Cronica studentului FEAA Craiova nr. 21

Page 1

NUMĂRUL 21 - IUNIE 2017

Interviu cu

prof. dr. ION STANCU «Responsabilitatea este nu numai față de student, cât și față de firmele unde vor activa absolvenții.»

Testimoniale

Entrepreneurship Matching Event TÂRGOVIȘTE 2017

Interviu cu ANCA ELENA NIȚĂ studentă IE, anul II «Voluntariatul mi-a oferit gândirea din acest moment, m-a dezvoltat personal și profesional.»

Maria Luiza STOICA

«STRATEGIE, ACHIZIȚII ȘI NEGOCIERE»3


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

CUPRINS

Interviu cu prof. dr. ION STANCU

Testimoniale ENTREPRENEURSHIP MATCHING EVENT

Interviu cu ANCA ELENA NIȚĂ

4

6

11

5

Un fel de prefață 

6

Interviu cu prof. dr. Ion Stancu

11

Testimoniale EME, Larisa Mustață, Ștefania Vătui (Nacu), Mădălina Dodoc

15

Interviu cu Anca Elena Niță, studentă IE, anul II

20

Workshop: Strategie, Achiziții și Negociere, Maria Luiza Stoica

22

Prima impresie, Alexandru Florin Dumitru

24

Poezie, Mădălina Dodoc

26

Leadershipul (2), Petrișor Alin Muru

30

Book Review, Andreea Popescu

15 31

Alte chestii utile


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

UN FEL DE PREFAȚĂ  Sunt recunoscătoare și le mulțumesc studenților colaboratori pentru că își fac timp și în sesiune să scrie pentru revistă. În acest număr, avem cele două interviuri, cu dl prof.dr. Ion Stancu și cu studenta foarte implicată în activități extracurriculare, Anca Niță. A fost un fel de cadou pentru Anca, deoarece, cu puțin timp în urmă, a fost ziua ei. Așa că, încă o dată, La mulți ani, Anca! Deoarece studenții FEAA Craiova nu stau locului, câțiva dintre ei au scris despre evenimentele la care au participat: Luiza Stoica despre workshopul Strategie, Achiziții și Negociere, iar Larisa Mustață, Ștefania Alina Vătui (Nacu) și Mădălina Dodoc au scris/filmat un scurt testimonial cu impresiile lăsate de concursul de planuri de afaceri Entrepreneurship Matching Event organizat de Universitatea Valahia. Acest număr are câteva premiere: testimonial video realizat de Mădălina Dodoc, un articol în serie despre leadership scris de Alin Muru (absolvent UCV, în prezent masterand la Istorie în București), un articol în limba engleză realizat de Andreea Popescu, absolventă a Facultății de Drept din cadrul UCV și un articol al unui elev debutant, Alexandru Dumitru, participant la evenimente ca Cercul de Marketing și Vocea Cititorului Craiovean. Ne bucurăm pentru visul său de a face parte din familia FEAA și îl așteptăm cu drag. Această ediție are patru debutanți (Ștefania, Luiza, Alexandru și Andreea) din totalul de 10 colaboratori. Mă bucură acest lucru! Voi susține revista atâta timp cât va exista interes din partea studenților. Este revista voastră, lansată din aprecierea mea pentru complexitatea ființei voastre și din încrederea pe care o am în potențialul vostru. Sharing is caring! Dacă vă place, dați mai departe!  Nu uitați: așteptăm materiale până pe 10 iulie pe pagina de Facebook a revistei Cronica Studentului FEAA Craiova. Lect. dr. Silvia PUIU Departamentul MMAA , FEAA Craiova 5


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

Interviu cu prof. dr. ION STANCU Întrebări adresate de Andreea Geantă (MCA, anul II)

6


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

„Aveam acea stare plină de emoție (ceva tipic mie), amestecată cu o porție zdravănă de curiozitate. Când? Unde? În anul 2 licență, în fața sălii 270. Urma să avem, pentru prima dată, cursul Managementul Vânzărilorprofesor Ion Stancu. Nu îl cunoscusem pe domnul profesor până atunci. La prima vedere mi s-a părut un om nu foarte prietenos (ce-i drept, primul cuvânt care mi-a venit în minte a fost Restanță), dar această impresie s-a schimbat rapid. Ştiam că materia se numeşte Managementul Vânzărilor și mă aşteptam să cunosc doar diverse aspecte teoretice despre cum să vinzi. Nu a fost aşa. Dânsul vorbea din experiență, mai târziu am aflat că înainte de a fi profesor a lucrat în vanzări. După doi ani l-am reîntâlnit pe domnul profesor la cursul de la master-Negocierea în afaceri. Mulțumesc cu această ocazie pentru studiile de caz, desprinse din viața reală, privind negocierea în afaceri cu alte culturi (mai ales cea asiatică). „ Andreea Geantă

Cum ați descrie anii de şcoală atât din fața cât şi din spatele catedrei? IS: Curiozitate și responsabilitate. Ca student, fără curiozitate se poate transforma totul într-o mare corvoadă sau, și mai rău, într-un mare eșec. Este nevoie ca, pe lângă curiozitate, să existe și pasiune, responsabilitate, seriozitate și un echilibru între studiu și viața personală. Este nevoie, de asemenea, ca studentul să viseze, să aibă curaj, încredere, optimism și puțin (mai mult) noroc. În spatele catedrei, lucrurile se schimbă: responsabilitatea este cea care guvernează tot ce face un profesor în fața studentului, de la conținutul informației până la (mai ales) a o face cât mai inteligibilă, mai ușor de recepționat. Responsabilitatea este nu numai față de student, cât și față de firmele unde vor activa absolvenții. Răspunzând la întrebare, ca student am făcut de toate, am fost prieten cu colegii (ne revedem în fiecare an), am cunoscut biblioteca, am făcut multe excursii, am terminat șef de promoție, dar ne-am și distrat copios. Ca profesor, am fost și sunt permanent cu gândul la ce pretenții aveam când am fost în producție și organizam interviuri pentru angajare și apoi care au fost așteptările de la fiecare economist. Trebuie să-mi aduc aportul, alături de colegii mei, pentru pregătirea studenților la un standard care să le permită să poată face față cerințelor vieții reale. În timpul cursurilor, adesea deschideați subiectul despre viața personală şi viața profesională. Există vreo rețetă pentru a păstra un echilibru între acestea? IS: Fără acest echilibru, cred că viața noastră poate să devină haos. Rețeta echilibrului pornește de la reperele stabilite de fiecare în parte. Uneori este nevoie de sacrificiu, de o parte sau de alta, însă acest sacrificiu nu trebuie să se permanentizeze. Viața personală, familia, ajută la dezvoltarea carierei, însă nu trebuie pierdut din vedere faptul că activitatea profesională reprezintă suportul vieții personale. Acum ceva timp ați demarat proiectul „Pregătiți pentru performanță pe piața muncii”. Care a fost scopul lansării acestui program şi de unde a pornit ideea? IS: La această întrebare am răspuns, parțial, la întrebările precedente. 7


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

Încă de când am venit în învățământ, m-a preocupat dezvoltarea abilităților antreprenoriale și familiarizarea studenților cu ceea ce se întâmplă în producție. Consider că cele trei săptămâni de practică din anul II sunt insuficiente și am demarat proiectul de mai sus pentru o practică suplimentară. Echipa de management consideră că Proiectul a fost un succes și că trebuie continuat.

8


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

Ştiu că vă place foarte mult să călătoriți. Care este locul unde v-ați întoarce deoarece considerați că nu ați descoperit totul acolo? IS: Întotdeauna mi-a plăcut să călătoresc, spuneam că în studenție am organizat sau am participat la excursii, ulterior nu a existat an în care să nu călătoresc. Mi-aș dori să revăd Maramureșul, Bisericile de lemn din Ieud unde în 1921 a fost descoperit Codicele de la Ieud. Parcă și soarele strălucește altfel în zona aceea...În străinătate, mai nou mă fascinează civilizația antică elenă. Propun să încheiem acest interviu cu zâmbetul pe buze. Ne puteți povesti o întâmplare amuzantă petrecută cu ocazia unei negocieri? IS: Prima negociere importantă făcută în sediul din Paris al unuia dintre cei mai mari jucători de pe piața metalurgiei, acum 34 de ani (eram începător) în urma căreia m-am convins cât de importantă este cunoașterea unei limbi străine. Partenerul de negociere mi-a propus, eu fiind cumpărător, un alt material, de înlocuire a celui inițial, despre care știam că pe piață era mult mai ieftin. Așadar, l-am rugat să facă un efort de preț. În urma cererii mele mi s-a pus următoarea întrebare “Monsieur Stancu, est-que vous avez quelque chose en tête?” Eu am tradus cuvânt cu cuvânt cam așa, „Dle Stancu aveți ceva în cap?” sau, și mai rău: „Dle Stancu, cum îți permiți să pui o asemenea întrebare, să emiți pretenții de reducere serioasă a prețului în fața unei echipe care reprezintă cel mai mare grup metalurgic din Europa?” M-am supărat simțindu-mă ofensat și m-am gândit să întrerup negocierile și să merg la alți furnizori. Din fericire, după privirile lor mirate, mi-am dat seama că sunt pe cale să fac o mare gafă și am revenit. După cum ați sesizat, întrebarea pusă trebuia tradusă cam așa: “Dle Stancu, v-ați gândit deja la un preț?” Sau „Puteți să mă ajutați cu un reper?” Lucrurile au intrat pe un făgaș normal, iar rezultatul negocierii mulțumitor.

Mulțumesc pentru interviu! P.S. În notițele mele de curs se regăseşte şi acum îndemnul primit de la dumneavoastră în timpul studiilor de licență: Aveți încredere în voi! 9


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

10


COMPANY NAME

CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

Testimoniale

Entrepreneurship Matching Event TÂRGOVIȘTE 2017

11


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

M

-am bucuat să revin a doua oară la Târgoviște, cu ocazia evenimentului EME. A

fost plin de oameni frumoși. Călătoria cu trenul părea lungă, dar, fiind într-un grup dinamic, timpul a zburat foarte repede.

La Târgoviște, am avut plăcerea să o reîntâlnesc pe Mihaela Mușetescu și familia ei. În ziua concursului, ploaia ne-a făcut mici probleme, dar nu a fost un obstacol pentru noi. Îl admir foarte mult pe domnul profesor Croitoru pentru ceea ce face pentru studenți. Îl felicit și îi doresc mult succes în viitoarele proiecte! Multumesc și domnilor profesori care au fost alături de noi și ne-au susținut: asist. dr. Silviu Cârstina, lect. dr. Silvia Puiu și conf. univ. dr. Liviu Crăciun.

Larisa Mustață (MCA, anul I)

12


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

Mădălina Dodoc (CIG, anul II)

13


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

P

articiparea la acest concurs mi-a crescut încrederea în mine, având ocazia de a prezenta și altora ideea mea de afacere. Chiar dacă emoțiile dinaintea prezentării au fost mari, am reușit să o susțin și să răspund la toate întrebarile juriului. Mergând la acest eveniment, am vizitat un oraș nou. Am avut șansa să-mi cunosc profesorul coordonator îndeaproape și să desopăr că un profesor poate fi și prieten. Am întâlnit oameni noi alături de care m-am bucurat să

14

fiu pe drumul spre concurs și înapoi către casă. Deși timpul ce urma să-l petrecem în tren părea foarte lung, a trecut destul de repede găsind subiecte diverse de discuție. Chiar dacă nu am câștigat niciun premiu,

ma bucur că am participat la acest concurs, pentru că am avut multe de învățat și am cunoscut oameni noi.

Ștefania Alina Vătui (Nacu) (MG, anul III)


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

Interviu cu

ANCA ELENA NIȚĂ

studentă IE, anul II Întrebări adresate de Alexandra Popa (MRU, anul I) 15


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

„Salutări, Anca! Am să încep interviul prin a adresa câteva cuvinte cititorilor despre persoana pe care urmează să o intervievez, dar nu prea multe, pentru a menține suspansul. Știu despre tine faptul că ești un om frumos, plin de viață și implicat. Îți dăruiești din timpul tău pentru cauze de voluntariat, participi la tot felul de concursuri și ai prieteni prin mai multe orașe ale țării. Îți place ciocolata și ești un om pragmatic, calculat, raționalitatea e punctul tău forte. Cadoul meu, pentru tine, este o provocare. So let`s start the questions!„ Alexandra Popa

„Bună, Ale! Înainte de a răspunde întrebărilor, vreau să îți mulțumesc pentru gândurile frumoase și pentru acest cadou. Mulțumesc și dnei prof. Silvia Puiu, pentru cartea dăruită de ziua mea, dar și pentru acest interviu ”surpriză”. ” Anca Elena Niță

16

Cititorii revistei ar fi curioși să afle cum ai ”aterizat” la Facultatea FEAA Craiova. Dar nu doar ei. Sunt curioasă ce te-a determinat să aplici pentru această facultate și care este povestea din spatele alegerii tale? AN: Atunci când m-am hotărât să aleg această facultate am pus în balanță mai multe lucruri. Am terminat profil uman și îmi doream o schimbare, simțeam că nu mă regăsesc într-un profil uman, așa că mi-am pus întrebarea: ce mi-a plăcut mie în timpul școlii și cum pot să fac să aflu mai multe informații. Prin cap mi-a trecut economia, doamna dirigintă mi-a fost profesoară de economie și mi-a plăcut cum a pus teoria în practică. La sfârșitul clasei a IX-a am participat la concursul „Cea mai buna idee de afacere” și mi-a plăcut cum s-a desfășurat. Cu toate că nu am câștigat, experiența a fost binevenită. Până aici toate bune, dar mai aveam un obstacol, ce specializare să aleg. Apoi, am mai cerut păreri despre specializările și materiile care se fac. În timpul liceului aveam o anumită vigilență cu lucrul la calculator, așa că mi-am zis să aleg informatică economică. Nu alesesem o specializare, ci o dublă specializare, mă simțeam mulțumită. Pot să spun că am luat-o ca pe o provocare, pentru că noii mei colegi de la facultate veneau de la licee de economie, aveau deja un bagaj economic bine închegat, dar asta nu m-a împiedicat să îmi joc șansa și, cred că până acum am făcut față provocării. Ai menționat la un moment dat, în cadrul unei introduceri că te numești Anca și te caracterizezi prin a fi activă. Știm cu toții joculețul de cunoaștere în care fiecare trebuie să își spună numele și o caracteristică personală care să înceapă cu litera numelui. De ce activă ? Povestește-ne cum arată o zi din viața Ancăi, în care ea este activă și care sunt activitățile în care te implici în general  AN: Zilele mele deseori sunt foarte active, dar să dau exemplu o zi din timpul facultății, pentru că acum sunt în sesiune și am mai mult timp liber, spre bucuria mea. Așteptam acest moment de mult. De obicei mă trezesc în jurul orelor 8-9, apoi mă duc la facultate în cazul în care am ore dimineața, iar dacă nu am, mă duc la internship; deseori se ivesc o sumedenie de conferințe, cercuri (preferatul meu este cercul de marketing) iar intervalul de timp la care ajung acasă este 4-5. În cazul în care am anumite proiecte, lucrez la ele, mai citesc pentru facultate, etc. Apoi dacă mai am timp liber îmi place să ies


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

cu prietenele, să ascult muzică, să privesc un film sau să citesc o carte. Ziua se termină destul de repede pentru mine, sunt o persoana care iubește somnul și am nevoie de ore bune de somn pentru a face față zilei următoare. În general fiecare zi este imprevizibilă, și trebuie să îi fac față cât mai bine cu putință. Iar acum… pentru tine, o întrebare-întrebătoare. Ce vei face când ”vei fi mare”? AN: Când „o sa fiu mare”, vreau să fac ceea ce îmi place. Cum am zis, timpul este imprevizibil cu noi, nu știi ce vei face mâine, dar când vei fi mare. Nu știu dacă voi lucra într-o companie de stat sau privată, dar indiferent de asta, vreau să fac ceea ce îmi place, să fiu mulțumită de mine însămi, să călătoresc, să mă bucur de fiecare clipă și să îmi iubesc meseria, pentru că, atunci nu voi fi nevoită să muncesc nici măcar o zi. Da, pare cunoscut ce spun, proverbele și zicalele au întotdeauna o înțelepciune aparte... Dacă ai avea putere de acțiune, ce ai schimba? (În România sau în comunitatea din care faci parte). Nu te limita în răspunsuri. Suntem curioși :D AN: Îmi doresc să schimb mentalitatea oamenilor, acest lucru mă nemulțumește, îmi doresc să fie veseli, corecți, ambițioși, să creadă în visurile lor și să nu se dea bătuți niciodată. Sunt multe de schimbat, dar, din punctul meu de vedere, cea mai importantă schimbare este cea de mentalitate, odata schimbată, lucrurile o să înceapă să se vadă, încet dar sigur, iar pentru această schimbare un rol important îl are și voluntariatul. Așa că dragii mei, participați la cât mai multe activități de voluntariat în care credeți, pentru că adevaratele acte de voluntariat sunt făcute din inimă.

17


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

Ce părere ai despre voluntariat și cum ai încuraja această activitate în rândul tinerilor? AN: Voluntariatul pentru mine înseamnă a ajuta oamenii, a ajuta societatea în care trăiești. Voluntariatul mi-a oferit gândirea din acest moment, m-a dezvoltat personal și profesional. Am început să fac voluntariat din clasa a X-a, apoi am continuat cu asociația CRONO, urmând apoi un parteneriat cu asociația ACCES Oltenia. Am avut plăcerea să fac voluntariat la spitalul Filantropia, unde trebuia să am grijă de copilașii internați la spital. Activitățile mele de voluntariat sunt extrem de diverse, am fost voluntar și în cadrul asociației studențești, la anumite evenimente etc. Acum să trecem la „cum să îi conving pe oameni să facă voluntariat”. În primul rând, aș încerca să îi fac conștienți că este nevoie de o schimbare, atât pentru ei, cât și pentru persoanele din jurul lor. Multe situații se pot rezolva cu ajutorul voluntariatului, poate că vorbesc în termeni mult prea generali, dar să dau un exemplu, poate banal, dar care are un impact asupra mai multor persoane. Să presupunem că un student are nevoie de ajutor (trebuie să transcrie 8 pagini dintr-o carte într-un document word, dar este presat de timp și trebuie să realizeze această activitate într-o oră). Aici vin voluntarii în ajutor, colegii, prietenii, persoane pe care nu le cunoști, dar care vor să te ajute. Dacă studentul nu beneficia de ajutor nu putea să își realizeze obiectivul, dar cu puțin ajutor a fost îndeplinit. Poate persoanele care au ajutat la îndeplinirea obiectivului nu au depus mult efort, dar ajutorul lor a avut un impact semnificativ pentru student. Cam asta înseamnă pentru mine voluntariatul, oameni dispuși să ajute, să înțeleagă, să se dedice pentru o cauză bună. Vorbește puțin și despre oportunitățile pentru studenți pe care le-ai găsit în cadrul FEAA Craiova. AN: Oportunități, îmi place această întrebare, deci nu cred că pot să vorbesc puțin. În anii de facultate poți beneficia de o sumedenie de oportunități. Pot spune că în primul an de facultate nu credeam că sunt atât de multe oportunități în jurul meu. Sincer, nici nu știu cu ce să încep, deoarece sunt o mulțime, dar o să încerc să fac un sumar al tuturor activităților la care am participat și la care cititorii revistei pot să aplice, trebuie doar să urmărească site-ul facultății. Prima oportunitate a mea a fost cercul de marketing, acum aproximativ un an, iar de atunci am început să particip ori de câte ori aveam timp, apoi am început să scriu în revista studentului, pentru aceste activități și multe altele îi mulțumesc domnișoarei Lect. univ. dr. Silvia Puiu. De asemenea, mai este săptămâna limbilor străine, concursul „Cea mai buna idee de afacere” organizat de FEAA în luna mai. Iar în vacanță, dacă ai fost un student silitor, poți să beneficiezi de tabere studențești la mare sau la munte. Cum îmi place mie să zic, după muncă și răsplată. O altă oportunitate este olimpiada, anul trecut am fost la olimpiada de management, iar anul acesta o să particip la olimpiadă, pe secțiunea cercetări de marketing. Cu prilejul olimpiadei, am avut ocazia să particip și la Școala de vară de la Suceava. Era să uit, o oportunitate foarte mare, cred eu că sunt internship-urile, am obținut un astfel de internship pe o perioadă de 10 luni și pot spune că este o experiență benefică pentru orice student. Mai sunt o mulțime de oportunități la FEAA: workshop-uri, conferințe, concursuri, dar pentru mine, cele mai importante au fost cele menționate mai sus. 18


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

Împărtășește cu noi un secret. Orice. AN: Mmm...un secret, gata, știu! Nu sunt o persoana creativă, îmi este greu să îmi pun imaginația la contribuție. Îmi reușește uneori, dar îmi ia mult timp până găsesc o soluție sau un răspuns creativ. Cum v-ați dat seama, această întrebare ține de creativitate, așa că, ce îmi rămâne de făcut este să sper că am onorat-o cu un răspuns mulțumitor. Dacă ar fi să te definești în trei cuvinte, ai alege… AN: Sper să fie cele potrivite, dar cred că sunt o fire realistă, îmi place întotdeauna adevărul și corectitudinea lucrurilor; muncitoare, pentru că atunci când ma apuc de un lucru, vreau să fie bine făcut, și selectivă, deoarece îmi place să fiu înconjurată de oameni frumoși la suflet și ambițioși. Multe persoane din jurul meu îmi spun din ce în ce mai mult că sunt o norocoasă, dar cred că muncesc pentru a aduce norocul de partea mea.  Acestea fiind spuse, mă bucur că te-am întâlnit! Și că te-am intervievat sub formă de ”surpriză”. Profa este complice  Vina se împarte. La mulți ani și aici! Să crești profesional și să rămâi sănătoasă! Cu drag!

19


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

C

STRATEGIE, ACHIZIȚII ȘI NEGOCIERE

um m-am înscris la un astfel de workshop a fost ușor, deoarece totul a început cu o promisiune făcută mie, în care mi-am promis că o să mă înscriu la tot ce pot în acest an universitar, fie conferință, workshop sau curs. Astfel, văzând link-ul cu acest workshop pe pagina grupului ASFEAA, am trimis CV-ul. Deși era ultima zi de înscrieri, nu am stat pe gânduri și am aplicat. A fost prima oară când am participat la un astfel de eveniment, dar m-a surprins 20

foarte mult deoarece, pe lângă faptul că am întâlnit oameni minunați, deși pe majoritatea îi cunoșteam deja, a fost o experiență de neuitat datorită faptului că am învățat atât de multe lucruri într-un timp scurt, care cred că mă vor ajuta în viitor foarte mult. Aceste informații pe care le-am învățat în acest workshop îmi vor fi de folos nu doar în mediul economic sau al afacerilor ci și în viața de zi cu zi , deoarece am aflat cum să negociem o situație să fie în avantajul nostru și, dacă facem

un compromis, acel compromis trebuie să fie făcut cu mare atenție, astfel încât să ne putem aduce negocierea unde vrem, iar partea cea mai importantă într-o negociere este să ascultăm ce au de spus persoanele cu care negociem deoarece cele mai multe informații le aflăm atunci. Persoanele cu care negociem nu vor ști niciodată ce informații avem noi despre piață și produse și astfel le pot scăpa multe informații importante pentru noi. La începutul acestui


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

workshop mă gândeam ca o să fie plictisitor, că o să ajung să stau cu telefonul în mână și că nu o să mă intereseze despre ce se vorbește, dar s-a dovedit a fi exact contrariul, deoarece doream să fiu din ce în ce mai atentă ca să pot înțelege cât mai mult și să captez cât mai multe informații. Partea ce a mai frumoasă și cea mai distractivă a fost când am avut de rezolvat achiziții în care trebuia să ne comportăm ca niște adevărați negociatori astfel încât să cumpărăm produsele la un preț cat mai bun și cât mai profitabil pentru noi și la o calitate cât mai bună. Ultimul joculeț a fost cel mai incitant deoarece am fost împărțiți în doua echipe, cumpărători versus vânzători, în care trebuia să vindem/cumpărăm panouri publicitare, fiecare echipă avea propriul buget pe care nu îl putea depăși dar și informații diferite în privința prețului. Eu am făcut parte din echipa cumpărătorilor, deși începutul a fost puțin mai dificil, dar pe parcurs ne-am revenit și astfel am încheiat prima noastră afacere în care ambele echipe au câștigat, negocierea terminându-se win-win. Astfel la acest workshop nu am câștigat doar negocierea

respectivă, am câștigat ceva mult mai de preț, cunoștințe, informații, dar și experiența de a fi în pielea unui negociator, de a ne confrunta cu prețuri și cu oameni, să ajungem la o înțelegere care să fie în favoarea tuturor. În concluzie, această

experiență aș repeta-o în orice moment și aș putea recomanda acest workshop pentru oricine este interesat, deoarece nu este nimic de pierdut, ci numai de câștigat.

Maria Luiza Stoica (CIG, anul II)

21


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

PRIMA IMPRESIE 22


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

D

upă părerea mea, este foate important să faci o ,,primă impresie’’. Când întâlnești oameni cu care nu ai vorbit niciodată, este bine să le faci o primă impresie plăcută pentru a te înțelege bine cu ei și în viitorul apropiat. În primul rând, ca să faci o impresie bună trebuie să știi să te exprimi, dar și gesturile contează. Cea mai bună metodă de a te exprima este să fii tu însuți. Încearcă să fii autentic când comunici, să nu îți pui o mască pentru a fi apreciat, căci până la urmă îți va cădea și îi vei dezamăgi pe cei din jurul tău fiindcă nu ți-ai arătat adevărata personalitate. Autenticitatea reușește să te treacă dincolo de barierele unei intrepretări subiective. În al doilea rând, pentru mine, prima impresie e ca o carte de vizită. Vă pot da câteva ingrediente pe care le folosesc mai tot timpul într-o primă conversație. Aceste ingrediente speciale sunt: • Prezentarea personală • Ascultarea • Vorbirea corectă (nu pot vorbi cu un limbaj de cartier sau la per tu, mai ales dacă vreau să fac o primă impresie bună) • Să știm să dezvoltăm conversația într-un sens care ne

atrage pe amândoi (așa îți dai seama dacă ai ceva în comun cu persoana respectivă) • Să cădem de comun acord la orice problemă • Și nu în ultmul rând, să adăugăm ingredientul secret la această ,,Carte de vizită’’: UMORUL În concluzie, dacă știți cum să abordați lucrurile, la o primă impresie veți ieși mereu în câștig. Îi puteți câștiga încrederea, respectul, și de ce nu, chiar și iubirea (Poate vă atrage ceva la el/ea; și eu cred în dragoste la prima vedere).

Alexandru-Florin Dumitru (Liceul Tehnologic Energetic Craiova)

23


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

Bucuria mea Liniște, cântă păsărelele! Vreau să le aud cântecul; Știu că muzica era mai cool, Dar parcă vreau să ma bucur mai mult de natură, Să râd, să plâng, Să merg desculț prin căldură Să merg la mare, la munte, Să știu că pot merge oriunde Fără să-mi zică nimeni nimic, E vară, soare, verde Fac tot ce vreau, fără teama, că cineva mă vede Am libertatea de a alege, Și nu vreau ca cineva să mă alerge, Vreau să merg la pas, Cu pașii mei mărunți, Dar curioși și hotărâți. Să ma bucur cât pot și cât vreau Că am ales eu unde să stau Să ma plimb de la umbră la soare, Din Asfințit, Până în țara Soarelui-Răsare. Așa o să ma bucur de natură, În modul meu unic, ‘nebunit după căldură. Mădălina Maria Dodoc (CIG, anul II) 24


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

Ai o afacere și oferi servicii sau produse pentru studenți? Ești în căutare de studenți economiști? Ești student și ai propria ta afacere? Îți oferim un spațiu pentru publicarea GRATUITĂ a unei reclame în paginile revistei noastre! Trimite-ne un mesaj pe pagina de

25


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

26


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

L

eadershipul, cum am spus și data trecută, se manifestă printr-o conducere care necesită cunoaşterea şi înţelegerea mediului din jur, în care acţionăm. Pentru buna funcționare a leadershipului, este necesară existența integrității. Un lider fără a avea un spirit de echipă, integru, nu are nici o valoare, la fel se aplică și în cazul culturii, care, dacă nu prețuiește în practică integritatea, devine un mediu ostil. În antichitate, au existat mai mulți gânditori și strategi care au lăsat prin operele lor mai multe „lecții de leadership”. În cele ce urmează, voi prezenta câteva dintre acestea. Tacticianul chinez, Sun Tzu, afirma că există cinci pericole pentru liderii militari: „Dacă esti nechibzuit, poți fi ucis. Dacă este laș, poți fi capturat. Dacă esti irascibil, poți fi provocat să te înfurii și să te faci de râs. Dacă ai simțul onoarei prea gingaș, poți cădea în cursă din cauza unei insulte. Dacă ai

o fire miloasă, poți deveni îngrijorat și tulburat. Nimicirea armatei și moartea generalului sunt rezultate inevitabile ale acestor slăbiciuni periculoase”. Sun Tzu a fost general pentru armata chineză, funcție ce l-a ajutat să își dea seama cum funcționează o armată, un stat. Afirma următoarele: „Pentru a conduce o armată trebuie, mai întâi, să încredințezi responsa-

bilitatea comandanților și locțiitorilor lor și să fixezi efectivele diverselor formațiuni. Cea mai bună metodă, când ai oameni în subordine, constă în a-l folosi pe zgărcit și pe prost, pe înțelept și pe viteaz și de a-i da fiecăruia o responsabilitate care i se potrivește. Viteazul știe să se bată, prudentul să se apere, înțeleptul să dea sfaturi. Deci, nu este irosit nici un talent”.

Adăuga că: „Datoria generalului este de a fi tăcut și de a asigura, astfel, profunzime în deliberare; imparțial și integru să mențină, astfel, o conducere bună”. Dacă ești conducător „nu lăsa nimic să te seducă, nu lăsa nimic să te înfurie. A înfrunta confuzia cu stâpânire de sine și a înfrunta larma cu calm înseamnă să-ți stăpânești inima. Liniștea și calmul fac ca pre o c up ăr i le c om an d anț i lor militari să rămână de nepătruns”. Rolul generalilor este „să asculte, să privească, să analizeze, să cântărească, să examineze, să discearnă, pentru ca acțiunile și sarcinile războiului să poată fi determinate pe cunoaștere, și nu pe credință, acțiune pripită și nechibzuită”. Cunoașterea trebuie să îți dea funcția și gândirea, faptul că trăiești să progresezi, te ajută să o menții. Sun Tzu credea despre comandant următoarele: ,,Dacă un comandant este înzestrat cu înțelepciune, el este în măsură să-și dea seama de 27


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

schimbarea situației și să acționeze prompt. Dacă este curajos, obține victorii sesizând fără ezitare momentul potrivit. Dacă este drept, oamenii săi vor ști exact ce recompense și pedepse li se cuvin. Dacă este omenos, el își respectă semenul, îi înțelege sentimentele și-i prețuiește munca și osteneala. Dacă este sever, trupele lui sunt disciplinate, pentru că îi știu de frică și se tem de pedeapsă”. Pe câmpul de luptă, fie ea și societatea în care trăim, Sun Tzu afirma: „Dacă ofițerii nu sunt supuși unui antrenament sever, ei vor fi neliniștiți și vor ezita pe câmpul de luptă; dacă generalii nu au o experiență temeinică, ei vor ceda când se vor găsi în fața inamicului”. În privința soldaților, cetățenilor, credea următoarele: „Dacă soldații sunt pedepsiți înaintea stabilirii unei legături emoționale (cu nivelul conducerii), ei nu vor fi supuși, iar dacă nu sunt supuși, sunt greu de condus. Dacă pedepsele nu sunt aplicate odată 28

ce s-a format această legătură emoțională, atunci soldații nu pot fi conduși. Dacă ordinele nu sunt îndeplinite și trupele nu sunt unificate, comandanții pot fi înfrânți. Așadar, unește-i din punct de vedere cultural și unifică-i din punct de vedere militar; aceasta este calea de

avut în vedere pentru victoria sigură”. Cum orice armată poate ajunge și cunoaște eșecul, Sun Tzu afirma că există cinci cauze: „fuga, nesupunerea, împotmolirea, colapsul și debandada”. Explicația este că niciunul din-

tre aceste dezastre nu poate fi atribuit cauzelor naturale și geografice, ci numai generalului: „dacă o armată atacă una de zece ori mai numeroasă decât ea, va rezulta fuga; dacă soldații sunt tari și ofițerii sunt slabi, armata este nesupusă; dacă ofițerii sunt tari și soldații ineficienți, armata se va împotmoli; când ofițerii superiori sunt nesupuși și luptă pe cont propriu, mânați de furie, iar generalul le ignoră starea, rezultă colapsul; când generalul este incompetent și are puțină autoritate, iar formațiunile de luptă sunt haotice, rezultă dezorganizarea; când generalul este incapabil să estimeze puterea inamicului și folosește trupe slabe pentru a le ataca pe cele puternice, rezultă debandada”. Sun Bin, strategul militar chinez, era de părere că pilonii unei bune conduceri sunt „cunoașterea, inspirația, încrederea, loialitatea, omenia, dreptatea, curajul și strictețea”. Reușita ține de tine și de acțiunile tale, spunea: „Fii calm


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

și senin, blând și moderat. Fii generos, nu arțăgos; fii deschis și consecvent. Tratează oamenii corect. Nu da aprobări arbitrare, dar nici nu refuza doar ca să nu fii de acord. Abordarea arbitrară înseamnă pierderea disciplinei, în timp ce refuzul înseamnă eliminarea ei. Când ești flexibil și calm, respectuos și serios, puternic, dar și maleabil, tolerant, dar și ferm, atunci vei obține ordine și comandă. Când datoria precumpănește în fața dorinței, de aici vine înflorirea; când dorința precumpănește în fața datoriei, de aici vine pieirea. Când seriozitatea precumpănește în fața lenei, de aici vine norocul. Când lenea precumpănește în fața seriozității, de aici vine distrugerea. Privește cu ochii întregii lumi și nu este nimic din ce nu vei putea vedea. Ascultă cu urechile întregii lumi și nu este nimic ce nu vei putea auzi. Gândește cu mintea întregii lumi și nu va fi nimic ce nu vei ști”. Zhuge Liang, geniu al

matematicii și al mecanicii, înventatorul a o serie de aparate cu rol militar, a lăsat mai multe principii ca: „Nu-ți întoarce fața de la cei loiali și de încredere din cauza vicleșugurilor celor șireți, dar trădători. Nu te așeza înainte ca soldații tăi să se așeze,

nu mânca înainte ca soldații tăi să mănânce. Îndură același frig și aceeași căldură ca și soldații tăi; împărtășește-le greutățile și bucuriile. Cunoaște dulceața și amărăciunea exact așa cum le cunosc soldații tăi; asumă-ți aceleași riscuri ca și ei”. Era de părere că: „doar atunci soldații se

vor strădui din toate puterile va fi posibil să distrugi dușmanul”. Revenind la leadership, Liang spunea că: „În situația în care conducerea îl consideră pe cel popular valoros și pe cel nepopular ca fiind nevaloros, atunci cei care au mulți partizani avansează, în timp ce, cei care au puțini partizani rămân în urmă. Dacă este așa, atunci escrocii vor fi pretutindeni, lăsându-i în urmă pe cei valoroși; administratorii loiali vor fi înlăturați pentru rele închipuite, în timp ce birocrații trădători îți vor asuma ranguri punându-se într-o lumină falsă”. Leadershipul este după părerea mea, o formă de conducere, care deși a fost aplicată din cele mai vechi timpuri într-un domeniu sau altul, principiile ce au stat la bază trebuie înțelese și aplicate și în prezent în funcție de cadru și necesitățile cerute. Asta a fost tot despre „leadership”, până data viitoare vă doresc progres.

Petrișor Alin Muru (absolvent UCV) 29


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

Hyperbole and a Half: Unfortunate Situations, Flawed Coping Mechanisms and Other Things that Happened by Allie Brosh - Book Review „I stock up on fancy food because I’m also planning on morphing into a master chef and actually cooking instead of just eating nachos for dinner every night.” Hyperbole and a Half

H

yperbole and a Half: Unfortunate Situations, Flawed Coping Mechanisms and Other Things that Happened by Allie Brosh is a humorous graphic memoir about the writer’s dayto-day adventures and struggles. This laugh-out-loud-funny book had me laughing with tears by the beginning of the second chapter. Writing-wise, I would say that its top-notch comedic style perfectly matches the rollercoaster of emotion that makes up the individual stories. Each sequence is accompanied with relevant drawings created by the author herself in Microsoft Paint. The artwork succeeds in offering the reader a glimpse into Allie Brosh’s world, an autobiographical record of her life - covering a plethora of 30

events ranging from subjects such as cake gods to themes that feature mental health and identity seeking. It’s also worth mentioning that everything is dealt with in a witty manner that doesn’t take away from the seriousness of the more sensitive topics. All in all, I would certainly recommend Hyperbole and a Half to anyone looking for a cozy, light read that will be sure to make them want to re-read it time and again. In hopes of having made you curious about picking up Allie Brosh’s debut graphic novel (as she also wrote its sequel: Solutions and Other Problems), I wish you

all: Happy Reading! :)

Andreea Popescu (absolventă UCV, Facultatea de Drept și Științe Administrative, promoția 2013)


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

CÂTEVA LINKURI INTERESANTE ȘI UTILE  Selecția vă este oferită de Silvia Puiu 1. Grupul de Management și Marketing Club https://www.facebook.com/groups/mgmkfeaa/ Acest grup oferă informații utile legate de orar, tutori, rezultate la admitere, sesiune, concursuri, știri, evenimente, sfaturi, etc. 2. Canalul de Youtube al Departamentului de Management, Marketing și Administrarea Afacerilor, care vă oferă informații despre studenții și profesorii MMAA în format video https://www.youtube.com/channel/UCBPmLiPjfLjJY5z3PuF7Vbw 3. Cercul de Marketing Craiovean, un grup care vă pune la dispoziție știri din domeniul marketingului, dar și alte oportunități oferite în acest domeniu https://www.facebook.com/groups/Cerculdemarketing/ 4. Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Craiova, pagina de facebook a facultății https://www.facebook.com/FEAACraiova si site-ul http://feaa.ucv.ro 5. Universitatea din Craiova, pagina de facebook https://www.facebook.com/UniversitateaDinCraiovaPaginaOficiala 6. ASFEAA, pagina de facebook https://www.facebook.com/asfeaa 7. AIESEC Craiova, pagina de facebook https://www.facebook.com/aieseccraiova și site-ul http://www.aiesec-craiova.org/ 8. Grupul Teatrul Național Marin Sorescu, www.facebook.com/groups/130319718051 9. Blogul studentei Alexandra Călinoiu, https://www.facebook.com/olteancaindeplasare 10. FEAA Craiova Cariere, https://www.facebook.com/FEAACariere 11. Blogul studentei Alina Ivanovici, https://seetheworld437.wordpress.com, https:// www.facebook.com/See-the-world-1645061305727098 31


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

Câștigătorii premiilor Cronica Studentului FEAA Craiova și ai Cercului de Marketing Craiovean, ediția a XIII-a

32


CRONICA STUDENTULUI FEAA CRAIOVA

COLECTIVUL REVISTEI

Coordonator: Silvia PUIU Colaboratori: Andreea GEANTĂ Larisa MUSTAȚĂ Ștefania Alina VĂTUI (NACU) Mădălina DODOC Alexandra POPA Anca Elena NIȚĂ Maria Luiza STOICA Alexandru Florin DUMITRU Petrișor Alin MURU Andreea POPESCU Grafică: Laurențiu Mihai BADEA  Ne puteți găsi pe pagina de Facebook: www.facebook.com/cronicastudentuluiFEAACraiova Notă: Autorii materialelor publicate răspund de originalitatea și conținutul propriilor articole. În calitate de coordonator, încurajez creativitatea, dar revista Cronica Studentului FEAA Craiova este o revistă studențească și fiecare student își asumă responsabilitatea pentru ceea ce publică.

33


www.facebook.com/cronicastudentuluiFEAACraiova

THANKS FOR READING... CRONICA STUDENTULUI

FEAA CRAIOVA


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.