__MAIN_TEXT__

Page 1

Annika Nasiell โ€ข Maria Strรถm

Opal


Annika Nasiell & Maria Strรถm

Bรถrja skriva! Illustrationer Magnus Bard

Opal


www.opal.se © Text: Annika Nasiell & Maria Ström, 2009 © Illustrationer: Magnus Bard, 2009 Bokförlaget Opal AB Tryck: Alfaprint, Sundbyberg, 2009 ISBN: 978-91-7299-355-6


INNEHÅLL Börja skriva Skriva dagbok Blogg Anteckna Bygg din historia Tankekartor Hur börjar man? Roligt, allvarligt eller sorgligt? Skapa spänning Beskrivande och gestaltande Kort och rappt Skriva låttexter Du eller jag? Nu eller då? Dialog Hur man slutar Långt utan gäsp Stryk och ändra Hjälpmedel Skrivövningar Möt tre skrivande ungdomar Möt tre författare Gå en skrivarkurs Citat

8 9 13 15 18 20 22 25 26 28 31 34 36 39 41 43 45 48 50 51 55 64 73 74


Varför läser vi?

För att det är roligt. För att vi får vara med om saker vi aldrig kunnat drömma om att få uppleva själva. Och för att man aldrig behöver ha tråkigt, eller vara ensam. Boken är världens bästa uppfinning. Den är liten och lätt och man kan bära med sig den vart som helst och ändå rymmer den en hel värld. Varför skriver vi?

För att det är lika roligt att skriva som att läsa. Ibland skriver man för att man är ledsen. Ibland för att man är glad. Ibland för att man måste. Att skriva är ett sätt att minnas, men också ett sätt lära känna sina egna tankar och idéer. Ibland är man med om saker, eller tänker tankar som man kanske vare sig vill, eller kan, prata om. Då kan det vara skönt att skriva. Skriv när du är glad, ledsen, arg eller när du har tråkigt. Skriv om saker du varit med om, om sådant du tänker på men inte vill tala om. Du kan skriva en historia som du hittar på eller skriva om något som har hänt på riktigt. Alla har något att berätta

Vad hände på matchen i söndags? Vad hände på dansträningen, på rasten, vid middagen hemma, på julafton med hela släkten, eller på semestern? Vare sig det du skriver är sant eller inte, så kan ingen säga ”så var det ju inte” – för dig var det så, just när du skrev ner din berättelse. Du kan skriva om allt.


Här får du tips och råd om skrivande. Läs boken som du vill och använd de tips som passar dig.


Börja skriva! Du har säkert läst många böcker redan. Det är bra. Ju mer du läser, desto bättre blir du på att skriva. Hur hänger det ihop? Jo, när du läser upptäcker du hur olika författare berättar sina historier och hur de använder språket. Dessutom lär du dig hur ord stavas genom att läsa dem. Skriver du dagbok, skräckberättelser, deckarhistorier eller sångtexter? Du kanske chattar eller bloggar? Då är du redan författare till dina texter. Vill du bli ännu bättre på att skriva? Öva en stund varje dag! Här kommer några exempel på hur du kan träna upp din skrivförmåga.


Skriva dagbok Ett bra sätt att öva är att skriva dagbok. Du skriver när du vill och om vad du vill. Dagboken kan vara en vän där du skriver ner dina innersta tankar. Där kan du vara dum, elak, ledsen, glad, arg – du skriver precis som du vill. Och det behöver inte ens vara rätt stavat! Du kan skriva för hand, för att det är härligt att använda papper och penna ibland, men det går förstås precis lika bra på datorn.

Tips: Skriv dagbok, helst en stund varje dag. Det behöver inte vara långt och inte ens särskilt spännande. Det viktiga är att du vänjer dig vid att skriva. När du har skrivit en tid, börjar du bli van. Man skriver oftast dagbok utan tanke på att någon annan ska läsa den. Men det finns också dagböcker som har blivit populära och kända böcker. Vissa författare väljer att skriva böcker i dagboksform.


Anne Franks dagbok av Anne Frank handlar om en judisk flicka som levde i Holland under andra världskriget. Hon och hennes familj var tvungna att gömma sig för att inte bli tillfångatagna av nazisterna. I gömstället skrev Anne ner sina tankar, vad som gjorde henne glad och ledsen, och om människorna som hon bodde tillsammans med. Anne hade ingen aning om att det hon skrev skulle komma att bli en världsberömd bok. Anne Frank dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen 1945. Hennes pappa som överlevde kriget, hittade anteckningarna efter hennes död och gav ut dem i bokform. Utdrag ur Anne Franks dagbok: ”12 JUNI 1942 Jag hoppas att jag ska kunna anförtro dig allt, såsom jag hittills inte kunnat anförtro mig åt någon, och jag hoppas att du ska bli ett stort stöd för mig.” ”28 SEPTEMBER 1942 (TILLÄGG) Hittills har jag haft ett stort stöd i dig, och likaså i Kitty, som jag numera skriver till regelbundet. Det här sättet att skriva dagbok tycker jag mycket bättre om och numera orkar jag knappt invänta klockslaget när jag får tid att skriva i dig. Vad glad jag är att jag tog med mig dig!”

Berts dagbok av Anders Jacobsson och Sören Olsson är första delen i en serie om Bert, skrivna i dagboksform. Här berättar huvudpersonen Bert som går i mellanstadiet om sig och sitt liv, om kompisar, skolan, föräldrar och tjejer. Det är humoristiskt och ibland allvarligt. Bert avslutar varje kapitel i sina böcker med meningen ”Klart slut varulvstjut”, en hälsning som är karaktäristisk för honom.


Utdrag ur Berts dagbok: ”Fröken säger att vi ska läsa böcker. Då blir vi intelligentast. Johanna är intelligentast i vår klass. Hon har nog läst ungefär 9227 böcker. De här böckerna har jag läst: Fantomen pocket nr 2 Karlsson på taket Kobåj-Kurt Kobåj-Kurt gills nog inte. Den har jag skrivit själv. Varje vecka måste vi låna böcker i biblioteket. Jag brukar ta några böcker, vilka som helst. Jag läser dem aldrig. Men man måste ju låna.”


Elva år på jorden av Lotta Olsson är första boken i en serie som heter Lisa Bengtssons memoarer. Här berättar en elvaårig tjej om sitt liv på samma sätt som Anne Frank och Bert. De andra böckerna i serien är Tolv dagar i mitt liv och Tretton ynka veckor. Utdrag ur Tolv dagar i mitt liv: ”Jag heter Lisa Bengtsson, och jag är elva år. Jag tänker bli författare när jag blir stor. Eller poet. Jag vet inte riktigt vad skillnaden är. En poet skriver så klart dikter, men det kan väl en författare också göra? Man måste väl få lov att skriva både romaner och diktsamlingar, om man vill? Det vill jag. Det gör jag förresten redan. Och så håller jag på med mina memoarer, del två. Den först delen är redan klar: Elva år på jorden, 157 sidor och en stor succé, det tycker alla som har läst den.”


Blogg Nu bloggar många ungdomar och vuxna. En bra och läsvärd bokblogg är till exempel Matildas läshörna, http://bokmatilda.blogspot.com. Matilda är en boktokig tjej, född 1998, som älskar att läsa, spela cello och som tycker om hundar, dans och fotboll. På sin blogg skriver hon om sig själv och om böcker hon har läst. Här finns också länkar till författares hemsidor och lite annat smått och gott. Intervju med Matilda:

Hur kom det sig att du började blogga? – Det var egentligen min mammas idé, men den främsta orsaken är att jag tycker mycket om att läsa och skriva och gärna delar med mig av mina boktips till andra. Jag tycker om att skriva om de böcker jag har läst. Vad handlar dina texter om? – Mest blir det recensioner av de böcker jag har läst. Men det kan också vara tips om bra filmer, oftast baserade på bra böcker, eller lite annat smått och gott. Matildas boktips: Alla Harry Potter (men Hur ofta skriver du? sjuan är bäst) av J.K. – Det är lite olika. Ibland blir det varRowling, trilogin je dag, ibland mera sällan. Det beror Den mörka materian på hur mycket tid jag har eftersom av Philip Pullman, jag har flera andra aktiviteter som jag Drakväktar-trilogin av också ägnar mig åt. Carole Wilkinson.


Börja skriva! är boken för dig som tycker om att skriva. Det spelar ingen roll vad du skriver, här finns användbara tips för såväl dagboksskrivaren som den blivande författaren. Vad ska man tänka på när man skriver? Hur bygger man upp en bra och spännande berättelse? Hur skriver man ett bra slut? I boken finns gott om skrivtips, boktips, olika skrivövningar och intervjuer med både kända författare och skrivande ungdomar.

ISBN: 978-91-7299-355-6

Opal

Profile for Smakprov Media AB

9789172993556  

Opal Annika Nasiell • Maria Ström Annika Nasiell & Maria Ström Opal Illustrationer Magnus Bard © Text: Annika Nasiell & Maria Ström,...

9789172993556  

Opal Annika Nasiell • Maria Ström Annika Nasiell & Maria Ström Opal Illustrationer Magnus Bard © Text: Annika Nasiell & Maria Ström,...

Profile for smakprov