Sorum Magasinet

Page 1

Magasinet sørum

PORTRETT

AAGE KLEVEN, KULTURHISTORISK SÅMANN I SØRUM!

r e k a l B e n e g a d 27 SIDE 20 -

SIDE 4 - 7

ST.HANS

-“Og itte får je sova, og itte vil je hell!” SIDE 8 - 11

BLAKERDAGENE 2012

FROKOSTBAD - MARKED VED FOSSEN - FLYTURER TUR TIL IGLETJERN - FOSSEROCK MED LEPRA BLAKERMESTERSKAP - ST.HANSDANS + +

SIDE 20 - 27


ST.HANSFEIRING! Nå er sommeren snart på sitt mest intense. Hagen blomstrer, grillene tennes og søte saftis smelter på tungen. Til helgen er det St.Hans, og mange skal samles til fest. Det er en herlig tid vi er inne i. I dette nummeret av Sørum Magasinet har vi Blakerdagene spesial. Det blir en flott St.Hansfest med morsomme aktiviteter for hele familien. Det skal blant annet være frokostbad med gratis frokost på “bader’n” på Rånåsfoss. Det skal også være marked ved fossen, fosserock med ungdomsbandet Lepra, St.Hansdans med flott bål på St.Hansaften og mye mer. Få med deg alt som skjer på Blakerdagene på side 20 - 27 i magasinet. I sommernummeret av Sørum Magasinet, har vi som alltid med et portrett. Denne gangen har Rita Nyborg skrevet om Aage Kleven. En kulturhistorisk såmann fra Sørum. Les mer på side 4 - 7. Vi ser også på St.Hansfeiring og hvordan dette oppstod og ikke minst St.Hans her i Sørum i gamledager.

Sørum Magasinet Nr. 2/2012

Ønsker du å annonsere? Kontakt Blatt Gruppen AS Tlf: 63 82 50 78 Ansvarlig redaktør: Blatt Gruppen AS Prosjekt: Blatt Gruppen Grafisk Forsidefoto: www.matprat.no Layout: Blatt Gruppen Grafisk Følg oss på facebook.com/BlattGruppen

2 SØRUM MAGASINET 02/12

Berit Leikhammer har intervjuet Hans Bæreg, Anders Aasgaard og Åsmund Huser om deres minner fra St.Hansfeiringa i deres barndom. Har du et kjæledyr eller vet du om noen som har et? Da burde du lese artikkelen om “Kan “pus” klare seg selv i sommer?” Denne tar for seg et viktig tema som vi opplever hver ferie, at kjæledyr blir forlatt hjemme eller dumpet et sted for å klare seg selv. Her får du tips og råd fra Veterinær Karla Hölling v/Sørumsand veterinærkontor om hva du kan gjøre med ditt kjæledyr til sommeren. En spesiell takk til Jørgen Kirsebom for flotte bilder til bruk i magasinet, og våre lokale skribenter som har kommet med flotte artikler! Da gjenstår det bare å ønske alle en fortsatt god sommer. Vi er tilbake med nytt nummer i september! God lesning og god sommer!

Kathrine Liabø Kathrine Liabø Prosjektleder

Et gratis Magasin fra Blatt Gruppen AS Blakerveien 109 1920 Sørumsand www.blatt.no Tlf: 63 82 50 70


SIDE 20-27 SPESIAL BLAKERDAGENE

SIDE 4-7

KULTURHISTORISK SÅMANN I SØRUM

SIDE 8-11

ST.HANS FEIRING

SIDE 13-15

KAN “PUS” KLARE SEG SELV I SOMMER?

02/12 SØRUM MAGASINET 3


Aage Kleven Født: 22.06.1941 Sivil status: Gift, 3 barn Bor: Frogner Utdannelse: Radiotelegrafist, radiobestyrer, voksenpedagogikk, bankakademiet og BI Hobbyer: Musikk, historie, guiding, teater, dans og trim. Favorittdikter: Einar Skjæråsen, Hans Børli, Agnar Mykle og Jo Nesbø Favorittdiktet: «Du ska itte trø i graset».


AAGE KLEVEN – fra hemmelige tjenester til kulturhistorisksåmann i Sørum

Dersom du er litt interessert i historie, eller har vært med på noen av «bli-kjent-turene» i Sørum, har du sikkert møtt Aage. Har du sett Skansespillet – har du også sett ham i aksjon. Skoleungene blir kjent med Aage via den kulturelle skolesekken, - da er han Helmer Watterud, som druknet i Glomma lille julaften 1931. De som har jobbet i Sørum kommune, kjenner ham kanskje først og fremst som personalsjef og ansvarlig for seniorpolitikken i kommunen. Han er etter hvert blitt hele Sørums offisielle kjentmann og guide, like informert om alle hjørner av bygda vår. Men hvem er han egentlig? Jeg ringer Aage, og ber om få gjøre et intervju, hvorpå han like godt inviterer gubben og meg på besøk. Vi ankommer Furuvegen en herlig vårdag. Hagen er striglet og fin, og vi blir invitert inn i stua. TEKST RITA NYBORG FOTO JØRGEN KIRSEBOM

Kona til Aage, Gerd, byr på kaffe og kaker. Praten går lett. Aage er født og oppvokst på plassen Løvstad, som ligger rett etter Haugtun skole. Det var faren hans, Kristian, som kjøpte tomta og satte opp huset. De var fire brødre, så det var alltid fullt av liv. Hvordan var det å vokse opp i Blaker på den tida? Det var trygt og godt. Kort vei til skolen, mange å leke med, og nok av fritidsaktiviteter. Vi spilte fotball, var i speider’n, og spilte i korps. Huset vårt var alltid fullt av unger, for faren min var aspirantlærer og dirigent i Blaker skolemusikkorps. I ungdomstida var vi med på alt Blaker Ungdomslag holdt på med. Etter at Bruvollen Samfunnshus sto ferdig i 1955, var det her det meste foregikk. Ungdomslaget var veldig aktivt. Vi danset mye, lærte både vanlig dans, gammeldans og ringdans. Vi hadde ungdomskvelder med foredrag og kunnskapstevlinger. Via Romerike Ungdomsforbund deltok vi på kunnskapstevlinger både på Romerike og i Vestfold. For å komme med måtte vi gjennom uttagingskonkurranser, og de

ble holdt på medlemsmøter. Det var flere lag, og laget vårt besto av Andreas Svardahl, Erik Jødahl og jeg. Vi gjorde det ganske bra. Ungdomslaget satte også opp revy, og Aage deltok i revyen «Alle mann til pumpene» på etterjulsvinteren 1960. Aage forteller at det var en veldig artig opplevelse, som han ser tilbake på med stor glede. På sykkel fra Blaker til Sandane i Gloppen, og hva det kan føre til Aages far arbeidet som vaktmester på Skansen, slik også bestefaren hans gjorde før han. Slik traff han en som skulle bety mye for ham; Gunnar Bolset, - en virkelelig storsjarmør, skal vi tro Aage. De to ble bestekamerater, og Aage ble invitert på besøk hjem til Sandane. Aage pakket ned litt klær og mat, det hvite spissteltet, og tok sykkelen fatt! Han brukte 2,5 halv dag på turen, -og hadde en fantastisk tur gjennom Gudbrandsdalen, Ottadalen, over Strynsfjellet og til Sandane. Der ble han kjent med Gunnars søster, Gerd, som senere skulle bli hans kone. 02/12 SØRUM MAGASINET 5


Slå på ring, slå på ring... Fra Skansespillet 2011. FOTO JØRGEN KIRSEBOM Starten på en militær karriere Rekruttskolen gikk han i Stavanger, på Madla, - og radioskolen tok han i Horten. Han fikk sitt internasjonale radiosertifikat i 1962. Marinen ble så flyttet til Bergen, og Aage flyttet med. I marinen jobbet han som radiotelegrafist, fikk videreutdanning og ble radiobestyrer på moderskipet til alle u-båtene i den norske marine.

Jeg spør Gerd om hvordan Aage var som pappa, og Gerd svarer at han var veldig opptatt med jobben, men når han først tok seg tid, gjorde han det skikkelig. Han lærte f. eks. ungene å gå på ski, men ikke bare sine egne, han lagde like godt skiskole for 40-50 unger i Kirkenes, etter opplegg fra Arne Ulvang, faren til den kjente skiløperen Vegard Ulvang.

Norges etterretningstjeneste Sommeren 1965 fikk Aage jobb i e-tjenesten i Kirkenes. Aage ler litt ved tanken på det som var og sier, «tenk, vi var så hemmelige at vi ikke visste hva vi het engang! Nå er det helt annerledes. Vi hadde jubileum i 2010 og da sto sikkerhetssjefen og fortalte helt åpent om alt det vi ikke fikk si et ord om!»

6 SØRUM MAGASINET 02/12

I 1976 meldte han seg inn i Sørum Ap. I 1980 satt han både i kommunestyret og fylkestinget. I 1984-87 var han leder for skolestyret og senere av likningsnemnda. Noe av det han husker best fra den tida, var byggingen av nye Haugtun skole, at de fikk redusert elevtallet fra 30 til 25 pr. klasse. Bank i endring, - kriser skaper sterke bånd I 1973 begynte Aage innenfor bankvesenet, og der ble han værende helt til han begynte i Sørum kommune i 1993. Dette var ei rik tid, med videre utdanning innenfor banksystemet. Han var personalsjef i Bøndenes bank da de fusjonerte med Fokus bank i 1987, og ble soussjef i Fokus bank. Så kom bankkrisa. Den slo hardt, og mange måtte sies opp. En krevende oppgave.

Cubakrisa Jeg spør så om hva som var det mest spennende han opplevede i sin tid i det militæret, og Aage svarer etter kun kort betenkningstid; Cubakrisa i oktober 1962. Han var da på KNM Draug, og han forteller at det var full beredskap. Folk var «helt på tuppa». Russerne hadde plassert ut langtrekkende raketter på Cuba, og på radioen hørte de at amerikanske krigsskip var på vei. «Det var uhyggelig, vi visste virkelig ikke hva som kunne skje, vi trodde at 3. verdenskrig var på gang». Familieliv Kjærligheten blomstret, til tross for lang avstand, - og i 1963 giftet Gerd og Aage seg i Vereide kirke i Gerds hjembygd, Gloppen. Gerd og Aage fikk tre barn; Dag Kristian kom 1965, AnneJorunn i 1967 og Bjørnar i 1975. Sommerferien i 1968 fant de tomta på Lindeberg. Det var ikke hvem som helst som fikk bygge i kommunen den gang; man måtte være tilknyttet bygda og man måtte søke om å få lov.

små barn ble veldig mye, og etter splittelsesmøtet i Venstre på Røros i 1972, ble Aage passiv i politikken. Det var EEC (nå EU), som skapte så stor splid at Helge Seip gikk ut av partiet og dannet «det nye folkeparti». Akkurat den hendelsen husker Aage godt, for da «satt han på scena og førte protokollen».

Fortelleren Aage. FOTO JØRGEN KIRSEBOM Politikeren I 1970 hadde Aage fått nok av e-tjenesten, og søkte jobben som opplysningssekretær i partiet Venstre. Han gikk også aktivt inn i Sørum Venstre, og tok voksenpedagogikk ved UiO som deltidsstudium. Dette kombinert med

Jobb i hjemkommunen – nye utfordringer Med jobben som personalsjef i Sørum kommune, fikk Aage bedre tid. Han kunne ta opp en gammel interesse, historie. Dessuten ble det påfylling av kompetanse. «Livet er en utdannelse» sier Aage, og sier det er viktig å holde seg oppdatert. I 1994 og 95 kom han igjen midt oppi en omorganisering, det såkalte «modellkommuneprosjektet». Sørum gikk fra å være toppstyrt til en flat organisasjon. Noe usikkerhet ble det, men tross alt lite konflikter. Det skyldes at endringene ble gjort med åpenhet og gjensidighet. Tidligere rådmann, Rannveig Eidet, var veldig flink til å få folk med seg.


Hun sa bl.a. «Den som tror at det å være leder i Sørum kommune er en piknik-tur, tar grundig feil!» Aage gikk av som personalsjef da han fylte 62 år, men han ønsket ikke å slutte å jobbe, så han ble seniorrådgiver. Frivillig Kulturvirksomhet Det siste 10-året har Aage hatt en rekke verv innenfor det frivillige kulturlivet. Det hele startet i 2003, da spilte han gartner i Skansespillet for første gang. En rolle han har hatt alle de fire gangene spillet er blitt satt opp. «Skansespillet er grunnen til at interessen for historie virkelig våknet. Jeg hadde lest boka «Blaker, Skansen og skolen», men etter spillet og besøket av Forsvarsforeningen m/ Kjell Magnussen, (tidl. byantikvar og er tilknyttet Forsvarsbygg som festningsekspert), hvor jeg guidet – ble jeg sikker på at dette var noe jeg hadde lyst til å fortsette med». Blaker Skanses venner ligger også Aages hjerte nær, og han var leder for foreningen fra 2004 til 2008. I hans tid som leder reiste de til Fredericia i Danmark. Festningen der er en nøyaktig kopi av Blaker Skanse, bare mye større. Fem km med vollverk utstyrt med tidsmessig riktige kanoner og merkede bastioner. Det går turvei oppå vollene, og skråningene er godt vedlikeholdt med gress. Guidevirksomhet og historieformidler Det startet i 97 eller 98 med «nytilsattes dag», som var en rundtur i bygda med buss. Dette har de fremdeles 2 ganger i året. I tillegg har vi «kjenn din bygd» som kjøres for historielaget. Guidingen på Skansen startet for fullt etter det før omtalte møtet med Kjell Magnussen. Han var veldig spent første gang han hadde med «Sørums leksikon», Odd Skullerud, på tur. Da Odd sa «helt suverent» etter omvisningen, ble Aage varm om hjertet. «Det var det beste skussmål jeg kunne fått». Aage tar også på seg guideoppdrag i Sørums kirker, langs kulturstien fra Sørumsand til Rånåsfoss, og i Abjørnsens fotspor. (En av historielagets rusleturer). Han forteller med entusiasme om hvordan forfatteren i «Huldreætta» beskriver helt nøyaktig utsikten fra Vardefjellet mot Mistberget og Romeriksåsen. De som går påbygningsåret på Sørumsdand vgs, får Aage som lærer i lokalhistorie. «Det er veldig moro å gå med ungdommer, og sist sto halvparten av gruppa igjen for å høre mer, etter at omvisningen var ferdig». Et større prosjekt er å skrive for Sørumspeilet om ordførere og varaordførere i perioden etter sammenslåingen av Blaker og Sørum i 1962. Lokalmiljøet på Frogner En mann med så mange ressurser, engasjerer seg selvsagt også der han bor. Aage har et stort hjerte for hele Sørum, men selvsagt

spesielt for Lindeberg og Frogner. Ungene ble med i Frogner skolekorps, og dermed ble det 19 år med diverse lederverv i musikken. Dette er år han ser tilbake på med stor glede. Han var også med å starte en pappagruppe i korpset – Lindeberg blåseensemble. De holdt på i 28 år, før de iflg. Aage ble for gamle. Han er nå president i Lions Club Sørum Vest for andre gang. Gjennom Lions jobber han spesielt for barn, ungdom og eldre. Aage er selvsagt aktiv i pensjonistforeningen på Frogner og er med i TVT = tilsyns-og vaktmester-tjenesten for Frogner Grendehus. Det er både nyttig og veldig sosialt. Frivillitjenesten Tre dager hver åttende uke kjører han ut mat til eldre. Det er en jobb Aage liker veldig godt. Han sier det er veldig givende. Du får virkelig følelsen av at du gjør noe nyttig, dessuten treffer du veldig mange hyggelig folk, og du blir godt kjent i bygda. «At det fantes så mange, bortgjemte plasser, langt inn i skauen, det visste jeg ikke!» Hva gjør Aage Kleven når han skal slappe av og kose seg? Jo, da hører han på musikk og leser gjerne en god bok eller diktsamling. Han liker veldig godt å reise, og forteller med stor iver om gaven fra ungene til 70-årsdagen. Tur til oktoberfestivalen i München med sønnene. Det ble en knalltur han aldri kommer til å glemme. «Bare det teltet! Tenk 7-8000 personer samlet på et sted, hornmusikk og tysk øl – også den stemningen! Det var fantastisk». Aage setter på musikk fra turen: «Dass grosse Blasmusikfestival»

- og tysk hornmusikk strømmer ut av høyttalerne. En annen favoritt er Mozart. Samlingen er komplett – men bare på LP. Han ønsker derfor å fornye den. Han koser seg også når han er sammen med barnebarna. De har 5 fra 7 -20 år. To av dem bor i Bergen, og to i Stavanger, så det blir noen turer over fjellet. Jeg spør ham hvordan det er å være bestefar, og han sier «NYDELIG!! Barnebarn – det er livets dessert. Det er veldig moro å skjemme dem bort ei stønn». Holder seg i form Aage deltar i seniordansen på Frogner når han har tid. «Dans er veldig bra for gamle folk, - du må bruke hue og beina samtidig». Et par ganger i uka er han å finne på Trimlåven. Der går det i tredemølle, sykling, og diverse apparater. «Det er veldig moro, altså» sier Aage med glimt i øyet. «Noe av det viktigste i livet er å ha helsa. Det gjelder både for en sjøl og for familien. Jeg er takknemlig for det. En må holde seg i bevegelse, og ikke gro fast – og det både med kropp og hode! Å tvinne tommeltotter er ikke sundt for noe, hverken åndelig eller fysisk». En ting er i alle fall sikkert, det er ingen umiddelbar fare for at Aage Kleven kommer til å gro fast med det første, hverken på den ene eller den andre måten!


ST.HANS - ”Og itte får je sova, og itte vil je hell!” ”Og det er juninatta høgt over skog og fjell. Og det er grøne lunder der mørket itte fell. Og itte får jeg skriver dikteren Einar Skjæraasen. Vi slenger ei tynn jakke over skuldrene og går barbeint i doggvått gras, varmer oss på bålet som spraker med høye flammer på bålplassen fra i fjor. Døgnet da dagen er lengst og natta kortest... FOTO JØRGEN KIRSEBOMMidtsommer – symbolet på nytt liv I vinterlige Norden, og i Europa for øvrig, har tradisjonen med bålbrenning midtsommers vært vanlig lenge før landene ble kristnet. Sankthansbålet symboliserer kraft og vekst og renselse. Midt på sommeren er alt liv på sitt ypperste. Naturen fornyer seg, og blomster og trær er spesielt kraftfulle Sankthansnatta. ”Kloke koner” kjente til bruken av helbredende urter og medisinplanter og hjalp både folk og dyr. Middelalderens Kristin Lavransdatter lærte hvordan hun kunne samle doggdråpene fra Marikåpeblad og by sin syke søster Ulvhild å drikke så hun skulle bli frisk. Vann hadde en spesiell kraft på Sankthansaften. Dogg du samlet denne natta, kunne virke mot øyelidelser og annet, og hellige kilder hadde ekstra sterk kraft. Syke mennesker reiste til slike kilder for å drikke av vannet denne natten. En slik helbredende kilde i Borre i Vestfold ble besøkt til langt opp på 1800-tallet. Røyken fra Sankthansbålet beskyttet både folk og dyr fra trollskap og vonde vetter. Over buskapen ble det tegnet kors med brennende greiner fra bålet så dyra ikke skulle bli forgjort av tuss og troll, men skulle komme hjem til kvelds. Krøtter ble jaget gjennom bålrøyken. Det var sikkert også praktisk med tanke på utøy i pelsen etter en lang vinter i fjøset. Unggutter hadde moro av å hoppe over bålet midt i røyken – det var et karstykke og sikkert også praktisk for å rense vinterklærne på samme måte som kua fikk rensa skinnet. Det hørtes børseskudd utover natta – for nå var trollpakk og hekser ute! Det gjaldt å verne alt levende og alt som skulle gro og føre livet videre. ”Barnebryllup” var vanlig enkelte steder i Norge, ei småjente og en guttunge ble kledd ut som brud og brudgom og felespill og dans og børseskudd gikk foran i følget. Det var en symbolsk handling for liv og vekst. Mange fletter fortsatt blomsterkranser som de har i håret på Sankthansaften. Dette er rester av en eldgammel handling som ble kalt ”å vekke åkeren”. Kona på gården gikk denne kvelden sammen med sine barn sakte rundt åker og eng. Mens de gikk, plukket de kornstrå og markblomster som ble flettet til vakre kranser. Det ble sunget en sang som skulle vekke åkeren fra vinterdvalen: “Vekk opp,vekk opp, både åker og eng! 10 SØRUM MAGASINET 04/11

Nå har du sovet så lenge i seng. Nå har det vært både snø og regn, men nå er jonsoknatta kommen!” Døperen Johannes Midtsommer, Sankthans, Jonsok – dette var den viktigste kirkedagen på sommeren til minne om døperen Johannes (kortform er John, Johan,

Hans)”-ok” har sin opprinnelse i ”vaka”, våkenatta før en høytidsdag. Sankthansdagen er den 24. Når vi feirer kvelden den 23, så viderefører vi en eldgammel tradisjon der alle store helligdager hadde ei vake som begynte på kvelden og varte gjennom natta før selve helligdagen. Slik er det med både julaften og påskeaften – høytidsdagen er dagen etter, men vi kommer sammen og feirer kvelden før. Dagen feires nøyaktig seks måneder før jul. Johannes’ festdag ble lagt til den dagen folk mente at det var det gamle sommersolverv. Sankthans ved Glomma Det var stort Sankthansbål ved Fiskeberget i Hammeren ved nåværende NRV. Vi rodde over elva. På den tida hadde tømmerstokkene som kom i elva, begynt å legge seg tett inntil stengelensa på Vestby. Nedafor den var det strømt og tungt å ro, så vi satte over lengre

opp der det bare var laustømmer. Vi fortøyde båten ved Solberg og gikk langs land ned til Nord-Hammeren. Derfra fikk vi sitte på med lastebil videre. På lasteplanet vart det satt opp hvite hagebenker på lasteplanets langsider. Mange satt på golvet – skal si det humpa bortover grusveien! Alle hadde termos med kaffe og en stor kakeboks med påsmurte brødskiver – det var gjerne eggemat med ansjos eller tomat, og vi unga fikk ei Soloflaske hver. Å ja, det hendte vel at det ble fylt litt blankt i kaffekoppen også utpå natta... Det skinte så fint i vannet, og jeg husker synet av gult tømmer og lysegrønne jorder rundt oss – og varmen fra bålet utover kvelden. Når det ble slengt på mere ved, så fór gnister og røyk mot den lysende nattehimmelen. Hans Bæreg husker Sankthans slik: ”Vi oppi Bæreg-greina hadde ikke bestandig bål, men vi brukte å gå ned til en liten husmanssplass ved Rømua som hette Gjedderud. Husa var borte da, men tuftene sto igjen. Dom på Smedsrud kom ned til Rømua fra andre sida, og det var ikke lenger over vannet enn at vi kunne prate med hverandre. Vi hadde med oss mat og kaker – og eggedosis! En gong husker jeg at’a mor hadde tatt feil av salt og sukker, så den eggedosisen vart itte spist, nei! Det hendte vi gikk ned til Fiskeberget ved Hammeren. Der hadde’n Karl (Wilhelmsen) med seg trekk-spellet – jeg trur jammen vi dansa der, au! – og var kvelden stille og fin, så kunne dom høre ”Livet på Finnskogarna” tvers over elva, hørte jeg dom sa. Ja, vi kunne til og med høre at dom prata over på andre sida! Hver Sankthans så sette vi opp ei grønn ung-bjørk på hver side av ytterdøra - det gjør jeg forresten enda, både her hime og nede hos naboen på den andre Bæreg-gar’n.” Anders Aasgaard forteller: ”Vi holdt oss mest hjemme på gården. Hu mor laga god og feit Sankhansgrøt – det var rømmegrøt. Vi satte ut langbordet utafor kjøkkenvinduet, og der spiste alle som var på gården. Vi hadde jo både sveitser og gårdskarer. Vi spiste forresten ute hele sommeren, for det ble for varmt inne – all maten måtte lagas med vedfyring.


Sankthansbål hadde vi aldri, vi som bodde så langt ifra vannet, men vi satte opp grønne bjørketrær ved inngangsdøra.” Åsmund Huser skriver om Sankthans på Kuskerudstranda, Sørumsand: “St.Hansaften på stranda var svære greier! Skolemusikken, eller guttemusikken, arrangerte, muligens sammen med velet, det husker jeg ikke, men jeg tror det var sånn. I det hele tatt er det en del ting jeg tror var sånn. Jeg mener butikkene stengte litt tidlig, kanskje klokka tre(?) og åpnet St.Hansdagen klokka tolv. Noen mener jeg tar feil. Åkke som, det burde vært sånn, og det bør vel være sånn i dag også. Det var oppstilling på Svendse-

gard’n klokka tre, eller var det klokka fem? og vi marsjerte ned til stranda nedafor Husmorskolen (Sørumsand vgs.). Der var det boder og bord og det var bygd opp et gedigent bål. Musikken holdt konsert. Vi fikk is fra kasser med tørris, brus og sikkert pølser også. Jeg tror det var en gratis runde på alle barn og muligheter for å kjøpe mer. Og det var selvfølgelig kaker og kaffe. Vi lekte og hadde mye moro. Sommerkveld/natt er fint for alle. Bålet ble tent når det begynte å bli kveld, og i skumringen utover kvelden var de voksne samlet rundt små bål i grupper langs veien til bassenget, og videre forbi helt bort til Fyensand/Limvika. De freskeste av ungene/ungdommene badet i

det overvintrede vannet i svømmebassenget. Bassenget ble sjelden gjort klart før St.Hans. Ved bålene langs veien til bassenget ble det muntrere og muntrere og en kunne høre toner fra munnspill og trekkspill og strengeleker. Og sang. Ved midnatt ble det sendt opp fyrverkeri. Og på hjemveien var det spennende å se flaggermusa som koste seg med nattsvermere. I ungdomstida byttet vi side og havnet på Bingsfoss-stranda. Der var det også sang og musikk og bading og bål. Og flaggermusa koste seg med nattsvermere…”

SPISE UTENDØRS ST.HANS? INGREDIENSER

600 g skinkebiff 1 ts salt ½ ts pepper 2 ss olje til pensling 1 stk mango 2 stk avokado 1 stk rødløk 1 stk hodesalat Dressing: 4 ss matyoghurt 2 ss søt chilisaus 4 stk hvetetortilla

SLIK GJØR DU

1. Del mango og avokado i to på langs og ta ut steinene. Ta av skallet og skjær dem i skiver. 2. Skjær rødløk i tynne skiver og del sukkerertene i to på skrå. 3. Pensle olje på skinkebiffene og krydre med salt og pepper. Grill dem i 2-3 min. på hver side til de er gjennomstekte. Skjær kjøttet i mindre biter. Grill mango og avokodoskivene samtidig. Bland yoghurt og søt chilisaus. 4. Smør dressingen utover tortillalompene. Fordel salat, rødløk og sukkererter over. Legg på mango, avokado og skinkebiff. Brett sammen og server.

KILDE OPPLYSNINGSKONTORET FOR EGG OG KJØTT (www.matprat.no)

Vi anbefaler skinkebiff i fajitas med mango og avokado. Alt tilberedt på grillen!

02/12 SØRUM MAGASINET 11KAN “PUS” KLARE SEG SELV I SOMMER?

- Katter er da så selvstendige, de klarer seg selv noen uker! Vi ber naboen holde et øye med “Passop” mens vi er borte. Bare hunden har mat og vann, så klarer’n seg nok! Jeg spør nabojenta om hun kan gå litt med han på ettermiddagene… TEKST BERIT LEIKHAMMER FOTO STINE LAURITZEN


Vi vet alle som én at dette ikke er noen god løsning for kjæledyra våre når vi reiser bort! ”Pus” sitter på trappa og venter og venter. Til slutt flytter han like godt. ”Passop” begynner å gnage på skinnsofaen og fillerister sin herres ytterjakke, som henger på knaggen ved døra. Det må da finnes bedre løsninger? Vi spør dyrlege Karla Hölling som driver Sørumsand Veterinærkontor. - Å ja, det gjør det! Men det handler mye om å være ute i god tid og regne med dyret sitt når man planlegger å reise bort. Det fins både katte- og hundepensjonater, men det nytter ikke å ringe et par dager i forveien. De fylles fort opp, så vær ute i god tid! Eller gjør gode avtaler med ansvarsfulle mennesker for tilsyn hjemme. Å ha dyr er en ”helårsoppgave”, og vi har plikt til å sørge for dyrene våre, også når vi selv ikke er til stede. Vi ser jo av og til katter som går i nabolaget og mjauer i dagevis. Hva gjør man da? - Få tak i katten og undersøk om den er IDmerket. De fleste kattene som har chip, har også en liten tatovering i øret for å vise at de er merket. Jeg kan ikke få understreket nok hvor viktig det er at kjæledyr merkes med chip! I tillegg bør katter kastreres eller steriliseres. Det er altfor mange ikke merkede og ukastrerte katter som ferdes ”der ute”. Noen kan for eksempel spre ”katte-aids” via bitt – og dette ødelegger også for dem som har merket dyra sine (Det er viktig å nevne at ”katteaids” ikke smitter over på mennesker). Alt for mange katter blir uønsket og alt for tidlig drektige og får dermed mange halv-ville kattunger, som ingen vil ha og som formerer seg igjen… Både ID-merking, sterilisering og kastrering skal dyrlegen ta seg av. Det eksisterer dessverre ikke en organisert innleveringsordning for eierløse katter, bare hyggelige veterinærer, engasjerte grupper og enkeltmennesker, for eksempel Foreningen for omplassering av dyr (FOD). Katter i nød v/Gitta Schubert. Kan man ikke ta med seg katten sin på ferie? - Det kan gå helt fint, men da bør man trene katten på å sitte i bur på forhånd! La buret stå framme. Katter er svært nysgjerrige – de vil undersøke både inni og utenpå. Bær katten rundt litt hjemme først så den blir vant til det. Å ta katten med til utlandet krever en del forberedelser og man må følge omtrent de samme reglene som gjelder for hunder (pass, rabiesvaksine, ormekurer). Mange katteeiere installerer katteluke, så katten kan gå ut og inn der den bor og få mat og vann på sin vante plass. Man kan få kjøpt katteluker som er innstilt på kattens chip, dermed kan ikke fremmede katter ferdes inn og ut gjennom luka. Men den bør fortsatt ha daglig oppsyn av en venn eller nabo. 14 SØRUM MAGASINET 02/12

Hva med hunden? - Det er feil å tro at hund og katt, og andre kjæledyr for den saks skyld, klarer seg så godt alene. De har jo instinkter for å overleve, men vi skal huske på at dette er dyr som er tilvendt oss mennesker og vår levemåte. De er ”en del av flokken” – og det er oss! Blir de latt alene over lengre tid, har de det dårlig og vantrives – selv om det er satt ut mat til katten og bikkja får komme ut en liten tur hver dag. Dette er ikke nok! Grunnbehovene må ivaretas. Et dyr, enten det er stort eller lite, trenger også lek, oppmerksomhet og kos – dyrevelferd handler om livskvalitet. Den tidligere Dyrevernloven er nå erstattet av Dyrevelferdsloven og gjelder fra 1. januar 2010. Hvor lenge kan hunden være alene hjemme? - Det er helt avhengig av rase, alder og hva den har blitt vennet til. Noen hunder ligger og sover hele dagen til eieren kommer fra jobb – og klarer faktisk å holde seg. Jeg vet at noen hunder må være alene inntil 12 timer, og det er altfor lenge! Den skal ha anledning til å lufte seg og gjøre ifra seg 2 -3 ganger om dagen, og helst bevege seg litt også! Hvis man gjør en avtale med noen som skal stikke innom mens man er borte, så skal det være en voksen som har hovedansvaret hvis hundepasseren er under 18 år! Kan hunden være med på ferie til utlandet? - Ja, men det anbefales ikke, i hvert fall ikke for kortere turer eller til sørligere strøk. Det er strenge regler for å ta dyr med seg ut og særlig inn i Norge.

Allerede ved reise til Sverige må man være oppmerksom på at det kreves en egenerklæring som eieren selv skal fylle ut som bevis på at dyret har fått ormekur mot en liten

bendelorm som fins hos svensk rev. Dette må være i orden før man kommer tilbake til Norge. Skal man reise lenger, må dyret også være chipmerket og vaksinert for rabies minst en måned før tilbakereisen til Norge. Reglene for kjæledyr på utenlandsreiser kan man finne på www.mattilsynet.no Eller ta kontakt med din lokale veterinær. Noen tips for ferien her hjemme? - Hvis du vet at det er flått der du bor, eller der du skal feriere med kjæledyret, så begynn behandlingen mot flått i tide. Det er ikke nok å bare sørge for flåttfjerner. Det finnes reseptbelagte flåttmedisiner, disse skal tas i god tid i forveien! Hvis hunden blir bitt av hoggorm, så hold dyret helt i ro og dra til dyrlegen så fort som mulig. Veterinær Karla Hölling med en liten “pasient” som lyder navnet “Pus”. FOTO BERIT LEIKHAMMER


NOEN TLF.NR.:

Hvor er alle menneskene??

FOTO TAGE HANSEN

Du må bære hunden din, den skal bevege seg minst mulig. Har du kortisontabletter med, så kan du gi det til hunden, men vær klar over at de bare demper en eventuell allergisk reaksjon hos hunden. Ormegift inneholder en nyregift, som kan ødelegge nyrene relativt raskt. Ring først til din lokale dyrlege eller andre dyrleger i distriktet, og du vil få beskjed om hvor du skal henvende deg hvis veterinærkontoret har feriestengt. Det vanlige er da å ringe til Romerike Dyrlegevakt på tlf. 820 90 390. Husk at dersom hunden din er mye ute i saltvann og har tykk pels som tørker langsomt, kan den få våteksem. Skyll pelsen med ferskvann og tørk den med et håndkle. Vær også oppmerksom på at en hund også kan bli solbrent og kan trenge skygge over øynene. Hunder uten pigment i snuten, må smøres

med en solkrem som har fysisk faktor, ikke bare kjemisk. Asfalten kan bli så opphetet at det er vondt å gå på den, også for poter. La hunden gå i gresset mest mulig og ikke lange turer på så varmt underlag. Og vær obs: tilstrekkelig med vann! Hunder som peser i solsteiken i en bil…ja, vi har sett det og lest om det mange ganger! Det kan ikke innskjerpes nok hvor pinefullt og farlig dette er for hunden. Og meld ifra til politiet hvis du ser at et dyr lider! Tlf. 02800. Dyrehold og delt ansvar – en god idé? - Det finnes mange som kunne tenke seg å ha et dyr, men ikke hele tida. Likeledes finns det mange som har hund, katt eller et annet kjæledyr, og som kunne tenke seg litt avlastning innimellom. Som dyrlege vet jeg om ganske mange av begge kategorier. De som er interesserte i en slik ordning, kan ringe meg.

Aurskog Dyrepensjonat tlf. 952 17 550 Eidsvoll hunde- og kattepensjonat tlf. 63 964410 Engene Gård, Vestby tlf. 901 41 416 Gardermoen hunde- og kattehotell tlf. 63 999830 Hurdal Hundehotell tlf. 928 39 042 Lystad Gård Dyrepensjonat, Kløfta tlf. 419 08 954 Katter i nød v/Gitta Schubert tlf. 918 42 469 Foreningen for omplassering av dyr tlf. 22 613031 Dyrebeskyttelsen i Oslo og omegn tlf. 67 149354 Nilsen Bergingstjenester Vidar Nilsen oppstaller bortkomne hunder tlf. 63 892200 De som har internett, kan søke på www.dyrelink.no

Jeg tror det hadde vært fint å få til en slags ”avløser-ring” for kjæledyr! Det tror vi også, så ta gjerne kontakt med Karla på tlf. 63 824822 eller e-post: vet@sorumsanddyreklinikk.no Så ønsker vi alle på to og på fire en riktig god sommer der alle har det like godt, trives og får utfolde seg!

02/12 SØRUM MAGASINET 15


Mette Haugland på plass i nytt kontor.

FOTO RITA NYBORG

FRIVILLIGSENTRALEN

– VI TRENGER DEG – TRENGER DU OSS?

Frivilligsentralen i Sørum har snart holdt på et halvt år. Tiden har gått med til å komme i orden, og bli kjent med det frivillige livet i bygda, – og det er ikke lite! Tenk, over 160 lag og foreninger! Lederen, Mette Haugland, er ei blid dame med masse energi og gode ideer. Jeg kjenner henne litt fra før, i og med at hun er leder for Rånåsfoss vel. Det er faktisk andre gang jeg besøker Mette Haugland i Frivilligsentralen for intervju. Forrige gang holdt hun på å skru opp møbler. Nå er alt på plass, og ei blid dame byr på frokost. Sist vi snakket sammen, fant vi ut at vi like gjerne kunne vente litt, for det var så mye på gang, som hun ikke kunne fortelle om. TEKST/FOTO RITA NYBORG

Jeg starter med å spørre henne om hva en frivilligsentral egentlig er? Frivilligsentralen er en møteplass for og et bindeledd mellom engasjerte mennesker i alle aldre samt frivillige og offentlige organisasjoner. Frivilligsentralens formål er å fungere som en katalysator for idéer til ulike typer frivillig arbeid, tjenester eller aktiviteter. «Sentralen er på mange måter en «møteplass» hvor mennesker i alle aldersgrupper gjør en frivillig innsats for sine medmennesker», legger hun til. Hvem eier frivilligsentralen? Og hvordan er den bygget opp? Frivilligsentralen er en frivillig organisasjon, som har et styre med representanter valgt av 16 SØRUM MAGASINET 02/12

kommunestyret og fra frivillige lag og foreninger. I denne perioden er følgende lag i Sørum representert: Sørumsand Rotaryklubb, Folkeakademiet i Sørum, Frogner IL, Frogner Pensjonistforening, Sørum idrettsråd, Sørum IL og Frogner sanitetsforening. I tillegg er det folk fra Lions, Økoforeningen, speiderbevegelsen og Sørum Bygdekvinnelag i valgkomiteen. Det første året har Mette følgende punkter i sin handlingsplan: - Knytte kontakter til lag og foreninger og enkeltpersoner som ikke er organisert, men som ønsker å arbeide frivillig. - Formidle tjenester gjennom lag/foreninger og enkeltpersoner

- Være koordinator for markedsføring av frivillighet i Sørum - Sette i gang med «Opplevelseskortet» Hun forteller at det er mye organisering, både internt og eksternt for å få en slik organisasjon på plass. Nå i starten er det mye fokus på informasjon. «Noen tror at jeg kan løse alle problemer, men slik er det dessverre ikke. Jeg kan gi noen verktøy for å komme videre, men vi må være realistiske!» Opplevelseskortet Opplevelseskortet er et kort som gir barn og unge mulighet til å delta på ulike kulturarenaer. NAV som står for utvelgelsen. Det deles ut 20 kort i prøveperioden. Disse 20 kortene


dekker ikke behovet, men det gir disse barna/ ungdommene sammen med ledsager/venn mulighet til å delta på ulike kulturelle arenaer. Kortet aktiviseres på Frivilligsentralen. Sørum Kommune som er samarbeidspartner, er nr. 2 i Akershus som etablerer ordningen. Aktiviteter som inngår i kortet er; kino på Årnes, fotballkamper på Åråsen, bowling på Lillestrøm, bading på Kuskerudnebben, teater hos Tut & Kjør, Gigagøy i Lørenskog, kjøring med damplokomotiv på Urskog-Hølandsbanen (Tertitten) og besøk på Gamle Hvam. Matombringingen er et tilbud til hjemmeboende eldre eller funksjonshemmede, som på grunn av høy alder eller andre årsaker ikke er i stand til å lage seg mat. Frivilligsentralen rekrutterer sjåfører, som får dekket kjøregodtgjørelse fra Sørum Kommune. Ordningen er en videreføring fra Frivillighetstjenesten i Sørum. Hver mandag, onsdag og fredag er det tre frivillige sjåfører som kjører ut middagsmat fra Sørum Sykehjem og ut i sin «sone». Sørum Frivilligsentral har et flott korps av 24 frivillige personer som kjører ut middagsmat. Det er en fantastisk viktig innsats disse personene gjør, og som bidrar til at mottakerne kan bli boende i hjemmet kanskje lengre enn uten dette tilbudet. Rekruttering - Stort behov for frivillige Mette forteller at de praktiske oppgavene står i kø, og at de virkelig har behov for flere frivillige til å ta på seg små oppdrag. Hva slags oppdrag er det så snakk om? Det er ofte behov for ledsager-tjenester i tillegg til diverse andre

gjøremål. Det kan være alt fra plenklipping og småreparasjoner til å hjelpe familier som av ulike årsaker trenger litt hjelp. Det kan være handling og barnepass, kjøring til fritidsaktiviteter eller rett og slett å være en god lytter. I tillegg er det også behov for hjelp i forbindelse med ulike arrangement. Men for å kunne hjelpe til med alt dette, må det være noen til å utføre oppgavene. «Uten frivillige, har vi absolutt ingenting å tilby! Alt vi kan tilby er til enhver tid avhengig av hva slags ressurser våre frivillige kan tilby». Frivilligsentralen kan heller ikke garantere at alle som ber om hjelp, får hjelp. I noen tilfeller vil hjelpeoppdraget være en del av det offentlige tjenestetilbudet, hos organisasjoner som yter slik hjelp, eller at oppdraget må utføres av et firma. Vi garanterer at vi skal gjøre så godt vi kan, legger Mette til. FRIVILLIG! JEG? Du kan hjelpe, selv om du ikke har tid så ofte Som frivillig bestemmer du selv hva du vil gjøre, hvem du skal gjøre det for, og hvor ofte du vil gjøre det. Frivillig engasjement skal være lystbetont. Blir du spurt om noe som ikke passer, sier du enkelt nei. Det er jo ikke alltid at tidspunktet passer heller, så det er lov å si nei. Da forsøker vi igjen en annen gang. Man inngår ingen langsiktige avtaler. Syntes du dett er givende, fortsetter du.

utrolig mye for den personen som mottar nettopp DIN hjelp den gangen. Tror du at du innimellom har tid til å hjelpe andre og gjøre en sosial innsats? Det er bare å komme innom for en uforpliktende samtale eller få litt mer informasjon. sier Mette. Frivilligsentralen holder til i 2. etasje i Linjegården. Du kan også maile eller ringe. Kontaktinformasjon finner du i egen «boble» i denne artikkelen. En ting er sikkert; alle har positive opplevelser i forhold til det å hjelpe andre! En drøm – «Prosjekt Frivillig» Mette har en stor drøm, og det er at vi også i Norge skal få et valgfag på ungdomsskolen som heter «Prosjekt Frivillig «Dette er gjennomført med stor suksess i Danmark, men som Mette sier;» det er nok en lengre prosess». Veien videre Ved siden av overnevnte områder, arbeides det med en rekke arrangement og prosjekter som alle inkluderer frivillig aktivitet. Det kan jeg jo fortelle om neste gang, avslutter Mette. Det er ikke vanskelig å forstå at Mette har fått en omfattende jobb. Vi ønsker lykke til! – og avslutter med samme spørsmål vi begynte med; «Vi trenger deg – trenger du oss?»

Har du en time nå og da – så hjelper det mye. Stiller du opp en gang i måneden, betyr det

02/12 SØRUM MAGASINET 17


18 SØRUM MAGASINET 02/12


02/12 SØRUM MAGASINET 19


VELKOMMEN TIL BLAKERDAGENE 2012! Kjære leser! Det er veldig hyggelig at vi igjen kan invitere til Blakerdager. Denne gang går Blakerdagene over to dager, St.Hansaften og St.Hansdagen, altså 23. og 24. juni. Det blir som sist, fokus på kultur, natur og fysisk aktivitet.

Velkommen til BLAKERDAGENE

2012

Programmet er fullspekket av hendelser for store og små, alt fra frokostbad med kåring av årets Fossebarn til Blakermesterskap i mjølkespannkasting, rævkrok og staurbæring. Som forrige år er så å si alt gratis! Bordet er dekket, så vær så god å forsyne dere! For program for 23.6, se side 21 og for 24.6. side 26. Det hadde ikke vært mulig å gjennomføre alt dette uten de frivillige og våre sponsorer; Blaker Sparebank og Akershus Energi. TUSEN TAKK - Dere er uvurderlige!! Vi hadde et ønske om å presentere alle lag og foreninger som er med på denne fellesdugnaden, men måtte dessverre innse at det ikke var mulig pga. plassmangel. Vi har fire velforeninger i Blaker, og tre av dem er med på denne dugnaden, ikke dårlig! Ekstra hyggelig er det når vi får spørsmål om det er mulig å bidra med noe! En spesiell takk går til Mette Haugland i Rånåsfoss Vel og Frivilligsentralen og til Jan Tore Andresen fra American Drivers Club Blaker. Dere har virkelig tatt ansvar, og gjort at undertegnede kan reise i bryllup med god samvittighet denne St.Hans-helga. KOS DERE MED BLAKERDAGENE OG MED SØRUM MAGASINET! Med vennlig hilsen Blaker Utvikling AS

Rita Nyborg

FOTO METTE HAUGLAND

LØRDAG 23. JUNI BÅLET TENNES KL 18.00 Ingen sankthansaften uten bål!

Disse er med på Blakerdag-dugnaden Rånåsfoss vel, Blaker Vel, Hogseth Vel, Blaker Bygdekvinnelag, Blaker idrettslag, Blaker skanses venner, Blaker Amcar Club, Eight American Cars, Heavy Metal Bandet Lepra, Folkeakademiet i Sørum, Slora Mølles venner, Blaker og Sørum Historielag, Kunstnere på Skansen; Jentene i smia, Sølvi Bakkland, Hege Bratsberg og Trond Solberg, vandreguidene Ole Henning Hoel og Aage Kleven.

20 SØRUM MAGASINET 02/12


PROGRAM - DAG 1

LØRDAG 23. JUNI

St.Hansaften

På Rånåsfoss. Etter frokostbadet foregår alt på vestsiden av Glomma Kl 09.00 - 11.00 Kl 12.00 Kl 12.00 Kl 12.00 - 16.00 Kl 12.00 - 16.00 Kl 12.00 - 14.00 Kl 12.00 Kl 15.00 Kl 16.00 Kl 17.00 Kl 18.00 Kl 19.30 - 20.30 Kl 21.00 - 01.00

Frokostbad med gratis frokost . Kåring av årets Fossebarn (trekkes på inngangsbillett) Natursti fra gamle-brua og ned til friluftsområdet. Veterankjøretøy-treff ved fossen Fisking i Glomma. Gratis utlån av fiskestenger for barn! Foresatt må være med, og redningsvester medbringes. Forbehold om nok bemanning. Marked ved fossen ved frilustsområdet. Kjernetid fra kl14-18 Brannbilen kommer! Rusletur med Aage Kleven fra Sørumsand til Rånåsfoss Barneunderholdning v/Fortellerxpressen. Møt Hexine og Marjanta! Grillene er klare! Allsang ved Fossen Bålet tennes Fosserock m/Lepra St.Hansdans ved fossen v/Tullbillies

På Blaker Skanse KL 11.00 - 16.00 Kunst og håndverksmarked i smia på Blaker skanse Fra Sørumsand til Fossum i Blaker Kl 11.00 og deretter hver hele time, Tertitten går fra Sørumsand til Blaker På Fossum stasjon Kl 19.00 & 21.00 Konsert med The Loch Ness Mouse Ved Slora mølle Kl 18.00 Grillen er varm og uteområdet tilgjengelig for St.Hansfeiring

FOTO BLATT GRUPPEN GRAFISK

FROKOST BAD MED GRATIS FROKOST KL 09.00 - 11.00

Rånåsfoss vel har gleden av å invitere til gratis frokost. Rimi har sponset med det som trengs til frokosten, så her er det bare å forsyne seg! På inngangsbilletten trekkes helt vilkårlig ut årets FOSSEBARN! Eneste kriterium er at du er mellom 0-18 år, og at du stiller opp til bading og frokost mellom kl 9 og 11. Ta vare på billetten, vinneren kunngjøres kl 1500 på Friluftsområdet på Vestsiden av Glomma. Dersom du blir trukket ut som vinner, blir du hentet i staselig veteranbil hjemme, og får en tur med småfly sammen med en av dine foresatte. Lørdag 23. Juni

FISKING I GLOMMA FRA KL 12.00-16.00 - forbehold om bemanning

MARKED VED FOSSEN FRA KL 12.00 - 18.00 – Kjernetid fra 1400-1800 ledige, gratis plasser! Markedet har i skrivende stund 12 utstillere. Men det er plass til flere! Det blir salg av rømmegrøt og vafler, ting av tre, smykker og mye annet. Lær å spikke med Grende husflidslag og skaff deg informasjon om lag og foreninger. Det er gratis å ha stand, men du må selv ta med deg alt du trenger, slik som stol, bord, duk som går til bakken (fint å gjemme tomme esker, vesker o.l. bak), og evt. partytelt. Strøm er ikke tilgjengelig. Markedsplassen blir på friluftsområdet, helt i enden av veien som går fra den gamle Rånåsfoss-brua og nedover langs Glommas vestside. Kontaktinformasjon: Mette Haugland, Tlf: 400 36 450, post@sorum.frivilligsentral.no Påmelding senest 20. juni

Blaker Jeger og Fiskeforening låner oss sine fiskestenger, men her er vi helt avhengig av å få bemanning på plass. Om du kan tenke deg å levere ut fiskestenger og sørge for at de kommer inn igjen, ta kontakt med Mette Haugland på tlf. 400 36 50 NB! Foresatt må være med, og ungene bør ha på redningsvest.

PARKERING LØRDAG 23.6.

Parkering denne dagen vil skje på anviste steder i forbindelse med fellesområdet rundt kraftstasjonen, ved bader `n, Akershus Energi og fotballbanen på Rånåsfoss.

02/12 SØRUM MAGASINET 21 19


Lørdag 23. Juni

VETERANKJØRETØYTREFF

FOTO RITA N

YBORG

PÅ FRILUFTSOMRÅDE VED RÅNÅSFOSS NO

FOTO WWW.MATPRAT.

BLAKER BYGDEKVINNELAG

Selger rømmegrøt, vafler, brus og kaffe fra kl 12.00 på markedsplassen på friluftsområdet ved fossen. Bygdekvinnelaget er et lag for alle kvinner i Blaker og omegn, og har over 75 medlemmer.

American Drivers Club Blaker arrangerer også i år veterantreff. Oppmøte fra kl 1200 og utover dagen. Dette er en åpen invitasjon til deg med et veteran kjøretøy eller om du bare vil komme for å se!

AMERICAN DRIVERS CLUB BLAKER

Består av ca 50 medl. De fleste bilene er fra 50 og 60 tallet. Foreningen er aktiv i vedlikeholdet av utestedet Motangen og arrangerer amcar-treff/ utstilling i slutten av mai hvert år. Annenhver onsdag møtes de til klubbmøte på kroa i Lørenfallet. Under Blakerdagene bidrar de også med vakthold og parkeringsvakter. Se www.adcblaker.com for informasjon. Om du ønsker å ta kontakt, skriv en e-post til jatoran@online.no

Lørdag 23. Juni

BRANNBILEN KOMMER KL12.00-14.00

Østre Romerike brannog redningsvesen er et interkommunalt brann- og redningsvesen for kommunene Sørum og Fet. Selskapet ble etablert i 1. januar 2006 og har 41 ansatte fordelt på to avdelinger, en beredskapsavdeling og en forebyggende avdeling.

Lørdag 23. Juni

GRENDE HUSFLIDSLAG FRA KL 12.00

Spikker med ungene både lørdag på Rånåsfoss og søndag på Blaker Skanse. Fredag på markedsplassen på frilufts-området og lørdag står de i nærheten av Barnas loppemarked. Grende husflidslag har ca. 80 medlemmer og holder til i Grendekjelleren på Festi-viteten på Sørumsand. Formålet er å spre kunnskap om og videreføre gamle og nye håndverksteknikker og tradisjoner.

FOTO RITA NYBORG

UT PÅ TUR!

KULTURSTIEN FRA BINGSFOSS KRAFTSTASJON TIL RÅNÅSFOSS – 6,5 km

Oppmøte ved informasjonstavlene på Bingsfoss kl 12.00. Hele Sørums guide, Aage Kleven, viser veg og forteller på turen oppover langs Glomma. Du får oppleve noe av det fineste kulturlandskapet Sørum har å by på, med deltaer, broer, beitemark, enger og jorder. Kanskje får vi også se beveren? Spor etter den kan vi i alle fall love at dere får se! Vi koser oss med matpakke og drikke underveis. Turen er enkel, men til tider litt bratt. Normalt vil man klare turen på to timer, men med flere stopp og kanskje også barn, har vi lagt inn sikkerhetsmargin slik at alle skal nå fram til barneunderholdningen på Rånåsfoss kl 15.00.

20 SØRUM MAGASINET 02/12 22 04/11


FOSSEROCK MED

LEPRA

KL19.30 Et Heavy-metal band fra Sørum, startet

av Stian Haaker (Gitar), Ingar Høiseth (Gitar), Kristine Eriksen (Trommer), Kristian Syslak (Bass) og Erik Mjønerud (Vokal). Bandet var en av deltagerne fra Sørum under årets UKM. De har spiltFosserock med sammen i tre år, og er et av bandene som øver på rockeverkstedet på Blaker skanse. 0 Gruppa mener de får benytte seg av et KL 19.3 av de beste bandtilbudene som finnes på Romerike. De forteller at musikken deres er inspirert av band som “Lamb of god”, “Pantera” og “Bring me the horizon”. Til høsten blir det turné med tre andre band, fra Lillestrøm til Alta, og en snartur innom Sverige.

LEPRA

LEPRA 0 KL 19.3

ns med ST.Hans da

19.30

med Fosserock

IES

TULLBILL

KL 21.00

21.00

FOTO LEPRA

Lørdag 23. Juni FOTO TULLBILLIES

ST. HANS DANS MED TULLBILLIES KL 21.00 I noe roligere former, blir det dansemusikk med Tullbillies ut over kvelden. De spiller gjerne

Hellbillies, men musikken er allsidig og spenner seg over et stort spekter av kjente låter fra grupper de fleste av oss vil kjenne igjen. Kanskje blir det allsang igjen ut over kvelden? Vokalist Jan Rune Thomassen er oppvokst på Aulifeltet. Med seg har han også to musikanter med røtter i Sørum, Ole Morten og Espen Bingen.

FOLKEAKDEMIET I SØRUM

har som hovedoppgave å formidle kunnskaper, delta i samfunnsdebatten og spre gode kulturopplevelser. De har et sterkt ønske om å bidra til større forståelse oss mennesker i mellom, uansett nasjonalitet. Viktige bein å stå på er flerkulturell møteplass og kultur for eldre. I forbindelse med Blakerdagene har de deltatt i planleggingen og skal stå på Rånåsfoss med egen stand.

GRILLENE TENNES KL 16.00

Ta med grillmat, bord og stoler etter behov. Du kan også få kjøpt rømmegrøt og vafler.

Lørdag 23. Juni

ALLSANG VED FOSSEN KL 17.00

Gutta fra Tullbillies har lovet at i alle fall en av dem skal lede oss i allsang. Dermed blir det skikkelig god-stemning med alt fra kjente barnesanger til sanger som sitter godt i øret, for eksempel fra Postgirobygget.

02/12 SØRUM MAGASINET 23


Lørdag 23. Juni

BLAKER SKANSES VENNER Ble dannet i 1998. De skal være en foren-

ing for “bevaring og videreføring av Blaker Skanse som et attraktivt og levende kulturminne”. Blaker Skanses Venner bidrar til årets Blakerdager med å arrangere Blakermesterskapet i rævkrok, staurbæring og mjølkespannkasting. I tillegg arrangerer de omvisning på Skansen og har også salg av vafler og pølser ute ved fotballbanen. Viktigste saker er merking av bastionene, historiske samlinger, Tyrolerfest, julegrantenning m/fakkeltog og kanonskyting og frokst 17.mai. Leder er Kjell Kurland. FOTO JØRGEN KIRSEBOM

RÅNÅSFOSS KRAFTSTASJON OG FRIOMRÅDE TEKST EIRIK N.FOTLAND (AKERSHUS ENERGI)

På Rånåsfoss har det blitt produsert elektrisitet i 90 år. Rånåsfoss I stod ferdig i 1922 og har vært i drift helt fram til i dag. Det er nå planlagt å skifte ut alle seks aggregatene for sikre vannkraftproduksjon også i framtiden. Det nye prosjektet heter Rånåsfoss III og er et pågående arbeid som vil foregå fram til 2016. De nye aggregatene vil øke den årlige årsproduksjonen på Rånåsfoss med 60GWh. Det tilsvarer omtrent årsforbruket til 3000 husstander. På vestsiden av Glomma står Rånåsfoss II, som ble bygd mellom 1979-1983. Denne kraftstasjonen ble bygd fordi det den gang var mer lønnsomt å bygge en ny kraftstasjon, i stedet for å bygge om Rånåsfoss I. I forbindelse med byggingen ble det deponert sprengstein nedenfor kraftstasjonen. Dette området ble planert ut og et friområde for lokalbefolkningen ble opprettet. Her er det muligheter for gratis fiske og området er tilknyttet en tursti som går helt ned til Bingsfoss. Når Rånåsfoss III står ferdig, vil den totale årsproduksjonen på Rånåsfoss bli 580GWh, strøm nok til nærmere 26000 husstander i året.

Lørdag 23. Juni Fortellerxpressen presenterer:

HEKSINE PÅ TUR KL 15.00

Fortelleren Lise Sæther og skuespilleren Marianthe Salvesen viser sin familieforestilling hvor de kombinerer fortellingen med drama, sang, rim og regler. Heksa Heksine mistet den magiske kosten sin. Uten kosten kan hun ikke trylle. Er det noen av dere som har sett den?

LITT OM VELENE SOM DELTAR I BLAKERDAGENE

BLAKER VEL gjør det igjen mulig å kjøre fly over bygda vår. I tillegg hjelper de til både fredag og lørdag med vakthold og annet. Foreningen er opptatt av trafikksikkerhet og et godt oppvekstmiljø. Leder: John Moe. HOGSET VEL hjelper til både på Rånåsfoss fredag og på Skansen lørdag. Velet arbeider for økt trafikksikkerheten og best mulig samhold i kretsen. De arrangerer Halloween-fakkeltog, Olabilløp, julegrantenning og fester. De holder i orden ballbane og lekeplasser. RÅNÅSFOSS VEL har ansvar for frokostbadet, markedet ved fossen og hjelper til med vakthold og parkering. De er opptatt av bevaring av gamle Rånåsfoss bru, trafikksikkerhet og å jobbe for et hyggelige boforhold. De har akebakke med grillpaviljong, arrangerer Halloweenfeiring, julegrantenning, juletrefest, + dugnader i lysløypa, på bader’n og ved fotballbanen. Har egen avis, «Rånåsfossens Brus & News». Leder er Mette Haugland - www.rånåsfoss.no.

24 SØRUM MAGASINET 02/12


KUNSTNERE PÅ SKANSEN

I ARTilleribygningen er det pr. i dag 6 kunstnere. I tillegg er det et fellesverksted i smia.

Følgende kunstnere vil ha åpne verksteder under Blakerdagene: Sølvi Bakkland – keramiker. Flyttet inn på Blaker Skanse i 06, etter endt 3-årig keramikkfag-utdannelse. Hun har produkter som hjertesmykker og engler til å henge i vinduet, krus, kopper, fat og gedigne krukker. De mest populære krusene er dekorert med visdomsord, og egner seg like godt til vin som til kaffe! Denne gang vil hun også ha noen av produktene til tekstilkunstneren Hege Bratsberg til salgs. Hege flyttet inn på Skansen i 2010, og har nettbutikk på www.luun.no. Sølvi har verkstedet sitt oppe søndag 24.6. fra kl 11.00-16.00 Trond Solberg – trekunstner Driver treverkstedet på Blaker Skanse sammen med Arne Rygvold. Han eksperimenterer med ferdigstilling av objekter med utgangspunkt i vått trevirke, men kan også skreddersy alle mulige arbeider i tre på bestilling. Han har åpent søndag 24.6. fra kl 11.00-16.00 I fellesverkstedet i Smia vil følgende være representert: Annett Grepperud: Har svennebrev i Kjole - og draktsøm, men satser stort på gjenbruk. Hun syr nye bruksting av gamle stoffer og driver også omsøm av gamle klær. Hun liker å hekle og strikke, gjerne i kombinasjon med søm. Annett elsker å være kreativ og lager gjerne nye ting av f.eks. drivved og annet som vi ellers kaster. Yvonne Smith: Har gått tegning form og farge, er ellers selvlært. Hun maler malerier og liker å blande forskjellige medier. Yvonne driver også med glassfusing/slumping, og lager bl.a. smykker, fat, vindusdekor, lysholdere o.l. I år blir det mer fokus på gjenbruksartikler av glass og andre materialer. Vibeke Spigseth: Er utdannet grafisk designer og illustratør. I smia selger hun bilder, kort, kjoler, handlenett, matpakkeposer, samt stempler og papir til scrap booking. Lørdag 23. Juni og Søndag 24. Juni

KUNST - OG HÅNDVERKSMARKED PÅ BLAKER SKANSE Jentene i smia har åpent verksted og kunst og håndverksmesse fra kl 11.00-16.00 både lørdag og søndag. De har felles nettbutikk på Epla: http://epla.no/shops/smia/ Er også å finne på Facebook: Smia - Blaker Skanse. Om du har spørsmål, er mail-adressen: smiapost@gmail.com

02/12 SØRUM MAGASINET 25


PROGRAM - DAG 2

SØNDAG 24. JUNI St.Hansdagen kl 10.00 - 15.00 Kl 10.00 - 16.00 Kl 11.00 Kl 11.00 Kl 11.00 - 16.00 Kl 11.30 - 12.30 Kl 12.00 - 16.00 Kl 12.00 Kl 12.00 - 14.00 Kl 12.00 - 13.00 Kl 13.00 Kl 13.00 Kl 14.00 - 16.00

Opplev Sørum/Romerike fra lufta med småfly. Åpen Slora mølle Blomstergudstjeneste Første avgang med Tertitten fra Sørumsand, deretter hver time. Siste kl 1500 Transport med amcarbil til Blaker Skanse ,Slora mølle og Haga int. airport- retur til Fossum . Åpne verksteder og kunst-og håndverksmarked Påmelding til Tour de Blaker – sykkelritt for barn på Blaker Skanse Salg av vafler, pølser, brus og kaffe Tur til Igletjern med Ole Henning Hoel Barnas loppemarked v/smia på Blake Skanse Omvisning på vollene på Blaker Skanse Tour de Blaker – sykkelritt for barn på Blaker Skanse Påmelding til Blakermesterskapet Blakermesterskap i rævkrok, mjølkespannkasting og staurbæring

FOTO JØRGEN KIRSEB

OM

SLORA MØLLE 23. OG 24. JUNI 2012

Slora Mølles venner lar som vanlig folk få feire St.Hans på møllas uteområder 23. juni. Da er grillen varm fra kl 18.00. Søndag 24.juni åpnes den gamle mølla for publikum fra kl 10.00. Den gamle mølla var et meget sentralt sted i bygda. Hit kom folk fra fjern og nær for å få malt kornet sitt. Nå kan du ved omvisning få se og lære hvordan en mølle fungerer. Servering blir det også.

BLAKERMESTERSKAP I RÆVKROK, MJØLKESPANNKASTING OG STAURBÆRING

Barnas eget LOPPEMARKED

Kl 14.00 på fotballbanen på Blaker Skanse. Påmelding fra kl13.00.Blaker Skanses Venner tar opp igjen denne gamle konkurranseformen, som Blaker Ungdomslag i sin tid arrangerte på Motangen. Bildet er fra mesterskapet i 1981

SØNDAG 24.6. FRA KL12.00-14.00

Jentene i Smia åpner opp for en ny aktivitet under Blakerdagene. De inviterer til utendørs loppemarked ved Smia, hvor barna kan selge/bytte sine leker. (Hvis været blir dårlig, holdes markedet inne i Smia) Dette er selvfølgelig gratis! Husk bord el. teppe til å ha lekene på. En stol til å sitte på kan også være lurt.

FOTO RITA NYBORG

Leif Stenby vi

pper Øivind Sl

Spørsmål og påmelding til jentene i Smia på mail: smiapost@gmail.com ora rundt.

FLYTURER OVER ROMERIKE Blaker vel, med John Moe i spissen, gir oss igjen en fantastisk mulighet til å se hjemstedet og bygda vår

fra lufta. Det å sitte i et småfly gir en ubeskrivelig følelse, - og ikke glem å ta med kamera! Følg godt med på væremeldingene! Ved regnvær eller høy turbulens i lufta, blir flyturene avlyst. Dersom værutsiktene er elendige for søndag, kan flyturer bestilles for lørdag i stedet.

FOTO JØRGEN KIRSEBOM

26 SØRUM MAGASINET 02/12

Første gang fra Rustad, eller «Haga international Airport» kl 10.00. Siste gang kl 15.00. Kanskje blir det også enkel servering på flyplassen? Ring John Moe på telefon 975 19 610 fra torsdag ettermiddag for å avtale flytur over Romerike, men husk; flyet tar kun 3 passasjerer! Pris kr 250 p.p. Barn 10-5 år kr 150. Husk også at du søndag kan haike med en av de flotte bilene til «Eight American Cars» på Knatten fra Fossum (Tertittens endestasjon) og til flyplassen, Slora Mølle eller Blaker Skanse.


UT PÅ TUR! - TIL IGLETJERN - OPPMØTE HOS JACOP JØDAHL KL 12.00

Fjorårets tur til Hærfangkjerka ble en kjempesuksess. Vi følger opp med en ny lengre tur, til Igletjern. Som sist er det Ole Henning Hoel som er vår guide, og han forteller følgende om turen: Turen starter ved Ørken Stasjon (UHB). Vi kan parkere biler på gården hos Jakop Jødahl. Vi går veien vestover mot Rundtom ca 400 m. Tar så en sti som går syd-vestover oppover i åsen. Litt bratt til å begynne med så slakker det ut 600 meter før det blir stigning igjen. Stien fortsetter i bra stigning samtidig som det er litt småkupert. Underveis vil vi få panoramautsikt til søndre og østre deler av Blaker, ja endog helt til Aursmoen. Til slutt nedstigning til det vakre tjernet straks nedunder toppen. Her er det en fin rasteplass ved vannkanten. Ta med matpakke! Se bilder Samme vei tilbake. Turen opp tar ca 1.5 time og det er en del stigning til toppen. Man bør være litt “god til beins” da vi må passere et par steinete bekker osv. Med litt hjelp vil alle klare det. Se for øvrig også løypeprofilen.

FOTO OLE H.HOEL

Søndag 24. Juni

TOUR DE BLAKER

- sykkelritt for barn

FOTO TORGEIR ALVESTAD

Blaker IL, v/allidretten sørger for at det også i år blir sykkelritt med gratis deltakelse og premiering. Påmelding fra kl 11.30 til 12.30. Start kl 13.00. Turen starter og slutter på Blaker Skansen, og går på gårdsveier, kulturstier og gang- og sykkelveier. Ved krysning av hovedvei vil det være ekstra vakthold.

Søndag 24. Juni

FOTO JØRGEN KIRSEBOM

HAIK MED ET KLENODIUM AV EN BIL! SØNDAG 24. JUNI

Eight Amcars Club er på plass på Fossum, når Tertitten tøffer inn 20 min. over hel time. Første gang 1120, - siste 1520. EAMC har en unik bilsamling, også i verdensmålestokk. Den består av biler som tapte konkurransen med Ford og GM og dermed gikk ut av produksjon i tiden 1946-66. De har sine lokaler på Knatten i Sørum, og har åpent hver lørdag og søndag fra 11-15 fra 2.6. til 30.9.

02/12 SØRUM MAGASINET 27


Regnskap

Rådgivning

Lønn / Fakturering

Likningspapirer

Consis Sørum - Tlf 63 86 64 50 - sorum@consis.no

28 SØRUM MAGASINET 02/12


02/12 SØRUM MAGASINET 29LOKALT

SANGER FRA SØRUM Før hadde hver bygd sin sang, så også i Sørum. Lag og foreninger ga gjerne ut sin egen sangbok, til benyttelse ved sammenkomster. I den gamle sangboka til RUF (Romerike Ungdomsforbund) finner jeg egne bygdesanger for hele Romerike, og i Sørum har vi Blakersangen og Sørumsangen. I dette nummeret gir vi dere Blakersangen, ettersom det snart er Blakerdager. Vi vet at Bitten Jødahl har laget en ny, vakker sang om Blaker, men nå er det altså den gamle sangen vi vekker til live. Den er laget av J. Stortrøen, som for øvrig også har laget Romerikssangen.

BLAKERSANGEN

– MELODI: DET LYSNET I SKOGEN Du kjære, gamle bygd med dei mange hundre him, med åkerjord og skau inn gjennom lia. Jeg glømmer aldri deg midt i styr og ståk og stim. Deg bærer jeg nok med meg midt i stria. Slik skal det alltid væra, slik vil det alltid bli, du blir hos meg bestandig i minnet all min ti’. Ja, Blaker det er bygda som jeg minnes. Her veit jeg far min sleit, og hu mor vart bøyd og grå, og sia har jeg prøvd å løfte arven. Jeg vil at mata åker med tunge aks på strå, skal stå der over jorda etter far min. Og mor som trøtna tidlig, skal minnes i mitt slit. Jeg tru hu ser at nå har vi end’lig røkki dit, som hu bestandig ville mens hu levde. Jeg veit så godt at slitet på arbesplassa her, i skauen og på åker’n og i smia, det glømmes nok med tia, det vi har fått tel der, mens i mot målet andre sliter sia. Men ladet gro og vekse, og glømmes at jeg var. Jeg veit jeg bar på børa slik som en vaksen kar, og rolig skal jeg ligge der og kvile. Men ennå har jeg vårsol og fuglesang i li, og lange, lyse netter over jorda. Jeg hører trekkspill-låten, ei natt ved St.Hansti’, og minnes at tel jenta mi var orda: «I natt så kan du danse, i morra er det dag, og sammen skal vi vinne så mangt et stille slag, for du må ta att rommet etter mor mi.» La elvesusen synge, på veg mot stille hav! La jord og skog og tjenn få ligge stille! I bygda veit vi alle; vi har et daglig kav, men det er jo den vegen slekta ville. Noen føljer elvesusen på den lange veg, andre fester rot i bygda, slik som du og jeg. Men tankene hos alle er i Blaker!

ARTIG

FLERE DIALEKT - ORD FRA BLAKER Måten vi snakker på er en viktig del av vår kulturarv. La oss sørge for at det ikke går i glemmeboka! Vi vil med dette oppfordre folk i Sørum til å sende oss ord som skiller seg ut fra bokmålsnormen, og som er spesielle for Sørum. Kanskje vi til og med kan finne forskjeller mellom de forskjellige delene av kommunen? Det er derfor viktig at du også forteller hvor du kommer fra om du sender oss noe. Send i så fall til rita@blaker.no eller til Rita Nyborg, Eid Vestre, 1925 BLAKER Etter forrige runde med dialektord, ventet vi en strøm av protester, fordi vi hadde klart å skrive at Elg = “ælv”, det skulle selvsagt vært slik Elg = «ælj» og Elv = «ælv». Flere ord får dere her. Vi minner om at disse er samlet inn av elever fra Fjuk barneskole på 90-tallet. Fløyt = «flævt» Folk = «følk» For lite = «snøtt» Fordypning = «sjonk» Fugl = «fuggel» Først = «fyst» Gulrot = «gulot» Gå usikkert = «stemle» Gå ut av = «gå tur» Ha på lur = «ha på varastyre» Hake = «huku» Halm = «hælm» Halvsøvne = «ørska» Har ikke = «harte» Helt = «heilt» Her = «heer» Hogset = «Høgset»

Hest = «hæst» Hjemme = «hime» Hjulpet = «jørtt» Hode = «hue» Holdt = «høllt» Horn = «hønn» Hunnkatt = «kjette» Hvem = «åkke» Hverdagsklærne = «hårdagsklea» Hysj! = «Ty!» Hånda = «fæmtinten» Ikke = «itte» Jeg husker ikke = «je husser itte» Jeg også = «je ævv» Jordrotte = «møllpauk»

NABO

HUSK OGSÅ FETSUNDDAGEN 16 - 17 JUNI Les mer om Fetsunddagene i vårt NYE Fet Magasin! Gå inn på vår Facebookside www.facebook.com/blattgruppen


av Sørum Magasinet kommer ut i september! Ønsker du å annonsere i neste nummer? Kontakt Blatt Gruppen AS Tlf: 63 82 50 78 post@blatt.no

Design: Blatt Gruppen Grafisk - www.blatt.no

Neste nummer


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.