CHIPKA april 2021

Page 1

STA D S M A G A Z I N E APRIL 2021

Op zoek naar de Aalsterse paasklok


DEZE MAAND

12

10

"Je kiest niet zelf waar je geboren wordt"

ICT Woman of the Year 2021: Rima Farhat

20

32

Op 16 augustus 2021 voert de stad een nieuw circulatieplan in.

4 6 10 12 16

2

FLITS Stappen, joggen, of... ploggen? Nieuws Piëdestal Rima Farhat Repo Pleegzorg Op pad Archeologische opgravingen op de Esplanade

Vanaf oktober 2021 zijn gele vuilniszakken en gft-stickers verleden tijd.

18 20 28 30 32 36

Over De Kaaien Dossier Het nieuwe circulatieplan Infografiek Circulatieplan 3X Over afval Dialoog Gewogen Diftar Infografiek Daar is de lente


“Aalst op weg”

16 "We wisten dat er een bunker zat, dankzij foto's van het Stadsarchief"

36 "Waar is het orgel van de Zwarte Kat?"

38 42 44 48 50 52

Op 16 augustus voeren we een nieuw circulatieplan in voor het verkeer in de binnenstad. Ik kan jullie meteen geruststellen. Iedereen blijft welkom, of je nu met de auto, de fiets, te voet of met het openbaar vervoer komt. Met verschillende nieuwe verkeersmaatregelen gaan we op weg naar een bereikbaar, leefbaar en veilig Aalst. We willen elke Aalstenaar grondig en tijdig informeren en trekken er maar liefst 8 pagina’s voor uit in deze CHIPKA. Aalst toont zich in deze editie van haar warmste kant. Onze stad engageert zich als pleegzorggemeente om te helpen zoeken naar pleeggezinnen. Niet alleen kwetsbare kinderen en jongeren zijn op zoek naar een tijdelijke warme thuis, maar ook volwassenen met een beperking of psychische problemen. Het toont het inclusief karakter van onze stad. Aalst vergeet je nooit! De cover van deze CHIPKA brengt mij in een vrolijke paasstemming, ik wens jullie allen een fijn paasweekend toe. En voor allen – zonder enige uitzondering – die vechten tegen het virus: volhouden!

Buurten Aalst, vergeten orgelstad De Werf 'Fwiet Fwiet': Begijn Le Bleu Uit in Aalst Instagram Stadsberichten Backcover Ja ik wil

3


FLITS

4


Stappen, joggen... of ploggen? Niks zo ontspannend als bewegen in het groen. Trek er op uit en geniet van al het moois dat Aalst te bieden heeft. Goed voor lichaam én geest. Wil je daarbij actief meehelpen aan een propere omgeving? Top! Neem een paar handschoenen en plastic zakje mee en raap het zwerfvuil op dat je onderweg tegenkomt. Voor die combinatie van joggen/ wandelen en zwerfvuil ruimen bestaat zelfs een woord: ploggen. Maar ook door zelf geen zwerfvuil achter te laten, draag je al je steentje bij. Neem je afval mee naar huis, zo kunnen ook anderen genieten van een mooie en propere natuur.

5


KORT NIEUWS Informatiebrochure Vaccinatiecentrum Op 31 maart en 1 april ontvangt iedereen een informatiebrochure over het Vaccinatiecentrum Denderdal Aalst in zijn bus. De brochure bereidt je zo goed mogelijk voor op je bezoek: van uitnodiging tot vertrek en alle stappen daar tussen. Je krijgt een gedetailleerd overzicht van de beste route naar Denderdal en je krijgt ook een antwoord op veelgestelde vragen. Heel belangrijk! De brochure bevat ook de medische vragenlijst die je ingevuld moet meebrengen bij je vaccinatie. Die kun je ook downloaden van de website. Je vindt alle info op www.aalst.be/vaccinatie.

Vervoer nodig naar Vaccinatiecentrum Denderdal Aalst? Gratis naar Denderdal met De Lijn Alle inwoners van Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert en Lede kunnen met De Lijn gratis heen en terug naar hun vaccinatie-afspraak reizen. Dit doe je door een sms te sturen naar het nummer 4884, met volgende tekst: • Inwoners van Aalst: VCAAL • Inwoners van Denderleeuw: VCDEN • Inwoners van Erpe-Mere: VCERP • Inwoners van Haaltert: VCHAA • Inwoners van Lede: VCLED Voorwaarden • Het antwoordbericht geldt als vervoerbewijs voor de heen- en terugreis op de dag van je vaccinatie-afspraak. Bij controle op de bus moet je je vaccinatie-afspraak kunnen voorleggen. • Per verzonden sms wordt er een kost van 0,15 euro aangerekend door je telecomoperator. • Per gsm-nummer kun je maximaal 3 tickets aanvragen. Een ticket is geldig voor zowel de heenals terugreis. Gratis naar Denderdal met NMBS Ook de NMBS biedt 2 gratis treintickets aan voor je reis naar het vaccinatiecentrum. Je kunt je tickets online bestellen via www.belgiantrain.be of aan het loket.

6

Minder mobielenvervoer / taxidienst Heb je zelf geen wagen en valt je vaccinatieafspraak niet te combineren met het openbaar vervoer? Dan kun je vervoer aanvragen tegen betaling. De vervoerder haalt je thuis op, brengt je naar het vaccinatiecentrum, wacht daar op jou en brengt je terug thuis. • Mindermobielenvervoer: voor wie een laag inkomen en een beperkte mobiliteit heeft, zoals ouderen of mensen met een zorgbehoefte. De prijs is afhankelijk van het aantal gereden kilometers. • Taxidienst: voor wie geen eigen wagen heeft. Je betaalt 20 euro voor de heen- en terugrit. Vaccinatiecentrum Denderdal Aalst past het verschil bij. Vraag je vervoer aan zodra je je vaccinatie-uitnodiging gekregen hebt. Mobi-plus Aalst Ondersteund Zelfstandig Wonen Albrechtlaan 119a , 9300 Aalst , 053 72 30 81 Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 13 tot 16 uur. mmc@aalst.be.


Paaszoektocht met klokje Remus Starterspremie voor 10 startende ondernemers De eerste 10 starters die een Aalsterse starterspremie van 3 500 EUR in de wacht slepen zijn bekend. Stad Aalst geeft hen een duwtje in de rug bij de opstart en uitwerking van hun zaak. In totaal wordt dit jaar 63 000 EUR geïnvesteerd in startend ondernemerschap. Tot 17 januari 2021 konden startende ondernemers zich kandidaat stellen voor de eerste reeks starterscontracten. Dankzij het starterscontract kan de startende ondernemer 2 jaar genieten van een toelage van in totaal maximum 3 500 EUR. De ingediende dossiers werden vakkundig beoordeeld door een professioneel comité en 10 kandidaten uit verschillende markten en sectoren kwamen uit de bus om de premie in de wacht te slepen. 10 laureaten Dit zijn de gelukkigen: Lukas Van Orshoven van Crowdselling, Zimcke Van de Staey van Bytepact, Gilles Markey van PMG Charge, Lode Goossens van Hyglyght, An Crepel en Karel De Loof van Digile, Wendy Scheerlinck van Ender & May, Chloë Matthieu en Dries Kimpe van Beauty Full Stories, Kathleen Peers van Five Orange Zebras, Liesbeth Van der Burght van 360 survey en Kristof Beerens van Kristof Beerens ICT. De tweede lichting Op 14 juni 2021 start een volgende indienronde waarbij Aalsterse starters opnieuw een dossier kunnen inzenden om kans te maken op deze premie en zo hun eigen ondernemersdroom na te jagen. Meer info op www.aalst.be/ondernemen.

De cover van deze CHIPKA kondigt de lokroep van chocolade(n) eieren al aan. Na de succesvolle Pietjes- en Ruditocht organiseert de stad een paaszoektocht. Die is geschikt voor kleuters en kinderen van de lagere school. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je op pagina 46.

Actieweek fietsdiefstal Van 19 tot 23 april organiseert de stad een actieweek tegen fietsdiefstal. Tijdens deze actieweek wordt er extra gesensibiliseerd om je fiets correct op slot te doen en deze te laten registreren. Maak je fiets bij voorkeur met twee sloten vast door het fietsenrek, kader én wiel te verbinden met een stevig fietsslot aan een vast voorwerp. Zo voorkom je dat men je fiets optilt en meeneemt. Laat je fiets ook registreren door de gemeenschapswachten op één van de registratiemomenten. Je vindt ze allemaal op www.aalst.be. Je fiets registreren vergroot de kans dat je hem terugkrijgt als hij gevonden wordt en bovendien mag je bij diefstal 1 maand lang gratis gebruikmaken van een leenfiets. Hiervoor moet je je aanbieden bij de Fietserij met je fietspas (die je ontvangt bij registratie) en het PV van diefstal van je fiets.

7


KORT NIEUWS Rotonde Houten Hand wordt fietsvriendelijker

Bert Van Hoorickstraat wordt groener

Stad Aalst en Agentschap Wegen en Verkeer richten de rotonde 'Houten Hand' fietsvriendelijker in. De werken duren een drietal weken. Tijdens de werken is er geen doorgang mogelijk tussen de Ninovesteenweg en de Churchillsteenweg. Dan volg je een omleiding via de Groeneweg.

In de Bert Van Hoorickstraat zijn de rioleringswerken klaar. De straat wordt nog een stuk groener gemaakt, dankzij de aanplanting van 9 bomen. Het zijn esdoorns, een kruising tussen onze inheemse veldesdoorn en de Colchische esdoorn. De boomsoort is aangepast aan het hete en drogere stadsklimaat, heeft een mooie herfstkleur en wordt graag bezocht door bijen. De straat werd ook uitgerust met bijkomende fietsstalplaatsen. Het aantal parkeerplaatsen blijft behouden, maar om auto’s trager te doen rijden bleef het plateau ter hoogte van Ciné Palace behouden en kwamen er asverschuivingen.

Wegenwerken in Alfred Nichelsstraat Op woensdag 7 april starten er wegeniswerken in de Alfred Nichelsstraat. Het gaat om het deel vanaf de verkeerslichten met de De Gheeststraat (N9) tot het kruispunt met de Burchtstraat. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn de werken klaar tegen vrijdag 30 april 2021. De omleiding voor alle gemotoriseerd verkeer verloopt via de Leo Gheeraerdtslaan over de Sint-Annabrug naar de Burchtstraat.

8

Rioleringswerken schuiven op Nu zijn er rioleringswerken op het kruispunt van de Bert Van Hoorickstraat - Vrijheidstraat Gentsestraat - Duivekeetstraat. Als dit kruispunt klaar is, starten de riolerings- en wegenwerken in het verlengde van de Gentsestraat én op het kruispunt Gentsestraat - Vlaanderenstraat.


Stad Aalst zoekt onthaalouders Interesse om bij jou thuis, of in samenwerking met een andere kinderbegeleider, kinderopvang aan te

bieden? Dan wil de dienst voor Onthaalouders ‘Kind met een Kroontje’, jou graag ontmoeten.

Een eerste stapje, woordje of krabbel… als onthaalouder beleef je vele gloriemomenten van ouder en kind mee. Jouw betrokkenheid maakt het verschil voor de ontwikkeling van elk kind. Maak kennis met de dienst voor Onthaalouders van de stad Aalst via een online infosessie op maandag 19 april om 20 uur. Stuur een mail naar dvo@ aalst.be met als mededeling: ‘ik wens deel te nemen aan het infomoment onthaalouders’. Meer info over onthaalouderschap vind je op de website: www.ikwordonthaalouder.be. Ben je nu al overtuigd? Stel je dan kandidaat via www.aalst. be/vacatures-bij-de-stad.

Wijnstokken voor rotonde Wijngaardveld De nieuwe rotonde op het kruispunt van het Wijngaardveld met de Grote Baan kreeg een toepasselijke beplanting met… wijnstokken. Bart Backaert, hoofdbrigadier van de Groendienst, legt uit: “Het toponiem ‘Wijngaardveld’ verwijst naar wijngaarden in deze buurt in een ver verleden. Om die reden werd op de rotonde een zachte zuidwest georiënteerde helling aangelegd waarop wijnstokken werden aangeplant. Er werden al wat oudere planten aangekocht om direct het beeld te creëren van een wijngaard. Tussen de planten werd dolomiet aangebracht."

9


Rima Farhat

ICT Woman of the Year 2021

10


PIËDESTAL “Ik moest mijn ouders iets teruggeven”

I

In februari reikte het ICT-vakblad ‘Data News’ voor de dertiende keer de trofee ‘ICT Woman of the Year’ uit, een bekroning voor dames met een bijzondere verdienste in de sector. Rima Farhat (38) uit Nieuwerkerken was de laureate. Zij draagt de eervolle titel op aan haar ouders. Dertig jaar geleden besloot het gezin van een Libanese professor filosofie en een Algerijnse moeder, om Algerije in te ruilen voor België. Rima, de oudste van vier dochters en één zoon, was toen acht jaar. Ze staat ons te woord in een sappige mix van Nederlands en Engels. Engels is de voertaal bij haar werkgever Accenture, een IT-consultancy bedrijf.

Zelf druk opgelegd

“Mijn ouders lieten alles achter in Algerije om ons een betere toekomst te schenken”, vertelt ze. “We verhuisden naar Luik en moesten starten vanop 0. Voor mij was dat een sterk signaal. Als zij hun leven opgaven voor ons, dan móesten wij slagen. Die druk legde ik mezelf op. Van origine spreek ik Arabisch, maar als achtjarige in Luik moest ik nog mijn eerste Franse woordjes leren. Ik pikte er ook het Duits op. En toen ik 20 jaar geleden in Aalst kwam wonen, worstelde ik met het Nederlands. Dat was in het begin frustrerend. Ik kreeg sommige dingen niet uitgelegd

in het Nederlands en wilde nochtans aantonen dat ik verstandig ben (lacht).”

Levensles

“In België kreeg ik ook als vrouw alle vrijheid om te studeren, dat ligt in sommige landen wel anders. Aan de universiteit koos ik eerst voor de richting burgerlijk ingenieur, maar ik kwam er terecht in een echte mannenwereld. Dat intimideerde me en ik veranderde van richting, naar handelsingenieur aan de Solvay Brussels School. Tot op vandaag wringt dat. Vandaag zou ik doorzetten, maar in the end heb ik die levensles daar wel geleerd. Ook toen ik begon bij Accenture, werkte ik de eerste 10 jaren enkel met mannen. Toen probeerde ik wél het verschil te maken door via HR naar vrouwelijke profielen op zoek te gaan en naar andere types diploma’s. En dat lukte.”

Verrast en euforisch

Rima startte zelf haar dienst op en groeide uit tot managing director, verantwoordelijk op het vlak van nutsmaatschappijen

en chemicaliënbedrijven. Daar is ze de schakel tussen ICT-ontwikkelaars en klanten. Ze leidt 350 mensen, waaronder 200 in het delivery center in Indië. Haar collega’s schreven haar in voor de ‘Woman of the Year-award 2021’. En met succes. “Ik moest mijn verhaal opsturen, ik kon het maar proberen. Ik geraakte bij de vijf finalisten en in januari werden die na een online stemming herleid tot drie. Daarna gaf ik een presentatie aan de jury. Ik was heel verrast en mijn team was euforisch om me te zien winnen.”

Warme familieband

“Ik zie het zelf als een terugbetaling aan mijn ouders en aan de gemeenschap die me kansen gaf. We kwamen niets tekort in België, maar toch gingen we nooit op vakantie en duurde het tot ik 16 was eer we thuis een auto hadden. Een studentenleven heb ik niet gekend, ik kreeg mijn eerste zoon toen ik 19 was en ging voluit voor mijn diploma. Ondertussen heb ik drie zonen, van 19, 15 en 11 jaar. Ook hen wil ik de warme familieband en de veilige haven geven die ik zelf heb gehad. Daarnaast hoop ik dat mijn verhaal ook nieuwe generaties migranten mag inspireren.”

11


12

Liesbeth Bennekens en Patricia Van de Keere slaan de handen in mekaar om pleegzorg ook in Aalst nog meer te promoten.


DIALOOG

V

Elk kind verdient een gezin: Aalst is ‘Pleegzorggemeente’

laanderen telt vandaag meer dan 7 000 pleeggezinnen. Dat lijkt een hoog cijfer, maar toch is dat niet voldoende. Alleen al in Aalst wacht een 15-tal kinderen op een tijdelijke nieuwe thuis. Vanuit Huis van het Kind engageerde de stad zich om ondersteuning te bieden in de zoektocht naar kandidaat-pleegouders. Stad Aalst mag als achtste Oost-Vlaamse gemeente het label ‘Pleegzorggemeente’ opspelden. Pleegouder worden is een nobel doel. Je biedt een nieuwe kans en een veilige thuis aan kwetsbare kinderen en jongeren, of aan volwassenen met een beperking of met psychische problemen.

“Zonder pleegzorg zou het anders gelopen zijn” Kenneth Claessens, een zelfverzekerde kerel van 26 jaar, werd tussen zijn vijftien en twintig jaar opgevangen in een pleeggezin. “Ik vertel er met trots over. Zonder pleegzorg had ik wellicht een ander pad bewandeld”, zegt hij. “Mijn ouders waren gescheiden en hadden elk hun problemen. De relatie met mijn vader werd zo problematisch dat ik thuis weg liep. Bij mijn moeder was ik niet meer welkom. Op school zei ik al eens mijn gedacht en daar werd ik dan gewoon weggezet als een ‘moeilijk kind’. Gelukkig bood het pleeggezin van mijn oudste zus ook mij een vangnet. Het alternatief was dat ik naar een instelling moest. Het voelde als een verlossing. Mijn pleegouders namen me erbij met al mijn plus- en minpunten. Ik kreeg er regels, duidelijkheid en structuur en

leerde er normen en waarden appreciëren. Dankzij hen kon ik mijn middelbaar afmaken.” “Vandaag heb ik nauwelijks nog contact met mijn vader en mijn moeder is er niet meer. Maar ik heb een vaste job en sta op eigen benen. Mocht ik in een instelling beland zijn, dan was ik er gegarandeerd anders uitgekomen. Na mijn oudste zus en mezelf, is ook mijn jongere zus bij diezelfde pleegouders opgenomen. Ik hou nog geregeld contact met hen. Ik zou het zelf zeker overwegen om ook pleegouder te worden.”

13


DIALOOG

Patricia

Liesbeth

Signalen oppikken

Bekend gezicht

Patricia Van de Keere van Pleegzorg Oost-Vlaanderen en Liesbeth Bennekens, diensthoofd Gezin aan de stad, zijn blij met dit succesverhaal, maar ze weten ook dat er nog veel werk aan de winkel is. “Het werkelijke aantal kinderen of jongeren in nood ligt wellicht nog veel hoger dan de 15 die in onze regio op de wachtlijst staan, zegt Patricia. “Dikwijls gebeurt de aanmelding via de jeugdrechtbank. Die kinderen hebben al een traject achter de rug. Maar er is nog veel verborgen leed. Daarom is het belangrijk dat iedereen die met kinderen en jongeren in contact komt signalen leert herkennen en ze bespreekbaar maakt: scholen, sportclubs, jeugdverenigingen, professionals... Nog te vaak worden die kinderen, zoals in het geval van Kenneth, weggezet als ‘moeilijk’. Terwijl de oorzaak ook aan de thuissituatie kan liggen.”

“In Aalst zijn er nu 110 pleeggezinnen actief.” | Liesbeth 14

“Vanuit kinderopvang gaat de stad nu nog meer ondersteuning bieden”, vult Liesbeth aan. “We gaan nog meer preventief werken en willen een doorstroom naar pleegzorg creëren vanuit onze kinderopvang. Recent kregen we in een stadscrèche te maken met een acuut noodgeval. Het was vrijdagavond en de thuissituatie van het kind was ‘ontploft’. Gelukkig bood een begeleidster bij haar thuis opvang aan. Voor zo’n kind is een bekend gezicht van belang, dat merk je ook in het verhaal van Kenneth. Ook mijn grootvader was pleegouder, ik wist dus al snel dat je als kind niet kiest waar je geboren wordt. Of andersom, dat je als ouder soms echt wel extra hulp nodig hebt.”

Grondige screening

“Toch loopt de zoektocht naar een geschikt pleeggezin niet altijd van een leien dakje”, gaat Patricia verder. “Er gaat een grondige screening aan vooraf en met de kandidaat– pleegouders gaan we in gesprek rond onder andere hun voorkeur van leeftijdscategorie. Wij zoeken de juiste match. Eens het kind een thuis heeft gevonden, komen begeleiders van pleegzorg regelmatig langs. We zorgen er ook voor dat het contact met de ouders behouden blijft. Momenteel is de vraag naar pleeggezinnen het grootst in de leeftijdscategorie van pasgeborenen tot 6 jaar. In Aalst zijn er nu 110 pleeggezinnen actief.”


“Een droom waargemaakt”

Pleegzorg bestaat in verschillende vormen: kortdurende (enkele weken tot maanden), langdurige (langer dan een jaar), crisispleegzorg (acute opvang voor een korte termijn) of ondersteunende pleegzorg (deeltijdse ondersteuning van een kwetsbare ouder). Hilda Van Lishout is sinds vorig najaar ondersteunende pleegmoeder.

“Ik prentte mezelf in om me niet te hechten aan dat kindje, maar je doet dat toch” | Hilda

“Ik ben zelf sinds 9 jaar een alleenstaande moeder van twee dochters”, vertelt Hilda. “Mijn oudste dochter is 25 en woont samen en de jongste is 21 en studeert in Gent. Plots had ik tijd en ruimte om pleegmoeder te worden. Die droom koesterde ik al lang. Ik volgde een aantal lessen en vormingsavonden en doorliep een screening. Dat was toch wel zwaarder dan ik dacht, confronterend ook, want er wordt echt wel doorgevraagd. Pleegzorg moet natuurlijk kunnen inschatten of je geschikt bent. Uiteindelijk werd ik in september gekoppeld aan een meisje dat nu 22 maanden oud is.” “Als ondersteunende pleegouder vang ik het kind telkens een halve week op, soms is dat

wat langer als de mama dat wenst. Zo beleefde ik samen met mijn pleegkind oudjaar. Wij met ons tweetjes, dat was onvergetelijk. Ik prentte mezelf in om me niet te hechten aan dat kindje, maar je doet dat toch. Tegelijk besef je ook dat het je eigen kind niet is, dus ben je voorzichtiger en sneller ongerust. Ik noem mezelf soms een ‘pleegoma’, want daarmee kun je het best vergelijken: het kind komt en gaat. De band met de mama is heel goed en zelf ben ik nog altijd super enthousiast.” Meer info? www.pleegzorg.be of op Facebook: pleegzorg.oostvlaanderen. Graag een infosessie bijwonen? Schrijf je in via de website www.pleegzorgvlaanderen.be/kalender. Hilda en Kenneth zijn zeer positief over hun ervaringen met pleegzorg.

15


1

2

3

4

OP PAD Archeologische opgravingen Esplanade

16

Voorafgaand aan de heraanleg van het Esplanadeplein graven archeologen van SOLVA naar de geschiedenis van de stad. Het archeologische graafwerk, sinds 2016 een verplichting bij een omgevingsvergunning, heeft al interessante vondsten opgeleverd: een middeleeuwse stadsmuur, een baksteenoven en Romeins aardewerk.

1. Archeoloog van dienst is Wouter De Maeyer. Samen met zijn collega’s archeologen Arne en Erik van Intercommunale SOLVA zoekt hij in opdracht van de stad naar sporen van het verleden. “We mogen enkel opgravingen doen in de delen die door de werken verstoord worden en houden bij de planning zoveel mogelijk rekening met de mobiliteit op het plein.” 2. Gewapend met een schop – die borsteltjes gebruiken ze echt alleen maar in de Hollywoodfilms – verzamelden Wouter en zijn collega’s reeds honderden vondsten, vooral aardewerk. Modderige schoenen horen daar bij. “De Aalsterse grond bestaat vooral


6

7

uit zandleem en blijkt zeer vruchtbaar. Dat maakte Aalst en de ruime regio een zeer aantrekkelijke plek om te wonen.” 3. “Dankzij onze opgravingen weten we veel over onze stadsgeschiedenis en meer bepaald over de stadsontwikkeling”, zegt Wouter. “Voor mij is de belangrijkste vondst de stadsmuur die omvergegooid is. Bij de opgravingsfase aan het kruispunt zullen we waarschijnlijk delen van de Catte Straet Poorte kunnen blootleggen.” 4. “Naast de muur liep een stadsgracht van maar liefst 25 meter breed en 4 meter diep, allemaal met de hand gegraven. Indrukwekkend. Verder op het plein hebben we restanten gevonden van een baksteenoven. Die werd gebruikt voor de bakstenen van de stadsmuur. In de middeleeuwen waren ze ook al helemaal into Koop Lokaalst.” 5. Er bleek ook een goed bewaarde bunker uit de Tweede Wereldoorlog in de grond te zitten. “We wisten dat die er zat, dankzij foto’s van het Archief.

8

We maken na de opgravingen een 3d-tekening om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen.” 6. Iedere vondst wordt grondig gedocumenteerd. “In totaal zullen we deze opgravingen documenteren met old school plannen en maar liefst 12 000 foto’s.” 7. Veel passanten stoppen om een kijkje te nemen naar de opgravingen. Jos (78) uit Aalst is een fervente bezoeker van het Stadsarchief en vraagt Wouter de kleren van het lijf. “Ik heb een zeer grote interesse in geschiedenis en ik lees er veel over. Die mannen doen hier belangrijk werk”, besluit Jos. 8. Wil je zelf meer weten? Aan de brievenbus aan het hek mag je een gratis infofolder meenemen. Nog meer info over de opgravingen van zowel de Molenstraat als het Esplanadeplein krijg je tijdens de gratis online lezing op 21 april, om 20 uur via de Facebookpagina van het stedelijk museum.

www.so-lva.be

5

17


OVER

een blauwdruk voor De Kaaien Waar is het fijner wonen, werken en vertoeven dan langs de oevers van het water? De Dender biedt heel wat kansen. Aalst wil de komende jaren het gebied langsheen de Dender ontwikkelen tot een levendig stadsdeel, De Kaaien. Daarom is er een stedenbouwkundige verordening voor opgemaakt die de krijtlijnen uitstippelt.

Nieuw stadsdeel ‘De Kaaien’ Langs de Dender liggen tal van sites die wachten op een nieuwe ontwikkeling. Braakliggende terreinen en verlaten fabriekspanden zullen een nieuwe bestemming krijgen en vormen samen een nieuw stadsdeel langs het water. ‘De Kaaien’ strekt zich uit van het viaduct aan de Boudewijnlaan tot in Erembodegem, langs beide oevers van de Dender.

Stedenbouwkundige verordening Een stedenbouwkundige verordening legt bijkomende regels vast over hoe je in het projectgebied van De Kaaien mag bouwen. Met de stedenbouwkundige verordening heeft de stad 4 grote doelen voor ogen:

18

1. Een levendig stadsdeel ontwikkelen De Kaaien wordt een veelzijdige wijk met nieuwe woningen, zorginfrastructuur, kinderopvang, scholen, sportinfrastructuur, kantoren, en mooie pleinen, fietswegen en groen. De publieke ruimte moet toegankelijk zijn voor jong en oud en alle woningen moeten levensloopbestendig zijn. Levenslang thuis wonen staat binnen De Kaaien voorop en collectieve woonvormen worden gestimuleerd.


2. Kwaliteitsvol wonen en leven Het gebied langsheen de Dender moet een gezellig stadsdeel worden. Hogere bouwvolumes worden gecombineerd met nieuwe pleinen en doorsteken. Op het gelijkvloers van de woonvolumes is er plek voor andere functies zoals handelszaken en horeca. Elke bewoner heeft recht op een buitenruimte en op de daken is er plaats voor gemeenschappelijke tuinen. De stad investeert de komende jaren in de aanleg van pleinen en paden. Om deze kosten mee te dragen legt de verordening een financiële last op aan bouwheren die bijkomende wooneenheden willen ontwikkelen.

3. Industrieel erfgoed vrijwaren De Kaaien heeft heel wat waardevol industrieel erfgoed en de stad wil dat behouden. In de verordening zijn maar liefst 29 gebouwen geselecteerd als beeldbepalend erfgoed. Hiervoor gelden strenge regels. Zo mag je het bakstenen metselwerk niet schilderen en ook de typische industriële sheddaken moet je behouden.

4. Duurzame wijk In de verordening zijn heel wat duurzame maatregelen opgenomen. Niet alleen op het vlak van wonen en energie, maar ook op het vlak van mobiliteit. Een lagere autoparkeernorm in combinatie met goede fietsvoorzieningen moet toekomstige bewoners aanzetten om zich duurzaam te verplaatsen.

https://www.aalst.be/de-kaaien

19


Op weg naar een bereikbaar, leefbaar en veilig Aalst met een nieuw circulatieplan

20


DOSSIER

A

alst wil een bereikbare stad zijn waar iedereen welkom is. Of je nu te voet, met de fiets, het openbaar vervoer of met de auto komt. Op 16 augustus 2021 voert de stad een nieuw circulatieplan in.

De bedoeling is: • Het centrum vlot bereikbaar maken, zowel voor auto’s, fietsers als voor openbaar vervoer. • De binnenstad aangenamer maken om te wonen, te werken, te leven en te ontspannen. • Het verkeer veiliger maken. In dit dossier informeren we je over de eerste reeks nieuwe verkeersmaatregelen.

Mobiliteit is een belangrijk aandachtspunt voor de stad. De voorbije jaren werden al heel wat acties uitgevoerd: veilige schoolomgevingen, deelauto’s en -fietsen, aanpassingen van de infrastructuur, nieuwe fietspaden en -verbindingen… Eén van de sleutels naar een vlotte mobiliteit is een betere geleiding van de verkeersstromen in de binnenstad. Daarvoor is er een nieuw circulatieplan nodig. De stad koos ervoor om te wachten tot de grote werken aan de ring R41 klaar zijn. Na uitvoerig studiewerk en overleg met tal van belanghebbenden werd het nieuwe circulatieplan goedgekeurd op de gemeenteraad van oktober 2020. Op 16 augustus 2021 wordt dit nieuwe plan ingevoerd.

21


DOSSIER Wat verandert er voor gemotoriseerd verkeer? Wie de binnenstad als bestemming heeft, moet daar vlot geraken, maar doorgaand verkeer hoort thuis op de ring. Dat is het belangrijkste uitgangspunt van het nieuwe circulatieplan. Door meer éénrichting in te voeren in het centrum worden de verkeersstromen beter geleid. Zo proberen we het bestemmingsverkeer te scheiden van het doorgaand verkeer. Wat houdt dit concreet in? • De binnenstad blijft bereikbaar voor alle verkeer. Bestemmingsverkeer wordt naar de dichtstbijzijnde grote parking geleid. • Doorgaand verkeer wordt via lussen langs de binnenring weg van het centrum geleid naar de ring. De lussen met éénrichtingsverkeer zullen ontradend werken om met de wagen de stad te doorkruisen. • In verschillende wijken in het centrum zal de wijkcirculatie aangepast worden. Bedoeling is om minder ongewenst verkeer door de woonwijken te laten rijden. Zo verhogen we niet alleen de veiligheid, maar ook de woonkwa-

22

liteit. Meer info volgt, na goedkeuring van de voorstellen door het bestuur. • De bussen van De Lijn zullen vlotter doorstromen. In meerdere straten waar eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd, zullen bussen in de andere rijrichting mogen rijden, op een aparte busstrook. Daardoor zullen de bussen sneller op hun bestemming geraken in het stadscentrum. Het wordt dus aantrekkelijker om de bus te nemen. • Door een aantal straten éénrichtingsverkeer te maken, komt daar meer ruimte vrij voor voetgangers, fietser en groen. Zo wordt de binnenstad aantrekkelijker om in te wonen, te werken en te ontspannen.


Wat verandert er voor fietsers? Voor afstanden tot zo’n 5 kilometer, zeker tijdens de spits en in het stadscentrum, is de fiets het snelste vervoermiddel. Daarnaast is fietsen ook goedkoop, gezond en leuk. Overal is het gebruik van de fiets dan ook aan een sterke opmars bezig. De stad wil fietsvriendelijker worden en het nieuwe circulatieplan helpt daarbij. • Fietsers krijgen meer plaats in straten waar éénrichtingsverkeer wordt ingevoerd. • Waar mogelijk worden fietsers van auto’s gescheiden, dat is veiliger. • Er komen 7 ‘fietslijnen’ vanuit de wijken

7 fietslijnen Vanuit elke wijk komt een fietsvriendelijke toegangsweg naar het stadshart. Deze routes krijgen de naam ‘fietslijn’, zoals een tramlijn of een metrolijn. Een fietslijn is een aanéénsluiting van fietsstraten. Fietsers hebben er voorrang, ook op kruispunten. Het is als het ware een rode loper voor de fietser die vanuit de wijken en de deelgemeenten naar het centrum fietst. In een fietsstraat geldt een snelheidsbeperking van 30 km per uur, fietsers mogen er over heel de breedte van de straat fietsen en motorvoertuigen mogen er fietsers niet inhalen. Het stratenpatroon van onze stad geeft niet altijd voldoende ruimte om een fietspad aan te leggen. Daardoor kunnen we niet anders dan fiets- en autoverkeer mengen. Fietslijnen, een aaneenschakeling van fietsstraten, invoeren helpt om het voor fietsers veiliger te maken.

23


DOSSIER Zone 30 in binnenstad Aalst wil bereikbaar blijven, maar tegelijk willen we ook de verkeersveiligheid en de leefbaarheid verhogen in de binnenstad. Daarom voert de stad samen met het circulatieplan ook een snelheidsbegrenzing in. Vanaf 16 augustus 2021 wordt heel het gebied binnen de Aalsterse ring R41 zone 30. Gemotoriseerd verkeer en fietsers mogen er maximaal 30 km per uur rijden. De nieuwe regel heeft het voordeel van de duidelijkheid. We maken komaf met het kluwen van verschillende snelheidsregimes. Alle straten gelegen binnen de R41 en de N9 worden zone 30.

• Kortere stopafstand. Bij 30 km per uur heeft een auto bij droog weer 13 meter nodig om tot stilstand te komen. Bij een snelheid van 50 km per uur is dit dubbel zo veel. • Minder ernstige ongevallen! Het verschil tussen 30 en 50 km per uur is heel groot. Een aanrijding aan 50 km per uur geeft je 2 kansen op 10 om te overleven. Aan 30 km per uur is dit 8 op 10. Zone 30 invoeren helpt om woonwijken, stations- of winkelbuurten veiliger te maken.

Zone 30 is gezonder • Betere luchtkwaliteit: Aan een snelheid van 30 km per uur ga je in drukke buurten minder stoppen en weer optrekken met de (vracht) wagen. Dit komt de luchtkwaliteit enorm ten goede. Een verademing voor bewoners van de straat waar je rijdt, maar ook voor de bestuurder. Een wagen in de file krijgt ook heel wat uitlaatgassen binnen. • Minder geluidshinder: Lawaai is een onderschatte vorm van hinder die tot in de huiskamer binnendringt en een groot effect heeft op je stressniveau. Auto’s, motoren, vrachtwagens en bussen die sneller rijden maken meer lawaai. Door ze trager te laten rijden zal er minder geluidshinder zijn.

Slimme keuze Zone 30 is veiliger • Langzaam verkeer is beter in te schatten! Waar het druk is, moet je als automobilist op heel wat letten: wegmarkeringen, auto's en fietsers uit verschillende richtingen, voetgangers die oversteken, voorrangsregels... De kans dat iets ontsnapt aan je aandacht is veel kleiner bij een lage dan bij een hoge snelheid. Ook is het voor voetgangers, die de straat willen oversteken, makkelijker om een wagen tegen 30 km per uur in te schatten.

24


Meten is weten… Doe mee aan Telraam Om de effecten van het nieuwe circulatieplan in kaart te brengen, schakelt Aalst de hulp in van de Aalstenaars via Telraam. Wat doet Telraam? Met Telraam kun je het verkeer in je straat tellen met een volautomatische teller. We voorzien begeleiding en workshops om je te ondersteunen bij de installatie van het toestel. Je bevestigt Telraam aan je raam en het verkeerstellen kan beginnen. Iedereen kan alle meetgegevens bekijken. Wat willen we meten? We meten niet zomaar. We willen aan de hand van de verkeersdata een beter De Arbeidsstraat is één van de straten waar de stad via Telraam verkeerstellingen wil houden.

inzicht krijgen in de impact van het nieuwe circulatieplan. We meten: • het aantal auto’s, fietsers en de doorstroming op de belangrijkste circulatie-assen • het aantal auto’s en fietsers op de fietslijnen • het aantal auto’s en fietsers in de wijken Met die cijfers kunnen we na de meetcampagne verbeteringen doorvoeren waarmee we verder op weg kunnen.

Doe mee

Woon je binnen de zone van het circulatieplan? Check dan of je in een straat woont waarvan de stad graag verkeersdata heeft. Als dat zo is, stel je dan kandidaat om een telraam te plaatsen op de eerste verdieping van je woning. Dat toestel zal van mei tot eind oktober verkeerstellingen doen.

Alle info op: www.aalst.be/circulatieplan

25


DOSSIER Waar wijzigt het verkeer vanaf 16 augustus 2021? Op volgende plaatsen wordt het verkeer anders ingericht (zie kaart op volgende pagina's). Hier lees je wat er precies verandert: 1. Binnenstraat Het deel van de Binnenstraat dat buiten de stadsring valt (vanaf het kruispunt met de R41 richting Arend) wordt een éénrichtingsstraat staduitwaarts. Dit zal de drukke verkeerssituatie voor de school verbeteren. Bewoners van de Arendwijk kunnen de R41 bereiken via de Mijlbekelaan die parallel loopt.

4. Meuleschettekapel Het kruispunt wordt heringericht: autoverkeer uit de Meuleschettestraat kan niet meer naar links de Dirk Martensstraat in. Enkel bussen kunnen dit. Het laatste deel van de Koolstraat, dicht tegen de kapel wordt enkele richting naar de ring. Vanuit de Meuleschettestraat kun je enkel nog rechts staduitwaarts rijden. Voor verkeer vanuit de Bert Van Hooricktraat verandert er niets, je kunt nog steeds links naar de Koolstraat en rechts naar de Dirk Martensstraat.

2. Zwartehoekbrug De Pierre Corneliskaai wordt enkele richting staduitwaarts van de Sint-Annabrug naar de Zwartehoekbrug. Je kunt langs daar naar de pendelparking van het station, maar niet meer stadinwaarts. 3. Zeshoek De Denderstraat wordt enkele richting voor auto’s in de richting van de Zwartehoekbrug. Hierdoor wordt de pendelparking vlot bereikbaar. Fietsers en bussen kunnen er wel nog in beide richtingen rijden.

5. Sinte Annalaan Op het einde van de Sinte Annalaan kan je enkel nog rechtsaf de Meuleschettestraat inrijden. Je kunt niet meer rechtdoor richting de Valerius De Saedeleerstraat. 6. Sint-Jobstraat Deze straat wordt enkele richting staduitwaarts van aan de Capucienenlaan N9 naar de ring R41. Vanaf het woonzorgcentrum Sint Job, wordt de Sint-Jobstraat een tweerichtingsstraat. Dit betekent dat je de stad vanaf de R41 niet via de Kwalestraat kunt bereiken, je moet via de Gentse steenweg rijden. Dit zorgt voor minder en veiliger verkeer in het smalste deel van de schoolomgeving in de Sint-Jobstraat.

26


7. Geraardsbergsestraat Deze straat wordt volledig enkele richting stadinwaarts. Hierdoor moet je altijd via de Sint-Jobstraat staduitwaarts rijden. Hier wordt een lus gemaakt. Dit wordt ook de kortste weg naar Parking Hopmarkt, Kroonparking en Parking Houtmarkt. 8. Alfred Nichelsstraat Dit wordt een éénrichtingsstraat van de Houtmarkt naar de Burchtstraat. Vanaf het kruispunt met de ring kan je enkel nog naar de Burchtstraat. Er komt extra ruimte voor fietsers en voetgangers. 9. Burchtstraat In deze straat blijft er tweerichtingsverkeer tot aan parking De Burcht. Hierdoor kan je de parking vlot bereiken en verlaten. Vanaf dat punt is het éénrichtingsverkeer naar het Werfplein. 10. Sint- Annabrug Vanaf rechteroever kan je enkel nog de Sint-Annabrug bereiken via de Moutstraat. Vanop de ring R41 neem je de Binnenstraat/ 1-Meistraat. Rij je vanaf linkeroever over de Sint-Annabrug, dan kan je langs beide kaaien staduitwaarts rijden en ook nog altijd via de Moorselbaan.

11. Vaartstraat - Esplanadestraat Beiden worden enkele richting naar het Esplanadeplein. Als je dus van het station komt, kan je staduitwaarts richting Dendermondsesteenweg of Gentsestraat, niet meer naar de Sint-Annabrug. 12. Vrijheidstraat Als je uit de Vrijheidstraat komt, kan je ofwel links over het Vredeplein rijden, iets verder rechts de Bert Van Hoorickstraat in of rechtdoor naar de Gentsestraat om de N9 te bereiken. 13. Bert Van Hoorickstraat Vanuit de Vlaanderenstraat kan je via de Gentsestraat de Bert Van Hoorickstraat bereiken. Op het einde van de Bert Van Hoorickstraat kan je kiezen om links of rechts af te slaan. 14. Keizersplein Het deel tussen het Vredeplein en de Korte Nieuwstraat wordt éénrichtingsverkeer. De parking Hopmarkt bereik je via de Boterstraat, wegrijden uit de parking doe je via de Korte Nieuwstraat. De vrijgekomen rijbaan wordt fietsers- en voetgangerszone.

27


28


Circulatieplan Op deze kaart zie je hoe de hoofdcirculatie voor gemotoriseerd verkeer vanaf 16 augustus 2021 zal verlopen. Volgende maanden wordt dit plan aangevuld met ingrepen om de wijkcirculatie te verbeteren. De principes van het circulatieplan samengevat: De binnenstad blijft bereikbaar voor alle verkeer. Breng je met de auto een bezoek aan onze stad, dan word je naar de dichtstbijzijnde grote parking geleid. Doorgaand verkeer wordt van het centrum weggeleid naar de ring. Door meer éénrichting in te voeren in het centrum worden de verkeersstromen beter geleid. Zo proberen we het bestemmingsverkeer te scheiden van het doorgaand verkeer. Heel de binnenstad wordt zone 30. De snelheidsbegrenzing van 30 km per uur zorgt voor meer verkeersveiligheid en komt ook de leefbaarheid ten goede.

Praktisch • Het nieuwe circulatieplan gaat in op 16 augustus 2021. De stad zal op voorhand al een aantal werken laten uitvoeren en signalisatieborden plaatsen om de omschakeling vlot te laten verlopen. • Meer info en kaartmateriaal over het circulatieplan vind je op www.aalst.be/circulatieplan.

29


3X

OVER AFVAL Vanaf oktober betaal je per kilogram voor je restafval en je groente-, fruit- en tuinafval (GFT). De gele zakken worden vervangen door een gechipte container en ook je GFT-bak krijgt een chip. Hoe minder afval je produceert en hoe beter je sorteert, hoe minder je betaalt. Hoe bewust ga jij om met afval? Mijd je nodeloze verpakkingen? Heb je een compostvat? Hoe goed sorteer je? We vroegen het aan drie Aalstenaars.

“Verantwoordelijk voor eigen afval” Alma uit Aalst woont al 13 jaar in de Watertorenwijk. “Ik sorteer altijd mijn afval: gele zakken, blauwe zakken, papier en karton… Sommige mensen laten hun gele zakken slingeren of zetten ze af aan de Watertoren en dan blijven die daar staan tot de volgende ophaling. Dat stinkt en is onhygiënisch. Ik vind het goed dat er containers komen, want die containers zijn op naam en gele zakken niet. Ieder zijn eigen container, zo ben je verantwoordelijk voor je eigen afval.”

30


“Meer op letten in toekomst” Laurens uit Aalst sorteert thuis plichtsbewust. “Over hoeveel afval ik produceer denk ik niet echt na. Veel producten kan je in de supermarkt nu éénmaal niet kopen zonder verpakking. Ik zal er in de toekomst wat meer moeten op letten, zeker nu we binnenkort per kilo moeten betalen. Ik heb wel een moestuin en daar composteer ik het meeste van mijn groenafval, wat er overblijft gaat in de GFT-bak.”

“Overwegen compostvat” “Of ik sorteer?”, zegt Paul uit Aalst, “Natuurlijk! Ik heb genoeg plaats in de kelder en daar staat mijn restafval, PMD , papier en een kleine GFT-bak. Ik had al horen waaien dat we containers krijgen en dat je dan betaalt per kilo. Hopelijk komen er daardoor geen extra sluikstorten en steken mensen hun vuil niet in andermans container. Wij overwegen een compostvat aan te vragen om afval te besparen. Dat scheelt toch al een pak.”

31


Elk gezin krijgt gratis een grijze restcontainer, je kunt het formaat zelf kiezen. Deze container vervangt de gele zakken voor restafval.

32


AFVAL "GEWICHT EN GEWOGEN":

gewogen diftar voor afval

V

anaf oktober schakelt Aalst over op gewogen diftar voor de afvalinzameling. ILvA voert nieuwe spelregels in in alle gemeenten van het werkingsgebied. Dit houdt een paar grote veranderingen in: • • • •

gele zakken en GFT-stickers verdwijnen voor je restfractie krijg je een grijze container je GFT-container wordt gechipt je betaalt per kg voor restafval en GFT

Gewogen diftar (= gedifferentieerd tarief, nvdr.) betekent dat je je groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en restfractie aanbiedt in gechipte containers en dat je betaalt per kilogram afval. Bij het leegmaken van je container weegt de vrachtwagen hoeveel kilogram afval er in zat. Daarna gaat het bedrag van je afvalrekening af. Met het invoeren van dit nieuwe systeem, verdwijnen dus de gele zakken en de GFT-stickers.

Waarom schakelt ILvA over naar gewogen diftar? • Verantwoordelijk voor je eigen afvalkost Het meest logische is zelf te betalen voor elke kilogram afval die je aanbiedt. Dat is gewoon fair. Want je buurman biedt 13 kilo aan in zijn

“Containers zijn een duurzamere oplossing dan gele zakken!”

gele zak en jij maar 7 kilo, maar toch betalen jullie elk hetzelfde, namelijk 1,50 euro. Met gewogen diftar betaal jij de kost voor 7 kilo en je buurman voor 13 kilo. Eerlijk en eenvoudig.

• Afvalberg verkleinen en (nog) beter sorteren Het opzet is vooral om de afvalberg te verkleinen. En vooral minder restafval te produceren, want dat wordt verbrand en gaat verloren. Nog veel recycleerbaar afval belandt bij de restfractie. Keukenrestjes, verpakkingen, textiel, zelfs steenpuin… Dat is zonde. Want dit afval kan nog perfect gerecycleerd worden, als je het correct sorteert. Hoe beter je sorteert en hoe minder afval je produceert, hoe lager je afvalrekening én hoe beter voor het milieu.

• Duurzaam en rugsparend voor afvalophalers Containers zijn een duurzamere oplossing dan gele zakken. Trouwens, dankzij de containers verbranden we een pak minder plastics aan gele zakken. Tot wel 215 000 kilo per jaar. Containers gaan zo’n 20 jaar mee en kunnen gerecycleerd worden. Bovendien zijn de containers minder belastend voor de afvalophalers. Het automatisch tilsysteem vangt een groot deel van het zware werk op.

33


Je GFT-container krijgt een chip en vanaf oktober wordt je groente,- tuin,- en fruitafval gewogen, net als je restafval. Je betaalt vanaf dan per kg.

Wat zijn de verschillende stappen?

zelf aan de slag kan gaan om je tuin- en groenafval te composteren.

1. Leg je type restcontainer en GFT-container vast

2. Je krijgt een restcontainer en je GFT-container wordt gechipt

Elk gezin mag gratis een grijze restcontainer gebruiken voor de inzameling van restafval. Er zijn verschillende formaten restcontainers: • 40 liter • 140 liter • 240 liter ILvA stelt een formaat voor je gezin voor. Dat kan je online of telefonisch nog aanpassen. Je krijgt een persoonlijke brief met uitleg hierover. ILvA schrijft in april eerst de deelgemeenten aan en in mei volgt het stadscentrum.

Afhankelijk van de deelgemeente, wordt de container geleverd in mei, juni of september. Je krijgt een 7-tal dagen ervoor een brief met de leveringsdatum. Hierin staat ook de datum waarop we je GFT-container van een chip voorzien of wanneer we je nieuwe GFT-container of compostvat leveren.

In de brief staat ook vermeld welk type GFT-container je volgens ILvA thuis hebt staan. Zijn de gegevens in de brief niet correct, dan pas je die dus het best aan. Want je GFT-container moet een chip krijgen om te kunnen wegen. Je kunt je GFT-container ook ruilen voor een groter of kleiner exemplaar. Of nog beter, tegen een compostvat, zodat je thuis

34

3. Start inzameling volgens gewogen diftar Vanaf 4 oktober moet je restfractie in de grijze container aanbieden en worden je restfractie en GFT gewogen. Je kunt dan geen gele zakken en GFT-stickers meer aanbieden. Heb je gele zakken en GFT-stickers over? Probeer ze een tijdje voor de start nog te ruilen bij vrienden of familie. Is dat niet gelukt? Dan is er een mogelijkheid om ze in te ruilen bij de stad.


AFVAL Hoe betalen? Met je afvalrekening Vanaf oktober betaal je met je afvalrekening. ILvA vraagt een startbedrag van 35 euro op die rekening te storten. Iedere keer je gebruikmaakt van een betalende dienst, gaat het bedrag automatisch van je afvalrekening af. • • • • •

leegmaken restcontainer leegmaken GFT-container bezoek aan het recyclagepark inzameling aan huis van grofvuil inzameling aan huis van snoeiafval

Zakt je saldo onder 12,50 euro, dan krijg je een betalingsuitnodiging. Zo kan je je afvalrekening tijdig aanzuiveren. Zakt je saldo onder 0 euro? Je ontvangt opnieuw een bericht. Je krijgt dan even de tijd om je saldo aan te zuiveren. Heb je niet betaald na de betalingstermijn? Dan maakt ILvA jouw containers niet langer leeg. Je saldo en afvalverbruik raadplegen? Surf naar www.ilva.be en maak op “Mijn ILvA” een account aan. Heb je geen internet, dan vind je je verbruik ook op de betalingsuitnodigingen die ILvA stuurt.

Tegemoetkoming luiers en incontinentiemateriaal Heb je kleine kinderen die nog luiers dragen, dan produceer je meer kilo’s restfractie dan gemiddeld. Stad Aalst voorziet daarom voor gezinnen met kinderen tot 2 jaar automatisch een tegoed van 25 EUR per jaar op hun ILvA-afvalrekening. Er is ook een tegemoetkoming voor wie ongeneeslijke incontinentie heeft en daardoor meer restafval produceert. Kun je een medisch attest voorleggen? Dan zal de stad 75 euro per jaar bijpassen.

Bekijk de containers! Wil je de verschillende formaten van de nieuwe grijze containers voor je restafval eens bekijken? Dat kan in het administratief centrum van de stad, Werf 9, Aalst.

Meer weten? Op www.ilva.be/gewogendiftar vind je uitgebreide info. Bekijk de video’s of surf naar de veelgestelde vragen. ILvA zal ook nog online infomomenten organiseren. De data ervan verneem je via brief.

35


BUURTEN

Aalst, vergeten orgelstad ‘Het mysterie van het orgel van de Zwarte Kat’. Het had zomaar de titel van een Kuifje-strip kunnen zijn. Net als de legendarische stripfiguur bijt Steven Keymeulen, alias ‘Keimi’, zich als een bevlogen onderzoeksjournalist vast in zijn onderwerp. Zijn opzoekwerk naar het verdwenen Aalsterse orgel van de Zwarte Kat deinde uit tot een nooit eerder gedocumenteerd stukje (stads)geschiedenis. “Aalsterse orgelmuziek is uniek in de wereld. In Amerika en Japan weten ze dat. Hier niet.” Keimi is een muziekfreak en -verzamelaar. Dwepen met zijn reputatie doet hij niet, maar dat muzikanten als Stephen Dewaele (Soulwax , 2 Many Dj’s) en Maurice Engelen (Praga Khan, Lords of Acid) wel eens bij hem aankloppen, is veelzeggend. Met zijn diepgravend onderzoek naar orgelmuziek is hij ook niet aan zijn proefstuk toe. Keimi bracht jaren geleden al de hele geschiedenis van New Beat in kaart en droeg ruim bij tot de reeks ‘The Sound of Belgium’ en het boek ‘Belgian New Beat’. “Maar toch blijf ik liever uit de spotlights”, zegt hij zelf. “Ik ben niet ijdel. Ik wil gewoon mijn passies delen en hoop dat mensen met dat materiaal verder aan de slag gaan, of nog extra info kunnen leveren. Ik bied mijn verhaal van 300 pagina’s gratis aan op mijn blog https://orgelaalst.wordpress.com.”

Twee bijzondere platen uit de collectie van Keimi.

36


AALST, VER G ET EN O R G ELSTAD “Ben jij van Aalst?” Het afgelopen coronajaar begaf Keimi zich tot zijn eigen verbazing met zijn onderzoek op quasi onbetreden terrein. “De voorbije jaren sloot ik me aan bij verenigingen van orgelmuziek en kreeg er enthousiaste reacties van Japanners en Amerikanen: “Ben jij van Aalst?!” Onmiddellijk refereerden ze naar August Schollaert en naar het orgel van de Zwarte Kat. Ik stond perplex. Toen ik daarover dingen trachtte op te zoeken, vond ik daar helemaal niets van terug. Toch wel straf! Toen besloot ik om dat uit te pluizen.” August wie? “In mijn platencollectie vond ik LP’s terug waarop de naam August Schollaert opduikt, getiteld ‘L’Orgue du Chat Noir d’Alost’. De Zwarte Kat dus. Wat Schollaert deed was revolutionair. Hij stapte af van de klassieke marsen en walsen en vertaalde liedjes van hier naar orgelboeken. Hij maakte

naar schatting 2 à 3 000 geponste orgelboeken. Zijn arrangementen zijn wereldklasse! Onder andere carnavalshits als ‘Raldegeda’ en ‘Oilsjt, g’Etj Men Hert Gestoelen’, zijn gebaseerd op zijn werk. Maar het tragische is: Schollaert, geboren in 1893, stierf in februari 1958, nét toen men zijn muziek op plaat begon te zetten. Op de koop toe geraakten orgels uit de mode en plots was er geen spoor meer van Schollaert! Vandaag zijn er geen verwanten van hem meer in leven.” Per 9 huizen 1 herberg Een ander verhaal is dat van de muziekorgels. Ook daar duikt de naam Aalst op. “Je hebt kerkorgels, waarbij we zeker de Gijzegemse orgelbouwersfamilie Vereecken moeten vermelden. (De voormalige Kerkstraat in Gijzegem heet nu de Vereeckenstraat, red.). Daarnaast heb je de dansorgels. Tegen het einde van de 19e eeuw was 1 op de 9 huizen in Aalst een herberg. Kleine

Steven 'Keimi' Keymeulen bezit enkele originele geponste orgelboeken van August Schollaert.

37


A A L ST, V E R G E TE N O R G E L S TAD orgels zorgden er voor ambiance op straat en op de kermis en de grote, luidruchtige dansorgels vond je in de danszalen. Vandaag vind je daar helemaal niks meer van terug. In tegenstelling tot in het buitenland, hebben wij ons erfgoed te grabbel gegooid. Het oudste dansorgel, de ‘Aalster Gavioli’, belandde eerst bij een verzamelaar in de Meuleschettestraat en werd later met enkele andere orgels uit Aalst ondergebracht in een museum in Utrecht. Zo verging het ook vele andere: ze verdwenen of verhuisden naar het buitenland.” Waar is het orgel van de Zwarte Kat? Een markant voorbeeld is dat van de Zwarte Kat. “In 1975 werd café De Zwarte Kat op de Grote Markt (Kerkstraat) omgebouwd. Het orgel moest weg. Het kwam in musea in Koksijde en later in Brugge terecht. Het orgel werd een toeristische attractie, vooral de Aziaten waren er gek op. De waarde van dat orgel werd toen al geschat op 8 miljoen Belgische frank (bijna 200 000 euro)! Toen de eigenaar

stierf, werd de hele orgelcollectie overgebracht naar een museum in Japan. Maar… van het orgel van de Zwarte Kat geen spoor meer. Wat is ermee gebeurd? Is het gestolen? Ligt het op de bodem van de oceaan? Niemand die het weet…” Erfgoed op de kermis En dan heb je nog de carrouselorgels. Erfgoed dat gelukkig wel nog jaarlijks te bewonderen valt op de Aalsterse Winterfoor. Op de Keizershallen, tussen het gedreun van de grote kermisattracties, wordt de muziek van de prachtige paardenmolen ‘Rorive’ nog steeds geproduceerd door originele muziekboeken van onder andere August Schollaert. Het orgel zelf draagt een klinkende naam: ‘Hooghuys’, naar een befaamde familie orgelbouwers uit Geraardsbergen. Een bekende telg uit die familie was Edgard Hooghuys. De ex-burgemeester van Nieuwerkerken en voormalig schepen in Aalst overleed in 2012, maar weduwe Christiane Roelandt (84) kent het familieverhaal.

Het orgel van de Zwarte Kat was ooit een toeristische attractie in Brugge. Het verscheen op post- en speelkaarten en koekendozen.

38

De familie Hooghuys is een familie van orgelbouwers.


BUURTEN “Ik herkende de muziek van een Hooghuys-orgel. Toen werd ik toch even emotioneel.” |

Christiane

Emotioneel “De van oorsprong Nederlandse familie Hooghuys startte al met orgelbouw in de 18e eeuw”, zegt Christiane. “Edgard kreeg ook de liefde voor de orgels met de paplepel mee, maar zijn moeder remde haar kinderen af, want er zat geen toekomst in. Toch bleef Edgard alles bijhouden over orgelbouw. Hij had zoveel materiaal klaar om een boek uit te brengen, maar dat werk kon hij uit tijdgebrek niet afmaken. In 1970 werd hij burgemeester van Nieuwerkerken en later schepen van

Aalst. In die tijd logeerde de Nederlandse onderzoeker Alexander Verberne enkele dagen bij ons. Hij verdiepte zich in de orgelgeschiedenis. Het is typerend. Alle interesse komt uit het buitenland, Steven is de eerste die me contacteerde om over dit onderwerp te praten.” Hooghuys Orgeldagen “In Denderleeuw is er nog een Hooghuys kerkorgel en in Boudewijnpark Brugge staan er nog twee orgels op boeken”, gaat Christiane verder. “Maar de meeste Hooghuys-orgels vind je nu in Engeland en de VS. Het enige familielid dat nog aan orgels werkt, is Mark, een achterneef van Edgard. In Geraardsbergen vonden tot enkele jaren geleden nog jaarlijks de ‘Hooghuys Orgeldagen’ plaats, een internationaal event. Onlangs zag ik een reportage met Steven op TV OOST over de orgelmuziek. Ik herkende duidelijk de muziek van een Hooghuys-orgel. Die haal je er zo uit. Toen werd ik toch even emotioneel.”

Christiane Roelandt, weduwe van Edgard Hooghuys, kent het hele familieverhaal.

39


Daar is de lente!

Jan De Wilde zong het al: “Daar is de lente, daar is de zon”. Na de donkere wintermaanden hebben we wel nood aan een beetje kleur. En in het straatbeeld vind je kleur in overvloed dankzij het plant- en wroetwerk van de Groendienst. Het voorbije jaar hebben 50 medewerkers in Aalst en deelgemeenten volgende bomen en bloemen aangeplant:

Bloembollen

212 500 stuks

Chrysanten

1 500 stuks

Een machine plant deze bloembollen automatisch. De machine opent de grasmat, dropt de bloembol en rijdt de mat opnieuw dicht. Deze bloemen (narcissen, krokussen, sierajuinen, wilde tulpen…) bloeien ieder jaar opnieuw. Dit is een zeer duurzaam proces. De slinger narcissen op de Capucienenlaan werd zo 10 jaar geleden aangelegd.

Een- en tweejarige perkbloemen

8 500 stuks 40

Viooltjes, geraniums, begonia’s, Afrikaantjes die die ruimte aan monumenten opvrolijken.

Wilde bloementapijten

800 m

2

Aan Utopia en op de rotonde aan de nieuwe tunnel zorgen wilde bloemen voor een ongelooflijke biodiversiteit.


Heesters en vaste planten stuks

365

Hoogstam fruitbomen

117stuks

Bosplantsoen

6 532 stuks

Kleine inheemse planten van 80 cm tot 1 meter hoog. Die worden gebruikt om een echt bos aan te planten, zoals bijvoorbeeld in Ten Bos en het Heuvelpark.

Hagen en blokgroen

8 485 stuks Soorten hagen: taxus, veldesdoorn, haagbeuk, meidoorn, beuk. Blokgroen zorgt voor een groene afscheiding aan parkings.

Straat en laanbomen

385 stuks Aan de rand en in de deelgemeenten worden inheemse bomen geplant, zoals lindes, eiken en esdoorns. In het drogere, warmere centrum komen er klimaatbomen, die beter bestand zijn tegen een warmer klimaat: Montpellier esdoorn, Mongoolse linde, Spaanse eik, steeneik en moseik.

41


Begijn Le Bleu aan het woord!

42


DE WERF

D

e lente is terug in het land, dat hóór je gewoon. Terug zijn de lieflijke concerten van mussen, merels en mezen. Of, als het wat meer mag zijn, van een gekraagde roodstaart, een tuinfluiter of een zwartkop. Begijn Le Bleu, stand-up comedian én vogelaar, bundelde met zijn lezing ‘Fwiet Fwiet’ heel wat interessante weetjes over vogels. Volg op woensdag 28 april gratis mee op de livestream van www.ccdewerf.be. Wedden dat je achteraf ook met de verrekijker het bos induikt?

Heb je enig idee waar je passie voor vogels vandaan komt? Begijn: “Daar is mijn vader verantwoordelijk voor. Hij nam me op sleeptouw toen ik nog kind was. Wij gingen ook nooit zomaar op vakantie, een zwembad of een toeristisch dorpje was er niet bij. De natuur in! Daar moest niet veel over gediscussieerd worden (lacht). Ik koos voor de theaterwereld en ging veel touren, maar die passie is toch blijven hangen. Na drukke periodes zocht ik graag weer de rust op van de natuur. En dan had ik telkens mijn verrekijker bij. Drie à vier jaar geleden besloot ik een podcast te starten over vogels, vorig jaar verscheen het boek ‘Fwiet Fwiet’ en dit jaar startte ik samen met Jeroen Denaeghel het tijdschrift.” En nu is er dus de lezing. Wat kunnen we verwachten? Begijn: “Als insteek koos ik voor vogels en veren. Wat is de functie van veren? En van hun kleur? En waarvoor worden ze gebruikt? Zo vertel ik interessante en soms ludieke verhalen en weetjes over zowel tuinvogels als exoten en dat documenteer ik ook met beelden. Ik stemde het niveau af op zowel leken als echte vogelliefhebbers, ze gaan allebei iets kunnen bijleren.” Het is weer lente, zangvogels keren terug van hun winterplek. Ook een vogelliefhebber leeft dan weer op? Begijn: “Ja, al vind ik wintergasten ook best interessant hoor. Maar als ik de tjiftjaf weer hoor zingen, dan vind ik dat gewoon de max he.”

Wanneer ben je als vogelspotter laatst euforisch geweest over een bepaalde vogel? Begijn: “Goh, er zijn zoveel momenten. (denkt na) Vorig jaar zag ik een veldleeuwerik in Het Zwin, een mooi en zeldzaam vogeltje dat daar enkel in de winter voorkomt. Maar ik zoek niet enkel naar zeldzame vogels hoor, ik kan al blij worden van een sijsje en van de familie putters (distelvinken) die in mijn tuin wonen.” De veldleeuwerik was in Vlaanderen tot in de jaren ’70 nog alomtegenwoordig, maar zijn aantal nam met 95% af. Verwoestijning, intense stroperij in het Middellandse Zeegebied… het gaat ook niet zo goed met zangvogels. Begijn: “Neen, op Europees niveau gaat het echt niet goed. Als we de jaarlijkse cijfers zien die gepubliceerd worden in de vogelboeken, dan is dat toch altijd even slikken. Nóg een oorzaak is het verdwijnen van prooien. Kleinere diersoorten als insecten nemen enorm in aantallen af. Ook dat is problematisch.” Om toch nog op een vrolijke noot te eindigen. Welke vogel is verantwoordelijk voor de titel ‘Fwiet Fwiet’? Begijn: “Wel, dat heb ik zelf ook moeten uitzoeken. Laat ons zeggen dat de oplopende roep van de tjiftjaf uiteindelijk het dichtst in de buurt komt (lacht).” Lezing ‘Fwiet Fwiet’ door Begijn Le Bleu, gratis op woensdag 28 april om 20 uur op www.ccdewerf.be. Reserveren is niet nodig. De link blijft 48 uur geldig.

43


De UiTkalender ziet er opnieuw

een beetje anders uit dan wat je gewoon bent. Het meest recente overzicht van alle activiteiten in Aalst vind je op www.uitinaalst.be.

EXPO | Heropening Iedereen Rubens Halleluja! De stad mag in de Sint-Martinuskerk opnieuw bezoekers verwelkomen voor de belevingsexpo Iedereen Rubens. Een unieke kans om via de wenteltrap het verhaal van de beroemdste barokschilder te ontdekken. Iedereen Rubens is ideaal om te bezoeken met kinderen vanaf zes jaar. De belevingsexpo heropent uiteraard volledig coronaproof. Bestel op voorhand je ticket via www.iedereenrubens.be. UiTPAS RUILVOORDEEL: Ruil bij een bezoek 7 UiTpunten voor de brochure van Iedereen Rubens.

DENDER

JEUGD | Buitenspeeldag met je bubbel! Een echte Buitenspeeldag zoals andere jaren wordt het niet op 21 april… maar buiten spelen, dat kun je elke dag! Ben je nog op zoek naar een leuke plek om te ravotten en weet je niet waarheen? Dan helpt de jeugddienst van de stad je een handje. Op de handige speelkaart vind je een overzicht van alle speelterreintjes waar je je samen met je vrienden kunt uitleven op elke dag van het jaar. De kaart wordt verdeeld via de Aalsterse kleuter- en basisscholen. Je kunt er ook eentje ophalen in het administratief centrum (Werf 9). Pssst! Doe je mee met de buitenspeeldagtombola? Maak een foto van jezelf op je favoriete speelplek met de speelkaart in je handen. Stuur de foto door naar buitenspeeldag@aalst.be en maak kans op spelmateriaal voor je hele klas!

44

Zalen huren bij de stad De stad verhuurt zalen op verschillende locaties in Aalst en deelgemeenten en werkte daarvoor een nieuw reglement uit dat sinds 1 maart van kracht is. In dat nieuwe reglement wordt maximaal de kaart van de verenigingen en het sociaal-culturele leven getrokken. Organiseer je (individueel of met je vereniging) een socio-culturele activiteit en ben je hiervoor nog op zoek naar een locatie? Op www.aalst.be/ zaalverhuur vind je een overzicht. Om meer verenigingen een plekje te kunnen geven, wordt repetitieve verhuur in het weekend niet langer toegestaan. Wil je een privaat feest, zoals een babyborrel of trouwfeest, organiseren? Dan kun je in de polyvalente zalen van Baardegem en Nieuwerkerken terecht. De prijzen stijgen daar wel van 150 EUR naar 250 EUR. Voor wie reeds voor 1 maart een zaal boekte, gelden nog steeds de afspraken uit het oude reglement, tenzij het nieuwe reglement een financieel voordeel voor de huurder inhoudt.


JEUGD | Biensoigné Paaswedstrijd: win een paasei van 10 kg! Biensoigné organiseert opnieuw een leuke activiteit voor jongeren. Op Paaszondag 4 april speelt de Aalsterse beiaard elk uur eenzelfde lied. De jongeren moeten deze Vlaamse klassieker proberen te raden door op de Grote Markt te komen luisteren. Wanneer ze het antwoord weten, moeten ze het belfort gedurende 5 seconden filmen via een Instagram Story met vermelding @biensoigne9300. Alle inzendingen met een juist antwoord belanden in een pot waaruit een ‘onschuldige paashaas-hand’ 1 gelukkige winnaar zal trekken. De winnaar van de wedstrijd krijgt een reuze paasei (10 kg), geschonken door Chocolatier Royal.

MUZIEK | Arte Amanti brengt letterlijk ‘huiskamerconcerten’ Het Arte Amanti Festival organiseert al jaren klassieke concerten waar internationale artiesten het podium delen met lokaal jong talent. En hoewel liveconcerten nog niet mogelijk zijn, werd wel een volwaardig digitaal alternatief gezocht, dat bovendien helemaal gratis is. Op 1, 2 en 3 april om 20 uur kun je alles volgen via de livestream. Op 3 april is er ook een middagvoorstelling om 14 uur. Alle informatie vind je op www.arte-amanti.be. DENDER

HOORSPEL | De Straffe Studie – een hoorspel van DvM “Als we onze talenten niet op het podium kunnen tonen, dan maken we toch gewoon een hoorspel?” dachten de leerlingen en leerkrachten van DvM Humaniora. Ze strikten zelfs enkele BV’s, zoals Dimitri Leue, Walter De Donder, Aaron Blommaert, Warre Borgmans en onze eigen burgemeester Christoph D'Haese, die graag hun stem leenden aan een personage in het hoorspel. Schrijvers, stemacteurs, muzikanten en tekenaars brengen samen een magisch verhaal met zelfgeschreven muziek. ‘De Straffe Studie’, een reeks van 9 afleveringen, ging in première op 12 maart en kun je steeds beluisteren op schoolgeluid.be.

JEUGD | Leer rolschaatsen bij Project Wheels Project Wheels leert kinderen tussen 6 en 12 jaar rolschaatsen en skateboarden in het tijdelijke overdekte skatepark in de Gendarmerie. Wil je een stage volgen tijdens vakanties, wekelijkse lessen volgen of gewoon na school eventjes ontspannen? Boek snel je (privé-) les, stage of koop een 10-beurtenkaart.

Alle info en prijzen vind je op www.pop-wheels. com. Heb je een UiTPAS met kansenstatuut, dan betaal je 25% van de prijs. DENDER

45


DANS | Volg Afro dance met Jeny Bsg

JEUGD | Paaszoektocht met klokje Remus Jeny Bsg is zonder overdrijven het ‘Afro dance wonder’ bij wie je op les wil. Nadat een dansvideo van haar viraal ging, werd ze prompt uitgenodigd in de Amerikaanse talkshow ‘The Ellen DeGeneres Show’. Sindsdien gaat het de Brusselse met Congolese roots voor de wind. Ze richtte haar eigen dansstudio ‘AfroHouse Belgium’ op en startte met Dance4Kids, een project voor kansarme kinderen. De Werf strikte haar voor een Afro dance tutorial. Met veel goesting, schwung en geduld leert Jeny je de kneepjes van enkele Afro dance bewegingen.

Stad Aalst organiseert een paaszoektocht voor kleuters en kinderen van het lager onderwijs. De kinderen krijgen een boekje, de allerkleinsten zoeken stickers, de oudere kinderen letters. Een pakket kost 2 EUR, of 1,50 EUR (UiTPAS met kansentarief). Je startpakket kun je reserveren via www.visit-aalst.be. Vanaf 2 april kun je je pakket afhalen in het toeristisch infokantoor op de Hopmarkt. Dat is ook het startpunt van de tocht. Deelnemen kan tot zondag 18 april. Alvast een voorsmaakje van het verhaal van Remus en de klok zonder naam: Het verhaal van een klein paasklokje dat voor de allereerste keer chocolade naar Aalst mocht brengen. Remus het paasklokje vertrekt vol ongeduld vanuit Rome. Het is de allereerste keer dat hij meevliegt om de kinderen van Aalst te verrassen met chocolade. Niet alles verloopt echter zoals gepland en zo maakt hij kennis met de oude klok in de toren van het belfort. Remus besluit op tocht te gaan om een naam te vinden voor die oude klok. En daarbij heeft hij jouw hulp nodig ... DENDER

46

Studeer de choreografie (beschikbaar op www.dewerfdigitaal.be) in of geef er zelf een originele twist aan. Film je prestatie en post het resultaat op Instagram of Facebook onder #dansindewerf. Vergeet je profiel niet op openbaar te zetten zodat je filmpje kan gedeeld worden! DENDER

MUZIEK | Webreeks 'Klassieke Muziek' Ella Michiels en Freya Goossens creëerden een online reeks over klassieke muziek, voor mensen die er (nog) niks van kennen. In vier afleveringen van telkens 10 minuten kom je te weten waarom klassieke muziek cooler is dan TikTok en Instagram samen, wat Aalst Carnaval ermee te maken heeft en welke playlists het best passen bij je mood(swings). Deze reeks is gratis te bekijken en te beluisteren vanaf de paasvakantie via www.dewerfdigitaal.be.

DENDER


JEUGD | Paaskampen en vakantie-opvang Ben je last-minute nog op zoek naar een kamp voor je kind tijdens de paasvakantie? Je kunt bij volgende aanbieders terecht: • Speelplein Kirrebisj www.aalst.be/speelplein • Vzw Rekker - filmkamp voor (8+ en 10+) in Netwerk - https://www.rekker.be/ • YES Events www.yes-events.be • Voetbalacademie-net – paasstage voetbalacademie-net.be • Ideekids ideekids.be • Cowa-Bunga - cowa-bunga.be • Elfennest elfennest.be • Craft Teens - craftqueens.be DENDER

DENDER

DENDER

Carnavalsgadgets: Uniek UiTPAS ruilvoordeel!

DENDER

Zullen we eens een geheim verklappen? Wist jij dat er voor elke carnavalseditie 2 soorten carnavalsgadgets worden gemaakt? Eentje is bedoeld voor verkoop en is overal verkrijgbaar. De andere heeft een grote verzamelwaarde en kun je enkel ontvangen als relatiegeschenk. Het verschil? Dat zit ‘m in de details.

DENDER

Speciaal voor de verzamelaars onder ons, lanceert UiTPAS een uniek ruilvoordeel: een pakket met een officiële pin, medaille en een plastieken medaille. Er zijn pakketjes van de carnavaledities 2010 tot en met 2020 beschikbaar. Ideaal voor kleine carnavalisten die graag een souvenirpakket willen uit hun geboortejaar!

DENDER

DENDER

JEUGD | CIRK!aBoem Van maandag 12 tot en met vrijdag 15 april vindt CIRK!aBoem plaats. Of je nu op zoek bent naar een workshop voor een namiddag of een circuskamp van een hele week: alle circusartiesten in wording zijn welkom in cultuurcentrum De Werf.

Circuskamp

Word een echte circusartiest! Leer lopen op een bal, jongleren met balletjes, een diabolo draaiende houden en zo veel meer: een pak circustechnieken komen aan bod. Het kamp voor kinderen tussen 6 en 12 jaar vindt plaats van 12 t.e.m. 15 april, telkens in sessies van 3 uur. Je kiest voor de voor- of namiddag (9-12 uur of 13-16 uur). Deelnemen kost 50 EUR of 12,50 EUR als je een UiTPAS met kansenstatuut hebt.

Heb je 20 punten verzameld, dan kun je 1 pakket per UiTPAS ruilen in het toeristisch infokantoor (Hopmarkt 51) vanaf maandag 19 april. Is het pakket van jouw gewenste carnavalsjaar even niet meer beschikbaar? Geen nood, we maken graag een nieuw setje klaar dat je op een later tijdstip kan komen afhalen. Het toeristisch infokantoor is alle werkdagen open van 9 tot 17 uur, zaterdag van 10 tot 17 uur en zon- en feestdagen van 13 tot 17 uur.

Circusworkshops

Wil je liever een eenmalige initiatie of workshop volgen? Ook daarvoor ben je bij CIRK!aBoem aan het juiste adres: eenwieleren, striptekenen, frottage, mix&play, live video art, lichtmonsters… tot zelfs een kleuterpiste voor de allerkleinsten. Voor meer info en tickets kun je terecht op de website www.ccdewerf.be.

DENDER

47


UIT#CHIPKA Deel je foto's met #CHIPKA Wil jij je instagramfoto's ook op deze pagina's zien verschijnen? Tag ze dan met #CHIPKA en post ze op Instagram. Door ze te posten geef je de stad toestemming om je foto's in het stadsmagazine te plaatsen. Let er ook op dat iedereen die op de foto staat hiervan op de hoogte is.

@b_art_oost • Where is it? @9300aalst #aalstvergeetjenooit #aalstintransitie #kaaidistrict #pendelparking

@electrachins • The new kid in Town..... #aalst #igaalst #oilsjt #aalstvergeetjenooit #aalstaanmijligt #aalstagram #visitaalst #chipka #trainstation #railwaystation #pendelparking

@gpjens • “The best way to make your dreams come true, is to wake up.” Goeiemorgen allemaal #goodmorning #wakup #makeyourdreamscometrue #visitaalst #aalstvergeetjenooit #chipka #siesegemkouter

@hildedeveylder • Op wandel in een veel te lege Kattestraat # katjen # lockdowngeneratie #chipka

@katbeest • Voor verre vrienden op verloren veldweggetjes : bij een haperende Tomtom, volg de keitjes om de weg naar huis terug te vinden #visitaalst #kleinduimpje #chipka #covidwalks

@kathy_steven • Lentekriebels...Zalig, het zonnetje is van de partij. #park #workout #skye #finn #nature #flowers #chipka

Like zeker ook de Facebookpagina van CHIPKA!

@jeroenhoutman66 • #statue #statuesofinstagram #statuelove #gothic #church #aalst #aalstaanmijligt #visitaalst #stadaalst #aalstnatuurlijk #aalstagram #aalstvergeetjenooit #chipka

@lettingthepoetout • De waarheid vinden in een oude kapel #poezie #deliefde #chipka #aalst

@kita_fitmom • Padel met de boy#eerstekeer #minibelis #kleinenbelis #familytime #zonnekeoponsbolleke #genieten #fitfamily #padel #chipka #aalstpadel #padel2020

48

@kleertjes.janne • #abouttoday #thesun #Janne #Aalst #chipka


@liesje_77 • ‘If winter has the courage to turn into spring, who says I can’t bloom just the same?’- s.r.w. - #bloom #nature #photography #osbroek #chipka #aalstaanmijligt #visitaalst #picoftheday #spring @visitaalst

@mariemadeleineverhelst • 1 maart #jaagpaddender #chipka

@lionelfilter • Wateringen #architecture #lines #chipka

@madani_medellin • Men n'aal #Chipka #Summervibes #FcUkCoroma #BiezabeizePeterEsNeGrijzen

@mustangdriverphotography • The new parking tower for the train station in Aalst is photogenic at dawn. #belgianmustangdriver #clearwateraqua #aalst #chipka #parkeertoren #stationaalst #1966mustang

@patje_dewit • Morgenstond geeft goud in de mond. #wiezebrug #denderstreek #dendervallei #dender #natuurpunt #aalstvergeetjenooit #aalst #chipka #routen

@lisa_desimpelaere • Wat een uitzicht bovenste verdieping van het nieuwe parkeergebouw aan het station van Aalst #aalst #chipka #9300 #nmbs #skyline

@ralphdekegel • #sintjob #kapel #aalst #oilsjt #chipka #sun #sunnyday #walking #beautiful #colors #everytime

@stephanedp9958 • #aalst #aalstnatuurlijk #visitaalst #chipka #chipmagazine #chipkaaalst #aalstvergeetjenooit #aalstcity

@seb_and_tina • Hand in hand #aalst #9300 #sonyalpha6000 #chipka #streetphotography #lightroom

@spiridonaalst • Op deze #internationalevrouwendag willen we onze Spiridondames extra in de bloemetjes zetten! #chipka #aalst

49


STADSBERICHTEN Spreekdagen van burgemeester, schepenen, voorzitter gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn Christoph D’Haese burgemeester • Politie • Brandweer • Juridische Zaken • Bestuursondersteuning • Patrimonium & Overheidsopdrachten • GAS • Preventie & Bescherming • Drugsbeleid, Integrale Veiligheid & Noodplanning • Bestuurlijke Handhaving • Stadsmarketing en communicatie • Strategische Planning • ICT • Lokale Integrale Veiligheidscel • Evenementen • tel. 053 72 31 00 • spreekuur: na afspraak • burgemeester@aalst.be Karim Van Overmeire 1e schepen • Onderwijs • Bibliotheek • Europese en Internationale Samenwerking • Erfgoed •Museum • Vreemdelingenzaken • Inburgering • Vlaams Karakter • Kerkfabrieken • tel. 053 72 31 20 • spreekuur: maandag van 16.30 tot 17.30 uur na afspraak • schepenvanovermeire@aalst.be Caroline Verdoodt 2e schepen • Ruimtelijke Ordening • Planning • Omgevingsvergunning • Ruimtelijke & Stedelijke Ontwikkeling • Facility • tel. 053 72 31 70 • spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak • schepenverdoodt@aalst.be Matthias De Ridder 4e schepen • Financiën • Gebiedsgerichte werking • Sport • tel. 053 72 30 60 • spreekuur: woensdag van 16.30 tot 18 uur na afspraak • schependeridder@aalst.be Jean Jacques De Gucht 5e schepen • Stadvernieuwing • Openbare werken • Mobiliteit • Personeel • Cultuur • tel. 053 72 30 70 • maandag 18.30 tot 19.30 uur na afspraak • jeanjacques.degucht@aalst.be Caroline De Meerleer 6e schepen • Burgerlijke stand – Bevolking • Senioren • Toerisme • Dierenwelzijn • Onthaal • Productontwikkeling en -beheer – tel. 053 72 31 40 – spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak – caroline.demeerleer@aalst.be Katrien Beulens 7e schepen • Economie & Landbouw • Klimaat, Milieu & Natuur • Gezin & Kinderopvang • Jeugd en Vrije Tijd • Energie • tel. 053 72 31 81 of 83 • spreekuur: na afspraak • katrien.beulens@aalst.be Sarah Smeyers 8e schepen • Sociale Zaken • Ouderenzorg • Wonen • Welzijn • Voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst • tel. 053 72 31 47 • spreekuur: na afspraak • sarah.smeyers@aalst.be David Coppens Voorzitter gemeenteraad en raad voor maatschappelijk Welzijn • spreekuur: na afspraak via gsm 0494 40 49 23 • david.coppens@aalst.be

Administratief centrum (Werf 9, Aalst).

50

Geboorten & Overlijdens Geboorten Geregistreerd van 1 tot 7 feb. 2021 Arab Abdul (M); Borms Nathan (M); Cornelis Leah (V); De Boeck Mathis (M); Dewulf Alina (V); Marboux Amber (V); Stevens Catharina (V); Stevens Lucie (V); Van Steendam Riss (M); Verlinden Ella (V). Geregistreerd van 8 tot 14 feb. 2021 Abbeloos Felix (M); Aslam Segers Vaiana (V); Coppens Ella (V); De Spiegeleer Liah (V); Gits Noah (M); Ots Linou (V); Van den Heede Van der Veken Sky (M); Verhelst Marie-Lou (V). Geregistreerd van 15 tot 21 feb. 2021 Alnaeemy Yusuf (M); Attique Aroush (V); Blanckaert Emile (M); Nelis Lily-Rose (V); Van den Eynde Fien (V); Walraed Romy (V). Geregistreerd van 22 tot 28 feb. 2021 Coppens Mathew (M); Coppens Viktor (M); Hourri Mohammed (M); Jacobs Marie (V); Morlion Ida (V); Neerinckx Louise (V); Piette Rosalie (V); Timmermans Daley (M). Overlijdens Geregistreerd van 1 tot 7 feb. 2021 Breckpot Jan, 83 jaar (Aalst); Ciza Suzanne, 63 jaar (Erembodegem); De Petter Mariette, 85 jaar (Aalst); De Sadeleer Madeleine, 84 jaar (Aalst); De Vos Christiane, 89 jaar (Aalst); De Winne Agnes, 86 jaar (Hofstade); Heiremans Franky, 61 jaar (Aalst); Moernaut Maria, 85 jaar (Herdersem); Van Cleemput Johan, 78 jaar (Aalst); Van de Maele Rita, 68 jaar (Aalst); Van den Brempt Johny, 76 jaar (Aalst); Van Der Biest Roger, 89 jaar (Erembodegem); Van Kerkhove Paula, 95 jaar (Hofstade); Verstraeten William, 74 jaar (Aalst). Geregistreerd van 8 tot 14 feb. 2021 Borms Marie, 86 jaar (Gijzegem); Byl Hugo, 70 jaar (Aalst); Cooreman Odette, 68 jaar (Hofstade); De Lahaye Christiane, 76 jaar (Aalst); De Pauw Denise, 70 jaar (Aalst); De Vos Anna, 89 jaar (Aalst); De Wetter Petrus, 74 jaar (Erembodegem); Haegeman Luc, 66


jaar (Erembodegem); Janssens Yves, 63 jaar (Aalst); Leemans Louis, 70 jaar (Aalst); Malfait Lucie, 90 jaar (Erembodegem); Piron Daniel, 73 jaar (Baardegem); Redant Hubertus, 64 jaar (Aalst); Ruyssinck Daniëlla, 61 jaar (Nieuwerkerken); Traweels Joannes, 93 jaar (Baardegem); Van den Bossche Louise, 97 jaar (Erembodegem); Van Temsche Els, 54 jaar (Aalst); Vellemans Willy, 76 jaar (Moorsel); Verhofstadt Frans, 85 jaar (Aalst). Geregistreerd van 15 tot 21 feb. 2021 Bruyland Valery, 88 jaar (Aalst); das Neves Morais Paixão Daniela, 41 jaar (Aalst); De Cock Angele, 95 jaar (Aalst); De Kerpel Hilda, 89 jaar (Aalst); De Ridder Ludwig, 59 jaar (Aalst); De Winne Antoinette, 87 jaar (Aalst); De Wuffel Yvan, 51 jaar (Aalst); Everaert Patricia, 67 jaar (Aalst); Franck Luc, 61 jaar (Aalst); Goeman Elisa, 81 jaar (Aalst); Koolen Maria, 79 jaar (Aalst); Lecocq Michel, 73 jaar (Aalst); Podevyn Josephina, 94 jaar (Aalst); Schockaert Prosper, 94 jaar (Erembodegem); Sienaert Constant, 81 jaar (Hofstade); Vandekerkhof Maria, 83 jaar (Aalst); Van Hauwermeiren Suzanna, 96 jaar (Hofstade); Van Kut Lucienne, 86 jaar (Aalst); Verbestel Marie, 86 jaar (Aalst).

Colofon

Geregistreerd van 22 tot 28 feb. 2021 Boelens Kurt, 49 jaar (Erembodegem); Coignau Norma, 82 jaar (Erembodegem); Cooremans Willy, 93 jaar (Aalst); Dacus Yvetta, 93 jaar (Aalst); De Brucker Marguerite, 81 jaar (Aalst); De Craim Joachim, 29 jaar (Aalst); De Man Martina, 71 jaar (Hofstade); De Ruysscher Maria, 86 jaar (Moorsel); De Schryver Godelieve, 87 jaar (Aalst); Hendrickx Valentina, 81 jaar (Aalst); Huysegoms Maria, 89 jaar (Baardegem); Keppens Emilienne, 80 jaar (Aalst); Lhôte Liliane, 67 jaar (Aalst); Mareels Raphaël, 73 jaar (Aalst); Van Der Snickt Maurice, 81 jaar (Aalst); Van Geert Marcel, 87 jaar (Aalst); Vanmol Georgetta, 94 jaar (Aalst); Van Rossem Fernand, 95 jaar (Herdersem).

Redactie: Stadsmarketing en communicatie Werf 9 - 9300 Aalst tel. 053 77 9300 - info@aalst.be www.aalst.be www.facebook.com/StadAalst @StadAalst issn: 2406-3959 Verantwoordelijke uitgever: Christoph D’Haese - burgemeester p.a. Werf 9 - 9300 Aalst

Medische wachtdiensten •

Huisartsenwachtpost Regio Aalst Leopoldlaan 44, 9300 Aalst, www.hawp.be • centraal oproepnummer: tel. 1733 • weekdagen na 19 uur: je wordt doorverbonden met de wachtarts van je regio • weekend: vrijdagavond 19 uur tot maandagochtend 8 uur • feestdag + de brugdag(en): vanaf 19 uur de avond vóór de feestdag tot de ochtend erna 8 uur

Dierenartsen Centraal oproepnummer: tel. 0471 79 45 63 (van zaterdag 12 tot zondag 24 uur • feestdagen: vanaf 22 uur de avond voor de feestdag tot 24 uur).

Apothekers (Aalst•centrum) Algemene informatie over de wachtdiensten in Vlaanderen: tel. 0903 99 000 (1,50 EUR/min) of www.apotheker.be

Tandartsen regio Aalst Centraal oproepnummer: tel. 053 70 90 95 (op zaterdag, zon- en feestdagen van 9 tot 18 uur). Wachtdienst Vlaanderen: tel. 0903 39 969 (1,50 EUR/min)

Maak vooraf een afspraak op www.aalst.be Openingsuren: maandag 8.30 – 14.30 uur dinsdag 8.30 – 14.30 uur woensdag 13 – 20.30 uur donderdag 8.30 – 14.30 uur vrijdag 8.30 – 14.30 uur

Fotografie: Geert De Wolf: cover, pagina 3, 4-5 en 36 tot 39 Guy Kokken: 2 en 10 Hendrik De Schrijver: 12 tot 15 Gert Swillens: 2, 22 tot 29, 32, 34, 35 en 44 Iwein De Keyzer: 3, 16 en 17 Druk en lay-out: Drukkerij Artoos - Klimaatneutraal bedrijf Dit magazine is gedrukt op 100% gerecycleerd papier Oplage: 46.075 exemplaren

51