Tidningen Succé Nr2 Februari 2015

Page 1

Nr 2

2015

Februari

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

SPECIAL!

Allt för ditt bröllop

VINN KARLSKRONA CITY’S PRESENTKORT!

BILEN

Nya Ford Mondeo - rakt in i finalen VINTIPS

Ekologiska viner

KRÖNIKAN

Ibland är det upp och ibland är det ner

ATT GÖRA EN COMEBACK

Succé möter Sanne Salomonsen

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se


SUCCÉ VÄLKOMMEN TILL PORSLINAN! Hos oss kan du kolla på konserter, se på film, spela X-Box eller Wii, göra läxan, spela biljard, mingla, repa, surfa på våra datorer eller trådlöst med egen, se på utställningar, delta i workshops, fika, spela sällskapsspel, vara med på LAN m m. Medlemsavgiften per termin är endast 30 kr.

ÖPPETTIDER: Söndag - Måndag: 15 00 - 21 30 Tisdag - Torsdag: 09 00 - 21 30 Fre: 15 00 - 23 00, Lör: 18 00 - 23 00 DU HITTAR OSS PÅ: Östra Hamngatan i Karlskrona 0455-169 22 | www.porslinan.se Porslinan - Ungdomens Hus på

Gift eller på annat sätt straffad? Frågan i rubriken ovan var något man kunde höra ganska ofta förr i tiden. Ett slags skämt, naturligtvis och nästan alltid ställdes frågan män emellan. Men det var bra länge sedan som i alla fall jag hörde det här nu. År sedan. Mer än femton år sedan faktiskt och kanske har jag fått svaret på varför helt nyligen. I det här numret av Succé som du nu håller i din hand valde vi att titta lite speciellt på bröllop och hur det kan gå till idag. Under arbetets gång har vi träffat en del blivande brudpar och lyssnat på vad de tycker är viktigt vid ett bröllop. Men vi har även pratat med representanter för de branscher och butiker som alltid av naturliga skäl är involverade i ett bröllop och en bröllopsfest. När jag summerar det hela måste jag säga att det känns mer seriöst idag än ”på min tid”. Kanske är det också därför det gamla (halvtaskiga) skämtet försvunnit? Det kanske helt enkelt inte är roligt längre? Eller roligt...? tvungen att testa det gamla skämtet på en blivande brudgum och jag kan bara konstatera att roligt, det var det inte...! Hela frågeställningen verkade helt obegriplig. Giftermål kan inte blandas ihop med ett ord som ”straffad”. Inte nu längre... Känslan är att allt fler väntar lite längre med att gifta sig. Man är liksom inte nitton längre när man ställer sig framför altaret första gången. Många väntar lätt tio år till och landar runt trettiostrecket innan det blir ”skarpt läge”. Seriöst, tycker jag och säkert en förutsättning för ett bra äktenskap är att man är vuxen på riktigt när beslutet tas. JAG VAR JU NATURLIGTVIS

DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR UTDELAD AV SVENSK DIREKTREKLAM OCH KLIMATKOMPENSERAD HELA VÄGEN FRÅN PRODUKTION TILL DISTRIBUTION.

REDAKTION

Men under det arbetet som ledde fram till vad du kan läsa på sidorna 9 - 12 i denna tidning lärde jag mig mycket om dagens bröllop och allt vad som där hör till. Mycket har hänt på det här området och jag är djupt imponerad av ett par saker. Jag är imponerad av de butiker och företag som verkar här i vårt område och som besitter en otrolig kunskap. Men det är inte bara kunskapen som imponerar. Man sätter även en stolthet i att få vara delaktiga i ett bröllop och visar en nästan pedantisk noggrannhet i att varje bröllop ska bli precis så ”perfekt” som ett brudpar kan önskar sig. Jag imponeras också av de brudpar jag nyligen träffat. De vet kanske inte alltid exakt vilken brudklänning eller vilken ring de vill ha. Eller vilken frisyr som blir bäst. Men de vet varför de gifter sig. Själv är jag varken gift eller straffad. Men jag är som sagt; Imponerad... (Till sommaren som kommer är jag bjuden till ett bröllop förresten. Läget är sådant att jag definitivt bör hålla ett tal och det står plötsligt klart för mig att man borde kunna anlita en talexpert. Finns sådana och i så fall...VAR?!)

GUNILLA STRÖMBERG Skribent gunilla@succeblekinge.se

EMMA EKLUND Formgivare 0733-20 47 87 emma@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION Emma Eklund Roland Lundgren TIDNINGEN SUCCÉ Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona

0455 - 192 30 (vard kl 10.00 - 18.00) info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe TRYCK: MittMedia Print UPPLAGA: 34 000 ex.

DISTRIBUTÖR: Svensk Direktreklam OMSLAGSFOTO: Elona Sjøgren

NU ÄR JAG SJÄLV absolut inte någon expert

på varken bröllop eller äktenskap. Mer tvärtom, skulle man kunna säga.

GRATTIS! NI VANN BOKEN ”EN NÄVE GRUS” I FÖRRA NUMRETS TÄVLING:

SID 2

EVA MELLQVIST Säljare/Skribent 0704-85 90 61 eva@succeblekinge.se

OMRÅDE: Karlskrona och Ronneby. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser.

ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE

www.facebook.com/succe

ROLAND LUNDGREN Chefredaktör 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

Ingegerd Carlsson, Ronneby och Sonny Bjarkå, Karlskrona. Vinsten kommer med posten.

Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.

DENNA TIDNING PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.


KRÖNIKAN

Ibland är det upp och ibland är det ner ”Arkebuseringen är fulländad, liket lämnar scenen”. Med dessa tunga ord lämnade en mångårigt respekterad äldre partivän representantskapsmötet med Socialdemokraterna i filmsalen på Gullberna. Året var 1985 och mitt parti hade precis spikat kommunfullmäktigelistorna inför valet i september. Jag hade, som ungdomskandidat, precis vunnit en rösträkning om en hyfsat högt placerad plats på valsedeln till kommunfullmäktige mot den äldre partivännen. Just där och då kändes det inte speciellt bra men med tiden kan jag tänka tillbaka på mötet med en litet leende. Politiken kan bitvis vara tuff och hård, framförallt då vi ska utse våra olika företrädare. I min ungdom prövade jag lite olika föreningsaktiviteter. Jag gick i söndagsskola och jag var både scout och sjöscout. Prövade på handboll i Flottans IF utan någon personlig framgång, lyckades en gång bli trea i Friggs klubbmästerskap för gruppen nybörjare (minns inte hur många vi var i nybörjargruppen men det var säkert ganska få). Jag fick tyvärr konstatera att jag inte skulle skörda några idrottsliga framgångar. Det som istället fångade mitt intresse var de unga Socialdemokraterna på Wämöskolan. Jag har alltid, sedan 1979 då jag gick med i SSU, sagt att jag ska syssla med politik så länge jag tycker det är skoj. Och tänk, jag tycker fortfarande det är skoj, riktigt skoj. Ledamot i kommunfullmäktige har jag varit alltsedan valet 1985 och idag har jag den mindre smickrande titeln ålderman i kommunfullmäktige – d v s jag är den ledamot med längst tjänstgöringsår i obruten kedja. 30 år i år, smaka på den - tänk så många sammanträden och beslut för kommunens bästa. Inte att förglömma allt kaffe och flätbitar man stoppat i sig i samband med alla dessa möten. Jag gjorde lite av en omvänd politisk karriär. 30 år fyllda blev jag Sveriges yngste ordförande i kommunfullmäktige och skulle nu företräda kommunen i många officiella sammanhang såsom internationella besök, resor till vänorter, flottbesök och förrätta borgliga vigslar.

En intressant och lärorik tid kan jag säga. Supernervös ibland men oj vad jag lärde mig mycket om allt runtomkring politiken. Ordförande i kommunfullmäktige brukar man utses till efter lång och trogen tjänst. och ibland är det ner i politiken. Mellan åren 2006 - 2014 var det ganska mycket ner för mitt parti i kommunen. Vi satt åtta år i opposition, inte jätteskoj kan jag berätta. Lägga förslag som röstas ner och skriva reservationer som biläggs protokollet (och som någon om hundra år kanske läser då hen forskar). Att vara i opposition är som ett enda långt träningsläger i väntan att få vara med och bestämma på riktigt. Sedan i höstas har jag fått det stora förtroendet att leda en oprövad men spännande blocköverskridande koalition. Att få inneha rollen som kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona är nog det finaste uppdrag man kan ha men säkert också bland de svåraste uppdragen. Jag brukar säga att Karlskrona är lite av en oslipad diamant. Vi har alla förutsättningar att lyckas. Vi ligger inte i ett bortglömt hörn i sydöstra Sverige utan vi är en port till Europa med enorma möjligheter. Jag tror på att göra saker tillsammans. Det är genom samarbete mellan kommunen, näringslivet och högskolan som vi kan lyckas. IBLAND ÄR DET UPP

Tillsammans för ett bättre Karlskrona!

KLOK EL Vi är måna om att du ska tänka klokt när du väljer elbolag. Med oss som din lokala elleverantör ger vi dig:

✓ ✓

100 % förnybar el. Du gör ett bra val för miljön när du väljer lokalt producerad och förnybar el i ledningarna från kraftvärmeverk Karlskrona.

Som lokalt elbolag återinvesterar vi i Karlskrona, vilket gynnar dig och din familj.

PATRIK HANSSON

Så tänk klokt du också! Teckna ditt elavtal på www.affarsverken.se. Har du frågor är du

JENS PATRIK WILLIS HANSSON

välkommen till oss på Norra Smedjegatan 53.

ÅLDER: Nyss fyllda 50 FAMILJ: Min kära hustru

Camilla och barnen Michell, Robin, Linus och Julia ARBETE: Kommunstyrelsens

ordförande

BOR: Torskors INTRESSEN: Fritidskock UDDA TALANG: Kan tapetsera DRÖM: Jobba utomlands

Tel 0455-783 00. www.affarsverken.se

SID 3


SUCCÉ

Nielsens bästa vintips

Ekologiska viner Jag kan erkänna att de ekologiska vinerna inte gjorde så stort intryck på mig när jag provade de första för 20 år sen. Samtidigt var det inte lika mycket prat och debatter som det är nu. Jag kom ihåg 2006 när jag jobbade för vinagenturen Oenoforos. Vi hade haft en vinprovning och gått igenom nya viner (ej ekologiska), efter provningen satt vi och pratade om trender inom vinindustrin. Redan då sa vår chef att det som är på gång är eko-viner och där måste man satsa så att man är beredd för att möta efterfrågan. Han hade rätt, många har insett nu på 2000-talet att det blivit en viktig del i vår vardag vilket i sin tur gjort att våra vinproducenter följer detta enligt lagar och förordningar så gott de kan. Idag har många vinbönder blivit medvetna om hur mycket skada kemiska bekämpningsmedel gör. Detta har den nya generationerna som har tagit över efter den gamla generationen i vinproduktionen satt som en hög prioritet. Alla har inte märkning på sina viner fast vinet är ekologiskt men detta visar att de flesta har tagit till sig informationen och de kemiska bekämpningsmedlen är i stort sett borta för kvalitetsproducenter.

Brochet Facile Sauvignon Blanc, 2267.

Montmija La Chapelle, 2124.

Summerton Organic Shiraz, 6364.

Collevite Falerio Pecorino, 2391.

i det långa loppet sa att den dör ut och kemikalierna sätter sig i vattendrag. För ett ekologiskt vin så vet man att det inte finns något bekämpningsmedel som påverkar vinrankans innandömen och att det man använder är nerbrytningsbart och bra för naturen. Idag låter man gräset växa mellan vinrankorna och insekter lever fritt bara för att få en så naturlig miljö som möjligt för vinrankan. Det finns dock fortfarande bönder som är tvungna att använda t ex. kopparsulfat och svaveldioxid som bekämpar vissa sjukdomar. Detta sprutar man utanpå växten och det sköljs bort av regn så det påverkar inte inne i vinrankan. I det ekologiska vinet så är det tillåtet men med en begränsad användning.

och jag blev mycket imponerad av att det finns över 1 000 olika viner som är ekologiska att välja på. Här är fyra tips till er. VIN 1 kommer från Frankrike från en pro-

ducent som heter Ampelidae. Vinet heter Brochet Facile Sauvignon Blanc, nr 2267, pris 71 kr. Viner finns även på box, Systembolagsnr 5389, pris 227 kr. Vinet är gjort på druvan Sauvignon Blanc från Loiredalen i Frankrike. Det är friskt, torrt och fruktig med bra syra och inslag av äpplen, färska örter och citrus. Trevligt till skaldjur och fiskrätter som pocherad fisk med smakrika såser, även till stekt fisk men inte allt för kraftfull fisk. Mitt förslag är till rödtunga, gös, torsk eller abborre där smakerna är mer mjuka och eleganta.

kommer från en producent som heter Les Domaines Auriol i LanguedocRoussillon i Frankrike. Vinet heter Montmija La Chapelle, nr 2124, 69 kr. Det är gjort på 65 % grenache, 30 % syrah och 5 % mourvèdre vilket ger ett smakrikt vin med sydfranskt medelhavsstil, generöst och varmt. Det har toner av hallon, moreller, färska örter och vanilj. Vinet är trevligt till lamm och nötkött och smakrika grytor. VIN 3

kommer från en vingård som heter Salena Estate i södra Australien och där från området Riverland. Vinet heter Summerton Organic Shiraz, nr 6364, 90 kr. Vinet är gjort på druvan Shiraz och har härliga inslag solmogen frukt med toner av hallon, lakrits, mynta och vanilj. Passar bra till fläskkött, smakrika anrättningar på kyckling och är inte helt fel till kryddstarka rätter. VIN 4

idag så ska det finnas eko-viner på vinlistan, i regel ett EFTER EKOLOGISKT VIN så finns det bioeller två vita och röda. Eller en hel vindynamiskt vin där man ska se vingården VIN 2 kommer från en producent som lista. Varför är det då så här? som en enda stor organism med självförheter Collevite i Marche på östra sidan De sista 15 åren har både konsumensörjning där allt ska ingå i ett kretslopp av Italien. Vinet heter Collevite Falerio ter och restaurangnäringen blivit noga på gården. Pecorino, nr 2391, pris 71 kr. Vinet är med närodlat, ekologiskt och kravmärkt. Naturvin är den senaste trenden på gjort på druvan Pecorino och har en mäkwww.citr Det har blivit en trend som många följer marknaden där man inte använder ketig fruktig, ungdomlig smak med inslag även när det gäller drycker. Men vad är miska ämnen alls vid odling eller framav päron, honungsmelon, persika, citrus skillnaden på ett icke ekologiskt vin och ställning av vinet. och örter. ett ekologiskt? Till sist när man tittar på vad ekologi Det passar bra till skaldjur och fisk. Er der noget så irriterende som en vinterkold bil, der ikke vil starte? Nej, men med C För ett ickeKØREKLAR ekologiskt vin så finnskan stårvi för hurtigt och vad vi gör åt det så är det lika Provaaf detsæsonens gärna till fårost med cocktail-tvivlsomme fornøjelser. Kom f spare dig for en mest det i regel kemikalier i bekämpningsmed en att vi professionel går tillbaka till våra rötter och tomater och honung till det. Det här vi- generator, væsker og remme, din Citroën og lad Citroën-tekniker teste batteri, Vinter gør det. Lige nu har vi som tilbud samt kampagnepriser på viskerblade. Bestil medlet som ska ta död på ohyra, insekter använder naturen precis vi alltid på har Starttjek net lyfter till och med kallskuret och lättgod tar start på det nye år. Kampagnen gælder t.o.m. xx.xx.08. och ogräs. Dettafå gör en att vinrankan in gjort. Så att den mår bra. Ganska enkelt. are rätter av kyckling. Många gånger kande farliga ämnena som sjunker ner i marske man väljer en Chardonnay för att det ken vilket sedan påverkar druvans restJAG HAR TAGIT MED lite förslag på ekoloska funka till mycket men det här vinetViskerbladsæt är LARS NIELSEN produkter. Det påverkar även jordmånen giska viner som finns på Systembolaget speciellt och mycket prisvärt. VINKÄNNARE originalt sæt til forrude NÄR MAN GÖR VINLISTOR

en god start på det nye

starttJek

omfatter bl.a. kontrol af:

til f.eks. xxx

· batteri · generator · remme · Væsker

CITROËN C4 CACTUS kun kr.XXX,

www.citroen.se

inkl. moms

kr.XXX inkl. moms

Nu åter för omgående leverans!

citroën køreklar: originale citroën reservedele og tilbehør, der monteres af veluddannede citroën teknikere. PLUSPAKETET INKLUDERAR: resultatet er perfekt service af netop din citroën model og dermed længere holdbarhed. tilsammen kalder vi det citroën kø

+ Automatisk klimatanläggning (ECC) + Automatisk tändning av halvljus + Extra USB-uttag + Lättmetallfälgar 16” ”Square” grå eller svart + Regnsensor (aut. vindrutetorkare)

NU FRÅN (Pluspaketet gäller för utrustningsnivå ”Feel” eller högre.) INgEN KENdER dIN CITROËN 1.095:-/MÅN.

BEdRE Från 139.900:-

ENd CITROËNBETALA ENDAST

6.900:-

Se aktuell kundprislista för information om vilka versioner som är kompatibla med Pluspaket. Pluspaket är ej kombinerbart med andra avtal eller rabatter. Citroën Sverige förbehåller sig rätten till ändringar i produkt och pris. Alla priser är rek. ca-priser. Månadskostnaden visar på förmånlig finansiering genom Citroën Finans. 30% kontantbetalning, 49% i restvärde samt 3,95% ränta. Löptid 36 månader. Aviavgift 45kr,uppläggningsavgift 595kr. Effektiv ränta 4,95%. Bränsleförbrukning vid blandad körning 3,1–4,6 l/100 km, CO2-utsläpp 82-105 g/km. Bilen på bilden är extrautrustad.

CRÉATIVE TECHNOLOGIE

C I T R O Ë N KA R L S K R O N A • g U l l b e r n aV Ä gen 29 • telefon 0455-307590 SID 4


SUCCÉN

FORTSÄTTER Stor tack till alla fina gäster!

ÖPPET HELA DAGEN!

Makalös

REA Upp till

50% rabatt

Välj bland kuddar, lakan och sängar i alla prisklasser förstås. I år har vi fler erbjudanden än någonsin.

Just nu

Spara

3.990:-

5.000:-

HILDING. Original Ramsäng 90x200 cm inkl bäddmadrass Vitsippa. (ord.pris 5.175:-)

Gourmetpizza Planka · Tapas Grill · Lunch m m Även mat för avhämtning

Spara 1.185:-

CARPE DIEM BEDS. Kornö 180x200 cm inkl bäddmadrass Prestige, exkl ben. (ord.pris 34.990:-) Nu 29.990:-

Spara 5.000:-

Just nu

7.990:-

Just nu

19.990:-

Under halva priset!

SPARA. Kontinental dubbelsäng 180x200 cm inkl bäddmadrass Toppsömn exkl ben och huvudgavel. (ord.pris 16.650:-)

Spara 8.660:-

J3 Limited Kontinental 180x200 cm inkl bäddmadrass och ben (ord.pris 27.290:-) Nu 19.990:-

Spara 7.300:-

Kvällserbjudande 99 kr 50%

Stor stark 45 kr TEMPUR. 15% rabatt på hela sortimentet. Sängar, madrasser och sovkuddar. Prisexempel: Ställbar Relaxation Cloud 90x200 cm. (ord.pris 31.110:-) Nu 26.444:-

Vi hjälper gärna till vid fester och andra tillställningar. Det är även möjligt att abonnera lokalen på kvällar. Kom in till oss eller ring för mer info: 0455 - 30 80 84.

Norra Kungsgatan 4, Karlskrona (f d Coffeehouse) Tel: 0455-308084

Spara 4.666:-

ZEBRA COLLECTION Wilma sängbord i ek, svart eller vitt. (ord.pris 2.990:-) Nu 1.495:-

Spara 1.495:-

Allt du behöver veta om sängar! KARLSKRONA/LYCKEBY - Amiralen Norra

Järavägen 9 (vid Amiralen). Tel: 0455-38 44 44. E-post: karlskrona@sova.se Öppet: Vardagar 10-19, Lördag 10-16, Söndag 11-16,

SID 5


goldhat Reklambyrå

Vårnyheter i butiken! HALVA PRISET

SVANEFORS 7685 Metervara 2 färger 120,-/m

nad av ...på all söm aror våra meterv Gäller t o m

9/3 2015.

CASAL 3-sits Soffa Tyg West i olika färger, 215x90cm, H 87cm. 4.795,KÖP TILL: Mittarmstöd 595,- Nackstöd 695,-

FJÄRIL Ljuslykta Olika färger. 75,-

Byggbara Choice!

FJÄRIL Kuddfodral 45x45cm 79,-

Bordlampa Metall/svart eller vit 299,-

t!

e Se pris

98,-

CHOICE Hörnsoffa 2,5-H-2,5 Panama Offwhite, armstöd 1, ben ek, 274x274cm. 14.995,KÖP TILL: Nackstöd 460,UGGLA Vas 3 färger, fin till tulpaner. Begränsat antal 98,-

CHOICE Komb 2,5-Modul S30 rund Tyg Delight Orange armstöd nr 2, ben i metall, 336x124cm. 9.995,- KÖP TILL: Nackstöd 460,-

SID 6

ÖPPETTIDER: mån-fre 10-18, lör 10-15, sön 12-16 www.bromollamobler.se • Tfn: 0455-36 78 80


SUCCÉ

ATT KASTA SIG UT OCH GÖRA NÅGOT TOKIGT! År 2014 var ett riktigt roligt år! Vi kickade igång åtskilliga aktiviteter och evenemang: Påsk i City – för alla barn, Loppis i Parken, Träning & Hälsa och Krogrundan för att bara nämna några. Allra roligast var att piffa till Torgfesten i temat WILD WILD WEST! Det här året kommer bli precis lika kul. Ovan aktiviteter återkommer och en hel del nya är redan på G. För att droppa några nyheter så har vi: · Denim Days - 26 - 28 mars · Krogrundan - 10 april · Vårmarknad - 23 maj · Nallen & Grodans Barnkalas i City - 6 juni skriv in 28 - 31 maj i kalendern då det för andra året i rad är dags för Karlskrona PRIDE – som i år fick ta emot QX Hederspris! Ni ser att det ÄR i City det händer va? Kort och gott, Karlskrona City är i rullning och teamet på kontoret är redo att gå all in. Jag känner därmed att mitt uppdrag på Karlskrona City är fullbordat. Jag har nått mina mål och jag är redo att anta nya tokigheter! PÅ TAL OM KUL,

KÖP

OROFLUIDO HÅROLJA 100 ml

299 KR FÅ HÅRINPACKNING 500 ml (Värde 398 kr)

PÅ KÖPET!

Det känns därför helt rätt att lämna över till nästa person. Mitt tips till den personen? Kasta dig ut, gör nåt’ tokigt och skratta mycket på vägen! Det är ungefär så min livsfilosofi ser ut. Med det sagt så innebär det att detta blir min sista krönika i Karlskrona Citys regi. Och det klassiska är att jag nu ska tacka alla avigt och rätt. Det vill jag såklart göra. Jag vill tacka alla som har skrattat med mig på vägen!

Riksgallerian, Ronnebygatan 40, 0455 - 121 30 www.salongetage.se Facebook: Etage Karlskrona

På återseende!

SARA JOHANSSON

Lyx är vår lägsta nivå

PROJEKTLEDARE, KARLSKRONA CITY

sara@karlskronacity.net

För mer information kring evenemang och aktiviteter i City, gå in på www.karlskronacity.net

Bröllop, konferens eller fest? Privat eller företag?

HYR CITYTÅGET! Tåget går att hyra året runt för alla typer av tillfällen. Mer info: www.karlskronacity.net

Glasögon inklusive progressiva glas från 795:SYNUNDERSÖKNING 1:Ord. pris pris 345:SYNUNDERSÖKNING 1:- Ord. 345:Karlskrona Borgmästaregatan 15, 0455-267 00 Karlskrona Välkommen att boka tid Borgmästaregatan 15, 0455-267 00 Välkommen att boka tid på www.specsavers.se på www.specsavers.se Ta med kupongen till ovanstående butik så får du en utförlig synundersökning av en av våra legitimerade optiker för endast 1 kr. Gäller t o m 22 mars 2015 vid köp av glasögon som finns från 395 kr. Kan kombineras med 2för1, KomplettPris och 60+, men ej med andra erbjudanden eller rabatter. Digital bild av ögonbotten och tryckmätning erbjuds alla kunder över 40 år eller vid behov.

Ta med kupongen till ovanstående butik så får du en utförlig synundersökning av en av våra legitimerade optiker för endast 1 kr. Gäller t o m 22 mars 2015 vid köp av glasögon som finns från 395 kr. Kan kombineras med 2för1, KomplettPris och 60+, men ej med andra erbjudanden eller rabatter. Digital bild av ögonbotten och tryckmätning erbjuds alla kunder över 40 år eller vid behov.

Progressiva glas avser standardglas, index 1,5. Vid val av andra glas eller ytbehandlingar tillkommer kostnad enl. ord. prislista. KomplettPris kan ej kombineras med erbjudanden eller rabatter. ©2015 Specsavers

Progressiva glas avser standardglas, index 1,5. Vid val av andra glas eller ytbehandlingar tillkommer kostnad enl. ord. prislista. KomplettPris kan ej kombineras med erbjudanden eller rabatter. ©2015 Specsavers

SID 7


SUCCÉ

KOM OCH FIRA INTERNATIONELLA KVINNODAGEN! 8 mars kl 11.00 - 15.00 Amiralen Köpcenter

Kom och mingla med oss! Vi svarar på frågor och bjuder på godis och information.

SID 8


SUCCÉ

B

R Ö

L

L O

P

När datumet för ert bröllop är bestämt så är det en mycket god idé att införskaffa en planeringskalender. Det är god investering som hjälper er att hålla ordning på allt som ska göras. Är man osäker hur allt ska genomföras så finns det mängder av goda råd och tips på olika bröllopssidor. Det finns proffs att anlita, de kan hjälpa till med de flesta av era funderingar och hur ni praktiskt ska få ut det allra bästa av er dag.

Unika smycken från Georges Guld

Salong Etage mästare på hår

Med en unik kollektion från FO Briljant som är designad av Filip Ovesson kan du själv kombinera ihop din ring. Du får ett svensktillverkat smycke och kan välja mellan 500 olika kombinationer av ringskenor, diamantstorlekar och klofattningar i rött och vitt guld som du kan blanda som du vill.

Det hänger på håret! Ja, ibland kanske det faktiskt gör det. Vad kan vara vackrare än en fantastisk håruppsättning vid ett speciellt tillfälle? Men kan alla oavsett längd eller hårkvalitet få en festfrisyr?

Pia Hartman visar hur man kan variera de olika ringskenorna med stenar i olika storlekar och fattningar. – Varje del har en liten magnet, vilket gör att man kan bygga, variera och steg för steg välja exakt hur ringen ska se ut. Extra roligt är ju att Filip Ovesson verkar och bor här i Karlskrona. – I våra ateljéer i Karlskrona och Kalmar designar och arbetar Georges ägare, guldsmed Lars Helgesson och våra guldsmeder med att skapa våra egna unika smycken. Hos oss har du möjlighet att välja en egen design efter ditt önskemål.

hittar du även Kärlekslåset, ett vackert rött lås där ni kan gravera in era namn och datum. Det ingår också varsin nyckelring eller hängsmycke som ni graverar och behåller runt halsen efter att ni satt fast låset och kastat nycklarna. En vacker kärlekshandling för såväl nykära och nygifta som de som firar många år tillsammans. HOS GEORGES GULD

– Vi kan trolla fram en uppsättning på alla typer av hår, säger Linda Schuster på Salong Etage. Ingenting är omöjligt, det går att få en fin håruppsättning oavsett om man har kort eller

långt hår, tjock eller tunt. Med extensions eller tillfälligt löshår kan man både förlänga håret, tillföra volym och få matchande eller avvikande slingor i frisyren.

SID 9


SUCCÉ

B

R Ö

L

L O

P

I Kinas kök skapas det med kärlek Qarma uppfyller dina drömmar Hos Åsa Tunell Dahlström på Qarma är det en drömvärld av tyll, spets och vackra tyger där brudklänningarna hänger i rader. Åsa är med bruden och leder henne hela vägen fram till dagen D och hjälper till med både hår och makeup. Qarma är en kombinerad butik, stylingstudio och hudvårdssalong som bland annat erbjuder ansiktsbehandling, massage, vaxning, manikyr och frans- och brynfärgning. Här hittar du allt från brudklänningar, tärnklänningar, balklänningar, festklänningar, festväskor, skor, slöjor, handskar och smycken. I produkthyllorna hittar du ett stort utbud av ekologiska hudvårdsprodukter och makeup från det svenska märket Maria Åkerberg. – Mitt bästa råd är att vara ute i god tid och boka en tid när man ska

SID 10

välja brudklänning. Ofta har man en idé om hurdan klänning man vill ha, men det finns många olika modeller och ibland går man helt ifrån det som man tänkt från första början. Slöja är till exempel något som kommit tillbaka mer och mer och inspirationen hämtas gärna från kända personers bröllop eller olika prinsessbröllop. ska gifta sig i augusti och är i butiken med sin brudtärna Ida Karlsson som kommer att vara med henne hela vägen tills det är dags för vigseln. Den ena klänningen efter den andra provas, bedöms och fotas. Susanne har tittat på olika klänningsmodeller på nätet och vet på ett ungefär hurdan klänning hon vill ha. SUSANNE JACOBSSON

I Jämjö på Orranäs Gata hittar du Katarina ”Kina” Olsson som startade upp sin verksamhet 2009 med närproducerade kakor och tårtor. Hon har alltid älskat att baka och laga mat och allt görs från grunden med lokala produkter så långt det är möjligt. I sitt fina cateringkök har hon utökat med både kall och varm mat. – Allt jag tillverkar gör jag från grunden, jag bakar alla tårtbottnar själv och rör ihop alla ingredienser som till exempel marsánkräm och mousse efter konstens alla regler. Dekorationer till mina tårtor tillverkar jag själv efter de önskemål som mina kunder har. Kärlek, kvalitet och omsorg är kryddan i mitt kök! är modernt, fräscht och har alla de faciliteter som krävs för ett riktigt mathantverk. KINAS KÖK

Här kan du beställa allt för den kompletta festen, smörgåstårtor, goda bufféer och exotiska plankor. Kinas tårtor är i en klass för sig. Välj mellan klassiska eller efter eget önskemål designade skapelser. I naturskön omgivning hos Kinas Kakor & Catering kan du även boka lokal för möte, kurs eller fest för både små och stora sällskap.


SUCCÉ

B

R Ö

L

L O

P

Vårt svar är alltid JA!

Smaralda - med det där lilla extra Tufft, fräckt, ljuvligt och något för alla. I butiken Smaralda i Riksgallerian finns både den fina klänningen till festen och den perfekta presenten. Det är ofta de små detaljerna som gör helheten, pricken över i:et. Det där lilla smycket tillsammans med klänningen som matchar färgen på känslan, det där speciella ögonblicket som kanske aldrig mer kommer igen. En vacker ram som ramar in en upplevelse som man vill spara hela livet.

ATT KYSSA EN GRODA och få en prins

är inte alls en omöjlighet eller att överlämna en kopp med romantiska blommor för sköna fikastunder. Hos Smaralda hittar du det som skänker glädje både till dig själv och till andra.

Hos oss är ingenting omöjligt och det omöjliga möjligt. Oavsett vad du vill ha eller vill att vi ska hjälpa dig med är vårt svar alltid JA! Välkommen!

Wachtmeister Galleria • KARLSKRONA www.georgessmycken.se

SID 11


SUCCÉ

B

R Ö

L

L O

P

Ernst Nymans - ett stilsäkert val Per Jansson och Håkan Brodd på Ernst Nymans har tillsammans över 50 års erfarenhet och är proffs på herrkläder för både vardag och fest. Ibland kan man få känslan att fokus ligger på bruden men det finns faktiskt mängder av plagg för både brudgum och de manliga gästerna. Per visar flera olika kostymer och västar som man kan välja mellan och därtill finns det olika och matchande accessoarer som manschettknappar, kravatter och näsdukar. – Vi erbjuder allt i klädväg för bröllop och fest och man kan välja om man vill köpa eller hyra, men oavsett vad du väljer så är vårt råd att vara ute i god tid.

väljer en klassisk stil eller om du vill ha något mer individuellt så kan du känna dig trygg i händerna på Per och Håkan. De har även den kunskap om regler och koder som kan vara bra att känna till när det gäller manlig klädsel. OAVSETT OM DU

– Vissa är osäkra på vad de ska välja och en del vet precis vad de vill ha. Jag brukar ofta be om att få se brudens klänning för att paret ska matcha varandra, säger Håkan.

& Catering

Wachtmeister Galleria, Karlskrona 0455 - 240 90 www.georgessmycken.se  Georges Guld

SID 12

Riksgallerian, Karlskrona 0455 - 121 30 www.salongetage.se

Hantverkaregatan 17B, Karlskrona 0455 - 175 00 www.qarma.se

Etage Karlskrona

Qarma - makes you beautiful

Orranäs Gata 41, Jämjö 070 - 525 25 66 www.kinaskakor.se  Kinaskakor & Catering

Riksgallerian, Karlskrona 0455 - 103 02 www.smaralda.se  Smaralda - kläder & interiör

Ronnebygatan 39, Karlskrona 0455 - 102 98 www.nymansherr.nu  Ernst Nymans Herrekipering


SUCCÉ

KÄLLA: CITYSHOPPA.SE

Trendiga dofter av renässansen

Ny meny 4 mars! Om man tittar på internationella enkäter så handlar parfymtrender 2015 mycket om fräscha ingredienser och moderna tolkningar av klassiska dofter. Tre nyckel-dofter är rabarber, mynta och te. För män är det fortfarande trädofter och dofter från havet som dominerar. Den stora övergripande trenden just nu, som bara växer sig starkare, är att dofterna ska vara autentiska och naturliga. Man har tröttnat på fejk och kemiska produkter. Detta har inte bara sin förklaring i miljötänkandet utan också i att de nostalgiska strömningarna blir allt starkare. Vi känner en trygghet i att saker och ting doftar som de gjorde förr. Våren och sommarens parfymer har alltid lite lättare, mer ”somriga” dofter medan höstens parfymer går mot det mer jordiga och mustiga. Nyckelord vad det gäller trender inom parfym för tjejer 2015 är fräscht, autenticitet, frukt och gourmet-dofter. Andra viktiga influenser är Mellanöstern och renässans-dofter (blommor). Om årets tre stora doft-trender: Rabarber är en fräsch, grön, lätt syrlig doft med inslag av röda bär. Doften mixar bra med fruktiga och blommiga aromer som framkallar en subtil skärpa. Mynta avger en sval, grön doft, med antydan av kryddor. Inslag av mynta ger alla typer av dofter en naturlig skärpa. Te erbjuder flertalet delikata dofter från Orienten, med fräscha och aromatiska karaktärer. ÅRETS PARFYM är som de flesta år återigen

den klassiska Coco Chanel. En mycket populär flaska av märket just nu är Coco Noir. Den kombinerar söta dofter med citrus och doftar mycket fräscht. Innan Coco Chanel slog sig in på marknaden runt sekelskiftet 1800/1900 så luktade alla parfymer som blommor. Coco Chanel revolutionerade dock parfymbranschen och kom med en doft och ett budskap som sa ”En kvinna behöver dofta som en kvinna och inte som en ros.” Under decennierna som följt sedan dess har kvinnans roll i samhället blivit allt mer komplex, och kombinationen av dofter har hela tiden reflekterat detta. Andra populära märken 2015 är Safari by Ralph Lauren, Bvlgari Pur Femme Perfume, Hugo XX Eau de Toilette av

Hugo Boss, Calvin Klein Euphoria, Cashmere Mist av Donna Karen och Guilty av Gucci. Herrparfymer 2015 Fyra trender är ”The Great Gatsby” (trä), ”den kärve utforskaren” (grön fougere), ”den stora vildmarken” (gröna dofter) och maskulint läder överlag. Fougeres är de dofter som blandar citrus och lavendel, söta kryddor och orientaliska träslag. The Great Gatsby utspelade sig på 20-talet. Filmen som kom för snart 2 år sedan influerar fortfarande mode och parfymdofter. Det är således klassiska mansdofter (som trä och citrus) som är de mest populära för tillfället. En annan stark trend kallas ”blått och vitt” som är en kall, ren och krispig samling dofter med fräscha, marina undertoner. Även ”sportiga” parfymer är mycket heta för tillfället. Några av de mest populära märkena bland herrparfymer är Nautica Voyage Eau de Toilette Spray for Men, Obsession av Calvin Klein och Hugo Boss Energise. ”Världens dyraste parfym”, som den ofta kallas är för övrigt Clive Christian No 1. I år har den en mycket utpräglad citrusdoft. Kändisparfymer – Beyonce´s parfym är hetast Under de senaste åren har det släppts hysteriskt många kändisparfymer. Denna trend börjar dock alltmer att dö ut, då äldre exklusiva märken istället återfår sin lyster. Förra årets hetaste kändisparfym var Beyonce´s ”Rise” som lär lukta som ”kvinnlig kraft och konsten att hitta den inre styrkan som gör kvinnor så vackra”. Vad det nu ska betyda. Mer tydligt blir det kanske när man listar ingredienser som italiensk bergamott, orkidéer och jasmin. Under året släpps ”Kate Perry Killer Queen” i en begränsad upplaga. I slutet av året, för att fira nya Bond-filmen kommer ”007 for women Eau de Parfum” att lanseras hårt.

Välkommen att prova vår nya meny från och med den 4 mars. Menyn är bred och varierad och innehåller allt från pubklassiker till goda kött- och fiskrätter.

Passa på att prova vårt kök. Måndagar och tisdagar erbjuder vi utvalda rätter från menyn för halva priset. Gäller hela mars och april. Läs mer om vårens goda erbjudande på vår hemsida.

SID 13


SUCCÉ

Färgstark träning med ”wearable technology”

Habibi FISK & RÄKOR

Sportkläderna och träningskläderna är återigen väldigt präglade av starka pastellfärger. Marinblått, svart och orange och grönt verkar vara de mest populära färgtrenderna inom sportmodet.

Öppnar 3:e mars på Stortorget, Karlskrona VI SERVERAR: Laxtallrik · Torsktallrik · Silltallrik · Rödspättatallrik Seabreamtallrik · Fiskfilétallrik · Räktallrik Med potatis, ris eller grönsaker. Även familjeportion.

HÖG KVALITÉ, SNABBT OCH BILLIGT!

Fler trender inom fitness-mode Sportplaggen 2015 är väldigt åtsittande och tillverkade i moderna material som absorberar svett och reglererar kroppstemperaturen samtidigt som de känns riktigt bekväma (nåja). Ingen sub-bransch inom modet är mer cutting edge vad det gäller material än just sportmodet! Precis som i resten av årets mode så är det mycket tryck och mönster på träningskläderna. Särskilt retro-logos är populärt för tillfället. I storstäder runtom i världen har det sakta men säkert blivit alltmer populärt att gå omkring i sina färgglada, åtsittande träningskläder även i vardagen. Vi är något skeptiska till denna trend då det är lätt hänt att man ser ut som en misslyckad superhjälte… eller skurk. Street- och sportmode kan dock skapa riktigt snygga kombinationer om man gör det rätt! Trenden med moderna material är stark, men även ekologiska material är mycket vanligt i hyllorna med sportkläder. Den mest trendiga färgen är precis som med övriga modet blått.

Öppettider: Måndag - Lördag 10.00 - 18.00 För beställning ring: 0760 - 15 73 39

Vill du visa att ditt företag finns? Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ. Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget. Du når oss på 0455 - 192 30 eller info@succeblekinge.se. Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se. Nr 05/06

KRÖNIK

Nr 2

Februa

2015

ri

Succé

Karlskr

ona/Ronneb

y

www.s

uccebl

ekinge

2014

Maj/Jun

i

Succé Karlskro

na/Ronn

eby

www.su

ccebleki

nge.se

AN

Ryggen mot rasister

.se

2014

Nr 08

Augusti

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

POLISEN

Bry t! Omtagnin g!

KarlskroKlipp ut! na Pride’s program

BILEN

Nya Kia Soul

VINN KRONA KARLS CITY’S NTKORT! PRESE

SPECIAL!

Allt för llop ditt brö

Ekologis viner

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

Succé möter

är det Ibland ibland h upp oc det ner är

rd Nya Fo - rakt eo Mond alen in i fin S

November

2014

Nr 11

KRÖN IKAN

BILEN

VINTIP

I REGN B Å ALLA FÄ GENS RGER!

RA ATT GÖ CK M EBA EN CO

Jonas Garde ll

Elaka kamraten är tillbaka BILEN

Citroën Cactus

KARLSK

POLISEN

RONA Borgmäs

taregata

n 15 ; 0455

- 267 00

; www.sp

Mötet med Hanna

ecsavers

.se

ka

onsen Salom Sanne möter Succé

KRÖNIKAN

MR LADIES NIGHT OCH MR LAS VEGAS

KRÖNIKAN

Staden i vattnet

Succé möter Martin

POLISEN

Stulna minnen

Stenmarck

HUS & HEM

KRON

atan 15

ästareg

A Borgm

; 0455

- 267 00

ers.se pecsav

; www.s

TRUMMENÄS UDDE

Nybyggarna flyttar in

KARLSKRONA Borgmästaregatan

I ETT VACKERT VINTERLAN D Succé möter Sarah Dawn

Finer

KARLSKRONA Borgmästaregatan

SID 14

15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se

15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se

KÄLLA: CITYSHOPPA.SE

KARLS

Förändra och förnya ditt hem

KLÄDER FRÅN INTERSPORT

En populär sub-trend som kommer allt starkare kallas ”Sport Glam”. Modet är helt enkelt sportigt men samtidigt glamouröst. Materialen är spektakulära som till exempel scuba, läder och siden. Dessutom är det påfallande ofta utsmyckningar på dessa kläder samt mycket surrealistiska mönster, tryck etc.

I öv r i g t har det inte hänt mycket med sportmodet jämfört med förra året. färger även vad det gäller träningsskorna som blir riktiga färgklickar i spåren i sommar. Det känns lite som att de hetaste träningsskorna 2015 kommer från Adidas. De har dessutom verkligen hakat på färgtrenden och retrotrenden och hittat en skön mix. Det är dock deras retromodeller som säljer bäst. VI SER MYCKET SKARPA

och funktionella sportkläder ser vi också en fortsatt stark trend vad det gäller huvtröjor, munktröjor etc. Vad det gäller dessa sportiga plagg är inte färgtrenderna fullt så spektakulära utan trenden lutar mer åt klassiskt ”Rocky”. En annan stark trend i löparkläder och andra sportkläder för i år teknologiska uppfinningar som registrerar puls, hastighet, position etc. Denna trend kallas ”wearable technology”. Frågan är om det någonsin satsats så här hårt på olika kollektioner av funktionella/high tech men samtidigt estetisk tilltalande och snygga träningskläder. Slutligen, årets hetaste pryl för hälsonördar, som redan vunnit stort uppmärksamhet inom modevärlden är Apples kommande smart watch: Apple watch. UTÖVER TIGHTA


SUCCÉ

Senaste trenden - att ”juica”! Just nu känns det som att ”juica” är lika normalt som att folk tittar på Melodifestivalen. För vissa är begreppet kanske helt obekant och möjligen är det jag som är aningen yrkesskadad men i princip varje dag träffar jag människor som vill nå resultat och ofta förekommer långa utlägg om hur man följer eller har följt olika dieter. Nu börjar dessutom kändisdetoxerna inspirera oss som lever och bor i övriga landet. Alltså kändisar som lever enbart på dyra juicer under en period för att rena kroppen och komma i form. Detta har en benämning och det är att ”juica”. Om du väljer att haka på trenden bestämmer du själv, men läs på om tillvägagångssätt och skaffa dig kunskap innan du bestämmer dig! jag är beredd att hänga med på juice och smoothie-trenden, speciellt under dessa förkylningstider. Det skulle dock aldrig falla mig in att enbart dricka juice. Men att göra smoothie till mellanmål och frukost, eller att mixa en grönsaksjuice som en vitaminbomb till en vanlig kosthållning, det gillar jag! Juice och smoothie är bra och nyttigt för alla, speciellt för den som har dåligt immunförsvar och inte lyckas få i sig tillräckligt med frukt och grönt i övriga måltider. DETOX ELLER INTE,

är en boost och kickstart för kroppen när du känner dig energilös och trött. Färskpressad juice är sprängfylld av vitaminer och antioxidanter. En rekommendation är att dricka 3 - 4 glas färskpressad juice per vecka. Du kan enkelt göra egen juice men om du köper färdiga, se upp för tillsatt socker! Grönsaksjuicer är oftast bättre än fruktjuicer i butik. Smoothies har både en len konsistens och är riktiga hälsobomber. Mixad frukt har en väldigt bra utrensande och energigivande effekt. De är perfekta att dricka till frukost eller som mellanmål. Tillsätt gärna extra fibrer eller superlivsmedel som krossade linfrön, alger, aloe vera och gojibär. Du kan använda både frukt, bär och grönsaker. Blanda gärna ut med havredryck eller yoghurt. Testa dig fram till din favorit och fyll upp några glas att ha i kylen hemma eller på jobbet. Smoothies mättar bättre än juice och passar alla i famlijen, stora som små. FRUKT- OCH GRÖNSAKSJUICE

Här kommer mina 3 enkla favoriter: RÖDA DRINKEN · 2 glas En riktig frisk fläkt går genom kroppen och du känner dig pigg efteråt. 2 dl hallon 2 skalade och hackade blodapelsiner 4 katrinplommon 1 dl citronvatten (går även bra med bubbelvatten med citronsmak) GULA DRINKEN · 2 glas God drink som min 2-åriga tjej älskar. Det säger väl en hel del? 1 mogen banan 1 dl hackad mango, färsk eller fryst 1 dl naturell kvarg 1 dl mjölk 1 tsk riven färsk ingefära Lite kanel Riven kokos att strö över GRÖNA DRINKEN · 2 glas Det finns godare drycker att ha i ett coacktailglas än den gröna drinken men eftersom man mår bra i hela kroppen efteråt så är det värt det. Drick ett glas och du får i dig protein, fibrer och järn. 1 dl gröna ärtor 20 färska spenatblad alt. 1 dl fryst spenat 1 msk spirulina (finns i hälsokostaffärer) 1 msk äppelcidervinäger Ca 1 dl vatten

Se fram emot ljusare dagar! I nästa nummer blir det fokus på löpning, missa inte det!

SANDRA ANDERSSON HÄLSOCOACH, WELLNESS STUDIO

VOLVO V40 YOUR EDITION

Extra prisvärda Volvo V40 Volvo V40 Your Edition är en av våra allra mest prisvärda bilar. Du får utrustningsnivå Kinetic med bland annat ECC klimatanläggning, aluminiumfälgar och konstantfarthållare. Dessutom High Performance audio med Buetooth samt bränsledriven värmare med timer. Du kan även uppgradera till utrustningsnivå Momentum för en bil utöver det vanliga. V40 Your Edition V40 T2 (120 hkl) V40 D2 (115 hk)

Nu Pris 199.500:209.500:-

Inclusive privatleasing*

3.253:-/Mån 3.412:-/Mån

Volvo Billån** 1.998:-/Mån 2.100:-/Mån Det är lätt att trivas i förarsätet på en Volvo.

VOLVOCARS.SE * Volvo Inclusive Privatleasing: Volvia försäkring, 36 mån leasing Volvofinans, Volvo Serviceavtal och Volvokort med drivmedelsrabatt.avgifter Transportstyrelsens tillkommer. Prisex * Volvo Inclusive Privatleasing: Volvia försäkring, 36 mån leasing via Volvofinans, Volvo via Serviceavtal och Volvokort med drivmedelsrabatt. Transportstyrelsens samt kostnadavgifter för försäkring tillkommer. på körsträcka mil/Billån år.* *Volvo 30% 840månader, 0 krExempelränta restvärde. Exempelränta 5,15% (Effektiv ränta: 5,58%) Ingen uppläggningsoch aviavgift Prisex beräknat påberäknat körsträcka 1.500 mil/ 1.500 år.* *Volvo 30% Billån kontant, 84kontant, månader, kr restvärde. 5,15% (Effektiv ränta: 5,58%) Ingen uppläggningsoch aviavgift tillkommer. tillkommer. Förbr. Förbr. l/100 l/100 km km bl. bl. körn: körn: 3,4 3,4 –– 7,2. 7,2. CO2 CO2 g/km: g/km: 88 88 –– 168 168 (V40D2 (V40D2 man man –– V70 V70 T4 T4 aut). aut). Miljöklass Miljöklass Euro Euro 5. 5. Bilarna Bilarna på på bilden bilden är är extrautrustade. extrautrustade. Begränsat Begränsat antal antal motormotor- och och tillval. tillval.

Våra öppettider: Måndag-torsdag 9-18 Fredag 9-17 Lördag 10-13

Telefonnummer: Karlshamn 0454-330 00 Karlskrona 0455-615 840 www.ahlbergbil.se

SID 15


SUCCÉ MÖTER

Sanne Salomonsen Att göra en comeback

Efter halva livet som sångerska utsattes Sanne Salomonsen för varje artists mardröm. Att kliva av scenen och ställa in en hel turnéplan och sluta sjunga eftersom ett sår på stämbandet gick rakt upp i hjärnan och orsakade en infarkt. Det är nio år sedan kroppen sa stopp. Halva ansiktet och en arm förlamades, men Sanne gav sig inte. Efter en lång och slitsam process tog den rutinerade sångerskan upp karriären igen och under våren kan vi se henne tillsammans med Mats Ronander i det svenska rampljuset. Bättre än någonsin. Det är med en viss rättmätig stolthet hon på nära nog perfekt svenska berättar om sin väg tillbaka. – Alltså, jag är en mogen kvinna nu och jag har gått igenom mycket för att inte tala om det här med övergångsåldern och vad det gör med röstomfånget. I början var min röst inte lika bärande som den var innan jag blev sjuk, det vill jag framhålla. Men det enda som man kan bli stark igen av är att sjunga och sjunga och sjunga. Det gällde att öva, öva och öva igen, det gjorde jag och vill säga att min röst låter bättre idag. Innan sjukdomen var rösten väldigt sliten, det är den inte nu på samma sätt. – Jag är glad över att min röst har fått ett litet djupare sound. Det är ett ljud jag kan identifiera mig med. Jag menar, jag är 59 år nu och har inte lust att låta som en 25-åring. Mitt sound är min styrka som det låter idag och jag är glad att jag fått min vokalistiska kapacitet tillbaka. med Sanne sitter hon i bilen på väg över bron vid sundet, på väg från Köpenhamn till Malmö där hon ska generalrepetera inför årets melodifestival NÄR SUCCÉ PRATAR

SID 16

med Marie Bergman. Låten ”Nonetheless” visar mycket av den Sanne hon är idag, den representerar den mognad hon beskriver. En röst som lyfter till högre nivåer och gör sig mer än väl och passar utmärkt för inte minst finstämda rockoch popballader. På scen har hon en självklar pondus och stark integritet. – Ja, det kan jag nog hålla med om. Jag tror det handlar om att leva sitt eget liv och att vara väldigt konsekvent kring vad man vill med sin musik och vara sig själv trogen. – Men det gäller ändå att inte vara rädd för att kasta sig ut i nya experiment som kan ge dig ny förankring. Jag är inte ”bange for at fejle mere”, skrattar Sanne och syftar på fjolårets hit ”Hjem” som tog revansch på allt. släppte Sanne sitt senaste album ”Hjem” som hon turnerade flitigt med främst i Danmark. Titellåten är en stark ballad och fullständigt breathtaking. I den förmedlar Sanne den styrkan hon hittat i sig själv efter sjukdomen. Själva framförandet och sångerskan bakom produktionen och texterna i sig är väldigt FÖRRA ÅRET

närvarande och övertygande. – Ja, jag har haft ett liv där jag har gått igenom mycket och jag har verkligen prövat allt. Livet ska levas på gott och ont. Låten ”Hjem” handlar helt enkelt om när man fått tillbaka sitt liv och vet hur man vill leva det. En ny och lite mer annorlunda turné står inför dörren till våren. Tillsammans med Mats Ronander och Benneth Fagerlund ska Sanne ställa sig på scen i regi av Riksteatern. En finstämd och personlig föreställning med pop, rock och blues samt smakprov som ”Den jag elsker” och ”Gör mig lycklig nu” utlovas. Kan den här föreställningen räknas som ett av dina experiment, Sanne Salomonsen i en annan tappning? – Ja, det stämmer. Vi är i full gång och ska göra en show tillsammans som bara är så underbar! Mats Ronander, Benneth Fagerlund och jag visar upp vilka vi är. Det blir intimt, vilket jag gillar jättemycket. Vi kommer att spela upp en massa låtar ur våra karriärer, många egna och några covers. Till det berättar vi anekdoter och annat ur våra liv. – Vi vill gärna att folk ska få en känsla av att de får lov att lära känna oss. Så det blir inte lika mycket av, ja du vet, rock’n roll. Det blir mycket mer intimt. Det är verkligen något som vi har sett mycket fram emot, både Mats och jag. Vi har önskat göra en sådan här föreställning i många år, men det har inte varit möjligt rent tidsmässigt, förklarar Sanne.

Även om detta nya koncept som bygger på finstämdhet inte erbjuder fullt rock-ös på scen får vi säkert se henne i skinnbyxor, mc-boots och rutiga kill-skjortor även i fortsättningen. Hon har en särpräglad stil som inte förnekar hennes epitet som Danmarks egen rockdrottning men har också alltid haft en stor publik i Sverige.

Fortsättning på sidan 18

SUSANNE “SANNE” SALOMONSEN FÖDD: 30 december 1956

i Danmark. FAMILJ: En son, svärdotter

och ett barnbarn. ANNORLUNDA TALANG:

”I’m a damn good mother!” MOTTO: ”Lev ett gott liv:

Var god mot andra och sann mot dig själv”. AKTUELL MED: Turné i regi

av Riksteatern med Mats Ronander och Benneth Fagerlund. Kommer till Karlskrona den 7 mars.


Nyhet! Spana in Mina Sidor på blekingetrafiken.se

Premiär för Mina Sidor! Nu finns Mina Sidor i Webshopen på blekingetrafiken.se. Förutom att köpa, ladda, se saldo kan du nu även registrera ditt Resekort! Genom att registrera Resekortet blir det möjligt för dig att spärra kortet om du skulle bli av med det. Du får då ett nytt kort med samma värde som vid spärrtillfället. Registrera dig på Mina Sidor idag för att ta del av dina förmåner. Vi ses på blekingetrafiken.se!

Trafikupplysning 0455-569 00 | blekingetrafiken.se

SID 17


SUCCÉ MÖTER · Har sedan debuten 1972 släppt elva soloalbum samt sex skivor med banden Sneakers och Anne Linnet Band. · Slog igenom på allvar 1988 med låten ”Den jag elsker”. Året därpå toppade hon som första danska artist den svenska album listan med skivan ”Sanne”. · Har turnerat flitigt i Sverige, bland annat med Robert Wells ”Rhapsody in rock”, 2001. · Deltog i den svenska Melodifestivalen 2005 med låten ”Higher Ground”, samt 2015 ihop med Marie Bergman, ”Nonetheless”. · Var gift med Mats Ronander, svensk rockmusiker, 1985-1992. De fick sonen Victor Ray 1988. · Är idag ensamstående och bor i Köpenhamn men planerar boende med sonen och hans familj.

Fortsättning från sidan 16 Många tjejer har under åren identifierat sig med dig och din livsstil, både i Danmark och i Sverige. Hur ser du på det? Hur pass mycket ”svensk” känner du dig? – Det är svårt för mig att säga utan att låta skrytfull, visst, många vill säkert fortsätta leva rockliv efter fyllda 50. Men det handlar om att leva efter sina ideal. Jag har alltid varit den jag är, jag tycker bäst om jeans och boots och håller mig till det. – Jag har en trogen publik hemma och fokus på att göra comeback i Danmark var störst för det kändes mest naturligt. Det är hemma i Danmark som jag har mitt skivkontrakt och mitt management. Det var i den ordningen det skulle komma. Nu är det Sveriges tur och javisst, jag känner mig uppriktigt som svensk också och vill gärna komma igång nu med turnén och att spela där. och fortsätter med att berätta om sitt stora intresse, sina hundar. – Jag har en från Mallorca och en från Grekland. Den ena tog jag bara! Han fanns där och jag tänkte att han kan ju inte bara gå runt där och dö, så han fick följa med mig hem till Köpenhamn. – Det första jag gör varje dag är att ta en promenad med mina hundar, mina streetdogs. Då går jag en halvtimme ungefär. Den tiden vill jag gå ensam för då kan jag gå och meditera lite, reflektera och fundera. Det är då jag landar och det står klart för mig var jag befinner mig i livet. SANNE VÄXLAR OM

Det kanske är någonstans där under promenaderna som nya tankar och frön till nya låtar kommer fram som kan leda till nästa skivsläpp? – Ja faktiskt. Och en ny skiva är på gång. Det finns ingen ny inspelning ännu, så långt framme är jag inte men jag håller på att arbeta med att ta fram nytt material till nästa skiva, säger Sanne Salomonsen avslutningsvis.

”Der er intet der lokker mig tilbage, ud af dette øjeblik, denne time, denne dag For jeg er landet her og jeg er præcis hvor jeg skal være. Jeg er ved at finde frem til det menneske jeg er. Jeg er ikke bange for at fejle mere lever man, er det jo hvad der sker”. (ur ”Hjem” 2014)

GUNILLA STRÖMBERG FOTO: HÅKAN LINDER

VI HÄLSAR THOMAS JOHANNESSON VÄLKOMMEN TILL OSS PÅ WIDO! DETTA FIRAR VI MED HALVA PRISET PÅ INSKRIVNINGSAVGIFTEN! Gäller vid bokning av 90-minuterslektion under mars 2015. Vi finns på Facebook

Läs mer om oss på www.walkindriveout.se!

Lite personligare Veckostädning Flyttstädning Kontorsstädning

www.blekingestad.se info@blekingestad.se 0708 422 546

Vi söker extrapersonal till Karlskrona och Ronneby. Drottninggatan 21 D, Karlskrona · 0455-188 81 info@walkindriveout.se · www.walkindriveout.se

SID 18

Det är viktigt att du är självständig, serviceinriktad och alltid sätter kundens behov i fokus. Städerfarenhet är meriterande. Körkort och mycket goda kunskaper i svenska språket är krav. Skicka din ansökan till info@blekingestad.se. Ange referens.


SUCCÉ

TIDNINGEN SUCCÉ OCH NICKLASTORP GK BJUDER IN TILL

ÅRETS HETASTE 2-MANNASCRAMBLE

29

AUGUSTI

Varje lag består av två spelare med ett spel-hcp som är 25 % av lagets totala spel-hcp. Båda spelarna slår ut från tee och därefter väljer laget från vilken bolls läge man vill fortsätta att spela och markerar denna.

STARTAVGIFT: 100 KR/PERSON TÄVLINGSGREENFEE: 0 KR

Buffémat till festen Svensk

Italiensk

155 kr/pers

165 kr/pers

Marinerad fläskfilé, kycklingklubbor, kassler, rostbiff, currypickles, vattenmelon, druvor, brieost, blandsallad, smör och bröd.

Prosciuttoskinka, vitlöksmarinerade räkor, pastrami, napolisalami, olivmix, pepperoni, gorgonzola, basilikayoghurt, melon, druvor, blandsallad, smör och bröd.

Internationell 160 kr/pers

Thaimarinerad kycklingfilé, lufttorkad skinka, rökt kalkonbröst, gravad lax, pickles, brieost, vitlöksyoghurt, hovmästarsås, druvor, blandsallad, smör och bröd.

Alla alternativ inkluderar potatissallad eller potatisgratäng

CATERING FESTVÅNING LUNCHSERVERING

Storeklimp, Gullberna Park | 0455 - 801 30

www.kallarmastaren.se

Anmäl dig redan nu på www.golf.se

Less på trötta mäklare? Anlita någon som jobbar lite hårdare och med ett äkta engagemang. Välkommen att kontakta oss och bli nöjd du också!

husmanhagberg.se SID 19


SUCCÉ

Trafiklärare Viola Ryding med trafikskolans elev Cynthia Gonzalez.

Att våga och kunna rädda liv Hjärt-lungräddning, som förkortas HLR, är en första hjälpen-behandling som ges för att få igång hjärtverksamheten och andningen hos någon som har fått hjärtstopp. För att göra den enklaste formen av hjärt-lungräddning behövs det ingen utrustning, utan det är en metod som alla kan lära sig. När du tar ditt körkort på WIDO, Walk In Drive Out ingår en grundutbildning i HLR, hjärt- lungräddning. Vi träffar Magnus Andersson som håller i kursen för eleverna. Intresset är stort och det är ofta många deltagare i grupperna. – De flesta ser det som ett mervärde, säger Magnus, det kan ju faktiskt vara en livsavgörande kunskap. Frågorna är många från de som deltar. Händelserna varierar ju och kan se helt olika ut.

Sedan handlar det även om att våga ingripa, det kan vara mycket blod och man kan ju faktiskt uppleva att det är väldigt otäckt. – Det är väldigt individuellt hur man reagerar. En del frågar om man kan göra fel, svaret är att det alltid är bättre att göra något än ingenting alls. Man behöver inte vara sjukvårdsutbildad för att lära sig hjärt-lungräddning. Det räcker att gå en kort kurs på ett par timmar för att lära sig hur

man gör. Då får man träna på att utföra hjärt-lungräddning på en docka. MÅLET MED HJÄRT-lungräddning

är att försöka hålla igång hjärtverksamheten i väntan på ambulans och sjukvårdspersonal. När hjärtat slutar slå eller andningen stannar får kroppen inte tillräckligt med syre. Hjärnan är det organ som är mest känsligt för syrebrist. Kommer inte syretillförseln igång tillräckligt snabbt är risken stor för bestående hjärnskador.

EVA MELLQVIST FOTO: ROLAND LUNDGREN

När man ger hjärt-lungräddning börjar man med så kallade bröstkompressioner. Det innebär att man använder händerna och trycker på den medvetslösa personens bröstkorg för att på det sättet få blodet att fortsätta cirkulera. Med jämna mellanrum gör man korta uppehåll och växlar till att blåsa in luft genom den andres mun med den så kallade mun mot mun-metoden, för att tillföra syre till blodet. Bröstkompressionerna ersätter tillfälligt hjärtats arbete och inblåsningarna ersätter andningen.

Låt ditt hus berätta vem du är

På Hem1 får du tillgång till ett team av professionella husbyggare, från arkitekt till inredare. Vår uppgift är att få din personlighet att ta plats mellan väggar och tak, utifrån och in. Så att ditt hus verkligen känns som du. Det kallar vi äkta valfrihet. Välkommen!

SID 20

tIHaET! k Ä VALFR www.hem1.se


SUCCÉ

Sverige. Vi har ett resultat

Välkommen till Millans Café!

Ni kan plocka bort skämskuddarna och pusta ut! Det råder inget tvivel om att SVT har tagit åt sig av kritiken från förra året. Krismötena om hur man skulle rädda SVTs flaggskepp har gett resultat. Mindre låtar, mer underhållning. Framförallt har vi nu en show som får människor att dra på smilbanden istället för att skämmas. Bra SVT! En liten undran dock. Är det fler än jag som tänkt tanken att SVT plockat bort en låt i varje deltävling för att ge Sanna Nielsen två låtar? Aldrig har vi väl hört en programledare sjunga så mycket i Melodifestivalssammanhang. Nyblivna klassiker som ”Anställd” och ”Åkarp” har blivit mer populära än övriga bidrag. Det återstår att se om det är en kupp från Sannas skivbolag eller om SVT satsar mer på underhållning än tävling. Jag tror och hoppas på det sistnämnda. har gått. Saade verkar vara storfavorit men han är långt ifrån snackisen i bubblan. Kristin Amparo som till viss mån kommit från ingenstans äger scenen i Melodifestivalen. Det är lite som om en elitidrottare skulle besöka en idrottslektion i skolan. Helt plötsligt blev resten av artisterna väldigt små. Men når det hela vägen? Kan svenska folket för en gång skull rösta på en relativt okänd men professionell artist? Eller röstar man på det där klämchecka mellogodiset för att man vill ha något att dansa till i sommar? Det återstår att se. Jag är långt ifrån övertygad om att svenska folket röstar på Amparo även om jag förstår varför hon blivit årets snackis. Det är något alldeles extra med den där kvinnan. You will see. HALVA SCHLAGERRESAN

Jag skulle t o m kunna säga att jag tycker Sverige har röstat fantastiskt bra hittills. Vilken finalfest det blir! Och då har vi inte ens hört Måns Zelmerlöf än! Måns som går ut som sista startnummer. Startnumret som brukar kallas för Björkmans trumfkort. Esset i rockärmen. Det bästa sparat till sist. Om så är fallet kan årets Melodifestival verkligen gå till historien som året när SVT vände trenden. Året när Melodifestivalen kom tillbaka och ägde Sverige. Jag vet att jag inte är objektiv men jag vågar sticka ut hakan och säga så ändå. Ja, för älskar man inte Melodifestivalen, så älskar man att hata Melodifestivalen så summan av kardemumman blir ändå någon form av kärlek för programmet. att sammanfatta tre veckor på några få tecken. Jag är helt enkelt glad, stolt och lättad över att årets Melodifestival är igång och att det blivit en sån succé. Tänk vad pinsamt om jag hade fått förpassa mig själv till ”skamvrån för extremt bortglömda TV-program” bland övriga schlagernördar. Ja, för ni ska ju inte tro att man någonsin blir botad om man är schlagernörd. En gång schlagernörd, alltid schlagernörd. Oavsett om SVT gör bra program eller inte.

SALLADSBUFFÉ

kl 11 - 14

Madeleine, Linda, Rosa och Mimmi.

Vi finns mitt på Stortorget i Militärhemmets fastighet. Hos oss erbjuds bl a: · Salladsbar · Hemgjorda smörgåsar · Varmkorv · Kroppkakor från Skeppsgossen

Insamling till Rosa Bandet pågår som vanligt under hela året.

DET ÄR OMÖJLIGT

· Hörsal med 150 platser · Läsrum med 60 platser · Trådlöst Internet · PC-kanon

VI ARBETAR MOT DOPING I SAMARBETE MED POLISEN

att jag inte bara tycker programmet fått sig en uppsving. Jag tycker låtarna håller riktigt hög klass i år. Vilken comeback för Sveriges största musiktävling (eller ja… underhållningsprogram). JAG MÅSTE SÄGA

MILLANS SUCCÉERBJUDANDE Räkmacka + Kaffe

65 kr

Ord. pris 78 kr.

· Gym · Relaxavdelning med spa och bastu

Öppet: Mån - tors 8 -18 · Fre 8 -16 Stortorget 1, Karlskrona · Tel: 0455 - 142 35 www.militarhemmet.se SOPHIA AHLIN SCHLAGERKÄNNARE

VI ÄR FASTIGHETSMÄKLARNA MED

nöjdare kunder!

Funderar du på att sälja din bostad? Kontakta oss! Vi erbjuder en mäklartjänst av hög kvalitet där vi ser till att du som kund får riktigt bra betalt för din bostad. För oss är varje kund och bostad unik och vi ger dig den uppmärksamhet du förtjänar. Vi står för engagemang, kompetens och trygghet. Välkommen att bli nöjd du också!

HusmanHagberg Karlskrona Hantverkaregatan 13 Tel: 0455-70230 · E-post: karlskrona@husmanhagberg.se

husmanhagberg.se SID 21


Svårt att ta ögonen från bilen? Ta den tid du behöver. När du är färdig, boka en provkörning.

Dynamiska LED-strålkastare Nya Ford Mondeo kommer bli din bästa vän i vintermörkret. Dynamiska LEDstrålkastare läser av allt från hastighet till omgivning och anpassar belysningen därefter. Blinkerslamporna är också mer synliga än någonsin med LED-slingor som lyser upp i böljande sekvenser när du blinkar. När sommaren och ljuset kommer finns Nya Ford Mondeo även med intelligent fyrhjulsdrift.

NYA FORD MONDEO TREND

Välkommen in på en provkörning.

KOMBITILLÄGG 7 500 :-

FRÅN

236 000 :-

Bränsledeklaration blandad körning (1,6 TDCI ECOnetic 115 hk – 2,0 EcoBoost 240 hk): 3,6 – 8,2 l/100 km, 94 – 190 g CO2/km.

Öppettider: Mån–tor 9.00–18.00 KARLSKRONA Verkstadsgatan 2 • Tel: 0455-33 66 00 KALMAR Strömsbergsvägen 1 • Tel: 0480-42 51 00

SID 22

Fredag 9.00–17.00 Lördag 10.00–14.00

www.rabergsbil.se


SUCCÉ BILEN

Nya Ford Mondeo - rakt in i finalen

Det påstås att det förekommer ett dolt krig i bilbranschen. Det ser jag bara som positivt för då blir ansträngningen desto större hos tillverkarna. Givetvis gynnar det alla som går i nybilstankar, för idag finns det inga direkt dåliga nya bilar. Likheterna kan ibland vara slående men det finns alltid något som skiljer sig. Det behöver självklart inte handla om prestanda och teknisk utrustning, vi är alla olika och jag upplever att det är väldigt personligt när vi väljer bilmodell. Överhuvudtaget så är det upplevelsen det handlar om idag, vi vill känna att vi får något tillbaka. Då skulle jag för övrigt vilja passa på att krossa myten om att bilhandlare är lika opålitliga som politiker. Idag finns inga enkla vägar i förhållandet mellan kund och säljare, det handlar om att skapa relationer och förtroende. Vi vill helt enkelt ha något extra för våra pengar, en upplevelse helt enkelt utan att vi alltid tänker på det så styr det mycket av vårt agerande.

Det var första gången som jag körde en bil med automatlåda som hade start/ stopp-funktion. Det är något som jag gillar lite extra. Bilen är utrustad med en rad avancerade funktioner som faktiskt underlättar för dig som kör. Jag brukar vara skeptisk till paneler som påminner om en instrumentpanel i ett flygplan, men här kan jag faktiskt handskas både med pekskärmen och begriper ganska lätt vad de olika reglage och knapparna är till för.

har många aha-upplevelser som till exempel inbyggda krockkuddar i bältena på baksätets två yttre platser. I min enfald såg jag framför mig hur de skulle vara stora och otympliga, men det var de självklart inte. Helt vanliga bilbälte som skyddar baksätets passagerare och även de som sitter framför. Smart!

DET SOM SLÅR MIG och som jag gillar är att det är så tyst och mjukt, jag får givetvis en låtslinga i huvudet, ”Jag flyger, jag svävar fram”. Ofta får jag en text i skallen som vägrar släppa och jag sjunger hellre än bra i bilen. Jag är en stor älskare av att kunna föra ett normalt samtal eller lyssna på musik utan både motorbuller och högljudd asfalt.

NYA FORD MONDEO

Och trots vinterdäck så rullar den tyst, det hörs inget inne i kupén och ljudisoleringen är något som Ford, enligt de själva, har lagt extra energi på. Jag är en av dem som kör med tåspetsarna, det vill säga att jag vill sitta ganska långt bak trots att jag inte mäter så högt över havet. Det kan vara ganska knivigt att få sätet inställt så att armar och ben hamnar där de ska för att det ska vara bekvämt att köra. Här upplevde jag att det var enkelt att justera in min bästa körställning.

Nya Mondeo är rymlig, det finns gott om plats i både kupén och bagageutrymmet. Hela bilen är en stor komfortupplevelse och trots att den kom sent förra året så körde den rakt in i finalen som kandidat till årets bil. Givetvis finns det massor av finesser i nya Ford Mondeo men de får du själv upptäcka när du bokar en provkörning.

EVA MELLQVIST FOTO: ROLAND LUNDGREN

SID 23


SUCCÉ

Välkommen till Wellness Studio WellNess studios filosofi handlar inte inte om snabbfixar eller mirakelmetoder.

Niklas

Vi tror på att med glädje, passion och omtanke erbjuda träning som ger dig så mycket att du vill ha en riktigt lång relation med oss. Och det spelar ingen roll om du tränat hårt i många år eller inte alls. Våra

Kajsa

instruktörer och personliga tränare hjälper dig att nå precis dit DU vill.

WellNess studios erbjuder generösa öppettider och ett mycket stort utbud av anläggningar, utrustning och instruktörer. Hos oss får du två individuella möten med en personlig tränare då ni tillsammans kommer fram till ditt träningsupplägg. Vi kallar konceptet WellnessGo och tanken är att

VARSÅGOD!

skapa bästa möjliga förutsättningar för att du skall trivas med din träning och nå dina

KLIP

P UT

OCH

TA M

ED!

mål. Dessutom får du tillgång till vår

Vi vill bjuda dig på en gratis träningsvecka.

mobil- och webbapplikation där du kan

Erbjudandet är värt 350:- och gäller t.o.m 2015-03-31, 1 gång / person.

✃ 350:-

mäta, planera och följa upp din träning – på egen hand eller tillsammans med din PT. Vi erbjuder helt enkelt lite mer.

wellnesstudio.se Ronneby, Metallgatan 1, 0457-161 00 Karlskrona, Landbrogatan 19, 0455-225 00

Wellness Studio har träningsanläggningar i: Växjö, Tingsryd, Kalmar, Karlskrona, CrossFit Karlskrona, Nättraby, Jämjö, Rödeby, Ronneby, Kallinge och Bräkne-Hoby.

KRYSSA MED KARLSKRONA CITY ÅSNA

BENDEL

GÅVA

OOOO

TÄT KLOCKSLAG

NÄSLJUD

SKÄMTTECKNARE

GENLJUDA

METAFOR

SMILA

Succé Blekinge, Nya Skeppsbrogatan 7, 371 33 Karlskrona.

MANSNAMN

NR 12 & 11

HACKA PROGRESSIVA

OCHTECKEN

UNGEFÄR JAG ANDEMÖTE

NÄVE

GAGE MATTA

KÄNSLA

KUNGÖRA

FÖRMÅGOR PORTABEL

ANDRÉES FARKOST

BETYG

TADEL

YTA TEATERKUNG

500

LITEN TUNNA

HETSAT KALIUM

OTÄCKA

NORDOST

HOPPSAN!

DUMPA

NR 14

MOTSATT NYSILVER

TELNING

NEJ I ÖST

KAN DET GÅ ÅT

VIRUS

MED GUSTAF AMNESTI

... MAJESTÄT

Namn: Adress:

SID 24

OMSORG

KARLSKRONA TENNISKLUBB BASKISK GRUPP

UTSIKT

MUSIKER STEWART

STADSKÄRNA

Vi drar tre rätta lösningar som alla vinner presentkort från Karlskrona City enligt följande: 1:a pris: 500:-, 2:a pris: 300:- och 3:e pris: 200:-. OBS! Vi tar emot ett tävlingsbidrag per person. Vid fler inskickade lösningar deltar det först inkomna bidraget.

BÖRDA

SÄTTA FRIMÄRKE

SKICKA DITT SVAR TILL:

E M VI VILL HA DITT SVAR SENAST DEN 19 MARS!

Stort grattis till förra månadens vinnare som blev: Emilia Hietala, Ronneby (500:-), Maritta Storm, Lyckeby (300:-) och Gösta Andersson, Karlskrona (200:-). Vinsterna kommer med posten.


Bygga nytt? Vi hjälper er!

ROSENHILL

2-plan / 193 m² / 6 rum & kök

ATTITYD

BALANS

1-plan / 138 m² / 6 rum & kök

2-plan / 156 m² / 5 rum & kök

SJÖHOLMEN

SÖDERHILL

1-plan / 140 m² / 5 rum & kök

1-plan / 172 m² / 6 rum & kök

Kontakta Rickard Blomgren 0455 - 800 08 · 0708-34 42 58 · rickard.blomgren@eksjohus.se

Eksjöhus Försäljningskontor i Karlskrona Silvervägen 7

Beställ våra kataloger på www.eksjohus.se

CHARM

1-plan / 118 m² / 4 rum & kök

VISION

1,5-plan / 164 m² / 7 rum & kök


BEGAGNAT OCH NYTT HOS BIL AB PETER RUDVI

KIA CEE´D SW 1.6CRDI SPECIAL EDITION 2015, 0 MIL, CASA WHITE Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Eltaklucka, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, GPS, CD, Rails, P-sensorer bak, Backkamera m m. 191 800 KR

RÄNTA NYTT & BEG

3,33 %

KIA CEE´D GT 1.6TURBO 2014, 0 MIL, RÖD ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, AUX-m Bluetooth-, IPOD- och USB-anslutning, Farthållare, Färddator, Larm, 18” LM-fälgar, Multifunktionsratt, CD, Spoiler bak, Sportstolar, Dubbla Avgasrör, Rattvärme, P-sensorer Bak, Delläder/Alcantara, 204 hk 1.6 Turbo m m. 224 900 KR

KIA SORENTO 2.2CRDI SPECIAL EDITION 2014, 0 MIL, SNOW WHITE PEARL Automat, Diesel, 4WD, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, GPS, CD, Rails, Skinn, IPOD- och AUX-anslutning, Vhjul dubb, Xenon, P-sensorer bak, 7-sits, Salomonpkt m m. 371 600 KR

BMW 120I 2006, 11 500 MIL, SVART METALLIC ABS, AC, Antisladd, Antispinn, Avtagbar drag, Farth, Färddator, LM-fälgar CD, P-sensorer bak m m ........... 99 000 KR

KIA VENGA 1,4 CRDI EX 2011, 1 850 MIL, RÖD MET Diesel, ABS, AC, Antisladd, Antispinn, USB- och AUXanslutning, Farth, Färddator, LM-fälgar, CD m m ..... 119 000 KR

CHEVROLET CAPTIVA 2,4 LS 2WD 2010, 8 390 MIL, SVARTMET ABS, AC, Antisladd, Antispinn, Farth, Färddator, LM-fälgar, CD, Rails, Extraljus ................................... 109 000 KR

KIA VENGA 1,4 CRDI EX 2011, 3 050 MIL, RÖD MET Diesel, ABS, AC, Antisladd, Antispinn, USB, Farth, Färddator, LM-fälgar, CD, AUX-anslutning m m ........ 109 000 KR

VOLVO V50 D2 DRIVE SUMMUM 2010, 7 750 MIL, RÖDMETALLIC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Drag, Bluetooth, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, GPS, CD, Rails, Xenon, P-sensorer Bak, Nyckelfri .................... 179 000 KR EXTRAPRIS 165 000 KR

BEGAGNADE BILAR

CITROËN C4 E-HDI 115 NORDIC EDITION 2013, 2 100 MIL, RÖDMETALLIC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, LM-fälgar, CD, Vhjul, P-sensorer m m ..... 159 000 KR FORD FIESTA 1.25 TITANIUM 2010, 1 280 MIL, SVART MET ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, USB, Färddator, LM-fälgar, CD, Spoiler bak ................. 119 000 KR EXTRAPRIS 109 000 KR HONDA JAZZ 1.4 COMFORT 2011, 4 500 MIL, SVART ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Färddator, Multifunktionsratt, CD .......... 99 000 KR EXTRAPRIS 89 000 KR KIA CEE´D 1,6 CRDI ECO KOMFORT 2014, 1 940 MIL, SVARTMETALLIC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, CD, IPOD-anslutning, Vinterhjul - dubb, Komfortpkt, AUX-anslutning, P-sensorer bak .......... 175 000 KR KIA CEE´D 1,6 CRDI ECO KOMFORT 2013, 2 735 MIL, MÖRKGRÅ METALLIC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, AUX-, IPOD-, Bluetooth- och USB-anslutning, Farth, Färddator, Larm, CD, Vhjul - dubb, Komfortpaket, P-sensorer Bak ........... 169 000 KR KIA CEE´D 1,6 CRDI ECO KOMFORT 2013, 2 750 MIL, VIT Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, CD, IPOD- och AUX-anslutning, Vhjul - dubb, Komfortpkt, P-sensorer bak ............... 169 000 KR KIA CEE´D 1,6 CRDI SW KOMFORT 2008, 15 400 MIL, MÖRKGRÅ METALLIC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Drag, Farth, Färddator, LM-fälgar, CD, Rails, P-sensorer bak ......... 79 000 KR KIA CEE´D SW 1,6 CRDI KOMFORT 2011, 9 300 MIL, VIT Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, LM-fälgar, CD, Rails, IPOD- och AUXanslutning, Komfortpkt, P-sensorer bak .................. 114 000 KR

KIA VENGA 1,4 CRDI EX 2011, 5 050 MIL, RÖD Diesel, ABS, AC, Antisladd, Antispinn, Färddator, CD, AUX-anslutning m m ............................................ 99 000 KR OPEL ASTRA 1.6 ECOTEC SPORTTOURER 2011, 6 000 MIL, GRÅ METALLIC ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Farth, Färddator, LM-fälgar, Multifunktionsratt, CD, Rails ..................... 99 000 KR OPEL CORSA 1,2 TWINSPORT ECOFLEX 2012, 3 980 MIL, SVARTMETALLIC ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, CD, Farth, Färddator, LM-fälgar, Multifunktionsratt, P-sensorer bak ........... 99 000 KR PORSCHE 997 TURBO CARGRAPHIC 544 HK 2008, 1 370 MIL, RÖD Automat, ACC, 4WD, Cargraphic trimkit, CD, Navigation, Bosehögtalare, Läder, Röda bälten, Sportstolar, Xenon, Sportratt m växelknappar, Farth, Färddator, Antispinn, Antisladd, 19" alufälg, Soltak, Aluminiumpedaler m m ............ 995 000 KR SAAB 9-3 1.9TID SPORTCOMBI 2008, 14 200 MIL, SILVER METALLIC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Drag, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Rails, Sportstolar m m .................. 109 000 KR EXTRAPRIS 99 000 KR

TRANSPORTBILAR ISUZU D-MAX CREWCAB KURO 2.5TD NORDIC EDITION 2015, 0 MIL, METALLIC Avdragbar moms, Automat, Diesel, 4WD, ABS, Antisladd, CD, Drag, Farthållare, Färddator, Larm, LM-fälgar, Multifunktionsratt, Skinn ....... 343 625 KR EXKL. MOMS 274 900 KR RENAULT KANGOO 1,6 E85 2010, 5 380 MIL, MÖRKBLÅ Bensin/etanol, ABS, CD, Drag, Multifunktionsratt, Vinterhjul - dubb, Alkolås m m .................................. 89 000 KR

NYA BILAR I LAGER KIA CARENS 1.7 CRDI KOMFORT 2014, 0 MIL, TITANIUM SILVER MET Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Rails, Komfortpkt, AUX-anslutning, P-sensorer m m ......... 222 700 KR KIA PICANTO 1.0 SPECIALEDITION 2015, 0 MIL, TITANIUM SILVER MET ABS, AC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Tonade rutor m m ................... 103 800 KR

SKODA YETI 1,4 TSI DSG ELEGANCE 2013, 2 260 MIL, SVARTMETALLIC Automat, ABS, ACC, Antisladdsystem, Antispinn, Drag, Bluetooth, Fart, Färddator, LM-fälgar, GPS, CD, Rails, Xenon, AUX-anslutning, P-sensorer ......................... 179 000 KR

KIA SPORTAGE 1.7CRDI SPECIAL EDITION 2014, 0 MIL, VIT Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, GPS, CD, Rails, Skinn, Panoramaglastak, Xenon, Komfortpkt, AUX, P-sensorer bak, Tonade rutor m m .................................................... 242 800 KR

VOLVO C30 1,8F KINETIC 2009, 6 750 MIL, SVARTMETALLIC Bensin/etanol, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Avtagbar drag, Farth, Färddator, LM-fälgar, Motorvärmare, Multifunktionsratt, CD ...... 119 000 KR EXTRAPRIS 105 000 KR

KIA SPORTAGE 1.7CRDI SPECIAL EDTION 2015, 0 MIL, CASA WHITE Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, GPS, CD, Rails, IPOD- och AUXanslutning, Xenon, P-sensorer, Backkamera m m .... 242 800 KR

KIA PICANTO 1,1 EX 2004, 12 000 MIL, SVART ABS, CD m m ......................... 49 000 KR EXTRAPRIS 39 000 KR

VÄLKOMMEN TILL OSS!

KIA PRO_CEE´D GT 1,6 TURBO 2014, 500 MIL, VIT MET ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, AUX-, IPOD-, Bluetooth- och USB-anslutning, Farth, Färddator, Larm, 18” LM-fälgar, CD, Sportstolar, P-sensorer Bak, 204 hk 1.6 Turbo ......... 199 000 KR KIA RIO 1.4 SPECIAL EDITION 2014, 120 MIL, RÖD MET Automat, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Antispinn, AUX-, IPOD-, Bluetooth- och USB-anslutning, Farth, Färddator, Larm, 16” LM-fälgar, Sommarhjul, CD, 15” Alu, Vhjul - friktion, P-sensorer Bak, Komfort+paket, Demobil ............... 149 000 KR KIA VENGA 1,4 CRDI ECO 2011, 3 300 MIL, RÖD Diesel, ABS, AC, Antisladd, Antispinn, Färddator, CD, AUX-anslutning m m .......................................... 114 000 KR

SID 4

KENNY 0735 - 10 16 25

Mån - tors 10 - 18 · Fre 10 - 17 · Lör 11-14 Gullbernavägen 21 · Karlskrona 0455 - 578 90 · www.rudvi.se · info@rudvi.se

VIKTOR 0708 - 11 31 31

PETER 0705 - 11 31 31

HASSAN 0736 - 75 12 42


Sporten

från insidan

med föreningarnas egna ord!

Handbollen, hockeyn och kanske även fotbollen… Karlskrona som stad håller på att förvandlas till en idrottsstad utan dess like. Lagen HIF Karlskrona och KHK är med stormsteg på väg att ta sig upp i det yttersta elitskiktet i respektive sport och det hade varit en insats utöver det vanliga sett utifrån ett Sverigeperspektiv. Visst, handbollen har varit däruppe men det har gått många år sedan sist. Hockeyn var och nosade på en plats men fick ge sig mot Mora och det var ju på den tiden Nisse Jonsson var ung så det måste ju vara minst hundra år sedan känns det som. Skall man kika på lite vad som är en gemensam nämnare mellan de här två lagen så är det absolut ledarskapet. Uffe Schefvert blev ju årets tränare 2014 i Blekinge och att Pelle Hånberg blir det 2015 är ingen gissning utan så blir det och den nyheten kan jag ge er redan nu. Jag skall inte påstå att de har samma ledarskap men de har karisma och känns som sköna människor och

det skapar en miljö som ger idrottare förutsättningar att växa i. FK Karlskrona Fotbollen har självklart sett på det som handbollen och hockeyn har skapat och helt enkelt fått skärpa till sig för att man inte skall halka efter. Detta är ett skoj konstaterande för bra insatser ger andra en måttstock att även de göra bra insatser. Jag tror dessa ambitioner som många nu har innebär att fler föreningar kommer ta nästa steg i sin utveckling. Den satsning som FK Karlskrona gör i år innebär självklart inte att man med säkerhet kommer gå igenom sin serie men den största vinsten som

jag tycker att man redan kan se är att man samlat ihop fotbollsfolket och det verkar faktiskt att man börjat jobba mot ett gemensamt mål. Värvningarna är klockrena om man ser på det så här i förväg och jag gillar självklart att man fått hem Anton ”Dahla” Dahlström som är här för att vända sin karriär tillbaks till eliten för det är i Allsvenskan han skall vara. Det gäller bara att få koll på skadorna så är han där igen. Vad gör kommunen? Däremot har jag en klar uppmaning till Karlskrona kommun – Var nu inte så förbaskat fega – Ta vara på denna framgångsvåg och det mediaflöde som idrotten skapar och gör business på det! Det värde som skapas i TV-inslag, radio och helsidor i riks-, region- och lokalmedia är värt miljoner om man skulle köpa densamma. Det är bara för marknads-

ansvariga i kommunen att haka på. Jag skulle till och med säga att idrotten i Karlskrona just nu ger de ansvariga ”öppet mål” att förverkliga det man skriver – Sweden at its best, Visit Karlskrona… Det som behövs nu är en straffskytt som rullar in bollen i öppet mål. Ha det!

MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE WWW.KARLSKRONAKANALEN.SE/BLOGG/176

Premiär i år för Succé Championship - hosted by Nicklastorp GK Den 29 augusti 2015 är det dags för Succé Championship hosted by Nicklastorp GK att spelas för första gången och den kommer spelas som en tvåmanna-scramble. Varje lag består av två spelare med ett spel-hcp som är 25 % av lagets totala spel-hcp. Startavgift är 100 kr/person. Tävlingsgreenfee 0 kr (Succé bjuder). Tanken är att du som spelare skall få uppleva en tävling utöver det vanliga. Du kan självklart redan nu anmäla dig på www.golf.se. En bra idé är att inte vänta för länge. Förutom ett riktigt starkt prisbord som vi kommer presentera i kommande nummer av Succé fram till tävlingen startar, så kommer det bjudas på en

golffest utöver det vanliga. Du kan vara beredd på många deltävlingar, musik, god mat, dryck och en dag fullspäckad av händelser. Succés modeorakel Eva kommer att vara enväldig domare i är Dagens bästa lagklädsel. Lägg märke till att det inte står snyggaste utan bästa vilket ju faktiskt skapar lite spelrum. Du kommer även kunna följa ett antal spelare, nybörjare och rutinerade golfare som kommer drillas i golfkonsten av Nicklastorps Golf Pro Martin Johannisson i olika reportage på vår hemsida och i tidningen. EN TÄVLING SOM

egen golftävling? Vi känner att golfen är på väg att hitta nya vägar och gillar de satsningar som Nicklastorp gör, inte minst det att man ger barnen i skolorna chansen att testa sporten. Att man de senaste åren hela tiden ökat antalet utövare gjorde oss lite nyfikna och ville följa vad som händer där ute på ”torpet” och deras slogan ”Det är på Nicklastorp det händer” kändes som en bra utgångspunkt. Vi skall dock varna er lite, eftersom vi själva inte är några grymma golfare som har järnkoll på vad man får och inte får göra när det gäller golftävlingar så kommer det att bli lite tokigheter. VARFÖR DÅ EN

Varför skall man inte presentera varje lag som skall slå ut med ett grymt gitarrsolo, eller trumsolo eller… Ja ni förstår själva, lite galet kommer det bli. Det börjar ju faktiskt dra ihop sig för golfsäsongen att starta och självklart skall vi få till en ”swingstudie” på undertecknad. Just nu vet vi alltså inte om detta kommer bli en studie i hur man skall slå det perfekta golfslaget eller hur man inte slår det perfekta golfslaget. Men jag måste nog ändå säga att förväntningarna lutar åt ett visst håll, men jag har haft fel förr. ROLAND LUNDGREN

SID 27


SPORTEN FRÅN INSIDAN

Erik Gannby och Gustav Samuelsson tackar publiken efter vinsten mot Tyresö senast.

JEM-kvalet i FS14 spelades i Karlskrona 6-8 februari.

HIF Karlskrona kämpar i tuff slutstrid för spel i elitserien

Ännu ett år med positivt resultat!

Intresset för handboll kokar just nu i Karlskrona. Det som många går och hoppas på är att staden ska få ett elitserielag kommande säsong. Vinnaren i Allsvenskan tar steget upp och nu pågår en dramatisk toppstrid. HIF Karlskrona leder serien med fem poäng när man har fyra matcher kvar att spela. Frågan många ställer sig i handbollsstaden Karlskrona är om HIF ska kunna hålla undan för jagande OV Helsingborg och VästeråsIrsta? Skånelaget är fem poäng efter och Västerås sju men båda har en match mindre spelad. Inget är avgjort ännu, så kampen fortsätter. (den 1 mars) möter HIF Karlskrona, OV Helsingborg i en ren seriefinal. Det är föreningens viktigaste match sedan man bildades i januari 1938. Under dessa 77 år har Hästö IF, som 2014 tog namnet HIF Karlskrona, DENNA SÖNDAG

inte varit så nära att ta steget upp till elitserien som nu. Storpublik och hög stämning väntas till matchen mot OV i Karlskrona Idrottshall. har HIF ytterligare två hemmamatcher att spela - mot Skånela IF och IFK Ystad. Allsvenskan avslutas den 29 mars då Karlskronakillarna möter HK Aranäs uppe i Kungsbacka. Vinner HIF Karlskrona Allsvenskan är laget klara för spel i elitserien nästa säsong (2015/16). Blir man 2:a, 3:a eller 4:a väntar kvalspel mot tre elitserielag och mot två från Allsvenskan. I kvalserien spelar lagen 10 matcher och de tre främsta går upp i elitserien. EFTER SERIEFINALEN

Februari månad innebär vanligtvis JEM-kval, årsmöte och årsfest för Karlskrona Tennisklubb. JEM-kvalet för flickor 14 år flöt på fantastiskt bra både ur arrangörssynpunkt och resultatmässigt för Sveriges landslag som skrällde och oseedade tog sig vidare till slutspel. Förutom Sverige så gick förstaseedade Polen vidare till slutspel som i skrivande stund ska inledas i Tjeckien. Vi håller tummarna för att de svenska tjejerna ska trivas lika bra i Tjeckien som de gjorde i Karlskrona. Samma helg som JEM-kvalet spelades var det dags för årsmöte, som även det flöt på i samma goda anda som vanligt. En välfylld årsberättelse med bland annat Sveriges enda grästurnering, godkänt bygglov och ännu ett år med positivt ekonomiskt resultat gör ju att både ideella och anställda kan känna sig nöjda med året. Årsberättelsen följdes givetvis av en ny årsplan med bland annat uppstartandet av ett NIU och byggplanerna av hardcourt- och paddelbanor gör att alla inblandade är taggade för det nya året. Tyvärr innebar mötet även avtackning av långvarige styrelseledamoten och vice-ordförande Per-Anders Lindeborg som har suttit med i styrelsen på olika poster i över 19 år. P-A har länge skött ordförandeklubban i marknadskommittén men valde i fjol att lämna över den posten till Robert Krznaric och väljer nu alltså att lämna plats i styrelsen till nytt blod medan han fortsätter att arbeta som en viktig kugge i marknadskommittén. Förutom att jobba fram den nuvarande

HIF Karlskronas försvarsspel har blivit bättre och bättre under säsongen.

HIF Karlskronas återstående matcher Söndag 1 mars

16.30 HIF Karlskrona – OV Helsingborg

Söndag 8 mars 16.30 HIF Karlskrona – Skånela IF Söndag 22 mars 16.30 HIF Karlskrona – IFK Ystad Söndag 29 mars 16.00 HK Aranäs - HIF Karlskrona

SID 28

Per-Anders Lindeborg har gjort ett ovärderligt arbete i KTK:s styrelse i nästan 20 år.

tennishallen har P-A även varit en bidragande orsak till att Karlskrona TK driver sin egen shop, har Sveriges två enda klubbägda grästennisbanor samt i nuläget arrangerar Sveriges enda internationella veterantävling. Att P-A har gjort ett fantastiskt jobb i styrelsen under alla år är ett understatement. Så klubben vill rikta ett stort tack till P-A för all tid och engagemang som han har skänkt till klubben och hoppas på många fler år som involverad medlem! Klubben avtackade även Sven Jonasson för hans fleråriga engagemang som ordförande i ungdomskommittén samt valde Andreas Bergqvist att hoppa av styrelsen efter ett år p g a tidsbrist. Nyinvalda i styrelsen blev Åsa Holmgren, Guillermo Otero och Henrik Dahl. Kvar på ordförandeposten sitter Henrik Johnsson, Christer Andersson får fortsatt förtroende som kassör och Carina Andersson är den som håller koll på allt och alla ifrån sekreterarposten. Övriga ledamöter är Robert Krznaric, Johan Säfström och Mathilda Grönblad. Maria Leijonhielm sitter som suppleant. Ingen dåligt laguppställning för 2015! Jo, eftersom internationella tennisförbundet valde att lägga JEM-kvalet en vecka senare än vanligt så krockade JEM-helgen med årsmöteshelgen och styrelsen valde då att flytta fram årsfesten till lördagen den 28 mars. Alla som spänt inväntar årets nya tränarimitationer och prisutdelningar i bland annat KM och Årets junior får hålla sig en månad till. Nu blickar tennisklubben fram emot nästa utmaning som är dygnet runt-turneringen Karlskronavakan Wilson Cup som spelas 27 februari till 1 mars. Svårt att sova eller gilla att vända på dygnet? Kom då ut till Arena Rosenholm, där spelar vi tennis dygnet runt hela helgen och som vanligt har våra arrangemang gratis inträde. Vi ses! ÅRSFESTEN DÅ?

SOPHIE LINDVALL KLUBBCHEF, KARLSKRONA TK


SUCCÉ

KONSTANT VARIERAD – HÖG INTENSITET – FUNKTIONELLA RÖRELSER

Just nu ingår även träning på alla Wellness Studios anläggningar när du tecknar årsmedlemskap på Crossfit Karlskrona!

Prova oss en vecka gratis!

KONDITION UTHÅLLIGHET STYRKA RÖRLIGHET KRAFT HASTIGHET KOORDINATION SMIDIGHET BALANS PRECISION

Anmäl dig på vår hemsida! www.crossfitkarlskrona.se Blekinges enda CrossFitanläggning

LANDBROGATAN 15

När det omöjliga blir möjligt. Aktiv Parkeringsassistans

Den aktiva parkeringsassistansen fungerar som en artificiell intelligens då den hittar luckor och parkerar åt dig, det enda du behöver göra är att gasa eller bromsa. Denna funktion och många fler arbetar tillsammans för att ge dig en bil som briljerar i både teknik och säkerhet. Provkör och upplev allt det roliga. Välkommen! Uppgradera till Titanium

10 000 :-

Ord. 20 000 :-*

Titanium innehåller: 16" alu.fälgar, Active City Stop, Ford SYNC med Röststyrning, Bluetooth, Emergency Assistance, AppLink, aut. klimatanläggning med dubbla temperaturzoner, dimljus fram, USB, färgdisplay, farthållare, eluppvärmd vindruta (Quickclear), Ford Power Startknapp och mycket mer.

Vår 1,0-liters EcoBoostmotor har, för tredje året i rad, vunnit

International Engine of the Year!

NYA FORD FOCUS TREND FRÅN

165 400 :Lägg till Teknik- och säkerhetspaketet 2.0

5 000 :-

Värde över 15 000 :-*

Bränsledeklaration blandad körning (1,5 TDCi ECOnetic – 2,0 EcoBoost): 3,4 – 6,8 l/100 km, 88 –158g CO2/km. * Erbjudandet gäller bilar med registrering senast 31 mars 2015.

Öppettider: Mån–tor 9.00–18.00 KARLSKRONA Verkstadsgatan 2 • Tel: 0455-33 66 00 KALMAR Strömsbergsvägen 1 • Tel: 0480-42 51 00

Fredag 9.00–17.00 Lördag 10.00–14.00

www.rabergsbil.se

SID 29


SUCCÉ

SUCCÉ ELLER FIASKO SUCCÉ

1

Karlskrona Pride Förra året genomfördes historiens första Pridefestival i Karlskrona och redan har man fått hederspris för sitt arbete med HBTQ-personers rättigheter. Ett pris som man fick ta emot under den stora QX-galan i Stockholm. Snacka om att sätta Karlskrona på kartan - På ett positivt sätt!!! Succé, Karlskrona Pride!

2

Lina Necksten och Emma Johansson Tjejerna bakom initiativet till Ung Cancers pärldag på Scandic Karlskrona. En riktig succé där omkring 600 fantastiska människor deltog i pärlandet av ”Fuck cancer”-armband.

3

Nattklubbsrenunion på Statt Rena julafton för alla över 30-årsstrecket! Torbjörn Bredberg heter mannen bakom de här kvällarna och han har lyckats med konststycket att få ut en himla massa 30+are på en och samma kväll! En nyhet är att Nattklubbsrenuion kommer att hållas vid fyra tillfällen. Bara i år!!! The show must go on...

4

Jessica Johansson Nu är det så många som tipsat oss om den serviceinriktade, trevliga och positiva Jessica att det med råge räcker till en plats på Succélistan. I butiken Neat Monkey, Wachtmeister Galleria hittar du henne och vi lovar: This is no monkey business...

5

Bröllopsmässan på First Hotel Statt Oj, vilken succé det blev med en bröllopsmässa mitt på en söndag och mitt i stadens mest centrala hotell! Fullt hus blev det direkt när dörrarna öppnades och man undrar om inte detta var besöksrekord för en söndag. Folk vill ha bröllopsmässa i stan!

FIASKO Huset Gud verkligen glömde På Fortifikationsgatan, mitt på Trossö har det sett ut så här länge nog nu. En ren skymf, inte bara för den här gatan utan för hela Karlskrona!

Grattis Elina Gustafsson (sekreterare i Karlskrona Prides styrelse), Karlskrona Pride toppar Succélistan! – Tusen tack! Det känns häftigt att Karlskrona Pride få ännu en hedersplats. Du åkte ju upp till QX-galan tillsammans med er ordförande Sophia Ahlin. Visste ni då att ni skulle få hederspriset? – Nej, vi visste inte riktigt vad som väntade. Men vi var ju inbjudna så vi förstod ändå att något var på gång. Vad betyder ett sådant här pris för ert arbete? – Det är otroligt kul för det bidrar ju till att vi sätter Karlskrona på kartan för något positivt. Vi har ju tyvärr allt för ofta förknippats med intolerans och främlingsfientlighet. Men priset ger också en rejäl energiboost till att fortsätta jobba för ett mer öppet Karlskrona. I maj månad är det ju dags för Karlskronas andra Pride-festival. Kan vi förvänta oss samma succé som förra året och blir det några nyheter i år? – Jag tror att årets festival blir ännu bättre! Paraden förra året var ju verkligen en succé och vi hoppas på att ännu fler föreningar, organisationer och personer vill vara med och visa vart man står i år. Temat för årets festival kommer att vara Queer så vi hoppas på att vi kan bidra till att ge mer kunskap om normkritik och queerperspektiv i samhället. Tack Elina och lycka till med årets festival!

Välkommen till oss på

KARLSKRONA Blåportsgatan · Tel 0455 - 38 80 00 KARLSHAMN Vekerumsvägen 3 - 5 · Tel 0454 - 38 80 00 Måndag - torsdag 9 - 18, fredag 9 - 17, lördag 10 - 13 www.jeppssons.se

SID 30


Välkommen till ECO-MEC - en modern anläggning

Vi servar och reparerar alla märken, är auktoriserad Kia-verkstad och anslutna till .

Dag Wellrup med 23 års erfarenhet av Toyota.

Vi eftersträvar miljösmarta lösningar i all hantering av din bil i hela reparationsprocessen!

Mats

Magnus

Ronny

Gullbernavägen 10, Karlskrona | mats@eco-mec.se (Mitt emot BilAB Peter Rudvi) Linus

Dag

Daniel

ÖPPET: Mån - Tor: 07:00 - 16:30 Fre: 07:00 - 16:30

SID 31


kia.com

Rätt teknik är avgörande, oavsett om det gäller att ta sig fram i ett nypreparerat skidspår eller på de svenska vintervägarna. Ta en tur in till oss och upplev vinterns skönaste åkning. Välkommen!

Nu kan du köra utan att köpa

Fina vintererbjudanden!

Med Kia Privatleasing kan du just nu leasa en Kia cee’d Sportswagon under 3 år från 2.990 kr i månaden med 0 kr i kontantinsats. Service och försäkring ingår!*

Just nu får du upp till 41.700 kr i rabatt på utrustning när du köper en Kia Sportage i Special Edition. Se fler erbjudanden på kia.com.

Rätt teknik är avgörande, oavsett om det gäller Rätt teknik avgörande, oavsett gäller Rätt teknik är är avgörande, oavsett omom detdet gäller att ta sig fram i ett nypreparerat skidspår eller på fram i ett nypreparerat skidspår eller attatt ta ta sigsig fram i ett nypreparerat skidspår eller påpå de svenska vintervägarna. Ta en tur in till oss och svenska vintervägarna. in till och dede svenska vintervägarna. TaTa enen turtur in till ossoss och upplev vinterns skönaste åkning. Välkommen! upplev vinterns skönaste åkning. Välkommen! upplev vinterns skönaste åkning. Välkommen!

Nu kan du köra Nu kan köra Nu kan dudu köra utan att köpa utan att köpa utan att köpa

Fina vinterFina vinterFina vintererbjudanden! erbjudanden! erbjudanden!

Med Kia Privatleasing kan du Med Privatleasing du just Med Kia Kia Privatleasing kankan du just just nu leasa en Kia cee’d Sportswagon nu leasa en Kia cee’d Sportswagon nu leasa en Kia cee’d Sportswagon under 3 2.990 kr månaden under år från 2.990 i månaden under 3 år år3från från 2.990 kr ii kr månaden med 0 kr i kontantinsats. Service med i kontantinsats. Service med 0 kr0i kr kontantinsats. Service och försäkring försäkring ochoch försäkring ingår!* ingår!* ingår!*

Just nu du till kr Just nu får du upp till 41.700 Just nu får får du upp upp till 41.700 41.700 kr kr ii rabatt på utrustning när du i rabatt på utrustning rabatt på utrustning närnär du du köper en Sportage ii Special köper en Kia Sportage i Special köper en Kia Kia Sportage Special Edition. Se fler erbjudanden Edition. Se fler erbjudanden Edition. Se fler erbjudanden på på kia.com. på kia.com. kia.com.

1.7 CRDi KOMFORT

1.6 CRDI KOMFORT

1.7 CRDi 115 HK ACTION

2.2 CRDi AUT SPECIAL EDITION

ORD. PRIS 243.900 KR

ORD. PRIS 211.900 KR

ORD. PRIS 207.900 KR

5-SITS ORD. PRIS 383.800 KR

Kampanjpris från: 224.900 kr

Kampanjpris från: 192.900 kr

Lägg till Komfortpaket: 12.900 kr

Kampanjpris från: 355.800 kr

Sportage Komfort är utrustad med bl.a. eluppvärmd läderratt, eluppvärmt baksäte, xenonljus, Bluetooth, regnsensor och LED-ljus fram och bak.

PRIVATLEASING FRÅN 3.280 KR / MÅN*

(VÄRDE 25.000 KR) Komfortpaketet innehåller bl.a. 7 säten, värme i såväl ratt som fram- och baksäte andra raden, Bluetooth, regnsensor, ACC och 17” aluminiumfälgar..

Utrustad med bl.a. 19” aluminiumfälgar, navigationssystem med sju års fria kartuppdateringar, backkamera, läderklädsel, xenonljus, eljusterbara framstolar, Bluetooth och LED-ljus fram och bak. LÄGG TILL 7-SITS: 7.000 KR

LÄGG TILL SPECIAL EDITION: 19.900 KR (VÄRDE 42.600 KR) Special Edition-paketet innehåller bl.a. backkamera, panoramasoltak, läderklädsel, navigationssystem med sju års fria kartuppdateringar, eljusterbar förarstol och ISG (start & stopp).

cee’d Sportswagon 1.6 CRDi Komfort är utrustad med bl.a. 16” aluminiumfälgar, eluppvärmd läderratt, parkeringssensor bak och Bluetooth. LÄGG TILL SPECIAL EDITION: 9.900 KR (VÄRDE 31.700 KR) Special Edition-paketet innehåller backkamera, navigationssystem med sju års fria kartuppdateringar, 17” aluminiumfälgar, panoramasoltak och elmanövrerad förarstol.

1.7 CRDi KOMFORT 1.7 CRDi KOMFORT 1.7 CRDi KOMFORT

1.6 CRDI KOMFORT 1.6 CRDI KOMFORT 1.6 CRDI KOMFORT

1.7 CRDi 115 HK ACTION 1.7 CRDi 115ACTION HK ACTION 1.7 CRDi 115 HK

2.2 CRDi AUT SPECIAL EDITION 2.2 CRDi SPECIAL EDITION 2.2 CRDi AUTAUT SPECIAL EDITION

Kampanjpris från: 224.900 kr Kampanjpris från: 224.900 Kampanjpris från: 224.900 kr kr

Kampanjpris från: 192.900 kr Kampanjpris från: 192.900 Kampanjpris från: 192.900 kr kr

Lägg till 12.900 kr Lägg till Komfortpaket: 12.900 Lägg till Komfortpaket: Komfortpaket: 12.900 kr kr

Kampanjpris från: 355.800 kr Kampanjpris från: 355.800 Kampanjpris från: 355.800 kr kr

ORD. PRIS 243.900 KR 243.900 ORD.ORD. PRIS PRIS 243.900 KR KR

ORD. PRIS 211.900 KR 211.900 ORD.ORD. PRIS PRIS 211.900 KR KR

ORD. PRIS 207.900 KR 207.900 ORD.ORD. PRIS PRIS 207.900 KR KR

5-SITS ORD. PRIS 383.800 KR 5-SITS 383.800 5-SITS ORD.ORD. PRIS PRIS 383.800 KR KR

(VÄRDE 25.000 KR) Sportage Komfort är utrustad med bl.a. eluppvärmd PRIVATLEASING FRÅN 3.280 KR / MÅN* Utrustad med bl.a. 19” aluminiumfälgar, naviga(VÄRDE 25.000 (VÄRDE 25.000 KR) KR) Sportage Komfort är utrustad med eluppvärmd bl.a. eluppvärmd PRIVATLEASING KR / MÅN* Utrustad medsju bl.a. 19” navigaSportage Komfort är utrustad med bl.a. PRIVATLEASING FRÅNFRÅN 3.2803.280 KR / MÅN* Utrustad medmed bl.a. 19” aluminiumfälgar, navigaKomfortpaketet innehåller bl.a. 7 säten, värme i läderratt, eluppvärmt baksäte, xenonljus, Bluetooth, tionssystem års friaaluminiumfälgar, kartuppdateringar, Komfortpaketet innehåller bl.a. 7 säten, värme i Komfortpaketet innehåller bl.a. 7 säten, värme i cee’d Sportswagon 1.6 CRDi Komfort är utrustad läderratt, eluppvärmt baksäte, xenonljus, Bluetooth, tionssystem med sjufria års fria kartuppdateringar, läderratt, eluppvärmt baksäte, xenonljus, Bluetooth, tionssystem med sju års kartuppdateringar, såväl ratt som fram- och baksäte andra raden, regnsensor och LED-ljus fram och bak. backkamera, läderklädsel, xenonljus, eljusterbara cee’d Sportswagon 1.6 CRDi Komfort är utrustad cee’d Sportswagon 1.6 CRDi Komfort är utrustad ratt som framoch andra raden, såvälsåväl ratt som framoch baksäte raden, med bl.a. 16” aluminiumfälgar, eluppvärmd regnsensor och LED-ljus och bak. backkamera, läderklädsel, xenonljus, eljusterbara regnsensor och LED-ljus framfram och bak. backkamera, läderklädsel, xenonljus, eljusterbara Bluetooth, regnsensor, ACC ochbaksäte 17”andra aluminiumfälgar.. framstolar, Bluetooth och LED-ljus fram och bak. med 16” bl.a. 16” aluminiumfälgar, med bl.a. aluminiumfälgar, eluppvärmd Bluetooth, regnsensor, ACC17” ochaluminiumfälgar.. 17” aluminiumfälgar.. framstolar, Bluetooth, regnsensor, ACC och LÄGG TILL SPECIAL EDITION: 19.900 KR (VÄRDE 42.600 KR) läderratt, parkeringssensor bak ocheluppvärmd Bluetooth. Bluetooth och LED-ljus och bak. Bluetooth ochKR LED-ljus framfram och bak. LÄGGframstolar, TILL 7-SITS: 7.000 TILL SPECIAL EDITION: 19.900 KR (VÄRDE 42.600 läderratt, parkeringssensor bakBluetooth. och Bluetooth. LÄGGLÄGG TILL SPECIAL EDITION: 19.900 KRbackkamera, (VÄRDE 42.600 KR) KR) läderratt, parkeringssensor bak och Special Edition-paketet innehåller bl.a. TILL 7-SITS: LÄGGLÄGG TILL 7-SITS: 7.0007.000 KR KR Special Edition-paketet innehåller bl.a. backkamera, Special Edition-paketet innehåller bl.a. backkamera, LÄGG TILL SPECIAL EDITION: 9.900 KR panoramasoltak, läderklädsel, navigationssystem med TILLKR) SPECIAL EDITION: LÄGGLÄGG TILL SPECIAL EDITION: 9.9009.900 KR KR panoramasoltak, läderklädsel, navigationssystem panoramasoltak, läderklädsel, navigationssystem 31.700 Special Edition-paketet sju års fria kartuppdateringar, eljusterbar förarstolmed med (VÄRDE (VÄRDE 31.700 KR)navigationssystem Special Edition-paketet (VÄRDE 31.700 KR) Special Edition-paketet sjufria årskartuppdateringar, fria eljusterbar förarstol sju eljusterbar förarstol innehåller backkamera, med sju ochårs ISG (start & kartuppdateringar, stopp). innehåller backkamera, navigationssystem med sju innehåller backkamera, navigationssystem med sju och(start ISG (start & stopp). och ISG & stopp). års fria kartuppdateringar, 17” aluminiumfälgar, års fria kartuppdateringar, 17” aluminiumfälgar, års fria kartuppdateringar, 17” aluminiumfälgar, panoramasoltak och elmanövrerad förarstol. panoramasoltak och elmanövrerad förarstol. panoramasoltak och elmanövrerad förarstol.

Alla erbjudanden gäller levererade bilar t.o.m. 31/3-2015 eller så långt lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. Bränsleförbrukning blandad körning Kia Sportage 5,2-7,2 l/100km, C0₂-utsläpp 135189 g/km.; Kia cee’d Sportswagon 4,5-6,6 l/100 km, CO₂-utsläpp 117-149 g/km; Kia Carens 4,9-7,1 l/100 km, CO₂-utsläpp 129-164 g/km; Kia Sorento 6,8 l/100 km, CO₂-utsläpp 178 g/km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 5. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade. *Kia Privatleasing:36 mån, månadskostnader inkl. moms exkl. uppläggnings- och aviavgift. Rörlig ränta. Max körsträcka 1500 mil/år, övermil debiteras. Sedvanlig kreditprövning sker. Slitagedelar, övriga reservdelar och ev. tillval från kund ingår inte i priset. Med reservation för eventuella tryckfel.

Alla erbjudanden gäller levererade bilar t.o.m. 31/3-2015 eller så långt lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. Bränsleförbrukning blandad körning Kia Sportage 5,2-7,2 l/100km, C0₂-utsläpp 135-189 g/km.; Kia cee’d Sportswagon 4,5-6,6 l/100 km, CO₂-utsläpp 117-149 g/km; Kia Carens 4,9-7,1 l/100 km, CO₂-utsläpp 129-164 g/km; Kia Sorento 6,8 l/100 km, CO₂-utsläpp 178 g/ km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 5. Lokala prisavvikelserkan förekomma. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade. *Kia Privatleasing:36 mån, månadskostnader inkl. moms exkl. uppläggnings- och aviavgift. Rörlig ränta. Max körsträcka 1500 mil/år, övermil debiteras. Sedvanlig kreditprövning sker. Slitagedelar, övriga reservdelar och ev. tillval från kund ingår inte i priset. Med reservation för eventuella tryckfel.

Mån - tors 10 - 18 · Fre 10 - 17 · Lör 11-14

Alla erbjudanden gäller levererade bilar t.o.m. 31/3-2015 eller så långt lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. Bränsleförbrukning blandad körning Kia Sportage 5,2-7,2 l/100km, C0₂-utsläpp 135Alla erbjudanden levererade bilar t.o.m. 31/3-2015 eller så långt räcker. Erbjudandena ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. Bränsleförbrukning blandad körning Kia Sportage 5,2-7,2 l/100km, C0₂-utsläpp Alla erbjudanden gällergäller levererade bilar t.o.m. 31/3-2015 eller så långt lagretlagret räcker. Erbjudandena kan21 ejkan kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. Bränsleförbrukning blandad körning Kia Sportage 5,2-7,2 l/100km, C0₂-utsläpp 135- 135Gullbernavägen · CO₂-utsläpp Karlskrona 189 g/km.; Kia cee’d Sportswagon 4,5-6,6 l/100 km, CO₂-utsläpp 117-149 g/km; Kia Carens 4,9-7,1 l/100 km, 129-164 g/km; Kia Sorento 6,8 l/100 km, CO₂-utsläpp 178 g/km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 5. Lokala prisavvikelser 189 g/km.; Kia cee’d Sportswagon 4,5-6,6 l/100CO₂-utsläpp km, CO₂-utsläpp 117-149 Kia Carens 4,9-7,1 l/100CO₂-utsläpp km, CO₂-utsläpp 129-164 Kia Sorento 6,8 km, l/100CO₂-utsläpp km, CO₂-utsläpp 178 g/km. Testerna är gjorda EU-körcykel och miljöklass Euro 5. Lokala prisavvikelser 189 g/km.; Kia cee’d Sportswagon 4,5-6,6 l/100 km, 117-149 g/km;g/km; Kia Carens 4,9-7,1 l/100 km, 129-164 g/km;g/km; Kia Sorento 6,8 l/100 178 g/km. Testerna är gjorda enligtenligt EU-körcykel och miljöklass Euro 5. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade. *Kia Privatleasing:36 mån, månadskostnader inkl.· moms exkl. uppläggnings- och aviavgift. Rörlig ränta. Max körsträcka 1500 mil/år, övermil debiteras. Sedvanlig kreditprövning sker. Slitagedelar, övriga 0455 578 90 · www.rudvi.se info@rudvi.se kan förekomma. Bilarna på bilderna kanextrautrustade. vara extrautrustade. *Kia Privatleasing:36 mån, månadskostnader inkl. moms exkl. uppläggningsoch aviavgift. Max körsträcka 1500 mil/år, övermil debiteras. Sedvanlig kreditprövning sker. Slitagedelar, kan förekomma. Bilarna på bilderna kan vara *Kia Privatleasing:36 mån, månadskostnader inkl. moms exkl. uppläggningsoch aviavgift. RörligRörlig ränta.ränta. Max körsträcka 1500 mil/år, övermil debiteras. Sedvanlig kreditprövning sker. Slitagedelar, övrigaövriga reservdelar och ev. tillval från kund ingår inte i priset. Med reservation för eventuella tryckfel. reservdelar och ev. tillval från ingår kund ingår inte i priset. Med reservation för eventuella tryckfel. reservdelar och ev. tillval från kund inte i priset. Med reservation för eventuella tryckfel.