Storminfo 2012

Page 1


Storminfo 2012 Redaktion Katharina Vuorinen 0400-­‐760061 Maja Löfgren 0400-­‐416483 Övriga skribenter Ted Jägerskiöld, patrullerna, Kid Jägerskiöld, Anna Nylund, Emil Sandås, Axel Sandås, Malin Lindholm, Alexandra Lindahl, Titti Edelmann Innehållsförteckning Kårchefen har ordet s. 3 Kåren i siffror s. 3-­‐4 Patrullerna s. 6-­‐9 Vargungarna s. 10-­‐12 Sommarens seglatser s. 13-­‐18 Apollo 12 s. 19-­‐21 Vinterhajken s. 22-­‐23 UteFjäll s. 24-­‐25 Nothamn s. 26-­‐27 Grundutbildning för scoutledare s. 28-­‐29 TG-­‐läger s. 30-­‐31 Ledarna s. 32-­‐34 Styrelsen för år 2013 s. 35 Understödsföreningen s. 36 Vandringspris s. 37-­‐38 Kårropet s. 39

2


Kårchefen har ordet Hej! Det har varit ett händelserikt år för Stormfågeln. Vi inledde med ledarsemi i januari, där kårens ledare samlades för att planera både årets evenemang och mötesprogram, för att avsluta med en god middag och beachvolleyboll! Årets nyhet blev en vinterhajk, något vi inte gjort på länge. Utfärden visade sig bli väldigt lyckad, med uppfriskande väder och god mat över öppen eld! Det var en ny slags utmaning för patrullerna att vandra i djup snö med pulka efter sig, hålla liv i kaminen och hålla värmen uppe. Sedan blev det förläggning på Lärkans i Noux urskogar. Alla åldersgrupper deltog, och det var roligt att se så många på plats! På programmet stod bland annat navigation, eldslagning, patrullrådighetstävling och lägerbål. Lördagen avslutades med vattenballongskrig i mörkret, och det är något åtminstone jag sent kommer att glömma! Våren avrundades med segelsäsongsöppning vid våra kårlokaler. Sommaren började med ett ^lertal långfärdsseglatser med varierande etapper. Bland annat Estland besöktes. Höjdpunkten var dock sommarlägret Nothamn VII i Syndalen, Hangö. Där deltog de ^lesta sjöscoutkårer inom Finlands Svenska Scouter. Våra scouter var väldigt duktiga, och överlevde båda åskstormar och regn utan att tappa humöret! Hösten inleddes med kårens traditionella höstmönstring, där föräldrar och (nya) scouter hade möjlighet att träffa Stormfågelns ledare och få information om höstens kommande program. De följande veckorna blev det kvällsseglatser, och sedan dess har båtarna tagits upp och veckomöten börjat. Vargungarna deltog även på Västra Nylands Scouters Vargungedag, på en lantbruksgård i Tenala. I november ordnades en höstförläggning för patrullscouterna och Äventyrsscoutnatt för våra äventyrsscouter. Vargungarna har ännu årets Lucia att se fram emot, då de får vara med i Luciatåget. För resten av oss avslutas året med julfest på Nyländska Jaktklubbens lokaler på Björkholmen den 3.12, och jag hoppas att få se så många som möjligt där! I väntan på julen (och lovet), Ted Jägerskiöld, Kårchef

3


4


5


Patrullerna presenterar sig ... i fyra texter som de själva skrivit

Fiskgjuse

Fiskgjuses patrulledare är Nikolas Sanila och vice är Henrik Sundell. Spejarna i patrullen är Alex, Henrik och Jesper, så vi är en ganska liten patrull. Vi har en god gruppanda och trivs tillsammans på våra möten. På möten har vi haft till exempel eldslagning och navigering. Vi brukar börja möten med att vänta att alla kommer och sen brukar vi ha om det som det står på schemat. Till sist har vi något annat som t.ex. hänga gubbe och förstås städning. Naturligtvis har vi inte alltid hållits till det som står på schema på mötena, men det är ju viktigast att man har roligt. När vi hade navigering så övade vi på att ta kurs och koordinater. Vi övade också på sjömärken och att mäta sträckor på sjökortet. Det var roligt enligt dom flesta! Vi har inte ännu varit på något läger eller förläggning som patrull, men det kommer troligen att vara roligt.

6


Tärna

Patrull Tärna har fem medlemmar : Linn, som gillar att rita, läsa och lyssna på musik. Ida, som tycker om fotboll. Vicke, som gillar sin hund och att rida, läsa, rita och titta på tv. Lia, som älskar Supernatural, Sherlock, Doctor Who och bilar och Lea, som tycker om havet. Titti är vår lots, hon tycker om att pyssla. Vi är en ganska ”ny” patrull, Lea och Lia är första året explorers, Linn och Ida är första året spejare och Vicke är alldeles ny i vår scoutkår. De möten vi hittills har haft är: ett börjemöte, segling, återvinning, konsumentens ansvar, navigation, första hjälp och trangia gourmét. Hittills har det varit roligt och vi tror faktiskt att alla har lärt sig i alla fall något.

7


Vigg

Vi är 8 personer i vår patrull: Jonas (patrulledare) och spejarna Jens, Markus, Martin, Alex, Richard, Aron och Emil. Varje vecka har vi olika program på våra möten. Idag hade vi navigering, och gick först igenom de vanligaste sjömärkena. Sedan gick vi igenom hur man tar kurs, och hur man mäter avstånd på ett sjökort. Till sist spelade vi memory med sjömärkena. Vi är en rolig patrull, och vi har ganska bra scoutkunskaper. Efter att ha förlorat allt man har kunnat förlora i ett par år ska vi definitivt börja vinna tävlingar!

8


Albatross

I vår patrull finns Emil (patrulledare), Erik (vice patrulledare) samt patrullungarna Lukas, Oskar, Sebbe och Liam. Vi har vår mötestid på tisdagar kl 17-­‐18 samtidigt som Vigg, så vi får turas om att använda Nocken. Våra möten har hittills gått helt bra. När vi skulle baka hade vi lite otur då det inte fanns ingredienser på Nocken och vi hade glömt att kolla. Eldslagningen var en utmaning då det blåste så mycket. Vi brukar på våra möten inte gå exakt enligt programmet, men vi går alltid igenom vad vi har som tema och resten av tiden far till att ha hänggubbe och sånt. Ibland är det svårt att fokusera hela mötet, men när det är något intressant på gång orkar vi bättre. Som mål har vi att alla skall sälja sina kalendrar så att vi får en trangia till patrullen!

9


Vargungarna 10


Vargungarna är kårens yngsta medlemmar och deras program går ut på att introducera dem till scoutingen genom lekar och gruppaktiviteter. Vargungeprogrammet som är två år långt är uppbyggt så att under varje halvår görs 4-6 spår, det vill säga temagrupper med olika färdigheter. För varje spår finns ett märke, som man kan sy fast i sin kårtröja. Kåren delar ut märken för ett spår, resten får man köpa själv om man vill. Stormfågelns vargungar är indelade i två grupper enligt vilket år de är födda. I höst har de yngre vargungarna haft möten enligt temat för spåren Välkommen till scouting, Seglaren, Trafik och Naturkännaren. De äldre har hållit på med Sjöfararen, Ut i naturen, Världen och Lekar.

Vargungarna deltar på en utfärdsdag på hösten och på kårens julfest i december. Ibland har våra vargungar också haft möjligheten att vara med i Finlands Lucias kortege den 13.12. På vårvintern erbjuds vargungarna en förläggning, där man övernattar en natt i en stuga och har en massa roligt program. I april ordnas matlagningstävlingen Lilla Grötsleven och i maj och september seglar vi kvällsseglatser. I slutet av julibörjan av augusti är det scoutläger, och även där får vargungarna vara med i ett par dagar.

11


Vargungedagen 5.10.2012 i Tenala

och jordbruksmaskiner.

I

gräddade pinnbröd över

höst

deltog

19

av

Stormfågelns vargungar och fyra ledare på utfärdsdagen för vargungar som vår region

Dagen avslutades med att vi brasorna som vargungarna själv tänt, innan vi hoppade i bussen som körde oss tillbaka

(Västra Nylands Scouter)

till Esbo.

ordnade. Åttatiden på lördag morgon startade bussen som

Såväl vargungar som ledare

körde via Kyrkslätt mot Tenala. När vi anlänt till Mörby gård, var en naturstig med fotografier på olika djur och

verkade

nöjda

med

utfärdsdagen och med att vara ute i naturen i fint höstväder.

växter först på programmet. Före lunch fick vi ännu höra om hur djuren lever på vintern och hur de förbereder sig för den. Vädret var fantastiskt vackert och soligt, trots att det regnat hela veckan. Lunchen, lasagnette, åt vi utomhus. Efter middagens program bestod av olika pass som grupperna bytte mellan, som eldslagning, skördande av morötter och en åktur på traktor flaket. Vargungarna fick också bekanta sig med jakthundar och gårdens djur 12


Sommarens seglatser!


Etapp 1: Mattby-Estland-Hangö 6-11.7 Text och foto: Kid Jägerskiöld

Etapp 1 var i år avsedd för explorerscouter dvs. erbjöd något mera krävande segling som bl.a. nattoch öppethavssegling. Efter en lätt matbunkring för Finska vikens överfart drog vi iväg på morgonen klockan 06.11 mot det förlorade Reval, alltså Tallinn. Ombord var explorerscouterna Ricu och Johan samt skepparen Kid och hans trogna vice Nikku. Som besättningslistan på fyra personer låter antyda hade vi gott om plats ombord och en ’’awesome’’ seglats var att vänta under de kommande 6 dagarna. Överfarten till Tallinn gick smidigare än smort på några soliga, men blåsiga timmar. Dock ledde undanvinden till en medelhastighet på ca 6 knop vilket inte är illa presterat med kårens störrre båt s/y Yoanna. Iland tog vi i Old City Marina, en bara några år gammal gästhamn nära Tallinns centrum. Vid infarten måste man ringa till hamnvakten och be om lov att köra in eftersom man måste åka genom storbåtshamnen och man helst inte vill manövrera tillsammans med kryssningsfärjorna i hamnbassängen. Väl iland var det matuppköp på programmmet och alla blev entusiastiska av de låga priserna i matbutiken och en lindrig form av ”hamstring” gick att iakta bland besättningen. Detta skulle leda till gourmetmat under hela seglatsen! Dessutom kompenserades delvis den höga hamnavgiften på 35€. Nästa dag blev det dags för långfärdens enda spinnakerseglats norrut mot Naissaar. Tack vare den korta etappen på bara ca 10 nm anlände vi redan mitt på dagen till denna natursköna ö som Sovjetunionen använde som minlager under krigen. Väl framme installerades ett stycke Windex och VHF-antenn i masttoppen och grannbåtens förtöjningar som hade släppt fixade vi scoutigt nog med ett par pålstekar, dock tyckte inte ägaren att det var värt ens ett tack att han hade kvar sin båt då han återvände.

14


Kvällen som skulle nyttjas till exkursion på ön drog dock med sig sommarens värsta åskväder (blixtnedslagsrekord på Södra Finska viken) och ett hällregn som hjorde det blött både utanför och inne i båten pga några läckande fönster och luckor. Kortspel och god mat blev kvällens program och som avslutning en skön bastu. Väderprognosen lovade dock fördelaktig ostlig vind nästa morgon som skulle avta mitt på dagen, så vi lämnade Naisssaar klockan halv fyra på morgonen och seglade så gott som hela vägen till Lohusalu (ca 20 nm), när klockan närmade sig 12 var vi bara två sjömil från hamnen och då dog vinden ut, så det var lämpligt för ett dopp i havet och så körde vi i hamn. Efter lunchen var det utforskning av området på agendan och vi traskade till butiken och längs stranden tillbaka till hamnen var det hölls någon slags jippo med en stor brasa som de inte fick eld på, inga scouter i farten med andra ord. Vi hittade på vägen tillbaka en ny kårlokal för kåren och runt en miljon myggor, som alla bet samtidigt (!). Nästa dag hade vi en tung kryss västerut mot Dirham, vart vi anlände först på kvällen. Eftersom hamnen inte hade något att erbjuda beslöt vi oss att segla söderut till Haapsalu och detta kom att bli seglatsens finaste mål, med sitt slott och sina kullerstensgator som hade anor från 1200-talet, då det hörde till Sverige. I Haapalu spenderades en turistdag med avslutning på en pizzeria, var diametern på pizzorna var nästa en halv meter (läs: alla måste lämna kvar mat och rulla tillbaka till båten). Efter det en servicedag, då vi försökte täta förluckan, spänna rodrets fastsättning, tvätta sötvattenstanken och mycket mer. Efter servandet på båten stack vi ut på nattseglats norrut med destinationen Hangö. Till vår stora besvikelse efter allt kryssande dog dock vinden ut och vi måste till stor del köra etappen för motor i regnet. Lite nattnavigering blev det dock med en massa omkring passerande fartyg och fyrar etc. Framme i Hangö blev det städning och konstaterandet av att denna helt enastående seglats också har ett slut. Med fem nya hamnar i ryggsäcken var detta säkert den mest givande seglatsen för besättningen på länge. Estland har mycket nytt att erbjuda också för att där inte finns någon skärgård som här utan när man kommer ut ur hamnen är det i princip bara öppethavssegling tills man kommer iland igen. Yoannas nya kryssfock visade sig också vara en mycket bra investering.

15


Etapp 2: Hangö – Hangö 13-18.7 Text: Anna Nylund Foto: Lea Ekblad och Anna Nylund

Vi samlades en regnig förmiddag i Hangö. Vi tog oss in till matbutiken för att bunkra upp, bl.a. köpte vi en melon som senare under resan föll ner på durken och krossades. Sedan gjorde vi oss och Yoanna färdiga och satte kurs mot Kasnäs. Nu hade det också spruckit upp och var riktigt fint sommarväder. Vi hade god fart på oss och kom fram till Kasnäs där Lea var och skulle komplettera vår besättning. De andra som var med var Linn, Anna, Jonas, Henrik, Emil, och Sebbe. Vi spelade kort en stund och så lade vi oss. Följande dag seglade vi mot Älgö. Vi hade hört att det snabbt blir fullt i hamnen så det var bra att vi inte hade en så lång väg framför oss. Det vi hade hört visade sig stämma och det var mycket båtar på Älgö, men vi hade tur och fick en plats. Så åt vi lunch och diskade. Det var en varm dag så vi gick till stranden längst in och en del simmade. På kvällen tog vi en rundtur på ön samtidigt som solen gick ner. Det var jättefint! Morgonen därpå åt vi färska semlor som vi hade beställt kvällen innan från handelsboden, det var gott. Eftersom natten hade varit sömnlös för en del av oss p.g.a. diverse orsaker var det en trött besättning som tog fram sjökortet och hissade segel. När vi närmade oss fick vi sällskap av ett gäng små jollar som såg egendesignade ut. När vi kom i hamn regnade det och de hade lovat hårda vindar och mera regn till natten. Förpikens lucka läckte vatten så vi plastade in den så att den inte skulle läcka så mycket. Vi tog en sväng till butiken och köpte de ingredienser som vi saknade för vår middag. Efter middagen tog vi en sväng på naturstigen och kom fram till ett kapell där vi satt och tog en paus. Därefter gick vi ner till stranden, där vi kastade smörgåsar i vattnet, en del med mera framgång än andra. Vi tog oss tillbaka till båten där vi stekte plättar åt oss och spelade kort. Efter den här dagen somnade alla sött i sina sovsäckar.

16


”…sedan regnade som spikar, vi hade svårt att se framåt så vi var tvungna att ta ner seglen…”

När vi vaknade följande morgon åt vi bl.a. plättresterna till morgonmål. Vårt största problem var att hitta soptunnan som vi alla i tur och ordning fick leta efter, men till sist hittades den. Dagens mål var Rosala. Ett tu tre började det regna igen, först sakta och sedan som spikar. Vi hade svårt att se framåt så vi var tvungna att ta ner seglen, det är inte ofta som man är med om så mycket regn på en gång. Bra kom vi i alla fall fram till Rosala. Vi besökte Vikinga byn men den hade just stängt när vi kom fram så vi tittade bara på utifrån. Denna gång visslade vi med grässtrån när vi gick tillbaka, ibland lät vi nästan som en orkester. Morgonen därpå sov vi lite längre, dagens mål var seglatsens slutdestination Hangö. Vi hade medvind så gott som hela vägen, men när vi kom runt Hangö udd blåste det väldigt mycket och båten hade lite sin egen vilja. Väl i Hangö badade vi bastu och efter det gick vi och åt pizza, något vi väntat på länge. Vi fick sällskap av Alle och Knutte. Följande morgon städade vi och gick och köpte glass och så var det dags för oss alla att skilja oss åt och tacka för denna gång.

17


Etapp 3: På Rätt Köl 19.7 Text: Emil Sandås

19.7 (dagen innan Nothamns byggläger började) ordnade Sjöscoutkåren Sailors tävlingen På Rätt Köl. På Rätt Köl är en sjöscoutfärdighetstävling och kan närmast jämföras med ett patrullrådd till sjöss. Stormfågeln representerades av Yoanna, med Maja, Jan, Johan och undertecknad som besättning. Övriga tävlande båtar var Hringhorne (Vikingarna), Corail (Vikingaflickorna) Ohlson (Porkala), Krisse (Porkala) och Tvesovla (Porkala). I år startade tävlingen i Hangö, där de deltagande båtlagen träffades. Efter lite instruktioner lade vi ut och styrde mot första kontrollen. På vägen kom det med jämna mellanrum frågor via VHF-radion som skulle besvaras. Dessutom hade det före starten delats ut lite material (som skulle användas till att bygga en miniatyrbåt) samt en del navigeringsuppgifter (som skulle lösas på vägen till Syndalen, där målet var). När vi skulle börja lösa navigeringsuppgifterna insåg vi att gradskivan hade försvunnit spårlöst ombord, så vi fick lov att improvisera lite när vi skulle beräkna kurser och bäringar. Vid första kontrollen skulle man göra en man-över-bord-manöver, så Maja hoppade i och vi plockade proffsigt upp henne i farten. Sedan skulle man på samma ställe göra en ankringsmanöver och vi passade på att laga lunch medan vi ändå låg för ankare. Efter en mättande lunch bar det av mot målet i Syndalen. Där väntade ännu en kort uppgift där man skulle tyda morse-signaler. Tur att man var radist i flottan och tvingades lära sig att tyda morse. Efter det fixade vi det sista på miniatyrbåten vi skulle bygga och lämnade in alla inlämningsuppgifter som vi hade gjort medan vi seglade. På Nothamns huvudlägerbål satt vi med spänning och väntade på resultaten från tävlingen. Till vår stora glädje fick vi sedan höra att Yoanna hade vunnit tävlingen. Som pris fick vi På Rätt Köls vandringspris samt den stora äran att ordna tävlingen nästa gång. Vi får se vad vi hittar på då. Tack Maja, Jan och Johan! Jag är jättestolt över er. 18


o p A

2 1 llo

gi n i n g g ä l r ik v fö t g s n ö H Lå

dås n a S xel A : t x Te ren g f ö ja L a M : Foto


Veckoslu tet traditione 2-4.11 var det ige n lla höstfö rläggning dags för kårens explorers för speja co re o Långvik i uter. I år hölls förl äggninge ch Kyrkslätt n i en stu där det v eller elek g arken fan tricitet. E ns rinnan a i xplorersc redan på de vatten outerna o fre ch ledarn tävling so dag kväll och mys a åkte ut t m togs m er eller m e tillsammans me och chok d lekfull indre på ladfondu allvar, oc e. h åt tortil lor Temat för förläggni ngen var spejarsco rymden o uterna m ch det fic ärka gen morgon d k ast från b å scouter örjan på na gick u Där fick d lördag t på patru e oriente l l r r å a d uppgifter och göra i och avnjö olika rym ghetstävling. t en delik dinspirer på storm a at lunch u kök. De f ick till oc te i skoge de alltså hop h med pr n tillagad pa med s öva lite ” amma gr Tyvärr fu rym avitation ngerade som på m dhopp”, vårt fina väntat. ånen. system fö r d e t inte så b ra som På kvälle n fi trevligt lä ck vi besök av Po rkala-sco ge ute blev ocks rbål med många f ina och ro r och hade ett å en nattu liga prog ppgift för längre. D ram. Det dem som e fick må la en jord ville vara en styrox glob så e uppe lite boll. Extr xakt som a poäng f mö ick man o ckså för k jligt på reativitet .

20


på alering n a olika g i k s c i d k o s t s k agen n a f ic På sönd et och scouter l varandra med m til program den och koder Sedan var det e. an meddel ggor och mors fla nch. På semafor tädning och lu er eller mindre r, s edan m elektricitet s r uteleka o f n dage a till eftermid ter hem tillbak ou trötta sc de vatten. an ten, alla lla a m och rinn a d a go de, och ll a för den r t e e n k a ö l k p för en ti ed och Tack till , m n r e a g v n i n g om ledare s m var på förläg ågelanda. so mf scouter läggning i Stor för lyckad Axel

21


Bilder från vinterhajken i Noux den 11-12.2

22


23


UteFjäll  UteFjäll-kursen gick i år av stapeln 9-16.6 på Kåtan i västra Lappland. Kåtan är FiSSc:s stockstuga i Muonio kommun, medan Utekurserna lär ut kunskaper om uteliv och överlevnad. På Kåtan ordnas bl.a. UteFjäll, för 16åringar och uppåt, och FiSSc-Fjäll, ett läger för spejarscouter, med bland annat fjällvandring och forspaddling på programmet. Det här va min första Utekurs, och den började, som de flesta andra deltagarnas, med en nattågsresa upp till Rovaniemi på fredag kväll. När vi på lördag morgon anlände i ett småkyligt Rovaniemi, bestod gruppen av FiSSc-scouter från Raseborg, huvudstadsregionen, Tammerfors, Österbotten och Åland. Landets alla svenskspråkiga hörn var alltså representerade. Mot Muonio bar det av med turbuss i cirka 3 timmar. Efter allt resande var alla ganska nöjda med att promenera några kilometer från landsvägen till Kåtan.

24


Kursens 15 deltagare var uppdelade i två grupper eller kåtlag, som de blev omdöpta till - Pallas och Lommol, som bodde i varsin tältkåta på Kåtans gård. All mat vi åt i lägret lagade vi inne i tältkåtan över öppen eld. Veckans program innehöll en kortare ”testKåtan Övernattning i Paratiisikuru vandring” med en övernattning ute i terrängen i vandringstält, forspaddling i indiankanoter, besök på ett äldrevårdshem i Muonio och en längre vandring. Den gick över Pallasmassivet, med två övernattningar i vandringstält ute på fjället. Dessa varvades med övningspass med teman som första hjälp på en vandring, rutt- och säkerhetsplanering, utrustningsvård och orientering. Men visst hann vi koppla av också, med bastubad i Kåtan (och dopp i den smått kyliga sjön), plättkalas, vedhuggning och många kortspel och lekar. Under kursen lärde jag mig bland annat hur en rinka ska justeras och bäras på rätt sätt och vad man inte behöver ta med på en vandring. Detta efter att under testvandringen ha burit gruppens tyngsta rinka på endast axlarna över fjäll och mark. Sjöscout, fnös de, men ganska sissi ändå. Nya upplevelser var också att laga mat, bland annat gröt, renskav och sojastrimlor, över öppen eld och forspaddlingen som var en jätterolig adrenalinkick. Kursen rekommenderar jag åt alla, och Kåtan åker jag gärna till på nytt så fort jag får en chans (men nästa gång vill jag nog bo inne i stugan). Maja 25


26

Att få uppleva ett Nothamn-läger hör nog till om du är, eller har varit sjöscout!

Text: Katharina Vuorinen Foto: Robi Laine I år gick det 7:e Nothamn-lägret av stapeln: lägerplatsen var Syndalen i Hangö och tidpunkten 22–29.7.2012. Sammanlagt deltog 58 Stormfåglar i lägret, som totalt lockade över 500 personer från alla olika åldersgrupper. Lägret inleddes en solig söndag då Syndalens marker invaderades av bussar på rad från vilka det vällde ut pigga scouter. Tält restes i byarna, Pandoras sommarplåga ”Drottningen av Åland” skrällde i köket och diskkön verkade aldrig ta slut. Sakta, men säkert, började ett läger ta form och lägervardagen inföll. Från tidiga morgnar till sena kvällar utövades sedermera aktiviteter både på land och till sjöss. Kölbåtar seglades, kanoter vältes, actionbanor genomfördes, lägersången sjöngs, nödbloss tändes, bloggar skrevs och mycket mera. Och vare sig det var programpass, middag eller fritid så såg man ofta någon som knåpade på ett reparbete från Bosses Shop. Vi Stormfåglar är dessutom lite extra stolta över att Lukas Wilkman från vår kår vann priset för bästa reparbetet på lägret.

23


27

Efter de två första, hektiska dygnen på läger var det dags för vargungarna att fara hemåt i samband med besöksdagen. Tomma tält, kortare köer, fyllda godislager och ett kvarliggande korv-os vittnade dock om att föräldrarna varit förbi och lägret blivit över 100 personer fattigare. Till en av höjdpunkterna den resterande veckan kan definitivt ”Det Stora Lägerbålet” onsdag kväll räknas. När har du senast fått se Abba, Justin Bieber och Lordi live på en och samma kväll? I slutet av veckan fick Spejar- och Explorerscouterna uppleva övernattnings P-rådd i Syndalens skogar. Med packades vindskydd, yxor, snacks, trangior och sovsäckar. Vad Explorer-Jan dock menade när han före P-råddet sa till Västra Nyland att: ”Vi tänker slå ihop oss med flickorna från vår kår, men jag vet inte hur vi skall förbereda oss mentalt i och med det. Flickorna är de som alltid är bättre och alltid vinner, medan vi killar är de som det inte går så bra för. Vi får se hur vi alla fungerar tillsammans.” vet vi inte ännu heller. Dock klarade sig explorerpatrullen Tärning galant och slutade på plats 3 av 13. Vädret var även strålande största delen av lägertiden! Solen värmde, det simmades frivilligt och vattenflaskorna fylldes flitigt vid varje måltid Och trots att det regnade oavbrutet en av dagarna, så hölls de goda minerna uppe: det finns faktiskt inte mycket som slår samhörigheten och stämningen på ett scoutläger! Och med de orden vill jag sammanfatta årets läger. I väntan på nästa sommars höjdpunkt! Känner du att vintern kommer att bli tung? Är det för länge till nästa scoutläger? Gå då in på: -  http://nothamnvii.blogspot.com -  www. youtube.com, sökord Nothamn och bli påmind av bloggen, dröm dig bort bland bilderna och skratta till filmklippen.


Kursen som heter "Grundutbildning för scoutledare", :digare "Scoutledargrundkursen", består av två kurshelger och finns :ll för a@ utbilda ledare som har fyllt 18 år och redan har ledaruppdrag i kåren. På kursen går man igenom sådant som är vik:gt för en scoutledare a@ veta bl.a. det nya scoutprogrammet, scou:dealen, ledarskap och hur man genomför projekt. EJer kurshelgerna bör man planera och genomföra e@ projekt i kåren, t.ex en hajk, en seglats eller en förläggning för a@ sedan kunna ansöka om scoutledarfullmakt och få den rik:ga lädersöljan :ll sin scouthalsduk.

”Jag kom under kursen fram 0ll a2 jag nog själv är scoutledare för a2 jag älskar gemenskapen som man känner inom kåren och inom hela scou0ngen i världen”

Text: Alexandra Lindahl, Foto: Eric Jansson 28


Under den andra kurshelgen gick vi även indelade i patruller ett litet p-­‐rådd och övernattade i en laavu samt i ett HP-­‐tält. Regnet öste ner då vi gick och mitt seglarställ och mina citygumppare ^ick visa vad det gick för, att kartan var spegelvänd och kvällen beckmörk gjorde det hela till en utmaning men till slut hittade vi fram. Väl framme hade vi en matlagningstävling, ingredienserna hade patrullen vunnit beroende på hur många frågor om scoutingen vi svarat rätt på. Alla ingredienser var i konserver utan namn på eller i påsar utan något som helst som beskrev vad pulvret egentligen var. Vi smakade på allt men det var ändå svårt att avgöra vad som var vad, vår meny bestod till slut av championssoppa, ton^iskpizza och mango-­‐passionsmousse. Jag hade aldrig trott att det skulle gå att baka pizzabotten på en trangia men det gick bra och rekommenderar att man testar detta (kom bara ihåg och använda mycket olja/smör under för annars går det inte att vända), det som vi trodde var mjöl visade sig vara plättsmet men bra gick det ändå och pizzan smakade pizza! Jag ^ick själv mycket ut av kursen, inte bara teorin som vi gick igenom på de många lektionerna utan även små praktiska tips som man skall tänka på som ledare. Att dela erfarenheter och tankar med andra scoutledare från hela FiSSc var även lärorikt. Jag lärde känna en massa nya och trevliga scouter igen en gång och kom under kursen fram till att jag nog själv är scoutledare för att jag älskar gemenskapen som man känner inom kåren och inom hela scoutingen i världen. Nu är det dags för mig att rama in mitt kursbetyg och börja planera mitt projekt så att jag på våren kan ansöka om scoutledarfullmakt och sedan resten av min scoutkarriär minnas det jag lärt mig under kursen och använda det i praktiken.

29


Fortsättningsutbildning för ledare Med myggorna i Evois Text & foto Titti Edelmann

I somras deltog jag i Finlands Scouters Treklöver-­‐Gilwell kurs. Kursen är en scoutledarfortsättningskurs och kallas ofta bara för TG-­‐kurs (Ko-­‐Gi på finska) för att det är kortare att säga. Jag valde att gå kursen i den mer traditionella formen, d v s ett niodagars läger och ett seminarieveckoslut trots att man sedan några år tillbaka kan välja ett kortare läger, en vandring eller ibland t o m en seglats. Det speciella med den kurs jag gick var att den var tvåspråkig. TG-­‐kurserna ordnas vanligen endast på finska.

Här är vår lägerport, och bakom den skymtar våra flaggstänger.

30


2 rum och kök. Det här var vår lägerspis som vi lagade nästan all mat på. Vi byggde den alldeles själv och murade långt in på natten för att få den klar i tid. I bakgrunden skymtar vår patrulls tält.

En stor del av kurstiden gick åt till alldeles vanliga lägersysslor. Vi byggde upp lägret, lagade mat och hämtade vatten. Under övningspassen gick vi igenom ledarskap och scoutfostran ur olika synvinklar och diskuterade, lyssnade, och lärde oss en massa om oss själva. Dagsprogrammet var ganska fullspikat och det var en intensiv vecka. Trots goda föresatser kom vi aldrig i säng före kl 02. Alltid var det något vi ännu ville göra, eller något vi ännu ville prata om. TG-­‐lägret var en helt super upplevelse. Dels var det förstås det här med att få delta i ett scoutläger igen. Efter många år som ledare uppskattar man att det är någon annan som planerat och förberett medan man själv får ta del av programmet. Dels var det alla de aha-­‐upplevelser jag fick under lägret när jag lärde mig saker om mig själv och mitt ledarskap som jag aldrig funderat över tidigare. Men framför allt var det sällskapet och alla de här inside-­‐vitsarna man hinner med på nio dagar, gemensamma upplevelser och en massa goda minnen. Myggorna ja.. Om myggorna kan jag nämna så mycket att det fanns myggor i Evois. Det fanns väldigt mycket myggor i Evois. Jag har aldrig sett så många myggor på en gång. Man kunde enkelt slå ihjäl 15 stycken på en gång med ett välriktat slag mot sitt ben, mitt på dagen. På kvällen fanns det ännu fler myggor. Chokobananer Om man inte har annat att göra mitt i natten kan man öva sig att sy sår. Vi övade på bananer och innan vi sydde ihop dem petade vi in några bitar choklad i "såret". Sen åt vi upp bananerna efteråt.

31


Ledarna - Stormfågelns eldsjälar Text: Malin Lindholm

Foto: Maja Löfgren

För att verksamheten i Stormfågeln ska snurra framåt finns det en hop duktiga ledare. En del av oss ”pappersscoutar” med administrativa grejer, andra drar veckoverksamhet, några fixar på båtarna och kårlokalerna medan en del hjälper till där det behövs.


Att vara ledare innebär att ge en hel del, men man får också massvis tillbaka. Vad exakt är det man får då? Här vill jag introducera ett begrepp; ledarvård. Ledarvården är det där lilla extra man får ta del av som ledare, den skapar gemenskap och inspirerar. För att öppna upp begreppet tänkte jag beskriva lite av det man kan uppleva som ledare i Stormfågeln. I början av kalenderåret samlas kårens ledare för ett ledarsemi. Under semit planerar vi verksamhetsåret och bygger upp stämningen ledarna emellan genom en god middag och något roligt extra program. I år hade kårchef och vice kårchef ordnat en överraskning – volleyboll på en uppvärmd sandplan mitt i vintern!

Under våren och hösten träffas ledarna regelbundet på ledarmöten där vi exempelvis planerar evenemang. Dessa möten är de roligaste; idéerna flödar och man har svårt att säga när gränsen för vad som egentligen är realistiskt att utföra är nådd. När det sedan är dags för en förläggning drar ledarna ut till skogen redan på fredagen för att umgås tillsammans och höja stämningen inför veckoslutet.

33


Som ledare har man också chansen att träffa ledare från andra kårer genom olika evenemang som FiSSc (Finlands Svenska Scouter) ordnar. I höst deltog några Stormfågelledare i sjöscoutledardagarna H20 Scout, där vi seglade eskader till Kajholmen i Sibbo. Under hösten ordnas också förbundets roverscout- och ledardagar, detta år med namnet FiSSc–Tv och temat reality– tv. Under veckoslutet kunde man exempelvis mäta sina kulinariska talanger i matlagningstävlingen Top Chef, utmana sin fysik i Fort Boyard eller tävla mot andra team i Amazing Race. Så mot slutet av året är det dags att blicka tillbaka på året, och fundera på alla minne och upplevelser året har medfört. Med detta i tankarna röstar ledarna fram årets ”Myspysare”, en fin utmärkelse som går till en aktiv ledare som bidragit med god stämning bland ledarstaben. I december avslutar ledarna året med ledarjulgröt. Efter det är det dags för jullov, och därefter ett nytt år fullt med utmaningar, upplevelser och gemenskap.

34


Styrelsen 2013 •  Kårchef: Ted Jägerskiöld •  Vice kårchef: Axel Sandås •  Sekreterare: Alexandra Lindahl •  Åldersgruppsansvariga: •  Vargungar: Maja Löfgren •  Äventyrsscouter: Jan Toivonen

•  Båtsfogde: Kid Jägerskiöld •  Utbildningsansvarig: Malin Lindholm

35


UF – Stormfågelns understödsförening Sjöscoutkåren Stormfågelns Understödsförening (UF) finns till för att bistå scouterna ekonomiskt. Till skillnad från många andra fritidsintressen, kostar scouting inte mycket i medlemsavgifter eller utrustning. Verksamheten behöver dock pengar för att kunna hållas igång. Den dagliga verksamheten bekostas huvudsakligen med understöd från staden och olika fonder, men UF har t.ex. bekostat en stor andel av kårens båtar och kårlokalernas underhåll. Som Stormfågelförälder kan du understöda kåren ekonomiskt, genom att betala in Understödsföreningens medlemsavgift på minst 20€/år. UF:s kontonummer är 660100-­‐3931847. Understödsföreningen hjälper också till där det behövs, som på t.ex. julfester och segelsäsongsöppningen. Om du vill ha mera information om UF:s aktiviteter, kontakta Annika Mickos (annika.mickos (at) kolumbus.fi).

36


1998 Alexander Grönberg 1999 Janina Lindgren 2000 Matias Kallio 2001 Anna Källberg 2002 Ted Jägerskiöld

Nockens vandringspris Delas under julfesten ut till en patrullscout som aktivt deltagit på kårens evenemang

2004 Malin Holm och Johanna Modig 2005 Sebastian Brenner 2006 Emil Sandås 2007 Linn Sjöblom 2008 Maja Löfgren 2009 Niklas Sjöblom 2010 Jan Toivonen 2011 Jonas Bäck 2012 Nikolas Sanila

37


1998 Havsörn 1999 Havsörn 2000 Dopping 2001 Dopping 2002 Dopping

Grötsleven Delas ut till den vinnande patrullen under kårens matlagningstävling på våren

2003 Flygfisk 2004 Knipa 2005 K/K Flampe 2006 Albatross 2007 Tärna 2008 Albatross 2009 Tärna 2010 Fiskgjuse 2011 Tärna 2012 Tärna 38


Ut på hav i storm och rusk Seglar vi med liv och lust Fastän vi på havet trivs Är vi ock i hamn till frids Sjöscouting vi jobbar för Då vi allt tillsammans gör Nu ni veta vem vi är Med ära vi vårt namn bär STORMFÅGELN!

39


God Jul och fรถrliga vindar รฅr 2013!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.