans från 1 januari 2018. Kan ej kombineras med Ramavtal, Taxi, Hyrbilar andra kampanjer/erbjudanden. Bränsledeklaration blandad körning enligt EU-norm: 4,5 –l/100 5,0 l/100 km – 5,0, CO2-utsläpp 118 – Euro 127 g/km. Erbjudandets priser gällerförförordertecknande ordertecknande GLCsom som tillverkad under 2018. Kanejej kombineras medRamavtal, Ramavtal, Taxi,Hyrbilar Hyrbilar ellereller andra kampanjer/erbjudanden. Bränsledeklaration blandad körning enligt EU-norm: 5,0-5,5 l/100 km, CO 2 129-143 g/km.Miljöklass Miljöklass Euro Erbjudandets priser gäller avavGLC ärärtillverkad under 2018. Kan kombineras med Taxi, eller andra kampanjer/erbjudanden. Bränsledeklaration blandad körning enligt EU-norm: 5,0-5,5 km, CO 24,2 129-143 g/km. 6.6. 106 – 127 g/km. Bränsleförbrukning avser fordon. Bilen på bilden är extrautrustad. FleetEdition gäller enbart juridisk person samt enskild firma. *Beräknat förmånsvärde för inkomståret 2018 vid 50% marginalskatt. Beräknat förmånsvärde är aktuellt fram tills 1/7 2018. Gäller vid köp av Mercedes-Benz Bilarnapåpåbilden bildenkan kan varagrundutrustat extrautrustade. Bilarna vara extrautrustade. FleetEdition. Ej kombinerbart med taxi, trafikskolor, ramavtal eller hyrbilar.

SID 21


SUCCÉ

SUCCÉ ELLER FIASKO SUCCÉ

1 2

Sven-Bertil Karlsson Tjugohundraarton är här. Det innebär att Svenne drivit sin klädesbutik Hoglands i trettiofem år! Sådant händer inte utan ett riktigt proffs bakom galgarna... Starkt jobbat, Svenne! Som extra grädde på moset har Hoglands dessutom funnits på Trossö i... - Åttio år!!! Allt detta i en branch där man ständigt måste hänga med sin tid för att överleva. Dressed for Succé(ss), helt enkelt!

Simon Svedberg Tänk om man alltid fick ett trevligt och proffsigt bemötande i alla affärer och butiker. Tänk om all personal tog hand om dig som kund på ett positivt och givande sätt. Tänk om alla hade en som Simon på Telenorbutiken i Amiralen...

Trettiofem år. Hur sammanfattar du den tiden lite kort? – Att kort beskriva går bara inte. Men flytten till Ronnebygatan 1988 var ett viktigt steg att ta.

Emilio Walter Boogie woogie-underbarnet från Kristianopel gick från framträdande på Bingolottos uppesittarkväll till bejublad spelning under invigningen av Rudvi Fritid på Intagsvägen. Man kan säga att grabben går från klarhet till klarhet...

Du tog alltså över Hoglands 1983. Minns du exakt datum? –Ja, det var den femtonde mars. Jag började något senare i juni månad då min sjutton års långa tid på Bokhörnan var över.

4

Heimstaden och Linderoths Fastigheter Här har vi de två fastighetsvärdarna som var allra först i Karlskrona med att ansluta sig till folkrörelsen ”Huskurage”. Att arbeta mot våld i hemmet torde ju definitivt leda till ett tryggare boende... Hur länge tänker övriga fastighetsvärdar vänta?

Hoglands har också funnits i åttio år i år. Kan vi vänta oss några jubileumsjippon under året? – Självklart ska vi hitta på något bus i vår och sommar!

5

Abborren Jul Ja, så heter miljövårdsprojektet som Blekinge folkhögskola, Lyckeby Sportfiskeförening och Mieådalens Sportfiskeklubb driver. Genom att slänga julgranen i vattnet ger man abborren en bättre chans att fortplanta sig. Smart! Julgranen vill man ju snabbt bli av med men abborrar kan det ju aldrig finnas för många av.

3

Tack Svenne och stort grattis till trettiofem år!!!

TIPSA OSS!

FIASKO

Finns det någon eller något du tycker borde ligga på Succé- eller Fiaskolistan?

Dyrare drivmedel Både bensin och diesel blir dyrare. Igen och igen och igen... Regeringen har lyckats få till ett beslut som innebär automatiska prishöjningar. Vilket i sin tur leder till att vi väldigt snart kommer att tillhöra den absoluta toppen vad gäller drivmedelsskatt... - I världen!!! Ett särskilt grattis till alla landsbygdsbor...

T-Roc. En helt ny SUV SUV. T-Roc har bland annat avancerad teknik, gott om säkerhetssystem och 35 färgkombinationer att välja på. Välkommen att provköra en helt ny SUV.

T-Roc. Från 214 900 kr. T-Roc 1.0 TSI 115 hk: Bränsleförbrukning blandad körning 5,1 l/100 km, CO₂-utsläpp 117 g/km. Miljöklass Euro 6. Bilen på bilden är extrautrustad.

KARLSHAMN Vekerumsvägen 3 - 5 · Tel 0454 - 38 80 00 KARLSKRONA Blåportsgatan · Tel 0455 - 38 80 00 Måndag - torsdag 9 - 18, fredag 9 - 17, lördag 10 - 13 www.jeppssons.se

SID 22

Grattis Svenne. Du ligger etta på Succélistan! – Åhhh, vad trevligt! Äntligen!!!

Maila ditt eget förslag med en kort motivering till:

Succé - succe@succeblekinge.se Fiasko - fiasko@succeblekinge.se


Hus för hela livet!

VINNARE ÅRETS HUS

2017

ALLT OM VILLOR & HUS

KAPTENSGÅRDEN

2-plan / 216 m²/ 7 Rum & Kök

Tre tomter kvar på Västra Gärde etapp 2 i Spandelstorp

Tomterna ligger i ett naturskönt område nära Bastasjö friluftsområde, skolor, förskolor, butiker och kommunikation.

Kontakta Rickard Blomgren 0455 - 800 08 · 0708-34 42 58 · rickard.blomgren@eksjohus.se

Eksjöhus Försäljningskontor i Karlskrona Silvervägen 7

BESTÄLL VÅR KATALOG PÅ EKSJOHUS.SE


kia.com kia.com

För vinterns För Förvinterns vinterns alla väglag alla allaväglag väglag Med Kia Sportage och Sorento är du väl förberedd för vintersäsongen. Med KiaKia Sportage ochoch Sorento är Sportage du du välväl Med Sportage Sorento är är vår storsäljande SUV och Sorento förberedd förför vintersäsongen. Sportage förberedd vintersäsongen. Sportage vår rymliga sjusitsare. Båda bilarna är är vårvår storsäljande SUV ochoch Sorento storsäljande SUV Sorentohar intelligent fyrhjulsdrift och hela sju vårvår rymliga sjusitsare. Båda bilarna harårs rymliga sjusitsare. Båda bilarna har nybilsgaranti. Besök och dinoch Kia-handlare intelligent fyrhjulsdrift hela sjusju årsårs intelligent fyrhjulsdrift hela och upptäckBesök två bilar som är fullt nybilsgaranti. dindin Kia-handlare nybilsgaranti. Besök Kia-handlare utrustade för alla underlag. ochoch upptäck tvåtvå bilar som är är fullt upptäck bilar som fullt utrustade förför allaalla underlag. utrustade underlag. 2.0 CRDi AWD GT LINE

REK. CA PRIS FRÅN 337.900 KR

2.02.0 CRDi AWD GT GT LINE CRDi AWD LINE

REK. CA PRIS FRÅN 337.900 KR REK. CA PRIS FRÅN 337.900 KR Kampanjpris från: 318.800

kr FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 1.833 KR/MÅN* Kampanjpris från: 318.800 kr kr Kampanjpris från: 318.800 LÄGG TILL VINTEROCH DRAGPAKET: FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 1.833 KR/MÅN* FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 1.833 KR/MÅN* 4.900 KR** (VÄRDE 35.700 KR) LÄGG TILLTILL VINTEROCHOCH DRAGPAKET: 4.900 KR** LÄGG VINTERDRAGPAKET: 4.900 KR** (VÄRDE 35.700 KR) (VÄRDE 35.700 KR)

2.2 CRDi AWD AUT SPECIAL EDITION 7-SITS REK. CA PRIS FRÅN 444.800 KR

2.22.2 CRDi AWD AUT SPECIAL EDITION 7-SITS CRDi AWD AUT SPECIAL EDITION 7-SITS REK. CA PRIS FRÅN 444.800 KR KR REK. CA PRIS FRÅN 444.800 Kampanjpris från: 429.800

kr FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 2.700 KR/MÅN* Kampanjpris från: 429.800 kr kr Kampanjpris från: 429.800

LÄGG TILL BLACKLINE LIMITED EDITION: 4.900 KR FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 2.700 KR/MÅN* FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 2.700 KR/MÅN* (VÄRDE 53.800 KR) LÄGG TILLTILL BLACKLINE LIMITED EDITION: 4.900 KR KR LÄGG BLACKLINE LIMITED EDITION: 4.900 (VÄRDE 53.800 KR)KR) (VÄRDE 53.800

Gullbernavägen 21 i Karlskrona. Telefon 0455 - 578 90 För aktuella öppettider se vår hemsida. www.rudvi.se

Alla erbjudanden gäller levererade bilar t.o.m. 31/1 2018 eller så långt lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. **Vinter- och dragpaketet innehåller dragkrok, motorvärmare och vinterhjul och går enbart att kombinera med Sportage 2.0 CRDi AWD GT Line. Bränsleförbrukning blandad körning Kia Sportage 4,6-7,5 l/100 km, CO2-utsläpp 119-175 g/km; Kia Sorento 5,7-6,6 l/100 km, CO2-utsläpp 149-174 g/km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 6. *Förmånsvärde: kostnaden för föraren motsvarar den skatt denne får betala per månad för bilförmånen baserat på en marginalskatt på 50% 2017. Lokala prisavvikelser kan Alla erbjudanden gäller gäller levererade bilar t.o.m. 31/1 2018 eller så långt lagretlagret räcker. Erbjudandena kan ejkan kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. **Vinteroch dragpaketet innehåller dragkrok, Alla erbjudanden levererade bilar t.o.m. 31/1 2018 eller så långt räcker. Erbjudandena ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. **Vinteroch dragpaketet innehåller dragkrok, förekomma. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade. Med reservation för eventuella tryckfel. motorvärmare och vinterhjul och går enbart att kombinera med Sportage 2.0 CRDi Line. blandad körning Kia Sportage 4,6-7,5 l/100 km, -utsläpp 119-175 g/km;g/km; Kia Sorento 5,7-6,6 l/100 km, -utsläpp 149-174 119-175 Kia Sorento 5,7-6,6 l/100CO km, CO2-utsläpp 149-174 motorvärmare och vinterhjul och går enbart att kombinera med Sportage 2.0AWD CRDi GT AWD GT Bränsleförbrukning Line. Bränsleförbrukning blandad körning Kia Sportage 4,6-7,5 l/100CO km, CO2-utsläpp 2 2


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.