9789198528824

Page 1Lär känna

EKORREN

© Emma Holmgren, Thindra Holmgren, Mira Holmgren Parus förlag 2019 Foto: © Geert Weggen Tryck: Print in Baltic. Litauen 2019 ISBN: 978-91-985288-2-4 Första upplagan, första tryckningenHar du mött en ekorre i skogen eller i din trädgård någon gång? Eller kanske i en park i stan? I vår mormor och morfars trädgård fanns det en ekorre när mamma var liten. Den kunde äta nötter direkt ur deras händer och ibland smet den till och med in i huset. Hos oss bor det en ekorre i skogen mittemot vårt hus. När vi satt i köket och skrev på den här boken såg vi plötsligt att den klättrade på fågelbordet i vår trädgård. Nu kommer den på besök lite då och då. Den tycker om vår hasselbuske där det finns nötter i slutet av sommaren. När vi ville läsa mer om ekorren så hittade vi ingen fakta­bok för barn, därför bestämde vi oss för att skriva en bok om ekorren tillsammans med mamma. Hoppas att ni gillar den och lär er något nytt om ekorren! Tack så jättemycket fotograf Geert Weggen, för att vi får ha med dina fina bilder i boken. Thindra 13 år och Mira 9 år

5


EN LITEN EKORRE FÖDS

När ekorrhonan träffar en hane lär de känna varandra genom att springa runt och busa bland träden. Efter några dagar parar de sig och sedan vill ekorrhonan vara ensam igen. Pappa ekorre får inte vara med och ta hand om ekorrungarna som ska komma. Ekorrungarna ligger i ekorrmammans mage i nästan sex veckor. Sedan föds en kull med högst åtta ungar. Oftast är de fyra syskon. En ekorr­unge är naken och blind när den föds. Den väger som en liten räka, cirka tio gram. Efter en vecka kikar det fram lite päls och efter tre veckor börjar ekorr­ ungen öppna ögonen. Om ekorrmamman känner sig otrygg flyttar hon ekorr­ ungarna till ett reservbo. Hon har ofta byggt flera stycken i närheten för att kunna skydda sina ungar. När de byter bo bär hon sina ekorrungar en åt gången. Ungen ligger som ett litet u runt hennes hals när hon bär den försiktigt i sin mun. 6Under de första veckorna dricker ekorrungarna mjölk från sin mamma. Ibland behöver ekorrmamman lämna boet för att hämta mat till sig själv. Då bäddar hon ner sina ungar under mossa för att de ska hålla sig lugna och skyddas från rovdjur. Hon täcker ingångarna till boet innan hon skuttar iväg.


Efter åtta veckor kan de små ekorrarna vara utanför boet. Då är de tonåringar och busar med varandra. Efter ungefär tre månader tycker ekorrmamman att det är dags för ungarna att flytta hem­ifrån. Då kommer ekorrpappan eller en ny ekorrhane på besök, och kanske blir det en ny liten ekorrkull.


Ekorren är ett nyfiket litet djur som ibland kommer nära oss människor. Är du också nyfiken och vill veta mer om ekorren? Vad är det som ekorren gömmer uppe i träden? Hur många kottar kan en ekorre skala på en dag? Och varför gnager ekorren på gamla skelett?

Parus förlag ISBN: 978-91-985288-2-4

9 789198 528824