Revista COMICS nr. 40 - Editie speciala Republica Moldova

Page 1

1


Istoria benzii desenate

Din Republica

Moldova oșu

Articol de Octavian Cur

E dificil să marchezi începutul benzii desenate în R.M dacă luăm în calcul natura evenimentor ce au avut loc în ultimii 100 de ani pe acest teritoriu dintre Prut și Nistru. Totuși fără a pretinde la mari abilitați jurnalistice o să încerc să vă prezint o scurtă introducere despre banda desenată din Republica Moldova.

Copertă Reviste i „Chipăruș”, illustrație Lică Sainciuc

Un bun punct de pornire e „Revistei Chipăruș” al cărei primul număr apare în 1958 și numai cu 2 ruble puteai cumpăra un „jurnal de satiră și umor în limba moldovenească”. Era o publicație a editurii de partid a Comitetului Central al Partidului Comunist al Moldovei”. Așadar, umorul era cenzurat. Cu toate acestea, Chipăruș rămâne și astăzi un exemplu de publicație atrăgătoare, calitativă, cu pagini multe și colorate, cu texte și caricaturi ingenioase.

În această revistă au fost publicați majoritatea celor mai buni artiști graficieni din acea perioadă: Igor Vieru, Lică Sainciuc, Alexei Grabco, Iurie Rumeanțev, Valeriu Curtu și mulți alții. O atenție specială meriă Alexei Grabco care e reușit prin lucrările sale „Trică și Ciupică” sau ”Vecinii” să se apropie cel mai mult de conceptul de bandă desenată așa cum îl cunoaștem astăzi.

2

„Aventurile lui Trică și Ciupică”,Alexei Grabco


3


4


5


6


7


8


va urma...

9


10


11


12


13


14


15


16


17


18


19


20


21


„evadarea ghinionistă”

22

text/ Imagine:Ana- MAria Uncuta


23


24


25


26


text/ img: Cristiana Gratii

27


28


Two Frogs text/ img: Anghelina Ciubotaru

29


30


“Rebirth”

text/ img: Alisa Djaditova

31


32


Biografii Octavian Curosu Text/Imagine: „Păcală și aventurile lui” instagram.com/octaviancurosu/

Sunt autor de bandă desenată stabilit în Chișinău, am experiență în domenii precum: animația, ilustrația pentru copii și banda desenată. Doresc să populariz BD-ul și să ajut oamenii să intre cât mai des în contact cu frumosul, pentru ca acesta să-și facă cuib în inimile oamenilor.

Alex Buretz Text/Imagine: „Moldova 2050” instagram.com/buretzart/

Caricaturist, ilustrator, designer grafic din Chișinău, Republica Moldova. Principalele teme sunt inegalitatea socială, politica și viciile societății cu specificul cultural local. Principalele platforme de prezentare sunt pagina de Facebook, colaborările și expozițiile personale.

Ana-Maria Uncuta instagram.com/annemarieuncuta/

Salut! Mă numesc Ana-Maria Uncuta și sunt studenta in arte plastice în Franța. Fiind pasionată de BD și manga, în timpul liber îmi place sa creez planse și istorioare atat pe foi cât și pe tableta grafica. Visul meu ar fi sa transform aceasta pasiune în cariera și le doresc același succes tuturor tinerilor artiști!

33


Calin Enachi Bună, am 18 ani și studiez pictura ca specialitate de profil la colegiul de arte plastice ,,Alexandru Plămădeală,, anul 3 din or. Chișinău. Ilustrator a mai multor cărți pentru copii.

Valentin Enachi Salutare, am 42 de ani, sunt din or. Chișinău și crearea benzilor desenate este hobby-ul meu preferat. Pasiunea pentru artă am descoperit-o încă din copilărie, pe când eram doar un puști. Participând la numeroase concursuri de artă, începusem să am încredere și mai mult în propriile puteri și tot atunci am început să desenez prima bandă desenată. Pe atunci nu lucram digital, realizam ilustrațiile în mod tradițional, pe hârtie în creioane colorate. În timpul liber experimentez 3D-ul unde sculptez forme și siluete umane.Iubiți benzile desenate și spor la citit nr.40!

Andrei sitari Text/Imagine: „Renard and Maimuța” instagram.com/andreisitari/

34

Sunt un artist care lucrează în industria animației, cu sediul la Paris. Am absolvit școala de animație Gobelins în 2018. Filmul de licență pe care la coregizat “Hors de l’eau” a câștigat premii la mai multe festivale internaționale. În prezent lucrez ca designer de personaje la un proiect pentru Netflix și profesor la școala online Institut Artline.


Cristiana Gratii Text/Imagine: „Aventurile lui Artiom” instagram.com/cristiana.grati/

Sunt illustrator digital și creator de personaje pentru jocurile de computer. În calitate de artist independent, lucrez la proiecte grozave din Game Industry din 2012. Am studiat desenul, pictura, ilustrația, designul poligrafic și fotografia. În timpul meu liber lucrez la proiectele personale de Comics „Istorioare amuzante din seria DE CE Cristi zâmbește mai mereu?!” - inspirat din momentele frumoase și haioase petrecute în familie. Alte proiecte sunt „O serie de ilustrații despre baștina mea” și curs de ilustrație. De asemenea foarte îmi place să pictez în tehnici tradiționale (acoaleră, ulei pe pânză) și să organizez expoziții personale, să particip la diverse concursuri. Iubesc să îmi dezvolt măiestria. În general sunt o persoană pozitivă.

Ciubotaru Anghelina Text/Imagine: „Two Frogs”

Banda desenata este un mediu vizual, datorita caruia putem transmite un motiv, intamplare, mesaj, aceasta fiind completata cu fiecare panel. Este ceva complex, intreg si plin.

Alisa Djaditova Text/Imagine: „Rebirth”

Salut! Mă numesc Alisa. Desenul este pasiunea vieții mele, iar recent am descoperit comix-urile procesul de creație, definirea narativului, compilarea caracterului și simbolismului personajelor, amplasarea lumei în care aceștia își trăiesc emoțiile; toate astea relevă mesajul și sentimentul către fiecare cititor - oare nu e asta un miracol?

35


36


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.