__MAIN_TEXT__

Page 1

2019

Välkommen till

RAMSELE


2

Välkommen till

Sollefteå, Höga Kusten! Sollefteå är den lilla kommunen med stora krafter. Hos oss kan du ladda upp med natur-, driv-, kultur-, och livskraft. Det är dessa krafter som har gjort att så många framgångsrika personligheter och idrottare kommer från Sollefteå. Här är friluftslivet och äventyret alltid nära och det finns gott om roliga aktiviteter och evenemang som passar hela familjen, året runt. Dessutom ligger Sollefteå i en av världens vackraste regioner, Höga Kusten. En plats som under 20 000 år formats av naturens krafter. En plats att bevara och för dig att besöka. Har du frågor om besöksmål kan du alltid kontakta Höga Kustens Turistservice under måndag-fredag 09:00 – 17:00 via 0771– 26 50 00 eller info@ hogakusten.com och på hemsidan www.hogakusten.com finns information och inspiration. I Sollefteå finns också ett antal Infopoints utplacerade med turistinformation bl.a. på Medborgarservice i kommunhuset, Sollefteå Camping, Nämforsens hällristningsmuseum och Hotell Hallstaberget. Varmt välkommen - året runt! Sollefteå kommun www.gosolleftea.se


3

Välkommen till Vår meny

Vi erbjuder mat, fikabröd, exklusiva praliner och kulglass från Italien. Vi jobbar endast med de bästa råvarorna och bakar och lagar allt från grunden. Här kan du få den perfekta koppen kaffe, oavsett om du gillar en snabb och intensiv espresso eller en mild och krämig latte.

Sallader

• • • • • • • • • • • • •

Sallader Bakad potatis Nachos/ Enchiladas Lasagne Dagens paj Pannkaka m. Grädde & sylt Wraps Grillade ciabatta Bagels Toast Ciabatta Smörgåsar

Bakad potatis med räkor & skagenröra

Italiensk glass

Lyxchokladtårta

Sorbetto

Latte

VI HAR ALLT FÖR SOMMAREN, UTELIV, CAMPING OCH FÖR ATT ÖKA FISKELYCKAN! - över 10 000 artiklar

• • • • • •

Laxspön Barnspön Trollingspön Laxhåvar Flytvästar Flytoveraller

• Fiskeset i alla prisklasser • Trollingrullar med räkneverk • Stekhällar & tillbehör

Mat & kaffe finns som takeaway. 08.30-19.00 (lunch 11.00-13.30) Storgatan 58 Sollefteå 08.30-17.00 0620 10 756, 076 - 27 08 927 10.00-17.00 adam@lillacafet.com * längre öppettider i juli Mån-Fre Lör: Sön:

VARMT VÄLKOMMEN ÖNSKAR JENS OCH SUSSIE!

Välkommen till anrika Café Petter! Välkommen till ett klassiskt café mitt i Sollefteå! Här har vi ett stort utbud av hembakat kaffebröd, goda pajer, smörgåsar och sallader. Varmt välkommen! Vardagar: 09-17 Lördag: 10-16 Söndag: 12-16 *Längre öppettider i juli Storgatan 43 070-2845660

Butiken med mycket av lite av varje! LIVSMEDEL - MJUKGLASS - TOBAK - INREDNING - HUSGERÅD VERKTYG - HYGIEN - LEKSAKER - OCH MYCKET, MYCKET MER!

kattkistan Storgatan 41 SOLLEFTEÅ 0620-149 70

Utökat sortiment av produkter från

Mån-fre 10:00-18:00 Lör 10:00-15:00 Sön Stängt


4

Smultronställen - Sollefteå

Välkommen till Sollefteå! Sollefteå

- en kraftfull kommun! Naturkraft

- Vi är stolta över vårt vackra landskap och de upplevelser som den möjliggör. Sol, vind och vatten genererar energi till dig och mig!

Kulturkraft

- Till Nämforsen sökte sig jägarfolken för mer än 6000 år sedan och besöker man platsen är det lätt att förstå varför. Sollefteå har ett spännande kulturarv, mytomspunna sägner och historiska berättelser som lever vidare och ger Ådalen sin speciella atmosfär.

VÄLKOMMEN TILL SOLLEFTEÅ! Så roligt att du har hittat hit, till vår vackra kommun! Här bland våra älvar, nipor, skogar och berg hittar du allt från spännande upplevelser och fartfyllda aktiviteter till tystnad, avkoppling och harmoniska ögonblick vid historiska platser. I den här tidningen hittar du massor av tips och inspiration när det gäller att uppleva det bästa med Sollefteå, oavsett om du bara är här över dagen eller tänker stanna länge. Här hittar du sidor med evenemangstips och vilka aktiviteter och smultronställen du inte får missa, både här i Sollefteå kommun och i övriga Höga Kusten.

Sollefteå på nätet

HAR DU BARA TILLGÅNG till internet så finns det gott om nätbaserade resurser för dig som vill upptäcka kommunen online innan du ger dig ut IRL. Här är några bra utgångspunkter för att få dagsaktuella tips om vad som händer i vår stad. gosolleftea.se Här hittar du tips på massor av evenemang såväl som tips på utflyktsmål, vandringsleder, restauranger och lokalproducerade varor.

Redaktion

Vi tipsar om allt från fiskeutflykter och vandringsleder till olika kulturarrangemang och var du hittar några av de bästa loppisarna. God mat och dryck är en också en viktig del av upplevelsen så vi har tillägnat en del av tidningen till lokalproducerade smakupplevelser och massor av tips på restauranger och caféer. Mer information om platser, öppettider, kontaktpersoner, bokningar och så vidare finns att hitta på hemsidor, sociala medier och självklart i de Info Points som finns att hitta runt om i kommunen.

Livskraft

- Här finns tid för det goda livet. Närhet mellan människor och enkelheten i det lilla samhället. I en kommun med stora avstånd betyder närheten och den personliga upplevelsen mest.

Drivkraft

- Engagemang och drivna människor som drar år samma håll skapar framåtanda och nya möjligheter. Vi brinner för det lokala och samarbetar för att fortsätta bli starkare tillsammans.

Välkommen!

Det händer i Sollefteå IDAG! En Facebooksida där såväl privatpersoner, föreningar och företag lägger upp lokala och närmast stundande aktiviteter och evenemang. Vi är Sollefteå Ett stafettkonto på Facebook, Instagram och Twitter där företag, privatpersoner eller organisationer med anknytning till Sollefteå får möjligheten att dela med sig av sin vardag. Varje vecka styrs kontot av nya intressanta

Foto: Michael Engman, Jan Röhlander, Fredrik Modin Ansvarig utgivare: Sandra Molitor Sjöberg Produktion: ADC Media, Sollefteå Tryck: Selma Solutions AB

personer och hittills har man fått följa allt från en skidåkares utmaningar till bilförsäljarens bästa vaxningstips. Lokala toner på Spotify Många framgångsrika musiker har tagit sina första steg i Sollefteå, välstämda stämband och pianofingrar har tränat otaliga timmar för att nå dit de är idag. På Spotify finns spellistan Sollekopplat som samlar musik av artister som på något sätt har koppling till Sollefteå.


5

Sollefteås största

spel- och förbutik öppen 8-22 alla dagar!

Generöst med sittplatser både inomhus och utomhus - fika till kl. 22.00!

Vi har glass i stora lass!

Välkommen till Sollefteås största matbutik och enda postombud. Endast 5 minuters bilväg från campingen!

Matmeny för hela familjen!

Välj mellan 26 st. toppingar och strössel!

Öppet alla dagar 06.30-22 Sollefteå


6

ICA Kvantum Den morgonpigga butiken Vi öppnar redan kl. 6.30 varje dag! 3 för

25:MARINADER 75 g.

75:-

Jordgubbar från Ängelholmsbär utanför butiken varje dag kl. 10-20. Dagspriser.

(med reservation för öppettiderna beroende på tillgång)

21

90

ROSTBIFF

/hg

Lösvikt

/kg

Kött med våra egna unika kryddblandingar. Håll utkik efter denna märkning!

HERRGÅRD MILD 750g

10:SNACK POT

2 för

55:KAFFE

Endast Kok el. Mellanrost brygg

/st

Priserna gäller t.o.m. 18/8 2019 med reservation för slutförsäljning.

Knorr 1 portion

Starta dagen med nybakat bröd! Hos oss hittar stans största sortiment av butiksbakat bröd, 7 dagar i veckan.

17

90

YOGHURT 0,5%-2,6% fetthalt (gäller ej ekologisk)

15:-

DUSCHCREME 500 ml.


7

Redo för en dag

på stranden? 3 för 5 för

25:40:-

Öppettider Midsommar: Midsommarafton 6.30-18 Midsommardagen 9.00-22

ALKOHOLFRI ÖL Carlsberg, 33 cl

2 för

2 för

39:-

60:-

GIFFLAR

KOKKORV

Kanel, Vanilj & Äpplekanel

3 för

55:-

CHIPS/CHEESEDOODLES OLW 225-275 g.

Sibylla, 360 g.

2 för

40:-

KORV- & HAMBURGERBRÖD 8-pack

Öppet alla dagar 06.30-22 Sollefteå


8

Smultronställen

Vad gör du en sommardag i Sollefteå? I Sollefteå finns det alltid något roligt att göra. Vi frågade några kända Sollefteåansikten: Vad gör du gärna en sommardag i Sollefteå?

Frida Karlsson Skidstjärna

Kåsör

Johan Andersson

– Jag skulle dricka morgonkaffe på Café Petter, dra en minigolf på Risön, äta lunch på Hallsta och njuta av utsikten, ta ett dopp i älven, åka till Junsele och gå på djurparken, köpa med mig middag (och nån öl) och avsluta med en kanottur längs Röån och glida ljudlöst med strömmen bland bävrarna och fåglarna i flera timmar medan solen går ned och strax åter går upp vid horisonten. Existensmaximum!

– En solig sommardag i Sollefteå startar jag gärna med ett dopp i Selsjön, vid den vackra badplatsen. Därefter en lunch på Café Petter som har en fantastiskt god räksmörgås och sedan avslutar jag gärna dagen med en tripp till Junsele djurpark för att se allt spännande som är på gång där i sommar.

Kommunalråd

Helgum

- Jag börjar dagen med en härlig löptur ett varv runt Nipleden. På vägen stannar jag på Österåsen för en vätskepaus och njuter av utsikten. Väl tillbaka hemma tar jag ett svalkande dopp i älven och varvar ner. Dagen rundas sedan av med middag och en flotttur på älven tillsammans med goda vänner eller familjen. En riktig drömdag!

Jacke Sjödin

Spegeldammen i Ledingå

En liten utflykt till spegeldammen med familjen över dagen är ett mysigt alternativ i Helgum. Med sin lilla sandstrand och vattenfall brukar barn tycka att miljön är både spännande och rolig. Packa picknickkorgen, ta med ett gott humör och badkläder och styr bilen mot Ledingå.

Traktormuseum

Richard Öhman har på sin gård samlat ihop omkring 200 olika maskiner från 1920-1950, varav den äldsta entreprenadmaskinen är en väghyvel från 1922. Även ett ånglok från 1817 finns att beskåda! Under sommaren renoveras museet och har inga vanliga öppettider, men det går utmärkt att boka besök när tid finnes.

Rofylld båttur

Sällskap på upp till 12 personer har möjlighet att boka en tur med charterbåten som tar er med på en avkopplande färd längs Helgumssjön. Kanske vill man stanna till vid någon av badplatserna för ett svalkande dopp eller bara njuta av en sommarlunch till sjöss. Båten är bokningsbar från månadsskiftet maj-juni till mitten av augusti.


9

Smultronställen - Junsele

UpptäckJunsele Bourbon Corner Event

Runt den unika Kåtabyn som finns intill djurparken i Junsele har Bourbon Corner Event skapat en konferensanläggning med flera aktiviteter att erbjuda den äventyrslystne. Här finns paintball, kanotfärder, badtunnor och varför inte övernattning i någon av kåtorna. Dessutom finns den 300 kvadratmeter stora restaurangflotten Galaxen, en häftig syn i Betarsjön.

Junsele Djurpark

Bland de drygt 25 djurarterna som bor på djurparken finns några exotiska utstickare som lockar besökare från hela landet. De mäktiga vita tigrarna och en av Sveriges största björnanläggningar är kanske djurparkens trumfkort men favoriten hos barnen är Bondgårdens Zooskola, vid lant-

handeln, där barnen får följa med en av våra duktiga djurskötare bland våra vanligaste lantgårdsdjur som t.ex. grisar, får, hästar, getter och höns. Där får man träffa och lära sig om djuren och plocka ägg från hönsen. På området finns även kaniner och marsvin. Inne på djurparksområdet finns ett nöjesfält med flera åkattraktioner och lotterier. En dag på djurparken kan avrundas med en middag i restaurangen och ett besök på lanthandelsmuseet Daniels Boa.

Öfra Kapell

Drygt tre mil nordväst om Junsele ligger byn Öfra som bara har en enda invånare. I byn ligger även Öfra Kapell som har blivit utsett till Ångermanlands vackraste hus. Det byggdes 1894 och funderade en gång i tiden som kombinerad skola och kyrk-

sal men är idag bara ett kapell. Det ligger förvisso lite avsides men är väl värt en liten utflykt, både för att huset är fint och för att få lite historiskt perspektiv på området.

Junseles Återvändarvecka

Mellan den 13 och 22 juli är det extra mycket som händer i Junsele, bland annat en mycket populär nattloppis den 22 juli som brukar kunna bjuda på mängder av fina fynd då ett 60-tal ortsbor anordnar loppisar och matserveringar runt hela byn, bara att spatsera runt och hålla ögonen öppna efter diverse godbitar.


10

Smultronställen - Näsåker

Näsåker

En historisk återblick Nämforsens Hällristningsmuseum

En kort bit nedanför Nämforsens kraftverk finns en stor samling hällristningar, närmare 2600 ristningar har hittats och nya fynd görs än idag. Hällristningarna är daterade till yngre stenålder och äldre bronsålder. Fynden visar att boplatsen använts under en lång tid, från stenålder till järnålder och visst har platsen fortfarande en alldeles speciell atmosfär.

Dåtidens befolkning runt Nämforsen livnärde sig på jakt och det är också temat på många av hällristningarna. Gör en utflykt till hällristningarna och se de många människorna, älgarna, björnarna och vapnen som finns inristade i stenhällarna. På nipan ovanför forsen och hällristningarna ligger Nämforsens Hällristningsmuseum där avbilder av dåtidens befolknings bostäder och forntida fynd finns att se och de ger även guidade turer under sommaren.

Urkult - världsmusikfesten för alla

Urkult är en unik musikfestival, känd för sin varma atmosfär där jämställdhet står högt i kurs. Urkult har blivit samlingspunkten för alla nationer och kulturer där inspirationen låts flöda fritt. Med sitt miljömedvetna tänk är de en förebild för många festivaler, de 600 volontärer som lägger ned ett enormt arbete har alltid naturen i åtanke. All mat inom festivalens område är ekologisk, byggmaterialet är i största möjliga mån lokalproducerat och återvinning och kompostering är ett pågående arbete under hela festivalen. Till lilla Näsåker vallfärdar under denna

Resele Adventure

Resele

Hos Resele Adventures kan man uppleva den vackra naturen och det rika djurlivet runt älven från en kanot. Stabila och bekväma kanoter finns till uthyrning både för heldags- eller halvdagsturer. Guiderna Ibe Moerman och Maaike Smit hjälper gärna till och tipsar om riktiga godbitar till utflyktsmål. För den som hellre upplever naturen på land finns tandemcyklar till uthyrning och vill man så går det att boka en färdigpackad fikakorg fylld med godsaker att ta med på turen. Fantasin flödar hos Resele Adventures och aktiviteterna blir fler och fler, deras guidade bäversafari har blivit ett väldigt omtyckt alternativ.

helg tusentals människor från hela världen! I år går Urkult av stapeln för 25:e gången och pågår 1-3 augusti.

Spegeldammen

I närheten av Sörmoflo ligger Spegeldammen, en fördämning av Fjällsjöälven där man både kan njuta av själva dammens stillhet och den brusande forsen nedanför. En gång i tiden var platsen en jättefors men i och med fördämningen kan man klättra runt bland klipporna i den mer eller mindre torrlagda forsen. Här finns jättegrytor och vattenfall att utforska och även en liten gräsyta med grillplats och picknickbord för den som vill vila benen och ta en välförtjänt fikapaus.

Turistvägen med natursköna rastplatser

Nyligen restaurerades ett flertal rastplatser runt Resele, en bygd som är känd för sin framtidstro. Längs turistvägen finner man flera fina stopp med grillplatser och bänkbord med fina utsikter över älven. Några av rastplatserna är helt nya medan andra har restaurerats. Österrås rastplats på norra sidan är väldigt omtyckt och välbesökt. Passa gärna på att göra ett stopp vid den lilla lanthandeln och hembygdsgården.


11

Smultronställen - Ramsele

Ramsele/Edsele Ramsele Edsele-veckan

5 till 14 juli fylls Ramsele, Edsele och byarna däromkring med roliga aktiviteter och evenemang när det är dags för årets Ramsele Edsele-vecka. Varje dag har fokus på en specifik by och det välfyllda programmet har hållpunkter för hela familjen. Räkna med underhållning, musik, tävlingar för stora och små och självklart god mat och dryck.

Lastbilsträffen

Den 13-14 september vallfärdar tusentals besökare till Lastbilsträffen i Ramsele. Ljudet av starka motorer mullrar längs vägarna och hela byn fylls av nyputsade, snyggt motivlackerade lastbilar som ska visas upp. I kombination med utställningen genomförs tävlingar där man utser den snyggaste lastbilen inom olika genrer. Oavsett om intresset för motorer är stort eller inte finns många anledningar till att besöka träffen, underhållningen är fantastisk och besökarantalet är enormt. Familjerna Magnusson och Sundin står bakom arrangemanget i samarbete med fantastiska krafter från det lokala föreningslivet i byn.

Nässjö Kvarn

I byn Nässjö, ungefär 7 kilometer utanför Ramsele, levererades den första elektrici-

teten år 1913. Därefter var kvarnen i bruk ända fram till 1960-talet när dåvarande ägaren Graningeverken valde att lägga ned verksamheten. Under åren har man använt vattnets krafter i Nässjöån till att driva bland annat en takspånshyvel och en såg. Idag finns ett kvarn- och kraftverksmuseum som håller öppet under juli månad.

Gideåbegrsmyrarna

I det här naturreservatet går det att hitta massor av intressanta växter, bland annat de flesta av Ångermanlands orkidéer. I början av sommaren, strax innan mitten på juni, blommar nornan och precis efter midsommar brukar guckuskon slå ut. Ge det ett par veckor till så är det dags för flera arter av nyckelblomster att slå ut, exempelvis ängsnycklar och sumpnycklar, och följs strax efter av myrbräckans gula blommor. Även om man inte är inbiten botanist så är det en härlig upplevelse att se alla vackra blommor och samtidigt njuta av tystnaden och lugnet mitt ute i skogen. Se till att fikakorgen får sällskap av stövlar och myggmedel så är Gideåbergsmyrarna en naturupplevelse utöver det vanliga!

Rafnastämman

Den tredje helgen i augusti blommar Raf-

nasils kulturområde upp och spelmän från hela världen möts för att dela glädje, musik och skapa minnen tillsammans samtidigt som hela byn fylls av ljuv akustisk musik. En speciell spelmanscamping sätts upp under vecka 33 för att möjliggöra ankomsten för de många besökarna och naturligtvis behöver man inte vara spelman för att vara med. Ett besök på Rafnastämman är både givande och inspirerande för alla! Arrangörer är Rafnastämmans vänner som under hela året lägger ned ett gediget arbete inför evenemanget.

Jättegrytor i Räbbstugeforsen

I mitten av 1950-talet byggdes Ramsele kraftverk vilket resulterade i att ungefär 7 kilometer av älven torrlades. Detta gjorde att hundratals så kallade jättegrytor frilades från vattnet. Idag kan man längs en sträcka på ungefär 200 meter skåda jättegrytorna i den torrlagda Räbbstugeforsen. Grytorna som är upp till 2,5 meter i diameter är ett resultat av att sand och stenar satts i rörelse medan det fortfarande var fanns vatten som skapade kraft i forsen. Ett mäktigt resultat av naturens krafter, väl värt att besöka!


A SKOBUTIK!

år du

12

ENT

-avdelningen

DEN. GÄLLER

UND

T O M 31/3. 1ST/K

19

å p s s o l l i t n mceentrum Vnädalskt 5ominm . från

r du

Grattis! Här få

20 PROCENT på valfri vara INERAS

KAN EJ KOMB

ingen

på dam-avdeln

TER ELLER MED ANDRA RABAT

ERBJUDANDEN.

GÄLLER T O M

31/3. 1ST/KUND

-e

OUTLET

T YGOUTLET

OUTLET

Hemtextil

Hemtextil

Anki hälsar dig välkommen!

Kökstextil • Gardiner • Mattor • Plädar • Metervara • Dynor • Lampor • Lampskärmar Kvalité till låga priser - året om!

Vi vill att alla ska hitta något speciellt hos oss. En personlig favorit. Därför strävar vi efter ett brett och välkoordinerat sortiment. Från stilrena klassiker till starka karaktärer. Textilier och mönster som skiljer sig åt, men alltid med en sak som förenar dem; svensk design. Våra textilier finns i en rad varianter för hemmets alla rum. Tanken är att skapa en helhet. Inredningsdetaljer som matchar. Och allt ska ha den speciella känslan som är Svanefors signum. Naturlighet och enkelhet. Så har vi jobbat sedan 1956. Öppettider Svanefors Outlet: Måndag stängt • Tisdag-Fredag 10-17 • Lördag 10-14 Övergårdsvägen 9, Sollefteå • Tel. 0620-108 80

...en del av

MÖT SOMMAREN MED

VÅRT BREDA UTBUD

Erla_A3B_skyltar.indd 2

2015-01-26 07:56

Erla_A3B_skyltar.indd 2

Art no

Name

2015-01-26 07:56

Col no

DOBSOM SWEDEN logo 5, 10, 20 cm Art no

Name

Col no

DOBSOM SWEDEN logo 5, 10, 20 cm

SWEDEN SWEDEN

SWEDEN

SWEDEN

SWEDEN Erla_A3B_skyltar.indd 2

Name

DOBSOM SWEDEN logo 5, 10, 20 cm

www.rieker.com SWEDEN

RIEKER | SWEDEN

Erla_A3B_skyltar.indd 2

2 för 400:-

2015-01-26 07:56

KOSTYM + VALFRI SKJORTA |

RIEKER | SKECHERS |

ORDPRIS: 249:-/st

KLÄDER | SKOR | FÖR HELA FAMILJEN Erla_A3B_skyltar.indd 2

2015-01-26 07:56

Övergårdsvägen 9, SOLLEFTEÅ KOSTYM + VALFRI SKJORTA |

Öppettider Kläddax: Måndag-Fredag 10-18 • Lördag 10-14 SKETCHERS |

Art no

Col no

2015-01-26 07:56


Övergård!

13

ALBAGRILLEN

- SOLLEFTEÅS EGNA FOODTRUCK Vårt mål är att göra Sveriges godaste hamburgare med unika smakkombinationer. Prova även våra supergoda fisk-/hamburgarrullar!

UTVALDA FAVORITER FRÅN MENYN ÖVERGÅRDSBURGARE Friterade lökringar, mangoraja och räksallad XL-BURGARE Chorizo, bacon, fetaost, mangoraja, tiranasås DIDIM Bacon, lökringar, tiranasås, stark didimsås SOLLEFTEÅBURGARE Bacon, fetaost, creme yoghurt, grillens chilisås TEXASBURGARE Ägg och bacon NACHOBURGARE Bacon, chilisås, nachochips, jalapenocheese Se Facebook för hela vår meny

Måndag-fredag 11-18, 073-685 81 56 Ni hittar oss på Övergård, vid Kläddax Köpcenter. Välkommen!


14

Smultronställen -Höga Kusten

Upplev även resten av

H

K u a st e g ö

n

Sollefteå

ÄVEN OM SOLLEFTEÅ inte ligger angränsande till kuststräckan i dagsläget så var faktiskt så fallet för 10 000 år sedan. Därmed är det inte svårt att förstå att Sollefteå är en del av destination Höga Kusten. Att säga att Höga Kustens natur är unik är sannerligen ingen överdrift. Området, som består av Sollefteå, Kramfors, Härnösand och Örnsköldsviks kommuner, har dessutom av UNESCO år 2000 utsetts till världsarv. Här finns nämligen den geologiskt sett snabbaste och största landhöjningen efter den senaste inlandsisen. Varmt välkommen att upptäcka Höga Kusten!

Friluftsbyn och Skuleberget

Friluftsbyn ligger på Skulebergets soliga sydsida och utgör en perfekt bas om du vill uppleva världsarvets unika natur. Skuleberget Naturreservat bjuder på Höga Kustens kanske mäktigaste vyer och en helt unik vandring. Höga Kusten-stigen är en favorit som bjuder på storslagna utsikter över skog och hav, spännande geologiska fenomen och avslutas vid Friluftsbyns Toppstuga där du till exempel kan avnjuta soppa och våfflor till en magnifik utsikt. Även i Skuleskogens nationalpark finns mängder av mäktiga vandringsleder som bjuder på allt från storslagna utsikter över skog och hav, vackra insjöar, frodiga granskogar till spännande geologiska fenomen som tydligt visar att delar av Sverige har rest sig ur havet. Här förenas höga berg, gammal skog och havskust till ett unikt landskap som är väl värt någon timme i bil från Sollefteå för att uppleva.

I en 200 meter lång, 30 meter djup och 7 meter bred passage delas Slåttdalsberget i tu. Naturens krafter har skapat den unika skrevan som du tar dig till via ett par kilometers vandring beroende på vilket håll du vill komma ifrån.

Äventyr på en bergsvägg

Hos Via Ferrata kan alla från 40 till 140kg uppleva bergsklättring under säkra men samtidigt spännande former. Längs bergväggen har man spänt upp en stålvajer och alla klättersugna besökare får hyra säkerhetsutrustning på plats. Ingen förkunskap krävs och man behöver inte vara i topptrim för att ta sig till toppen, lite målmedvetenhet och blicken uppåt kommer man långt med. Väl uppe på berget bjuds man på en milslång utsikt över havet och naturen. För de som vill njuta av utsikten men i lugnare former finns även en vandringsväg upp till toppen.


15

Smultronställen - Höga Kusten

Hernö Gin

Vackert beläget i byn Dala strax utanför Härnösand finner ni lokalproducerad gin i världsklass. Arbetet som bartender fick Jon Hillgrens intresse för gin att växa, drycken tilltalade honom och efter år av provsmakningar och akademiska studier startade han sitt eget destilleri. Med mänger av utmärkelser och vinster klassas Hernö Gin som Europas bästa i sin klass. Gör ett studiebesök på destilleriet, prova världens godaste gin och tonic samtidigt som dina kunskapsnivåer inom ämnet kommer att fyllas på av guiden.

High Coast Destilleri

I den gamla tegelbyggnaden som i många år tjänade som kraftverk tillverkas idag förstklassig whisky. För den inbitne whiskydrickaren är High Coast Destillery naturligtvis ett givet utflyktsmål men med sin unika historia och vackra omgivning är destilleriet minst lika intressant även för den som inte uppskattar drycken. Utöver själva destilleriet har man byggt upp ett besökscenter med en härlig uteservering och en utsikt utöver det vanliga. Guidade turer genom hela whiskyns framställning anordnas och ger besökare en unik inblick i framställandets konster.

Hemsö Fästning

Historiskt sett är Hemsön en av Sveriges mest betydande försvarsanläggningar. Idag är den inte längre i bruk men har en otroligt intressant historia som förmedlas av guider på plats. På 40 meters djup i bergets botten tjänstgjorde en gång i tiden 320 soldater och både miljön och byggnaderna är välbevarade och ger en stark historisk inblick. Berganläggningen som under sina aktiva år var topphemlig och skulle klara av att motstå kärnvapenanfall är idag öppen för besökare. Hemsö Fästning stängdes för gott år 1992 men verkar idag som museum för det som en tid var verklighet i Sverige.

Techichus - ett vetenskapligt äventyr

I Härnösand ligger Technichus, ett Science Center där man på ett enkelt och lustfyllt sätt kan uppleva naturvetenskap och teknik på nära håll. Här finns olika utställningar, experiment och spel med mål att både underhålla, inspirera och göra komplicerad vetenskap rolig och tillgänglig. Ett besök på Technichus passar alla åldrar så ta med familjen och prova på att köra timmerkran, lär er mer om vår planet, testa klätterväggen och se vem som kan vinna i Brain Ball genom att tänka minst.

Upplev Slåttdalsskrevan

I en 200 meter lång, 30 meter djup och sju meter bred passage delas Slåttdalsberget i tu. Naturens krafter har skapat den unika skrevan som du tar dig till via ett par kilometers vandring beroende på vilket håll du vill komma ifrån. En dagsutflykt med vandring och fikapauser till skrevan är utmärkt från Sollefteå, restiden är inte mer än drygt en timme och upplevelsen hade nog varit värd en hel dag i bilen.

Sveriges äldsta tunnbrödbageri

Under sommaren är besökscentret vid Mjälloms tunnbrödbageri öppet för allmänheten. Här kan du lära dig bagarens bästa knep och historien bakom det gedigna familjeföretaget som lever för den där perfekta tunnbrödsmörgåsen. I bagarstugan kan man dessutom gå en prova på-kurs i tunnbrödsbakning. Inga förkunskaper krävs och du kan njuta av ditt egenhändigt bakade tunnbröd efteråt.


16

Aktiva Sollefteå

Aktiv semester i Sollefteå

I SOLLEFTEÅ FINNS DET ändlösa möjligheter till en aktiv semester! En tur på något av de fina motionsspåren eller vandringslederna kan vara lika bra för själen som för kroppen och underlaget är perfekt för knän och fötter som inte vill umgås med den hårda asfalten. Dessutom finns här fina förutsättningar för både paddlings- och golfentusiaster. Allemansrätten resulterar i att naturen är fri att vistas i för alla men under bestämda former. Kom alltid ihåg att samla ihop skräp efter er, grilla på utsedda grillplatser och att aldrig förstöra naturen.

Nipleden

Med start och slut i Sollefteå passeras Österåsen och Ed längs kuperad terräng genom niplandskapet. Leden, som är 27 kilometer lång, går genom Granvågsnipornas vackra naturreservat och med sin tydliga märkning är det lätt att hitta. Både utomhustoaletter och fina vindskydd finns efter vägen.

Österåsens friluftsområde

I anslutning till Nipleden och Österåsens Hälsohem finns tre märkta slingor varav den längsta är 7 kilometer. I ett avkopplande och naturskönt område med gott om rastplatser finns förutsättningarna för en heldag i friska luften eller bara en kortare utflykt med familjen.

Ådalsleden

Med början i Kullberg och avslut i Ed kan man

genomföra denna fantastiska vandring. Bra skor och ett par extra strumpor är det hett tips då leden bitvis passerar blöt terräng. Vid vandringens slut går denna led samman med Nipleden för den som har mer krafter kvar.

Finnfors Vandring & Historia

Utgår från Ramselevallen, närmare bestämt Grännagården. Längs leden ligger gamla husgrunder och andra historiska platser som plockats fram, vindskydd har byggts och mer är på gång. Stigen är drygt 4 kilometer men det finns flera alternativ med kortare och längre sträckor också. Möjlighet till guidning till sommaren.

Stenbergsleden i Graninge

Med en natur som har formats av inlandsisens avsmältning och en gedigen historia är denna 3 km långa sträcka något som bör

upplevas under semestern. Leden är märkt med röda kors längs vägen.

Västra skogen

Alldeles intill Ångermannabrons norra fäste ligger Västra Skogens motionsområde, ett härligt nätverk av löpspår och mindre skogsstigar. Här går det lika bra att promenera som att springa och till större delen går sträckorna på behagligt mjukt underlag genom mäktig tallskog och längs våra unika nipkanter. Lederna är mellan 1 och 5 km långa men det är också lätt att variera turerna via mindre stigar för den som vill utmana sig lite mer. Den nygjorda utsiktsplatsen med intilliggande lekpark bäddar också för en trivsam familjeutflykt.


17

Aktiva Sollefteå

Gym - både inomhus och utomhus

Flera av gymmen har dygnet runt-öppet och erbjuder såväl gruppträning som gym. Ett fint utegym byggt av naturens hjälpmedel finns på Hågestaön, som ligger mitt i Ångermanälven nedströms Sollefteå Camping. En lätt jogg ut till ön är en perfekt uppvärmning inför ett pass i utegymmet och för den som hellre satsar på löpning helt och hållet så finns det dessutom fina stigar runt ön som utnyttjas av många motionärer.

Sollefteå Golfklubb

Ungefär 15 minuter utanför Sollefteå, närmare bestämt i Österforse, finns en omtyckt 18-håls golfbana där såväl proffs som nybörjare kan svinga klubborna. Rangen och en enklare 3-hålsbana är öppen för alla, med eller utan erfarenhet, och där krävs inget grönt kort. För dig som inte äger egen utrustning finns det att låna i kansliet. Utmana familjen och gör en semesterdag oförglömlig! De senaste säsongerna har klubben erbjudit gratis grönt kort för de som vill prova på golf vilket har varit populärt och lockat fler att prova på sporten. Intill golfbanan finns en omtyckt restaurang som håller öppet under hela sommaren och förutom golfbanan finns vackra historiska byggnader i Österforse och en omtyckt badplats med sandstrand inom gångavstånd från banan.

Upplev Sollefteå med paddelkraft

Sollefteå har massor av fina ställen som lämpar sig för att paddla kajak eller kanot

och runt om i kommunen finns det ett flertal ställen att hyra utrustning på, till exempel vid Sollefteå Camping, Lökoms Bygdegård, Bourbon Corner Event och Naturturism i Resele. Uppströms Ångermanälven, ovanför kraftverket, är mycket fint, men kan vara strömt under vårsommaren. Längs älven finns två fina landningsställen ungefär 30 eller 45 minuters paddling uppför älven. Nedströms kraftverket är det skönt att paddla eftersom man får bra fart av strömmen. Rekommendationen är dock att ordna med något sätt att bli upphämtad efter turen, att paddla hemåt mot strömmen är minst sagt ansträngande. Är man tränad så går det såklart, men räkna med mjölksyra! Ett mycket bra ställe att paddla på är från badplatsen i anslutning till campingen i Långsele. Paddlar man uppströms så är det krokigt och mysigt att paddla där och en bra rastplats finns på Sandudden. Vid paddling gäller självklart säkerheten först och att ha en bra flytväst är viktigt. På försommaren är det varmt i luften men ofta ganska kallt i vattnet. Man skall vara klädd för att kunna hantera det. Kom ihåg att ta med ombyte ifall du åker i och sist men inte minst, ta med gott om fika! För den som är sugen att testa en ny vattenaktivitet är Stand up paddleboard ett hett tips. Surfbrädan där man står upp och rofyllt (efter viss ansträngning att hitta balansen!) paddlar sig fram går att hyra på Sollefteå camping och ger garanterat en rolig upplevelse.


18

Aktiva Sollefteå

Hallstaberget Med en vidunderligt vacker utsikt tronar Hallstaberget som Sollefteås stolthet, vintertid ett skidmecka mitt i staden men även sommartid finns här många anledningar att ta sig uppför den långa backen, ansträngande till fots men enkelt med bil. Lämna gärna inte Sollefteå förrän du sett den milsvida vyn härifrån!

Hallsta Sky SPA

-bli blöt på SPA istället för i regnet SEMESTER OCH LEDIGHET är väl den bästa laddningen för de mentala batterierna. En liten genväg till snabbladdning är ett par timmar i varmt och bubblande vatten på Hotell Hallstabergets spa- och relaxavdelning. Spända muskler och leder mår väl aldrig så bra som i en bubbelpool och med lite tilltugg ur spamenyn blir vistelsen fulländad. Det går även att unna sig lite extra lyx i form av exempelvis massage och ansiktsbehandling.

Hallstastadion

- nöjen och träning även under sommaren NÄR SOMMAREN KOMMER faller skidstadion på Hallstaberget i skymundan men faktum är att det finns gott om motionsspår och möjligheter till aktiviteter som med fördel kan utföras där under sommarhalvåret. Lite större grupper såsom företag eller kompisgäng kan boka in en tre- eller femkamp eller springskyttetävlingar under ordnade former. För att delta är det en fördel att vara minst tio personer eller mer för att få till den där rätta tävlingskänslan och ett stort motståndarlag. Vid springskyttet kan både rutinerade skyttar och nybörjare delta, man kan välja att skjuta på den lättaste nivån och därefter springa eller gå en runda inklusive eventuella straffrundor. Evenemanget brukar framkalla en riktig tävlingsanda hos alla deltagare. Det går att boka med eller utan fika och om man vill ta med sig något mättande själv finns gott om platser att vila på och inta pausdrycker i skidstugan. På stadion finns även ett rullskidspår som finns till förfogande för allmänheten och den ultimata träningsmöjligheten finns såklart på vägen upp till berget. Via hoppbackens trappor tar du dig till toppen med både ökad puls och trötta ben, vissa vänder om för att gå upp en gång till medan andra går till det intilliggande Hotell Hallstaberget och köper en belöningsfika. Vägen dit är asfalterad och används flitigt av motionärer både till fots och på hjul.


19

Ett eldorado

för fiskeintresserade

FIRA SEMESTERN vid vattnet! Med fiskespöet i handen och lite tålamod kanske middagen blir egenhändigt fångad. Inget är väl så gott som en abborre som grillas över öppen eld ute en ljummen sommarkväll? Sollefteå kommun erbjuder ett brett utbud för den fiskeintresserade. Oavsett kunskapsnivå och krav finns det något för de allra flesta. Sollefteå är känt för sitt laxoch havsöringsfiske mitt i stan men runt om i kommunen finns också gott om sjöar och tjärnar med inplanterad fisk eller ett naturligt bestånd. Fiskekort och mer information runt fisket finner du lättast på bensinstationer och mer information finns på www.solleftea.se under kategorin Uppleva & göra.

Put and Take

Om du vill öka sannolikheten att få napp kan du besöka något av de fina put and take-platserna. De flesta har fiskekort som köps på plats och ofta är den närliggande naturen perfekt för barnfamiljer med gott om sittplatser och grillstäder. Graninge Bruk har ett fint ställe med inplanterad ädelfisk, flera härliga vindskydd och grillplatser. Fiskekort finns att köpa på plats. Strax söder om Näsåker finns Fäbodammen. Där finns ädelfisk inplanterad och förutom fiskekort finns även spön att hyra. För de i sällskapet som inte gillar att fiska finns en minigolfbana samt en mysig restaurang med fullständiga rättigheter på området. Även i Junsele finns ett fint alternativ för er som vill ha stor chans till något sprattlande på kroken, närmare bestämt i anslutning till vildmarksanläggningen Kåtabyn. Förutom Put and take erbjuder man även flugfiske, trollingfiske och vid vissa tillfällen något så ovanligt som trollingfiske med radiostyrda båtar!

Nipstadsfisket

Sollefteås trumfkort i fiskevärlden med såväl havsöring som lax som fiskas mitt i stan lockar många inbitna fiskare från hela världen. Kräver förbokning men kan vara minst lika spännande att titta på som att fiska själv. Fisket pågår längs Ångermanälven precis nedströms kraftverket. Högsäsongen är 22/6-7/8 men många håller ut från april till november. För bokning och mer info, se www.solleftea-fvo. se

Nedre älvfisket

Även längre nedströms själva Nipstadsfisket finns fina fiskeupplevelser med chans att få allt från lax och havsöring till gädda, abborre och harr på kroken. Just när det gäller harr är tipset att ge sig ut på Hågestaön och ta vänster efter bron. Fortsätt till ö-spetsen som vetter mot Sollefteå Camping och kasta loss med flugspöet för chans till hugg! Med reservation för ändringar.


20

Aktiva Sollefteå

Sjö- och älvbad i Sollefteå kommun TEMPERERADE BASSÄNGER i all ära, men det finns också massor av fina naturbad att uppleva i Sollefteå kommun. Här har vi sammanställt några tips på sjö- och älvbad att upptäcka – så packa badväskan, ta med en rejäl matsäck och börja utforska!

Björksjön

Kör väg 335 mot Örnsköldsvik men sväng vänster vid Björkåbruk. Efter cirka en mil grusväg ligger Björksjöns badplats på vänster sida, komplett med omklädningsrum, grillplats, lekplats och alldeles ny brygga som inhägnar ett lämpligt område för de minsta barnen.

Simsjön

Ett insjöbad med härlig gräsmatta, gungor, omklädningsrum och brygga. Ligger cirka 2,5 mil från Sollefteå på vägen mot Kramfors. Enklast är att köra gamla vägen mot Prästmon och svänga höger vid Macked.

Forsmo

Ett par kilometer nedströms Forsmo kraftverk finns en badplats belägrad i söderläge. Badplatsen finns i en vik och anlades för över 50 år sedan som kompensation för bygden då kraftverket byggdes.

Hållstaudden, Junsele (kallas vanligtvis Hålla)

Kör till Junsele och fortsätt efter väg 90 mot Åsele. Sväng vänster mot Hålla enligt skyltningen så ligger sandstranden, som hör till Betarsjön, på vänster sida.

Strandbadet i Långsele

I anslutning till Långseles camping vid Kuben går en vik in i Faxälven där en populär badplats är belägen. Den är försedd med bryggor och omklädningsrum. Förtäring och toaletter finns i campingens lokaler.

Höven i Resele

Mellan Turistvägen och Ångermanälven finns Hövenbadet som är perfekt för småbarnsfamiljer då den med hjälp av en jordvall är avskild ifrån älvens strömmar. Med hjälp av en vattenpump fylls lagunen kontinuerligt med fräscht vatten ifrån älven.

Stranden i Undrom

Några mil nedströms Sollefteå ligger Undroms badplats. Badplatsen är belägen vid det gamla färjeläget vid Ångermanälvens strand.

Omsjöbadet i Näsåker

Intill Omsjö camping en dryg mil öster om Näsåker finns ett härligt bad med sandstrand och små stenar. Många lockas till den lilla avskilda badplatsen som är passande för hela familjen.

Sandudden i Forsse

Många tar sig hit med båt men för den bilburne går en väg in vid Golfbanan. Efter att

ha parkerat bilen behöver man ta sig en bit till fots längs en väl upptrampad stig. Badplatsen befinner sig på en udde med sandstrand på båda sidor. Grillplats och vindskydd finns.

Helgum

Intill järnvägsövergången i byns centrum finns en parkeringsplats till badplatsen. Följ sedan stigen som leder därifrån en kort bit genom skogen för att komma fram till en långgrund badplats med bryggor och omklädningsrum.

Per Hansbäcken

Nedanför festplatsen och hembygdsområdet i Näsåker finns ett friluftsbad i en vik vid Ångermanälvens strand. Via en grusväg som slingrar sig längs älven och nipkanten ovanför Nämforsens kraftverk når man badplatsen som har fått sitt namn ifrån den bäck som har sin mynning vid badet.

Rammsjön

I Edsele hittar du en fin, tillgänglighetsanpassad badplats vid Rammsjön. Här kan du bada, åka vattenskidor, grilla och fiska.


21

Bo mitt i Sollefteå!

Känn dig som hemma fast du bor på hotell! City Hotel är beläget i Sollefteås gamla stadskärna. Rummen har utsikt mot Hallstaberget, alternativt Ångermanälven. Hos oss bor du intill stadsparken och gågatan med shopping, restauranger och mysiga caféer.

Tips på boende i alla dess sorter!

Våra gäster kan kostnadsfritt använda vårt gym och bastu.

Vi erbjuder även självhushåll med hotellDet trivsamma boendet, standard och plats för upp till sju gäster. välkommen önskar absolut MITTVarmt I STAN, vacker Olga & Johan med personal är öppen utsikt! Enkel- Frukostbuffén och dubbelrum, för alla fr. 06.30 flerbäddsalternativ, möjlighet att ta med husdjur, samt lägenhet med självhushåll. Rejäl frukostAlla dagar 06.00-21.00 buffé, fri tillgång tillinfo@cityhotellsolleftea.com gym +46med (0) 620-167 00 www.cityhotellsolleftea.com dam-& herrbastu, Wi-Fi m.m. Storgatan 49, ingång från Kungsgatan

072-22 44 118 www.junselebedandbreakfast.se

Välkommen till ljuvliga Junsele!

SERVICEANDA, PERSONLIGT VÄLKOMMEN! På Hotell Hallstaberget har friluftsmänniskor, nöjeslystna norrlänningar samt kunskapstörstande konferensgäster träffats sedan 1969.

Hallsta Sky Spa Öppet 08.00-22.00, alla dagar

Drop In - 149:-/person 0620-167 00 Förmånliga paket från 295:- inkl. servering www.cityhotellsolleftea.com Efter en omfattande renovering Restaurangen info@cityhotellsolleftea.com och tillbyggnad 2012 kunde hotellet återfå sin forna glans och under hösten 2017 kom det till ytterligare 32st deluxerum med bastu, samt mer utrymme för fler konferensgäster i våra nya konferenslokaler.

Frukostbuffé: mån-fre lör-sön Bistro & SPA: alla dagar Lunchbuffé: mån-fre lör-sön À la carte: alla dagar

På Hotell Hallstaberget finner ni restaurang, vinkällare, nattklub, Hallsta Spa & Relax med bad och bastu och givetvis behandlingar av alla dess slag. En komplett anläggning för paret, familjen, kompisgänget eller frilufts- och träningsintresserade. Välkomna!

Se www.restaurang-hallstaberget.se för menyer

kl. 06.30-9.30 kl. 7.30-10.30 kl. 11.00-22.00 kl. 11.00-14.00 kl. 12.00-14.00 kl. 17.00-22.00

Boka gärna bord! 0620-123 20 eller reception@hallstaberget.se

Hotellet har öppet dygnet runt!


22

Boende i Sollefteå

Sov gott i Sollefteå Hotell Hallstaberget

Mitt på Hallstaberget ligger hotellet som totalrenoverades för några år sedan och erbjuder en upplevelse utöver det vanliga. Stort spa, lobbybar, café och en restaurang som serverar förstklassig frukost, lunch och middag är exempel på vad som ryms bakom de enorma panoramafönstren som vetter ner mot Sollefteå stad. Hotellet erbjuder en mängd olika rumstyper där det senaste tillskottet är två helt nya våningar med deluxe-rum som bland annat är utrustade med egen bastu och fönster från golv till tak med utsikt över Ådalen.

Gröna Huset

I Skogsnäs ligger detta hus som är byggt av traktens hantverkare med material som hämtats lokalt. Väggmålningar och textilkonst är tillverkade i byn, som i sig är unik med sina många exempel på innovativ arkitektur som spirat fram här sedan byn grundades som ett socialt experiment på sjuttiotalet. Det kollektiva ägandet har hela tiden garanterat att den 250 hektar stora arealen brukats ekologiskt och att skogen avverkats med förnuft. Här sover man under spetsprydda täcken och lakan som sytts i byn av handvävt bomullstyg från Ghandikooperativen i Indien. Tygerna har ägarna själva valt och skickat med båt hem till byn där de färdigställts som en del i ett lokalt kvinnoprojekt.

Bourbon Corner Hotell & Restaurang

Mitt i Junsele ligger Bourbon Corner som både är en populär restaurang och mysigt hotell. Här finns flera olika rumstyper i både huvudbyggnaden och det angränsande annexet. Restaurangen som serverar allt från husmanskost till spännande internationella rätter har gott om sittplatser och även en inbjudande terass. Fullständiga rättigheter och norrlands största utbud av whisky!

Junsele Bed & Breakfast

Mitt i centrala Junsele ligger detta charmiga lilla bed & breakfast som rymmer fyra ljusa, vackra dubbelrum till bra priser och en trevlig frukostbuffé som serveras på övervåningen. Härifrån blir det lätt och smidigt att utforska byn till fots.


23

Boende i Sollefteå

City Hotell

City Hotel är beläget i Sollefteås gamla stadskärna. Fräscht och personligt med rum som har utsikt mot Hallstaberget, alternativt Ångermanälven. Här bor man precis i anslutning till gågatan med shopping, restauranger och många mysiga caféer. Varför inte ta en promenad i den vackra stadsparken bredvid hotellet innan frukost? Hotellet erbjuder även självhushåll med hotellstandard och plats för upp till sju gäster.

Hotell Renlyckan

Ett mysigt hotell med gemytlig miljö som ligger i centrum av Ramsele och gick tidigare under namnet Hotell Färnlöfs. Hotellet erbjuder pub och resturang med fullständiga rättigheter och utför även en del catering i närområdet. Den nyrenoverade matsalen rymmer 50 matgäster i en mycket behaglig miljö.

Hotell Nämforsen

Anrika Hotell Nämforsen nyöppnade 2017 med nyrenoverade rum och en helt ny matsal. Hotellet ligger centralt i Näsåker med en fantastisk utsikt över Nämforsen och niplandskapet runtomkring. På hotellets baksida finns en stor och inbjudande gräsmatta med tillhörande lusthus och det är nära till exempelvis Nämforsens Hällristningsmuseum och de härliga stigarna som slingrar längs nipanterna. I den ljusa och luftiga restaurangen serveras dagens lunch och en spännande á la carte-meny med massor av valmöjligheter.

Nipanhotellet

På Remsle, Sollefteås solsida, ligger Nipanhotellet på det som tidigare var regementsområdet T3. Värdesätter du en lugn och trivsam miljö med nära till både motionsspår och stad med generös och nära parkering och ett högt läge med fin utsikt? Då är Nipanhotellet ett perfekt val!

Österåsens Hälsohem

Strax väster om Sollefteå, med en fantastisk utsikt över Ångermanälven och vackra Ådalen, ligger Österåsen, en plats med anor från tidigt 1900tal. Österåsen ägs av Region Västernorrland och tillhör primärvården och hit kan du komma på remiss, eller som vecko- eller weekendgäst, till exempel under en skrivar- eller träningshelg. Här arbetar ett brett medicinsk team, kockar, lokalvårdare, fastighetsskötare och administrativ personal. Anläggningen är handikappanpassad och utrustad med lokaler för bland annat träning, föreläsningar, undervisning i kök, behandlingar och en uppvärmd träningsbassäng. Dessutom finns det ett naturskönt parkområde och välskötta promenadstigar runt om den historiska anläggningen.


24

Boende i Sollefteå

Camping - det perfekta sättet att utforska Sollefteå kommun!

NATUR- ELLER STRANDNÄRA, aktivitetsfyllt eller mer småskaligt, husvagn, husbil, tält eller stuga – allt är möjligt när det gäller camping i Sollefteå. Det flexibla campinglivet gör det lätt att prova flera boplatser under vistelsen så åk på en upptäcksfärd och hitta just er favoritcamping!

Sollefteå camping

Mitt i Sollefteå stad ligger denna prisbelönta campinganläggning med nära till både stan och mängder av aktiviteter. Camping Cupolen erbjuder minibutik, lekhörna, café, pub och restaurang med fullständiga rättigheter och uteservering. På området finns bland annat lekparker, tempererade bad, bangolf, tennisbanor, klättertorn, go-kart och uthyrning av kajaker och kanoter. Dessutom finns butiken KAMA Fritid på Sollefteå Camping för den som behöver fylla på förrådet av fritidsartiklar och utrustning till husvagnar och husbilar.

Långsele camping

En camping för de som uppskattar lugnet och en stunds avkoppling i naturskön miljö intill Faxälvens vatten. Anläggningen är delvis anpassad för rörelsehindrade. På området finns en restaurang med fullständiga rättigheter, kiosk, lekplats, bangolf och en lång sandstrand där man kan bada i Faxälven. För den som är sugen på att träna lite på semestern så finns motionsspår i anslutning till campingen och lockar lite dans så är det 3 kilometer till Hanssons loge som har dans maj-aug.


25

Boende i Sollefteå

Näsåkers camping och stugby

Campingen i Näsåker är vackert belägen på Prästnipan centralt i byn med nära till både centrum och Ångermanälven. På Prästnipan finns bland annat en kiosk, lekpark, hembygdsgård med servering, ett brandmuseum, Pelle Molin-museet och festplatsen där bland annat musikfestivalen Urkult arrangeras varje år. Nedanför nipan finns en badstrand, grillplats, tennisplan och Nämforsens berömda hällristningar.

Junsele camping

Här finns ställplatser för husvagn och husbil samt tältplatser och flera olika varianter av stugor. I receptionen finns en liten butik och på området finns en lekpark, grillplatser, minigolfbana och tempererat bad. I anslutning till campingen finns även motionsslin-

gor och rullskidbana plus att både Kåtabyn och Junsele Djurpark också ligger precis intill anläggningen.

Ramsele camping

Campingen ligger i ett härligt friluftsområde i natursköna Ramsele. Platser för husvagnar, husbilar och tält samt nio stugor av varierande storlek. På området finns lekplats, minigolf, uppvärmd utomhusbassäng med rutschkana, beachvolleyplan, vedeldad bastu och en kiosk. Dessutom finns kanoter till uthyrning för en tur på Faxälven.

Omsjö camping

Omsjö camping ligger på en naturskön plats invid Karvsjön, nordost om Näsåker. Här finns campingplatser för husvagn, husbil och tält samt stugor till uthyrning. Omsjö är ett om-

råde rikt på naturupplevelser och gott om intressanta utflyktsmål i närområdet. På själva campingområdet finns minigolfbana, sandstrand med badmöjligheter och en kiosk som säljer kaffe, godis och lättare mat..

Fäbodammen

Fäbodammens fiskecamping ligger i Lidgatu, alldeles intill Näsåker. Här finns platser för husvagn, husbil och tält plus stugor till uthyrning. Fiske är en viktig del i campingens erbjudande och mitt på området ligger själva dammen som har put and take-fiske vilket innebär att det går att fiska ädelfisk på plats. För den som hellre gör något annat än att fiska så finns bland annat en minigolfbana och en restaurang som har fullständiga rättigheter och serverar både lunch och rätter från en à la carte-meny.


VÄLKOMMEN TILL

SOLLEFTEÅ Hos oss hittar ni det mesta inom husvagn, husbil & camping så som reservdelar, grillar, campingmöbler, husgeråd, m.m. Välkommen in och ta del av vårt välfyllda sortiment! GRILLAR - FISKE - MÖBLER - LEK - GASOL - HUSGERÅD

Premiär Valborg! Öppet varje dag från Midsommar t.o.m. juli ut.

Välkommen önskar Anders & Anita!

SOLLEFTEÅ CAMPING, RISÖN

KAMA Fritid Sollefteå


27

AKTIV SEMESTER PÅ ENKELT SÄTT!

- HYR CYKEL ELLER VÅTDRÄKT HOS OSS -

PRISLISTA UTHYRNING

Elcykel 249:-/dag El-MTB 699:-/dag Våtdräkt 299:-/dag

KVÄLLSSHOPPING?

DU VET VÄL ATT VI NUMERA HAR ÖPPET TILL KL. 20 PÅ MÅNDAGAR?

Sportringen Sollefteå Storgatan 42, 0620-132 00 Öppet: Mån 12-20, Tis-fre 10-18, Lör 10-14 solleftea@sportringen.se

Ni vet väl att ni kan betala via Klarna hos oss?!


28

Fartfyllda Sollefteå

Det är i Höga Kusten det

händer!

Hela Höga Kusten har en välfylld evenemangskalender med spännande evenemang, namnkunniga artister och utmanande tävlingar. Här nedan hittar du ett urval av årets händelser runt om i Sollefteå, Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik. Se www.hogakusten.com för ännu fler evenemang i Höga Kusten under året!

Maj

18 Jakt-och fiskemässa i Ramsele 25 Sollefteå Big Meet Cruising 26/5-16/6 Norrlands Tulpanfestival i Backsjön 29 Champagneprovning på Hernö Gin 31/5-2/6 Sollefteå Marknadsmässa

Juni

4 Sollefteåruset 8 Dragrodden i Ramsele 15 High Coast Dodgeball Championship, Sollefteå 14-16 Kramfors Stadsfest 21 Midsommarfirande i Ådalsbyn, Sollefteå 21-22 Junsele Midsummer Meet 25-29 Berget Events i Sollefteå 28 Sommarfesten i Örsköldsvik 29 Vildmarksrock, Forsmo

Juli

5-14 Ramsele-Edseleveckan 6 Helgum Blues och Rockfestival 8-9 Sommarmarknad i Sollefteå 7 Sjunde i sjunde - Gratis stads- fest i Örnsköldsvik 13-22 Återvändarveckan i Junsele 19-20 Härnösands stadsfest 20-27 Nipyran Sollefteå 21 High Coast Color Run, Sollefteå 21 Härnösands Stadsfest 22 Nattloppis i Junsele 27 Laleh på Skule Naturscen, Kramfors

Augusti

1-3 Urkult i Näsåker 2 Diggiloo på Skule Naturscen, Kramfors 10 Risökubben, Sollefteå 13-18 Rafnastämman, Ramsele

17-19

Nipstadsmarschen, Sollefteå

7 13-14

Höstmarknad i Ramsele Lastbilsträffen i Ramsele

September Oktober 29

Eldveckan i hela Höga Kusten

December

7 Kajsa Kavat Julmarknad, Ramsele


29

Utelek, pooler, badleksaker - allt för sommaren hittar ni hos oss!

Vi är Abu Garcia Proffsbutik & Westin Dealer.

Brett sortiment från bl.a. Stiga och Lego. Vi har även mindre pooler och massor av utelek.

Leksaker | Fiske | Frisbeegolf och massor av fler kända varumärken! Storgatan 48, Sollefteå Tel. 0620-512 90

Välkomna! Adam, Andreas, Linus

Öppettider: Måndag-fredag 10-18 • Lördag 10-15

HAGBERGS & EDFORS i ur & skur hela sommaren

Rabatterna gäller på ord priser och kan ej kombineras. Gäller t.om 31/7-19

Hagbergs & Edfors Storgatan 48, Sollefteå 0620-773070

Hörlurar

-20% Mobiltillbehör

-20%

Personvård

-20% Fläktar

-20%

Grill

199kr


30

Fartfyllda Sollefteå

Barnsligt kul i Sollefteå! SOLLEFTEÅ HAR NÅGOT FÖR ALLA typer av besökare, men frågan är om det inte är för barnen (och alla vuxna med barnasinnet i behåll) det finns allra mest? Utöver badplatser, lekparker, ut-

flyktsmål och ställen att utforska så arrangeras det även en uppsjö av aktiviteter med fokus på barnen. Här kommer några exempel på arrangemang att längta till i sommar!

High Coast Dodgeball Championship 15 juni

Dodgeball, Spökboll eller Gränsbrännboll – kärt barn har många namn. Sommaren 2019 uppdaterar Sollefteå denna klassiker från idrottslektionerna och tillsätter färg! I tio minuter långa matcher möts lag på sex stycken

Barnens Lördag

utespelare varav minst två av varje kön. Alla deltagare måste ha vita t-shirts, för i denna galna turnering tillkommer färghinder, för att krydda till det hela lite extra.

6 juli

Den 6 juli är det dags för Barnens Lördag i Sollefteå, en årlig heldag för barn i alla åldrar. Det hela brukar inledas med ett hejdundrande sambatåg längs gå-

gatan där alla är välkomna att delta. Stadsparken fylls med massor av roligt, som hoppborgar, ponnyridning, musik, popcorn och sockervadd.

High Coast Color Run Årets färgstarkaste lopp är tillbaka! Den 21 juli arrangeras ett lopp som varken handlar om tid eller prestation utan om hur roligt du haft det! Starten går på Risön och går sedan vidare mot målgång i Stadsparken. Under hela loppet dyker det upp överraskningar i form av färgpulver och skum vilket bidrar till en färgglad upplevelse.

21 juli

Ingen föranmälan krävs, det är bara att haka på vid starten klockan 12. Vita kläder rekommenderas men undvik favoritplaggen eftersom man kommer bli både blöt och få färg på sig. Färgen består av helt ofarlig majsstärkelse men solglasögon för att skydda ögonen, vattenflaska och handduk är rekommenderade tillbehör till dagen.

Träffa Skogsmulle På gångavstånd från centrum, på Hågestaön, har Mulleriket sin bas. Där får barn under vissa dagar under sommaren träffa figurerna Mulle, Laxe och Fjällfina under speciella Mullevandringar. Skogsmulle är barnens vän i skogen och kommer fram för att leka, sjunga

Nipsommar

och berätta om naturen. Mulle och hans vänner är spännande för alla barn i lek- och sagoåldern och sätter deras fantasi i rörelse. För mer info: friluftsfrämjandet.se/solleftea, Facebook: Friluftsfrämjandet Sollefteå

4, 11, 18, 25 juli

Varje torsdag under juli är det Nipsommar i Stadsparken med underhållning för både stora och små. På scenen ser vi både lokala och inresta artister plus att det självklart blir tillfälle för sångsugna barn att komma upp och

sjunga lite också. Den sista torsdagen i juli går under namnet Nipsommar XL och är en del av Nipyran, en kväll som fungerar som uppvärmning innan helgens Laxfestival med full fart och spännande artister på scenen.


31

Sommarshopping i

Följ vår galleria på Instagram och Facebook för aktuella erbjudanden och events!

M ATC A F É STORGATAN 54 - 56 0620 - 128 40 INFO@MANGOMATCAFE.SE

ALLT FÖR DITT HUSDJUR - under ett och samma tak!

Öppettider Mån-Fre 08.00 - 17.00 Tel.nr. 0620-144 44 Jämtgatan 6, Sollefteå www.dinveterinar.com info@dinveterinar.com

Din Veterinär i Sollefteå AB 0620-144 44

Öppettider Mån-Fre 10.00 - 17.00 Tors öppet till 18.00 Lör 10.00-14.00 Tel.nr. 0620-160 60 Jämtgatan 6, Sollefteå

CAFÉ LUNCH MJUKGLASS


32

Fartfyllda Sollefteå

Nipyran 2019 - den bästa Nipyran någonsin! MELLAN 20-27 JULI kommer Sollefteå att sjuda av liv då sollefteåbor, hemvändare och turister besöker Nipyran för att ta del av en vecka fylld med gemenskap, roliga aktiviter, god mat och fantastiska artister. Nipyran sticker ut i mängden av stadsfester då programmet innehåller stor variation av aktiviteter så som älvsimmet, color run, hoppland, ungdomskväll, hunduppvisningar, barnens måndagdag, handelns dag och mycket mer. Under onsdagen är det bilutställning av veteranbilar i stadsparken och senare under eftermiddagen Mopedcruisingen som är en av Norrland största - 2018 deltog hela 183 ekipage. Under onsdagskvällen fylls även Orrtorget med

uppträdanden, försäljning av mat från olika kulturer och föreningar som visar upp sina verksamheter. Förra årets succé med Sollefteå Pride är tillbaka, den 27:e juli går den färgsprakande paraden från Risön till Stadsparken och avslutas med underhållning och tal från stora scenen. På torsdagen slår restaurangtälten upp i parken och det är dags för den populära allsångskvällen Nipsommar XL under ledning av Sollefteåsonen Lars Hägglund. Nipyran avslutas på bästa tänkbara sätt med Laxfestivalen i Stadsparken. Under fredag- och lördagkvällen fylls parken med glada festivalbesökare som vill äta gott, umgås med

vänner samt lyssna till bra musik. I skrivande stund är inga mindre än Lisa Miskovsky, Markus Krunegård & Smash Into Pieces klara för Laxfestivalen 2019, tre fantastiska akter som kommer att bidra till skön stämning i sommarkvällen. Varmt välkomna till Nipyran och åtta fantastiska dagar i vackra Sollefteå!

Lina Melander

Festivalgeneral 2019

n a k c e v t s e f l l i t n e m m o Välk ! n e j l i m a f för hela


33

Fartfyllda Sollefteå

Under Nipyreveckan är programmet fullspäckat med roliga aktiviteter för alla åldrar och intressen. Njut av musik, motorer, djur eller barns glada skratt när leken är som bäst i Sollefteås Stadspark. Kanske trivs du allra bäst när andra sliter på cykeln, i vattnet eller till fots under Sollefteå Trippeln?!

9 1 0 2 i l 20-27 ju e s . n a r y p www.ni


34

Fartfyllda Sollefteå

Gott och blandat! Norrlands Tulpanfestival - färgsprakande prakt

Sveriges enda tulpanfestival hittar ni i Backsjön, 2,5 mil norr om Sollefteå. Med sina över 100 olika tulpansorter lockar de besökare från hela världen. Gör ett oförglömligt besök på den färgsprakande festivalen, kom hem med en helt ny syn på tulpaner och kanske ett par lökar till din egen trädgård. Från den 26 maj till den 16 juni 2019 har de öppet varje dag och i år har de satt imponerande 150 000 tulpanlökar.

Berget Events

Berget Events fyller Remsleskogarna vecka 26. Rollspelet där oroligheter i ett fiktivt land utspelar sig kommer regelbundet till Sollefteå, och så även i sommar. Med närmare 2 000 deltagare från hela världen och runt 80 personer i personalgruppen kan man tro att det ska märkas mycket men de rör sig närmast ohörbart runt i skogarna och lever sig in i sina roller i spelet. För er som vill ta

en promenad i området under veckan finns västar att hämta hos personalen för att kunna urskilja er ur spelet och alla är varmt välkomna med frågor och funderingar runt arrangemanget. Berget Event tycker att naturen runt Sollefteå är utmärkt för arrangemanget och är utmanande för deltagare. Att de dessutom har blivit väl bemötta och omhändertagna gör att de gladeligen söker sig hit i år igen.

Ta ett tempererat dopp

Även om det finns gott om fina badställen i både sjöar och älvar runt om i Sollefteå kommun så brukar det inte vara helt fel med en uppvärmd bassäng ibland, särskilt de dagar solen inte vågar sig fram bakom molnen. Tempererade utomhuspooler finns i Junsele, Ramsele och Sollefteå. De ligger alla i anslutning till campingen på respektive ort och har barnpooler, större bassänger, härliga gräsytor och lekparker.

Konsten i Sollefteå

Sollefteå har under åren fostrat flera kända konstnärer. Helmer Osslund är en av dem och Sollefteå kommun har en gedigen samling av hans konst. Österåsens Hälsohem är känt för sin konstsamling och strosar du runt i Sollefteås stadskärna så hittar du runt tjugotalet skulpturer. På Sollefteå Museum finns information om dessa.

Marknader

Sollefteå kommun fylls året runt av spännande marknader i olika skepnader. Marknadsmässan i Sollefteå i maj, Junsele och Ramsele marknad i juli, hösten kantas av diverske skördemarknader på hembygdsgårdar och Sollefteå Höstmarknad innan det är dags för en klassisk julmarknad i Ramsele - Kajsa Kavat.


35

S HOPPA I SOLLE FTEÅ! I Sollefteå finns det stora möjligheter till shopping. Håll utkik på www.handelsolleftea.se för spännande evenemang och fina erbjudanden från våra medlemmar!

Hos oss hittar du klockor och smycken från bl.a:

15% rabatt

vid uppvisande av denna annons Gäller ej Attling. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Välkomna!

Guld & Ur

Storgatan 58 • Sollefteå • 0620-103 78 • Öppet: Mån-fre 10-18 • Lör 10-15

Butiken med allt möjligt! Presenter, garn, broderier Baby- & barnkläder Linnekläder för vuxna

GarnVäv & Inplock Mitt emot Systembolaget i Sollefteå • Storgatan 45, 0620-144 25 Vard: 10-17, Lör: 10-14

SOLLEFTEÅS BLOMSTERVARUHUS BLOMMOR, KRUKOR, PRESENTARTIKLAR, TRÄDGÅRDSPRYDNADER OCH TILLBEHÖR

Blomsterförmedling

Storgatan 94, Sollefteå • 0620-108 90 • www.bodens.se Öppet: Vardagar: 9-18 • Lördagar: 10-15 • Söndagar: Stängt Söndagsöppet mellan den 5 maj till och med den 16 juni.

Gilla oss på facebook & instagram

Stort sortiment och personlig service!

0620-100 52

Gågatan, Sollefteå

20% RABATT PÅ RAY-BAN SOLGLASÖGON KLIPP UT OCH TA MED KUPONGEN!

Sollefteå 0620-175 75 | Ramsele 073-82 175 75 Sollefteå: Mån-Fre 09.00-18.00 | Lör 11.00-13.00 Ramsele: Onsd 10.00-17.00 www.nipoptik.se

Hos oss får du kompetens, valfrihet och omtanke

Behöver ni nya

0620-100 77 Vi syr upp dina jeans medan ni väntar!

däck eller hjälp vid

punktering? KontaKta oSS: 0620-161 70

Välkomna!

Storgatan 133 Sollefteå • Mob: 070-261 10 38


Fartfyllda Sollefteå

Fina fynd på egen antikrunda i Sollefteå

LOPPISAR FINNS DET GOTT OM i kommunen och här finns det läge att fynda! Loppispriserna brukar nämligen vara mycket lägre än i storstäderna samtidigt som utbudet är stort. Förutom de större och mer permanenta ställena finns det skyltar längs nästan varje väg där privatpersoner har anordnat loppis. Öppettiderna kan variera, så kasta ett öga på respektive hemsida eller sociala medier innan fyndjakten börjar! Facebooksidan “Loppis i Sollefteå kommun” brukar vara aktuell. I centrala Sollefteå finns ett flertal vintagebutiker, på gågatan bredvid restaurangen June Hin finns en antiksamlare, liksom bakom gamla Scherdins. Även loppisen på Jämtgatan, under “Näbbar och klor” har ett brett utbud, ofta med mycket barnsaker. Fröken Esters Bohag som håller till i gamla Skärvstaskolan har ett noga utvalt sortiment av möbler och saker från förr och serverar också fika i en mysig miljö, ett ställe som blivit väldigt uppskattat och välbesökt sommartid. Erikshjälpen på Nipanområdet i Sollefteå är en stor och välbesökt second hand-butik som alltid har något bra att erbjuda och utbudet täcker det mesta: porslin, lampor, böcker, textilier och fritidsutrustning – till riktigt låga priser. Kön brukar ringla lång precis innan öppning i hopp om att hitta dagens bästa fynd. I bruksbyggnaderna från 1670-talet ligger Graninge Bruk Antik och Antikvariat med sina drygt 1000 m2 stora ytor med allt från antikviteter och retroprylar till verktyg och självklart massor av böcker och tidningar i vad som troligtvis är Norrlands största antikvariat. Själva bruksmiljön är ett utflyktsmål i sig, under sommartid finns ibland möjlighet att köpa fika och i nära anslutning till loppisen finns en omtyckt badplats.

Alla lördagar under sommaren (ej midsommarhelgen) håller Ömans loppis på Övergård öppet. Förutom alla fynd som finns i lokalerna arrangeras det bakluckeloppis på parkeringen utanför med jämna mellanrum. För den fikasugne finns lättare tilltugg till försäljning. Strax intill, vid Ridskolan, har även Sollefteå Lions en loppis med ett stort utbud, framförallt av möbler. De har öppet tisdagar och torsdagar och under sommaren även lördagar. I Näsåker hittar man Omsjö prylmarknad (som har betoning på prylar!) och dessutom finns en välfylld och stor året runt-öppen loppis i Lidgatu, på samma område som Fäbodammen. Sommartid anordnas det även bakluckeloppis. I den gamla prästgården i Junsele hittar man Vintage by Callicoat, en minst sagt välsorterad vintagebutik med kläder från 30-70-talet. I de vackra lokalerna samsas tusentals plagg med hattar, skor, väskor och accessorer i alla möjliga stilar. Gott om fynd att göra för både honom och henne! Även i Ramsele finns det goda chanser till att fynda! Gör ett besök hos Pop Up-butiken i Ramsele, Second hand/loppis Imnäs Allehanda eller Röda korsets second hand i centrala Ramsele.


37

Sollefteå Lions

Loppis Öppettider:

Tis. & tors. kl 11-14 Lör. kl 11-15

Dagens lunch mån-fre kl. 11.00-15.00 À la carte Allt i härlig utemiljö! Nybörjarkurser * Fortsättningskurser 18-håls bana * Range * Golfshop * Enklare korthålsbana Låna klubbor i kansliet och testa att slå på rangen eller på vår enklare korthålsbana. Inget grönt kort krävs! Kansli/tidsbokning: 0620-214 75 Restaurang: 0620-214 87 PRO Anders Molin: 072-744 20 86 kansli@sollefteagk.se www.sollefteagk.se

#

vid Ridskolan Info om hämtning m.m: 0620-101 31

d kvalité, Boka massage me City! mitt i Sollefteå Massageterapeutiska behandlingar, klassisk massage och skön och avkopplande relaxmassage hittar du hos mig. Tidsbokning: morganmasserar.bokadirekt.se Storgatan 55, Sollefteå 073-035 06 85 morgan.nordin@gmail.com

Nämforsens hällristningar och museum Landets största och vackraste hällristningsområde.

- en tidsresa på 6000 år

Nämforsens Hällristningsmuseum i Näsåker (42 km från Sollefteå) har öppet 15 juni till 15 augusti och håller då dagligen två guidade visningar på hällristningsområdet, kl. 12.00 och kl. 14.30. Kafé och butik. Fritt inträde till museets utställningar med barnhörna och de guidade turerna. Stängt måndagar och Midsommar.

www.namforsen.com I 0622-106 30 I info@namforsen.com NÄSÅKER, SOLLEFTEÅ


38

Smakrika Sollefteå

Lokalproducerade smakupplevelser

Att ha ett fokus på miljön och en hög kvalitet är något som kommunens entreprenörer har gemensamt och tillsammans kan de erbjuda ett brett utbud av unika, lokalproducerade varor.

Jordgubbar i Åsmon Jordgubbstårtan blir väl aldrig så god som med egenplockade jordgubbar. Ta med en lämplig hink och gör ett besök hos självplocket i Åsmon i juli eller början av augusti. För att vara säker på att det finns gott om mogna jordgubbar kan det vara en god idé att ringa och fråga personalen först.

Sortegårdens Får & Hantverk I Resele ligger denna gårdsbutik som säljer kött och korv av gårdens lamm. Dessutom mycket vackra fårskinn, tovade tomtar, tennarmband och andra skinnprodukter, sulor och tofflor med mera.

Made in Ådalen I centrala Långsele finner ni Made in Ådalen, butiken som har satsat på ett brett utbud av lokalproducerade produkter. Ett samarbete finns med cirka 15 unika hantverkare runt om i kommunen för att kunna hålla ett stort sortiment. Den personliga födelsedagspresenten till såväl barn som vuxen finner ni garanterat hos Made in Ådalen som också driver ett litet café där man fokuserar på att prioritera lokala råvaror. I sortimentet finner ni bland annat barnkläder, kött och charkuterier, keramik och smycken.

Hantverkshuset i Ramsele Hantverkshuset, på Rafnasils kulturområde, ägs och drivs av Ramsele konst- & hantverksförening. Här säljer ortens hantverkare sina produkter. Här hittar du smide, vävar, lapptäcken, tunnbröd, sylt och svamp, stickat, trä, tenntrådsbroderi, keramik, vättar och lurvglufsar.

Gradins Rökeri I butiken finns ett stort utbud av kött, fisk och fågel. Både färsk, rökt och gravad. På beställning görs även presentkorgar och smörgåstårtor som har gjort stor succé hos kunderna. En storfavorit är najad fisk (som är både gravad och kallrökt). Vid tidsbokning och i mån av tid är det även möjligt att följa med på notdragning i älven, en aktivitet som är otroligt populär.

KvarnåTrädgård I Kvarnå strax innan Junsele ligger Kvarnå Trädgård. Här odlas köksväxter och kryddor helt utan kemikalier och konstgödning, bland annat drygt 50 olika tomatsorter. I anslutning till gårdsbutiken som säljer lokalproducerade varor finns även ett café där det mesta på menyn produceras och smaksätts med gårdens egna råvaror. Intill caféet ligger ett surdegsbageri där allt bröd bakas med ekologiska mjöler och surdeg. Och för den som vill passa på att röra på sig lite finns det en helt nyanlagd bana för fotbollsgolf på området - helt klart värt att prova!

Meåfors Getgård Två mil norr om Ramsele finns mejeriet som tillverkar en av Ångermanlands mest omtyckta ostar och mese. På gården finns getter och dikor som inte bara är oumbärliga för tillverkningen av produkterna utan även bidrar till öppna och vackra landskap runt Fjällsjöälven. I gårdsbutiken finns ett stort utbud av ostar och mese men de säljs även i flera butiker runt om i kommunen. Ring gärna innan ni besöker gården, ägarna håller butiken öppen när de är hemma.

Norrfrid Naturbruk På Norrfrid Naturbruk i Klovsta, strax utanför Sollefteå, hittar man en ekologisk gård som håller nöt, får, gris och höns. De driver sommarcafé på gården som är öppet fredag till söndag från 28 juni till 11 augusti. Fika hembakt och ekologiskt i historisk miljö på punschverandan och den vackert inredda festlokalen uppe i mangårdsbyggnaden från 1890. Dessutom har de en liten butiksdel där de säljer produkter från gården: hantverk, konst, ägg, grönsaker, kött och chark från de egna djuren. En riktig Sollefteåpärla!


39


40

Vi tar hand om din bil så du får tid över till annat! VI ERBJUDER:

• • • • •

Biltvätt Rekond Polering Lackskydd Keramiskt lackskydd med 6 års garanti (inkl. 2-stegspolering)

VI SERVAR OCH REPARERAR DET MESTA: • • • • •

KOM FÖRBI SÅ GÖR VI DIN BIL SOMMARFIN!

V

aren! m m la so e h et p p rö a h i

personbilar transportbilar husbilar motorcyklar orginalservice med giltig stämpel i serviceboken

• • • • • •

mindre plåtskador rostlagning husvagnar jordbruksmaskiner entreprenadmaskiner assistansförsäkring

Varmt välkommen!

076-792 31 16

Öppet alla vardagar 9 - 17 Välkommen in till oss på Skärvstavägen 80, vid Avis

Hågesta 412, Sollefteå Mellan Scania och Komatsu

Välkommen till Sollefteås Mekonomenbutik & verkstäder!

TRE STARKA KORT Ett unikt samarbete som ger våra kunder mer!

FEMEK Fordonstjänst Skärvstavägen 69, Sollefteå 0620-155 00 • www.femek.se Mån-fre 8-17 Bilverkstad

• Kostnadsfri delbetalning med Mekonomen-kortet • Snabba leveranser av delar - över natten! • Bred kunskap & moderna verkstäder • Alltid 3 års garanti på reservdelar • Reservdelar till alla bilar • Assistansförsäkring vid service • Alltid giltig stämpel i serviceboken • Serva din bil med bibehållen nybilsgaranti • Vi servar och reparerar även husbilar

Industrivägen 15, Sollefteå Tel. 0620-577 50 Vardagar 8-17, Lördagar 10-14 www.mekonomen.se Butik

Hågesta 216 Tel. 0620-78 10 90 Mån-fre 7-17 www.sahlensbil.se Bilverkstad


41

Hotell Restaurang Event Konferens Upplevelser Välkommen till vår coola restaurang och Galaxen med kommunens kanske häftigaste uteservering!

Asiatisk lunchbuffé hela sommaren!

Nya ägare!

VI HAR OCKSÅ HOTELLRUM

för dig som vill stanna i Junsele för besök på djurparken, äventyrsanläggningen Kåtabyn eller alla fina fiskevatten.

www.bourboncorner.se

Asiatiskt, sushi (även take away), husmanskost, hamburgare.

Välkommen till vår besöksträdgård, här odlar vi allt möjligt!

Café på övervåningen med fikabröd, smörgåsar, sallader och sushi.

Utforska, smaka, upptäck och mys hos oss! Här kan du fika, köpa nybakat bröd, mathantverk och grönsaker!

...eller gå en runda på vår nya Fotbollsgolfbana!

Café • Restaurang • Bowling Öppettider: Restaurang: 11-21

Prima Galleria, Storgatan 64, Sollefteå, 0620-154 30

Kvarnå 209, 88037 Junsele

tel. 070-280 13 26 www.kvarnatradgard.com

ldade ugn! e d ve r vå i s a k a b .. r. zo Sollefteås godaste piz samt plankor. r e tt rä tt ö k a d o g , sk fi , a Vi har även past

Don Carlos består av tomat, mozzarella, grillad aubergine & zuchini, gorgonzola, soltorkade tomater, basilika.

Lax-, kyckling-, fläsksamt oxfiléplanka

Gorgonzolaspäckad oxfilé lagas delvis i vedeldade ugnen

Lax med kokt potatis och hummersås

NYHET!

Dagens rätt: Måndag-fredag kl 11-14 Härlig salladsbuffé ingår.

Nu ännu större uteservering med kvällssol!

Öppettider

Måndag-tors 11-22 Trevlig uteservering och fullständiga rättigheter! Fre 11-22 Lör 12-22 Söndag 12-21 Se vår Facebook-sida för kommande evenemang!


42

Smakrika Sollefteå

Ät dig igenom Sollefteå

Lilla Cafét

Bowlingen

Mitt på gågatan i Sollefteå ligger Lilla Cafét som har ett genomtänkt och modernt utbud av såväl bakelser som lättare måltider. Allt är hembakt och till varje bakverk har man lagt till en liten nypa extra av allt. Utbudet av espresso, iskaffe, kaffe latte och andra kaffesorter är definitivt det största i staden och för den riktigt inbitne kaffedrickaren anordnas ibland kaffeprovning.

Mitt i Sollefteå, i Prima Gallerias nedervåning, ligger Bowlingen. Här kan du förutom att utmana familj och vänner i en rafflande bowlingmatch avnjuta asiatisk mat och sushi. På entréplan driver de dessutom ett café som även har färdig sushi, passande för den som är på språng.

Grill House

I den här fräscha restaurangen finner ni medelhavsinspirerade rätter och flera smakrika tapas. Både vuxna och barn finner garanterat något i menyn som förutom tapas innehåller såväl pizza och kebab som vällagade grillrätter. Uteserveringen som är väl tilltagen storleksmässigt erbjuder mysig utsikt över både stadsparken och kanalen med första parkett på Nipsommar och andra evenemang i parken.

Golfrestaurangen

Benägen i Österforse omgiven av golfbanor, klubbor och hål finner ni den populära golfrestaurangen. I restaurangen serveras mat enligt en god á la carte-meny och uteserveringen rymmer stora sällskap och gott om platser i skuggan finns. Öppettiderna under sommaren är 10 till 16 alla dagar men när vädret är sådär fint som svenska somrar kan vara ibland kommer man att hålla öppet längre. Ett stort antal inbitna golfare tar naturligtvis en paus i restaurangen för en stärkande dryck, fika eller lunch men maten och omgivningen lockar många icke golfintresserade och hungriga semesterfirare också.

Bourbon Corner

Med en helt säregen stil och en äkta saloonkänsla har Bourbon Corner varit en del av Junsele i över 25 år. Favorithänget för många ortsbor och en självklarhet för förbipasserande med hungriga magar. Maten är utsökt och den väl tilltagna whiskybaren är mycket uppskattad.


43

Smakrika Sollefteå

Old Oak

En av Sollefteås mest välbesökta restauranger med både pubmeny och luncher. På Old Oak finns ett stort utbud av öl och vin i baren samt ett dartrum och sällskapsspel i mängder, något som lockar många festsugna gäster. På övervåningen finns en golfsimulator som kan hyras av såväl kompisgänget som kollegorna. På innergården finns en avskild och mysig uteservering som används flitigt under sommarhalvåret.

Hotell Nämforsen

Vid nipornas kant i Näsåker ligger Hotell Nämforsen. Med sina vackra och nyrenoverade lokaler i kombination med en mäktig utsikt är vistelsen i sig en upplevelse. Med en modern och genomtänkt meny meny håller de dessutom en hög standard för restaurangens besökare. För middagsgästen finns något för alla smaklökar, hamburgertapas med tre olika sorters miniburgare rekommenderas starkt och för dig som vill undvika köttet finns vegetariska alternativ. Lättare tilltugg och godsaker finns det gott om för dig som vill undvika att passera byn med för låga sockernivåer.

Bageri Brödboden

Kajsas

Stans enda pizzeria med vedeldad ugn och det går inte att förneka att pizzorna blir fantastiskt goda och krispiga i ugnen. Kajsas erbjuder förutom pizzor ett brett utbud av á la carte-rätter som även de till viss del tillagas i den vedeldade ugnen. Restaurangen har en stor uteservering och finns längst upp på gågatan.

Bageri Brödboden i Junsele erbjuder ett stort utbud av hembakta härliga bakverk, rejäla mackor och spännande sallader. Den fantastiska uteserveringen är redo inför långa pratstunder under sommarhalvåret med en kopp kaffe och något gott till.

Camping Cupolen

I direkt anslutning till Sollefteå Camping finns en omtyckt restaurang som håller öppet under hela sommaren. Med uteserveringen endast ett stenkast från älven och med gott om sittplatser, kvällssol, god middag och något gott att dricka kan man lämna alla måsten för en stund och njuta av kvällens lugn.


44

Smakrika Sollefteå

Restaurang City

Som namnet antyder hittar man Restaurang City mitt i stan, alldeles nedanför Resecentrum. På menyn finns bland annat pizza, grillrätter och sallader plus ett stort utbud av pastarätter. Även om den inte syns på menyn så är restaurangen även känd för att servera den fantastiska kombinationsrätten Pizza Carbonara, helt enkelt en pizza toppad med en krämig Pasta Carbonara komplett med rå äggula. Mättande och precis så gott som det låter!

Solporten Hotell Hallstaberget

På Hallstabergets topp finns restaurangen med en vidunderlig utsikt över Ådalen. Med de mäktiga panoramafönstren kan man njuta av både god mat och dryck och de vackra vyerna samtidigt. Köket erbjuder såväl á la carte som buffé och har genomtänkta menyer som passar alla och för den som känner för ett dopp under middagen finns en väl tilltagen spa-meny för badande besökare. Ett mer friluftsbetonat alternativ är att beställa en färdigpackad picknickkorg och ta en promenad till skogskojan för att njuta av en middag i enskildhet.

På en nipkant i centrala Ramsele med fantastisk utsikt över landskapet ligger Restaurang Solporten. Restaurangen, som ligger i samma byggnad som Ramsele Konferens & Forskarcentrum, serverar dagens lunch och anordnar regelbundna after work-kvällar. Är man mer sugen på fika så finns det också att köpa, och när solen skiner så är en kopp kaffe på uteserveringen med vyn över de natursköna omgivningarna svårslagen.

Västanbäck

Vid foten av Hallstaberget, intill Åhmans färg finner ni Restaurang Västanbäck en våning upp. Här serveras det både pizza och á la carte och den härliga uteserveringen på taket lockar gäster under soliga dagar. Både utsikten och maten är väl värda ett besök.

Pizzeria & Restaurang Gomoran

I centrala Junsele finns detta trevliga ställe som bland annat serverar pulled pork, husmanskost, kebabrätter och framförallt finfina pizzor. Kanske älgpizzan låter exotisk för en utsocknes? Restaurangen har fullständiga rättigheter.

June Hin

Så länge ortsborna minns har kinarestaurangen funnits och med dess välfyllda meny med såväl ett stort utbud av kinesiska rätter som pizza och grillrätter lämnar man restaurangen mätt och belåten oavsett smaklökar. June Hin hittar ni centralt på gågatan och här finns en härlig uteservering där man ser allt som händer på stan.

Orren

En riktig trotjänare som har varit omtyckt i många år. Restaurangen erbjuder förutom sitt breda utbud av pizzor en riktigt härlig á la carte-meny och salladsbuffé. Glutenfria pizzor har kommit att bli allt mer vanligt och här tillagas goda sådana, kanske vill man dessutom avsluta måltiden med något svalkande ur glassbuffén.

Bageriet Forsse Bruk

Café Petter

Café Petter är ett klassiskt café i anrika lokaler på Storgatan. Förutom goda pajer och smörgåsar så erbjuds även ett stort sortiment av hembakta tårtor och kakor. Inredningen går i vintage-stil med härligt mönstade soffor och ett skåp med massor av olika udda koppar att välja mellan. Passa på att ta del av lite Sollefteå-historia genom att kasta ett öga på taket som är tapetserat med gamla sidor från lokaltidningen och njut av en klassisk räkmacka på den lilla uteserveringen när solen skiner!

På Bageriet i Forsse Bruk bakas det surdegsbröd, matbröd, fikabröd samt matpajer med sallad till. Ring gärna i förväg och hör vad som finns för dagen. Cafédelen rymmer upp till 20 personer, men sommartid kan man även avnjuta sitt fika på uteplatsen.

Junsele Bowlinghall

Oavsett om du är i bowlingtagen eller inte så finns alla anledningar att besöka Junsele Bowlinghall för en god bit mat! Här erbjuds en hamburgermeny och enklare smårätter som chicken wings och mozzarella sticks, men även amerikanska sandwiches samt pasta-, kött- och fiskrätter. Och varför inte avsluta med flamberade jordgubbar och glass?


45

*

Tapas * Pastarätter * Kötträtter Plankor * Pizza * Skaldjur Fullständiga rättigheter! Öppet från 11:00 - alla dagar! Storgatan 57 (vid stadsparken) * Telefon: 0620-130 30 Öppet från kl.11.00, alla dagar Storgatan 57 (vid stadsparken), 0620-130 30

VÄLKOMMEN TILL EN AV SOLLEFTEÅS BÄSTA RESTAURANGER! Lunch- & tacobuffé mån-fre kl.10.00-14.00

Pensionärsrabatt

Alltid 7 rätter!

Tre olika rätter husman, tacobuffé, pizza, kycklingrätt, vårrullar, glassbuffé och efterätt

Tacobuffé kvällar & helger

Öppet 10.00-22.00 ALLA dagar juni-september

Pizza • Sallad • Kebab • À la carte • Husmanskost Fullständiga rättigheter

Gratis utkörning till alla gäster på Sollefteå Camping kl. 11-21, alla dagar

Fläskfiléplanka, grillad lax och kolgrill-mix

Vi kör ut mat från HELA menyn, även á la carte och plankstek, se menyn på www.restaurangorren.se.

Storgatan 96 - 0620-150 54

*


46

Smultronställen vintertid

Sollefteå

- minst lika bra på vintern!

I SOLLEFTEÅ KOMMUN finns det minst lika mycket att uppleva under vinterhalvåret. När sjöarna fryser och skogarna täcks av snö så är det läge att ge sig ut på skidor, skoter, pulka eller hundspann och upptäcka naturen i vinterskrud. Hallstaberget är exempelvis en av landets mest kompletta vintersportanläggningar med skidåkning i toppklass. Utför, på längden, backhoppning och skidskytte, allt finns inom gångavstånd från vackert belägna Hotell Hallstaberget. Med modern utrustning för att skapa konstsnö är anläggningen även tidigt ute med fina längdspår tidigt på säsongen. Det är ingen tvekan om varför eliten inom längdskidåkning regelbundet förlägger sina läger och träningar i Sollefteå! För den som hellre upplever vintern utan att spänna fast skidor på fötterna så finns det mängder av skoterleder att utforska, sjöar att pimpla i, skridskobanor att njuta av och pulkabackar att våga sig ner för. Allt inom bra avstånd och precis som sommartid med massor av trevliga boendealternativ för den som vill stanna längre än över dagen.

Upplev härlig skidåkning både utför…

I Sollefteå är det gångavstånd mellan shopping och skidliftarna. I Hallstabacken finns nedfarter för alla smaker. För en äventyrslysten finns också skicross och hoppland och under senare år har det vid flera tillfällen under vintern funnits möjlighet att visa upp sina bästa trick och landa mjukt på en enorm airbag. Den längsta nedfarten är 1300 meter lång och har en fallhöjd på 300 meter medan barnbacken är utrustad med knappliftar och har en perfekt lutning för de minsta slalomåkarna. I dalstationen intill backarna säljs liftkort och ett brett sortiment av utrustning finns till uthyrning. Alla, från nybörjare till proffs, får en lagom utmaning. I Ramsele och Junsele finns det också stora och fina slalombackar och i Näsåker finns en liten familjär backe.

…och på längden

Redan på förvintern finns tillgång till fantastiska skidspår på Hallstaberget tack vare det gedigna arbete som läggs ned med konstsnö. När snön anländer växer utbudet av skidspår sig milslångt. Att ta dagsturer på myrarna utanför Sollefteå till något av vindskydden är väldigt populärt hos både turister och ortsbor vintertid. Nästan alla byar i kommunen har upplysta elljusspår som underhålls av lokala föreningar som står till förfogande för den träningssugne.


47

Smultronställen vintertid

Jan Gullik - pulkabackarnas pulkabacke

På baksidan av Hallstaberget ligger friluftsområdet Jan Gullik. På längdskidor är det ca. 1,5 km till området men det går även att köra dit med bil. Väl på plats möts man av en bred och lång pulkabacke som regelbundet underhålls med pistmaskin. Intill backen finns ett flertal vindskydd och grillplatser. Eftersom backen ligger i söderläge så är den ett mycket populärt utflyktsmål, särskilt under vårvintern när man kan njuta av fartfylld åkning och härligt värmande vårsol på samma gång.

Vasaloppsläger

För alla som vill finslipa tekniken och bättra på toppformen inför Vasaloppet finns möjligheten att vara med på det årliga Vasaloppslägret som brukar arrangeras på Hallstaberget i början av året. Lägret som leds av minst sagt rutinerade skidåkare blandar teori och praktik under ett antal dagar och brukar locka deltagare från hela landet. Perfekt för både nybörjare som planerar att åka Vasaloppet för första gången och mer inbitna entusiaster som vill fila på sitt personbästa.

Skotertur

Nätet av skoterleder runt om i kommunen är brett och hela sju olika skoterföreningar finns. För dig som inte är bekant med omgivningarna finns kartor över lederna att tillgå hos föreningarna. Förutom det enorma arbete som läggs ned för att sladda och underhålla lederna finns ett stort engagemang i att hålla vindskydd och rastplatser i skogen i fint skick. Under vinterhalvåret arrangeras flertalet skoterträffar och det årliga backracet där veteranskoterförare gör upp om den åtråvärda segertiteln i Hallstabacken.

Pimpling

När isarna ligger tjocka över sjöarna och vårsolen börjar titta fram är det många som söker sig till de vackra sjöar och tjärnar som finns för att dra upp en fisk eller förhoppningsvis två. I flera av sjöarna finns ädelfisk inplanterat och fiskekort finns till försäljning på bensinmackar och i flera butiker.

Hundspanntur

För den som vill testa att köra hundspann finns det flera alternativ i trakten. Företaget Camas erbjuder både kortare turer såväl som halvdagsturer och på Farm Backsjön finns möjligheter även till vidare äventyr som att vandra genom skogarna i snöskor med en erfaren guide eller bygga en igloo för övernattning, allt för en riktigt minnesvärd vinterupplevelse!

Vinterparken

Under vintern byter stadsparken i Sollefteå skepnad och blir Vinterparken, ett ställe att uppleva vinteraktiviteter på mitt i stan. Med en härlig pulkabacke, snöhögar att klättra på och en skridskobana på samma område finns det alla möjligheter att uppleva vinteraktiviteter och fortfarande ha stadens service och utbud i närheten. Under ett antal lördagar är det dessutom extra aktiviter i Vinterparken med musik, belysning, fikaförsäljning och eldar att värma sig runt.


0

RAMSELE

0

48

Välkommen till

Profile for ADC Media

Sollefteå Turistguide 2019  

Sollefteå Turistguide 2019  

Advertisement