Page 1

LISETTE AGERBO HOLM FAKTA OM KANINER Lisette Agerbo Holm

Kaninen är ett av de vanligaste husdjuren i Sverige. I den här boken får du tips på hur du bäst tar hand om din kanin. Du får även veta vad det är för skillnad på harar och kaniner.

Fakta om kaniner

– en möjlighet för alla

9 789175 677309

Nypon förlag


Nypon förlag – en möjlighet för alla info@nyponforlag.se www.nyponforlag.se Titel: Fakta om kaniner Originalets titel: Jag læser − Kanin © 2015 Turbine, Århus, Danmark Författare: Lisette Agerbo Holm Översättning och bearbetning: Tomas Dömstedt Omslag och layout: Fredrik Malmquist © 2017 Nypon förlag Första upplagan 2017 Sidantal: 32 Från 9 år. ISBN 978-91-7567-730-9 På vår hemsida finns arbetsmaterial till boken. Det är kostnadsfritt att ladda ner, utan kod eller inloggning. Bildkällor Omslag framsida: Memorix Photography/Shutterstock, s. 4-5: Colourbox, s. 6-7: Pim Leijen/ Shutterstock och Soru Epotok/Shutterstock, s. 8-9: Erni/Shutterstock, s. 11: gurinaleksandr/ Shutterstock, s. 12-13: Tom Bean/Gettyimages och Rita Kochmarjova/Shutterstock, s. 14-15: Soultkd/ Shutterstock och Colourbox, s. 16-17: Linas T/Shutterstock, s. 19: Colourbox, s. 21: photomaster/ Shutterstock, s. 23: anetapics/Shutterstock, s. 24-25: fernando sanchez/Shutterstock, s. 26-27: Smallworm Lighting/Shutterstock, s. 29: Memorix Photography/Shutterstock, s. 30: Featureflash/ Shutterstock och Chirtsova Natalia/Shutterstock, omslag baksida: Nastivan/Shutterstock


Fakta om kaniner LISETTE AGERBO HOLM Översättning och bearbetning: Tomas Dömstedt

Nypon förlag


I serien Fakta om: Lätta fakta om bilar Lätta fakta om hunden Lätta fakta om klänningar Lätta fakta om Zlatan Fakta om Astrid Lindgren Fakta om drönare Fakta om friidrott Fakta om hästen Fakta om kaniner Fakta om Kronprinsessan Victoria Fakta om Malala Yousafzai Fakta om Marta Fakta om Melodifestivalen Fakta om Nelson Mandela Fakta om One direction Fakta om Real Madrid Fakta om skateboard Fakta om skor Fakta om tsunamier Fakta om USA Fakta om vargar

2


Innehåll 4

Många sorters kaniner

6

De leker

8

Vilda kaniner

10

Tama kaniner

12

Stora och små

14

Ungar

16

De behöver plats

18

Prata med mig!

20

Mat

22

Hoppa och springa

25

Fiender

26

Många kaniner

28

Mer fakta

30

Kända kaniner

31

Register


Många sorters kaniner Det finns många olika sorters kaniner. Vilda och tama, stora och små. De kan ha kort päls eller lång päls. Pälsen är mjuk och kan ha många olika färger: grå, brun, vit eller svart. Kaniner älskar att springa, gräva och gnaga. De är väldigt bra på att känna lukter och de hör bra. Öronen kan vridas så att de kan höra ljud från alla håll.

4


De leker Kaniner älskar att leka och jaga varandra. Men de kan börja bråka om de känner sig inträngda. Två hanar kan också slåss om en hona.

Väldigt lika Det är skillnad på en kanin och en hare, men det är svårt att se. Kaniner och harar kan inte få ungar ihop.

Kanin.

6


Kaniner Har korta ben Ungarna föds nakna Ungarna föds blinda

Harar Har långa ben Ungarna föds med päls Ungarna kan se när de föds

Hare.

7


Vilda kaniner Det finns vilda kaniner i södra Sverige. De bor i hålor i marken. Där gräver de gångar som kan vara upp till 45 meter långa. Under marken tar de hand om sina ungar och gömmer sig för fiender. Vilda kaniner är oftast vakna på natten.

Spår Håll utkik efter spår! Så här ser den vilda kaninens spår ut.

8


En vild kanin utanfรถr sin hรฅla. 9

9789175677309  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you