Page 1

Du har säkert aldrig hört talas om parfym som doftar norrlänning, djuriska dokusåpor, talande statyer, radiostyrt fiske eller duktiga dukar. Och kanske tror du att man ibland måste nöja sig med att jobba med något som man inte brinner för. I så fall kommer den här boken att vidga dina vyer.

OM FÖRFATTARNA Linda Runarsdottir är den idérika, kreativa konsulten. Marcus Persson är civilingenjören och idéförsäljaren som gärna delar med sig till alla som vill starta eget. Mattias Andersson är den svenske rekordhållaren i medborgarförslag. Mårten Norman är systemutvecklaren som i dagsläget har fem patent.

finnes: idéer. sökes: entreprenörer.

finnes: idéer. sökes: entreprenörer.

Boken ger dig uppslagen och du har makten att göra vad du vill med dem. Börja gärna direkt. Men känn ingen panik om någon annan sätter en liknande affärsidé i verket. . Tänk bara hur många olika bilmärken och smörgåspålägg det finns att välja bland!

Runarsdottir Andersson Persson Norman

Du håller i en bok som är fylld av nya affärsidéer. De är till för dig som vill underhållas, behöver inspireras eller har entreprenörsanda men ännu inte har kommit på vad som ska göra dig rik.

Linda Runarsdottir Mattias Andersson Marcus Persson Mårten Norman

www.roostegner.se

ide.indd 1

2010-10-14 10.28


Finnes: idéer Sökes: entreprenörer

1


Förord Välkommen till din framtid. Den här boken är fylld av inspiration och konkreta förslag till dig som vill vidare i livet. Vi har samlat våra bästa idéer och klokaste tankar, sen är det upp till dig att våga ta steget. Vi är övertygande om att samarbete ger bästa resultat och därför har vi gemensamt skrivit allt innehåll. Förutom att ”tillsammans” är ett ledord följer vi även budskapet som framkom på ett av våra första möten: får var och en göra det den brinner för, så blir resultatet lysande.

5


JOBBA MED DET DU BRINNER FÖR,

INGET ANNAT DUGER

6

Det finns människor av olika slag: spännande människor, snabba människor, glada människor, energislukande människor, tråkiga, tjocka, smala, långa, korta, svarta, vita. Men skillnaderna sitter i mottagarens ögon och skillnaderna är relativa. För den korte är den långe lång. För den längre är den långe kort. För timmen är minuten kort men för minuten är sekunden kort. För att inte tala om ”stunden”, den är verkligen relativ! Men en sak har vi alla gemensamt, vi står oss själva närmast. Det är bara du som vet vem du verkligen är. Det är bara du som vet vad du vill. Det är bara du som vet vad du gillar innerst inne. Vad brinner du för? Vad gör dig riktigt glad, motiverad, sporrad, lycklig? Gör en liten undersökning, och ställ några frågor till dig själv: 1. Har du hittat din speciella talang? 2. Brinner du för att utöva din talang? 3. Kan du hitta en affärsmodell kring utövandet av din talang?


Får du ja på alla frågor och kan hitta skärningspunkten dem emellan? Grattis! Då har du hittat rätt affärsidé för dig och har goda chanser att lyckas. Har du inte en speciell talang? Jodå, vi tror att alla har det. Och kanske går den att hitta om du ställer dig frågan: ”Vad går jag igång på?” eller ”Vad gör jag, när jag känner mig riktigt lycklig?” Vi tror att folks talanger spänner över många områden och att drivkraften finns djupt inne i dig, något du inte kan låta bli att tänka eller göra. Brinner du för din talang? Gillar du att utöva den? Kan det finnas människor som inte brinner för sin talang? Jodå, men framförallt: många har kanske talang för en sak men vill egentligen något annat, som inte faller sig helt naturligt. Kan du sedan hitta en idé eller till och med en affärsidé som ramar in din talang? Vi tror att det går att göra i de allra flesta fall. I själva verket funderar vi på om det inte är en kreativ metod att hitta affärsmodeller baserade på folks talanger. Vad menar vi då med en kreativ metod? Jo, en metod, ett sätt att tänka, i syfte att trigga hjärnan att hitta på nya saker. Som till exempel:

7


A.

8

Föreställ dig en person vars passion är att spela på hästar; personen i fråga älskar travet, Täby Galopp, Solvalla, Åby, Jägersro, nerven, pengarna, vinsten. Nej, vi tycker inte att det är en ”god idé” att spela på hästar och räkna med vinst. Ännu mindre är det en god affärsidé. Att spela på travet är ett spel där ett stort mått av slump avgör vem som vinner. Men anta vidare att personen ifråga har ett bra track-record, dvs. vinner mer pengar än vad han eller hon spelar bort. Vad får vi för idéer? Finns det idéer eller kanske till och med affärsidéer att kläcka? * Sälj din tippning online – om du i genomsnitt slår andra travsystem lär folk vilja köpa din rad. * Kan du anordna kvällskurser i hur man spelar på hästar? Andra kanske är villiga att betala en slant för att du berättar hur de skall gå tillväga.


B.

Du älskar blommor och har ett hem överfullt med krukväxter, amplar, buskar, träd, klängväxter och snittblommor På varje trappsteg, fönsterbänk, hyllplan, ja på kort sagt varje ledig plats, finns en växt som du har dragit upp. * Du kanske kan bli florist? * Borde du starta en egen blomsterbutik? * Varför inte skriva en bok där du delar med dig av dina bästa tips kring saker som: så här knycker man exotiska skott i fjärran länder OCH lyckas smuggla hem dem utan att de dör. * Starta en ”Byta-krukväxt-sajt” på nätet * Byta frön på nätet? * Erbjud att driva upp frön åt andra som inte lyckas själva. * Driv upp plantor och sälj till ditt lokala växthus. slutligen När du möter människor i din omgivning som verkar irriterade och sura – i stället för att triggas av deras negativa energi kan du trösta dig med insikten att de kanske inte träffat rätt i sitt liv och aldrig hittat det som de brinner för. Att de möjligen skulle behöva träffa någon vars livsuppgift är att guida andra rätt. Vilken livsgnista behöver DU för att flamma upp i ditt rätta element?

9


FRÖFLAGGMATTA bakgrund Jag surfade runt på nätet och fick syn på en butik som sålde fröband. Det jag en gång läste om som ett kul skämt i Kalle Anka är numera en normal hyllvara. Fröna ligger i ett slags pappersark på optimalt avstånd. Bred ut arket i trädgårdslandet och täck med lite jord. Sen är det bara att vattna och vänta. 10

idé Varför bara optimera avståndet? Det går ju att kombinera fröna efter vilket mönster som helst. Ta dina gröna fingrar och välj tättväxande blå och gula växter – så har du en svensk flagga i blomsterlandet. Med perfekta mått och rak gräns mellan färgerna. Tekniken är beprövad och det finns redan kända produkter – det du lanserar är en skojigare variant.


variation * Byt motiv, kanske en cool smiley eller Homen Simpson med ölen i hand. * Ogräsmördaren. En ljustät duk med snabba blommor ovanpå som gör landet vackert att skåda i väntan på att det övertäckta ogräset dör. När motivet blommat ut vet du att det är dags att rulla av duken och fortsätta med landet. Du kan rentav ha inbyggd näring runt fröet så det inte behövs någon jord ovanpå för att det ska bli blommor. * Eventgräsmattor. Gräsmattefabrikanter kan använda frömattan för att bygga in förbeställda reklammotiv på gräsmattor som ska rullas ut vid påkostade arrangemang. Eller sälja färdiga gräsmattor med motiv till villaägare och företag. Bara att gräva ut en ruta ur gräsmattan och rulla ut ditt gräs med företagsloggan eller Sverigeflaggan på. Erbjud tillval med växter som blommar och försvinner alternativt fleråriga växter som återkommer. * Multi-motivmattor. Ta frön med olika blomningsperioder. Då kan du börja med en skånsk flagga på våren och se den växla till en svensk under sommaren. * Gör-det-själv-mattor för gräsmattan. Ett glest rutnät som gör det möjligt att få dit motivfrön med gräset som bakgrund. Förmodligen behöver du göra något finurligt för att fröna ska slå rot och ta sig. Kanske de ska sitta i ett litet jordfyllt papprör som går att trampa ner i mattan och ger dem en bra start innan de ska ut och konkurrera med gräsrötterna.

11


12

* Tryck det motiv som kommer växa på frömattan så det går att se redan när man rullar ut den vad man kan förvänta sig. Dagens fröband har ofta tryck men motivet försvinner under jorden och återkommer – i motsats till din frömattas mönster – aldrig mer. * Reklamsponsrade mattor. Först kommer sponsorns logotyp. När den blommat ut kommer svenska flaggan – eller lök och morötter. * Jättefigurer. Gör mönster skapade av flera mattor för stora trädgårdsland och nyplöjda åkrar. Här finns möjligheten att rita enorma konstverk – eller rulla ut reklam i flerfärg som syns från luften. Du kanske rentav kan kombinera med vanliga lantbruksgrödor så det blir både en bra bild och en lönsam skörd?s

j


MOD ”Om man inte vågar är man bara en liten lort” är sensmoralen i konversationen mellan Skorpan och Jonatan i Bröderna Lejonhjärta. Visst ska man fråga sig vad det värsta är som kan hända när någonting planeras eller ska utföras, vissa hävdar att det är ett måste att inkludera ett ”worst case scenario” i sitt tänkande Fast man borde mer ofta fråga sig: ”Vad är det bästa som kan hända när du skissar, skrider till verket och gör något konkret?”. En variation i grundinställningen leder till att omgivningen ses med annorlunda ögon. Tänk på skillnaden mellan “curiosity killed the cat och curiosity fed the cat”. Den ena bilder målar upp ett stackars nervvrak till katt som är rädd för allt medan den andra påminner om en liten tiger som är aktiv, tar för sig och utforskar livets lust och lärdom. Lite samma sak är det med aktiva handlingar, visst är det trevligt att tänka men utan mod att utföra står sig tänkandet rätt slätt.

13


Så gör dig själv en tjänst och utveckla ditt mod genom följande utmaningar ute i vår herres hage:

14

1. Ta din bil och åk runt tills du hittar en liftare, plocka upp personen vars tumme pekar åt ditt håll. 2. Förfölj en person på stan i 45 minuter och tala sedan om för personen att du gjort det och vänta på dennes kommentar. 3. Bjud in ett dussin personer till ett ställe ett visst klockslag, säg att de ska ha liljekonvaljer eller hula-hula halsband för att känna igen varandra. Sen går du dit och tittar på hur de beter sig och försöker tjuvlyssna på vad de säger. 4. Klä ut dig till en trasig liten sjuk gumma och se hur folk behandlar dig. 5. Ställ dig på en busshållplats mitt i smällkalla vintern och servera kaffe med ett leende.

H


Den grå byråkraten bakgrund Jag har aldrig gillat att sätta in viktiga papper i pärmar. Det var så tråkigt att jag slutade med det. Istället skaffade jag ett par rejäla kartonger som jag märkte med texten ”VIP”, som står för Very Important Paper. Nu kastar jag bara ner alla papper som ser viktiga ut i dessa kartonger och glömmer raskt bort dem. En gång per år måste jag dock gräva djupt i kartongerna och det tycker jag är så tråkigt att jag numera undviker fonder, aktier och annat som kan komplicera min deklaration. Och som om inte inkomstdeklarationen vore nog, tillkommer val för el till min bostad. Och alla försäkringar, och säkerligen fler viktiga saker som gömts och glömts i mina pappkartonger. idé En gång i månaden, kvartalet eller halvåret kommer din personlige pappersvändare, byråkrat och administratör hem till dig och tar hand om alla viktiga papper. Han eller hon sätter in dem i pärmar, läser igenom avtal, hjälper dig besluta i svåra frågor som val av försäkring, elbolag, fastighetstaxering, deklaration etc. Kort och gott: allt tråkigt pappersarbete tas om hand av din alldeles egna byråkrat.

15


variation Vilken bra hushållsnära tjänst. Denna person kan säkerligen ha koll på ROT avdrag och blanketterna när du ska starta enskild firma också.

16

q


TÅGBOENDE bakgrund Jag hörde att det står järnvägsvagnar i Hallsberg som säljs till skrotvärde. Vilket slöseri! Kreativiteten vaknar och jag börjar fundera på att köpa några vagnar och ställa upp som vandrarhem och bostäder. Visst kan det bli dyrt och otympligt när kilopriset på metallskrot är högt och vagnar är tunga. Men det finns behov av nytänkande inom såväl turistnäringen som hos tågentusiasters intresseföreningar. idé Köp skrotade järnvägsvagnar. Bygg om dem så tågcharmen bevaras samtidigt som det går att hyra ut dem som boende på kort eller lång tid. Du utgår från att skrotvärdet kommer att bestå eller helst öka så du får tillbaka pengarna den dag du avvecklar vagnen. Undersök möjligheterna att köra vagnarna på räls eller via båt i så stor utsträckning som möjligt för att hålla nere fraktkostnaderna. I bästa fall kan du till och med hyra en plats på ett oanvänt spår – det finns en hel del sidospår som går till nedlagda industrier och lager. Annars kan du prova att kopiera hur de gamla vikingarna flyttade sina skepp med hjälp av stockar. Men byt stockarna mot ”spårbitar” som successivt flyttas framför tågvagnen. Och fråga någon som har erfarenhet av att lyfta urspårade vagnar om råd – förslagsvis entusiaster inom museijärnvägen.

17


.

varianter Köp skrovet av en skrotad båt istället och bygg om. I extremfallet behöver den knappt klara av att flyta – bara den klarar bogsering till en lämplig plats där det är lagom djupt och där du får tillåtelse att ha den stående på botten, alternativt kan ställa den på land. Även här är känslan viktig att bevara, och möjligheten att få tillbaka skrotvärdet. Spekulera i det du köper. Köp vagnar och båtar som du bedömer är värda att renovera och sälja i framtiden. Medan du väntar ger de avkastning som udda boende. Satsa på rörligheten. Flytta vagnen eller båten till platser där det är brist på bostäder. Kopiera vagnen i lättare och billigare material. Du fokuserar helt på tågkänslan. Låt skroten behålla metallen i vagnen, medan du plockar ut säten, fönster och inredningsdetaljer – alltså det som ger tågkänslan. Det blir billigare och är lättare att frakta till valfri plats. Sedan kan den lokale snickaren sätta ihop en vagn i trä och montera inredningen i den. Sälj byggsatser och material. Som ovan, men du fokuserar på att sälja tågdetaljer och kunskap runt hur man bygger och använder vagnarna. Kombinera vagnarna till kompletta tågset med sovvagnar, restaurangvagn och bio. Gör om en stor båt till en rymlig konferensanläggning – tänk i samma banor som när industrihallar byggs om till utrymmen för konferenser, utställningar och event.

.

18

. . . . .

W


MÅTTBESTÄLLD

FASAD

bakgrund Jag tänker inte kritisera en viss sorts arkitektur eller tidsepok. Men jag har smakmässigt ganska svårt för vissa hus och deras oerhört trista fasader. Det är knappt man vill vistas i dem och, ännu värre, bo eller jobba mitt emot så man ser eländet varje dag. En del fastighetsägare försöker måla bort smutsgråa och deprimerande fasader. Men det är ju så nittonhundratal, eller hur? idé Erbjud fasader med individuella motiv. Det där extra lyftet av exteriören som gör huset personligt och unikt. Antingen målar du motivet rakt av på fasaden eller så gör du en mosaik av sten, trä eller annat material. Större ändringar av fasad och färg kan kräva bygglov. Regler och praxis varierar både mellan olika kommuner och för olika områden i samma kommun. En viktig bit av ditt erbjudande blir alltså att även veta var gränserna går och ge råd både i beslutet om hur vågade ändringar kunden kan göra och i samband med eventuella ansökningar.

19


20

variation • Använd banderoller i stället. Samma modeller som används för reklam på allehanda platser. De finns i alla möjliga storlekar och material, inklusive perforerade som går att sätta framför fönster utan att ljus och utsikt går helt förlorade. • Gör-det-själv-satser. Du säljer bara materialet. • Arbeta med dekorationssatser. Paket med lister och andra detaljer som förbättrar fasaden enligt utvalda teman. Antingen kan temat matcha det som redan finns, eller så kan det utgöra grunden i en total stilförändring. • Fokusera på designen. Du är konstnären som väljer rätt kombination av färg, motiv och mönster. Själva målandet och eventuellt byggande får andra göra efter din ritning och instruktion. • Som ovan, men via webben. Dina kunder kan börja med ett fotografi på sitt hus och använda gratis verktyg och standardmönster på din sajt för att prova sig fram på egen hand. Vill de ha mer, kan de köpa tillägg med fler mönster och mer avancerade funktioner. Och kanske även beställa personlig hjälp. Antingen via ett möte eller via mail. • Mejlvarianten ovan med kvalificerad personal i ett lågkostnadsland. Detta kräver så stor volym att du kan motivera kostnaden för att starta kontor utomlands. Alternativt att du redan har kontakter och verksamhet i ett lämpligt land – eller en partner med rötter där.

y


Nutida kinesisk lyckokaka bakgrund Enligt legenden har lyckokakan sitt ursprung i en kinesisk rebell på 1200-talet som försökte organisera ett uppror mot Mongolväldet genom att dela ut kakor till folket med dolda budskap. Vi vill också få glädjen av trevliga budskap i goda bakverk! idé Restauranger skulle kunna erbjuda visitkort inbakade i lyckokakor. Visitkort från personer som vill bli kontaktade i olika sammanhang: affärer, träningskompisar, dating, filosofiska samtal, affärskreativitet eller bara sitta ner och prata med en främling. Matplatser säljer dessa lyckokakor för exempelvis 10 kronor och tar betalt av den som tjänar mest på budskapet i kakan – mottagaren eller avsändaren. Det är en enkel och rolig variant på merförsäljning när kunden avslutar med ett: ”Vi tar notan tillsammans med varsin espresso och ett par fortune cookies 2.0”. variation Är det tid för den mobila kinakakan att göra entré kanske? Köp ett lyckokaks-sms eller mms till dig själv, eller skicka det till någon som du tycker om. Dessa mobila lyckokakor kan även göras så att de överförs via bluetooth direkt mellan mobiler, på samma sätt som exempelvis digitala visitkort, och därmed kvala in på mingelpartyn, singelmiddagar och andra festligheter i form av små lyckosamma budskap som sprids från person till person.

21


De talande statyerna

22

Hon sken upp som en näpen liten klart strålande sol, det märktes att en snilleblixt eller den märkligaste av frågor hade slagit rot någonstans mellan de snäckformade öronen. Den 5-åriga lilltjejen harklade sig och frågade sturskt: ”Hörru morbror, kan statyer tala?”. Funderade ett ögonblick, det naturliga svaret hade varit: ”Nej naturligtvis inte, de är ju gjorda av sten.” Istället för en klassiskt betingad replik hörde jag mig själv säga: ”Jomenvisst kan de snacka med dig, dessa människoformade stenar döljer hemligheter vackrare än Tutankhamon och djupare än Marianergraven”. Det lilla livet vände på klacken: ”Jaha, men nu ska jag baka sandkakor och jaga grannens katt Simba”. ”Talande statyer”, upprepade jag för mig själv och log då jag förstod att dumheten inte är lika stor som det genetiska arvet kan låta påskina. Med dagens teknik och segmentet historieintresserade turister borde det vara rimligt att tillverka en applikation som ger dig GPS-koordinater till låt oss säga Jönköpings eller Göteborgs alla olika statyer. I korthet får du guidade promenadförslag i din närmiljö och samtidigt en kunskap om de historiska stenklumparna som vi egentligen vet rätt lite om.


När vandrarna närmar sig statyerna spelas information upp som förslagsvis kan höras i en smartmobil. Detta är ett konkret sätt att på ett mer lustfyllt sätt kombinera pedagogik och historia. Låt stadens bibliotek erbjuda denna tjänst eller erbjud kanske en nedladdningsbar statyapp för 99:- per månad. Domännamnet www.närstatyerbörjarsnacka.se borde fortfarande finnas ledigt för registrering. En halvtimme senare kom frågeställaren tillbaka från sin kattjakt. ”Hörru morbror, kan jag få en minipudel istället för en bror?”. ”Du Rebecca, jag har bakat en kladdkaka åt oss båda och sen finns ett paket till dig under din säng.” Hon stack iväg som en avlöning. Förmodar att kontentan är att barn är finurliga, statyer kan tala och ibland är det bra att kunna avleda samtal.

W

23


relger natu gnoklaB

Balkong utan regler

Regler är bara skit. Jovars. Förvisso. Ibland. Men inte om du jämför dem med en balkong utan räcke. Tänk en balkong. Om du har ett räcke känns det tryggt och stabilt. Du kan strosa ut till kanten och till och med kika efter vad som finns bakom den. Du kan luta dig bakåt och blunda utan att det känns otäckt.

24

Om du istället har en balkong utan räcke ökar rädslan och du vågar knappt gå ut på den. Den avskräcker och gör dig feg. Det är så jag vill se skillnaden mellan regler och inte regler. Sen om det finns regler så kan du även komma på smarta sätt att bända desamma. Kanske vill du göra hål i balkongplåten för att få roliga titthål. Eller varför inte en spiraltrappa ner till backen? Regler ger dig större möjligheter. Visst är det fiffigt? Det är detta som många kreativitetskonsulter glömmer. Att komma på något smart är inte bara att sätta sig ner och tänka ut något. Tvärtom. Hjärnan sporras av regler och begränsningar. Tänk på det nästa gång du tar en morgonkaffe på din balkong med räcke.

k


FANTASI

VS

KUNSKAP

”Är kreativitet viktigare än kunskap?” ”Ja, när det inte längre räcker med det du kan.” visionera Du har din utbildning, är duktig och framgångsrik. Jämför dig själv med en aktie som ökar i värde. Kunskap har du erhållit genom utbildning och sedan fortsatt att omsätta den i praktiken. Du har vidareutvecklat dig och fortsatt stiga som aktie. Sen kommer börsraset. Du är inte värd lika mycket längre. Samma kunskap, samma plats, men lägre värde. Kunskap är inte en oviktigt egentligen. Tvärtom. Den är grunden till utveckling. Däremot har den blivit en så kallad hygienfaktor – precis som luft att andas, mat att äta och internet för att kommunicera. Ingen frågar om en hygienfaktor finns på plats, den förutsätts bara finnas där. När allt fler människor i världen innehar de självklara hygienfaktorerna och även – genom utbildning – får tillgång till ”varan” kunskap, ökar utbudet. Och när utbudet av en vara ökar, då sjunker dess pris. Vad betyder det rent konkret? Jo att fler människor i världen får det bättre. Dels blir det fler människor som kan och vill göra ett kvalificerat arbete – mänsklighetens samlade utbud av varor och tjänster ökar både i omsättning och i bredd. Dels ökar efterfrågan eftersom den som har ett kvalificerat arbete även har råd att konsumera. Du själv blir inte sämre – men det blir fler som kan göra det du kan. Det som räckte för att nå toppen idag kommer inte att räcka för att stanna där i morgon.

25


26

Du kan helt enkelt inte räkna med att tjäna en massa pengar på ren kunskap i framtiden. Det kommer att finnas betydligt fler kunniga människor som konkurrerar om de bästa jobben och lönsammaste uppdragen. I Kina och Indien utexamineras 650 000 ingenjörer – varje år. Borde vi i Sverige då svara med att försöka bli världsbäst på utbildning? Utbildning är ju en hygienfaktor och inte ett konkurrensmedel. Kunskap är en vara som enkelt kan köpas från en global marknad med ett enormt utbud. Det handlar alltså inte om vad Sverige ska göra, utan om vad DU ska göra för att vara med i spelet. Vad ska du göra för att få vara med och jobba med de bästa och konkurrera om de mest intressanta och lönsamma uppdragen – nu när kunskapen reducerats till en grundförutsättning? Svaret är kreativitet. Förmågan att hitta helt nya lösningar på gamla problem – och förmågan att hitta nya problem som är värdefulla att lösa. Om du bara nöjer dig med att lösa problemet på samma sätt som du fick lära dig i skolan – alltså följa facit i stället för att skriva det själv – då vet du att alla dina konkurrenter gör likadant och du sitter fast där i nollsummespelet. När ingen försöker tänka nytt, tänker ingen speciellt mycket. Kommer inte asiaterna också att inse det här? Naturligtvis. Men så länge vi är med i spelet är det inget problem. Det handlar om att tillhöra ”vi som kan skapa nya innovationer” snarare än att tillhöra en viss region. Samtidigt klarar man sig inte på att vara


kreativ allena. En sådan högriskaktie skulle inte hålla länge. Att kombinera sin kreativitet med kunskap ger däremot en stabil grund att stå på när det blåser i konjunkturerna. Med kunskap och utbildning kan man lära sig om trender i andra branscher och sedan översätta dem till sin egen. Kreativt skapande ger möjligheten att skapa innovationer och ligga steget före konkurrenterna. Vad är då nästa steg? När alla är både kunniga och kreativa, vad är det då som krävs för att skilja sig från mängden? Naturligtvis går det alltid att vara lite mer kunnig och lite mer kreativ. Och i slutändan är det resultat som räknas snarare än hur kunnigt eller kreativt det var på vägen. Förmodligen blir även kreativitet så småningom en hygienfaktor som staplas in i samma hög som ”kunskap”. Vilket inte betyder att det är oviktigt. Bara att det blir en del av rutinen att planera fram plötsliga genombrott – kvantsprång i utvecklingen. Några säkra kort att satsa på i väntan på det är att bygga vidare på det som redan finns: 1. 2. 3. 4.

Träna upp kreativiteten hos alla. Ta till vara personalens fulla kreativa potential. Ta tillvara kundernas kreativitet och idéer. Fånga upp kreativitet från hela omvärlden.

27


5. 6. 7.

28

Bli snabbast och smartast på att omsätta de kreativa idéerna från personal, kunder och omvärld till pengar och arbetstillfällen. Bli bäst på att kombinera kreativitet med kunskap. Bli bäst på att kombinera kreativitet med kunskap och erfarenhet.

Och vad händer när det kreativa har blivit en hygienfaktor? Vissa människor är födda med en stor portion kreativitet och fantasi. De behöver lära sig att kontrollera och fokusera på att nå sina mål. Bredda och fördjupa sina kunskaper för att behålla grunden till sitt marknadsvärde. Andra besitter andra egenskaper men kan öva upp sin kreativitet för att nå topplaceringar och vara i framkant i utvecklingen. Tillsammans kan vi åstadkomma underverk. Men för att behålla värdet framöver är det viktigt att inse hur kreativitet och kunskap hör ihop och att båda behövs för hållbar utveckling och lönsamhet.

gg

9789186047276  

finnes: idéer. sökes: entreprenörer. Linda Runarsdottir Mattias Andersson Marcus Persson Mårten Norman Finnes:idéer Sökes:entreprenörer 1...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you