Page 1

VĂĽrt

brĂśllop

Planeringsbok - frĂĽn frieri till den stora dagen


Om äktenskapet Det här betyder äktenskapet för oss:

Fakta

I genomsnitt är antalet vigslar omkring 39 000 per år i Sverige. I Sverige var genomsnittsåldern 31,9 år hos kvinnor och 34,5 år hos männen då det gifte sig.

Fakta

När det var bestämt att en man och en kvinna skulle gifta sig med varandra, trolovades de. Något som fram till för cirka 60 år sedan faktiskt var juridiskt bindande. Om den ena parten helt plötsligt ångrade sig och bröt trolovningen, hade den andra rätt till någon form av skadestånd.


Kan man lovasinnågon livslånga kärlek? Kanske inte, men faktiskt är det inte heller det vi gör i en vigsel. Den fråga vi ska svara på är ”Vill du ta NN till din hustru/man och älska henne/honom i nöd och lust?”, och rör alltså viljan att älska. Att gifta sig är att ge uttryck åt den viljan, och att manifestera kärleken till varandra.


Vigselplats Det här är viktigt för oss:

Tänk på... Var vill vi bli vigda? I kyrkan, stadshuset, hemmet, utomhus, utomlands eller på någon annan speciell plats? Behövs några särskilda tillstånd, och har vi några alternativ om förstahandsvalet inte fungerar?

Tänk på... Vigsellokalen i rådhus och stadshus är ofta små, så om det ska vara många gäster vid en borgerlig vigsel är kanske andra lokaler lämpligare.


Festplats Det här är viktigt för oss:

Tänk på...

Var vill vi ha vår bröllopsfest? Ska det vara en plats som är vacker som den är, eller som är lätt att förändra? Hur många gäster ska rymmas, och hur tar vi oss dit från vigselplatsen?

Tips

En festlokal med rätt läge och som passar era behov är ofta det som är svårast att få tag på. Det kan därför vara bra att börja planeringen med att boka lokalen och sedan anpassa andra beslut efter det.


Mat & dryck

Fundera över... -

Sittande bord eller buffé? Catering eller matlagning på plats? Kan vi göra något själva? Välkomstdrink/champagne Fri bar hela kvällen? Bröllopstårta eller alternativ?

Tänk på...

Enligt traditionen ska brudparet ta den första biten av tårtan. Först lägger bruden höger hand på kniven, sedan lägger brudgummen sin högra ovanpå hennes. Avslutningsvis lägger bruden sin vänstra hand ovanpå hans högra och så skär de den första biten tillsammans.


Fundera över...

En bröllopsfest klassas som ett slutet sällskap och därför får man servera vin och sprit till det exakta självkostnadspriset eller helt gratis i vissa festlokaler. Om festlokalen redan har ett serveringstillstånd får man däremot inte själv ta med egen dryck eller servera.

Tips Ofta innefattar ett bröllop, förutom välkomstskål, trerättersmiddag med vin till maten och dessertvin till efterrätten. Brukligt är 1 glas till förrätten, 2 glas till varmrätten och 1 litet glas med dessertvin till efterrätten.

9789197651271