Stim-magasinet #1 2015

Page 11

F OTO: N. P I LG R I M, E M I L J O NAS O N, A N NA R I E B E

PÅ VÄG UPP

Fredrik Okazaki, 32

Emmy Lindström, 30

David Riebe, 26

Fredrik är musikproducent, låtskrivare och musiker bosatt i Stockholm och Tokyo. Han har bakgrund som jazztrummis och spelar fortfarande med artister som Robyn, Röyksopp och Oskar Linnros. Berätta om din musik. Jag vill tro att musiken jag gör baseras på vilken artist jag jobbar med, men det är klart att man har något slags mode. Jag skulle säga att jag mestadels gör modern pop. Ofta beats-­ baserat och något utanför mittfåran. Vad är höjdpunkten i karriären hittills? Det har hänt väldigt många betydelsefulla saker de senaste åren, men en viktig milstolpe för mig personligen är samarbetet med Naomi Pilgrim och att få utveckla hennes musik. Har du några förebilder inom musiken? Jag har inspirerats mycket av Oskar Linnros, Röyksopp, Thomas Rusiak och Markus Jägerstedt för att nämna några. Jag har turen att jobba regelbundet med alla dessa. För mig flyter skrivandet och producerandet ihop, precis som för de förebilder jag nämnde. Bröderna Joakim och Klas Åhlund har nog också haft en hel del att göra med hur min musik låter. Vad är du aktuell med 2015? Jag håller på med album till både Naomi Pilgrim och Thomas Rusiak, och gör även saker åt andra svenska artister som Sabina Ddumba och Max Elto. Sedan har jag ett par projekt igång i USA som är väldigt spännande, men det kan jag inte berätta mer om i nuläget.

Emmy har många strängar på sin lyra – förutom kompositör och violinist är hon också blivande barnmorska. Emmy har pluggat på Kungliga ­Musikhögskolan i Stockholm och hennes verk har bland annat spelats i radio och runt om på de finaste scenerna i Europa. Berätta om din musik. Min musik är tydligt förankrad i den klassiska traditionen – modaltonal, stark och känslosam. Men jag gör också mer moderna avstickare ibland. Jag inspireras ofta av text, älskar Shakespeare, och väver inte sällan in text i musiken. Vad är höjdpunkten i karriären hittills? Det måste vara när Emil Jonason spelade mitt verk Magnolia för solo­ klarinett, på sin Rising Star-turné 2010, i de främsta konserthallarna i hela Europa. Bland annat i Musikverien i Wien, Concertgebouw i Amsterdam och Cité de la Musique i Paris, och självklart framförandet i Stockholms Konserthus. Har du några förebilder inom musiken? Främst vill jag nämna Janne Lindstedt, före detta kapellmästare och kompositör på Östgötateatern. Han gick bort för fyra år sen, alltför tidigt – det är fortfarande en tung sorg. Också Christian Lindberg, som har stöttat mig att gå min egen väg som kompositör, och Wilhelm Stenhammar, hans musik går rätt in i mig. Vad är du aktuell med 2015? I maj kommer uruppförandet av mitt körverk Avsked vid havet. Jag skriver även på en klarinettkonsert beställd av klarinettisten Emil Jonason. Och jag ska fortsätta lanseringen av mitt senaste stycke Nu faller snö, som uruppfördes i december 2014 av Östgöta Kammarsolister.

David Riebe är konstmusikkompositör och student på musikhög­ skolan i Malmö. Tidigare i år fick han Kungliga Musikaliska Akademiens lokala stipendium. Dessutom är David amatörviolinist, som älskar att spela i orkester. Berätta om din musik. Att sätta stilmässig etikett på sin egen musik är bland det svåraste jag vet. Den senaste tiden har jag gjort mycket orkestermusik och tidigare en hel del kammarmusik, ibland med elektroniska inslag. Jag baserar mina stycken på allt från buddhistiska texter till kemiska reaktioner och målningar. Vad är höjdpunkten i karriären hittills? Mitt andrapris i Uppsala tonsättar­ tävling 2014 med stycket Geopoliticus Child, men jag har fått vara med om mycket annat inspirerande och lärorikt. Bland annat har Norrköpings symfoniorkester, Helsingborgs ­Symfoniorkester och BBC Singers framfört musik av mig. Har du några förebilder inom musiken? Jag är ett stort fan av Ligetis orkestermusik och Penderecki på 60-talet, men också av Richard Strauss och Mahler. Mina lärare genom åren har naturligtvis också hjälpt mig att hitta mig själv och mitt tonspråk, bland annat Rolf Martinsson och Luca ­Francesconi i Malmö samt Michele Tadini och Philippe Hurel i Lyon. Vad är du aktuell med under 2015? Den 13 maj kommer Norrköpings symfoniorkester att uruppföra mitt stycke Magma, som en del i ett samarbete mellan orkestern och musikhögskolan. Dessutom har Lunds stadsorkester beställt en konsert­ uvertyr till sitt 50-årsjubileum, som ska framföras den 4 oktober.

11

…OCH SÅ HÄR GICK DET FÖR 2013 ÅRS STJÄRNSKOTT Jakke Erixson & Oscar Holter: Jakke har signat med RedOne och fick en listetta på amerikanska Itunes med låten The One I’ve Waited For. Oscar Holter har jobbat med Tiësto och engelska stjärn­ skottet Cher Lloyd. Elof Loelv: Har jobbat med Icona Pop och Zara Larsson. Albin Nedler & Kristoffer Fogelmark: Duon har tillsammans jobbat med pojkbandet Boyzone och Joshua Radin. Andrea Tarrodi: Har varit residenskompositör för Väst­ manlandsmusiken. Hon har bland annat skrivit verken Stjärnorna för mezzosopran och kammar­orkester och Aprilserenad för sopran, mezzosopran och kammarorkester. Per Egland: Nominerades till en Grammis 2015 i kategorin ”årets barnalbum” för Skogen, som han gjort tillsammans med en sexårskör. Miriam Bryant: Släppte 2013 skivan Raised In Rain, som fick ett fint mottagande, och har varit på turné. Hon var också nominerad till ”Årets sverige­ finne” förra året.

tars 2015


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.