Page 1

REVISTA DELS ALUMNES DEL COL·LEGI JOAQUÍN SOROLLA TERCERA EDICIÓ CURS 2016/2017


EDITORIAL Benvinguts un altra vegada a la nostra revista, ja portem uns anys que ens vam apuntar en aquest projecte per donar a conéixer activitats, articles, contes... i moltes coses més elaborades pels xiquets del col·le Joaquín Sorolla. En aquesta tercera edició, seguim pensant que ha de ser una eina d'aprenentatge motivadora, que entusiasme, que fomente la participació, que mostre els interessos i preocupacions dels xiquets/es, que siga una suma d'esforços, que mostre un resum dels seus treballs i activitats , fomente la participació en la vida del centrei també que fomente l'us del valencià. Aquest tercer any més xiquets han volgut participar per a mostrar els seus interessos i les seues preocupacions.Els nostres objectius segueixen sent els mateixos: ensenyar i educar, i per altra, fomentar la creativitat, l'esperit crític davant dels propis treballs i dels companys i utilitzar les quatre llengües del nostre centre i també crear un mitjà de comunicació comú per a tota la comunitat educativa És una creació feta amb molta il·lusió en la que, poc a poc, anem aprenent amb ells i corregint les errades per les pròximes edicions. Enguany tenim una novetat, la Universitat d'Alacant, amb el seu esperit de foment de la cultura i de l'ús del valencià, ens ha oferit la possibilitat d'imprimir la nostra revista. Ens ha semblat una idea fantàstica, perquè encara que vivim en l'era digital, passar pàgines, olorar el paper de veritat, té un encant especial i això ens ajudarà a transmetre l'amor per la lectura. Moltíssimes gràcies a l'UA per la seua iniciativa. Esperem que us agrade!! ÍNDEX PÀG. EDITORIAL I ÍNDEX.................................. 1 3 ANYS........................................................ 2 4 ANYS........................................................ 4 5 ANYS........................................................ 5 ENGLISH FOR LITTLE CHILDREN......... 8 SOROLLADES LITERARIES....................10 QUINS ARTISTES!!................................... 14 ARA INVESTIGUEM................................. 16 SOROLLADES MUSICALS....................... 20 SOROLLADES ESPORTIVES.................... 22 WE ALSO SPEAK ENGLISH …................. 23 NOUS PARLONS FRANÇAIS..................... 25 PREMIS..........................................................26 QUÈ PUC LLEGIR?...................................... 29 ELS PROJECTES DEL SOROLLA.............. 31 EL NOSTRE GRAN VIATGE....................... 39 JORNADES CULTURALS......................... 41


INFANTIL 3 ANYS JUGUEM AMB LA TAULA DE LLUM

PLANTEM LLAVORS Primer plantem a classe

I després les transplantem a l’hort


TREBALLEM EL PROJECTE “PER QUÈ PUNXEN LES ROSES?” Experimentem amb la rosa i descobrim què li passa si no la cuidem

Fem dramatitzacions i aprenem a resoldre conflictes

Diferenciem entre contes i poemes

Fem el nostre producte final que es pot veure a aquest codi QR


INFANTIL 4 ANYS BROQUETA DE FRUITA FEM UNA BROQUETA AMB FRUITA: 1- Preparem la fruita (kiwi, plàtan, mandarina).Ens fixem en el color, forma i olor. 2-Fem la broqueta seguint una sèrie.

3- Què bonica ha quedat olora molt bé . 4- BON PROFIT !!!

5- Us donem la recepta.


HOMENATGE A GAUDĂ? ! (SERIGRAFIA) FEM LA NOSTRA OBRA D'ART 1- Estampem amb esponges de diferents tamanys. 2- Fem una serigrafia de La Pedrera a partir d'un dibuix fet per tots.

- Ha quedat molt bonic !


INFANTIL 5 ANYS Els xiquets i xiquetes de 5 anys, aquest curs hem fet moltes activitats divertides, una d'elles va ser quan a la tardor vam rebre la visita de les castanyeres. Ens van repartir castanyes a totes els xiquets i nosatres les vam cantar la típica cançó de la castanyera. Per a finalitzar i abans de anarse'n ens vam fer aquesta fotografia com a record.


L'ANTIC EGIPTE A l'antic Egipte hem viatjat i molt hem aprés d'aquesta gran civilització. Aquestos jocs educatius ens han ajudat a conèixer-ho millor.

ELS ROMANS Un any més al MARQ hem anat. Aquesta vegada hem visitat la sala dels romans i el gran vaixell, per a que els xiquets conegueren de primera mà com eren, com vivien i com viatjaven.


ENGLISH FOR LITTLE CHILDREN CULTURA ANGLESA: TRADICIONS, CANÇONS, RIMES I CONTES

“Egg hunt”: Busquem ous de xocolata al pati!!


“Ring a ring of roses”: Aprenem una cançó de rogle a 3 anys

“This little piggy”: Recitem amb els dits una “nursery rhyme” a 4 anys

“Room on the broom”: Fem una manualitat del conte i el contem a casa a 5 anys.


SOROLLADES LITERÀRIES


QUINS ARTISTES!!


SOROLLADES CIENTÍFIQUES: ARA INVESTIGUEM! Els alumnes de 3r hem investigat en la història.

Els alumnes de 4t hem construït màquines seguint les següents instruccions: Ací podeu vore els resultats:


En 5é hem realitzat maquetes del sistema solar i hem investigat sobre les comunitats autònomes.

SOROLLADES CIENTÍFIQUES, per Sergi Ros, 6é A. Durant el curs 2016-2017 els alumnes de sisé del CEIP Joaquim Sorolla d´Alacant hem fet diversos experiments dins de l´àrea de Ciències Naturals. L´objectiu d´aquests experiments ha sigut posar en pràctica els coneixements que hem aprés al llarg d´aquests mesos. A novembre de 2016 vam fer els dos primers experiments. El primer va consistir en comprovar la quantitat de sucre que conté un refresc. Per a això vam necessitar: 1) un refresc de 33cl. 2) una cassola 3) una font de calor 4) una bàscula Instruccions:


1. Agafa la bàscula i anota el pes de la cassola. 2. Aboca el refresc a la cassola. 3. Pesa la cassola amb el refresc. 4. Col·loca la cassola a una font de calor per a que puga bollir. 5. Quan s´evapora el líquid i soles quede el sucre anota el pes. Amb el segon experiment es va comprovar com és de dolent el fum del tabac. Els materials necessaris van ser: 1) Una ampolla de plàstic 2) Aigua 3) Un tros de cotó 4) Una caixa 5) Un globus 6) Un cigarret 7) Un ganivet Instruccions: 1. Agafeu una ampolla i pleneu-la d´aigua. 2. Fiqueu un tros de cotó al coll de l´ampolla sense que toque l´aigua. 3. Col·loqueu el globus al coll de l´ampolla i poseu-la dins d´una caixa. 4. Fiqueu l´extrem del cigarret encés en el forat del globus. Feu un forat amb un ganivet a la part inferior de l´ampolla. 5. Quan haja eixit tota l´aigua, lleveu el globus i mireu el cotó.


Finalment, a gener de 2017 es va fer un compost per a comprovar com anava degradant-se la matèria orgánica. Va ser un experiment de llarga duració (de gener a juny). Els materials empleats van ser: Tercer experiment: compost. Instruccions: 1. Talla la part superior de l´ampolla (no totalment) i talla restes de fruites, paper de periòdic i fulles. 2. Tira´ls a la garrafa en aquest ordre:  Terra (2-3 cm)  Fruites (2-3 cm)  Terra (1 cm)  Fulles seques (3 cm)  Terra (1 cm)  Paper de periòdic (3 cm)  Terra (1 cm)  Fruites (3 cm)  Terra (1 cm) 3. Una o dos vegades a la setmana posa un poquet d´aigua i no oblides prendre la tempatura per saber en quina fase del procés químic estàs. En sis mesos estarà el compost fet!

Paral.lelament, les clases de cinqué i sisé han estat tallant peladures de fruites durant diversos mesos per a fer un compost que s´ha utilitzat al projecte de l´hort ecològic que s´està desenvolupant al centre.


SOROLLADES MUSICALS CONCERT AMB LA BANDA MUNICIPAL D'ALACANT VISCA LA SARSUELA Una vegada més hem participat en el concert de la Banda Municipal de la nostra ciutat, enguany dedicat a la sarsuela. Es presentava un gran repte, ja que amb fragments de diferents obres, havíem de donar unitat a l'acte. I així va sorgir la història El flautí desaparegut, en la que vam treballar cant, instrumentació, dramatització, vestuari, moviment... Ací teniu una xicoteta mostra amb imatges d'aquell dia.

Els xiquets de 1r i 2n van cantar “Coro de doctores” de la sarsuela El rey que rabió de Ruperto Chapí.

Els companys de 3r van fer un original acompanyament rítmic amb ampolles d'aigua del pasdoble de La alegría de la huerta de Federico Chueca.


Un altre pasdoble, El gato montés de Manuel Penella, acompanyat amb xicoteta percussió pels xiquets de 4t.

Els companys de 5é van interpretar amb flauta dolça i percussió corporal “Ay que ver” de la sarsuela La montería de Jacinto Guerrero.

“Los cosacos de Kazán”, pertanyent a la sarsuela Katiusca, amb la participació dels alumnes de 6é .


SOROLLADES ESPORTIVES Enguany hem pogut gaudir del projecte “En bici al Sorolla” mitjançant diferents activitats en 4t, 5é i 6é. Taller de mecànica, funcionament de la bicicleta, habilitats ciclistes i diferents eixides del centre utilitzant la bici com a mitjà de transport.


També vam rebre la visita de Rodrigo Sebastià, Pere Roc II , jugador de pilota valenciana i de Martínez, tècnic de la federació, amb els que concloerem la unitat de Pilota valenciana i compartirem molts consells i estrategies per a jugar a raspall.

Com tots els anys els nostres alumnes van gaudir de les Jornades Esportives de San Blai. Enguany amb el tema “Jocs Populars i tradicionals” van jugar al mocador, els quatre cantons, tres en ratlla, raspall, cementeri, … Unes jornades fantàstiques de convivència i de diversió amb altres centres.

A més els alumnes han pogut participar en una gimkana organitzada pels alumnes de 5é i conéixer diferents jocs com el kingball, el dedgeball, el colpball, etc.


WE ALSO SPEAK ENGLISH Els xiquets de 3r, aprofitant el dia del llibre, van triar quins eren els seus llibres favorits i van fer per equips un gràfic de barres amb els llibres favorits de cada classe. Els xiquets de 4t han realitzat un projecte a classe d'Anglés amb metodologia ABP, titolat «Is the zoo a habitat?» Han aprés vocabulari dels animals, la classificació, els hàbitats, el tipus de menjar, i la seua localització en el mapa. Una de les activitats realitzades en aquest projecte ha sigut buscar petjades dels animals amb un missatge secret, localitzant així els animals en el seu continent i hem acabat escrivint en equips poemes curts sobre els animals.


ON PARLE FRANÇAIS Els alumnes de 6é que tenim francés com a llengua estrangera hem realitzat activitats molt divertides, com per exemple gravar un libdub amb la cançó « On ecrit sur les murs ». Aquest va ser el nostre mur :

I aquesta l’última escena. Va ser genial!

També hem jugat a les endevinalles amb receptes de cuina, ací teniu una mostra:


PREMIS DEL CURS 2016/17 XIII JORNADES CULTURALS: GAUDÍ I EL MODERNISME CONCURS DE CARTELL

CONCURS CARNESTOLTES

1r Premi: Nicolás Gomis Mejías, 3r B

1r Premi: Alex González i Paula García, 5é A

CONCURS DE CARABASSES DE HALLOWEEN

El 1r Premi va ser per a Nicolás de 3r B, el 2n Premi per a Júlia Suroca de 1r B i el 3r Premi per a Luisa Bernabéu de 4t B.

SAMBORI

CONCURS DE CONTES

Van ser guardonades les i els alumnes de 5 anys A, Olivia Sánchez, de 2n B, Ángela Gallego, de 3r A i Queralt Ivorra, de 6é A.

CONTARELLA Seleccionades com a semifinalistes Miranda Martínez de 5é A i Queralt Ivorra de 6é A.


GRUPO LEO

Els guardonats i guardonades al Concurs Literari del Grupo Leo ha sigut tot l'alumnat de 5 anys, María Ferrer Izquierdo de 1r B, Elena González Biete de 4t B i Elena Monllor González de 6é B.

XVII CONCURSO DE DIBUJO SOBRE “AVENTURAS DE D. QUIJOTE” organitzat per la Casa de Castilla La Mancha. premi Accésit: Silvia Hernández de 6é B

FINALISTES DEL CONCURS DE MATEMÀTIQUES PANGEA Irati Sánchez de 4t, Lucía León de 5é i Eva Hernández de 6é

CONCURS RELATOS CORTOS SOBRE LOS DERECHOS DE LOS NIÑOS Vera Bernabéu de 5é B


CONCURS DE DIBUIX “JO DE MAJOR VULL SER” ORGANITZAT PER LA REGIDORIA D'iGUALTAT

Han sigut guardonades Irene Pascual Belmonte de 3r B, Marcos Cañibano Cortés de 2n A, Miranda Martínez Buades de 5é A i Elena Monllor González de 6é B. CONCURSO ALICANTE LA VUELTA AL MUNDO EN VELA ORGANITZAT PER L'AJUNTAMENT

Les classes de 5é A i 6é A han resultat premiades amb una activitat naútica. PREMI EXTRAORDINARI AL RENDIMENT ACADÈMIC D'EDUCACIÓ PRIMÀRIA, CURS 2015/16

Ángela Reyes Durá Carrasco

ENHORABONA A TOTS I TOTES!


QUÈ PUC LLEGIR??? SOROLLADES LITERÀRIES Els alumnes de sisé recomanen aquestos llibres:

MOMO Michael Ende, ens ha volgut mostrar el bon cor, la simpatia i la sorprenent capacitat d'escoltar d'una xiqueta enfront de l'egoisme, les ànsies de poder i la cobdícia dels hòmens grisos.

RETORNO DE VILLARINA Una cadella nascuda en la Serralada Cantàbrica que va ser trobada ferida per uns turistes. Després de cinc mesos rebent atenció veterinària va ser novament alliberada al seu medi.

LES AVENTURES DE SHERLOCK HOLMES És una col·lecció de dotze contes escrits per Arthur Conan Doyle, en els que el personatge principal és el detectiu de ficció Sherlock Holmes. Les històries se solidaritzen amb les injustícies socials i tracten de corregir-les. Holmes és presentat com algú que oferix un nou i més just sentit de justícia,


EL CLUB DE LAS ZAPATILLAS ROJAS Lucía, Frida, Bea i Marta són inseparables: sempre ho han sigut i sempre ho seran. Ara han d'enfrontar-se a una difícil notícia: Marta i la seua família se'n van a viure a Berlín! Pareix que el món s'acaba..., però prompte les quatre amigues decidiran fundar un club que els permetrà estar unides ¡ fins al final dels temps!

PLAY DESTINY Ana Pomares ens presenta així una història d'aventures, amistat, cooperació i energia en què els personatges han de conéixer-se a si mateixos per a entendre tot el que succeïx al seu voltant i en el seu interior.

DONDE LOS ÁRBOLES CANTAN Una novel·la de donzelles al rescat i cavallers en compromisos. Una aventura de superació i amistat que satisfarà els fans de Laura i als nous lectors... potser els sorprendrà. On Viana haurà de trencar amb el conformisme de ser una dama tranquil·la i serena, i on serem testimonis d'un amor tan pur i sincer com només un xiquet menut pot sentir.

ANIMA'T I LLIG !!!

i


ELS PROJECTES DEL SOROLLA PROJECTE D'EDUCACIÓ AMBIENTAL CURS 2016/17 Al llarg del curs i en tots els nivells, els nostres xics i xiques realitcen nombroses activitats i eixides relacionades amb l'educació ambiental ja que considerem fonamental que valoren la necessitat de ser respectuosos amb el planeta en el que vivim.

Reciclant Andando no dejo huella Visita al Cetra Enguany també hem posat en marxa l'ECOPATRULLA: per primera vegada hem comptat amb un contenidor groc al pati, on es baixen tots els residus de plàstic que es generen diariament sent l'ecopatrulla l'encarregada d'informar als seus companys i companyes sobre els tipus de residus que es poden llançar en aquest.

L'hort ens ha proporcionat moments plens d'emocions i sensacions: al plantar les diferents llavors, observar el seu creixement, descobrir com les flors es transformen en fruits, apreciar les bestioles que viuen entre les plantes, ...


Han sigut els i les alumnes de 5é i 6é fonamentalment qui s'han encarregat de la seua neteja i manteniment, a més a més, de l'elaboració del compost amb les peladures de les fruites que arreplegaven del nostre menjador: el cicle de la vida és impressionant! PROJECTE PORFOLIO CURS 2016/17 Aquest és el segon any en el que la nostra escola treballa dins del projecte PEL (Portfolio Europeu de les Llengües). Tots els nivells organitzem l'aprenentatge de les llengües basant-nos en el Marc Comú Europeu de Referència, que dóna gran importància a la competència comunicativa. És a dir, els nostres alumnes aprenen llengües escoltant, parlant, interactuant, llegint i escrivint, amb la finalitat última de comunicar-se. Al mateix temps, els mostrem un món intercultural, ple d'idiomes diferents que ens aporten diferents maneres de pensar i van enriquintnos com a persones. A continuació us mostrem algunes de les tasques fetes pels nostres alumnes:

Vivint la tardor menjant castanyes en Infantil, conversem en valencià. En Plàstica en 1r, aprenem les parts del cos dels animals en anglés, dibuixant les carasses i disfressant-nos. Head, shoulders, knees and toes, en la classe d'Ed. Física de 1r, ballant amb les parts del cos en anglés, parlem i gaudim ballant!


En 4t, escrivim una campanya publicitària en castellà, no et resistiràs a comprar!

En 3r inventen poesies en castellà, visca la creativitat!

Els alumnes de 4t feliciten en Nadal en moltes llengües, visca la diversitat!

Els drets dels infants en 5é, perquè els nens i nenes existim !

Els alumnes de 1r en classe de plàstica, hem aprés les parts del cos dels animals en anglés disfressant-nos amb les carasses fetes per nosaltres mateixos.


En 6é A, descrivim a Van Gogh de forma subjectiva, com si l’haguérem conegut...

Aprofitant Carnestoltes, inventem històries de por a partir de quadres com “La nit estrelada” de Van Gogh; ací teniu una mostra de 6é B:


PROJECTE APRENENTATGE BASAT EN TROJECTES CURS 2016/17 A B P PROJECTE: ABP, Aprenentatge basat en Projectes Seguint el nostre esperit de col·legi innovador que som, enguany un grup del nostre professorat ha estat formant-se en la metodologia de l'aprenetatge basat en projectes: ABP. Aquesta metodologia és molt més motivadora pels alumnes que adopten un rol (cuiners, escriptors, detectius) al llarg del desenvolupament del procés. Així aconseguiran per respondre a la pregunta motriu que inicia el projecte, fent una sèrie de tasques de diferents àrees. El nostre primer projecte ha sigut: Dones escriptores. En Infantil han treballat la poetessa Joana Raspall; en Anglés, Helen H. Moore; i en 5é i 6é, Gloria Fuertes. Continuem al mateix temps, donant importància a totes les llengües: valencià, castellà i anglés, dins de l'esperit del portfolio europeu de les llengües.


E- TWINNING PROJECT ( ENGLISH) Amb els xiquets dels dos cursos de 2n vam posar en pràctica el nostre primer projecte de Etwinning, una plataforma on-line d'escoles Europees per a desenvolupar projectes entre dos o més països conjuntament. El projecte triat va ser “CHRISTMAS FUN”, vam participar escoles de Grècia, Polònia, Itàlia, Noruega, Romania, Lituània, Xipre i nosaltres. El projecte consistia en que els alumnes dels països participants comunicaren com celebraven el Nadal en el seu país, intercanviant manualitats per a decorar l'arbre, escrivint targetes de Nadal, enviant desitjos de Bon Nadal en la seua llengua, cantant nadalenques pels centres participants i fer una vídeo- conferència amb una escola participant. Greek children with our Christmas ornament.

Polish tree and E-twinning project poster.

Our children writing cards and decorating E-twinning project Christmas tree.


Christmas card from Lithuania Christmas card from Romania

2nd B children with gifts from European schools


VIATGE 6é FI D’ETAPA: ARAGÓ, NAVARRA, EUSKADI Enguany els alumnes de 6é han gaudit d’un atractiu viatge fi de curs, des del 22 de maig fins al 26 de maig, per terres aragoneses, navarreses i basques. Van començar amb la visita al parc natural del riu Piedra i el Monestir de Pedra. La següent activitat ens va portar a la Reserva Natural de la Biosfera de la Ría de Urdaibai, a la costa biscaïna. Van fer una activitat de senderisme i un altra de canoes a la mateixa ria, quan el Cantàbric havia envait la ria.

El dia va acabar amb una visita a la ciutat de Bilbao, parant-se al Guggenheim i a l'estadi de San Mames.


Ja en terres navarreses, a la Ribera de Tudela, visitaren el castell d’Olite.

I, per la vesprada el desert de Las Bardenas. Un impressionant paisatge, on s’han rodat nombroses pel·lícules i sèries com la famosa “Juego de Tronos”.

Van passar un dia sencer al parc “Senda Viva” on van poder gaudir de les atraccions, i observar diversa fauna d’arreu de tot el món. I van finalitzar amb una breu visita a la ciutat de Saragossa.


XIII JORNADES CULTURALS: GAUDÍ I EL MODERNISME Amb molta il·lusió i com venint fent els últims anys, enguany vam celebrar del 20 al 23 de febrer les nostres XIII jornades culturals, aquesta vegada al voltant de la figura de Gaudí i el moviment del qual va formar part: el modernisme. Mitjançant la realització de moltes i diverses activitats, vam viatjar amb el nostre alumnat a una època molt diferent a l'actual caracteritzada per una arquitectura molt peculiar que ens va fascinar a tots, menuts i majors. L'estudi de l'obra de Gaudí ens va deixar bocabadats i rendits als seus peus, i vam intentat reproduir, amb molta humiltat, en els diferents nivells, aquelles que més van cridar l'atenció dels nostres xiquets i xiquetes:

Sargantana

Les ximeneies

La Casa Batlló

La Sagrada Família La implicació de les famílies ha sigut molt important ja que els nostres alumnes han aportat tot tipus de materials i informació que ha servit per aprofundir en el tema tractat i, fins i tot, hem comptat amb la col·laboració de pares i mares arquitectes, historiadors, … que ens han ajudat al desenvolupament de xerrades a les classes i visites per la ciutat d'Alacant per descobrir els edificis de la nostra ciutat que pertanyen a l'època modernista. Impressionant va ser la visita realitzada pels alumnes de 3r, 4t, 5é i 6é a la preciosa Casa Museu Modernista de Novelda: entrar en ella va ser com viatjar en el temps i imaginar-nos perfectament com era la vida de la senyora de la casa i la seua família en aquella època. Recomanem la visita a tothom: desitgem que us agrade tant com a nosaltres! 41


A més a més d'estudiar l'arquitectura modernista, els i les alumnes del tercer cicle també van conéixer les principals característiques de la poesia del moment i el seu màxim exponent, Rubén Darío, així com de la pintura, estudiant l'obra de Gustav Klimt, com no, meravellosa. També van descobrir que va haver dones de prestigi reconegut com va ser el cas de Lluïsa Vidal, dona que es va fer un lloc important en la pintura modernista de l'època gràcies a que els seus pares van considerar que havien de donar la mateixa educació a tots els seus fills i filles.

Per últim, volem agrair la gran participació del nostre alumnat en els concursos organitzats al voltant de les jornades culturals: el concurs de cartells que anuncien estes jornades i el de carnestoltes, en els quals moltes famílies us volqueu amb els vostres fills i filles en la recerca de materials, idees i projectes de gran creativitat. Per tot l'exposat, encara que la planificació i desenvolupament d'aquestes jornades porten un important treball darrere, considerem que la motivació i l'interés dels nostres xiquets i xiquetes compensa el nostre esforç i apostem per aquestes!

42

Profile for SOROLLADES

REVISTA SOROLLADES 2017  

REVISTA SOROLLADES 2017  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded