__MAIN_TEXT__

Page 1

Kotkaviesti 1/2020

LASTEN JA NUORTEN ÄÄNEN KANNATTAJA

MIKÄ ON COMMON GROUND? EHDOTA JA PIIRRÄ: MILLAINEN ON NUORI KOTKA?

tulossa

KOTKAPÄIVÄT 2020

KEVÄTTÄ KOHTI Lumesta ei Etelä-Suomen talvileireillä ole päästy nauttimaan, mutta lisääntyvä keväinen valo piristää.


SISÄLLYS

1-2020

10 3 Pääkirjoitus 4 Kotkahahmo-suunnittelukisa 5 Ammattiesittely: kirjastonhoitaja 6 Tiesitkö tämän keväästä 8 Kotkapäivät 10 Demokratiakouluun kannatti osallistua! 12 Tapahtumakalenteri 13 Ajankohtaista Kotkissa 14 Piirikuulumisia

18

06

17

23

16 Ilmoittautumis- ja matkustusohjesääntö 17 Uudenmaan vertsukurssilla katsottiin tulevaisuuteen 18 Mikä on Common Ground? 19 Hostellietuja jäsenenä 20 Tulevia tapahtumia 24 Piirien yhteystiedot


PÄÄKIRJOITUS

Julkaisija: Nuorten Kotkien Keskusliitto – Unga Örnars Centralförbund NKK ry Säästöpankinranta 6 C, 00530 Helsinki www.nuoretkotkat.fi Tuikku Pirhonen kotkaviesti@nuoretkotkat.fi Kotkaviestin Tilaus­hinta: 20 € /12 kk Osoiterekisteri ja mediatiedot: Kotkaliiton toimisto Päätoimittaja: Heta Warto-Tillander Toimitussihteeri: Tuikku Pirhonen Toimituskunnassa lisäksi: Inka Gysin Taitto: Atte Kalke Painopaikka: Suomen Uusiokuori Oy ISSN 0783-0823 Kannen kuva: Varsinais-Suomen talvileiritunnelmaa vuodelta 2016 Seuraava lehti: 2/2020 Ilmestyy 11.5.2020 aineistopäivä: 3.4.2020 kotkaviesti@nuoretkotkat.fi Aineisto-ohjeita: Piirrokset onnistuvat lehdessä parhaiten, jos ne on tehty mustalla tussilla tai voimakkailla väreillä. Valokuvissa kiiltävä pinta on parempi kuin matta­ pinta. Digitaali­kuvat tulisi tallentaa mahdollisimman isoon kokoon; oletusarvot kameroissa ovat yleensä liian pieniä.

Kevät keikkuen tulevi

V

uodenajat ja sääilmiöt ovat puhuttaneet kovasti tänä talvena, eikä ihme. Etelä-Suomeen ei lunta ole ehtinyt vielä helmikuussakaan tulla ja kevät tuntuu tosiaan tulleen keskelle talvea. Poikkeuksellisen lämmin talvi on saanut luonnon rytmit sekoamaan ja mm. siilit hereillä horroksestaan ja liikkeelle tavallista aiemmin. Horroksestaan liian aikaisin herännyt siiliparka tarvitsee ihmisten apua, sillä se ei pärjää omillaan vielä tähän aikaan vuodesta. Vaikka siili on melko kaikkiruokainen, talvisaikaan sen ravinto on vähissä. Jos siis satut löytämään siilin hortoilemasta, ota yhteyttä paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen. Valoisa aika lisääntyy ja kevät tosiaan tekee tuloaan. Mennään ulos ihmettelemään vuodenajan vaihtumista ja nautitaan luonnosta. Tästä lehdestä löydä muutamia vinkkejä kevään seuraamiseen. Lennokkikerhokin pääsee pian testaamaan lennokkejaan ulkoilmassa. Eikä koskaan ole liian aikaista aloittaa leirikesän suunnittelua. Muista myös osallistua kotkakisaamme: kaipaamme nimittäin uutta hahmoa Kotkaliitolle. Tee ehdotuksesi, parasta ideaa käytetään uuden hahmon suunnittelussa ja ideoija tietysti palkitaan. Tarkemmat ohjeet osallistumiseen löydät seuraavalta sivulta. Aurinkoisia päiviä toivottaen,

Heta Warto-Tillander PÄÄTOIMITTAJA

KOTKAV IESTI 1/2020 • 3


PIIRUSTUSKILPAILU:

Ehdota ja piirrä:

MILLAINEN ON NUORI KOTKA? Lentääkö Nuori Kotka korkealla, katsellen maailmaa uteliain silmin? Istuuko se kotkakaveriensa kanssa ulkomeren luodolla? Vai onko Nuoren Kotkan paikka vielä pesässä emon siipien suojassa, kunnes ikää hiukan karttuu? Nuoret Kotkat kutsuu Kotkaviestin lukijoita piirustuskilpailuun: millainen voisi olla Nuoren Kotkan tunnushahmo seikkailemassa Kotkaviestin sivuilla, Instassa tai esitteissä? Parhaat ehdotukset palkitaan. Lähetä piirroksesi Tuikulle, tuikku.pirhonen@nuoretkotkat.fi, 15.4. mennessä yhteystietojesi kera.

Kilpailuun osallistuva sitoutuu siihen, että Nuorten Kotkien tunnushahmoksi valittavaa ehdotusta voidaan Nuorten Kotkien Keskusliitto ry:n toimesta ilman korvausta jatkotyöstää, animoida tai sijoittaa kuvissa erilaisiin yhteyksiin järjestön verkkosivuilla, lehdissä, esitteissä ja muussa julkisessa viestinnässä. Käytöstä laaditaan erillinen sopimus.

4 • K OT KAV I E S T I 1 / 2 0 2 0


AMMATTI

Kirjastonhoitajan värikäs arki Sanna Vehviläinen työskentelee kirjastossa Helsingissä. Työ on huomattavasti sosiaalisempaa kuin mitä kuvitellaan. TEKSTI HETA WARTO-TILLANDER KUVA SANNA VEHVILÄINEN Miten päädyit alalle? Kirjastot ovat olleet minulle aina todella tärkeitä paikkoja ja kirjastonhoitaja olikin yksi lapsuuteni haaveammateista. Unohdin tämän kuitenkin todella pitkäksi aikaa. Opiskelin yliopistossa toista alaa, joka ei oikein tuntunut omalta. Päädyin kirjastoalan pätevyysvaatimuksiin kuuluvalle kurssille puolivahingossa, mutta heti ensimmäisen luennon jälkeen tuntui selvältä, että tämä on minun tuleva ammattini. Olen ollut valintaan todella tyytyväinen.

Millainen koulutus työhön tarvitaan? Kirjastojen työntekijöillä on erilaisia ammattinimikkeitä ja koulutuksia. Suurimmalla osalla on kirjastoalan opintoja, joita tarjotaan sekä ammattiopistoissa, ammattikorkeakouluissa että yliopistoissa. Itse olen erikoiskirjastonhoitaja ja koulutukseltani filosofian maisteri.

Mitä kaikkea työhön kuuluu? Olen erikoistunut lastenkirjastotyöhön, mikä tarkoittaa, että asiakaspalvelun ja kokoelmatyön lisäksi teen muun muassa kirjavinkkauksia koululuokille, pidän satutunteja ja suunnittelen ja järjestän erilaisia lastentapahtumia. Työni on niin monipuolista ja vaihtelevaa, että tyypillistä työpäivää on vaikea kuvailla. Olen kuitenkin joka päivä tekemisissä sekä asiakkaiden että kirjojen kanssa.

Mikä työssäni on parasta? Työssäni ovat parasta juuri ne kirjat ja ihmiset. Kaikkein eniten ilahduttaa, kun saan jonkun innostumaan kirjasta, vaikka lukeminen ei ole aiemmin kiinnostanut. Jotta voin suositella kirjoja, minun pitää myös itse seurata uutta kirjallisuutta tarkasti. Eli saan lukea jonkin verran myös työajalla. Pidän lasten ja nuorten kanssa työskentelystä ja myös meidän aikuisasiakkaamme ovat huippumukavia. Ilman hyviä työkavereita työ olisi paljon hankalampaa ja ankeampaa.

Mikä on haastavinta? Haastavinta on se, että aina aika ei tunnu riittävän kaikkeen. Silloin on osattava sanoa ei, vaikka mukavista asioista kieltäytyminen tuntuukin keljulta.

Kenelle suosittelisit tätä ammattia? Monet ajattelevat edelleen, että kaikki kirjastot ovat rauhallisia ja hiljaisia paikkoja, joissa ei juuri olla tekemisissä ihmisten kanssa. Voin vakuuttaa, että se on harhaluulo. Kirjastoja ja kirjastotöitä on monenlaisia. Niitä hoitamaan tarvitaan erilaisia tyyppejä, mutta todella monessa tehtävässä on etua esiintymistaidoista, heittäytymiskyvystä ja siitä, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Vaikka kirjat ja lukemisen edistäminen ovat edelleen tärkeitä kirjastotöitä, on meillä tarvetta monenlaiselle osaamiselle. Esimerkiksi pelit kuuluvat nykyään monien kirjastojen valikoimiin, joten pelaamisen asiantuntijoita löytyy myös henkilökunnasta. Lisäksi yksi todella tärkeä kirjaston tehtävä on ihmisten neuvominen tietokoneiden ja sähköisten palveluiden kanssa, joten kirjastoissa on töissä myös näihin asioihin erikoistunutta väkeä.

KOTKAV IESTI 1/2020 • 5


n a Kev ät tosia

Tiesitkö tämän keväästä

2kk

Kevät saattaa vilahtaa nopeasti ohi, sillä se on kaikista vuodenajoista lyhyin: etelässä meteorologinen kevät kestää pari kuukautta (pisimpään rannikoilla ja saaristoissa kylmän meren vuoksi), Pohjois-Lapissa vain noin reilun kuukauden verran. Meteorologia on kreikkaa ja tarkoittaa suomeksi ilmassa leijuvaa oppia.

Terminen eli meteorologinen kevät alkaa, kun lämpötila kohoaa pysyvästi 0 ja 10 asteen välille. Etelässä kevät alkaa tyypillisesti maaliskuun lopulla, maan keskivaiheilla huhtikuun alussa ja pohjoisimmassa Lapissa vasta toukokuun puolella.

6 • K OT KAV I E S T I 1 / 2 0 2 0

Vuorokauden välinen lämpötilavaihtelu voi olla suurta: vuorokauden välinen lämpötilavaihtelu on suurimmillaan maaliskuussa – pohjoisessa parhaimmillaan jopa yli 20 astetta.


u v e k i l e k n u t kei Aurinko lämmittää huhtikuussa jo samalla teholla kuin elokuussa, mutta talven jäljiltä ilmakehällä kestää aikansa lämmetä.

Takatalvesta voidaan puhua, kun pitkän keväisen jakson jälkeen koittaakin äkillinen lumi- ja pakkasjakso. Keväisten ja talvisten jaksojen vuorottelu kuuluu Suomen kevääseen, vaikka toisinaan puhutaankin, että takatalvi pääsee yllättämään. Keväällä voi myös olla kesäisiä lämpötilalukemia.

Kevät on vuoden kuivinta aikaa: keskimäärin pienimmät sademäärät mitataan maalishuhtikuussa.

Allergisille huonoja uutisia: siitepölykausi alkaa jo maaliskuussa, jolloin etelässä ilmassa voi olla lepän siitepölyä, huhtikuun lopulla myös koivun siitepölyä. Toukokuun aikana koivun kukinta on voimakkaimmillaan suuressa osassa maata.

Lähde: Foreca

KOTKAV IESTI 1/2020 • 7


Tule Turkuun Kotkapäiville! Vuoden 2020 päätapahtuma on Kotkapäivät! Meriteemaiset Kotkapäivät järjestetään Turussa 16.-17.5. TEKSTI NELLA HEISKANEN

K

otkapäivien ohjelmassa on lauantaina merellisen tiedon ja toiminnan keskukseen Forum Marinumiin ja rannan historiallisiin laivoihin tutustumista sekä meriteemaisia työpajoja, musiikkia ja muuta ohjelmaa. Lauantaina pohdimme myös merten suojelua ja teemme Nuorten Kotkien oman mertensuojelujulistuksen. Tapahtumassa majoitutaan laivahostelli Boressa. Bore on ihan oikea vanha ruotsinlaiva, joka toimii nykyään hostellina. Bore voitti juuri Vuoden

Ilmoittaudu esiintyjäksi Kotkapäivien laivashow’hun!

8 • K OT KAV I E S T I 1 / 2 0 2 0

Hostelli 2020 -palkinnon. Lauantaiiltana Bore-laivalla on tietenkin ohjelmassa Kotkien oma laivashow ja disco! Sunnuntaina ohjelmassa on tutustumista Turkuun lasten kiertoajelun ja isommille osallistujille sopivan kävelykierroksen merkeissä. Tapahtuman osallistumismaksu on 90 €. Hinta sisältää matkat, majoitukset, ruokailut ja ohjelman. Ilmoittaudu tapahtumaan 22.4. mennessä oman piirisi kautta!

Tanssittaako? Laulattaako? Soitattaako? Sketsittääkö? Onko sinulla tai sinulla ja ystävilläsi hyvä esitysidea, jonka haluaisitte päästä toteuttamaan? Haluamme kotkapäivien lauantai-illan laivashow’hun esityksiä tapahtuman osallistujilta. Toivomme ohjelmaan mukaan erityisesti lasten ja nuorten esityksiä. Laivashow’ssa on mahdollista esiintyä yksin, ystävän kanssa tai ryhmänä. Otamme vastaan kaikenlaisia esityksiä laulunumeroista taikaesityksiin, tanssiryhmiin ja huumoriin. Keskustele esitysideastasi oman ohjaajasi kanssa ja ilmoittakaa esitys etukäteen mukaan järjestösuunnittelija Nellalle!


Saaristomerivisa

TEKSTI JA KUVAT JAAKKO RUOLA JA LEILA TANSKANEN

K

otkapäivillä Turussa 16.-17.5. tutustutaan merenkulkuun ja merten suojeluun. Kotkapäivillä näytetään myös Jaakko Ruolan video Saaristomeren suojelusta. Turusta lähtöisin oleva valokuvaaja Jaakko Ruola on viettänyt lapsuutensa kesät Saaristomeren maisemissa. Siellä vietetyt lapsuuden ja nuoruuden ajat ovat jääneet hänelle lähtemättömästi mieleen: rakkolevämassat, onkiahvenet ja uiminen – kirkkaissa vesissä. Jaakko aloitti aikuisiällä uuden harrastuksen – luontokuvauksen. Silloin hän innostui uudestaan saaristosta ja merestä. Hän hämmentyi siitä, kuinka pahoinvoiva meri olikaan: sinileväkukinnat, rakkolevän riutuminen ja vesien sameus. Hänelle syntyi valtava halu vaikuttaa. Syntyi kirja, valokuvanäyttely ja video. Niiden avulla Jaakko haluaa herättää ihmisiä toimimaan terveen meren puolesta. ”Olen todella iloinen, että olette ottaneet merten suojelun teemaksenne näillä Kotkapäivillä ja haluatte nähdä tekemäni videon. Ihmisten teot ovat meren pilanneet, mutta ihmisten avulla se voidaan myös pelastaa. Vastuu on aikuisilla, mutta muistakaa te jokainen, että pienilläkin teoilla on merkitystä. Minä haluan, että sinä, sinun lapsesi ja lapsenlapsesi saavat nauttia puhtaasta merestä. Se on mahdollista. Pitää vain päättää ja toimia. Näytätte hyvää esimerkkiä.”

1. Kuinka monesta saaresta Saaristomeri muodostuu? a. 4000 b. 40 000 c. 140 000 2. Mistä lähtien ihmisiä on asunut VarsinaisSuomen saaristossa? a. Kivikaudelta b. Keskiajalta c. Vuodesta 1952

5. Mikä luonnonsuojelualue Saaristomerellä sijaitsee? a. Saaristomeren luonnonpuisto b. Saaristomeren kansallispuisto c. Saaristomeren turskansuojelualue

6. Saaristomeri kärsii rehevöitymisestä. Rehevöityminen vaikuttaa Saaristo­meren ekosysteemeihin. 3. Saaristomeri ei ollut Mistä rehevöityminen heti jääkauden jälkeen johtuu? suolainen. Mistä meres a. Maatalouden tä suolainen vesi tuli? päästöistä a. Jäämerestä b. Jäteveden b. Tyynestämerestä valuttamisesta c. Atlantista mereen c. Kalan 4. Saaristomeri alkoi kasvatuksesta nousta merestä jääkauden jälkeen ja maa nousee edelleen. Kuinka paljon maa nousee vuodessa? a. 4-5 mm b. 4-5 cm c. 4-5 dm

Vastaukset: 1: b. Eri kokoisia saaria on noin 40 000 2: a. Varsinais-Suomen saaristo on ollut asuttua myöhäisestä kivikaudesta (noin 2000–1300 eaa.) lähtien. 3: c. Noin 9 000 vuotta sitten Atlantilta alkoi tunkeutua Itämeren altaaseen suolaista merivettä Tanskan salmien läpi, kun Atlantin merenpinta nousi. Vähitellen Itämeri muuttui järvestä murtovesialtaaksi. 4: a. 4-5 mm 5: b. Saaristomeren kansallispuisto. Kansallispuistossa voi retkeillä ja tutustua muun muassa saarnimetsikköihin ja kallioluotojen ja hiekkasaarten luontoon. 6: a. b. ja c. Eniten ravinteita Saaristomereen tulee maataloudesta, mutta myös jäteveden valuttaminen mereen, kalankasvatus ja metsätalous lisäävät ravinteita meressä. Onneksi maataloudessa on keksitty tapoja vähentää ravinteiden valumista mereen ja jätevedetkin nykyään puhdistetaan entistä paremmin. Saaristomerellä on toivoa!

Teemana merten suojelu

KOTKAV IESTI 1/2020 • 9


Demokratia­ kouluun kannatti osallistua! TEKSTI AKU-OSKARI JÄRVINEN KUVAT AKU-OSKARI JÄRVINEN JA AMANDA MAJURI

Demokratiakoulu on pohjoismaisen kattojärjestömme ABN:n vuoden pituinen projekti 15-20-vuotiaille. Demokratiakouluun kuuluu neljä koulutusviikonloppua neljässä eri maassa, ja siihen osallistuu neljä nuorta jokaisesta mukana olevasta pohjoismaisesta järjestöstä. Nämä järjestöt ovat suomalainen Nuoret Kotkat, ruotsalainen Unga Örnar, norjalainen Framfylkingen ja tanskalainen DUI Leg og Virke. Vuoden aikana opitaan vaikuttamiseen liittyvistä teemoista sekä tutustutaan sisarjärjestöjen toimintaan. 2018 - 2019 Demokratiakouluun osallistuivat Nuorista Kotkista Janni Jokimies, Aku-Oskari Järvinen, Samuli Karppinen ja Janita Ojala. 

1 0 • K OT K AV I E S T I 1 / 2 0 2 0


2

018 syksyllä näin Nuorten Kotkien sosiaalisessa mediassa ilmoituksen tulevasta projektista – demokratiakoulusta. Ymmärsin välittömästi projektin olevan aivan nappijuttu ja päätinkin hetimmiten hakea mukaan kyseiseen hankkeeseen. Pian viestin lähetettyäni kuulin, että minut oli valittu mukaan demokratiakouluun, ja ensimmäisen koulutusviikon­ lopun odotus ja jännitys alkoi välittömästi kasvamaan.

Lyhyessä ajassa ystäviksi Demokratiakoulun ensimmäinen viikonloppu marraskuussa Norjassa jännitti minua suuresti enkä edeltävänä iltana meinannut saada unta kovin helposti. Kuitenkin jo Helsinki-Vantaan lentokentällä tavatessani ensimmäistä kertaa muut demokratiakouluun valitut, jännitys lähti purkautumaan. Ensimmäinen viikonloppu lähtikin nopeasti käyntiin, kun tapasimme ensimmäistä kertaa osan muiden maiden edustajista jo Oslon lentokentällä ja tulimme nopeasti juttuun keskenämme. Varsinaisen koulutuksen alkaessa olin innoissani, koska ilmoitetun ohjelman aiheet olivat kiinnostavia, ja muut osallistujat selkeästi motivoituneita, ja ymmärsin, että tulisin heidän kanssaan toimeen vallan mainiosti. Viikonlopun teemana oli voimakas viestintä eli powerful communication, ja opin paljon mielipiteeni esittämisestä ja ihmisten edessä esiintymisestä. Kuitenkin hienoin asia oli huomata, kuinka lyhyessä ajassa ehdimme ystävystyä, ja jäinkin innolla odottamaan seuraavaa koulutusviikonloppua. Koulutusviikonloppujen väliset ajat tuntuivat tuskallisen pitkiltä, koska jouduimme odottamaan uusien ystävien tapaamista koulutusten välissä useita kuukausia. Kuitenkin odotus

palkitaan ja jokainen viikon­ loppu saapui ajallaan, ja osallistujien väliset siteet vahvenivat jokaisessa koulutuksessa.

Tärkeät ja ajankohtaiset teemat Toinen koulutusviikonloppu sijoittui Ruotsiin ja aiheenamme oli ääriarvot ja ääriarvoliikkeet. Mielestäni tärkeimpiä oppimiamme asioita oli ääri­ arvoliikkeiden tunnistaminen ja niiden torjuminen kansallisesti sekä kansainvälisesti. Oppimamme asiat olivat hyvin ajankohtaisia ja uskon, että itse kullakin meistä on mahdollisuus soveltaa oppimaansa omassa elämässään. Ensimmäisen viikonlopun tavoin koulutus oli liian nopeasti ohi ja jouduimme jälleen jäädä odottamaan seuraavaa tapaamistamme. Kolmas viikonloppu järjestettiin Suomessa ”The Amazing Race” -tyylillä aiheenamme osallisuus. Suomen viikon­ loppuna pääsimme näyttämään kansainvälisille ystävillemme Suomen parhaat puolet, kun kuljimme Helsingin kaduilla lämpimässä auringonpaisteessa. Opimme viikonloppuna paljon osallisuudesta sekä sen takaamisesta omassa toiminnassa. Pääsimme myös itse järjestämään oman ohjelmanumeron, jossa vedimme leikin syrjityksi tulemisesta. Viimeistä viikonloppua odottaessa tuntui jo hieman haikealta, että lähes vuoden mittainen projekti loppuisi yhtäkkiä. Odotusaika tuntui jälleen pitkältä, mutta muiden tavoin viikonloppu oli kuitenkin lopulta odottamisen arvoinen. Viimeinen viikonloppu sijoittui Tanskan Kööpenhaminaan ja pääsimmekin tutkimaan kaupunkiakin koulutuksen lomassa. Koulutuksen aiheena oli YK:n lasten oikeuksien sopimus ja erityisesti

sopimuksen aiheiden näkyminen omissa organisaatioissamme (Nuoret Kotkat, Unga Örnar, Framfylkingen ja DUI-LEG og Virke). Koulutuksessa kävimme paljon ryhmäkeskustelua ja toimme esille paljon konkreettisia ongelmia ja onnistumisia. Suunnittelimme jopa erinäisiä muutoksia, joita voisimme organisaatioomme tehdä, jotta lasten oikeudet toteutuisivat paremmin.

Hetkeäkään en kadu Demokratiakoulun loputtua olo on haikea, koska neljänä viikonloppuna sain uusia ystäviä ja kokemuksia, joita en todennäköisesti tule unohtamaan. Kuitenkaan en tiedä, milloin jos koskaan tulen näkemään seuraavan kerran kansainvälisiä ystäviäni. Hetkeäkään en kadu ex tempore -hakemustani demokratiakouluun, koska rehellisesti tunnen kasvaneeni ihmisenä lyhyen vuoden aikana ja koen, että sain enemmän kokemuksia koulutusten aiheista kuin olisin itseopiskelulla koskaan onnistunut niitä hankkimaan.

Aku-Oskari Järvinen, 19, Pirkanmaan Nuoret Kotkat

KOTKAV IESTI 1/2020 • 11


Nuorten Kotkien

TAPAHTUMAKALENTERI 2020 AJANKOHTA

TAPAHTUMA

PAIKKA

JÄRJESTÄJÄ

HINTA

ILM.

Vertsukoulutus

Urjala

Liitto

90€

19.2.

110€

11.3.

90€

22.4.

aikuiset 500€, 13-17v 480€, 6-12v 460€, 4-5v 420€, 0-3v 0€

31.3.

670€

8.4.

110€

1.9.

MAALISKUU 13.-15.3. HUHTIKUU 3.4.

Kotkaviestin aineistopäivä 2/4

4.-5.4.

Kevätedustajisto & Järjestöpäivä

Helsinki

Liitto

18.4.

Anna mä kerron - toiminnallinen vaikuttamispäivä

Vantaa

Liitto ja SDP

Kotkapäivät

Turku

Liitto ja VarsinaisSuomen piiri

SDP Puoluekokous, Nuoret Kotkat mukana

Tampere

Liitto

TOUKOKUU 16.-17.5.

KESÄKUU 12.-14.6.

HEINÄKUU / ELOKUU 19.-26.7.

Jubi-Lejr

Ankersminde, Tanska

Hämeen piiri

23.-26.7.

Työväen musiikkitapahtuma, Nuoret Kotkat mukana

Valkeakoski

Liitto ja Pirkan­maan piiri

1.-10.8.

Common Ground, IFM-SEI:n leiri

Kent, UK

Liitto

3.8.

Kotkaviestin aineistopäivä 3/4

Liitto

SYYSKUU 8.9.

Työntekijäkoulutus

Helsinki

Liitto

25.-27.9.

Nuorisokongressi ja ohjaaja­ koulutus & vapaaehtoispäivä

Rovaniemi/ Kemi

Liitto

Syysedustajisto

Pori

Liitto ja Satakunnan piiri

Kööpenhamina

ABN/Liitto

LOKAKUU 24.-25.10. MARRASKUU 6.11.

Kotkapäivä - Örndagen

13.11.

Kotkaviestin aineistopäivä 4/4

20.-22.11.

ABN Kongressi

1 2 • K OT K AV I E S T I 1 / 2 0 2 0

7.9.


AJANKOHTAISTA KOTKISSA

Islannin mallista Suomen malliin?

Tällä palstalla kerrotaan järjestömme ajan­kohtaisista asioista.

TEKSTI ANTTI HYTTI

N

ykyisen hallituksen lapsia koskevista uudistushankkeista ehkä eniten on huomiota saanut niin sanottu Islannin malli ja sen suomalaisen version toteuttaminen. Islannissa malli syntyi alun perin 1990-luvulla, vastauksena käsistä karanneeseen nuorten päihteidenkäyttöön. Kansainvälisestikin ylistetyn, vahvasti tutkittuun tietoon nojaavan mallin toimenpiteitä ovat olleet lasten ja nuorten edullisen harrastustoiminnan lisääminen erityisesti koulupäivien yhteydessä, vahvempi yhteistyö kodin ja koulun välillä esimerkiksi sovittujen kotiintuloaikojen asettamisessa sekä päihteiden saatavuuden rajoittaminen. * * * * *

Ensin Antti Rinteen ja nyttemmin Sanna Marinin hallituksen ohjelmassa lähdetään ”Suomen mallin” luomisessa liikkeelle nimenomaan harrastustoiminnan suuntaan: tavoitteena on taata jokaiselle kouluikäiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus häntä kiinnostavaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä. Työssä on lähdetty liikkeelle rivakasti. Asiaa valmisteleva työryhmä nimitettiin marraskuun lopulla, ja siltä odotetaan esityksiä käytännön toteutuksesta jo huhtikuussa pidettävään hallituksen kehysriiheen. Aikataulu onkin perusteltu: jos koulupäivän rakenteeseen ja toteutukseen tavoitellaan merkittäviä muutoksia, on kyseessä ilman muuta asia jolla on myös budjettivaikutuksia. * * * * * ”Suomen mallin” pyrkimyksenä ei, toisin kuin Islannissa, ole nimenomaan päihde­ haittojen ehkäiseminen – ovathan kansalliset lähtötilanteetkin erilaisia. Tärkeää olisi kuitenkin pitää valmistelussa mielessä se, mitä harrastustoiminnan vahvistamisella viime kädessä tavoitellaan: loppujen lopuksi kyse ei ole vain uusista harrastus­ mahdollisuuksista, vaan lasten ja nuorten hyvinvoinnista, yhdenvertaisuudesta ja turvallisuudesta. Nämä ovat myös Nuorille Kotkille tärkeitä teemoja. * * * * * ”Suomen mallia” toteutettaessa tulisikin varmistaa, että uudistus vähentää lasten ja nuorten keskinäistä eriarvoisuutta ja lasten syrjäytymistä. Tulisi pystyä kääntämään trendiä, jota nuorisotutkija Mikko Salasuo kovin sanoin kuvasi viime kesänä: ”Nykyharrastukset perustuvat enemmän tai vähemmän siihen, että lapsista ja nuorista pyritään seulomaan parhaat joko huipputaiteeseen tai kilpaurheiluun.” (YLE Uutiset 19.6.2019) Tarvitaan enemmän harrastustoimintaa joka tukee lasten yhteisöllisyyttä ja kaverisuhteita sekä tuottaa iloa ja itseluottamusta. Tässä asiassa suomalaisten lapsi- ja nuorisojärjestöjen kentässä on paljon osaamista ja kokemusta, joka toivottavasti pystytään hyödyntämään mahdollisimman laajasti kun ”Suomen mallin” toteutusta aletaan viedä läpi kuntatasolla tulevina vuosina. KIRJOITTAJA ON NUORTEN KOTKIEN KESKUSLIITON TOIMINNANJOHTAJA

KOTKAV IESTI 1/2020 • 13


Tarmon kotkakerholaisten tarinaterveiset Turusta TEKSTI IINA KUIVAINEN KUVA ENNI KUIVAINEN

”Nuoret kotkat” huudettiin ylpeänä, kun ylväs kotka lensi taivaalla näyttäen hallitsevan taivasta. Kaikki pihalla olijat se oli lumonnut liitelyllään. Kotka näytti nauttivan huomiosta, sillä se liisi aina vaan korkeammalle uusin temppujen saattelemana. Lopulta se lensi pois. Vaikka sen oli pakko lähteä olivat ihmiset silti haikeina. Siinä hetken aikaa seisoskellessa olikin jo aika mennä syömään oli kaikilla nälkä mutta silti jokainen odotti kotkan palaavan mutta lopulta nälkä vei voiton. Ruuan jälkeen olivat pikku kotkat iloisia mutta kylläisiä ja valmiina oppimaan jotain uutta. Päivä kuluikin siinä touhutessa ja ennen kuin kukaan huomasikaan oli aika mennä nukkumaan.

Puurojuhlassa juhlistettiin Oulun Nuorten Kotkien 60-vuotista taivalta TEKSTI JA KUVAT JUHO HÄMÄLÄINEN

Oulun Nuoret Kotkat järjesti 4.12.2019 koko perheen maksuttoman joulutapahtuman, Puurojuhlan.

T

apahtuma alkoi alkuglögillä ja puheenjohtaja Pia Saarelan juhlapuheella, jossa juhlistettiin Oulun Nuorten Kotkien 60-vuotista taivalta. Alkuglögien jälkeen lapsia viihdytti Taikuri-Roope, jonka riemukas esitys sai lapsiyleisön villiksi. Puurojuhla jatkui hyvän ruuan ja tietovisailun merkeissä. Juhla huipentui Joulupukin saapumiseen, jolloin kaikki lapset saivat pukilta toivomansa joululahjan. Joulupukki myös laulatti lapsia ja vietti heidän kanssaan leppoisaa joulunalusaikaa.

1 4 • K OT K AV I E S T I 1 / 2 0 2 0


Lennokit lentävät keväällä Tuusulassa

ck

ersto

hutt

a: S

Kuv

TEKSTI JA KUVA PIRJO TIRRONEN

J

okelan kotkakerhossa aloitettiin viime syksynä lennokkien rakentaminen. Vaikka oli valmiit aihiot, on lennokkien rakentaminen pikkutarkkaa ja aika vaativaakin työtä. Innokkaat rakentajat ovat jaksaneet keskittyä rakentamiseen, ja näyttää siltä, että keväällä päästään testaamaan, miten lennot sujuvat. Jokelan kotkakerho käynnistyi pitkän tauon jälkeen KeskiUudenmaan Kulttuurikotkien toimesta, josta kiitos Maila Tikkaselle ja lennokkien rakentajakonkarille Eero Styfille.

Kuvassa Iita Hirvonen melkein valmiin lennokin kanssa.

KOTKAV IESTI 1/2020 • 15


Ilmoittautumis- ja matkustusohjesääntö Tämä ilmoittautumis- ja matkustusohjesääntö koskee kaikkia Nuorten Kotkien Keskusliiton järjestämiä tapahtumia, ellei tapahtumakutsussa toisin mainita. Ilmoittautuminen tapahtumiin Keskusliiton tapahtumiin ilmoittaudutaan piirijärjestön kautta tapahtumakutsussa mainittuun viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. Paikat tapahtumiin täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Piirien ei ole mahdollista varata nimettömiä paikkoja. Ilmoittautumisajan päätyttyä tehdyistä ilmoittautumisista peritään 10 eurolla korotettu osanottomaksu muilta paitsi järjestävän piirijärjestön alueelta tulevilta osanottajilta. Ilmoittautumisen yhteydessä on kerrottava mahdolliset ruokarajoitukset ja muut vastaavat asiat – matkustaminen, majoitus, valokuvauksen kieltäminen – jotka vaativat erityisjärjestelyjä. Lapsia valokuvataan liiton tapahtumissa. Valokuvia käytetään liiton oman toiminnan dokumentoinnissa, julkaisuissa ja muussa tiedottamisessa.

Osallistumisen peruminen Mikäli ilmoittautuminen perutaan ennen ilmoittautumisajan päättymistä, ei peruutus­ maksua peritä. Mikäli ilmoittautuminen perutaan ilmoittautumisajan päätyttyä mutta viimeistään vuorokautta ennen tapahtuman alkua, peritään peruutusmaksuna puolet (1/2) osallistumismaksusta. Vuorokautta ennen tapahtumaa tai mikäli peruutusta ei ilmoiteta ennen tapahtuman alkua, peritään pois­ jäämisestä täysi osanottomaksu. Mikäli peruutus tehdään sairastumisen tai vastaavan onnettomuuden vuoksi, ei peruutusmaksua peritä sairaus­ lomatodistuksen tai vastaavan dokumentin esittämistä vastaan.

1 6 • K OT K AV I E S T I 1 / 2 0 2 0

Kansainvälisillä leireillä ja tapahtumissa sekä tapahtumissa, joissa keskusliitto käyttää ostopalveluita, voidaan noudattaa järjestelyiden edellyttämiä osanottomaksujen maksamisaikatauluja sekä ilmoittautumis- ja peruutusehtoja.

Osanottomaksut Tapahtumien osanottomaksut vahvistaa liittohallitus. Osanottomaksut laskutetaan piirijärjestöiltä. Mikäli osanottaja ei osallistu yhteismajoitukseen, vähennetään osanottomaksusta todelliset majoituskulut. Yhteismajoituksesta poisjäämisestä on kerrottava ilmoittautumisen yhteydessä. Alle 4-vuotiailta lapsilta ei peritä osanottomaksua liiton valtakunnallisissa lasten tapahtumissa. Mikäli lapsi osallistuu vanhemman mukana aikuisten tapahtumiin, peritään lapsen osallistumisesta aiheutuneet todelliset kustannukset.

Matkustusohjeet ja matkakulujen korvaus Suurempiin tapahtumiin matkustaminen järjestetään tilausajobusseilla, jotka kiertävät suurempien osanottajapaikkakuntien kautta. Yhteiskuljetusten liitäntämatkat korvataan juna/bussitaksojen mukaan. Liitäntämatkaksi katsotaan paikkakunnalta toiselle siirtyminen. Matkakustannukset korvataan halvimman matkustustavan mukaisesti, ellei yhteiskuljetusta ole järjestetty. Julkisten kulkuneuvojen ryhmä- sekä muut alennukset on huomioitava matkan järjestelyissä. Korvauksen

oman auton käytöstä saa, mikäli se on taloudellisesti tai muista erityisistä syistä paras vaihtoehto. Oman auton käytöstä on aina sovittava ilmoittautumisen yhteydessä keskusliiton toimiston kanssa.

Matkakuluina korvataan  yleisten kulkuneuvojen mukaiset matkakulut kotitai asuinpaikkakunnalta tapahtumaan ja takaisin  oman auton kilometrikorvauksena 33 senttiä/km ja jokaista muuta omassa autossa olevaa henkilö kohtaan kasvatetaan korvausta 2 senttiä/km  kaikki muut matkakorvaukset maksetaan täysimääräisinä maksettuja kuitteja vastaan vain, jos niistä on sovittu ilmoittautumisen yhteydessä keskusliiton toimiston kanssa  matkalaskut on toimitettava keskusliittoon kahden kuukauden kuluessa tapahtuman päättymisestä Henkilö, joka osallistuu keskusliiton edustajana ulkomailla pidettävään kokoukseen, on oikeutettu 25 euron päivä­ rahaan jokaiselta ulkomaan matkan päivältä.

Ilmoittautumis- ja matkustusohjesäännöstä tiedottaminen Ilmoittautumis- ja matkustusohjesääntö on saatavissa keskusliiton toimistosta sekä kaikista piiritoimistoista. Lisäksi se julkaistaan aina vuoden alussa Kotkaviestissä ja ohje­ sääntö on Intranetissa. Ilmoittautumis- ja matkustusohjesäännöstä tiedotetaan myös tiivistetysti jokaisen tapahtuman osanottajakirjeessä.


Uudenmaan vertsukurssilla katsottiin tulevaisuuteen TEKSTI JA KUVAT EMMA OVASKA-RONKOLA

U

udenmaan piiri järjesti jälleen syksyllä 2019 koko piirin vertsukurssin Kukonnotkon leirikeskuksessa. Osallistujia oli niin Espoosta, Vantaalta kuin Järvenpäästäkin, ensimmäistä kertaa olevia ja konkareita. Viikonlopun teemana oli Kotkat 2025. Sen lisäksi pohdittiin suvaitsevaisuuden toteutumista, kansainvälistä toimintaa sekä järjestörakennettamme. Viikonlopun teeman ajatukset koottiin taulukkoon, jota lähdemme nyt jokainen omalta osaltamme piirissämme toteuttamaan. Nyt vertsukurssilla olleet ovat 2025 niitä ohjaajia, jotka ovat vaikuttamassa asioihin. Pienin askelin vuosi kerrallaan hyvä tulee!

NYT

2025

Toimivat ohjaajan apuna, esimerkkinä lapsille. Parantavat ilmapiiriä.

VERTSUT

Vastuu ja merkitys kasvaa. Järjestävät enemmän ohjelmaa, jossa ohjaajat ovat tarvittaessa apuna.

Valvovat ja järjestävät toimintaa. Huolehtivat kaikesta. Nuorilta ohjaajilta löytyy tarvittavaa energiaa.

OHJAAJAT

Vastuu tasaantuu vertsujen kanssa, työnjako selkenee. Ohjaajat ovat entistä enemmän vertsujen tukena.

Retkiä yleisesti suosittuihin paikkoihin, osallistumismahdollisuuksia jonkin verran. Monia eri retkiä.

RETKET

Jatkossa retkiä myös monipuolisesti, mutta myös uusia paikkoja, ei samoja joka vuosi. Enemmän retkiä, konsertteja, leffoja.

Leireillä on moni­ puolista ohjelmaa, muttei kuitenkaan liikaa. Tärkeintä yhdessäolo.

LEIRIT

Leiripaikat kehittyvät ajan mukana, hauskuus tietysti lisääntyy.

KKT, kotkapäivät, vertsukurssi... Mitä muita ja missä?

VALTAKUNNALLISET TAPAHTUMAT

Uusia, päivitettyjä tapahtumia, joihin on helppo ja mukava tulla.

Kv-leirit, nuorisovaihdot, koulutukset, leiri. Ei kuitenkaan tavoita kaikkia.

KANSAINVÄLISYYS

Enemmän kvtapahtumia, tavoittavat laajemmalti Kotkia. Hinnat putoavat.

Laskussa suurimmassa osassa tapahtumia.

OSALLISTUJA­ MÄÄRÄT

Markkinointiin panostetaan, toivotaan osallistujamäärien kasvavan.

Yritys on kova, mutta ei näy juurikaan ulospäin.

KOTKABRÄNDI

Tunnettavuus kasvaa, tavoittaa enemmän ihmisiä. Markkinointi ja mainonta. KOTKAV IESTI 1/2020 • 17


Mikä on Common Ground? Common Ground on kattojärjestömme IFM-SEI:n kansainvälinen leiri, jonka järjestää Woodcraft Folk. Osallistumme leirille 1.-10.8. ja matka Helsingistä Lontooseen taitetaan lentokoneella. TEKSTI NELLA HEISKANEN

L

eiri järjestetään Kentissä Englannissa. Leirille odotetaan suurta määrää osallistujia ympäri maailmaa. Leirille arvioidaan tulevan noin 2500-3500 osallistujaa! Leiri järjestetään alueella, nimeltään Kent Event Centre. Leirillä majoitutaan teltoissa noin 100 hengen kansain­ välisessä kylässä yhdessä Woodcraft Folkin osastojen kanssa. Teltat saamme paikallisilta osastoilta, mutta leirillä tarvitaan oma makuualusta ja makuupussi. Kylät muodostavat keskenään noin 500 hengen kaupunkeja. Koko leirin alueella on lisäksi paljon erilaisia yhteisiä sisä- ja ulkotiloja ja ohjelmaa ja tiloja myös esimerkiksi

rauhoittumiselle. Leirillä on käytössä WC- ja suihkutilat. Leiri on luonnon ympäröimä, joten leiriltä on helppoa piipahtaa vaikkapa pienille metsäretkille. Joka toinen päivä leirillä on monipuolista ohjelmaa kansainvälisten vapaaehtoisten pitämissä tapahtumakeskuksissa ja joka toinen päivä järjestetään ohjelmaa omissa kylissä. Leirin aikana järjestetään myös ainakin yksi retki Kentin ulkopuolelle. Retkikohde ei ole vielä varmistunut, mutta vierailu Lontoossa on herättänyt monissa kiinnostusta. Ruokailu leirillä tapahtuu tiimeissä omissa kylissä ja jokainen leirin osallistuja osallistuu vuorollaan myös leirin

järjestelyihin. Leirillä tarjotaan aamupala, lounas ja päivällinen. Leirin ruokailut suunnitellaan huomioiden ilmoitetut erityisruokavaliot. Tarjottujen ruokien lisäksi leirillä on kahviloita, joista voi ostaa herkkuja ja välipalaa. IFM-SEI järjestää kansain­ välisiä leirejä noin joka kuudes vuosi. Edellinen IFM-SEI-leiri järjestettiin 2016 Saksassa. IFMSEI:n kansainväliset leirit ovat siis harvinaista herkkua! Leirin hinta 670 € sisältää kaikki matkat, leirimaksun, ohjelman, retken, sekä aamiaiset, lounaat ja päivälliset. Ilmoittaudu leirille omaan piiriisi 8.4. mennessä! Tälle leirille kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan!

1.8.–10.8.2020 Nuorten Kotkien leirimatka kansainväliselle IFM-SEI leirille Kentiin Isoon-Britanniaan. Ilmoittaudu piiriisi 8.4.2020 mennessä. HINTA: 670 €,

Hinta: 670 €


Hei jäsen, saat Kotimaan hostellikortin ilmaiseksi! Alennusta yöpymisistä uniikeissa hostelleissa sekä muita matkailuetuja

N

uorten Kotkien jäsenenä saat 10 % majoitus­ alennuksen Suomen Hostellijärjestön verkoston hostelleissa Suomessa. Jäsenenä voit myös tilata maksutta Kotimaan hostellikortin, jolla saat majoitus­ alennuksen sekä pystyt helposti todistamaan jäsenyytesi hostellissa. Kotimaan hostellikortilla saat lisäksi myös muita matkailuetuja sekä veloituksetta Hostellijärjestön jäsenyyden kortin voimassaoloajalle. Maksuttoman Kotimaan hostellikortin voit tilata Suomen Hostellijärjestön verkkosivulta www.hostellit.fi (Liity-sivu). Kortti toimitetaan sähköpostin liitteenä. Kaikissa Suomen Hostellijärjestön verkoston yli 40 hostellissa on jotain ainutlaatuista ja uniikkia. Miltä kuulostaa yöpyminen aidossa sirkusvaunussa, vanhassa höyrylaivassa tai majakkasaarella? Persoonallisia majoitusvaihtoehtoja löytyy aina design-hostelleista Suomen Parhaaksi Hostelliksi valittuun hostelliin. Reissata voit yksin tai porukassa, ja hostelleissa voit yöpyä niin jaetuissa huoneissa kuin yksityishuoneissa omalla kylpyhuoneella. Aterioita voit valmistaa itse tai nauttia hostellin tarjoamista ateriapalveluista. Hostellit tarjoavat paitsi edullista ja viihtyisää majoitusta, myös unohtumattomia elämyksiä ja innostavia kohtaamisia muiden matkailijoiden kanssa. Saat majoitusalennuksen, kun teet varauksen osoitteessa www.hostellit.fi tai suoraan hostelliin.

Hostellit Suomessa

JÄSENALENNUS

Utsjoki

-10%

Sevettijärvi  

Karigasniemi

Halti 

LEMMENJOKI

OEN L

U

Inari

 Inari

O

LE M

ENJ

M

M

Lemmenjoki 

Ivalo 

SAARISELKÄ

H

-U

Ounastunturi Pallastunturi

ST

O

EL A H OP Ä

Ä

Enontekiö

o-

Kaaresuvanto

-

e s ip u t o u s

K

K:

Muonio

Vuotso

Korvatunturi

is t

-V

MARATHON VISIT FINLAND / KUOPIO ICE LAATUNEN / HANNU VISIT FINLAND / VASTAVALO

Kaamanen

Saana

Kilpisjärvi

pu nk a n s a ll i s

Olostunturi Sirkka 

YLLÄS/ÄKÄSLOMPOLO

KI KUER

TEL

ST

HO

Kolarilli

E L V IS AT U

Sodankylä

Värriötunturi

Savukoski 

-

SODANKYLÄ/RAUDANJOKI

PA

u ri ho s t e

Luosto

Pelkosenniemi

k

j

at

r -A

ti n

e n ly ps y k ar

Salla 

Pyhätunturi

Pello

Napapiiri

Kemijärvi

Suomutunturi

ROVANIEMI

KUUSAMO

N M AT K U O AI

KI

sku

NI K

e-

KA

ä-

äm

-

S

HO

Se

in ä

m a al a u k

T

PA RTI O

ä-

li -

a Jan tun en

KOTKAV IESTI 1/2020 • 19

s

Vaalimaa

HO

äm

R

H ER AJÄ

ehd H

FI N N

Tuij ©

A LIN N A N S

-

J

en

S

i-

ITÄ - K A R

- H a rju ti e -

-

R

KO

i-

R MA

K

HO

K A RTA N O T H OS

-

RI NUO

HO

A

et

-

a ll

TE

H OS

T H E L O C AL

ar

V

i-

PO

H

i-

NUO

RI

U

a-

m

-

S

T

HO

T

M AJA T

M A ASE U

KO

SK S N U O RI

-

A

DRE

-

s

CI R K

KA

S

-

i-

L

pit

A

N

S T E L II R I S

HELSINKI

HELSINKI

EL

S U O M E NL

I

NN

LU

H

HO

L AIVA

KA NS

= Kesähostelli

H O S TE

AJA

AN

- S ai m aa U K O N LI

HELSINKI

HELSINKI

RO

M LY

AL

IMATRA

il a T E L

Luumäki

t e n yllä

PUNKAHARJU

PIST O

l ai s

NO

P SLEE H EL

ar

HELSINKI

ti o

KESK US A

Ku  to lt t uHamina u rip u is

Kotka 

O N R E T K EI

-P

HELSINKI

H EL S

L R A N TA K

- A Porvoo s lv a F o r si u

 HELSINKI

AL

UU

Imatra 

a p app

-

Vantaa

TE

l

NA

Kitee

PUNKAHARJU

IL A

Espoo 

s t i e ko lo g i n

JOENSUU

S

te

PP

STEL H O

i st o h o s

A N TA P A

Puumala

anh

TEL J O E N

one

Värtsilä 

I

SO

do

JOENSUU

OS

Hu

TT

HO

Lohja

Kirkkonummi

LI R EL

Saimaa

-V

Savitaipale KOUVOLA/ANJALA

-

T H A RIN A CA

S

Karjaa -

aari

n i t al li

H i st o ria -

PUUMALA

anta s au na

Ai

SAVONLINNA -

R Ö N K AITA

Ristiina

Iitti Kausala - Po E

 Järvenpää 

TEL A N NA

-

IS T O KIS A 

O O H OST

YY

-R I

OS

Sulkava

RISTIINA/MIKKELI

-

EL LO M AK

 Heinola

PORVOO

RV

u u sa u n a

IITTI/KAUSALA

ST

 Haukivuori

n h a k as ar m

o

 Eno

Rääkkylä 

SAVONLINNA

ELLI

RAASEPORI

OP

-P

Vuonislahti

EN EKO H

ST

 Salo Perniö

KE

Va

A

AR

O

si

Dragsfjärd

A N TI L

-

den suo

VarkausK 

ALA

hei

H EL

LAHTI 

INKOO

EN

er

Korppoo

Hyvinkää 

AI

 Joutsa

Vääksy

Forssa Somero

l

Hämeenlinna Riihimäki

tel

Päijänne Padasjoki

LK

-P

-

e-h os

Hauho

Toijala

 Loimaa

I

o u lu l ai v a

ti q u

JOUTSA/PAPPINEN

L

RE

AHVENANMAA 

a

Paimio

N M AT K A

NJ

n a dit e h d

JA

Pieksämäki

S

Jämsä

Kuhmoinen 

li

Heinävesi 

MIKKELI

e is

 Lieksa

a n h ui p p u k

LINNANSAARI

i-

VI

mo

L LIN N A S M ÄK

TE

s ig n - h o s t e l

TURKU

O

Naantali

-K

-

T EL S /S B

EL

-

Li

TURKU

OS

TAMPERE

Eura Huittinen

Uusikaupunki

hifinland

Orivesi

O STEL & HNäsijärvi H

OT

HIFinland

M

Ylöjärvi

De

EL

ou

TAMPERE

KOKEMÄKI

A N O H OST RT

Kokemäki

upp ak

-

Ikaalinen 

Eurajoki

Rauma

LTURE HO

Mänttä

L & C AFÉ

Kankaanpää

R

Pori

i r j u ri n l u o t o

CU

lje e k o t

N R E T K EILY 

el taj

-

Ruovesi

oka

a -V

Keuruu

- PVaskivesi l ä e ri n n e k y

-B

O

-K

ut

JYVÄSKYLÄ

-A te

VE

Koli

Outokumpu

Vehmersalmi

I

KONTIOLAHTI/ROMPPALA

Juankoski

 KUOPIO

A

TE

Parkano

RVA S K

A N K A RT A

OT

N

Virrat

I HI

OL

SKUS

Alavus

RAUTALAMPI

H

KE

O

Nilsiä

ÄÄNEKOSKI

LL

Keitele

h

Äänekoski

TIN E

Kristiinankaupunki

S TEL RIVE

ä ä - ja u i m a

 Ähtäri

u

 Kuhmo

Nurmes Pielinen

Lapinlahti

II

-H

Kauhajoki

O

ESKUS P

AS

MA SKUS 

VIRRAT

KE

il l

Kiuruvesi Iisalmi    Pyhäjärvi

t

NO

RT

 Kaskinen 

aj

Karstula

Kuortane

Kurikka 

Närpiö

m

k ja k ai

Vuokatti

NG

SEINÄJOKI 

-

Laihia

-O

 Alajärvi

rs s e

Kärsämäki

ALA SP

u

O

-H e v o sti l a

Kauhava

Ku

KAJAANI

KANNONKOSKI

K SO

Lapua 

Pysy ajan tasalla hostellieduista somessa: hihostelsfinland

u h l a p a l v el u

I

U N O PIS T NU

Haapajärvi

S KI

-J

IK O

N LO MA T

AL

VAASA

PORI

MAARIANHAMINA

Oulujärvi

Pyhäntä

 Toholampi

KAUSTINEN

A EL Kaustinen

PALTAMO

Rokuanvaara

RV

a j a k a s a a ri k

s

Puolanka 

Muhos

t Oulainen ve

lij o i d e n

O T E L LI H Ylivieska I Nivala 

UH

Hossa

t o l ii k n t a k e u

Hyrynsalmi

L R E T K E I LIJ

ke

TOHOLAMPI/SYKÄRÄINEN 

NN

-

M

Uusikaarlepyy

TE

-L

p -O is

Kalajokit

Kokkola 

Ä

IO N T U PA

i e k k a sä r k ä

on

Suomussalmi

KALAJOKI

KALAJOKI

AP

-H

KOKKOLA

Iivaara

T

OULU

ANKAR OT I

RA SP OR

Taivalkoski

Haukipudas

Hailuoto

AL

- Ruka -

TAIVALKOSKI

Pudasjärvi

A VA

Syöte

-H ill a p it ä j ä

Yli-Ii

Ii

Ruka

Kuusamo

Ranua

Varaa suoraan ja säästä:

Edullista, ainutlaatuista ja yhteisöllistä hostellimajoitusta kaikille!

Tornio  Kemi

-10% majoituksesta kotimaan hostelleissa.

hostellit.fi

Tervola

N ELÄ M YS

KY

HYÖDYNNÄ JÄSENETUSI!

I TO VA N K I

Posio

RANUA

O– JA LUO R IS K E S K U S N O LU

Ounasvaara

Ylitornio

H

Hirvas

Aavasaksa

T

il a

-

unt

Lokka

Kittilä

OS

-T

Levi

A RI K U E R H EV

M

H O S TE

L


Alpit kutsuvat - Lähde leirimatkalle Itävaltaan 25.7.-8.8.2020!

I

tävallan veljesjärjestömme Rote Falken järjestää kesällä 2020 leirin, jonne on kutsuttu mukaan myös suomalaisia. Leiripaikka Döbriach sijaitsee luonnonkauniissa alppilaaksossa Kärntenin maakunnassa lähellä Klagenfurtin kaupunkia. Ohjelmassa on mm. alppivaelluksia, uintia ja rantaohjelmaa kirkasvetisessä järvessä, erilaisia pallopelejä, kädentaitoja sekä retkiä. Kohteeseen matkataan lennoilla Helsinki-München-Helsinki ja juna/bussikuljetuksella München-Döbriach-München (matkakilometrejä tulee noin 300 km/ suunta). Leirimatkan hinta on 740 €/hlö. Sisar­alennus -20%. Leiripäiviä kertyy yhteensä 15. Hinta sisältää lentomatkat, juna/bussikuljetukset, ruokailut leirillä, majoituksen järjestäjän teltoissa, tapaturma­vakuutuksen sekä monipuolisen leiriohjelman. Matka on suunnattu 12–16-vuotiaille.

Helsingin Nuorten Kotkien leirikalenteri 2020

L

eirit on suunnattu 7–13-vuotiaille. Poikkeuksena Varttisleiri, joka on tarkoitettu 12–15-vuotiaille ja leirimatka Itävaltaan, joka on suunnattu 12–16-vuotiaille. Hinnat on kerrottu maksettaessa Paytrailin välityksellä verkkopankista tai luotto­kortilla. Laskutettaviin leirimaksuihin lisäämme 5 €:n suuruisen laskutuslisän.

LEIRIPAIKKA

TERVETULOA MUKAAN! LEIRIN PITUUS (pv)

HINTA (€)

SISARHINTA (€)

ALKAA

PÄÄTTYY

LEIRIN NIMI

14.2.2020

22.2.2020

Lautailu- ja lasketteluleiri

Muonio, Utkujärven majat

9

290,00

232,00

15.2.2020

21.2.2020

Talvileiri

Urjala, Kankaan Torpan leirikeskus

7

170,00

136,00

9.4.2020

12.4.2020

Pääsiäisleiri

Urjala, Kankaan Torpan leirikeskus

4

110,00

88,00

1.6.2020

7.6.2020

U1, Seikkailu- ja luontoleiri

Urjala, Kankaan Torpan leirikeskus

7

150,00

120,00

1.6.2020

5.6.2020

Päiväleiri HPL1

Herttoniemenrannan asukastalo

5

100,00

80,00

1.6.2020

5.6.2020

Päiväleiri IPL 1

Itäkeskuksen nuorisotalo Kipinä

5

100,00

80,00 120,00

8.6.2020

14.6.2020

U2, Seikkailu- ja luontoleiri

Urjala, Kankaan Torpan leirikeskus

7

150,00

8.6.2020

12.6.2020

Päiväleiri HPL2

Herttoniemenrannan asukastalo

5

100,00

80,00

8.6.2020

12.6.2020

Päiväleiri IPL2

Itäkeskuksen nuorisotalo Kipinä

5

100,00

80,00 120,00

13.6.2020

18.6.2020

BH, Seikkailu- ja luontoleiri

Hanko, Bengtsårin leirikeskus

6

150,00

14.6.2020

18.6.2020

Varttisleiri

Urjala, Kankaan Torpan leirikeskus

5

110,00

88,00

15.6.2020

18.6.2020

Päiväleiri HPL3

Herttoniemenrannan asukastalo

4

80,00

64,00

15.6.2020

18.6.2020

Päiväleiri IPL3

Itäkeskuksen nuorisotalo Kipinä

4

80,00

64,00

22.6.2020

28.6.2020

U3, Seikkailu- ja luontoleiri

Urjala, Kankaan Torpan leirikeskus

7

150,00

120,00 120,00

22.6.2020

28.6.2020

B1, Seikkailu- ja luontoleiri

Hanko, Bengtsårin leirikeskus

7

150,00

22.6.2020

26.6.2020

Päiväleiri IPL4

Itäkeskuksen nuorisotalo Kipinä

5

100,00

80,00

29.6.2020

5.7.2020

B2, Seikkailu- ja luontoleiri

Hanko, Bengtsårin leirikeskus

7

150,00

120,00

29.6.2020

3.7.2020

Päiväleiri IPL5

Itäkeskuksen nuorisotalo Kipinä

5

100,00

80,00

6.7.2020

10.7.2020

K1, Seikkailu- ja luontoleiri

Sipoo, Kallioniemen kesäkoti

5

150,00

120,00

13.7.2020

17.7.2020

K2, Seikkailu- ja luontoleiri

Sipoo, Kallioniemen kesäkoti

5

150,00

120,00

20.7.2020

24.7.2020

K3, Seikkailu- ja luontoleiri

Sipoo, Kallioniemen kesäkoti

5

150,00

120,00

25.7.2020

8.8.2020

Leirimatka Itävaltaan

Itävalta, Döbriachin leirikeskus

15

740,00

592,00

10.10.2020

16.10.2020

Syysleiri

Urjala, Kankaan Torpan leirikeskus

7

170,00

136,00

Tarkemmat päivitetyt tiedot vuoden 2020 leireistä löydät osoitteesta 2 0 • K OT K AV I E S T I 1 / 2 0 2 0


Seuraa keskusliittoa ja piiriäsi somessa, niin pysyt ajantasalla tuoreimmista leiriuutisista!

KOTKAV IESTI 1/2020 • 21


Lähde leirille Tanskaan

Program will be about the Sustainable Development Goals and how we come from Global Goals to Daily Goals.

19.-26.7.2020

THERE WILL BE SESSIONS ABOUT:

T

anskalaisen sisarjärjestömme juhlaleiri järjestetään Fyn-saarella, joka on toinen saari Ruotsista katsottuna. Matka Suomesta taittuu bussilla Ruotsin halki ja siltojen yli Tanskan puolelle. Leirillä majoitutaan teltassa. Hinnat: 0-3v ilmainen | 4-5v 420 € | 6-12v 460 € 13-17v 480 € | aikuiset 500 € Hinta sisältää matkat, ruokailut, ohjelman leirillä ja majoituksen. Matkan järjestävät Hämeen Nuoret Kotkat yhteistyössä Satakunnan Nuorten Kotkien kanssa. Ilmoittautumiset heidi.tuhkanen@nuoretkotkat.fi maaliskuun loppuun mennessä

 Goal 17 about partnerships: Focusing on get together and team building  Goal 11 about local communities: Here the participants have a chance of having their own impact on the future of Ankersminde  Goal 12 about reuse and responsible consumption: Here we focus on building, repairing and creating.  Goal 3 about health and wellbeing: We will do different sports and movement exercises such as yoga, dance, football etc.  Goal 15 about the nature: We will be discovering the nature surrounding Ankersminde with fun games to learn about plants and trees  Goal 9 about technological development: Here we set up real time gaming, playing computer games in big size with real people as characters There will also be international evening and afternoon, outdoor cinema and disco for children and youth.

ANNA MÄ KERRON! Toiminnallinen vaikuttamispäivä lapsille La 18.4. klo 12-15 Tiedekeskus Heureka, Vantaa

Lapsille:

Aikuisille:

Vaikuttamistyöpajat ikäryhmittäin: klo 12–14

Ministeri Krista Kiurun tervehdys, lasten videoviestit ja paneelikeskustelu klo 14–15

2 2 • K OT K AV I E S T I 1 / 2 0 2 0

Minkä pitäisi olla paremmin päiväkodissa, koulussa tai koko Suomessa? Mitä päättäjien pitäisi ymmärtää lasten elämästä? Mikä meitä huolestuttaa tulevaisuudessa? Nostetaan lasten ja nuorten ääni kuuluviin!

Kuva: Heureka.fi


KOTKAPÄIVÄT 2020

ELÄIN- JA HUVIPUISTO­PÄIVÄT   Ysitien Lemmikissä ja Nokkakiven Huvipuistossa  LA-SU 6.-7.6.2020  1. päivä   LA 6.6. Päivä Ysitien Lemmikissä  Ihastuttava päivä eläin­puistossa. Eläinten hoitoa, talutusratsastusta, leikkejä, pelejä ja leiritouhuja. Mahdollisuus yöpyä tai telttamajoituksessa.  telttamajoituksesyhteis- tai sa. Ruuat, majoitus sekä Ruuat, majoitus sekä kuljetus Jyväskylästä Ysitien Lemmikkiin. 

Eläin- ja huvipuistopäivät on tarkoitettu 7-12-vuotiaille lapsille. Ilmoittautua voi molempiin päiviin tai yksittäiseen päivään. Halukkaiden on mahdollisuus yöpyä Ysitien Lemmikissä. 

16.–17.5.2020

 Teemana

Saaristomeri ja sen suojelu  Vierailu Forum Marinumin merellisessä maailmassa  Unohtumaton majoitus Laivahostelli SS Boressa Turun linnan kupeessa.  Lasten kaupunkikierros  Teeman liittyviä työpajoja ja illanvietto Boressa

2. päivä

Ilmoittautumiset ja hintatiedustelut: Ilmoittautumiset ja hintatiedustelut:  MA 25.5. mennessä  JTY:n ja K-S:n Nuoret Kotkat  MA mennessä  JTY:n ja Nuoret Kotkat  Kati 25.5. Sainio, p. 0505545488 taiK-S:n kati.sainio@jty.fi  Kati Sainio, p. 0505545488 tai kati.sainio@jty.fi  Kauppakatu 30 A, 40100 JYVÄSKYLÄ  Kauppakatu 30 A, 40100 JYVÄSKYLÄ 

TURKU/ÅBO

Vuoden 2020 päätapahtuma

SU 7.6. Päivä Nokkakiven Huvipuistossa Vauhdikas ja hauska päivä huvipuistossa. Reilu valikoima huvilaitteita, Suomen ainoa aito pensas­ ­labyrintti ja jännittävä Mörkö­ metsä hauskuuttavat kävijöitä laitteiden lisäksi. Ruuat, rannekkeet ja yhteiskuljetus Jyväskylästä ja Ysitien Lemmikistä Huvipuistoon sekä takaisin Jyväskylään. 

ILMOITTAUDU MUKAAN! TAPAHTUMAN HINTA 90 €.


YHTEYSTIEDOT Nuorten Kotkien Keskusliitto – Unga Örnars Centralförbund NKK ry Säästöpankinranta 6 C 6. krs, 00530 Helsinki etunimi.sukunimi(at)nuoretkotkat.fi

toiminnanjohtaja järjestösuunnittelija alue- ja viestintäkoordinaattori toimistosihteeri

Helsingin Nuoret Kotkat Piirijärjestö PL 168, 00531 Helsinki Käyntiosoite: Haapaniemenkatu 14, 2.krs 00530 Helsinki

Oulun Nuoret Kotkat Piirijärjestö Mäkelininkatu 31, 2. krs, 90100 Oulu www.oulu.nuoretkotkat.fi toiminnanjohtaja Riikka Tirkkonen puh. 045 235 1491 riikka.tirkkonen@nuoretkotkat.fi

Antti Hytti Nella Heiskanen Tuikku Pirhonen Heidi Tuhkanen

040 154 7572 040 759 9599 045 895 5895 040 150 2600

Piiri- ja aluejärjestöt

www.hnk.fi toiminnanjohtaja Timo Katajamäki puh. 050 555 2964 timo.katajamaki@nuoretkotkat.fi järjestökoordinaattori Sami Siltaloppi puh. 050 339 8230 sami.siltaloppi@nuoretkotkat.fi järjestöohjaaja Nea Hanski puh. 040 173 1678 järjestöohjaaja Pyry Raito puh. 0400 628 142 kotkakerhot@hnk.fi Hämeen Nuoret Kotkat Piirijärjestö www.hameennuoretkotkat.fi puheenjohtaja Suvi Järvinen puh. 040 509 4165 hame@nuoretkotkat.fi Kaakkois-Suomen Nuoret Kotkat Piirijärjestö Kalevankatu 13 B, 45100 Kouvola www.kaakkoissuomennuoretkotkat.fi järjestöohjaaja Jaana Saarinen puh. 044 359 8670 kaakkois-suomi@nuoretkotkat.fi Lappeenrannan Nuoret Kotkat Snellmaninkatu 12, 53100 Lappeenranta puh. 040 508 4474 kotkatyöntekijä Satu Sairanen puh. 040 508 4474 lappeenranta@nuoretkotkat.fi Keski-Suomen Nuoret Kotkat Piirijärjestö Kauppakatu 30 A, 40100 Jyväskylä www.jty.fi kotkatyöntekijä Sirpa Pietikäinen puh. 050 493 8659 keski-suomi@nuoretkotkat.fi JTY:n Nuoret Kotkat järjestöohjaaja Kati Sainio puh. 050 554 5488 kati.sainio@jty.fi

viestintäsihteeri Juho Hämäläinen puh. 040-591 3300 oulu.nuoretkotkat@gmail.com Pirkanmaan Nuoret Kotkat Piirijärjestö Hämeenpuisto 28 5. krs, 33200 Tampere www.pirkanmaa.nuoretkotkat.fi alue- ja viestintäkoordinaattori Tuikku Pirhonen puh. 045 895 5895 pirkanmaa@nuoretkotkat.fi

Savon Nuoret Kotkat Piirijärjestö ja Kuopion Nuoret Kotkat Käsityökatu 24 B, 70100 Kuopio www.savo.nuoretkotkat.fi toiminnanjohtaja Katja Pitkänen puh. 050 591 2749 savo@nuoretkotkat.fi, kuopio@ nuoretkotkat.fi Svenska Örndistriktet puheenjohtaja Maria Lundell puh. 044 306 9050 svenskaorndistriktet@gmail.com

Tampereen Nuoret Kotkat Hämeenpuisto 28 5. krs, 33200 Tampere puh. 050 587 0167 tampere@nuoretkotkat.fi

Uudenmaan Nuoret Kotkat Piirijärjestö ja Espoon Nuoret Kotkat Lehdokkitie 2 b, 01300 Vantaa www.uusimaa.nuoretkotkat.fi toiminnanjohtaja Pirjo Tirronen puh. 040 776 8815 uusimaa@nuoretkotkat.fi nuorisokoordinaattori Natalia Kallio puh. 050 449 3333 kallio.natalia@gmail.com

Pohjanmaan Nuoret Kotkat Piirijärjestö puheenjohtaja Pirjo Paavolainen puh. 050 352 2123 pirjo.paavolainen@ kokkola.fi

Vantaan Nuoret Kotkat Lehdokkitie 2 b, 01300 Vantaa www.vantaankotkat.yhdistysavain.fi kotkatyöntekijä Anu Kähärä puh. 040 513 4996 vantaa@nuoretkotkat.fi

Pohjois-Karjalan Nuoret Kotkat Piirijärjestö Kauppakatu 32 2. krs, 80100 Joensuu www.pohjois-karjala.nuoretkotkat.fi toiminnanjohtaja Laura Pietarinen puh. 050 465 2625 pohjois-karjala@nuoretkotkat.fi Satakunnan Nuoret Kotkat Piirijärjestö ja Porin Nuoret Kotkat Annankatu 15 b 20, 28100 Pori puheenjohtaja Jari Mielonen satakunta@nuoretkotkat.fi Porin Nuoret Kotkat Sari Mielonen puh. 045 349 6186 sari.mielonen@nuoretkotkat.fi porinnkalue@gmail.com

Varsinais-Suomen Nuoret Kotkat Piirijärjestö Eerikinkatu 30, 20100 Turku www.vsnk.fi toiminnanjohtaja Leila Tanskanen puh. 040 515 2309 järjestösuunnittelija Julia Uzbjakov p. 0400 627 420 vs@nuoretkotkat.fi IFM-SEI Rue Joseph II 120 1000 Brussels, Belgium phone +32 22 15 79 27 fax +32 22 45 00 83 contact@ifm-sei.org, www.ifm-sei.org

Seuraa keskusliittoa ja piiriäsi somessa, niin pysyt ajantasalla tuoreimmista uutisista!

Profile for Nuoret Kotkat

Kotkaviesti 20-1  

Advertisement
Advertisement
Advertisement