Bastad

Page 1

En tidning för alla nyinflyttade i Båstads kommun
NY i nflyttad Nöjen, kultur och utbildning 2023

Välkommen till Båstads kommun!

Nyinflyttad.

Utgivare: Tidningshuset Storstadspress AB. Bolaget grundat 1898. Ansvarig utgivare: Alexander Eriksen. Annonsavdelning: Camilla Grener Adress: Box 55157, 501 14 Borås.

Telefon: 010-160 09 00. E-post: info@storstadspress.se Hemsida: www.storstadspress.se

Text: Tidningshuset Storstadspress AB. Omslagsbild: Shutterstock. Övriga bilder om inget annat anges: Shutterstock

Nyinflyttad distribueras till samtliga nyinflyttade varannan vecka under perioden september 2022 september 2023

Båstads kommun.

Grafisk form: Tidningshuset Storstadspress AB. Tryck: Bold Printing Mitt, Sundsvall, 2022. Papper: Miljöcertifierat enligt ISO 9001 och ISO 14001.

Som nyinflyttad har du fått tidningen med posten, dina adressuppgifter har vi hämtat från SPAR. Vill du veta hur vi hanterar dina personuppgifter hittar du denna information i vår integritetspolicy som finns på www.storstadspress.se/dataskydd
2
i

Det unika, böljande och kontrastrika landskapet på Bjärehalvön omges av hav och fantastiska vyer och inbjuder till en mängd aktiviteter året runt.

Båstads kommun har en lång tradition av idrotts- och kulturliv och har blivit känt världen över för bland annat tennis. Det finns ett blomstrande föreningsliv i Båstad och på Bjäre med ett rikt utbud året om. Idrottsföreningarna präglas av mångfald och ett fantastiskt engagemang för folkhälsa både för barn och vuxna.

Bjäre är en stolt grön bygd med ett livaktigt näringsliv och många olika typer av företag, från stora koncerner till småföretag. Halvön har ett strategiskt mycket bra läge och med två tågstationer, en flygplats och närheten till E6 finns goda möjligheter att arbetspendla och att nå såväl Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn på ett snabbt och smidigt sätt.

De som redan bor, lever eller verkar här vet vilka fantastiska förutsättningar Bjäre erbjuder för ett bättre sätt att leva. Förhoppning är att även du ska upptäcka detta.

Välkommen till Båstads kommun!

3
Foto: Photosbypatrik/Shutterstock

Massor av aktiviteter året runt

I Båstads kommun blandas småstadsidyll med jordbrukslandskap, äppelodlingar, hav och skog. Här finns ett rikt föreningsliv med många möjligheter till en aktiv livsstil. Här kan du ägna dig åt sport, hitta ett andningshål i vardagen och fyll på med kraft och energi.

Här följer ett axplock av vad kommunen har att erbjuda.

Bad och simning

Med närheten till havet finns många möjligheter till uppfris kande bad utomhus, men även tempererade bassänger för den som föredrar det.

Bassänger

Centralt i Båstad hittar du Malenbadet – nordens första tempererade saltvattenpool. Här finns en stor lek- och plask bassäng, bubbelfontäner, lekplats med olika gungor, under visningsbassäng, vattenrutschkana och en 50-meterspool med friskt och skönt havsvatten.

Badplatser

I kommunen kan du hitta många underbara stränder och badbryggor att ta ett dopp från. Det finns nio kommunala EU-badplatser där man under sommartid mäter temperatur och vattenkvalitet. I Torekov hittar du ett tillgänglighetsan passat bad längs hamnens östra pir. Alla badplatser hittar du på www.bastad.se.

Båtliv

I Båstads hamn hittar du både fasta hamnplatser, säsongsplat ser samt gästhamn. Hamnen ligger med bästa läge omringad av restauranger och kaféer, nära badstränder och centrum. I hamnen har du bland annat tillgång till toalett, dusch, tvätt stuga, grillplats, fri Wifi, mastkran, miljöstation, sugtömning, sjömack bensin och diesel.

Friluftsliv

På Bjärehalvön har både nya och erfarna vandrare chans att prova på både energikrävande backar längs Hallandsåsens branta sluttningar samt flackare sträckor på små slingrande vägar eller stigar utmed havet.

Hovs Hallar

Här möts Hallandsåsen och havet på ett dramatiskt sätt med höga uppspruckna klippbranter, raukar, klapperstensfält och grottliknande formationer. Hovs Hallar är det brantaste kust partiet på Bjärehalvön och har beskrivits som sagolikt, nästan utomjordiskt.

Grevie backar

Naturreservatet som är en oas för stressade själar och en verk lig upplevelse för alla natur- och kulturintresserade. Området domineras av rullstensåsar som ringlar sig fram likt långa ormar.

Hallands Väderö

Upptäck Kattegatts pärla genom att hoppa på Väderötrafi

Hovs Hallar
4

kens turbåtar. Här kan du ta dig runt ön längs stigar, bada, fiska krabbor och besöka Väderömuseet. Har du tur kan du se säl på västsidan.

Bjäre banvall

Banvallen är en gång- cykel och rekreationsled som sträcker sig mellan Entré Båstad till Förslöv. Leden är utmärkt för cyk ling, vandring, ridning och liknande rekreationsformer. Största delen av leden är asfalterad, vilket gör den framkomlig för både rullstol, rullator och barnvagn. På det gamla stationsområdet i Grevie finns toalett, möjlighet att pumpa cykeln och tillgång till friskt vatten.

Kustslingan

Följ den tolv kilometer långa slingan som sträcker sig genom två kommuner - från Malenskogen mot Öresjön, till stationen i Båstad, in i Allarp och Laholms kommun med Skummeslövs södra sanddynsreservat. På vägen tillbaka följer du slingan längs kusten vid Hemmeslöv.

Idrottsanläggningar

I Båstads kommun finns möjligheter till spontanidrott och aktiviteter året om. Det breda utbudet tillsammans med ett stort antal aktiva föreningar gör att det finns något för alla i kommunen. Här följer ett mindre urval av utbudet.

Golfbanor

Bjärehalvön är en självklar destination för många golfare och här har banorna öppet i stort sett året om. Sommargreenerna öppnar ofta mycket tidigt på våren.

Bjäre Golfklubb är en 18-hålbana som ligger strax utanför Båstad. Speciellt med Bjäre Golfklubb är utsikten som sträcker sig över Skälderviken och Kullaberg. På Båstad Golfklubb kan du spela golf med hög klass. Banan kännetecknas av en intressant arkitektur och en fantastisk utsikt över Laholmsbuk ten. Sönnetorps Golfklubb är belägen mitt på Bjäre och är av medelsvår karaktär. Torekovs Golfklubb är en av de äldsta i

landet. Längst ut på Bjärehalvön och med utsikt över Kattegatt har man spelat golf sedan 1924. Åkagår dens Golfklubb ligger på vackra Bjärehalvön mellan Grevie och Förslöv, ca 7 km från Båstad. Golfbanan på 18 hål är öppen och ligger i ett kuperat landskap med utsikt över Skälderviken och Hallandsåsen. På Äppelgårdens Golfklubb spelar du golf mitt i en äppelodling. Golfbanan är på 18 hål i en unik miljö med skiftande karaktär.

Tennis

Tennis är en sport som på många sätt är synonym med Båstads kommun. Sporten har spelats på Bjärehalvön i över hundra år och än idag enga gerar den både gammal som ung bland kommunens invånare. Varje sommar blir Båstad också samlingspunkt för tusentals tenni sintresserade under de populära ten nisveckorna. Det finns ett stort utbud av tennisbanor i Båstads kommun, allt från inomhusbanor, till banor på både gräs och grus.

Utegym

I kommunen finns flera utegym för allmänheten, både kom munala och föreningsägda. I Båstad finns tre utegym och i hela kommunen sex stycken totalt.

Skatepark

Båstad skatepark är en 600 m2 stor skatepark belägen i cen trala Båstad på Hundestedsvägen. Det är en modern betong park med bowl och streetyta med bland annat banks, ledges,

rails, trappa och quarters. I skateparken är det tillåtet att åka skateboard och BMX och under vissa tider även scooter och kickbike.

Motionsspår

Det finns två elbelysta motionsspår i kom munen, ett i Båstad och ett i Förslöv. Besök bastad.se för att hitta kartor över motionsspåren

Föreningar

Dessutom finns det ett stort antal föreningar där du kan utöva fler fritidsaktiviteter inom idrott eller kultur, som exempel fot boll, bordtennis, ridning, hantverk, teater m.m. Se kommunens hemsida för mer information. Du hittar även kommunens för eningar listade på adressen https://bapp53.bastad.se/forening/

5

Sött & Salt

Det finns gott om ställen att välja på i kommunen, för att avnjuta god mat eller fika. Här är några av dem, men du kanske hittar din egen favorit som inte är med på vår lista.

Restaurang Sand

Restaurang Sand bjuder på storslagen havsutsikt och modern matlagning, med fokus på råvaror efter säsong och från lokala leverantörer. Sand är en livfull mötesplats, oavsett veckodag eller årstid.

>> https://hotelskansen.se/mat-dryck/

The boathouse

The boathouse är ett brasserie i svensk tappning, en fantastisk mötesplats i Båstad hamn. Utbudet är lika generöst som öppettiderna, från tidig morgon till sen kväll. Här kan du äta frukost, lunch, middag och allt däremellan.

>> www.boathousebastad.com/

Chocolaterian

Chocolaterian ligger precis vid entrén till Norrvikens Trädgårdar och är en bistro med varma tillagade rät ter såsom surdegspizza, pulled pork burgare och sal ladsbowls. Chocolaterian brinner för tillverkning och

framställning av chokladprodukter och praliner och har alltid ett sortiment på 18-30 smaker. Pralinerna tillverkas för hand, med stor kärlek och omsorg. Njut av ett glas rosé till en räksmörgås eller en espresso till pralinen och den vackra utsikten.

>> www.chocolaterian.nu/

Solbackens Wåffelbruk

Med en hänförande utsikt i en rofylld natur vid Ita lienska vägen i Båstad hittar du detta hundraåriga våffelbruket. I våffelbrukets verandor finns plats för 75 gäster.

>> www.solbacken.eu/

Kafé Bokhandlaregården

Detta mysiga café finns på den vackra kullerstensgår den bakom bokhandeln på Köpmansgatan i Båstad.

Välj något gott att äta, ett uppfriskande glas, nybryggt kaffe och härligt hembakat i denna vackra gårdsmiljö.

>> https://kafebokhandlaregarden.se/

6
7 moderna skolor elever de tningarna och ra de bästa en syn på de och önskemål r en god alfrihet inom n vt för att åldrar ska sig trygga både h på offentliga är för det fria och på Bjäre t och varierat att utveckla dig som vill och påverka Som medlem väljer du självklart själv hur mycket du vill engagera dig. Oavsett om du väljer att vara aktiv eller stödmedlem är ditt medlemskap viktigt för oss. Du gör alltid skillnad! För att bli medlem: Swisha 100 kronor till 123 336 0070 och uppge ditt personnummer. Eller betala 100 kronor till bankgiro 5040-0365 och uppge ditt personnummer. Varmt välkommen! VÄLKOMMEN TILL MODERATERNA BJÄRE BÅSTAD https://bjarebastad moderatweb se bjarebastad@moderaterna.se https:/facebook.com/bjarebastadmoderaterna Vi tar ansvar för Båstads kommun DLEM Å Ä RINGAR aTrygghet tt litapå Bjäre Båstad BÅSTADS KOMMUN Gratis energitips Vill du få gratis råd om exempelvis elavtal, uppvärmning, fönster, isole ring eller solceller? Den kommunala energi– och klimatrådgivningen ger dig oberoende råd om hur du kan minska energianvändningen hemma, på företaget eller i föreningen. Du når oss via 042-10 50 00 | bastad.se/energiochklimatradgivarna Upptäck. Upplev. Utforska. Storslagen natur. Smultronställen. Livet runt omkring oss. Hjälp till att bevara vår natur och miljö för framtida generationer. Bli medlem i Svenska Naturskyddsföreningen eller stöd vårt arbete med en gåva. För privatpersoner finns flera olika stödformer och som företag kan ni bli Företagsfadder. Läs mer på www.snf.se * Ekologisk salladsbädd * Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Ditt bidrag behövs för att hålla Sverige rent. Plocka #ettskräpomdagen Swisha till 90 02 817 PlusGiro: 90 02 81-7 www.hållsverigerent.se

Utbildning för alla åldrar

Skolan ska inspirera till nyfikenhet, upptäckarglädje och lust att lära. Alla barn och elever har något att bidra med och alla har sina egna talanger och styrkor.

I Båstads kommun kan invånarna förbereda sig för framtiden genom studier med många inriktningar. I kommunen finns utbildning för både barn, ungdomar och vuxna.

Förskola och Grundskola

I Båstads kommun finns nio kommunala förskolor, två öppna förskolor, tre fristående förskolor samt fyra kommunala grundskolor och en fristående grundskola. Alla barn som är bosatta i Sverige har rätt till utbildning och barn har också skolplikt från höstterminen det kalenderår då barnet fyller sex år. I grundsko lan ska var och en få den utbildning de behö ver för att vara väl rustade för den framtid de kommer att möta när de lämnar skolan. Du har möjlighet att ansöka om vilken verksamhet just ditt barn ska gå i. Mer information om utbud och hur du ansöker hittar du på kom munens hemsida.

Gymnasium

Alla ungdomar som avslutat grundskolan har rätt till en gymnasieutbildning. Gymnasieut bildningen ger grundläggande kunskaper för vidare studier och för ett framtida yrkes- och samhällsliv. I Båstads kommun finns en kom munal gymnasieskola, Akademi Båstad, och

en fristående, Apelrydsskolan. På Akademi Båstad Gymnasium erbjuds programmen Ekonomiprogrammet, Industritekniska programmet, Naturvetenskapsprogram met, Samhällsvetenskapsprogrammet, Vård- och omsorgsprogrammet, Introduk tionsprogrammet samt Elittennisprogram met.

Vuxenutbildning

Även för den som i vuxen ålder vill vidareut bilda sig finns alternativ. I Båstads kommun finns en yrkeshögskola, flera vuxenutbild ningar samt uppdragsutbildningar under Aka demi Båstads styre.

Särskola

För elever i grundskolan med särskilda behov finns möjlighet att gå i ordinarie klass som integrerad elev. I Ängelholms kommun finns också grundsärskola, som är tillgänglig för elever från Båstad. I Båstad finns ingen gym nasiesärskola, men elever från kommunen har möjlighet att söka gymnasiesärskola i Hel singborg, Ängelholm, Svalöv och Klippan. I Båstads kommun finns även Särskild utbild ning (f.d. Särvux), vilket är vuxenutbildning för vuxna med särskilda behov.

8

Stöd och råd för företagare

Båstads kommun erbjuder bra förutsättningar för ett framgångsrikt och konkurrenskraftigt näringsliv. Den som vill starta eget har möjlighet att få råd och stöd hela vägen från idé till framgångsrikt företag.

När man ska starta en ny verksamhet eller etablera ett företag på en ny ort kan frågorna vara många och man kan vara i behov av kontakt med många instanser inom kommunen. För att underlätta för företagen i Båstads kom mun finns funktionen företagslotsen. Du kommer i kontakt med företagslot sen genom att kontakta kommunens kundcenter på 0431-770 00 eller skicka ett mejl till foretagslots@bastad.se

NyföretagarCentrum

Nyföretagarcentrum ger kostnadsfri och konfidentiell rådgivning till den som funderar på att starta eget företag eller redan har startat. Här finns erfarna rådgivare som kan hjälpa till med affärsidé och frågor kring budget och marknadsföring m.m. www.nyforetagarcentrum.se/skanenordvast/

Verksamt.se

På verksamt.se samlar myndigheter som till exempel Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Skatteverket och Tillväxtverket informa tion och e-tjänster som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av. www.verksamt.se/

Båstad Montessori

Båstad Montessori är en föräldraägd förening som bygger på montessoripedagogik. Centralt för all vår verksamhet är barnens, personalens och föräldrarnas inflytande och engagemang.

Våra verksamheter drivs på Bjärehalvön. Vi har tre förskolor. Kristallen i Båstad, Pärlan och Äpplet i Grevie kyrkby. Här erbjuder vi omsorg, utveckling och lärande för barn från ett till fem år. Vår skola och fritids, Asken, ligger också i Grevie kyrkby. Här går elever från förskoleklass upp till och med sjätte klass.

Värdegrund

Vi strävar efter att vara en demokratisk förskola och skola som präglas av trygghet, glädje och tolerans med ett arbetssätt som möjliggör kunskapsmässig, social och emotionell utveckling.

Hjälp mig att hjälpa mig själv Vi erbjuder en vacker, harmonisk och väl förberedd miljö där barnen utmanas motoriskt

och sensoriskt. Vi arbetar ständigt med vårt förhållningssätt gentemot varandra, med hänsyn, respekt och artighet. Vi stöttar barn och elever i att bli självständiga individer men också deras förmåga att tryggt fungera tillsammans i grupp.

Pedagogiken

Barn och elever går i åldersblandade grupper och lär sig mycket av varandra. Lärarna inspirerar, vägleder och undervisar enskilt eller i grupp. Den förberedda miljön inspirerar och uppmuntrar till att söka mer kunskap. Det som skiljer Montessori mest från en ”vanlig” förskola och skola är bland annat de pedagogiska materialen. De är upplagda på så vis att barnen på förskolan först arbetar med konkreta material för att sedan, efterhand som kunskapen och förståelsen ökar, går över till mer abstrakta uppgifter. Många av materialen är

utformade så att flera sinnen stimuleras eftersom detta ökar förmågan att lära.

Vill du veta mer om våra verksamheter och Montessoripedagogiken? Gå in på vår hemsida: www.bastadmontessori.se

För kontakt

Grundskolan Asken rektor Ina Angel, tel: 070 5646987 e-post: rektor@bastadmontessori.se

Förskolorna

Tf rektor Johanna Larsson Gullander, tel: 072 5299870 e-post: rektor.forskola@bastadmontessori.se

Skolans utemiljö stimulerar olika sinnen Montessorimateriel i matematik
9

Upplev Kulturen

i Båstad kommun

Konst och kultur är näring för själen, det ger mening och sammanhang samt möjlighet till gemenskap, delaktighet och tolerans. På Bjärehalvön frodas kulturlivet och för dig som nyinflyttad i kommunen väntar ett smörgås bord av kulturupplevelser.

Biblioteken

Utöver huvudbiblioteket i Båstad finns det fyra biblioteksfili aler i kommunen där kan låna och läsa böcker, läsa tidskrifter, använda wi-fi m.m. Biblioteken anordnar dessutom evene mang för både barn och vuxna. Mer information om utbud och evenemang hittar du på bibliotekets hemsida.

För mer information om biblioteken i Båstads kommun, öppettider och arrangemang, kontaktuppgifter och för att låna om, reservera, låna e-böcker och besöka databaser, besök webb sidan för Bibliotek Familjen Helsingborg https://bibliotekfh.se/

Fritidsgårdar och mötesplatser

På dom olika mötesplatserna i kommunen kan ungdomar hitta en trygg plats där alla kan känna sig välkomna. Som besökare kan du bland annat träffa och umgås med kompisar, läsa, spela spel, arbeta kreativt och mycket mer.

Ungdomens Hus i Förslöv, (UH), är en mötesplats för ung domar från årskurs 7 till och med året man fyller 19 år. UH har öppet alla vardagar under skolterminen. På sommarlovet är fritidsgården stängd under några veckor. Det främsta syftet för Ungdomens Hus i Förslöv är att se och bekräfta, stimulera och vara lyhörda för ungdomars individuella och gemensamma behov.

På Musteriet i Båstad träffas ungdomar från årskurs 7 till och med året man fyller 19 år. Musteriet är öppet vardagar under skolterminen och kortare lov, men är stängt under som marlovet. Musteriet är skapat av och för ungdomar. Här är en lugn och trivsam miljö med en positiv atmosfär. På Musteriet finns bland annat tv-spel, filmrum, speldatorer, musikrum, gitarrer, bordtennis, biljard och basket. Här kan du också låna skateboards. Musteriets popularitet beror på en kombination av läge, utformning, besökare och personal.

Musikoch kulturskola

Båstads kom muns kulturskola, som ligger i Förslöv, är öppen för alla elever som är skrivna i Båstads kommun. Utbildningen hålls på kulturskolan, men även ute i kommunens skolor. Här har eleverna chan sen att lära sig instrument av olika slag eller gå kurser i drama, teater och dans.

Historia & kultur

Bjärehalvön har en rik historia och många är de händelser som har gjort Båstads kommun till vad den är idag. Varje ort i Båstads kommun har sin egen spännande historia att upptäcka. Nedan följer ett axplock av alla de intressanta historiska insla gen och händelserna runt om i de olika kommundelarna.

Båstad

Båstad är den största orten på Bjärehalvön. I början av 1900talet rekommenderades Båstad som en bra badort för familjer som behövde stärka sig efter vinterns sjukdomar. Än idag är Båstad ett populärt besöksmål för badälskare. Längs Agardhsga tan, namngiven efter Carl Adolf Agardh, ses många av Båstads äldsta byggnader. Här ligger även den kända textilkonstnären Märta Måås-Fjetterströms ateljé.

Torekov

Ett hus som ofta förknippas med Torekov och som har varit betydelsefullt historiskt är det lilla gula huset Lotsen som stått på sin klippa sedan 1878 och som användes i lotsverksam heten. Sevärd i området är även bland annat den flerhundraår

iga byggnaden Skjulet med sina namnbräden från fartyg, som bland annat blivit vrak i området, samt Skånes största gravhög, Dagshög.

Förslöv

Området kring Förslöv var ett fäste för snapphanar och en känd händelse är trohetsförklaringen i Förslövs prästgård den 20 april 1677 då Johan Gyllenstierna och 250 beväpnade ryttare kom till Förslöv för att få socknens män att svära sin ed till den svenska kungen.

Grevie

I och omkring Grevie finns cirka 350 fornlämningar. Sevärd är även medeltidskyrkan som först byggdes under 100-talet. Kyrkan som syns idag är från 1800-talet, men delar av den ursprungliga kyrkan finns kvar. Dopfunten i kyrkan är från 1200-talet.

Västra Karup

En välkänd profil från Västra Karup är den framgångsrika sångerskan Birgit Nilsson som föddes 1918 och växte upp på

Torekov
10

släktgården i Svenstad. Hon är begravd på kyrkogården i byn och gravplatsen är ett omtyckt besöksmål. Kyrkan i Västra Karup har sannolikt anor så långt tillbaka som 1100-talet.

Östra Karup

Östra Karup har en intressant historia genom att byns läge vid Hal landsåsen gjorde att både soldater och snapphanar en gång i tiden var ett vanligt inslag i byn. Sevärt i Östra Karup idag är bland annat kommunens äldsta kyrka, från 1000-talet eller tidiga 1100-talet, och dess tympanonsten med en biskopsbild som troligen är från omkring år 1100.

Hov Hov är spännande ur ett historiskt perspektiv genom att det i områ det finns gravhögar och gravfält från både brons- och järnåldern. Här finns en domarring, skålgropar, stensättningar och flera bronsålders högar. Den största heter Rishög.

Norrvikens trädgårdar Mellan Båstad och Kattvik hittar du Norrvikens Trädgårdar som är berömt för sina unika stilträdgårdar, skapade av Rudolf Abelin i början av 1900-talet. Abelin var en visionär som inspirerades av olika länder och tidsepoker vilket resulterade i att varje trädgård fick sin egen speciella karaktär. På Norrvikens Trädgårdar njuter du av blomsterprakt, promenadslingor, kultur och event.

11
Har du frågor om ditt dricksvatten, vad du får spola ner i avloppet eller var regnvattnet tar vägen i gallerbrunnen i gatan? Ska du bygga nytt eller bygga om, vill du anmäla en vatten läcka eller har andra frågor om vatten och avlopp – hör av dig till NSVA. Vatten och avlopp – välkommen till NSVA Rent vatten. Ett jobb för livet. Kundservice: 010-490 97 00, kundservice@nsva.se, läs mer på nsva.se

Genom att sortera ditt avfall kan det mesta åter vinnas och komma till användning fler gånger, vilket sparar både miljö, energi och naturresurser. Målet är att så lite som möjligt ska hamna på soptippen.

Välj själv hur mycket sopor det blir Källsorteringen börjar i affären där du redan när du handlar kan påverka hur mycket sopor det ska bli hemma hos dig.

Återvinningsstationen

Hemma sorterar du ut bland annat förpack ningar av plast, metall, glas och papper samt returpapper. Det lämnar du vid någon av de åter vinningsstationerna som finns placerade runt om i kommunen. Kommunens hemsida kan hjälpa er hitta er närmsta station.

Återvinningscentralen

Det är viktigt att det farliga avfallet återvinns på

rätt sätt. Hittar du ingen behållare för ditt skräp på din återvinningsstation, lämnar du istället in det på en rullande återvinningscentral, så kan du vara säker på att det inte förorenar miljön. Se kommunens hemsida för mer information om vilka datum platser den rullande återvinnings centralen stannar på. Läs mer på nsr.se

Tänk på!

Har du möbler, kläder och andra saker som du inte längre vill ha kvar, men som är hela och rena? Kanske kan du då istället kontakta någon ideell second-aktör eller återbruksverksamhet som tar hand om och ser till att dina saker, kläder eller möbler återanvänds.

Så kan du minska avfallet

• Tänk efter innan du köper något!

• Kläder, möbler, prylar: Behöver du köpa nytt eller kan du köpa begagnat? Hur länge tänker du använda den nya tröjan? Hur länge kommer du att gilla den?

• Mat: Hinner du äta upp all mat du köper innan bäst före-datum? Kommer storpacken att gå åt eller hamnar hälften i soporna?

12
Återvinning & källsortering Sverigedemokraterna - Vi FINNS FÖR DIG! Bli medlem du också i det vinnande laget! Bli medlem genom att sms:a ditt personnummer (12 siffror) till: 073 0121 699 eller besök sd.se/medlem Kontakta SD Båstad på mejl: bastad@sd.se

Hoppas

Vi i Socialdemokraterna i Båstad arbetar för allas bästa i hela Båstads kommun. Här ska du leva ett gott liv hela livet.

Om det är något du vill utveckla och om du också tror på ett jämlikt och rättvist samhälle, då tycker vi att du ska engagera dig i Socialdemokraterna i Båstad.

Var med och påverka ditt samhälle och träffa nya människor.

Ingela Stefansson, gruppledare för Socialdemokraterna

i Båstads kommun

www.socialdemokraterna.se/bli-medlem

13 Annika Wulff, Krister Lilja, Peter och Kerstin Larsson Det finns inga perfekta politiska partier, eftersom det inte finns några perfekta människor. Men de kristdemokratiska värderingarna möjliggör ett tryggare och varmare samhälle. Vi tror på ett medmänskligt samhälle där ungdomar och äldre, gammel och nysvenskar bir sedda, hörda och respekterade. Ett samhälle där människans inneboende kreativitet ges tillfälle att blomstra. KONTAKT: Ordf. Krister Lilja, Tel. 070 372 41 76 eller krister@bjarenet.com Hemsida: www.bastad.kristdemokraterna.se Båstad
KUL ATT DU HAR FLYTTAT HIT!
du ska trivas i Båstads kommun! Varmt välkommen hit!
Scanna koden och läs mer om vår politik Libera erna Båstad Bjäre Välkommen till Bjäre! Påverka Bjäres framtid tillsammans med oss! En aktiv röst Vårt mål är att skapa en opinion stark nog att långsiktigt förändra och förbättra människors villkor och att samtidigt ge stöd till dem som drabbas här och nu. På www.amnesty.se finns många möjligheter för dig att vara med och påverka och bli en aktiv röst för de mänskliga rättigheterna. Välkommen till Båstad

Trygghet och service genom hela livet

Familjerådgivning

Vid problem i parrelationer eller till andra när stående kan Båstads kommun erbjuda famil jerådgivning. Kontakten är helt frivillig och sekretessbelagd.

Beroende

Du som har problem med missbruk och beroende kan få information, stöd och hjälp att ta dig ur missbruket. Du kan även få stöd om du är orolig för någon anhörig.

Anhörigstöd

Anhörigstöd finns till för dig som stödjer eller hjälper en person som har långvarig sjukdom, hög ålder, funktionsnedsättning, missbruks problematik eller psykisk ohälsa. Det kan vara en familjemedlem, släkting eller god vän.

Hemtjänst

Hemtjänst erbjuder stöd och hjälp med till exempel personliga omvårdnad som hygien eller påklädning. Eller erbjuder servicehjälp med till exempel städ, tvätt, inköp, apoteks ärenden.

Färdtjänst

Färdtjänst är ett komplement till kollektivtra fiken för personer med funktionsnedsättning.

Personer som har en långvarig funktionsned sättning som gör det svårt att förflytta sig själv eller att åka med allmänna kommunikationer kan ha rätt till färdtjänst.

Trygghetstjänst

Trygghetstjänsten hjälper dig i hemmet med sådant du på grund av ålder eller funktions hinder inte klarar själv och finns till för att förebygga olyckor - speciellt fallolyckor i hem met. Exempelvis kan du få hjälp med byte av glödlampor, sätta upp tavlor, gardiner m.m.

Bostadsanpassning

Personer som har en permanent funktions nedsättning och behöver anpassa sin bostad kan ansöka om bostadsanpassningsbidrag hos kommunen för att kunna leva i sitt eget hem på ett så självständigt sätt som möjligt. En anpassning av bostaden kan innebära exempel vis justering av dörröppning eller anpassning av badrum, montering av ramp.

Boende för äldre

Äldre som behöver omfattande omsorg, vård och service och inte längre kan bo kvar hemma kan ansöka om en plats i ett särskilt boende för äldre. Olika typer av vård och omsorgsboen den finns i kommunen.

Service för personer med funktionsnedsättning

Om du har en funktionsnedsättning, och har behov av stöd och service har rätt att få det från kommunen för att kunna leva ett bra liv med möjlighet att aktivt delta i samhället.

Båstads kommun vill ge alla kommuninvånare ett gott liv och erbjuder stöd och omsorg för såväl unga som äldre.
14

Hos oss på Börjessons hittar du garanterat en bil som uppfyller dina behov – både rationella och emotionella.

Vi säljer nya bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT och CUPRA samt begagnade bilar av alla bilmärken.

Vår däckverkstad Däckcentrum är medlem i Däckteam och tar hand om däck till alla bilmärken och modeller.

Du kan förvänta dig trevligt bemötande och 5-stjärnig service.

Välkommen till Båstad och Börjessons!

Klipp

15 //
ut och ta med. Meddela när du bokar att du är nyinflyttad. Erbjudandet gäller för nyinflyttade till Båstad kommun. Max en av premierna per hushåll. www.borjessonsbil.se www.dackcentrum.se Boka provkörning eller service så bjuder vi på eller 50 % rabatt på VW-, Audi-, Skoda-, SEAToch CUPRA-Originalservice. 50 % rabatt på däckhotell. eller Däckcentrum 0431-44 91 50, 0435-109 20, 042-610 55 20 Däckverkstad på tre orter (alla bilmärken) 2000 kr värdecheck vid byte till en ny VW, Audi, Skoda, SEAT eller CUPRA. Börjessons Bil i Ängelholm 0431-45 85 00 Försäljning & Verkstad (VW, Audi, Skoda, SEAT, VW-Transport) Börjessons Bil i Klippan 0435-109 20 Verkstad (VW, Skoda, SEAT, VW-Transport) Börjessons Bil i Helsingborg 042-610 55 00 Försäljning (Skoda, SEAT, CUPRA) Verkstad (VW, Skoda, SEAT, CUPRA) (Gäller alla bilmärken och modeller) Vad roligt att du valt att flytta till Båstads kommun! Läs om kommunens service och tjänster och håll dig uppdaterad i våra sociala medier. Båstads kommun når du bäst via kundcenter - vägen in i alla dina ärenden. Besöksadress: Vångavägen 2 i Båstad Telefon: 0431 - 770 00 E-post: bastads.kommun@bastad.se www.bastad.se   Följ oss! Välkommen till Båstad och Bjärehalvön
Nytt hem, ny församling -välkommen! Du har just flyttat och bytte inte bara bostad utan även församling. Vi är glada att du kommit hit och hoppas du ska trivas! I Båstad kommun är vi tre församlingar, Förslöv-Grevie, Båstad-Ö Karup samt Västra Bjäre pastorat där Torekov , V Karup och Hov ingår. Vi finns här för Dig. I längtan, i sorgen och i var dags rum. Du är tillhörig och du är älskad och hjärtligt välkommen ! Hitta din grej *Hembesök hos äldre och sjuka * Barnkörer * Öppna mötesplatser * Stöd i sorgen genom Leva vidare grupper *Caféer * Dop * Gudstjänster * Ungdomskörer * * Babysång* Bibelutdelning * Dopsamtal * Tipsrunda *Andlig vägledning och själavård * Vigslar * Vuxenkörer *Internationellt hjälparbete * Konfirmandgrupper * * Konstutställningar * Digitala gudstjänster * Konserter * Gudstjänster och besök på äldreboenden* Uthyrning av lokaler* Stilla dagar* Syföreningar* Bibelstudiegrupper* Promenadgrupper* Allhelgona på kyrkogårdarna* Föredrag och undervisning* Andakter * Konfirmation Båstad-Östra Karups församling Förslöv-Grevie församling www.svenskakyrkan.se/bastad www.svenskakyrkan.se/forslovgrevie facebook.com/forslovgrevieforsamling Västra Bjäre pastorat www.vastrabjare.se facebook.com/vastrabjare.pastorat facebook.com/bastadostrakarup