Page 1

POSTANI

Fit

Najboljši beljakovinski napitek je maxxWHEY! Revija za zdravo in aktivno življenje Številka 2, leto 2009 Revija je brezplačna

Aerobne aktivnosti in izguba maščobe Pomen beljakovin pri vzdržljivostnih športih

uravnoteženo prehrano vsestranske aminokisline

Fitnes kot del wellness ponudbe INTERVJU

Peter Mankoč VADBA ZA

Stegenske mišice Recepta: Korenčkove polpetke in Porova kremna juha


WAS? KAJ? WHAT?

NAJDI.SI SLOVARJI! Splet

Slike / Video / Zvoki

Novice

Zemljevid

Slovarji

Slovarji

Prevajaj na www.najdi.si/slovarji

Podatke za slovarje na Najdi.si zagotavlja


UVODNIK/VSEBINA

VADBA

Jesenski sklepi Pred nekaj dnevi smo s prijatelji sedeli na čaju in kar malce potrto ugotavljali, da je poletje mimo, čeprav se mi zdi, kot da se je pravkar šele pričelo. Fitnes centri se počasi spet polnijo z obiskovalci, ki so si postavili nove cilje za prihajajočo sezono. Celotna situacija me spominja na prve januarske dneve, ko se po veselem decembru še malce »skrokani« v praksi pričnemo soočati z novoletnimi sklepi. Cilji so jasni, a lenobnost kar še ni popustila. Dodaten teden poležavanja na morju bi se kar prilegel, ali ne? Dovolj tarnanja, raje izkoristite letošnjo jesen! Dokler nam bo vreme še naklonjeno, se odpravite v naravo, pretecite nekaj krogov, sedite na kolo ali se povzpnite na bližnji hrib. Bolj boste aktivni, več energije boste imeli in hitreje boste premagali ležernost poletnih dni. Če ste med tistimi, ki že pogrešajo svoje treninge v fitnes centru, ne odlašajte in pohitite z obiskom. Prvih nekaj tednov vam predlagam vadbo za celo telo vsaj trikrat tedensko, nato pa se lahko lotite svojega običajnega programa. Razmišljate o dieti? Založite se z zdravimi, polnovrednimi živili ter uživajte v raznolikih obrokih. Pohitite, veseli december s svojimi dobrotami bo še prehitro tukaj! Gašper Grom glavni in odgovorni urednik

Revija za zdravo in aktivno življenje

IZDAJATELJ: Maksimum, d.o.o. in Creare, d.o.o. NASLOV UREDNIŠTVA: Parmova 51, 1000 Ljubljana Telefon: +386 (0)1 43 66 024, GSM: 041 641 618 Faks: +386 (0)1 43 66 023 e-pošta: info@postanifit.si www.postanifit.si GLAVNI IN ODGOVORNI UREDNIK: Gašper Grom POMOČNICA UREDNIKA: Staša Grom FOTOGRAFIJE: Arhiv Maksimum, d.o.o. in Creare, d.o.o., Shutterstock TRŽENJE: trzenje@postanifit.si OBLIKOVANJE IN PRELOM: Športnet, d.o.o. TISK: Schwarz, d.o.o. NAKLADA: 25.000 izvodov Revija je brezplačna!

PREHRANA

16

8 PREHRANSKI DODATKI

26

32

36

HUJŠANJE

04-07 FIT novičke 08-10 11 12 14 16-18 20-21 24 25

NA SCENI

VADBA: Vadba za stegenjske mišice Nasveti za nakup tekalne steze Osebno trenerstvo v fitnesih Creare Vadba za moč pri starejših ljudeh

PREHRANA: Poskrbimo za uravnoteženo prehrano Pomen beljakovin pri vzdržljivostnih športih Porova kremna juha z osličevim filejem korenčkove polpetke

PREHRANASKI DODATKI: 26-27 BCAA - vsestranske aminokisline 28-31 Pregled najbolj priljubljenih prehranskih izdelkov HUJŠANJE: 32-33 Aerobne aktivnosti in izguba maščobe 34-35 Intervju: Peter Mankoč 36 38 40-41 42

NA SCENI: FIitnes kot del wellness ponudbe Ura športne vzgoje malo drugače 4. državno prvenstvo v toboganskem spustu Obiskali smo Fitness & Lounge Experience Pretorian SEPTEMBER 2009

POSTANI Fit

3


FIT NOVIČKE

BELJAKOVINSKA POSLASTICA

NOVI SIROTKINI NAPITKI

Hy-Pro Supreme Bar

Biotech Brutal Muscle on & Nitro Whey Gold

Proizvajalec All Stars ponovno preseneča z novostmi. Njihova najnovejša poslastica je beljakovinska ploščica Hy-Pro Bar Supreme z 28 grami visoko kakovostnih beljakovin in znižanim deležem sladkorja. Ploščica spominja na slasten čokoladni piškotek, prelit s čokolado in vaniljo. Odličen nadomestek obroka za vsakogar, ki se želi zdravo posladkati.

Sirotkine beljakovine so nepogrešljiv dodatek športnikov in rekreativcev, ki stremijo k hitrejši regeneraciji po vadbi, ter vseh, ki želijo obogatiti svoj jedilnik s kakovostnimi beljakovinami. Proizvajalec BioTech je pred kratkim predstavil nova izdelka Brutal Muscle On in Nitro Whey Gold, ki vsebujeta visok odstotek sirotkinega izolata in koncentrata ter glutamin peptidov. Izdelek Brutal Muscle On bo razveselil vse, ki so se naveličali klasičnih okusov, kot so čokolada, vanilja in jagoda, saj je na voljo še v okusih stračetele, pistacije in borovnice-jogurta. Nitro Whey Gold, ki je na voljo v 2,27 kg pakiranju, poleg odlične sestave odlikuje tudi izjemno ugodna cena. Člani trgovin MaXXimum Shop ga lahko v njihovih trgovinah kupijo že za neverjetnih 39,51 € (cena ne velja za spletni nakup)!

MAXXIMUM SHOP Trgovina odslej tudi v BTC-ju

Na obrobju nakupovalnega središča BTC, natančneje na Kajuhovi 32p (nasproti trgovine Bauhaus, za Petrolovo črpalko), je svoja vrata odprla že četrta trgovina MaXXimum Shop. V prijetnem ambientu lahko izbirate med številnimi izdelki priznanih proizvajalcev prehranskih dopolnil in prehrane za aktivne, prijazni prodajalci pa vam nakup olajšajo s strokovnimi nasveti. Člani trgovine imajo številne ugodnosti, zato nikar ne zamudite otvoritvenih popustov! Članstvo je brezplačno.

Za več energije in boljšo koncentracijo

FIT CAFFEINE Prehranskim dopolnilom Vital Slim se je pridružil nov izdelek: Fit Caffeine. Del kofeina v izdelku je pridobljen iz naravnega vira guarane. Priljubljenost kofeina gre pripisati njegovemu poživljajočemu vplivu na telo in duha, študije pa kažejo, da lahko pripomore k izgubi odvečne telesne maščobe, prispeva k intenzivnejši vadbi in izboljšuje miselno koncentracijo.

4

POSTANI Fit

SEPTEMBER 2009


FIT NOVIČKE

ACCELERADE

Rehidracija in regeneracija sta ključ do vrhunske forme Energijski napitek Accelerade je v tujini med vzdržljivostnimi športniki, predvsem kolesarji, izjemno priljubljen. Njegova skrivnost je patentirano razmerje med ogljikovimi hidrati in beljakovinami 4:1, kar ga uvršča med edinstvene izdelke v svoji kategoriji. Dolgo je namreč veljalo prepričanje, da morajo vzdržljivostni športniki med vadbo poskrbeti le za rehidracijo ter dovajanje izgubljenih vitaminov in mineralov. Študije, na katere se opirajo tudi napitki Accelerade, kažejo, da imajo tudi beljakovine izjemno pomembno vlogo, saj poskrbijo za hitrejšo regeneracijo in preprečujejo razgradnjo mišičnega tkiva. Težava je, da premalo beljakovin ne prinaša pravih rezultatov, preveč pa lahko obremeni telo med vadbo, zato je napitku Accelerade dodana optimalna količina beljakovin. Napitek je obogaten še z antioksidanti, ki ščitijo telo pred oksidativnim stresom, ter vitamini in minerali, ki se izločajo s potom.

Hujšaj maXXimalno

Visokobeljakovinska sadna osvežitev

Prenovljeni priročnik Hujšaj maXXimalno na 25 straneh predstavlja osnove zdravega prehranjevanja in prehranska dopolnila, ki pomagajo pri izgubi odvečne telesne maščobe. Razkril vam bo, kako določiti okvirno dnevno energijsko potrebo po hrani in kako sestaviti hranljive obroke, s katerimi boste preprečili napade lakote in vzdrževali stalno raven energije. In seveda še veliko več! Priročnik dobite brezplačno pri nakupu paketov za izgubo telesne maščobe.

Napitek v plastenki Metapure Zero Carb Drink je odlična izbira za športnike. Vsebuje 32 gramov najkakovostnejših beljakovin sirotkinega izolata in je popolnoma brez maščob, ogljikovih hidratov in mlečnega sladkorja. Izbirate lahko med tremi osvežilnimi sadnimi okusi: limona, gozdni sadeži in jagoda-banana.

priročnik za zdravo izgubo odvečne telesne maščobe

Metapure Zero Carb Drink

SEPTEMBER 2009

POSTANI Fit

5


FIT NOVIČKE

Internet

Prenovljena spletna stran www.maxximum.si V teh dneh se je z novo podobo predstavila priljubljena spletna stran MaXXimum.si. Še naprej boste na njej našli informacije s področja hujšanja, rekreacije, prehrane, zdravja in dogajanja na fit področju. Avtorji so se potrudili obogatiti funkcionalnost in vsebine strani, tako da boste na enem mestu našli vse, kar vam bo olajšalo doseganje vaših fit ciljev. Obiščite www.maxximum.si.

Energijske rezine

3H Energizer Bar 3H Energizer so okusne energijske rezine, izdelane iz ovsenih kosmičev in sadja. Kombinacija kompleksnih in enostavnih ogljikovih hidratov zagotavlja dolgotrajen vir energije za naporno fizično vadbo in pomaga pregnati lakoto med obroki. Ploščice so brez obliva, ki se na toploti pogosto raztopi, zato so odlična izbira za vse, ki se radi predajajo športnim aktivnostim v toplejšem vremenu. Rezine so lahko prebavljive in ne vsebujejo umetnih sladil. Na voljo so z okusom čokolade in banane.

Poljanski nasip 32, 1000 Ljubljana

KVALITETNA VEZAVA IN PRINT DIPLOMSKIH 01/438-27-90 NALOG

PLAKATOV

NAJHITREJŠI

041/725-847

IZKORISTITE UGODNOST EELEKTRONSKEGA NAROČANJA A IN DOGOVORJENE DOSTAVE

6

POSTANI Fit

SEPTEMBER 2009

IN NAJBOLJ UGODEN IZRIS


FIT NOVIČKE

Mednarodni obrtni sejem

Osebni treningi

Podjetje Creare se bo tudi letos predstavilo na mednarodnem obrtnem sejmu v Celju. Predstavili bodo kardio naprave Matrix in izotonične naprave Creare Pro. Vsi, ki še niste preizkusili Dual adjustable pulleyja, Smith press cage extrema in Matrixovih kardio naprav, imate od 9. do 16. septembra izvrstno priložnost za to.

Fitnesa Creare na Ptuju in v Lenartu vam ponujata možnost treniranja z osebnimi trenerji. Ponudba vključuje še:

Celje 2009

na Ptuju in v Lenartu

 kakovostno osebno trenerstvo,  svetovanje o uravnoteženem načinu prehranjevanja in sestavo prehranskega priporočila,  beljakovinski napitek po vsakem treningu,  sprotno merjenje, testiranje in analizo napredka,  15-odstotni popust na športno prehrano v času programa,  enomesečno ali trimesečno neomejeno karto za fitnes in aerobiko.

Ultra visoko filtrirani izolat sirotkinih beljakovin, ki se hitro absorbira in zagotavlja visoko količino anaboličnih aminokislin.

Izdelek Soya Pure ne vsebuje laktoze in gensko spremenjene soje ter je lahko prebavljiv.

izdelano v: Nemčiji

ZDA

vse leVcin v izoleVcin enem valin Na voljo v:

SEPTEMBER 2009

POSTANI Fit

7


VADBA

Privzdignem obrv in jim pojasnim, zakaj je ravno vadba za noge ključnega pomena tako za razvoj mišične mase celotnega telesa kot izgubo maščobe. Pravilno izvajana vadba za noge je najboljši spodbujevalec sproščanja določenih telesnih hormonov, ki pozitivno vplivajo na razvoj celotnega telesa. Vadba nožnih mišic je tudi odličen pospeševalec presnove, saj povzroči pospešeno izgorevanje telesnih maščob še kar nekaj ur po končanem treningu. Nekateri se vsega tega še kako dobro zavedajo, pa vendarle trening nog izpuščajo. Se sprašujete, zakaj? Preprosto – trening nog je namreč najbolj naporen izmed vseh treningov, kar je tudi razlog, da spodbuja prej omenjene spremembe v telesu veliko bolj kot treningi drugih mišic.

TRENING NOG ZA RAZVOJ MIŠIC IN TRENING NOG ZA IZGUBO MAŠČOBE

Vadba za

Treninga nog za mišično maso in za izgubo maščobe bi morala biti enaka. Obremenitev mora biti dovolj velika, da spodbujamo nožne mišice k rasti (če želimo pridobiti mišično maso) oziroma k njihovemu vzdrževanju v času diete, ko je ohranitev mišične mase eden izmed pomembnejših dejavnikov uspešne izgube maščobe. Mišice namreč pomagajo izgubljati maščobo, saj so znane kot največji porabnik kalorij ne samo v času aktivnosti, temveč tudi v mirovanju. Dovolj velika obremenitev je teža, s katero lahko izvedemo od 8 do 15 ponovitev določene vaje. To pomeni, da je zadnja izvedena ponovitev resnično zadnja, ki smo jo še sposobni izvesti, seveda ob pogoju, da je izvedba pravilna. Če lahko izvedemo več kot 15 ponovitev, naslednjič težo povečamo, če pa omagamo, preden smo izvedli najmanj 8 ponovitev, težo zmanjšamo.

Noge imam že po naravi dovolj mišičaste, igram nogomet, kar je za noge čisto dovolj; če bom treniral noge, bodo še debelejše. To so ponavadi razlogi, ki jih slišim kot odgovor na svoje vprašanje, zakaj posamezniki v fitnesu ne trenirajo nožnih mišic. Avtor: Gašper Grom 8

POSTANI Fit

SEPTEMBER 2009

Ženske so velikokrat zaskrbljene, da bodo z intenzivno vadbo stegenske mišice prekomerno okrepile in s tem razširile obseg stegen. Verjemite, da je v času diete skoraj nemogoče pridobivati mišično maso. Če smo na dieti za izgubo telesne maščobe, to pomeni, da moramo zaužiti manj kalorij, kot jih porabimo, da bi pa pridobivali mišično maso, jih moramo zaužiti več. Tako je mišično maso v času diete težko celo vzdrževati. Da bi med dieto čim bolj pospešili presnovo, priporočam dva treninga za noge tedensko. Prvi trening naj bo intenzivnejši, kar pomeni, da izvedemo manj ponovitev, med drugim treningom pa izvedemo več ponovitev (od 20 do 30), odmori med serijami naj bodo krajši, lahko pa tudi vključimo več vaj. Namen prvega, intenzivnejšega treninga je spodbuditi obstoj mišične mase, z drugim treningom pa spodbujamo presnovo. Med obema treningoma si privoščimo vsaj nekaj dni odmora.


VADBA

NAJPOMEMBNEJŠE VAJE ZA NOŽNE MIŠICE OSNOVEN POČEP

Osnovna vaja kvadriceps (prednje stegenske mišice), mišice zadnjice in bokov Mišice, ki sodelujejo mišice spodnjega dela hrbta, mišice zadnjega dela nog Pravilen položaj: 1. V pripravljenem položaju stojte s stopali v širini ramen in obrnjenimi navzven za 20⁰ do 30⁰. 2. Upognite kolke in kolena, teža naj ostane nad gležnji, trup pa nagnite malce naprej.

Pravilna izvedba:

1. Začnite z rahlo pokrčenimi koleni in spustite telo, kolikor nizko lahko, pri čemer ohranite naraven lok v spodnjem delu hrbta. 2. Skrčite mišice zadnjice in zadnje stegenske mišice. 3. Počasi začnite iztegovati noge, pri tem pa ohranite svojo težo nad gležnji. 4. Vrnite se v začetni položaj, pri čemer ohranite pravilen položaj hrbtenice.

Pomembni nasveti v izogib običajnim težavam: • • • • •

Izogibajte se temu, da bi se vaše pete dvignile s tal. Ramena naj bodo poravnana s koleni in stopali. Ramena držite nazaj z naravnim lokom v spodnjem delu hrbta ter z glavo in vratom v nevtralnem položaju. Ne pozabite vdihniti med spustom (ekscentrični del giba) in izdihniti med dvigom (koncentrični del). Če v spodnjem delu hrbta občutite bolečino, uporabljajte manjšo obremenitev. Velikokrat je bolečina posledica slabo razvitih mišic hrbta in trebuha, če pa je bolečina posledica morebitne poškodbe, se vaji izognite.

POTISK Z NOGAMI Osnovna vaja kvadriceps Mišice, ki sodelujejo mišice zadnjega dela nog, mišice zadnjice

Pravilen položaj: 1. Stopala postavite na platformo malce širše od širine ramen. 2. Naslonjalo naj podpira mišice hrbta, vratu in zadnjice. 3. Kolki naj bodo upognjeni v kotu približno 45⁰. 4. Primite ročki ob straneh, če teh ni, se oprimite stranic sedeža.

Pravilna izvedba: 1. Skrčite kvadriceps (prednje stegenske mišice) in s stopali pritisnite ob platformo. 2. Iztegujte noge, dokler ne bodo zravnane, vendar kolena ne bodo popolnoma iztegnjena. 3. Počasi upogibajte kolena in noge vrnite v začetni položaj.

Pomembni nasveti v izogib običajnim težavam: • • • • • •

Napravo primerno prilagodite tako, da omogočite najboljši kot upogiba kolka. Ne pozabite vdihniti med spustom (ekscentrični del giba) in izdihniti med potiskom (koncentrični del). Pazite, da glave na tiščite v naslonjalo, zlasti med koncentričnim delom vaje. Ne dovolite, da gredo kolena preko prstov na nogah. Ko breme spuščate, naj kolena potujejo proti ramenom. Tako se izognete možni poškodbi reber, do katere lahko pride, če stegna in kolena potujejo proti prsnemu košu. Če v spodnji poziciji bremena ne morete potisniti navzgor, si lahko pomagate z rokami tako, da z dlanmi pritisnete na kolena. Če pritisk bremena prenesete na sredino stopal ali pete, bo moč večja, izolacija kvadricepsov pa manjša.

SEPTEMBER 2009

POSTANI Fit

9


VADBA

NAJPOMEMBNEJŠE VAJE ZA NOŽNE MIŠICE IZTEG KOLEN (nožna ekstenzija)

Osnovna vaja kvadriceps Mišice, ki sodelujejo / Pravilen položaj: 1. Na napravi sedite tako, da naslonjalo podpira vaš hrbet. 2. Stopala postavite pod spodnji valj tako, da se ta dotika sprednjega dela predela nad gležnji. 3. Kolenski sklep naj bo poravnan z osno točko (vzvodom) na napravi.

Pravilna izvedba: 1. Primite ročki ob straneh, če teh ni, se oprimite stranic sedeža. 2. Skrčite kvadriceps in ob tem iztegnite noge skoraj do popolnega iztega. 3. Počasi spustite noge nazaj v začetni položaj in ponovite.

Pomembni nasveti v izogib običajnim težavam: • • •

Na koncu koncentričnega dela giba kolenskega sklepa ne iztegnite popolnoma. Med celotnim gibom ohranite nevtralen položaj hrbtenice in ne dovolite, da glava pade naprej ali da močno pritiska ob naslonjalo. Ne pozabite vdihniti med spustom (ekscentrični del giba) in izdihniti med iztegom (koncentrični del).

UPOGIB KOLEN (nožni pregib sede) Pravilen položaj:

1. Usedite se na napravo za nožni pregib in prilagodite sedež tako, da bo kolenski sklep poravnan z osjo naprave. 2. Spodnja blazina naj bo na zadnji strani gležnjev. 3. Prilagodite zgornjo blazino tako, da je varno nameščena nad kvadricepsoma. 4. Stopala naj bodo v nevtralnem položaju.

Osnovna vaja mišice zadnjega dela nog Mišice, ki sodelujejo mišice zadnjice

Pravilna izvedba: 1. Skrčite zadnje stegenske mišice in pritegnite spodnja dela nog nazaj proti sedežu. 2. Poskrbite, da so stegna in kolki trdno ob sedalu. 3. Ko dosežete popolno amplitudo gibanja v koncentričnem delu, počasi spustite valj nazaj v začetni položaj in ponovite.

Pomembni nasveti v izogib običajnim težavam: • Kolenskega sklepa na vrhu giba ne iztegnite močno. • Ne pozabite vdihniti med spustom (ekscentrični del giba) in izdihniti med upogibom (koncentrični del).

PRIMER TRENINGA NOŽNIH MIŠIC: Osnoven počep ali potisk z nogami: 2 ogrevalni seriji s polovično obremenitvijo delovne serije: 15 ponovitev 4 delovne serije: 8-12 ponovitev Izteg kolen: 1 ogrevalna serija s polovično obremenitvijo delovne serije: 15 ponovitev 4 delovne serije: 8-12 ponovitev Upogib kolen: 2 ogrevalni seriji s polovično obremenitvijo delovne serije: 15 ponovitev 4 delovne serije: 8-12 ponovitev

10

POSTANI Fit

SEPTEMBER 2009

Seveda obstaja veliko vaj za noge. Omenil sem le osnovne, ki so tudi najučinkovitejše. Vaje je priporočljivo občasno spreminjati, saj se telo zelo hitro privadi na določeno vajo, kljub temu pa vam priporočam, da naj bo počep osnova vsakega treninga. Če želite izvedeti več o posameznih vajah in si ogledati pravilno izvedbo, obiščite www.maxximum.si, kjer si lahko poleg opisov izvedbe ogledate tudi video prikaz vaj.


VADBA

Nasveti za nakup

Motor mora imeti najmanj dve konjski moči, pri tem pa je pomembno, da velja ta podatek za kontinuirano obremenitev, ne za največjo moč;

n tekalno površino:

Katera kardio vadba je najbolj priljubljena? Po raznih raziskavah je to tek, in sicer na tekalni stezi. Avtor: Gregor Zupan

boljše tekalne steze imajo tekalni trak narejen iz dveh plasti, kar zagotavlja daljšo življenjsko dobo in manj servisiranja. Na desko pod trakom je namreč nanesen vosek, zato maziva ni treba še ročno nanašati. Takšna tekalna površina lahko zagotavlja tudi Izsledki raziskav sploh niso tako do 40 tisoč pretečenih kilometrov presenetljivi, saj s tekom dosežemo brez servisiranja (takšne so na primer zelo dobre rezultate pri izgubi tekalne steze Matrix); odvečnih kilogramov in povečanju kondicije, hoja oziroma tek pa je n konstrukcijo ogrodja: najosnovnejša človekova oblika konstrukcija ogrodja tekalne steze gibanja. mora biti dovolj močna, da je pri teku stabilna in se ne premika. Ročaji Dandanes se na trgu predstavlja ve- morajo biti narejeni tako, da dajejo liko proizvajalcev tekalnih stez, ki dovolj opore in so prijetni na dotik; ponujajo množico proizvodov. Izmed teh pa moramo izbrati primernega za n programe vadbe: nas. Pri izbiri tekalne steze je treba izberite tekalno stezo, ki ima veliko upoštevati več dejavnikov: izbiro prednastavljenih programov, saj se boste s tem izognili dolgočasenju pri vadbi. Zelo pomembno je še, da n ceno: velja pravilo Kolikor damo, toliko ima vgrajene merilce srčnega utripa dobimo! Kljub dobri ceni in in sprejemnik za prsni merilec utripa, priznanemu proizvajalcu se je treba saj lahko s ciljnim srčnim utripom prepričati o kakovosti izdelave steze, zelo povečate učinkovitost vadbe; saj velikokrat ne ponujajo tega, kar je obljubljeno; n zabavo: tekalne steze višjega cenovnega razreda imajo vgrajen priklop za n uporabnika: veliko cenejših tekalnih stez iPod, USB-ključek idr. Nekatere imajo ne omogoča uporabe težjim tudi zaslon, na katerem je mogoče uporabnikom, saj je največja teža spremljati televizijski program, uporabnika velikokrat omejena na predvajati filme z iPoda ali USB100 kg telesne teže. Pri preseganju ključa. te omejitve kupec izgubi garancijo, poveča pa se tudi obremenitev telesa, Kljub upoštevanju vseh tehničnih saj so blažilci narejeni za določeno lastnosti pa je še vedno zelo pomembtežo uporabnika. S tem se povečuje na subjektivna ocena tekalne steze. možnost poškodb in obrabe sklepov! Priporočljivo je, da pred nakupom Posredno je omejena tudi višina najmanj pet minut tečete na modelih, uporabnika, saj se večji uporabniki med katerimi se odločate, in tako počutijo utesnjeno na tekalnih stezah presodite, na kateri tekalni stezi se najbolje počutite in katera vam je ne z ožjim in krajšim trakom; nazadnje tudi najbolj všeč.

n motor:

tekalna steza naj ima čim močnejši motor, saj je ta najbolj obremenjen.

Prijeten tek! SEPTEMBER 2009

POSTANI Fit

11


VADBA

Osebno trenerstvo

 svetovanje pri sestavi jedilnika,  daje razlog za redno obiskovanje fitnesa,  sledenje napredku vadečega.

KAKO JE VIDETI OSEBNI TRENING V FITNESIH CREARE? Vsak trening je dolg približno eno uro. Prva ura je posvečena določitvi fizične pripravljenosti, telesnim meritvam in zdravstveni zgodovini ter določitvi ciljem osebnega treninga. Bodite pripravljeni na meritve telesne teže, telesne maščobe in na posebna vprašanja glede vaših ciljev. Naslednje ure pa boste preživeli na kardio napravah in napravah za moč. V fitnesih Creare vas osebni trener usmerja tudi v pravilno izbiro skupinske vadbe (aerobika, pilates, cycling itd.), ki doda dinamiko vašim osebnim treningom.

Oglasno sporočilo

NA KAJ MORAMO PAZITI PRI IZBIRI OSEBNEGA TRENERJA?

Če želite izgubiti odvečne kilograme, izboljšati počutje oziroma povečati mišično maso, je lahko najem osebnega trenerja korak v pravo smer. Dober osebni trener vadbo prilagodi tako, da v čim krajšem času dosežete želene cilje.

KDO JE OSEBNI TRENER?

 Izobrazba: osebni trener mora imeti ustrezno izobrazbo! Ni nujno, da ima diplomo Fakultete za šport, mora pa imeti ustrezno licenco, saj lahko le tako zagotovi učinkovit trening.  Izkušnje: preverite, da ima vaš osebni trener ustrezne izkušnje. Na primer: če ste kolesar, verjetno želite, da ima izkušnje s tega področja!  Posebna znanja: pri rehabilitaciji po poškodbah, posebnih zdravstvenih stanjih je še posebno pomembno, da je osebni trener izobražen na teh področjih in da deluje v skladu s priporočili vašega zdravnika.  Dober poslušalec: dober trener vas bo dobro poslušal in prilagodil treninge vašim željam.  Pozor: osebni trener se mora med uro treninga posvečati samo vam! V fitnesih Creare vam ob najemu osebnega trenerja nudimo:  svetovanje o uravnoteženem načinu prehranjevanja in sestavo prehranskega priporočila,  beljakovinski napitek po vsakem treningu,  sprotno merjenje, testiranje in analizo napredka,  popust na športno prehrano v času programa,  enomesečno ali trimesečno neomejeno karto za fitnes in skupinske vadbe.

Osebni trener mora imeti ustrezen certifikat, ki dokazuje njegovo strokovno usposobljenost. Njegova naloga je prepoznati vašo fizično pripravljenost, na podlagi tega pa vam sestavi načrt vadbe in vas motivira. Trener vas mora spodbujati, da trenirate na višji ravni, kot bi bili sposobni sami. Delo z osebnim trenerjem še omogoča:  vodenje po najkrajši možni poti do želenega uspeha,  izobraževanje o pravilni izvedbi vaj za moč in pravilni uporabi kardio naprav, Odločite se pravilno, trenirajte z nami!

12

POSTANI Fit

SEPTEMBER 2009


VADBA

Že dolgo je znano, da telesna aktivnost deluje preventivno na srčne bolezni, novejši podatki pa kažejo, da lahko tudi podaljša življenjsko dobo, pomaga ohranjati funkcionalno neodvisnost starejših ljudi in s tem izboljša kakovost življenja. V starosti se telesna aktivnost običajno zelo zmanjša, hkrati pa se okrepijo težave in bolezni, ki jih je mogoče omiliti ali preprečiti ravno z vadbo. Običajno je tudi povečano jemanje zdravil, ki pa imajo praviloma negativne stranske učinke. Ustrezno načrtovana vadba je eno redkih »zdravil«, ki učinkuje brez stranskih učinkov.

Številni koristni učinki

Vadba za moč pri

Vadba za moč ima številne koristne učinke, ki so pomembni za starejše ljudi, seveda pa tudi za vse druge. Je najučinkovitejša izmed vseh oblik vadbe za boj proti osteoporozi. Izboljša tudi aktivno gibljivost, ravnotežje, pomaga zmanjšati simptome različnih kroničnih bolezni, kot so artritis, depresija, diabetes tipa 2, bolezni srca, parkinsonova bolezen in druge degenerativne živčne bolezni, ter težave po kapi, zmanjša tudi motnje spanja in hranjenja. V povezavi z vadbo ravnotežja zmanjša verjetnost padcev, prispeva pa tudi k večji samozavesti in boljši samopodobi. Pomemben vidik vadbe za moč v starosti je tudi anabolni hormonski odziv, saj je to edina oblika vadbe, ki ga spodbudi, čeprav je manjši kot pri mlajših osebah. Pomemben je zlasti odziv rastnega hormona, ki je povezan z rastjo in obnovo raznih tkiv.

Z redno in načrtno telesno (gibalno) dejavnostjo je mogoče tudi v starosti precej izboljšati gibalne sposobnosti in s tem pomembno izboljšati kakovost življenja. Avtor: dr. Vojko Strojnik, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport 14

POSTANI Fit

SEPTEMBER 2009

Koristni dejavniki mišične mase Mišice imajo poleg skrbi za gibanje še vrsto drugih pomembnih funkcij, kot so nadzor telesne temperature, hidriranosti in uravnavanje krvnega


VADBA

sladkorja. Pri odraslem moškem zajema delež mišične dva dejavnika: izbira vaj in telesna obremenitev. Z mase približno 40 odstotkov celotne telesne mase (pri vajami določimo mišice, ki jih želimo okrepiti, z obreženskah približno dve tretjini te vrednosti). menitvami pa vrsto spremembe. Mišica je glavni organ za ustvarjanje toplote. Ker se mišična masa v starosti zmanjša, je uravnavanje temperature v starosti poslabšano (na to vplivajo še drugi dejavniki). Mišice so tudi pomemben zbiralnik vode. To je pomembno zlasti pri znojenju, ko telo izgublja vodo (predvsem na račun krvnega volumna), zato ljudje z malo mišične mase hitreje dehidrirajo.

Za ohranjanje (pri manj aktivnih starejših ljudeh lahko tudi povečanje) mišične mase se uporabljajo t. i. metode ponovljenih submaksimalnih mišičnih naprezanj. Gre za delo z bremeni med 60 in 80 odstotki največjega bremena, ki so ga vadeči sposobni dvigniti, in pri katerem se izvede največje možno število ponovitev vaje (običajno med 8 in 16) v eni seriji. Ponovitve v seriji se izvajajo tekoče (1 sekunda za krajšanje in 2 sekundi za raztezanAktivne mišice so največji porabniki krvnega sladko- je mišice, brez sunkov) in brez odmora za mišico. rja. Pomanjkanje aktivnosti lahko prispeva k razvoju diabetesa tipa 2, z vadbo pa je mogoče njegove učinke Običajno se izvede zaporedoma 3 serije z 1- do 2-minutzmanjšati. nim odmorom med serijami. Takšna vadba je zelo zahtevna, saj je utrujenost pri zadnjih ponovitvah v seriji zelo velika. Vadba za mišično maso mora biti izvedena za isto mišično skupino dvakrat na teden. Pred Ohranjanje življenjske moči vadbo se je treba primerno ogreti, po vadbi pa sprostiti. Moč se skozi življenjska obdobja spreminja. Z odraščanjem se povečuje, v dvajsetih letih starosti pa Pri izbiri vaj je glavni poudarek na stabilizaciji ledvendoseže največjo raven. Nato ostaja na visoki ravni do 50. ega dela in medenice ter iztegovalk nog. Naslednji sklop leta, ko začne postopno padati. Padanje je pospešeno in vključuje skočni sklep s stopalom in ramenski obroč. postane močnejše po 65. letu, še bolj očitno pa po 85. Prvi del je namenjen pokončni drži kot izhodišču za vse druge aktivnosti, drugi del pa je povezan z letu. ravnotežjem. Vaje za glavne mišične skupine lahko izDo 50. leta starosti normalno aktivni ljudje praviloma beremo tako, da vključujejo tudi druge (manjše) mišične ne občutijo posebnih težav pri gibanju zaradi pomanj- skupine (na primer upogibalke prstov). kanja moči. V pozni starosti pa to postane temelj gibanja. Zmanjšanje mišične moči v starosti je povezano predvsem z nazadovanjem živčnega sistema. Zmanjša Počasi in vztrajno se sposobnost mišične aktivacije, hkrati pa se prekinjajo povezave med živčnimi in mišičnimi celicami, ki Pri vadbi za moč (in pri drugih vadbah) so pomembne povzročajo pospešeno zmanjševanje mišične mase. postopnost, rednost in dolgotrajnost. Kratkoročnih uspehov ni; za spremembe je potreben čas. Na začetku so To odmiranje je večje pri hitrih mišičnih celicah, zato obremenitve majhne in vključujejo učenje izvajanja vaj. je še posebej prizadeta eksplozivna moč, ki pa je v vi- Ko so vaje usvojene, se začne stopnjevanje obremenitve. soki starosti najbolj povezana s sposobnostjo izvajanja Zdravi odrasli ljudje običajno potrebujejo 3–4 tedne, gibanja in z ravnotežjem. Zato je ohranjanje moči v da dosežejo zgoraj opisane obremenitve, nato pa traja pozni starosti eden od glavnih ciljev vadbe. Sod- najmanj 3 mesece, da se začnejo kazati učinki vadbe v obne strategije vseživljenjske vadbe priporočajo v mla- obliki povečanja mišične mase (in vezivnega tkiva). Pri dosti večji poudarek na razvoju vzdržljivosti (srčno- starostnikih je stopnjevanje nekoliko počasnejše. žilnega sistema), v starosti pa večji poudarek na vadbi za moč (živčno-mišičnega sistema), zlasti na ohranjanju mišične mase. Vadba za moč je varna

Po moč v – fitnes Vadbo za mišično maso je mogoče najučinkoviteje izvesti z vadbo v fitnesu. Čeprav se morda sliši nenavadno, temelji vadba za moč pri starejših ljudeh na povsem istih načelih kot pri športnikih. Pri vadbi sta pomembna

Moč se skozi življenjska obdobja spreminja. Z odraščanjem se povečuje, v dvajsetih letih starosti pa doseže največjo raven. Nato ostaja na visoki ravni do 50. leta, ko začne postopno padati. Padanje je pospešeno in postane močnejše po 65. letu, še bolj očitno pa po 85. letu.

Vadba za moč je varna vadba tudi za starejše osebe ob pogoju, da se pravilno izvaja. Vadbo se odsvetuje tistim, ki trpijo zaradi povečanega krvnega pritiska 3. stopnje, imajo močno izražene srčne bolezni, akutna bolezenska stanja ali so poškodovani. Pred vadbo se je treba posvetovati z zdravnikom, vadbo pa je najbolje izvajati pod nadzorom strokovnjaka. SEPTEMBER 2009

POSTANI Fit

15


PREHRANA

Poskrbimo za

Tako kot se nam že od rojstva naprej začnejo oblikovati osebnostne lastnosti, se že v rani mladosti začnemo navajati na določen režim prehrane. V povprečju so otroci oziroma mladostniki bolj ali manj prisiljeni uživati prehrano, ki jo imajo na voljo v vrtcih, šolah in domači kuhinji svojih staršev. Avtorica: Staša Grom In takšna hrana je pogostokrat vse prej kot zdrava. V mladosti pridobljene navade praviloma postanejo stalnica za vse življenje in šele, ko nas začnejo pestiti najrazličnejše zdravstvene težave ali prekomerna telesna teža, pomislimo, da vzrok tiči v nezdravem prehranjevanju. Raziskave kažejo, da skoraj polovica ljudi ne uživa zajtrka, veliko se jih vse do kosila zadovolji le s skodelico kave, zvečer pa zaužijejo preobilno večerjo. Vmesni obroki so sestavljeni iz neprimernih – »praznih« živil, ki ne zagotavljajo vseh pomembnih hranil, hkrati pa zaradi prevelike vsebnosti kalorij vodijo do težav s prekomerno telesno težo. Obroki največkrat vsebujejo veliko sladkorja, nezdravih maščob in soli. Če k temu dodamo še prekomerno uživanje alkohola in kajenje, dobimo kombinacijo, ki lahko vodi do najrazličnejših obolenj, kot so debelost, srčno-žilne bolezni in rak.

16

POSTANI Fit

SEPTEMBER 2009

Kaj je zdrava prehrana? Če bi prijatelje in znance povprašali, kaj jim pomeni zdrava prehrana, bi najbrž dobili različne odgovore. Nekateri prisegajo na prehrano brez mesa, drugi uživajo samo organsko pridelano hrano, tretji pa na svoj jedilnik uvrščajo le presno sadje, zelenjavo, semena in oreške. V današnjem času težko dokončno trdimo, kaj je zdravo in kaj ne. Vsakdo ima po svoje prav, saj obstajajo argumenti za in proti posameznim načinom prehranjevanja, velikokrat pa nam – navadnim smrtnikom – dejanske informacije o (ne)zdravosti živil žal niso dostopne. Če odmislimo specifične načine prehranjevanja, bomo zelo veliko storili že, če bomo upoštevali ta temeljna načela uravnoteženega načina prehranjevanja: n izbirajmo raznovrstna polnovredna živila, n pripravljajmo jih na zdrav način, n hrano uživajmo v zmernih količinah, n obroke enakomerno razporedimo čez ves dan.


PREHRANA Kako v restavraciji? Nakupovalni voziček Pri nakupovanju hrane bodite pozorni na to, da izbirate čim bolj naravna in nepredelana živila. Takšna hrana ima ohranjenih več hranilnih in balastnih snovi ter rudnin, je bolj nasitna in večinoma ne vsebuje dodanega sladkorja, transmaščob in podobno.

Z zrezkom ali ribo na žaru in solato z olivnim oljem ali e dušeno zelenjavo ne moret zgrešiti. Če ste ljubitelj testenin, izberite take z nemastno omako.

Dobra izbira:

Slaba izbira:

polnozrnati kosmiči s suhim sadjem in nepraženimi oreški brez dodanega sladkorja piščančja šunka tuna v lastnem soku ali v deviškem olivnem olju posneti mlečni izdelki** nepredelana rastlinska olja kokosovo maslo vlakninasta zelenjava (brokoli, zelje, stročji fižol) voda, nesladkan čaj

hrustljavi kosmiči z dodatki, kot so čokolada, med in bananin čips* hrenovke, salame tuna v rafiniranem olju polnomastni mlečni izdelki rafinirana rastlinska olja margarina škrobnata zelenjava (krompir, rdeča pesa, koruza) sokovi, sadni sirupi in gazirani napitki

* Vsebujejo veliko sladkorja. ** Posneti izdelki velikokrat vsebujejo veliko več sladkorja od njihove polnomastne različice, zato pri nakupu skrbno preverite sestavo izdelka.

obrokov. Tri glavne obroke (zajtrk, kosilo in večerjo) dopolnite z dvema lažjima malicama. Poskusite upoštevat rek: Zajtrkuj kot kralj, kósi kot kmet, večerjaj kot berač. Seveda večerje nikar ne izpuščajte, poskrbite pa, da bo lahka in ustrezno majhna.

Človeški organizem potrebuje za pravilno delovanje vse hranilne snovi, zato ne posegajte le po eni vrsti hrane, temveč kombinirajte živila, ki so vir vseh treh makrohranil (beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob) in ki vsebujejo dovolj vlaknin, vitaminov in rudnin. Pri izbiri živil vam je lahko v pomoč preglednica priporočenih živil:

Ne mečite vseh maščob v isti koš

Živila, ki so vir BELJAKOVIN pusto meso, ribe in morski sadeži posneti mlečni izdelki jajca in sojini izdelki beljakovinski napitki

Živila, ki so vir OGLJIKOVIH HIDRATOV nepredelani kosmiči in kaše polnozrnati riž in testenine vlakninasta zelenjava polnozrnati kruh

Živila, ki so vir MAŠČOB nerafinirana olja, predvsem olivno ribje olje (npr. kapsule Fit Omega 3) nepraženi oreški olive, avokado

in ocvrete v olju ali ga na debelo obložite s slanino in sirom. Prav tako so lahko kosmiči ali posneta skuta prava kalorična bomba, če jih obilno sladkate ali prelijete z medom. Način, kako živilo pripravite, je torej odločilen za kakovost obroka na vašem krožniku.

Nepogrešljiva pripomočka za zdravo pripravo hrane sta ponev s premazom proti prijemanju in lonec z vstavkom, ki omogoča kuhanje na pari. Priporočljiva je tudi uporaba kuhinjske tehtnice, saj lahko v nasprotnem primeru hitro zaužijete več kalorij, kot bi želeli. Tudi z zdravo in t. i. dietno hrano se lahko zredite, če je zaužijete preveč. Priprava hrane Poleg tega prevelike količine zaužite hrane obremenjujejo Še tako pust zrezek se bo spremenil prebavni trakt, povzročajo občutek napihnjenosti in v nezdravo, težko prebavljivo in nenazadnje povzročijo kopičenje odvečnih kilogramov. visokokalorično jed, če ga panirate Dnevno je najbolje zaužiti čim več ustrezno velikih

Če je še pred nekaj leti veljalo, da so maščobe glavni krivec za vse zdravstvene tegobe tega sveta, so raziskovalci to prepričanje v zadnjem času več kot prepričljivo ovrgli. Živila, bogata z nepredelanimi rastlinskimi maščobami, so ne samo nesporen, ampak tudi zelo priporočljiv sestavni del zdravega in uravnoteženega prehranjevanja. V nasprotju s tem se poskusite izogniti škodljivim transmaščobam in večjim količinam nasičenih maščob. Čeprav so nerafinirane rastlinske maščobe zelo zdrave, niso odporne na visoke temperature, zato se, medtem ko jih segrevamo, iz njih tvorijo škodljive snovi, kot so npr. transmaščobe. Izjema je kokosovo maslo, ki je zaradi svoje odpornosti na visoke temperature odlična izbira za peko mesa, rib, zelenjave, jajc, palačink ipd. Je brez vonja in okusa in že majhen košček zadostuje za celotno ponev. SEPTEMBER 2009

POSTANI Fit

17


PREHRANA

Zdrava prehrana je ključ do dobrega počutja Uravnotežena prehrana vključuje živila, ki zagotavljajo vsa pomembna hranila, potrebna za delovanje človeškega organizma. In čeprav se nekateri ne bodo strinjali, je lahko zdrava prehrana zelo okusna. Ko se boste navadili uživati hrano brez odvečnih dodatkov, kot so sladkor, nezdrave maščobe in ojačevalci okusov, boste uvideli tudi sami, da ne more nič nadomestiti svežih, naravnih in na zdrav način pripravljenih jedi. Pri pripravi jedi uporabljajte zelišča in začimbe, s katerimi obogatite okus brez dodatnih kalorij. Meso lahko marinirate z limoninim sokom, kisom, vinom ali gorčico. Če ste ljubitelj omak, za pripravo uporabite zelenjavo in začimbe. Videli boste, da je mogoče pripraviti zelo okusne jedi tudi brez dodajanja moke in olja.

Zelenjava in vlaknine Zelenjava je bogat vir vitaminov, rudnin in antioksidantov ter skoraj v celoti brez sladkorja. Prav to je razlog, da se njeno uživanje v času diete za izgubo odvečne telesne maščobe priporoča veliko bolj kot sadje, ki vsebuje precej sladkorja (fruktoze). Zelenjava vsebuje tudi veliko vlaknin, ki so nujno potrebne za zdravo črevesje in redno prebavo.

Žalostno, a Različne vrste zelenjave se razlikujejo resnično! po svoji sestavi. Tako imajo gomoljnice Čeprav sta ocvrt krompirček in krompirjev čips le krompir, obdelan na določen (nikakor ne zdrav) način, ju seveda ne gre šteti med zelenjavo. V ZDA zajemata kar četrtino zaužite »zelenjave« pri povprečnem ameriškem otroku. Ne sledite temu zgledu še vi.

18

POSTANI Fit

veliko škroba in skoraj nič vlaknin, stročnice pa – poleg večjega deleža ogljikovih hidratov – vsebujejo precejšen delež beljakovin. Skrivnost dobre zelenjave je v tem, da ni preveč toplotno obdelana, z drugimi besedami – ne smete je razkuhati. Biti mora živahnih barv, hrustljava in slastna na pogled. Veliko bolj kot kuhanje se priporoča dušenje, saj boste s tem ohranili več vitaminov. Če imate raje svežo zelenjavo, jo začinite z olivnim ali drugim nerafiniranim oljem.

Pri pripravi hrane uporabljajte čim manj nepotrebnih dodatkov. Ognite se cvrtju, prekomernemu kuhanju, prevelikim količinam sladkorja, soli in maščobe ter dajte poudarek živilom, kot so pusto meso, polnozrnati izdelki, zelenjava in nepredelana rastlinska olja. Uživajte zmerne količine in se ne prenajedajte. Občasno pa si le privoščite svojo najljubšo jed, čeprav vsebuje porazno kombinacijo sladkorja, bele moke in škodljivih maščob. Morda vam celo ne bo več tako zelo všeč, kot vam je bila včasih. Izdelek Top Fibre vsebuje topne in netopne vlaknine, pridobljene iz najkakovostnejših virov, kot so laneno seme, ingver, sončnična semena, origano, cimet, pomarančna in limonina lupina.

Na voljo so v treh okusih: cimet in vanilija, ki se odlično podata k jogurtom, mlečnim napitkom in mueslijem, ter vlaknine v nevtralnem okusu, ki jih lahko dodamo tudi k mesnim jedem in solatam.

S sodobno prehrano potrebe telesa po vlakninah in antioksidantih težko zadovoljimo, zato jih je priporočljivo dodajati v obliki prehranskih dopolnil.

Izdelek Antioxidants Mix vsebuje izjemno kombinacijo močnih antioksidantov, izmed katerih lahko še posebej izpostavimo piknogenol, resveratrol in zeleni čaj. Nepogrešljivo dopolnilo za boljšo kakovost življenja!

Za konec vam ponujamo primer uravnoteženega jedilnika: Zajtrk: Malica: Kosilo: Malica: Večerja:

skuta s sadjem, ovsenimi kosmiči in lešniki ali jajca z rezino polnozrnatega kruha sadje in navaden jogurt goveji zrezek na žaru, riž z zelenjavo ali špageti z zelenjavno omako in piščančjimi koščki rezina polnozrnatega kruha, obložena s piščančjo šunko in zelenjavo solata s tuno in jogurtovim prelivom ali riba na žaru, dušena blitva

SEPTEMBER 2009


SEPTEMBER 2009

POSTANI Fit

19


PREHRANA

pri vzdržljivostnih športih

Med športniki in rekreativci, ki se ukvarjajo s kolesarjenjem, tekom in drugimi vzdržljivostnimi aktivnostmi, je v preteklosti veljajo prepričanje, da so v njihovi prehrani pomembni le ogljikovi hidrati. Avtor: Gašper Grom

Tako je večina športnikov pred vadbo, med njo in po njej uživala velike količine živil z visoko koncentracijo sladkorjev. Naši dedki so uživali žlice sladkorja z malinovim sirupom, da so imeli med treningi in tekmami dovolj energije, pozneje pa so se začeli pojavljati najrazličnejši ogljikohidratni energijski napitki. V zadnjih letih pa je prišlo na tem področju do precejšnjih sprememb. Vedno več športnikov ugotavlja, da so bile beljakovine zapostavljeno hranilo, čeprav so v resnici pomemben vir energije med aktivnostjo in nezanemarljiv dejavnik hitrejše regeneracije po končani aktivnosti.

20

POSTANI Fit

SEPTEMBER 2009


PREHRANA

Viri energije

z drugimi aminokislin porabijo neposredno za energijo. Zelo dobra izbira je napitek Accelerade, ki vsa ta Naše telo med aktivnostjo koristi različne vire en- hranila vsebuje v idealnem razmerju. ergije. Če gre za dolgotrajnejšo aktivnost, so glavni vir energije ogljikovi hidrati in maščobe. Daljša in manj intenzivna kot je aktivnost, večji delež kalorij se pora- Pomen beljakovin po vadbi blja iz maščobe, in obratno. Čeprav do nedavnega uživanju beljakovin med vadbo Vendar telo ne uporablja le teh dveh energijskih virov. nismo pripisovali pomembnejše vloge, je že nekaj časa Pri dlje trajajoči aktivnosti lahko beljakovine zajemajo splošno znano, da so beljakovine po končani aktivnosti od 5 do 10 odstotkov skupne porabe kalorij, kar je nujno hranilo za regeneracijo. Beljakovine so namreč odvisno predvsem od izpraznjenosti zalog glikogena gradnik mišičnega tkiva, zato obrok iz beljakovin in v mišicah in jetrih (zalog ogljikovih hidratov v telesu). ogljikovih hidratov po vadbi omogoča hitrejšo regenTa, na prvi pogled dokaj nizek delež porabe je verjetno eracijo. Mišice se v času naporne aktivnosti razgrajurazlog, da so bile beljakovine v preteklosti v prehrani jejo, po končani aktivnosti pa sledita regeneracija in vzdržljivostnih športnikov zapostavljene. A izkazalo prilagoditev na stres, ki ga je v obliki mikropoškodb se je, da je vloga beljakovin v prehrani vzdržljivostnega povzročila aktivnost. Hitreje in kakovostneje nahranšportnika precej pomembnejša. imo mišice, hitreje in celoviteje se regenerirajo.

Pomembnost beljakovin med vadbo Kaj se zgodi, če namesto ogljikohidratnega napitka z dodanimi rudninami, ki ga uporabljajo skoraj vsi aktivni športniki, med vadbo zaužijemo tudi nekaj beljakovin? Študije kažejo, da že majhna količina beljakovin poveča njihovo porabo (oksidacijo) za energijo, zaradi česar telo varčuje z ogljikovimi hidrati – najpomembnejšim virom energije pri dolgotrajnih aktivnostih. Poleg tega so študije pokazale manjšo razgradnjo telesnih beljakovin (mišic, krvničk) med aktivnostjo, zaradi česar je bila regeneracija po aktivnosti veliko hitrejša. Če med treningom uživamo tako ogljikove hidrate kot beljakovine, bomo med aktivnostjo dosegli večjo zmogljivost, kot če uživamo le ogljikove hidrate. Poleg tega pospešimo regeneracijo po treningu zaradi manjše razgradnje telesnih beljakovin med aktivnostjo. Idealno razmerje med ogljikovimi hidrati in beljakovinami med vadbo naj bi bilo 4 : 1 v prid ogljikovim hidratom. Tak napitek si lahko pripravimo sami z mešanjem ogljikohidratnih virov (maltodekstrin, Vitargo®, različne mešanice ogljikovih hidratov) in sirotkinih beljakovin (whey) v prahu. Sirotkine beljakovine so najboljši vir beljakovin, saj zelo hitro prehajajo v kri in imajo visoko vsebnost BCAA (3 aminokisline z razvejano verižno zgradbo; levcin, valin in izolevcin). Nekateri športniki k takemu napitku dodajajo še aminokisline BCAA. BCAA so najpomembnejše aminokisline med aktivnostjo, saj jih lahko mišice v nasprotju

Če med treningom uživamo tako ogljikove hidrate kot beljakovine, bomo med aktivnostjo dosegli večjo zmogljivost, kot če uživamo le ogljikove hidrate.

Če želimo hitro regeneracijo, moramo zagotoviti hranila v optimalnih razmerjih čim hitreje po vadbi. Kot kažejo študije, je najučinkovitejša kombinacija ogljikovih hidratov in sirotkinih (whey) beljakovin v razmerju 3 : 1. Ta kombinacija se je poleg že omenjenih razlogov kot boljša izkazala tudi zaradi večjega vpliva na hormon inzulin, ki omogoča hitrejši prehod hranil v mišične celice. Tako je hitrejša obnova celic, s tem pa tudi mišična regeneracija in prilagoditev na nove napore. Ta napitek si lahko pripravimo sami s kombiniranjem ogljikovih hidratov in sirotkinih beljakovin v razmerju 3 : 1. Kot najboljši vir ogljikovih hidratov se je po nekaterih študijah obnesla patentirana formula, ki jo najdemo v izdelku Vitargo®. Dobra izbira so tudi beljakovinsko-hidratni napitki, ki vsebujejo ogljikove hidrate in beljakovine v podobnem razmerju (Maxim Recovery Drink, Pacific Health R4 ali QNT Delicious Mass Whey).

ZA KONEC Vzdržljivostni športniki in rekreativci ne bi smeli zanemariti pomembnosti beljakovin tako med aktivnostjo kot po njenem koncu. Beljakovine, ki jih med aktivnostjo zaužijemo v kombinaciji z ogljikovimi hidrati, nam dlje zagotavljajo energijo in zmanjšujejo razgradnjo telesnih beljakovin. Telesne beljakovine (mišice) se med aktivnostjo razgrajujejo zaradi vadbe (ki za telo pomeni neke vrste stres), zato beljakovinski dodatek po aktivnosti pospeši regeneracijo telesa in mišic ter hitrejšo prilagoditev mišic na nove napore.

SEPTEMBER 2009

POSTANI Fit

21


PREHRANA

z osličevim filejem

Dober tek!

Okusna, lahka in nasitna! PRIPRAVA

Avtorica: Metka Švagelj

SESTAVINE ZA (2 OSEBI): 2 velika pora; 1 strok česna; sol, poper, česen v prahu; pol čajne žličke sesekljanega svežega ingverja; 100 g skute; 200 g osliča; polovica juhe v kocki; kokosovo maslo; 3 dl vode.

1.

2. 3. 4.

Večjo posodo premažemo s koščkom kokosovega masla ter previdno prepražimo sesekljan strok česna in ingver. Dodamo na tanke obročke narezan por, posolimo in dušimo. Ko se por zmehča, zalijemo z vročo vodo (količino vode lahko prilagodimo temu, kako gosto juho želimo) in dodamo polovico juhe v kocki. Kuhamo še 5 minut. Juho odstavimo in počakamo, da se malce ohladi. Medtem v telfonski ponvi, ki jo lahko predhodno namažemo s koščkom kokosovega masla, spečemo osličeve fileje. Dodamo sol in česen v prahu. Ohlajeni juhi dodamo skuto (lahko pasirano ali nepasirano) in poper ter s paličnim mešalnikom zmiksamo v kremasto juho. Vsakemu krožniku juhe dodamo še file osliča in okrasimo s peteršiljem.

Sestava (za 1 osebo): Energijska vrednost: Beljakovine: Ogljikovi hidrati: Maščobe:

24

POSTANI Fit

SEPTEMBER 2009

210 kcal 28 g 13 g 5g


PREHRANA

Korenčkove polpetke Vam je dovolj »navadnih« zelenjavnih prilog? Poskusite korenčkove polpetke! Odlično se priležejo kot priloga h glavnim jedem ali kot zdrav prigrizek med obroki. Avtorica: Metka Švagelj

SESTAVINE (za 8 polpetk): 2 srednje velika korenčka; 1 žlička sesekljanega svežega peteršilja; 50 g skute; 60 g mehkih ovsenih kosmičev; sol, poper, kari (po želji).

PRIPRAVA 1.

Naribano korenje kratek čas dušimo v malo vode.

2.

V posodi zmiksamo dušeno korenje, skuto, 40 gramov ovsenih kosmičev in začimbe.

3.

Z vlažnimi rokami oblikujemo iz mase 8 majhnih polpetk in jih povaljamo v preostanek ovsenih kosmičev. Polpetke lahko položimo na pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo v pečici 15 minut na 180 stopinj C, lahko pa tudi na teflonski ponvi, in sicer na vsaki strani po 3 minute.

Sestava (za 1 polpetko): 41 kcal 2,2 g 6,7 g 0,5 g

Energijska vrednost Beljakovine Ogljikovi hidrati Maščobe

Dober tek!

SEPTEMBER 2009

POSTANI Fit

25


PREHRANSKI DODATKI

vsestranske aminokisline Če se aktivno ukvarjate s športom, ste gotovo slišali za BCAA. Gre za tri aminokisline z razvejano verižno zgradbo: L-levcin, L-izolevcin in L-valin, ki spadajo med esencialne aminokisline. Telo jih ne more proizvesti samo, zato jih moramo zaužiti s hrano, saj so nujno potrebne za delovanje našega organizma. Avtorja: Sandi Reher, Gašper Grom 26

POSTANI Fit

SEPTEMBER 2009

V to skupino se poleg BCAA uvrščajo še aminokisline L-metionin, L-lizin, L-treonin, L-fenilalanin in L-triptofan. Neesencialne aminokisline pa lahko telo proizvede samo.

Kako nam BCAA lahko koristijo L-levcin je najbolj anabolična aminokislina v skupini BCAA ter verjetno najmočnejši naravni anabolik (spodbuja rast in regeneracijo mišic) in katabolik (preprečuje razgradnjo mišičnega tkiva med aktivnostjo). Skrbi za uravnavanje krvnega sladkorja, rast in obnovo celic, mišičnega tkiva, kože in kosti. Je močan pospeševalec nastajanja človeškega rastnega hormona. V kateri hrani jo najdemo? V mlečnih izdelkih, rjavem rižu, stročnicah, oreščkih in koruzi, posebej pa v sirotkinih beljakovinah (whey).


PREHRANSKI DODATKI

na dva dela – polovico zaužijemo pred treningom in polovico po njem. Če po L-izolevcin ima podobne funkcije in učinke kot levcin ter končanem treningu zaužijemo tudi belpomaga pri nastajanju hemoglobina, s čimer omogoča hitrejše jakovinski napitek, moramo upoštevati celjenje telesnih poškodb in obrambo telesa pred infekcijami. tudi vsebnost BCAA v napitku. V kateri hrani jo najdemo? V piščančjem mesu, ribah, mandljih, jajcih, jetrih in mesu.

Vsestranskost uporabe Aminokisline z razvejano verižno zgrad-

L-valin skrbi za regeneracijo telesa in obnovo mišičnega tkiva bo BCAA so lahko uporabne pri vseh ter ima posebno vlogo pri vzdrževanju dušikovega ravnovesja. športnikih in rekreativcih, ne glede na Skrbi tudi za pravilno izkoriščanje glukoze v telesu. zvrst športa. Pospešujejo regeneracijo po napornih treningih, spodbujajo rast V kateri hrani jo najdemo? mišic in povečajo vzdržljivost športnikov. V mesu, soji, arašidih in grahu. Zmanjšujejo tudi razgradnjo lastnega mišičnega tkiva (katabolizem), ki poteka Glavna prednost BCAA za športnike in rekreativce je spodbuda med aktivnostjo, ko se mišice porablja za mišične rasti. Ob povečanju BCAA v krvi, organizem to pre- energijo. pozna kot spodbudo za povečanje sinteze mišičnih beljakovin, kar omogoča hitrejšo mišično regeneracijo in rast. Seveda so Aminokisline BCAA so tudi v hrani, venpotrebne še druge aminokisline, ki so gradniki mišičnega tkiva. dar s hrano ne moremo doseči optimalBCAA so zaradi svoje dvojne funkcije (gradnik in pobudnik nega učinka v času treninga. Zato se v mišične rasti) najpomembnejše aminokisline, imajo pa še nekaj tem primeru najbolje obnesejo dodatki, zelo zanimivih lastnosti za športnike. ki vsebujejo velike količine BCAA: BCAA BCAA (še posebej L-levcin) zmanjšajo telesno in psihično utrujenost. Tako lahko precej dlje ohranimo koncentracijo in eksplozivnost na visoki ravni, kar je pri športni aktivnosti zelo dobrodošlo. BCAA tudi močno povečajo izločanje inzulina, ki pripomore pri mišični rasti. Ob zaužitju aminokisline L-levcin se poveča delovanje ogljikovih hidratov, kar ob izločanju inzulina izboljša prenos L-kreatina, glukoze in drugih aminokislin v celice. BCAA so zelo uporabne tudi med dieto za izgubo telesne maščobe, ko je vnos kalorij in ogljikovih hidratov zmanjšan, saj preprečujejo skoraj neizogibno porabo lastne mišične mase za pridobivanje energije. Uravnavajo tudi krvni sladkor, zato se posameznik na dieti ne počuti utrujeno in lačno. Študije so še pokazale, da se pri uporabi BCAA za energijo začnejo porabljati predvsem trdovratne maščobe na bokih, trebuhu in zadnjici.

Povprečen rekreativec, težak 80 kg, mora zaužiti od 4 do 8 gramov BCAA pred treningom in od 4 do 8 gramov BCAA po njem. Manjše količine so sicer učinkovite, vendar le v primeru, da treningi niso izrazito intenzivni.

aminokisline, esencialne aminokisline in sirotkine beljakovine (whey). Če želite izvedeti več o teh najpomembnejših aminokislinah, vas vabimo, da preberete članek Sandija Reherja Aminokisline BCAA na spletni strani www.maxximum.si.

www.vital-slim.si www.vital-slim.si/forum info@vital-slim.si

članski popusti mesečne akcije

ANTIOKSIDANTI BELJAKOVINSKI NAPITKI NADOMESTKI OBROKOV FAT BURNERJI ZDRAVE MAŠČOBE VITAMINI IN MINERALI ANTICELULITNA NEGA

UPORABA BCAA PRI ŠPORTNIKU IN REKREATIVCU V ČASU TRENINGA Telesna teža L-levcin 60 kg 70 kg 80 kg 90 kg 100 kg 110 kg 120 kg

1,50–3,00 g 1,75–3,50 g 2,00–4,00 g 2,25–4,50 g 2,50–5,00 g 2,75–5,50 g 3,00–6,00 g

L-valin

L-izolevcin

0,75–1,50 g 0,82–1,75 g 1,00–2,00 g 1,10–2,25 g 1,25–2,50 g 1,40–2,75 g 1,50–3,00 g

0,75–1,50 g 0,82–1,75 g 1,00–2,00 g 1,10–2,25 g 1,25–2,50 g 1,40–2,75 g 1,50–3,00 g

Potrebna optimalna količina je odvisna od teže posameznika in vrste športa. V vsakem primeru je odmerek smiselno razdeliti

LJUBLJANA

Gosposvetska 2, tel.: 01/23 01 078

Pridruži se klepetu na Vital Slim forumu Hujšanje? je preprosto Zdrava prehrana? je užitek Rekreacija? je veselje Sprostitev? je Vital Slim forum

www.vital-slim.si/forum


PREHRANSKI DODATKI

Najboljši beljakovinski napitek je

V trgovini s prehranskimi dopolnili in prehrano za aktivne MaXXimum Shop so ponovno pripravili pregled najbolj priljubljenih prehranskih izdelkov. Že drugič zapored se je na prvem mestu znašel sirotkin beljakovinski napitek maxxWHEY.

Izdelke so razdelili v devet skupin in izbrali zmagovalce.

ZMAGOVALCI PO SKUPINAH SKUPINA

PROIZVAJALEC

IZDELEK

Beljakovinski napitki – sirotka (whey) Beljakovinski napitki – več vrst beljakovin in soja Napitki za pridobivanje mišične mase (gainerji) Energijski napitki in energijski geli Beljakovinske ploščice Izdelki za izgorevanje maščobe (fat burnerji) Izdelki za vitalnost Aminokisline Kreatini in spodbujevalci NO

MaXXimum MaXXimum MHP MaXXimum All Stars Vital Slim Vital Slim MaXXimum MaXXimum

maxxWHEY 2,5 kg/500 g maxxSHAKE 4 kg/500 g Up Your Mass 2,27 kg MALTOmaxx 5 kg/1,5 kg Hy-Pro Bar Deluxe 100 g Fit Burner 100 kapsul Fit Omega 3 100 kapsul maxxGLUTAMINE 500 g/250 g maxxCREATINE 1 kg/500 g

1.

NAJBOLJŠIH 7: BELJAKOVINSKI NAPITKI – SIROTKA (WHEY) Sirotka pripomore k izgubi telesne maščobe in pridobivanju mišične mase. Izbirajo jo vsi, ki želijo ohraniti telesno odpornost in splošno dobro počutje. Prašek zmešamo z vodo ali mlekom in ga zaužijemo kot nadomestek ali dopolnilo k obroku. Izdelki na osnovi sirotke so lahko prebavljivi in odličnega okusa. PROIZVAJALEC

1. MaXXimum 2. BioTech 3. QNT 4. 5. 6. 7.

QNT Activlab MHP BioTech

IZDELEK

CENA*

maxxWHEY 2,5 kg /500 g 100% Iso Whey 3 kg/750 g/500 g Metapure Zero Carb 2,4 kg/1,2 kg Delicious Whey 2,2 kg/1 kg/330 ml Whey Protein 80 2 kg/750 g Simply Whey 2,27 kg Brutal Muscle On 2,27 kg/908 g

51,21 €/12,51 € 60,21 €/23,31 €/12,51 € 64,71 €/35,91 € 49,41 €/26,91 €/2,07 € 44,91 €/22,41 € 47,61 € 49,41 €/22,41 €

* Cene veljajo za člane trgovine MaXXimum Shop. Članstvo je brezplačno in poleg 10-odstotnega rednega popusta ponuja številne druge ugodnosti.

28

POSTANI Fit

13_Dodatki_Naj Izdelki.indd 28

2.

3.

SEPTEMBER 2009

9.9.2009 4:34:15


PREHRANSKI DODATKI

1.

NAJBOLJŠIH 7: BELJAKOVINSKI NAPITKI – VEČ VRST BELJAKOVIN IN SOJA Izdelki, ki vsebujejo različne vrste beljakovin, se odlikujejo po počasnejši absorpciji, zaradi česar so zelo primerni kot nadomestek ali dopolnilo obrokov. Vsebujejo izredno malo sladkorja in maščob, zato so posebej koristni med dieto. PROIZVAJALEC

IZDELEK

1. MaXXimum 2. All Stars 3. Mr. Big 4. 5. 6. 7.

2.

CENA*

maxxSHAKE 4 kg/500 g Hy-Pro 85 500 g Soja Protein Isolate 750 g Cytosport Muscle Milk 2,24 kg/1,12 kg MHP Probolic-SR 908 g CNP Professional Pro Dessert 41 g CNP Professional Pro MR 72 g

67,41 €/9,81 € 16,11 € 17,91 € 71,91 €/35,91 € 49,41 € 3,15 € 2,61 €

* Cene veljajo za člane trgovine MaXXimum Shop. Članstvo je brezplačno in poleg 10-odstotnega rednega popusta ponuja številne druge ugodnosti.

1.

3.

NAJBOLJŠIH 7: NAPITKI ZA PRIDOBIVANJE MIŠIČNE MASE (GAINERJI)

2.

Napitki za povečanje mišične mase vsebujejo povečan delež ogljikovih hidratov, ki dajejo telesu energijo za opravljanje različnih funkcij. Napitki z dodanimi ogljikovimi hidrati so odličen vir energije med aktivnostjo in pomagajo pri regeneraciji po vadbi. PROIZVAJALEC

IZDELEK

CENA*

1. MHP 2. QNT 3. QNT 4. 5. 6. 7.

Up Your Mass 2,27 kg Delicious Whey Mass 2,75 kg Recall 50/50 1,5 kg Activlab Best Whey Mass 3 kg CNP Professional Pro Mass 4,5 kg/908 g Maxim Recovery Drink 450 g All Stars Gain-Plex 4 kg

49,41 € 40,41 € 35,91 € 44,91 € 62,91 €/17,91 € 12,51 € 61,11 €

* Cene veljajo za člane trgovine MaXXimum Shop. Članstvo je brezplačno in poleg 10-odstotnega rednega popusta ponuja številne druge ugodnosti.

3.

1.

NAJBOLJŠIH 7: ENERGIJSKI NAPITKI IN ENERGIJSKI GELI Ogljikovi hidrati so najpomembnejši vir energije za mišice. Energijski napitki in geli preprosto zagotavljajo energijo, polne zaloge mišičnega glikogena in obnovitev zalog med vadbo izgubljenih vitaminov in rudnin. PROIZVAJALEC

1. MaXXimum 2. Maxim 3. Pacific Health 4. 5. 6. 7.

Vitargo Activlab Maxim Pacific Health

IZDELEK MALTOmaxx 5 kg/1,5 kg Energy Gel 100 g/5 x 25 g Accel Gel 37 g Vitargo Pure 2 kg Hot Sport Drink 1 kg Energy Drink 2 kg/480 g Accelerade 1,87 kg

2.

CENA* 34,11 €/12,51 € 2,61 €/4,46 € 1,80 € 28,71 € 11,61 € 34,11 €/11,61 € 44,91 €

* Cene veljajo za člane trgovine MaXXimum Shop. Članstvo je brezplačno in poleg 10-odstotnega rednega popusta ponuja številne druge ugodnosti.

3. SEPTEMBER 2009

13_Dodatki_Naj Izdelki.indd 29

POSTANI Fit

29

9.9.2009 4:34:20


PREHRANSKI DODATKI NAJBOLJŠIH 12: BELJAKOVINSKE PLOŠČICE PROIZVAJALEC

1. All Stars 2. Maxim 3. CNP Professional 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

All Stars BioTech All Stars QNT Next Proteins MHP CNP Professional MHP Maxim

IZDELEK

CENA*

Hy-Pro Bar Deluxe 100 g 54% Protein Bar 80 g Flap Jack Bar 75 g Hy-Pro Bar 100 g Protein Bar 57 g Pro-Plex Bar 35 g 50% Full Protein Bar 50 g Detour Bar 90 g Macrobolic Bar 70 g Pro Bar XS 70 g Up Your Mass Bar 100 g Recovery Bar 55 g

3,15 € 3,33 € 1,35 € 3,15 € 2,43 € 1,62 € 2,43 € 3,15 € 2,97 € 2,34 € 3,15 € 2,25 €

* Cene veljajo za člane trgovine MaXXimum Shop. Članstvo je brezplačno in poleg 10-odstotnega rednega popusta ponuja številne druge ugodnosti.

Izdelki vsebujejo aktivne sestavine, ki pospešujejo izgorevanje maščobnih oblog. L-karnitin omogoča lažji izkoristek maščob za energijo, zato ga je smiselno jemati pred vadbo. Kofein in izvleček zelenega čaja pospešujeta presnovo, zaradi česar telo porablja več kalorij, kot bi jih sicer. CLA (konjugirana linolna kislina) lahko koristi tako pri izgubi maščobe kot pridobivanju mišične mase, poleg tega je tudi odlično sredstvo za ohranjanje splošnega dobrega počutja. Kapsaicin pripomore pri lokalni izgubi maščobe na težavnih predelih telesa, saj pospeši krvni obtok v maščobnem tkivu.

1. Vital Slim 2. Naturally More 3. BioTech 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

QNT Vital Slim QNT Activlab QNT Nutrimax Vital Slim BioTech BioTech

PROIZVAJALEC

1. Vital Slim 2. BioTech 3. Vital Slim 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

FGM04 BioTech FGM04 QNT Activlab Activlab Vital Slim BioTech BioTech

POSTANI Fit

13_Dodatki_Naj Izdelki.indd 30

1.

3.

IZDELEK

CENA*

Fit Burner 100 kapsul Thermo Drine Liquid 500 ml Fit CLA 100 kapsul Lipo Redux 200 ml Power Force 60 kapsul Lipo Fosfatidilcolina 200 ml Stack Force 100 kapsul Thermo L-Carnitine 45 kapsul Carnitine 3 128 kapsul Fit L-Carnitine 100 kapsul L-Carnitine + Chrome 500 ml L-Carnitine 50 tablet

17,01 € 17,01 € 18,81 € 29,70 € 6,75 € 32,40 € 26,91 € 13,41 € 26,91 € 13,41 € 15,21 € 17,01 €

* Cene veljajo za člane trgovine MaXXimum Shop. Članstvo je brezplačno in poleg 10-odstotnega rednega popusta ponuja številne druge ugodnosti.

IZDELEK

CENA*

Fit Omega 3 100 kapsul Arašidovo maslo 453 g One-a-Day 100 tablet Total Cleanser 300 g Green Fit 200 kapsul Calcium Magnesium 60 tablet Antioxidants Mix 60 kapsul Vitamin C 100 tablet Top Fibre Quick 30 paketkov Fit Q10 100 kapsul Calcium Complete 90 kapsul Multimineral Complex 100 tablet

7,11 € 6,21 € 10,71 € 17,91 € 8,91 € 11,61 € 13,41 € 11,61 € 40,50 € 15,21 € 8,91 € 8,91 €

* Cene veljajo za člane trgovine MaXXimum Shop. Članstvo je brezplačno in poleg 10-odstotnega rednega popusta ponuja številne druge ugodnosti.

30

2.

NAJBOLJŠIH 12: IZDELKI ZA IZGOREVANJE MAŠČOBE

NAJBOLJŠIH 12: IZDELKI ZA VITALNOST PROIZVAJALEC

Beljakovinske ploščice so lahko dopolnilo ali nadomestek obroka, ko nimamo možnosti zaužiti kakovostnega obroka ali kot zamenjava za običajne slaščice med dieto. Ploščice vsebujejo povečan delež beljakovin ter manj maščobe in sladkorja.

V živilih, na katerih temelji sodobna prehrana, pogosto primanjkujejo pomembne snovi, kot so vitamini in rudnine, maščobne kisline omega 3, vlaknine in antioksidanti. Vse te snovi so ključne za dobro počutje in zdrav organizem.

2.

1.

3.

SEPTEMBER 2009

9.9.2009 4:34:24


PREHRANSKI DODATKI

1.

NAJBOLJŠIH 7: AMINOKISLINE Aminokisline so sestavni del beljakovin. Najpomembnejše izmed njih so aminokisline z razvejano verižno zgradbo (BCAA), ki jih telo ni sposobno tvoriti samo, glutamin, ki zajema 60-odstotni delež aminokislinske sestave mišice, in arginin, ki sodeluje pri številnih fizioloških procesih. PROIZVAJALEC

1. MaXXimum 2. MaXXimum 3. Activlab 4. 5. 6. 7.

BioTech BioTech Activlab Activlab

IZDELEK

CENA*

maxxGLUTAMINE 500 g/250 g maxxBCAA 250 g BCAA Xtra + Glutamine 500 g Arginine 1000 90 kapsul Mega BCAA 100 tablet BCAA Elite 240 kapsul/120 kapsul Glutamine Powder 500 g

34,11 €/18,81 € 20,61 € 26,91 € 13,41 € 13,41 € 33,21 €/17,01 € 32,31 €

2.

* Cene veljajo za člane trgovine MaXXimum Shop. Članstvo je brezplačno in poleg 10-odstotnega rednega popusta ponuja številne druge ugodnosti.

1.

NAJBOLJŠIH 7: KREATINI IN SPODBUJEVALCI NO

2.

Kreatin in t. i. spodbujevalci dušikovega oksida (NO boosterji) med vadbo poskrbijo za več moči in energije. Posebej učinkoviti so pri intenzivni vadbi, kot je npr. vadba v fitnesu. PROIZVAJALEC

1. MaXXimum 2. MaXXimum 3. All Stars 4. 5. 6. 7.

3.

3.

BioTech EFX Athletic Edge Universal

IZDELEK

CENA*

maxxCREATINE 1 kg/500 g maxxBOOSTER 650 g Intensity NOX 640 kg 100% Creatine Monohydrate 1 kg/500 g/300 g Kre-Alkalyn 60 kapsul IntraXCell 180 kapsul NOX 3 180 tablet

34,11 €/20,61 € 31,41 € 44,91 € 31,41/17,01/11,25 € 17,91 € 40,41 € 50,31 €

* Cene veljajo za člane trgovine MaXXimum Shop. Članstvo je brezplačno in poleg 10-odstotnega rednega popusta ponuja številne druge ugodnosti.

Podatki temeljijo na prodaji v trgovini MaXXimum Shop Ljubljana od 1. januarja do 31. junija 2009.

1

Pridruži se klepetu na Vital Slim forumu Hujšanje? je preprosto Zdrava prehrana? je užitek Rekreacija? je veselje Sprostitev? je Vital Slim forum

www.vital-slim.si/forum SEPTEMBER 2009

13_Dodatki_Naj Izdelki.indd 31

POSTANI Fit

31

9.9.2009 4:34:28


HUJŠANJE

in izguba maščobe

Popoln program za izgubo telesne maščobe bi moral vsebovati urejen jedilnik, vaje z obremenitvijo in aerobne aktivnosti. Že v začetku poudarjam, da je izmed vseh treh najpomembnejši dejavnik vsekakor prehrana. Avtor: Gašper Grom Brez urejene prehrane ne bo izgube maščobe. Urejena prehrana seveda ne pomeni stradanja ali prehranjevanja po principih raznovrstnih komercialnih diet, temveč urejen polnovreden jedilnik, v katerem so zastopana vsa makrohranila v čim manj predelanem stanju. Več o prehrani pa v naslednjih člankih revije POSTANI Fit in na spletni strani www. maxximum.si. Poleg urejene prehrane je pomemben dejavnik tudi aktivnost. Med aktivnostjo porabimo več kalorij kot takrat, ko nismo aktivni oziroma mirujemo. To seveda pomeni, da v primeru fizične aktivnosti lažje izgubljamo maščobo, saj porabimo več kalorij. Aktivnost bom v članku razdelil na dva tipa, ki se običajno pojavljata v praksi: n trening z obremenitvijo (npr. vadba v fitnesu) in n aerobno aktivnost (plavanje, kolo, tek ipd.).

32

POSTANI Fit

SEPTEMBER 2009

Za izgubo telesne maščobe sta pomembna oba treninga, vendar je trening z obremenitvijo, čeprav se morda sliši nenavadno, še precej pomembnejši. Za to sta vsaj dva razloga: Pri dieti zmanjšamo vnos kalorij. Telo se želi na ta zmanjšan vnos prilagoditi – zmanjšati porabo energije. To naredi tako, da zmanjša največjega porabnika kalorij v telesu – mišično tkivo. Z drugimi besedami – začne se zmanjševati obseg mišic. Manjši obseg mišic pomeni tudi počasnejšo presnovo in manjšo potrebo po kalorijah. S treningom z obremenitvijo bomo

telo spodbujali k temu, da ohrani mišično tkivo, saj mišice potrebuje za tako intenzivno delo, kot je vadba z obremenitvijo. Ne pozabimo, da so mišice glavni porabnik kalorij tako med mirovanjem kot med gibanjem. Več jih imamo, lažje bomo izgubljali maščobo. Naj še dodam, da trening z utežmi med dieto nikakor ne bo vodil do povečanja mišične mase, saj za to ne bo dovolj gradnikov in kalorij. Trening z utežmi bo pomagal le ohraniti obstoječe mišice in raven presnove. Bojazen, da bi pridobili preveč mišic, je povsem odveč. Ob tem je treba rezultat takega treninga upoštevati na tehtnici. Padec teže bo seveda manjši,


HUJŠANJE

kot če ne bi trenirali z utežmi, saj so mišice istega obsega veliko težje od maščobe. Vendarle mora biti vaš cilj zdrava izguba telesne maščobe, in ne nezdrava izguba celotne teže, vključno s telesnimi beljakovinami (mišicami), krvnimi celicami itd. Ko hujšamo, se moramo počutiti bolje kot prej, z več energije in brez slabega počutja, do česar pogosto pride, če sledimo nezdravim komercialnim dietam. Predvsem pa moramo po koncu diete maščobo zadržati v zmanjšanem obsegu, to pa je mogoče le v primeru, da presnovo ohranimo na visoki ravni, torej če zadržimo mišično tkivo. Če nam raven presnove preveč pade, bomo izgubljeno težo zelo hitro pridobili nazaj, nemalokrat celo v večjem obsegu. Verjetno ste že slišali za tako imenovani jo-jo efekt diet – s pametno zastavljenim načrtom diete, ki stremi k ohranjanju mišične mase z vzdrževanjem visoke ravni presnove, se mu izognemo;

do pretreniranosti in porabe mišic za energijo, predvsem pri dietah z manjšim vnosom ogljikovih hidratov. Zato je v takem primeru veliko bolje izvajati nizko intenziven in dlje časa trajajoč aerobni trening. Intenzivnost tega treninga naj bo takšna, da se lahko pri treningu normalno pogovarjate. Najboljši čas za tak trening je zjutraj na tešče in/ali po končanem treningu z obremenitvijo. Takrat imamo v krvi manj hranil iz hrane, kar pomeni, da bomo porabljali več lastnih maščobnih zalog. Dolžina je odvisna od cilja in stopnje treniranosti posameznika: enkrat na dan do 30 minut ali dvakrat na dan po 45 minut.

Trening z utežmi je zelo intenziven in sprošča številne hormone, ki pospešijo presnovo, ta je po treningu z utežmi v nasprotju z aerobnim treningom pospešena še kar nekaj ur. Po končanem treningu z obremenitvijo se kalorije porablja še veliko dlje kot po končanem aerobnem treningu.

2. Kombinacija aerobnega treninga

Ko smo poskrbeli za prva dva dejavnika uspešne izgube maščobe (urejena prehrana in vadba z obremenitvijo), je čas, da uvedemo še aerobno vadbo. Aerobni trening bom razdelil na intenziven aerobni trening (običajno intervalni aerobni trening) in nizko intenziven aerobni trening. Oba treninga sta zelo uporabna pri izgubi maščobe, vsak po svoje. Pri nizko intenzivnem aerobnem treningu je glavni cilj porabiti čim več maščobe med aktivnostjo, saj so v času trajanja takšne aktivnosti maščobe pretežni vir energije (kalorije, ki jih porabimo). Pri visoko intenzivnem aerobnem treningu pa je glavni cilj čim bolj pospešiti presnovo, da bi maščobo porabljali predvsem po treningu, torej podobno kot pri treningu z obremenitvijo. Seveda pa je v tem smislu veliko boljši sam trening z obremenitvijo. Uporabnost aerobnega treninga:

Velikokrat posameznik zaradi različnih razlogov ne želi ali ne more trenirati z obremenitvijo. V takem primeru je pametno kombinirati intenziven aerobni trening z nizko intenzivnim aerobnim treningom. Tako lahko na primer od 3- do 4-krat na teden izvajamo 20 minut intenzivne aerobne aktivnosti, ki jo dopolnjujemo z nizko intenzivno aerobno aktivnostjo. Odličen čas za vključitev nizko intenzivne aktivnosti je takoj po intenzivni aktivnosti in zjutraj na tešče. Primer intenzivne aktivnosti so različne možnosti t. i. treninga HIIT, pri katerem aerobno aktivnost izvajamo tako, da nek časovni interval (npr. 1 minuto) izvajamo v visoki intenzivnosti, temu pa sledi 2 minuti nizke intenzivnosti. To ponovimo npr. desetkrat. Naj še opozorim, da je treba intenzivnost in čas aktivnosti stopnjevati postopno in prilagoditi treniranosti organizma.

1. Intenziven reden trening z obremenitvijo 3. Kombinacija vseh treh in nizko intenziven aerobni trening treningov

Oseba redno in intenzivno trenira z utežmi. Presnovo ima že zaradi tega močno pospešeno, Pogostokrat pride v poštev zato lahko dodaten intenziven aerobni trening vodi kombinacija vseh treh treningov.

Dva do tri treninge z obremenitvijo lahko kombiniramo z eno do dvema aerobnima treningoma visoke intenzivnosti in nizko intenzivnimi aerobnimi aktivnostmi. Ta pristop je primeren za tiste, ki jim ni glavni cilj mišičasto telo, posebej za ženske. Konkretno: trikrat na teden izvajamo intenziven trening z obremenitvijo v fitnesu, dvakrat na teden izvajamo intenzivnejši aerobni trening, kot je npr. HIIT. Ti treningi naj bodo porazdeljeni na različne dneve, da telesu omogočimo počitek. Zraven lahko dodajamo še nizko intenziven aerobni trening – ali po intenzivnem treningu ali zjutraj na tešče.

ZA KONEC Pri izgubi maščobe si lahko pomagamo tudi z aerobnim treningom. Seveda ne smemo pozabiti na pomembnost treninga z obremenitvijo in urejene prehrane. Različne treninge lahko kombiniramo med seboj na različne načine in jih prilagodimo posamezniku. Naj omenim še četrti dejavnik optimalne izgube maščobe. Če pred aerobnim treningom zaužijemo skodelico kave ali zelenega čaja, bomo porabili več maščob. Če k temu dodamo še Lkarnitin, naravno snov, ki pomaga izkoriščati maščobo za energijo, smo dobili odličen pripomoček za kurjenje maščobe. Kombinacijo vseh treh snovi (kofein, zeleni čaj in L-karnitin) vsebuje izdelek Vital Slim Fit Burner.

SEPTEMBER 2009

POSTANI Fit

33


HUJŠANJE

t« a e r g e h »Peter t

1

ali

Več kot tisoč osvojenih medalj, osemkratni zaporedni evropski prvak na 100 metrov mešano … Toliko na kratko o največjih Petrovih uspehih; če bi začeli našteti vse, ima naša revija verjetno premalo strani … Verjemite, tudi Peter obiskuje fitnes! Avtor: Tomaž Zelenik 1 Petra

Mankoča so po zaslugi njegovih izjemnih dosežkov tako poimenovali komentatorji na televizijski postaji Eurosport.

34

POSTANI Fit

Vaši prvi stiki z bazenom najverjetneje segajo v zgodnje otroštvo, nas pa zanima, kdaj ste prvič stopili v stik s fitnesom. Prvič sem začel s fitnesom pri osemnajstih letih, do takrat nisem hotel dvigovati uteži. Izvajal pa sem razne vaje z lastno težo. Treningi – kdaj, koliko? Kako poteka vaš običajen dan? Zdaj, na starejša, aktivna leta imam po devet vodnih in suhih treningov na teden, ko je sezona v polnem zamahu. Zjutraj imam po en suhi in vodni trening, potem je čas za počitek in popoldne še po en suhi in vodni trening. SEPTEMBER 2009

Kolikšen del vašega treninga zajema trening v fitnesu? V fitnesu treniram po trikrat na teden, včasih tudi štirikrat.

Trenirate tudi doma? Imate kakšno napravo za domači fitnes? Ne, doma ne vadim. Včasih delam raztezne vaje.

Kako vpliva trening fitnesa na plavalne rezultate? Pa še o prehrani … Verjetno Fitnes je pomemben del, saj je v vodi dajete velik poudarek tudi težko razvijati maksimalno moč. pravilnemu prehranjevanju. Kaj vse se znajde na krožniku Med vašimi pripravami v evropskega prvaka? termah Ptuj smo vas opazili Vse mogoče. (smeh) Čeprav v fitnesu Creare. Priznamo, poskušam zdaj, ko se pripravljam da smo malo preverili, kako na evropsko prvenstvo, na jedilnik poteka trening prvaka. Kako uvrstiti čim več beljakovin, dovolj ste bili zadovoljni s fitnesom? ogljikovih hidratov in čim manj Glede na velikost in vaje, ki sem jih maščob. Najraje pa imam biftek in izvajal v tistem obdobju, je bil prav puranje meso. primeren.


INTERVJU

Glede na to, da veliko potujete, nas zanima, kako imate urejeno prehrano na potovanjih. Kdo skrbi za to, kar bo na vašem krožniku? Prehrana je taka, kot jo je mogoče dobiti. Za same podrobnosti – česa več in česa manj – pa poskrbim sam. Ali so diete tudi del plavanja? Seveda, diete so povsod. Res pa je, da v mlajših letih ni tako pomembno kot pozneje. Vsako leto se je težje znebiti odvečnih kilogramov. Plavate tudi na dopustu? Ne, nič nisem plaval. Teden dni sem bil v Estoniji, doma pri svojem dekletu. Podjetje Johnson proizvaja fitnes napravo, imenovano »functional trainer«, s katero odlično simuliramo športna gibanja, med drugim tudi plavanje. Kako pri treningu moči simulirate plavalno gibanje? Po navadi povežemo trening moči na suhem (posebne vaje) z vodno vadbo, saj na suhem ne moremo posnemati vodnih gibov do potankosti. Statistično gledano sta plavanje in vaterpolo športa, pri katerih se pojavlja najmanj poškodb. Ali so vas v vaši karieri kdaj pestile poškodbe? Poškodbe so tudi pri vrhunskem plavanju kar pogoste. Rekreativno plavanje pa je najprimernejši šport za večino ljudi, saj pri njem skoraj ni poškodb. Sam sem imel težave z rameni, koleni, stopali in hrbtom. Bi nam pomagali še z nasvetom za naše bralce – kako naj navaden »nedeljski« obiskovalec term izboljša tehniko plavanja do te točke, da bo sposoben na morju preplavati razdaljo vsaj do prve boje? Počasi se daleč pride. (smeh) Predvsem se ne naprezati, saj pri plavanju celotno telo porablja kisik. Med plavanjem pa je dihanje omejeno tako, da si delaš s prehitrim tempom velike težave. Kakšno vadbo na fitnesu bi svetovali tistim, ki bi radi izboljšali tehniko plavanja? Za samo tehniko je treba delati v vodi. Drugače pa je dobra splošna vadba za celotno telo, saj pri plavanju delajo vse mišice.

SEPTEMBER 2009

POSTANI Fit

35


NA SCENI

penine v roki … Seveda je pri današnjem načinu življenja tovrstna sprostitev zelo pomembna, a telo bo najbolje obvladalo vsakdanji stres, če bo tudi fizično dobro pripravljeno.

Savne in fitnes Že v prejšnji številki revije smo pojasnili pozitiven vpliv infrardeče savne na telo (gl. članek Infrardeča savna, str. 30). Če povzamemo, infrardeči žarki prodrejo v podkožno tkivo in pripomorejo k hitrejšemu izgorevanju maščob. Pri kombinaciji savne in fitnesa pa je treba paziti na pravilno zaporedje (najprej fitnes, nato kot dodatek savna) in na zadosten vnos tekočine. Fitnes in savna imata obremenilen vpliv na telo, kar pomeni, da moramo sami presoditi, kolikšna obremenitev je še pozitivna za telo in kaj je pretiravanje.

Termalni park in fitnes

kot del wellness ponudbe

Ni ga boljšega ogrevanja, kot je preplavati nekaj dolžin v bazenu. Pri plavanju sodeluje izjemno velik delež vsega telesnega mišičevja, kar je izvrstno za ogrevanje. Plavanje je tudi zelo priporočljivo za ljudi s prekomerno telesno težo in z bolečinami v predelu hrbtenice. Pri plavanju deluje vzgonska sila, ki razbremeni mišice in sklepe, ki so na suhem izredno obremenjeni.

Fitnes in gostinska kulinarična ponudba Ste že kdaj obiskali hotel, kjer bi vam pripravili obroke po ločevalni dieti? Ali vsaj v hotelu, kjer bi vam ponudili meni za hujšanje? Povezava fitnesa s kulinarično ponudbo je izredno pomembna, saj je ravno prehrana tisti odločilni del, poleg vadbe, s katerim dosežemo spremembe v telesu. S primerno kulinarično ponudbo lahko goste naučimo zdravo kuhati tudi doma. V tujini so že zelo pogosti in Savne, masaže, termalni park, počivališča … znani t. i. dietni kampi, ki se jih udeležujejo predvsem ljudje s prekomerno telesno težo. V tedenskem Vse to je del wellness ponudbe. Kaj pa fitnes? bivanju v hotelu imajo tako vključenega osebnega trenerja, strokovnjaka za prehrano in profesionalnega Avtor: Tomaž Zelenik kuharskega mojstra, s katerim se učijo zdravega Beseda wellness pomeni »well being« in poleg pripravljanja obrokov. čustvenega, intelektualnega in duševnega dobrega počutja zajema tudi človekovo fizično pripravljenost. Fitnes kot del ponudbe za zunanje goste Zakaj torej v večini wellness centrov ne najdemo fitnesa? Hoteli in termalni parki so le redkokdaj v urbanih okoljih, termalna središča so največkrat umaknjena od vrveža. Težava glede vadbe v fitnes centrih je pogosto Fitnes in dobro počutje tudi lokacija, saj so običajno le v večjih mestih oziroma Za dobro počutje in vzpostavljanje ravnovesja v telesu zaselkih. Z odprtjem fitnesa za zunanje uporabnike pa je nujno tudi gibanje. Z wellnessom pa si večina vse bolj se omogoči vadbo tudi tistim, ki živijo v krajih, kjer ni predstavlja le ležanje v masažnem bazenu s kozarčkom običajnega fitnesa.

36

POSTANI Fit

SEPTEMBER 2009


atraktiven lokal z bogato ponudbo, atraktiven lokal z bogato ponudbo, veliko parkirišče in terasa veliko parkirišče in terasa

odprto od pon. do pet. od 7.00 ure do 24.00 ure v soboto od 8.00 do 2.00 ure zjutraj, nedelje odprto

odprto od pon. do pet. od 7.00 ure do 24.00 ure v soboto od 8.00 do 2.00 ure zjutraj, nedelje odprto oglejte si naše dogodke na www.avenue.si

oglejte si naše dogodke na www.avenue.si


NA SCENI Ura športne vzgoje  minutni ciklus – vadeči so razporejeni po trenažerjih, na napravah izvajajo ponovitve določeno časovno obdobje (od 30 sekund do 1 minuto), nato sledi počitek in menjava trenažerja,  vadba v skupinah – ta oblika vadbe je posebej priporočljiva za vadeče, ki fitnes obiščejo prvič. Vadeče razdelimo v manjše skupine, vsaka skupina ima asistenta (za pomoč lahko prosite zaposlene v fitnes centru), ki vadečim prikaže in razloži vajo, nato jo ti ponovijo.

3. Izbirne vsebine

Se spomnite svojega prvega obiska fitnesa? Moja izkušnja je bila takšna: vstopil sem v prostor z mnogo napravami, za katere se mi niti sanjalo ni, kako se uporabljajo … Avtor: Tomaž Zelenik Na srečo so mi na pomoč priskočili Aktivacija mišičnih skupin prijazni zaposleni, ki so mi vse pokazali Prednost vadbe na trenažerjih je izolacija in s tem krepitev točno določene mišične skupine. Pri mlajši populaciji lahko in mi pomagali pri treningih. tako ciljno preprečujemo nepravilnosti hrbta, pomagamo Fitnes ni več le modna muha, ampak pri odpravi slabe drže, hkrati pa vadečim predstavimo lego postaja vse bolj življenjski slog, zato in delovanje mišičnih skupin. menim, da je naloga profesorjev športne vzgoje otrokom prikazati tudi Medpredmetno povezovanje Vadba v fitnes centru je odlično izhodišče za medpredmetne osnove vadbe v fitnesu. povezave z naravoslovnimi in tudi družboslovnimi predmeti. Predlagane medpredmetne povezave so z naslednjimi predmeti: 1. Prednosti uvajanja fitnesa v ure športne vzgoje  z biologijo lahko otroci spoznavajo delovanje mišičnoskeletnega in srčno-žilnega sistema, Vzgoja  s kemijo lahko vadeči spoznavajo energetske procese v telesu, Enega od poglavitnih razlogov,  z gospodinjstvom lahko spoznavajo sestavine prehrane, zakaj je pomembno nameniti del pripravo zdravih jedi in zdravo prehranjevanje; velik del ur športne vzgoje tudi fitnesu, smo mlajše populacije je nagnjen k prekomerni telesni teži, zato je navedli že v uvodnem odstavku. pomembno, da otroke že zgodaj usmerjamo k zdravemu načinu Neprijetne izkušnje, ko negotovo prehranjevanja. vstopiš v fitnes, ne privoščim nikomur. Prav iz tega razloga je 2. Oblikovanje ure športne vzgoje v fitnesu treba že mlajši populaciji predstaviti vadbo v fitnesu. Pomembno je, da je ura športne vzgoje v fitnesu skrbno načrtovana, saj je to edini način, da dosežemo cilje. Monotonija Vadba v fitnesu je izjemna popestritev Najpogostejše oblike vadbe v fitnesu so: pedagoškega procesa. Novo okolje in  obhodna vadba – vadečim se predstavi pravilno izvedbo vaj drugačno gibanje bosta pri učencih, na vseh trenažerjih, predvsem se jih opozori na najpogostejše dijakih in študentih vzbudila veliko napake. Nato vadeče nadzorujemo in jih motiviramo, zanimanja. Z dodatno motivacijo bomo  vadba po trenažerjih – vadeči se razporedijo po trenažerjih, pri vadečih zlahka dosegli zastavljene pri vsakem jih čaka navodilo za delo (število ponovitev, serij, obremenitev), cilje.

38

POSTANI Fit

SEPTEMBER 2009

Vadbo v fitnes centru je mogoče organizirati tudi v sklopu izbirnih vsebin. Šport za zdravje in šport za sprostitev sta pravi tematiki za organizacijo ure športne vzgoje v fitnesu. Pogovarjali smo se s profesorjem športne vzgoje Mihaelom Peranom iz OŠ Sveta Ana v Slovenskih goricah. Po njegovih besedah so otroci navdušeni in jih vadba v fitnesu izredno motivira. Redno obiskujejo fitnes Creare v Lenartu, kjer poleg fitnesa spoznavajo še osnove aerobike in borilnih veščin.

4. Dvigovanje teže in rastni hormon Verjetno ste že kdaj slišali, da ukvarjanje s fitnesom v otroštvu zavira telesno rast. Pri konstantnem dvigovanju bremen teže blizu maksimalni obremenitvi se namreč zmanjša izločanje rastnega hormona. To pomeni, da dokler otroci ne bodo obiskovali fitnesa vsaj petkrat na teden in dvigovali maksimalnih obremenitev, bodo rastli povsem normalno. Edina razlika bo, da se bodo znebili kakšnega odvečnega kilograma. Veliko izsledkov študij potrjuje, da ima vse več mladih preveliko telesno težo. Vzrok za to sta predvsem nezdravo prehranjevanje in pomanjkanje gibanja. Naša naloga je, da že mlade usmerjamo v zdravo življenje, saj že star pregovor pravi Kar se Janezek nauči, to Janez zna. Zato poskrbimo, da se bodo mladi naučili zdravo živeti.


Želite shujšati, učvrstiti telo ali pridobiti mišično maso? Vam primankuje energije? Se želite počutiti bolje?

Razvajam

se

PREPUSTITE SE IZKUŠENIM TRENERJEM IN SI SKRAJŠAJTE POT DO CILJA!

Odločite se lahko za:  

vadbo pod stalnim nadzorom osebnega trenerja samostojno vadbo

Izbirate lahko med naslednjimi paketi: 

paket HUJŠANJE

paket VITALNOST

paket MIŠIČNA MASA

0 2,E5UR

z revijo

We l l n e s s

2009 MAJ/JUN 08 ŠTEVILKA 0 EUR CENA 2,5

R e v i j a

2009 J J / JUNI A 8 - ma VILK SS - ŠTE

zdrava prehrana učinkovit vadbeni načrt optimalen kalorični vnos dobro počutje dolgoročni rezultati

Več na www.maxxfit.si

t e l e s a,

d u š e

i n

d u h a

o: Ekskluzivn

lesa Čiščenje te z vodo

elesa, , nego t

WELLNE duha duše in

    

e, n e g o p o č u t j

ub nch Spa cl Canyon Ra s tel Las Vega - Palazzo ho

počutje a dobro revija z

Ne glede na vrsto paketa so naša izhodišča in cilji:

z a

d o b r o

Joga;

telesa, skladnost uma in duha

SPOLNA čakra

Pilates na

h

bosu žoga

Intervju:

Nada Milač

www.wellness-revija.si


NA SCENI 4. državno prvenstvo

v termah Ptuj

Zadnji vikend v avgustu je v termalnem parku ptujskih term znova minil v tekmovalnem vzdušju. Že tradicionalno državno prvenstvo v toboganskem spustu je ponovno spodbudilo veliko ekip, ki so kljub sobotnemu slabemu vremenu tekmovali po »rumenem« toboganu. V nedeljo pa so v hitrostnem spustu po toboganu svoje spretnosti pomerili tudi predstavniki slovenskih medijev. Projekt so lani v okviru akcije Naj kopališče razglasili za najbolj inovativen turistični produkt, kopalci pa so termalni park ptujskih term izbrali za naj kopališče v kategoriji velikih termalnih kopališč.

Alenka Vodušek iz ekipe Dobro jutro, Slovenija je bila najhitrejša med posameznicami. Prejela je nagrado fitnesa Creare.

Prvi tekmovalni dan je bila najhitrejša ekipa športne zveze Gorišnica 1, sledila ji je ekipa DMNR Sandberg 1 s Cerkvenjaka in ekipa Efektne ribice s Ptuja. Nov državni prvak med posamezniki je postal Aleš Belšak iz prve ekipe Športne zveze Gorišnica, ki je lani dosegel državni rekord v toboganskem spustu. Drugo mesto je osvojil Tomaž Dolinar (DMNR Sandberg 1), tretje pa je pripadlo Alfredu Brinovcu (Efektne ribice). V ženski kategoriji je bila najhitrejša Sanja Pintar (Efektne ribice), drugo mesto je osvojila Marjanca Vnuk (ŠZ Gorišnica 1), tretja najhitrejša v toboganskem spustu pa je bila Petra Hanžel (DMNR Pečeni vrh 2). Naslednji dan so se v hitrostnem spustu po toboganu pomerili predstavniki slovenskih medijev. V ekipnem tekmovanju je bila najhitrejša ekipa radia Alfa, pred ekipama Dobro jutro, Slovenija in domačim radiem Grom. Med posamezniki je bil najhitrejši Dejan Legat (Dobro jutro, Slovenija) pred Mitjem Gorjupom (radio Alfa) in Denisom Avdićem (radio 1). Med ljubiteljicami adrenalina je bila najhitrejša Alenka Vodušek (Dobro jutro, Slovenija) pred Vesno Penšek (radio Alfa) in Vesno Kobold (radio Alfa).

40

POSTANI Fit

SEPTEMBER 2009


NA SCENI Ptuj! v termah em spustu sk n a g o b je na 5. to Nasviden

Nekaterim so od veselja malce popustile zavore.

Prijetno druženje …

Andrej Geržina z Radia Slovenia international na cilju.

išnica. Zmagovalna ekipa ŠZ Gor

og za slavje kot v formuli Penina iz Ptujske kleti je razl

eare. ijo fitnes Cr a za promoc el b kr os p stesa Ina je Prikupna ho

1.

SEPTEMBER 2009

POSTANI Fit

41


NA SCENI

Fitness & Lounge Experience Avtor: Tomaž Zelenik KJE? Fitnes Pretorian je na Topliški cesti 1a, pri atletskem stadionu v Novem mestu.

KDO? Vodilo zaposlenih fitnesa Pretorian je dobro počutje gostov, o čemer smo se lahko tudi sami prepričali. Prijeten pozdrav receptorke pri vstopu, osvežilna ustna vodica, brisača za vadbo so tista pika na i, zaradi česar smo se ob obisku počutili naravnost odlično!

OPREMA Fitnes Pretorian ima opremo slovenskega proizvajalca Creare. Linija Creare PRO deluje v sivi barvi izjemno elegantno in tematsko izredno dopolnjuje prostor. Izbrane naprave smo tudi preizkusili, navdušila nas je izjemno natančna biomehanična izpopolnjenost gibanja.

Oglasno sporočilo

Tokrat smo se odpravili na Dolenjsko, v Novo mesto, lija kjer je konec ju rl svoja vrata odp . fitnes Pretorian PONUDBA

POSTANI Fit

SEPTEMBER 2009

Izredno prijazno iz strokovno podkovano osebje. Dodatna ponudba (brisača, ustna vodica, pomoč pri vadbi). Stilsko dovršen prostor spodbuja k vadbi. Starejša, obnovljena linija kardio opreme.*

*po besedah lastnika fitnesa bo kardio linija v prihodnosti doživela prenovo.

Fitnes Pretorian temelji na rekreacijsko usmerjeni vadbi in s tem na zdravem načinu življenja. Poleg popolne pomoči pri vadbi in svetovanju o prehrani vam bodo postregli še z beljakovinskimi napitki po treningu in pestro ponudbo športnih prehranskih dodatkov.

Zelo nam je bila všeč prostorska porazdelitev naprav, prostor je izredno pregleden, v njem pa je dovolj prostora Presenetila nas je predvsem za vadeče. Tudi količina naprav je zadostna in prepričani nadstandardna ponudba fitnesa: smo, da bo z večanjem števila uporabnikov v prijetnem ozračju kmalu tudi večja potreba po napravah.  brezplačna brisača za čas vadbe,  brezplačna ustna vodica, ki Fitnes zajema več vadbenih postaj, od tega sedem kardio prijetno osveži, naprav (dve tekalni stezi, dva eliptična trenažerja in tri  brezplačno razkužilo za roke (na recepciji). kolesa) in vadbene postaje za izotonično vadbo.

42

PREDNOSTI IN SLABOSTI

Prijetno okolje, kakovostna oprema, izredno prijazno osebje in dodatna, nadstandardna ponudba so dejavniki, ki so nas prepričali, da se bomo še vrnili.


e n i ž u r d a z ice n t i č o p e n rju o h o Aktiv P m e k rs na Maribo 0,00 € naprej že od 5

HORJE ENTER PO ŠPORTNI C ulica 29 Mladinska ija bor, Sloven 2000 Mari 220 88 41 tel: +386 2

A5 - Aktivne pocitnice za vso druzino.indd 1

2.9.2009 11:50:15

Živite svoje 080 1997

Leasing kot sodobna oblika financiranja premičnin in nepremičnin www.nlbleasing.si

želje!


članski popusti strokovno svetovanje mesečne akcije

prehranska dopolnila in prehrana za aktivne BELJAKOVINSKI NAPITKI NADOMESTKI OBROKOV FAT BURNERJI BELJAKOVINSKE PLOŠČICE VITAMINI IN MINERALI ANTIOKSIDANTI IN ZDRAVE MAŠČOBE

LJUBLJANA LJUBLJANA BTC MARIBOR KRANJ

Parmova 51 tel.: 01/43 66 024 Kajuhova 32p gsm: 041/641 618 Jezdarska 22 tel.: 02/33 13 486 Partizanska 37 tel.: 04/23 63 209

www.maxximum.si www.maxximum-shop.com www.maxximum-portal.com narocila@maxximum-shop.com

Revija Postani FIT-2  

Revija za zdravo in aktivno življenje