Riječ roditelja o školi

Page 1

SREDNJA ŠKOLA - CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE ZAGREB, ZAGORSKA 14

RODITELJI O ŠKOLI


ŠTO BISTE SAVJETOVALI RODITELJIMA KOJI NISU SIGURNI ŽELE LI UPISATI DIJETE U OVU ŠKOLU? KAKVA SU VAŠA ISKUSTVA U RADU ŠKOLE?

Svakom roditelju djeteta s posebnim potrebama preporučio bih Vašu školu zbog kompetencija djelatnika, truda, zalaganja, iskustva, podrške i poticaja koji se pružaju djeci. (tata Ponjan) Iskustva su pozitivna, škola maksimalno izlazi u susret i učeniku i roditeljima. (mama Kos) Svim roditeljima, koji nisu sigurni, preporučili bismo i preporučujemo našu školu. Naša iskustva u radu škole su najbolja moguća. S obzirom na manji broj učenika glavni adut za odabir škole je osjećaj familijarnosti. Mala, ugodna sredina, uz profesore koji razumiju i djecu i potrebe roditelja te se sve lako individualno prilagodi i dogovori. (Tomina mama)


ŠTO BISTE SAVJETOVALI RODITELJIMA KOJI NISU SIGURNI ŽELE LI UPISATI DIJETE U OVU ŠKOLU? KAKVA SU VAŠA ISKUSTVA U RADU ŠKOLE? Roditeljima, kojima je preporučena škola, svakako bih sugerirala da upišu dijete. Na početku sam se osobno protivila, jer sam željela da Antonio ide u redovnu srednju školu, po prilagođenom programu, ali već nakon kratkog vremena uvidjela sam da je ova škola definitivno najbolji izbor za njega. Mislim da se u redovnoj školi ne bi tako dobro snašao i bio prihvaćen. Moje dijete je sretno u Vašoj školi, a to je najbitnije od svega. (mama Kosmat) Dobra. Ako vaše dijete ima poteškoća, svakako ga upišite u ovu školu. (mama Slaviček) Preporučila bih svakako razgovor sa stručnim ljudima koji rade u Vašoj školi jer je i meni puno pomogao oko nedoumica. Za sada smo mi roditelji kao i dijete jako zadovoljni. (roditelj Boduljak)


KAKAVA JE VAŠA SURADNJA SA ŠKOLOM? Suradnja je u redu. Dobili smo sve potrebne informacije. (mama Slaviček) Ležerna, iznimno korektna. (Tomina mama)

Suradnja sa školom je kvalitetna, djelatnici škole upućuju roditelje u ciljeve,

aktivnosti i sadržaje koje provode s djecom, redoviti su roditeljski sastanci. (tata Ponjan)

Sa školom i svim njenim djelatnicima suradnja je odlična. Svi su susretljivi

i spremni pomoći. (Markova majka)

Dobra, sve pohvale djelatnicima škole. (mama Pribanić)

Mislim da dobro surađujemo: dobra je komunikacija s razrednicom, provode se razne ankete i roditeljski sastanci. (mama Kosmat)


KOLIKO STE ZADOVOLJNI ORGANIZACIJOM ŠKOLE? Svi su vrlo srdačni. (otac Potočić)

Svi su jako ljubazni i pristupačni. (roditelj Boduljak)

U datom prostoru škola je dobro organizirana. Prostorna ograničenja nisu prepreka trudu

i radu djelatnika. Izražavam zadovoljstvo radom odgojno obrazovnih djelatnika kao i službe škole i tehničkog osoblja.(tata Ponjan)

Sviđa nam se što djeca idu stalno ujutro u školu pa dođu po danu kući. (mama Slaviček) Organizacijom sam prezadovoljan, sve je kako treba biti. (roditelj Grgić)

Jako sam zadovoljna organizacijom škole. Rad školskog osoblja je kvalitetan, angažiranost je maksimalna. (mama Kosmat)

Uvijek su sve promjene obavijestili na vrijeme uz dodatan angažman razrednice P. koja je uvijek dostupna i prilagodljiva. (roditelj Matijević)

Zadovoljni, sve funkcionira kako treba. (roditelj Martinjak)

Vrlo smo zadovoljni s radom školskog osoblja. (Ivanova majka)

Uvijek su spremni za razgovor, pitanja. Pohvala! (roditelj učenika) Po reakcijama djeteta… bez zamjerke! :) (Tomina mama)

Svi su susretljivi i brižni i uvijek rado pomognu. (roditelj Grgić)

Osoblje je pristupačno i izlazi djeci u susret. Nema stresa. (mama Slaviček)


JESTE LI ZADOVOLJNI PROGRAMOM/ZANIMANJEM U KOJEM SE VAŠE DIJETE ŠKOLUJE? Zadovoljna sam programom u kojem se moje dijete školuje kao i moje dijete. (Josipova mama) Obzirom na njenu sposobnost zadovoljna sam, ali ću je kasnije poduprijeti ako ne bude radila u svojoj struci. (roditelj Prpić) Program u koji je uključeno naše dijete je za njega najbolji izbor i mi smo, također, zadovoljni. (Bornina mama) Program u koji je uključeno naše dijete je za njega najbolji izbor i mi smo također zadovoljni. Zadovoljan sam programom školovanja. (tata Ponjan) Da. Dok je dijete zadovoljno i mi smo. (mama Slaviček) Jako smo zadovoljni programom pomoćni knjigoveža. (mama Kosmat)


KAKVO JE VAŠE ISKUSTVO S IZVEDBOM STRUČNE PRAKSE? Stručna praksa je organizirana, jednom riječju, toplo i stručno. Pruža znanje i užitak djeci i roditeljima. (Anina mama)

Predobro: moj sin zna svojim rukama napraviti bilježnicu, rokovnik, blok. Pa to je predivno. Zar ne? (mama Kosmat)

Zadovoljan sam provođenjem stručne prakse. Bilo bi dobro kad bi djeca u vrijeme prakse mogla konzumirati, uz plaćanje, topli obrok u ustanovi provođenja prakse. (tata Ponjan)

Dijete je zadovoljno na praksi, a samim time i mi. (roditelj M.L.) Ok. Raznoliko je i nije dosadno. (mama Slaviček) Smatram da je sve u redu. (Lukina mama)

U skladu je s mogućnostima učenika, prilagođena. (Tomina mama)


JESTE LI BILI UKLJUČENI U PRODAJNE IZLOŽBE? KAKVO JE VAŠE ISKUSTVO? Nisam sudjelovao u prodajnim izložbama (jesam u radionicama) i pozdravljam ih kao oblik unapređenja socijalnih odnosa. (tata Ponjan) Kao roditelji nismo bili uključeni u prodajne izložbe. Samo je naše dijete bilo uključeno i svaki put se vratio sretan. Ne. Radi radnog vremena nemamo se kada baviti s time. (mama Slaviček) .Osobno nisam, ali Antonio sudjeluje u prodajnim izložbama i to mu se jako sviđa. Naučio je nešto novo: napraviti proizvod i prodati ga na tržištu. (mama Kosmat) Nažalost nisam. Voljela bih sudjelovati. (mama Krklec) Nisam. Bio sam spriječen. (tata Šesto) Lijepo iskustvo. (roditelj Mihaljević)


JESTE LI ZADOVOLJNI PONUDOM IZVANNASTAVNIH AKTIVNOSTI? IMATE LI PRIJEDLOGE ZA UVOĐENJE NOVIH ILI POBOLJŠANJE POSTOJEĆIH AKTIVNOSTI? Naravno, pogotovo kada to uključuje putovanja. (mama Slaviček) Moje dijete ne ide na izvannastavne aktivnosti, ali mislim da su u redu. (mama Belak) Zadovoljni smo. Ima ih možda i previše, za svakog ponešto. (roditelj Grgić) Vrlo šaroliki program se nudi tako da se doista može naći za svakoga ponešto. Pratim Vas na FB i vidim da škola ima jako veliki spektar aktivnosti za djecu. Same pohvale za rad i trud osoblja koje zaista daje sve od sebe, a ono što je bitno, djeca su zadovoljna i sretna. (mama Kosmat) Izražavam zadovoljstvo brojem slobodnih aktivnosti i načinom njihova provođenja. (tata Ponjan) Da, jesam. Trenutno nemam nikakvih prijedloga. (roditelj K.P.) Voli planinariti i želim da se uključi u sportske aktivnosti. Ponuda je super.


KORISTITE LI PROGRAM PREHRANE U ŠKOLI? ŠTO MISLITE O UKLJUČIVANJU UČENIKA U ŠKOLSKU KUHINJU? KOLIKO JE VAŠE DIJETE ZADOVOLJNO JELOVNIKOM? Jako je zadovoljno, ne samo s hranom već i sa socijalizacijom tijekom ručka. (Tomina

mama)Antonio koristi prehranu i do sada se nije žalio, znači da je sve jestivo. (mama

Kosmat)Nemamo ništa protiv uključivanja učenika u školsku kuhinju. Naše dijete iz škole nikad ne izađe gladno. Čini se da školske kuharice bolje kuhaju nego ja. :)

Koristimo hranu u školi. Sviđa nam se što je kuhani obrok, jer kad dođu kući ponekad nema nikoga doma. (mama Slaviček)

Moje dijete koristi program prehrane u školi i zadovoljno je njime. (tata Ponjan)

Ne koristimo prehranu u školi, ali mislim da je uključivanje učenika u školsku kuhinju dobro i da je cijena realna. (mama Krklec)

Koristimo. Dijete je zadovoljno prehranom. (K.P.) Zadovoljna je s prehranom. (tata Kušević)


Uvođenje stranog jezika – engleski i informatika. (mama Kos) Preporučila bi da imate s nekim ugovor. Da se djeci omogući jahanje, tenis, odbojka itd. (roditelj Prpić)

ŠTO BISTE PREPORUČILI ZA UNAPREĐENJE RADA ŠKOLE?

Mislim da će djelatnici sve napraviti kako treba. (tata Šesto) Ništa, sve je u redu. (mama Belak) Samo tako nastavite. (tata Potočić) Bilo bi dobro da djeca idu u obilazak tvornica i radnih mjesta da vide pobliže što ih čeka. (mama Slaviček) Da se, po mogućnosti, ubaci engleski jezik kao predmet. (mama B. K.) Preporuka za unapređenje rada škole: mislim da dobro odrađujete svoj posao. (mama Kosmat) Što god je trebalo, škola nam je izašla u susret.


JE LI VAŠE DIJETE UKLJUČENO U PROGRAM PRODUŽENOG STRUČNOG POSTUPKA (PSP)? JESTE LI ZADOVOLJNI ISTIM? Da. Jako smo zadovoljni. (D. I.) Zadovoljni smo, iako je boravak u školi malo produžen. (Markova mama) Donekle. Predlažem da se inzistira na pisanju zadaće, a tek po obavljenim obvezama za nagradu im omogućiti igranje. Mora se izgraditi osjećaj odgovornosti prema školskim obvezama, jer kad je škola popodne, ujutro su roditelji na poslu i ne mogu s djecom učiti jer nisu samostalni. (roditelj Matijević) Da. Najbitnije mi je da je dijete sretno i da jedva čeka odlazak u školu. To mi govori sve o programu PSP-a. (roditelj Boduljak) Naše dijete je uključeno u program PSP-a i mi smo istim zadovoljni.


JE LI VAŠE DIJETE UKLJUČENO U PROGRAM PRODUŽENOG STRUČNOG POSTUPKA (PSP)? JESTE LI ZADOVOLJNI ISTIM?

Moje dijete pohađa program PSP i zadovoljno je njime. (tata Ponjan) Antonio je bio uključen u 1. razredu u PSP i bili smo jako zadovoljni jer su mu turnusi bili popodne i ujutro te je PSP bio odlična opcija koju nudite. Preporučam roditeljima da dijete uključe u PSP. (mama Kosmat) Ok, zadovoljni smo. (mama Blažević Šafarik) Moje dijete nije uključeno u program PSP-a, ali u razgovoru s drugim roditeljima čujem da je program jako dobar. (roditelj Grgić)


SMATRATE LI DA SU ŠKOLSKA I RAZREDNA KLIMA ZADOVOLJAVAJUĆE? IMATE LI PRIJEDLOGA ZA POBOLJŠANJE? Školska klima je zadovoljavajuća obzirom da su učenici djeca s različitim posebnim potrebama. Djelatnici kroz aktivnosti, suradnički odnos i individualni rad pomažu učenicima da je konfliktnih situacija što manje, a ako se i dogode pedagoškim postupcima se rješavaju. (tata Ponjan) Smatramo da je razredna klima zadovoljavajuća. (roditelj J.K.) Da, klima je zadovoljavajuća u školi. (roditelj T.D.) Klima štima, svi se međusobno druže, kako na nastavi, tako i izvan nje. (mama Slaviček) Da, sve dok moje dijete sa zadovoljstvom i osmjehom ide u školu i iz nje se vraća na isti način, zadovoljna sam. Od kada ide u ovu školu vidim samo napredak na svim poljima i zato Vam puno HVALA. (mama Krklec) Sve je u redu. (tata Šesto) Ne samo da je zadovoljavajuća, već je motivirajuća. (Tomina mama) Što se tiče škole do sada je sve ok. Razred djeteta je odličan, razrednica savršena. (roditelj Martinjak) Školska klima je zadovoljavajuća s obzirom da su učenici djeca s različitim posebnim potrebama. Djelatnici kroz aktivnosti, suradnički odnos i individualni rad pomažu učenicima da je konfliktnih situacija što manje, a ako se i dogode pedagoškim postupcima se rješavaju. (roditelj A.H.) Djeca su je sama napravila, mislim da je razrednica odradila odličan posao. (mama Kosmat) Smatramo da je školska i razredna klima zadovoljavajuća.


Škola mog djeteta je topla i suosjećajna, a on se u njoj osjeća sigurnim. Iako je u početku bilo malih trzavica, nakon trogodišnjeg boravka mogu izraziti samo veliko zadovoljstvo. Zaista same pohvale za sve Vas koji ste brinuli o njemu i ostaloj djeci. Svakako preporučam školu roditeljima djece s poteškoćama u razvoju, jer kroz Vaš program djeca mogu imati siguran i normalan razvoj kroz školovanje te nastaviti dalje u životu osposobljeni za rad. (mama Kosmat)

CZOO je škola u kojoj se moje dijete, a i ja kao roditelj osjećamo ugodno i sigurno. Osoblje škole me svaki dan iznova iznenadi količinom energije koju ulažu i individualni pristup učeniku. Prije upisa imala sam jako puno strahova oko daljnjeg školovanja moga djeteta. Nakon upisa svi moji strahovi su nestali, a moje dijete s radošću ide u školu. Hvala! (roditelj S.J.)

Moja kći i ja zadovoljne smo s radom stručnog tima u školi. (roditelj B. K.) Učitelji su ok. Dobra komunikativnost. (mama Gajski)

Zadovoljan sam s radom. (tata Kušević)

Zadovoljna. Sve pohvale za školu koju pohađa moje dijete. (roditelj K.Š.)

Organizacija mi se sviđa jer za učenike imate razne aktivnosti. (roditelj Prpić) Škola mog djeteta je super da se naučiti neke stvari. (roditelj S.G.)

Uloženo je puno truda, puno volje i želje da se djecu obuči za rad i život! (roditelj B. K.)

Smatram da je rad vaše škole na visokoj razini i bilo bi predivno kada bi nastavnici iz redovnih škola dolazili na „instrukcije“ kod vas, kako bi naučili kako se pravilno odnositi prema učenicima. Samo tako dalje! (roditelj K.P.)


Vrlo sam zadovoljna radom škole jer tamo u školi rade ljudi s puno ljubavi i razumijevanja! (roditelj D. K.)

Zadovoljni smo prijateljskim i opuštenim odnosom u školi, nema stresa i vrlo rado idemo na nastavu. (mama Slaviček) Zadovoljna sam radom škole i programom. Djeca imaju dosta programa na raspolaganju. Hvala! (mama Belak)

Škola je, koliko mogu primijetiti, jako dobro organizirana. Djeca su uključena u dosta aktivnosti. Osoblje je jako pristupačno, ljubazno i uvijek spremno pomoći. Hvala Vam na tome. (roditelj Boduljak) Svi su jako ljubazni. Pomažu u čemu god treba. (tata Potočić)

Druga obitelj! Škola je odlična i sve je ok samo da ima bar jedan strani jezik, tj. engleski. (roditelj Krnjić)

Do sada nisam imao nikakvih problema s bilo kojim od djelatnika škole i škole općenito. (tata Šesto)

Osoblje se trudi, a dijete je zadovoljno i sretno. (Tomina mama) Škola mog djeteta je stvarno jedna sretna škola gdje moje dijete rado ide i veselo dolazi kući. Sve pohvale za većinu profesora koji su stvarno otvoreni za suradnju, razrednica koja je odlična i ravnateljicu koja daje sve od sebe da ovdje sve tako dobro funkcionira. (roditelj Martinjak)


Škola je super, svi zaposleni su dobri i ljubazni, puni razumijevanja. Samo tako dalje nastavite. (roditelj Kereša) Ova škola je jako dobra naročito za djecu s posebnim potrebama jer se vidi da ih pripremate za danas-sutra samostalan život i to mi se jako sviđa. (roditelj A. S.) Škola na vrlo pozitivan način potiče učenike da se razvijaju, kako u kreativnom tako i u intelektualnom smislu. Ugodno smo iznenađeni načinom na koji škola komunicira s roditeljima i što se svi trude individualno pristupiti svakom učeniku. (mama Kos)

Protok informacija u slučaju problema je odličan. Redoviti sastanci, koji uvijek uključuju neku edukaciju. (T.R.) Škola našeg djeteta je mala, ali ima sve potrebno. Najbolje je to što se čovjek osjeća pozitivno te ne postoji problem koji se ne bi mogao riješiti. (Bornina mama)

Nema tih riječi kojima bih opisala rad škole. Kao Vaša bivša učenica zadovoljna sam bila tada i još uvijek sam, a nadam se da je i moj sin. (roditelj P. T.)


Kada smo trebali upisati dijete u srednju školu, nismo imali puno izbora što se tiče obrazovanja za djecu koja, nažalost, imaju intelektualne poteškoće različitih oblika. Prema Srednjoj školi - Centar za odgoj i obrazovanje bili smo malo skeptični. Naime, kako smo i sami u procesu obrazovanja išli u različite srednje škole, uvijek su mladi (srednjoškolci), tu školu doživljavali kao nešto strašno i nije bila baš na dobrom glasu. Pitate se zašto? Oduvijek je bilo, a i danas je, nažalost, tako da ljudi stvaraju predrasude prema nekim informacijama koje nisu provjerene. Odlaskom u školu prije samog upisa, kako bi se informirali te dolaskom na Dan otvorenih vrata dobili smo jednu posve drugačiju sliku o školi. Svi zaposlenici škole su ljudi koji zaista vole djecu kao i posao koji rade. Svi profesori su uz edukaciju djece, spremni pomoći toj djeci i van nastavnog programa. Toliko truda i požrtvovnosti, ne znam ima li u ijednoj školi u Zagrebu. Osim nastavnog programa vrlo je bitan i praktični dio kojim se osposobljavaju za svoje zanimanje. Naše dijete, uz savjetovanje s nama, odabralo je poziv galanteristice. Vrlo smo zadovoljni i s praktičnim dijelom obrazovanja. Naravno, to se ponajprije odnosi na instruktorice koje provode praktičnu nastavu. Sada je naše dijete u 3. razredu koji je ujedno i završni . Nažalost, velika je šteta što moramo nakon treće godine otići, a možda još nismo spremni u potpunosti. Mišljenja smo da bi škola trebala trajati 4 godine kako bi djeca dobila, ne toliko na edukaciji koliko na sazrijevanju.


Moramo se osvrnuti na izvanškolske aktivnosti koje su vrlo raznolike i pružaju niz mogućnosti za kreativan rad i sport. Naše dijete se prepoznalo u sportu te je zajedno s profesoricom tjelesnog odgoja odlazilo na natjecanja na kojima je postizalo odlične rezultate. Neobično smo zadovoljni suradnjom sa svim zaposlenicima škole, a naročito s našom razrednicom i stručnom službom škole. Svi ti ljudi stvaraju pozitivnu klimu za rad u školi. Želimo da budete i dalje takvi kakvi jeste, u što ne sumnjamo, te želimo da sve buduće profesore primite u svoj tim samo ako imaju toliko ljubavi za posao koji radekao što ga Vi imate. Želimo Vam, da se uspijete izboriti za sve projekte koje želite ostvariti, a to naravno traži i financijsku potporu grada i države. Posebice se to odnosi na prostor u kojem se održava nastava i izvannastavne aktivnosti. Hvala Vam za sav Vaš trud i požrtvovnost kao i Vašu dostupnost u bilo kojem dijelu dana. Vi ste školaza 5.! I nakon odlaska našeg djeteta iz škole truditi ćemo se da Vam pomognemo koliko to bude u našoj moći. S poštovanjem, roditelji Martinac