Page 1

Editie 1 • 5 juni 2015 • academievanverbeelding.nl

VERBEELDING

Dream it! Make it! Share it!


2 Dream it! Make it! Share it! | Verbeelding Magazine

Colofon Deze uitgave is een initiatief van:

Eindredactie, Teksten en interviews Roxanne Coelman roxannecoelman.nl

Organisatie Gonneke Bennes bythehand.nl

in opdracht van:

Grafisch ontwerp

Fotografie

Laurens Wonnink studioindex.nl

Tessa Wiegerinck tessawiegerinck.com

Illustraties

Annelies Mol anneliesmol.nl

José Boekema joseboekema.nl

Over deze uitgave Dit magazine is een unieke vorm van verslaglegging van één van de vijf lezingen ‘Dream it! Make it! Share it!’ van de Academie van Verbeelding. Wink, een initiatief van zelfstandig ondernemers uit Twente, heeft dit magazine grotendeels op locatie, tijdens het evenement op 5 juni 2016 vorm en inhoud gegeven. Voor meer informatie over dit initiatief, kunt u contact opnemen met projectleider Gonneke Bennes (gonneke@bythehand.nl). © Dit is een uitgave van de Academie van Verbeelding in samenwerking met Wink. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. De Academie van Verbeelding en Wink zijn niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.


Verbeelding Magazine| Dream it! Make it! Share it! 3

Inhoud

4 Over inspiratie gesproken

12 Marijke Timmermans

6 In bewondering

14 Annemieke Koster

8 Kristin Neidlinger

16 Nog meer‌


4 Dream it! Make it! Share it! | Verbeelding Magazine

Over inspiratie gespr

Deze lezingen­­serie is er om studenten te inspireren.

Het vlak tussen kunst en industrie spreekt mij aan.

Mariëlle Stoelinga Docent Creative Technology

Peter Ory Directeur, Keizer stoffeert


Verbeelding Magazine| Dream it! Make it! Share it! 5

roken:

In any lecture you’ll find inspiration and motivation.

De combi tussen mode en techno­ logie is fascinerend

Robin Schmidt Student Creative Technology

Rosa Amptmeijer Student Creative Technology


6 Dream it! Make it! Share it! | Verbeelding Magazine | 5.06.2015

In bewondering


8 Dream it! Make it! Share it! | Verbeelding Magazine

Kristin Neidlinge Wat is de toekomst van wearables en smart materials?

Kristin Neidlinger is ontwerper. En niet zomaar één. Als ‘future concepts designer’ ontwerpt ze fashion die emoties van mensen laat zien. In de snelle wereld waarin iedereen van alles met elkaar deelt, klinkt dat interessant, is het niet?


er

Verbeelding Magazine| Dream it! Make it! Share it! 9


10 Dream it! Make it! Share it! | Verbeelding Magazine

‘De sweater g jij en je omgevin Niks te verbergen Een ‘GER mood sweater’ (Galvanic Extimacy Responder) heet het pronkstuk van Kristin. Een strak ontworpen witte sweater, met een grote opvallende kraag. Hoogstaande fashion. Maar dat niet alleen. Het is een ‘sensitive sweater’, zoals ze zelf zegt. Ben je nerveus? Dan kleurt de kraag blauw. Ben je opgewonden en energiek? Dan verschijnt er een rode gloed. Een heuse emotie-weerspiegelaar dus, gemaakt van LED verlichting. Je hebt niks te verbergen als je deze sweater draagt.

Communicatiemiddel Hoe kan een sweater zo slim zijn? Kristin vertelt dat de sweater reageert op zweetsensoren in je handen. Het transpiratieniveau is data die door hoogstaande technologie vertaald wordt in opvallende kleuren. Ooit ontwierp Kristin dit kledingstuk voor de gezondheidszorg. Mensen met autisme konden het als communicatiemiddel gebruiken, want het zendt vele boodschappen uit. Zowel voor de drager

van de sweater zelf - het geeft mensen feedback over welke emotie ze op dat moment ervaren - maar ook voor de omgeving ben je een open boek. Mensen om je heen zien hoe jij je voelt. Dat kan in sommige gevallen best handig zijn. Maar het is vooral ook erg mooi om te zien.

Emotionele duurzaamheid Design speelt een grote rol in ‘wearable tech’, zegt Kristin. Veel technologie is statisch. Gadgets; what you see is what you get. Zo zijn de ontwerpen van Kristin niet. Als ontwerper wil ze het anders doen, ze wil emotionele duurzaamheid creëren. En intimiteit naar buiten verplaatsen. Dat klinkt ingewikkeld, maar is het niet. De ‘mood sweater’ is het ultieme voorbeeld. Het is een sweater waarmee je een relatie voelt, iets dat je graag wilt dragen. Je wilt de sweater lang bij je houden, omdat je een band creëert zodra je het draagt. De sweater kent je immers door en door, het kent jouw emoties.


Verbeelding Magazine| Dream it! Make it! Share it! 11

geeft veel feedback ng zien hoe je je voelt’ Van data naar design Dit is de toekomst, voorspelt Kristin. Fashion niet alleen om te dragen, maar meer dan dat. Fashion als communicatiemiddel. De sensoren worden steeds slimmer en we zijn in staat om steeds meer bruikbare data te verzamelen en om te zetten in design. Hierdoor kan fashion meer intuïtief worden. En dat is wat we willen.

Zoals in sociale netwerken van nu: we willen delen en met elkaar in verbinding komen. Wie weet heeft Kristin gelijk. Ze is zelf overtuigd: ‘I am very excited for the future’ zegt ze bevlogen. Van deze future concepts designer gaan we hoe dan ook nog meer horen.

Foto’s GER mood sweater: sensoree.com


12 Dream it! Make it! Share it! | Verbeelding Magazine

Marijke T immermans Marijke Timmermans, onderzoeker en docent aan de hogeschool Saxion in Enschede, houdt van innoveren ĂŠn van textiel. In de onderzoeksgroep Smart Functional Materials werkt ze hard aan de vernieuwing van textieltoepassingen.

Sensoren in textiel Ik ben op dit moment vooral bezig met 3D printen van - en op textiel. En daarnaast met het zogenaamde SAX shirt, waarin we sensoren in textiel integreren. We maken een soort draagbaar sensor shirt, voor bijvoorbeeld de brandweer en topsporters. Die sensoren meten de hartslag, ademhaling en temperatuur. Als we naar sporters kijken, is dit echt een uitkomst. In de praktijk kan dit shirt uitputting

voorkomen. Een sporter krijgt dan tijdig een signaal, bijvoorbeeld via een soort buzz-systeem: trillingen geven de sporter feedback over zijn status van uitputting. De sporter kan dan zelf een stap terug doen. Als een trainer of iemand naast het veld de informatie ontvangt, kan de sporter van het veld worden gehaald, voordat uitputting optreedt.


Evenement Jaartal Verbeelding Magazine| Dream it!Titel MakeMagazine it! Share it!13 13

Spannend ontwikkelingsproces 3D printen van textiel, dat zit nog middenin een spannend ontwikkelingsproces. Vooral omdat textiel zelf zo goedkoop is. Als je naar de consumentenmarkt kijkt, biedt het 3D printen een uitkomst als het over massa-afval gaat. Het zou mooi zijn dat een 3D-print na gebruik ook weer terug kan naar het materiaal zelf, zodat er weer wat nieuws van gemaakt kan worden. Ik weet niet hoe lang dat gaat duren en of het ooit mogelijk gaat worden. Wij houden ons hier mee bezig. Ik vind het in ieder geval een uitdaging om met textielinnovaties bezig

te zijn. We doen het in Nederland goed op gebied van innovaties. We hebben relatief weinig mensen, maar toch gebeurt er op het gebied van textiel van alles hier. Wij werken hier in Twente met een technische textielafdeling, dat is vrij uniek in Nederland. Er zijn hier ook veel goede fashiondesigners die technologie toepassen. Wij hebben bijvoorbeeld Iris van Herpen en Pauline van Dongen. Voor een klein land als Nederland doen we het op textielgebied volgens mij best goed!


14 Dream it! Make it! Share it! | Verbeelding Magazine

Annemieke Koster Als er iemand is die van haar dromen haar werk maakt, is het Annemieke Koster wel. Vol passie en met een glinstering in haar ogen vertelt ze over haar plan om van Enschede weer een textielstad te maken. Duurzame denim Ik maak zelf veel kleding en ik wilde op een gegeven moment een mooie stof voor een jas kopen. Maar ik kon nergens stof van écht goede kwaliteit vinden. Daarnaast viel het me op dat mensen weinig weten over de kleding die ze dragen. Hoe wordt kleding gemaakt? En welke materialen worden er gebruikt? Weinig mensen weten dat. Ikzelf ook niet, dus daarom besloot ik op onderzoek uit te gaan. In Nederland wordt bijna nergens de volledige samenstelling van de stof

vermeld. Je koopt een stof en dan staat er bijvoorbeeld “katoen”. Dat is het dan. Het is gemengd met iets anders, maar met wat dan?

‘Ik wil van Enschede weer een duurzame textielstad maken’ Daar kom je niet zomaar achter. Opeens dacht ik: “ik moet geen onderzoek meer doen. Ik moet gewoon aan de slag”. Toen heb ik ontslag genomen en ben ik de

textielfabriek gestart. Met de textielfabriek wil ik zo lokaal mogelijk produceren. Mensen op een andere manier naar stof laten kijken. Kwaliteit staat voorop, maar lokale productie ook. Ik ben nu een jeans aan het ontwikkelen van gerecycled denim en linnen. Het wordt een spijkerstof die op een veel duurzamere manier is gemaakt dan vele andere stoffen. Met grondstoffen uit de regio.


5.06.2015 | Verbeelding Magazine| Dream it! Make it! Share it! 15

Textiel dichtbij de mensen Klanten betalen bij mij wat meer per meter, maar hoeven niet zoveel af te nemen. En dus minder weg te gooien. En ze weten wรกt ze afnemen. Ik heb een communicatie achtergrond, dus ik ga ook boekjes, labels - eigenlijk alle communicatie-uitingen die een ontwerper of kunstenaar mogelijk nodig heeft

- leveren. Door samen te werken met vakmensen en pioniers, die samen met mij een duurzame en vooral ethische textielindustrie willen ontwikkelen, hoop ik dat ik textiel weer dichtbij mensen kan brengen. Letterlijk en figuurlijk. Dat is mijn droom. Meer informatie: www.enschedetextielstad.nl


Evenement Jaartal Titel Magazine 16

Nog meer... In mei en juni 2015 organiseerde de Academie van Verbeelding de inspirerende lezingencyclus ‘Dream it! Make it! Share it! Over creative technology, actuele techniek en innovaties, waarbij studenten en het bedrijfsleven elkaar ontmoetten. Lees, kijk en beleef meer over de lezingen.

Verbeelding  

‘Verbeelding’ is een verslag van Wink van één dag uit de lezingencyclus ‘Dream it! Make it! Share it!’ van de Academie van Verbeelding.

Verbeelding  

‘Verbeelding’ is een verslag van Wink van één dag uit de lezingencyclus ‘Dream it! Make it! Share it!’ van de Academie van Verbeelding.

Advertisement