Stim magasinet #1 2018

Page 1

stim Medlemstidningen för dig som skapar musik Stim-magasinet #1 2018 www.stim.se

”Jag liksom leker att jag är den femte band­ medlemmen. Det är lite som att skådespela.” Carl Falk, sidan 20

MELODISKAPAREN ”Jag tycker själv att jag har ett eget melodi­språk, som kommer fram i alla låtar jag skriver – oavsett artist.”

Soundcheck:

Peter Svensson Systrar med koll Musikrumsmingel Happy campers


Gratis distribution (+ chans att bli upptäckt)

+ 100% royalties. Inga konstigheter. Amuse är ett skivbolag—med en ny modell för att hitta artister och låtar. Vi vill hjälpa artister att växa snabbare och erbjuder alla att släppa sin musik utan avgifter. På så sätt kan vi hitta talang utan att det kostar något att bli upptäckt!

Ladda ner Amuse – gå till amuse.io


ledare

Man brukar ju säga att det tar 10 000 timmar för att bli riktigt bra på något. Kanske ligger det något i det – även när det kommer till att skriva musik? I det här numret av Stim-magasinet möter vi flera låtskrivare som berättar om sin resa och vad som fungerat bäst för dem. En av dem är Peter Svensson, den framgångsrike gitarristen och musikaliska motorn i The Cardigans. Han är numera hitmakare åt stora internationella artister, men vägen dit var inte självklar utan krävde mycket tid och eftertanke. Systrarna Vaz tröttnade på att sitta bredvid och förklara när andra producerade deras musik – så varför inte göra det själva? Idag är de två av Sveriges hetaste producenter som släppt sitt första egna rosade album. Parallellt driver systrarna Vaz initiativet Studio XX, ett nätverk för kvinnliga kreatörer – ett alternativ till den mansdominerande studiovärlden. Resultatet? Succé förstås! 2018 blir ett spännande år på många sätt. Musikbranschen utvecklas i en rasande takt, de stora internationella trenderna – framför allt digitaliseringen och globaliseringen – fortsätter att ha en stor inverkan på intäktsutvecklingen i musikbranschen. Till hösten stundar val och inför det har Stim-magasinet tagit pulsen på våra politiker. Vad gör partierna för att säkra framtidens svenska musikunder, öka jämställdheten inom branschen och för att musikskaparna ska få en större del av musikens värde? Läs partiernas svar på sidorna 16-17. Vi på Stim vet att ett stenhårt arbete för att stärka upphovsrätten är det som i slutänden skapar större möjligheter att kunna leva på sin musik. Just nu har vi stort fokus på EU och på det som kallas Transfer of Value, och vår förhoppning är att vårt arbete kommer att leda till bättre villkor för dig som musikskapare.

4 Pånyttfödd

Peter Svensson har jobbat som låt­ skrivare i över 20 år och skriver numera för världsartister. Men det var först nyligen han insåg att han kunde livnära sig på det. På riktigt.

9 Populärt musikrum

300 musikskapare var på plats när Stim öppnade upp för tidernas första Stim Music Room.

10 14

10 Girl power

Systrarna Vaz tog över kontrollen och byggde en egen studio där de skriver och producerar – både åt sig själva och andra.

12 Män, män, män

Musikbranschen är på många sätt en manlig värld. Men Stim jobbar hårt för jämställdheten.

14 Happy campers

Under två dygn skapade 42 låtskrivare från hela världen ny musik och nya sam­ arbeten på Stockholm Songwriting Camp.

16 Valår

Vad gör de politiska partierna för l­andets musikskapare och för att säkra det ­svenska musikundret för framtiden?

19 Rättvist

20

Rätt ska vara rätt. Så ska musikskaparna få en större del av de intäkter som de digitala plattformarna genererar.

20 Skådespelaren

Carl Falk har hittat sitt recept för att skriva musik åt andra artister; han spelar rollen som den femte bandmedlemmen.

Foto: j o han o lss o n

Karsten Dyhrberg Nielsen Vd, Stim

Peter Svensson, sidan 4

innehåll #1 2018

Tiotusen timmar

”Jag är nöjd om jag får en hit vart femte år.”

03

Telefon: 08-783 88 00 E-post: red@stim.se För ytterligare info se sidan 26.


04

soundcheck: peter svensson

my favorite game Han var gitarristen och den musikaliska motorn i The Cardigans. Peter Svensson. Den ”sofistikerade låtskrivaren” som numera lägger Los Angeles för sina fötter. Nyligen toppade han framgångarna med ytterligare en utmärkelse: Stims Platinagitarr 2017.

Text: Pia Runfors Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

I

mer än 20 år har Peter Svensson lyckats leverera. Först som gitarrist och låtskrivare i The Cardigans – ett av Sveriges mest framgångsrika internationella band någonsin – och på senare år som hitmakare åt stora internationella artister, bland annat The Weeknd, Ariana Grande, One Direction och Ellie Goulding. Enligt bland andra Alexander Kronlund är han dessutom Sveriges mest sofistikerade låtskrivare. Inte illa. – Det är jättekul att få chansen och att lyckas igen. Det är verkligen inget man kan ta för givet. Jag har alltid tänkt att jag är nöjd om jag får en hit vart femte år så allt utöver det är en bonus, säger Peter Svensson. – Det där ruset som uppstår när man lyckas – när alla vill lyssna på din låt – är så härligt att du vill uppleva det igen. Det blir lite som ett gift. Och då känns det fantastiskt att få vara med om det gång på gång. Det var just detta faktum som gjorde att han tilldelades Stims Platinagitarr 2017. Att Peter Svensson bidragit till det svenska musikundret under en lång tid i kombination med att han har haft exceptionella framgångar under 2016. – Det är en otroligt fin bekräftelse. Bara att få ingå i den skara av låtskrivare som tidigare fått Platinagitarren gör mig stolt (bland annat Laleh, Max Martin, Robyn, Benny Andersson och Per Gessle. Reds anm). Stims Platinagitarr är inte heller den första utmärkelsen för Peter Svensson. Han har tagit emot en lång radda Grammisar och Rockbjörnar genom


soundcheck

05

”Det där ruset som uppstår när man lyckas – när alla vill lyssna på din låt – är så härligt att du vill uppleva det igen.”


06

soundcheck: peter svensson

Peter Svensson Ålder: 43 år Bor: i Stockholm Karriär i korthet: gitarrist och låtskrivare i The Cardigans. Fem album; Emmerdale (1994), Life (1995), First Band On The Moon, (1996), Gran Turismo (1998), Long Gone Before Daylight (2003), Super Extra Gravity (2005). Projektet Paus tillsammans med Jocke Berg från Kent. På senare år framgångsrik som låtskrivare åt bland andra The Weeknd, Ariana Grande, Meghan Trainor, One Direction och Ellie Goulding. Aktuell som: pristagare av Stims Platinagitarr 2017. Juryns motivering till Stim Platina­ gitarren 2017: ”I mer än tjugo år har låtskrivaren och gitarristen Peter Svensson trollbundit sina lyssnare med allt från Cardigans tidiga majdoftande gitarrpop till nutidens hyperhookiga pophits med artister som The Weeknd, Ariana Grande och Ellie Goulding. Han har hela tiden utvecklat sitt hantverk, pånyttfötts som låtskrivare och han fortsätter vara relevant. Peter Svensson får Stims utmärkelse Platina­ gitarren 2017 för sitt låt­ skrivande genom åren och för sina exceptionella framgångar under 2016. Men också för det leviterande gitarrsolot i You’re The Storm, 2003.”

’’

Det var först för några år sedan som jag insåg på riktigt att jag kunde livnära mig på att skriva åt andra. Innan dess höll jag mest bara på.”

åren. Tillsammans med övriga medlemmar i Cardigans blev han också invald i Swedish Music Hall of Fame 2017. Inte heller att förglömma: 1999 och 2001 blev han utsedd till Sveriges sexigaste man – först av tidningen QX och senare av Elle. Enligt Elle-juryn var det de sensuella läpparna som avgjorde, medan QX fastnade för den sugande blicken, den coola stilen och skäggstubben. Vilken av alla utnämningar är finast? – Hahaha, ja det där med Sveriges sexigaste man… det blev ju mest ett roligt samtalsämne. Det var länge sedan. Fast det är klart att det var lite kul. Alla priserna är jättesmickrande men Stims Platina­ gitarr är naturligtvis finast, säger Peter Svensson med en inställsam glimt i ögat. Ja, blicken finns kvar. Läpparna också för den delen. Men stubben har vuxit ut till helskägg.

M

en hur började det egentligen? När vaknade Peter Svenssons intresse för musik? – Jag var kanske sex, sju år. Riktig musik alltså, inte Trazan och Banarne, Djungelboken, och sånt. Jag inspirerades av de lite äldre killarna och gick in för hårdrock – AC/DC, Kiss och Motörhead. Men det var kanske mera den visuella imagen än musiken som attraherade. Hela paketet med jeansjackor med tryck och balla skivomslag. – Jag minns känslan när jag gick med mamma till Domus och köpte min första vinylplatta. Jag valde den som såg häftigast ut, Motörheads Iron fist. Sen var det bara tur om den också var bra. – Och pappa sågade ut en cool gitarr i plywood. Jag stod framför spegeln och sjöng Kiss-låtar. Det var cool. När han var åtta började han spela gitarr i den kommunala musikskolan. – Det var inte jättekul, något helt annat än den dröm jag hade om att bli hårdrockare. Mina kompisar tröttnade en efter en och lade av. Till slut var det bara Peter kvar och läraren ringde hem till föräldrarna och bad dem att se till att han skulle fortsätta. – Inte så mycket för att han såg någon talang i

mig, tror jag, utan snarare för att jag var den enda som var kvar och han ville väl ha kvar sitt jobb. Den unge Peter sa okej, men på ett villkor: att han skulle slippa noter. I stället tog han med sig kassettband med hårdrock och balla gitarrintron till lektionerna. Läraren lyssnade och visade hur han skulle göra. Noterna lade läraren helt åt sidan. – Då föll allt på plats. Jag började ta ut låtar på egen hand och utvecklade ett gehör. Så småningom började jag även upptäcka annan musik där melodin var mer central och jag tror det var då dörren öppnades för låtskrivandet. Den första låten var en snapsvisa, tror han. – Jag minns att jag lånade strofen ”Vad blåser det för vind i dag? Brännevind” och gjorde en låt av den. Fast i efterhand verkar det ju lite märkligt. Jag var väl knappt tolv år, så det kan väl inte stämma?

D

en stora islossningen kom när Peter Svensson började på musikgymnasiet i Jönköping. – Då exploderade det. Musiken tog över mitt liv. Jag levde för musiken. Han träffade Magnus Svenningsson och de ­bildade The Cardigans. 1994 kom debutsingeln Rise and shine. Samma år gick Peter Svensson med i Stim. Den första utbetalningen låg på hela 461 kronor. – Haha, ja, det var med all sannolikhet välkomna pengar. Jag levde säkert en hel månad på dem. Men utbetalningarna blev snart betydligt mer ansenliga. Det stora genombrottet kom med Lovefool 1997. Den slog även internationellt, toppade listorna i bland annat USA, Storbritannien och Japan och blev filmmusik till Baz Luhrmanns Romeo & Julia. Den har också varit med i tv-serier som The Office och Beverly Hills 90210 och refrängen har använts i Justin Biebers låt Love Me. – Jag tycker i regel att det är svårt att svara på den klassiska intervjufrågan ”Vilken låt är du mest stolt över?”. Men om jag ska säga någon så är det nog Lovefool. Den fick så stort genomslag och var viktig för oss. – Sedan finns det en massa andra låtar som jag själv är jättestolt över – för att de till exempel


soundcheck

”Jag minns känslan när jag gick med mamma till Domus och köpte min första vinylplatta. Jag valde den som såg häftigast ut, Motörheads Iron fist.”

07


08

soundcheck: peter svensson

I Peters hörlurar just nu: The War On Drugs Låtskrivare som Peter beundrar: Mark Kozelek Dimebag Darell/Vinnie Paul/ Rex Brown/ Phil Anselmo Max Martin Peters favoritriff: All Day And All Of The Night med Kinks. ”Det är liksom urmodern till rockriff och jag går verkligen igång på det när den kommer på i bilradion.” stimfakta Peter Svensson Antal verk hos Stim: 205 Först registrerade verk: Seems Hard Flest radiospelningar: My Favorite Game Can’t Feel My Face Lovefool Come Along Erase/Rewind

’’

Det tog ett tag innan jag förstod att mitt ID är den röda tråden även när jag skriver för andra.”

innehåller smarta eller annorlunda lösningar – men som ingen annan gillar. Så är det ju. Vissa låtar slår, andra inte. Och det är ibland svårt att veta varför.

L

ovefool följdes av flera hyllade album och världshits. Bland annat albumet Gran Turismo med låtarna My Favorite Game och Erase/Rewind som även de slog stort internationellt. The Cardigans turnerade runt i hela världen och var snart ett av Sveriges mest framgångsrika band någonsin. Totalt sålde de mer än 15 miljoner skivor världen över. Peter Svensson var den musikaliska motorn i gänget. Han komponerade större delen av gruppens låtar medan Nina Persson och Magnus Svenningsson skrev de flesta texterna. – Egentligen tycker jag att det är lite svårt att skilja på musik och text. När jag komponerar musiken hänger ibland några ord eller fraser med i melodislingan. Inte sällan blir det refrängen eller första versen och det är ofta de här låtarna som blir framgångsrika – när melodi och några första ord sitter ihop från start. 2005 kom The Cardigans sista album Super Extra Gravity. – Vi la inte alls ner gruppen, utan det var mer tänkt som en paus. Men det blev bara inte så att vi jobbade ihop igen. Jag jobbade knappt alls under en lång period utan fokuserade i stället på familjen och hemmet. Snickrade bland annat på ett hus. Så började förfrågningar droppa in om han kunde skriva låtar till andra artister. – I början krävde det mycket tid och eftertanke att komponera musik åt andra. Man brukar ju säga att det tar 10 000 timmar för att bli riktigt bra på något. Jag tror att jag ägnade åtminstone 5 000 timmar under den här perioden för att få det att funka. – Det var inte självklart i början. Men nu har jag kommit in i det. Det fanns väl ett självförtroende där i botten från alla radiohits vi hade med The Cardigans. Folk gillade mina låtar och det stärkte mig. I dag bor Peter Svensson i Stockholm men reser regelbundet till Los Angeles och jobbar i olika

­konstellationer kring Max Martins förlag. – Då kan jag jobba mer eller mindre dygnet runt i två, tre veckor. Sedan åker jag hem igen och fokuserar på de problem som uppstått under de veckor jag varit borta. Det funkar bra. Han skriver låtar för en rad olika artister och har bland annat haft framgångar med USA-ettan Can’t Feel My Face med Weeknd, Me Too med Meghan Trainor och Love Me Harder med Ariana Grande. I ett låtskrivarteam är det i regel Peter Svensson som är melodiskaparen. – Det där är ofta rätt fritt och kan vara olika beroende på konstellationen. Men melodin är min styrka så det blir ofta så. – Jag tycker själv att jag har ett eget och tydligt melodispråk. Ett personligt uttryck som kommer fram i alla låtar jag skriver – oavsett artist. Men det tog ett tag innan jag förstod att mitt ID är den röda tråden även när jag skriver för andra. Jag gick ett varv där jag försökte anpassa mig till andra. Men i dag, med facit på hand, ser jag att de riktiga framgångarna kom när jag gick tillbaka till mitt eget melodispråk. Många av Peter Svenssons melodier föds vid gitarren. Med tanke på att hans gedigna gitarrsamling verkar det högst rimligt. I och med att han fick Stims Platinagitarr utökades skaran. – Jag har nog skrivit åtminstone en låt på varje gitarr. – Man borde ha en liggande i varje rum hemma. Det brukar alltid komma nån liten idé när man väl plockar upp en gitarr och klinkar lite. Helt plötsligt sitter man där med en melodislinga som talar till en. Då är det bara att spela in den på smartphonen och hoppas att det går att använda till något senare. – Jag önskar att jag var lite mer strukturerad, men för mig funkar det inte att bestämma att ”nu ska jag jobba” utan det blir när det blir. Men när jag väl blir inspirerad kan jag jobba dygnet runt. Strukturerad eller inte. Klart är i alla fall att det fungerar. Mycket väl dessutom. – Fast det var faktiskt först för några år sedan som jag insåg på riktigt att jag kunde livnära mig på att skriva åt andra. Då föll det på plats. Innan dess höll jag mest bara på. n


stim music room

V

Framtidsspaningar, hyllningar, debatt och mingel. Det var bara några av inslagen när Stim öppnade por­ tarna för tidernas första Stim Music Room. Över 300 musikskapare fanns på plats för att inspireras och nät­ verka med kollegor i branschen.

musikrum Text: Pia Runfors Foto: Pontus Norberg

09

i hoppas att Stim Music Room ska bli en ny och mer intim mötesplats för er musikskapare och producenter. Här ska ni få ny inspiration så att ni kan fortsätta att leva på er musik. Det sa Karsten Dyhrberg Nielsen, vd på Stim, när han sparkade igång Stim Music Room på Debaser Strand i Stockholm. Evenemanget ersätter det mer storskaliga Stim Music Expo och är – precis som namnet antyder – både mindre och personligare än föregångaren. Fokus ligger på det personliga mötet där musik­ skapare kan mötas och inspireras av varandra. Och visst infriades förhoppningarna. Biljetterna sålde snabbt slut och redan från start var stämningen hög och familjär. Kvällen inleddes med en hyllning av årets Stim-stipendiater. – I år hade vi rekordmånga ansökningar – hela 1 742. Ansökningarna visade också vilken enorm musikalisk bredd vi har i Sverige, berättar Stims ordförande, Carina Brorman, innan stipendiaterna ropades upp på scenen för att ta emot hyllningarna. Det var dessutom fler kvinnor bland årets ansökningar och av de 108 som fick stipendium var 46 procent kvinnor. En av dem var jazz-pop-folk-låtskrivaren Iris Bergcrantz: – Det här var ett jättefint arrangemang! Jag är väldigt glad över mitt stipendium och inramningen under kvällen, säger hon. Under kvällen diskuterade också några av branschens nyckelpersoner för- och nackdelar med dagens ersättningsmodeller inom streaming­ tjänsterna. Är dagens modell hållbar? Och hur ska det se ut i framtiden? De framgångsrika låtskrivarna Carl Falk, Dhani Lennevald och Sandro Cavazza berättade också om en USA-resa och skapandeprocess som slutligen landade i en världshit, Avicii’s Without You. Tanken är nu att Stim Music Room ska bli den självklara mötesplatsen för musikbranschen. – Vi vill jobba med vårt Music Room mer dynamiskt framöver. Det kan handla om att fokusera mer tematiskt och djupdyka i aktuella frågor, men också att göra nedslag runt om i Sverige så att fler musikskapare får möjlighet att delta, säger Tina Arvidsson, PR manager på Stim. – Och har man inte möjlighet att besöka Stim Music Room fysiskt på plats är det inte heller några problem. Då följer man oss i våra digitala kanaler – i vårt digitala Music Room. n


10

Porträtt: systrarna vaz

”Vi ville göra en praktisk skillnad och vi ser faktiskt en förändring. Fler låtar har bara kvinnliga upphovs­ personer.”

systrarna som gör det själva Varför anlita någon för att producera dina egna låtar när du kan göra det själv? Det frågade sig systrarna Vaz. I dag är de två av Sveriges hetaste producenter och har släppt sitt första egna – och rosade – album. De har även startat Studio XX, ett nätverk enbart för kvinnliga kreatörer.

J

enny och Cecilia Vaz är inte bara systrar i vått och torrt. De är även kollegor som skrivit musik, spelat och sjungit tillsammans sedan barnsben. – Vi har alltid haft musiken gemensamt. Men det var först när jag gick sista året på gymnasiet som vi kände att vi kunde ta tag i det på allvar. Jag ringde Jenny och sa ”Nu gör vi det – vår musikgrej. Nu kör vi drömmen!”, berättar Cecilia Vaz. Då hade de – egentligen för första gången – levt lite mer åtskilda under några år. Tre år äldre Jenny pluggade kommunikation och PR i Sundsvall och Cecilia gick på gymnasiet i Göteborg och spelade i ett 13-mannaband. Men innan dess följdes de åt tätt. Jenny gick i musikskola hemma i Lilla Edet och började spela

Text: Pia Runfors Foto: Pontus Norberg gitarr. Lillasyster Cecilia gick i hennes fotspår och gjorde likadant. – Det var liksom självklart att jag skulle göra samma sak som Jenny. Och de skrev tidigt låtar tillsammans. De första låtarna de spelade in hette Alone och Eight Degrees och de har fortfarande kvar inspelningen trots att den gjordes någon gång under mellanstadietiden. – Det var jättefina låtar! Vi kanske ska damma av dem och göra något av dem nu, Jenny? Ganska snart efter att de bestämt sig för att ta tag i musikdrömmen, gick systrarna en musikproduktionsutbildning på en folkhögskola i Dalsland. – Där lärde vi oss hantverket och byggde sedan upp en hemmastudio i Göteborg, säger Jenny. Längs vägen hittade systrarna också sitt eget sound med egna influenser. Deras sound har


porträtt

’’

Vi hade ju en färdig idé och visste ju vad vi själva ville. Då kändes det bara frustrerande att sitta bredvid och förklara.”

beskrivits som en mix av nordisk kyla och väst­ afrikanska rytmer, vilket också är en mix av deras egna rötter. Pappa kommer från Kap Verde utanför den afrikanska västkusten, mamma från Sverige. De gjorde sin första demo och sajnades av Universal Music Publishing som låtskrivare och producenter. 2012 tog de också hela sommarsverige med storm med låten Miss Frost. Den låg på iTunes topp 10-lista och utsågs till årets sommarhit av musiksajten PSL. Efter att ha släppt några singlar insåg den talangfulla duon att de lika gärna kunde färdigställa sina egna låtar. – Vi hade ju en färdig idé och visste ju vad vi ­själva ville. Då kändes det bara frustrerande att ­sitta bredvid och försöka förklara. Om någon annan skulle lägga den sista handen vid våra låtar blev det inte heller riktigt som vi ville ha det. Det blev bara ett extra steg att ta oss igenom. Som vi inte behövde. Och som dessutom kostade pengar, säger Jenny.

I

dag bor Jenny och Cecilia Vaz i Stockholm och skriver och producerar både till sig själva och andra. 2017 skruvade de upp tempot ytterligare och under sommaren och hösten släppte de sitt första egna album i två delar – Necessary Pt. I och Necessary Pt. II. Båda delarna mycket varmt mottagna. De har dessutom blivit grammisnominerade för Necessary Pt. I och Pt. II i kategorierna ”Årets Alternativa Pop” samt ”Årets Producent”. Och nominerade i tre kategorier till Gaffa-Priset – Årets Grupp, Årets Pop och Årets Nykomling. Låtarna på Necessary Pt. I och Necessary Pt. II är inspelade i deras privata studio och ges ut på det egna bolaget Kinship. De har till och med gjort omslaget och allt annat visuellt material. Albumet är med andra ord 100 procent systrarna Vaz. – Det känns superbra! Vi har en stor variation på låtarna och det är verkligen kul att få uttrycka sig på olika sätt, i olika stilar, säger Cecilia. Som alltid har båda systrarna skrivit både text och musik. I någon sorts växelverkan. – Vi kan göra allt båda två, men vi har ändå några tydliga indelningar. Jag kör lite mer rytmik och beat och Jenny mer synt, soundscapes och effekter.

Samtidigt som systrarna Vaz hittade sin egen väg för att skapa sin egen musik, drog de också igång Studio XX, ett nätverk för kvinnliga kreatörer. Idén var att skapa ett alternativ till alla studios som mest drivs av män. – Musikbranschen är väldigt ojämställd. Det finns en massa bakomliggande strukturer som gör att man inte värderar kvinnlig kompetens lika högt som manlig. Strukturerna ligger dessutom djupt, säger Jenny. – Det innebär att vi riskerar att gå miste om mycket talang och mycket bra musik. De flesta producenter är män och de väljer en viss typ av musik. Och när Stimpengarna fördelas är det oftast de män som äger tekniken som tar ut mest. För­ delningen blir skev.

S

ystrarna ville erbjuda en produktionsmiljö fri från de strukturer de själva nyligen gjort sig fria från. Resultatet? Succé såklart. – Vi bjuder uteslutande in kvinnlig kompetens och det är väldigt intressant att se hur arbets­ processen blir helt annorlunda. Alla kan ta ledarstolen och de som medverkar tar roller som de inte brukar annars. Hela processen blir öppnare och mer kreativ, säger Jenny. Några av de 40 kvinnor som medverkat hittills i Studio XX är Linnea Henriksson, Agnes, Tove ­Styrke och Jenny Wilson. – Vi ville göra en praktisk skillnad och vi ser faktiskt en förändring. Fler låtar har bara kvinnliga upphovspersoner. Det är kul och det ger ringar på vattnet, säger Jenny. I och med att Jenny och Cecilia haft fullt upp under 2017 har Studio XX haft en liten paus. Nätverket kommer dock att dra igång snart igen, lovar de. Och efter att systrarna under 2017 suttit mycket inne i en studio ser de nu fram emot att komma ut och spela mycket live under 2018. Sedan blir det fler album. Necessary Pt. I och II var bara början. – Vi har idéer för minst tre plattor. Det är bara en fråga om tid när vi ska hinna skriva och producera, säger Cecilia. n

11

Jenny och Cecilia Vaz Ålder: Jenny är 34 år och Cecilia 31 år. Bor: i Stockholm, men är uppvuxna i Lilla Edet norr om Göteborg. Karriär: låtskrivare, musiker, sångare och producenter som driver den egna etiketten Kinship Music med musik som bär signumet ”tribal African drums & electronic beats”. Har tidigare samarbetat med bland andra Titiyo, Jonathan Johansson, Johnossi, Sakarias och Ison & Fille. 2015 startade de nätverket Studio XX för kvinnliga kreatörer. Aktuella med albumen Necessary Pt. I och Necessary Pt. II. I Cecilias hörlurar just nu: Björk Utopia, Miguel War & Leisure, HNNY Sunday, Nattbuss Gudrun. I Jennys hörlurar just nu: Spice So Mi Like It, Sonder Into, SZA Ctrl, Kelela Hallucinogen, Amadou Mariam Welcome to Mali. Stimfakta Jenny Vaz Antal verk hos Stim: 62 Först registrerade verk: Cecilia Vaz (reds anm: låten heter så) Flest radiospelningar: Lava Cabeza Atlanten Svart Diamant Careful Miss Frost Stimfakta Cecilia Vaz Antal verk hos Stim: 63 Först registrerade verk: Pro Bonfa Flest radiospelningar: Lava Cabeza Atlanten Svart Diamant Careful Miss Frost


12

Jämställdhet

män, män och åter män Musikbranschen är på många sätt en manlig värld. Men Stim jobbar mycket aktivt med jämställdhet och mångfald – såväl i den egna organisa­ tionen som i branschen i stort. – Alla i branschen har ett ansvar, säger Eleonor Otterdahl, kommunika­ tionschef på Stim. Text: Pia Runfors

M

etoo-rörelsen har gjort att problemen med ojämställdhet i samhället har kommit upp till ytan. Så även i musikbranschen, där kvinnor har tagit bladet från munnen och vittnat om sexism och en tystnadskultur genom uppropet #närmusikentystnar. – Detta är kolossalt viktigt och förhoppningsvis starten på riktig förändring. På Stim har vi bland annat tagit upp frågorna i olika forum, varit tydliga med vår hållning och uppmuntrat diskussion och öppenhet inom organisationen, säger Eleonor Otterdahl. – För även om det inte finns några kända problem så innebär det inte att de inte finns. Det tror jag är en viktig insikt, oavsett organisation eller företag. Därför är det helt fundamentalt att vi kontinuerligt jobbar med detta. Stim arbetar sedan tidigare kontinuerligt för en sund och jämställd kultur. Det handlar om allt från att föregå med gott exempel i den egna organisationen till att på olika sätt stötta kvinnliga låtskrivare och kompositörer och att samarbeta med branschen mot ojämställdhet. – Stim har en viktig roll genom vårt musikfräm-

jande uppdrag med till exempel stöd och stipendier. Där arbetar vi för att jämställdhetsfrågan ska vara central och att kvinnliga låtskrivares och kompositörers kompetens lyfts fram och stöttas. – Vi samarbetar också med bland annat branschorganisationen Musiksverige för att skapa gemensam kraft i en ojämställd bransch. Jämställdhetsarbetet pågår också i de egna leden. Bland cheferna på Stim är 60 procent kvinnor, trots att organisationen har fler manliga anställda än kvinnor. I ledningsgruppen är tre av sju kvinnor. Och i styrelse och nämnder är representationen också generellt väl fördelad mellan kvinnor och män. – Löneskillnader får heller aldrig vara osakligt grundade på grund av till exempel kön. Det arbetar vi med på Stim genom bland annat lönekartläggning, och vi genomför en ny sådan under första kvartalet i år. I svallvågorna av Metoo vill Stim dessutom ta chansen att lyfta jämställdhetsfrågorna ännu mer. – Vi vill göra ännu mer för att påverka och har satt igång ett arbete i det syftet. Vi ska använda våra kanaler och samarbeten externt för att fokusera på att lyfta mångfald och jämställdhet. – Vi har tillsammans med övriga branschaktörer inom Musiksverige beslutat om ett överordnat jämställdhetsuppdrag för den organisationen och det känns hoppfullt. Alla i branschen har – och måste ta – ett stort ansvar, säger Eleonor Otterdahl. n


97% av kundbetygen på Thomann.de för EBS PG-10 är 5 av 5. Övriga 4:or (av totalt 63 omdömen enl 23/2, 2018)

PCF DELUXE

Standardversionen av EBS revolutionerande platta, kompakta och prisvärda patchkablar. Finns i fyra längder, samt nu även som stereokabel i längderna 28 och 58 cm!

EBS 30 ÅR 2018! Köp boken på e b s s w e d e n .t i c ta i l . c o m

PREMIUM GOLD (PG)

Ännu kompaktare och lyxigare modell av de platta patchkablarna. Förmodligen världens mest kompakta patchkabel, i kombination med fantastisk prestanda och prislapp!

DC-90F, DC distribution

Nya supersmidiga DC-distributionskablar med platta kontakter. Använd tillsammans med EBS AD9 Pro för att fördela DC ström till hela pedalbordet!

Se hela EBS sortiment på w w w.ebssweden.com


14

stockholm songwriting camp

– Ibland faller alla bitar på plats direkt och låtarna bara rullar fram. Men framför allt kommer man väldigt nära varandra på kort tid. Och det resulterar ofta i framtida låtskrivarsamarbeten. Så sammanfattar Fanny Hultman två intensiva dygn på Abbamuseet i Stockholm. Hon var en av 42 inbjudna musikskapare från hela världen som deltog i Stockholm Songwriting Camp. Text: Krister Insulander Foto: Mari Dahlén

happy campers Deltagarna jobbar i grupper om tre och hotellrummen är inredda som studios, så deltagarna bor och jobbar på samma plats.


stockholm songwriting camp

15

Stockholm Songwriting Camp

O

m man ska prata låtskrivarcamp är få personer mer lämpade än Fanny Hultman och Madelene Eliasson. Det senaste året har de nämligen deltagit i tiotalet läger – nu senast Stockholm Song­

writing Camp. – Vi har varit på läger i London, Berlin, Amsterdam, Oslo och flera platser i Sverige. Bland annat deltog vi i ”SheWrites”, som är ett internationellt camp för kvinnor och icke-binära låtskrivare och producenter, säger Madelene Eliasson. Fanny och Madelene träffades när de studerade på Musikmakarna Songwriting Academy i Örnsköldsvik. Båda kommer från Stockholm och har nyligen sajnat med Warner/Chappell som producenter och låtskrivare. I november fick de stipendium av Musikförläggarna och de har även egna artistkarriärer. – Just nu lägger vi dock störst fokus på Madfun, som vi kallar oss när vi producerar och skriver låtar till andra artister. Vi har bland annat jobbat med Maxida Märak, Karen Harding, Alex Aris och Daniela Sörensen. I år var andra gången de deltog i Stockholm Songwriting Camp, där deltagarna bor, äter och skriver låtar tillsammans. – Förra året var vi rätt gröna och där fanns många låtskrivare vi såg upp till. I år kände vi oss tryggare och mer avslappnade. Men det är väldigt intensivt – det krävs att man vilar mellan sessionerna. Tyvärr är vi rätt dåliga på det, säger Fanny Hultman. Deltagarna jobbar i grupper om tre och tre – oftast en producent, en topliner och en artist eller låtskrivare. Hotellrummen är inredda som studios, så deltagarna bor och jobbar på samma plats. – Ibland kan det vara en väldigt lång startsträcka och ibland är det bra vibbar direkt. Och det krävs att det rullar på bra om det ska bli en färdig låt under de här två dagarna. Nätverkandet är viktigare än de låtar som kommer ut. I år skrev vi till exempel embryot till en låt som vi säkert kommer att jobba vidare med. Och vi kommer absolut att skriva tillsammans med de personerna igen, säger Madelene Eliasson. Och kanske var det nybörjartur, men låten First Time med Kygo och Ellie Goulding, som släpptes i april, uppkom på ett av Fannys första låtskrivarcamp.

– Den har över 250 miljoner streams. Så i veckan kunde jag hämta ut mina första Stimpengar, säger Fanny Hultman som var med och skrev låten. Så vad har ni för tips till låtskrivare som vill bli inbjudna till ett låtskrivarcamp? – I dag har vi ju fördelen att vårt musikförlag pitchar in oss på de läger som de tycker passar oss. Men annars skulle jag rekommendera låtskrivare att mejla folk inom branschen. Jag och Fanny skapade en Soundcloudlista med våra bästa låtar och mejlade runt till bolagen. Flera av dem gillade m ­ usiken och bjöd in oss till sina läger, säger ­Madelene Eliasson. Både Madelene och Fanny är Stimanslutna sedan flera år, trots att de bara jobbat professionellt en kort tid. Och de har fått stor hjälp. – Jag har ringt Stim sjukt många gånger och alltid fått svar på mina frågor. Det är så bra att ha en oberoende part som vill hjälpa mig utan att de har några egenintressen, säger Fanny Hultman. Stim är också samarbetspartner till Stockholm Songwriting Camp. – Vi har varit med sedan starten för fyra år sedan. I år har vi ökat vårt samarbete och varit med på plats för att svara på frågor kring rättigheter, vår verksamhet och låtskrivarnas vardag, säger Lina Heyman, Head of Rightsholder Relations på Stim. – Vi vill finnas med där vi har möjlighet att träffa våra anslutna. Där de anslutna finns, där finns också Stim. Stims verksamhet bygger på upphovsrätten och ett viktigt uppdrag är att främja nytt skapande. – Innan vi gick in i samarbetet var det därför viktigt att vi såg att Stockholm Songwriting Camp är en neutral mötesplats för musikskapare att träffas och skapa nytt. Det kostar inget att vara med och deltagarna behåller alla rättigheter till den musik som skapas. n

En neutral plattform för musikskapande och nätverkande. Hölls i januari för fjärde året i rad på Abbamuseet i Stockholm, där 42 låtskrivare och producenter från hela världen skapade musik tillsammans i två dygn. Hälften av de inbjudna ­låtskrivarna är kvinnor och även representationen från olika världsdelar är reglerad. I år var det stort fokus på Afrika. I programmet ingår även seminariet SC Talks, som är öppet för allmänheten. I år diskuterades bland annat hur man skapar musik tillsammans utan att träffas fysiskt. Har även arrangerats i ­Paris, Budapest och London. Grundades av Niclas Molinder med stöd av Björn Ulvaeus och Max Martin. Finansieras av partners och sponsorer. Fanny Hultman Antal verk hos Stim: 37 Först registrerade verk: Built a Tower Goes Symphonic Flest radiospelningar: First Time Dansa hur jag vill Ett steg fram Fridhemsplan Nån som mig Madelene Eliasson Antal verk hos Stim: 34 Först registrerade verk: All & All Flest radiospelningar: Dansa hur jag vill Fridhemsplan Nån som mig Silvana X-plicit X-mas


16

Valet 2018

valår!

Inför höstens val har Stim-magasinet tagit pulsen på våra politiker. Vad gör partierna för att säkra det svenska musikundret också i framtiden? Hur kan musikskaparna få en större del av musikens värde? Och hur får vi en mer jämställd musikbransch?

Centerpartiet

KristLiberalerna demokraterna

1. Vi arbetar för att det ska finnas en tillgänglig kulturskoleverksamhet med stark lokal förankring i hela landet. Vi satsar också på fria resurser till folkbildningen där studieförbunden bidrar mycket genom replokaler, konsertverksamhet och studiecirklar inom musik. Vi vill också se över kultursamverkansmodellen vilket kan bidra till att ett fritt musikliv. Sedan arbetar vi också för bättre villkor för företagande vilket även stärker musikbranschen.

1. Kulturskolorna är kanske den viktigaste faktorn bakom det svenska musikundret. Det är viktigt att de får fortsatt bra förutsättningar. Många av dagens låtskrivare och studiomusiker har också sin bakgrund i kyrkornas rika musikliv. Även musikundervisningen i skolan kan nämnas som en betydelsefull faktor som bör uppmuntras. Kristdemokraterna har dessutom ett förslag om en fritidspeng som gör det möjligt för barn från ekonomiskt utsatta familjer att delta i fritidsverksamhet.

2. De som tar fram en immateriell vara, som musik, måste kunna ta betalt för den. Samtidigt är det viktigt att värna allmänintresset, till exempel att kunskap tillåts spridas på ett smidigt sätt samt skydd för den personliga integriteten. Centerpartiet vill att en reform genomförs på immaterialrättsområdet för att säkerställa att såväl patent- som upphovsrätten är modern och fun­ gerande i ett digitalt samhälle. 3. Det är en fråga för både samhället och branschen. Där det förekommer stöd från offentligt håll är det viktigt med ordentlig uppföljning och att det finns statistik att utgå ifrån så att man kan följa utvecklingen. Från politiskt håll har också vittnesmålen från Metoo tagits på stort allvar. En god miljö att arbeta och verka i måste finnas i alla branscher.

2. Kristdemokraterna har under många år varit ett av de partier som stått upp för upphovsrätten även på nätet. Vi menar att upphovsrätten alltid måste värnas och att det är viktigt att förstå kopplingen mellan upphovsrätten och produktionen. Om upphovsrätten inte värnas riskerar vi, på sikt, produktionen av ny musik och annan konst. 3. För det första har Metoo-upproret varit en viktig ögonöppnare för många sektorer i samhället som förtjänstfullt har satt ljuset på flickors och kvinnors utsatthet. Förutom det menar vi att man måste jobba för att skapa lika förutsättningar för män och kvinnor att välja och lyckas i det yrke de eftersträvar. All form av diskriminering ska beivras.

1. De kreativa näringarna, inte minst musiken, hör till de snabbast växande och är viktiga branscher för exporten, jobben och bilden av Sverige utomlands. Tillväxtverket visar att musiken har en högre tillväxt än Sverige i stort och dessutom med en stor exportpotential. Musiken präglas av lättrörlig ny- och småföretagsamhet. En skattepolitik som underlättar nyföretagande, delägarskap och expansion gynnar musiken. Staten måste i högre utsträckning se på de kreativa näringarnas exportpotential vilken genererar jobb och skatteinkomster samt skapar en positiv bild av landet. Business Sweden bör få i uppdrag att ytterligare uppmärksamma de kreativa näringarna i sin exportfrämjande verksamhet. 2. Ny teknik ställer nya krav på upphovsrätten. Det behövs en ny och modern upphovsrättslag med bättre balans mellan upphovsrättshavarens intressen och allmänintresset. Men det behövs även noggranna överväganden innan lagändringar sker. Bbs-lagen gäller redan i dag upphovsrättsskyddat material. 3. Genom ett aktivt och lång­siktigt arbete som lyfter fram och uppmärksammar verksamma i musikbranschen. En framgångsrik modell inom offentlig verksamhet och företag är jämställdhets­integrering.

Miljöpartiet 1. Mycket. Vi har stärkt resurserna till den kommunala musik- och kulturskolan i hela landet, med målsättning att alla barn och ungdomar ska ha tillgång till en musik- och kulturskola, oavsett uppväxtkommun. Vi arbetar vidare för ett återinförande av estetiska ämnen i gymnasieskolan och stärker stödet till studieförbunden. Genom att stödet till svensk filmproduktion ökat kan efterfrågan av filmmusik också förväntas öka. 2. Frågan kan inte hanteras nationellt, utan förutsätter samarbete på åtminstone EU-nivå, där det finns ett aktivt arbete för att få till stånd upphovsrättslig ersättning från delningsplattformar. Stims avtal med Youtube gör att Stimanslutna musikskapare får betalt för den musik som Youtube-användare i Europa lyssnar på, vilket visar på att frågan är möjlig att lösa. 3. Bland annat genom att lyfta fram fler kvinnliga förebilder, så att tjejer ser att det finns kvinnor som skriver musik. Här har exempelvis Melodi­ festivalen tagit ansvar genom att lyfta fram kvinnliga tonsättare. Det är också viktigt att musikundervisningen i skolan också tar upp både manliga och kvinnliga kompositörer. Kvinnor har under århundraden osynliggjorts. I skolan kan man exempelvis lyfta fram hur Fanny Mendelssohn publicerade sin musik under namnet F Mendelssohn för att notköparna skulle tro att det var hennes bror Felix som komponerat musiken.


Valet 2018

frågor:

1. Vad gör ditt parti för att säkra morgondagens svenska musikunder? 2. Konsumtionen av musik i sociala medier ökar snabbt. Men lagstiftningen gör att plattformar som Youtube och Facebook kommer

17

undan sitt upphovsrättsliga ansvar – trots att de tjänar mycket pengar. Vad gör ni för att ­musikskaparna ska få en större del av ­musikens värde? 3. Hur ska vi få ökad jämställdhet inom den i dag mansdominerade musikbranschen?

Moderaterna

SocialSverige­ Vänsterpartiet demokraterna demokraterna

1. Grunden för musikundret är att ge alla barn och ungdomar tillgång till kultur. Sociala, ekonomiska och kulturella hinder måste hyvlas ner. Det svenska musikundret bygger på att många barn och ungdomar tillåts pröva sig fram inom musiken. Vi behöver stödja de kommunala kulturskolorna utan att detaljstyra dessa från Stockholm. Förutsättningarna för att starta och driva företag inom kultursektorn behöver också förbättras. Moderaterna anser att arbetet med att inkludera musiken och kulturen i marknadsföringen av exportlandet Sverige kan utvecklas ytterligare. Dessutom behöver vi en fungerande upphovsrätt, den är ett viktigt affärsverktyg för våra musikskapare.

1. Regeringen har inrättat ett exportpris för kulturella och kreativa näringar för att uppmärksamma goda exempel och sprida kunskap. Genom ett nytt ägardirektiv för Almi Företagspartner ska kunskaps­ intensiva affärsidéer lättare kunna förverkligas. Regeringen satsar också på den svenska kultur- och musikskolan, som har betytt mycket för framväxten av framgångsrika musikergenerationer. I budgeten avsätts 100 miljoner per år i statligt stöd till dessa skolor.

1. Det är viktigt att slå vakt om kulturskolorna som utbildnings­ institutioner. I en tid då kvaliteten på kulturskolorna urholkas med postmoderna idéer och politisering, står Sverigedemokraterna upp för ordnad och effektiv musikundervisning. Kulturskolan sysslar inte med kravlösa fritidsaktiviteter utan gedigna grundutbildningar i musicerande eller andra kreativa uttrycksformer. Utöver det föreslår vi att 80 miljoner tillförs anslaget för Skapande skola.

1. Vi har bland annat ökat tillgängligheten och stärkt kulturskolan genom sänkta avgifter och pengar till fler utbildade pedagoger samt verkat för ett nationellt kompetens­ centrum. Estetiska ämnen ska vara obligatoriska på gymnasiet. Studieförbunden och folkhögskolorna som har en viktig roll i att tillhandahålla replokaler, scener, mötesplatser och ekonomisk stöttning för musikintresserade, måste ha bra förutsättningar för att verka långsiktigt och nå ut till breda målgrupper.

2. Frågan om en viss digital plattform i ett enskilt fall ska anses göra något upphovsrättsligt relevant är en bedömning som bäst lämpar sig för domstol. Det finns inte anledning att ha särregler för specifika plattformar när det gäller deras upphovsrättsliga ansvar. Däremot är det rimligt att plattformarna, tillsammans med rättighetshavarna, ska se till att olagligt material inte finns tillgängligt på plattformarna. Ett förslag om detta har lagts av EU-kommissionen inom ramen för de pågående upphovsrättsförhandlingarna på EU-nivå.

2. Sverigedemokraternas politik rörande upphovsrättsliga frågor finns i vår Upphovsrättsmotion. Dessvärre bemöter vi i motionen inte hur det specifika problemet som beskrivs i frågan ska tacklas. Men det är viktigt att kreatörer får ersättning för sina verk om de utan tillåtelse används av andra.

2. Det är bra att många lätt kan ta del av musik, men givetvis måste musikskaparna få betalt. Därför vill vi att befintliga regler ses över och det undersöks om det kan vara aktuellt att utveckla nya ersättningsmodeller.

2. Frågan om upphovsrätt behöver kontinuerligt ses över och de sociala plattformarna behöver ta ett ökat ansvar för det innehåll man förmedlar. Rimliga avtal med Stim borde vara ett första steg. 3. De senaste tio åren har den svenska musikscenen förändrats i grunden. Det gäller musikbranschen, men även samhället i stort. Förhoppningsvis kan även den viktiga diskussionen kring Metoo bidra till att ytterligare fokus riktas mot många kvinnors situation. Vi behöver också fortsatt se över vilka hinder som finns för att fler kvinnor ska släppas fram och glastak krossas. Dock tror vi inte på kvotering som verktyg, vare sig inom konstnärlig verksamhet eller någon annanstans.

3. Med ökat tryck och viljeyttringar i branschen bör man arbeta för attitydförändring och självsanering. Alla vägar ska prövas för att använda sig av arbetsmiljölagen och annan lagstiftning. Branschen bör ta stöd och hjälp av den nya jämställdhetsmyndigheten. Om man inte redan gör det, jobba med jämställdhetsbudgetering, det vill säga se till att de pengar som finns fördelas mer jämställt.

3. Jämställdhet innebär för Sverigedemokraterna att män och kvinnor är lika inför lagen, har samma rättigheter och skyldigheter och att alla människor oavsett könstillhörighet har rätt och möjlighet att välja sin egen väg i livet. Därför förespråkar inte Sverige­ demokraterna några särlösningar inom just musikbranschen, eller att en mansdominering i musikbranschen behöver vara ett problem. Vi förespråkar generella lösningar, för att alla bättre ska kunna stå upp för sig själva och hävda sin rätt till lika villkor.

3. Sprängkraften i Metoo har brutit tystnadskulturen och radikalt förändrat vår samtid. För förändring krävs långsiktigt arbete både med att förbättra villkoren för kvinnor som arbetar i branschen, och för att få fler tjejer intresserade av att börja och fortsätta att spela, producera och arbeta med musik. Det ansvaret vilar på alla. Hur ser fritidsgårdarna till att tjejer får utrymme i studion? Hur agerar arbetsgivare och andra makthavare i branschen när kvinnor blir sexualiserade och utsatta på arbetsplatsen? Politik, institutioner och branschorganisationer måste samarbeta för att komma till rätta med de ojämställda maktstrukturerna.


18

Valet 2018

...och så här tycker rättighetshavarna De politiska partierna har olika recept för att värna om det svenska musikskapandet. Men vad tycker rättighetshavarna själva? Stim-magasinet frågade några kompositörer, låtskrivare och musikförläggare.

Anette Hökengren Sony/ATV Vilken är den enskilt viktigaste valfrågan för er som musikförlag? Upphovsrätten för musik som sprids på plattformar som till exempel YouTube. Plattformarna måste ta ansvar för sitt innehåll och förhandla vettiga ersättningar till upphovspersoner. Vilket är det största hotet mot er som musikförlag och vad kan politikerna göra för att motverka detta? Se ovan. En uppluckrad upphovsrätt och uppluckrad kollektiv förvaltning skulle försvåra för upphovs­personer att leva på sitt skapande och för användare av ­musik att få ta del av världsrepertoaren på ett enkelt sätt. Se till att upphovsrättslagen stödjer ordningar som stärker en kollektiv förvaltning och att EU tar ett beslut som stärker upphovsrätten.

Namo ”Lilla Namo” Niclass Björlund Marouf, rappare och Edition Björlund låtskrivare Vilken är den enskilt viktiVilken tycker du är den viktigaste valfrågan för musik­ skapare? – Om klimatet för att leva och bo var enklare så skulle fler kreativa och musikskapare våga ta risken att satsa på sin konst. I dag är det inte en självklarhet, det är inte ett snällt klimat och speciellt inte för de genrer som är ickekommersiella. Mer medel behövs därför för att fler musikskapare ska våga och kunna leva på sin musik. Musik är makt och viktig för själen, och därför en av de viktigaste sakerna vi har i vårt samhälle.

Elise Einarsdotter, jazzpianist och kompositör Vilken fråga tycker du är den viktigaste valfrågan för ­musikskapare? – Att värna yttrandefriheten och upphovsrätten, det vill säga vår rätt och möjlighet att uttrycka oss. Vi behöver också en ökning av kulturbudgeten; en förståelse och vilja att betala för komposition, produktion och framförande av musik. Vidare skulle jag vilja se en kedja av ”Musikens Hus” för kompositörer och band på minst 15 platser i Sverige, där det finns rep- och konsertlokaler att hyra för en rimlig peng. Och så bör det finnas gratis undervisning i sång och på ett instrument för barn och unga upp till 16 år.

gaste valfrågan för er som musikförlag? –​ Kulturpolitiken brukar inte vara så framträdande i valrörelserna för något parti vilket är synd. Man kan säga att kulturpolitiken som en fråga i sig är det viktigaste, att den lyfts och blir synlig i valrörelsen. Vilket är det största hotet mot er som musikförlag och vad kan politikerna göra för att motverka detta? –​ Nu när piraterna har försvunnit som troll i solen är det största hotet att ersättningarna justeras. Det som benämns som ”The value gap”, alltså skillnaden mellan vad vissa online-distributörer faktiskt tjänar och vad som trillar ner till kreatörerna som drar trafiken till deras plattformar (intäkter) är det viktigaste just nu – inte bara för musikförlagen utan för samtliga rättighetshavare.

Gunnar Helgesson, Gehrmans musikförlag Vilken är den enskilt viktigaste valfrågan för er som musikförlag? –​ Momssatsen för böcker och fysiska noter är 6%. Det är helt orimligt att samma produkt som säljs för digital distribution ska beskattas med 25%. Det är därför viktigt att momssatsen för digital distribution tas ner till samma nivå som för fysisk. Detta också mot bakgrund att konsumenter tror att digital hantering är billigare för förlagen, vilket inte är fallet. Detta kräver inte minst ständig investering och utveckling, vilket den fysiska hanteringen inte gör på samma sätt. ​ Vilket är det största hotet mot er som musikförlag och vad kan politikerna göra för att motverka detta? –​ Att politikerna inte gör något för att värna den inhemska/svenska/ lokala musiken, så att den lyfts fram i vårt eget territorium. Som jämförelse har Norge krav på att det ska framföras minst 30 procent norsk musik i NRK. Detta incitament saknas i Sverige och det är nu hög tid för politikerna att ta tag i denna fråga på allvar.


Lagstiftning

19

Några måste betala, vissa betalar lite och andra betalar inte alls – trots att de alla distribuerar musik digitalt. Orsaken är att lagstiftningen inte har hängt med. Nu är det dock tänkt att detta ska ändras, och Stim och andra organisationer arbetar hårt för att det ska bli verklighet. Under året förväntas EU besluta om en förstärkt rätt för musikskapare att få större del av de intäkter som plattformar med användargenererat material gör på musiken.

moderna regler för digital musik

FOTO: mari dahlé n

S

potify, YouTube, Apple Music, Facebook… vi lyssnar allt mer på musik som distribueras digitalt – och allra mest i Sverige, där vi är mest digitala i Europa. Detta är en fantastisk möjlighet för musikskaparna att nå ut med sin musik och få avkastning på sitt skapande. Men storleken på denna avkastning kan skilja sig väsentligt. – Lagstiftningen är faktiskt äldre än många plattformar själva. Och den innebär stora problem eftersom onlineplattformar med användargenererat material felaktigt kan hävda att de bara är en mellanhand och därför inte är ansvariga för det upphovsrättsligt skyddade materialet som finns där, säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd för Stim. Detta innebär att de inte heller anser sig behöva betala ordentliga royaltyersättningar till skaparna, till skillnad från rena musiktjänster som exempelvis Spotify och Apple Music. Och det rör sig om stora pengar eftersom många idag konsumerar musik på onlineplattformarna. – Stim och vårt internationella bolag ICE sluter avtal med de stora plattformarna. Men nuvarande lagstiftning gör att det finns en obalans mellan musikskaparna och företagen, vilket riskerar sämre avtal för musikskaparna. De som äger plattformarna har ju ett överläge i och med den föråldrade lagstiftningen. –Detta handlar om behovet av att bygga en långsiktigt hållbar digital musikmarknad med konkurrensneutrala villkor för alla aktörer. Ingen vet ju vilka nya tjänster som kommer att dyka upp på marknaden och hur de i så fall skulle hantera nuvarande lagstiftning. Stim har därför, i samarbete med andra organi-

Transfer of value En internationellt använd term som beskriver fenomenet att intäkterna från musiken har flyttats från musikskaparna till teknikföretag och plattformar. Value gap Det stora värdegapet mellan vad som kommer musik­ skaparna till del och vad plattformarna tjänar. Safe Harbor-regeln En bestämmelse i E-handelsdirektivet från EU som innebär att digitala tjänsteleverantörer inte har något ansvar vid ren vidarebefordran av information, till exempel musik.

sationer, kämpat de senaste åren för att förbättra situationen. I september 2016 lade EU-kommissionen fram ett förslag till en ny europeisk upphovsrättslagstiftning. Detta innebär att plattformar som använder upphovsrättsligt skyddat material på tjänsten för att driva ytterligare trafik och intäkter till tjänsten, inte längre har möjlighet att åberopa ett undantag, utan måste betala ordentligt för innehållet. Just nu behandlas frågan i EU som planerar att fatta beslut under 2018. Sedan ska ändringarna implementeras i svensk lagstiftning. – Det är inte varje dag man gör om upphovsrättslagstiftningen i hela Europa. Och för oss är det en unik chans att påverka lagstiftarna så att vi får en långsiktigt hållbar musikmarknad där det kan skapas ny, fantastisk musik även i framtiden, säger Karsten Dyhrberg Nielsen. n


20

Så jobbar jag: carl falk

medlem nr 5 Släpp ditt eget ego och gå in i rollen som en fiktiv femte bandmedlem! Låtskrivaren Carl Falk har ­onekligen hittat receptet för hur han skriver musik åt andra artister. Genom åren har han öst ur sig hits åt världsstjärnor som Avicii, Madonna, One Direction, Nicki Minaj, Ariana Grande och Bon Jovi. Text: Pia Runfors Foto: Mari Dahlén

Carl Falks tips för att skriva åt andra n Släpp ditt eget ego

och gå in i en roll. n Förbered dig noga och

lyssna på vad artisten gjort tidigare. n Skapa ett förtroende så

att artisten öppnar sig för dina idéer. n Ha tålamod, det kan ta

tid innan artisten känner att det är rätt. n Våga ta för dig i en grupp

och tro på din idé. n Lyssna på detaljerna

i andras låtar och låt dig inspireras. Men kopiera inte.

D

et har aldrig funnits något annat än musik för Carl Falk. När han var fyra började han spela fiol med Suzukimetoden. Det är en metodik som går ut på att barnet utvecklar sitt gehör – lyssnar, härmar och spelar tillsammans med andra redan från början. Noter kommer in i bilden först senare. Den starten tror han var avgörande för hans framgångar som låtskrivare och musiker. – Att lyssna och härma är ett bra sätt att lära sig ett svårt instrument och det har varit ovärderligt för mig. På så vis utvecklade jag ett absolut gehör och lärde mig lyssna efter melodier och memorera dessa. Jag hör musik i ackord och lyssnar efter hur låten är uppbyggd. När han var tio år fick han ett trumset och tillbringade sedan all sin fritid med trummorna uppe på vinden i villan i Stocksund. – Jag brukade tejpa hörlurarna så att de satt tätt runt öronen och dra ner en keps över. Sedan körde jag på gehör till musiken i mina lurar. Snart lärde han sig även gitarr och piano, gick yrkesmusikerlinjen på Södra Latin och startade

bandet Pilot, som för övrigt fortfarande lirar tillsammans. Sedan dess har det om möjligt varit ännu mer musik i Carl Falks liv. Han slog snart igenom med låten Obvious med pojkbandet Westlife och framgångarna bara radade upp sig. Han har skrivit och/eller producerat musik åt bland andra One Direction, Bon Jovi, Nicki ­Minaj, Ariana Grande och Avicii. – Faktum är att jag tycker att det är lättare att skriva åt andra artister än åt mig själv. När jag försöker att skriva eget får jag för mig att det måste vara perfekt och får svårt att nå ända fram. Han fascineras fortfarande av låtarnas upp­ byggnad och de små detaljerna. I början av sin låtskrivarkarriär lyssnade han och kopierade, som han hade lärt sig när han var barn. Men snart började han i stället plocka ut delar som han tyckte var bra och inspireras av dem. – Det är väl en yrkesskada, att dissekera låtar. Det där nördiga lärde jag mig också av Kristian Lundin. När vi jobbade tillsammans kunde han sitta i flera dagar och leta efter rätt trumljud och jag satt bredvid med stora hörselkåpor då han gillade att ha volymen på max.


Så jobbar jag

”Alla artister har sin grej så jag jobbar på olika sätt med varje artist.”

21


22

Så jobbar jag: carl falk

’’ Carl Falk Låtskrivare, musikproducent och artist. Ålder: 37 år. Bor: i Stockholm. Bakgrund: Började sin musikaliska karriär som gitarrist, men gick snart över till att bli låtskrivare och producent. Började arbeta i studion The Location och fick sitt genombrott 2003 med Obvious, som han var med och skrev till Westlife. I slutet av 2000-talet startade han tillsammans med Rami Yacoub produktionsbolaget Kinglet Studios. Har bland annat skrivit musik åt Nicki Minaj, One Direction, Avicii, Demi Lovato, Madonna, U2, Darren Hayes och Taio Cruz. Sedan några år tillbaka har han även bandet Indoor Garden Party med skådespelaren Russell Crowe, och har producerat deras album som nyligen var etta på iTunes i Storbritannien. Stimfakta Carl Falk Antal verk hos Stim: 400 Först registrerade verk: Älskar dej nu Flest radiospelningar: One Last Time Without You Broken Arrows Starships Red Light

Ibland är det svårt att förklara musik för andra. Då är det skönt att sätta sig vid pianot eller gitarren och ta fram det jag har i mitt huvud.”

– Jag blev frustrerad och sa till slut åt honom ”Bara ta något!” Men sedan upplevde jag euforin när det verkligen blev rätt – och förstod att det fanns en poäng i hans jakt på de rätta detaljerna.

C

arl Falk vet helt klart hur man gör när man skriver för andra artister, men han följer absolut ingen mall. – Nej, alla artister är ju olika och har sin grej så jag jobbar på olika sätt med varje artist. Ibland skriver jag ett frö till en låt som jag skickar till artisten. Andra gånger kommer artisten med en idé som han eller hon vill att jag ska förverkliga. Som Avicii. Han brukar ha med sig en sekvens och sedan sätter jag toner till den tills den blir rätt för honom. Som låtskrivare är det A och O att kunna lägga sitt eget ego åt sidan, menar Carl Falk. – När vi jobbade med Westlife i början av karriä­ ren så lärde jag mig verkligen det där. Jag kunde tycka att en låt var skitbra, men om de inte var ­nöjda måste jag bygga om låten. För det allra viktigaste är ändå att det känns rätt för artisterna. Det är ju så mycket mer som står på spel för dem eftersom de ska leva med låten när den är klar. Därför är det inte heller konstigt att många artister är lite veliga. Carl Falk brukar förbereda sig noga innan han går in en session. Lyssnar mycket på artisten och har sedan med sig en idé i bakfickan – en ljudbild eller en hel palett av idéer som de kan jobba utifrån. – Sedan går jag in i rollen och liksom leker att jag är den femte bandmedlemmen. Det är lite som att skådespela.

M

an måste också ha tålamod. Som när Carl Falk – tillsammans med bland andra Avicii, Rami Yacoub och Savan Kotecha – skrev låtar till superstjärnan Madonnas album Rebel Heart. – Vi startade mer eller mindre från noll eftersom

Madonna ville göra något annorlunda och visa en annan sida av sig själv. Så jag försökte ta mig in i hennes huvud och förstå hennes tankar. – Sedan testade vi olika idéer och hon hummade mest lite kryptiskt. Till slut hade vi något hon gillade och då skapades äntligen ett förtroende. Efter det rullade det på. Madonna visste precis vad hon ville, men var ändå öppen för våra idéer och vårt sätt att skriva. Det där förtroendet är viktigt med tanke på att många artister har svårt att förmedla sin idé eller känsla. – På samma sätt kan det vara svårt för mig att förmedla mina idéer. Om artisten inte förstår brukar jag säga ”Ge mig 10 minuter” och så klipper jag ihop de olika delarna. Då klarnar det oftast och jag får inte sällan ett ”Wow!” tillbaka. – Men det förutsätter naturligtvis att du har lite självförtroende och tror på din egen idé. I början av min karriär vågade jag inte alltid ta för mig på samma sätt. I en session kunde jag i stället nynna lite på min idé och hoppas att någon hörde mig. I dag tror jag mer på mig själv.

K

anske inte så konstigt i och med alla framgångar. Carl Falk har också visat en imponerande bredd. Rör sig som en katt mellan olika genrer – från tonårspop med One Direction till klubbhybrider med Nicki Minaj. – För mig är det viktigt att inte fastna i en genre. Nu senast har jag skrivit filmmusik tillsammans med Russel Crowe till filmen Boy Erased. Det är något helt annat, där jag får gå in och leka med en känsla. – Oftast skriver jag en refräng som jag spelar upp via Facetime för Russel som bor i Australien. Sedan skriver han en text, jag anpassar melodin och därefter bollar vi den lite fram och tillbaka tills vi blir nöjda. n


Din vision från notblad till scen. Med notskrivningsprogrammet Notion 6 kan du enkelt skapa snygga notutskrifter på din Mac eller PC och växla till appen Notion, den mest framgångsrika appen för notskrivning på marknaden. Notion har en innovativ handskriftsfunktion som gör om handskrift till snygga noter automatiskt. Appen finns för iPhone och iPad. Vill du skriva med Apple Pencil så använd iPad Pro. Dela dina filer med Studio One DAW. Läs mer om Notion 6 på: www.presonus.com.

1.549 SEK ©2018 PreSonus Audio Electronics, Inc. Notion is a trademark of PreSonus Audio Electronics, Inc. All other trademarks are property of their respective holders.

Rek. cirkapris inkl moms. Kontakta din närmsta musikhandlare.

nad@nordicaudio.eu • www.nordicaudio.eu


i korthet

Den 24 maj är det dags för årets medlemsstämma i Stim. För dig som är medlem är stämman din möjlighet att påverka Stims utveckling. Här deltar du i beslut om vilka som ska sitta i Stims styrelse, Stims nämnd för främjande av musikalisk mångfald och upphovsrätt samt i Stims valberedning. Du har också möjlighet att ta upp ett ärende på stämman genom att mejla en motion senast 5 april till stamma@stim.se. Läs mer på stim.se/stamma. Är du ännu inte medlem? Se stim.se för mer info.

FST fyller hundra Tonsättarnas intresse­ organisation FST grundades av ett trettiotal tonsättare 1918 och fyller alltså hundra år. FST arbetar för att tillgänglig­göra och sprida svensk musik, både i Sverige och utlandet, samt främja svensk musikkultur. Firandet blir en manifestation för konstmusiken och pågår hela året i form av konserter och andra arrangemang. Läs mer på fst.se!

Bättre koll med nya Mina Sidor Rätt konto och rätt kontakt­uppgifter. Det är en för­utsättning för att du ska kunna få dina Stimpengar. Och nu kan du själv logga in på Mina Sidor på stim.se för att kontrollera att alla upp­gifter stämmer – och självklart också ändra om det behövs. Andra nyheter för dig som är inloggad på Stims webbplats är kontrolluppgifter för de senaste åren, en vy över fullmakter för exempelvis ­musikförlag samt en utökad ”sök verk”-funktion. Här finns flera miljoner verk och tusentals upphovspersoner – en tjänst som är användbar till exempel för dig som vill ha tillstånd för att bearbeta en befintlig låt.

Mina Stimpengar Joel Lindström arbetar på Stims medlemsservice

F OTO: Da n iel N o rdstr ö m x2

Dags för årets medlems­ stämma

FRÅGA: Var hittar jag uppgifter om min Stim­ ersättning? SVAR: Inför våra utbetalningar i mars, juni, september och december går vi ut med detaljerad information om vilka musikanvändningsområden, territorier och perioder som ingår i den aktuella utbetalningen. Informationen kommer med nyhetsbrevet som går till våra anslutna och finns även på stim.se. (Scrolla ner till sökverktyget och skriv in ”utbetalning”). Information om utbetalningar från 2012 och framåt ligger också samlat på hemsidan. På Mina Sidor, under rubriken Mina Stimpengar, hittar du en lista över dina utbetalningar. Där finns både notan som summerar de belopp som ingår i utbetalningen och avräkningshandlingen med detaljerad information om de verk som ingår i utbetalningen. Här listas vilken typ av musikanvändning som genererat ersättning, till exempel Live, Online eller TV. Du ser också från vilket land ersättningen kommer och hur stor din andel av verket är. Mer detaljerad information om hur du tyder avräkningshandlingen, om hur mycket en stream är värd hos en viss musikleverantör, minutvärden för olika radiooch tv-kanaler och annat relaterat till din utbetalning kan du hitta genom en sökning på stim.se. Vi arbetar just nu med teknikutveckling som ska ge ännu bättre och mer detaljerad information i framtiden. Om du undrar över något eller har ytterligare frågor: mejla oss gärna på medlem@stim.se, så hjälper vi till. Har du också frågor till Stim? Mejla medlem@stim.se

Rickard Berthold och Ulf Dannberg från McDonald’s är mottagare av Stimgitarren 2017.

Stimgitarren 2017 till McDonald’s 2017 års Stimgitarr gick till McDonald’s, som har lanserat en helt ny musikstrategi för alla sina restauranger i ­Sverige. Juryns motivering lyder: ”Sveriges ledande hamburgerkedja Mc Donald’s får Stimgitarren 2017 för att under detta år tagit ett nytt helhetsgrepp om musiken på sina restauranger. Riktig m ­ usik, på rätt plats, vid rätt tidpunkt bidrar till en s­ trategiskt genomtänkt atmosfär och en helhets­ upplevelse för McDonald’s gäster. Med sin nya musikstrategi visar McDonald’s vägen för hur man kan skapa värde med musik och samtidigt värna om långsiktig hållbarhet inom det svenska musiklivet. McDonald’s nya satsning på musiken på deras drygt 200 restauranger är något Stim vill prisa – tillsammans ser vi till att musikskapare ersätts när deras musik spelas på dygnets alla timmar på restaurangerna runt om i landet.” – Vi har beslutat att se musik som marknadsföring, så att få Stimgitarren betyder jättemycket, säger Rickard Berthold, Digital Lead på Svenska McDonald’s.

Tävling: vinn sex tips för succé 6 steps to songwriting success heter en nyutkommen bok av den grammy-nominerade låtskrivaren Jason Blume. Och boken är precis vad den heter – nästan 300 välmatade sidor om allt från låtstrukturer till marknadsföring. Stim-magasinet har lagt vantarna på tre exemplar av boken, och du har chansen att vinna ett av dem. Det enda du behöver göra är att skicka ett mejl till oss med ditt eget bästa låtskrivartips. Skicka ditt svar till red@stim.se senast den 30 april, så väljer redaktionen ut de tre bästa, roligaste eller fiffigaste tipsen. I förra numret frågade vi vem som hade skrivit låten Håll dig till höger, Svensson med gruppen Telstars, och svaret är Peter Himmelstrand. Det visste Marianne Smedhäll, som har vunnit boken Popåret 1967. Grattis!

Foto : xx

24


Två i ett - akustiskt och högteknologiskt. Spela själv eller lyssna till. Steinway i kvadrat, hemma hos dig.

Boka en egen tid på info@piano.se

tegeluddsvägen 100 ∙ 11528 stockholm 08 663 4044 ∙ info@piano.se ∙ www.piano.se öppet tis-fre kl 10-18, lör 11-16

Brett urval och rätt pris

Beställ idag! www.digitalpiano.se


26

i korthet

Spotify inför låtskrivarcred Spotify har numera en funktion som informerar om låtskrivare och producent till varje låt – något som Stim länge har efterfrågat eftersom det är en viktig del av den ideella upphovsrätten. Genom att högerklicka på låten och välja “Visa upphovspersoner” får lyssnaren information om låtskrivare, producent och artist.

Stim har genom sitt internationella bolag ICE slutit avtal med Facebook. Det är Facebooks första multi­territoriella musiklicens och en viktig m ­ ilstolpe för att säkra att Stims anslutna ska få ersättning när musiken används. Avtalet gäller Facebook, Instagram, Oculus och ­Messenger och täcker över 160 territorier med över 290 000 rättighetshavare, varav cirka 85 000 Stim­ anslutna. Avtalet gäller till 31 mars 2020.

Stim-magasinet ges ut av Stim och produceras av Publik. Adress: Stim-magasinet,­ Box 17092, 104 62 Stockholm Telefon: 08-783 88 00 E-post: red@stim.se Chefredaktör: Krister Insulander Redaktionsråd: Tina Arvidsson, Jonas Nordin, Mari Dahlén, Adina Krantz, Ida Staxenius, Cristian Jonsson och Joel Lindström. Formgivare: Olof Helldin På omslaget: Peter Svensson Omslagsfoto: Elisabet Ohlson Wallin Tryckeri: Norra Skåne Offset AB, 2018 ISSN 2000-5628

Stimstipendiater säkrar återväxt och mångfald 4,5 miljoner till 108 musikskapare, varav nästan varannan mottagare är kvinna. Så bidrog Stim till att säkerställa återväxten och mångfalden i svensk musik 2017.

Rapportera dina livespelningar på Mina Sidor! Nu blir rapporteringen till Stim helt och hållet digital. Från och med 1 september 2018 rapporterar du som ansluten dina livespelningar direkt på Mina Sidor på stim.se. På så sätt kan rapporteringen av låt­ listor behandlas mer effektivt samtidigt som miljö­påverkan minskar. – Mina Sidor är en fantastisk tjänst för våra musikskapare. De får full överblick över sina rapporter, kan hålla koll på kommande utbetalningar och får en snabbare service, säger Patrik Brach, team­ ledare för musikrapportering Live. Därmed slutar Stim ta emot ­rapportering av liveframträdanden på papper eller e-post. Du som behöver hjälp med inloggning, kontakta Stims medlemsservice på medlem­@stim.se eller 08-783 95 00.

Stimstipendiet är en viktig del av Stims musik­främjande uppdrag och går till musikskapare vars skapande är värdefullt för svensk musikkultur.

Foto: P o ntus N o rberg

Stim och ICE tecknar avtal med Facebook


A service partner of Sony DADC

Vinyl

hetare än någonsin Nu endast

7 veckors leveranstid

Kontakta oss på: www.dicentia.se tel: 08-477 2000 mail: info@dicentia.se

Nu lanseras iD44 från Audient!

För mer info ring 08-566 16 400 eller maila: mail@sennberg.se www.sennberg.se


Avsändare: Stim Box 17092 S-104 62 Stockholm 1 1 0 6 0 7 7 0 0

THE ORIGINAL RED KEYBOARDS Handmade in Sweden by Clavia DMI AB

“Best Musical Instrument Hardware 2017” NAMM TEC Award 2018

“Verdict: 9,5 of 10” Future Music Magazine January 2018

Det ultimata instrumentet för livemusikern OLED Displays

Seamless Transitions

2X Memory for Piano Library

Nord Stage 3 HP76

Rek. pris 32 990:- inkl. moms

Synth Engine

Organ Engine

Läs mer och lyssna till ljuddemos här: Nord Audio Demo

Nord Stage 3 Compact (med fysiska drawbars)

Rek. pris 29 990:- inkl. moms

00:00:19

Listen to the Nord Stage 2 at www.nordkeyboards.com/stage3 www.nordkeyboards.com

Nord Stage 3 88

Rek. pris 35 990:- inkl. moms


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.