Page 1

Hemma bra men borta bäst

Smakprov Resebok för barn 14 av 68 sidor

En resebok för barn – berättelser, fakta, tips och pyssel Iva Stepán och Camilla Eltell


– Pappa, vad kan man göra i Spanien? undrar Rebecka. Hon lindar en handduk runt kroppen och lägger sig på en solstol. – Göra? Måste vi göra något? undrar pappa. Han ser både trött och nöjd ut på samma gång. Men sedan kommer han på en sak: – Jag vill gå på tjurfäktning. – Tjurfäktning? Mamma som har kommit tillbaka tittar förvånat på pappa. Räknas inte det som djurplågeri? – Tjurfäktning är en gammal spansk tradition som är väldigt populär på sina håll, säger pappa. – Det är väl som tjuren Ferdinand på julafton, säger Olle. – Nej, nej, Olle, säger Rebecka. I riktig tjurfäktning dödar de tjuren! Pappa är nedröstad. Ingen annan vill gå på tjurfäktning. Det är roligt att ligga där på solstolarna och prata om vad man kan göra i Spanien. Och det bästa är att semestern precis har börjat! Vilken snygg solbränna jag kommer att få nu.

4


Jag ska ta en långpromenad på stranden varje dag.

Jag ska göra så lite som möjligt.

Undrar var man köper godis?

5


En man med gitarr sätter sig på stolen och börjar spela. Dansösen hälsar alla välkomna. Hon har prickig klänning med stora volanger och stram håruppsättning. Dansen är intensiv. Gitarren ökar takten och dansösen gör graciösa rörelser med händerna samtidigt som hon sätter ner klackarna bestämt på det mörka och slitna golvet. Hon ser ut precis som Rebecka känner sig, arg och sorgsen på samma gång. Åh, tänk om Dipsy inte hade försvunnit! Efter dansen kommer dansösen fram till deras bord. – ¡Qué niños más guapos! Vilka söta barn! säger hon. Tyckte ni om dansen? Mamma får översätta. Rebecka och Olle nickar. – Det ska vara känsla och passion i flamenco, säger hon. Kom så får ni prova. Hon tar Rebecka och Olle i händerna och drar upp dem på scenen innan de hinner protestera. Rebecka känner sig överrumplad och osäker. Tänk om alla tittar på dem! Men dansösen verkar inte bry sig, hon lyfter barnens armar och flyttar på deras ben samtidigt som hon ler stort. Olle skrattar och hänger med. Rebecka känner att hon är varm i ansiktet och helst vill hon bara hoppa ner från scenen.

20


Men då flyttas borden undan och alla människor börjar dansa. Och när ingen tittar är det roligt att försöka.

21


Delar ur kartuppslaget som g책r att vika ut. Illustrationer och ordlista p책 inviket.


n e i n a p s i n r a B Andrea och Javier bor i en spansk stad nära kusten. De bor i ett litet hus med två våningar. På övervåningen bor mormor och morfar och på undervåningen bor Javier, hans mamma och pappa och lillasyster Andrea. Javier är nio år. Han går till skolan varje dag och till lunch tar han med sig en matsäck som mamma har gjort i ordning. Hans bästa ämnen är läsning och gympa. När Javier kommer hem spelar han fotboll med sina vänner. Javier älskar fotboll och serietidningar. Varje kväll innan han ska somna läser han serier om figurerna Mortadelo och Filemón. Andrea är fem år och hon har en egen kanariefågel. Andrea är hemma med mormor och morfar på dagarna. Mormor är djupt troende katolik och hon går ofta till kyrkan. Ibland brukar hon klaga över att ingen vill följa med henne: – De unga är inte intresserade av kyrkan, säger hon och suckar. De bryr sig bara om nöjen. I sitt sovrum har mormor en liten staty som föreställer Jungfru Maria. Den brukar Andrea gärna titta på. En dag i veckan går Andrea på simning. Andrea tycker mycket om att leka med sina kompisar. När hon går hem till dem behåller hon alltid skorna på inomhus. I Spanien går man inte i strumplästen. När det är sommar träffas hela släkten på stranden på helgerna. De vuxna sitter i skuggan och pratar och äter. Men barnen leker och badar. Andrea vill aldrig sluta bada och ibland får mamma säga till henne flera gånger. 42

Lär dig om Kanarieöarna


– Om du inte kommer upp nu kommer säckmannen och tar dig! Andrea vet inte riktigt om hon tror att det finns en säckman men det låter ganska läskigt. Ibland skrämmer När mamma säger så där, brukar Spanska föräldrar sina Andrea komma upp ur vattnet. barn med säckmannen när de inte lyder.

Flera gånger i veckan går familjen ut och äter middag och ofta träffar de sina vänner. När Andrea och Javier fyller år brukar de få ha sina födelsedagskalas på sin favoritrestaurang. Dit kommer vänner, grannar och släkt i alla åldrar för att fira. Javiers favoritgranne heter Marcos. Marcos är 30 år och ska snart gifta sig. Fast Marcos är vuxen bor han fortfarande hemma hos sina föräldrar och snart kommer hans fru också att bo där. På bröllopet ska Marcos mamma bära en svart mantilj över sitt hår. Marcos har lovat att Javier ska få hans kapsylsamling på bröllopsdagen. – När jag får en fru, ska du få mina kapsyler, säger Marcos. Marcos har 100 kapsyler där han har klistrat in bilder av berömda fotbollsspelare. Javier längtar verkligen till bröllopet!

Lär dig om Kanarieöarna

41


S P I T i spanien kan du ... Titta på sandskulpturer. På många stränder finns märkvärdiga konstverk gjorda av bara sand och vatten. I december kan man ibland se stora julkrubbor i sand. Ha kul på ett vattenland, en djurpark eller en nöjespark. På många av parkerna finns också uppträdanden och shower. Gå in i en katolsk kyrka. Kyrkorna brukar vara rikt utsmyckade. I en katolsk kyrka finns alltid en biktstol och en staty av Jungfru Maria.

44

Tips – på Kanarieöarna kan du ...


Gå på marknad. I de flesta städer är det marknad en dag i veckan. Här säljs allt mellan himmel och jord. På marknaden kan du ofta pruta på priset. Lära dig något nytt. Prova att snorkla i det varma vattnet, spela golf på en av de många golfbanor som finns eller besök ett av Spaniens berömda museer.

Tips – på Kanarieöarna kan du ...

45


Tomatfest

Vilken 채r den kortaste v채gen till tomaterna? R채kna stegen.

A 56

Pyssla med Dipsy

C B


Andalusiska hästen Rebecka och Olle undrar vad de olika delarna på hästen heter. Skriv på raderna.

?

?

Vad ska hästen äta? Skriv tre saker.

Vad ska hästen heta?

Pyssla med Dipsy

57


H e m m a b r a st m e n b o r ta b ä Rebecka och Olle åker till Spanien på semester. Följ med dem på en resa till ett färgstarkt land som är ett av våra populäraste resmål. I Spanien får de uppleva folkfester, sköna bad, spännande utflykter och en ny kultur. ”Spanien – hemma bra men borta bäst” är en resebok för barn. Läs berättelsen om Olle och Rebecka, lär dig saker du inte visste om Spanien, upptäck vad du kan göra på semestern, börja prata spanska, pyssla och spara dina egna minnen från resan. Lär dig om Spanien på ett roligt sätt! Den här boken kan du läsa när du längtar till och planerar din resa, på resmålet och hemma igen som ett minne.

9789197922524  

Hemma bra men borta bäst En resebok för barn – berättelser, fakta, tips och pyssel 14 av 68 sidor Iva Stepán och Camilla Eltell Det är rolig...