Solid House Magazine 4/2016

Page 1

SolidHouse M A G A Z I N E

ASUMISEN JA RAKENTAMISEN ERIKOISLEHTI

TURVALLINEN JA HELPPO ARKI ESTEETÖN KOTI IKÄ­IHMISELLE TURVALLINEN

PANOSTA TYÖHYVINVOINTIIN

HERNESAARI HELSINGIN UUSI KÄYNTIKORTTI

HAROMA & PARTNERS JOKAINEN PROJEKTI ON AINUTLAATUINEN


MAINOS

UUDISTUOTANTOA

TUUSULAN KIRKKOTIEN KUPEESEEN.

Ennakkomarkkinoinnissa! Asunnot sijaitsevat idyllisellä Klaavankallion asuinalueella, Tuusulanjärven läheisyydessä. Huoneistojen sisämateriaaleissa käytetään laadukkaita ja tyyliltään moderneja materiaaleja. Kaukolämmössä olevan yhtiön kalusteet toimittaa Puustelli. Julkisivut vaaleaksi rapattuja / tummaksi puuverhottuja. Asunto Oy Tuusulan Tammen yhteisten alueiden huollosta vastaa huoltoyhtiö. Kaikilla asunnoilla autokatos ja autopaikka sähköllä sisältyy hintaan. Arvioitu valmistuminen 12/2016. Rakentaja: Mallirakennus Oy

Hinnat alk. 3h,k,kph,s,wc

81 m2+varasto 8m2

VH. 245.000 €

4h,k,kph,s,wc

93 m +varasto 8m

VH. 269.000 €

5h,k,kph,khh,s,wc

106,5 m2+varasto 8m2

VH. 299.000 €

2

2

Lounatuulentie 15 , 04310 Tuusula

Myynti ja tiedustelut: Aktia Kiinteistönvälitys Oy Timo Ojanen 050 5055396 tai timo.ojanen@aktialkv.fi


PÄÄKIRJOITUS

Vielä on kesää jäljellä Tälläkin hetkellä monilla on vielä kesälomaa jäljellä. Toiset taas ovat jo palanneet töihin ja toivottavasti uutta virtaa täynnä! Syksy on energistä aikaa. Kuka aloittaa opiskelun, mahdollisesti uuden harrastuksen tai onko suuria suunnitelmia työpaikoilla? Kesäloman tarkoitus on pysäyttää työarjen rumba, ja jos loma on onnistunut, ovat monet ajatukset päässä saaneet uuden järjestyksen. Töihin palattaessa uusia ideoita ja ratkaisuja pulpahtelee huomaamatta mieleen. Kaikilla ei ole sellaista etuoikeutta kuin kesäloma, mutta kasvun ja kehityksen kannalta pysähtyminen olisi kuitenkin ehdottoman tärkeää. Arjenkin lomassa voi harrastaa pysähtelyä. Onko sinulla oma paikka, huone, nurkka, mukava löhötuoli tms, jossa voit ilman, että kukaan häiritsee tai keskeyttää, rauhassa pysähtyä ajattelemaan, pohtimaan ja sulattelemaan juuri oppimaasi? Jos vastaus on ei, niin kannattaa hankkia sellainen mahdollisimman pian! Minkälainen ympäristö inspiroi sinua? Onko se ulkona lenkkipolulla vai kenties olohuoneen nojatuoli, josta voit ihailla kauniita maisemia ja uppoutua ajatuksiisi? Oma aika kannattaa merkitä kalenteriin ja varjella sitä kuin tärkeintä tapaamista, sillä sellainenhan se on. Energistä loppukesää ja syksyn alkua kaikille!

SOLID HOUSE MAGAZINE

TOIMITUSJOHTAJA Teppo Tuijula 0500 530 942 teppo.tuijula@ solidhouse.fi VASTAAVA KUSTANTAJA Leena Tuijula

MYYNTIPÄÄLLIKKÖ Tiffany Sanzone 044 974 8745 tiffany.sanzone@ solidhouse.fi

ILMOITUSMYYNTI / HAASTATTELUT UUSIMAA Sanna Lehtosaari 044 974 8746 sanna.lehtosaari@ solidhouse.fi

Taru Kivimäki 044 975 8155 taru.kivimaki@ solidhouse.fi

Juha Europaeus 044 975 6980 juha.europaeus@ solidhouse.fi

ILMOITUSMYYNTI / HAASTATTELUT VARSINAIS-SUOMI, SATAKUNTA Tiina Vikberg 044 974 8914 tiina.vikberg@ solidhouse.fi

Susanna Hedberg 050 567 2992 susanna.hedberg@ solidhouse.fi

TUOTANTO & TOTEUTUS GRAAFINEN SUUNNITTELU Teemu Kaitanen teemu.kaitanen@ solidhouse.fi TOIMITUS Henna Keränen

TOIMITUS Madeleine Berner

TOIMITUS Johanna Dahlgren

TOIMITUS Mia Heiskanen

Leena Tuijula LKV, YKV


KUVA MARC GOODWIN

22 LÖYLY ON HUIKEA ARKKITEHTONINEN TAIDONNÄYTE Hernesaaren rantaan vast´ikään avattu Löyly tarjoaa upeita elämyksiä. Rakennus on arkkitehtuurinsa puolesta ainutlaatuinen ja hieno esimerkki vastuullisesta rakentamisesta.


12 YKSILÖLLISTÄ ASUMISTA AINUTLAATUISESSA YMPÄRISTÖSSÄ Vanhoihin kylpylätiloihin rakennetut asunnot ovat uniikki yhdistelmä vanhan ajan henkeä ja nykyaikaista asumismukavuutta. Linnapihan viehätystä lisää rauhaisa sisäpiha, jonne kaupungin melut eivät kantaudu.

32 ASUKKAAN ETU EDELLÄ PUTKIREMONTTIIN Putkiremontti voi sujua myös mukavissa merkeissä, kun urakan hoitavat asiansa osaavat toimijat. Rakennustöiden lisäksi on tärkeää pitää huolta asukkaista ja heidän omaisuudestaan.

68 PUURAKENTAMISEN URANUURTAJA

12

Lakea Oy on vuosien päämäärätietoisella työllä vienyt puurakentamista eteenpäin.

14 Teema - Arkkitehti 16 Teema - Hernesaari 24 Uusimaa 44 Liikenne 46 Energiatehokkuus 49 Taloyhtiöiden saneeraukset 72 Teema - Innovaatiot 80 Teema - Työhyvinvointi 84 Varsinais-Suomi 88 Katto 89 Ekologisuus 90 Kiinteistöt 92 Vesi 94 Hyvä sisäilma 96 Asuminen 98 Teema - Saaristo 100 Teema - Helppo arki 108 Satakunta

Kannen kuva Projekti: PRIVATE HOUSE VIII, Turku Suunnittelu: Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners Oy Valokuva: Arto Albert Arvilahti

Solid House Marketing Oy Martinkatu 5, Turku Lautamiehentie 3, Espoo Y-tunnus 2585993-8 info@solidhouse.fi www.solidhouse.fi ISSN 2343-0249 ISSN 2343-0257

32 68


6


UUDISKOHDE

PARITALOJA TUUSULAAN TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

Mallirakennus Oy:ssä rakentamiseen suhtaudutaan suurella intohimolla. Tulokset ovat nähtävissä tyytyväisinä asiakkaina.

M

allirakennus Oy on perustettu 1997, mutta Janne Alakoski aloitti osakkaana vanhempiensa kanssa 2003. Yritys on toiminut sekä saneerauksen että uudisrakentamisen parissa, mutta nyt pääpaino on lähinnä omassa asuntotuotannossa. Kankaanpäästä oleva rakennusliike on tunnettu ja arvostettu tekijä etenkin Tuusulan Hyrylässä, jonne se on rakentanut paritaloja vuodesta 2003 alkaen. – Tuusula on paikkana vetovoimainen ja sen ympäristössä on paljon ihmisiä ja asunnontarvetta, Alakoski kertoo.

Paritaloille on kysyntää Paritaloihin Mallirakennus Oy on päätynyt huomattuaan, että ihmiset haluavat asua pientaloissa ja että niiden tekeminen on rakennusteknisesti kompaktimpaa kuin esimerkiksi rivitalon. – Olemme kehittäneet ratkaisun, jossa lämpimät varastot rakennetaan talojen väliin mikäli tontti ja neliöt sen vain sallivat. Silloin asunnot saadaan erotettua täysin toisistaan, mitä asiakkaat arvostavat, Alakoski kertoo. Hiljattain Mallirakennus Oy alkoi rakentaa uutta 1400m² kohdetta aivan lähelle Hyrylän keskustaa. Jouluun mennessä valmistumassa on yhteensä kuusi paritaloa, joista löytyy 81-106m² kokoisia asuntoja. – Kohteesta on tulossa mahtava ja odotan sen valmistumista innolla. Meillä on myös kaksi muuta 1200m² laajuista tonttia odottamassa, joten rakennamme tulevan vuoden aikana samalle alueelle yhteensä 36 asuntoa, Alakoski kertoo.

Yhden tontin rakentaminen kestää Alakosken mukaan suunnilleen puoli vuotta ja myös myynti etenee sykleittäin. – Välillä tulee muutaman kuukauden mittaisia hiljaisempia jaksoja, mutta puoleen vuoteen mahtuu silti aina myös yksi myyntikausi. Asunnontarve ei katoa minnekään, vaan patoutuu ja sitten taas purkautuu, hän toteaa.

Yksinkertaista ja toimivaa Alakoski suunnittelee kaikki Mallirakennus Oy:n omat kohteet itse. – Selkeys ja yksikerroksisuus tulevat suunnittelussa ykkösenä, sillä ne purevat aina. Yksinkertaisempi on usein kauniimpaa ja muodoille täytyy olla jokin syy. Vaaleita pintoja ja harmaan eri sävyjä yhdistelemällä saadaan rauhallisia ja helppoja kokonaisuuksia, joita ostajat arvostavat. Neliömäärät päätetään kysynnän mukaan, mikä tarkoittaa käytännössä 80-120m², Alakoski kertoo. – Myös neliöiden tehokkuus ja toimivuus on tärkeää, eivätkä asunnot siksikään saa olla sokkeloisia. Suunnitellessa mietin usein jo valmiiksi, miten esimerkiksi huonekaluja voisi sijoittaa valmiiseen tilaan, hän jatkaa. Varsinaisen talon lisäksi myös oma piha ja autopaikka ovat pientalon ostajille tärkeitä kriteerejä asuntoa valittaessa. Alakoski kannustaa etenkin perheellisiä kodinostajia investoimaan mieluummin uuteen kuin vanhaan taloon – Uusi talo on toimiva, turvallinen ja huoltovapaa vuosiksi eteenpäin. Rakentaminen ja sen säädökset ovat

muuttuneet todella paljon viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, eikä 2000-luvun alussa tehtyjä taloja voi edes verrata uusiin. Pelkästään energiamääräykset ovat muuttuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana kolme kertaa, yrittäjä sanoo.

Positiivisin mielin Energia-asia pohdituttaa myös kokenutta yrittäjää. – Ennen tehtiin paljon sähkölämmitteisiä taloja ja ne toimivat aina. Sitten Suomen valtio laati energiatodistuksen, joka käytännössä estää sähkölämmitteisten talojen rakentamisen. Se harmittaa, sillä sähkö olisi asiakkaalle helpoin, halvin ja toimintavarmin ratkaisu, Alakoski pohtii. Ajoittaisista haasteista huolimatta Mallirakennus Oy:ssä on aina suhtauduttu tulevaisuuteen positiivisin mielin. – Meitä on alusta asti ohjannut ammattiylpeys ja seisomme vahvasti tekemisemme takana. Olemme saaneet paljon huippupalautetta, ja moni saattaa jopa soittaa kysyäkseen, minne rakennamme seuraavaksi. Kehitämme toimintaamme koko ajan eteenpäin ja pyrimme reagoimaan asiakkailta saatuun palautteeseen, sillä heille tätä tehdään, ei itsellemme, Alakoski sanoo. Rakentaminen on ollut lähellä yrittäjän sydäntä pienestä saakka ja sama into näkyy myös Mallirakennus Oy:n työntekijöissä. – Meillä on paljon satakuntalaisia tekijöitä, joiden kanssa olemme toimineet alusta saakka. Porukka on hitsautunut yhteen ja luotan heihin yhtä paljon kuin asiakkaat luottavat meihin, Alakoski tiivistää.

7


Lemminkäisen

asuntotuotanto kehittää Kirkkotien aluetta

TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

Vanhalle teollisuusalueelle rakentuu moderneja citykoteja, joiden suunnittelussa on otettu huomioon nykyihmisten muuttuneet tarpeet.

L

emminkäinen Talo Oy on tehnyt asuntorakentamista jo toistasataa vuotta, joten perinteet ovat pitkät. Yrityksen uusin hanke on Kirkkotien alueen kehittäminen Turun Nummessa, arvostetulla vanhalla asuinalueella lähellä kaupunkia. – Kaava on valmistunut, vanhat rakennukset purettu pois ja ensimmäiset uudet talot nousemassa kovaa vauhtia. Kaikkiaan alueelle tulee yksitoista kerrostaloa, joista seitsemän on Lemminkäisen rakentamia, kertoo aluejohtaja Jukka Lämsä. Ensimmäiset Kirkkotien alueen talot valmistuvat kesällä 2017. – Tämän tyyppistä rakentamista on Nummessa jo odotettukin, joten asuntojen ennakkokysyntä on ollut kova, toteaa asuntomyynnin myyntineuvottelija Arto Ruohola.

Alueen historia näkyy yhtiöiden nimissä Uusien asuntojen sijainti on suorastaan ensiluokkainen, sillä aivan lähietäisyydeltä löytyvät muun muassa Turun yliopisto, yliopistollinen keskussairaala ja monet itäisen keskustan työpaikat. – Ympäristö on perinteistä Turkua aivan Kupittaan kyljessä, joka on yksi kaupungin kehittyvistä painopistealueista, Lämsä kertoo. Rakentamisen on tarkoitus palvella ihmisiä, joiden elämä kietoutuu itäisen keskustan ympärille joko työn tai opiskelun merkeissä. Toisaalta Nummesta löytyy paljon vanhaa omakotitaloasutusta ja ikääntyviä ihmisiä, jotka ovat myös olleet kiinnostuneita uusista kerrostaloasunnoista. Oman leimansa Kirkkotielle tuo myös sen pitkä historia turkulaisena teollisuusalueena. – Alueella on ollut teollisuutta 1900-luvun alusta alkaen, jolloin Kustaa E. Merilä perusti sinne Suomen ensimmäisen polkupyörätehtaan, Ruohola kertoo. – Myös uuden asuinalueen nimistöön on haettu inspiraatiota historiasta. Yhtiöiden nimissä tuodaan esille Merilän perustaman tehtaan valmistamia polkupyörämerkkejä, kuten Aino ja Oiva, myyntipäällikkö Ville Vehviläinen lisää.

Nykyaikaisia asuntoja Ensimmäisessä vaiheessa valmistuvat asunnot tulevat olemaan kooltaan 26-50,5m², jatkossa rakentaminen määräytyy kysynnän mukaan. Materiaalivaihtoehdoissa löytyy valinnan varaa ja nykyihmisten muuttuneet toiveet on otettu muutoinkin huomioon. – Uudiskohteiden ostajat hakevat toimivaa ja tehokasta asuntoa. Keittiön, pesuhuoneen ja wc-tilojen odotetaan olevan suurempia ja käyttömukavampia kuin aiemmin, Ruohola kertoo. – Vallitseva trendi on, ettei etenkään pieniin asuntoihin haluta enää omaa saunaa neliöitä viemään. Huoneistosaunat onkin kohteissamme korvattu yhteissaunoilla, hän lisää. 8


UUDISKOHDE

Tärkeintä on vastata kysyntään Ensimmäisessä vaiheessa valmistuvat asunnot ovat tarkoituksellisesti kooltaan pieniä citykoteja, sillä niiden kauppa käy tällä hetkellä parhaiten. – Etenkään nuori sukupolvi

ei enää halua isoa omakotitaloa ja uskon, että tulevaisuudessa myös vapaarahoitteinen vuokra-asuminen tulee nousemaan, Vehviläinen pohtii. Lemminkäisen asuntotuotannossa tärkeintä onkin rakentaa kysyntää vastaavia laadukkaita kohteita, jotka sopivat sijaintiinsa. – Asuntorakentaminen on ennen kaikkea palvelubisnestä. Meidän täytyy olla jatkuvasti silmät ja korvat tarkkana, aistia missä mennään ja vastata mahdollisiin muutoksiin, Lämsä toteaa. – Saamme palautetta päivittäin muun muassa asuntonäytöillä, ja asiakastyytyväisyys rohkaisee meitä jatkamaan eteenpäin, Ruohola tiivistää.

Julkisivut tiilestä

Yhtiöiden nimissä tuodaan esille Merilän perustaman tehtaan valmistamia polkupyörämerkkejä, kuten Aino ja Oiva Ylioppilaskylä

Raunistula

Linjaautoasema Konserttitalo

Kuuvuori

Yliopisto

TURUN OIVA Terveysasema

TYKS

m

TYKS

u kat

u kat een

gin

Åbo Akademi

lsin

Tuomiokirkko

He

tu ka

ten ais ink

KAUPPATORI

Caribia

Yliopistonmäki

An

Kirkkotien kohteiden arkkitehtonisesta suunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Haroma&Partners Oy, joka on ollut mukana myös alueen kaavoitusprosessissa. Julkisivumateriaaliksi on valittu puhtaaksi muurattu tiili. Autopaikat sijoitetaan maan alle. Sisäpiha avautuu valoisana ja vaaleana, kun taas Helsingintien puoleisesta julkisivusta tulee meluntorjunnasta johtuen muurimainen. Erilaiset pintamateriaalit ja massoittelu muodostavat kiinnostava suurkuvion.

u kat

gin

sin

Hel Aurajoki

Alueen kulkuyhteydet ovat hyvät, mutta toisaalta liikenteen tuottama melu on myös jouduttu ottamaan huomioon kohteen suunnittelussa. Asunnot ja lasitetut parvekkeet avautuvat sisäpihalle päin ja talot itsessään muodostavat meluvallin, joten sisällä rakennuksessa tai pihan oleskelutilassa liikenteen äänet eivät häiritse.

Old Mill

Kupittaan asema

KOTEJA HUIPPUSIJAINNILLA - VARAA OMASI. nP

ine

Itä

Datacity u kat ä k it KUPITTAA

RAKENTAMINEN ALKAA SYKSYLLÄ 2016

Ennakkomarkkinointi alkaa. Asunto Oy Turun Oiva rakennetaan uudelle Kirkkotien alueelle Itäiseen keskustaan aivan Turun Yliopiston välittömään läheisyyteen. Turun Oivaan tulee 25,5 - 50,5 neliöisiä asuntoja, jotka sopivat erinomaisesti ensiasunnoiksi, kaupunkikodeiksi tai sijoitukseen. Sijainti on ihanteellinen. Alle kilometrin säteellä on mm. Turun Yliopisto, Yliopistollinen keskussairaala sekä Kupittaan työpaikkakeskittymä ja rautatieasema. Caribia ja lähikauppa löytyvät vierestä ja Kauppatorillekin on vain 1,5 kilometriä.

Au raj o atu ink

Ylioppilaskylä Caribia

ing

Hels

Linjaautoasema

KAUPPATORI

Yliopisto

TURUN OIVA

Yliopistonmäki u TYKS at enk TYKS me Hä Kupittaan asema Datacity

Tuomiokirkko

tu ka

ten ais ink

An

SOITA JA VARAA OMASI!

ki

Turun Oiva rakennetaan yhtiön omalle tontille, joten asumis- kustannuksiin ei tule yllätyksenä ylimääräistä tonttivuokraa tai vuokratontin lunastusosuutta. Lisätietoja Oivan asunnoista kotisivuillamme.

Asunto Oy Turun Oiva

OMA TONTTI

KIRKKOTIE 12, 20540 TURKU

Esimerkkihuoneistot ja hinnat As Krs Tyyppi A11 2 1h+kt B45 2 1k+kt B47 2 1h+kt A6 1 2H+KT A15 3 1h+kt+alk A7 2 2h+kt B42 1 2h+kt

m2 27,5 28 29 38,5 38,5 42,5 50,5

mh. 50 800 47 600 51 700 58 000 56 000 59 600 66 400

vh. 127 000 119 000 129 000 145 000 140 000 149 000 166 000

TUTUSTU ASUNTOIHIMME: lemminkainen.fi/asunnot Lemminkäinen Talo Oy Rauhankatu 11 A, 20100 Turku asuntomyynti.turku@lemminkainen.com

Asuntomyynti puh. 020 715 8888 Arto Ruohola 040 774 8825

Puheluhinnat 020-alkuisiin numeroihin ovat; lankapuhelimesta 8,28 snt/puh + 7,00 snt/min, matkapuhelimesta 8,28 snt/puh + 17,00 snt/min.

9


Loft-tehdas saa pian ensimmäiset asukkaansa TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

Jatke Oy:n merkittävin hanke on edennyt jo yli puolenvälin, ja kiinnostus Loft-tehtaan asuntoja kohtaan on ollut kova.

J

atke Oy:n näkymät ovat varsin positiiviset, ja eri vaiheissa olevia hankkeita on käynnissä paljon. – Laaja yhteistyöverkosto ja asiakaspiiri ovat taanneet sen, että pystymme palvelemaan niin asuntomarkkinoilla toimivia sijoittajia, yksityisasiakkaita kuin julkisia hankkeitakin. Myös hankekehityskohteet ovat olleet meille iso asia. Emme ole olleet pelkästään kilpailutyön varassa, vaan päässeet myös itse vaikuttamaan rakentamisaikoihin, kustannuksiin sekä tuotteen laatuun ja rakenneratkaisuihin, pohtii Varsinais-Suomen aluejohtaja Jukka Aaltonen. Ideat uusiin projekteihin tulevat Aaltosen mukaan hyvistä kontakteista eri sidosryhmiin. – Kuuntelemme herkällä korvalla asiakkaiden tarpeita ja pohdimme, onko niissä ideaa kokonaiseksi hankkeeksi saakka, hän kertoo. Tällä hetkellä yrityksellä on käynnissä muun muassa yli kymmenen eri taloyhtiöille toteutettavaa julkisivuhanketta sekä useita kiinteistökehitys- ja kaavoitusprojekteja Turussa.

10

Loft-tehdas etenee Jatke Oy:n suurin työmaa Varsinais-Suomen alueella on kuitenkin paljon kiinnostusta herättänyt Loft-tehdas, jonka ensimmäinen puolisko valmistui heinäkuun lopussa. Toinen vaihe, eli kaksi muuta yhtiötä ovat nekin valmiit ensi vuoden maaliskuussa. Aaltosen mukaan matka historiallisen kohteen parissa on ollut mielenkiintoinen. – Teemme uutta kerrostalorakentamista perinteisellä tekniikalla vanhan vaipan sisälle, mikä sinänsä ei ole mitenkään erikoista. Aikataulujen kanssa on oltu kuitenkin tiukoilla urakan ensimmäisessä vaiheessa, johtuen aivan projektin alussa vastaan tulleista paalutukseen liittyvistä yllätyksistä. Nyt kaikki on kuitenkin kunnossa tuplapaalutuksen ansiosta, aluejohtaja kertoo. Aurajoen rannalla sijaitseva Loft-tehdas on monille merkityksellinen historiansa vuoksi. – Kohde herättää tunteita, sillä monen perheen ja suvun työpaikat ovat olleet siellä.


LOFT-TEHDAS

Olemme pyrkineet kaikin tavoin säilyttämään rakennuksen historian, ja yhtiön alueelle tullaankin sijoittamaan myös muistoja kiinteistön vanhasta elämästä, Aaltonen kertoo. Trendikkyydestäkään ei silti ole tingitty, vaan suunnittelijat ovat tehneet hienoa työtä ja luoneet toimivan kontrastin yhdistämällä vanhaa tiili- ja betonipintaa uusiin ja mielenkiintoisiin materiaaleihin.

Erilaisuus ja yksilölliset asunnot kiinnostavat Valmiista Loft-tehtaasta ei löydy kahta täysin samanlaista asuntoa, vaan kaikki ovat kokonaisuuksina yksilöllisiä. – Hanke on elänyt melko paljon vielä rakennusvaiheen aikanakin. Tulevilta asukkailta on tullut omia ajatuksia, joita olemme toteuttaneet. Esimerkiksi seinän paikkoja on saatettu muuttaa tai keittiöihin satsattu lisää, aluejohtaja kertoo. Poikkeuksellinen kohde on herättänyt paljon kiinnostusta ja yhteydenottoja asuntojen tiimoilta tulee Aaltosen mukaan päivittäin. Myynti on sujunut niin hyvin, että vapaat asunnot alkavat olla pian kortilla. – Ihmiset ovat ehkä ajatelleet, ettei mitään kiirettä ole, sillä kohteeseen tulee yhteensä 165 asuntoa. Nyt tilanne alkaa kuitenkin olla se, ettei tiettyjä asuntotyyppejä tai näkymiä ole enää vapaana, Aaltonen kertoo. Loft-tehtaasta ovat aluejohtajan mukaan olleet kiinnostuneita etenkin nuoret ja keski-ikäiset pariskunnat, lapsiperheitä on ollut liikkeellä vähemmän. – Lisäksi pääkaupunkiseudulta on tullut aika paljon sijoittajaostajia, jotka ovat huomanneet kohteen erityisyyden. Heidän näkövinkkelistään myös hintataso on täällä edullinen, Aaltonen toteaa.

Tulevaisuudennäkymiä Loft-tehdas on kartuttanut tekijöidensä kokemusta kiinteistön käyttötarkoituksen muutosta. – Niin suunnittelijat kuin rakentajat ovat saaneet tästä oivaa oppia, jota voidaan hyödyntää jatkossakin, Aaltonen uskoo. Noin kaksi vuotta sitten Jatke Oy suuntasi selkeästi uudispuolelle, mutta Aaltonen vakuuttaa, että toiminta tulee jatkumaan vahvana kaikilla muillakin rakentamisen osa-aluille. – Lähdimme liikkeelle saneerauksesta ja se on yhä edelleen yksi tärkeä tukijalkamme. Olemme valmiita sekä kilpailu-urakointiin että hankekehittämiseen. Tulemme olemaan merkittävä toimija alueella myös jatkossa ja kehitymme samaan tahtiin kuin nytkin, aluejohtaja linjaa.

11


Yksilöllistä asumista AINUTLAATUISESSA YMPÄRISTÖSSÄ Vanhoihin kylpylätiloihin rakennetut asunnot ovat uniikki yhdistelmä vanhan ajan henkeä ja nykyaikaista asumismukavuutta. Linnapihan viehätystä lisää rauhaisa sisäpiha, jonne kaupungin melut eivät kantaudu.

E

lokuussa 2014 aloitetut Porin Linnapihan rakennustyöt ovat vihdoin valmistumassa. Pitkän, mutta antoisan urakan tuloksena markkinointiin tulee 10 uniikkia yhden- ja kolmen tason asuntoa. Vaikka huoneistot ovat ajan henkeä kunnioittavia, on ne varusteltu paikan arvokasta luonnetta vastaavaksi. – Julkisivu on pyritty pitämään mahdollisimman alkuperäisenä. Sisätilat on tehty tämän lähtökohdan mukaan, rakennuttaja Calax Oy:n edustaja Markku Heljakka kertoo.

UNELMIEN UUSI KOTI Hallituskatu 1, Pori • info@calax.fi • www.linnapiha.fi

Toimiva yhdistelmä vanhaa ja uutta Porin keskustassa Hallituskatu 1:ssä kaikkien palveluiden läheisyydessä sijaitseva Linnapiha on sijainniltaan loistava. Vaikka Linnapiha sijaitsee keskeisellä paikalla, sen ainutlaatuiselle sisäpihalle eivät kantaudu kaupungin melut eivätkä liioin pölytkään. Sisäpihan muodot ovat säilyneet sellaisenaan 1800-luvulta. Rakennustöiden yhteydessä piha on ainoastaan pinnoitettu ja portit nykyaikaistettu. Linnapihan julkisivu on paksua kiviseinää. Kymmenestä asunnosta yksi on sijoitettu kolmeen tasoon, loput ovat yhden tason huoneistoja. Kolmen tason asunnossa helpotusta asumiseen tuo hissi, jolla pääsee näppärästi asunnon eri kerroksiin. Lähes kaikissa huoneistoissa on parvekkeet hienoine lasi/puu-kaiteineen. Kolmannessa kerroksessa sijaitsee lisäksi yhteinen parveketila sekä yhteisessä käytössä oleva kuntosali ja kerhotilat. Rakennuksen pitkästä historiasta kielivät tiilipinnat ja ikkunoiden korkeus. – Jos tiilipintaa on voitu jättää, ne on jätetty. Rakentamisen edellytyksenä on ollut laatu, Heljakka toteaa. Varustelutasoltaan asunnot ovat huippuluokkaa: – Keittiöissä ja vesitiloissa ei ole tingitty mistään. Ovet ovat massiivipuuta ja parketit ovat viimeisen päälle hyvin tehty. Tekniikka on tehty asukasystävälliseksi, kuten lattialämmitykset, huoneistokohtaiset ilmastoinnit ja lämmöntalteenotot, Heljakka luettelee.

Haasteiden kautta voittoon Vanhan kylpylän muuttaminen asunnoiksi ei ole ollut aivan yksikertainen projekti. Kun Calax Oy hankki kohteen vuonna 2005, ei Heljakka osannut aavistaa työmäärän paljoutta ja muita eteen tulevia haasteita. – Budjetissa ei olla pysytty eikä aikataulukaan ole pitänyt, Heljakka myöntää. Haastava kohde on vaatinut käsityötaitoisia ammattimiehiä, joiden löytäminen ei ole ollut aina helppoa. Lisäksi perustuksissa on jouduttu tekemään ylimääräistä työtä, mikä venytti aikataulua entisestään. Heljakka antaa tunnustusta kahdelle pääsuunnittelijalle, edesmenneelle Pertti Hokkaselle ja Hokkasen työtä jatkaneelle Erkki Krannilalle: – Heidän näkemyksiinsä oli helppo tukeutua. Erkki Krannila on ollut jokaisessa yksityiskohdassa äärimmäisen tarkka. Hän on toiminut myös projektissa päävalvojana, Heljakka kiittelee. Calax Oy ei ole aktiivisesti ennakkomarkkinoinut kohdetta, sillä projekti on haluttu rauhassa viedä loppuun. – Uskon ja toivon, että Linnapihan kohde löytää hyvät asukkaat, Heljakka sanoo. 12

TIINA VIKBERG TEKSTI JOHANNA DAHLGREN


RAHOITUS JUHA EUROPAEUS TEKSTI HENNA KERÄNEN

Kiinteistösijoittaminen on nyt helpompaa kuin koskaan Koivutie Oy on tuonut kiinteistösijoitusalalle maailmalla tunnetun rahoitusinstrumentin, joka helpottaa rahan liikkumista yksityissijoittajan ja kiinteistökehittäjän välillä. Viimeisen finanssikriisin jälkeen pankkien mahdollisuutta rahoittaa etenkin kiinteistökehityskohteita on rajoitettu jatkuvasti uusilla lainsäädännöllisillä menetelmillä. Toisaalta myös ihmiset ovat alkaneet kyllästyä tarjolla oleviin sijoitusmuotoihin, jotka eivät ole kovinkaan läpinäkyviä. Kiinteistösijoitusalan tuore tulokas Koivutie Oy paikkaa edellä mainittuja ongelmia uudenlaisella rahoitusinstrumentilla, jonka avulla etenkin piensijoittajat voivat osallistua suoraan kiinteistökohteisiin lainaamalla pääomaa niiden kehittämistä varten. – Pankki tarjoaa kohteen hankintaan yleensä noin 70 % rahoituksen. Kiinteistön kehitystoimenpiteet vaativat kuitenkin enemmän pääomaa kuin mitä kohteen hankintahinta on. Koivutie Oy tuo kiinteistökehittäjälle tämän pääoman, joka mahdollistaa hankkeen käynnistämisen ja toteuttamisen. Yksityissijoittaja puolestaan pääsee kauttamme mukaan parempituloiseen hankkeeseen näkemättä muuta vaivaa kuin rahan sijoittamisen, kertovat yhtiön perustajat Markus Vekara ja Martti Suomela.

Tärkeintä on luottamus Käytännössä yksityishenkilö pystyy sijoittamaan Koivutie Oy:n lainoihin suoraan verkossa. Tuottoprosentti on aina kohdekohtainen ja perustuu kattavaan riskianalyysiin. Palvelun käytöstä maksaa kiinteistökehittäjä, joten sijoittajan tuotosta Koivutie Oy ei ota erillistä komissiota. Uuden toimijan on tärkeää vakuuttaa palvelun molemmat osapuolet luotettavuudestaan. – Tapaamme kiinteistökehittäjiä henkilökohtaisesti, tutustumme heidän hankkeisiinsa ja käymme samalla läpi omaa toimintakonseptiamme. Sijoittajille puolestaan täytyy pystyä kertomaan verkossa avoimesti mutta tiivistetysti minkä tyyppinen kehittäjä on kyseessä. Yksityissijoittajan kannalta kyse onkin lähinnä siitä, että osaamme valita heille tarpeeksi luotettavat kehittäjät ja hankkeet, Vekara kertoo. – Käytämme asiakasvaratilijärjestelyä, joten teknisesti emme missään vaiheessa koske rahaan joka meidän läpi liikkuu, vaan olemme sille vain markkinapaikka, Suomela lisää.

Teemme kehitystyötä monella rintamalla ja tiedämme, että tarjoamallemme palvelulle on kysyntää.

Palvelulle on kysyntää Koivutie Oy rakentaa bisnestään askel kerrallaan, mutta jo nyt toiminta on lähtenyt liikkeelle hyvin. Ensimmäinen julkaistu kohde myytiin 11 vuorokaudessa. – Minimisijoitus oli 5000€ ja lainan kesto 6kk, miltä ajalta sijoittajalle maksetaan 5 % korkoa, Vekara kertoo. Sitä mukaa kun yrityksen tunnettuus kasvaa, myös sijoittajat ja kehityskohteet lisääntyvät. – Toimintaa on ehdottomasti tarkoitus laajentaa – myös ammattimaisempiin ja suurempiin rahoituskohteisiin, ehkä myös kansainvälisesti. Teemme kehitystyötä monella rintamalla ja tiedämme, että tarjoamallemme palvelulle on kysyntää. Pankkien rahoituksen trendi on menossa jatkuvasti haastavampaan suuntaan, joka luo rahoitukseen tyhjiön. Tämä on työkalu, jolla sitä voidaan paikata. Vekara ja Suomela toteavat. 13


ARKKITEHTI

Jokainen suunnitteluprojekti on ainutlaatuinen TEKSTI MIA HEISKANEN KUVAT ARKKITEHTITOIMISTO HAROMA & PARTNERS OY

Arkkitehtitoimisto Haroma & Partnersissa suunnittelu lähtee siitä, että jokainen tontti, rakennuttaja ja kohde ovat ainutlaatuisia, omine lähtökohtineen ja tavoitteineen.

neliöiden pientalohankkeista aina kymmenientuhansien neliöiden suuriin kokonaisuuksiin.

– Pyrimme jokaisessa suunnittelutehtävässämme perehtymään tarkoin juuri sen kyseisen projektin lähtökohtiin. Jokainen tontti ja sen kaava, topografia, ilmansuunnat, näkymäakselit jne. muodostavat rakentamisen kannalta uniikin kombinaation seikkoja, jotka kaikki pitää suunnittelussa huomioida. Tämän lisäksi asiakkaalla on tietysti myös omat lähtökohtansa hankkeelle. Tontin ominaisuudet ja asiakkaan tahtotila tulee vielä yhdistää toimivuudeltaan ja estetiikaltaan taitavaan suunnitteluun ennen kuin lähtökohdat onnistuneelle rakennushankkeelle ovat olemassa, toimitusjohtaja Renni Haroma toteaa.

Haroma & Partners on hyväksi koettu, luotettava toimija alalla.

Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners Oy on perustettu vuonna 2004. Vuosien yhteistyöhön tottuneessa työryhmässä yhdistyy vankka kokemus, nuori ennakkoluulottomuus ja nykyaikaisten työmenetelmien hallinta. Haroma & Partners tekee arkkitehtisuunnittelua pienistä suuriin kohteisiin; uudisrakennuksista rakennusten saneerauksiin ja maankäytön suunniteluun. Rakennusten käyttötarkoitukset vaihtelevat julkisista-, toimisto- ja liikerakennuksista erityyppisiin asuinrakennuksiin. Mittakaavallisesti suunnitteluhankkeet ulottuvat sisustussuunnittelusta tai muutamien satojen

14

Jokainen kohde on ainutlaatuinen

– Kuten todettua, jokainen projekti on aina omanlaisensa. Rakennuksen toiminnallisuudesta ei tule koskaan kuitenkaan tinkiä. Esteettinen puoli sitä vastoin ei ole aivan yhtä kiveenhakattu arkkitehtuurin osa-alue. Oma arkkitehtoninen näkemyksemme on hyvinkin moderni ja selkeälinjainen ja teemme mielellämme niin puhdasta, linjakasta ja tiukkaa arkkitehtuuria kuin tehtävänanto sallii. Emme kuitenkaan välttämättä pyri väkivalloin pakottamaan omaa arkkitehtonista näkemystämme asiakkaan suuntaan. Uskomme, että taitavaan arkkitehtisuunnitteluun kuuluu ominaisuus osata adaptoitua tyylillisestikin eri lähtökohtiin, ja kyky osata toteuttaa erihenkisiä kohteita onnistuneesti. – Noin yleisesti ottaen voikin todeta että arkkitehtisuunnittelun kenties tärkein lähtökohta on ymmärtää mikä kussakin tilanteessa on olennaista. Suurin virhe vastaavasti on tehdä epäolennaisuuksista olennaisia. Pitää ymmärtää koska on arkkitehtuurin suhteen ns. paikka laukoa, ja koska taas projektia kenties ohjaa toisenlaiset tavoitteet. Fokuksen tulee olla veit-

senterävästi kohdallaan, Haroma toteaa.

Uuden ja vanhan yhdistäjä Uudisrakentamisen rinnalla toimiston vahvuuksiin kuuluu vanhojen rakennusten innovatiivisen uusiokäytön suunnittelu esimerkiksi loft-asunnoiksi ja toimistotiloiksi. Tällä hetkellä toimistolla on meneillään Turussa esimerkiksi Loft-tehtaan ja Jugendlinnan kohteet. Haroma kertoo, että Loft-tehdas on Aurajoen rannassa merkittävässä paikassa sijaitseva jykevä rakennus, joka on entinen Wärtsilän turbiinitehdas. – Sinne valmistuu yli 160 asuntoa, muutamia toimistotiloja ja pari liiketilaa. Kohde on todella poikkeuksellinen; tunnelmaltaan sekä tyyliltään ainutlaatuinen kokonaisuus. Rakennus uudistetaan vanhaa teollista henkeä ja suojeltuja julkisivuja kunnioittaen. Vanhaan rakennusrunkoon luodaan tilallisesti, mittakaavallisesti ja esteettisesti vaikuttavia ja persoonallisia loft-asuntoja. Asuntojen pohjaratkaisut pyrkivät aidon loft-hengen perusajatusten mukaisesti olemaan mahdollisimman vapaita ja jakamattomia; tarjoten asukkaan mielikuvitukselle väljyyttä muodostaa tila ja sen kalustus omanlaisekseen. Olla oman elämänsä Andy Warhol tai Jackson Pollock. Asuntojen avaruuden tunnetta lisää vapaan pohjaratkaisun lisäksi asuntoon vanhojen suurten tiilisten julkisivuaukotusten kautta tulviva valo. Jotta vanhaan tehdasrakennukseen konvertoidut


asunnot olisivat puhdasverisen loft-henkisiä, on ollut tärkeätä säilyttää vanhan tehtaan ronskia tunnelmaa myös osana asuntoja. Vanhat tiiliset ja raakavaletut betoniseinät kombinoituvat hienosti esimerkiksi minimalististen keittiöiden tai modernien pintojen kanssa, aikaansaaden voimakkaan ja täysin uniikin kontrastin vanhojen krouvien elementtien sekä modernien pelkistettyjen elementtien välille. Vanhan tehtaan historia on voimakkaasti läsnä joka asunnossa. Jugendlinna on puolestaan Turun ykköspaikalla sijaitseva vanha jugend-rakennus, johon Haroma & Partners on tehnyt arkkitehtisuunnittelun. – Rakennukseen valmistuu hulppeita, 200-neliöisiä asuntoja, avautuen suoraan Aurajoelle, joitakin pienempiä asuntoja sekä kaksikerroksisia ullakkoasuntoja. Rakennus on erittäin tarkoin suojeltu, joten rakennuksen pääjulkisivuihin ja kattolappeisiin ei ole saanut tehdä minkäänlaisia muutoksia. Tämäkin on lajissaan hyvin vaativa kohde, jossa yksityiskohdat on suunniteltu pieteetillä. Asuntojen tilasuunnittelussa on kunnioitettu vanhan rakennuksen olevaa huonejakoa, kuitenkin tuoden asuntoihin myös nykyaikaisen tilanmuodostuksen avarampia, toisiinsa soljuvien tilojen, periaatteita. Myös tyylillisesti rakennuksen huoneistoissa kombinoituu vanha ja uusi; asunnot ovat hengeltään moderneja, kuitenkin huomioiden rakennuksen arvokas oleva olemus ja detaljiikka.

Panostus hyvään suunnitteluun kannattaa Haroma muistuttaa, että arkkitehtisuunnitteluun kannattaa monessakin mielessä panostaa. – Oli kohde melkeinpä minkälainen tahansa, arkkitehtisuunnitteluun kannattaa laittaa paukkuja. Taitavan suunnittelun myötä kohteesta tulee parhaimmillaan joka suhteessa onnistunut niin sen toimivuuden kuin ulkonäönkin näkövinkkelistä, sekä myös asiakkaalle investointina. Taitavassa arkkitehtisuunnittelussa optimoidaan myös rakennuksen dimensioita ja tilojen pinta-aloja, jolloin ns. turhia neliöitä tai rakenteellisesti vaikeita ratkaisuja ei tarvitse välttämättä ollenkaan rakentaa. Tästä näkövinkkelistä tarkasteltuna taitava suunnittelu on myös taloudellisesti ajateltuna viisasta. Jokaisen ns.” turhan neliön” rakentaminen, joka ei tuo esim. rakennuksen toimivuuden tai tilantunnun kautta mitään lisää, on tietysti rakentamisen nykyhinnoin melko kallista leikkiä.

15


HERNESA Helsingin uusi käyntikortti TEKSTI MIA HEISKANEN

Hernesaaren rantaviiva on uusi kaupunkilaisten olohuone, joka avaa matkailijoille mahdollisuuden päästä likelle suomalaista saunakulttuuria huikeassa avomerimaisemassa.

16


AARI I

stumme Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti Jari Huhtaniemen kanssa Hernesaaren Löyly-ravintolassa, josta on lyhyessä ajassa kehkeytynyt todellinen kaupunkilaisten olohuone upeine merinäköaloineen. Paikka on keskellä päivääkin tupaten täynnä ja Huhtaniemi selkeästi tyytyväinen näkemäänsä. – Löylyn toteutuksen taso on ylittänyt rohkeimmatkin odotukseni. Löyly on suunniteltu ja toteutettu pieteetillä, joten uskon sen nousevan yhdeksi Helsingin merkittävimmistä matkailukohteista.

Tyylikkäämpi käyntikortti Huhtaniemi kertoo, että niin Löylyn kuin koko Hernesaaren aluesuunnittelunkin lähtökohtana oli alun perin matkailupalveluiden kehittäminen kansainvälisille risteilyvieraille. – Helsinkiin saapuu 300 000 risteilymatkustajaa vuodessa. Hernesaaren alueelle oli tehtävä jotain, sillä ensivaikutelma kaupungista oli kaikkea muuta kuin hyvä. Risteilyvieraathan rantautuivat suoraan ikävän näköiselle teollisuusalueelle. Hernesaareen kaivattiin myös turvallisempia liikennereittejä. – Satama-alueella oli yksi portti, jonka kautta kulkivat niin matkustajat, retkibussit kuin huoltoajoneuvotkin. Ilmassa leijui onnettomuuksien vaara, sillä liikenne oli ajoittain holtitonta. Niinpä kaupunki eriytti matkailuliikenteen Hernesaaren matkailulaiturilta, ja tänä päivänä matkustajat kulkevat laivalta rantaan turvallisesti kevyen liikenteen väylää pitkin. Hernesaarenrannasta tehtiin myös selkeät kevyen liikenteen opastukset Erottajalle saakka.

Hernesaareen uusi asuinalue Kaupungin taholta ei ole perusinfran lisäksi haluttu tehdä muita merkittäviä investointeja, sillä Hernesaaressa käynnistyy tulevien vuosien aikana aluerakentaminen. Sen myötä Hernesaaresta tulee 6000:n asukkaan ja 3000:n työpaikan uusi, merellinen asuinalue. Huhtaniemen mukaan Hernesaareen rakennetaan asuntokorttelialue kiemuraisine kujineen ja aukioineen, jotka suojaavat mereltä puhaltavalta tuulelta. Alueelle tulee toimitilavyöhyke liikunta- ja kulttuuripalveluineen ja rantaan hyvinvointipainotteinen rantapuisto. Länsirannalle puolestaan kolmas risteilyalusten laituripaikka, jonka rakentaminen aloitetaan tänä vuonna.


Rantaviivan päässä sijaitsevan Hernesaaren Ranta -ravintolamaailman tulevaisuus on Huhtaniemen mukaan vielä hieman epäselvä, sillä tuleva maankäyttö edellyttää meritäyttöjä Löylystä etelään. – Siinä vaiheessa on arvioitava, voiko Hernesaaren Rannan toiminnan sijoittaa toisin.

Ideoista konkretiaa Huhtaniemi on aloittanut Hernesaarenrannan elävöittämisprojektin jo vuonna 2009. – Järjestimme aluesuunnittelun tueksi ideariihen, jossa oli mukana monipuolinen kattaus eri hallinnon alojen osaajia ja yrittäjiä. Tästä työstä syntyi valtava määrä ideoita. Laadimme niiden pohjalta maankäyttökaavion, johon sijoitimme ideariihen tuottamat ajatukset. Sauna oli jo tuolloin mukana suunnitelmissa, samoin Löylyn ja Birgitta-ravintolan välissä sijaitseva Padel-kenttä. – On ollut hienoa huomata, että moni alkuperäisistä ideoista on loppujen lopuksi toteutunut hienosti Hernesaaren rantaviivalla.

Suomalaisen saunakulttuurin esittelykohde Alusta asti oli selvää, että Hernesaareen haluttiin julkinen sauna. – Saunaperinne on Suomessa kutistunut vuosikymmenten saatossa koteihin, vaikka vielä 1960-luvulla Helsingissä oli yli 100 julkista saunaa. Samalla olemme ikään kuin hukanneet yhteissaunakulttuurin. Siksi halusimme Hernesaaren suunnitelmissa elvyttää tämän perinteen. Meille oli myös tärkeää, että voisimme esitellä suomalaista saunakulttuuria matkailijoille. Nyt meillä on tähän ainutlaatuinen mahdollisuus, sillä matkailijat voivat Löylyn terassilla seurata, kun ihmiset tulevat höyryävinä saunasta vilvoittelemaan ja mereen uimaan. Se on jotain, mitä ei muualta löydy. Huhtaniemi myöntää, että Löyly-hanke on ollut haasteellinen. – Teimme matkan varrella useita käynnistyksiä eri yrittäjien kanssa, mutta kaikki luopuivat hankkeesta syystä tai toisesta. Onneksi löysimme lopulta rohkeat yrittäjät, joiden kanssa saunahanke saatiin maaliin. Löyly on pieni ihme, joka toteutui Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian ansiosta.

Elävä olohuone Huhtaniemi uskoo, että Hernesaarenranta on jatkossakin elävä, olohuonemainen kaupunginosa ja osa merellistä Helsingin keskusta-aluetta. – Helsingin kaupungin strategiana on vahvistaa Helsingin merellisyyttä. Parhaimmillaan keskustan merellisyys välittyy Hernesaaressa, josta avautuu poikkeuksellisen hieno avomerimaisema. Hernesaarta ei ehkä mielletä vielä keskusta-alueeksi, mutta uskon, että kun alue kehittyy ja palvelut lisääntyvät, alueesta viriää elävä osa Helsingin kantakaupunkia.

18


HERNESAARI

Hernesaari pähkinän­kuoressa Hernesaareen on valmisteilla osayleiskaava, joka muuttaa telakka- ja teollisuusalueen merihenkiseksi kantakaupungin osaksi. Hernesaareen suunnitellaan asumista, työpaikkoja sekä vapaa-aikaan ja matkailuun liittyviä palveluita. Hernesaareen suunnitellaan kahta venesatamaa, joista toinen on purjevenesatama ja toinen vesiurheilukeskus. Venesatamien yhteyteen sijoitetaan yleisölle ja veneilyharrastajille suunnattu vapaa-aikaan ja veneilyyn liittyvä kaupan ja toiminnan keskus. Risteilylaivoille rakennetaan kahden nykyisen laituripaikan lisäksi yksi uusi laituripaikka.

HERNESAARESTA LÖYTYVÄT TÄLLÄ HETKELLÄ: • Hernesaaren Ranta -ravintolamaailma • Löyly • Padel-kentät • Kahvila-Ravintola Birgitta

TIESITKÖ? Löylyn paikalla sijaitsi 1887-1934 Ursinin uimalaitos, jonka rakensi Julius Tallberg. Uimalaitos jouduttiin sulkemaan, kun veden laatu huononi. Löyly on näin ollen palannut uimamahdollisuuksineen syntysijoilleen.

19


HERNESAARI

A HERNESAAREN RANNAN RAKENTAJAT TARU KIVIMÄKI TEKSTI HENNA KERÄNEN

rvotekniikka Oy on pääasiassa linjasaneerauksiin keskittynyt yritys, jonka palvelutarjontaan kuuluu lisäksi myös astetta erikoisempien kohteiden toteutus. Yksi tällainen työmaa on ollut Helsingin uusi vapaaajan keidas Hernesaaren ranta, jota yritys on ollut rakentamassa kahtena kesänä peräkkäin. – Hernesaareen piti rakentaa paljon ja nopeasti. Neljässä viikossa työtunteja tuli yhtä paljon kuin kerrostalotyömaalla, kertoo Arvotekniikka Oy:n toimitusjohtaja Tero Niinivirta. Suunnittelu tapahtui osin myös töiden edetessä, sillä pohjana olleen jätemaan tukirakenteiden tarpeet paljastuivat vasta kaivamisen myötä. Aikatauluissa on silti pysytty ja urakan toisen vaiheen valmistuttua alueelta löytyy peräti 6500 asiakaspaikkaa, ravintolakontteja, puinen esiintymislava ja venelaituri. Arvotekniikan kohteet vaativat usein pilkuntarkkaa ammattitaitoa, kuten Senioritalo Saga Käpylässä – remontin suunnittelussa tuli huomioida lukuisat yksityiskohdat kahvan korkeuksineen, jotta myös liikuntarajoitteiset pystyisivät liikkumaan sujuvasti tiloissa. Niinivirta tiimeineen rakensi senioritaloon myös kylpyläosaston. Suuritöiset linjasaneeraukset edellyttävät myös laaja-alaista kokonaisuuksien ja rakennustekniikoiden hallintaa sekä tiivistä yhteispeliä asukkaiden kanssa. Niin Hernesaaren rannan kuin muidenkin Arvotekniikka Oy:n rakentamien kohteiden onnistumisen avain löytyy toimivasta projektinjohdosta ja osaavista työntekijöistä.

Hernesaareen piti rakentaa paljon ja nopeasti.

20

– Asiakaslähtöisyys ratkaisee paljon, ja etenkin taloyhtiöissä on tärkeää tulla toimeen myös asukkaiden kanssa ja tarjota sitä, mitä he haluavat. Emme ikinä vain rakenna tai remontoi jotakin taloa, vaan rakennamme tai remontoimme jonkun ihmisen kotia, Niinivirta pohtii. Menestyvän yrityksen pyörittäminen puolestaan vaatii hermoja, pitkäjänteisyyttä ja kykyä hahmottaa laajoja kokonaisuuksia. Arvotekniikka Oy:ssä nämä asiat tuntuvat olevan hallussa, sillä yrityksen vuosi näyttää työteliäältä ja rakennettavaa riittää. Laadukkaasta ja kasvusuuntaisesta toiminnasta kertoo myös Kauppalehden yritykselle myöntämä Menestyjä-sertifikaatti.


HERNESAARI

RAKENNAMME ASIAKKAAN JA KIINTEISTÖN EHDOILLA. Tero Niinivirta 050 379 7301 www.arvotekniikka.com info@arvotekniikka.com

21


HERNESAARI

Löyly on huikea ARKKITEHTONINEN TAIDONNÄYTE SANNA LEHTOSAARI TEKSTI MIA HEISKANEN KUVAT KUVIO.COM

Hernesaaren rantaan vast´ikään avattu Löyly tarjoaa upeita elämyksiä. Rakennus on arkkitehtuurinsa puolesta ainutlaatuinen ja hieno esimerkki vastuullisesta rakentamisesta.

L

öylyn laajoilla terasseilla kelpaa nauttia lämpimistä kesäpäivistä ja saunatkin ovat kuumana joka päivä. Lopputulos on huikea niin sijaintinsa kuin arkkitehtuurinsa puolesta, jota kelpaa esitellä myös ulkomaisille matkailijoille. Löyly on myös loistava esimerkki ekologisesta rakentamisesta. Ympäristövastuullisuus on ollut hankkeen keskeinen lähtökohta ja se onkin huomioitu ekosähköstä FSC-sertifioituihin puumateriaaleihin ja vastuullisesti pyydettyä kalaa tarjoavaan ruokalistaan saakka.

Monta mutkaa matkassa Hankkeen toteutus ei ollut aivan yksinkertainen juttu. – Hanke käynnistyi alun perin Helsingin kaupungin toimesta. Hernesaarta tulevaisuuden asuinalueeksi kaavoittava kaupunki halusi, että aluetta voitaisiin elävöittää jo ennen aluerakentamisen valmistumista. Hanketta käynnistettiin useamman yrittäjän kanssa, mutta yritykset karahtivat kiville kerta toisensa jälkeen. Antero Vartian ja Jasper Pääkkösen myötävaikutuksella hanke vihdoin saatiin rakennettua. Anterolla oli jo kokemusta rannan toisessa päässä sijaitsevasta Mattolaiturista, joten hän laittoi sisätilojen suunnittelun täysin uusiksi. Heidän

22

päätöksestään Löylyyn haluttiin rakentaa myös alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen Unisex-sauna, Löylyn arkkitehtisuunnittelusta vastanneen Avanto Arkkitehdit Oy:n Ville Hara kertoo. Arkkitehtisuunnittelusta on vastannut samaisessa suunnittelutoimistossa myös arkkitehti Anu Puustinen.

Simppeli suunnitelma Löylyn arkkitehtoninen idea on simppeli. – Löylyssä on suorakulmainen, musta laatikko, jonka päällä vapaamuotoinen hulmu. Se suojaa rakennusta ankaralta ilmastolta, mutta toimii myös portaina rakennuksen katolla sijaitseville terasseille. Hulmun ja rakennuksen väliin jää suojaisia ulkotiloja, joissa voi saunomisen lomassa vilvoitella ja rentoutua, Hara selvittää. Rakennuksen sijainti on upea, sillä maisema avautuu suoraan avomerelle kävelyetäisyyden päässä keskustasta. – Ranta on jo nyt elävä ja tulevaisuudessa osa laajaa puistovyöhykettä. Siksi rakennus suunniteltiin tarpeeksi kapeaksi, jotta sen pystyy ohittamaan. Se on myös matala tulevan asuinalueen vuoksi, jotta Löyly ei blokkaa näköalaa.

Vähän kompromisseja Rakennustoimisto Jussit Oy vastasi kohteen rakentamisesta. – Vaikka kohde olikin haastava, jouduimme yllättävän vähän tekemään matkan varrella kompromisseja, sillä suunnittelu oli tehty erinomaisesti. Talvella rakentaminen oli tässä paikassa erikoisen haasteellista, sillä sijainti on talvisaikaan todella armoton.

FSC-sertifioitu kohde Lauri Ilola Suomen FSC:ltä kertoo, että Löylylle ollaan myöntämässä FSC-rakennussertifikaattia. – Se tarkoittaa, että olemme todentaneet rakennuksessa käytetyn puun lähtökohdan kannolta saakka. Lähtökohtana sertifioinnissa on vastuullinen metsän hoito ja että käytetty puu on tuotettu kestävästi. Metsiä on FSC-sertifioitu maailmalla 189 miljoonaa hehtaaria ja Suomessa 1.4 miljoonaa hehtaaria eli paljon on vielä tekemättä. Tämän projektin avulla voimme lisätä myös FSC-sertifioinnin tunnettuutta. Se oli Anteron ja Jasperinkin tavoite.


HERNESAARI

MYRSKYTUULET TOIVAT HAASTEITA Löylyn sääsuojauksen rakentamiseen SANNA LEHTOSAARI TEKSTI HENNA KERÄNEN

Haastavat erikoiskohteet ovat Haksa Oy:n mieleen. Yksi sellainen löytyi viime talvena Hernesaaren rannasta.

V

uonna 2010 perustettu Haksa Oy on etenkin Varsinais-Suomen alueella jo varsin iso ja tunnettu toimija. Rakennustelineisiin ja sääsuojauksiin erikoistunut yritys on lähtenyt levittäytymään viime aikoina myös Porin suunnalle. Reilu parikymmentä työntekijää työllistävä Haksa Oy toimii alihankintafirmana, mutta hoitaa jatkuvasti kasvaneen oman kalustonsa voimin myös itse isojakin työmaita. Mitä haasteellisempi kohde on kyseessä, sitä houkuttelevampi se Haksan väelle on. – Mitä erikoisempi työ, sitä todennäköisemmin tartumme tilaisuuteen ja lähdemme innoissamme toteuttamaan sitä. Uudet haasteet ajavat meitä eteenpäin, toteaa Haksa Oy:n taloushallinnosta vastaava Jelena Hakala.

Sääsuoja rakentui lähes tyhjän päälle Yksi mielenkiintoisimmista Haksa Oy:n viimeaikaisista projekteista lienee Helsingin Hernesaaren rantaan rakennetun Löylyn sääsuojauksen hoitaminen. Työ eteni kahdessa vaiheessa varsin ripeästi, sillä syksyllä alkanut projekti oli kokonaisuudessaan valmis jo toukokuussa. – Se oli mielenkiintoinen ja erilainen projekti, jonka onnistumiseen vaikutti rautainen ammattitaitomme. Poikkeuksellisen kohteesta teki

se, että sinne tuli ensin telineet ja sääsuoja, jonka sisälle Löylyä vasta sitten alettiin rakentaa. Teimme sääsuojan siis periaatteessa tyhjän päälle, koska käytettävissä ei ollut valmiita seiniä joihin se olisi voitu ankkuroida kiinni, Hakala kertoo.

Olosuhteet eivät estäneet projektin onnistumista Koska alkutalvi oli leuto, puhalsi Hernesaaren rantaan projektin aikana usein jopa myrskylukemiin noussut tuuli. – Monta kertaa kävi mielessä, että lentääkö koko sääsuojateltta tuulen mukana mereen, Hakala myöntää. Haastavista sääolosuhteista johtuen kohteeseen liittyi paljon ennakoimattomuutta ja työntekijöiltä vaadittiin nopeita ja hyviä ratkaisuja aina tuulten yltyessä. – Myrskyjen aikana veimme työmaalle lisää tuulensuojaverkkoja jotka pitivät pressun ehjänä sekä kestäviä vaijereita, joilla teltta ankkuroitiin kiinni maahan, Hakala kertoo. Olosuhteista huolimatta projekti eteni mallikkaasti alusta loppuun, mistä on kiittäminen Haksa Oy:n vahvaa ammattitaitoa. – Lopulta kaikki meni hyvin, ja kyllä kyseisestä kohteesta on tullut myös ylpeydenaiheemme, Hakala hymyilee.

23


strömsö�ä ?

EIKÖ MENNYT NIINKUIN PALKKAA AMMATTILAINEN! TUTUSTU YRITYKSIIN! yli 700 yrityshaastattelua www.solidhouse.fi


UUSIMAA

Helposti lähestyttävä kattoammattilainen SANNA LEHTOSAARI

Oli kyseessä sitten suuri tai pieni projekti, katto-ongelmissa kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen. Ympäri Suomen toimiva kattoammattilainen huoltaa ja urakoi mielellään pienempiäkin kohteita.

T

anskalaiseen Icopal-konserniin kuuluva Icopal Katto Oy on valtakunnallinen kattourakointiin erikoistunut yritys, jonka toiminta jakaantuu karkeasti kahteen osaan: varsinaiseen urakointiin ja huoltopalveluihin. Yrityksen referenssilistalta löytyy mm. Helsingin musiikkitalo, Eduskuntatalo ja mieleen hyvin jäänyt Kampin pihakansi. – Sen käyttöiäksi oli laskettu 200 vuotta. Teimme siis tarpeeksi jämerät eristeet, nauravat aluepäällikkö Mika Karsikas ja huoltopalveluiden myyntipäällikkö Harri Kuhanen. Tällä hetkellä yritys urakoi mm. Kalasatamassa.

Turvallisuus tulee ensin Icopal Katto haluaa olla turvallisuuden suhteen suunnannäyttäjänä omalla alallaan. Koska ala on vaativa ja kaikki mahdolliset vaaratekijät ovat olemassa, turvallisuuteen on korostetusti keskitytty jo aivan konsernitasolla. Päämääränä on ylläpitää ja parantaa henkilöstön turvallisuutta työmailla. – Me olemme tässä Espoossa harvinainen rakennusliike, sillä meillä on tällä hetkellä nolla tapaturmaa-taajuus! Olemme mukana myös Nolla tapaturmaa vuonna 2020-hankkeessa, Karsikas ja Kuhanen kertovat. Yritys käyttää lisäksi tiedonvälittämiseen viimeisintä teknologiaa olevia välineitä ja mobiiliversioita. Niin talon sisäinen tieto kuin informaatio asiakkaidenkin kanssa kulkee digitaalisesti.

Markkinoiden laajin valikoima katto- ja vedeneristyspalveluita:

Samoin myös viikoittaiset työturvallisuuskatselmukset tehdään digitaalisten järjestelmien kautta.

Jätä katto-ongelmat ammattilaiselle Icopal Katon kokeneet työntekijät hoitavat ammattitaidolla kaikenlaisten kattojen huollot vuodenajasta riippumatta. Yritys saa monesti yhteydenottoja vasta siinä vaiheessa, kun katon kanssa alkaa olla todellisia ongelmia. – Olemme nähneet karmiviakin juttuja! Oireita, kuten katon vuotoa, ei kannatta alkaa odottaa, Karsikas ja Kuhanen ohjeistavat. Jo 15–20-vuoden ikäiselle katolle tulisi tehdä kuntotarkastus. – Kattoa tulisi huoltaa vähintään kaksi kertaa vuodessa: keväällä ja syksyllä. Pelkkä tarkastus sekä kaivojen ja rännien putsaaminen riittävät. Oikein huollettu katto näkyy aina kiinteistön arvossa, Karsikas ja Kuhanen muistuttavat. Kiinteistönomistajien kanssa yritys tekee säännöllisiä huoltosopimuksia. Vaikka yritys tunnetaankin suurista ja vaativista kohteistaan, urakoi se paljon myös pienempiä kohteita, kuten omakotitaloja ja kouluja. – Emme kieltäydy mistään hommasta, teemme mielellämme myös pieniä kohteita! Olipa katon kanssa minkälainen ongelma tahansa, meihin voi ottaa yhteyttä. Jos ei muuta, niin neuvoja ja ohjeita annamme ainakin, Karsikas ja Kuhanen lupaavat.

urakointi huollot ja kunnossapito saneeraukset kattoturva pihakannet terassit Kysy lisää sillat

Icopal Katto Oy Läntinen teollisuuskatu 10 02920 ESPOO Puh. 020 7436 200

www.icopal.fi

25


UUSIMAA

Skanska Konevuokraamo kaikille SANNA LEHTOSAARI TEKSTI MIA HEISKANEN

Moni ei välttämättä tiedä, että Skanska Konevuokraus tarjoaa rakennuskoneita ja kalustoa vuokralle myös pienrakentajille.

S

kanska Konevuokraamo on kokonaisvaltainen rakennuskonevuokraaja, jonka toimialue kattaa koko maan. – Päätoimipisteemme sijaitsee Nurmijärvellä. Sen lisäksi meillä on paikallisia toimipisteitä 12 paikkakunnalla ympäri Suomen, kertoo Etelä-Suomen myyntipäällikkö Kyösti Sandell. Yhtiö palvelee paremmin nyt myös pääkaupunkiseudun asiakaskuntaa, kun Espoon Kauklahteen ja Helsingin Herttoniemeen on avattu palvelupisteet. – Vuokraamme kalustoa pienimmästä sähkötyökalusta isoon torninosturiin ja kaikkea siltä väliltä. Meiltä löytyvät siis kaikki rakentamiseen liittyvät koneet – oli sitten kyse puu-, betoni-, tai teräsrakentamisesta.

Ammattimainen kalusto ja palvelu kaikkeen rakentamiseen Skanska Konevuokraus on profiloitunut ammattirakentamisen konevuokraamona, mutta Sandellin mukaan se tarkoittaa, että yhtiö tuottaa ammattimaista palvelua, eikä sitä, että asiakkaan on oltava rakennusalan ammattilainen. – Meiltä löytyy ammattitaitoa opastaa asiakasta oikeanlaisen kaluston valintaan ja oikeanlaiseen tapaan käyttää sitä. Pienrakentajiin kohdistuu yhä

enenevässä määrin erilaisia rakentamisen määräyksiä, joten haluamme olla vastuullinen ratkaisija rakentamisen haasteissa. Onhan rakentaminen omanlaistaan välineurheilua. Asiakkaan onnistunut työ on meille paras onnistumisen mittari.

Parempia ratkaisuja asiakkaille Ammattirakentajien puolella haetaan yhä tehokkaampia toimintatapoja. – Kuuntelemme tarkalla korvalla asiakaskentästä tulevia impulsseja, joihin pyrimme löytämään parempia ratkaisuja. Asiakas haluaa keskittyä rakentamiseen ja me haluamme tehdä sen omalla osaamisellamme hänelle mahdollisimman helpoksi. Sandellin mukaan alalla on yhä enenevässä määrin nähtävissä, että isotkin alan toimijat haluavat sitoa pääomaa vain ns. strategiseen kalustoon ja vuokrata muun kaluston. – Moni rakennusliike on myös ulkoistanut koko kalustonhankinnan, jolloin myös varastointi- ja huoltokustannukset jäävät taseesta pois. Meille on tärkeää kattavan kalustovalikoimamme lisäksi tarjota myös hyvää palvelua. Henkilöstömme on asennoitunut toimimaan sellaisella palveluotteella, että asiointi kanssamme on paitsi helppoa, myös mukavaa!

Miksi vuokrata Skanska Konevuokraukselta? 1. Alan parhaat merkkituotteet. 2. Hyvin huollettu laitekanta on luotettavaa ja turvallista käyttää. 3. Edulliset hinnat parantavat projektin kilpailukykyä ja kannattavuutta. 4. Laadukkaat palvelut ja tuotteet varmistavat projektin toteutuksen.

Ammattilaisen konevuokraamo skanska.fi/konevuokraus


Perheyrityksessä

ARVOSTETAAN TYÖNTEKIJÖITÄ

H

elsingin Katto ja Kaide Oy on vuonna 1988 perustettu peltikattojen ja metallirakentamisen asiantuntija. Kyseessä on täysin suomalainen perheyritys, joka työllistää sesongista riippuen 6–8 kotimaista alansa ammattilaista. Vaikka tällä hetkellä suuri osa yrityksen projekteista on kattojen korjaus- ja huoltotöitä, toimii se myös uudisrakennuspuolella. Yrityksen tuotantotilat sijaitsevat Tattarisuolla, jossa myös yrityksen taitavat metallityöntekijät valmistavat mm. kaiteita ja ulko-ovia. Yritys on pikkuhiljaa aloittanut tekemään sukupolvenvaihdosta, jonka on tarkoitus lopullisesti tapahtua parin vuoden päästä. Yrityksen perustaja Esa Eskelisen siirtyessä eläkkeelle toimitusjohtajaksi nousee puheenjohtajana tällä hetkellä toimiva Markus Eskelinen. Hän antaa suurta tunnustusta isälleen: – Menestyneeseen yritykseen vaaditaan toimitusjohtaja, jolla on näkemystä ja tinkimättömyyttä. Ja tietenkin hyvät ja luotettavat työntekijät, Markus Eskelinen kertoo. Helsingin Katto ja Kaide Oy:n pääasiallisia asiakkaita ovat yritykset ja kaupungit, mutta joukkoon mahtuu jonkin verran myös yksityisiä. Yrityksen yhteistyökumppaneita ovat mm. Lukko-Tiimi, YIT ja Itä-Helsingin Lasi. Markus Eskelinen kehottaa ottamaan yhteyttä, jos katto- tai metalliosaajalle on tarvetta: – Annamme mielellämme tarjouksen!

Lisätiedot sivulla 117

KATTOTYÖT AMMATTITAIDOLLA Kun Hattulan Rakennus ja Kattotyö reilu kymmenen vuotta sitten aloitti toimintansa, kävi ilmi, että sille oli kentällä todellista tarvetta. Peltikattojen maalaajia ei juurikaan ollut tarjolla. Puskaradio alkoi toimia ja pikkuhiljaa yritys sai urakoidakseen yhä suurempia ja erikoisempia kohteita. Tärkeä virstanpylväs yrityksen historiassa oli vuonna 2007, kun se urakoi asuntomessujen oheiskohteen

Vanhan Kaupungin katot Kruunuasunnot Oy:lle. Vuonna 2009 Suomenlinnan hoitokunta valitsi yrityksen mittavaan projektiin ja silloin ohjelmassa oli useita eri kattoja. – Meillä oli tuolloin kaikkiaan 13 000 neliötä peltikattojen maalausta ja jatkoimme siellä uusilla kohteilla 2011. Nyt olemme maalanneet reilut 30 000 neliötä hoitokunnan kohteita ja myös tänä vuonna

on työt Suomenlinnan saaressa käynnissä, yrittäjä Santtu Heinonen kertoo. Pienenä yrityksenä Hattulan Rakennus ja Kattotyölle hyvät yhteistyökumppanit ovat tärkeä voimavara. Maalitehtaat Eskaro ja Tikkurila ovat olleet hyvin tukena yrityksen alusta lähtien. Maalitehtaat järjestävät säännöllisiä koulutuksia ja myös useita urakoitakin on heidän kauttaan tullut. – Yhteistyökumppanina pidän myös meille muodostunutta hyvää asiakaskuntaa, jonka vuoksi näitä hommia jaksaa vuodesta toiseen touhuta. On kiva kuulla, kun joku on meitä jollekin suositellut ja kaupat tulee siten helpommin, Heinonen sanoo. Hattulan Rakennus ja Kattotyö urakoi kattojen maalaustöiden lisäksi kaikenlaisia kattoja. – Bitumikatoissa ja peltikatoissa meillä on myös vahvaa osaamista, mutta erilaiset kattojen pinnoitukset ja tervaukset ovat kuitenkin suuri osa yrityksen toimintaa, Heinonen toteaa.

Lisätiedot sivulla 116

27


UUSIMAA

Uudisrakentaminen kukoistaa tässä monipuolisessa rakennusliikkeessä

L

eif Österholmilla rakentaminen on veressä. Vaikka hän päätti poiketa isänsä ja veljensä tieltä ja ryhtyä autoasentajaksi, veti veri muutaman vuoden jälkeen kuitenkin rakennusalalle. – Vuonna 2000 perustin oman rakennusliikkeeni. Ensimmäisen vuoden tein töitä yksin, mutta kysyntä kasvoi kovaa vauhtia ja niin kasvoi lopulta yrityskin, hän kertoo. Rakennusliike Byggtjänst Leif Österholm rakentaa ja saneeraa mitä tahansa alusta loppusiivoukseen asti. Uudis- ja saneeraustyöt ovat määrällisesti melko tasavahvoja, vaikka alalla on huhuttu hidastuneesta uudistuotannosta. – Uudisrakennuspuolella on ollut vilkasta, ja saimme juuri suuren hallin ja omakotitalon valmiiksi. Lisäksi Helsingissä on tällä hetkellä mielenkiintoinen huvilalaajennus käynnissä ja Inkoon saaristossa rakennamme hienoa kohdetta, Österholm kertoo. Vaihtelevat projektit ovatkin juuri ne, jotka säilyttävät intohimon alaan. – Teemme niin laajan skaalan töitä, että saamme jatkuvasti nähdä ja kokea erilaisia asioita eri maisemissa. Österholm on sitoutunut tukemaan paikallista toimintaa käyttämällä paikallisia aliurakoitsijoita ja auttamalla nuoria paikallisia alalle. – Meillä on täällä yhteistyökumppaneiden kesken hyvä tunnelma ja mukavat piirit. Tunnemme toisemme, joten yhteistyö sujuu hyvin. Mielestäni on myös tärkeää antaa paikallisille nuorille mahdollisuus kehittyä ja päästä alalle, nuoria nimittäin tarvitaan lisää, hän kertoo. Rakennusliikkeen uusimpaan hankkeeseen Österholm on rekrytoinut nuoria maalareita, jotka pääsevät työstämään upeaa huvilaa Inkoossa. Österholm kertoo rakennusliikkeen tulevaisuuden näyttävän hyvältä, ja kysyttäessä, mikä saa asiakkaat kääntymään juuri hänen puoleensa, vastaus on selkeä ja yksinkertainen. – Teemme aina kaiken sovitun luvatussa ajassa ja loppuun asti.

Lisätiedot sivulla 116

Näyttävyyttä julkisivuihin

H

elsinkiläisen Kirjovärit Oy:n laajasta tuotevalikoimasta löytyy maaleja, tasoitteita, maalaustarvikkeita sekä kultaus- ja entisöintitarvikkeita ammattikäyttöön sekä kuluttaja-asiakkaille ympäri Suomen. Yrityksen itse valmistamat ja Euroopasta maahantuomat maalituotteet sopivat erityisesti vanhoihin julkisivukohteisiin. Referenssilistalta löytyy Helsingin keskustassa sijaitsevia arvokohteita, kuten Helsingin tuomiokirkko, Säätytalo ja Svenska Teatern.

Yrityksen tuotevalikoima on muotoutunut nykyiselleen vuosien mittaan. Valikoimaan ovat jääneet vain kaikkein laadukkaimmat ja pidetyimmät tuotteet. Lisäksi yritys valmistaa värejä räätälöidysti korkealaatuisista ulkomaisista raaka-aineista. Yrityksen ehdoton kilpailuvaltti ovat erikoisemmat tuotteet ja tuotteiden tekninen tietämys: – Vaikka maalit ovat arvokkaampia kuin tavallisesta rautakaupasta ostettuna, huoltomaalausväli on pidempi. Materiaalikustannukset ovat pienin osuus julkisivutyömaasta, tuoteasiantuntija Mikko Sihvo muistuttaa. Yrityksen tulevaisuuden suunnitelmat ovat selkeät: – Laadun ja hyvän asiakaspalvelun ylläpitäminen, toimitusjohtaja Maria Judén sanoo. Kirjovärit Oy:n Metsälässä sijaitsevasta myymälästä löytyy jonkin verran hyllytavaraa, minkä lisäksi yritys ottaa vastaan räätälöidysti valmistettavia kohdetilauksia. Tuotevalikoimaan voi tutustua tarkemmin yrityksen verkkokaupassa.

Lisätiedot sivulla 117 28


UUSIMAA

”Teemme töitä Suomen hyväksi” TARU KIVIMÄKI TEKSTI HENNA KERÄNEN

E

telän Rakennus Oy on erikoistunut asbesti- ja rakennuspurkuun, ja sen palveluksessa on noin 60 henkilöä, joista yli puolet myös asbestikoulutuksen ja -luvat saaneita. Yritys on jo pitkään tehnyt antoisaa yhteistyötä monien rakennusalan toimijoiden kanssa, joista isoimpia lienevät NCC, YIT, Peab ja Consti. Kaikki Etelän Rakennus Oy:ssä työskentelevät miehet ovat kotoisin Virosta, suurin osa aivan maan eteläosista, joissa työttömyysaste on korkea. – Työtä on pakko tehdä ja siksi moni lähtee sen perässä Suomeen. Isolla osalla työntekijöistämme on perhe kotona Virossa, mutta heitä pääsee tapaamaan vain parin kolmen viikon välein. Moni avioliitto on kärsinyt tilanteesta, kertoo Tõnu Jäädmaa. Vaikka yhteistyö asiakkaiden kanssa sujuukin erinomaisesti, törmäävät virolaiset työmiehet silti valitettavan usein suomalaisten

kollegoidensa ikäviin ennakkoluuloihin. – Moni on meille vihainen ja ajattelee, että viemme heidän työnsä. Toivoisin suomalaisten ymmärtävän, että virolaiset eivät tule Suomeen jäädäkseen tai sosiaaliturvan perässä, vaan tienaamaan ja tekemään töitä Suomen hyväksi. Kaikki työntekijämme saavat rakennusehtojen mukaista palkkaa ja maksavat veronsa Suomeen, joten emme ole taakka valtiollenne, Jäädmaa muistuttaa. Kesä näyttää Etelän Rakennus Oy:n osalta työteliäältä. Jäädmaa uskoo, että firma jatkaa myös tulevaisuudessa Suomen markkinoilla, vaikka joitain pieniä urakoita on saatu kotimaastakin. – Korruption vuoksi Virosta on vaikea saada töitä. Suomessa sitä ongelmaa ei ole, vaan kaikki urakat menevät tarjouspyyntöjen kautta, hän sanoo.

050 408 3535 www.etelanrakennus.fi Vernissakatu 5 A - 24, 01300 Vantaa

29


UUSIMAA

Kaikki rakentamisesta avaimet käteen -periaatteella JUHA EUROPAEUS TEKSTI HENNA KERÄNEN

N

urmijärven R.S. Rakennus Oy sai alkunsa vuonna 2008, jolloin yrittäjä Raimo Sarmala osti kaivinkoneen ja alkoi tehdä maanrakennushommia. Miehellä oli takanaan pitkä kokemus rakennusalalta ja vanhojen tuttujen kautta uusi yritys sai varsin pian hyvän jalansijan. Vuosien saatossa toiminta on laajentunut ja hommat muuttuneet osittain hieman isommiksikin. Avaimet käteen -periaatteella toimiva yritys hoitaa silti samalla pieteetillä niin yksityisasiakkaan pienemmät projektit kuin astetta suuremmatkin hankkeet. Pienyrittäjä Sarmala on päässyt kiinni isoihin projekteihin yhteistyökumppanien, mainonnan ja hyvän työnjäljen kautta. – Verkosto on muodostunut lähes automaattisesti vanhoista yrittäjätutuista. Hyvä työnjälki on ollut kuitenkin paras mainontakeino. Sanoma siitä on kiirinyt eteenpäin ja tuonut lisää hommia, yrittäjä kertoo. Maanrakennus on tällä hetkellä yksityisyrittäjänä toimivan Sarmalan pääalaa ja kesäaikaan kaivureiden kanssa liikutaankin aktiivisesti paikasta toiseen. Välillä toimenkuvaan kuuluvat myös erilaiset timpurinhommat, ja töiden kasaantuessa avuksi tulee väkeä vuokrafirmasta tai aliurakoitsijoilta. – Talviaikaan maanrakennuspuolen hiljetessä sisäpuolen rakentamisessa voisi olla enemmänkin tarjontaa, yrittäjä pohtii.

www.nurmijarvenrsrakennus.fi 30


UUSIMAA

Yksiöstä hotelliin – monipuolinen maalausliike palvelee urakassa kuin urakassa Hannu Koivuluoma löysi nuorena poikana tiensä maalausalalle. Vuonna 1983 hän perusti oman yrityksen, ja tänään, yli 30 vuotta myöhemmin, hän on edelleen samalla tiellä. Maalaustyö Koivuluoma tekee tasoite- ja maalaustöitä mm. kerrostaloasuntoihin ja liikehuoneistoihin. Niin pienet kuin suuretkin rakennusliikkeet käyttävät ahkerasti Koivuluoman palveluita erilaisissa kohteissa.

vuokra-asuntojen kunnostamisesta, Hotel Presidentin urakka ja juuri alkanut kerrostaloprojekti pitävät Koivuluoman maalarit kiireisinä. – Olemme kuitenkin varautuneet ottamaan vastaan myös muita toimeksiantoja isompien rinnalle, joten kaiken kaikkiaan tilanne näyttää hyvältä.

Tällä hetkellä maalausliike tekee tasoite- ja maalaustöitä Hotel Presidentissä. Kyseessä on iso projekti, jonka aikana Koivuluoman tasoittajat ja maalarit käsittelevät hotellin huoneet, käytävät ja rappukäytävät. Urakka on yrityksen toinen hotelliprojekti: joulukuussa 2015 valmistui Hotel Hiltonissa noin vuoden kestänyt työ. Kohteessa koko hotellin kaikki seinät ja katot tasoitettiin ja maalattiin. Koivuluoma on erittäin tarkka työnlaadusta, ja pitää siksi myös huolen siitä, että jokainen työntekijä tekee sen, minkä hän parhaiten osaa. – Henkilökunta on jakautunut ryhmiin, joissa tasoitemiehet tekevät pelkästään tasoitetöitä, ja maalarit ainoastaan maalaustöitä, hän kertoo. Ammattitaitoisen henkilökunnan lisäksi on erittäin tärkeää, että työkalut ovat parhaat mahdolliset. – Olen kokeillut erilaisia maaleja ja tasoitteita, mutta Teknoksen kanssa yhteistyö on sujunut todella hyvin, ja tuotteet ovat ensiluokkaisia. Koivuluoman mukaan ala on piristymään päin, ja hän ennustaa kiireistä kesää kaikille alan toimijoille. Oman yrityksen kohdalla näkymät ovat erinomaiset: sopimus Helsingin kaupungin kanssa

040 722 4419 | Hukantie 1, 01450 Vantaa www.maalaustyokoivuluoma.fi | hannu.koivuluoma@elisanet.fi

Märkätilatöiden rautainen ammattilainen

E

telä-Suomen Purku ja Laatoitus Oy on vuonna 2009 perustettu yhtiö, joka on saavuttanut hyvän jalansijan remontti- ja purkutöiden sekä märkätilojen rautaisena ammattilaisena. Yhtiön toimitusjohtaja Jyri Suvorov kertoo, että yritystä työllistävät pääosin linjasaneerausten rakennustekniset työt eli märkätilojen purku ja uudelleenrakentaminen. – Nimestämme huolimatta olemme erikoistuneet kaikenlaisiin remonttialan tehtäviin, jotka hoidamme ensiluokkaisella ammattitaidolla, asiakkaiden toiveita ja tarpeita tarkkaan kuunnellen. Tällä hetkellä meillä on käynnissä kolme isoa työmaata, joten pyörin itsekin ahkerasti työmailla. Iltaisin tehdään sitten toimistohommia eli hoidetaan sähköpostit ja paperityöt.

1800-luvulla rakennettu talo, joten kylpyhuonepuruissa tulee aina yllätyksellisiä asioita vastaan.

Työntekijöitä yhtiössä on tällä hetkellä lähes 30. – He ovat kaikki ammattinsa osaavia tekijöitä. Saneerauksia tarjoaa moni yritys, mutta meille ensiarvoisen tärkeää on laatu sekä se, että projekti pysyy aikataulussa, Suvorov jatkaa. Seinillä olevat Menestyjä -tunnustukset ovat Suvorovin mukaan tulleet siitä, että yhtiön kasvuvauhti on ollut nopeaa, maksukyky on hyvä ja luottotiedot kunnossa. – Vahvuuksiamme ovat hyvä tarjouslaskenta, laadukkaat yhteistyökumppanit, joustavuus ja erinomainen henkilöstö. Tällä hetkellä työn alla on Tehtaankatu 25:n kohde, joka on tähän mennessä yrityksen mittavin projekti. – Kohteessa on satakunta asuntoa ja projekti kestää 1,5 vuotta. Kyseessä on vanha

www.purkujalaatoitus.fi 31


UUSIMAA

TARU KIVIMÄKI TEKSTI HENNA KERÄNEN

ASUKKAAN ETU EDELLÄ PUTKIREMONTTIIN Putkiremontti voi sujua myös mukavissa merkeissä, kun urakan hoitavat asiansa osaavat toimijat. Rakennustöiden lisäksi on tärkeää pitää huolta asukkaista ja heidän omaisuudestaan.

P

utkiremontteja tekevän Bigs Oy:n toiminnan pääperiaatteita ovat huolellinen suunnittelu ja toteutus. Työt toimiston puolella alkavat yleensä jo hyvin varhain aamulla. Kaikki lähtee suunnitelmiin perehtymisestä ja tarjouslaskennasta, joka on oma taiteenlajinsa. – Kyllähän näitä on tullut laskettua, naurahtaa yrityksen toimitusjohtaja Mario Kruuse. Mittavasta laskentakokemuksesta on hyötyä myös asiakkaalle. – On tietysti tärkeää, että osaamme laskea oikean hinnan urakalle. Samalla mahdolliset suunnitelmapuutteet tulevat esiin, ja voimme ehdottaa vaihtoehtoisia, usein jopa rahallisesti edullisempia ratkaisuja asiakkaille, toteaa Kruuse. Putkiremonteissa on äärimmäisen tärkeää, että urakka valmistuu aikataulun mukaisesti. Osakkaiden ja asukkaiden tulee tietää hyvissä ajoin, kuinka pitkäksi aikaa väliaikaismajoitusta tarvitaan. – Hyvinkin tiukoista aikatauluista huolimatta urakkamme ovat valmistuneet ajallaan. – Projektinjohto-osaamisemme, tarkka sisäinen laadunvalvonta ja nopea puuttuminen mahdollisiin ongelmiin sekä tietysti upea työporukkamme, luettelee yrityksen kehitysjohtaja Jarmo Juslin yrityksen 32

vahvuuksista kysyttäessä. Asiakastyytyväisyyskyselyistä saadut hyvät arvosanat ovat osoittaneet, että Bigs Oy todella osaa asiansa. Asiakastyytyväisyys täytyy kuitenkin ansaita uudestaan joka päivä. – Haluamme olla yksi alan parhaista tekijöistä, jolloin kasvutavoitteiden sijaan tärkeämpää on hoitaa jokainen urakka kunnolla, Juslin toteaa.

Osaavaa henkilöstöä Bigs Oy:n henkilöstö koostuu osaavasta porukasta, johon kuuluu pitkän kokemuksen omaavia rakennus- ja LVI- insinöörejä, rakennusmestareita sekä asentajia. Pitkäaikaiset, luotettavat yhteistyökumppanit sekä talotekniikkatöihin keskittynyt tytär­yhtiö Bigs Talotekniikka Oy takaavat sen, että asiakkaille voidaan tarjota mahdollisimman laaja kokonaispaketti muutos- ja lisätöineen. – Pystymme tekemään osakkaiden toivomat remontit, kuten keittiön tai pintojen uusimisen tai vaikkapa huoneistosaunan rakentamisen, samanaikaisesti putkiremontin kanssa. On upeaa tulla täysin remontoituun kotiin putkiremontin päättyessä, ja vielä ilman ylimääräistä odotusaikaa, Kruuse kuvailee.

Putkiremonttien määrä tulee kasvamaan entisestään tulevina vuosina. Alan haasteena onkin löytää riittävästi hyviä ja kokeneita työnjohtajia. – Olemme ratkaisseet ongelman osittain siten, että koulutamme itse nuoria rakennusinsinöörejä projektipäällikön tehtäviin. Nuori vetää työmaita aluksi yhdessä yrityksemme kokeneempien projektipäälliköiden kanssa ja ottaa vähitellen yhä enemmän vastuuta tehtävästä, kertoo Kruuse.

Tiedotuksen tärkeys Bigs Oy:n väki tietää, että yksi tärkeimmistä asioista putkiremontissa on tiedotus. – Projektin onnistumisen kannalta on tärkeää, että kunnioitamme asukkaita ja osakkaita, pidämme heistä hyvää huolta ja tiedotuksen ajantasaisena, Kruuse sanoo. – Käytössämme on useita viestintäväyliä: tiedotusta voidaan hoitaa perinteisesti postitse ja porrashuoneen infotaululle. Sähköpostit, tekstiviestit ja Facebook-ryhmät ovat tätä päivää. Meillä on käytössämme myös oma asukassivusto. Räätälöimme tiedotuksen aina yhdessä taloyhtiön kanssa, jotta se vastaa varmasti kaikkien osapuolten tarpeisiin, Juslin toteaa.


UUSIMAA

Projektin onnistumisen kannalta on tärkeää, että kunnioitamme asukkaita ja osakkaita, pidämme heistä hyvää huolta ja tiedotuksen ajantasaisena.

Koskelontie 14 C 21, 02920 ESPOO

+358 400 932 636

www.bigs.fi

mario@bigs.fi 33


UUSIMAA

RamiSmart-konsepti helpottaa työmaan valvontaa TARU KIVIMÄKI TEKSTI HENNA KERÄNEN

R

amirent Finland Oy on kaikille tuttu, vuonna 1955 perustettu yritys, joka siirtyi rakennustuotteiden ja -koneiden maahantuonnista vuokraustoiminnan pariin 1990-luvun alussa. Yrityksen laaja valikoima palvelee niin rakentamista, teollisuutta, telakoita kuin kuntiakin. Ramirent Finland Oy:llä on yhteensä noin 470 työntekijää 56 palvelupisteessä ympäri Suomen, joten yrityksen palvelut ovat lähes jokaisen tavoitettavissa. Vuokrattava kalusto jakautuu yhteentoista eri tuoteryhmään, joista löytyy kaikkea mahdollista aina käsityökaluista ja pienkoneista suuriin nostureihin, hisseihin ja muuhun raskaaseen kalustoon. Myös erilaiset lämmittimet, sähköistys, sääsuojat, telineet, työmaatilat ja turvallisuuteen liittyvät tuotteet kuuluvat Ramirentin valikoimaan. Yrityksen väki tarjoaa kaluston ohella apua myös työmaan logistiikan tehokkaaseen ennakointiin ja suunnitteluun. Erilaiset palvelut koneiden ohessa ovat nopeasti kasvava liiketoiminta-alue. Yksi Ramirentin uusimmista palvelumuodoista on rakennusliikkeille ja teollisuudelle suunniteltu RamiSmart-konsepti. – Käytännössä se tarkoittaa kulunvalvontaa kortilla, johon on liitetty älyominaisuus. Näin työmaajohto näkee reaaliaikaisesti, keitä työmaalla on. Kortin mukana siirtyvät myös verotiedot ja sen avulla voidaan valvoa, että työntekijöiden luvat ovat kunnossa. Palvelu voidaan viedä jopa niin pitkälle, että tietyt lupia vaativat koneet käynnistyvät vain kortin kautta, Mikael Kämpe kertoo. Tämä parantaa luonnollisesti myös työturvallisuutta, joka on Ramirentillekin tärkeä asia. – Normit tiukentuvat koko ajan ja myös me vuokraamme asiakkaillemme erilaisia työturvallisuuslaitteita ja koulutamme heitä käyttämään koneitamme oikein, Kämpe kertoo. 34

www.ramirent.fi Asiakaspalvelu puh. 0800 171 414 asiakaspalvelu@ramirent.fi


UUSIMAA

Kokenut ammattilainen raikastaa vuokraasunnon ilmettä vuokralaisen jäljiltä TARU KIVIMÄKI TEKSTI MADELEINE BERNER

L

ohjan Laatutalot Oy on rakentanut ja remontoinut kiinteistöjä vuodesta 1992 asti. Nykypäivän toiminta keskittyy lähinnä huoneistoremontteihin, joita tehdään vuokra-asuntoihin. Yritystä työllistävät mm. Tapiola Yhtiöt, HUS-Kiinteistöt Oy ja sijoitusrahastoyhtiöt, mutta myös yksityisasiakkaat kääntyvät Lohjan Laatutalojen puoleen. – Yleensä käymme remontoimassa huoneistoja tai uusimassa maalipintoja siinä vaiheessa, kun vanha vuokralainen muuttaa pois asunnosta, toimitusjohtaja Aki Jämsen kertoo. Remonttitöiden ohessa Jämsen kehitti oman tarpeensa pohjalta toisen yritysidean. – Toinen yrityksemme, HJ-Kuivaus, tuli kylpyhuoneremonttien kylkiäisenä, sillä niitä varten oli hankittava kuivauskalusto. Sen lisäksi, että käytämme kalustoa omiin toimeksiantoihimme, kuivatamme myös kylpyhuoneita muille toimi-

joille. Samalla voimme tehdä mm. kosteuskartoituksen ja lämpökuvaukset. Vesivahingon sattuessa puramme ja kuivatamme tilan, minkä jälkeen rakennamme kylpyhuoneen taas kokoon. Tulevaisuudessa Jämsen haluaisi HJ-Kuivaus Oy:n kautta tarjota kokonaisvaltaisempaa palvelua talorakentajille. Yritys hoitaisi kosteusmittaukset ja kosteuden hallinnan koko rakentamisen ajan sekä tekisi tiiviysmittaukset ja lämpökuvaukset. Kehityssuunnitelmia on myös Lohjan Laatutalojen osalta. – Tulevaisuudessa olisi tarkoitus tehdä yksityisasiakkaille tasokkaampia kylpyhuoneremontteja heille helpolla tavalla. He valitsisivat laatan, tapetin ja muut tarvikkeet, me hoitaisimme suunnittelun ja toteutuksen. Kylpyhuoneet räätälöitäisiin siis täysin asiakkaan valittujen materiaalien pohjalta.

Lohjan Laatutalot Oy www.lohjanlaatutalot.fi

HJ-Kuivaus www.hj-kuivaus.fi

050 523 0500 35


UUSIMAA

Jabell hoitaa remontit sujuvasti ja luotettavasti TARU KIVIMÄKI TEKSTI MIA HEISKANEN

J

abell Oy on pääkaupunkiseudulla vuodesta 1995 toiminut rakennusalan yritys, jonka tärkeimpiä arvoja ovat luotettavuus, osaaminen ja ammattitaito. Hyvin organisoitu työnkulku ja yhteen hitsautunut työporukka mahdollistavat vaativien remonttien toteutukset onnistuneesti aiheuttamatta häiriötä kiinteistön muulle toiminnalle. – Henkilöstöllämme on asiaan kuuluvat sertifikaatit ja työnjohtomme valvoo remontin kulkua. Näin varmistamme, että työt sujuvat jouhevasti ja olemme aina selvillä työn etenemisestä kohteessa, toimitusjohtaja Jari Pellikka kertoo. Yhtiön toiminta käynnistyi alun perin keittiöremonteista, mutta tänä päivänä Jabell tekee paljon muutakin. – Asiakkainamme on niin kotitalouksia, yrityksiä, taloyhtiöitä kuin vakuutusyhtiöitäkin. Meiltä sujuvat niin pikkuremontit kuin suuremmat täysremontitkin. Kaikki tekijämme ovat nimittäin alan moniosaajia, joilta onnistuvat monipuolisesti kaikenlaiset saneeraukset. Viime aikoina meitä ovat työllistäneet erityisesti kaupungin vuokra-asuntojen remontit. Teemme myös kosteusvauriokorjauksia eli kartoitamme vahingon, puramme ja kuivatamme tilan ja rakennamme uudet märkätilat kotitalouksille ja yrityksille. Pellikan neuvo on, että remonttihommiin kannattaa valita luotettava yritys, joka on toiminut alalla pitkään. – Me annamme täystakuun töillemme. Työn laadusta kertoo mielestäni se, että meiltä tilataan usein esimerkiksi keittiön remontti, jonka jälkeen palaamme vielä saman asiakkaan kanssa asiaan ja remontoimme olohuoneen ja makuuhuoneenkin.

0400 689 742 www.jabell.fi 36


UUSIMAA

LVIAS-PALVELUITA NYT MYÖS ETELÄ-SUOMESSA LVIAS-urakointiin erikoistunut Kaunisto-Yhtiöt -konserni toimii Suomessa usealla paikkakunnalla. Etelä-Suomen urakoista vastaava Kaunisto-Yhtiöt Etelä-Suomi Oy on keskittynyt projektin hankintaan, toteuttamiseen sekä projektinjohtoon. Talotekniikan, LVI-puolen asennustöissä yritys käyttää aliurakoitsijoita ja sähkössä asennuksista vastaavat yrityksen omat asentajat. Tosin sähkö-puolestakin vastaa omaan konserniin kuuluva Sähkö-Kaunisto Oy. Koska Kaunisto-Yhtiöt Etelä-Suomi Oy:n kohteet vaihtelevat uudisasuntotuotannosta aina linjasaneerauksiin, on tärkeää valita hankkeeseen sopiva projektipäällikkö ja löytää oikeanlaiset tekijät. Ketolan mukaan onnistuneeseen hankkeeseen vaaditaan lisäksi realistinen aikataulu sekä oikein suoritetut laskelmat. – Kun on kyse tämän kaltaisesta pienestä yrityksestä, yrityksen johtajalla pitää olla kokemusta urakoinnista. Itse toimin joka paikan höylänä, yli 34 vuotta alalla toiminut toimitusjohtaja Kari Ketola nauraa. Kaunisto-Yhtiöt Etelä-Suomi Oy:n toiminta käynnistyi loppuvuodesta 2014. Näkymät tälle vuodelle ovat positiiviset, sillä jo ensimmäisen vuoden aikana yritys ylsi noin viiden miljoonan euron liikevaihtoon. – Rakentaminen pääkaupunkiseudulla on kasvussa, joten olen luottavainen, Ketola sanoo. Tulevaisuudessa toiveena on sopeutua asiakaskenttään ja hakea maltillista kasvua. Vaikka Ketola mainitsee yhdeksi alan haasteeksi hyvien projektipäälliköiden ja -hoitajien löytämisen, tarkoitus olisi palkata yritykseen myös lisää työntekijöitä.

TALOTEKNIIKAN RATKAISUT WWW.KAUNISTO-YHTIOT.FI

TUOTTEET TUTUKSI SHOWROOM-MYYMÄLÄSSÄ Monipuolisia sähköasennuspalveluita sekä yrityksille että yksityisille tarjoava Kelosähkö Oy palvelee asiakkaitaan lähes kahdenkymmenen vuoden kokemuksella. Muutama vuosi takaperin yritys avasi Espooseen myös oman showroom-näyttelytilansa, jossa on esillä useimpien valmistajien valaisimia tarvikkeineen. – Myymälä tukee toimintaamme hyvin. Asentajat voivat ohjata asiakkaamme tänne tutustumaan erilaisiin tuotteisiin, joiden tarjoamat mahdollisuudet näkee käytännössä paljon paremmin kuin vain nettisivujen kuvia selailemalla, toteaa Kelosähkö Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Vesa Peltomaa. Showroomista löytyvää tuotevalikoimaa päivitetään jatkuvasti, jotta esillä olisivat aina markkinoiden uusimmat ja kysytyimmät mallit. Etenkin led-tekniikan kehitys on tänä päivänä niin huimaa, että uusia aiempaa edullisempia ja laadukkaam-

pia malleja tulee jopa parin kuukauden välein. Tuotteiden ohella Kelosähkö Oy:n myymälässä asiakasta on vastassa myös palvelualtis sähköalan ammattilaisista koostuva henkilökunta, joka auttaa oikeiden ratkaisujen löytämisessä. – Palvelemme asiakkaitamme hyvin ja hoidamme työt alusta loppuun saakka lyhyellä toimitusajalla. Koulutamme henkilöstöämme jatkuvasti, jotta he olisivat alansa huippuosaajia, Peltomaa kertoo. Kolmekymmentä vuotta sähköalalla ollut Peltomaa arvostaa henkilöstöään muutenkin erittäin paljon. – Työntekijät, joihin voi luottaa, on mielestäni firman ehdoton voimavara. Yrityksen menestyminen vaatii pitkää työpäivää, sinnikkyyttä ja jatkuvaa kehittymistä, mutta töissä on mukava olla, kun ympärillä on näin loistava porukka, toimitusjohtaja kiittelee.

Lisätiedot sivulla 116 37


UUSIMAA

SUUNNITTELU ON TÄRKEÄÄ PIENESSÄKIN URAKASSA TARU KIVIMÄKI TEKSTI HENNA KERÄNEN

R

akennusliike Sundholm Oy on lohjalainen perheyritys, jonka työsarka muodostuu korjausrakentamisesta, vesi- ja palovahinko- sekä sisäilmasaneerauksista. Yrityksen palveluksessa toimii tällä hetkellä 18 työntekijää, joiden joukosta löytyy kolme maalaria, kaksi sertifioitua märkätila-asentajaa sekä kirvesmiehiä, joista jokaisella on oma erikoisosaamisalueensa. Rakennusliike on ollut mukana monessa kiinnostavassa projektissa. – Hiljattain valmistui Kärkölän kirkon saneeraus, jossa poistimme lahovauriot, paneloimme kirkon julkisivut, teimme lisätuentoja ja korjausmaalauksia. 1800-luvun lopussa rakennettu kirkko oli Museoviraston suojelema, joten kaikki projektin vaiheet täytyi dokumentoida tarkasti, toimitusjohtaja Hannu Saarelma kertoo. Toinen Museoviraston alainen kohde, jossa Rakennusliike Sundholm on tehnyt haastavia maalaustöitä, on Lohjalla sijaitseva Kässän talo. – Siellä vierähti koko viime kesä, Saarelma toteaa. Myös kulunut kesä on ollut kiireinen, ja töitä on ollut tarjolla enemmän kuin miehet ovat ehtineet tehdä. – Ihmettelen etteivät asiakkaat ole vielä oppineet, että talvella palveluita olisi saatavilla paljon paremmin. Esimerkiksi kylpyhuoneremontteja voisi tehdä aivan yhtä lailla vaikka -30 asteen pakkasella, toimitusjohtaja muistuttaa. Myös suunnitteluun kannattaa hänen mukaansa varata reilusti aikaa. – Suunnittelun tekeminen riittävän laajalla ja ammattitaitoisella porukalla on pienessäkin urakassa äärimmäisen tärkeää, ja siksi asioiden kanssa pitää lähteä liikkeelle ajoissa. Ilman hyviä suunnitelmia ajaudutaan helposti lisätöihin ja työmaiden viivästymiseen.

38

www.rklsundholm.fi 050 300 5356


UUSIMAA

Vahinkosaneerauksessa NOPEUS ON VALTTIA TARU KIVIMÄKI TEKSTI HENNA KERÄNEN

D

anotec Oy on vahinkosaneerausalan toimija, jonka asiakaskunta levittäytyy ympäri eteläisen Suomen. Palosaneeraukset ovat yrityksen päätoimialaa, mutta osaamisalueeseen kuuluu myös kattava joukko muita vahinkotilanteissa tarvittavia palveluita, kuten vesi- ja homevahinkosaneeraukset sekä erilaiset erikoispuhdistukset. 24/7-päivystys takaa sen, että apua on saatavilla aina kun sitä tarvitaan.

keytyminen minimoidaan. Esimerkiksi palovahingon jälkeen noen ja happaman sammutusveden synnyttämä kemiallinen reaktio alkaa nopeasti ruostuttaa tuotantolaitteita ja siksi niiden suojakäsittely on tärkeää. – Vaikka kyse olisi pelkästä nokilaskeumasta, tulee puhdistus ja hajunpoisto toteuttaa aina oikeilla aineilla ja menetelmillä, miehet muistuttavat.

Noin kolmenkymmenen oman työntekijän ohella Danotec Oy työllistää myös jonkun verran alihankkijoita. Työn takana on aina vakuutusyhtiö, mutta varsinainen asiakassuhde muodostuu silti vahingon kärsineen osapuolen kanssa.

Ensimmäisenä yhteys vakuutusyhtiöön Olipa vahinko mikä tahansa, on ensimmäinen askel sen korjaamisessa aina yhteydenotto omaan vakuutusyhtiöön. – Taloyhtiön kiinteistövakuutus saattaa olla eri vakuutusyhtiössä kuin irtaimiston. Kiinteistövakuutus korvaa kiinteät pinnat, kotivakuutus puolestaan irtaimiston, muistuttaa Danotec Oy:n Toni Rantala. Vahingon jälkiä ei pidä lähteä puhdistamaan itse vaan odottaa vakuutusyhtiön neuvoja. He ohjaavat työn aina ammattifirmalle, joka lähtee jatkamaan vahingon hoitoa. Yleensä kaikki alkaa irtaimiston evakuoimisella ja puhdistamisella. Se jälkeen sisällä suoritetaan puhdistus- ja purkutöitä sekä hajunpoistoa, jotta kohde voidaan luovuttaa edelleen rakennusliikkeelle, joka saneeraa sen sitten vahinkoa edeltäneeseen kuntoon.

Oikeat menetelmät ehkäisevät jälkivahinkoja Danotec Oy pyrkii siihen, että vahingon jälkeen normaalia elämää ja asumista voitaisiin jatkaa mahdollisimman pian. Paljon riippuu kuitenkin aina vahingon laajuudesta. – Tärkeää on myös se, ettei vahinkoa laajenneta. Alipaineistus, hallittu liikkuminen sekä kiinteistön ja irtaimiston suojaaminen ovat käytännössä ensimmäisiä toimenpiteitä, kertoo Heikki Mertaniemi. Suurin hyöty jälkivahinkojen torjunnasta saavutetaan teollisuudessa, jossa tuotannon kes-

vahinkosaneeraus www.danotec.fi

Päivystys 24 h

044 747 3300 39


UUSIMAA

Parempaa työturvallisuutta oikein asennetuilla rakennustelineillä TARU KIVIMÄKI TEKSTI HENNA KERÄNEN

Ammattilaisten asentamat rakennustelineet takaavat koko henkilöstölle turvallisen työympäristön. Samasta syystä telineisiin ei saisi koskaan tehdä muutoksia omin päin.

A

hto-konserniin kuuluva Construction Partner Ahto Oy on vuonna 2010 perustettu yritys, jonka toiminta koostuu pääosin rakennustelineasennuksista. Yrityksen liikevaihto on viime vuosina moninkertaistunut ja nyt myös tytär­yhtiö on valmiina ponnistamaan Ruotsin markkinoille, jotka ovat vielä kotimaatakin haasteellisemmat. – Kasvun taustalla on johdon organisointi ja se, että olen rakentanut firmaa ennen kaikkea ylhäältä alaspäin, arvioi toimitusjohtaja Erik Ahto.

Tulevaisuus näyttää hyvältä Construction Partner Ahto Oy asentaa rakennustelineitä sekä tehtaille että rakennusliikkeille. Työ on pitkälti sesonkiluontoista, joten talvisin alan hieman uinuessa yritys työllistää noin 30 henkilöä, kun taas kesällä 50–60. Globalisoituminen ja sen lisäämä ulkomaalaisen työvoiman määrä tuovat alalle omat haasteensa, mutta Ahdon yritys on kuitenkin pystynyt kasvattamaan tilauskantaansa tasaiseen tahtiin. – Näkymät ovat tällä hetkellä tosi hyvät. Olemme alihankkijoina mukana sekä Eduskuntatalon että Lastensairaalan työmaalla ja kaksi päätilaajaamme ovat pystyneet työllistämään meidät muutenkin erittäin hyvin, toi40

mitusjohtaja kertoo. Näiden lisäksi yritys on myös mukana Äänekoskelle valmisteilla olevassa uudessa Metsä-Fibren Btt projektissa, Kilpilahdessa Nesteen jalostamolla sekä Helsingin Energialla. – Kehitämme jatkuvasti laadunvalvontaamme, mikä varmasti osaltaan on lisännyt luotettavuuttamme tilaajien parissa, arvelee Ahto menestyksen taustatekijöitä.

Turvallisuus on kaiken A ja O Toimivan työnjohdon ja organisoinnin kautta saavutetaan parhain mahdollinen lopputulos, tasainen laatu sekä korkea työturvallisuuden taso, mikä onkin telineasennuksissa ensiarvoisen tärkeää. Vielä 1970-luvulla työmailla näki jos jonkinlaista tee-se-itse-viritelmää, mutta ne päivät ovat onneksi jo historiaa. – Työturvallisuudessa on menty paljon eteenpäin, telinetarkastuksia tehdään viikoittain ja vakavia onnettomuuksia sattuu todella vähän, Ahto toteaa. – Usein pahimmat tapaturmat sattuvat kuitenkin silloin, kun rakennusliikkeen omat työntekijät menevät tekemään muutoksia telineisiin. Toivoisin kaikkien ymmärtävän, että silloin leikitään aina ihmisten hengillä, Ahto muistuttaa.

0400 724 100 WWW.AHTO.FI Sinikalliontie 9, 02630 Espoo


Laatoitusmestari ottaa haasteita vastaan

R

eilu 25 vuotta laatoitusalalla toiminut yrittäjä Pekka Metsola tietää, mitä menestyneeseen rakennushankkeeseen vaaditaan: – Kaikki kulkee käsi kädessä. Jos sekä työn laatuun että materiaaleihin satsataan, lopputuloksesta tulee hyvä. Vuosien varrella Metsola on läheltä nähnyt suurilla työmailla tapahtuneet muutokset. Aikataulut ovat kiristyneet, edullisuudesta on tullut kilpailuvaltti ja laatua ei enää arvosteta samalla tavoin kuin ennen. – Työmailla ei ole enää vanhan kansan tekijöitä, kaikki ovat aliurakoitsijoita, Metsola lisää. Metsola on aina luottanut omaan tekemiseensä ja kyseenalaistanut mm. totuttuja työtapoja. Vaikka Metsola on ollut työnantajana pidetty ja töitä on riittänyt, tällä hetkellä hän toimii Laatta Pekka Oy:ssä yksin.

Kun työt tekee itse, langat pysyvät paremmin käsissä ja työn laatua on helpompi kontrolloida. Laadukkaan ja täsmällisen työn lisäksi Metsolan vahvuuksiin kuuluu hänen oma erityinen tapansa tehdä laatoituksia. Opit on saatu Saksasta vajaa 20 vuotta sitten. – Suomessa hämmästeltiin silloin työtapaani, mutta nyt se on yleistynyt myös täällä, Metsola kertoo. Laatta Pekka Oy:n asiakkaita ovat pienrakentajat ja suuret rakennusliikkeet. Yhteistyö mm. Skanskan kanssa on kestänyt jo 15 vuotta. Koska rakennusliikkeille tehtävät kohteet ovat pääasiassa suuria kerrostalotyömaita, yksityisille tehtävät laatoitustyöt tarjoavat Metsolalle mielekästä vaihtelua: – Haastavat laatoitukset ja laadukkaat materiaalit ovat mieleeni. Olen valmis ottamaan haasteita vastaan!

Lisätiedot sivulla 117

KEITTIÖITÄ JA KOKONAISVALTAISTA REMONTTIPALVELUA

M

iikka Vainio, Jarmo Vainio ja Joni Kasanen perustivat Espoon Kaluste ja Rakennus Oy:n vuonna 2008. Kahdeksassa vuodessa yritys on kehittynyt ja kasvanut, ja työllistää tänä päivänä 11 omaa miestä sekä joukon alihankkijoita. Keittiö ja kiintokalusteet muodostavat noin puolet yrityksen toiminnasta, mutta myös rakentaminen ja remontointi työllistävät lähes yhtälailla. Espoon Kaluste ja Rakennus Oy:n vahvuus piilee monipuolisuudessa ja se pystyy tarjoamaan asiakkailleen kokonaisvaltaisia paketteja. Yrityksen uusi showroom Espoon Viherlaaksossa toimii sekä keittiökalusteiden että laattojen ja lattiamallien näyttelytilana. – Olemme etsineet vain kaikkein laadukkaimpia tuotteita. Oma Primokeittiö tuotemerkkimme lanseerat-

tiin reilu vuosi sitten, lattioissa myymme lähinnä Pergon tuotteita ja kaikki laattamme ovat italialaista laatua, Vainio kertoo. – Tarjoamme asiakkaalle kaiken mitä remontointi vaatii materiaaleista lähtien. Emme myöskään rajoitu pelkästään show­ roomissa esillä oleviin mallistoihin, vaan hankimme asiakkaalle juuri sitä mitä hän haluaa, yrittäjä jatkaa. Yksi isoimmista ja mielenkiintoisimmista Espoon Kaluste ja Rakennus Oy:n toteuttamista projekteista on Espoon Ringside Golfin uuden klubitalon rakentaminen. – Toimimme pääurakoitsijana uuden klubitalon rakennushankkeessa, josta löytyy mm. spa osasto, lounge- ja varastotiloja. Projekti lähti liikkeelle syksyllä ja tilat otettiin käyttöön vappuna, Vainio kertoo.

Lisätiedot sivulla 117

41


UUSIMAA

Tavoitteet korkealla TARU KIVIMÄKI TEKSTI HENNA KERÄNEN

MM-Yritysrakentaja Oy on malliesimerkki kehittyvästä pk-yrityksestä, joka hakee kasvua mm. digitalisaatioon ja uusiin yhteistyökuvioihin panostamalla.

M

M-Yritysrakentaja Oy on vuonna 1989 perustettu yhtiö, joka toimii pääkaupunkiseudulla sekä uudis- että korjausrakentamisen saralla asiakkainaan kunnat, kaupungit ja erilaiset institutionaaliset kiinteistönomistajat. Saman emoyhtiön alla toimii myös henkilöstövuokraukseen keskittynyt Jax-Yhtiöt Oy, joka tukee yhtä lailla MM-Yritysrakentajan omaa toimintaa. – Jax Oy tarjoaa enemmän rakentamiseen liittyvää osaamista kuin keskimääräiset henkilöstövuokrausfirmat, toteaa MM-Yritysrakentaja Oy:n toimitusjohtaja Harri Vaaja.

Viimeaikaisia projekteja Pääkaupunkiseudun rakennuttajakonsulttitoimistot tuntevat MM Yritysrakentaja Oy:n jo hyvin, ja omassa kokoluokassaan se onkin erittäin varteenotettava toimija. Siitä kertoo myös lukuisat mielenkiintoiset työmaat, joilla yritys tälläkin hetkellä toimii. – Uudisrakentamisen puolella käynnissä on esimer-

42

kiksi Tiedekeskus Heurekan laajennus Vantaalla, joka on varsin hieno kohde ja valmistuu vuodenvaihteen tietämissä. Saneerausta teemme muun muassa Messukeskuksen toimisto-osassa, Maunulassa puolestaan korjaamme päiväkotikohdetta, jossa Museovirastokin on mukana, Vaaja listaa.

Kehittyvä yritys Toimitusjohtaja Vaaja tuli taloon kolme vuotta sitten, minkä jälkeen MM Yritysrakentaja Oy:n liikevaihto on noussut nopeasti 15 miljoonasta reiluun 30 miljoonaan euroon. Kasvuhakuisuus on listattu myös yrityksen tulevaisuudentavoitteisiin. – Tällä hetkellä näkymät ovat valoisat ja kysyntä kasvanut. YIT:n ja SRV:n kaltaiset isot yritykset antavat pk-yrityksille hyvin tilaa toimia, sillä heidän oma aikansa menee suurhankkeisiin. Haluamme kuitenkin löytää hyviä kumppaneita, joiden kanssa yhteistyötä tekemällä voisimme nousta merkittäväksi toimijaksi myös isommissa hankkeissa, Vaaja linjaa.


MM Yritysrakentaja Oy on panostanut vahvasti myös digitalisaation. Esimerkiksi pilvipalveluiden käyttäminen mahdollistaa tehokkaan etätyöskentelyn ja kommunikoinnin projektin eri osapuolten välillä. – Nuorilla työntekijöillä pitää olla käytettävissään kaikki se tekniikka, johon he ovat tottuneet jo opinnoissaan. Sillä tavoin pystymme kilpailemaan myös hyvistä uusista työntekijöistä, Vaaja tietää.

RAKENNAMME PAREMPAA www.mmyr.fi info@mmyr.fi

010 328 4180

Tällä hetkellä näkymät ovat valoisat ja kysyntä kasvanut.

43


UUSIMAA | LIIKENNE

NAISET OHJAAVAT LIIKENNETTÄ JUHA EUROPAEUS TEKSTI HENNA KERÄNEN

IMPERIAL JADE OY TUNNETAAN LIIKENNETTÄ OHJAAVISTA NAISISTAAN, MUTTA MYÖS VAHVASTA AMMATTITAIDOSTAAN JA KOKEMUKSESTAAN.

I

mperial Jade Oy:n pilke silmäkulmassa tehdyillä verkkosivuilla naiset poseeraavat yhdessä autojen kanssa. – Alamme mielletään usein varsin miehiseksi, mutta naiset pärjäävät täällä aivan yhtä hyvin, toteaa yrityksen toimitusjohtaja Johanna Järvinen.

Kauniit naiset eivät kuitenkaan ole Imperial Jade Oy:n pääasiallisin myyntivaltti, vaan kokemus ja ammattitaito painavat vaakakupissa enemmän. Yritys tarjoaa palveluita liikenteenohjaukseen ja -järjestelyihin sekä asfalttitöihin ja maanrakennukseen, jotka kaikki vaativat tekijältään vahvaa osaamista.

Pitkiä päiviä, haasteellisia olosuhteita Kesäisin Imperial Jade Oy:n työntekijät tekevät pitkää päivää, eikä lomaa juurikaan ole. – Työmaita saattaa olla käynnissä yhtä aikaa jopa 50, joten olen itsekin jatkuvassa valmiudessa lähtemään paikan päälle tai vastaamaan puhelimeen, Järvinen sanoo. 44


UUSIMAA | LIIKENNE

Liikenteenohjaus luokitellaan erittäin vaaralliseksi työksi, mutta Imperial Jade Oy:ssä tapaturmien määrä on pysynyt lähes olemattomana. – Vaadimme työntekijöiltämme täysi-ikäisyyttä ja koulutamme heidät tehtäviinsä, jotta he osaavat varoa riskejä. Panostamme myös asianmukaisiin ja näkyviin vaatteisiin, Järvinen kertoo. Autoilijat eivät silti aina kunnioita tietyömaiden alhaisempia nopeusrajoituksia. – En tiedä mikä ylinopeuteen on syynä, ehkä autoilijat haluavat nopeasti pois kiusallisesta tilanteesta. Kuitenkin tilanteesta selviää parhaiten noudattamalla työmaan nopeusrajoituksia, silloin tienkäyttäjille jää enemmän aikaa reagoida normaalista poikkeaviin ja nopeasti vaihtuviin tilanteisiin, Järvinen

pohtii. – Autoilijoita työmaan ohi kuljettavat saattoautot pudottavat nopeuden radikaalisti 30 km/h ja takaavat kaikkien turvallisuuden. Uskon että niiden käyttö tulee siksi lisääntymään entisestään, Järvinen sanoo.

Kokemus ja luottamus ratkaisevat Imperial Jade Oy:n edustamalla alalla ihmiset tuntevat toisensa ja sana kiirii nopeasti. Luottamus ja usean vuoden kokemus haastavasta työstä ratkaisevat myös paljon. – Turvallisuus on ensisijainen tavoitteemme niin tienkäyttäjille, kuin työmaalla työskenteleville. Turvallista matkaa ja malttia liikenteeseen!

IMPERIAL JADE OY 0400 442 955 www.imperialjade.fi Ristikiventie 6, 04300 Tuusula

45


Panosta suunnitteluun TARU KIVIMÄKI TEKSTI HENNA KERÄNEN

V

esikatto- ja vedeneristystöitä tekevän Katto 2000 Oy:n kotipaikka on Helsinki, mutta toimialue koko eteläinen Suomi. Yrityksen asiakaskunta koostuu asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöistä. Omia pitkäaikaisia työntekijöitä Katto 2000 Oy:llä on tällä hetkellä reilu parikymmentä, ja lähestulkoon kaikilla heistä on takanaan liki 20 vuoden kokemus alalta. Suurin osa Katto 2000 Oy:n toiminnasta keskittyy saneerauskohteisiin. Työ alkaa usein vanhojen rakenteiden purkamisella ja uuden yläpohjarakenteen tekemisellä. Joissain kohteissa yläpohjan lämmön­ eristävyyttä myös parannetaan. Kohteiden koko vaihtelee muutamasta sadasta jopa useamman tuhannen neliön hankkeisiin. Mikäli purettava kohde on vaativa, joudutaan työ suorittamaan usein sääsuojan alla. Purkutöiden jälkeen katolle asennetaan uudet rakenteet esim. räystäät, lämmöneristeet ja uuden bitumikatteen alusta. Onnistunut hanke lähtee hyvistä suunnitelmista ja on tärkeää, että korjaussuunnitelman taso ottaa huomioon rakennuksen käyttöiän sekä rakenteille asetetut laatuvaatimukset. Yli- tai alikorjaamisen määrittäminen onkin kokeneen suunnittelijan ammattitaidon näyte. – Tilaajan kannattaa panostaa suunnittelun tasoon ja valita avukseen konsultit, joilta löytyy näyttöä aiemmista kohteista, neuvoo Katto 2000 Oy:n toimitusjohtaja ja osaomistaja Anssi Havve. Kiinteistöjen korjausvelka on viime vuosina kasvanut, joten töitä ja laskettavia urakoita riittää myös Katto 2000 Oy:ssä. Ammattitaitoisen työvoiman löytäminen tuo alalle silti omat haasteensa, etenkin pää-

46

kaupunkiseudulla. – Nuoret eivät halua alalle, koska työ on likaista ja raskasta, Havve tietää. Katto 2000 Oy:n omaa pitkäaikaista joukkoa pyritään joka vuosi täydentämään. Alalla on ollut keskustelua löytyisikö maahanmuuttovirran myötä potentiaalista työvoimaa, jos kattoalan yrityksiin koulutettaisiin rakennusalalla aiemminkin työskennelleitä ulkomaisia työntekijöitä. – Ammattitaidon ohella vaadimme, että työmaakielenä on suomi. On tärkeää, että kaikki toimii yhteisymmärryksessä, hyvällä ammattitaidolla ja työntekijä pystyy kommunikoimaan myös tilaajan kanssa, Havve sanoo.

www.katto2000.fi


UUSIMAA | ENERGIATEHOKKUUS

Luota alan ammattilaiseen L

ohjan Kylmäasennus Oy on Juhani Kaarlolan vuonna 1964 perustama yritys, joka siirtyi hänen poikansa Jouko Kaarlolan omistukseen 1990-luvun loppupuolella. Alun perin kyseessä oli puhtaasti kylmäalan liike, mutta parikymmentä vuotta sitten mukaan kuvioihin tulivat myös lämpöpumput. Omistajan ohella yrityksen palveluksessa toimii kolme muuta työntekijää, jotka kylmälupiensa ja ammattitaitonsa puolesta pystyvät hoitamaan myös isommat kohteet. Vaikka uudisrakentaminen onkin vielä yleisestä taloudellisesta tilanteesta johtuen hieman jäissä, on lämpöpumppupuoli Jouko Kaarlolan mukaan kasvava ala. – Lämpöpumput ovat kehittyneet paljon viime vuosina. Edustamme useita eri merkkejä, jotka valitaan aina kohteen mukaan, yrittäjä kertoo. Lämpöpumpun hankkimista harkitseville Kaarlolalla on pari selkeää neuvoa: – Kannattaa luottaa sellaisiin yrityksiin, jotka ovat olleet alalla jo pidempään. Valitettavan usein vastaan tulee myös sellaisia firmoja, jotka toimivat vuoden tai pari ja häviävät sitten. Heidän myymiensä tarjouskoneiden ostaminen on aina riski, eikä jälkihuoltoa olekaan enää saatavilla. Lohjan Kylmäasennus Oy:n kanssa asioidessa tällaista pelkoa ei ole, vaan yritys myös huoltaa kaikki myymänsä laitteet. – Suodattimien isompi puhdistus tulisi tehdä 2-3 vuoden välein ja silloin me tulemme avuksi. Lapsi- ja lemmikkiperheissä vaatepölyä ja karvoja tulee enemmänkin, jolloin myös lämpöpumppu kaipaa enemmän huoltoa, Kaarlola muistuttaa. Suodattimet täytyy muistaa pitää puhtaina myös isompien huoltojen välillä.

Lisätiedot sivulla 117

Hyvät työntekijät auttavat yritystä menestymään Uudenmaan alueella vaikuttavan Eristyspalvelu Kaasalainen Oy:n toiminta koostuu ilmastointi- ja putkieristystöistä. Asiakaskuntaan kuuluu niin talotekniikka-alan yrityksiä, ilmastointi- ja putkiliikkeitä kuin pienissä määrin myös taloyhtiöitä ja yksityisiä kuluttajia. Yrityksen suurimpia tilaajia pääkaupunkiseudulla ovat esimerkiksi Consti, Putki-kolmio Oy, Jokakanava Oy, Vantaan Teknoilma Oy ja Bravida Finland Oy. Kokenut yrittäjä Jarno Kaasalainen tietää, että menestyvän toiminnan pyörittäminen vaatii hyviä ihmissuhteita ja yhteistyökumppaneita, paljon töitä ja ripauksen tuuria. – Hyvät työntekijät ovat kuitenkin kaiken A ja O. Eristyspalvelu Kaasalaisen palveluksessa on tällä hetkellä yhteensä 15 eristäjää, joista moni on tullut minulle tutuksi jo vuosia sitten. Tiedän että heihin voi luottaa ja että he tekevät laadukasta jälkeä. Heidän ansiostaan yrityksemme on myös kasvanut, Kaasalainen kertoo. Eristysalan ammattitutkintolinja on Kaasalaisen mukaan auennut Helsinkiin vasta viime syksynä. Sitä ennen osa nuorista työntekijöistä on saanut oppinsa kokeneempien kollegoidensa avustuksella. – Nuoria saisi tulla alalle enemmänkin, yrittäjä toivoo. Eristyspalvelu Kaasalainen Oy:lle kuluva vuosi on ollut työteliäs. Yrityksen tämän hetken merkittävin työmaa on Eduskuntatalon saneeraus, jonne se toteuttaa kaikki ilmastointi- ja putkieristystyöt. – Kohde on haastava, mutta lähtenyt silti hyvin käyntiin, Kaasalainen kertoo.

ERISTYSPALVELU KAASALAINEN OY 040 162 0404 info@eristys.fi www.eristys.fi

Heinäpellontie 9, 00700 Helsinki

47UUSIMAA | TALOYHTIÖIDEN SANEERAUKSET

Uudenmaan pinnanpuhaltajat puhdistaa töhryt, katot ja julkisivut Kiinteistön arvoa alentavat töherrykset puhdistuvat tehokkaasti ja ammattitaidolla Uudenmaan Pinnanpuhaltajien toimesta.

G

raffitien poisto on Uudenmaan Pinnanpuhaltajat Oy:n erikoisosaamista pääkaupunkiseudulla ja tarvittaessa koko Uudenmaan alueella. – Poistamme maalit, tussivärit ja muut tiukasti kiinnittyvät väriaineet seinäpinnoista yli 20 vuoden kokemuksella, toimitusjohtaja Miika Isokoski kertoo. Graffitien poisto on taitolaji. – Graffitien väriaineet ja maalit on osattava poistaa alkuperäistä pintaa säästäen. Meidän tehtävämme on poistaa kiinteistön arvoa alentavat töherrykset tehokkaasti ja auttaa näin pitämään asuinympäristöt siisteinä. Isokoski kertoo, että yhtiön palveluita käyttävät pääasiassa pääkaupunkiseudulla sijaitsevat yritykset ja taloyhtiöt. – Teemme graffitien puhdistuksia liikekiinteistöissä ja yksityisissä taloyhtiöissä.

Jatkuvaa valvontaa Graffitin poistopuolella yhtiöllä on myös isoja sopimuskumppaneita, kuten HKL. – Osa heidän kohteistaan on sellaisia, joissa on käytävä säännöllisin väliajoin tarkistamassa tilanne.

Työ opettaa tekijäänsä Graffitin poiston oppii vain tekemällä. – Meillä on remmissä kokeneita tekijöitä, jotka osaavat valita oikeat menetelmät seinään tuhritun maalin ja kohteen pintamateriaalin mukaan. Graffitin tai tagin poistaminen väärillä menetelmillä tai aineilla voi nimittäin osoittautua haastavaksi tehtäväksi. Vääränlainen puhdistusmenetelmä saattaa nimittäin vahingoittaa alkuperäistä pintaa, joka voi tulla kalliiksi, vaikka tahra saataisiinkin poistettua.

Suojaa seinäpinnat etukäteen Yhtiö tekee myös ennaltaehkäisevää pintojen suojausta, joka on kustannustehokas tapa suojautua töherryksiltä tai minimoida niiden jättämät jäljet. – Puhdas pinta voidaan suojata, jotta graffitien poisto onnistuu jatkossa ilman kemikaaleja. Näin tagienkin poisto nopeutuu ja seinäpinta pysyy likaa hylkivänä.

SANNA LEHTOSAARI TEKSTI MIA HEISKANEN

Katon puhdistus tehdään avaimet käteen -palveluna. – Teemme jokaisen kohteen alusta loppuun. Paketti on kustannustehokas ja katon pesun hinta edullinen, kun huomioidaan pesuprosessin tehokkuus ja nopeus. Meidät tunnetaankin nopeasta toiminnasta ja hyvästä työn jäljestä. Organisaatiomme on matala, joten asiakkaan välittämä tietokin kulkee meillä nopeasti, eikä aikaa kulu turhaan byrokratiaan.

Tehokasta kattojen puhdistusta ja suojausta Uudenmaan Pinnapuhaltajat kiipeävät myös katoille, sillä yhtiön palveluvalikoimaan kuuluvat myös kattojen pesut. Isokoski muistuttaakin, että katoista kannattaa pitää hyvää huolta. – Jos katolla on kasvustoa, on korkea aika tilata kattopesu, jotta katolle saadaan lisää elinikää. Sammalhan rapauttaa kattotiilet nopeasti. Katolle kertyy helposti myös muuta ympäristölikaa, jota silmä ei katutasolta välttämättä näe. Kattopesun yhteydessä tiilikatolle voidaan myös levittää suoja-aine, joka tekee katon pintaan suojaavan kalvon. Näin siitepöly ja muu ympäristölika ei enää tartu katon pintaan, vaan huuhtoutuu sateen mukana pois. 49


HYVÄÄ SAUMAA EI SYNNY SATTUMALTA SANNA LEHTOSAARI TEKSTI MIA HEISKANEN

SAUMALAAKSON PALVELUT: • SAUMAUS JA ELEMENTTISAUMAUS • JULKISIVUSANEERAUS JA JULKISIVUMAALAUS • JULKISIVUPESUT, KATTOPESUT JA KÄSITTELYT • KIINTEISTÖNHOITO

50


UUSIMAA | TALOYHTIÖIDEN SANEERAUKSET

Saumalaakso on alansa tunnettu ja kotimainen osaaja, jonka ammattitaito on syntynyt vuosikymmenien saumaus- ja tiivistysalan kokemuksesta. Laadun ja kotimaisen kädenjäljen takaa Avainlippu.

sillä tekijöiltämme löytyy erittäin monipuolista osaamista mitä erilaisimpiin töihin. Pääpaino on kuitenkin julkisivu-urakoinnissa.

S

Panschinin mainitsemalla julkisivupuolella materiaalit ja trendit muuttuvat, ja esimerkiksi nyt uudisrakentamisessa ovat pinnalla lämpö- ja ohutrappausmenetelmät, sekä erilaiset likaa hylkivät pinnoitteet. – Valitettavan usein törmäämme kuitenkin siihen, että saumaukset suorittanut urakoitsija ei olekaan valinnut riittävän korkealaatuisia tai ylipäätään oikeita materiaaleja saumausurakkaan. Saumausmassojen kirjohan on tänä päivänä todella laaja ja jotkut materiaalit saattavat jopa hylkiä toisiaan. Niinpä tekijän on osattava valita oikeat massat oikeille pinnoille, mikä edellyttää todellista ammattitaitoa. Saumalaaksolla on tämä puoli vahvasti hanskassa, sillä olemme olleet kautta historian mukana aktiivisesti alan tutkimus-ja kehitystyössä ja kehittäneet alaa niin itsemme kuin koko toimialankin eduksi.

aumalaakso Oy on jo toisen sukupolven käsissä. Näin yhtiön historiaa taustoittaa toimitusjohtaja Anton Panschin. – Isäni Boris Panschin pyöritti yritystä vuoden 2014 loppuun, jolloin teimme sukupolvenvaihdoksen ja minä astuin toimitusjohtajana puikkoihin. Saumalaakson omistajina toimivat itseni lisäksi siskoni ja yhtiömme työpäällikkönä toimiva Erkki Pöntiö. Meillä on tänä vuonna juhlavuosi eli juhlistamme yhtiömme kolmenkymmenen vuoden mittaista toimintaa. Tulin itse mukaan yhtiön toimintaan alun perin jo -90 luvulla. Toimin varastomiehenä kesät ja vakituisesti astuin remmiin vuonna 2003 suoraan koulun penkiltä autokuskiksi. Toimin myös useamman vuoden saumarina ja vuonna 2010 laskeudeuin seiniltä ja siirryin toimistohommiin. Toimitusjohtajana olen toiminut nyt reilun vuoden. Minulle on ollut hyvin selkeää nuoresta pitäen se, että tulen olemaan mukana Saumalaakson toiminnassa.

Julkisivu-urakat pääroolissa Saumalaakson pääliiketoiminta ovat julkisivuremontit ja tätä tarjontaa on pyritty viime vuosien aikana monipuolistamaan. – Teemme julkisivumaalauksia, -pesuja, parveke- ja betonikorjauksia, elementtisaumauksia ja tiivistyksiä. Saumausurakat työllistävät meitä edelleen ylivoimaisesti eniten, mutta meillä on myös omat maalarit, jotka tarvittaessa maalaavat ja pesevät julkisivuja. Meiltä löytyy myös kirvesmiestaitoisia tekijöitä, joten meiltä onnistuvat tarvittaessa vaikkapa piha-aitojen tai -katosten rakentaminen. Rakennusten sisäpuolella teemme vesieristyksiä, rappumaalauksia ja huoneistoremonttejakin,

Alan johtava kehittäjä

Kotimaisuus ennen kaikkea Kotimaisuus on Saumalaaksolle hyvin tärkeä arvo. – Yrityksemme työllistää tällä hetkellä keskimäärin 30 ammattitaitoista asentajaa ja neljä toimihenkilöä, ja olemme alan suurin toimija. Olemme erittäin ylpeitä suomalaisesta työvoimastamme. Tiivistys, saumaus, maalaus ja julkisivukorjauksissa oman työn osuus onkin urakoidessamme lähes poikkeuksetta 100 %. Sen takia onkin luonnollista, että olemme Suomalaisen Työn Liiton -jäsenyritys. Merkkinä kotimaisesta palvelusta Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt oikeuden käyttää Avainlippu-tunnusta. Suomalaisella, omalla työvoimalla voimme taata asiakkaille kaikkiin töihimme Saumalaakso-laadun. Sen turvin voimme seisoa oman työmme takana tänään ja huomenna, Panschin toteaa lopuksi.

51


UUSIMAA | TALOYHTIÖIDEN SANEERAUKSET

Kotimaista, luotettavaa laatua kiinteistöjen kunnossapitoon SANNA LEHTOSAARI TEKSTI MIA HEISKANEN

A-Kumppaneilla on ainutlaatuisen laaja palvelukokonaisuus kiinteistöjen kunnossapitoon. Yhtiö takaa A-luokan laadun kaikkiin töihin.

A

-Kumppanit Oy:n toimitusjohtaja Jukka Haapaharju valottaa yhtiön syntyhistoriaa. – Yhtiö on perustettu vuonna 2007 A-Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy:n nimellä. Ostimme Pentti Jaakkola rakennusliikkeen, jonka nimen vaihdoimme A-Saneerausrakentajat Oy:ksi. Sen jälkeen perustimme vielä A-Sähköpalvelut Oy:n. Kun A-perhe alkoi tulla tutuksi, päätimme fuusioida kaikki yhtiöt, joten reilu vuosi sitten perustimme A-Kumppanit Oy:n, jonka alla kaikki yhtiöt nyt toimivat.

täjinä. Näin saamme tarvittaessa nopeasti lisäapua ja käsipareja paikalle.

Haapaharju on taustaltaan rakennusmestari ja työskennellyt työuransa aikana niin teknisenä isännöitsijänä, kunnossapito- ja rakennusmestarina kuin yksikönpäällikkönäkin YIT:llä, minkä jälkeen hän ryhtyi yrittäjäksi.

A-Kumppaneilla on ainutlaatuisen laaja palvelukokonaisuus kiinteistöjen kunnossapitoon. – Kiinteistöjen toimivuuteen, terveellisyyteen ja turvallisuuteen liittyy lukuisia eri toimenpiteitä homeongelmien ja kosteusvaurioiden korjaamisesta saneerauksiin, sähkösaneerauksiin jne. Käytämme vahinkojen ennaltaehkäisemisessä ja korjaamisessa asiantuntemusta ja vastuullisuutta vaativia aineita ja laitteita.

Korjausrakentamisen ammattilainen A-Kumppanit on keskittynyt korjausrakentamiseen, vahinkosaneeraukseen ja tilamuutoksiin. Haapaharju kertoo, että esimerkiksi vesivahingon sattuessa A-kumppaneilla on 24 h päivystys, joka todella toimii. – Meillä on pumpuilla ja vesi-imureilla varustettu auto, joka lähtee matkaan heti hälytyksen tultua. Lisäksi kaikki yrityksemme työntekijät, jotka ovat firman autolla kotona, toimivat apupäivys-

Yhtiössä satsataan vuositasolla vahvasti henkilöstön kouluttamiseen. – Pidämme erittäin tärkeänä sitä, että panostamme oman henkilöstömme osaamisen ja tietotaidon ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Ala kehittyy jatkuvasti, joten meidän on pysyttävä ajan hermolla.

Laaja palvelukokonaisuus

Tällä hetkellä yhtiötä työllistävät tilamuutokset ja haastatteluhetkellä heillä on meneillään ravintolan saneeraushanke, jonka A-Kumppanit hoitaa alusta loppuun. – Työn alla on myös Koivukylän terveysaseman sisäilman kunnostuksia. Olemmekin vuosien varrella ratkoneet paljon rakennusten sisäilmaongelmia. Meihin luotetaan, sillä meille on karttunut hyvin

vahva kokemus sillä osa-alueella. Teemme myös konsultointia Suomen rajojen ulkopuolella etenkin Virossa. Haapaharju kertoo, että yhtiöllä on pitkäaikainen kumppanuus Vantaan ja Helsingin kaupunkien kanssa. – Muista asiakkaista voisi mainita Stockmannin, jolle olemme tehneet lukuisia projekteja. Asiakkainamme on myös isännöitsijätoimistoja ja huoltoyhtiöitä.

Laatu, luotettavuus ja informaatio A-Kumppanit on toimintaperiaatteiltaan mitä suurimmassa määrin asiakaslähtöinen ja joustava. – Haluamme olla ennen kaikkea tunnettuja luotettavuudesta. Panostamme myös asiakasviestintään, sillä informaatio on asiakkaan näkökulmasta todella merkittävä asia. Meille se tarkoittaa, että pidämme huolen siitä, että asiakas saa meiltä tietoa missä mennään ja miten projekti etenee. Asioita ei myöskään peitellä eli mikäli ongelmia tulee eteen, kerromme niistä avoimesti asiakkaalle. Hoidamme muutoinkin projektit maaliin jämptisti ja sovitusti. Jämptiys koskee myös laskutusta eli meidän laskuihimme ei ilmesty yllättäviä lisärivejä.

A-luokan kiinteistöpalvelut alan ammattilaisilta

A-Kunnostus- ja kuivauspalvelut | A-Saneerausrakentajat | A-Sähköpalvelut | A-Tuotteet ja laitteet

www.akumppanit.fi

045 125 63 60

Päivystys 24h 040 517 0300

52


A-KUMPPANIT PALVELEE: VAHINKOPALVELUT Vahinkopäivystyksemme on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa, vuoden jokaisena päivänä. Hoidamme nopeasti ja kattavasti vesivahinkojen kuivauksen sekä sen jälkeisen vianetsinnän ja kunnostuksen kuten purkutyöt, homeenpoiston ja homepölysiivouksen. Teemme myös vahinkoja ennaltaehkäisevää työtä.

SANEERAUSPALVELUT Vaativatkin korjauskohteet onnistuvat kauttamme. Toimimme avaimet käteen -menetelmällä. Kaikissa kohteissa asiakkaan toimintaan vaikuttavat haitat pyritään minimoimaan.

SÄHKÖPALVELUT Toteutamme monipuoliset sähköalan työt, sähköasennukset ja -saneeraukset vankalla ammattitaidolla, sovitussa aikataulussa.

53


Yrityksen täytyy kyetä uusiutumaan SANNA LEHTOSAARI TEKSTI HENNA KERÄNEN

Ajan hermolla pysyminen ja toiminnan jatkuva kehittäminen kantavat korjausrakentamisen saralla monipuolisesti vaikuttavaa yritystä.

54


UUSIMAA | TALOYHTIÖIDEN SANEERAUKSET

L

aajalla sektorilla vaikuttava Uudenmaan Rakennus- ja Maalauspalvelu Oy on perustettu nykyisellä kokoonpanollaan vuonna 2005. Timo Backmanin yrittäjätausta on tosin vieläkin vanhempaa perua: – Minulla on aiempaa yrittäjäkokemusta vuodesta 1986 alkaen. Välillä siirsin firman pöytälaatikkoon ja tein töitä vieraalle, mutta veri veti kuitenkin takaisin yrittäjäksi, mies kertoo. Uudenmaan Rakennus- ja Maalauspalvelu Oy toimii monipuolisesti korjausrakentamisen saralla. – Tällä hetkellä teemme muun muassa linja- ja julkisivusaneerauksia, kattotöitä ja toimistomuutoksia. Rakennamme myös laajoja tilakokonaisuuksia esimerkiksi jonkin viraston käyttöön asiakkaan erityistarpeet huomioiden, Backman luettelee. Julkinen sektori on vahvasti mukana yrityksen asiakaskunnassa ja sitä kautta referenssilistaan on kertynyt monia mielenkiintoisia projekteja. Parhaillaankin käynnissä on sekä Suomen Kansallisoopperan että Tikkurilan julkisivusaneeraustyöt.

Avaimia onnistuneeseen projektiin Työnjohdollisesti kaikista vaativimpia projekteja ovat Backmanin mukaan linjasaneeraukset. – Olemmekin viime aikoina todenneet, että linjasaneerausten työnjohto ja tiedottaminen vaatii yhden sijaan kahden ihmisen työpanoksen, yrittäjä sanoo. Oli projekti sitten mikä tahansa, on siinä aina mukana kolme osapuolta: urakoitsija, tilaaja ja loppukäyttäjä. – Kyseisen kolmion yhteistyön täytyy toimia kitkat-

tomasti, Backman tiivistää. – Esimerkiksi Tikkurilan julkisivusaneeraus on tältä osin sujunut oikein hyvin. Meidän on helppo tehdä yhteistyötä projektipäällikön kanssa ja myös käyttäjäpuolen yhteyshenkilö on hoitanut tiedottamisen ynnä muun erittäin hyvin, yrittäjä kiittelee. Eri osapuolten välisen saumattoman yhteistyön ja siihen elimellisesti liittyvän tiedottamisen ohella projektin onnistuminen vaatii myös aikatauluissa pysymistä. – Aikataulut ovat haaste nykyään joka paikassa. Joskus työtä tarjottaessa tuntuu, että rakentamisen pitäisi aloittaa saman tien. Aikataulutus ja työmaan organisointi vievät kuitenkin aina aikaa ennen projektin käynnistymistä, Backman muistuttaa.

Ajan hermolla Uudenmaan Rakennus- ja Maalauspalvelu Oy:ssä arvostetaan korkealle tilaajapuolen yhteistyökumppaneita. – Myös he ovat alansa ammattilaisia, joten meidän täytyy vastata heidän haasteisiinsa kouluttamalla itseämme koko ajan, Backman pohtii. – Työ pysyy yleensä aina samana, mutta tuotteet kehittyvät koko ajan paremmiksi. Varsinkin alussa itselle oli vaikea hyväksyä, että vaikka olisin tottunut käyttämään jotain tiettyä tuotetta, saattaa se korvautua uudella, yrittäjä myöntää. Pitkä kokemus on kuitenkin osoittanut, että kyky uusiutua on yrityksen toiminnan kannalta ensiarvoisen tärkeää. – Meidän täytyy pysyä ajan hermolla esimerkiksi lukemalla alaan liittyviä artikkeleita. Tekemisen kokemus on kuitenkin loppupeleissä paras opettaja. Perusteet hankitaan koulussa ja kursseilla,

Perusteet hankitaan koulussa ja kursseilla, mutta vasta tekeminen opettaa käytännön

mutta vasta tekeminen opettaa käytännön, pitkän linjan yrittäjä tietää.

Tulevaisuudensuunnitelmia Molemmat Backmanin pojista ovat mukana yrityksen toiminnassa ja vanhempi heistä on tuonut mukanaan myös sähköpuolen osaamisen. – Pari viime vuotta olemme miettineet myös putkipuolen lisäämistä, mikä tekisi meistä kokonaisuutta palvelevan yrityksen, Backman kertoo. Jatkuva kehittyminen kuuluu muutenkin yrityksen tulevaisuudentavoitteisiin. – Tällä hetkellä haluaisin kehittää etenkin tiedottamista linjasaneerausten yhteydessä paremmaksi. Esimerkiksi sähköinen infotaulu voisi helpottaa sekä meitä että remontin keskellä olevia asukkaita, yrittäjä arvelee. Monipuolisen yrityksen päätavoitteet pysyvät kuitenkin vuodesta toiseen samana. – Se mitä sovitaan, se pidetään, eikä laadusta tingitä, sillä hyvä työjälki on paras mainos. Ne ovat olleet periaatteita, joilla on pärjätty tähän saakka. Kaikilla on parempi mieli kun työ on onnistunut ja lopputulokseen voi olla tyytyväinen, Backman tiivistää.

Kotimaista ammattitaitoa yli 10 vuoden kokemuksella Rakennustyöt, korjausrakentaminen, märkätilat ja sähköurakointityöt Uudenmaan Rakennus- Ja Maalauspalvelu Oy • Lyhtytie 6 B , 00750 Helsinki • www.urm.fi

Uudenmaan Rakennus- Ja Maalauspalvelu Oy Lyhtytie 6 B, 00750 Helsinki • www.urm.fi • 0400 887 825

55


UUSIMAA | TALOYHTIÖIDEN SANEERAUKSET

NOPEUS JA LUOTETTAVUUS

NÄKYVÄT TÄYSINÄ TILAUSKIRJOINA TARU KIVIMÄKI TEKSTI HENNA KERÄNEN

M

aalausliike Ilkka Saario Oy:n päätoimialaa on julkisivujen ja vesikattojen korjaus- ja maalaustyöt sekä betonirakenteiden, kuten parvekkeiden kunnostukset. Talviaikaan yrityksen väki urakoi kiinteistöjen sisäpuolisten kunnostus- ja maalaustöiden parissa, joihin on viimeaikoina lukeutunut paljon esimerkiksi isojen kerrostalokiinteistöjen porrashuonemaalauksia. Yli kaksikymmentä vuotta alalla toimineen yrityksen asiakaskunta koostuu lähinnä pääkaupunkiseudun isoista huoltoyhtiöistä ja isännöintitoimistoista. Kiitosta yrityksen väki on kerännyt etenkin nopeudestaan ja työnsä hyvästä laadusta. – Olemme pystyneet vastaamaan tilaajien tarpeisiin nopeassakin aikataulussa ja venymään myös pienempiin töihin. Luotettavuutemme näkyy ennen kaik-

Puh. 0400 703 236 www.saariomaalaus.fi 56

kea tilauskannassa ja myös tällä hetkellä tilauskirjat ovat jo lähes täynnä. Tänäkin vuonna kunnostamme ja maalaamme yli 30 000 neliötä kiinteistöjen julkisivuja, yrittäjä Ilkka Saario kertoo. Talviajan sisätöistä huolimatta maalausliikkeen liikevaihto tehdään käytännössä kesän aikana, ja silloin yrityksen palveluksessa toimii noin 20 työntekijää. Perustyöt hoituvat oman henkilöstön voimin, mutta esimerkiksi peltitöissä, hiekkapuhalluksessa ja isommissa telineurakoissa käytetään myös aliurakoitsijoita. Työturvallisuus on maalausliikkeelle tärkeä asia ja sekä omat että yrityksen käyttämät Ramirentin telineet ja laitteet ovat CE-merkittyjä. – Pidämme työmailla myös viikoittaiset työturvallisuustarkastukset yhdessä työntekijöidemme kanssa, Saario kertoo.


• Viemärin avaukset • Viemäreiden kuvaukset • Höyrytykset • Pumppaamo- ja erotinkaivohuollot • Sadevesikaivojen tyhjennykset

www.suomenpaineautot.fi

Isännöintipaketti taloyhtiön tarpeiden mukaan

I

sännöitsijä Lasse Melkon päätös perustaa yritys syntyi pitkälti omakohtaisesta tarpeesta. – Ostin sijoitusasunnon taloyhtiöstä, jonne ei meinannut löytyä järkevän hintaista isännöintiä. Lähdin miettimään erilaisia isännöintipaketteja, joista löytyisi halvempi vaihtoehto myös pienille taloyhtiöille. Pääkaupunkiseudulla hyvän vastaanoton saaneen 2M Isännöinti Oy:n säästöpaketti koostuu käytännössä minimilaajuisesta isännöinnistä, eli taloushallinnosta ja tietyistä lakisääteisistä tehtävistä. Se on omiaan etenkin sellaisiin kohteisiin, joissa ei ole lähiaikoina tiedossa isoja remontteja. – Säästöpaketin kustannukset ovat pienimmille taloyhtiöille noin 250€ kuukaudessa ja harvemmin tarvittavia palveluita voidaan ostaa erillisveloituksena. Tarjoamme toki myös perinteistä isännöintiä, jonka kuukausimaksuun sisältyy enemmän tehtäviä. Pakettien välillä voidaan vaihdella tarpeen mukaan. Jos esimerkiksi seuraa-

vana vuonna on tulossa iso remontti, voidaan silloin ottaa käyttöön täyden palvelun paketti ja palata remontin jälkeen taas säästöpakettiin, Melkko kertoo. Melkko kannustaa taloyhtiöiden osakkaita ja asukkaita aktiivisuuteen. – Ihmisten pitäisi olla kiinnostuneita taloyhtiöstään ja tarjoutua myös mukaan hallitukseen, jotta sinne tulisi pientä vaihtuvuutta, hän pohtii. Hallituksessahan taloyhtiön asioihin pääsee vaikuttamaan. Mikäli isännöitsijän toiminta ei miellytä, myös siihen asiaan pitäisi puuttua rohkeasti. Sama koskee tietysti myös muita palveluntarjoajia. Erityisesti hinnan ja palvelun pitää vastata toisiaan. – Oli isännöintitoimisto mikä tahansa, kuukausiveloitus on aina vain osa kustannuksista ja sen päälle tulee muita hallintokuluja ja isännöitsijän kokouspalkkioita. Mutta jos taloyhtiössä menee vuosittain yli 20 000€ isännöintiin, on se mielestäni jo aika kallista, oli taloyhtiö minkä kokoinen tahansa, Melkko toteaa.

Lisätiedot sivulla 116

57


Helposti lähestyttävä perheyritys Pääkaupunkiseudulla toimivassa kiinteistönhuoltoyrityksessä palveluun on todella panostettu. Vaikka tulevaisuudessa siintävät kasvutavoitteet, yrityksen palvelu ja arvot eivät tule muuttumaan.

A

siakkaisiinsa lämmöllä ja kunnioituksella suhtautuva perheyritys Kiinteistöpalvelu Räsänen Oy eroaa kilpailijoistaan monipuolisuudellaan ja palvelualttiudellaan. Kyseessä on täyden palvelun kiinteistönhuoltoyritys, jonka laajaan asiakaskuntaan kuuluvat asunto-osakeyhtiöiden ja yritysten lisäksi mm. yksityisasiakkaat. – Meihin voi kuka tahansa ottaa yhteyttä. Ei siis tarvitse kuulua asiakkaisiimme, yrityksen kiinteistösihteeri Jonna Räsänen ja työnjohtaja Jesse Räsänen lisäävät.

kiinteistönhuoltoalan tehtävien lisäksi yritys tarjoaa mm. siivous- ja kuljetuspalveluita sekä tekee piha-, katto- ja sähkötöitä. Mikään työ ei ole yrityksen ammattitaitoiselle ja kokeneelle henkilökunnalle liian pieni tai liian haastava. – Teemme monipuolisesti kaikkea. Avaimet käteen -palvelu on kehittynyt jatkuvasti, se on ollut visiona vanhemmillamme alusta asti, Jonna ja Jesse Räsänen kertovat. Yritys tarjoaa asiakkaan tarvitsemia palveluita räätälöidyillä palvelusopimuksilla ja tekee mielellään myös yksittäisiä urakoita.

Palveluun panostetaan

Yli 20 vuotta alalla toiminut Kiinteistöpalvelu Räsänen Oy toimii tarpeen vaatiessa myös projektinjohtajan roolissa. Yrityksellä on taustatukenaan luotettavia yhteis-

Kiinteistöpalvelu Räsänen Oy:n palveluvalikoima on erittäin kattava. Perinteisten

SANNA LEHTOSAARI TEKSTI JOHANNA DAHLGREN

58

työkumppaneita sekä kattava verkosto, joita se tarpeen tullen voi hyvillä mielin suositella.

Kaikki lähtee hyvästä henkilökunnasta Yrityksessä pidetään tärkeänä, että asiakaspalvelu on nopeaa, hyvää ja luotettavaa. Kun töitä tehdään toisten ihmisten kotona tai työpaikoilla, nousee asiakkaan kunnioittaminen ja toiveiden huomioiminen ensiarvoisen tärkeiksi. – Täytyy aina muistaa, että olemme asiakkaan talossa vieraita, vaikka töitä teemmekin, Jesse Räsänen kertoo. Panostus laadukkaaseen asiakaspalveluun näkyy yrityksen toiminnassa jo aivan ruohonjuuritasolla. Kun uudet työntekijät


UUSIMAA | TALOYHTIÖIDEN SANEERAUKSET

perehdytetään itse, voidaan olla varmoja, että yrityksen kannattamat arvot näkyvät jokaisen työpanoksessa. Jotta työ ei muodostuisi liian liukuhihnamaiseksi ja henkilöstön rutinoitumiselta vältyttäisiin, yrityksen työntekijät koulutetaan yleis­ ammattimiehiksi. Kun kaikki tekevät kaikkea ja työntekijät saavat joustavasti vaihtaa työtehtäviä keskenään, ilmapiiri pysyy viihtyisänä. – Meillä jokainen päivä on erilainen. Työntekijät viihtyvät, kun saavat tehdä monipuolisesti eri töitä, Jesse Räsänen hymyilee. Lisäksi perheperustainen johtaminen tuo tekemiseen oman vivahteensa: työt tehdään varmasti ja laatuun panostetaan. – Vaikka yrityksen tulevaisuudessa siintävätkin kasvutavoitteet, palvelu ja arvot eivät muutu, Jonna ja Jesse Räsänen lupaavat. – Vanhempi herra kysyi kerran jopa apua kaasugrillinsä kokoamisessa, jonka myös toteutimme pientä korvausta vastaan.

Yhteistyönä kiinteistönhuolto sujuu jouhevammin Jotta kiinteistönhuoltoyritys pystyisi palvelemaan asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla, tulee sen tuntea talon tavat ja sen asukkaat. Jonna ja Jesse Räsänen toivoisivatkin asiakkailta yhteistyötä: – Usein oletetaan, että kaikki hoituu itsestään. Jos vikoja huomaa, on niistä hyvä ilmoittaa kiinteistönhuoltoon. Vuorovaikutuksella ja palautteenannolla toimintaa pystytään parantamaan. – Myös hyvää palautetta saa antaa, Jonna ja Jesse Räsänen naurahtavat. Jos kiinteistöhuolto ei asiakkaan palautteenannosta huolimatta toimi tai se ei muutoin tyydytä asiakkaan tarpeita, Jonna ja Jesse Räsäsen mielestä kiinteistönhuoltoyritystä kannattaa rohkeasti vaihtaa: – Jos homma ei toimi, muitakin yrityksiä on. Uskaltakaa vaatia omalta huoltoyhtiöltä enemmän!

Täyden palvelun kiinteistönhoitoa - taloyhtiöille ja kotitalouksille!

Pääkaupunkiseutu Kruununtie 2, 02180 Espoo 0400 445 884 posti@rasanenoy.fi www.rasanenoy.fi

59


ASIAKKAAN ETU MENEE AINA KAIKEN MUUN EDELLE SANNA LEHTOSAARI TEKSTI HENNA KERÄNEN

60


UUSIMAA | TALOYHTIÖIDEN SANEERAUKSET

Vastuullisen paineautoyrityksen palvelukattaus on laaja, mutta asiakkaan kukkaroa ei silti kuormiteta turhilla toimilla.

V

iemärihuuhtelu Kylander Oy perustettiin vuonna 2002 käytännössä muutamassa kuukaudessa. – Olin töissä toisessa alan firmassa enkä osannut ajatellakaan, että pystyisin hankkimaan omia laitteita tai perustamaan yritystä. Sain kuitenkin vahingossa kuulla, että Turussa oli myynnissä paineauto ja siitä se sitten lähti, kertoo Viemärihuuhtelu Kylander Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Jan Kylander. Kiitos kuuluu pitkälti Finnveralle, pankille ja uusyrityskeskukselle, jotta kaikki saatiin toteutettua. Nyt yrityksellä on takanaan jo liki 15 vuotta, ja pääosin talo- ja huoltoyhtiöistä, sekä putkiliikkeistä koostuva asiakaskunta kattaa lähes koko pääkaupunkiseudun Kirkkonummelta aina Nurmijärvelle saakka. Yrityksen oma toimipiste sijaitsee logistisesti ajateltuna hyvällä paikalla Espoossa ja asiakkaiden ohella lähistöltä löytyy myös kaikki muu tarvittava jäteasemista vedentankkaukseen.

Monipuolista palvelua Viemärihuuhtelu Kylander Oy:tä työllistävät ennen kaikkea tukkeutuneiden viemä-

rien avaukset, mutta myös sadevesi-, erotus- ja rasvakaivojen tyhjennykset ja pesut, jäätyneiden kaivojen ja linjojen sulatukset sekä viemärien kuvaukset näyttelevät suurta osaa tässä liiketoiminnassa. Myös yhteistyö sukitusfirmojen kanssa on viime vuosina lisääntynyt. Syksyllä ajankohtaisia ovat etenkin sadevesikaivojen puhdistukset ennen talvea. – Nämä työt tulisi tehdä hyvissä ajoin ennen kuin lumi ja pakkanen tulevat, koska silloin kaikki pääsisivät helpommalla ja kustannukset eivät karkaa käsistä. On huomattavasti helpompaa avata valurautakannet ”kesäkeleillä ” ja imuroida hiekat pois, kuin että kaikki olisi jäässä. Keväällä mahdollinen sulattaminenkin sujuu paremmin, kun sadevesikaivossa ei ole hiekkaa, Kylander muistuttaa. Kaikki Viemärihuuhtelu Kylander Oy:n työntekijät ovat kokeneita kavereita, jotka tietävät, mitä tekevät ja virheiden sattuessa myös ne uskalletaan myöntää rehellisesti. Vaikka neljän kuorma-auton ja yhden kamera-auton voimin työskentelevä yritys saakin paljon kiitosta toiminnastaan, mahdollinen laajentuminen on maltillista – Kalusto on arvokasta ja sen hankinta on pitkä prosessi. Meillä on kuitenkin monia pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita, joiden kanssa voimme delegoida töitä puolin ja toisin, jotta asiakas saa aina tarvitsemansa palvelun, Kylander kertoo.

Vastuullista toimintaa Kaikkea Viemärihuuhtelu Kylander Oy:n toimintaa leimaa ennen kaikkea vastuullisuus, eikä asiakkaille koskaan tyrkytetä turhia palveluita. – Mieluummin käytetään hieman aikaa ennen työn suoritusta ja ajatuksia, mitä voidaan tehdä ja miten saadaan toivottu lopputulos, Kylander sanoo. – Asukkaiden pitää toki olla hereillä, sillä kun esimerkiksi keittiön viemäri korisee, yrittää se vihjaista, että nyt olisi aika tehdä jotain. Jos pientaloissa tai rivitaloissa on kuitenkin vain yksi tai kaksi viemäritukosta kymmenessä vuodessa, ei se ole vielä vakavaa. Kerrostaloissa on kuitenkin järkevää tehdä esim. 10 vuoden välein ” ylläpito ” huuhteluita, jotta koko paketti toimisi moitteettomasti. Viemärin avaus on saneeraukseen verrattuna huomattavasti halvempaa, joten kallis remontti ei ole aina se kannattavin vaihtoehto, mikäli tilanne voidaan pitää hallinnassa myös ylläpitohuollolla, yrittäjä muistuttaa. Sama pätee myös kuvauspuoleen. – Salaojien kuvausta tilataan paljon, vaikka kameran avulla ei juuri pystytä toteamaan salaojan toimivuutta, sillä se on riippuvainen ensisijaisesti putken ympärillä olevan maa-aineksen tiiveydestä. Pääsääntöisesti pelkkä pesukartoitus siis riittäisi salaojista puhuttaessa, Kylander neuvoo.

Viemärialan asiantuntijuutta jo vuodesta 2002

Viemärihuuhtelu Kylander Oy | P. 0400 525 757 | www.viemarihuuhtelu.fi

24h 61


UUSIMAA | TALOYHTIÖIDEN SANEERAUKSET

KATTAVAA KATTOPALVELUA SANNA LEHTOSAARI TEKSTI JOHANNA DAHLGREN

Pääkaupunkiseudulla toimiva kattoalan yritys urakoi ja huoltaa kaikenlaisia vesikattoja pitkällä kokemuksella ja vankalla ammattitaidolla. Yrityksen referenssilistalta löytyy erikoisempiakin kohteita.

R

uuffi Oy on vuonna 1992 perustettu kattoalan ammattilainen, joka on toiminut nykymuodossaan vuodesta 2011 asti. Yrityksestä löytyy ammattitaitoa ja kokemusta rutkasti, sillä sen neljällä osakkaalla on kokemusta kattoalasta yhteensä yli sadan vuoden ja tuhansien projektien edestä. Pienestä yhden miehen yrityksestä on vuosien varrella kasvanut yli 20 henkeä työllistävä ammattimainen kattoliike. – Uskoimme omaan osaamiseen ja tekemiseen. Ja mikä oli hieno huomata, että vanhat asiakkaat lähtivät heti mukaan, toimitusjohtaja Matti Palander ja tuotantojohtaja Jari Korpimäki muistelevat vuosien takaista päätöstä ryhtyä yrittäjiksi. Tänä päivänä yrityksen projektit koostuvat tasaisesti saneeraus- ja uudiskohteista. Saneerauskohteissa yritys toimii pääurakoitsijana tarjoten kokonaisvaltaista avaimet käteen -palvelua. Uudiskohteissa yritys sen sijaan toimii pääasiallisesti rakennusliikkeiden aliurakoitsijana. Ammattitaitoinen yritys urakoi kaikenlaisia vesikattoja pääkaupunkiseudulla, mutta on valmis

lähtemään projektikohtaisesti oman toimialueensa ulkopuolellekin. Pääyhteistyökumppanina toimii korkealuokkaisista katteista tunnettu Icopal Oy. – Laadun lisäksi meille on erittäin tärkeää, että valtaosa käyttämistämme tuotteista valmistetaan suomessa, Palander ja Korpimäki toteavat.

Huoltosopimuksella katon huoltaa ammattilainen Monet taloyhtiöt, isännöitsijät sekä kiinteistöjen omistajat pitävät kiinteistöistään hyvää huolta solmimalla säännöllisiä huoltosopimuksia. Valitettavasti osa kiinteistönomistajista taas reagoi katto-ongelmiin vasta, kun vesi tulee kiinteistöön sisään. Hyvin huollettu katto maksaa itsensä lisääntyneiden käyttövuosien muodossa moninkertaisesti takaisin. – Jos säästetään yksikin vesivahinko, sillä tehdään monta vuotta huoltotoimenpiteitä, Palander ja Korpimäki muistuttavat. Ruuffi Oy:n kattohuoltosopimukset muokataan räätälöidysti asiakkaan ja katon

www.ruuffi.fi 62


mukaan. Tällöin vesikatto huolletaan ammattilaisen toimesta vähintään kerran vuodessa, tarvittaessa useamminkin. Huoltotoimenpiteisiin kuuluvat mm. läpivientien ja riskipaikkojen tarkistaminen sekä katon puhtauden ja puhdistustarpeen arvioiminen. Jos kiinteistön ympärillä on paljon puustoa, huoltokäynti tehdään tavallisesti 2–3 kertaa vuodessa. Joskus katot kokevat kovia myös vuodenaikojen vaihtuessa: – Vanha katto voi muuttua oleellisesti esimerkiksi pitkien hellejaksojen aikana. Päivässä voi myös olla kymmenien asteiden lämpötilaeroja, jotka vaikuttavat katon kuntoon, Palander ja Korpimäki kertovat.

Saneeraukseen on hyvä varata aikaa Tällä hetkellä kattosaneerauksia tehdään eniten 1980-luvulla ja 1970-luvun alkupuolella rakennettuihin, kertaalleen saneerattuihin kerrostaloihin. Avain onnistuneen saneerausprojektin läpiviemiseen on Palanderin ja Korpimäen mukaan riittävän pitkä aikataulu. Kun hankkeeseen varataan tarpeeksi aikaa, projekti ehditään suunnitella ja katon lähtötilanne ehditään selvittää kunnolla. – Syksy on hyvä aika olla liikkeellä kattosaneerauksen kanssa. Rakenneavaukset tehdään ennen talvea ja suunnitelmat ehditään tehdä talven aikana, Palander ja Korpimäki vinkkaavat taloyhtiöille. He muistuttavat tilaajia myös suojakatoksen tarpeellisuudesta: – Suojakatoksen tekeminen kannattaa, se on kaikkien etu. Suojakatoksella saadaan kuiva lopputulos ja se mahdollistaa myös talvityön. Talviaikana tehty työ säästää lisäksi kustannuksissa, Palander ja Korpimäki sanovat.

63


Luotettavaa ja monipuolista palvelua SANNA LEHTOSAARI TEKSTI HENNA KERÄNEN

Rabest Oy on todellinen rakennusalan monitoimiyritys, jolle luotettavuus on taannut monia pitkäaikaisia asiakassuhteita.

R

abest Oy sai alkunsa 1990-luvun laman ollessa syvimmillään. Toimitusjohtaja Jyrki Satukangas mietti silloin ystävänsä kanssa mitä tehdä, ja lopulta he päätyivät ostaman Espoon Lintuvaarasta vanhan tehdaskiinteistön, jonne suunniteltiin työtiloja yrittäjille. Vastaavanlaisia kohteita on toteutettu muitakin, viimeisin vain pari vuotta sitten. Isojen uudistuotantoprojektien ohella Rabest Oy:llä on kattavasti kokemusta myös muunlaisista rakennusalan tehtävistä. – Viime aikoina olemme tehneet paljon asuntoremontteja, keittiöiden ja kylpyhuoneiden modernisointeja. Vanhojen asiakkaidemme kautta on tullut myös jonkun verran huoltosopimuskohteita, Satukangas luettelee.

Kokonaisuus hallinnassa Rabest Oy:n asiakaskunta koostuu pääkaupunkiseudun isännöitsijöistä, taloyhtiöistä ja kiinteistöosakeyhtiöistä. Tällä hetkellä suurimman tilaajaryhmän muodostavat kuitenkin kiinteistösijoittajat. – Meillä on hallinnassamme aika paljon sellaisia kiinteistöjä, joiden kuntoa ylläpidämme tekemällä niihin kaikki huolto- ja rakennustyöt, Satukangas selventää.

Monipuolisesti alallaan vaikuttavan Rabest Oy:n tärkein tavoite on hallita kokonaisuuksia ja tehdä projektien hoitaminen asiakkaalle mahdollisimman helpoksi. – Meillä on paljon aliurakoitsijoita, joiden kanssa olemme työskennelleet jo vuosia, joten toimintatavat ovat tulleet tutuiksi puolin ja toisin. Yhteistyö etenee joustavasti, aikataulut saadaan sovitettua yhteen eivätkä hommat koskaan pysähdy; se on etu meille, mutta ennen kaikkea asiakkaalle, Satukangas pohtii.

Panostusta keittiöpuoleen Rabest Oy:n väki on kehittänyt toimintaansa aina myös sen mukaan, mikä heitä itseään on erityisesti kiinnostanut. Yhden tällaisen osa-alueen muodostavat keittiöt, joihin yritys haluaa nyt panostaa entistä enemmän. – Olemme tilanneet laadukkaan keittiönsuunnitteluohjelman, jotta pystymme esittelemään asiakkaille suunnitelmiamme aiempaa ammattitaitoisemmin. Valmistumassa ovat myös sekä näyttelytila että nettikauppa, joiden toiminta tukee toinen toistaan, Satukangas kertoo.

Rabest Oy on tehnyt keittiöitä aikoinaan VVO:lle ja kerryttänyt sitä kautta näkemystään ja kokemustaan. Suunnittelussa osataankin nyt ottaa huomioon ulkonäön ohella myös keittiön käytettävyys, oma tuotanto puolestaan mahdollistaa nopeat toimitusajat. Tällä hetkellä Rabest Oy valmistaa mittatilauskeittiöitä esimerkiksi Constin saneerauskohteena olevaan Lallukan taiteilijakotiin.

Talonmiespalvelut kysynnän kautta Keittiöiden ohella toinen Rabest Oy:n uusista aluevaltauksista on talonmiespalvelu. – Se on tullut puhtaasti kysynnän kautta, sillä vanhat asiakkaamme ovat vuosien aikana kyselleet meiltä paljon erilaisia pientöitä. Huomasimme, että nämä työt muodostavat itse asiassa aika ison osan toiminnastamme, joten ajattelimme, että miksi emme saman tien nimeäisi osaaluetta talonmiespalveluiksi, Satukangas kertoo.


Kun haastavat kohteet saadaan menemään kunnialla läpi, tulee siitä kaikkein paras fiilis

UUSIMAA | TALOYHTIÖIDEN SANEERAUKSET

Olipa ongelma mikä tahansa, löytää asiakas aina apua soittamalla Rabest Oy:n väelle, eikä pikku hommien tekijöitä tarvitse etsiä enää sieltä sun täältä. – Jos vastaan tulee työ jota emme itse pysty tekemään, osaamme ohjata asiakkaan jollekin yhteistyökumppanillemme. Toiminta perustuu luottamukseen ja siksi käytämme talonmiespalveluissa aina samoja tekijöitä, jotka asiakkaat oppivat tuntemaan, Satukangas sanoo.

Luotettavuus ennen kaikkea Luottamus on tärkeää myös muissa Rabest Oy:n palveluissa. – Tyytyväiset asiakkaat luovat jatkuvuutta Satukangas toteaa. – Toimimme aina avoimesti eikä meidän siksi tarvitse piilotella mitään. Se näkyy esimerkiksi siinä, että tarjouksissa jokaisen osan hinta on kerrottu erikseen, toimitusjohtaja jatkaa. Iso osa Rabest Oy:n asiakkaista onkin luottanut yrityksen tarjoamaan palveluun jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. – Olen ylpeä siitä, ettei yksikään asiakas ole sanonut, ettei tilaisi meiltä enää ikinä mitään, Satukangas sanoo. Välillä vastaan tulee toki haastaviakin kohteita, mutta ne ovat toimitusjohtajan mukaan itse asiassa työn suola. – Jos vuodesta toiseen tekee vain samaa, ei se anna enää mitään. Kun haastavat kohteet saadaan menemään kunnialla läpi, tulee siitä kaikkein paras fiilis, hän tiivistää.

• Rakennuspalvelut • Talonmiespalvelut • Väestönsuojien tarkastukset • Keittiöiden ja kaapistojen myynti, asennus- ja suunnittelupalvelu, helposti myös erikoisemmat koot nopeasti omalta tuotantolinjaltamme • LVIS työt • Luotettava Kumppani - jäsenyritys

www.rabest.fi | puh. 09 461 234 | asiakaspalvelu@rabest.fi 65


UUSIMAA | TALOYHTIÖIDEN SANEERAUKSET

SANNA LEHTOSAARI TEKSTI HENNA KERÄNEN

Laajaa osaamista julkisivutöissä Julkisivu-urakoinnin parissa aktiivisesti toimivasta yrityksestä löytyy sekä kokemusta että näkemystä.

V

aikka PK Urakointi Oy:n kotipaikka onkin Turku, löytyy suurin osa yrityksen asiakkaista ja työmaista silti pääkaupunkiseudulta. Tänä vuonna 15 vuotta täyttävä yritys on julkisivutöihin erikoistunut maalausliike, jonka laaja osaamisalue kattaa lähestulkoon kaiken rappauksista julkisivun korjauksiin, parvekesaneerauksiin ja ikkunan vaihtoihin. Asiakaskunta koostuu taloyhtiöistä sekä julkisista liikelaitoksista ja toiminnan pääpaino on korjauspuolella.

Rehellinen ja luotettava Se milloin julkisivusaneeraukseen ryhdytään, riippuu pitkälti isännöitsijätoimistosta ja taloyhtiöstä. Joskus julkisivun elinkaari on yksinkertaisesti tiensä päässä, toisinaan taas lähdetään hakemaan energiansäästöä eristysrappausten, parvekelasitusten ja ikkunoiden uusimisien kautta. – Toivottavinta on toteuttaa kaikki edellä mainitut työt samanaikaisesti. Se on taloyhtiölle nopein ja taloudellisesti järkevin vaihtoehto, mutta myös urakoitsijalle helpoin tapa tehdä, toteaa PK Urakointi Oy:n Jarmo Ojanperä. Vuosien aikana PK Urakointi Oy on ollut mukana monessa mielenkiintoisessa urakassa. – Haastavimpia ovat olleet etenkin vanhat rakennukset, joihin kuuluu esimerkiksi Fiskarsin kivitalo ja eräs Helsin66

gin keskustan Elefanttikorttelissa sijaitseva kohde, Ojanperä muistelee. Kentällä PK Urakointi Oy tunnetaan etenkin luotettavuudesta ja laadukkaasta työn jäljestä. – Meidät kun valitsee, ei tule pettymään. Avaimet onnistuneeseen projektiin löytyvät hyvistä työntekijöistä ja työnjohdosta, organisoinnista ja aikataulutuksesta, mutta ennen kaikkea rehellisyydestä, Ojanperä tiivistää.

voisi uusimisen sijaan vielä kunnostaa. Toisinaan suunnittelijat taas eivät välttämättä ole ajan tasalla edes käytettävissä olevista materiaaleista ja tuotteista, Ojanperä harmittelee.

Kokeneen yrittäjän mietteitä alasta Ojanperä itse on vaikuttanut alalla jo 30 vuotta ja ollut aktiivisesti mukana myös esimerkiksi Suomen julkisivu-urakoitsijat Ry:n toiminnassa. Vuosien saatossa alalla käytettävät tuotteet ja laitteet ovat parantuneet ja yksinkertaistuneet, mikä on helpottanut työntekoa. Tällä hetkellä suosiotaan on kasvattanut etenkin levyrappaus, jossa kivilevyn avulla saadaan aikaan vahva, mutta kustannuksiltaan edullinen julkisivu. Yhdessä asiassa Ojanperä näkee kuitenkin vielä parantamisen varaa. – Olen huomannut, että suunnittelijat tekevät usein aivan liian vaativia suunnitelmia eikä taloyhtiöillä ole siinä paljon sananvaltaa. Monesti halutaan esimerkiksi purkaa sellaisiakin 20–30 vuotta vanhoja parvekkeita, joita

0400 919 767 www.pkurakointi.fi


www.cozyhomes.fi

ASUNTO M AT K ASSASI MUK AN A


TARU KIVIMÄKI TEKSTI JOHANNA DAHLGREN

L

akea Oy on vuosien päämäärätietoisella työllä vienyt puurakentamista eteenpäin. Rakennuttamisen, isännöinnin ja vuokra-asumisen aloilla toimiva Lakea Oy on yhdessä Stora Enson kanssa kehittänyt CLT-puulevyjen käyttöön perustuvan tilaelementtiratkaisun. Ensimmäiset hankkeet vuodelta 2010 olivat yksikerroksisia puurakennuksia, ja vuonna 2013 yritys rakennutti Seinäjoelle ensimmäisen puukerrostalon. Sen jälkeen monikerroksisia tilaelementtitaloja on rakennettu mm. Turkuun ja vuonna 2014 Jyväskylään. – Puurakentamisen suurin etu on teollinen tuotanto. Asunto tehdään sisätiloissa, suojaisassa hallissa. Siellä on logistiikka paremmin hallittavissa, ei ole ulkopuolisia säärasitteita. Siellä tehdään asunnot täysin valmiiksi, muovitetaan ja siirretään rakennuspaikalle, jossa varsinainen rakennustyö on erittäin nopeaa, toimitusjohtaja Timo Mantila kertoo. Puukerrostalot on otettu myös asukkaiden taholta hyvin vastaan. Kentältä on tullut positiivista palautetta mm. asumisen hiljaisuudesta sekä paremmasta ilmanlaadusta. – Tarvittaisiin enemmän ihmisiä, jotka olisivat valmiita omistamaan asuntoja. Mitä enemmän puurakentamisen alalla on asiakkaita, sitä paremmin puurakentamisen tuotanto lähtee käyntiin, Mantila toivoo. Yrityksen vuonna 2014 Jyväskylään rakennuttama Puukuokka-kerrostalokohde voitti Vuoden 2015 puupalkinnon. Sama kohde on palkittu myös vastaavalla kanadalaisella puupalkinnolla sekä arkkitehtuurin Finlandialla. Jyväskylän Puukuokka on Lakean Omaksi-kohde. Tämä monelle kohderyhmälle sopiva rahoitusmuoto perustuu valtiontakaukseen.

68


Intohimona vanhat koriste­ maalaukset

V

anhat julkisivut, rappukäytävät ja katot saavat ajan henkeä kunnioittavan ilmeen, kun vanhaa historiaa kaivetaan esiin. Helsinkiläinen Koristemaalaamo Ocra Oy on entisöinyt lisäksi kirkkojen ja kartanoiden pintoja. Yrityksen maalarimestareilta onnistuu myös kokonaan uusien koristeiden suunnittelu, eikä ongelmia tuota talon seinän kokoisten kuvioidenkaan maalaaminen. Yrittäjä Tuija Salin on itse erikoistunut rekonstruktiomaalaukseen, joten hän osaa taidokkaasti jäljitellä vanhojen tekijöiden käsialaa. Koulutukseltaan Salin on maalarimestari, restaurointimestari ja kultaseppäkisälli. – Menestyksen salaisuus on intohimo tähän hommaan. Se, että saa käden jälkensä näkyviin etupäässä, Helsingissä toimiva Salin kertoo. Salin kertoo alan piirien olevan pienet, mutta tiiviit: – On ihana asia, kun alan ihmisiä kokoontuu ja kaikilla on sama päämäärä, hän kertoo. Yhteishenki oli hyvä myös Kansalliskirjastossa, jossa yritys oli tekemässä sisääntuloaulan ja palautushuoneen rekonstruktiomaalauksia. – Vanhoissa taloissa arvo kasvaa, kun historiaa kaivetaan esiin. Eikä se ole edes kovin kallista, Salin muistuttaa.

Energiatehokkaita ja kestäviä ratkaisuja

M

otiva Oy on valtion omistama asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen käyttöön. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen tietoa ja ratkaisuja, joiden pohjalta nämä voivat tehdä energiatehokkaita ja kestäviä valintoja monella alueella. Palveluista mainittakoon julkisten hankintojen neuvontapalvelut, viisaan liikkumisen edistäminen sekä teollisten symbioosien parissa tehtävä työ. – Olemme lähempänä valtiota kuin tyypillinen konsulttiyritys, toimitusjohtaja Jouko Kinnunen kertoo. Parhaillaan Motiva auttaa valtiota seuraavan energiatehokkuussopimusten sopimuskauden neuvotteluissa. – Suomessa toiminta on

ainutlaatuista, sillä monessa muussa maassa sama työ perustuu lakeihin ja säädöksiin, Kinnunen kehuu. Motivalla on toinenkin erottuvuustekijä tyypillisiin asiantuntijayrityksiin. – Koska kaiken tekemisemme perusta on vaikuttavuus koko yhteiskunnan tasolla, meillä on poikkeuksellisen paljon viestinnän ammattilaisia, Kinnunen jatkaa.

energialla nämä olosuhteet saavutetaan, Kinnunen kertoo. Joutsen-merkittyjen talojen energiatehokkuus, rakennusvaiheessa käytetyt terveelliset ja ekologiset materiaalit saavat Kinnuselta paljon kiitosta: – Ympäristömerkityt talot ovat uusi aluevaltaus Suomessa, ja niitä on tulossa lisää.

Motiva tekee myös paljon asumiseen, remontointiin ja kiinteistöihin liittyvää työtä. – Vaikka asuminen ja kiinteistö tarvitsevat energiaa, tärkeintä on muistaa, että asuminen on turvallista, terveellistä ja viihtyisää. Meiltä saa apua ja vastauksia siihen, millä

Näyttäviä pintoja pienellä vaivalla Vuonna 2005 perustetun Decos Oy:n laajasta valikoimasta löytyy erilaisia maalija laastituotteita sisätilojen pin-

noittamiseen. Yritys tuo maahan kolmea eri tuoteperhettä: perinteistä italialaista Rivediliä, täysin luonnonmukaista Tierrafinoa sekä espanjalaista Satine-mikrosementtiä. – Tuotteemme ovat aitoja ja alkuperäisiä, yrittäjä Taru Laurila kertoo. Osa Decos Oy:n tuotteista on

helppo asentaa myös itse. Erityisesti mikrosementtituotteiden asentamiseen Laurila kuitenkin suosittelee ammattilaista: – On harhaluulo, että mikrosementti on vain maali, joka sipaistaan pintaan. Todellisuudessa se on rakenne, jossa on monta kerrosta. Asennus vie noin viikon aikaa, Laurila kertoo. Decos Oy:n tuotteita asentavat yrityksen itse kouluttamat ammattilaiset. Lisäksi yritys tekee tiivistä yhteistyötä sisustussuunnittelijoiden kanssa sekä järjestää tuote-esittelyjä kouluissa. Decos Oy:n tuotteita myyvät jälleenmyyjät ympäri Suomen.

69


LISÄÄ ESTEETTÖMIÄ KOTEJA

R

ustholli on Etelä-Suomen alueella toimiva franchisingketju, joka tekee asiakkailleen kodin sisäpuolisia remontteja avaimet käteen periaatteella. – 40 % toiminnastamme muodostuu keittiöremonteista, 40 % kylpyhuoneremonteista ja loput muista sisäpintojen remonteista, Rustholli Remontit Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Sassali kertoo. Kokeneet ja pitkäaikaiset työntekijät sekä laadukas jälki ovat taanneet sen, että asiakkaat suosittelevat yritystä mielellään myös eteenpäin. Vuonna 2010 Rustholli lanseerasi esteetön koti -konseptin fysioterapeuttia apunaan käyttäen. – Väestö ikääntyy ja laitosasumisen kustannukset ovat kovat. Mitä pidempään vanhus voi asua omassa kodissaan, sitä enemmän se tuo säästöä sekä hänelle että yhteiskunnalle, Sassali toteaa. Asunnon

sisäpuoli pystytään remontin yhteydessä tekemään esteettömäksi poistamalla kynnykset, suurentamalla oviaukkoja ja vaihtamalla perinteiset ovet liukuoviin. Kylpyhuoneisiin asennetaan yleensä suihkuistuin ja tukikahvat, keittiössä puolestaan astianpesukonetta voidaan nostaa korkeammalle tai alakaappeja vähentää, jotta pyörätuolillakin liikkuva pääsee lähemmäs tasoa. Myös sähköllä toimivat yläkaapit ovat fiksu vaihoehto. Konseptista huolimatta ns. normaaleja remontteja tehdään yhä edelleen eniten, eikä esteettömiä koteja valmistu Sassalin mukaan tarpeeksi. – Esteettömien remonttien määrä ei lähde kasvamaan jollei valtio tue niitä jotenkin. Esimerkiksi kotitalousvähennys voitaisiin muuttaa koskemaan vain esteettömiä remontteja, hän pohtii.

REMONTTI 24 TUNNISSA

M

2-Remontin konsepti on poikkeuksellinen, sillä perinteisten toimintatapojen ohella se markkinoi asiakkailleen myös 24h remonttia, joka nimensä mukaisesti tarkoittaa remontin tekemistä yhden vuorokauden aikana.

70

– Kun perustin yrityksen yhdessä ystäväni kanssa, päätimme että meidän pitää pystyä tuomaan markkinoille jokin uusi ja tehokkaampi tapa toimia. Olimme tottuneet tiukkoihin aikatauluihin edellisissä työpaikoissamme, mutta meillä molemmilla oli tunne, että asiat voisi hoitaa

paremmin ja asiakaslähtöisemminkin. Hakemalla oikeat tuotteet ja tekotavat pystyimme vuonna 2014 lanseeraamaan 24h remontin, kertoo M2-Remontin toimitusjohtaja Matti Korkiakoski.


Apua hädän hetkellä V esi-, palo- tai mikä tahansa muukin vahinko on asianosaiselle yleensä poikkeuksellinen ja kertaluontoinen kokemus, ja siksi hänen voi olla vaikea hahmottaa, miten asiat vahingon jälkeen etenevät. Avuksi tarvitaan vahinkosaneerausalan ammattilaista, joka osaa sekä myötäelää että ohjeistaa ihmistä vahingon jälkeisissä vaiheissa. – Asiakkaan opastus ja neuvonta on äärettömän tärkeää, sillä olemme ennen kaikkea palveluyritys, joka auttaa ihmistä hädän hetkellä. Tiedottaminen täytyy muistaa jokaisessa vahinkosaneerauksen vaiheessa, jotta ihmisille ei ole epäselvää, mitä seuraavaksi tapahtuu, vahvistaa myös liiketoimintayksikön päällikkö Arto Takala Polygon Finland Oy:stä. Polygon Finland Oy on osa maailmanlaajuista kiinteistövahinkojen hallintaan keskittynyttä konsernia, jolla on yhteensä 300 toimipistettä 13 eri maassa ympäri Euroop-

Maalaus ja saneerausliike Puisto Oy hoitaa tasoite- ja maalausurakoinnit sisällä ja ulkona

paa, Amerikkaa ja Aasiaa. Suomessa yritys on vaikuttanut jo 40 vuoden ajan ja on näin alansa vanhin toimija ja edelläkävijä. Vuotuiset 15 000 työkohdetta ympäri maan ovat muovanneet Polygonista kokeneen kumppanin kaikissa alaan liittyvissä kysymyksissä vesivahingoista palovahinkoihin, sisäilmaongelmiin ja erikoispuhdistuksiin. Myös vahinkojen ennaltaehkäisyyn liittyvät palvelut kuuluvat yrityksen toimintaan koko ajan enenevissä määrin.

– Teemme pintatöitä sisällä ja ulkona: sisätasoitetyöt, sisämaalaukset, tapetoinnit, efektiseinät ja marmoroinnit. Ulkopuolella meiltä hoituvat julkisivumaalaukset, peltikattojen maalaukset ja jopa julkisivurappaustyöt, omistaja Mika Puisto kertoo. Yritys on perustettu toiminimenä 2009 ja vuonna 2010 yhtiömuoto päivitettiin osakeyhtiöksi toiminnan kasvaessa.

Polygon toimii paikallisesti kansainvälistä osaamistaan hyödyntäen. – Yhtiön johtotaso kokoontuu vuosittain vaihtamaan ajatuksia ja samalla tuomme maailmalta uusia palveluita myös Suomeen. Yksi tällainen on asiakirjojen palautus -palvelu, jonka avulla arkistossa kastuneet asiakirjat voidaan kuivata tyhjiökuivausmenetelmää hyödyntäen, Takala kertoo.

Maalaus ja saneerausliike Puisto Oy toimii pääasiassa Varsinais-Suomessa ja Läntisellä Uudellamaalla, mutta tarvittaessa myös laajemmalla alueella. – Asiakkaitamme ovat rakennusliikkeet, kaupungit, kunnat ja jossain määrin myös taloyhtiöt. Asiakaskunnassamme on hyvin vähän kotitalouksia. Meillä on töissä nuori ja osaava viiden hengen porukka, jonka keski-ikä on alle kolmenkymmenen. Tällä hetkellä yhtiöllä pyyhkii mukavasti. – Meillä on ollut täystyöllisyys koko alkuvuoden ja yleensä vauhti vain kiihtyy kesää kohti mentäessä. Uskon, että meidät koetaan hyväksi yhteistyökumppaniksi laadukkaan työn jäljen ja toimitusvarmuuden vuoksi. Vaikka teemmekin töitä pienellä porukalla, tehokkuutemme on huipputasoa. Kaikki kohteemme ovat käytännössä valmistuneet aikataulussa. Toki työmaat joskus myöhästyvät meistä riippumattomista syistä. Vahvuuksiamme ovat hyvä työporukka, joustavuus ja tehokkuus, Puisto toteaa. Tulevaisuuden näkymät näyttävät Puiston mukaan hyviltä. – Meille on kertynyt hyvä yhteistyöverkosto, jonka kautta teemme erilaisia projekteja. Uskon, että lähivuosina alalta tulee tippumaan pois vanhempia toimijoita, eikä uusia ole välttämättä tulossa tilalle. Meillä on tällöin hyvä kilpailuetu, sillä olemme tuolloin toimineet alalla jo toista kymmentä vuotta.

71


HYVÄLLÄ ERISTÄMISELLÄ SÄÄSTÄÄ MYÖS KESÄLLÄ SANNA LEHTOSAARI TEKSTI JOHANNA DAHLGREN

Icynene-vaahtoeriste on innovatiivinen eristeratkaisu, joka yhdistää villan ja polyuretaanin parhaat puolet. Tällä hetkellä tätä Pohjois-Amerikassa ja useissa Euroopan maissa jo pitkään käytössä ollutta energiatehokasta ja ekologista tuotetta tuo Suomeen vain yksi toimija, Pro Hole Oy.

K

un pitkäaikainen alihankkija tutustutti yrittäjä Marko Konkarin maailmalla suosittuun Icynene-vaahtoeristeeseen, hän näki tuotteessa heti suuret mahdollisuudet. Viime kesänä Konkari päätti laajentaa timanttiporaukseen ja -työkalujen myyntiin erikoistuneen yrityksensä Pro Hole Oy:n toimintaa uudella, innovatiivisella vaahtoeristeellä.

Villan ja uretaanin parhaat puolet Ruiskuttamalla asennettavan Icynene-vaahtoeristeen vahvuudet korostuvat sitä selvemmin, mitä hankalampaa kohdetta ollaan eristämässä. Vaahtoeristeen lämmöneristyskyky on parempi kuin villalla. Lisäksi sen avulla kylmäsillat ja muut raot tukkiutuvat paljon tehokkaammin kuin esimerkiksi polyuretaanilla. Avosoluinen Icynene-vaahtoeriste on huomattavasti hengittävämpi kuin umpisoluinen polyuretaani, joten siksi se sopii asennettavaksi kaikkien materiaalien päälle. – Vaahtoeristeellä voidaan helposti tehdä esimerkiksi pressuhallista lämpöä eristävä halli, kertoo Konkari. Kanadan kovissa ilmasto-olosuhteissa kehitetty Icynene-vaahtoeriste sopii sekä remonttikohteisiin että uudisrakennuksiin. Kyseessä on pääasiallisesti sisäpuolen eriste, joka polyuretaanista poiketen ei sovi asennettavaksi ulkokohteisiin. Suomessa VTT:n hyväksymä Icynene on testattu ja hyväksytty Euroopassa sekä

72

eri puolilla maailmaa. Valmistaja myöntää tuotteelle 25 vuoden takuun. Sisäeristeiden lisäksi Pro Holen tarjonnasta löytyy myös polyuretaanityyppinen umpisoluvaahtoeriste ulkokäyttöön.

Erinomainen hinta-laatusuhde Icynene-vaahtoeristeen asentaminen on helppoa ja nopeaa, sillä eriste ruiskutetaan kuumana suoraan kohteeseen. Päästessään kosketuksiin hapen kanssa nestemäinen eriste laajenee noin 100-kertaiseksi täyttäen kaikki raot, jonka jälkeen se kuivuu välittömästi. – Eriste on kosketuskuiva kuudessa sekunnissa, ja kymmenen tunnin haihtumisen jälkeen sen päälle voi levyttää, sanoo Konkari. Asiakkaan kannalta tuotteen hinta-laatusuhde on erinomainen, sillä ammattilaisen valmiiksi asentama Icynene-vaahtoeriste voi tulla jopa edullisemmaksi kuin asiakkaan itse asentama villa.

Tuoreimpana projektinaan Pro Hole Oy on vastikään eristänyt Icynene-vaahtoeristeellä 1 000 m²:n kokoisen hallin seinät. Vaahtoeristeen asennus toteutettiin nopeasti, vain kahdeksassa päivässä. – Olemme jo sopineet myös hallin katon eristämisestä. Se on haasteellinen paikka eristää, mikä sopii mainiosti meille ja Icynene-vaahtoeristeelle, mainitsee Konkari.


INNOVAATIOT

Tulevaisuuden eriste Marko Konkari on käynyt aktiivisesti messuilla markkinoimassa uutta tuotettaan. Parasta markkinointia on kuitenkin hyvin tehty työ ja sitä kautta liikkeelle lähtevä puskaradio. Kesän aikana projektit vievät Konkaria ja Pro Hole Oy:tä ympäri Suomea aina pohjoista myöten. Konkari uskoo Icynene-vaahtoeristeen kasvattavan suosiotaan sitä mukaa, kun tietoisuus tuotteesta leviää. Kesäaikaan vaahtoeristeellä saadaan pidettyä myös sisäilma viileänä kun lämpö pysyy ulkona. – Uskon, että vaahtoeristäminen tulee lisääntymään Suomessa merkittävästi. Pro Hole Oy rakentaa parhaillaan maanlaajuista jälleenmyyntiverkostoa ja hakee Icynene-vaahtoeristeestä kiinnostuneita alihankkijoita mukaan innostuneeseen, asiantuntevaan joukkoon.

Hyvällä eristyksellä säästät myös kesällä. Icynene-vaahtoeriste on innovatiivinen eristeratkaisu, joka eristää ennennäkemättömän energiatehokkaasti parantaen samalla sisäilman laatua ja asumismukavuutta. Villan ja uretaanin parhaat puolet yhdistävä vaahtoeriste sopii sekä remonttikohteisiin että uudisrakennuksiin. Tutustu nyt taloudelliseen, terveelliseen ja ekologiseen tapaa eristää. Pyydä maksuton arvio 0400 400 441 tai info@vaahtoeriste.fi

PITÄÄ NELJÄ VUODENAIKAA ULKONA

Myynti ja asennus Pro Hole Oy.

73


Versaillesin palatsin tunnelmaa aidoilla luonnonmaaleilla

U

ulatuote Oy valmistaa ympäristöystävällisiä luonnonmaaleja sisä- ja ulkomaalaukseen pitkällä perinteellä ja ammattitaidolla. Yrityksen juuret ulottuvat vuoteen 1975 asti, kun ensimmäiset punamultamaalit keitettiin. Vuonna 1978 yritys rekisteröitiin, ja tuotevalikoima laajentui pellavaöljy- ja tervamaalilla. Yritys tunnettiin pitkään ulkomaalien valmistajana, mutta vuonna 2008 hajuttomat ja muovittomat Into-Sisustusmaalit lisättiin tuotevalikoimaan.

Ympäristöystävälliset maalit ovat saaneet paljon positiivista palautetta markkinoilla. Hengittävät tuotteet eivät sisällä muoveja, jolloin maalipinta vanhenee kauniisti kulumalla. Perheyrityksen vahvuutena ovat selkeät arvot ja visiot. – Olemme pysyneet omassa lestissämme ja keskittyneet erikoisosaamiseemme, mikä on toiminut hyvin, Sari Uunila kertoo. Monessa jälleenmyyjäliikkeessä Uulan luonnonmaalit on luokiteltu erikoistuotteiksi, minkä moni varmaankin kokee hyvänä asiana, mutta leimalla on myös huonot puolensa: – Asiakkaat eivät aina koe erikoistuotteita tasavertaisena vaihtoehtona toisille maaleille. Uulan kestävät maalit soveltuvat kuitenkin erittäin hyvin esimerkiksi rakennusten erilaisten sisä- ja ulkopintojen maalaamiseen. Uulan maaleja saa Suomesta, Ruotsista, Virosta, Hollannista ja Ranskasta. Kuluttajilla on myös mahdollisuus sävyttää seiniään tunnetun Versaillesin palatsin väreihin, sillä Uulan maaleja on käytetty palatsin korjaus- ja restaurointiprojekteissa. – Ranskan jälleenmyyjämme otti eräänä päivänä yhteyttä ja tilasi ison määrän testipurkkeja, koska Uula oli valikoitunut Versaillesin palatsin maalausurakkaan. Palatsin ikkunat haluttiin ehdottomasti maalata aidolla Pellavaöljymaalilla, ja Uulan Pellavaöljymaali valittiin parhaaksi vaihtoehdoksi. Myös Into-Kalustemaalia on mennyt runsaasti palatsin kalusteiden maalauksiin, Uunila kertoo. Uulan laadukkailla maaleilla jokainen meistä voi siis saada astetta kuninkaallisemman tunnelman kotiinsa.

Lisätiedot sivulla 117

Tavoitteet korkealla C

overGlobal Oy on 30-vuotias suomalainen perheyhtiö, joka sai alkunsa perustajansa Jarmo Sjöholmin ideasta lähteä kehittämään uudenlaista parvekelasitusjärjestelmää. Avautuva, raamiton ja yli kulmien liukuva COVER-lasitusjärjestelmä oli syntyhetkellään täysin ainutlaatuinen ratkaisu maailmassa, ja vielä tänä päivänäkin se on CoverGlobal Oy:n ydintuote. Alkuperäisen lasitusjärjestelmän ohella yrityksen tuotevalikoimaan kuuluu myös terassikäyttöön soveltuvat liukulasitukset, kaidejärjestelmät sekä terassin runko- ja lasikattorakenteet. Saksalaisen yrityksen kanssa yhteistyössä on kehitetty myös valonhallintaratkaisuja. Viime vuoteen saakka suomalainen CoverGlobal Oy on ollut kotimaassaan suhteellisen tuntematon toimija ja suurin osa yrityksen liikevaihdosta on tullut viennistä. – Viime syksynä siirryimme strategiassamme kuitenkin uudelle tielle. Panostimme tuotekehittelyyn ja lähdimme lisäämään oman tuotannon osuutta tavoitteenamme kasvattaa etenkin Suomen ja muiden Pohjoismaiden liikevaihtoa, kertoo CoverGlobal Oy:n toimitusjohtaja Jukka Keiholehti. Osana uudistusta yritys on avannut hiljattain ensimmäisen myyntikonttorinsa Turkuun ja etsii tuotteilleen jatkuvasti myös uusia jälleenmyyjiä. – Suomessa on perinteisesti paljon lasitettuja parvekkeita ja terasseja, joten haluamme olla lähellä asiakkaita ja suunnittelijoita. Tavoitteemme on kolminkertaistaa liikevaihtomme vuoteen 2020 mennessä ja tällä hetkellä se näyttää myös onnistuvan, Keiholehti kertoo.

74

Lasitusratkaisut

CoverGlobal Oy Yrittäjäntie 16 B4 01800 Klaukkala www.cover.fi


INNOVAATIOT

Moduuliterassin kanssa vain mielikuvitus rajana TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

Helppous, nopeus ja yksinkertaisuus ovat päivän sanoja terassirakentamisesta puhuttaessa. Edes terassin yksilöllisestä ulkonäöstä ei tarvitse tinkiä LH-Merdec Oy:n moduuliratkaisuja hyödynnettäessä.

L

H-Merdec Oy:n runsaan kahden vuoden mittainen tuotekehitysprosessi saatiin päätökseen viime kesänä ja nyt yritys on valmis tarjoamaan asiakkailleen innovatiivisia mooduliterassiratkaisuja lisäosineen. Suomessa valmistuvan kotimaisen tuotteen tarkoituksena on vastata nykypäivän trendiin, jonka mukaisesti pihoihin panostetaan koko ajan enemmän. – Suunnittelun tavoitteena on ollut luoda moduuliratkaisu, jolla saadaan toteutettua näyttävä terassi nopeasti, helposti ja kustannustehokkaasti. Vaikka tuote on yksinkertainen, tarjoaa se lähes rajattomat mahdollisuudet koota vakio-osista yksilöllinen kokonaisuus, kertovat LH-Merdec Oy:n myyntipäällikkö Mika Heino sekä osakas Markku Sihvonen.

Etuja perinteiseen terassirakentamiseen verrattuna Asiakkaan toiveiden mukaisesti suunniteltu terassi on helppo asentaa joko itse tai LH-Merdec Oy:n asennuspalvelun avulla. Haasteelliset pihat tai suuret korkeuserotkaan eivät ole uudelle moduuliterassille este, vaan se taipuu ilman perustustöitä tai työkaluja maastoon kuin maastoon. – Pihalle ei siis tarvitse enää tilata kaivinkonetta eikä terassia kootessa tule hukkamateriaalia tai rakennusjätettä, Sihvonen tiivistää. Varsinaiseen terassiin voidaan lisätä monia erilaisia lisäosia, kuten seinäkkeitä tuulen- tai näkösuojaksi, kaiteita, lasituksia tai jopa paljuja ja kesäkeittiöitä. Lasia, puuta ja metallia yhdistelemällä terassin ulkonäköä voidaan muokata asiakkaan toiveiden mukaiseksi. Moduuliterassia on helppo muunnella ja laajentaa myös jälkikäteen ilman että jo olemassa olevat osat menisivät hukkaan. – Terassimme on kuin palapeli, jossa palikoita voidaan vaihdella toisiin mielikuvituksen mukaan, Heino toteaa.

Haastakaa meidät! Uusi moduuliterassi tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia omakotitalorakentajien tai mökkiläisten ohella myös muille käyttäjäryhmille. – Tuotteemme toimii yhtä lailla vaikkapa ravintolaterassina tai karavaanareiden vaunujen edustalla, sillä se on helppo koota ja purkaa, eikä talveksi varastoitu terassi vaadi paljoa säilytystilaa, Sihvonen vinkkaa. Vaikka maassamme onkin vielä voimissaan vahva tee-se-itse-kulttuuri, arvostaa etenkin nuorempi sukupolvi myös moduuliterassin kaltaisia helppoja ja valmiita ratkaisuja. Tällä hetkellä LH-Merdec Oy rakentaa edustajaverkostoaan ja hakee jatkuvasti uusia yhteistyökumppaneita markkinoimaan tuotettaan niin Suomessa kuin maailmallakin. Jotta moduuliratkaisua voitaisiin kehittää entisestään, toivoo yritys saavansa asiakkailtaan myös rakentavaa palautetta. – Haluamme olla joustava toimittaja ja etenkin tulevana kautena toivomme asiakkaidemme haastavan meidät mielikuvituksellaan ja tarjoavan uusia ideoita, Heino kannustaa.

www.merdec.fi info@merdec.fi 75


INNOVAATIOT

76


INNOVAATIOT

Liikunnan iloa oikeilla välineillä TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

Houkuttelevat liikuntavälineet innostavat lapset jälleen ulkoleikkien pariin. Toimivalla pihalla viihtyvät myös aikuiset.

K

ännykät, padit ja tietokoneet ovat vallanneet yhä isomman osan myös lasten ja nuorten ajankäytöstä, jolloin liikunnalliset ulkoleikit jäävät koko ajan vähemmälle. Turkulainen Puuha Group Oy pyrkii osaltaan aktivoimaan lapsia jälleen liikunnan pariin valmistamalla monipuolisia ja innostavia leikki- ja ulkoliikuntavälineitä sekä taloyhtiöiden pihoille että kuntien ja kaupunkien ulkoliikuntapaikoille. – Leikkivälineet ovat lasten urheiluvälineitä. Kun ulkoliikuntapaikka on siisti ja tuotteet ja laitteet hyvät, innostaa se leikkimään ja liikkumaan, uskoo Puuha Group Oy:n toimitusjohtaja Marko Mäkelä. Pienellä satsauksella lasten liikkumiseen ja yhdessäoloon vanhempien kanssa voi olla suuret vaikutukset myös kansanterveyteen ja -talouteen

Tutustu laajaan tuotevalikoimaan www.puuha.com Liikuntapaikkavälineet Leikkikenttävälineet Puistokalusteet Piha-ja ympäristötuotteet

– kun ylipaino ja sen aiheuttamat sairaudet saadaan kuriin, säästää se tulevaisuudessa myös yhteiskunnan varoja.

Rahoituksella alkuun Mäkelän mukaan etenkin pienet kunnat osaavat ottaa liikunnallisuuden jo varsin hyvin huomioon ulkoalueidensa suunnittelussa. Kehityksen suunta on Suomessa positiivinen, ja investoinnin jarruksi muodostuukin usein enää raha. – Puuha Group Oy on halunnut madaltaa laitteiden hankintakynnystä tarjoamalla asiakkaille myös rahoituksen ja leasing-vaihtoehdon, Mäkelä kertoo. Vaikka alkuinvestointi tuntuisikin kalliilta, on Puuha Group Oy:n tuotteiden kohdalla syytä muistaa niiden huoltovapaus ja pitkät elinkaaret, mikä

Future outdoor fun www.puuha.com

madaltaa kokonaiskustannusta merkittävästi. – Käytämme valmistuksessa korkealaatuisia materiaaleja ja kaikilla tuotteillamme on TÜV-sertifikaatit. Voimme tarjota yhden hintalapun alla tuotteet paikalle asennettuna tai vaikka koko pihan suunnittelua, nurmikoita ja kivetyksiä myöten. Myös se helpottaa ulkoalueisiin satsaamista, Mäkelä uskoo.

Viihtyisyyttä ja tekemistä myös aikuisille Hienoonkin ulkoleikkipaikkaan satsatut varat menevät hukkaan mikäli sillä ei ole käyttöä. Mäkelä toivookin, että etenkin kuntien ja kaupunkien liikuntapaikkoja ja puistoja suunniteltaessa kuunneltaisiin myös käyttäjiä lapsista vanhempiin ja tehtäisiin päätöksiä heidän toiveensa huomioiden.

– Verorahat on sijoitettu hyvin vain silloin, jos ulkoleikkipaikka tulee käyttöön, ihmiset voivat paremmin ja terveys kohenee, hän tiivistää. Lasten ohella ulkoalueiden suunnittelussa tulee ottaa huomioon myös aikuisten tarpeet. – On tärkeää että vanhemmatkin viihtyvät pihalla lasten leikkiessä. Ulkoalueella voisi siis olla heille jotain muutakin kuin pelkkä penkki, Mäkelä sanoo. Esimerkiksi erilaiset Street Workout -telineet innostavat yhtä lailla aikuisiakin kokeilemaan lihasvoimiaan, eivätkä ole hankintakustannuksiltaan mahdottomia edes taloyhtiöille. – Viihtyisä, yhdessä ulkoiluun ja liikkumiseen kannustava piha-alue toimii myös taloyhtiön käyntikorttina. Parhaimmillaan laadukas piha voi nostaa jopa asunto-osakkeen arvoa, Mäkelä muistuttaa.

Monipuolinen Puuha-Group Oy Puuha Group Oy valmistaa monipuolisia lasten leikki- ja ulkoliikuntavälineitä sekä pihakalusteita ja tarjoaa palveluitaan avaimet käteen-periaatteella kunnille, kouluille, päiväkodeille ja taloyhtiöille. Tänä vuonna yritys on tulossa vahvasti mukaan myös kulutusmarkkinoille. Laaja-alainen tuoterepertuaari jakautuu kolmeen pääkategoriaan: Puuha Play pitää sisällään leikkivälineet ja ulkokalusteet, Puuha Sport urheiluun tarkoitetut liikuntavälineet ja Puuha Home kotipihojen tarvikkeet ja leikkivälineet, sekä hiljattain lanseeratun kuusiosaisen kalustesarjan, jonka jakelusta vastaa Masku. Erityisen tunnettu Puuha Group Oy on kuitenkin laadukkaista Muumi-tuotteistaan, jotka säilyttävät suosionsa vuodesta toiseen ja houkuttelevat etenkin perheen pienimmät mukaan iloisiin ulkoleikkeihin. Muumien avulla Puuha Group Oy erottuu edukseen myös kansainvälisillä markkinoilla, josta tulee suuri osa yrityksen liikevaihdosta. Tulevaisuudessa Puuha Group Oy haluaa kehittää yhteistyötään suunnittelijoiden, arkkitehtien ja viherrakentajien kanssa. – Haluamme luoda vuorovaikutusta ja kumppanuuksia, joiden avulla helpotamme toistemme työtä ja pääsemme yhdessä haluttuun maaliin, Mäkelä tiivistää. 77


INNOVAATIOT

Uutta vauhtia

puurakentamiseen TIINA VIKBERG TEKSTI MADELEINE BERNER

Oman osaamisensa arviointi ja alan mukana muuntautuminen ovat yrityksen elinehto. Sen Olli Hietanen on oppinut seuratessaan perheyrityksensä kehittymistä 1990-luvulta asti. Tänä päivänä hän on toimitusjohtajan paikalta yhä enemmän motivoitunut vastaamaan alan tarpeisiin hyvän strategisen johtamisen avulla.

H

ietakulma Oy on pitkien perinteiden yritys, jonka puurakentaminen on vuosien saatossa kehittynyt alan jokaisen uuden tuulahduksen mukana. Vuonna 1988 perustettu yritys teki alun perin alihankintaa rakennusalalla, mutta toiminta on vuosien aikana muuttunut ja kehittynyt paljon. Nykypäivänä Hietakulman toiminta keskittyy puuelementtien, kattoristikoiden ja puutalojen valmistukseen. Asiakkaat löytyvät lähinnä Satakunnasta, Pirkanmaalta ja pääkaupunkiseudulta, ja yrityksen palveluita käyttävät niin yksityisasiakkaat kuin ammattirakentajatkin. Tuotteiden lisäksi Hietakulma tarjoaa asiakkailleen suunnittelupalvelua ja räätälöityjä ratkaisuja.

Strategia korostaa yrityksen vahvuuksia Hietakulman tuoreen toimitusjohtajan Olli Hietasen tehtävänä on insinöörityön lisäksi kehittää yritystä eteenpäin, ja juuri se motivoi häntä erityisen paljon. – Yrityksen strateginen johtaminen on tärkeä osa liiketoimintaa. Jos emme olisi panostaneet siihen, tuskin olisimme tässä nyt. Yritys on nähnyt kaksi isompaa lamaa, mutta hyvän strategisen johtamisen ja suunnittelun avulla niistä on selvitty, hän kertoo. Jokaisen vastoinkäymisen myötä toimintaa on muunneltu ja tehostettu, mutta päätöksen tekeminen ei aina ole niin yksinkertaista. – On vaikeaa päättää jonkin asian luopumisesta, mutta kylmät faktat on vain lyötävä pöytään. Olemme aiemminkin joutuneet tiukkojen päätösten eteen, ja tämänhetkinen strateginen linjaus on keskittyä vain olennaisiin asioihin, eli siihen missä olemme hyviä. Linjaus seuraa Hietasen ajatusta siitä, että avoimuus asiakkaita ja kilpailijoita kohtaan 78

on tärkeässä asemassa. – Panostamme yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen, se on aina ollut tapamme toimia. Rehellinen ja rehti täytyy olla, varsinkin jos tietää, että jokin asia ei kuulu omiin vahvuuksiin. Miksi kamppailla sen asian kanssa yksin, kun naapuriyritykseltä voi pyytää asiantuntijuutta ja näin tarjota asiakkaalle parhaan mahdollisen ratkaisun. Avoimuutta kaivataan ehdottomasti lisää alalle. Ei se ainakaan maailmaa paranna, että lyödään ovet kiinni ja sanotaan, että älkää tulko tänne kyselemään. Tärkeää on myös pitkän tähtäimen ajattelu. Hietakulmassa on aina pyritty pitkiin asiakassuhteisiin tarjoamalla juuri sitä, mitä asiakkaat tarvitsevat. – Olemme erilainen toimija siinä mielessä, että emme lähde perinteiseen bulkkituotantoon, vaan palvelemme asiakkaitamme yksilöllisesti ja ennen kaikkea hyvin. Valmistamme toisin sanoen juuri niitä tuotteita, jotka edistävät asiakkaidemme toimintaa.

rakennusliikkeet pystyvät elementtien avulla pystyttämään kohteitaan huomattavasti nopeammin. Vastatakseen vielä paremmin asiakkaiden tarpeisiin lla tehdään isoja investointeja, jotka nopeuttavat tuotteiden saamista työmaille. – Tehtaamme tulevalla kapasiteetilla omakotitalon puuelementtien ja kattoristikoiden teoreettinen läpimenoaika on noin 2,5 päivää, paritalon viikko ja rivitalon kaksi viikkoa. Investoinnin avulla pystymme myös varmistamaan, että viime hetken tilauksille on olemassa tuote, joten asiakkaat saavat aina tarvitsemansa. Toki suunnittelutyö on tärkeä osa taloprojektia, eikä suunnittelua parane hoputtaa liikaa, mutta kun oikea aika tulee, on oltava nopea.

Alalla suositaan tehokkuutta Hietanen on kymmenen vuoden ikäisenä ollut ensimmäistä kertaa työmaalla ja Hietakulman vakituisena työntekijänä vuodesta 2010 asti. Alaa monia vuosia seuranneena hän toteaa, että se on muuttunut paljon. – Ostokäyttäytyminen, myynti ja markkinointi ovat muuttuneet vahvasti vuosien aikana, eikä muutos näytä hidastuvan. Kun teemme toimintasuunnitelman viideksi vuodeksi, saamme aina puolessa välissä muuttaa sitä. On oltava valmis muuntautumaan ja vastaamaan yhä hektisemmän alan tarpeisiin, jotka perustuvat tehokkuuteen, hän kertoo. Hietakulman puuelementit ovat vastaus rakennusalan tehokkuusvaatimuksiin, sillä

• Puutalot • Puuelementit • Kattoristikot www.hietakulma.fi


INNOVAATIOT

TYCROC-LEVY NOPEUTTAA KOSTEIDEN TILOJEN RAKENTAMISTA JOPA 4-5 PÄIVÄLLÄ TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

Suomen markkinoita on valtaamassa vedeneristämiseen käytettävä Tycroc-levy, joka sekä helpottaa että nopeuttaa rakentamista. Uuden tuotteen nimeen vannoo myös alalla pitkään toiminut yrittäjä.

R

aumalainen Lännen Rakennus & Saneeraus Oy on monipuolinen korjausrakentamiseen keskittynyt yritys, joka toimii kotikulmiensa ohella myös Porissa ja Turussa. Samalla ammattitaidoilla hoituvat niin huoneisto-, kylpyhuone- ja saunaremontit kuin vesivahinkosaneerauksetkin. Yritys poikkeaa kuitenkin toimintatavaltaan hieman kilpailijoista, sillä muutama vuosi sitten yrittäjä Teemu Vainio siirtyi käyttämään märkätilojen vesieristyksessä kipsilevyjen sijaan uutta Tycrocrakennuslevyä.

Entistä varmempi vedeneristys Tycroc-rakennuslevy koostuu sulatepuristetusta polystyreenista, joka on pinnoitettu molemmin puolin kuidulla ja sementtiliimalla. Levyä on saatavilla useissa eri paksuuksissa aina 6-80 mm saakka ja se toimii rakennettaessa sekä veden- että lämmöneristeenä. Jämäkkärakenteinen levy hylkii vettä ja molemminpuolinen pinnoitus takaa sen, ettei myöskään perustuksen ja levyn väliin jäävä tila pääse kastumaan ja homehtumaan. VTT:n testaama ja sertifioima Tycroc-rakennuslevy sopii hyvin kaikkiin kosteisiin tiloihin ja vain mielikuvitus on rajana sitä käytettäessä, sillä levyllä pystytään tekemään myös kaarevia muotoja, hyllyjä ja lattioita. Suomessa Tycroc-rakennuslevy on vasta valtaamassa markkinoita, mutta etenkin Baltian maissa, Ruotsissa ja Norjassa sen asema on jo vakiintunut. Myös yli 20 vuotta kosteita tiloja rakentanut Vainio on täysin vakuuttunut Tycroc-levyn hyvistä ominaisuuksista. – Sen jälkeen kun joitakin vuosia sitten tilasin ensimmäisen erän Tycroc-levyä, en ole suositellut kipsilevyn käyttöä enää kenellekään. Kyseessä on täysin varma tuote, joka ei tule homehtumaan missään vaiheessa, Vainio sanoo.

Ei enää kuivumisaikojen odottelua Vettä hylkivistä materiaaleista valmistetulla Tycroc-levyllä on homeettomuuden ohella myös muita hyviä ominaisuuksia. Koska rakennuslevy on kevyttä ja helppoa käsitellä, onnistuu sen asentaminen nopeasti jo yhdeltäkin mieheltä. Pölytöntä Tycroc-levyä käytettäessä työmaa pysyy koko ajan siistinä, eikä sen kanssa tarvitse odotella kuivumisaikoja, sillä pinta on valmista laatoitettavaksi heti asentamisen jälkeen. – Tämän ansiosta kosteiden tilojen toteutus nopeutuu huomattavasti ja rakentamisessa voidaan säästää jopa 4–5 päivää, mikä on urakoitsijoille tärkeää etenkin nyt, kun uusi asbestilaki venyttää aikatauluja ja nostaa kustannuksia, Tycroc-levyn maahantuoja sanoo. Uusi tuote on kustannustehokas myös hintansa puolesta, sillä verrattaessa 15 mm rappausta 20 mm Tycroc-levyyn kertyy kustannusvoittoa jopa 30 %. Levy on suulakepuristettua polystyreeniä. Maahantuojan ja Tycroc-levyä käyttävän ja jälleenmyyvän yhteinen viesti onkin varsin selkeä: – Kun rakennetaan, tehdään se kunnon materiaaleilla, eikä uusia ratkaisujakaan kannata turhaan pelätä, miehet tiivistävät.

LÄNNEN www.rakennus-saneeraus.fi Puh. 0500 830 332

79


TYÖHYVINVOINTI

TYÖHYVINVOINTIIN kannattaa panostaa

Työhyvinvointi mielletään usein yksittäiseksi virkistyspäiväksi tai liikuntaseteleiksi. Oikein ymmärrettynä työhyvinvointi on moniulotteinen ja vaikuttava kokonaisuus, jossa niin työntekijällä kuin työnantajallakin on oma roolinsa. Työhyvinvoinnin ylläpitämiseen on työyhteisöille tarjolla välineitä, joiden avulla esimerkiksi henkilöstön vapaa-ajan virkistäytymistä ja liikuntaa voidaan tukea. Näyttää kuitenkin siltä, että sekä työnantajien että työntekijöiden parissa on tarve kirkastaa käsitystä työhyvinvoinnista, sillä se mielletään yhä edelleen melko kapea-alaisesti. Vai onko pikemminkin kyse siitä, että työhyvinvoinnin määritelmä on ylipäätään epäselvä?

Mikä työhyvinvointi? – Työhyvinvoinnin määritelmä riippuu siitä, keneltä sitä kysyy. Tutkijat, lääkärit, työpaikkojen esimiehet ja työntekijät tarkastelevat kaikki työhyvinvointia omasta näkökulmasta. Kun puhutaan työhyvinvoinnista, on tärkeää oivaltaa, että se syntyy ja kehittyy työssä. Lähtökohtaisesti työhyvinvoinnissa on siis kyse työolosuhteista ja siitä, miten työntekijä työssään viihtyy ja miltä työ maistuu. Työhyvinvoinnin mahdollistavat mielekäs työ, sen luovat työntekijät ja työyhteisöt johdon tuella. Itse pidän määritelmästä, jossa työhyvinvointi tarkoittaa sitä, että yksilön työn vaatimukset ja voimavarat ovat tasapainossa, Lääkärikeskus Aavan työterveyshuollon ylilääkäri Timo Vänttinen alleviivaa.

TEKSTI MIA HEISKANEN HENKILÖKUVAT KAROLIINA PAAVILAINEN

80

Vänttinen on pannut merkille, että työhyvinvointia lähestytään työyhteisöissä usein ongelmalähtöisesti. – Työhyvinvointikeskustelussa sorrutaan helposti puhumaan työn kuormitustekijöistä: kuinka työ stressaa, mitä negatiivisia asioita työhön liittyy ja miten niitä voitaisiin vähentää. Kuormitustekijöitä ei voi tietenkään sivuuttaa, mutta ehkäpä hedelmällisempää olisi sen sijaan pohtia, miten yksilön voimavaroja voitaisiin arjen työssä lisätä. Relevantti kysymys voisikin olla, miten työstä ja työssä vietetystä ajasta voisi saada enemmän irti työhyvinvointia kehittämällä? Silloin katse kiinnittyykin ongelmien sijaan työpaikan arjen sujuvuuteen, työn organisointiin ja hyvään johtamiseen.


H y vä st re s s i LISÄÄ HYVINVOINTIA

Työhyvinvointia ei voi ulkoistaa Ns. virallisen määritelmän mukaan työhyvinvointi on kokonaisuus, jonka muodostavat työ ja sen mielekkyys, työntekijän terveys, turvallisuus sekä hyvinvoinnin eri osatekijät. Työhyvinvointi vaikuttaa työssä jaksamiseen ja sitä edistetään työnantajan ja työntekijän yhteistyöllä. – Työntekijän näkökulmasta onkin tärkeää ymmärtää, että omaa hyvinvointiaan ei voi ulkoistaa työnantajalle. vaan vastuu on jokaisella itsellään. Etenkin fyysiseen hyvinvointiin ja terveyteen on mahdollista vaikuttaa omilla valinnoillaan ja painaa jopa jarrua iän mukanaan tuomalle fyysisen kunnon heikkenemiselle. Työntekijän vastuulla on myös pitää huolta palautumisesta: lopetanko työt ajoissa ja lähdenkö palauttavalle iltalenkille, jotta saan hyvät yöunet, Aavan vastaava työfysioterapeutti Marsa Ketola muistuttaa. Ketola on myös havainnut, että fyysisen kunnon hiipuessa, moni sinnittelee fyysisen jaksamisen rajamailla turhan pitkään. Tällöin tilanne voi kehittyä niin pitkälle, että henkilö eläköityy aivan liian varhain. – Tästä syystä olisikin toivottavaa, että työpaikoilla pohdittaisiin avoimesti korvaavan työn mahdollisuuksia ja työn tuunausta, jotta työntekijä voisi jäljellä olevalla työkyvylläänkin toimia edelleen osana työyhteisöä.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n koordinoimassa Eustress-hankkeessa tutkittiin yhteistyössä Tampereen yliopiston ja yrittäjien kanssa stressin hyviä puolia ja ilmenemistä yrittäjien arjessa. Tutkimuksessa syntyi uusi tapa lähestyä stressiä ja hyvinvointia työssä. Hyvän Stressin verkkotyökalun pilottiversio antaa konkreettisia keinoja positiivisen stressin lisäämiseen omassa arjessa. Hankkeen tulokset on nyt koottu oppaaksi. Negatiivinen stressi kuluttaa mieltä ja kehoa. Myönteisen stressin eli eustressin avulla on mahdollista löytää uusia ajattelu- ja työskentelytapoja, jotka lisäävät sekä tuottavuutta että hyvinvointia. Eustress-hankkeessa kehitettiin yrittäjien arkeen keinoja myönteisen stressin edistämiseen muun muassa teknologiaa hyödyntäen. Tutkimuksessa havaittiin, että yrittäjät kokevat hyvän stressin tärkeäksi, ja se auttaa saamaan tuloksia aikaan ja nauttimaan työnteosta kiireenkin keskellä. Palautuminen positiivisesta stressistä on myös tärkeää, koska pitkään jatkuessaan sekin on kuluttavaa elimistölle negatiivisen stressin tavoin. Tulokset on koottu ”Älä tule paha stressi, tule hyvä stressi” -työkirjaksi, joka esittelee keskeiset havainnot ja antaa käytännön harjoitteita hyvää stressiä edistävien toimintatapojen kokeiluun. Tutkimustuloksista hyötyvät erityisesti yrittäjät ja yrittäjämäistä työtä tekevät. Tuloksia voivat soveltaa myös esimerkiksi esimiehet, työhyvinvoinnin ammattilaiset ja valmentajat. Julkaisu: Älä tule paha stressi, tule hyvä stressi Sähköisesti: https://issuu.com/vttfinland/docs/ala_tule_ paha_stressi?e=5313536/35571295

Olenko työmarkkinakelpoinen? Vänttinen ulottaa työkykyajattelun yksilön kannalta fyysistä ja psyykkistä työkykyä pidemmälle. – Mielestäni työntekijän kannattaa mieltää työkyky myös työmarkkinakelpoisuudeksi. Mitä minulle tapahtuu, jos menetän työpaikkani: olenko työmarkkinakelpoinen eli onko osaamiseni ja terveyteni ja osaamiseni sillä tasolla, että minulla on hyvät edellytykset työllistyä uudelleen? Työelämävalmiuksien ylläpitämiseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä tulevaisuuden usko lisää turvallisuuden tunnetta, mikä puolestaan lisää kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Tulipalot voi ehkäistä jo ennen niiden syttymistä Työnantajan näkökulmasta työelämässä on näkyvillä mielenkiintoisia digitalisaation kaltaisia muutosvoimia, jotka mullistavat tavat, joilla työtä on totuttu tekemään. Se tuo työterveydenhuoltoonkin uusia ulottuvuuksia. – Voimme digitaalisten työkalujen avulla kartoittaa entistä paremmin työyhteisön hiljaisia signaaleja, joihin työnantajan on muutoin haasteellista päästä kiinni.

TYÖNTEKIJÄ – POHDI! 1. Luettele kolme tyypillistä tapaa, joilla parhaiten pääset irti työasioista 2. Mitä uutta voisit kokeilla tällä viikolla omasta kunnostasi huolehtimiseksi? Olisiko se lenkki uusissa maisemissa, uuden lajin kokeilu, aivojumppa tai jotain ihan muuta? 1. Tunsitko itsesi levänneeksi ja virkeäksi kun heräsit tänä aamuna? Mitä teet ennen nukkumaanmenoa? Mieti konkreettinen suunnitelma hyvän yöunen vaalimiseksi tulevalle viikolle. Lähde: Älä tule paha stressi, tule hyvä stressi

81


TYÖHYVINVOINTI

Työhyvinvointia on myös totuttu mittaamaan mittareilla, jotka tuijottavat menneisyyteen. Nykytekniikoilla ja työkaluilla työyhteisössä voidaan päästä suoraan työhyvinvoinnin pulssille. Näin sairauspoissaolojen syihin on huomattavasti helpompi pureutua ja kohdentaa toimenpiteet yhteistyössä työterveyshuollon kanssa juuri sinne missä niitä tarvitaan. Vänttinen muistuttaakin, että työyhteisöissä olisi korkea aika siirtyä työhyvinvoinnin saralla etukenoon eli ennaltaehkäisevään toimintaan. – Siten käsillä olevien työkykyhaasteiden ja ongelmien taklaamisen sijaan voidaankin keskittyä tunnistamaan työyhteisössä orastavat haasteet ja luoda yhdessä työterveyshuollon kanssa toimintamalli, jonka avulla tulipalot voidaan ehkäistä jo ennen niiden syttymistä.

Työntekijän näkökulmasta onkin tärkeää ymmärtää, että omaa hyvinvointiaan ei voi ulkoistaa työnantajalle.

Miten työstä ja työssä vietetystä ajasta voisi saada enemmän irti työhyvinvointia kehittämällä?

MARSA KETOLA

TIMO VÄNTTINEN

82

Loppujen lopuksi on kyse yksinkertaisista asioista. – Tärkeintä on hahmottaa työyhteisön haasteet, laatia mittarit ja seuranta, joiden avulla työhyvinvointityötä tehdään pitkäjänteisesti ja prosessinomaisesti. Näin vaikuttavuus on yksittäisiä tyky-toimenpiteitä vaikuttavampi. Olemme Aavassa esimerkiksi rakentaneet fyysisistä työtä tekeville työyhteisöille ennaltaehkäiseviä ohjelmia, joiden avulla on voitu hyvin tehokkaasti minimoida selkäsairauksien kaltaiset työkykyriskit ja välttää ongelmien konkretisoituminen tuki- ja liikuntaelinsairauksiksi, jotka ovat yksi suurimmista työkyvyttömyyseläkkeiden aiheuttajista. Pienilläkin investoinneilla on mahdollista saada aikaan merkittäviä tuloksia, Ketola toteaa.


TYÖHYVINVOINTI

10+1

teesiä työnantajalle TYÖHYVINVOINTI KUULUU YLIMMÄN JOHDON ASIALISTALLE

YLLÄPIDETÄÄN JA KEHITETÄÄN JOUSTAVIEN TYÖAIKOJEN KULTTUURIA

Vaikka työhyvinvointi lähteekin arkijohtamisesta ja lähiesimiesten rooli on ensiarvoisen tärkeä, pitää tiedostaa, että arkijohtaminen noudattaa yrityskulttuuria. Linjaukset ja toimintatavat arkipäivän tilanteisiin tulevat ylimmältä johdolta.

Suomi on maailman huippua joustavien työaikojen hyödyntämisessä. Joustoilla on valtava vaikutus työhyvinvointiin. Tässä kohtaa voidaan vain todeta, että jatketaan samaan malliin.

TYÖHYVINVOINNIN EDISTÄMINEN EI OLE TYÖN ARJESTA ERILLISTÄ TOIMINTAA Työhyvinvointi syntyy työn arjessa. Keskiössä ovat tehokas viestintä, työn hyvä organisointi, johtamistaidot sekä henkilöstön vaikutusmahdollisuudet. Työhyvinvointia ei voi parantaa yksittäisillä virkistyspäivillä tai kulttuuriseteleillä.

TAVOITTEIDEN ASETTAMINEN, TULOSTEN SEURANTA JA PALAUTE Kaikkihan sen tietävät, päämäärätön haahuilu ei johta mihinkään. Aseta työhyvinvoinnin kehitykselle selkeät tavoitteet, seuraa kehitystä ja viesti koko organisaatiolle onnistumisista ja kehityskohdista.

TYÖHYVINVOINTI EI OLE AINOASTAAN KUSTANNUSSÄÄSTÖ VAAN TUOTANTOPANOS

MAAILMA MUUTTUU JA TARVITAAN UUTTA KEHITTÄMISEN KULTTUURIA; NE SELVIÄVÄT, JOTKA PANOSTAVAT

Työhyvinvoinnilla ei ole vaikutusta vain sairauspoissaolojen ja ennenaikaisten eläkkeiden määrään vaan myös työn tuottavuuteen, asiakastyytyväisyyteen, innovaatioiden syntymiseen ja lopulta yrityksen tulokseen.

Osa yritysjohtajista elää pää pensaassa ja uskoo, että yritys voi jatkaa kuten aina ennenkin. Globalisaatio ja digitalisaatio tulevat vaikuttamaan kaikkiin työyhteisöihin. Miettikää yhdessä, millä tavalla siitä saadaan paras hyöty irti.

HENKILÖSTÖ MUKAAN

KUUNTELEMINEN, MUILTA OPPIMINEN JA BENCHMARKKAUS

Kyllä, työhyvinvoinnin kehittäminen on ylimmän johdon tehtävä, mutta tehokkaimpia toimenpiteitä on mahdoton keksiä ilman, että henkilöstö otetaan kehittämistyöhön vahvasti mukaan. Otetaan diskuteeraukseen mallia Tanskasta ja Ruotsista.

LÄHIESIMIEHILLE TAIDOT JA MAHDOLLISUUDET PUUTTUA ONGELMIIN Lähiesimiehen työ ei ole herkkua: kiistat ja erimielisyydet kun usein ratkotaan heidän avullaan. Varmista, että yrityksessäsi esimiehet tietävät vastuunsa ja valtansa puuttua työyhteisön ongelmatilanteisiin ja että heillä on tarvittava aika kuunnella ja ratkoa ongelmia.

Työhyvinvoinnista puhutaan viimeinkin. Tällä hetkellä siitä puhutaan itse asiassa todella paljon. Hyödynnä tilanne ja opi muista yrityksistä! Pyörää ei todellakaan tarvitse keksiä itse uudelleen.

KOKEILEMINEN KANNATTAA Kaikki työhyvinvointitoimenpiteet eivät sovi kaikille työpaikoille. Rohkea kokeileminen ja järkevä vaikuttavuuden mittaaminen kertovat, mihin teillä kannattaa panostaa.

Lähde: Kilpailukykyä työhyvinvoinnista -julkaisu, LähiTapiola, työeläkeyhtiö Elo

83


VARSINAIS-SUOMI

RAKENNUS KURRE EI LIPSU LAADUSTA, EIKÄ AIKATAULUSTA TIINA VIKBERG TEKSTI MIA HEISKANEN

T

eemme työmme aina kunnolla ja olemme oikeissa paikoissa joustavia, jotta asiakkaamme voivat luottaa meihin myös seuraavissa projekteissa, toteaa toimitusjohtaja ja yrityksen perustaja Jari Jalonen. Kun Mynämäen Kurrelan tilalta kotoisin oleva Jari Jalonen perusti Rakennus Kurre Oy:n 25 vuotta sitten, kaikki hänet tuntevat tiesivät, että se mitä Jalonen lupaa, myös pitää. Jalosta on usein verrattu Tuntemattoman sotilaan Koskelaan – ja yhtäläisyys miesten välillä onkin melkoinen. Periaatteena on, että työstä ja aikataulusta ei lipsuta. Vastuuntunto, jämptiys ja määrätietoisuus ovat siis olleet Jalosen perusperiaatteita koko yrittäjäuran ajan. Turun seudulla

84

tehdyt taloyhtiöiden linjasaneeraukset, muut saneeraukset ja uudisrakentaminen on yhtiön 25 toimintavuoden aikana tehty aina sopimuksen mukaan, laadusta tinkimättä ja aikatauluja noudattaen. Tyytyväiset asiakkaat ovat vieneet tietoa eteenpäin ja perheyritys on vuosien saatossa kasvanut keskisuuren rakennusyrityksen mittoihin.

tuuta. Henkilöstön määräkin on vuosien varrella kasvanut ja vahvuutemme on tällä hetkellä viisitoista.

Oma poika mukaan

Illaksi kotiin

Jari Jalonen perusti Rakennus Kurren lamavuonna 1990. – Alkuun meillä oli vain muutama työntekijä ja olin itsekin kädet savessa tekemässä töitä. Olen johtanut kaikki vuodet yrityksen toimintaa käytännössä yksin. Kun poikani Joonas valmistui insinööriksi, tuli hän mukaan yhtiön toimintaan ja nyt voimme jakaa johtovas-

Rakennus Kurren toimialue kattaa koko Varsinais-Suomen alueen. – Haluamme pysyä Varsinais-Suomen alueella, sillä työmaan tulee sijaita sellaisella etäisyydellä, ettei työntekijöiden tarvitse olla työn vuoksi yötä pois kotoa. Lähes kaikki työntekijämme ovat nimittäin perheellisiä, Jari toteaa.

– Valmistuin vuonna 2013 ja nyt johdan jo kolmatta putkiremonttiani. Minulle oli hyvin luontevaa suuntautua samalle alalle ja tulla mukaan isäni perustamaan yhtiöön, Joonas kertoo.


Otollinen aika linjasaneerauksille Vuosien saatossa yhtiö on tehnyt paljon erilaisten rakennusten saneerauksia sekä vakuutusyhtiöiden palo- ja vesivahinkokorjauksia. Vuoden 2008 talousromahduksen jälkeen markkina hiipui ja linjasaneeraukset ovat olleet toiminnan tukijalka. – Oman kokemukseni mukaan aika linjasaneerauksille on nyt tekijän näkökulmasta otollisempi aika aiempaan verrattuna. Ihmiset ymmärtävät niiden merkityksen ja työmenetelmätkin ovat vuosikymmenten saatossa kehittyneet, Jari pohtii. – Linjasaneerauksissa on toki aina se haaste, että ne tehdään ihmisten kodeissa. Se on asukkaalle aina iso asia, vaikka se tekijöille onkin arkipäivää. Siksi meille on todella tärkeää pitää hyvä yhteys asukkaisiin ja ikään kuin valmentaa heitä tulevaan muutokseen, Joonas lisää.

Muutakin kuin putket Aika tyypillisesti linjasaneeraukseen ryhdytään taloyhtiöissä vasta siinä vaiheessa, kun putket ja kylpyhuoneet ovat tulleet tiensä päähän. Toisaalta linjasaneerausten yhteydessä osataan myös huomioida sen merkitys, kun asunto halutaan myydä edelleen. – Kun linjasaneeraus tehdään perinteisellä tavalla, uusi ostaja tietää, että putket ovat kunnossa, joten siihen ei liity ostajan kannalta riskiä. Linjasaneerauksen yhteydessä voidaan myös uudistaa asunnon sähköt vastaamaan nykypäivän vaatimuksia, päivittää taloyhtiön saunaosasto tähän päivään ja virkistää muitakin yleisiä tiloja, kuten porras- ja säilytystiloja, Joonas kertoo.

Uudet määräykset, uudet aikataulut Jari myöntää, että uudet asbestimääräykset ovat tuoneet mukanaan aikatauluhaasteita kun työt eivät käynnistykään purkuvaiheen jälkeen heti, vaan töihin tulee noin parin viikon viive. – Käytännössä se tarkoittaa, että jos linjan läpimenoaika on ollut aiemmin kahdeksan viikkoa, on se nyt kymmenen. Mutta se on vain otettava aikatauluissa huomioon. Tilaaja voi siis luottaa siihen, että työt valmistuvat tästäkin huolimatta ajallaan. Luottamus on syytä säilyttää näissä hommissa kaikkiin suuntiin.

VANHAN SANEERAAJA, UUDEN RAKENTAJA R A K E N N U S

KURRE Kokonaisurakointina taloyhtiöiden linjasaneeraukset ja putkiremontit. www.rakennuskurre.fi

Rakennus Kurre Oy • 0400 663 207 85


VARSINAIS-SUOMI

Ylpeästi naantalilainen sähkösuunnittelutoimisto

O

y on sähkösuunnittelutoimisto, jonka talotekniikka- ja valaistusosaaminen palvelee monipuolisesti saneerauskohteita ja uudisrakentamista. Yrityksen ratkaisut näkyvät esimerkiksi palvelutaloissa, terveyskeskuksissa, kouluissa, uimahalleissa ja asuinrakennuksissa. Karawatski Oy:n asiakkaisiin puolestaan kuuluvat mm. ATT, Senaatti Kiinteistöt, KELA ja Espoon Asunnot, mutta yritys palvelee myös pienempiä rakennuttajia. – Asiakkaan koosta huolimatta haluamme olla hyvä suunnittelutoimisto asiakkaan hankkeisiin. Tarjoamme laadukkaita suunnitelmia ja tukea niissä asiantuntijatehtävissä, joita asiakkaamme meiltä tarvitsevat, toimitusjohtaja Iiro Karawatski kertoo. Iiro Karawatskin isä, perusti sähkösuunnitteluyrityksen Naantaliin vuonna 1988. Vaikka yritykselle toimeksiantoja tulee tänä päivänä ympäri Suomen ja erityisesti pääkaupunkiseudulta, yritys on pysynyt uskollisena juurilleen. – Olemme aina halunneet säilyttää alkuperäisen toimipaikkamme, ja etsiessämme uusia toimitiloja oli selvää, että jatkaisimme Naantalissa. Se on identiteettikysymys ja haluamme vahvasti olla naantalilaisia, Iiro Karawatski kertoo. Uudet toimitilat löytyivät Naantalista, saneeraamalla Naantalin vanha paloasema, saatiin edustavat ja nykyaikaiset toimitilat, mutta osa henkilökunnasta on sijoitettu Helsinkiin, suuren kysynnän vuoksi.

Lisätiedot sivulla 116

Sähkösuunnittelualalla energiasäästö on lähes aina yhtä tärkeä edellytys työlle. Iiro Karawatski huomauttaa, että energiasäästöä saa tietämällä mitä kuluttaa ja kuinka paljon. Nykytekniikan avulla sähkönkulutustiedot on helppo saada esimerkiksi puhelimeen, ja tietoja analysoimalla voi päästä säästöihin. Iiro zv v uskoo taloautomaation olevan oikea ratkaisu. – Taloautomaation näkee yleistyvän, sillä sen mukana tulevat perustoiminnot saa suhteellisen pienin kustannuksin. Sen lisäksi, että hälytin- ja mittausjärjestelmät edistävät turvallista asumista, valaistuksen ohjaus on se, millä säästetään energiakustannuksissa. Vaikka LED monesti on energiatehokkaampi vaihtoehto, elinkaaritarkastelussa kaikkein eniten säästää se valo, mikä ei ole päällä.

LISÄKÄSIPAREJA JA HYVIÄ OSAAJIA?

B

anssi Henkilöstöpalvelut on valtakunnallinen, laadukkaisiin rekrytointi- ja henkilöstövuokrauspalveluihin erikoistunut yritys. Banssi perustettiin tammikuussa 2013 visionaan olla Suomen laadukkain henkilöstöpalvelualan yritys. Toimihenkilöistä löytyy henkilöstöpalvelualan konkareita sekä uusia kykyjä. – Henkilöstöpalveluosaamisemme ulottuu monelle toimialalle. Suurimpia toimialoja ovat rakentaminen, kuljetus, teollisuus ja kiinteistöpalvelu sekä maanrakennus, jossa Banssi on yksi johtavista alan toimijoista. – Asiantuntijuutemme on vahvimmillaan henkilöstövuokrauksessa ja suorissa rekrytoinneissa. Etsimme paljon asiakkaiden toimeksiannosta myös tietyn alan osaajia, kuten timpureita, peltiseppiä ja muita erikoisosaajia, joita ei löydy rakennusliikkeiden takataskusta, Banssi Länsi Oy:n aluejohtaja Roni Mesikämmen kertoo.

Jyvät erottuvat akanoista Henkilöstövuokraus on kasvava ala, jossa jyvät erottuvat akanoista. – Haluamme erottua laadulla. Alalla on ollut hieman huono kaiku, mutta eettisesti toimivat yritykset erottuvat kyllä edukseen. Meillä on samat työnantajavelvollisuudet kuin tilaaja-asiakkaillakin ja noudatamme aina alan työehtosopimuksia. Olemme myös hyvin itsekriittisiä oman tekemisen suhteen. Arvioimme omaa toimintaamme jatkuvasti. Meiltä saa laadukkaita osaajia, sillä olemme hyvin tarkkoja rekrytoidessamme tekijöitä verkostoomme. Banssilla on myös

86

tytäryhtiöitä; Mekone Oy, joka tarjoaa laskutuspalveluja yksityishenkilöille eli ns kevytyrittäjyyttä, mikäli ei halua varsinaiseksi yrittäjäksi. Toinen tytäryhtiö, Bandora Oy on taas tilitoimistopalveluihin erikoistunut ohjelmistoyritys, josta saa kaiken tuntikirjauksesta tilinpäätökseen asti, oman valintansa mukaan. Lisäksi Banssi Safety Oy tarjoaa oman maahantuonnin kautta sekä työvaatteita että suojaimia ja toimii alan laatumerkkien edustajana. Banssi on valtakunnallisesti paikallinen yritys. Valtakunnallisuus mahdollistaa asiakkaiden palvelemisen koko Suomessa. Paikallinen läsnäolo puolestaan takaa henkilökohtaisen palvelun ja paikallistuntemuksen juuri siellä, missä työvoiman tarvetta esiintyy. – Rakennusalalla tarpeet ovat lyhytkestoisia muutamasta päivästä viikkoihin. Monella rakennusliikkeellä on toiminnassa piikkejä, joihin meiltä saa nopeasti apua.

Banssi Henkilöstöpalvelut Roni Mesikämmen 040 530 2703 roni.mesikammen@banssi.fi www.banssi.fi


VARSINAIS-SUOMI

TIINA VIKBERG TEKSTI MADELEINE BERNER

KOKONAISVALTAISTA RAKENTAMISTA pienellä ekstralla

R

akennushanke Rauno Mäkelä on vuodesta 1989 asti rakentanut ja remontoinut taloja Turun seudulla. Yritys on toiminnan edetessä myös laajentanut teollisuus- ja liikerakentamiseen. Rakennusliikkeen toiminta perustuu avaimet käteen -periaatteeseen, ja vaikka kyseessä onkin pienempi rakennusyritys, asiakas saa aina kaikki palvelut saman katon alta – tyhjästä tontista valmiiseen taloon. Kun tietotaito ja kaikki palvelut tulevat yhdeltä toimijalta, projekti sujuu sulavasti alusta loppuun. Asiakas säästyy myös niiltä viivästyksiltä ja logistiikkaongelmilta, joita helposti tulee kun jokaista työvaihetta varten saapuu eri toimija. Rakennusurakoissa vuorovaikutus asiakkaan kanssa on jatkuva, jolloin asiakkaallakin on selkeä kuva projektin etenemisestä. – Olemme mielellämme mukana jo suunnitteluvaiheessa, ja tarpeen vaatiessa neuvomme asiakkaita eri ratkaisuissa. Toiminnallamme olemme saaneet pitkäaikaisia asiakkaita, jotka luottavat meihin jokaisessa hankkeessaan, yrittäjä Rauno Mäkelä kertoo. Käyttäessään Rakennushanke Rauno Mäkelän rakennuspalvelua, asiakas voi aina laskea erinomaisen laadun ja asiakaspalvelun varaan. – Olemme luoneet hyviä asiakassuhteita tarjoamalla yksilöllisiä ratkaisuja, toimittamalla hyvää laatua ja pysymällä asetetuissa aikatauluissa. Hoidamme työt aina niin kuin asiakkaan kanssa on alun perin sovittu, ja tarjoamme siihen päälle vielä vähän ekstraa. 87


VARSINAIS-SUOMI | KATTO

”Harva kattoremontti on akuutti”

K

Kattoremontti on investointi, johon tulisi käyttää aikaa ja ammattitaitoista tekijää. Laatua ja perinteistä käsityötaitoa arvostavalle kattoremontin tekijä löytyy Huittisista.

un katosta vuotaa vettä sisälle, on kattoremontti tehtävä välittömästi. Kuitenkin vain harvoissa tapauksissa katon kunto on niin huono, että toimenpiteitä vaadittaisiin akuutisti. Todellisuudessa kattoremontti on pitkäaikainen investointi. Huittisten JP-Rakennuspelti Oy:n toimitusjohtaja Juhani Pakkonen kannustaa käyttämään aikaa kattoremonttiin ja sen suunnitteluun: – Nykyään turhaan painotetaan, että tarjous on voimassa vain ”nyt”. Siinä käytetään hetken huumaa hyväksi. Remonttia kannattaa miettiä ja samalla puntaroida omia mieltymyksiään, Pakkonen sanoo.

Puhtaalta pohjalta paras tulos 2000-luvun alusta lähtien kattoremontteja tehnyt Huittisten JP-Rakennuspelti Oy aloittaa projektinsa aina purkamalla vanhat rakenteet pois. Kun remonttia lähdetään tekemään pohjista lähtien, tiedetään että katto ja sen rakenteet ovat varmasti terveet. – Jos vanhan pärekaton päälle pistetään ns. hengittävä aluskate ja siihen uudet tuuletusripat, lehterit ja pelti, hiirille ym. syntyy kerrostalo missä liikkua, Pakkonen lisää. Hän korostaa myös yläpohjan tuuletuksen tärkeyttä: – Katto voi toimia hyvin viisikin vuotta puutteellisella tuuletuksella, mutta ongelmia tulee viimeistään 20–30 vuoden päästä. Siihen pitäisi kiinnittää huomiota jo katon rakennusvaiheessa. Homeen poistaminen ei ole halpaa eikä helppoa, hän muistuttaa. Joskus kattoremontin yhteydessä kannattaa hyödyntää uutta teknologiaa. Esimerkiksi suosiotaan kasvattavat aurinko- ja vesikennot on helppo asentaa

konesaumakattoon ilman läpivientejä tai ruuvien porauksia. Huittisten JP-Rakennuspelti Oy tekee kattoremontin yhteydessä tarvittaessa myös mm. pientä julkisivuremonttia. Perustavanlaatuinen kattoremontti rintamamiestaloon tai matalamalliseen omakotitaloon vie aikaa n. viikon verran. Haastavat ja suuret kohteet vievät luonnollisesti enemmän aikaa. Esimerkiksi Laitilassa sijaitsevaan vanhaan maataloon tehty kattoremontti oli kolmen viikon projekti. Kohteen katto uusittiin vanhaa kunnioittaen, ja samalla talo maalattiin perinnemaalilla. – Kunnolla tehty kattoremontti on investointi pitkälle tulevaisuuteen ja seuraavalle sukupolvelle, Pakkonen korostaa.

Perinteistä käsityötaitoa Huittisissa ja sen lähialueilla peltisepän töitä tekevä Huittisten JP-Rakennuspelti Oy toimii pienellä mutta joustavalla kahdeksan hengen työporukalla. Pakkonen pitää yrityksensä suurimpana voimavarana juuri taidokasta ja sopeutuvaista henkilöstöään. Hän on tyytyväinen, että kaikilta yrityksen työntekijöiltä löytyy tietotaitoa ja halua tehdä peltisepän töitä. Yli 30 vuotta alalla työskennellyt yrityksen peltiseppä Teuvo Reunanen siirtää käsityötaitojaan eteenpäin nuoremmille työntekijöille. – Ammattitaitoisia peltiseppiä on vaikea löytää. Parempi on katsoa sivusta kenellä on siihen taipumusta ja ottaa töihin. Peltisepäksi tullaan kokemuksella, Pakkonen on huomannut.

JP

HUITTISTEN RAKENNUSPELTI

OY

Kangastie 63 Huittinen jp-rakennuspeltioy@dnainternet.net

0400 735 859 88


VARSINAIS-SUOMI | EKOLOGISUUS

Kuormalavoja joka alalle ja joka käyttöön

K

aikki olemassa oleva tavara liikkuu jossakin vaiheessa elinkaartaan lavojen kanssa, on se sitten raaka-aineena, eri tuotantovaiheissa tai valmiina tuotteena. Lavapörssin toiminta perustuu kuormalavojen uusiokäyttöön. Yritys kiertää keskusliikkeitä, päivittäistavarakauppoja ja maatalousliikkeitä keräten kuormalavoja, jotka lajitellaan yrityksen hallissa. Lavojen kunto tarkastetaan, ja mahdollisten korjaustarpeiden jälkeen ne toimitetaan takaisin pakkaavaan teollisuuteen, logistiikkataloihin tai käytännössä kenelle tahansa, joka lavoja tarvitsee. Hallilta lähtee viikossa noin 10 000 lavaa. Ne, jotka eivät enää sovi uusiokäyttöön, toimitetaan energiahakkeena lämpölaitoksille. Lavapörssissä on panostettu kattavaan valikoimaan, jolla voi palvella laajaa asiakaskuntaa. – Meillä on 60 erilaista lavalaatua, joten jokaiselle asiakkaalle löytyy sopiva tuote. Jokaisella on spesifiset toiveet, ja alastakin riippuen lavoille asetetaan tietyt vaatimukset, toimitusjohtaja ja omistaja Petteri Lindholm kertoo. Lavan soveltuvuutta määrittelevät sen koko, vahvuus ja siisteys. Esimerkiksi metalliteollisuuteen sopivat lavat poikkeavat elintarviketeollisuudessa käytetyistä. Lavoja hakevat myös luovat ja näppärät sisustajat, jotka rakentavat kaikkea terassikalusteista kenkähyllyihin ja leikkimökkeihin mm. eurolavoista.

TIINA VIKBERG TEKSTI MADELEINE BERNER

Viime vuosina Lavapörssin toiminta on kasvanut tasaisesti, ja Lindholm kokee olevansa onnellisessa asemassa, kun ottaa huomioon Suomen taloustilanteen. Kasvu ei kuitenkaan ole tullut ilmaiseksi: – Olemme tehokkuuden kautta pyrkineet yhä parempaan toimintatapaan. Parannettavaa löytyy aina, ja sitä kautta voi kehittyä ja kasvaa, Lindholm kertoo. Lavapörssin toimintanopeus ja -varmuus sekä laatu ovat myös miellyttäneet asiakkaita. – Teemme työt niin, kuin olemme luvanneet. Kuun myydään määrättyä tuotetta, sen on oltava juuri sitä, mitä asiakas vaatii. Sillä tavalla saamme lisää tilauksia.

LAVAPORSSI.FI 89


VARSINAIS-SUOMI | KIINTEISTÖT

Nättinummen kiinteistöhuolto on osaavissa käsissä Turun Nättinummella tiedetään, mitä hyvä kiinteistöhuolto on ja mitä siihen vaaditaan. Alueen kahdeksan asuntoyhtiön ja uimahallin huoltopalveluista ja ylläpidosta vastaavat alueella alusta asti toimineet Karrintalon Lämpö Oy sekä Mikon Lämpö Oy, jotka toimivat Nättinummen Isännöinti Oy:n hallinnassa. 1970-luvulla perustetun asuinalueen kiinteistöhuolto toimii osittain entisaikojen henkeä kunnioittaen: jokaisella neljällä talonmiehellä on omat vastuukohteensa, ja osa talonmiehistä asuu alueella myös itse. – Talonmiehet tuntevat asukkaat ja asukkaat tuntevat heidät. Järjestelmä toimii meillä edelleen, mikä on harvinaista, kertoo isännöitsijä Ari Vuorela kiitellen samalla asukkaita toimivasta yhteistyöstä: – Asukkaat ilmoittavat meille, jos lähtevät pidemmäksi aikaa esimerkiksi lomalle. Näin voimme turvata asunnon, hän kertoo. Vuodesta 1989 alalla toiminut Vuorela on vuosien varrella huomannut, kuinka monet yhteiskunnalliset päätökset heijastuvat myös isännöintialalle. Tällä hetkellä pinnalla ovat mm. uusi asbestilaki

Jos tuijottaa vain omiin nurkkiin, pitkällä tähtäimellä ei voi pärjätä kovin hyvin. sekä tupakointiin liittyvät lait. – Muutos on ainoa pysyvä elementti tällä alalla. Aina täytyy olla ajan hermolla, hän kertoo. Nättinummen Isännöinti Oy:llä on muutama ulkopuolinen kohde Turun keskustassa. Oheistoiminta ja tiivis yhteistyö mm. Kiinteistöliiton ja Isännöintiliiton kanssa tuovat Vuorelan mukaan tekemiseen uutta näkökulmaa ja syvyyttä: – Jos tuijottaa vain omiin nurkkiin, pitkällä tähtäimellä ei voi pärjätä kovin hyvin.

Lisätiedot sivulla 116

Hyvä isännöinti ja kiinteistöhuolto on

ASENNEKYSYMYS

S

uikkilan Lämpö on aluehuoltoyhtiö, joka tarjoaa isännöintiä, kiinteistöhuoltoa, siivouspalvelua ja lämmönjakelua taloyhtiöille viihtyisässä Suikkilassa. Yritys on 34 taloyhtiön omistuksessa ja palvelee niiden asukkaita kaikessa, mitä he tarvitsevat. Verrattuna perinteiseen isännöinti- ja kiinteistöhuoltopalveluun Suikkilan Lämmön etu on se, että huoltomiehet aina liikkuvat kohteidensa lähistöllä ja pääsevät asiakkaan soittaessa viidessä minuutissa paikan päälle. – Pidämme aina huolta siitä, että meillä on aikaa ihmisille, sillä heitä vartenhan me tätä teemme. Huoltomie-

Lisätiedot sivulla 117

90

hemme ovat myös erittäin pidettyjä asukkaiden keskuudessa, joten asukkailla ei ole kynnystä ottaa yhteyttä heihin, kertoo Heikki Heikkilä. Yrityksen ripeys ja joustavuus sekä kyky reagoida nopeasti asukkaiden tilanteisiin on miellyttänyt taloyhtiöitä. – Mielestäni se on myös asennekysymys, sillä jokaisella pitäisi olla valmiudet palvella ja ottaa huomioon asukkaiden tarpeet. Meillä työntekijät viihtyvät työssään, tuntevat kohteensa hyvin ja pitävät hyvin hoidetut kiinteistöt kunnia-asianaan.


Energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja kiinteistöille TIINA PALKÉN TEKSTI HENNA KERÄNEN

K

ovassa kasvussa olevan turkulaisen Eneom Group Oy:n päätoimialaa ovat poistoilman lämmöntalteenotto, kiinteistömaalämpö, talotekniikan automaatioratkaisut sekä etävalvontapalvelu. Kotimaiseen työvoimaan ja tuotteisiin luottava yritys tuottaa palveluita avaimet käteen-periaatteella tällä hetkellä Varsinais-Suomen alueen kiinteistöille ja taloyhtiöille. Toiminta on laajentumassa pääkaupunkiseudulle, Hämeeseen ja Länsi-Suomeen tämän vuoden aikana. Pääosa toiminnasta keskittyy saneeraukseen, eli toisin sanoen vanhojen kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen uuden tekniikan avulla.

Ajattelemme kiinteistösi tulevaisuutta. Eneom Group tuottaa kiinteistöllesi ympäristöystävällisiä ja luotettavia energiaratkaisuja, jotka säästävät energiakustannuksissa ja tähtäävät pitkälle kiinteistösi tulevaisuuteen.

OTA YHTEYTTÄ 029 170 7101 www.eneomgroup.fi

Tämän päivän asiakkaat ovat erittäin valveutuneita ja haluavat pienentää sekä energiakulujaan että hiilijalanjälkeään. Eneom Group Oy:n ammattitaitoisen henkilöstön avulla molemmat onnistuvat helposti. – Meillä on töissä korkeasti koulutettua ja kokenutta väkeä, kertoo toimitusjohtaja Simo Nurmi. – Korkean luokan lämpöpumpputeknologiassa järjestelmät ovat monimutkaisia ja kaikki kiinteistöt erilaisia. Se vaatii perehtymistä kohteeseen, sillä jokaista ei voida toteuttaa samalla tavalla. Meidän joukostamme löytyy onneksi ne ammattilaiset, jotka osaavat kertoa miten kannattaa tehdä ja esittää konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, Nurmi jatkaa. Eneom Group Oy myös kehittää jatkuvasti kokonaisuuksiaan ja nykyinen lämmöntalteenottoratkaisu onkin muuttunut paljon viimeisen vuoden kuluessa. – Kokonaisuudesta on saatu paljon tehokkaampi ja toimivampi, mikä voidaan todistaa myös mittaustuloksistamme. Emme jää vanhaan, vaan katsomme koko ajan eteenpäin ja selvitämme, olisiko markkinoille tulevista uusista ratkaisuista hyötyä asiakkaillemme, Nurmi summaa. 91


VARSINAIS-SUOMI | VESI

Vesikustannukset kuriin näppärällä vedenmittaus­ järjestelmällä TIINA VIKBERG TEKSTI MADELEINE BERNER

Moni ei tiedä, että vesi on sähköä noin neljä kertaa arvokkaampi. Yhdellä eurolla esimerkiksi hehkulamppua voi pitää päällä kaksi viikkoa, mutta suihkussa olla vain 12 minuuttia. Jotta vesikustannuksissa voisi säästää ja omaa vedenkulutustaan muuttaa, on omat kulutustottumuksensa tunnettava. Siinä Vercon Oy:n vedenmittausjärjestelmä voi auttaa.

O

n olemassa myytti, jonka mukaan astianpesukone aiheuttaisi enemmän kustannuksia kuin käsin tiskaaminen. – Asia on itse asiassa päinvastoin, toteavat Vercon Oy:n Marko Paasu ja Pasi Kari yhteen ääneen. – Ihmiset eivät useinkaan ole tietoisia siitä, miten paljon vettä he kuluttavat tai miten vedenkulutus vaikuttaa taloyhtiön kustannuksiin. Energiasäästö erilaisilla sähköjärjestelmillä on päällimmäisenä kaikkien mielessä, vaikka 37 % taloyhtiön kustannuksista muodostuu vedenkulutuksesta, Kari kertoo. – Nyrkkisääntö on, että kymmenen minuuttia suihkussa kuluttaa 120 litraa vettä, Paasu täydentää.

Nykyajan vedenmittausta Vercon on kotimainen Sastamalassa toimiva perheyritys, joka valmistaa huoneistokohtaisia vedenmittausjärjestelmiä ja tuottaa siihen liittyviä oheispalveluita. Tällä hetkellä Verconin Verto-järjestelmää käyttää yli 250 000 asiakasta, mikä tarkoittaa yli 100 000 kotia. Vuositasolla yritys asentaa järjestelmänsä 12 000 asuntoon joka vuosi. Verconin juuret juontavat vuoteen 1982, kun perheyrityksen perustaja ryhtyi suunnittelemaan ja valmistamaan vesimittareita. Vuonna 2014 aiemmin Vexve Oy:n alaisuudessa toimineesta yhtiöstä muodostui Vercon Oy ja aiemmin käytössä olleesta tuotemerkistä Vesiverto muodostui pelkkä Verto. Vesimittarin tueksi on kehitetty pilvipalvelu VertoLive, jonka avulla isännöitsijät hoitavat taloyhtiön vedenkäytön seurannan, valvonnan ja laskutuksen. – Tarjoamme kokonaisvaltaista vedenmittausjärjestelmää. Se sisältää vedenkulutuksen asiantun92

tijapalvelun, joka antaa kokonaisvaltaisen käsityksen huoneistokohtaisesta vedenkulutuksesta, myyntipäällikkö Kari kertoo.

Vedenkulutus tiedossa missä vain ja milloin vain Verto-järjestelmä on näppärä vaihtoehto perinteiselle mekaaniselle vesimittarille. – Sen sijaan, että jonkun täytyy fyysisesti käydä lukemassa katossa sijaitsevaa mittaria ja erikseen kirjata lukemat laskutukseen, meidän järjestelmä tekee tämän kaiken yhdellä napin painalluksella. Järjestelmä mahdollistaa sen, että vedenkulutustieto on käytettävissä missä ja milloin tahansa. Sen lisäksi tieto siirtyy rajapinnan kautta automaattisesti isännöitsijän laskutusohjelmistoon, mistä veden laskutus voidaan konkreettisesti hoitaa näppärästi, liiketoiminnanjohtaja Paasu kertoo. VertoLive seuraa jokaisen huoneiston vedenkulutusta vuoden jokaiselta päivältä litran tarkkuudella. Tiedon avulla isännöitsijä voi tuottaa kattavia raportteja taloyhtiön hallitukselle, mutta Verto-järjestelmään sisältyy myös vuorokauden ympäri toimiva automaattinen vesivuotohälytys. Isännöitsijän työkalun rinnalle ilmestyy tänä vuonna myös VertoLive Mobile -sovellus, jonka avulla huoneiston asukas voi seurata vedenkulutustaan omasta matkapuhelimestaan missä päin maailmaa tahansa. Sovelluksen tarkoituksena on myös tuottaa automaattista vedenkulutuksen neuvontaa ja hälytystietoa. Järjestelmään voidaan asukkaan toiveiden mukaan asettaa hälytysrajoja, jolloin ohjelmisto hälyttää heti, kun vedenkäyttö ylittää asetetun rajan.

VEDEN

KULUTUKSELLA

ON VÄLIÄ

verto@verto.fi 010 73 40 700


VARSINAIS-SUOMI | VESI

ENSI KESÄN UIMA-ALTAAT KANNATTAA VARATA JO NYT TIINA PALKÉN TEKSTI HENNA KERÄNEN

Y

li 30 vuotta toiminut Aqua Nova Oy palvelee erittäin laajaa asiakaskuntaa monipuolisella valikoimalla. Aqua Nova on Suomen johtava yksityisten uima-altaiden toimittaja, sekä luotettava kotimainen vedenkäsittelylaitteiden, kuten käänteisosmoosilaitteiden valmistaja. Suomalaisessa omistuksessa oleva yritys on panostanut suuresti kotimarkkinoihin laajentamalla palvelua, tuotetarjontaa sekä panostamalla verkkokauppaan. Aqua Novan uima-allasvalikoima koostuu kolmesta eri vaihtoehdosta – edullisista ja helposti asennettavista Sunset-altaista, keraamisista Compass Pool -altaista sekä ainutlaatuisista Steelpool-teräsaltaista. – Tämän kesän uutuuden, Keraamisen altaan, etu on sen näyttävä, kivimäinen pinta. Keraaminen allas on laadukkaampi ja kestävämpi kuin markkinoilla yleinen lasikuituallas. Altaan voi asentaa vapaasti maan pinnalle tai upottaa vaikka terassiin, toimitusjohtaja Mika Tiittanen kertoo. – Kattavaa allastarjontaa täydentää toisena uutuutena ainutlaatuinen Steelpool-teräsallas. Vastaavaa ruostumattomasta teräksestä valmistettua allasta ei Suomessa aiemmin ole ollut ja asiakkaat ovat olleet erittäin kiinnostuneita tästä tuotteesta. Pystymme toimitta-

maan Steelpool-teräsaltaita myös täysin räätälöityinä ja vapaamuotoisina, sekä uudis-, että saneerauskohteisiin. Vain mielikuvitus on rajana, Tiittanen kertoo. Julkisissa kohteissa paljon käytetty ruostumaton teräs on yleistymässä myös yksityisaltaissa, sillä altaat ovat erittäin pitkäikäisiä, kestäviä, helppohoitoisia ja kokonaiskustannuksiltaan edullisia altaan elinkaaren ajalla. Tarjoamme kaikkiin toimittamiimme altaisiin lisäksi suodatinjärjestelmän, allastarvikkeet, -peitteet ja -katteet sekä asennuksen. Altaan hoitoon tarvittavat hoitovälineet ja tarvikkeet löytyvät myymälän lisäksi uudistetusta verkkokaupasta. Allaspeitemalliston uutuus Covrex Classic -lamelliturvapeite on ollut erittäin suosittu ja olemme saaneet peitteestä erittäin hyvää palautetta, Tiittanen kertoo. Covrex Classicissa yhdistyvät moottoroidun peitteen helppous, erinomainen lämmöneristys, säänkestävyys sekä turvallisuus edulliseen hintaan. Tiittanen muistuttaa, että altaan suunnittelu- ja asennusaika on hyvä varata jo hyvissä ajoin ennen kesää. – Jos kokonaisuudesta halutaan hyvä, suunnitteluun kannattaa uhrata aikaa. Sesongin ulkopuolella on aikaa paneutua suunnitelmiin ja tämän lisäksi saadaan varmistettua asiakkaan toivoma asennusaika, toimitusjohtaja sanoo. Ensi kesän projekteista keskustellaan jo asiakkaiden kanssa, joten varaa nyt aika altaan suunnitteluun ensi kesälle. Uintikauden lopussa altaan talvehtimaan laitto kannattaa tehdä huolella, ettei veden jäätyminen riko suodatinjärjestelmää. Altaan voi tyhjentää osittain tai kokonaan, lisäksi veden jäätymisen aiheuttamaa painetta voi vähentää esim. jääpuomien avulla. Suodattimen tyhjennys vedestä, pumpun tyhjennys ja varastointi kuivassa tilassa ovat riittäviä toimenpiteitä talven varalle. Jos varustat altaasi Covrex Classic -lamellipeittellä, niin sen voi jättää talveksi altaaseen paikalleen. Vaihtoehtoisesti altaan voi suojata esim. talvipeitteellä.

93


VARSINAIS-SUOMI | HYVÄ SISÄILMA

NÄPPÄRÄ KATTOKONEHUONE SÄÄSTÄÄ SISÄTILOJEN NELIÖITÄ TIINA VIKBERG TEKSTI MADELEINE BERNER

Laitilan IP-Työ on ollut ilmastointiurakoinnin vahva osaaja jo yli 30 vuotta. Yrityksen perusti Kari Aulin vuonna 1983, ja alussa toimintaa harjoitettiin autotallista käsin. Vuosien aikana toiminta on kuitenkin laajentunut ja yritys kasvanut menestyksekkäästi. Nykyään Laitilan IP-Työn henkilökunta työskentelee toimivissa halleissa ja palvelee asiakkaita Turku–Rauma–Eura–Uusikaupunki -akselilla. Kova tahto ja ahkera työnteko ovat kannattaneet, sillä ne ovat vieneet yritystä aina vain eteenpäin. Laitilan IP-Työn erikoisuuksiin kuuluu ympäri Suomea toimitettavat kattokonehuoneet, joka on kiinteistön katolle tuleva ilmastointikonehuone. Tällä menetelmällä voidaan säästää kiinteistön neliöitä. – Ilmanvaihtojärjestelmät vievät paljon tilaa, eivätkä ne välttämättä edes mahdu sisätiloihin. Katolla on kuitenkin usein käyttämätöntä pinta-alaa, ja sen hyödyntäminen on järkevä ratkaisu, Teemu Aulin toteaa. Konehuone voidaan myös muotoilla ja suunnitella visuaalisesti sellaiseksi, että se sopii kiinteistön arkkitehtuuriin. Laitilan IP-Työ Oy on toimittanut kattokonehuoneita tasaisesti yli 20 vuoden ajan erilaisiin kohteisiin, mm. kerrostaloihin, kouluihin ja erilaisiin tehtaisiin, suurimpana kokonaisuutena Uudenkaupungin Soijatehtaan 850 t:n kattokonehuone asennettuna. Konehuone valmistetaan ja kootaan Laitilan IP-Työn tiloissa, jonka jälkeen valmis kokonaisuus kiinnitetään kohteen rakenteisiin ja tekniikka kytketään. Valmiin elementin etu on se, että 94

se valmistuu helposti sääolosuhteista huolimatta. – Rakentajan ei huonojen sääolosuhteiden takia tarvitse miettiä sääsuojausta, kun konehuone kootaan sisällä hallissa. Valmis tuote vain asennetaan paikoilleen helposti ja nopeasti. Konehuoneen tekeminen ei myöskään ole riippuvainen muusta rakentamisesta kohteessa, kun sen valmistus tapahtuu muualla, ja sillä voi välttää myöhästymisiä, Teemu Aulin kertoo.


VARSINAIS-SUOMI | HYVÄ SISÄILMA

Sisäilmaongelmia voidaan ennaltaehkäistä parhaiten kiinteistön suunnitelmallisella ylläpidolla ja kattavilla kuntokartoituksilla TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

R

TC Vahanen Turku Oy:n palveluksessa jo pitkään olleet rakennusterveysasiantuntija Heli Teivainen ja fyysikko Timo Hautalampi tekevät päivittäin työtä sisäilmaan liittyvien asioiden parissa. Toimenkuvaan kuuluvat sekä yksittäisten huoneiden tutkimukset että koko kiinteistön kattavat sisäilma- ja kosteustekniset kuntokartoitukset. Sisäilmaongelmia aiheuttavat lukuisat eri syyt, joita voi yhdessäkin kohteessa olla useita. Poikkeavat hajut, rakenteisiin päässyt vesi tai tiettyyn tilaan liittyvä oireilu ovat merkkejä siitä, että viimeistään nyt asiaan täytyisi puuttua. – Kaikilla kiinteistössä toimivilla on vähintään vastuu ilmoittaa eteenpäin huomaamistaan ongelmista. Sisäilman laatuun voidaan vaikuttaa parhaiten kiinteistön ylläpidolla ja korjaamalla ilmaantuneet ongelmat mahdollisimman pian, Teivainen muistuttaa.

Kartoitukset kuntoon ennen saneerausta Teivainen ja Hautalampi pyrkivät työssään ennaltaehkäisemään mahdollisesti syntyviä ongelmia. Valitettavan usein toimeksiannot tulevat kuitenkin vasta silloin, kun joku on kokenut tilaan liittyvää oireilua. – Esimerkiksi saneerausten yhteydessä kannattaisi jo ennen suunnitteluvaihetta tehdä rakennuksen kuntotutkimus ja kosteuskartoitus, jossa otetaan huomioon myös sisäilman laatu. Vastaan on tullut valitettavan monta isolla rahalla korjattua kohdetta, joissa ihmiset ovat alkaneet oireilla pian tilojen uudelleen käyttöönoton jälkeen. Kun rakenteista sitten löydetään

vanhoja vaurioita, menee kiinteistön omistajan kukkarosta jälleen isoja summia, Teivainen toteaa. RTC Vahanen on pyrkinyt ennaltaehkäisemään sisäilmaongelmia myös uudiskohteissa esimerkiksi rakenteiden kuivumista seuraamalla. – Monissa projekteissa kiire kasaantuu loppua kohden ja silloin vaikkapa muovimatot on saatettu laittaa pinnalle, joka ei ole vielä riittävän kuiva, mistä on aiheutunut jälkikäteen pahojakin ongelmia. Palveluillamme pyrimme varmistamaan, ettei näin kävisi, Hautalampi kertoo.

Kuva: RTC Vahanen Turku Oy

Ennakointi takaa paremman sisäilman Kosteusvaurioituneen maanvastaisen seinän rakenneavaus

Lattiasieni kellariin rakennetussa olohuoneessa

Kiinnitä huomiota ilmanvaihtoon Aina sisäilmaongelmat eivät johdu homeesta, vaan kyse voi olla myös pielessä olevista ilmanvaihdon säädöistä tai asunnon liian korkeasta lämpötilasta. – Ilmanvaihto onkin melkein ensimmäinen asia, joka pitäisi tarkistaa epäilyjen ilmaannuttua, Teivainen neuvoo. – Ilmanvaihdolla hallitaan myös painesuhteita, mikä puolestaan vaikuttaa ilmavuotoihin. Jos rakennus on alipaineinen, imee se tarvitsemansa korvausilman osin rakenteiden kautta. Hallitsemattomien ilmavuotojen mukana sisätiloihin voi kulkeutua myös epäpuhtauksia, Hautalampi kertoo. Kartoituksen yhteydessä tulisikin ottaa huomioon myös rakenteiden tiiveys. – Silloin täytyy miettiä, pitääkö vaurio poistaa kokonaan vai voidaanko sieltä tulevat vuodot estää esimerkiksi kapseloimalla, Hautalampi ohjeistaa.

Kuva: RTC Vahanen Turku Oy

Homeinen olohuoneen ulkonurkka. Kylmään pintaan on tiivistynyt huoneilman kosteutta, joka on aikaansaanut homekasvustoa

Kuva: RTC Vahanen Turku Oy

95


VARSINAIS-SUOMI | ASUMINEN

Viihtyvyyden ja tunnelman luoja

T

urkulainen sisustusarkkitehti Päivi Himanen ei pelkää käyttää haastavia materiaaleja ja uskaliaita värejä. Opiskeluvuodet Italiassa ja pitkä kokemus itsenäisenä sisustusarkkitehtina toimimisesta Suomessa ovat tuoneet Himaselle rohkeutta ja näkökulmaa haastavienkin kohteiden suunnitteluun. Yksi Himasen mittavimmista projekteista viime aikoina on ollut syksyllä 2015 valmistunut Kaupunkikartano Ruokoranta, jonne tehtiin perusteellinen saneeraus. Asuinrakennuksesta julkitilaksi remontoidussa Ruokorannassa on käytetty kulutusta kestäviä materiaaleja sekä valtavirrasta poikkeavia sävyjä. Siellä on pyritty säästämään vanhaa, esimerkiksi takka on alkuperäinen. Tilojen 50-luvulle tyypillinen sirous on myös säilytetty, Himanen kertoo. Sisustusarkkitehtina Himanen tuo miesvaltaisille työmaille ripauksen naisnäkökulmaa. – Ammattiylpeiden tekijöiden löytäminen on välillä haastavaa. Suomessa ei välttämättä uskalleta lähteä käyttämään haastavampia materiaaleja. Ruokorannan kohteessa oli ammattitaitoiset tekijät, jotka eivät empineet, Himanen kiittelee. Paikallista osaamista suosivalla Himasella on taustallaan tiivis yhteistyöverkosto. – Yksin en ole mitään, yhdessä kaikki on mahdollista, hän sanoo.

Lisätiedot sivulla 117

Yrityspuolella Himasen kohteita ovat mm. kahvilat ja neuvottelutilat. Lisäksi Himanen on suunnitellut jo 15 vuoden ajan Turun Hotel Centrolle lukuisia muutostöitä. Oli kyseessä julkinen tila tai yksityinen koti, Himasen pyrkimyksenä on luoda inhimillisen mittakaavan ja hyvän tunnelman omaavia tiloja, asiakkaan toiveita ja tarpeita kuunnellen.

Ihaile ensiluokkaista skandinaavista muotoilua tunnelmallisen takkatulen ääressä

N

auti tunnelmallisista kesäilloista parvekkeella tai pidennä terassikautta myöhään syksylle Loimu Designin upeilla takoilla. Bioetanolitakka on erinomainen vaihtoehto siellä, missä perinteistä takkaa ei voi polttaa. Se on myös äärimmäisen helppo ratkaisu, sillä voit ihailla näyttävää tulta kantamatta takkapuita kerrostalon ylimpään kerrokseen. Loimu Design Oy:n valmistamat modernit design-takat soveltuvat niin sisä- kuin ulkokäyttöön. Asiakkaat voivat valita Aava- ja Lumo-mallista omiin tarpeisiinsa sopivan takan. – Molemmista malleistamme löytyy puukäyttöversio ulkokäyttöön sekä bioetanoliversio, joka sopii lasitetuille parvekkeille, terasseille ja miksi ei olohuonetta koristamaan, kertoo yrittäjä ja suunnittelija Joonas Ahti.

Ahti sai idean tuotteille, kun maailmasta ei tuntunut löytyvän terassille ja ulkokäyttöön sopivia takkoja, joissa olisi pelkistetty skandinaavinen muotoilu. Siitä lähti kypsymään Aavan hyvin matala ja leijuva design, ja takka julkistettiin yhdessä Lumo-mallin kanssa viime syksynä. – Tuotteet saivat hyvän vastaanoton, ja ihmiset ovat löytäneet idean takkojen takana, Ahti kertoo. Takat pääsivät pian Red Dot Design Awards -muotoilukilpailun tuotelistaukseen ja saivat Habitare-messuilla Design from Finland -merkin. Seuraavaksi Ahti pyrkii tuotteidensa kanssa messuille Eurooppaan, sillä mielenkiinto Loimu Designin takkoja kohtaan on selvästikin herännyt Suomen rajojen ulkopuolella. – Sosiaalinen media on ollut pirteä yllätys meille, varsinkin kansainvälisessä mielessä, ja olemme saaneet paljon kyselyitä tuotteisiin liittyen, Ahti kertoo. Yrityksen tuotteita voi seurata ja ihailla mm. Instagramissa. Tulevan syksyn Habitare-messuilla Loimu Design julkistaa myös Aavan ja Lumon uusia värivaihtoehtoja. – Keksimme mustan ja valkoisen rinnalle pirteämpiä vaihtoehtoja. Niitä kannattaa ehdottomasti tulla katsomaan messuille, ja muutenkin tutustumaan tuotteisiin. 96


Lumo-kodit tarjoavat helppoa vuokra-asumista

V

VO-konsernin puolitoista vuotta sitten lanseeraama Lumo-brändi on otettu vuokra-asuntomarkkinoilla ilolla vastaan. Asukkaat ympäri Suomen arvostavat uudenlaista ja yksilöllistä vapaarahoitteisen vuokra-asumisen muotoa, jonka pääperiaatteisiin kuuluvat helppous ja joustavuus. – Lumo on ennen kaikkea palvelubrändi. Pyrimme tarjoamaan asukkaille palveluita, jotka helpottavat heidän arkeaan ja tuovat siihen joustavuutta, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Irene Kantor. Hyvä esimerkki tästä on Lumo kotinyt.fi -palvelu, jonka kautta unelmiensa vuokra-asunnon voi löytää jopa muutamassa minuutissa ja sopimuksen tehdä saman tien – ilman pitkiä odotusaikoja, jonottamista ja epätietoisuutta. Palveluita ja erilaisia asumisen konsepteja kehitetään koko ajan lisää asukkailta saatujen toivomusten turvin. – Pyrimme synnyttämään uudenlaista yhteisöllisyyttä ja huomioimaan myös ympäristöystävälliset arvot. Monessa kohteessamme on jo esimerkiksi paljon kiinnostusta herättänyt yhteiskäyttöauto, Kantor kertoo. Lumo-koteja löytyy ympäri Suomen 40 paikkakunnalta yhteensä jo yli 28 000 kappaletta. – Kysyntää riittää etenkin kasvukeskuksissa, joten rakentamista tarvitaan koko ajan lisää, Kantor sanoo. – Lumo on saanut markkinoilta jo erinomaisen hyvän jalansijan ja tunnettuutemme kasvaa koko ajan. Olemme alalla raikas uusi haastaja. Uskon, että olemme olleet ainakin joltain osin vaikuttamassa myös siihen, että vuokra-asumisesta on tullut monille yhä houkuttelevampi vaihtoehto, Kantor tiivistää.

Vältä kosteus­ vauriot jatkuvalla seurannalla!

J

atkuvalla rakenteiden kosteustilanteen seurannalla voidaan havaita mahdolliset syntymässä olevat kosteusvauriot ennen kuin ne ehtivät tuhota rakenteita ja aiheuttaa sisäilmaongelmia. Näin korjaustoimenpiteisiin voidaan varautua hyvissä ajoin, ja hyvällä suunnittelulla sekä oikealla ajoituksella minimoida vesivahingoista aiheutuvat haitat ja kustannukset. Pitkältä ajalta kerättyjä tietoja voidaan käyttää myös osana kuntoarviota kiinteistökaupan yhteydessä. RF SensIT Oy:n kehittämän CMM-järjestelmän avulla kosteutta voidaan seurata myös sellaisista kohteista, joihin käsin on hankala päästä mittaamaan. – Järjestelmä koostuu kolmesta osasta: anturimoduulista, tukiasemasta ja pilvipalvelusta. Anturimoduulissa on neljä mittapäätä, joiden maksimipituus on kahdeksan metriä. Näin pystymme käytännössä asentamaan mittapäät mihin tahansa rakennuksessa. Anturimoduuli keskustelee langattomasti tukiaseman kanssa, joka on kytketty kiinteistön sisäverkon kautta internetiin. Kohteisiin, joissa sisäverkkoa ei ole, toimitamme 3G-mobiiliyhteyden. Näin saamme datan siirtymään internetin kautta pilvipalveluun, toimitusjohtaja Ismo Olkkonen kertoo. Pilvipalvelusta dataa voidaan sitten tarkastella havainnollisina graafeina tai taulukkomuotoisena normaaleilla selaimilla. Suurin osa CMM-kohteista on tällä hetkellä uudisrakennuskohteita, mutta järjestelmä soveltuu hyvin myös remonttikohteisiin. – Tutkimusten mukaan eniten kosteusvaurioita esiintyy yläpohjissa, alapohjissa ja maan vastaisissa seinissä.

97


SAARISTO

Majoitu Taalintehtaan sydämessä!

V

illa Merihelmi on pittoreski rakennus, joka tarjoaa kodikasta majoitusta aivan Taalintehtaan sydämessä. Villa Merihelmen omistaja Anne Suvia kertoo, että rakennus on alun perin rakennettu 1900-luvun alussa. – Rakennuksella on mielenkiintoinen historia, sillä se toimi aikoinaan tuberkuloosisairaalana. Kun Taalintehtaan toiminta loppui, siitä tuli terveyskeskus. Sen jäljiltä meillä on edelleen olemassa röntgen- ja näytteenottohuone. Alakerrassa on myös ruumishuone, josta voisi tehdä majoitustilan extreme-matkailijoille, mutta emme vielä ole ottaneet käyttöön.

Koko perhe mukana Villa Merihelmi on ollut Suvian perheen omistuksessa kuusi vuotta. – Pyöritämme toimintaa oman perheen voimin eli lapsetkin ovat mukana toiminnassa. Poikamme siivoaa huoneita ja auttaa kaikissa toiminnoissa mihin pystyy ja viisivuotias nuorimmainenkin osaa jo vaihtaa tyynynliinat.

Painopiste kesässä Villa Merihelmen majoitustoiminta painottuu kesäsesonkiin, muina vuodenaikoina ollaan auki tilauksesta. – Olemme iloisia siitä, että Taalintehdas panostaa nyt matkailuun. Tapahtumista voisi mainita Baltic Jazzin, Norppas festivaalin, Keskiajanmarkkinat ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävät kesäkauden avajaiset.

Tule sellaisena kuin olet! Villa Merihelmestä löytyy kuusi vuokrattavaa huonetta, joista kaksi on tilavia perhehuoneita ja neljä kahden hengen huonetta. – Vuokraamme pitkäaikaiseen käyttöön myös talonmiehen asuntoa. Olemme luonnonläheinen paikka ja valttikorttejamme ovat merellisyys ja rauhallisuus. Meille on helppo tulla myös veneellä, sillä päävierassatama sijaitsee 300 metrin päässä. Muutoinkin kaikki palvelut, kuten kahvilat ja ravintolat, ovat aivan likellä, joten täällä on helppo viihtyä, Suvia kertoo.

Lisätiedot sivulla 117

Oletko myymässä asuntoa? Soita 044 282 0038 98


SAARISTO

KEMIÖNSAARI PANOSTAA ASUKKAISIINSA TIINA PALKÉN TEKSTI MIA HEISKANEN

Kun muualla Suomessa tehdään säästötoimenpiteitä, Kemiönsaaressa panostetaan asukkaiden viihtyvyyteen ja palveluiden saatavuuteen. Erityistä huomiota on kohdistettu lapsiin ja yrittäjien arkeen. 7 000 asukkaan Kemiönsaaren taloustilanne on varsin hyvä verrattuna moneen muuhun Suomen kuntaan. Tämä näkyy varsinkin kunnan palveluissa. Kemiönsaaren asukkaita palvelee kaksi terveyskeskusta, kaksi apteekkia sekä tusinan verran ympäri vuoden avoinna olevia ruokakauppoja. Vuoden alussa vihittiin käyttöön uusi iso päiväkoti, jonka keittiö tarjoaa lapsille kotitekoista ruokaa. – Kemiönsaari on panostanut erityisesti lapsiin. Luokkakoot ovat pienet (13–14 oppilasta) ja kouluissa käytetään viimeisintä tekniikkaa. Toki myös vanhuspalvelut ovat hyvällä tasolla. Kotipalvelut toimivat esimerkiksi hyvin, kertoo kunnanjohtaja Anneli Pahta.

Työllisyyttä tuetaan Muutama vuosi sitten Kemiönsaaren teollisuus koki karun takaiskun, kun teräskonserni FNSteel ajautui konkurssiin. Tästäkin huolimatta kunnan työttömyys on hallinnassa ja maan keskiarvon alapuolella. Pahta kertoo, että työllisyyden eteen on määrätietoisesti tehty töitä: – Kunta auttaa yrittäjiä palkkatuilla, sekä tarvittaessa etsii yrittäjille tilapäistä tai vakituista työvoimaa. Tarjoamme yrittäjille myös neuvontaa, Pahta kertoo. Vuosittain perustetaan 40−50 uutta mikroyritystä. Kunta on myös perus-

tanut Ekocenter-pajan, jonka tarkoituksena on ohjata työttömiä takaisin työelämään.

Paljon nähtävää Kemiönsaari on todellinen lomailijan paratiisi – matkailulehti Mondo valitsi vastikään Kemiönsaaren vuoden kotimaan matkailukohteeksi. Kesäisin matkailijaa vetävät puoleensa aurinkoiset kesätapahtumat, kuten Baltic Jazz ja Kemiönsaaren musiikkijuhlat. – Kunnassa toimii yli 170 yhdistystä, joiden ansiosta kunnassa on laaja kulttuuri- ja vapaa-ajan tarjonta, Pahta kertoo. Ajankohtaisia tapahtumia pystyy kätevästi seuraamaan Kemiönsaaren kotisivuilta. Eräs Kemiönsaaren tärkeimmistä matkailuvalteista on aiemmin puolustusvoimien käytössä ollut Örön linnakesaari, johon on helppo tutustua vaikkapa Kasnäsistä käsin. Luonnonkaunista Örötä kehitetään jatkuvasti. Uusimpia projekteja ovat muun muassa uusi hotelli ja sauna. Kasnäsin kylä sijaitsee loistavalla paikalla, sillä Örön lisäksi myös Bengtskärin majakka on vain kivenheiton päässä. Kylässä lomalaisia hemmottelee kylpylähotelli, ja käytössä on

myös vierasvenesatama. Vauhdilla kehittyvästä Kasnäsista ei ole turhaan povattu lähitulevaisuuden suosikkikohdetta. Tulevaisuudessa alueelle on tulossa viikko-osakeasutusta sekä vapaa-ajantontteja. Tällä hetkellä kaikkineen Kemiönsaaressa on noin 5 500 vapaa-ajan asuntoa, ja kunta sijoittuukin mökkitiheydessä maan kärkikastiin. – Vapaa-ajan asukkaat ovat meille tärkeä resurssi, Pahta sanoo. Pahta toivottaa lukijat tervetulleiksi tutustumaan Kemiönsaareen, vaikkapa päiväksi: – Kannattaa tehdä saarikierros. Esimerkiksi matkailuneuvonnasta löytyy mielenkiintoisia kohteita: Westersin puutarha, Söderlångvikin kartano, Taalintehdas, Örön linnakesaari…

99


Esteetön koti on ikä­ ihmiselle myös turvallinen TEKSTI MIA HEISKANEN

Koti hissittömässä talossa voi jättää ikäihmisen jopa loukkuun. Tilan ahtaus ja runsas tavaramäärä altistavat myös onnettomuuksille. Palveluasumisen puolelta löytyy hyviä esimerkkejä esteettömästä ja turvallisesta asumisesta.

N

oin kaksi kolmasosaa onnettomuuksista tapahtuu omassa kodissa. Kodin turvallisuus ja toimivuus nousevat pintaan useimmiten iän karttuessa, vaikka niihin olisi syytä kiinnittää huomiota ikään katsomatta. Ikävä fakta on siis se, että kodin toiminnallisuutta ja turvallisuutta aletaan pohtia usein liian myöhään eli vasta silloin kun oma toimintakyky on jo iän myötä heikentynyt. Sen on työssään havainnut myös Saga Care -palvelukotien asiakkuuspäällikkö Laura Isohanni. – Ikävä kyllä iäkkään läheisen palveluasumisen tarpeeseen havahdutaan usein vasta siinä vaiheessa, kun kotona on sattunut tapaturma. Omaisten päällimmäisenä tunteena on huoli, sillä he haluavat varmistaa, että läheisellä on kaikki hyvin. Moni ikäihminenkin haluaa siinä vaiheessa vähentää lähiomaisten huolta ja muuttaa palvelukotiin.

Esteettömyys ykkösasia Palveluasumisesta kiinnostuneiden ikäihmisten yhteydenottoja kuunnellessaan, Isohanni on havainnut, että esteettömyys on suurimmalle osalle se kaikkein tärkein asia. – Suurin osa haluaa ensitöikseen varmistaa, että talossa on hissi. Toinen tärkeä asia on se, että kaikissa tiloissa voi liikkua myös rollaattorilla ja pyörätuolilla. Olemme kuulleet surullisia tarinoita siitä, kuinka ikäihminen on jäänyt esimerkiksi lonkkaleikkauksen jälkeen oman, hissittömässä talossa sijainneen kotinsa vangiksi. Kuntoutuminenkin voi olla omassa kodissa haasteellista, mikäli asunto on pieni tai niin täynnä tavaraa, ettei siellä käytännössä pääse lainkaan liikkumaan apuvälineillä. 100


HELPPO ARKI

AHAA! Suomeen tarvitaan pian miljoona esteetöntä kotia. Nyt esteettömiä koteja on vain kolmannes tarvittavasta määrästä. Ympäristöministeriön arvion taustalla on väestön ikärakenteen nopea muutos. Vuonna 2030 maassamme on jo noin 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta asukasta. Valtion asuntopolitiikalla pyritään nyt varmistamaan, että myös ikääntyneet voivat asua turvallisesti kodeissaan. www.ymparisto.fi/fi-FI/Asuminen/ Ikaantyneiden_asuminen/Ikaantyneiden_asumisen_kehittamisohjelma_20132017

101


HELPPO ARKI

Kodin turvallisuus koostuu monista tekijöistä, mutta esteettömyys on avainasia, sillä ikääntyessä ihmisen toimintakyky ja aistit heikkenevät, mikä asettaa vielä enemmän vaatimuksia ympäristön selkeydelle ja hallittavuudelle. – Asunnon kulkureitit ja kynnyksettömyys ovat todella tärkeitä asioita esteettömyyden ja turvallisuuden kannalta. Kiteytetysti voisi todeta, että toimiva koti on esteetön, sillä se mahdollistaa arjen sujuvuuden ja liikkumisen, mikä puolestaan lisää elämänlaatua, Isohanni toteaa.

Ei kynnyksiä! Juuri näihin asioihin on Saga Care-palvelukodeissa panostettu. Teemme haastattelua Helsingin Oulukylässä sijaitsevassa Saga Käpylinnassa, joka on tuorein 102

Saga-palvelukoti. – Kaikki meidän tilat ovat esteettömiä, mikä tarkoittaa, että kynnykset puuttuvat kaikkialta. Uloskäyntien oviaukoissa on pieni kynnys, mutta niistäkin pääsee apuvälineillä mainiosti kulkemaan. Yleisten tilojen ja asuntojen pohjasuunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että tilat ovat riittävän avaria. Asuntojen kylpyhuoneetkin on mitoitettu siten, että kylpyhuoneessa mahtuu asukkaan lisäksi toimimaan tarvittaessa kaksi hoitajaa. Avaruus helpottaa arjen sujuvuutta, sillä asunnoissa pääsee liikkumaan esteettömästi ympäriinsä ja kirjaimellisesti ympäri asuntoa. – Kukaan ei ole toistaiseksi kummeksunut sitä, että makuuhuoneen ja olohuoneen välissä ei ole lainkaan ovea. Makuuhuoneeseen saa toki halutessaan

talon puolesta liukuovet, mutta vielä tähän mennessä yksikään asukas ei ole niitä halunnut asennuttaa. Esteettömyys ja liikkumisen helppous on ulotettu myös ulkotiloihin, joten esimerkiksi yhteisestä ruokailutilasta pääsee helposti syömään ja kahvittelemaan terassille, samoin piha-alueella on helppo liikkua liuskoja pitkin kesäkeittiöön tai ympäri piha-aluetta. – Pihalta löytyy myös asukkaiden oma Senioripuisto ulkokuntoilulaitteineen ja pihapeleineen, joten ulkoaktiviteetit ovat kaikkien ulottuvilla ja ihan liki. Se antaa oivan mahdollisuuden myös omaisille kuntoilla yhdessä asukkaiden kanssa Saga-kodin pihamaalla. Moni meidän asukas onkin todennut kuntonsa kohonneen lyhyessä ajassa meille muutettuaan. Motivaattorina liikkumiseen voi


toimia kahvikupponen hyvässä seurassa kahvilassa, päivän lehti tai kuntoilu omalla kuntosalilla. Arjen pienilläkin asioilla on siis merkitystä.

Turvallisuus ennen kaikkea Vaikka Saga Caren asunnot sijaitsevatkin useammassa kerroksessa, ei se ole liikkumisen este, sillä talosta löytyvät riittävän tilavat, istuimin varustetut hissit, joihin mahtuu mainiosti apuvälineillä. – Hissillä pääsee näppärästi yleisiin tiloihin tai piipahtamaan vaikkapa omassa kellarikomerossa, jonne on myös esteetön kulku. Turvallisuudesta on huolehdittu myös asuntojen turvapuhelimin ja paikantavin turvarannekkein. – Jos asukas vaikkapa kaatuu kuntosalilla tai kellarikomerolla käydessään, oma hoitajamme on paikannuksen avulla hetkessä paikalla. Turvallisuudentunnetta lisää myös se, että niin siistijät, hoitajat kuin vapaa-ajan ohjaajatkin ovat talon omaa, tuttua väkeä. Se tuntuu olevan myös omaisille tärkeä asia. Julkisessa kotihoidossahan ei välttämättä aina tiedä, kuka kodin ovesta kulloinkin astuu sisälle.

Turvallisuus on Isohannin mukaan huomioitava myös materiaalivalinnoissa. – Kylpyhuoneiden laatat on valittu siten, että niiden pinta on mahdollisimman karhea liukastumisten estämiseksi. Kaikkien yleisten tilojen lattiamateriaali on puolestaan muovia, joka on helppohoitoinen ja riittävän pehmeä materiaali kaatumistilanteissa. Saunan lauteet ovat riittävän matalalla, Spa-osasto kylpyhuoneineen avara. Turvaliedet kuuluvat luonnollisesti kaikkien asuntojen vakiovarustukseen, samoin kylpyhuoneiden turvakaiteet, suihkutuoli ja WC-kahvat voidaan asentaa asukkaan tarpeiden mukaan. Näin turvallisuusratkaisuja on helppo lisätä kunnon heiketessä.

Oppia uusiin koteihin Isohanni kertoo, että Saga Care kuuntelee asukkailta saatua palautetta ja ottaa niistä oppia tulevia kohteita suunnitteltaessa. – Uusissa, nyt suunnitteilla olevissa Saga-kodeissa tulemme mm. laskemaan keittiökaappien korkeutta, lisäämään asuntoihin vaatesäilytystiloja ja todennäköisesti myös alkoveja.

NÄIN ARVIOIT, ONKO KOTISI TURVALLINEN IKÄÄNTYESSÄ ONKO KODISSA: • Hyvä valaistus • Hissi • Väljät kuluväylät • Esteettömät tilat ilman kynnyksiä ja portaita • Lattiamateriaalit, jotka eivät ole liukkaita • Ei turhia väliovia • Piha, jossa on helppo kulkea

MILLAINEN ON TOIMIVA KOTI? Mikäli kynnys siirtyä palveluasumisen piiriin on liian korkea, kannattaa oma koti muuttaa hyvissä ajoin turvalliseksi, jotta arki sujuu. Toimiva koti DoMedi on Helsingin Ruskeasuolla sijaitseva informaatiokeskus ja myyntinäyttely, jossa voi käydä kokeilemassa esteettömän ja turvallisen asumisen ratkaisuja, teknologiaa, apuvälineitä ja tuotteita. Kävijät voivat tutustua Toimivaan kotiin aukioloaikoina ilman ajanvarausta. Näyttelyssä voi rauhassa tutustua tuotteisiin ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Katso lisätietoa www.toimivakoti.com.

103


HELPPO ARKI

Helpon ja turvallisen arjen välineitä 1.

LEIJONA-SKOOTTERILLA HURISTELET TURVALLISESTI JA TYYLIKKÄÄSTI Leijona-skootterilla on helppo liikkua turvallisesti kesät ja talvet. Skootterilla voi huristella myös pyörä- ja kävelyteillä, sillä sen käyttö ei edellytä ajokorttia. Skootteri on kolmipyöräinen, joten se on erityisen turvallinen ajopeli senioreille. Se on myös tyylikäs ajopeli, jolla voi huristella yhdellä pistorasiasta tehtävällä latauksella 20-50 kilometriä. Tiedustelut: www.leijonaskootteri.fi

2.

HELPPO ÄLYPUHELIN Doro Liberto® 825 on täydellinen valinta ensikertalaisille, jotka haluavat nauttia kaikista älypuhelimen tarjoamista ominaisuuksista, mutta helpommalla ja vaistonvaraisemmalla tavalla. Isot, selkeät toimintonäppäimet ja helpot toiminnot, selkeä ja kuuluva ääni ja kaikki älypuhelimen toiminnot tarkkoine kameroineen helpottavat ikäihmisen arkea ja lisäävät turvallisuudentunnetta jokapäiväiseen elämään. Tiedustelut: www.doro.fi

SUURENNUSLASI VARTALOTUELLA JA VALOLLA Vitility on kätevä apuväline lukemiseen ja tarkkuutta vaativiin askareisiin. Suurennuslasi ripustetaan kaulaan lasissa olevalla narulla, jolloin tuki tulee rinnan alaosa vasten. Suurennnuslasia ei tarvitse pitää kädessä, jolloin se on erityisen kätevä kun tarvitset molempia käsiä, esim. käsitöihin. Käyttömukavuutta lisää suurennuslasissa oleva valo. Tuote löytyy osoitteesta: www.fennokauppa.fi

104

3.


HELPPO ARKI

5.

4.

TUOLIHISSIN VOI ASENTAA SUORAAN KOTIPORTAIKKOON

SAMMUTUSSPRAY ON JOKA KODIN EHDOTON PALOTURVALLISUUSTUOTE

Levant on suoran portaikon tuolihissi, jolla liikkuminen on helppoa ja turvallista kerroksesta toiseen. Hissi mahtuu pieneen tilaan ja se on aina käyttövalmis. Tuoliosa on ergonomisesti muotoiltu. Helposti asennettava Levant onkin mainio apu yksityiskoteihin.

Helppokäyttöisellä spraylla saadaan helposti sammutettua esimerkiksi kotien ja muiden pienempien tilojen rasvapalot. Spray soveltuu myös nuotiotulen hallitsemiseen. Sammutusspray myydään 600 ml pullossa, joten se on sopivan kokoinen varuste myös mökille tai autoon.

Lisätietoa: www.hissiryhma.fi

6. MUKAVAMPAAN LUKEMISEEN

Tiedustelut: www.ettonet.fi

Jumittaako niska kun luet kirjaa? Pöydälle tai muulle tasolle asetettava puinen kirjatuki on hyvä apuväline lukemiseen. Aseta kirja lukualustalle ja pidä kädet vapaasti sylissä. Kirjatuen kaltevuutta voidaan säätää, valittavana on viisi eri asentoa. Kirjatuki menee myös kätevästi kasaan, jolloin se vie hieman vähemmän tilaa. Katso lisää www.aviris.fi

LIUKUESTEPINNOITE EHKÄISEE LIUKASTUMISEN KOSTEILLA PINNOILLA

7.

SlipGuard -käsittely muodostaa värittömän pinnan, jonka kitkakerroin on jopa seitsemän kertaa käsittelemätöntä pintaa suurempi! SlipGuard soveltuu kaikille kiviainespohjaisille pinnoille esim. keraamisille lattiapinnolle ulkona ja sisällä, kylpyammeisiin ja suihkukaappeihin, pesutiloihin, patioille, uima-altaisiin, altaiden reuna-alueille, lasi- ja posliinipinnoille sekä luonnonkivilaatoituksille. SlipGuard -käsittely antaa suojan liukkautta vastaan jopa kahdeksi vuodeksi. Tiedustelut: www.ettonet.fi

105


HELPPO ARKI

PIDENNÄ KESÄÄSI

L

asitetun terassin avulla kesäkautta saadaan jatkettua molemmista päistä jopa parilla kuukaudella. – Lasitusten ansiosta auringosta voi nauttia ilman että syksyn tuulet tai keväällä maasta nouseva kylmyys pääsevät sisään terassille. Lasitettu terassi on talvellakin lumivapaa, joten parin säteilylämmittimen avulla se voidaan ottaa jopa ympärivuotiseen käyttöön kohtuullisin kustannuksin, Klaukkalan Kehys ja Lasi Oy:n omistaja Markku Aalto sanoo. Klaukkala on omakotitalovoittoista aluetta, joten terassilasitukset tekevät siellä kauppaansa. Aalto uskoo, että asuinmukavuuteen satsaaminen kasvaa entisestään, kunhan valtion talous vain lähtee ensin nousuun. Klaukkalan Kehys ja Lasi Oy on vuonna 1993 perustettu yritys, joka siirtyi nykyiselle omistajalleen Markku Aallolle vuosituhannen vaihteessa. Oma tuotanto on yrityksen toiminnan perusta ja tavoitteena onkin saavuttaa kaikessa mahdollisimman korkea kotimaisuusaste. Terassilasitukset muodostavat liikevaihdollisesti suurimman osaalueen Klaukkalan Kehys ja Lasi Oy:n toiminnasta. – Terassilasituksissamme on markkinoiden siroimmat alumiiniprofiilit, jotka peittävät vain vähän auringonvaloa ja näkyvää maisemaa. Parin vuoden

JUHA EUROPAEUS TEKSTI HENNA KERÄNEN

106

takaisessa testissä myös ovemme on todettu herkimmin liukuviksi, Aalto kertoo. Klaukkalan Kehys ja Lasi Oy käyttää kestäviä materiaaleja eivätkä terassin lasitkaan mene silloin pienestä rikki.

09-879 7508

www.klaukkalankehysjalasi.fi


Mitäs jos palkkaisitkin

AMMATTILAISEN? Perustukset | Uudisrakennukset | Saneeraukset Rakennesuunnittelu ja vastaavan työnjohtajan työt Teemme myös maarakennustöitä! Rakennustyöt ja remontit toiveesi mukaan myös avaimet käteen - toimituksena

RAKENNUTAT SITTEN UUTTA TAI REMONTOIT VANHAA, Sloganväri VOIT LUOTTAA AMMATTITAITOOMME! värillisen logon yhteydessä

.fi

0400 724 499 | info@ekorak.fi Kiirunankuja 5, 21210 RAISIO

.fi

Putkisaneeraus sujuu kivuttomasti kokeneen ammattilaisen kanssa

A

jatus putkiremontista saattaa huolestuttaa monia, mutta kun urakan hoitaa ammattitaitoinen yritys, työ sujuu odotettua paremmin ja lopputulos on asukkaita miellyttävä. Lohjan Putkityöt tekee monipuolisesti kaikenlaisia putkitöitä, mutta saneeraukset kuuluvat yrityksen erikoisosaamiseen. – Olemme kehittäneet putkisaneerauksiin omat käytännön elementit ja ratkaisut. Kehitimme esimerkiksi suihkuun hanan taakse tulevan peitelevyn. Se on oma innovaatiomme, jota nykyään myydään Uponorilla, yrittäjä Jarmo Kärnä kertoo. Peitelevyn on tarkoitus peittää reiät, joista vanhat vesiputket on vedetty ulos, ja samalla estää suihkuveden pääsyn rakenteisiin.

.fi

Viimeisen kymmenen vuoden aikana yritys on keskittynyt erityisen paljon käyttövesisaneerauksiin kerros-, rivi- ja omakotitaloissa. Urakoissa viemärit on sukitettu ja käyttövesi- sekä pintaputket uusittu. Mittavat linjasaneeraukset perinteisin menetelmin löytyvät myös Lohjan Putkitöiden referensseistä, mutta kiinteistön rakenteita rikkomaton sukitus on nostanut päätään asukasystävällisempänä saneeraustapana.

.fi

Käyttövesisaneeraus voidaan Lohjan Putkitöiden toimesta myös tehdä nopealla ja laadukkaalla komposiittiputkistojärjestelmällä. Tietyillä alueilla, joilla esiintyy pistesyöpymää, komposiittiputkisto on oiva ratkaisu, sillä pistesyöpymä pilaa kupariputket vain muutamassa vuodessa. – Uusimme Nummelassa kahdessa kerrostalossa kupariputket komposiittiputkistoon, sillä vain viisi vuotta vanhojen talojen putket olivat jo syöpyneet, Kärnä kertoo. Nopean asennuksen ja hyvän laadun lisäksi komposiittiputkisto on edullinen ratkaisu, joka myös sopii haasteellisiin kohteisiin.

040 582 7967 www.lohjanputkityot.fi 107


SATAKUNTA

Rakennusliikkeen taival ollut mielenkiintoinen ja vaiherikas Euralainen rakennusliike on toiminut alalla pitkään ja menestyksekkäästi, ja siksi yrittäjä harmittelee, ettei työlle ole löytynyt jatkajaa.

R

akennusliike Veljet Koivisto Oy:llä on takanaan pitkä taipale. Yrittäjäveljekset kasvoivat euralaiseen muurariperheeseen ja päätyivät samoihin hommiin myös itse. Oman rakennusalan yrityksen perustamiseen ajoi vuonna 1978 muuraustöiden sesonkiluontoisuus ja pitkät työmatkat. Vuosien saatossa toiminta laajeni ja parhaimmillaan Rakennusliike Veljet Koiviston palveluksessa on ollut jopa 40–50 miestä. Nyt toiminta pyörii kuitenkin enää vain oman porukan ja muutaman toiminimen voimin.

– Mekin olemme ostaneet käyttöömme esimerkiksi laskentaohjelmia, mutta varsinkin alussa en osannut luottaa niihin ollenkaan, vaan tein tarkistuslaskelmia aina kynän ja paperin kanssa, yrittäjä naurahtaa.

Työtä riittää loppuun saakka

Rakennusliike Veljet Koivisto Oy on toiminut hyvin erilaisten kohteiden parissa niin saneeraus- kuin uudispuolellakin. Oma tuotanto on kulkenut mukana aivan alusta saakka, ja yrittäjä Rauno Koivisto arvioi, että vuosien aikana uusia asuntoja on rakennettu noin 700– 1000. – Kun tässäkin pitäjässä kuljeskelee, näkee ympärillään kaikenlaista mitä olemme tehneet, hän toteaa.

Viimeisimpiä Rakennusliike Veljet Koivisto Oy:n projekteja ovat olleet esimerkiksi palvelutalourakka Kokemäellä sekä rivitalosaneeraus Huittisissa. Eura on ollut toimintapaikkana hyvä, koska sieltä on helppo liikkua töiden perässä myös Raumalle tai toiseen suuntaan Huittisiin ja Harjavaltaan. – Olemme luoneet hyvän maineemme kuitenkin ennen kaikkea Eurassa. Täällä on ollut hyvä rakentaa ja kunnan puoleltakin kaikki on pelannut, Koivisto kertoo. – Kun 1980-luvulla Eurassa laitettiin esimerkiksi rivitalo ennakkomyyntiin, menivät kaikki asunnot nopeasti. Nyt tilanne on vähän toinen, eikä pienessä pitäjässä ole enää niin paljon kysyntää, yrittäjä kuitenkin miettii.

Rakentaminen on kuitenkin myös ehtinyt muuttua vuosien saatossa. – Kun aloitimme, tehtiin kaikki vielä pitkästä tavarasta. Sitten tulivat talotehtaat ja -paketit, eikä enää oikein löydy tekijöitä, jotka osaisivat rakentaa omakotitalon alusta loppuun itse, Koivisto pohtii. Viimevuodet ovat tuoneet mukanaan myös paljon paperitöitä ja uutta tietotekniikkaa yritystoimintaa tukemaan.

Rakentaminen olisi Koivistosta silti yhä edelleen mielenkiintoista puuhaa. Mies harmittelee, ettei yritykselle oikein ole löytynyt jatkajaa. – Tällä hetkellä käynnissä on vielä rivitalosaneeraustyömaa ja hiljattain rakensimme myös pari Kastelli-taloa. Kaavoitettua tonttimaata olisi vieläkin jäljellä, joten toivoisin että joku ostaisi sekä ne että keskeneräiset projektimme, Koivisto kertoo.

Lähes neljään­ kymmeneen vuoteen mahtuu paljon

108

TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

RAKENNUSLIIKE VELJET KOIVISTO OY Myydään uudisrakennustuotantoa ja tontteja Eurassa

040 901 0638 Rauno Koivisto Yrittäjäntie 1, 27510 Eura


Energiansäästöä ja parempaa asuin­ mukavuutta TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

Talo kaipaa huoltoa siinä missä autokin. Säännöllinen huolto auttaa välttämään kalliit remontit, mutta tarjoaa myös monia muita etuja.

P

olar-ratkaisut Oy tarjoaa kuluttajille kokonaisvaltaista palvelua energiansäästöasioissa. – Energiansäästöön voidaan vaikuttaa muutenkin kuin lämpötilaa säätämällä. Kaikki palvelut, joita me asiakkaille tarjoamme: kattohuollot, ikkunoidenvaihdot, lisäeristykset sekä erilaiset lämmitysratkaisut, tuovat talon tekniseltä kunnoltaan tähän päivään. Samalla investoinnilla saavutetaan sekä säästöjä että asumismukavuutta, kertovat Mika Ramu ja Joni Pelkonen. Polar-ratkaisut Oy toimii Satakunnan, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan ja Uudenmaan alueella. Varsinaisten palveluiden tueksi yrityksen kautta hoituu myös edulliset ja nopeat rahoitusratkaisut useisiin erilaisiin tarpeisiin.

Talo päivittyy nykyaikaan Tiilikattojen huoltoon Polar-ratkaisut Oy tarjoaa pesu- ja pinnoitepalveluita, joiden avulla katon elinkaarta pystytään jatkamaan 10–15 vuotta ilman kattoremontin tarvetta. – Täytyy muistaa, että tiili kestää vain, jos sitä huoltaa asianmukaisin menetelmin. Uuden tiilen oma pinta kestää 6–10v, jonka jälkeen se kuluu pois ja tiili muuttuu huokoiseksi. Pelkkä pesu ei riitä, vaan on tärkeää myös suojata huokoisen tiilen pinta joko värittömällä nanopinnoitteella tai pinnoitemaalauksella, Pelkonen kertoo. – Säännöllinen huolto kannattaa jo siksikin, että sen kustannukset ovat useimmiten yli 80 % pienemmät kuin kattoremontissa, hän lisää.

ja millä tavalla normeja pystytään kustannustehokkaasti parantamaan. Sen vuoksi käymme aina kartoittamassa tilanteen yhdessä asiakkaan kanssa. Moni kyllä kiinnostuu säästömahdollisuuksista, kun kerromme asiat selkeästi.

Energian­säästöön voidaan vaikuttaa muutenkin kuin lämpötilaa säätämällä.

Energiansäästö on kiistatta merkittävä, mutta ei suinkaan ainoa syy lähteä mukaan projektiin. Suomalaiset ovat kiinnostuneita myös kotinsa visuaalisesta ilmeestä ja erityisen tärkeään asemaan se tulee varsinkin taloa myytäessä. Etenkin projektin jälkeen ykköseksi nousee silti usein asuinmukavuuden lisääntyminen. – Vuonna 2013 lisäeristimme eräällä Pirkanmaalla sijaitsevalla asuinalueella yhteensä 54 taloa. Kun puolen vuoden kuluttua soitimme asiakkaat läpi, kertoi yli puolet tavoitetuista 30 asukkaasta säästön sijaan asuinmukavuuden lisääntymisestä. Vedontunne oli poissa ja huoneet tasalämpöisiä, Pelkonen kertoo. – Saamamme palaute on muutenkin ollut lähes pelkästään positiivista, sillä ihmiset kyllä todella huomaavat eron projektin jälkeen.

Huoltoa kaipaavat katon ohella myös muut rakennuksen osat. Ikkunat uusimalla voi lisätä sekä kotinsa energiansäästöä, että asuinmukavuutta, samoin lisäeristyksillä. – Kun yläpohjaan lisätään uutta hengittävää selluvillaa, toimii vanhakin eriste paremmin, eikä sitä siis tarvitse ottaa kokonaan pois, Ramu kertoo. – Samalla talo päivittyy vastamaan rakentamisen nykyisiä normeja. Viimeisen 15–20 vuoden sisällä vähimmäiseristevaatimukset ovat jopa kaksinkertaistuneet. Määräysten mukainen villamäärä oli ennen 20–30cm, kun taas tämän päivän uusissa taloissa se on 50–60 cm.

Monta etua samalla kertaa Kodin huoltotoimenpiteiden aloittamista hidastaa Ramun ja Pelkosen mukaan usein tietämättömyys. – Törmäämme usein siihen, etteivät ihmiset tiedä, mitkä rakentamisen normit tänä päivänä ovat

050 303 3374

Kainunkuja 4 L 9, 29600 Noormarkku 109


SATAKUNTA

LAADUKKAAT KOTIMAISET IKKUNAT JA OVET NOSTAVAT TALOSI ARVOA TIINA VIKBERG TEKSTI MADELEINE BERNER

L

ännen Laatuikkuna on Satakunnan talousalueella toimiva ikkuna-asiantuntija, joka myy ja asentaa ensiluokkaisia kotimaisia ikkunoita ja ovia. Yritys edustaa suomalaista Pihlaa, jonka tuotteet on valmistettu Suomen olosuhteisiin sopiviksi. Lännen Laatuikkunan toimitusjohtaja Tommy Kujanpää kehuu Pihla-tuotteiden laatua ja pitää suomalaisen tuotteen edustamista ensiarvoisen tärkeänä asiana.

myötä hän tietää, mitä asiakkaat toivovat ikkunaremontilta.

– Suomessa on todella paljon tietotaitoa ikkunoiden ja ovien valmistuksesta, joten kotimaista kannattaa ehdottomasti suosia.

Kujanpää huomauttaa, että oma koti yleensä on ihmisen arvokkain omistuskohde, ja se on ilman muuta kunnossapitämisen arvoinen asia.

Kujanpäällä on pitkä kokemus alalta ja on uransa aikana toteuttanut yli tuhat omakotitalokohdetta. Vahvan ammattitaidon

110

– Remontin on sujuttava helposti ja nopeasti niin, että se ei haittaa asumista. Asennus tapahtuu meidän toimesta keskimäärin päivässä avaimet käteen -periaatteella loppusiivousta myöden, jolloin asiakaskin voi olla rauhallisin ja luottavaisin mielin. Kaikki tehdään luonnollisesti ensiluokkaisella palvelulla, siitä ei tingitä.

– Taloa ei tulisi päästää repsahtamaan, vaan siitä kannattaa pitää hyvää huolta,

jolloin myös sen arvo säilyy. Ikkuna- ja oviremonttikin toteutetaan kuitenkin vain kerran tai korkeintaan kaksi kertaa elämän aikana, ja toteutettuna remontti suorastaan nostaa talon arvoa. Päivitetyt ikkunat näkyvät myös kukkarossa energiasäästönä. Pihlan laatu on huippuluokkaa ja ikkunoille myönnetäänkin 25 vuoden lahoamattomuus takuu, joka on alan pisimpiä.


Toteuta unelmiesi keittiöremontti Noblessa-keittiöiden avulla

E

uroopan suurin keittiömerkki, Noblessa, on saapunut Poriin. Tammikuussa 2015 Antinkadulle avattu keittiöliike tarjoaa tinkimätöntä laatua ja laajan valikoiman keittiökalusteita jokaisen makuun. Noblessa-keittiöistä saa 52 erilaista työtasomallia eri kuoseissa, 17 eri runkoväriä sekä kattavan valikoiman vetimiä. Sisustuskoulutuksen käynyt ja seitsemän vuoden kokemuksen alalta omaava kauppias Anne Somero on erityisen ihastunut Noblessan tarjoamiin yksityiskohtiin ja räätälöityihin ratkaisuihin. – Kaikki on loppuun asti ajateltu viimeistä yksityiskohtaa myöden. Myös ergonomia on otettu huomioon tarjoamalla erikorkuisia keittiötasoja. Se on yleinen eurooppalainen tapa valmistaa keittiöitä, kun taas Suomessa käytetään aina samaa standardikorkeutta. Noblessa-keittiöt tarjoaa kokonaisvaltaisen keittiöpaketin, joka sisältää kodinkoneet, altaat ja liesituulettimet. Kaikki saapuu asiakkaan ovelle kätevästi yhdessä kuormassa. Ennen asentamista Noblessan asentajat voivat purkaa vanhan keittiön, tehdä lattiapäällysteet, seinät ja muun tarpeellisen avaimet käteen -periaatteella.

– Meidän kautta saa myös sähkö- ja putkimiehen, joten voimme tarjota kaiken tarpeellisen saman katon alta, suunnittelusta lähtien. Keittiö on kodin sydän, mutta silti ihmiset saattavat suhtautua varauksella keittiöremonttiin. – Moni pelkää hintalappua, mutta jos haaveissa on uusi keittiö, kannattaa aina tulla pyytämään tarjousta. Sitä saattaakin yllättyä hinnasta. Moni kuvittelee, että uusi keittiö on todella kallis projekti, mutta edullisemminkin saa näyttävän näköisen kokonaisuuden. Noblessa-kauppiaat ostavat tuotteet suoraan valmistajan tehtaalta Saksasta ilman välikäsiä, joten voimme tarjota keittiöitä kohtuuhintaan, Somero toteaa. Noblessa työllistää Suomessa tällä hetkellä jo yli sata alan ammattilaista. Noblessa-keittiöissä vahva ammattitaito takaa erinomaisen palvelun, ja asiantunteva henkilökunta tietää, miten keittiöremontti kannattaa toteuttaa. – Suunnittelemme yhdessä asiakkaan kanssa yksilöllisen ja toimivan keittiön. Jokaiselle löytyy varmasti juuri se sopiva ratkaisu, joten kannattaa ehdottomasti tulla käymään.

044 311 4484 www.noblessakeittiot.fi Antinkatu 9, 28100 Pori

SOLID HOUSE OY LKV TURKU, SALO, KEMIÖNSAARI, PORI

Asunnonvaihto mielessä? Teemme asunnonvaihdon sujuvaksi sinulle. Ole yhteydessä, niin kerromme lisää. Siitä se lähtee!


SATAKUNTA

HAASTEET

kiehtovat

Innovatiivisuus ja kiinnostus mahdottomiltakin vaikuttaviin kohteisiin ovat tehneet rakennusalan yrityksestä monipuolisen ja halutun kumppanin.

T

eollisuusrakentamista, purkutöitä, erikoiskuljetuksia ja siltatyömaita – kaikkea tätä ja paljon muuta Ruoppaus P. Suominen Oy tekee parhaillaankin ympäri Suomen. Yrityksen nimi ei kerro koko totuutta sen laaja-alaisesta toiminnasta haastavien erikoiskohteiden parissa, vaan on ennemminkin muisto firman alkuajoilta. – Isäni aloitti yritystoiminnan 1960-luvun lopussa kaivamalla valtaojia ja nostamalla soraa veden alta. Nimi on jäänyt niiltä ajoilta, vaikka toimenkuva onkin laajentunut vuosien saatossa moneen suuntaan, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Mika Suominen. Yhdyskuntatekniikan insinööriksi kouluttautunut Suominen tuli mukaan isänsä perustaman yrityksen toimintaan jo 1980luvun lopulla opintojensa ohessa. Sittemmin

TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

112

sukupolvelta toiselle jatkunut osaaminen ja innovatiivisuus ovat vieneet firmaa jatkuvasti eteenpäin yhä uusille aloille.

Sillanrakentajana Noormarkussa Haastatteluhetkellä Suominen pohtii Noormarkun Vainiolan siltaa, jonka asentaminen paikoilleen on määrä aloittaa seuraavana päivänä. 1800-luvun lopussa rakennettu massiivipuusilta uusittiin kertaalleen 1950-luvulla, mutta nyt sekin on kuitenkin todettu sen verran lahoksi, ettei entisöinti enää tule kyseeseen. Uusi 31,5 metriä pitkä liimapuinen kävelysilta koottiin varastohallin pihalla ja nostetaan paikalleen kokonaisena. – Ennen nostoa olemme uusineet puupaaluja, täyttäneet paalujen ja

rannan välistä taustaa louheella sekä lisänneet vastarannalle kiviainesta. Asennuspäivänä valmisteluihin menee varmasti vielä 3–4 tuntia, sillä nostopisteet täytyy miettiä hyvin tarkkaan, kertoo Suominen projektin etenemisestä. Muodoiltaan uusi ja kaunis kaarisilta on kopio vanhasta – vain tukiperiaatetta on muutettu erilaiseksi. Uusi silta kestänee edeltäjiään pidempään, sillä tämän päivän liimat ovat aiempaa parempia ja palkkeja suojaa myös haponkestävä ohut pelti.

Iso teollisuuskohde Harjavallassa Toinen varsin mielenkiintoinen kohde, jossa Ruoppaus P. Suomisen väki parhaillaankin


RUOPPAUS P. SUOMINEN

työskentelee, on Harjavallan kuparirikastevaraston laajennus. – Sinne tulee uudet purkupaikat sekä kuorma-autoille että junille. Maan alle tarvittiin runsaasti tilaa siiloja ja kuljettimia varten, minkä lisäksi niiden päälle rakennetaan vielä 3500 m² laajuinen halli, joka suojaa rikastetta sateelta, Suominen kertoo. Maanalaisia rakennustöitä on Harjavallassakin vaikeuttanut korkealla oleva pohjaveden taso. Suomisella on ollut ongelmaan kuitenkin selkeä ratkaisu, sillä hänen toinen yrityksensä PVA-Palvelu Oy on erikoistunut juuri pohjaveden alennuksiin. – Pohjaveden pintaa voidaan laskea muodostamalla maan sisälle alipaine ja imemällä vesi sitten pois maasta, Suominen kertoo. Kovin moni muu firma ei tarjoa vas-

taavaa palvelua, joten PVA-Palvelu Oy ja sitä kautta myös Ruoppaus P. Suominen Oy ovatkin tulleet tunnetuiksi osaamisestaan ympäri Suomen. Tälläkin hetkellä erilaisia työmaita on käynnissä Pääkaupunkiseudulta Kemiä myöten.

Mitä vaikeampi, sitä kiinnostavampi työ Suominen kertoo, että maakunnissa kulkiessaan vastaan tulee monia paikkoja, joita hän yrityksineen on ollut tekemässä. Ympäri maan kantautunut maine perustuu pitkälti sille, että Ruoppaus P. Suominen Oy tunnetaan tekijänä, joka tarttuu mielellään hankaliinkin projekteihin. – Vahvuutemme on

ehdottomasti innovatiivisuus; se että pyrimme aina hakemaan järkevimmän ja usein myös edullisimman tavan toteuttaa tietty kohde. Monet töistämme ovat sellaisia, joita kilpailijat ovat kaihtaneet tai pitäneet jopa mahdottomina. Asiakkaat kuitenkin tietävät, että me pystymme moneen, Suominen kertoo. – Haasteet kiehtovat. Mitä vaikeampi homma on kyseessä, sitä mielenkiintoisemmaksi työ muuttuu, mies naurahtaa. Tulevaisuudessa vastuu haastavista projekteista siirtyy mahdollisesti jo kolmannelle Suomisten sukupolvelle – nykyisen toimitusjohtajan vanhin poika valmistui nimittäin juuri rakennusalalle ja tekee jo töitä perheyrityksen palveluksessa.

Mitä vaikeampi homma on kyseessä, sitä mielenkiintoisemmaksi työ muuttuu

113


SATAKUNTA

Hyvä peltisepänliike on luotettava, tehokas ja monipuolinen

P

elti Pori Oy on laajasti palveleva peltisepänliike, jolle mikään peltityö ei ole mahdoton. Referenssilistalle mahtuu julkisivupellitykset, konesaumakatot, rautarakenteet, sadevesikourut ja paljon muuta. Pori-Rauma-Kankaanpää -akselilla toimiva yritys on pellittänyt mm. kauppoja, kouluja sekä sairaaloita, ja Porin jäähallissa peltisepänliikkeen kädenjälki näkyy seinäelementeissä sekä julkisivupinnoissa. Pian Pelti-Porin tavaramerkki on näkyvissä myös keskustassa Porin suomalaisen yhteislyseon katolla.

paan rautaan. Se takaa toimitusvarmuuden, eikä yritys ole riippuvainen muiden aikatauluista. Leppänen on myös investoinut omaan tuotantoon, jossa on tietokoneohjatut leikkurit ja särmärit mahdollistaen millin tarkat ja nopeat toimitukset. Viimeisin hankinta on lukkosaumaprofiilikone, jonka on tarkoitus tuoda Pelti-Pori lähemmäksi yksityisiä asiakkaita. – Asiakkaat saavat tilattua meiltä koko kattopaketin kattopellistä ja aluskatteista kiinnitystarvikkeisiin ja listoihin. Profiilikaton asiakas voi jopa itse asentaa.

Yrittäjä Tuomas Leppänen on toiminut peltiseppänä jo 20 vuotta. Kokeneena konkarina hän tuntee alan haasteet, ja valitettavaa on, että työn hinta usein muodostuu suureksi haasteeksi. – Hinta kävelee usein kaiken muun edellä, eli urakkaan halutaan sisällyttää kaikki mahdollinen, mutta edulliseen hintaan. Se on sama kuin pyytäisi Ladan hinnalla uutta Mersua, Leppänen toteaa. Hän on kuitenkin ammattivuosiensa aikana verkostoitunut hyvin ja näyttänyt kykynsä, minkä seurauksena Pelti-Porilla on asiakkaita, joiden kanssa on pitkä yhteinen historia.

Investoinnit tuotantoon on yksi esimerkki siitä, miten Leppänen työssään pyrkii jatkuvaan kehitykseen. Aito mielenkiinto alaa kohtaan antaa sydämen yritykselle, ja takaa asiakkaillekin parasta palvelua. – Pidän työstäni todella paljon, ja haluan kehittää valmistusmenetelmiä sekä työtä itsessään. Suunnittelen koko ajan, mitä teemme seuraavaksi.

Leppänen luonnehtii hyvää peltisepänliikettä sellaiseksi, joka tarjoaa kaikki palvelut samalta ovelta, on luotettava ja osaa toimittaa tavaraa nopealla aikataululla. Siksi myös Pelti-Porilla on suuri varasto, josta löytyvät koko peltivalikoima ohuemmasta raskaam-

www.peltipori.fi

Jyrää ammattitaidollasi! Sinä kerrot -Me kirjoitamme


KOLUMNI

Kulttuurimatka Suomen heimojen joukkoon Siitäkin huolimatta, että kommunikoinnin ja matkustelun helpottumisen voisi kuvitella hämärtävän maan sisäisiä kulttuurieroja, ovat maakuntaidentiteetti ja kuntaidentiteetti edelleen voimissaan. Tämä ei tarkoita pelkästään eri murteita, vaikka puolet suomalaisista pitääkin niitä maakuntaidentiteetin tärkeimpinä elementteinä. Ihmisiin vaikuttaminen on sitä tehokkaampaa, mitä paremmin osaa huomioida kulttuurierot. Tämän huomaa helposti esimerkiksi yrittäessään myydä palveluita tai ajatuksiaan muille. Jos yrittää pohjalaisia, karjalaisia tai savolaisia saada vakuuttumaan jostain, pitää huomioida, että heillä on suomalaisista kaikkein vahvin maakuntaidentiteetti ja vielä jokaisella heistä eri tavoilla. Jos on tehnyt kansainvälistä kauppaa, ei se vielä takaa menestystä heidän kanssaan, edesauttaa kylläkin onnistumisessa. Siinä missä pohjalaisiin tehoaa vetoaminen itsevarmuuteen tai suorapuheisuus, pitää taas savolaisten kanssa velmuilla leppoisasti ja uusmaalaisten kanssa huomioida heidän kiireinen elämänrytminsä. Puhumattakaan, että varsinaissuomalaisten juroutta ei saa tulkita epäkohteliaisuudeksi, vaan se on puhtaasti voimakasta paikallispatriotismia. Pirkanmaalaiset taas ovat hilpeätä ja hyväntuulista jääkiekkokansaa eli täysi vastakohta varsinaissuomalaisille. Pirkanmaalaisen saa puolelleen viljelemällä puheessaan riittävästi jääkiekkotermejä. Tärkeä asia kulttuurieroissa on ymmärtää ajan käsitteet, kulttuurien väliset aikaerot. Ilmaisu ”kohta” tarkoittaa hämäläisille 15 minuuttia, varsinaissuomalaisille kahta minuuttia ja saamelaisille kahdesta tunnista puoleen päivään. Jos ihmistä ei kuulu eikä näy, vaikka on puheessaan käyttänyt sanaa ”kohta”, on hän ilmeisesti tarkoittanut paikkaa tai pistettä tai jotain kohtaa kartalla. Me kaikki suomalaiset olemme ylpeitä juuristamme ja haluamme vaalia perinteitä sekä säilyttää identiteettimme. Jos ei muusta syystä, niin tehdäksemme myyntityöstämme edes hieman haasteellisempaa. Teppo Tuijula - insinööri

115


KODIN JA JULKISTEN TILOJEN KALUSTEET

Laatua ja osaamista vuosien kokemuksella

0207 109 890 www.kulmala-tuote.fi info@kulmala-tuote.fi Ruskilantie 48, 29250 Nakkila

2MI 2M Isännöinti Oy

09 611 255 www.kelosahko.fi Riihitontuntie 14 B, 02200 Espoo P. 050 502 3218 | www.2mi.fi

Nättinummen Isännöinti Oy

Kreetankatu 4, 20320 Turku Puh. 02-248 5304, 0400-829 008 ari.vuorela@nattinummi.inet.fi www.nattinummenisannointi.fi

www.rakennusmestarit.com

PAIMION MAALAUSPALVELU

LISÄÄ OSAAMISTA

• Kylpyhuoneiden saneeraukset • Huoneistojen saneeraukset • Ulko- ja sisämaalaukset • Mikrosementtityöt

www.paima.fi Puh. 040 358 0540

Antinkatu 5, 28100 Pori www.hrsata.fi

0400 464 641 www.leifosterholm.fi

www.cozyhomes.fi 116


ILMASTOINTIASENNUS

VASARAINEN

045 139 6340 www.ilmastointivasarainen.fi

SUIKKILAN LÄMPÖ OY

Porras-, toimisto- ja kotisiivoukset 0400 527 311 www.js-mop.fi

VILLA MERIHELMI TAALINTEHDAS Majoitusta merellisessä ympäristössä 1-6 hengen huoneissa.

044 295 5639

Pekka Metsola, laatoitusmestari puh. 040 587 8765 pekka@laattapekka.fi www.laattapekka.fi

www.suikkilanlampo.fi

SISUSTUSARKKITEHTI

PÄIVI HIMANEN +358 50 3757 888 www.paivihimanen.fi

www.villamerihelmi.com

HELSINGIN KATTO JA KAIDE OY

020 780 9696

www.kattojakaide.fi

www.kirjovarit.fi info@kirjovarit.fi

0400 697 939

Läkkisepäntie 22, 00620 Helsinki

• Isännöinti • Siivous • Huolto

www.primokeittiot.fi

www.ekr.fi

Kylmälaitteet ja lämpöpumppujärjestelmät Myynti, huolto ja asennus

0400 201 283

www.lohjankylmaasennus.fi 117


HEI SINÄ AMMATTILAINEN! PALKKAAMME NYT reporttereita / myyjiä tiimiimme Uudellemaalle

Lähetä työhakemus osoitteeseen: info@solidhouse.fi Lisätiedustelut 044 974 8745


TUTUSTU & TILAA YRITYKSESI KIINNOSTAA Oletko koskaan miettinyt kuinka moni voisi olla kiinnostunut yrityksestäsi? Tuttu kohderyhmä on asiakkaat, mutta laajaa potentiaalia liiketoiminnallesi löytyy myös alan yrittäjistä, päämiesten verkostosta, sijoittajista sekä muista mahdollisista tahoista. Suuri hyöty voi tulla kanavista joita et tällä hetkellä tavoita!

JOTAIN IHAN UUTTA! Solid House Magazine on kehittänyt erittäin monipuolisen kanavan rakennusalan uutisointiin ja markkinointiin. Pääset kertomaan oman yrityksesi uudistuksista, tavoitteista, vahvuuksista ja erikoisosaamisesta. Ammattitaitoinen henkilökuntamme antaa viestillesi parhaan mahdollisen näkyvyyden. Tuomme yrityksesi esille täysin uudella tavalla. Sinä Kerrot, Me Kirjoitamme

TILAA LEHTI Lähetä tilaus sähköpostitse osoitteeseen myynti@solidhouse.fi Otsikoi viesti: TILAUS Solid House Magazine Vuositilaus 5 lehteä, 49 € (sis. alv)

Nro/kuukausi

Teemat

Julkaisupäivät

2 / Maaliskuu

Rakentaminen: Talotekniikka Asuminen: Pinnat

4.3.2016

3 / Toukokuu

Rakentaminen: Korjausrakentaminen Asuminen: Piha & Terassi & Parveke

6.5.2016

4 / Elokuu

Rakentaminen: Innovaatiot Asuminen: Helppo arki

5.8.2016

5 / Lokakuu

Rakentaminen: Energia Asuminen: Kodin remontti

21.10.2016

Pidätämme oikeudet muutoksiin.Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.