wk 19 2023 De Adelaar Jubileumuitgave

Page 1

JUBILEUM UITGAVE 90-jaar fietsplezier ar & t V De adelaar de wielrenclub voor fietsend Apeldoorn Bijlage van Nieuwsblad Stedendriehoek www.adelaar.org Sportpark Orderbos 27, Apeldoorn Foto: Sander Oord

Apeldoorn en wielrennen is een unieke combinatie

Geen enkele andere stad ter wereld kan zeggen dat zij zowel het wereldkampioenschap wielrennen op de weg, het WK op de baan en het WK veldrijden heeft georganiseerd. Het bijzondere daarbij is dat het wereldkampioenschap op de weg reeds in 1925 werd georganiseerd terwijl van een wielervereniging in Apeldoorn nog geen sprake was. Een aantal bekende Apeldoorners vond dit ook bijzonder en zij besloten in 1933 een wielervereniging op te richten. De geboorte van de A.R. & T.V. De Adelaar was een feit. De band met de stad Apeldoorn moest duidelijk blijken. Niet alleen met de naam “Adelaar” maar ook met de clubkleuren rood/ geel werd een link gelegd met het stadswapen van de Gemeente Apeldoorn.

Wat begon als een vereniging met 36 leden in 1933 is 90 jaar later uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met ca. 500 leden en daarmee behoort de vereniging tot één van de grootste wielerverenigingen van Nederland.

Naast het wedstrijd-wielrennen neemt ook het toerfietsen een belangrijke plaats in. Al ruim 45 jaar heeft de vereniging een hele actieve toerafdeling die het hele jaar door ritten voor onze

leden organiseert. Dit kunnen ritten vanuit Apeldoorn zijn, maar ook mooie ritten in het buitenland. In de beginjaren werd er uitsluitend op de racefiets gereden, maar in de loop van de jaren is daar ook het off-roadfietsen bijgekomen, waarbij met name in de laatste jaren het gravel-rijden heel populair is geworden.

Ook levert De Adelaar al jarenlang een hele grote bijdrage aan het baanwielrennen in Nederland, dit komt mede doordat De Adelaar jarenlang een eigen wielerbaan heeft gehad aan de Orderparkweg in Apeldoorn. Na het sluiten van deze baan zijn de baanactiviteiten door De Adelaar voortgezet in het Omnisportcentrum. De NK’s, EK’s en WK’s die daar georganiseerd worden zijn een groot succes dankzij de inzet van vele Adelaarvrijwilligers.

Na 90 jaar is sprake van een bloeiende wielervereniging, met een heel actief jeugdteam, een viertal wedstrijdteams waarbij we voor elke leeftijdsklasse wel een passend team hebben en een hele actieve toergroep die ervoor zorgt dat er werkelijk honderden Adelaarleden met plezier de weg op kunnen. Kortom, De Adelaar is niet meer weg te denken uit de Apeldoornse sportwereld. Het is mij dan ook een genoegen om hier voorzitter van te zijn. Ik hoop dat wij met deze promokrant Apeldoorn een fraai inkijkje kunnen geven in onze vereniging en wellicht is dat voor u als Apeldoorner een reden om nader kennis te maken met de wielersport en/of onze vereniging.

Foto: Sander Oord

In Apeldoorn hebben we prachtige sportclubs met een rijke geschiedenis

Een schitterend voorbeeld hiervan is Wieler- en Toerclub

De Adelaar, die dit jaar hun 90-jarig jubileum viert. Als wethouder Sport van onze gemeente, ben ik graag betrokken bij deze bijzondere mijlpaal voor deze geweldige club.

De Adelaar speelt een grote rol in de wielersport, baanwielrennen en toerfietsen. Ze zetten zich vol enthousiasme in om mensen van alle leeftijden aan te moedigen gezond en actief te blijven. Deze club draagt niet alleen bij aan sportprestaties, maar zorgt ook voor verbinding binnen onze gemeenschap.

Ik ben er trots op dat onze gemeente zo’n succesvolle club als De Adelaar heeft. De Adelaar brengt mensen van diverse achtergronden en leeftijden samen, om met elkaar samen te sporten, te leren en te lachen. Door clubs als De Adelaar ontstaan vriendschappen en ondersteunen we elkaar in goede en slechte tijden. De vele toegewijde vrijwilligers tonen aan dat sport mensen samenbrengt en het geluk van iedereen vergroot. En niet alleen voor de leden zelf, maar voor heel Apeldoorn.

Zo heeft De Adelaar een zeer actieve afdeling baanwielrennen. Een grote groep vrijwilligers staat altijd klaar om te helpen bij nationale en internationale toernooien in Omnisport. Deze vrijwilligers zijn onmisbaar voor een goed verloop van dergelijke evenementen waar duizenden mensen van genieten.

Laten we dit jubileumjaar vieren door niet alleen stil te staan bij de successen van De Adelaar, maar ook door te genieten van de verbinding die sport in onze samenleving kan brengen. Op naar nog veel meer jaren vol sportplezier en saamhorigheid!

Sportieve groet, Sunita Biharie

Wethouder Sport

VOOrWOOrD

De Adelaar: voor iedereen toegankelijk

‘’De Adelaar is een club waar iedereen welkom is. Ervaren of niet, iedereen kan meefietsen.’’ Met meer dan 500 leden heeft De Adelaar een breed scala aan verschillende fiets-groepen, op de weg en op gravel, wedstrijdgericht of recreatief, jong en oud, zomer en winter, kortom fietsplezier voor iedereen, het hele jaar door.

Reinier Treur vertelt: de brede range aan leden maakt het dat er voor elk Adelaar lid wel een passende fietsgroep is, beginnende fietsers met een goede conditie kunnen “het vak leren” in een snelle toer-groep en zo doorstomen naar bijvoorbeeld een wedstrijdteam. Maar ex-wedstrijd-renners kunnen tot op hoge leeftijd nog lekker met de diverse toergroepen mee rijden. Wil je een keer met de gravel-fiets op stap? Ook hier zijn er diverse groepen voor bij De Adelaar.

Maar ook de combinatie met de wielerbaan in het Omnisportcentrum maakt De Adelaar uniek. Het is als recreant heel eenvoudig om zelf ook op de wielerbaan te gaan fietsen. De Adelaar verzorgd opstap-avonden, zodat je de basis-principes leert van het op de baan te fietsen. Daarna kan je lekker op maandag, dinsdag en woensdagavond op de baan komen fietsen. Ook als je geen baanfiets hebt kan je terecht, bij De Adelaar kan je gewoon een baan-fiets huren. Dit is een super leuke en gezellige manier om ’s winters toch in vorm te blijven.

90-jaar maar nog volledig bij de tijd Ondanks dat we al 90-jaar bestaan, hebben wij volop oog voor hedendaagse

thema’s verteld Reinier Treur, zo is veiligheid een belangrijk thema. Een paar jaar terug zijn wij met z.g. weg-kapteins gaan werken die de veiligheid tijdens de club-ritten in de gaten houden. Dit maakt dat we gelukkig heel weinig ongelukken hebben gehad de laatste jaren.

Een andere mooie ontwikkeling is de toenemende interesse vanuit het Apeldoornse bedrijfsleven in de wielersport. Hierbij mag zeker onze hoofdsponsor Merida genoemd worden. Als een van Nederlands grootste fietsenmerken, met de hoofdvestiging in Apeldoorn, is Merida heel erg belangrijk voor de verdere ontwikkeling van De Adelaar. De ondersteuning met materiaal en kennis maakt dat onze wedstrijdteams tot de beter uitgeruste teams van Nederland behoren. Dit dankzij onze sponsoren.

“Wij hebben volop oog voor hedendaagse thema’s”
Foto: Sander Oord

al dertig jaar succesvol actief

“Meer dan dertig jaar geleden startte het Automotive avontuur voor mij en mijn broer René als Daihatsu-dealer voor de regio Apeldoorn, maar inmiddels is ons familiebedrijf gegroeid en dealer van de merken Mazda en Subaru. Samen met 20 enthousiaste medewerkers weten wij onze klanten als geen ander te inspireren, informeren, te helpen en ontzorgen als het op deze twee Japanse automerken aankomt”, vertelt Marcel Eickhof. Maar niet alleen voor deze merken kunt u bij ons terecht. Onze ervaren monteurs onderhouden alle merken auto’s, lichte bestelwagens en zelfs campers kunnen op onze speciale camperbruggen terecht.”

Naast het verkopen van nieuwe Mazda’s en Subaru’s biedt Autohuis Eickhof een ruime keuze aan occasions. Uniek hierbij zijn de verkoopprijzen van deze auto’s; getoonde prijzen zijn altijd rijklaar. Deze zijn inclusief: onderhoud volgens fabrieksschema, APK, 12 maanden Bovag garantie, 12 maanden pechhulp, gepoetst en schoon. Geen verassingen achteraf dus! Met verkoopadviseurs Mark, Frank of Marcel kan er ook gesproken worden over financiering en verzekering.

Teamwork met De Adelaar

Het team van Autohuis Eickhof is jong en dynamisch. De 20 werknemers hebben ieder hun eigen specialiteit, van serviceadviseur, tot apk-keurmeester tot verkoper. “Dit maakt het team compleet en sterk: je doet het met elkaar.”

Van jongs af aan waren René en Marcel betrokken bij de wielersport maar nadat zij de fietsen aan de wilgen hadden gehangen, werd het even stil. Totdat Hans van Bon in 1996 bij René en Marcel over sponsoring kwam praten. De liefde bloeide weer op en inmiddels is Autohuis Eickhof één van de trouwe hoofdsponsoren van wielervereniging De Adelaar. Al jarenlang staat de firmanaam prominent vermeld op de broek van de vereniging. Daarnaast verzorgd Autohuis Eickhof het wagenpark van de vereniging: 3 ploegleidersauto’s en een bestelbus. Wij zijn er trots op dat wij de wielersport op deze manier in de breedte kunnen ondersteunen van jeugdrenner tot wielertoerist en tot professional. Ook op de wielerbaan in het Omnisport is de samenwerking van Eickhof met De Adelaar zichtbaar, tijdens de grote toernooien worden de officials vervoerd in mooie Mazda’s en Subaru’s van het Autohuis.

Familiebedrijf Autohuis EickhoF
Kayersdijk 153 - 7332 AR APELDOORN - 055-5212809 - www.eickhof.nl

Rijke historie jubilerende wielervereniging

Deze zomer hoopt Hans van Bon zijn tachtigste verjaardag te vieren. De vader van de bekende oud-wielrenner Léon (zilveren medaillewinnaar bij de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona), is al sinds 1980 betrokken bij Apeldoornse Ren- en Toerfiets (AR & TV) De Adelaar. Hij neemt met plezier even een duik in de historie van de club.

voor woningbouw. “De baan was toen echt op! Zo sterk verouderd, dat hij anders verbouwd zou moeten worden. Al snel kwam men er achter dat het voortbestaan van de vereniging daarmee in gevaar zou komen. Een flink financieel plaatje en er was verder geen clubhuis of iets. Daarom werden de baan en de grond terug verkocht aan de gemeente. De woningen die er tegenwoordig staan, zijn ook echt rondom de voormalige baan gebouwd.” Na de verkoop van de wielerbaan moest De Adelaar liefst tien jaar wachten op de nieuwe uitvalsbasis; in november 2008 werd in Apeldoorn de mooiste wielerbaan van Nederland, als onderdeel van Omnisport, geopend door sportcoryfee Erica Terpstra.

“Onze vereniging werd op 2 maart 1933 opgericht in het toenmalige Hotel Vloon aan de Stationsstraat. De eigenlijke aanleiding was het WK wegwielrennen dat in 1925 in Apeldoorn was georganiseerd. Vanaf 1950 was de wielerbaan aan de Orderparkweg onze thuisbasis. In 1967 kochten we als vereniging de baan én de grond van de gemeente Apeldoorn en daarmee werd het de eerste wielerbaan in verenigingsbezit in West-Europa. De baan had een tribune voor tweehonderd man en was voorzien van een rijwielstalling voor duizend fietsen. Het middengedeelte van de wielerbaan werd ook wel voor volleybal en paardensport gebruikt. Het ervoor gelegen café Sportzicht deed dienst als verkleedruimte. De ingang van de wielerbaan zat naast het café aan de Orderparkweg.”

De vereniging heeft door de jaren heen veel hoogtepunten gekend, zegt Van Bon. “In 1962 richtte Aalt Bijvank bij De Adelaar de eerste jeugdafdeling van de wielersport in Nederland op. De Apeldoornse jeugd heeft jarenlang veel succes gehad. Er werden op elk niveau toprenners afgeleverd.” Bekende namen die vanuit De Adelaar zijn voortgekomen, zijn voormalig profrenners Henk Lubberding en Léon van Bon, olympisch kampioen Elis Ligtlee en meervoudig wereldkampioen Teun Mulder.

Veel grote namen uit de wielergeschiedenis hebben wedstrijden gereden op deze baan, die rond de eeuwwisseling moest wijken

Bij het vijftigjarig bestaan van De Adelaar in 1983 telde de vereniging rond de 800 leden, tegenwoordig zijn het er rond de 500. “Destijds maakten ook nog de BMX- en mountainbikeafdeling deel uit van De Adelaar. Die zijn nadien van ons losgekoppeld en een eigen vereniging begonnen”, verklaart Van Bon dit verschil in aantal leden. Zelf is hij alweer ruim veertig jaar jurylid voor de KNWU, de nationale wielerbond, en coördinator van het baanwielrennen bij De Adelaar. “De club floreert en ik hoop van harte ook het honderdjarig bestaan nog mee te maken. Dan ben ik negentig, dat zou mooi zijn, haha.”

Leon van Bon, derde op het WK 1997 in San Sebastian

WIJ ZIJN OPEN

ASSELSESTRAAT 256, APELDOORN TEL.NR. 055 - 303 31 28 SERVICE@CYCLESPORT.NL

DEALER VAN:

TREK, SCOTT, ORBEA, GHOST

SERVICE PARTNER VOOR: ALLE MERKEN

WWW.CYCLESPORT.NL

‘’Een jeugdteam voor iedereen’’

‘’Het jeugdteam van De Adelaar is een passievol maar vooral leuk team, het is een ontzettend toegankelijke groep waar iedereen welkom is, ongeacht je niveau. Het is het zeker waard om een keer langs te komen.’’

De jeugdteams bij De Adelaar is voor alle leeftijden tussen de 7 en 14 in en is voor alle niveaus beschikbaar. Of je nou nieuw bent of al een ervaren fietser, iedereen is welkom.

‘’We trainen op de dinsdag en op de donderdag, dan kunnen ook nieuwe leden meetrainen en kijken of ze het leuk vinden. Ze kunnen zelfs op een gewone mountainbike meetrainen, wij regelen wel een helm en handschoenen”, vertelt Geerke Plantinga.

Het jeugdteam is meer dan alleen maar fietsen en sporten, het is echt een plezierig en gezelligheidsteam. ‘’De jongeren

zoeken elkaar ook op voor en na het sporten, of soms buiten de trainingen om, het creëert ook gewoon vriendengroepen.’’

De ouders zijn ook nauw betrokken bij de groepen, kantineklussen, teambegeleiding, het wordt allemaal samen gedaan. Het is een echte teamsport.

‘’De jeugd heeft er ook meer vrijheid door, een middagje op de fiets stappen en zie maar waar je uitkomt, je kunt alle kanten op met je fiets. Het is ideaal en ook nog is gezellig om bijvoorbeeld te doen met vrienden of vriendinnetjes. Je hebt twee groepen bij de jeugd, de gevorderden en de beginners. Ieder doet zijn eigen oefeningen en past zich aan het niveau aan, langzaamaan trekt dit naar elkaar toe.

Nieuwe leden kunnen zich aanmelden door te mailen naar jeugd@adelaar.org

Imke Menting werd op 12 februari 2022 Nederlands Kampioen sprint en omnium, en later werd dit ook nog bekroond met de prijs Sporttalent 2022. Een onvergetelijk jaar dus voor Imke.

‘’Het voelde heel bizar toen ik het Nederlands Kampioenschap won, een beetje onwerkelijk. Dit jaar kijk ik ook zeker weer uit naar de kampioenschappen, hij voelde ook een stuk zwaarder dan andere wedstrijden, er deden veel meer fietsers mee en het was een stuk competitiever waardoor de winst ook een stuk meer bevochten voelt.’’

Door middel van kwalificaties kun je meedoen aan de kampioenschappen, je rijdt iedere week wedstrijden en verzamelt punten. Tot je er uiteindelijk genoeg hebt om mee te mogen doen aan het kampioenschap. ‘’Het leuke aan mijn kampioenschap vorig jaar was dat het ook nog precies op m’n verjaardag was, dat maakte het extra bijzonder.’’

Als klein meisje was Imke de Giro in Apeldoorn nauw aan het volgen, vlak langs haar huis liep de route en ze volgde van vroeg in de ochtend tot ‘s avonds de route.

‘’Mijn allereerste race verloor ik dik, ik kwam op de laatste plek en zat er best mee. Inmiddels heb ik zeven Oranje-shirts, waarvan een voor de baan en een voor de weg. Dit wil ik ook als voorbeeld meegeven voor nieuwe leden: dat het niet altijd in een keer gaat maar vanzelf goedkomt, als je er maar voor traint. Het voelt ook als een extra vriendengroep, ik heb vrienden door heel Nederland heen, puur door het fietsen.”

‘’Het Nederlands Kampioenschap was heel bijzonder’’
Foto: Sander Oord

BOOMSTAMMEUBELEN

In onze showroom in Apeldoorn vindt u op meer dan 1500m2 de grootste collectie boomstammeubelen van Nederland.

Deze robuuste meubelen zijn sfeervol en onderhoudsvriendelijk. Elk product is uniek!

Onze badmeubelen worden gemaakt van gerecycled teakhout en zijn in vele afmetingen direct leverbaar.

Stel uw eigen badmeubel set samen met een spiegel en waskommen van natuursteen

Badkamers Puurteak.nl
Kom
in onze showroom
langs

Puurteak is sinds 2000 producent van duurzame teakhouten tuinmeubelen. Met

LOUNGE- & tuinMEUBELEN 055 5400998 Info@puurteak.nl Lange Amerikaweg 73, 7332BP Apeldoorn
onze uitgebreide
collectie meubelen zijn wij in staat tot het inrichten van uw gehele terras

‘Ook na corona lekker blijven fietsen’

Wielrenners zijn bijna niet meer weg te denken uit het Nederlandse verkeersbeeld. Zeker tijdens de coronacrisis zijn veel mensen gaan fietsen”, vertelt Henk Druijff, voorzitter van de afdeling toerfietsen bij De Adelaar. “Voor veel mensen was het iets om die tijd sportief door te komen, maar nu men eenmaal de smaak ervan te pakken heeft blijft men lekker fietsen.”

Bij De Adelaar zijn er heel veel verschillende groepen qua snelheden en vertrektijden. Henk Druijff: “Op die manier is er voor iedereen wel een groep die past bij je niveau. Ook organiseren we veel speciale ritten voor onze leden. Zo hebben we onlangs een rit georganiseerd waarbij onze leden met de bus bij Breda zijn gedropt en via een mooie route via België, Brabant en zelfs een stukje Duitsland terug zijn gereden. Voor alle wielrenners in Apeldoorn en omgeving zou ik dan ook zeggen: kom gerust eens bij ons meefietsen. Op onze website staat een

kalender wanneer we welke rit rijden, je zult zien hoe gezellig het is bij De Adelaar.” Hij vervolgt: “Ook voor de jeugd hebben we een speciale groep opgezet. We zagen dat de jeugd vanaf 14 jaar die geen wedstrijden wil fietsen, een beetje tussen wal en schip dreigde te vallen. Menno Steg is hier de begeleider voor. Op woensdagavond vertrekken we om half 7. We gaan gewoon lekker fietsen, altijd prachtige routes over de Veluwe heen en je leert zo leeftijdsgenoten kennen, zodat je zo je eigen fietsvriendengroep creëert.”

Gerrie en Rene Den Besten

Gerrie (78 jaar)‘Ik fiets inmiddels alweer 33 jaar bij De Adelaar

Mijn man reed destijds al bij de vereniging. Toen hij vroeg of ik ook eens wilde komen fietsen, vond ik het direct leuk en ben ik ook lid geworden. Destijds waren er nog maar enkele vrouwen lid. Dat maakte mij niet zoveel uit, ik fietste vaak met de mannen mee. Ik fiets nu nog twee of drie keer in de week. In de winter rijd ik in het bos op de mountainbike, meestal zo’n 40 kilometer. Op de weg rijden we zo’n 80 tot 100 km per rit. Het fijne van een vereniging als De Adelaar is dat er altijd wel een groep op mijn niveau is waar ik mee op stap kan. Vroeger reed ik uiteraard veel sneller, maar ik ben blij dat ik nu nog steeds mooie ritten kan maken.

Ik ben vroeger ook regelmatig in Italië en Frankrijk geweest met de vereniging. In juni gaat de club weer naar de Vogezen. Maar dat is vrij pittig qua klimwerk, daar doe ik niet meer aan mee. De Posbank en de Holterberg pak ik echter nog wel.’ Je ziet het maar, van fietsen blijf je jong! Ook mijn zoons fietsen allemaal bij De Adelaar, Rene is een van de fanatiekere fietsers. Op maandag-, woesdagavond en op zondagmorgen fiets ik vaak met

de snellere groepen mee. Hier wordt echt een stevig tempo gereden. Helemaal nu er veel jonge-jongens zijn doorgestroomd van de junioren categorie naar de beloftenen eliteteams. Deze gasten rijden echt hard.

Het wordt nu voor mij al een sport op zich om deze mannen bij te houden. Zeker als er geklommen moet worden is het vaak alle zeilen bijzetten om “het wiel te houden” maar na zo’n stevige rit kom je dan extra voldaan thuis.

Foto: Sander Oord Foto: Sander Oord

‘Voor alle leeftijden is er een wedstrijdteam’

Manuel Hezeman is ploegleider bij het Elite-Belofteteam, zeg maar het vlaggenschip van De Adelaar als het gaat om wegwielrennen.

“Het unieke van De Adelaar is dat wij voor nagenoeg alle leeftijden, zowel voor dames als heren, een team hebben waar onze leden in terecht kunnen om wedstrijden te gaan rijden. Zo hebben we een hele grote jeugdafdeling.”

“Zodra de jongens en meiden de leeftijd van 15 jaar bereiken, zijn ze geen jeugdrenner meer maar nieuweling. Bij De Adelaar hebben wij een Development Team, waar de nieuwelingjongens in terecht kunnen. Vanaf hun 17e worden ze dan junior en op hun 19e stromen ze dan in ons team in als belofte.”

“De afgelopen jaren hebben wij een hele succesvolle lichting nieuwelingen en junioren gehad. Zo succesvol zelfs, dat afgelopen winter maar liefst vier Adelaarrenners zijn doorgestroomd naar een continentaal team (profteam). Het niveau waarop wij als Elite-Belofteteam rijden is het zogenoemde clubteamniveau. Veelal rijden wij dan wedstrijden tegen andere clubteams, maar we staan ook diverse keren aan de start van hoger aangeschreven wedstrijden; dan starten wij tussen de profs van JumboVisma, DSM of Quickstep. Voor onze renners is dit een hele mooie manier om ervaring op te doen.”

Voor het runnen van zo’n team komst best veel kijken, zegt Hezeman. “Zonder de steun van onze sponsoren zou het ook niet mogelijk zijn. Als club hebben we bijvoorbeeld al vijf auto’s die meegaan naar wedstrijden toe.

Onze sponsor Autobedrijf Eickhof zorgt ervoor dat elk weekend deze auto’s weer in topconditie klaar staan. Maar ook onze sponsor Merida ondersteunt ons op veel manieren, niet alleen met het leveren van topmateriaal, maar hij stelt ook een kledingpakket en teamtenten ter beschikking. Dit maakt dat wij als De Adelaar als goed gesoigneerd team aan de start kunnen verschijnen.”

DamesTeam – een mix van talent en ervaring

Naast de heren-teams is er ook een dames team bij De Adelaar, Wilbert van het Loo is ploegleider en verteld hier graag over:

Bij de Adelaar hebben we een erg leuk dames team. Dit jaar hebben wij een mooie mix van dames in het team. Sommige dames rijden al jaren wedstrijden en hebben dus veel ervaring maar we hebben ook een paar nieuwe meiden in het team, die dit jaar voor het eerst wedstrijden gaan rijden.

We kunnen met dit team op meerdere niveaus wedstrijden rijden, van instapniveau tot aan de wereldtop. Voor sommige wedstrijden werken wij samen met een wieler-vereniging uit Almelo, met zo’n combinatie-team kunnen we vaak in hogeraangeschreven wedstrijden starten. Zo stonden we onlangs nog aan de start van een hele mooie wedstrijd in Tsjechië. Dus ondanks dat ik zelf wat minder fiets, beleven we ook nu weer genoeg mooie avonturen op de fiets, en daar gaat het uiteindelijk toch om.

Foto: Sander Oord Foto: Sander Oord

Aan de start van een uitdagende granfondo? Of je conditie opbouwen tijdens een rustige duurtraining? Op bioracershop.eu vind je de fietskleding voor al jouw zomerse fietsritten.

SPECIALE JUBILEUM ACTIE

WWW.VANBON-SPORT.NL

LOUDONSTRAAT 75 APELDOORN

NEEM DEZE ADVERTENTIE MEE

NAAR ONZE WINKEL EN

ONTVANG BIJ AANSCHAF VAN

GARMIN EDGE 840

EEN

BRYTON GARDIA 300L RADARLAMP

(* TWV € 129,95, NIET GELDIG ICM ANDERE ACTIES, GELDIG TOT EN MET 31 MEI 2023)
CADEAU*

Van kleuter tot Lavreysen: iedereen kan

baanwielrennen

“De missie van De Adelaar omtrent baanwielrennen is een veelomvattende maar meteen ook heel heldere: baanwielrennen moet voor iedereen toegankelijk zijn. In dat kader is er een zogenoemd piramidemodel ontwikkeld, een model waarin duidelijk alle doelgroepen aan bod komen”, vertelt Hans van Bon, coördinatorbaanwielrennen bij de Apeldoornse vereniging.

Het piramidemodel omvat de volgende elementen: de Ukkiepukkiewedstrijden met loopfietsjes, voor kleuters in de leeftijd van 3 tot en met 6 jaar; Dikkebandenwedstrijden voor kinderen vanaf 6 tot en met 10 jaar; een Jeugddriedaagse voor kinderen van 10 tot en met 16 jaar; de Future series, een wedstrijdenreeks voor renners in de categorie Jeugd t/m Elite renners; de Interland Future series: om de renners uit de Future Series ook met internationaal niveau kennis te laten maken, is deze serie uitgebreid met een driedaagse editie in België; de Track Series: deze bestaan uit drie tweedaagse wedstrijden in Apeldoorn, Alkmaar en Amsterdam.

“Kort na de opening van onze nieuwe wielerbaan in Omnisport zijn we met dit wielerplan begonnen, dat uiteindelijk leidde tot het piramidemodel. Belangrijke speerpunten zijn: het promoten en organiseren van jeugd- tot en met profwedstrijden, nationaal en internationaal; Maar ook de baansport zo breed mogelijk onder de aandacht brengen door middel van clinics voor scholen, bedrijven, wielerverenigingen en particulieren; het organiseren van trainingen in de breedste zin des woords.”

“Maar ook als je geen ambitie hebt om wedstrijden te rijden, kun je op de baan terecht”, zegt Van Bon. “Wij verzorgen tientallen baanclinics per jaar voor bedrijven, fietsgroepen, vrijgezellenfeesten en noem maar op. Het is echt een leuke en sportieve middag uit. Maar je kunt ook als recreant gewoon op de baan fietsen. In het winterseizoen is de baan op maandag-, dinsdag- en woensdagavond open voor dernyen vrije trainingen. Nadat je eenmalig een opstapavond hebt bijgewoond waar je de basisprincipes van het rijden op de baan worden bijgebracht, kun je lekker op deze avonden je conditie op peil houden. En heb je zelf nog geen baanfiets, geen probleem: op de baan verhuren wij mooie baanfietsen van Merida, zodat je gelijk aan de slag kunt. Zo’n avond op de baan is gewoon een leuke avond uit, een stuk gezelliger dan alleen op Strava je kilometers wegmalen.”

WAARDE-COUPON

Word een baanwielrenner voor 25,- euro • Opstap-avond • 3 avonden toegang tot vrije training • inclusief huur baanfiets
Foto: Sander Oord Justus Willemse op het EK baanwielrennen 2022

Remeha Airconditioning

Slim koelen én verwarmen

Naast koelen is een airco ijzersterk in verwarmen. Je cv-ketel is met name geschikt om het hele huis te verwarmen en een airco is geschikt om een bepaald vertrek in je huis te verwarmen. Dat scheelt aanzienlijk in de stookkosten als je alleen thuis bent of slechts in één ruimte verblijft.

Altijd koele zomers en warme winters!

Bekijk het aanbod op remeha.nl/airco

Eddy zelf is sportief aangelegd: van jongs af aan is hij bezig met sporten en zo ook uiteindelijk bij het gravellen terechtgekomen.

Hij vertelt dat het gravellen echt een ontspanning is, hij fietst gemiddeld 100 tot 150 kilometer per week.

‘’Een gravelfiets is te herkennen aan het racestuur en de wat dunnere banden dan een mountainbike. Het is een zeer sportieve fiets, die zowel op de weg kan als in het bos. Het voordeel hiervan is dat je gaan kan waar je maar wilt. Niets houdt je tegen”, aldus Eddy.

Met drie groepen gaat de club iedere zaterdag op pad. Iedere groep heeft zijn eigen niveau. ‘’Je hebt echt de fanatieke sporters maar ook bijvoorbeeld de fietsers die kleinere afstanden willen fietsen. Mocht halverwege het niveau alsnog te hoog zijn, kun je gewoon inzakken en meegaan met de andere groep. Je fietst met zijn allen dezelfde route.’’ Eddy is al jarenlang verantwoordelijk voor de routes die op de website van De Adelaar staan. Ze noemen hem ook wel ‘De Route Koning’, een titel waar hij zelf wel om kan lachen. “Op de website staan diverse routes die je kunt fietsen, ze zijn zo in te laden in je systeem.”

Lid zijn vanaf je geboorte, niet veel kunnen dat zeggen

Michelle de Graaf staat al ingeschreven bij De Adelaar vanaf haar geboorte. Haar vader schreef haar met een knipoog in na haar geboorte, waarna ze 25 jaar later een speldje op mocht halen voor het langdurig lid zijn. Dat leverde verbaasde gezichten op: ‘’Hoe kan dat toch?’’

‘’Dat was wel gek als je ineens tussen de vele malen oudere mensen staat. De meeste schrijven zich in rond hun 15de - of jonger natuurlijk - maar dan bereiken ze die mijlpaal op veel latere leeftijd. Het was een bijzonder gezicht dat je zo’n jong gezicht ertussen zag’’, vertelt Michelle.

Inmiddels woont Michelle in Alkmaar en heeft haar fietsen-collectie uitgebreid naar een gravelfiets en een strandfiets waar ze ook met veel succes wedstrijden op rijdt. Zo reed Michelle zich naar een podium-plek bij het NK-Strandracen. Het gezamenlijk trainen met De Adelaar is nu lastiger geworden, maar de wedstrijden rijd ik nog wel voor De Adelaar. Ook na 25 jaar blijft De Adelaar mijn club!

Foto: Sander Oord

TRY BEFORE YOU BUY

in de grootste showroom van de Benelux in Apeldoorn staat de volledige collectie van Merida overzichtelijk gepresenteerd. Gelukkig mag je bij ons niet alleen maar kijken. Het is bij ons namelijk ook mogelijk dat je de fiets eens echt aan de tand gaat voelen. Door de unieke ligging aan de rand van de Veluwe is het Merida Experience Center de perfecte uitvalsbasis voor een uitdagende testrit. Neem de Merida Reacto of Scultura mee naar de Posbank, voor de ultieme beleving of kom gewoon gezellig onze prachtige fietsen bekijken.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en beschikbaarheid van testfietsen of kijk op www.merida.nl. MORE BIKE
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.