Page 1

Författaren Anna Örnberg har tidigare haft enorma framgångar med inredningsböckerna ”Inred och dekorera ljust och lantligt”, ”Inred lantligt inne och ute” samt ”Inred lantligt på ditt eget sätt”.

EN INREDNINGS- OCH IDÉBOK • ANNA ÖRNBERG

Anna Örnberg

Vi har inte tröttnat på den lantliga charmen … men allt kanske inte måste vara vitt, vitt, vitt längre? Här är den naturliga fortsättningen på shabby chic-trenden och fokus ligger på industriella och fabriksfina inredningar. Modernt lantliv är råare och tuffare än Anna Örnbergs tidigare böcker och kontraster och återbruk är ledorden. Inspirationen har författaren hämtat från coola fabrikslokaler, gamla skolbyggnader och ombyggda ladugårdar med slitna bruksföremål, ruffa tegelväggar och patinerade möbler. Du får även massvis med praktiska tips på hur du bygger om trista gamla grejer till häftiga inredningsdetaljer som ser ut att komma från fina gatan. En väderbiten kabelspole blir boksnurra, koffertar görs om till soffbord, spegeldörrar byggs om till skön dagbädd och ett rostigt cykelhjul får nytt liv som ljuskrona. Anna visar också hur du får fram riktig rost på allehanda material samt flera olika målningstekniker. Det finns även en hel hop enkla och snabba projekt som industrilampan av en hink eller ljusstakar av nipplar, muffar och gamla propphylsor. Ta vara på och gör om gamla prylar från loppisar eller mormors vind och få en kick av att ditt personliga hem inte alls kostat särskilt mycket att skapa!

ISBN 978-91-552-6050-7

Vintage • rustikt • industriellt • gör-det-själv

Modernt_lantliv_kompl_omslag_tb.indd 6-7

2014-03-04 10.32


EN INREDNINGS- OCH IDÉBOK • ANNA ÖRNBERG


Stort tack till alla Kajsa * Kalle * Jessica Nellie * Lovisa * Martina mina modeller Rickard, lånade ut sin fina veteranbubbla Fröjd af Sverige, Osby Lena & Per, Ladan i Byn Malin & Johan, Butik Norregård Sara & Niclas, Johannishus Kråke & Ola, Jämjö Jeanette & Roger, Kyrkhult Anette & Anders, Öjaby Lize, Nybro Anette & Nicke, Fågelsjö Carina, Limmared Lena & Janne, Sandvik Kafé Helsa, Ystad Anna-Stina, GulaHuset Anna & Mårten, Växjö Elin & Magnus, Kyrkhult för att de slog upp dörrarna och lånade ut sina lokaler och härliga hus för fotografering Lundens Växthus & Margaretas Inredning som alltid ställer upp med rekvisita, växter, kaffe och glada skratt Thomas, den förstående och uppmuntrande maken - år efter år, bok efter bok … Eleonor, redaktör som peppar och hejar på Monica som förvandlar visioner till verkliga böcker Tommy, fantastisk fotograf Slöjd-Detaljer & Panduro för material, goda råd och annan hjälp

© Bokförlaget Semic, Sundbyberg www.semic.se Foto Tommy Durath Form Monica Sundberg Redaktör Eleonor Björch Lowe Repro TBP Tryck Livonia, Lettland 2014 ISBN 978-91-552-6050-7


Innehåll

Förord __________________________________________________________________________ 4 Lantligt i tiden _____________________________________________________________ 8

Nytt kök för små slantar Rostigt på riktigt Måla mera Resfeber Fotofint

28

___________________________________________

39

______________________________________________________

_________________________________________________________________

60

___________________________________________________________________

______________________________________________________________________

Ljusa idéer

________________________________________________________________

Lek med lampskärmar Vackert väderbitet Dörr från förr… Metallglans Lappverk

_ ___________________________________________________

_ _____________________________________________________________

_________________________________________________________________

Ny stil på stolen

_ _____________________________________________________

Nu är det hjul igen

___________________________________________________

Tips på återförsäljare

______________________________________________

74

79

86

_ _____________________________________________

_______________________________________________________

44

94

98

114

120

134 140

144


Vi har inte tröttnat på den lantliga charmen … … men allt kanske inte måste vara vitt, vitt, vitt längre? Är du redo att gå vidare? Den ljusa lantstilen svepte som en våg över oss. Den var både snygg, ro­ givande, vacker och dessutom tämligen enkel att åstadkomma. Var man det minsta osäker på hur man skulle få till det så där snyggt som i tidning­ arna – med matchande färger i en stil som höll ihop – kunde man dränka hemmet i vit färg och sedan lägga till en del diskreta accenter. Lite silver, lite grått, lite linnefärgat … Det kunde liksom inte bli fel. Men tiden går och vi flyter med. Nya idéer och inspiration flödar över oss. När vi börjar tröttna på åsynen av madonnor, krucifix, spetsvolanger och torkad lavendel på både längden och tvären – då vill vi prova något nytt! Vi älskar fortfarande lantlig stil, för i grunden handlar den om det handgjorda, handmålade, handsydda och därtill gärna det patinerade och slitna. Vi kan förstås köpa nytillverkade prylar och de rätta, coola anti­ kviteterna i läckra inredningsbutiker, men med lite tid och kreativitet kan vi göra mycket själva. Fynda begagnat på loppis och Blocket eller måla om och fixa till det vi redan har! Handen på hjärtat – en av anled­ ningarna till att vi älskar stilen är ju också för att vi kan åstadkomma den utan att ruinera oss.

förord | 5


Många har målat större delen av sina hem vita och upptäckt att det känns härligt, ljust och rent – en bra bas helt enkelt. Och varför måla om hela hemmet igen? Det behövs inte. Ett av de stora nöjena med inredning är ju att få fixa och förnya men vi måste inte helrenovera och byta alla möbler så fort nya trendvindar blåser. Små förändringar som sker stegvis kan göra mycket för helhetsintrycket. Trenden inom lantlig stil drar nu åt det mörkare hållet. Grått, brunt och svart syns allt mer, med inslag av naturliga träytor och kontrastfärger. När det inte längre bara handlar om att dränka allt i vit färg blir det för­ stås också knepigare att få till det. Inredningsintresse, säker smak, öga för stil och näsa för fynd är till god hjälp. Att blanda det supercoola, nytill­verkade matbordet med en industrilampa och en charmig mix av antika stolar blir antingen skitläckert – eller så blir det pannkaka av alltihop. Så prova dig fram och ha inte för bråttom! Kontraster är ett bra nyckelord. Använd patina i kontrast till det som är nytt. Mixa så att det som egentligen är i ett stadie av lätt förfall lyfts fram som charmigt, istället för i skriande behov av renovering. Viktigast av allt – glöm inte att ert hem ska inredas för er egen skull! För att det ska fungera och för att ni ska trivas. Inte för att man måste vara ”trendig”, inte för att det ska visas upp och inte som en statusmarkering. Självklart hoppas jag att du får inspiration och idéer i den här boken, till allt möjligt som du kan göra själv. För att det blir mer personligt så, för att du sparar sköna slantar och framförallt för att det är så roligt att inreda. Mycket nöje!

Anna

6 | förord


Lantligt i tiden

Det allra skönaste med den lantliga stilen är kontrasterna och nu tar vi gärna ut svängarna lite mer. Spännande möten mellan gammalt och nytt, hårt och mjukt, ljust och mörkt … Lite tuffare och ruffare med en gnutta romantik, ett stänk av humor, vintage och industrialism – inspireras och våga bryta konventionerna!


Kontraster Personligt Fabrik & funktion Hellre gammalt än nytt Återbruk Rostigt Metall Trärent Smutsiga pasteller Patina & slitage Tegel Svart, grått, brunt Betong Inslag av romantik Gamla bruksföremål Rustikt Industriellt Bohemiskt och konstnärligt Humoristiskt Oväntade kombinationer


Svart dramatik | bild sid 10-11 Enligt färgteorin, så är svart detsamma som ”släckt ljus” och i ett helt svartmålat rum blir det garanterat mörkt. Men en enda svart vägg i ett för övrigt ljust rum skapar effektfull dramatik. Ljuset reflekteras i rummets ljusa ytor och lyfter den svartmålade väggen. På en träyta kan det svarta med fördel målas med lasyr, så att ådringen får anas genom det svarta. Det gör ytan än mer le­ vande. Snabb skillnad Drabbades du av målarivern och målade allting vitt för några år sedan? Då behövs inte mycket för att du snabbt ska kunna åstadkomma stor för­ ändring. Vita möbler fungerar med det mesta, så måla om väggarna och det sker ett mindre mirakel. Grått har hängt med den lantliga stilen länge som en kontrastfärg. Nu får den gärna ta mer plats! Från ljusaste pärlgrått till mörkaste grafit­ grått, snyggt ihop med träbrunt, svart och linne­ beige. Välj en grå nyans med en gnutta värme i sig. En helt ren grå nyans blir lätt för blåaktig i dagsljus.

Stilkrock Råa, slammade väggar, grova bjälkar, polerat be­ tong­golv, vitmålade allmogemöbler från 1800-ta­ let … och så något oväntat – en stor blanklack­ erad bumlinglampa från det glada 70-talet! Det är roligt att leka med olika stilar. Inte helt lätt, för du måste våga lita på din egen magkänsla – men också mer spännande! Det är så långt från möbelkatalogen som du kan komma. Många kan­ ske gör något liknande – men ingen gör exakt på pricken likadant.

12 | lantligt kapitel i tiden

Pendeln svänger Mycket av det som målats vitt blev absolut mycket bättre i sin nya skepnad! Men det finns också de möbler som är vackrast i sin egen trä­ bruna nyans. Gulnad furu står inte högt på min egen topplista, men mustiga, mättade träbruna nyanser – absolut! Men om alla möbler och ting i rummet är träfärgade kommer de inte till sin rätt. Blanda och använd istället det bruna som en kontrast – lika läckert ihop med vitt, som med svart eller grått. Träbrunt ger även pasteller ett mer vuxet och mindre sockersött uttryck.

Polityr och slitage En lantfantast förnekar sig inte! Vi gillar gammalt med patina och slitage, men det betyder inte att vi vill bo på en loppis. Med kontraster där gam­ malt möter nytt framhäver vi inte bara skönheten i slitaget likväl som det nya, fräscha – vi visar också att det ruffiga är ett medvetet val. Inte något vi varit tvungna att hålla till godo med för att vi inte hade råd till något bättre. I det här för övrigt vitkaklade badrummet, blir den nötta murstocken ett smycke från en svunnen tid.


vita kuliSSer Det är lätt att älska de vita miljöerna, där ljuset studsar runt och får rummen att kännas så mycket större. Om du fortfarande stormtrivs i ditt vita hem ska du självklart be­ hålla det. Vill du förnya, så gör det med små ändringar. Måla till exempel om möblerna! Svarta möbler i ett hel­ vitt rum blir en effektfull kontrast. Är allt annat vitt kan det räcka med att måla om en enda möbel. Den kommer att lysa som ett utropstecken i rummet.

kapitel | 15


Författaren Anna Örnberg har tidigare haft enorma framgångar med inredningsböckerna ”Inred och dekorera ljust och lantligt”, ”Inred lantligt inne och ute” samt ”Inred lantligt på ditt eget sätt”.

EN INREDNINGS- OCH IDÉBOK • ANNA ÖRNBERG

Anna Örnberg

Vi har inte tröttnat på den lantliga charmen … men allt kanske inte måste vara vitt, vitt, vitt längre? Här är den naturliga fortsättningen på shabby chic-trenden och fokus ligger på industriella och fabriksfina inredningar. Modernt lantliv är råare och tuffare än Anna Örnbergs tidigare böcker och kontraster och återbruk är ledorden. Inspirationen har författaren hämtat från coola fabrikslokaler, gamla skolbyggnader och ombyggda ladugårdar med slitna bruksföremål, ruffa tegelväggar och patinerade möbler. Du får även massvis med praktiska tips på hur du bygger om trista gamla grejer till häftiga inredningsdetaljer som ser ut att komma från fina gatan. En väderbiten kabelspole blir boksnurra, koffertar görs om till soffbord, spegeldörrar byggs om till skön dagbädd och ett rostigt cykelhjul får nytt liv som ljuskrona. Anna visar också hur du får fram riktig rost på allehanda material samt flera olika målningstekniker. Det finns även en hel hop enkla och snabba projekt som industrilampan av en hink eller ljusstakar av nipplar, muffar och gamla propphylsor. Ta vara på och gör om gamla prylar från loppisar eller mormors vind och få en kick av att ditt personliga hem inte alls kostat särskilt mycket att skapa!

ISBN 978-91-552-6050-7

Vintage • rustikt • industriellt • gör-det-själv

Modernt_lantliv_kompl_omslag_tb.indd 6-7

2014-03-04 10.32

Profile for Smakprov Media AB

9789155260507  

9789155260507  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded