Fet magasinet 01 2016

Page 1

Magasinet Fet

Flomdager FETSUND

25. MAI – 29. MAI 2016

17. Mai program SIDE 32-33

Faldalen virksomhetssenter HAUGER GÅRD SIDE 16-19

Fet og Omegn Hundeklubb

EN HUNDEKLUBB FOR ALLE HUNDEEIERE SIDE 6-9


PÅSKE OG VÅR Påsken er her og det er fortsatt muligheter for å nyte de siste vinterdagene. Vi i Fet Magasinet er tidlig ute med å informere om hva som skjer i Fet utover våren. Det er bare å glede seg. Flomdagene er i annmarsj, det er fortsatt noe planlegging, men det meste er på plass. Hva som skjer på Flomdagene kan du lese om på side 20-23. Du kan også få oversikt over 17. mai programmet på side 32-33.

Faldalen virksomhetssenter kan tilby dagtilbud for demente på Hauger gård, det er ledige plasser og i Fet kommune bør man også være kjent med dette tilbudet. Les om Hauger gård på side 16-19.

Er du hundeier og har lyst å bli finne på aktiviteter med hunden din? Fet og Omeng Hundeklubb er en klubb hvor alle hundeeiere i distriktet kan møtes til sosialt samvær og trening av hundene. Dette kan du lese om på side 6-9.

Neste nummer kommer ut i juni!

På de siste sidene av magasinet har jeg lagt med litt oppskrifter og innlegg som passer fint til påsken og med det vil jeg ønske alle mine lesere en god påske!

Kari Merete Enger Kari Merete Enger Prosjektleder

Når du besøker Fetsund Lenser vil du se en vakker villa som ligger oppe i høyden, dette er “Bestyrerboligen”. Det mange kanskje ikke vet er at denne villaen kan leies til mange forskjellige arrangementer. Les om dette på side 12-13.

Fet Magasinet Nr. 1/2016

Ønsker du å annonsere? Kontakt Blatt Gruppen AS Tlf: 63 82 50 70 Ansvarlig redaktør: Blatt Gruppen AS Prosjekt: Blatt Gruppen Grafisk Forsidefoto: Fet kommune Kulturenheten Layout: Blatt Gruppen Grafisk Følg oss på facebook.com/FetMagasinet

2 FET MAGASINET 01/16

Et gratis Magasin fra Blatt Gruppen AS Blakerveien 109 1920 Sørumsand www.blatt.no Tlf: 63 82 50 70


SIDE 20-23 FLOMDAGER FETSUND 2016

SIDE 6-9

FET OG OMENG HUNDEKLUBB

SIDE 16-19 FALDALEN VIRKSOMHETSNATUREN SENTER

SIDE 26-29 FET KUNSTFORENING

01/16 FET MAGASINET 3


4 FET MAGASINET 01/16


Vi utvikler oss videre

- Blatt Gruppen er med i et stort skandinavisk samarbeid

Blatt Gruppen vil i løpet av de kommende måneder fremstå i ny “drakt”. Sammen med over 150 frittstående firmaer i Norge, Sverige, Finland og Danmark deltar vi i “NewWave Profil”. Et innkjøp og markedssamarbeid. Vi vil være de samme menneskene, på samme sted, med samme service grad og kvalitet, men med et litt annet utseende. Med vår nye “drakt” vil vi fremstå samlet sammen med våre kollegaer i skandinavia.

Blatt Gruppen Blakerveien 109, 1920 Sørumsand, Tlf: 63 82 50 70. post@blatt.no, www.blatt.no, www.blattshop.no

Blatt Gruppen B E YOUR B RA N D GRAFISK - SPORT & PROFIL - LOGISTIKK


Fet og Omegn EN HUNDEKLUBB

FOR ALLE

HUNDEEIERE

6 FET MAGASINET 01/16


n Hundeklubb

01/16 FET MAGASINET 7


TEKST TURID STAVN FOTO FET OG OMEGN HUDEKLUBB

Fet og Omegn Hundeklubb ble startet våren 2013. Initiativtakere var Mona Hansen, Turid Stavn og Geir B. Larsen, som alle bor i Fetsund. Samtlige er instruktører, har lang erfaring fra egne og andres hunder og har også organisasjonserfaring fra andre hundeklubber. Ønske om en hundeklubb

Som hundeeiere i kommunen savnet vi et hundemiljø og et samlingssted, hvor alle hundeeiere i distriktet kunne møtes til sosialt samvær og trening av hundene. Da vi bestemte oss for å starte en hundeklubb, startet også jobben med å finne et sted å være. Vi var i dialog med kommunen og flere grunn-eiere, men det viste seg å være vanskelig og få tilgang til et område som kunne egne seg. Det matte være et område som lå litt for seg selv så vi ikke var til sjenanse for naboene. For å komme i gang med aktiviteter fikk vi tillatelse til å ha ulike kurs og treninger på Østersund skole. Uten å ha reklamert viste det seg at ryktene om den nystartede hundeklubben spredte seg raskt og flere og flere hundeeiere i distriktet var interessert i å melde seg inn i klubben. Det begynte å haste med å få et permanent område slik at vi kunne tilby medlemmene et mer egnet sted til kurs og treninger.

Endelig et permanent sted

Vi fikk til slutt leie en del av det gamle sandtaket på ASAK. Dette er pr. i dag en noe usikker avtale, men vi håper å kunne bli på dette stedet da det ligger usjenert til med skog rundtomkring. Etter mange dugnadstimer, er dette nå et område hvor vi tilbyr kurs for alle hundeeiere og gratis fellestreninger for 8 FET MAGASINET 01/16

medlemmer. Her avholder vi også ulike konkurranser og har et julegavefelt i romjulen hvor hele familien kan være med. Her tenner vi bål og serverer pepperkaker og gløgg. På nyåret har vi nyttårsbord hvor medlemmer som har lyst, går ut og spiser og koser seg sammen. Vi arrangerer også en treningssamling hvert år, hvor medlemmene reiser bort sammen en helg for trening og sosialt samvær.

Klubbens kurstilbud

Foruten gratis fellestreninger mandager, hvor det også er mulig å få noe hjelp fra instruktør, har klubben flere kurstilbud. Vi har valpekurs, hverdagslydighetskurs, bronsemerkekurs og flere spesialkurs som rallylydighet, sporkurs, feltkurs, runderingskurs og passeringskurs. Vi har også hatt smellerkurs, men for tiden har vi ikke et egnet lokale hvor vi kan ha disse kursene. Klubben tilbyr også temakurs i ulike øvelser. Klubben har egen nettside hvor det ligger en oversikt over kurs og datoer. Her kan man også melde seg på de ulike kursene.

Instruktørene i klubben

Klubben har flere Norsk Kennel Klub instruktører. Noen er nyutdannet og andre har 30 – 40 års erfaring. Geir B. Larsen, som er leder i klubben, er trinn III instruktør gjennom Norsk Kennel Klub. Det betyr at han også utdanner nye instruktører gjennom NKKs utdanningsplan. Han er bruks-

hunddommer og har konkurrert i spor og rundering i mange år med ulike hunder. Han har Kongepokalen i spor. Geir er også instruktør i kadaversøk hvor hunder finner sau som er tatt av rovdyr. Turid Stavn, som er styremedlem, er også trinn III instruktør. Hun har vunnet nordisk mesterskap i lydighet, har vunnet flere norgesmesterskap og nordiske mesterskap i rundering og blitt årets brukshund flere ganger. Mona Hansen er nestleder i klubben. Hun er oppdretter av rasene rhodesian ridgeback og airedaleterrier og har trent hund i mange år. Mona er rallyinstruktør og trinn I instruktør. Morten Mørk og Odd Martin Pedersen sitter også i styret og er nyutdannede trinn I instruktører. Det er også Torstein Bjørnstad.


En klubb for alle

Fet og Omegn Hundeklubb er samarbeidene med Norsk Kennel Klub og er non-profit basert. Vi ønsker at klubben skal være en klubb for alle hundeeiere i distriktet, uansett rase og kunnskap og har du en blandingshund er du like velkommen. I dag har vi ca. 150 medlemmer og vi ønsker flere hundeeiere velkomne for å få kunnskap og for å aktivisere hunden sin. Gå inn på klubbens hjemmeside http://fetohk.no for mer informasjon.

01/16 FET MAGASINET 9


FET FRIVILLIGSENTRAL SPENNENDE VÅRSEMESTER FOR 60+ I FET KOMMUNE Frivilligsentralen i Fet samarbeider med frivillige aktører om trivselsskapende aktivitet og møteplasser. Vi arrangerer for eksempel kurs, trim, turer, sosiale treffpunkt og kulturopplevelser for aldersgruppa 60+ forteller Ingrid Flåøyen, daglig leder i Fet Frivilligsentral. TEKST BENTE MIDTGÅRD FOTO FET FRIVILLIGSENTRAL

Treffpunkt 60+ er et hyggelig samlingspunkt for deg som er hjemme på dagtid Vi samles annenhver onsdag – på «Ungdommen / Røde kors huset». Inngang inkl. servering betales i døren. Det er forskjellig tema hver gang, besøk av musikere, foredragsholdere og forfattere – og vi serverer god lunsj. Dette vårsemesteret har vi mange spennende underholdere / foredragsholdere. I januar har vi allerede hatt besøk av Stina Stenerud / Palle Wagnberg som spilte for fullsatt sal og gangen etter hadde vi «Underholdningsvogna» på besøk. I februar hadde vi bl.a besøk av selveste Geir Helljesen som fortalte om sitt yrkesaktive liv i Nrk. Dette var utrolig interessant og falt i god smak hos våre besøkende, forteller Ingrid.

må følge – for alle har forskjellige ønsker og behov, sier Ingrid. Men vi bruker noe av tiden hver gang til å ha et felles tema – et slags dagens tips. I det siste har det vært litt om Facebook, litt om hvordan man kan bestille billetter eller finne togtider på nett, eller hvordan lese nettaviser eller sende epost. Fet frivilligsentral arrangerer også turer i skog og mark Frivilligsentralen arrangerer turer i skog og mark 1 til 2 ganger i måneden.. Jan Sørli er «turgeneral» og har funnet fram til mange fine turmål dette semesteret også. Det blir langturer (ca.7-15km) annenhver torsdag, og nytt for dette semesteret er at vi også har en kort tur (3-5 km i lett terreng) en mandag i måneden . Følg med på “Hva skjer kalenderen” til Fet kommune, eller se på Facebooksiden til Fet frivilligsentral for nærmere info.

I mars får vi besøk av Arne Garvang (kjent fra Tramteateret), Erik Lukashaugen synger tekster av Hans Børli og det vil bli allsang med Per Husby (kjent fra bl.a DaCapo). I april kommer Raymond Løvhaugen på det første Treffpunktet og på det andre kommer skuespiller og forfatter Aril Martinsen med fortellerteater-forestillingen «Året var 1953». I mai har vi et litt spesielt Treffpunkt 60+. Det arrangeres i forbindelse med Flomdagene (som i år er fra 25. til 29.mai) i Fetsund. Da skal vi først ha foredrag med statsmeteorolog Bente Wahl, og så kommer Grethe Halvorsrud med sitt band og spiller til dans etterpå. Så vi gleder oss veldig til alle fine Treffpunkt dette semesteret, smiler Ingrid Flåøyen. Det er bare å møte opp – vi ønsker alle velkommen. I skrivende stund arrangeres Treffpunktene på «Ungdommen», men planen er at de skal flyttes tilbake til Herredshuset i mai. Vi vil gi informasjon om dette både på Facebooksiden til Fet frivilligsentral og på kommunens nettside når det skjer, forteller Ingrid. 10 FET MAGASINET 02/13

Datatreff Frivilligsentralen arrangerer også Datatreff. Vi møtes på «Brakka» / kulturkontoret ca. annenhver onsdag. Der kan du ta med deg pc’n / nettbrettet / telefonen / macen din og spørre om hva du vil. Vi hjelper til så godt vi kan, vi 2 som jobber i Frivilligsentralen og deltagerne hjelper også hverandre. Det er åpent for alle slags spørsmål. Vi har ikke et kurs som alle

Svømming 60+ Vårt nyeste tilbud er «svømming 60+». Dette er et tilbud som Fet svømmeklubb drifter. Roar A Olsen er svømmetrener og leder denne aktiviteten. Dette er et kombinert trimtilbud og svømmekurs for de over 60år. Dette er en tilrettelagt aktivitet i vann hvor du vil få trent kondisjon, bevegelighet og styrke. Du velger selv om du kommer for å trimme på egenhånd, eller om du deltar i et felles trenings -og svømmeteknikkopplegg. I tillegg til god tid i bassenget vil badstua være god og varm og tilgjengelig for den som ønsker det. Denne aktiviteten er på Dalen skole hver torsdag fra 16.00-17.30. Det er en liten gjeng som har startet opp allerede, men vi har plass til mange flere sier svømmetrener Roar A Olsen. Så alt i alt mener vi at vi har vi et variert tilbud til gruppa 60+ i Fet kommune nå. Vi håper det er noe for enhver smak, og ønsker alle velkomne, sier Ingrid Flåøyen.


01/16 FET MAGASINET 11


Bestyrerboligen TEKST SOLFRID L. RUUD FOTO FETSUND LENSER

12 FET MAGASINET 01/14


Utleielokaler med sjel og sjarm

Mange av dem som besøker Fetsund Lenser er kanskje ikke klar over at den vakre villaen i sveitserstil fra 1885 som ruver på høyden over gangveien, kan leies. Her kan det pyntes romantisk til bryllup eller koselig til bursdager og jubileer. Det er også lokaler godt egnet til møter og seminarer, grupperom og pauserom til bruk under en lang møtedag. Når møtedeltagerne trenger et avbrekk kan de ta en rusletur langs elva, eller gå på flåtegangene ute i Glomma.

Historikk

Gunerius Soot, sønn av den kjente kanalbyggeren Engebret Soot var den første bestyreren som flyttet inn i Bestyrerboligen på Fetsund Lenser i 1885. Fram til 1969 hadde åtte bestyrere bodd i huset. Deretter ble bygningen gjort om for å fungere som kontorbygning. I perioden 1992 til 1995 ble bygningen ført tilbake, både utvendig og innvendig, slik at sveitserpreget ble gjenskapt. Gamle fotografier ble brukt under rekonstruksjonen og innvendig ble taklister, tapet og panel kopiert og bygget opp på nytt sammen med pipene og glassverandaen.

Mange stuer

Salene i 1. etasje har plass til 50 gjester i forskjellige stuer, alle med sin egen farge på veggene og egen innredning. Noe av den opprinnelige tapetet i den røde stuen er imitert silketapet fra før 1919. I en av stuene står salonger produsert av P. I. Langlo, Stranda i 1957-58 og minner om solid norsk møbelproduksjon. Andre steder i bygningen finnes noen andre staslige møbler som passer godt inn i lokalene. Flere av disse er gitt i gave fra familier i Fet. I Bestyrerboligen er det også et godt piano som seg hør og bør i et slikt hus. Langs langveggen mot syd er en glassveranda med utgang til hagen og med flott utsikt til elva og det fredede fløtingsanlegget.

Møterom

I 2. etasje er et moderne møtebord til 12 personer og to tilstøtende grupperom med plass til 6 og 10 personer. Moderne møtefasiliteter i rom med historisk sus. Bak pleksiglass står den spennende Blesasamlingen som viser gjenstander fra Blesa gård fra 1700 og 1800 tallet. Her står blant annet kista som skal være fra følget til Karl 12. da han passerte gjennom området og overnattet på Svindal gård.

Kjøkken og dekketøy

Bestyrerboligen har et stort kjøkken med fasiliteter for klargjøring til servering og enkel matlaging. Kjøkkenet er rustet opp med nytt kjølerom, komfyr, oppvaskbenk og stor benkeplass. Dekketøy til inntil 50 personer og mulighet for å leie duker og stoltrekk til spesielle anledninger. Gulstua rett ved kjøkkenet passer perfekt til mottakelse ved bryllup, oppdekking til bufe’ eller pauserom i en hektisk møtedag.

Utleie

Bestyrerboligen har bevart sin originalitet, og blandet med moderne fasiliteter er dette blitt et ettertraktet lokale for utleie. Flere firma og foreninger velger å legge sine seminar og møter på Fetsund lenser, og med på kjøpet får de en rolig atmosfære, unik kulturhistorie, vakker natur og en flott opplevelse. Ta gjerne kontakt med vår bookingansvarlig som kan fortelle deg mer om de unike lokalene. 01/16 FET MAGASINET 13


Reparasjon • Service • EU-kontroll • Alle bilmerker

AutoStar AS EU godkjent bilverksted Bjørnar Svendsen

• VI UTFØRER • EU-KONTROLL • REPERASJON/ SERVICE AV ALLE BILMERKER • AC-SERVICE

Ute- og innemaling, tapetsering, snekring, rehabilitering, muring og flislegging

AutoStar AS Rovenveien 384 (Løvås) Tlf. 63 88 57 60, Mob. 908 35 998 E-post: autostar@automester.no

www.autostar.automester.no

Nyhet

NÅ også beleggingstein og utemiljø

www.malermartin.no +47 478 670 19 facebook.com/malermartinas www.malermartin.no +47 478 670 19 facebook.com/malermartinas

VI TILBYR

Tlf: 63 88 86 00

av arbeidstøy m.m • Vask Utleie duker •• Pakkeav- oghvite monteringsoppdrag Snekker arbeid •• Transport og vedlikehold av grøntanlegg •• Gressklipping I tillegg gjør vi mye annet

Heia Vita er en tiltaksbedrift som tilbyr tjenester til næringsliv og private, og sysselsetter uføretrygde og personer med behov for arbeidstrening.

FET MAGASINET issuu.com/sorum

14 FET MAGASINET 01/16


Ablomster AS Handle juleblomstene i din lokale faghandel. God jul! Fet kommune forhandler med Sørum og Skedsmo kommuner om å opprette en ny, stor kommune. Si din mening ved å bruke stemmeretten din 9. mai.

Tlf.63884411

Trening for alle! - Tilpasset trening og hjelp etter eget ønske

Spenst Fetsund Gamle Fetvei 7, 1900 Fetsund Tlf: 63 88 01 10 www.spenst.no

Les mer om prosessen på de tre kommunenes felles nettside: http://knr3.no/

- sammen skaper vi trivsel og utvikling i Fet

God påske! Dagligvarer – drivstoff – propan - spill – post – busskort – varmretter Åpningstider Joker Gan Man-Fre: 7-21 Lør-Søn: 9-20 Velkommen til en hyggelig handel i nærmiljøet!

-Utleie av kontor og leiligheter

www.fetspare.no - tlf: 63 88 57 29 - post@fetspare.no

BlattShop Du finner oss i Lundveien 27, Fetsund Postboks 52, 1901 Fetsund Tlf: 63 88 10 70

post@sanivarm.no sanivarm.vb.no

WWW.BLATTSHOP.NO

01/16 FET MAGASINET 15


Faldalen virksomhetssenter HAUGER GÅRD

På Hauger gård i Gansdalen drives et dagsenter for hjemmeboende demente. Oslo kommune disponerer seks av plassene, men det er ledige plasser og i Fet kommune bør man også være kjent med dette tilbudet. Innbyggerne bør få anledning til å bruke det. Sykehjems-etaten i Oslo, brukere og pårørende sier alle at de er svært fornøyde. TEKST/FOTO ANDREAS KIND

Både statsminister Erna Solberg og landbruksminister Sylvi Listhaug har vært på besøk og gjort seg kjent med avdelingen. Den forrige regjeringen ga støtte til dagaktivitetstilbud til demente og regjeringen fører dette arbeidet videre gjennom Demensplan 2020. At sykehjemsetateten i Oslo valgte Hauger gård på tross av avstanden til tilbudet, betyr at de er fornøyd med kvaliteten og det innholdet en har klart å skape på gården. Hauger gård er en godkjent Inn på tunet bedrift. Det vil si at de fyller kvalitetskravene til Matmerk og følger Mattilsynets standarder. Det er usikkert hvor utbredt demenslidelser er. Men kanskje så mange som 4000 under 65 år. Dette tallet stiger til mer enn det dobbelte om en går opp til en alder på 75 år. Det er likevel slik at små og mellomstore kommuner ikke har så mange i målgruppen. Det kan derfor være vanskelig å bygge opp et tilbud lokalt, som tar vare på alle individuelle behov. De hjemmeboende er ofte fysisk spreke og de ønsker ikke å være på en avdeling knyttet til et sykehjem. Her må det gjøres individuelle vurderinger, de demente er like forskjellige som alle andre. Det er en tung diagnose å få og det er naturlig at en blir nedtrykt og deprimert. Det blir da viktig å gi et tilbud som har et meningsfylt innhold i et godt sosialt fellesskap. Et tilbud som innebærer mestring sammen med andre og som løfter humøret. Det har vist seg viktig for den syke å få et tidlig tilbud. Dette kan bremse sykdomsutviklingen og utsette behovet for en sykehjemsplass. Det er også viktig for de pårørende å vite at den syke blir tatt godt om og trives i aktivitetstilbudet. 16 FET MAGASINET 01/16

Dagtilbudet på Hauger gård Det er flere aktiviteter enn dagsenter for demente på gården. Dette gjør tilbudet unikt fordi de ulike aktivitetene tilfører hverandre positive opplevelser og muligheter. Før det dagsenteret ble opprettet, var det allerede stor aktivitet på gården. NAV har 18 APS plasser der. Det vil si arbeidstrening i skjermet virksomhet. Dette er trening for personer som har vært ute av arbeidslivet en stund, men som ønsker seg tilbake, og vil ha en mer forsiktig tilnærming i starten. Det betyr at det er en rekke arbeidsstasjoner på gården. Det er store områder der noe er til pryd og annet til nytte. Det er blomsterbed, prydbusker og plener, potetåker, grønnsaksbed og frukthage. Her kreves det arbeidsinnsats og dette er god rekreasjon. Både fysikk og sanser stimuleres. Sansehager har vært i bruk siden oldtiden og trekkes fram som spesielt positivt for demente. Alle sanser er i bruk som berøring, smak, lukt, syn og hørsel. Mange Fetværinger har hatt glede av egen hage og kan bruke sine kunnskaper her. Gjenkjenning og mestring er så viktig. Ved utearbeid kommer også gårdens flotte beliggenhet til sin fulle rett. Den er beskrevet som en naturperle omgitt av åker og skog med utsikt over Øyeren. Den roen og stillheten en kan oppleve i disse omgivelsene er et viktig aktivum. Dyrene på gården er en viktig del av tilbudet. En driftsbygning på ca. 250 kvadratmeter rommer en ny og moderne stall med seks bokser. I tillegg er det lagt til rette for utegangshester slik at det er 12 hester på gården. Det er gode om-

givelser for ridning, og avtaler med både Fet kommune og nabogården gjør at en kan ri over deres grunn. Det er baner, paddocker etc. og det som skal til for å drive hestesport. Hestene brukes også til å trekke vogner. Stallen er et godt eksempel på samvirke mellom arbeidstrening og demensavdelingen. De demente kan ta i et tak i stallen om de ønsker det, og de i stallen legger til rette for ridning og aktiviteter med hest.


01/16 FET MAGASINET 17


Gården har bl.a to Fallabellar, verdens minste hesterase, som gjerne blir med på turer og bærer utstyr og mat. Dette er kosedyr mer enn nyttedyr og de har til og med fått lov til å bli med inn i stua på dagsenteret. Stell av sauene på gården er en viktig oppgave for demensavdelingen. Det knytter avdelingen nærmere gårdsdriften. På våren blir det lam og mest mulig menneskekontakt gjør dem sosiale og kjælne. Det er skrevet mye om dyreassistert terapi og nytten av dette. Det er ingen tvil om at kontakten mellom dyr og mennesker gjør mye godt for de involverte. Det er smådyr som kaniner der, og det er et moderne hønsehus med 7500 frittgående høner. Disse produserer 50 000 egg i uka. Det er også bier som sørger for honning. Men ikke alt dreier seg om dyr og innhøsting på gården. Det er også et moderne snekkerverksted for møbelproduksjon. De demente er ikke så mye på verkstedet av sikkerhetsgrunner, men verkstedet produserer halvfabrikata som kan bearbeides videre på avdelingen. Det er hyggelig å kunne ta med seg sine egenproduserte ting hjem. Til dagsenteret er det lagt et flerbruksrom. Her kan en bearbeide alle gårdens produkter. Der toves det ull, det slynges honning, det saftes, syltes og bakes.

En dag på Hauger gård

Alle brukerne blir hentet på sin hjemmeadresse og fraktet tilbake ved dagens slutt. Vi har egen buss som også brukes til å oppsøke aktiviteter og opplevelser utenfor gården. Det kan være besøk på lensemuseet, båtturer på Øyeren, turer i marka og gjerne med fiskestang eller pilkeutstyr. De kommer til gården kl.09:30. Der inntar de en felles frokost med brødmat, kaffe etc. Etter frokost er det samling til felles samtale der dagen planlegges og ønsker legges fram. Dette gjøres uformelt og som en forlengelse av måltidet. Videre aktiviteter er i tråd med det som har framkommet av ønsker. Vil noen gå tur, får de følge til det. Det er gode turveier rundt gården. De som vil delta i gårdsaktiviteter, gjør det. De skifter til passende arbeidsklær som gården holder. Vi passer på at alle har klær egnet for sitt bruk. Valg av aktiviteter styres av mestring, gjenkjenning og interesse. Det som begrenser valget, vil være den enkeltes sykdomsutvikling og forutsetninger. Stell og pleie av smådyrene kan være en meningsfylt oppgave som har vist seg å ha en god effekt på brukerne. Dette er en oppgave som må gjentas hver dag, og som ikke virker rutinepreget i negativ forstand, fordi en får et forhold til dyrene. De større dyrene som hester og sauer, gir også muligheter. Hestene krever helst noe erfaring, og det må følges tett opp. Men det kan være oppgaver i forhold til foring, møkking og stell som kan passe. 18 FET MAGASINET 01/16

Kl. 13.30. blir det servert middag. Tidspunktet er valgt fordi en vil ha passe avstand til frokost, og fordi dette kan bli en felles avslutning av dagen. Måltidet er rammen for sosial stimulering, trivsel og relasjonsbygging. Personalet spiser sammen med brukerne. I boken, ”Måltider er mer enn mat, personer med demens i dagaktivitetstilbud”, av Grethe Berg, pekes det på en rekke målsettinger og muligheter. De er bevisst problematikken rundt ernæring for denne målgruppen. Kl. 14.30 er det felles avreise fra gården.

Informasjon til pårørende

Dette gjøres på flere måter. Alle mottar et skriv med en generell presentasjon av gården og de aktivitetene de har. Ukentlig vil det bli gitt et fellesskriv om ukens aktiviteter, måltider etc. En slik ukeplan er et godt utgangspunkt for de pårørende til å snakke om de aktivitetene den enkelte har vært med på. I tillegg til dette er den direkte, personlige kontakten som viktig. Når en ny bruker starter opp, vil pårørende få invitasjon til besøk og omvisning på gården. Når en først har møttes og snakket sammen, kan det være lettere å bruke telefonen siden. De har to samlinger i året. Et julebord og en sommerfest. Der blir det vist bilder og video fra siste halvår og vi utveksler informasjon og erfaringer. Sykepleier på avdelingen er også musiker og bruker musikk og sang som en del av opplegge.

Dokumentasjon

Hver bruker har sin pasientjournal som føres i tråd med gjeldende forskrift. Sykepleier/helsefagarbeider fører journal og er underlagt Lov om helsepersonell hvor dette er et krav. Journalen føres elektronisk og ligger i sikker sone i datasystemet.


Det er viktig at det er kommunikasjon mellom eventuell hjemmetjeneste og dagaktivitetstilbudet. Det kan være hendelser, sykdom eller lignende det er viktig å få vite om. Det er også viktig å få gitt informasjon til helsetjenesten på hjemstedet om forandringer, utvikling, hendelser etc.

Avslutning

En demenssykdom er en alvorlig tilstand og en kjenner ikke til metoder i dag som kan stanse utviklingen. Det som er viktig, er å gi et best mulig tilbud så en kan bremse utviklingen. Det er vist at et godt dagaktivitetstilbud kan utsette en innleggelse i sykehjem med et til to år. Like viktig er trivselsaspektet. En skal ha gode dager og leve godt med sin sykdom. At det er flere aktiviteter på gården slår positivt ut på flere måter. Brukerne på dagsenteret får tilgang til et større sosialt miljø. De har tilgang på mange ulike aktiviteter og de er på et dagsenter som er særlig godt bemannet. I tillegg til de fast ansatte, får de som blir funnet egnet og har interesse av det, tilbud om arbeidstrening der. De har også studenter som ønsker praksis på avdelingen. Dette er faglig stimulerende for begge parter. Alt må foregå på brukernes premisser, men bemanningsmessig blir dette veldig bra. Gården har jevnlig besøk av barnehager. Det er rørende å se samhandlingen mellom brukerne på dagsenteret og barna. Barna har mange opplevelser de vil dele og de eldre er tålmodige lyttere. De varter også opp med nystekte sveler. De demente har behov for skjerming og få anledning til å være i sitt miljø på dagsenteret, men de har også behov for å være fysisk aktive og stimulering. Det er dette de har fått til så bra på Hauger.

01/16 FET MAGASINET 19


Flomdager FETSUND 25. MAI – 29. MAI 2016

Nå kan vi kalle det en tradisjon og tradisjonen tro fyller vi sentrum med kultur! Lørdag 28. mai i tidsrommet 12 – 17 vil det være konsert hver hele time og danseinnslag fra scenen i Fetsund sentrum. Klokken 12:00 åpner en kunstutstilling i Trådbua på Lensene. Her får du presentert en smakebit på hva kunstelevene ved Fet kulturskole jobber med, Young horn big band åpner utstillingen. Flomdager Fetsund ble arrangert for første gang i 2014. I år er det igjen duket for kulturhelg, med aktiviteter for barn, kunstutstillinger, tur, foredrag og kulturelle innslag. Kulturskolen har valgt å legge sommerkonsertene sine i Fetsund sentrum, og de aller fleste av våre 500 elever vil vil være aktive denne dagen med dans, musikk og utstilling. Fet skolekorps stiller med konsertinnslag, både med juniorkorps og hovedkorps. På Flomdagen vil korpset presentere noe av det de holder på med- både med samspill i korpset, og som solister og ensembler – og de vil selge nystekte sveler og kaffe. Fetsund barne- og ungdomskor stiller med sine kor-grupper, juniorkor, barnekor og ungdomskor. Biblioteket tar med seg bokbussen ned i sentrum. Hele bygda er velkommen til en hyggelig Flomdag i Fetsund sentrum!

Onsdag 25.05 kl.11.00

TREFFPUNKT 60+ Foredrag ved statsmeteorolog Bente Wahl og dansemusikk ved Grethe Halvorsrud med band. Inngang kr 80.- inkludert lunsj. Arrangementet hører inn under Den kulturelle spaserstokken i Fet.

Onsdag 25.05

MILJØ OG LOKALHISTORIE PÅ LUND Arrangement i Bestyrerboligen på Lund. Foredrag om klima/natur/miljø. Fet historielag guider på Blesa-samlingen. Naturvernforbundet i Fet og Fet historielag i samarbeid med kulturkontoret.

20 FET MAGASINET 01/16


Torsdag 26.05 Kl.18.00

SANDRA LYNG KONSERT I FETHALLEN Barne- og ungdomskonsert med Sandra Lyng. Oppvarming med lokale talenter fra Fet kulturskole. Billetter kr. 175.- i salg via Billettservice. Hjerteromfestivalen ved Musum i samarbeid med Fet IL og kulturskolen.

Fredag 27.05 kl.19.00

OLE PAUS OG PALLE WAGNBERG Konsert i Fethallen med Ole Paus. Support: Palle Wagnberg. 18 års grense (ølservering). Billetter kr. 380.- i salg via Billettservice. Hjerteromfestivalen ved Musum i samarbeid med Fet IL.

Lørdag 28.05 kl.12.00

KUNSTUTSTILLING I TRÅDBUA Barnas sommerutstilling med elever fra Fet kulturskole. Young Horn Big Band spiller ved åpningen. Utstillingen er åpen også søndag i lensenes åpningstid. Fet kulturskole i samarbeid med Fetsund lenser.

01/16 FET MAGASINET 21


Lørdag 28.05 kl.12-17.00

KULTURFLOM I FETSUND SENTRUM Kulturflom i Fetsund sentrum, med konserter. Fet kulturskole samler sine elever til opptredener i Fetsund sentrum hver hele time. Sperrer av veien og bruker veien og plenen ved Sparebua. Fet kulturskole i samarbeid med Fet skolekorps og Mix (riggehjelp).

Lørdag 28.05

BOKBUSSEN Bokbussen står i Fetsund sentrum (i nærheten av kulturskolens scene). Fet folkebibliotek.

Lørdag 28.05 kl.12-16.00

KUNSTUTSTILLING I GALLERI VINKELEN Fet kunstforening åpner sin sommerutstilling på Galleri Vinkelen. Utstillingen er også åpen søndag. Fet kunstforening.

22 FET MAGASINET 01/16


Lørdag 28.05 kl. 20.00

SOULAFTEN I FETHALLEN Konsert med kjente artister i Fethallen på kvelden Reidun Sæther, Stina Stenerud and Her Soul Replacement. 18 års grense (ølservering). Billetter kr. 380.- i salg via Billettservice. Hjerteromfestivalen ved Musum i samarbeid med Fet IL.

Søndag 29.05 kl.12-16.00

ÅPEN UTSTILLING I GALLERI VINKELEN Fet kunstforening har sommerutstilling på Galleri Vinkelen. Salg av sveler og kaffe. Fet kunstforening.

Søndag 29.05 kl.12.00

KUNSTUTSTILLING I TRÅDBUA Barnas sommerutstilling med elever fra Fet kulturskole. Fet kulturskole i samarbeid med Fetsund lenser.

Søndag 29.05

FOREDRAG Foredrag i Bestyrerboligen på Lund. Fetsund lenser.

01/16 FET MAGASINET 23


Stemningsfull fullmånevandring

TEKST BENTE MIDTGÅRD FOTO KULTURKONTORET I FET

Søndag 24.januar 2016 arrangerte Fet frivilligsentral, (i samarbeid med Fet kulturskole, Fet kunstforening, Fetsund Lenser, Besøkssenteret våtmark Nordre Øyeren, og Fet Røde kors) «Fullmånevandring» i Fet. Det gikk godt over 200 mennesker, i alle aldre, i fakkeltog fra Stasjonsstranda til Besøkssenteret våtmark Nordre Øyeren. Ordfører John Harry Skoglund startet hele fakkeltoget og det var flere kulturelle innslag langs veien. Første stopp var ved butikken på Lensene. Der fikk publikum opp leve en «skyggekonsert». 2 elever fra Fet kulturskole spilte bak et lyssatt lerret. Vandringen fortsatte videre mot «Vinkelen» hvor Fet kunstforening stod for det kulturelle innslaget. Der var det diktlesning og vi fikk se vakker iskunst som kustforeningen hadde laget. 24 FET MAGASINET 01/16

Det siste innslaget var ute ved Besøkssenteret våtmark Nordre Øyeren. Der hadde Fet kulturskole og slagverkere fra Fet skolekorps et innslag med sangsolist Tuva Marie Eibak Larsen, dansere og slagverkere som spilte på isinstrumenter. Noen instrumenter var bestilt fra en isdesigner og noen hadde slagverkerne laget selv. Vi fikk høre og se en flott fremføring av Vita Lux. Rett ved siden av scenen hadde kunstelevene i Fet kulturskole laget fin iskunst. Det er andre gang det blir arrangert Fullmånevandring i Fet. Tåka lå tett, og ingen så månen, men det spilte ingen rolle. Det ble en stemningsfull, vakker og nesten magisk kveld likevel.Fet Kunstforening Fet Kunstforening er en forening som drives på frivillig basis, av entusiastiske og kunstin-

teresserte personer som ønsker å formidle kunst til kunstinteresserte personer som ønsker å formidle kunst til publikum i Fet og omegn. Foreningen ble startet i 1979. Høsten 2013 flyttet Fet kunstforening inn i arbeiderboligen Vinkelen ved Fetsund Lenser. I det karakteristiske røde bygget ved Glommas bredd planlegger vi utstillinger, både med medlemmer og gjesteutstillere, vi skal arrangere kurs og foredrag, og holde medlemsmøter. TEKST FET KUNSTFORENING OG PIA KORSNES FOTO FET KUNSTFORENING (WALLPAPER FOTO)

Medlemmene utgjør en viktig del av foreningen, og vi er avhengige av engasjement og deltakelse fra våre medlemmer for å kunne gjennomføre utstillingene, medlemskvelder, kurs med mer. Foreningens formål er å skape interesse og forståelse for kunst, samt arrangere utstillinger, kurs og foredrag i egen regi eller i samarbeid med andre foreninger, kulturorganisasjoner og privatpersoner. Fet kunstforening er en ideell organisasjon, virksomheten drives på dugnad. Ikke nøl med å ta kontakt hvis du føler det er noe du kan bidra med. Virksomheten finansieres gjennom medlemskontigenten, men først og fremst gjennom inntekter fra utstillinger.

Vinkelen

Vinkelen er en av Fetsund Lensers fredede bygninger, og Fet kunstforening holder til i det som var spisesalen til lensearbeiderne. Fetsund Lenser er sannsynligvis det eneste tømmersorteringsanlegget i verden i sitt slag. Anlegget er unikt der det ligger i 2,5 km lengde, autentisk slik det var ved nedleggelsen i 1985. Hele anlegget er fredet sammen med 20 bygninger på land. Vinkelen finner du ved Flomsteinen, mellom Fetsund Lenser og Naturinfosenteret. Fet Kunstforening er medlem i Norske Kunstforeninger og AKFO.

Malegruppa

Fet Kunstforening handler mest om å se på og formidle kunst, men noen av oss er også utøvende selv. Høsten 2008 startet en liten male- og tegneglad gjeng i kunstforeningen egen maleklubb. Gjengen møtes annenhver onsdag for å male og diskutere hverandres bilder og teknikker. De beste bildene stilles ut i egen medlemsutstilling i løpet av året. For mer informasjon kontakt malergruppa: fkmaler@fetkunstforening.no

26 FET MAGASINET 01/16

Barnas kunstforening

Fet kunstforening tar barnekunst på alvor og opprettet egen barnekunstgruppe. I år har vi et samarbeid med Fet Kulturskole og UKM. For mer informasjon kontakt barnekunstgruppa: barnekunst@fetkunstforening.no

Fotogruppa

Fotogruppa i Fet kunstforening er møteplassen for fotointeresserte. Noen er nybegynnere, andre mer drevne, så her lærer vi av hverandre. På møtene, annenhver tirsdag, tar vi for oss alt som har med kamera å gjøre, det være seg kompaktkamera eller speilrefleks, slik at alle blir mer fortrolig med det utstyret den enkelte måtte ha. Vi inviterer gjesteforelesere og temaene er variert. Fotogruppa har egen medlemsutstilling i Vinkelen. For mer informasjon kontakt fotogruppa: fkfoto@fetkunstforening.no


Du behøver ikke å være kunstner

for å bli medlem i Fet kunstforening, bare glad i kunst. 01/16 01/16 FET FET MAGASINET MAGASINET 27 27


Temautstilling PÅ VINKELEN

Minneutstilling Kunstforeningens første utstilling i 2016 åpnet lørdag 6. januar: Minneutstillingen for Øivind Kristiansen. Øivind Kristiansen var med på å etablere foreningens fotogruppe, og var en ildsjel i flere kunstforeninger. Flere av fotografiene er for mange velkjente motiver, men ikke alle. Veggene i det lille galleriet var forbeholdt en bildeserie Kristiansen tok på Harastølen, huset ingen ville ha. Harastølen eller Luster sanatorium, er en tidligere institusjon i Luster i Sogn og Fjordane som ble brukt til tuberkulosehjem og psykiatrisk sykehus. Huset hadde stått tomt i mange år da Kristiansen besøkte stedet for første gang. Han måtte tilbake. Det ble tre turer.

28 FET MAGASINET 01/16

Reisen til Galapagos 15. mars avholdes årsmøte. I forkant av møtet blir det foredrag med naturfotograf og journalist Hallgeir B. Skjelstad. Skjelstad har reist jorda rundt for å fotografere og tegne fugler, sauer og andre dyr. Han har besøkt Darwins rike, Galapagos, flere ganger. I foredraget viser han bilder fra disse turene og forteller om arter, natur og naturfenomener.


Bildet viser et utsnitt fra årets første utstilling på Vinkelen, Minneutstilling for Øivind Kristiansen. Vinkelen er Fet kunstforenings faste tilholdssted, mye takket være Øivind Kristiansen. Neste utstilling er medlemsutstilling med tema Fetsund lenser.

Tema Fetsund lenser

Tema for vårens medlemsutstilling på Vinkelen er Fetsund lenser. Fet kunstforening håper mange fotoentusiaster kjenner sin besøkelsestid. Fjorårets tema for fotoutstillingen var Forfall, og året før var temaet Frost. Det ble levert inn mange varierte og gode bilder til begge utstillingene. Vi håper og tror det samme vil skje igjen i år. Fetsund lenser er favorittmotiv for mange, sier leder i Fet kunstforening Espen Arnesen.

Sommerutstilling

Starter 22. mai og står i fire uker. Det er Marcel Dekker Devos som er utstiller på dette arrangementet. Han er velkjent av folk i Fet, og vi håper utstillingen vil bli godt mottatt. I starten av september skal vi arrangere WoodWalk-festivalen. Der skal Rino Larsen være hovedutstiller.

Utstillingen er for medlemmer. Det kan leveres inn 3-5 bilder. En jury avgjør hvilke fotografier som stilles ut. Innleveringsfrist er 5. april kl. 17-19. Utstillingen er på Vinkelen i perioden 17. april til 8. mai.

01/16 FET MAGASINET 29


Lag dekorative PÅSKEEGG

Har du lyst til å lage påskeegg som vist på bildet over? Du lager slike påskeegg

ved å dyppe dem i vann med litt olje og dryppe på konditorfarge i ønskede kulører. Du kan både dekorere egg du har blåst ut, og egg som er kokte, om du vil ha litt spennende farge på eggene du serverer i påsken.

Du trenger: Egg /så mange du vil Varnt vann som du har oppi en glassbolle 2 ss matolje Ca. 1 dl eddik Konditorfarge/ matfarge etter eget ønske

30 FET MAGASINET 01/16

Før du setter i gang med å dekorere, male

eller tegne på påskeegg du skal ha til pynt må du blåse ut plommen og eggehviten og tømme egget. Pass på at egget har romtemperatur når du tømmer det. Stikk et lite hull i hver ende av egget og blås, hardt. Det er ganske tungt. I hobbyforretninger kan du få kjøpt en eggsuger som gjør jobben lettere. Etterpå må egget skylles godt i rennende van.

Ulike metoder

Du kan tegne på egget med tusj, bruke vannfarger, akvarellfarger, eller akrylfarger og hobbylakk. Du kan også kjøpe gull-lakk, lim og glitter i hobbyforretninger. Eggene holder lengre hvis du lakkerer dem etter malingen. Bruker du vannfarger til å dekorere med kan det være smart å tørke egget med en føner.


Butikken i Faldalsveien har solgt dameklær i Fetsund siden november 2014. Faso er en frittstående butikk med et bredt utvalg av klær, smykker, vesker, sko og annet tilbehør til bevisste damer i alle aldre. Firmaet ble etablert i 2007, hvor vi kjøpte butikken “Zarina” på Skedsmokorset. Det ble raskt foretatt et navneskifte til Faso, og der drev vi butikk i 8 år sier Mari. Avdelingen på Skedsmokorset ble lagt ned i 2015. Så nå er det butikken på “hjørnet” i Fetsund sentrum som trekker til seg “gamle”- og nye kunder. Faso legger stor vekt på service og god kvalitet, ofte kan de skaffe det kunden ønsker. Målet vårt er å ha den varemiksen kundene forventer å finne i Fetsund sier Mari. Faso selger kjente varemerker fra: Norge, Danmark, Canada og Tyskland. Jeg setter stor pris på å selge varer fra norske designere som Barfota, Bibba, Søs Jensen og Nora Norway sier Mari. Den omlag 80 kvadratmeter store butikken har totalt 4 ansatte. Innehaver Mari Haraldstad er ofte på plass om det ikke er innkjøps- og messetid. Mari har lang erfaring fra klesbransjen, med start hos PM som ekstrahjelp i 1991, og som butikksjef for Marimette as på Strømmen i fra 1995 til 2006. Erfaring fra selgersiden som reisende i “halve Norge” er også en god erfaring å ha med seg videre. Faso markedsfører seg gjennom facebook, og har en hjemmeside hvor det legges ut informasjon om hva som skjer i butikken. Har du lyst til å se nyheter for våren er du velkommen til Roven Grendehus tirsdag 12. april kl.19.00, hvor det det åpent møte i Gansdalen Bygdekvinnelag. Det blir servering av kaffe og gjærbakst og utloddning, hvor en bla. kan vinne gavekort fra Faso. 01/16 FET MAGASINET 31


17. mai på Dalen skole

08:00: Flaggheising. Frokost for 7.trinn 09:00: Samling i skolegården 09:15: Oppstilling til barnetog 09:30: Barnetog til Dalen kirke 10:00: Familiegudstjeneste i Dalen kirke 10:45: Barnetog fra Dalen kirke tilbake til Dalen skole 11:15: Skolearrangement på Dalen skole starter med påfølgende korpskonsert 11:30: Ord for dagen, tale v/7.trinnselever og underholdning 14:00: Avslutning

17. mai på Riddersand skole

09:15: Samling i skolegården på Riddersand 09:30: Ord for dagen 09:45: Buss for elever og lærere til Hovinhøgda skole 10:25: Oppstilling til barnetoget på Hovinhøgda skole 10:40: Nasjonalsangen på Hovinhøgda skole 10:45: Barnetog starter fra Hovinhøgda skole 11:00: Barnetogene møtes ved Garderveien/Garderåsveien. Når toget ankommer Riddersand skole starter arrangementet på skolen med taler og konsert med Fet Janitsjar. 15:00: Avslutning

32 FET MAGASINET 01/16


17. mai på Garderåsen skole

10:00: Samling og oppstilling i skolegården til barnetoget 10:05: Ord for dagen og korpskonsert ved Fet Janitsjar 10:30: Barnetog til Fet kirke starter 11:00: Barnetogene møtes ved Garderveien/Garderåsveien 12:00: Retur med buss fra Fet kirke til Garderåsen skole (kjører skyttel til alle er hentet) 12:00: Skolearrangementet på Garderåsen skole starter 15:30: Avslutning

17. mai på Hovinhøgda skole 09:50: Samling i skolegården 10:00: Fanfare ved Fet Skolekorps, ord for dagen og liten korpskonsert 10:25: Oppstilling til barnetoget 10:40: Nasjonalsangen 10:45: Barnetog til Fet kirke starter 11:00: Barnetogene møtes ved Garderveien/Garderåsveien 12:00: Familiegudstjeneste i Fet kirke 12:30: Retur med buss fra golfbanen til Hovinhøgda skole etter gudstjenesten for elevene (kjører skyttel til alle er hentet) 12:00: Skolearrangementet på Hovinhøgda skole starter 15:00: Premieutdeling 15:30: Avslutning

17. mai på Pålsetunet 12.45: Korpskonsert v/ Veterankorpset

01/16 FET MAGASINET 33


MS Øyeren SEILER I SOMMER

Det planlegges omfattende seilinger med MS Øyeren sommeren 2016 med søndagssightseeing, charterturer og historiske reiser. Båten sjøsettes når vannstanden har nådd tilstrekkelig høyde i mai måned. Selv om økonomien i selskapet er svært vanskelig, satser styret i Øyeren Båtservice AS for fullt. - Enten seiler vi, eller så må båten stå på land, sier styremedlem Anna Kristine Jahr Røine. Vi har valgt å satse og håper folk i Fet vet å benytte seg av tilbudet. MS Øyeren betyr også svært mye for å trekke turister til området. Tilbakemeldingene fra dem som har vært med på seilinger ut i Nord-Europas største innlandsdelta er svært positive. Nordre Øyeren naturreservat byr på et stort naturmangfold, og det trange elveløpet Kusandråka blir av enkelte omtalt som Mini Amazonas. Et rikt fugleliv og muligheten for å studere bever på nært hold gir en ekstra spiss på naturopplevelsen. Tilgjengeligheten til båten er stor i og med at den går både fra Lillestrøm rett ved jernbanestasjonen og fra Fetsund Lenser. At det er mulig å kjøpe sightseeingturer online gjør det også enklere for folk. Nytt for året er at det også mottas bestillinger på charterturer fra ulike steder rundt Øyeren. Dersom en bedrift ønsker å bli hentet ved Nordhagakafeen i Rælingen eller Gansvika i Fet, er dette fullt mulig. Nå er det bare å planlegge turen til sommeren, om det skal være 50-årslaget, firmaturen eller bare det å ta med familien på sightseeing.

34 FET MAGASINET 01/16


TIPS

MAT

PÅSKE TURTIPS

SJOKOLADEMOUSSE MED APPELSIN

Skal du på tur med barn kan det være lurt å notere seg noen gode tips til en god tur: - La barna få være med på å planlegge turen. Legg lista lavt, det er bedre å gå litt kort enn å drepe motivasjonen med en for strabasiøs tur. - De minste bør gå foran og bestemme farten. - Oppmuntring og godord er viktig, selv om tempoet er lavt. - Legg inn nok pauser med kos og lek eller motivasjons- forsterkere som f.eks konkurranser, lek og opplevelser. - Senk ditt eget prestasjonsnivå. - En venn å gå sammen med er ekstra motiverende. - Riktige klær og utstyr er viktig. Tørr og varm er bedre enn våt og kald! - Noe godt å glede seg til kan lokke fram den ekstra motivasjonen som er nødvendig for å nå målet. - Tenn bål! Pølser, pinnebrød, smørbrød i folie, kaffekjel – alt er med på å skape god stemning og gjøre turen til en hyggelig opplevelse.

Appelsin og sjokolade er en klassisk og nydelig smakskombinasjon. I denne luftige sjokolademoussen setter revet sjokolade ekstra spiss på smaksopplevelsen.

PÅSKE

VOGNTOG ETTER VOGNTOG MED APPELSIN

INNGREDIENSER

100 g kokesjokolade 2 ss kakaopulver 50 g smør 3 stk egg 2 ss melis 1 stk appelsin ca. 50 g høvlet kokesjokolade til pynt

Påske er appelsintid. Nå ankommer vogntog etter vogntog fullastet med appelsiner, ca. 5 000 tonn! Opprinnelig hadde appelsinen sine røtter i Kina. I dag er den en selvfølge på alle nordmenns bord.

1. Brekk sjokoladen i biter og smelt i en kjele over forholdsvis svak varme. Rør inn kakao og finrevet skall fra appelsinen. Visp inn smøret, litt om gangen.

3. Stivpisk eggehvitene. Visp inn melis til hvitene blir litt seige. Bland dem forsiktig inn i sjokoladen, litt om gangen. 4. Fordel moussen i dessertglass og avkjøl. Pynt med appelsin og høvlet sjokolade ved servering.

KILDE MATPRAT.NO

2. Skill eggene. Visp inn én og én eggeplomme til blandingen er lett og luftig. KILDE FRUKT.NO

Nordmenns appelsinforbruk i påsken kan illustreres med en 3 kilometer lang kolonne av vogntog stappfulle med påskens aller viktigste produkt. Hele 5 000 tonn appelsiner. Det vil omtrent si 20 millioner stykk appelsiner. Det påstås at vi ligger på verdenstoppen i å nyte appelsiner. Det er det ingen grunn til å skamme seg over.

SLIK GJØR DU

01/16 FET MAGASINET 35


Magasinet Magasinet MNyagasinet r tt Numme . JUNI 7 Magasinet fet

fet

sørum

R UT

MMME KOsørum

av Fet Magasinet kommer ut i begynnelsen av juni! Ønsker du å annonsere i neste nummer? Kontakt Blatt Gruppen AS Tlf: 63 82 50 70 post@blatt.no

Design: Blatt Gruppen Grafisk - www.blatt.no

Neste nummer


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.