Page 1

4

GOUDEN TIJDEN ZWARTE BLAD ZIJDEN

BESTELLEN VOOR ZONDAG ER 2 DECEMB


FOTOGRAFIE CLEO CAMPERT


ZIN! Wat hébben wij een zin in de Boekenweek. Als voormalig bibliotheekdirecteur weet ik hoe de Boekenweek bij ons altijd een groot feest was. En terecht. Het is een van die momenten waarop een bibliotheek flink kan uitpakken. De Boekenweek is de afgelopen twee jaar in media-aandacht enorm gegroeid. Maar niet alleen daarin. Door naar elkaar te luisteren, proberen we de Boekenweek naar een nog hoger plan voor de bibliotheek te tillen. Ook de Boekenweek 2013 dus. Met al die jaren ervaring krijgen we met zijn allen steeds meer grip op welke middelen wel en welke middelen niet werken. De goede dingen houden we uiteraard, en die vullen we aan met nieuwe ideeën. En dit jaar mogen die er zijn voor de bibliotheek! Dat kan ook niet anders met zo’n programma, zo’n thema, zulke auteurs en zulke boeken! Zo hebben wij mooie aanbiedingen voor uw nieuwe en bestaande leden. Er verschijnt in de plaats van het ‘Geschreven Portret’ een nieuwe bundel die nu al – op een goede manier uiteraard – spraakmakend is. Verderop in deze brochure leest u daar alles over. En op veler verzoek grijpen we terug op een oude succesformule: nieuwe leden ontvangen tijdens de Boekenweek een Boekenbon van

5,- én een voucher voor

HET Boekenweekgeschenk van de hand van niemand minder dan Kees van Kooten. En dan het thema, ‘Gouden tijden, zwarte bladzijden’. Ik weet zeker dat u fraaie boeken in uw collectie heeft die daar prachtig op aansluiten. Anders hebben wij genoeg suggesties voor u. Maar u snapt nu alvast een beetje waarom wij zo uitkijken naar die mooiste week van het jaar. En als u deze folder heeft gelezen, dan begrijpt u ons helemaal. WIJ HEBBEN ER ZIN IN! Alvast een heel prettige Boekenweek gewenst! Eppo van Nispen tot Sevenaer Directeur stichting CPNB

4

GOUDEN TIJDEN ZWARTE BLAD ZIJDEN


BESTAANDE EN NIEUWE ACTIES... Wat goed is moet je behouden en wat beter kan moet je aanpassen. Dat is dan ook precies wat er tijdens de Boekenweek gaat gebeuren in de bibliotheek. Zo liggen er prachtige beloningen klaar voor bestaande én nieuwe leden. Daarmee wordt het aantrekkelijker dan ooit om lid te worden – en te blijven natuurlijk.

NIEUWE LEDEN: BOEKENBON ÉN GESCHENK ÉN... Nieuwe leden ontvangen in de Boekenweek een Boekenbon nieuwe stijl, ter waarde van 5,-. Bovendien krijgen zij een voucher waarmee zij het Boekenweekgeschenk van Kees van Kooten op kunnen halen in de boekwinkel. Twee cadeaus voor één lidmaatschap dus? Nee: drie natuurlijk. Want het Geschenk geldt immers als geldig vervoerbewijs in de trein op zondag 24 maart. De hele dag lang. Maar het mooiste cadeau bestaat natuurlijk toch uit die vele uren leesplezier die uw nieuwe leden dankzij uw bibliotheek gaan beleven...

4

GOUDEN TIJDEN ZWARTE BLAD ZIJDEN

OP VELER VERZOEK: VRIJ REIZEN OP DE TWEEDE ZONDAG VAN DE BOEKENWEEK! NS is ook dit jaar hoofdsponsor van de Boekenweek


...VOOR BESTAANDE EN NIEUWE LEDEN BESTAANDE LE LEDEN: NIEUWE ‘GOUDEN TIJDEN, ZWARTE BUNDEL ‘GOUD BLADZIJDEN’ Schrijvers, televisiepersoonlijkh televisiepersoonlijkheden, artiesten en andere coryfeeën: allemaal kennen ze hun mooie en minder pre prettige herinneringen. In de bundel Gouden tijden, zwarte bladzijden schrijven zij over deze bijzondere momenten uit hun leven. Daarmee wordt word het boek nu al een collector’s item met nog nooit gepubliceerde gepublice feiten over onze bekende landgenoten. (Lees (Lees meer (L mee verderop in deze aanbieding. Ook over hoe uw leden hun eigen e verhaal kunnen schrijven!)

DE HELDERE ST STIJL VAN EEN CAMPAGNE GESLAAGDE C Wat voorlopig zeker nog even zal blijven is de stijl van de afgelopen campagne. De materialen zijn bijzonder goed ontvangen, dus er is geen enkele reden om ze aan te passen. Sterker nog, de herkenbaarheid van het bestaande materiaal zal alleen maar bijdragen aan een beter resultaat.

MATERIALEN IN DE HUISSTIJL Wel nieuw is de keuze om het promotiemateriaal nog beter aan te laten sluiten op de landelijke huisstijl van de bibliotheek. En het is mogelijk om affiches te bestellen die op maat gemaakt zijn voor uw bibliotheek. Bovendien blijkt er veel vraag naar het populaire A3-formaat, dus dat ligt in een ruime oplage voor u klaar. En wilt u een informatiefolder llaten maken die volledig aansluit op uw wensen? Ook dat is geen enkel p probleem. U bestelt dit alles op www.cpnb.nl (eerst inloggen).

GRATIS BOEK BIJ DE BIEB 4


KEES VAN KOOTEN EN ‘DE VERREKIJKER’ Het gezicht van Kees van Kooten is vaak al voldoende om een glimlach te doen ontlokken. Iedereen heeft wel zijn favoriete fragmenten. Of ze nu van televisie zijn of uit zijn boeken of columns komen. Humor is dan ook belangrijk in het rijke oeuvre van Cornelis Reinier van Kooten (Den Haag, 10 augustus 1941) zoals hij officieel heet. Maar zijn werk gaat veel dieper dan de lach alleen. En juist die verdieping leverde hem prijzen als de (ere)Nipkowschijf en de Gouden Ganzenveer op.

HET BOEKENWEEKGESCHENK Kees van Kooten schoont nog één keer zijn boekenkast op. Hierbij stuit hij op het fotoalbum dat zijn vader, dienstplichtig sergeant der artillerie, aanlegde gedurende de mobilisatie van augustus 1939 en de oorlogsjaren 1940-1945. Achter in dit monumentale boekwerk vindt de zoon een verontrustende brief van de destijdse legerleiding: C.R. van Kooten senior wordt gesommeerd te verklaren waarom hij een verrekijker zou hebben gevorderd van een zekere mijnheer J. Treurniet uit het dorp Berkel en Rodenrijs... C.R. van Kooten junior is verbijsterd. Is dit dezelfde kijker waarmee de in 1941 geboren schrijver is opgegroeid en die hij nog altijd in zijn bezit heeft? Hij weigert dit te geloven en onderneemt een spannende, ontroerende en hilarische zoektocht naar het antwoord op de vraag die hem steeds heviger beklemt: heeft hij gedurende zijn kleuterjaren wellicht met een stuk oorlogsbuit gespeeld?

LITERAGENDA De verrekijker wordt een opmerkelijke zoektocht waarin de auteur vele zijpaden bewandelt en zijn visie deelt over... nou ja, véél. Bovendien is het geschenk meer dan een boek alleen. Aangezien het nagenoeg verdwenen fenomeen ‘zakagenda’ een hoofdrol in de novelle speelt, kan de lezer De verrekijker tevens gebruiken als een informatieve Literagenda, met de complete literaire

KEES VAN KOOTEN 4

agenda van Nederland, van Boekenweek tot Boekenweek.

KIJK VOOR HET TOURNEESCHEMA VAN KEES VAN KOOTEN EN NELLEKE NOORDERVLIET OP WWW.CPNB.NL


NELLEKE NOORDER VLIET EN HET ESSAY Het thema ‘Gouden tijden, zwarte bladzijden’ is een kolfje naar de hand van Nelleke Noordervliet (Rotterdam, 6 november 1945). Zo is het motto op haar website: ‘Biografieën over mensen die deugen halen het niet bij biografieën over mensen die niet deugen. Vooral als algemeen wordt gedacht dat ze wel deugen.’ De geschiedenis speelt een belangrijke rol in haar hele oeuvre. Haar romans luistert ze steevast op met de prachtigste historische decors. En in haar non-fictie weet Noordervliet de ideale balans te vinden tussen wat de historicus moet vertellen en wat de lezer wil weten. Haar boeken werden dan ook regelmatig genomineerd voor de belangrijkste prijzen, en in 1994 ontving ze de Multatuliprijs voor De naam van de vader.

OP REPORTAGE DOOR HET VERLEDEN In het Boekenweekessay De leeuw en zijn hemd beschrijft Nelleke Noordervliet onze collectieve houding ten opzichte van het verleden. Waar komt onze behoefte vandaan om de gouden tijden van ons land steevast in één adem te noemen met de zwarte bladzijden? Noordervliet gaat op reportage door het verleden. Ze reist door de achterbuurten en in de herenhuizen, tot aan de schildersateliers en dichtersstulpjes. Ze ontmoet de Heren XVII van de VOC in de bloeitijd van de zeventiende eeuw. Ze maakt kennis met de patriotten in de revolutionaire jaren van de achttiende eeuw. En ze beschrijft Albert Verwey en koningin Wilhelmina aan het eind van de negentiende eeuw. Schaamte over ons koloniaal verleden en trots op

NELLEKE NOOR DERVLIET 4

onze handelsmacht wisselen elkaar af. Waarom hebben we de neiging nu eens de wijsvinger te heffen, en dan weer de middelvinger?

HET BOEKENWEEKESSAY IS TE KOOP IN DE BOEKHANDEL VOOR 2,50


GOUDEN TIJDEN, ZWARTE BLADZIJDEN Wie wordt er niet een

ZWART In de literatuur zijn talloze boeken te vinden die de donkere momenten

beetje trots bij de rijen

in onze geschiedenis illustreren. Zoals Max Havelaar van Multatuli. En Tomas Ross

voor de Rembrandts en

beschreef in Koerier voor Sarajevo over het drama in Bosnië, dat voor altijd een litteken in

Van Goghs in de musea?

ons collectieve geheugen zal blijven. Maar ook de ‘kleine’, persoonlijke geschiedenissen

Of bij de gedachte dat

leggen zwarte kanten bloot. Bestsellers als Het pauperparadijs van Suzanna Jansen en

namen als Brooklyn

De eeuw van mijn vader van Geert Mak bewijzen de grote interesse voor deze verhalen.

en Wallstreet een Nederlandse afkomst

GOUD

hebben? Vaak vergeten

geweest. Dit najaar voegen Hans Goedkoop en Kees Zandvliet er De Gouden Eeuw aan

we dan dat die illustere

toe, dat opmerkelijke parallellen laat zien tussen die periode en de onze. Maar er is meer

perioden in onze historie

dan de Gouden Eeuw. In Waterwolven beschrijft Cordula Rooijendijk onze strijd tegen en

ook een duistere kant

overwinning op het water. Marcel Metze onderzoekt in zijn biografie over Anton Philips

hebben. Dat een deel van

hoe deze ondernemer een bedrijf van wereldformaat kon vormen. De geschiedenis

onze rijkdom bijvoorbeeld

van Carré, Artis, het Concertgebouw en het Concertgebouworkest worden bejubeld in

door uitbuiting en

publicaties die verschijnen naar aanleiding van hun jubilea in 2013. Ook in romanvorm

andermans leed tot

komen gouden tijden tot leven zoals in Vrij man van Nelleke Noordervliet of in Gimmick!

stand is gekomen. Of

van Joost Zwagerman over Nederlandse yuppen.

De Gouden Eeuw is talloze malen het onderwerp van publicaties

dat ons land ook andere momenten van tegenslag

Goed of fout? Voorspoed of tegenslag? Geen enkele geschiedenis is uitsluitend zwart-wit. De

heeft gekend. Kortom, dat

mythes van glorie en rampspoed kunnen daarom niet genoeg genuanceerd worden. Zoals

ons verleden er een is van

in Rijk aan de rand van de wereld. De geschiedenis van Nederland overzee 1600-1800, van

Gouden Tijden en Zwarte

Piet Emmer en Jos Gommans. Of zoals in Grijs verleden (2001) van Chris van der Heijden.

Bladzijden.

Dit boek laat zien dat de scheiding tussen goed en fout gedrag in de Tweede Wereldoorlog veel minder scherp getrokken kan worden. Het deed indertijd heel wat stof opwaaien over ons verleden. Zo neemt het thema ‘Gouden tijden, zwarte

GOUDEN TIJDEN ZWARTE BLAD ZIJDEN 4

bladzijden’ ons mee in die achtbaan van historische hoogte- en dieptepunten. We gaan opnieuw op zoek naar de nuance en de discussie.

KIJK VOOR EEN COMPLEET OVERZICHT VAN ALLE THEMATITELS OP WWW.CPNB.NL


EEN NU AL SPRAAK MAKENDE BUNDEL… In plaats van het Geschreven Portret verschijnt er in 2013 een nieuw geschenk voor uw leden: het boek Gouden tijden, zwarte bladzijden, een verhalenbundel in het thema van de Boekenweek. Waar komt dat thema immers beter tot zijn recht dan in de bibliotheek, waar alle relevante thematitels te vinden zijn? Maar ‘GT,ZB’ is meer dan een verzameling verhalen. Het bevat een arsenaal aan persoonlijke ontboezemingen van allerlei uiteenlopende prominenten in de vorm van brieven, betogen, herinneringen en zelfs gedichten.

Elk persoonlijk relaas wordt gekoppeld aan een thema, en per thema vragen we aan een bibliothecaris om een boekentip te geven die daar aan gekoppeld kan worden. Wie meer wil weten over iemands ‘Gouden Eeuw’ of ‘Zwarte Bladzijde’ kan daar meteen een passend boek bij vinden. Zo’n bonte verzameling aan mooie, genante, kwetsbare en vrolijke herinneringen is natuurlijk uniek. Het boek kan daarom nu al spraakmakend genoemd worden.

OOK MET BUIKBANDJE De bundel is te bestellen met een aan beide zijden bedrukbaar buikbandje met belangrijke informatie over uw vestiging. Handig voor veranderde openingstijden, een

FOTOGRAFIE ROBERT ELSING

verhuizing, nieuwe diensten of andere nuttige gegevens.

GRATIS BOEK BIJ DE BIEB 4

KIJK VOOR BESTELINFORMATIE OP WWW.CPNB.NL


SCHRIJFWEDSTRIJD KOM DE SCHRIJVERS ONDER UW LEDEN TEGEMOET Ongetwijfeld heeft u ook leden die een persoonlijk of ‘biografisch’ verhaal hebben en dat zouden willen opschrijven. U kunt ze daartoe oproepen door mee te doen aan het schrijfproject ‘Gouden tijden, zwarte bladzijden’ dat www.dewebschrijvers.nl in het leven heeft geroepen en waarbij de Boekenweek zich graag aansluit. Van de ingezonden verhalen kiest een jury de mooiste, ontroerendste, spannendste en die worden opgenomen in een e-boek dat voor iedereen beschikbaar is. Iedereen kan meedoen! De geselecteerde verhalen worden geïllustreerd door talentvolle amateurkunstenaars van het kunstencentrum BK050. Dit leidt tot een prachtige verhalenbundel die alleen als e-boek is te krijgen vanaf de Boekenweek. De schrijvers van de uitgekozen verhalen krijgen een uniek geprint exemplaar. In vormgeving past het helemaal bij de Boekenweekbundel. U kunt vanaf januari uw leden alvast lekker maken met uw cadeautje en tegelijkertijd ze oproepen hun eigen verhaal op papier te zetten.

Als bibliotheek kunt u op makkelijke wijze uw leden digitaal oproepen; u kunt er natuurlijk ook een speciale activiteit in uw bibliotheek van maken. De bibliotheken Zwolle en Almere doen in ieder geval al mee. Zij organiseren elk een activiteit, waarin leden onder leiding van een docent verhalen voor dewebschrijvers.nl schrijven.

CPNB denkt met dit project u een laagdrempelige manier te bieden om

• •

uw leden extra te attenderen op de mooiste week van het jaar, de Boekenweek uw leden een uiterst sympathieke actie te bieden met kans op deelname aan een landelijke publicatie

uw leden op persoonlijke manier in aanraking te brengen met het e-boek.

WE INFORMEREN U LATER OVER DE DETAILS. DENKT U VAST NA OVER DE MOGELIJKHEDEN?


POINT-OF-SALE MATERIAAL NIEUW: DE BOEKENTAS

‘Als er niets aan mankeert, repareer het dan ook niet.’ Het gezegde gaat niet alleen op voor klussers, maar ook voor campagnestrategen. De posters en communicatie-uitingen

Wie wil niet met deze

in de mooie heldere kleuren waren vorig jaar een enorm succes. Dus die houden we

stijlvolle en duurzame tas

graag nog even zo. Vooral omdat de herkenbaarheid het effect van de campagne alleen

gezien worden? Het is dan

maar groter maakt.

ook meer dan een leuke en mooie incentive, één

Ook het POS-materiaal blijft net als de campagne doorbouwen op het krachtige

die ook meteen collectieve

concept van 2012. De nadruk ligt sterk op de aanbieding. Niemand in uw bibliotheek

promotie voor het boek

zal het ontgaan dat er een prachtige Bundel te verkrijgen is, en voor nieuwe leden een

maakt, door in groten

Boekenbon ter waarde van

getale het straatbeeld

van Kees van Kooten.

5,- in combinatie met het prachtige Boekenweekgeschenk

te veroveren. De tassen zijn zo ontworpen dat

U kunt dit jaar wederom een keuze maken uit een ruim assortiment met materialen.

ze ook bij volgende

Denkt u aan affiches, kubusdisplays, raamstickers, banieren, gepersonaliseerde buikband

Boekenweekedities nog

en nog veel meer. En natuurlijk de mogelijkheid

kunnen worden gebruikt.

om de landelijke huisstijl toe te passen. Zo kiest u zelf wat het best bij uw bibliotheek past.

POINT OF SALE MATE RIAAL

4

GOUDEN TIJDEN ZWARTE BLAD ZIJDEN

4


BOEKENWEEK ONLINE EN MAGAZINE BOEKENZOEKER

BOEKENWEEKMAGAZINE

Geen Boekenweek meer zonder

Bij elke Boekenweek hoort een Boekenweekmagazine. En

een ijzersterke online campagne.

vanzelfsprekend verschijnt er ook in 2013 een nieuwe editie. In dit

De Boekenweek 2012 kende twee

nummer staan weer vele leessuggesties voor uw leden, dit keer uiteraard

Facebook apps (het Poesiealbum

in het kader van het thema ‘Gouden tijden, zwarte bladzijden’.

en de Vriendschapstest) die door vele fans gebruikt zijn. De komende

Toch is het Magazine van dit jaar nét even verrassender dan anders.

Boekenweek gaat daarom door op dit

In deze editie wijzen bekende Nederlanders uw leden de weg in het

pad, en introduceert: De Boekenzoeker.

uitgebreide overzicht van Boekenweektitels, door te vertellen wat hun

De app helpt thematitels vinden die

persoonlijke favorieten zijn. Bovendien geeft het Boekenweekmagazine

aansluiten bij de persoonlijke interesse

een kijkje achter de schermen in de vorm van een interview met Kees

van de lezer. Beleef de Gouden Tijden en

van Kooten. In dit interview zal hij uitgebreid ingaan op het schrijven van

Zwarte Bladzijden van de Nederlandse

het Boekenweekgeschenk. Daarnaast biedt het magazine een exclusieve

geschiedenis, vastgelegd in vele prachtige

bijdrage van de auteur van het Boekenweekessay Nelleke Noordervliet.

boeken. De Boekenzoeker vertelt over

ht bewaarnummer. Kortom, een regelrecht

de periodes en titels die bij deze periode horen. Het doel is om lezers te interesseren

ren van het Boekenweekmagazine een persoonl j Wilt u uw exemplaren persoonlijk

voor de titels en het thema online tot

tintje geven? Dat kan. U kunt dan kiezen voor een gepersonaliseerde

leven te brengen. Het is mogelijk om

versie met naamindruk. mindruk.

de Boekenzoeker op uw website en/of Facebook-pagina te plaatsen.

De Boekenzoeker: informatie om te delen!

Bestel de Boekenzoeker

BOEK K EN ZOEKER EKER

voor op uw website.

GOUDEN TIJDEN ZWARTE BLAD ZIJDEN


VAN BEGIN TOT EIND BESTELLEN EEN FEEST VOOR WOENSDAG

7 DECEMBER Uiteraard houden wij u tot

De Boekenweek moet van begin tot eind een feest voor uw leden zijn en dat gevoel

de Boekenweek via onze

moet in heel het land leven. U doet dat bijvoorbeeld door in uw vestiging iets te

website en nieuwsbrieven

organiseren. Op nationaal niveau mag u in ieder geval het volgende verwachten:

op de hoogte. Bijvoorbeeld over de extra activiteiten

BOEKENFEEST IN HEEL HET LAND

tijdens de Boekenweek

De Boekenweek begint op zaterdag 16 maart om 00.00 uur. Een uitgelezen gelegenheid

rondom Het Jaar van het

om ‘s avonds al de deuren te openen en uw eigen Boekenfeest te organiseren met uw

Voorlezen.

leden. Maak een feest in uw bibliotheek met hapjes en drankjes, muziek en misschien wel uw eigen auteur of ‘Bookjockey’! Meld uw activiteiten aan via www.cpnb.nl. Het leukste en origineelste programma wordt beloond met de komst van het CPNB-cateringteam. Onze medewerkers nemen schalen en dienbladen mee vol met de lekkerste oud- en nieuw-Hollandse hapjes en drankjes voor uw bibliotheek.

DE GROOTSTE AUTEURS STAAN OP TILT Op zaterdag 23 maart zal er een bruisend boekenfeest vol proza, poëzie, film, theater, dans en beeldende kunst plaatsvinden: TiLT. TiLT staat voor: Tilburg Literatuur en Theater. Met coryfeeën als Kees van Kooten, Nelleke Noordervliet, Guus Kuijer, muzikanten van de Rockacademie en acteurs van het Zuidelijk Toneel en medewerking van de 100-jarige Bibliotheek Midden-Brabant belooft de avond een groots boekenspektakel te worden. Noteert u vast in uw agenda: zaterdag 23 maart, 013 Tilburg.

WEGENS SUCCES VERLENGD: BOEKENWEEK LIVE! Inmiddels al een vertrouwde waarde in het Boekenweekspectrum: het interactieve jongerenspektakel Boekenweek Live! Scholieren uit heel het land die op uitnodiging van de openbare bibliotheek met elkaar – én met Kees van Kooten – in gesprek gaan, en zichzelf op creatieve manier presenteren. Dit jaar op woensdag 20 maart. U doet toch ook mee? Hou de nieuwsbrieven in de gaten.

ONTWERP AANBIEDING: STUDIO JAAP VAN DER ZWAN TEKST: JAN PAUL SCHUTTEN FOTOGRAFIE: KEES VAN KOOTEN: CLEO CAMPERT NELLEKE NOORDERVLIET: ROBERT ELSING TOM LANOYE: KEES-JAN BAKKER LITHOGRAFIE: SPIRIT & SKETCH DRUK: ZWAAN PRINTMEDIA

BESTELLEN via www.cpnb.nl (eerst inloggen) vóór zondag 2 december KLANTENSERVICE telefoon: (020) 626 34 36 (ma t/m vr, van 9.00 tot 17.30 uur) fax: (020) 427 61 68 e-mail: klantenservice@cpnb.nl Stichting CPNB, Postbus 10576, 1001 EN Amsterdam


FOTOGRAFIE ROBERT ELSING


GRATIS BOEK BIJ DE BIEB 4

Boekenweek aanbiedingsfolder voor bibliotheken  

Acties, uitgaven en materialen ter gelegenheid van de Boekenweek 2013.

Advertisement