Tidningen Succé Nr05/06 Maj/juni 2017

Page 1

Nr 05/06

2017

Maj/Juni

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

KRÖNIKAN

Jag är hemma igen BILEN

Mercedes E-klass i terrängkostym Klipp ut!

Karlskrona Prides program

ALLTID TILLBAKA TILL MUSIKEN Succé möter Jessica Andersson

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se


SUCCÉ VÄLKOMMEN TILL PORSLINAN! Hos oss kan du kolla på konserter, se på film, spela X-Box eller Wii, göra läxan, spela biljard, mingla, repa, surfa på våra datorer eller trådlöst med egen, se på utställningar, delta i workshops, fika, spela sällskapsspel, vara med på LAN m m. Medlemsavgiften per termin är endast 30 kr.

ÖPPETTIDER: Söndag - Måndag: 15 00 - 21 30 Tisdag - Torsdag: 09 00 - 21 30 Fre: 15 00 - 23 00 Lör: 18 00 - 23 00 (jämna lördagar stängt) DU HITTAR OSS PÅ: Östra Hamngatan i Karlskrona 0455-169 22 | www.porslinan.se Porslinan - Ungdomens Hus på

DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR UTDELAD AV SVENSK DIREKTREKLAM OCH KLIMATKOMPENSERAD HELA VÄGEN FRÅN PRODUKTION TILL DISTRIBUTION.

Under solen intet nytt Beach 2017. Vad innebär det? Ja en sak är säker; Du bör definitivt inte ligga och steka dig på någon strand någonstans i världen. Vår tids sol är nämligen livsfarlig. Intet nytt. Alla vet så väl att vi har lyckats med konststycket att fördärva skyddet runt vårt klot och nu gäller att återställa genom en mycket högre miljömedvetenhet än tidigare. Det gäller för allt och alla. Från det lilla, där du i ditt hem sopsorterar och ser till att allt som går att hålla bort från negativ miljöpåverkan också gör det. Till de stora industrierna som måste se till att sköta sina återvinningar och utsläpp. Det tar säkert ett par generationer att genomföra så vi som är här nu kan nog bara drömma om strandstekningar utan solkrämer med skyddsfaktor, typ 442... INTET NYTT. Samtidigt finns det ett annat hot som mycket väl kan vara livsfarligt. Fästingar. Vi måste se upp med dem. För ett angrepp kan leda till sjukdomar som vi ännu inte kan bota fullt ut och jag bara undrar; Var var fästingarna förr? När jag var barn hörde vi aldrig talas om något som hette fästingar. Fanns de inte eller...? Getingar och huggormar fick vi order om att akta oss för men fästingar? Nej, aldrig. Eller var det helt enkelt bara för att man växte upp i en storstad? Något nytt i alla fall alltså. Nu behöver man inte vara religiös eller vidare fantasifull för att tänka sig en koppling mellan dessa två faktorer; Kan det vara så att ”naturen” har som mål att värna vår överlevnad? Ja, jag vet. Det låter otroligt. Men ändå. Det är ju ändå så att vill vi ligga och lapa i solen så måste vi (i alla fall oftast) ta oss ut i naturen och vilka håller till där? Jo Fästingarna. Dessa fästingar kan vara naturens varning till oss människor. Undvik fästingarna för de kan vara livsfarliga och då undviker du även solen. För den är också livsfarlig.

många av oss det här läget? Intet nytt här heller och det stavas f-å-f-ä-n-g-a. För är det sommar ska man vara brun. Vilket man alltså inte helt riskfritt kan bli på beachen längre. Så då hittas det på en massa nya knep och ett av dem (och det här var helt nytt för mig) är att ta sprutor som gör hyn brun och fin(?). Genom att injicera läkemedlet Melanotan som också kallas Barbiedrogen, ska alltså huden bli solbränt brun. Såklart medför det en drös med biverkningar och Läkemedelsverket varnar för den här metoden. Jag har inte koll på hur det är i dag men för något år sedan var det förbjudet och kunde bara inhandlas över Internet och inhandlas gör det. Så man kan bara konstatera att vi ger ”naturen” ett mission impossible åter igen och intet är nytt...

EVA MELLQVIST Säljare/Skribent 0704-85 90 61 eva@succeblekinge.se

GUNILLA STRÖMBERG Skribent gunilla@succeblekinge.se

IDA LILJEGREN Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION Ida Liljegren Roland Lundgren TIDNINGEN SUCCÉ Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona

info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe TRYCK: MittMedia Print. UPPLAGA: 34 000 ex. OMRÅDE: Karlskrona och Ronneby. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser. OMSLAGSFOTO: Kristofer Sandberg.

HAR DU FRÅGOR OM TIDNINGENS UTDELNING KONTAKTA SVENSK DIREKTREKLAM, 0455-235 98.

NÄSTA SUCCÉ I DIN BREVLÅDA 8 - 9 JULI

SID 2

ROLAND LUNDGREN Chefredaktör 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

SÅ HUR HANTERAR

ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE

www.facebook.com/succe

REDAKTION

För mer Succé tills dess besök oss på nätet: www.succeblekinge.se

Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.

DENNA TIDNING PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.


KRÖNIKAN

Jag är hemma igen Det räcker med doften, så är jag där. Jo, vattenfall doftar. Känn efter nästa gång ni närmare er ett flödande vattendrag. Luften är mättad av jordig fräschör som inte liknar något annat. När jag känner den doften så är jag tillbaka. Jag är hemma igen, vid Lyckebyån. Jag tror nog att vi alla har någon form av urbild inom oss. Inte av paradiset, men av hur det ska vara när världen är hel. Min urbild, det är Lyckebyån. Det var där jag växte upp. Om man ställer sig på östra sidan av Lyckebybron och drar en linje längs med Gillevägen, en annan linje längs med Strandvägen och låter dessa mötas där ån kröker, då får man en något skev fyrkant som motsvarar min barndoms revir. Jag minns varje hus, varje grind, varje brygga längs ån och till och med vilka båtar som guppade längs kajen. Jag vet var buskarna är tätast och var man kan trampa torrskodd genom vassruggarna. Jag vet var det växer björnbär och var fasanerna åtminstone på den tiden gömde sitt bo. Varje dag tittade vi efter hur den bar sig åt. Ibland var vattenståndet så högt att båtarna flöt högt ovan kajen. Ibland sjönk vattnet undan så båtarna nästan hängde och dinglade i förtöjningarna. På våren forsade vattenfallet med skrämmande kraft som stänkte ända upp på Lyckebybrons körbana. Sedan stillnade fallet och låg tyst och torrt hela sommaren. Inte för att vattnet var helt fräscht när jag var barn. Då, på 60- och -70 talet, var ån kontaminerad av industrier som kantade ån ända från upprinnelsen i Småland. Äldre grannar berättade om tider när sommarmorgnarna inleddes med dopp från bryggan och fortsatte med fiske. När jag växte upp var det uteslutet att bada i ån. De som metade fick emellanåt upp fisk med fula bölder och sår. Ån kunde dessutom vara farlig. Strömmen virvlade stark och de leriga strandbankarna stupade förrädiskt hala rakt ner i djupet. Ett jämngammalt barn drunknade. VI LEVDE MED ÅN.

vassruggar och långa bryggor lockade till lek om somrarna. Det var svalor och näckrosor och pilträd som speglade sig i vattenytan och näktergalens sång som lovprisade åns alla möjligheter i gryning och skymning. sedan jag flyttade från Blekinge. Sedan länge bor jag i Mälarhöjden, ett gammalt villaområde strax söder om Stockholm. Jag hade aldrig varit där när vi for hit på villavisning. Vi promenerade runt för att få lite känsla för området. En brant sluttande backe ledde ner till Mälaren. Där, längs med promenadstigen växte pilträd som lutade sig ut över vattnet. Småbåtar guppade längs hemmabyggda bryggor, svalor svirrade runt och ekar skuggade sluttningarna. Jag kände igen mig. Dagen därpå köpte vi huset.

NÄTTRABY

DRAGSÖ TROSSÖ

SÄLJÖ MÖCKLÖ

Sanda

ASPÖ

TJURKÖ Kungsholmen

flyttade min far till Skälderviken. Där, utanför Ängelholm, brer kilometerlånga stränder ut sig längs bukten med drivor av snäckor och sand som vetemjöl. Vi har haft många underbara sommardagar där på stranden. Men allra, allra bäst är det i skogen. Blåsiga dagar går vi dit istället. Där, bland lövträden slingrar sig Errarpsån fram i makliga krökar. Skräddare skrinnar fram på vattenytan. Vi har picknick på strandbanken och sjösätter barkbåtar. Vi kastar pinnar i ån och springer med strömmen för att se när pinnarna dansar ner för det lilla vattenfallet. Luften är mättad av jordig fräschör, som inte liknar något annat. Jag är hemma igen.

TORHAMN

YTTERÖN HÄSTHOLMEN

DET ÄR 35 ÅR

NÅGOT ÅR SENARE

YTTRE PARK

STURKÖ

INLÄNGAN

LÅNGÖREN UNGSKÄR

STENSHAMN UTLÄNGAN

Skärgårdsturer för alla smaker

KARLSKRONA CITYTUR

NÄTTRABYÅN

En guidad tur med M/F Flundran för dig som vill uppleva några av Karlskronas mest kända landmärken från sjösidan.

Åk med den ombyggda ångbåten M/F Axel till Nättraby. Färden går under prunkande lövverk uppför den idylliska Nättrabyån.

RUNDTUR I VÄRLDSARVET

ÖSTRA SKÄRGÅRDEN

Ett sommaräventyr bland krutmagasin, varv och befästningar. En skärgårdstur på två timmar med M/F Gåsefjärden.

Perfekt för dig som vill uppleva Karlskronas skärgård under en dag. Vi färdas med M/F Wittus eller M/F Ungskär.

ån var att ständigt har tillgång till skönhet. Vattnet dansade och stänkte, glittrade i solen och drogs upp i ilskna vågor när det var storm. Stora flockar av sothöns och gräsänder trängdes i vakarna om vintern. Vajande MEN ATT LEVA MED

CHARLOTTE PERMELL

BOR: I Stockholm. Uppvuxen i Lyckeby. GÖR: Journalist med inriktning på natur och miljö. Har bland annat varit programledare för SVTs ”Mitt i Naturen”, och är nu chefredaktör för Världsnaturfondens tidning WWF Eko.

Tel 0455-783 30. www.affarsverken.se

SID 3


SUCCÉ

Nielsens vintips

Dags för rosèviner För många börjar rosésäsongen nu och jag har provat fram ett gäng här som jag tror ni kommer gilla. Detta är viner som passar till sommarens buffémat, smakfullare fiskrätter, fågel och även lättare kötträtter med trevliga tillbehör. Något som jag har använt det till är även till vegetariska alternativ som bönbiffar och stekt aubergine tillsammans med vårens och sommarens primörer. Jag tog även med alternativ på mousserande rosé där en är alkoholfri. Det som stuckit ut är de sydfranska rosévinerna där kvaliteten har ökat de sista åren. Jag har även hittat ett bra från Argentina. Som vanligt får ni recept på vad ni kan laga till för mat till den goda drycken. Alla recept kommer från www.foodfolder.se som är en mycket bra hemsida med matinspiration och fina bilder på rätterna samt lättlästa recept. Gå in på lars-vin.com och klicka direkt på receptet ni vill ha. Mousserande rosè Här kommer ett frisk trevligt rosébubbel som passar både som aperitif och till mat. Vinet kommer från producenten Louis Bouillot från Bourgogne i Frankrike. NV Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut (7781) 125 kr och är gjort på druvorna Pinot noir och Gamay. Det innehåller 9 gram socker per liter, är friskt med trevliga bäriga toner av hallon och smultron. Passar till smakrika fiskrätter och sommarens sallader. Alkoholfritt mousserande Ibland är det svårt att hitta alkoholfritt mousserande men här är ett alternativ som jag tror många kommer gilla. Det kommer från Languedoc i Södra Frankrike och från producenten Arc-enCiel. Vinet heter Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseux Grenache Brut (1932) 53 kr och är gjort på druvan Grenache. Detta är ett torrt friskt rosé med inslag av röda bär

och har ett litet exotiskt inslag. Mycket trevligt, prisvärt och välgjort alkoholfritt mousserande vin. Passar till aperitif, sallader och sommarens primörer samt även till fisk. Bag in box rosè ekologisk Ett namn som stuckit fram när det gäller rosé är producenten Gassier från Provence i Frankrike. Jag har provat det mesta på flaska på Gassier men boxen var riktigt bra och vinet är ekologiskt, priset sticker upp men det är ett prisvärt vin. Vinet heter Coteaux d’aix en Provence (2237) 275 kr. Druvorna är Grenache, Cinsault och Syrah. Det är ett friskt vin med stram syra och inslag av hallon, jordgubbar och även en örtkryddig ton. Passar bra till smakrika fiskrätter och sommarens primörer. Prova den till receptet på klassisk Cesarsallad. Budget Här kommer ett riktigt bra budgetrosé från producenten Foncalieu från Languedoc-Roussillon i Frankrike. Vinet heter Puycheric Syrah Rosé (2209) 69 kr och är gjort på druvan Syrah. Detta är ett vin som är rakt och okomplicerat i stilen och mycket prisvärt. Stram fruktig med röda bär och citron med en örtig ton. Passar till sommarens sallader med tonfisk eller lax i. Prova även till receptet på vegetarisk hamburgare på quina och bönor. Riktigt gott.

Mellanklass ekologisk Detta är ett mycket bra ekologiskt mellanklassvin från Argentina, gjort av producenten Bodegas Santa Ana på druvan Cabernet Sauvignon. Vinet heter Santa Ana Organic Cabernet Sauvignon Rosé (6921) 79 kr. Det är ett fruktigt men strikt vin med inslag av jordgubbar, hallon och med en liten örtig ton. Passar bra till smakrika fiskrätter och kallskuret som till exempel parmaskinka men även trevligt till vegetariskt med rotfrukter och primörer som inslag. Prova det till receptet på Sesampanerad Salmalax med Nudlar Mellanklass Den här rosén kommer från Rhondalen i Frankrike från producenten Calvet. Ett mycket bra matrosé med finess. Vinet heter Côtes du Rhône Rosé Calvet (2219) 89 kr. Det är ett stramt vin med bra frukt och syra med inslag av röda bär som hallon, blodapelsin och citrus med en örtig ton. Passar till kyckling med lite finstämda tillbehör eller prova det till receptet på dragonkyckling med kantarellgryner och tomatsallad.

LARS NIELSEN VINKÄNNARE

Garage- eller förrådsrensning? Städning i trädgården? Det finns många anledningar till att hyra ett gallersläp, vi har det Du behöver. För fyra timmar betalar Du 195 kronor. Behöver Du större täckta släp så har vi även detta till mycket bra priser.

Sommarbilen hyr du hos oss!

Adress: Aura Företagspark, Lumavägen, Karlskrona europcar.se Telefon: 0455 - 38 38 00 E-post: karlskrona@europcar.se Hemsida: www.bilcharter.se

SID 4


Varmt välkommen till Utkiken med Karlskronas bästa utsikt!

n

Ny

å r f r e het

i n u j 2

Stor sommarbuffé vardagar

Serveras vardagar 11.00-15.00 På vardagarna serverar vi en uppskattad lunchbuffé med vällagad mat. På buffén kommer varje dag att finnas kött, fisk och fågel, vegetariska alternativ samt det goda från sommaren med sill, ägg, nypotatis, potatissallad, potatisgratäng flera sallader och såser. 119 kr/person. Barn under 12 år 65 kr. Sommarbufféen inkl pannkaksbuffé: 150 kr/person. Barn under 12 år 75 kr.

Lyxig helgbuffé

Serveras lördagar & söndagar 12.00-15.00 Bli bortskämd med vår stora helgbuffé där vi serverar potatisgratäng, fläskfilé, kyckling, paj, ugnsbakad lax, grönsaker och såser. Pannkaksbuffé ingår. Lite lyxigare och här finns något för alla smaker! 169 kr/person. Barn under 12 år 85 kr.

Pannkaksbuffé

Serveras vardagar 11.00-15.00, lördagar & söndagar 12.00-15.00 En härlig buffé med pannkakor, skopglass, sylt och grädde. 89 kr/person. Barn under 12 år 55 kr. Går att lägga till på vardagsbuffén. Ingår i helgbuffén. Mineralvatten, kaffe och kaka ingår i samtliga bufféer.

Morsdag söndag 28 maj Stor morsdagsbuffé inkl mineralvatten, kaffe, dessert eller 2 smaker skopglass 249 kr/vuxna. 75 kr/barn 2-7 år, 95 kr/barn 8-12 år.

Kärleksstigen - Bryggareberget, KARLSKRONA · 0455 -137 70 www.utkikenkarlskrona.se · info@utkikenkarlskrona.se

SID 5


FÖRSÄLJNING

SERVICE

22” LED / HD-TV HÄMTPRIS

24” BÅT / HUSVAGN / HUSBIL-TV

1995:-

Årets första sommardag infann sig med besked. Så skön, så solig, så varmt, så alldeles underbart. Genast översvämmades uteserveringarna av glada, hungriga och törstiga människor. Det pratades och skrattades, det riktigt lät sommar.

är ett lika säkert vårtecken som blommande syrénbuskar och mösspåtagning för gymnasiets sistaårselever. Ett annat ursäkert vårtecken är att det blå Citytåget har börjat rulla på sina turer genom stan. Varje lördag, med något enstaka undantag, kan du för 20 kronor åka en guidad tur i östlig eller västlig riktning i stan. Tåget utgår i år, precis som det alltid gjort, från Klaipedaplatsen. När sommarlovet börjar, d v s i början av juni, kommer Tåget att gå sina turer varje måndag till lördag, kanske rent av en och annan söndag. Du vet väl att företag, organisationer och privatpersoner kan hyra Tåget för olika aktiviteter t.ex för transport av kunder, för guidade turer, för bröllop, för födelsedagsfirande eller bara för att det är ett trevligt inslag i ett event. ÖPPNA UTESERVERINGAR

43” LED / HD-TV HÄMTPRIS

MED FULL-HD

...och DÄR kom värmen!

Det är kul att flanera på gatorna och konstatera hur många uteserveringar vi har i Karlskrona. Hur många är det egentligen? 15? 20? Någon som räknat? Jag gjorde ett snabbt överslag och kunde utan ansträngning namnge mer än 30. Tänka sig, över 30 uteserveringar i vår vackra stad. Det bådar gott för sommaren.

‣ 55” LED-TV / SMART-TV

1795:-

SUCCÉ

3995:-

7990:-

INSTALLATION

SUPPORT

Mer information om detta och även om inställda dagliga turer på grund av att Tåget är abonnerat, finns att läsa på: www.karlskronacity.net händer det mycket kul, spännande och högljutt mitt i stan. Torsdag den 25 maj är det Sydsvenska Rallyt och på torget i Karlskrona kommer det att vara fullt med bilar. På lördagen är det Citymarknad med torghandlare, knallar, hantverk, langos, blommor, thaimat, godis och massor med annat. Citymarknaden som brukar vara på Stortorget hittar du i år längs med Ronnebygatan och på Klaipedaplatsen. Väl mött till en spännande lördag den 27 maj. SISTA HELGEN I MAJ

Mer information finns som vanligt på: www.karlskronacity.net

LOTTA HAUFFMAN

VERKSAMHETSCHEF, KARLSKRONA CITY

lotta@karlskronacity.net

I nya lokaler BLU-RAY SPELARE FULL-HD

995:-

LJUDLIMPA TILL DIN TV FÖR BRA LJUD SPECIALPRIS

999:”KLASSIKERN” OTROLIGT BRA LJUD / LÄTTSKÖTT

1895:-

EGEN RADIO & TV-SERVICE

Nu finns jag med min praktik på Intagsvägen 1 (Rudvi Fritid) Annelie Nordström Medicinsk fotvårdsspecialist med över 30 år i yrket Välkommen att boka tid på telefon 0705 56 60 45

EN DEL AV:

Drottninggatan 50-52, KARLSKRONA · 0455-125 53

ÖPPETTIDER: Mån 13.00 - 18.00 & Fre 13.00 - 18.00 Reservation för slutförsäljning och tryckfel.

SID 6

Intagsvägen 1 C, 371 46 Karlskrona Annelies fotvård


SUCCÉ

KomplettSyn

1

kr

FRÄSCHT I SOMMAR

Ord pris 345 kr ögonbottenfotografering ingår

Just nu! Synundersökning 1 kr Vit studentskjorta

vid köp av glasögon från 395 kr

Karlskrona Borgmästaregatan 15, 0455-267 00 karlskrona@specsavers.se, Boka din synundersökning på specsavers.se Fram t.o.m. den 5 augusti 2017 får du, vid köp av glasögon som finns från 395 kr, en utförlig synundersökning av en av våra legitimerade optiker för endast 1 kr (ord. pris 345 kr). Kan kombineras med 2för1 men inte med erbjudanden eller rabatter. Alla moment i KomplettSyn ingår under förutsättning att de är tillgängliga i butik. ©2017 Specsavers

Pikétröja Björn Borg RIVIERA COTTON

499:Björn Borg LEAF & FLOWER 2-pack

399:-

Ronnebygatan 37, Karlskrona | Tel. 0455 - 102 38 Öppettider: Mån - Fre 10.00 - 18.00 Lördag 10.00 - 15.00 Följ oss på - Carl XI Mode

Sköna nyheter från by Pias

Nytt i butiken från finska märket by Pias i fantastiska naturmaterial som linne, bambu, kashmir och ull.

Hantverkaregatan 9 Karlskrona info@alvashus.se www.alvashus.se Öppet: Mån-fre 11-18, lördag 11-15 SID 7


SUCCÉ

Christer Holmqvist

AMBASSADÖR #2 KRISTINA BOLIN Diplomerad massageterapeut och certifierad massör, Anima Massage & Hälsa

Ambassadör #1 Genom den största kampanjen någonsin vill Kvinnojouren Karlskrona uppmärksamma våld i nära relationer. Med hjälp av fem ambassadörer ska företag och privatpersoner inspireras till att stödja verksamheten. Under tio veckor ska våld i nära relationer och jämställdhetfrågor lyftas fram.

Ge Kvinnojouren i Karlskrona

ditt stöd.

Swish: 123 676 52 42 Plusgiro: 98 00 46-7 Stödmedlem: 150 kr/år. Stödföretag: 1 500 kr/år.

Förhoppningen är att även andra ska visa sitt stöd, antingen genom att bli stödföretag eller stödperson, ge ett bidrag eller ställa upp med sin tid. Ambassadörerna har olika bakgrund, ålder och anledningar till varför de har valt att engagera sig. Först ut som ambassadör var Christer Holmqvist, advokat och delägare i Amber advokater.

Trygghet.

Av vilken anledning är du en av ambassadörerna? – Jag har under ett antal år haft kontakt med Ulrika Bodin som är verksamhetsansvarig för Kvinnojouren. Jag har även varit ombud för några av de kvinnor som sökt sig dit. Så jag fick frågan av Ulrika att de sökte ambassadörer från olika verksamheter. När Kvinnojouren frågade om en sådan här sak så varken kunde jag eller ville säga nej. Ett samhälle fritt från våld är något som jag ställer mig bakom.

”I min yrkesroll möter jag ibland kvinnor

som varit utsatta för övergrepp och våld. Det är en fantastisk känsla när jag kan få dem att känna tillit och trygghet inför min beröring.”

INFAB

Läs mer om våra ambassadörer

kvinnojourenkarlskrona.se Telefonjour dygnet runt: 0455-188 03

Vad betyder ordet respekt för dig? – Det handlar om jämlikhet generellt, allas människors lika värde och att framför allt att du ska behandla andra människor på det sättet som du själv vill bli behandlad.

Vad skulle du vilja säga till kvinnor som tvekar att anmäla eller inte vill berätta om att de befinner sig i en dålig situation? – Det är aldrig ok att göra någon illa. Man ska alltid anmäla, även om det inte blir något första gången så blir det registrerat att det är gjort. Det kan ju också vara så att någon annan gör en anmälan mot samma person. Då är det viktigt att det redan finns en anmälan. Hur tycker du en utomstående ska agera när det finns misstanke om att någon far illa? – Jag tycker nog inte bara att man ska anmäla, utan prata med personen som är utsatt. Han eller hon kanske inte vågar berätta. Det är ju fortfarande lite tabu och många skäms för att de blir utsatta. Att prata med, stötta och hjälpa personen till samtal och komma ur situationen. För det är aldrig ok, det är nolltolerans med allt våld och än mer när det gäller kvinnor och barn.

EVA MELLQVIST

Sugen på en kroppsutsmyckning? Vi utför: • Tatueringar • Piercings • Smyckesbytning • Tandsmycken • Rådgivning För tidsbokning vänligen ring eller besök studion. Mer information om priser och åldersgränser finns på vår hemsida.

Vi har presentkort!

Köp ett uppskattat presentkort till någon du tycker om på valfritt belopp. Gäller som betalning för samtliga utföranden eller produkter. Presentkortet gäller 1 år.

Öppettider i sommar!

Studion håller stängt under v.23 (5-9 juni). Från v.27 (3 juli) kommer öppettiderna vara mån, ons, fre 11.00-18.00. Finns tillgänglig alla vardagar för tidsbokning och rådgivning på: peopletattoo@gmail.com eller vår facebooksida även då studion håller stängt.

SID 8

TATTOO & PIERCING Drottninggatan 43, Karlskrona 0455-368595 • www.peopletattoo.nu Öppettider: Måndag-fredag 11.00-18.00 People Tattoo & Piercing

Peopletattoosweden


SUCCÉ

GLASSIG VARDAGSLYX

Shopping Mat Inspiration Sommaren i Wachtmeister Galleria är fylld med upplevelser, event och något för alla.

KARLSKRONA PRIDE 1-4 JUNI Tävla om fina priser i vår instagramtävling som är installerad i gallerian under Prideveckan. Lördagen den 3 juni har vi teaterföreställning i Wildas lekhage för alla barn och vuxna.

SOMMARSHOPPING JULI Gallerian är öppen för härlig sommarshopping och med sommarerbjudanden. Vem vet, Wilda kanske kommer på besök.

WILDA 1ÅR 27 AUGUSTI Detta firar vi med stort kalas och familjefest. I gallerian har vi massvis med aktiviteter, tävlingar och butikerna har bra erbjudanden, här finns något för hela familjen.

Öppettider vardagar: 10-18 lördagar: 10-16 ICA Supermarket Cityhallen: alla dagar 7-23 För avvikande öppettider besök vår hemsida.

Borgmästaregatan 11, Karlskrona Tel. 0455 - 616 084

Facebook: Chocolatte Karlskrona

Instagram: chocolattekarlskrona

#wachtmeister_galleria

NYHETER I BUTIK FRÅN

Area for retailer info. WACHTMEISTER GALLERIA

KARLSKRONA SID 9


Karlskrona Citys Presentkort

Kartan finns att hämta i medverkande butiker som är medlemmar i Karlskrona Centrumförening - Karlskrona City 2017

SID 10


SUCCÉ

Buss-Europa

Salong Etage tipsar:

Sov på svampar och få fantastiska lockar

Vin vid Wien med 5 vinländer 2/9, 9d............................................8995:-

Det vanligaste sättet är väl att använda plattång eller locktång om du vill ha lockar i ditt hår. Men det finns andra sätt om du till exempel har ont om tid eller helt enkelt saknar tång. Här får du tips på hur du kan enkelt kan få fina lockar medan du sover. Det enda du behöver är svampar och gummiband.

Påsk i ”svenskbygd” 30/3, 4d..........................................3995:-

Franska vinrundan 7/10, 9d..........................................9995:Julmarknad Niebüll/Flensburg 1/12, 3d..........................................2995:Julmarknad Kiel 10/12, 3d........................................2595:-

Saale-Unstruts viner 28/4, 5d..........................................5795:Majhelg vid parken 10/5, 4d..........................................3995:Olle Höglund 076-894 23 69 h.international@telia.com www.hoglund.dinstudio.se

Har du missat något nummer? Läs tidigare Succéer på vår hemsida, www.succeblekinge.se Nr 04

KRÖN

2017

April

Succé

Karlskr

ona/R

onneb

y

www.s

uccebl

ekinge

.se

IKAN

Sluta terror dansa istern efter as pip WIDO :S FRÅGE a Rätt KORSNING eller fel fil? BILEN Kia Rio Mycke t bil för pe ngarn a

KÄN

SLA

Succ é möte r Anni ka Ande rsson

1. Börja med att ta bort den grova sidan på svamparna. Fukta i vatten och krama ur.

2. Vira håret runt svampen och när du känner att hit vill jag att det ska vara lockigt stannar du. Vik ihop svampen på mitten och fäst med gummiband. Gå och lägg dig!

J

3. Voila! Vakna som en prinsessa med fantastiska lockar.

KARLS

KRON

FÖR

KOM IK

A Borgm

ästareg

atan

15 ; 0455

- 267

00 ; www.s

pecsav ers.se

Villavisning 27 maj kl 12 - 14 Trummenäs Udde Välkomna!

E TJ

KI

LL

E

BO KLIMATSMART OCH ENERGIEFFEKTIVT I ETT NYTT A-HUS Alla hus som kommer från A-hus är energieffektiva och tillverkas både med hänsyn till miljön och din plånbok. Klimatsmart boende är viktigt för oss och innebär en lägre energikostnad och minskad miljöpåverkan.

A-HUS ERBJUDER Vi har ett brett hussortiment, allt från färdiga prisvärda koncept till mer kundanpassade hus.

Vill du veta mer?

Kontakta oss så hjälper vi dig hitta ditt drömhus! Charlotta E. Carlsson Auktoriserad trähussäljare lotta@a-hus.se 0703-09 59 65 Ronnebygatan 49 Karlskrona, tel 0455-100 31

SID 11


2 999:– ASPENÄS LÖVENDAL 28” Klassisk 3-vxl damcykel. Stålram. Bekväm sittställning. Utrustad med korg fram, godkänt ramlås och batteribelysning.

4 499:– ASPENÄS AMUNDÖN 28” 28” damcykel med cityram i aluminium, 7-vxl Shimano. Dubbelbottnade fälgar. Fotbroms och handbroms. Fullt utrustad med godkänt lås och belysning.

KARLSKRONA AMIRALEN Tel. 0455-121 51.

SID 12


SUCCÉ

Låt inte Pride bli en kvalitetsstämpel Snart är det dags för fjärde upplagan av Karlskrona Pride. Dags att återigen manifestera för att Karlskrona ska bli ”en öppen stad vid ett öppet hav”. I år anordnas drygt 60 festivaler och/eller parader i regnbågens tecken i Sverige. Ingen hade väl kunnat drömma om att Sveriges Pride-karta skulle målas om så fort. Det gör mig både stolt och så där bubblande lycklig. För visst är det något speciellt med Pride? Den där bubblande känslan i magen av att få vara precis den man är och bli hyllad för den man är. NÄR FRÄMLINGSFIENTLIGA krafter får allt starkare fäste i samhället. När andra länder runt omkring oss backar i sitt arbete med mänskliga rättigheter. Då måste Sverige och våra kommuner runt om i landet hålla fanan ännu högre. Inte bara för Sveriges skull utan för alla förtryckta HBTQ-personer runt om i världen. Styrkan och kraften som finns i en Prideparad gör Pride viktigare nu än någonsin. Den fyller en viktig funktion. Den synliggör och den ställer krav. För bakom den regnbågsfärgade hyllningen är livet för många långt ifrån en glad fest. Över 100 homosexuella gripna och torterade i Tjetjenien. Flera döda, begravda levande. Inte för 100 år sen. Det händer just nu.

Inte särskilt långt här ifrån. För dessa personer betyder regnbågsflaggan mer än vi kan föreställa oss.

någon tjomme godkände en ritning. Låt oss manifestera kärleken, öppenheten och människors frihet under Pride. Låt oss göra det med glädje och sprida kärlek tills det bubblar över. Men låt aldrig Pride bli en kvalitetsstämpel på att arbetet är slutfört. Happy Pride!

i Sverige får aldrig bli en undanflykt för att inte fortsätta arbetet. Flitigt använder man det faktum att det finns en Prideparad i en kommun som ett kvitto på att HBTQ-personers rättigheter har säkerställts. ”Vi är öppna och toleranta här <punkt> ”. Man tar sig för pannan. Har ni missat statistiken för självmord i Sverige? Läser ni ens undersökningarna om den dagliga diskrimineringen i er kommun? Sluta tolerera och börja inkludera istället. Sverige är långt ifrån fritt från diskriminering och förtryck. MEN 60 PRIDEPARADER

kavla upp ärmarna nu! Inga undanflykter. Priderörelsen har hjälp till att syna och lägga korten på bordet. Nu måste vi börja jobba på allvar. Rom byggdes inte automatiskt för att DET ÄR DAGS ATT

SOPHIA AHLIN FOTO: CAROLINA HANSSON

Klipp ut halvsidan nedan, vik och vips så har du ett eget programblad! G Ä S T H A M N E N

Ka r ta n

JÄRNVÄGSSTATIONEN

-

MN HA

R E F J Ä R D E N

A TR ÖS

B O R G M Ä S T A -

ÖSTR

A KÖ PM

HOGLANDS PARK

STORTORGET

M ÄS

4

AN SG

3 Trefaldighetskyrkan

AT AN

4 Stortorget

RONNEBYGATAN

5 Klaipedaplatsen KYRKOGATAN

STUMHOLMEN

RE -

ME DJ EG

GA

AT AN

TA

SÖDRA S

VÄSTRA PRINS GATAN

AMIRALITETS

� ���������

BREDGATAN

DROTTNINGGATAN

RG BO N TA

5

3

2 Porslinan - ungdomens hus

ÖLANDSGATAN

2

RONNEBYGATAN

FISKTORGET

1 Stumholmens badplats

N TA GA

N O R R A SMEDJEGATAN

KUNGSGATAN

LANDBROGATAN

6

DROTTNINGGATAN

KUNGS TORGET

GATAN

ÖSTRA PRINSGATAN

ALAMEDAN

VARVET (MILITÄRT OMRÅDE)

1

6 Hoglands park

2 9. m a j – 4 . j u n i 2 017

VALLGA

TAN

TS

-

LITE IRA AM RGET TO

ROSENBOM

Ö R L O G S H A M N E N

seminarier konserter parad

P r i d e Pa r a d e n Årets Prideparad kommer gå av stapeln den 3/6 kl. 13.00 från Stumholmen. (Samling senast kl.12.00 vid stumholmens badplats) Paraden avslutas vid rådhuset på stortorget med musik och tal. Årets Parad-DJ: Dinah Nah håller tal mm. Grafisk form:

dinah nah


SUCCÉ

Det är aldrig för sent att förändra För cirka 2.5 år sedan började resan. Resan mot bättre sömn, mindre värk, ett bra mycket rörligare och roligare liv och enligt undertecknad en gladare och piggare man. Allvarligt talat så var han inte alltid så kul att prata med. Rickard Blomgren var en man som tog en dag i taget, brydde sig inte nämnvärt och tyckte i princip att livet funkade. Detta delade han med sig i ett facebookinlägg och fick oväntad respons av en god vän. En mycket god vän ska det sägas för kanske är det bara ”riktigt” goda vänner som kan säga så? Martin Petersen var vännen som väckte Rickard till liv med en rejäl utskällning. – Ta tag i ditt liv…(och några ord till)! Vi ska bli gamla ihop! – Det var väl ganska typiskt Martin att säga så och jag frågade givetvis Martin hur jag skulle göra? Jag hade ätit för mycket och aldrig rört mig, jag hade förstört min kropp i 30 år med ett destruktivt leverne. Egentligen så ville jag ingenting, ville inte gå ut för det var jobbigt med kläder. Jag hade värk, jag sov dåligt och kände mig alltid obekväm. Jag är 164 centimeter och jag vägde 110 kilo. Jag insåg att detta skulle ta tid, det skulle ta tid att reparera. Jag var ju matberoende. Hur började du då, hur kom du igång? – Martin var grunden till den här resan och hur jag skulle göra. Med enkla

verktyg som papper och penna började jag skriva ner allt jag åt, för då fick jag se vad jag VERKLIGEN stoppade i mig. Jag tog reda hur mycket kalorier som jag fick äta och hur mycket kalorier jag gjorde av med. Det är ju hur enkelt som helst att få fram, allt finns på nätet, det är bara att googla. Jag har fått många frågor om vilken diet jag har gått på men jag har inte följt någon diet, jag har ätit som vanligt men med mindre portioner, istället för sju potatisar så tar jag tre. Jag har promenerat, joggat, cyklat och sprungit och sträckorna har bara blivit längre och längre. Men en sak är säker, man behöver mycket stöttning och positivt pepp från omgivningen som driver en framåt. Det har jag haft. Idag är det en djungel med tränings och kosttips. Hur hittade du din väg för att nå fram till där du är idag? – Framför allt så ska det vara roligt, annars tröttnar man och det får inte göra ont. Jag provade mig fram, hittade det som jag tyckte passade mig och satte

deTTa HÄnder under PridevecKan m å n d a g 2 9/5 12.00 KARLSKRONA HISSAR REGNBÅGSFLAGGAN - Plats: Stortorget Karlskrona kommun hissar återigen regnbågsflaggorna på utvalda ställen i Karlskrona. Start på Stortorget. Arr: Karlskrona kommun i samarbete med Karlskrona Pride

To r s d a g 2/6 18.00-19.00 FÖRELÄSNING HBTQ Plats: Porslinan – Ungdomens hus RFSL Blekinges skolinformatörer kommer till Porslinan och föreläser om normkritik och HBTQ. Vad är cis? Vad innebär transperson? Vad är en sexuell läggning? Vadå normer? Vadå normkritik? Vad betyder komma ut? Alla dessa frågor och fler därtill får du svar på under denna föreläsning. Fri entre Arr: Porslinan Ungdomens Hus i samarbete med RFSL Blekinge

Fre d a g 2/6 18.00-23.00 PRIDEPARTY - Plats: Porslinan Stiipo kommer till Porslinan och spelar. Det bli drum & base hela kvällen. Inträde: Medlemskort, bli medlem i entrén 30 kr. (Medlemskap kostar 30 kr per termin, är du mellan 13-25 år får du då tillgång till alla aktiviteter på Porslinan under en termin. Är du äldre än 25 blir du stödmedlem, men konserterna på Porslinan är öppna för alla med medlemskort

18.00 ÖPPEN SCEN - Plats: Parkens Café Bar Bistro (Hoglands park) Scen för alla. Alla som vill får uppträda med vad som helst. Anmäl till dauhn1@gmail.com Arr: Kulturföreningen Stjärnstoff 19.00-20.30 PRIDEGOSPEL Plats: Trefaldighetskyrkan Gospelkonsert med kärlekstema med Carlskrona Gospel under ledning av Staffan Sundås Fritt inträde. Begränsat antal platser. Arr: Svenska Kyrkan Karlskrona Aspö

delmål. Jag laddade hem appen från Försvarets träningsklubb FMTK, den innehåller övningar som alla klarar och jag körde tre gånger i veckan. Efter tolv veckor kunde jag springa 5 kilometer och jag kände mig som en kung. Den första tiden rasade kilona utan att jag hade stirrat mig blind på vikten. Nu 2,5 år senare och 30 kilo lättare så har jag cyklat, sprungit, åkt utför, vandrat med packning och sprungit 10 kilometer i mitt första Blodomlopp. Jag har till och med paddlat kajak, det var

extra roligt för jag har ju aldrig fått plats i en tidigare. Men det bästa av allt är att jag mår bättre både mentalt och fysiskt. Jag sover bättre. Jag som är reumatiker har mindre ont och tar mindre medicin... och jag köper nya kläder! Jag är 52 år och har aldrig haft så bra kondition. Det är aldrig för sent att börja och kan jag så tror jag att alla kan. EVA MELLQVIST FOTO: ROLAND LUNDGREN

S ö n d a g 4/6 12.00-14.00 PRIDEPICKNICK Plats: Hoglands park. Kom som du är och ta med din picknickkorg Arr: RFSL Blekinge 18.00 KONSERT CAFÉ – Möllebacksblåset Plats: EFS Möllebackskyrkan Underhållningskonsert med sväng, visa och marsch. Solist Mats Enqvist Arr: Möllebacksblåset

HeLa vecK an

Lö rd a g 3/6 13.00 PRIDEPARAD Plats: Stumholmens badplats Registrering sker 11.00. Samling senast 12.00. Paraden avslutas på Stortorget med tal mm. Årets Parad-DJ: Dinah Nah Arr: Karlskrona Pride 15.00-16.00 JOHN LIND Doktoranden i historia, Harry R:son Svensson berättar om John Lind från Karlskrona. Dragshowartisten från Karlskrona som tog världen med storm i början av 1900-talet, och en annan historia från när seklet var ungt i staden. Fritt inträde, begränsat antal platser Arr: Svenska Kyrkan Karlskrona Aspö 18.00 KONSERT – Möllebacksblåset Plats: Klaipedaplatsen Underhållningskonsert med sväng, visa och marsch. Solist Mats Enqvist Arr: Möllebacksblåset

alla dagar 10-17. PRIDEVECKA PÅ BARNENS GÅRD Prideveckan med regnbågstema. Halva priset för alla regnbågsföräldrar hela veckan. Arr: Barnens gård


L EN N AN D IA

Motesplats for goda ıdéer och smaker

Dockside Business & Conference Center i Karlskrona är en personlig konferensanläggning med rum för möten och smaksensationer. Här öppnar nämligen Rost & vin i sommar, en ny restaurang med räkor och skaldjur som specialitet – och viner såklart. Dockside löper ut över hamnbassängen i Karlskronas stadsmarina och bjuder på bedårande utsikt. Det finns även flera konferens- och loungeytor i anslutning. Besök oss på dockside.nu eller ring 0455 300 200.

Skeppsbrokajen, Karlskrona | 0455-300 200 | dockside.nu


SUCCÉ MÖTER

Jessica Andersson

alltid tillbaka till musiken

Diggiloo firar nu sitt 15 årsjubileum, den 28 juli är det nu återigen dags för en ny omgång i den vackra Brunnsparken i Ronneby. Sommarens stora familjeshow utlovar ett högt tryck och är som vanligt sprängfylld med välkända hits av rock, schlager, humor och pop, vilket levereras av en generös och alltid lika noga utvald blandning av landets hetaste artister. En av dem är Jessica Andersson, en välkänd sprakfåle på scen som har varit med från starten. Diggiloo anses av många vara Sveriges ledande sommarunderhållning. Succéshowen har setts av nästan 1,5 miljoner svenskar sedan starten. Turnén besöker slott, idrottsplatser, torg och herrgårdar i olika former och har idag blivit ett varumärke som växt under resan, med underhållning som passar familjer i generationer, gammal som ung. Från Skurup i söder till Piteå i norr levereras musikunderhållning, humor och skratt där sommar, värme och omtänksamhet är kärnvärden. I år kommer man tillsammans med Jessica se artister som Robin Bengtsson och David Lindgren. Medverkar gör även Tommy Nilsson, Wiktoria, Charlotte Perrelli, Bruno Mitsogiannis, Andreas Johnson och inte minst komikern Özz Nûjen. Ackompanjerade av stort band, dansare och kör. Jessica, du har varit varit med från början, har du några ”highlights” som du kan berätta om? – Väldigt många, men det som ligger närmast är förra året då jag fick välja en egen låt som jag älskade att göra, ”Calleth you, calleth I” skriven av The Ark. Det var så kul att jag till och med gick och släppte den på singel. Annars är

SID 16

det så mycket genom åren som varit kul, allt som man upplevt med kollegorna till exempel. För några år sedan till exempel då Charlotte Perelli var gravid och fick barn mitt under turnén. Men förra året var det jag som fick ett nytt smeknamn av Lasse Holm, Mamma Diggiloo bara för att jag varit med så himla länge, jag är lite av en inventarie i produktionen. Man kan känna sig lite gammal och det tog ett tag att vänja sig men det är bara kul, skrattar Jessica Andersson. när hon i duon Fame vann svenska Melodifestivalen 2003. ”Give me your Love” var hennes första tävlingsbidrag och det har blivit fem till efter det. ”I did it for love” från Melodifestivalen 2010 blev vald till Årets låt på Svensktoppen och lång länge på listan. Vid sidan av turnerandet och skivinspelningar har Jessica även spelat musikal. Hon har blivit belönad med Guldmasken för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll i musikalen ”Little shop of horrors”. JESSICA SLOG IGENOM

Hur kom du in i teatervärlden? – Ja, ända sedan jag slog igenom har jag blivit så hungrig på att utmana

mig själv. Tidigare var jag ganska rädd av mig och vågade inte ge mig in i situationer som är okänd mark. Men jag har blivit mer våghalsig och kastar mig gärna in i nya projekt. När jag fick frågan om att göra musikal ville jag först tacka nej, men jag antog utmaningen. Just den här rollen som Audrey i ”Little shops of horror” passade mig perfekt. Det var som om rollen var skriven för just mig på ett känslomässigt plan. Men jag är absolut öppen för att göra mer teater, musikal och varför inte prova på att göra film? Det hade varit kul. Jag vill så klart utvecklas hela tiden, den här branschen kan innefatta så ofantligt mycket mer än att bara stå på scen, berättar Jessica.

Jag är ingen författare men jag ville göra något musikaliskt av mina upplevelser. När Marit Bergman som läst och blivit berörd av boken kontaktade mig och frågade om vi inte skulle skriva låtar ihop, började vårt samarbete. Sedan blev Peter Lemarc indragen i projektet så vi gav tillsammans ut ett album som baserades på min bok. När är jag gett ut skivan kunde jag stänga det kapitlet i mitt liv och låta det vara.

skrivit en uppmärksammad självbiografisk bok, ”När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var”. Den har sålt i över 118 000 ex. och mynnade ut i albumet ”14.4.40” som hon skrev och spelade in tillsammans med Peter LeMarc och Marit Bergman. Boken och samtliga låtar på skivan är hämtade från Jessicas bakgrund och tuffa uppväxt.

Vad var vändpunkten som hjälpte dig ur svårigheterna? – När jag själv fick barn! Fram till dess var jag själv ett barn som ville ta hand om min mamma. Finnas där och stötta. När jag själv blev mamma och fick uppleva känslan av att det inte finns någonting som man inte vill göra för sitt barn, det var då jag började ifrågasätta min mors val i livet. Jag kunde inte hjälpa henne längre och bestämde mig för att börja jobba med mina egna demoner och det gjorde jag genom att skriva den här boken och släppa plattan. Jag hoppades att det skulle leda till någon slags försoning, vilket det också gjorde.

Hur gick det till? – Ja, jag skrev en bok. Jag växte upp med en mamma som var missbrukare och jag valde att berätta om det. Det var väldigt långt ifrån det jag brukade göra men kändes viktigt för mig. Det var lite som terapi, att skriva och jobba med kämpiga minnen, du vet, krånglig uppväxt och sådär.

Fortsättning på sidan 18

J ESSICA AN DERSSON HAR


Bli först med nya Arteon. ”

Arteon kombinerar designdetaljer från klassiska sportbilar med elegansen och rymligheten hos en fastback. Det är en nyskapande gran turismo i business-klassen som tilltalar både känslor och förnuft.” Klaus Bischoff, designchef

Pris från 434 900 kr. Förmånsvärde från 2 450 kr/mån*. Leasing från 2 742 kr/mån**.. Beställ idag så får du en fjärrstyrd parkeringsvärmare på köpet.***

Bränsleförbrukning blandad körning 5,9 – 7,3 l/100 km, CO₂-utsläpp 152 – 164 g/km. Miljöklass Euro 6. * Indikativt förmånsvärde netto per månad exklusive bränsle vid 50 % marginalskatt. För exakt förmånsvärde hänvisas till Skatteverkets hemsida www.skv.se. **Volkswagen Leasing 36 mån (exkl moms), 30 % särskild leasingavgift, 50 % restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (mar 2017). Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Bilen på bilden är extrautrustad. ***Värde 10 900 kr. Erbjudandet gäller till och med 2017-08-27.

KARLSHAMN Vekerumsvägen 3 - 5 · Tel 0454 - 38 80 00 | KARLSKRONA Blåportsgatan · Tel 0455 - 38 80 00 Måndag - torsdag 9 - 18, fredag 9 - 17, lördag 10 - 13 · www.jeppssons.se

SID 17


SUCCÉ

JESSICA ANDERSSON FÖDD: 27 oktober 1973,

Stockholm. FAMILJ: En son Liam

15 år. Särbo. YRKE: Sångerska & låtskrivare. ANNORLUNDA TALANG:

Jag har träffat en kille som jag tycker mycket om och vi har tack och lov samma intresse! Vi älskar att bowla och det gör vi 4-5 kvällar i veckan. Med var sitt specialborrat klot anpassat för våra egna händer, det är jätteroligt!

Fortsättning från sidan 16 Hur mår din mamma idag? – Hon är fri från sitt missbruk och jag är så tacksam. Hur gick det med fotomodellkarriären? – Hahaha, det var längesen! Jag var 16 år när jag blev anmäld mot min vilja av en kompis. Jag ställde dock upp och vann den lokala tävlingen hemma i Skövde och fick åka till Stockholm. Jag blev upptäckt av en modellpappa med agentur i Paris så jag var där och jobbade några år. Men det var inte min grej. Jag trivdes inte med

det ytliga och det var hemskt att inte kunna få äta vad man ville, minns Jessica. Jag har alltid fallit tillbaka på musiken. Jag har känt hela livet att det är det jag vill göra. Mamma är jättemusikalisk och jag är glad över att jag ärvt hennes sångröst. Pappas var något torftigare… Så till Diggiloo, hur fungerar teamet nu när Lasse Holm har klivit ett steg tillbaka från scenen? Vad blir din roll i år? – Lasse är i högsta grad delaktig även i år, som medproducent. Han tycker och tänker och ringer och bollar idéer hela tiden. Väldigt engagerad. Förra året gjorde han en tillfällig comeback och det var

jättekul. Det är svårt att fylla hans skor, han är som bekant bred och mångsidig och det är svårt att kopiera hans energi på scen. Charlotte (Perelli) och jag har tagit över något år och gjorde lite som Lasse brukade göra som konferencier och så. I år är det David (Lindgren) som kommer att ta en bit av den rollen. Men vi är ett team och gör det mesta tillsamman, vi hjälps åt, även om David kommer hålla lite mer i taktpinnen kanske, det kommer bli kanonbra!

MOTTO: ”Fötterna på marken och blicken i skyn”. Jag slog igenom i den här branschen ganska sent och jag är ödmjuk inför att jag får göra det som jag drömde om när jag satt framför TV:n och såg Carola Häggkvist vinna Melodifestivalen när jag var 10 år. För mig är det viktigt att få vara grundad i detta jag håller på med och ha fötterna på jorden.

GUNILLA STRÖMBERG FOTO: KRISTOFER SANDBERG

Länets lokalaste Skadeservice

www.delarmedsig.se

Länsförsäkringar Blekinge har länets lokalaste Skadeservice. Ta Adam som exempel – en av våra handläggare som bor i Hunnemara utanför Karlshamn. Han kan det här med fotboll, men har också stor lokalkännedom. Om något händer kan han snabbt sätta sig in i din situation och ge råd utifrån de lokala förutsättningarna. Och bäst av allt... Adam och kollegorna på Skadeservice är aldrig långt borta. Ett telefonsamtal, ett mail eller en kort

Adam

Hunnemara

bilfärd om vi skulle behöva göra ett hembesök. Det är därför vi har de mest nöjda privatförsäkringskunderna i Blekinge.

LENNANDIA

Välkommen till din Skadeservice!

SID 18


• Dagens lunch • Dagens pizza • Grillerbjudande • À la carte • Tapas Avhämtning 15% rabatt - Abonnera vid stora sällskap

Gör som solen. Besök vår fantastiska uteservering! Vi på TORO stödjer SOS Barnbyar och Majblomman för barnens skull!

Välkomna Norra Kungsgatan 4 (Klaipedaplatsen), Karlskrona Tel: 0708 47 86 42


BILEN

E-klass i terrängkostym Mercedes har tagit på sig terrängkostymen och är du en fritidsälskande person kan bilen ta dig ut på underlag som inte har de bästa förutsättningar. Mercedes E-klass All-Terrain har klätts i svart plast och fått högre markfrigång och är ett lyxigt, luftfjädrat fordon. Detta kan vara en av de rymligaste, mest bekväma familjebilarna som finns. Förväntningarna är alltid höga på märket överhuvudtaget, det ska bara vara bra. Det är bra. Det tar alltid en stund att bekanta sig med alla finesser, knappar och reglage. Jag vill gärna veta vilket som gör vad innan jag kör. Oftast kommer jag inte halvvägs för det är mängder av information. Bara testa, det kan inte hända något! Det är ord som jag alltid får med mig från säljaren. Själv är jag helt övertygad om att de har ingen aning om vad som kan hända. grejer som jag gillar lite extra, nämligen att reglagen till stolarna sitter på dörrsidorna istället för på stolen och dubbla solskydd. Dubbla solskydd som även stänger ute solen på sidorna. Smart. Inga stora grejer kanske men det är några av de saker som gör lite, lite skillnad. Det finns givetvis mycket lite-extra här, blir du nyfiken så är det bara att kolla och testa själv. MERCEDES HAR NÅGRA

BILEN HAR 29 MM högre markfrigång än en vanlig E-klass kombi och luftfjädringen kan ställas i tre olika nivåer. En nioväxlad automatlåda är standard. Vill du köra snålt väljer du ”Eco”, har du en tung gasfot väljer du ”Sport”. Jag är en

SID 20

bekväm människa så jag väljer självklart körprogrammet ”Comfort”. Det är tyst och mjukt, bilen flyter liksom fram vilket är svårt att beskriva faktiskt, det måste upplevas. ju så klart suverän. Som standard är fyrhjulsdrift och Dynamic Select med fem olika körprogram som ändrar karaktär på både motor, styrning, växlingar och fjädring. Det finns också ett särskilt off-road program som vid farter upp till 35 km/h höjer chassit med 20 mm. När off-road är valt visas information om bland annat styrvinkel, luftfjädringshöjd och lutning på displayen. Även Mercedes All-Terrain kan utrustas med de självkörande funktionerna i DRIVE PILOT och möjligheten att parkera med hjälp av mobiltelefon. Den som vill betala lite extra kan få instrument med stora bildskärmar och möjligheterna att skräddarsy informationen känns oändliga. UTRUSTN I NGSN IVÅN ÄR

OFTA DRAR JAG MIG för att testa fullt ut, så ut och köra på de värsta ställena är inget

Dubbla solskydd - smart!

jag vågar mig på. Det kan bli lite för dyrt. Men jag måste ändå kolla höj-och sänkfunktionen och tar mig upp för den ojämna slänten, efter att noga kollat så det ligger några överraskningar i gräset. Hur jag än kör så är komforten oslagbar med grymt sköna stolar. EVA MELLQVIST FOTO: ROLAND LUNDGREN

Stolreglagen sitter på dörrsidan - smart!


SUCCÉ

FORD FOCUS

RÅBERGS EDITION 5D Utrustad med 17" LM-fälgar, mörktonade rutor, Bluetooth, eluppvärmd vindruta, klimatanläggning, parkeringssensorer bak m.m. Kombi +7.500:- inkl. takrails.

Verkstadsgatan 2 • 371 47 Karlskrona tel. 0455-33 66 00 • www.rabergsbil.se

5D 100HK ECOBOOST

5D 125HK AUTOMAT

NU

NU

169.900:-

Månadskostnad fr. 1597:- *

196.900:-

Månadskostnad fr. 1850:- *

Strömsbergsvägen 1 • 392 43 Kalmar tel. 0480-42 51 00 • www.rabergsbil.se

ford.se *1,90% rörlig ränta gäller endast nya Ford lagerbilar, avbetalning, 20% kontantinsats, max 36 månader, restvärde max 50%. Bilen på bilden är extrautrustad.

4MATIC fyrhjulsdrift

0 kr*

(ord. pris från 20.000 kr)

Vinterpaket

Nya E-Klass Familjens svartaAll-Terrain. får. Parkera bilen med mobilen. 4MATIC. Grepp av högsta klass.

Tar dignoglängre hela De finns i de flestaän familjer, menvägen. våra är verkligen inget att skämmas

4.900 kr

**

Pris fr: (ord. pris från 11.500–12.500 kr)

C 220 d 4MATIC Kombi

378.800 kr

Pris fr: SE Edition- och Vinterpaket ingår.

AMG Night- eller Line paket.

Masterpiece of Intelligence. Nya E-Klass Kombi rymmer inte bara intelligenta funktioner*.

för. Just nu kan du dessutom få ett AMG Night eller Line-paket till våra mest E 220 d aut.220 SE Edition Kombi Masterpiece of Intelligence. Nya E-Klass All-Terrain rymmer inte bara E-Klass All-Terrain d 4MATIC. Medvår 1.820 liter bagageutrymme och fjärrstyrning som låter dig bilen med av mobilen Med permanenta 4MATIC får ett grepp av högsta klass på alla typer populära modeller tillfyrhjulsdrift ett riktigt bra pris. Ochduskulle du föredra en parkera annan färg intelligenta funktioner*, utan även hela dittattliv.uppleva Inspireras av en bil som Kampanjpris får du ävennu platsen behöver. Välkommen en av världensmed mestautomatlåda.* intelligenta väglag. Just fårvälja du du 4MATIC på köpet när du köper en ny Mercedes-Benz har vi många att mellan. Välkommen in på en provtur! stöder, avlastar och skyddar dig på ett sätt du aldrig tidigare upplevt. bilar redan inidag. mercedes-benz.se/E-Klass Välkommen till oss så hjälper vi dig att övervinna allt som kommer i din väg! från Välkommen att uppleva en av världens mest intelligenta bilar som mercedes-benz.se/4MATIC fortsätter när vägen slutar. mercedes-benz.se/E-Klass Inkl. SE-Edition

9.900 kr kr 417.800 469.900 kr

KARLSKRONA: Verkstadsgatan 2, 371 47 KARLSKRONA 0455-33 66 00 www.rabergsbil.se Bränsledeklaration blandad körning enligt 5,2 – 5,3 l/100 km, CO2-utsläppunder 137–139 g/km. kan regleras automatiskt till fordonet framför, bilen kanFleetEdition styra själv ochalla kan parkeras med C-Klass, hjälp avCLA smartphone. Tillval krävs för vissa självkörande * Erbjudandet gäller vid ordertecknande av EU-norm: en nyenligt Mercedes-Benz Edition/FleetEdition perioden 1 sep*Ex. – 30g/km. nov avståndet 2016. erbjudandet är endast kombinerbart SE- och A-Klass, B-Klass, och GLAhjälp Bränsledeklaration blandad körning EU-norm:SE4,2–8,6 l/100 km, CO2 -utsläpp 109–197 *Ex.4MATICkan avståndet regleras automatiskt till med fordonet framför, bilenpåkan styra själv och kan parkeras med av smartphone. funktioner. Väder och trafikförhållanden påverkar användningen. Bilen på bildeneller är extrautrustad. exkl. C-Klass Cabriolet AMG. Kan ej kombineras med Ramavtal, Taxi,trafikförhållanden Hyrbilar andra kampanjer/erbjudanden. **Vinterpaketet innehåller bränsledriven motor- och kupévärmare, uppvärmbar vindrutespolare och är ej kombinerbart med SETillval krävs föroch vissa självkörande funktioner. Väder och påverkar användningen. Bilen på bilden är extrautrustad. och FleetEdition på 180 d A-Klass, B-Klass, C-Klass och GLA. Bränsledeklaration blandad körning enligt EU-norm: 3,6 – 8,1 l/100 km, CO2 94 – 183 g/km. Miljöklass Euro 6. Bilen på bilden kan vara extrautrustad.

SID 21


SUCCÉ

Hejdå, vi ses på beachen! Okej kära läsare, det har blivit dags för mig att lämna över skrivarpennan efter fyra fantastiska år i Succé till någon annan. Det har varit en enorm glädje att få dela med mig utav tips och tankar i ämnet hälsa. Jag är en person som alltid skrivit ner det som kommit över mig, vad som helst. Bara för skojs skull var jag tvungen att kolla hur många dagböcker jag hade nu. Jag har hittat 12 stycken hittills men jag vet att många saknas, ligger väl i nån gammal flyttlåda.. Riktigt kul och ibland deprimerande att läsa igenom livets med och motgångar. Det jag upptäcker såhär i efterhand är att jag redan i tidig ålder intresserade mig av hälsa, träning och kost, runt 8-årsåldern. Både på gott och ont kan jag säga, men runt 22-23 års ålder trillar poletten ner om vad som är sunt och osunt märker jag. Då går jag från kunskap till handling om vad sund hälsa innebär. Att veta är en sak, men att praktisera är en helt annan och inte alltid så lätt. Just detta har hela tiden varit min utgångspunkt under mina år i succè, att inspirera till en hållbar hälsosam livsstil. JAG VILL ÖNSKA dig en riktigt härlig sommar och som en sista summering kommer här 6 tips direkt från hjärtat för en sund hållbar livsstil. För dig och personer du håller kär, i sommar och för alltid.

1. Älska dig själv! Kanske den största utmaningen av dem alla. Att lära känna sin kropp, sitt sätt att vara mot sig själv och mot andra är minst sagt en livsuppgift. Vare sig det handlar om att äta bra, träna hårt eller säga nej på jobbet så ska det vara för att du vill ditt eget bästa. När du märker att du gör saker för att bestraffa dig själv eller gör det för andra då ligger du i farozonen för att bryta ner både din kropp och knopp. 2. Träna lagom! Att träna är bra behöver jag väl knappast tala om men att hitta den där optimala dosen kräver en långsiktig plan. Vad gillar du? Vilka förutsättningar har du? När på dygnet passar bäst? Behöver du några mål? Yoga, dans, löpning,

ridning, styrketräning, tuff crossfit. Det finns något för alla, sluta aldrig testa nya saker! Vad du än gör, gör någonting! 3. Unna dig vatten! Jag lovar och svär, om du lär dig att ha vatten som dryck nr.1 så kommer din hälsa förbättras och kontrasterna till ett glas rödvin, julmust till julbordet och andra dryckesupplevelser att bli riktiga guldkorn. Jag har sett alldeles för många läsk/alkohol/koffein-beroenden som förstört kroppsbalansen för att kunna hoppa över denna rekommendation. 4. Ta hand om goda relationer! En elak partner, en taskig vän eller en smutskastande kollega kan bryta ner vem som helst på sikt. OM möjligt, gör något åt det och lägg istället din energi på de goda relationerna. Våga öppna upp dig för de du litar på, berätta vad de betyder för dig, finns där för andra och du kommer få mycket tillbaka i de goda relationerna. Energiladdad klarar du lättare av att hålla en hälsosam livsstil. 5. Kosten! Jag både gillar och ogillar att ge konkreta råd till den stora massan egentligen eftersom alla är så olika. Men en sak är säker, banta aldrig! Förknippa inte kosten med ett sätt att straffa dig själv för att gå ner i vikt. Rätt kost är läkande och gör att du mår bra. Med banta menar jag en svältkost runt 1000kcal per dag eller mindre. Det funkar inte, tro mig. Ät istället runt eller strax över din basala ämnesomsättning (och den vet inte jag, den är individuell. Ta gärna reda på den.) och rör på dig så ska du se att resultatet blir mycket bättre och hållbart! Om du nu behöver minska på ohälsosamma fettinlagringar vill säga. 6. Den perfekta beachkroppen! Du har den antagligen du också. Lite celluliter här och där, en osolad hy med diverse ärr och blodsprickor, kanske

lite dallrande hud och hudbristningar, inte riktigt så tränad och fast som du hade tänkt dig. Jag vet inte men det kan vara så många känner när vi ska inta stranden med en dålig självbild. Sanningen är att alla är så självupptagna med sina egna brister så de inte har tid med dina. I sommar ser jag fram emot att bemöta mina medmänniskor på stranden med den perfekt och unika strandkroppen som ni alla har. Med en stolt hållning och en livsglad attityd. Gärna vid volleybollplanen eller i vattnet, simmandes.

Buffémat till festen Svensk

SID 22

155 kr/pers

Italiensk

165 kr/pers

Internationell

Marinerad fläskfilé, kycklingklubbor, kassler, rostbiff, currypickles, vattenmelon, druvor, brieost, blandsallad, smör och bröd.

Prosciuttoskinka, vitlöksmarinerade räkor, pastrami, napolisalami, olivmix, pepperoni, gorgonzola, basilikayoghurt, melon, druvor, blandsallad, smör och bröd.

Thaimarinerad kycklingfilé, lufttorkad skinka, rökt kalkonbröst, gravad lax, pickles, brieost, vitlöksyoghurt, hovmästarsås, druvor, blandsallad, smör och bröd.

160 kr/pers

Att välja ett aktivt liv på sommaren har aldrig varit enklare.. Eller? Man lever bara en gång, make it happend!

SANDRA ANDERSSON HÄLSOCOACH, WELLNESS STUDIO

Alla alternativ inkluderar potatissallad eller potatisgratäng

CATERING FESTVÅNING LUNCHSERVERING

Storeklimp, Gullberna Park | 0455 - 801 30

www.kallarmastaren.se


MÖT SOMMAREN I EN NY TOYOTA! 19 STYCKEN FABRIKSNYA TOYOTA TILL SUCCÉPRISER! BEGAGNADE BILAR TILL SPECIALPRISER

2 ST AURIS 1,2T 5D ACTIVEPLUS COMFORT DK. STEEL

Månadskostnad

2 ST VERSO 3B MPV 5D 1.8 VVT-I ACTIVEPLUS 7-SITS 6VXL WHITE

Månadskostnad

ORD PRIS 224 000:- SOMMARPRIS 174 900:-

1320:-/mån*

ORD PRIS 241 900:- SOMMARPRIS 189 900:-

1433:-/mån*

3 ST VERSO 3B MPV 5D 1.8 VVT-I ACTIVEPLUS 7-SITS 6VXL SILVER

2 ST AURIS 1,2T 5D ACTIVEPLUS COMFORT WHITE PEARL CS-FABRIC B-BLACK ORD PRIS 229 400:- SOMMARPRIS 179 900:-

1358:-/mån*

1433:-/mån*

3 ST VERSO 3B MPV 5D 1.8 VVT-I ACTIVEPLUS 7-SITS 6VXL GRAY METALLIC

1 ST AURIS 1,2T 5D ACTIVEPLUS COMFORT RED MICA METALLIC ORD PRIS 229 400:- SOMMARPRIS 179 900:-

ORD PRIS 247 900:- SOMMARPRIS 189 900:-

1358:-/mån*

ORD PRIS 247 900:- SOMMARPRIS 189 900:-

1433:-/mån*

VI SÄLJER ÄVEN UT VÅRA DEMOBILAR

2 ST YARIS 1,33 5D M/D S INTENSE EDITION COMFORT PACK RED

Månadskostnad

2 ST AURIS 1,2T TS MDS ACTIVE RED MICA METALLIC

Månadskostnad

ORD PRIS 201 700:- SOMMARPRIS 134 900:-

1018:-/mån*

ORD PRIS 228 400:- SOMMARPRIS 179 900:-

1358:-/mån*

2 ST AURIS 1,2T TS EXECUTIVE DK. STEEL MC ORD PRIS 235 000:- SOMMARPRIS 184 900:-

* 30% kontant, 3,95% ränta, 36 månader. 50% restvärde.

1395:-/mån*

MED RESERVATION FÖR SLUTFÖRSÄLJNING

KARLSKRONA Ronnebyvägen 3 Tel: 0455-31 91 90 Måndag - torsdag 09.00 - 18.00 Fredag 09.00 - 17.00, lördag 10.00 - 14.00

www.toyotakalmar.se

SID 23


SUCCÉ

Hur ser dina semesterplaner ut i år?

Vi sök er pensi onäre r som v ill jobba med oss!

Vi gör din vardag enklare med RUT och ROT Det kan bl.a. vara Trädgård Städning Hantverk Flytthjälp

Målning Barnpassning Ledsagning Äldreomsorg

karlskrona@veterankraft.se | tel: 0455-69 55 00

Alexandra Sundberg, Fridlevstad

Anna-Karin Persson, Trossö

– Jag ska åka till Böda camping, annars kommer jag nog mest vara hemma och ta det lugnt. Åka dit solen är och njuta.

– Det blir inte så mycket semester för mig då jag ska jobba hela sommaren. Jag ska i alla fall försöka gå på Skärgårdsfesten och lite annat de dagarna man är ledig.

Thina Lilja, Jämjö

Fanny Nord, Trossö

– Det blir nog Öland över någon helg i alla fall. Blir mycket jobb i sommar men jag kommer försöka ta vara på helgerna när jag är ledig.

– Jag ska jobba hela sommaren. De lediga dagarna lär spenderas med vänner och bara njuta.

FOTO: IDA LILJEGREN

KRYSSA MED KARLSKRONA MÖBLER UPPTÄCKT ANSLUTNING

RYSSFLÖDE

SMÄRTSAMT

SPÖDAM

FLODVÅG

MURKNAR

KYLDA

ASKAR

NARRADE

TÖJBARA

GENAST

MÄRR

HÖGTID

SY

LÖVSAL

TORN

HÖJDER

Tidningen Succé Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona. Vi drar tre rätta lösningar som alla vinner presentkort från Karlskrona Möbler enligt följande: 1:a pris: 500:2:a pris: 300:3:e pris: 200:-

NJUTBARA DEPPIG ÅSNA

PISKAS

ATELJE

MARSCHER

BRONSPLATSER

BLIR DAN OFTA

MEITNERIUM

KRÄLDJUR

SAGOR

ÅSER

KORTA DAGAR

SPEL

OBS! Vi tar emot ett tävlingsbidrag per person.

SARKASM

SVORDOMAR

3,14

IN

Vid fler inskickade lösningar deltar det först inkomna bidraget.

PÅ PARISÅK RYMD

SATT TILL HÄST HAVSGUDINNA

LIVSLÄNGD

TAKÅS

Namn: Adress:

SID 24

STRILAR

SISU

SNÅL

VERKAR

GRYNING

TORE NILSSON

SÅRSPÅR

Stort grattis till förra månadens vinnare: Marita Andersson, Ramdala (500:-), Siv Lönn, Tingsryd (300:-) och Ove Andersson, Lyckeby (200:-).

SKRI PASSÉ

LEKFÄRG

SLUMPA

NYMF

FILMJOSEF

BARNFÖRLAMNING

ÄGA

BÄRBARA BÄDDAR

SKICKA DITT SVAR TILL:

E M VI VILL HA DITT SVAR SENAST DEN 29 JUNI!

Vinsterna kommer med posten.


SUCCÉ

KONSTANT VARIERAD – HÖG INTENSITET – FUNKTIONELLA RÖRELSER

Bli m ed nu oc lem SOM h få

MAR EN PÅ K ÖPET !

I samarbete med: I samarbete med:

Blekinges enda Crossfit-anläggning!

LANDBROGATAN 15 www.crossfitkarlskrona.se SID 25


BEGAGNADE BILAR I LAGER RÄNTA NYTT & BEG

3,33 % CITROËN C1 1,0 NORDIC EDITION -14 2 950 MIL, VIT AC, Elhissar fram, AUX, CD...........................................79 000 KR

KIA PICANTO 1,0 EX KOMFORT -13 2 490 MIL, SVART METALLIC Dimljus, Larm, Rattvärme, AC......................................89 000 KR

OPEL INSIGNIA 2,0 CDTI COUNTRY TOURER -15 1 530 MIL, SVART METALLIC Adaptiv farthållare, Döda vinkel varnare...................299 000 KR

CITROËN C3 1,2 STEEL EDITION -14 3 180 MIL, VIT ACC, Farthållare, En ägare, Dimljus.............................99 000 KR

KIA PICANTO 1,0 EX KOMFORT -13 3 060 MIL, RÖD METALLIC Elhissar fram, AC, Stolsvärme fram..............................89 000 KR

OPEL INSIGNIA 2,0CDTI 4X4 SPORTS TOURER -12 8 850 MIL, RÖD Adaptiva xenonstrålkastare, GPS, Rails.....................159 000 KR

CITROËN C3 1.2 VTI NORDIC EDITION -13 4 800 MIL, SVART METALLIC Elhissar, Bluetooth, Parkeringssensorer bak...............95 000 KR

KIA PICANTO 1,0 EX KOMFORT -13 3 980 MIL, RÖD METALLIC Elhissar fram, AUX, Stolsvärme fram...........................85 000 KR

PEUGEOT 207 CC 1,6 VTI CAB -07 9 670 MIL, RÖD METALLIC Elspeglar, AC, Multifunktionsratt.................................69 000 KR

FIAT FREEMONT 2,0MJT -14 5 050 MIL, SVART Automatisk växellåda, AWD 7-sits, ACC....................235 000 KR

KIA PICANTO 1,0 EX KOMFORT -13 4 770 MIL, RÖD METALLIC AC, Antispinn, AUX, Elhissar fram................................85 000 KR

RENAULT CLIO III 1,5DCI EXCEPTION -12 4 680 MIL, SVART METALLIC Multifunktionsratt, Yttertemperaturmätare...............79 000 KR

FORD FIESTA 1,25 TREND 3DR -09 7 350 MIL, MÖRKBLÅ Yttertemperaturmätare, AC, Elhissar fram..................69 000 KR

KIA PICANTO 1,0 EX KOMFORT -14 1 770 MIL, GRÅ METALLIC Rattvärme, Dimljus, En ägare, AC................................89 500 KR

RENAULT GRAND SCÉNIC III 1,6DCI BOSE EDITION -12 6 790 MIL, SVART METALLIC Backkamera, Vingelvarnare, GPS, Rails.....................169 000 KR

FORD FOCUS 1,6TDCI TITANIUM 5DR -11 9 260 MIL, RÖD METALLIC Multifunktionsratt, ACC, Stolvärme fram..................109 000 KR

KIA PICANTO 1,1 ECO KOMFORT -11 6 090 MIL, BLÅ METALLIC C-lås, CD, Yttertemperaturmätare, Dimljus.................59 000 KR

SUBARU XV 2,0D AWD SPORT -13 4 425 MIL, SILVER METALLIC 4WD, Avtagbar dragkrok, Regnsensor.......................179 000 KR

HYUNDAI I10 1,2 E-SENSE -10 8 740 MIL, SILVER METALLIC AC, Multifunktionsratt, Elhissar fram..........................49 000 KR

KIA PICANTO 1,1 EX -10 10 715 MIL, SILVER METALLIC Stolsvärme fram, C-lås, Elhissar fram...........................29 900 KR

SUZUKI SWIFT 1,2 94HK 5DR EXCLUSIVE -11 7 910 MIL, RÖD ACC, Nyckelfritt system, Yttertemperaturmätare........69 000 KR

HYUNDAI I30 5DR 1,6CRDI E-SENSE -12 8 850 MIL, RÖD METALLIC ACC, Elspeglar, Multifuntionsratt.................................85 000 KR

KIA SPORTAGE 1,7 CRDI KOMFORT -13 9 400 MIL, BEIGE METALLIC Xenonstrålkastare, Farthållare, Dimljus.....................149 000 KR

TOYOTA AVENSIS 2,2 D-CAT BUSINESS KOMBI -08 16 020 MIL, GRÅ METALLIC Xenonstrålkastare, Farthållare, Dragkrok....................99 000 KR

HYUNDAI SANTA FE 2,2CRDI BUSINESS -12 7 500 MIL, GRÅ METALLIC Diesel, 7-sits, Nyckelfritt system, Backkamera..........209 000 KR

KIA SPORTAGE 2,0 CRDI KOMFORT -12 20 180 MIL, ORANGE METALLIC 4WD, Regnsensor, Avtagbar dragkrok.........................99 000 KR

TOYOTA VERSO 1,8 BUSINESS -10 12 790 MIL, MÖRKGRÅ METALLIC Farthållare, Backkamera, ACC, Rails...........................129 000 KR

KIA CEÉD 5D 1,6CRDI ECO KOMFORT -16 1 570 MIL, VIT Rattvärme, Farthållare, Färddator, Larm....................179 000 KR

KIA SPORTAGE 2,0CRDI KOMFORT -14 14 390 MIL, ORANGE METALLIC Rails, Regnsensorer, Avtagbar dragkrok....................139 000 KR

VOLKSWAGEN CADDY LIFE TDI102 TRENDLINE -16 2560 MIL, RÖD METALLIC 18” sommarhjul, GPS, Autobroms, App connect......279 000 KR

KIA CEÉD 5D 1,6CRDI ECO KOMFORT -16 1 510 MIL, SVART METALLIC Diesel, ACC, Yttertemperaturmätare..........................179 000 KR

KIA VENGA 1,4 CRDI KOMFORT -11 11 970 MIL, VIT En ägare, Parkeringssensorer bak................................82 500 KR

VOLVO S60 T4F MOMENTUM -13 8 520 MIL, RÖD Parkeringssensorer bak, Dimljus, ACC.......................149 000 KR

KIA CEÉD SW 1,6CRDI KOMFORT -10 15 590 MIL, RÖD METALLIC ACC, Farthållare, Regnsensor, Dimljus.........................89 000 KR

KIA VENGA 1,4CRDI KOMFORT -10 9 540 MIL, SILVER METALLIC Dimljus, Dragkrok, Farthållare.....................................89 000 KR

VOLVO S80 1,6D DRIVE MOMENTUM -12 11 870 MIL, VIT Volvo on call, GPS, Eltaklucka, Dimljus.......................149 000 KR

KIA OPTIMA 1,7CRDI DCT7-AUT GT-LINE -17 600 MIL, MÖRKBLÅ METALLIC Kurvljus, Döda vinkel-varning, Skyltscanning.............315 000 KR

MERCEDES-BENZ C 180 KOMPRESSOR -06 20 350 MIL, SILVER METALLIC ACC, Yttertemperaturmätare, Farthållare...................49 000 KR

VOLVO V40 CROSS COUNTRY D3 OCEAN RACE -15 3 030 MIL, SVART METALLIC GPS, Parkeringsassistans, Panoramaglastak..............249 000 KR

KIA OPTIMA 1,7CRDI DCT7-AUTOMAT GT-LINE -17 1 380 MIL, VIT PEARL Vingelvarning, Aktiv filassistans, Backkamera...........315 000 KR KIA MOTORS NEW CI

MERCEDES-BENZ E 220CDI AVANTGARDE -13 6 780 MIL, GRÅ METALLIC AMG-paket, Skinnklädsel, Utfällbar dragkrok...........259 000 KR

VOLVO V70 D3 R-DESIGN -13 2 470 MIL, RÖD Diesel, En ägare, Regnsensor, Rails............................229 000 KR

LOGO_LRLARGE

KIA OPTIMA 2,0PLUG-IN HYBRID PLUSPAKET 2 -17 600 MIL, VIT PEARL Harman Kardon-stereo, 270-graders kameror...........385 000 KR

NISSAN QASHQAI +2 2,0 -11 15 080 MIL, GRÅ METALLIC 7-sits, Dragkrok, Regnsensor, Farthållare..................109 000 KR

KIA OPTIMA SW 2.0T GT -17 950 MIL, SVART METALLIC Panoramaglastak, GPS, Aktiv filassistans...................319 900 KR

OPEL ASTRA 1,4 TURBO SPORTSTOURER -12 5 350 MIL, GRÖN METALLIC ACC, En ägare, Multifunktionsratt..............................119 000 KR

VÄLKOMMEN TILL OSS!

PETER 0455- 35 00 70

Vi är anslutna till

VIKTOR 0455- 35 00 71

KENNY 0455- 35 00 72

INGE 0455- 35 00 79

Gullbernavägen 21 i Karlskrona. Telefon 0455 - 578 90, www.rudvi.se Öppet Mån - tors 10 - 18, fre 10 - 17, lör 11-14


STOR ADRIA

HUSBILSKAMPANJ Utrustning på köpet!* Värde upp till:

Gör din bästa husbilsaffär nu:

50.000:-

NY ADRIA 2017

AIR CONDITION (MANUELL) AIRBAG (PASSAGERARE) FARTHÅLLARE NAVIGATION BACKKAMERA STEREO MARKIS

PÅ KÖPET!

Vid köp av ny ADRIA husbil 2017 (endast lagerfordon).

Värde upp till:

50.000:*Erbjudandet gäller vid köp av ny ADRIA husbil årsmodell 2017 under perioden 15 maj-30 juni 2017. Gäller endast nya ADRIA i lager eller demo, ej kundbeställningar. Kan ej bytas mot pengar eller användas som betalning för fordon. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Utrustning avser komfortpaket, multimediapaket och markis, värdet kan variera beroende av modellserie och standard- och utrustningsnivå mellan de olika modellserierna. Med reseravtion för slutförsäljning. Vi reserverar oss mot ev. tryckfel och felskrivningar. Giltigt tom 30 juni 2017.

FÖRSÄLJNING

FÖRSÄLJNING

FÖRSÄLJNING

BUTIK/VERKSTAD

BUTIK

MONTERING

PETER 0455-35 00 70

VIKTOR 0455-35 00 71

PETER 0455-35 00 77

TIM 0455-35 00 78

ANNELIE

TIM PETER

VÄLKOMMEN TILL OSS! Auktoriserad återförsäljare

Intagsv. 1C, mittemot Dynapac, Karlskrona Mån-tors 10-18, Fre 10-17, Lör 10-14 Telefon 0455 - 578 90, www.rudvi.se


Sporten

från insidan

En ny era startar i KHK, det blev en fotbollsfest och hur får man fram talangerna? Karlskrona HK har anställt en ny klubbchef i Charlotte Gustavsson och man kan inte annat säga att det känns som en kanonvärvning som klubben har gjort. Charlottes erfarenheter från media (MTG) och som klubbchef i MODO Hockey gör att hon vet vad hon har gett in sig på. Karlskrona H K behöver få upp förtroendet hos sponsorerna, få igång snacket och trycket bland supportrarna och skapa en framgångsrik säljmaskin både i arenan och på företagsmarknaden. Hög aktivitetsnivån och hårt arbetet är det som gäller för att få allt på plats och det är nog alla mycket medvetna om men känslan är att Charlotte är rätt person att vända detta till något riktigt bra. Fotbollsfesten på Västra Mark Slaget om Blekinge mellan FK Karlskrona

och Mjällby AIF blev den där fotbollsfesten som alla ville ha. Publikrekord med över 3.300 stycken i publiken och en fest utöver det vanliga. När man pratade med FK Karlskronas spelare efter matchen så var de självklart lyriska då man vann matchen med 4-1 men det som var viktigt var att det blev den fotbollspropaganda som det blev. Vissa pratar om att det var ett skifte i fotbollsblekinge men det är nog att ta i men FK Karlskrona visade att man vill vara med och utmana om att vara bäst i

FK Karlskrona är igång ordentligt

DET SOM NU GÄLLER är att vi går in i en ny fas där det gäller att komma upp i rätt nivå trots att det inte är derby och ta med oss dom där viktiga poängen mot rätt lag. Det är en tuff serie där i princip alla lag kan slå alla så det gäller verkligen att vara på tårna i varje match.

vårt utvecklingslag KUF ligger på en andra plats i div 4 och de utvecklas hela tiden i rätt riktning under Herman Ottossons ledning. Några spelare har redan fått pröva på att vara med i division 1 truppen och det är fantastiskt roligt att vi kan fasa in spelare GLÄDJANDE ÄR ATT

SID 28

kostnad än när man behöver värva in en etablerad spelare. Det är en stor men avgörande utmaning som klubbarna har framför sig i att få fram egna spelare och i slutändan handlar det som vanligt om att få ekonomin att gå ihop.

Ha det!

MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE

TIDNINGEN SUCCÉ OCH NICKLASTORP GK BJUDER IN TILL

Säsongen har startat bra för FK Karlskrona och man har i skrivande stund vunnit tre matcher och har sedan två förluster men serien är precis så jämn som man hade förväntat sig och det har ännu inte blivit så att något lag stuckit iväg i toppen. Självklart har den stora händelsen än så länge varit derbyt mot Mjällby som kallades slaget om Blekinge. Det som var spännande var hur vi skulle klara av att genomföra en match med över 3.300 personer på läktaren för det var en ny upplevelse för oss. Facit efter avstämningen har varit mycket positiv, organisationen klarade av att genomföra matchen på ett mycket bra sätt och vi fick mycket lärdom som vi tar med oss in i framtiden.

Blekinge och det skall bli riktigt skoj att följa deras utveckling som förening. Hur får man fram talangerna Det är alltid stora diskussioner när det gäller hur man skall få fram talangerna i olika idrotter. Klubbar på elitnivå har utvecklingslag där man ofta är kopplad till ett gymnasium där man får möjligheten att träna på dagtid. Kikar man på hur det här fungerar i Karlskrona så kan man väl säga att handbollen är de som lyckats bäst just nu och levererat in unga spelare som spelat på högsta nivån. Vi vet alla hur tufft det är med att få ihop ekonomierna i klubbar med ambitioner och då är det avgörande att man får fram unga talanger som gör 2-3 säsonger i truppen till en helt annan

från de egna leden. Vårt samarbete med Karlskrona FF med vår damsatsning och samarbete med Saxemara och Ronneby BK gör att vi hela tiden kan erbjuda spelarna i klubben rätt utveckling och det är viktigt för att vi skall kunna fasa in spelarna så att de utvecklas till div 1 spelare. ny arena förs med kommunen och de gör det i en positiv anda och det känns oerhört spännande. Västra Mark har självklart sina begränsningar och en ny arena är det som behövs för att vi som förening skall kunna ta nästa steg och utvecklas och nå vårt mål att spela i Superettan år 2020. DISKUSSIONER OM EN

MIKAEL JOHANSSON

ÅRETS HETASTE 2-MANNASCRAMBLE 26

AUGUSTI

Varje lag består av två spelare. Båda spelarna slår ut från tee och därefter väljer laget från vilken bolls läge man vill fortsätta att spela och markerar denna.

STARTAVGIFT Medlemmar Nicklastorp GK: 150 KR/PERSON Övriga: 200 KR/PERSON

TÄVLINGSGREENFEE: 0 KR Anmäl dig redan nu på www.golf.se


SUCCÉ

Kustjagaren fyller officiellt 5 år Kustjagaren startades egentligen 2012 med utvalda Swimrunners från Marinens kadetter som studerade på Sjöstridsskolan. Det var så det första inofficiella loppet för Kustjagaren i Karlskrona gick till. Efter en del feedback och många timmars arbete så driver herr Åsman igenom förslaget 2013 som nu är Kustjagaren idag och gör tävlingen officiell. Efter det har Kustjagaren växt sig allt större och större, första året var det 108 startande lag från större delar av Sverige och året efter ca 200 lag och då hade tävlingen spridit sig till större delar av Europa. Årets tävling är fulltecknad sedan länge och vill man ha en plats till 2018 så får man vara snabb, för likt tidigare år så tar platserna slut redan första veckan. 305 lag är anmälda och klara för start i år. Stefan Åsman som startat och driver Kustjagaren, vad tror du har varit framgången för just denna swimrun tävling? – Det är nog många olika faktorer.Vi har en unik skärgård som är helt fantastisk i juni - augusti när tävlingen är, samt att vi har en av landets bästa publik längs med banan som gör egna vätske och energistationer till alla tävlande, de hejar på alla och håller igång med både trummor och trumpeter. Sedan tror jag alla känner sig trygga med organisationen, både gällande säkerhet och att hålla satta tider. Om inte detta fungerar så kommer inte deltagarna tillbaka tror jag.

Man har ju kunnat läsa om Kustjagaren i både Runners World och senast blev ni utsedda som Nr 2 i Sverige som bästa swimruntävling i (Allt om Swimrun). Hur känns det? – Självklart jättekul när man får sådan uppskattning från svenska folket. Det bevisar återigen vilket jobb alla funktionärer gör från Lyckå FF, IFK Karlskrona, Rödeby Ryttarförening, Nättraby GoIF, vänner och bekanta. Utan dem blir det heller ingen tävling. Det är alltid lätt att ta åt sig äran själv men i det här fallet har jag tagit fram iden och haft god hjälp att genomföra den med alla dessa klubbar som ställt upp till 100% och lyssnat, gett feedback tillbaka för varje år som gott och sedan har jag satt upp instruktioner som vi följer. Det är det som är styrkan i all lagidrott/teamanda som samarbete, ärlighet, en bra ledare och att alla vill mot samma mål. Detta tycker jag att vi har lyckats med i Kustjagaren.

– Ja, det stämmer för efter tävlingen i år så kommer jag lämna över tävlingsansvaret till en ny tävlingsansvarig som kommer driva det vidare precis som han eller hon vill. Jag har gjort mina 5 år och det är alltid bra att någon annan får forma och kunna utveckla det lite till från sin horisont. Det tror jag kommer gynna Kustjagaren också. Det är några stycken som har kontaktat mig, så vi får väl se vem det blir.

Stefan Åsman

När är Kustjagaren i år? – Kustjagaren är lördagen den 1 juli start kl. 10:30 från Torhamnsudde och målgången statistiskt från tidigare år kl. 13:30 fram till ca kl. 17:00 på Stortorget i Karlskrona. Citygross kommer troligen bjuda på några smakprover precis som 2016 vid målgången.

Ryktet säger att det är ditt sista år som tävlingsledare för Kustjagaren stämmer det Stefan?

Dacia Duster

Nu med automatlåda!

FINAN SI

Från

149 900 kr

Just nu:

ALLT

SE

I ETT

ÄKRING RS

ING ER

RV I C E

Köp din Dacia med Allt i ett-paket och få 1 års fri försäkring*

Dacia Duster ger dig mer för mindre. Hög markfrigång, bränslesnåla och råstarka motoralternativ, gott om plats för fem och rejält med bagage. Men inte nog med det. Dacia kan nu erbjuda dig en efterlängtad automat till Duster 4x2 diesel. EDC dubbelkopplingslåda erbjuder det bästa av två världar, komfort från automat och respons som från en manuell låda. Gullbernavägen 22 Karlskrona Tel 0455-615 840

Korpadalsvägen 2 Asarum Tel 0454-330 00

www.ahlbergbil.se

Dacia Duster 4x2: 1,5 diesel från 149 900 kr. Bränsleförbrukning vid blandad körning: 4,5 100/km. CO2 -utsläpp: 116 g/km. Dacia reserverar sig för eventulla tryckfel. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Alla angivna priser är rekommenderade cirkapriser och lokala avvikelser kan förekomma. * Erbjudandet gäller till och med 20170531.

SID 29


SUCCÉ

SUCCÉ ELLER FIASKO SUCCÉ

1

2

Mikael och Johan Larsson Här har vi alltså far och son som driver vingården Stora Horn på Hasslö. Det vin man producerar på sin första(!) skörd får utmärkelser direkt av Föreningen Svenskt Vin i form av en bronsmedalj och två diplom. Hade inte varit möjligt utan hårt arbete och väldigt god kunskap i ämnet. Är du vinälskare? Lägg Stora Horn överst på minnesfatet!

Grattis Johan. Ni toppar Succélistan! – Tack så hemskt mycket! Vi är helt överväldigade av all positiv respons som vår vinodling har fått efter att vi fått priser för våra viner!

Johanna Lagerkvist När vi får tips från våra läsare till Succélistan handlar det ofta om personer som är det där lite extra på sina arbetsplatser. Johanna som du hittar på Restaurang Utkiken på Bryggarebergets topp är inget undantag. Trevlig, glad och positiv är bara några av de saker vi hört... Sedan vet vi att hon sköter jobbet med bravur också!

Att det ens fanns en vingård på Hasslö överraskade nog många. Har ni medvetet hållit er lite i skymundan? – Ja, det har vi gjort. Vi har jobbat hårt sedan vi planterade de första vinrankorna 2013. Nu när allt det är på plats kände vi att tiden var mogen att offentliggöra verksamheten.

3

Sandra Andersson I flera år har Sandra levererat texter och bilder i Succé om motion, kost och hälsa. Nu tar hon ledigt från skrivandet och hennes bidrag till detta nummer blir alltså det sista. Tycker vi på redaktionen inte om och intalar oss själva att det säkert bara är ett litet uppehåll... Stort tack för allt, Sandra och vi saknar dig redan!

4

Blekinge Midnight Club Bilklubben som arrangerar bilträffar har utvecklat sina event till något rent... Succéartat! Årets premiärträff på Rosenholm bjöd bland annat på bilutställning och drifting och lär ha samlat uppemot tvåtusen motorsjälar. Inte illa - BILdligt talat...

5

Trossös nya gatustädningstider Såja! Med endast två timmars gatustädning och klart redan klockan 10 på förmiddagen borde parkeringskaoset lindras avsevärt. Bra tänkt - Minst sagt!

Ni blev ju prisade för tre viner. Ett rött, ett vitt och ett rosé. Är inte det ganska ovanligt? – Att göra viner i alla tre kategorierna vitt, rött och rosé är absolut det vanligaste om vi ser på våra kollegor nere på kontinenten, så självklart ska vi kunna göra det här i Blekinge också! Det unika är att vi på vår första vinpremiering fått diplom för alla viner vi gjort! Det bådar gott inför framtida årgångar! Just nu har vi 100 flaskor till försäljning, en mängd som ska öka till över 2000 inom ett par korta år med nuvarande vinstockar. Dessutom så kommer vi att plantera mer! Tack Johan och stort lycka till med era framtida ”Hasslöviner”! Läs mer om Stora Horns vingård: www.storahorn.se

TIPSA OSS!

FIASKO

Finns det någon eller något du tycker borde ligga på Succé- eller Fiaskolistan?

Ubåtstornet Vedeby ” - Har jag kommit till en solig och turistvänlig stad...?” ” - Nej, du har kommit till militanta Karlskrona som aldrig någonsin ska glömma sina fula krigsmaskiner!” Helt klart sänkbart...

Maila ditt eget förslag med en kort motivering till: Succé - succe@succeblekinge.se Fiasko - fiasko@succeblekinge.se

Välkommen till oss på

KARLSKRONA Blåportsgatan · Tel 0455 - 38 80 00 KARLSHAMN Vekerumsvägen 3 - 5 · Tel 0454 - 38 80 00 Måndag - torsdag 9 - 18, fredag 9 - 17, lördag 10 - 13 www.jeppssons.se

SID 30


Hus för hela livet!

BJÖRKENÄS

BALANS VINKEL VALM

2-plan / 236 m²/ 7 Rum & Kök

2-plan / 168 m²/ 6 Rum & Kök

KAPTENSGÅRDEN

EKEBERGA

2-plan / 216 m²/ 7 Rum & Kök

ROSENHILL

2-plan / 202 m²/ 6 Rum & Kök

2-plan / 196 m²/ 6 Rum & Kök

MELLANGÅRDEN

2-plan / 181 m²/ 6 Rum & Kök

Nu bygger vi Västra Gärde etapp 2 i Spandelstorp

Tomterna ligger i ett naturskönt område nära Bastasjö friluftsområde, skolor, förskolor, butiker och kommunikation.

Kontakta Rickard Blomgren 0455 - 800 08 · 0708-34 42 58 · rickard.blomgren@eksjohus.se

Eksjöhus Försäljningskontor i Karlskrona Silvervägen 7

BESTÄLL VÅR KATALOG PÅ EKSJOHUS.SE


kia.com

Helt nya Kia Niro är en modern crossover med frikostiga utrymmen, en dragvikt på 1300 kg*, värme i ratten och andra smarta lösningar som passar under dina vårliga äventyr. Den är samtidigt en hybrid med låga utsläpp och driftskostnader. Välkommen till din Kia-handlare och upptäck två sidor som du kommer att älska!

Årets smartaste bil Motormännen och tidningen Motor har utsett Kia Niro till “Årets smartaste bil”. Enligt motiveringen är Niro den bil som bäst kombinerar egenskaper som hållbarhet, säkerhet, ekonomi och funktion. En vinnande kombination, helt enkelt.

KOMFORT REK. CA PRIS FRÅN 229.900 KR

LÄGG TILL PLUSPAKET: 4.900 KR

Innehåller bl.a. autobroms, aktivt filövervakningssystem, adaptiv farthållare, takreling, LED-ljus fram & bak, eluppvärmd läderratt, 16” aluminiumfälgar och 2-zons klimatanläggning (ACC).

(ORD. PRIS 19.900 KR) PRIVATLEASING FRÅN 3.983 KR/MÅN** Innehåller utöver Komfort bl.a. halvläderklädsel, 7” navigationssystem med backkamera, parkeringssensorer bak, regnsensor, dimljus fram, USB-uttag, kromade yttre handtag och tonade rutor bak.

Gullbernavägen 21 i Karlskrona. Telefon 0455 - 578 90, www.rudvi.se Öppet Mån - tors 10 - 18, fre 10 - 17, lör 11 - 14

Alla erbjudanden gäller levererade bilar t.o.m. 31/5 2017 eller så långt lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. *Niro är förberedd för dragkrok. Kostnaden för dragkrok och montering tillkommer. Bränsleförbrukning blandad körning Kia Niro 3,8 l/100 km, CO2-utsläpp 88 g/km. **Kia Privatleasing: 36 mån, månadskostnader inkl. moms exkl. uppläggnings- och aviavgifter. Rörlig ränta. Max körsträcka 1500 mil/år, övermil debiteras. Sedvanlig kreditprövning sker. Slitagedelar, övriga reservdelar och ev. tillval från kund ingår inte i priset. Fordonsskatt betalas av kunden. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 6. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.