Erdélyről Európában 2008-2013

Page 1

ERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

Sógor Csaba4 Előszó 6 Erdélyi értékeink népszerűsítése, 2008-2013 18 Felszólalások az Európai Parlamentben 21 Szakbizottsági munka 23 Nemzetközi kapcsolatok erősítése 26 Választókerületi tevékenység 29 Erdélyi látogatócsoportok Brüsszelben 31 Gyakornoki Program 33 Kapcsolat az ifjúsággal 35 Saját kiadványok ERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

3


E

rdélyről Európában. Ez a kiadvány nem véletlenül viseli ezt a címet. Az Önök támogatásával azt vállaltam, hogy Erdélyről, az erdélyi magyarság létéről, törekvéseiről és megmaradásáért folytatott küzdelmeiről beszélek Európában, az Európai Parlamentben. Megbízatásom közel hét éve tart. Ez idő alatt azt tartottam fontosnak, hogy ebben a nemzetközi környezetben, ahol Európa és a világ problémáival is foglalkoznunk kell, a kisebbségek ügye is napirenden legyen. Erdély a hazánk, ám Európa is az otthonunk. Mégis sokszor alakul úgy, hogy az európaiaknak el kell magyaráznunk sajátos helyzetünket. Sokan nem tudják, hogy a Kárpát-medence keleti részében, Romániában több magyar él, mint néhány tagállam teljes lakossága. Az sem magától értetődő, hogy mi továbbra is magyarként kívánunk élni ebben az országban. Mi komolyan gondoljuk, hogy ezeréves szülőföldünkön jogokat szeretnénk kivívni magunknak. Államalkotó tényezőként, ugyanakkor közösségként, a magyar nemzet részeként és nem utolsó sorban európai polgárként szeretnénk Romániában élni, gyarapodni és erősödni. Brüsszelben nem elég csupán elmondani ezt, fel kell mutatni, megfoghatóvá kell tenni, át kell adni azokat az értékeket, amelyek a sajátjaink és amelyekkel Európát is gazdagítjuk. Csak így fogják egyre többen megérteni helyzetünket és csak így nyílhat lehetőség az előrelépésre. Az utóbbi években az erdélyi magyar közösség megbízásából legjobb tudásom szerint képviseltem ezeket az elveket az Európai Parlamentben. E rövid kiadvány átlapozásával Önök is nyomon követhetik munkám legfontosabb mozzanatait.

SÓGOR Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő

4


Erdélyért, a Kárpát-medence magyarságáért továbbra is tennünk kell Európában!

ERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

5


Erdélyi értékeink népszerűsítése A kisebbségi érdekérvényesítés mellett munkánk elengedhetetlen része az is, hogy bemutassuk hagyományainkat és kultúránkat. Európa sokkal inkább megért bennünket, ha nem egy panaszkodó, állandó segítségre szoruló közösség képét mutatjuk magunkról, hanem egy olyan közösségét, amelyet érdemes és hasznos támogatni.

6

Sógor Csaba


2008

Erdélyi Napok Brüsszelben

A rendezvénysorozat az erdélyi magyar közösségre és a régió multikulturális jellegére igyekezett irányítani Európa figyelmét. Bemutattuk Ádám Gyula csíkszeredai fotóművész kiállítását, a marosvásárhelyi Ariel Gyermek- és Bábszínház A vitéz szabócska című előadását, illetve erdélyi borkóstolót is tartottunk.

Élő Erdély-konferencia

A konferencia meghívott előadói - Egyed Péter, Smaranda Enache, Markó Béla, Tánczos Vilmos és Tompa Gábor - az erdélyi identitás kérdését saját szakterületük szempontjából elemezve ismertették. Az értekezésről egy angol és francia nyelvű kiadvány is készült.

Hot Jacket PotatoTasting in the European Parliament Thursday, 29.01.2009 12.30 -14.00 "Corridor Big Horse" ASP building level 0

A kultúrák párbeszédének európai éve jó alkalom volt arra, hogy az erdélyi magyarság kimagasló teljesítményeire irányítsuk Európa figyelmét.

2009 A székely pityóka Brüsszelben Our Daily Sustenance Presentation of a short film on potato farming in the

Sekler region of Transylvania Romania With the support of Csaba SÓGOR MEP

ERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

Elvittük Brüsszelbe ízelítőnek mindennapi eledelünket. Háromszáznál is több érdeklődőnek kínáltunk hajában sült, vajas és túrókrémes pityókát. Recepteket is tartalmazó, ismeretterjesztő szórólapot készíttettünk, valamint egy angolul feliratozott kisfilmet is bemutattunk, amelynek köszönhetően a székely burgonya történetével, mai kulturális szerepével ismerkedhettek meg a meghívottak.

Sógor Csaba

7


Március 15-i ünnepség a Borsika együttessel

Az RMDSZ EP-képviselőinek meghívására a csíkszeredai Borsika gyermektánc-együttes volt az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc emlékünnepségének vendégelőadója Strasbourgban.

AQUA TRANSYLVANIAE Brüsszelben a székelyföldi borvizek

A Víz Világnapja alkalmából 2500 kis üvegbe palackozott 5 féle erdélyi ásványvizet kóstoltattunk Brüsszelben, hogy felhívjuk a figyelmet erre a jellegzetes székely termékre, az erdélyi vízkultúrára, valamint a régió forrásvidékeinek természeti szépségeire.

Tuesday, 31.03. 2009 11.30-14.30

Bemutatkozott a Teleki Téka és a Bolyai Múzeum

Az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatási szakbizottságának (CULT) ülésén, valamint a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet épületében is bemutatkozott a marosvásárhelyi Teleki Téka és a Bolyai Múzeum. Az intézményeket az erdélyi magyar közösség szeretné az UNESCO világörökség listáján tudni, ezt a célkitűzést kívántuk támogatni rendezvényeinkkel.

Búcsú

Brüsszelben bemutattuk Páskándiné Sebők Anna: Búcsú - az erdélyi magyar zsidó kultúra nyomában című filmjének rövidített, angol feliratos változatát. A vetítésre a szerző jelenlétében került sor. A rendezvény érdeme, hogy a dokumentumfilm Európai Parlamentben történő levetítése révén először került az európai közönség elé a romániai és a magyarországi holokauszt ügyének párhuzamba állítása.

8

Sógor Csaba


1956-os ünnepség a Zergeboglárral

A forradalom emléknapja alkalmából a kászonaltízi Zergeboglár együttes lépett fel az EP-ben. A 40 tagú néptánccsoport műsora révén 2009-ben második alkalommal került sor erdélyi táncrendek bemutatására Strasbourgban: márciusban, szintén meghívásunkra a Borsika tagjai voltak Erdély “követei”.

2010

Bélteki borok az EP-ben

Brutler János krasznabélteki (Szatmár megye) szőlősgazda borászati termékeket mutatott be meghívásunkra Strasbourgban. A borszakértő képes vetítéssel egybekötött előadásban ismertette a bélteki szőlőtermesztés és borászat több évszázados múltra visszatekintő történetét. Európai parlamenti képviselőként nemcsak lehetőség számomra, hanem kötelesség is Erdély régiójáért lobbizni.

ERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

Sógor Csaba

9


1848-1849-es emlékünnepség Brüsszelben

Burkaló Beáta munkácsi zongoraművésznő és a kolozsvári Concordia vonósnégyes közreműködésével szerveztünk március 15-i ünnepséget Brüsszelben. A magyar szabadságharc idején, másfél esztendőn keresztül, Európa kis népei küzdöttek két birodalom hadseregével. Ma, itt, az Európai Unió szívében, a zene nemzetközi nyelvén tisztelgünk Európa népeinek szabadságvágya előtt.

Székely borvízbemutató Európa fővárosában

Az Aqua Transylvaniae első kiadása során Hargita megye, második alkalommal viszont Kovászna megye ötféle borvizével ismerkedhetett meg az európai közönség Brüs�szelben.

Ásványvizeinkre méltán vagyunk büszkék: minőségük révén, az európai élvonalban érezhetjük magunkat.

10

Sógor Csaba


Költészet határok nélkül - Európai poétikák

A határon túli magyar kulturális értékeket népszerűsítő újabb estre került sor a Költészet Napja alkalmából Brüsszelben, amelyet Bauer Edit MKP-s képviselő-asszonnyal közösen szerveztünk. Az est meghívottja Kovács András Ferenc (KAF) erdélyi Kossuth-díjas és Csehy Zoltán felvidéki József Attila-díjas költő és műfordító volt.

Tanulmányúton a szatmári eprészek

Nem csupán a „pityókát”, hanem az erdélyi epret is népszerűsíteni kívánjuk Európában. Szükség van arra, hogy az erdélyi gazdálkodók megismerjék a fejlettebb termelési eljárásokat, ez is segíthet abban, hogy mezőgazdasági szempontból is felzárkózzunk a nyugathoz. A szatmári eprészek Strasbourg környéki feldolgozóüzemekben jártak, ahol elzászi és német epertermesztőkkel találkoztak.

ERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

Sógor Csaba

11


2011

Beszélgetőest a székely szombatosokról

A székely szombatosok közösségének sorsáról, a kisebbségi lét és identitás kérdéséről szerveztünk beszélgető estet a brüsszeli Balassi Intézetben. Meghívottjaink az erdélyi származású, 1988-tól Budapesten élő Szávai Géza író, az est névadó művének szerzője, Bernard Le Calloc’h breton egyetemi professzor, történész, Markó Béla szenátor, költő és Miholcsa Gyula, a Román Televízió Magyar adásának operatőr-szerkesztője voltak.

Szakkonferencia mezőgazdasági témában

A Magas Természeti Értékű Mezőgazdaságnak a Közös Agrárpolitikában betöltött szerepéről és az uniós agrárpolitika jövőjéről szerveztünk konferenciát az Európai Parlamentben George Lyon skót liberális és Iratxe García Pérez baszk szocialista képviselőtársammal közösen. Az eseményen Tánczos Barna szenátor, akkori mezőgazdasági államtitkár is jelen volt.

Jogomnak és kötelességemnek tekintem az európai mezőgazdaság, a minőségi termékek védelmét, valamint a hagyományos termelési módok megőrzésének szorgalmazását.

Könyvbemutató

Mük szeretünk itt élni címmel tájékoztató és összefoglaló jellegű, háromnyelvű (magyar-román-angol) kiadványt jelentettünk meg a moldvai magyar csángók helyzetéről. A kötet az Európa Tanács 1521/2001-es Ajánlásának 10. évfordulója alkalmából készült. A kötetet figyelemfelkeltésnek szántam. Úgy vélem, sok még a tennivalónk annak érdekében, hogy a csángók anyanyelve, a hagyományuk és a kultúrájuk az európai örökséget gazdagíthassa.

12

Sógor Csaba


Március 15 – a Maros Művészegyüttes közreműködésével

A Maros Művészegyüttes tagjai a március 15-i ünnepségen küküllőmenti, marosmagyarói, sóvidéki, kalotaszegi, gerendkeresztúri magyar táncokkal, illetve vajdaszentiványi és mezőmadarasi táncrendek révén népszerűsítették az erdélyi kultúra szellemét az európai döntéshozók és tisztségviselők körében.

ERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

Sógor Csaba

13


2012

Korunk legnagyobb kihívásai

Közös könyvbemutató-szemináriumot szerveztünk volt képviselőtársammal Anders Wijkman-nal, melynek során Szombatfalvy László személyesen mutatta be a Korunk legnagyobb kihívásai c. kockázatelemző könyvét Brüsszelben. Szombatfalvy művében szakértelemmel számba veszi és értelmezi a világ jelenleg észlelt kihívásait, illetve elemzi azok következményeit: a környezeti károkat, a klímaváltozást, a politikai erőszakot, a tömegpusztító fegyverek létét és használatuk fenyegető voltát, valamint a szegénységet.

Előadás Kőrösi Csoma Sándorról

Az Európai Parlament Tibet frakcióközi munkacsoportjának 90. ülésén, Kőrösi Csoma Sándor halálának 170. évfordulója alkalmából meghívásunkra Dr. Bangha Imre indológus, az Oxfordi Egyetem tanára vetítéssel egybekötött előadást tartott Hidak Tibet és Európa között címmel.

Demográfiai kérdésekről értekeztünk

Veres Valér szociológus, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem docense, a Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetének igazgatója tartott előadást Brüsszelben. Erdélyben az etnikai asszimiláció mint identitásváltás kérdését a vegyes házasságok tükrében, az oktatás szempontjából, a népességszámlálás függvényében, illetve a népességfogyás következményeként elemezte a kutató.

14

Sógor Csaba


Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa lesz 2015-ben

Winkler Gyula kollégámmal közös rendezvényen Brüsszelben is ismertettük az Európai Ifjúságú Fórumhoz benyújtott, Youth@Kolozsvár 2015 projekt pályázatot, illetve magát az Európai Ifjúsági Főváros kezdeményezést, amelyet a PONT Csoport indított el. Kolozsvár a legjobb választás, mert a város az európaiságot jelképezi múltjával, jelenével egyaránt.

ERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

Sógor Csaba

15


Veszélyben Európa gyepkincse

Románia területén található az EU kaszálóinak több mint 20 százaléka, ám mivel a támogatási feltételek a nagyobb területek tulajdonosai számára kedveznek, a rétek nagyobb része támogatás híján gondozatlanul marad. Ennek kapcsán szerveztünk mezőgazdasági szakpolitikai szemináriumot Brüsszelben Rodics Gergely, a Pogányhavas Kistérség Egyesület elnökének részvételével. Saját bőrünkön érzékeljük, hogy mennyire hosszú út vezet az ország Alkotmányában, oktatási törvényében szavatolt nyelvi jogok gyakorlatba ültetéséig. Gondoljunk csak a MOGYE kérdésére.

2013

Anyanyelvünk jövője

Az Európai Unió nyelvi diverzitásának kérdéséről értekeztünk az EP-ben. Az Anyanyelvünk jövője című rendezvény meghívott előadója Dónall Ó RIAGÁIN, ír független szakértő és Miquel STRUBELL katalán professzor volt.

Mit tudott rólunk a NATO?

Brüsszeli és marosvásárhelyi közönség előtt is bemutattuk Fodor János fiatal történész kutatói munkáját. A BBTE doktorandusza a NATO Romániára és Magyarországra vonatkozó megfigyelői tevékenységével kapcsolatban, Novák Csaba Zoltán történész szakirányításával, Brüsszelben végzett kutatói munkát.

16

Sógor Csaba


Székely huszárok a Brüsszeli Magyar Bálon

2010 óta minden évben biztosítom székely huszárrendek kiutazását a Brüsszeli Magyar Bálra. A rangos eseményen háromszéki, csíki, udvarhelyi és marosszéki huszárok is képviselték már Székelyföldet.

ERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

Sógor Csaba

17


Felszólalások az Európai Parlamentben Az európai parlamenti képviselők ma már jelentős befolyást gyakorolhatnak az európai szintű jogi normák kialakítására, mivel a tagállami kormányok egyre több területen kénytelenek figyelembe venni a Parlament állásfoglalásait. Ez a munka azonban csak jól szervezett képviselőcsoportok keretei között képzelhető el. Ezért fontos, hogy a legnagyobb frakcióban, az Európai Néppárt Képviselőcsoportjában (ENP) mi is munkát vállalhassunk, hiszen itt van a legnagyobb esély a jogszabálytervezetek alakítására is. Képviselőként ugyanakkor legfontosabb „fegyverünk” a Parlament plenáris ülésein való felszólalás lehetősége, amely révén ráirányíthatjuk a figyelmet egy-egy problémára, és akár kérdést is intézhetünk az Európai Bizottsághoz.

„Ma, ha biztonságos Európát akarunk, rendezni kell a nemzeti kisebbségek jogait, az EU-n belül és kívül is, az Európa nyugati felében bevált, területi és kulturális autonómia eszközeivel.” Trianon emléknapján az EP-ben, 2008. június 4.

18

Sógor Csaba


Erdélyi magyarok vagyunk

Rendkívül fontosnak érzem, hogy a felszólalási lehetőségek maximális kihasználásával mindig napirenden tartsam az erdélyi magyarság ügyét, arra figyelmeztessem képviselőtársaimat és az európai közvéleményt, hogy az őshonos kisebbségi közösségek – így az erdélyi magyarság – számos megoldatlan, rendezetlen kérdésére európai válaszokat kell találnunk. Soha nem szalasztom el tolmácsolni az erdélyi magyarok álláspontját akkor, amikor az alapvető emberi jogok érvényesüléséről, nyelvhasználati jogokról, multikulturalitásról, a csatlakozási folyamatról vagy oktatási kérdésekről vitázunk. (…) A kérdést övező viták leginkább a romániai magyarságról szólnak. Ez az őshonos nemzeti közösség a reform után ugyanis többé egyetlen közigazgatási egységben sem lenne többségben, dacára az Európa Tanács vonatkozó egyezményében foglaltaknak. (…) A romániai közigazgatási átszervezésről Brüsszelben, 2011. június 22.

Sógor Csaba szakmai tevékenysége az EP-ben EP szakbizottságokban: Tag és néppárti koordinátor: Állampolgári jogok, bel- és igazságügy (LIBE) Póttag: Foglalkoztatási és szociális ügyek (EMPL) EP küldöttségekben: Tag: a Délkelet-ázsiai országokkal és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN) fenntartott kapcsolatok küldöttségében Póttag: a Japánnal fenntartott kapcsolatok küldöttségében Frakcióközi munkacsoportokban: Tag: Kisebbségi Intergroup, Tibet Intergroup, Bor, Kultúra és Hagyomány Intergroup

(...)Lehetővé kell tenni, hogy a csatlakozás után is számon kérhetőek legyenek a koppenhágai kritériumok. Európában, különösen annak keleti felében, feszültek az etnikumközi viszonyok. Ezt figyelmen kívül hagyni óriási hiba, amely a jövőben megbosszulhatja magát.(…) A MOGYE-ügyről Strasbourgban, 2011. szeptember 26. (...)Kérem az Európai Parlamentet és Önt, Elnök úr, hogy kísérje figyelemmel az ügy további alakulását, hiszen a jogállamiság érvényesítését minden tagállamától elvárja az Unió. A következő tárgyalás éppen holnap lesz, az ügy egyetlen méltányos lezárása pedig a képtelen vád ejtése lehet. A Mikó-ügyről Strasbourgban, 2011. november 14.

ERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

Sógor Csaba

19


Őshonos kisebbség vagyunk

Kiemelt helyen kezelem azokat a kérdéseket is, amelyekben az Európai Unión kívüli, harmadik országok kisebbségekhez való viszonyát vizsgáljuk. Meggyőződésem, hogy Európa akkor lehet hiteles nemzetközi partnerei szemében, ha a saját területén élő nemzeti kisebbségek által megfogalmazott igényeket meghallgatja, figyelembe veszi és a nemzeti kormányokat cselekvésre sarkallja. (...) Ha azonban az EU odafigyel az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetére a világban, akkor hogyan teheti meg, hogy a saját területén élő közösségek jogait semmilyen formában nem szabályozza? Igen, az EU területén élő őshonos nemzeti kisebbségek is egyedi igényekkel rendelkeznek és biztosítani kell számukra az élet minden területére kiterjedő tényleges egyenlőséget. (...) Az emberi jogok világbeli helyzetéről szóló vitán Strasbourgban, 2012. április 17. Sógor Csaba a legaktívabb határon túli EP-képviselő A Policy Solutions 2010-ben, az első negyedévre vonatkozóan a határon túli EP-képviselők tevékenységéről készített statisztikát. Kisebbségvédő munkája során legaktívabb Sógor Csaba volt. Tizenegy parlamenti felszólalásában napirenden tartotta a szlovák nyelvtörvény és a kárpátaljai magyarok oktatási nehézségeinek ügyét, de ugyanúgy felszólalt, ha az egyiptomi és a malajziai keresztény közösség, a burmai kisebbségek vagy a tibeti nép jogairól volt szó.

Kelet-közép-európaiak vagyunk

Az Európai Unió óriási változásokon ment át az utóbbi évtizedben, története legnagyobb bővítési hullámát zárta le, ám az új tagállamok nem minden esetben tudtak zökkenőmentesen integrálódni. Az EU ma már a miénk is! Nekünk, kelet-közép-európaiaknak fel kell vállalnunk, hogy társadalmi viszonyaink, szociális rendszereink, gazdasági helyzetünk még nem éri el a nyugat-európai országokét. Ki kell mondanunk, hogy nekünk továbbra is forrásokra van szükségünk mezőgazdasági rendszereink átalakításához, infrastrukturális hálózatunk fejlesztéséhez, hiszen negyven éves hátrányban vagyunk nyugati barátainkhoz képest. (...) Azt gondolom, hogy Európának szembe kell néznie a ténnyel, hogy a kontinens keleti felében a mezőgazdasági termelés életképessége függ a közvetlen kifizetések szintjének megtartásától. A mezőgazdasági kifizetésekről Strasbourgban, 2012. július 3. Sógor Csaba egyetlen ülésről sem hiányzott A Votewatch.eu portál 2010 tavaszán közzétette a romániai európai parlamenti képviselők jelenléti statisztikáját. Az adatok szerint Sógor Csabának 100%-os a parlamenti üléseken való jelenléte. Sógor Csaba parlamenti felszólalásai megtalálhatók a www.europarl.europa.eu oldalon.

20

Sógor Csaba


Szakbizottsági munka A szakbizottságokban folyó munka alapja a Bizottság által benyújtott jogszabály-kezdeményezések megtárgyalása, módosítása, elfogadása vagy elvetése, mindezt a Tanáccsal való szoros együttműködésben. A kezdeményezéseket jelentések alapján vizsgáljuk meg, ezeket a jelentéseket egy-egy képviselő készíti el. A politikai csoportok pedig úgynevezett árnyék-jelentéstevőket is kijelölnek, akik a jelentéstevő mellett az adott pártcsalád nevében foglalkoznak a témával. Legfontosabb jelentésem az európai demográfiai statisztikáról szóló rendeletről készült, amelyet az Európai Parlament plénuma döntő többséggel fogadott el. Jelentéstevőként véleményt terjesztettem be többek között a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó „Európa a polgárokért” program létrehozásáról szóló tanácsi rendeletre irányuló javaslatról, a nők oktatási és foglalkozási mobilitásáról az Európai Unióban, valamint a többnyelvűségről is.

ERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

Sógor Csaba

21


Árnyék-jelentéstevőként többek között az európai szövetkezet statútumának a munkavállalói részvétel tekintetében történő kiegészítéséről, valamint a szociális lakhatásról szóló jelentések kidolgozásához járultam hozzá, továbbá jelenleg vita alatt van a mindenkit, az önfoglalkoztatókat is megillető szociális védelemről szóló jelentés. Ugyancsak árnyék-jelentéstevőként véleményt terjesztettem be a 2014–2020-as időszakra szóló Jogok és polgárság program létrehozásáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre irányuló javaslatról, az oktatásról, képzésről és az Európa 2020 stratégiáról, valamint az EU 2010–2012. évi ifjúsági stratégiájának végrehajtásáról is.

Társszerzője vagyok 73 állásfoglalásra irányuló indítványnak, továbbá 18 esetben intéztem kérdést az Európai Bizottság vagy a Tanács felé, többek között a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartája, valamint a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény ratifikálása, a nemzeti kisebbségek jogainak megsértése, a Duna-stratégia, vagy a román állampolgárok vízumkötelezettsége ügyében.

22

Módosító javaslataim zöme a kisebbségek számára kiemelt fontossággal bíró jogszabálytervezetekre vonatkozott, ezek során az alapjogok érvényesülésére, az oktatásra, a többnyelvűségre, a diszkrimináció-mentességre, valamint a kulturális értékek hangsúlyozására és a szociális intézkedések eredményességére helyeztem a hangsúlyt.

Sógor Csaba


Nemzetközi kapcsolatok erősítése Parlamenti Képviselők 6. Világkongresszusa Ottawában

A kanadai szövetségi kormány védnöksége alatt került sor Ottawában a Parlamenti Képviselők Tibettel foglalkozó 6. Világkongresszusára. A rangos rendezvény szervezéséhez Richard GERE alapítványa, a Gere Foundation is hozzájárult. A neves amerikai filmszínész a Képviselők Nemzetközi Hálózata Tibetért (INPat) elnöke. Az egész világot foglalkoztató tibeti kérdésen keresztül mi is elmondhatjuk, hogy kisebbségvédelmi téren milyen hiányosságok vannak Európában, vagy éppen azt, hogy milyen megkülönböztetések érik az erdélyi magyarságot.

ERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

Sógor Csaba

23


Építő jellegű igazságszolgáltatást a kisebbségeknek

Az Európai Parlament délkelet-ázsiai országokkal és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN) fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének tagjaként Burmában tettünk hivatalos munkalátogatást, melynek során megbeszéléseket folytattunk Aung San Suu Kyi Béke Nobel-díjas ellenzéki vezetővel. A küldöttség révén az EU és az EP támogatásáról biztosította Burmát a demokratikus átalakítási folyamatot, a fiatal demokrácia megerősítését, valamint a törvénykezés függetlenségét, az emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartását illetően.

Minden külföldi utazásomon elmondom ki vagyok, honnan jövök, és az általam képviselt közösség milyen problémákkal küszködik. Nem csak Európának, hanem más kontinensek vezető politikusainak is tudniuk kell az erdélyi magyarságról.

24

Sógor Csaba


Japán politológus hallgatók előtt az EU-ban élő kisebbségekről

A Shizuoka-i Egyetem Európával foglalkozó kutatóközpontjának (Wider Europe Research Center) igazgatója, Prof. Shigeo Mutsushika meghívására Japánban tartottam előadást. Az Európai Unió bővítései révén a nemzetközi politikában nem csupán Nyugat-Európa, hanem a kontinens keleti országai iránt is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Előadásomban az Európai Unióban élő kisebbségek helyzetéről beszéltem. Az erdélyi magyarság törekvései kapcsán az alkotmánymódosítás, a régiófelosztás körüli viták példáján keresztül az RMDSZ állandó küzdelmekkel teli munkáját ismertettem.

Ötven éves a tibeti demokrácia

Őszentsége a XIV. Dalai Láma a száműzetésben élő tibeti kormány megalakulásának 50. évfordulója alkalmából nagyszabású ünnepséget szervezett Indiában, amelyre az Európai Parlament Tibet Munkacsoportjának tagjaként meghívást kaptam. Az erdélyi magyarság nevében köszöntöttem a húszezres ünneplő tömeget, és elmondtam: az erdélyi magyarság sokra értékeli a tibetiek küzdelmét, amelyet hosszú évtizedek óta az emberi jogokért, a demokráciáért, a szabadságért és az autonómiáért vívnak.

Amerikai Nemzeti Ima-reggeli Barack Obamával

Az Európai Parlament háromtagú küldöttségének tagjaként Washingtonban részt vettem az 58. alkalommal megrendezett Amerikai Nemzeti Ima-reggelin. Az eredetileg Eisenhower elnök által 1953-ban alapított rendezvény nagyszabású nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát: 180 országból mintegy 3800 meghívott személyiség vett részt, többek között Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, vagy éppen Bill Clinton volt amerikai elnök is. Személyes hangvételű eseménysorozat volt, a közéleti felelősséget a hit oldaláról közelítettük meg. Olyan pillanatokat éltünk át közösen, melyek rádöbbentettek: mindaz, ami bennünket, keresztény embereket az élet nehéz helyzeteiben összetart, erősebb a széthúzó erőknél.

ERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

Sógor Csaba

25


Választókerületi tevékenység

• 500 ezer megtett kilométer • 200 felkeresett település • 100 előadás • többezer találkozás

26

Sógor Csaba


Lehetőségeimhez mérten folyamatosan támogatok különböző rendezvényeket, például: évrőlévre hozzájárulok az Ifjúsági Üzleti Program megszervezéséhez, amiért a Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány 2012-ben az Év Embere díjjal jutalmazott. Több alkalommal támogattam a politológus-hallgatók torockói diáktáborát, az RMDSZ kereszténydemokrata platformjának programjait, a csíkvacsárcsi régészeti ásatásokat, a Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciáját (TUDEK) vagy éppen Kőrösi Csoma Sándor zanglai szobájának felújítását. Segítem többek között a Németh Géza Egyesület, a Nyilas Misi Egyesület, a Rákóczi Szövetség munkáját, illetve különböző kulturális, ifjúsági vagy egyházi kezdeményezésekhez is rendszeresen hozzájárulok. Évek óta részt veszek a csángó keresztszülő programban, illetve a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium hasonló jellegű, oktatástámogatási programjában.

Fontosnak tartom, hogy választókerületi munkám során minél több emberrel személyesen is találkozzak, ezek a találkozók teszik lehetővé a kölcsönös tájékoztatást.

ERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

Sógor Csaba

27


Falumentés Siklódon

Együtt Siklódért! című kezdeményezésemmel nem csupán ezért a jellegzetes székely településért próbálok tenni, hanem igyekszem arra irányítani a figyelmet, hogy Székelyföldön és Erdélyben számos olyan falu van, amelyek segítséget igényelnek. Mindnyájunk felelőssége az, hogy épített örökségünket megőrízzük, tradícióinkat pedig átörökítsük. Nem csupán fákat és parkokat, hanem településeket kell „örökbefogadnunk”, és ott példaértékű munkát végeznünk.

Európai Beszélgető Estek

A kolozsvári Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhellyel közösen indítottuk ezt a beszélgető-sorozatot annak érdekében, hogy közelebb hozzuk Európát, az Európai Uniót az erdélyi magyar közösséghez, illetve, hogy Erdélyt és az itteni magyarságot az Európai Unió más országából érkező képviselőkkel is megismertessük. Meghívottaink voltak Glattfelder Béla, Schöpflin György és Kósa Ádám fideszes EP-képviselők, illetve Herbert Dorfmann dél-tiroli képviselőtársam is. Mezőgazdasági és foglalkoztatási kérdésekről, fogyatékosügyi politikáról, az EU perspektíváiról és az autonómia ügyéről is beszélgettünk.

Sógor Csaba brüsszeli tanulmányútra szóló meghívót ad át a Sapientia EMTE egyik diákjának.

28

Sógor Csaba


Erdélyi látogatócsoportok Brüsszelben Az elmúlt évek során több mint 600 erdélyi magyar számára biztosítottam brüsszeli tanulmányutat, melynek során a résztvevők megismerhették Európa fővárosát és betekinthettek az Európai Parlament munkájába. Számos rendezvényt támogattam brüsszeli nyereményutakkal, ilyenek például: Kárpát-medencei Magyar Matematika Verseny, WEBkastély vetélkedő, Európa Napi vetélkedők, szatmárnémeti Családi Hétvége, besztercei Batyus bál, Sapientia EMTE ballagás és mérnökavató, Segítő Mária Gimnázium ballagás, csíkszeredai Református bál, székelykeresztúri Vállalkozók Bálja, Gyergyóremete Önkormányzata Családbarát Közösségek cím elnyeréséért, Erdély Arca, City Rádió születésnapi rendezvénye, Ifjúsági Üzleti program, Erdélyi Kárpát Egyesület székházavatója, a Székely Vágta vagy a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) különböző rendezvényei.

ERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

Sógor Csaba

29


Brüsszeli meghívó a III. Székely Vágta különdíjasának.

30

Sógor Csaba


Gyakornoki Program

Erdélyi fiatalok dolgozhattak az Európai Parlamentben

Fiatal szakemberek és egyetemisták számára három alkalommal hirdettünk Gyakornoki Programot. Legutóbb a tesztvizsgán jól szereplő jelentkezőket egy közös táborba is elvittük, ahol egy EP-szimulációs játékban kellett teljesíteniük. 2008 óta minden hónapban fogadunk gyakornokokat Erdélyből. Brüsszeli és strasbourgi kabinetemben eddig közel 80 gyakornok dolgozott. A résztvevőknek lehetőségük van betekinteni az EP működésébe és az EP-képviselők munkájába.

Rendszeresen tartok előadásokat erdélyi fiataloknak, beszélek az Európai Unióról, a parlamenti munkánkról, az éppen aktuális témákról. Ahhoz, hogy valóban megértsék az összefüggéseket és az EU-s bürokráciát, saját személyes tapasztalatokra is szükségük van. Ezért igyekszem minél több erdélyi fiatal számára biztosítani a gyakornokság lehetőségét.

ERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

Sógor Csaba

31


Gyakornokaink tollából “A most Brüsszelbe készülő, “pályakezdő” gyakornokoknak biztatásul csak annyit mondanék, hogy bátran vágjanak neki a feladatnak: ez a tapasztalat egyben olyan élmény, mely az életre készíti fel őket!”

Fodor János Marosvásárhely

“Furcsa tapasztalni, hogy a velünk élő történelem a jelenben, köztünk kel életre. Gyakornokságom alatt az Európai Parlamentben ezt többször tapasztalhattam, bár a feszes időbeosztás miatt kevés időm jutott töprengeni róla.”

“Számomra a legnagyobb élményt a különféle rendezvények, konferenciák meglepő gyakorisága jelentette, illetve, hogy a mindannyiunk jövőjét befolyásoló döntések forráspontjánál lehettem. Igazán egyedi tapasztalat volt, meggyőződésem, hogy pályaválasztásomra és további tanulmányaimra is komoly kihatással volt.”

Virág István Bukarest

32

Blényesi Balázs Sepsiszentgyörgy

“Részt venni a vitákon, a biztosjelöltek meghallgatásain, betekintést nyerni a 2013 év utáni időszakra vonatkozó kohéziós- és agrárpolitikai stratégiák előkészítésébe - csupa érdekfeszítő tapasztalat volt a számomra.”

“Az Európai Parlament komplex építmény, jól meghatározott logikával és szigorú szabályokkal. Az élmény konstruktív, a látvány pedig felemelő. “

Sándor Mária Magdolna Csíkszereda

Benczi Melinda Székelyudvarhely

Erős (Borsos) Zsuzsa Csilla Bethlen

“Lehetőségem volt gyakorlatban is látni, mennyire fontos a képviselet, az ország és ezen belül a romániai magyarság jelenléte az EPben, a képviselői személyes jelenlét, a felszólalások, a konferenciák, a sajtójelenlét révén.”

Sógor Csaba


Kapcsolat az ifjúsággal Támogatom az erdélyi magyar fiatalok önszerveződéseit, politikai törekvéseit, rendszeres vendége vagyok a MIÉRT, illetve a tagszervezetek (többek között: HÁRIT, CSTIT, GYTIT, MADISZ, SzIT) különböző rendezvényeinek, ahol nem csupán az Európai Unióban aktuális kérdésekről, hanem a globalizált világ kihívásairól is beszélgetünk.

Az volt a célom, hogy legyen legalább egy kétkerekűm, tudjak legkevesebb négy nyelven beszélni és szülessen négy gyerekem. Nektek is azt kívánom, hogy kövessétek ezt a számmisztikát. Sógor Csaba, a MIÉRT fennállásának tíz éves ünnepségén

ERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

Sógor Csaba

33


Európai Önkormányzatok Erdélyben

A MIÉRT-tel közösen hirdettünk pályázatot fiatal önkormányzati vezetők, képviselők és köztisztviselők számára helységük vagy szűkebb régiójuk fejlesztési terveinek elkészítésére. A pályázat szakmai hátterét a PONT pályázati tanácsadó csoport biztosította. A szakmai zsűri értékelése nyomán a csíkszentdomokosiak pályázata nyert, így ők utazhattak Brüsszelbe egy háromnapos tanulmányi kirándulásra.

Facebook pályázat: Mit jelent számodra az Európai Unió polgárának lenni?

A beküldött pályamunkákban a legtöbben az Európai Unió nyújtotta utazási és tanulási lehetőségeket emelték ki az európai polgárság előnyeiként. Sokan egy színes, multikulturális Európai Uniót látnak, amelyben minden európait vallási, kulturális vagy etnikai hovatartozásától függetlenül jogok és kötelezettségek illetnek meg. Abban bízom, hogy ezekkel a lehetőséggel az erdélyi magyar fiatalok is megfelelően élni tudnak. A pályázat nyerteseit Európa Napján hirdettük ki, brüsszeli utazás volt a nyereményük.

EU Kvíz – Otthon vagy Európában?

A fiatalok Európával, az Európai Unióval és az Európai Parlamenttel kapcsolatos ismereteit mérte fel a személyes honlapomon meghirdetett EU Kvízverseny. A játékkal több mint kétezren játszottak, eredményeiket pedig közel 150-en regisztrálták be a versenylistába. Összesen 15 fiatalnak nyílt lehetősége a versenyben való részvétele révén eljutni Európa fővárosába, Brüsszelbe.

34

Sógor Csaba


Saját kiadványok

Mük szeretünk itt élni

Tájékoztató és összefoglaló jellegű, három nyelvű (magyar-román-angol) ös�szeállítás, amely elsősorban idegen ajkú európaiak számára készült, de a moldvai csángó közösség helyzete és kultúrája iránt érdeklődő hazai olvasók számára is hasznos kézikönyv. A kiadvány szerzői Pozsony Ferenc, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem etnográfia professzora, Tytti Maria Isohookana-Asunmaa finnországi politikus, Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnök-asszonya és Gabriel Andreescu, a romániai Nemzetközi Tanulmányok Központjának elnöke.

ERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

Sógor Csaba

35


Living Transilvania/ Transylvania Vivante

Az angol és francia nyelvű kiadvány azokat az előadásokat tartalmazza, amelyek a 2008 júniusában, Brüsszelben szervezett, Élő Erdély című konferencián hangzottak el.

Meggyőződésem, hogy mindenekelőtt kisebbségi létünk értékeit kell jobban megismertetni Európával: azt a sajátos világot, amelyet közel 90 év alatt életünk és tapasztalatunk teremtett.

Dokumentumfilm a bözödújfalusiak történetéről

Szávai Géza Székely Jeruzsálem c. könyvének brüsszeli bemutatójára Miholcsa Gyula lírai szépségű dokumentumfilm-összeállítást készített a bözödújfalusiak tragédiájáról. Az operatőr-szerkesztő a 14 perces alkotást a Román Televízió Magyar Adásának műsoraiból és saját felvételeiből állította össze, kifejezetten a brüsszeli bemutatóra.

Kisfilm a Bolyai Egyetem beolvasztásának emlékére A Bolyai Egyetem beolvasztásának áldozataira emlékeztünk Brüsszelben, mely alkalomból Memento 1959 címmel ünnepélyes keretek között konferenciát tartottunk. Kezdeményezésünkre az 50. évfordulóra Páskándiné Sebők Anna szakirányításával egy emlékfilm is készült.

European Parliament József Antall Building room 6Q1 Wednesday, 11.02. 2009. 5.00 p.m. - 7.00 p.m

Memento 1959

Source of Re-creation of European Values Conference on Multicultural Education Event hosted by Csaba SÓGOR MEP and Kinga GÁL MEP

Többezer ember sorsa fordult tragédiába azzal, hogy a kommunista rendszer nyomására 1959. február 22-én Kolozsvár egyetemeit kényszerűen egyesítették. A főhajtás és a méltó megemlékezés hullámából mi sem maradhattunk ki.” A rövidfilm és a kiadványok elérhetők a www.sogorcsaba.eu oldalon.

36

Sógor CsabaERDÉLYRŐL EURÓPÁBAN

Sógor Csaba

www.sogorcsaba.eu www.facebook.com/sogor.csaba.MEP

Kiadja: Sógor Csaba EP-képviselő Grafika és tördelés: Henter Hunor (Creativecorpses grafikai műhely) Készült: IDEA nyomda, Kolozsvár 2013


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.