__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Förord År 2021 fyller Sundsvall 400 år. Det har hänt mycket sedan Gustav II Adolf 1621 grundade staden på den öppna vallen som tillhörde byn Sund, men när historien om Sundsvall skrivs präglas den ofta av träpatronernas storhetstid under slutet av 1800-talet och Sveriges ­största brand. Det är spännande händelser, som förtjänar att berättas, men Sundsvall är betydligt mer än så. I boken du håller i din hand har jag samlat 250 händelser som alla har inträffat i Sundsvall. Vissa har varit avgörande för stadens utveckling, några har påverkat omvärlden. Andra har egentligen inte fått någon betydelse alls. Med hjälp av kartorna kan du själv hitta och besöka de omtalade platserna, om det så handlar om arkitektoniska mästerverk eller en adress där något intressant en gång ägde rum. Min förhoppning är att du liksom jag ska upptäcka något nytt om den stad som kallas Sveriges vackraste. Februari 2021 Daniel Waluszewski

5


Innehållsförteckning

Från sidan 9 och framåt hittar du händelser från Stenstans västra delar.

Det som har hänt i Stenstans östra delar och Inre hamnen berättas om med start på sidan 35.

Om du slår upp sidan 67 kan du läsa om det som har inträffat på Västermalm och vid Åkroken.

Händelserna från Bergsåker, Nacksta, Granlo och Granloholm börjar på sidan 81.

Om du vill läsa vad som har hänt På sidan 115 börjar händelserna på Norrmalm och runt Norra ber- från Haga, Skönsberg, Tunadal get ska du bläddra fram sidan 93. och Bosvedjan.


På sidan 129 och framåt finns händelser från Sundsbruk och Birsta.

Det som har skett på Södermalm, i Sidsjö och runt Södra Berget berättas om med start på sidan 141.

Om du är intresserad av Skönsmon och Kubikenborg hittar du händelser därifrån på sidan 153 och framåt.

Alnö och Rödön kan du läsa om med start på sidan 165.


Teckenförklaring Forskning och framsteg Kultur och nöje Idrott Brott och straff

⌘ Historiska händelser Konst

Arkitektur och byggnader Nutidshistoria Resultat eller spår av händelsen finns att se på adressen


Stenstans västra delar

9


Storgatan 4

Bünsowska tjärn

1

5

6

Hedbergska skolan 8 11

2

9

17

3

Skolh u

7

sallén

10

14

10


30

12 18 19

26 25

20

15

27

35

16

32

33

Stora torget 38 36 37

34

Sto

39

21 40 43

22

41 44

42 45

Stenstaden

28

46 23

aden

13

31

24

Espla n

7

Selångersån

29 Köpm a

ngata n

47

11


1. En rektor lämnar ett avtryck Floragatan 4 Som dotter till en hovkonstgjutare var det ingen överraskning att Astri Taube skulle slå sig in på den konstnärliga banan. Hon kom att bli en av sin tids mest uppskattade skulptörer och målare. I Sundsvall finns Flicka i kort-kort, en bronsstaty som köptes in 1967 på initiativ av den engagerade rektorn Elsa Stenudd. Statyn placerades framför den dåvarande flickskolan i samband med dess nedläggning. En alltför undanskymd plats, enligt konstnärens son Sven-Bertil Taube, som vid ett besök i Sundsvall menade att den borde flyttas till en mer välbesökt plats. Än så länge står dock den vackert utmejslade flickan kvar framför den tidigare skolbyggnaden, som numera fungerar som Kyrkans hus.

2. En tonåring tar upp trumpeten och lägger bort den Floragatan 8 Sundsvallsfödda Britta Byström var yngst av fyra syskon och ville spela ett instrument som hördes. Valet föll på trumpet och hon fick sin första musikaliska skolning i den kommunala musikskolan på Floragatan. Snart lade hon trumpeten åt sidan för att komponera egen musik och redan som artonåring kom hon år 1995 in på kompositionsutbildningen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Idag är Byström en av Sveriges mest kända tonsättare med mängder av utmärkelser i prisskåpet. År 2015 fick hon det prestigefyllda kompositörspriset Elaine Lebenbom Memorial Award och året efter valdes hon in i Kungliga Musikaliska Akademien. År 2020 tilldelades hon Christ Johnson-priset, som anses vara den främsta utmärkelsen för svenska tonsättare. Trots framgången har Byström inte glömt sitt ursprung. I intervjuer har hon lyft fram sina tidigare lärare som avgörande för hennes karriär, och hon är också en av flera lokala kulturprofiler som engagerat sig mot nedskärningar av det som numera kallas Sundsvalls kulturskola. 12


3. En artonåring försvinner spårlöst Floragatan En kväll i september 1983 hade artonårige Olle Högbom varit på fest tillsammans med sina klasskamrater, men efter att de skiljts åt på Floragatan försvann han spårlöst. Senare hittades hans glasögon och cykelnyckel, men vad som hände är en alltjämt obesvarad gåta. På 1990-talet påstod Thomas Quick, idag Sture Bergwall, att han mördat Olle. Erkännandet blev vida omskrivet, men bedömdes vara så osannolikt att det aldrig gick till åtal. På senare år har fallet aktualiserats på nytt efter att det tagits upp i en podcast. Nya förhör ska ha hållits och hoppet om att Olles försvinnande ska få sin förklaring har väckts till liv.

4. En autodidakt svarar en berömd dramatiker Kyrkbacken Teaterpjäsen Räddad uppfördes 1882 och blev en stor framgång hos kritiker och publik. Bakom manuset stod en kvinnlig autodidakt från Härnösand. Alfhild Agrell var en av dåtidens största dramatiker och kallades för en svensk Ibsen, då pjäsen ansågs vara ett svar på den norske dramatikerns Ett dockhem. Agrell bodde en tid i Sundsvall och i pjäsen Småstadslif skildrar hon konflikten mellan den kultur­ lösa krämarstaden Näsvik (Sundsvall) och det bildade Sandö (Härnösand). Agrell lämnade så småningom Sundsvall och hennes fortsatta karriär innehöll både fram- och motgångar. Efter sin död var hon närmast bortglömd, men i slutet av 1970-talet återupptäcktes hennes författarskap och sedan dess har flera av hennes romaner återutgivits och pjäser har satts upp på nytt. År 2012 bildades Alfhild Agrell-sällskapet i Härnösand med uppgift att främja intresset för hennes verk. I Sundsvall finns idag inte många spår efter Agrells vistelse i staden, men med ett stort engagemang för amatörteater lär hon ha varit en flitig besökare på Teatern i Kyrkbacken. Teatern var byggd i trä och brann ner i stadsbranden 1888. 13


5. En brand anläggs i Guds hus Rådhusgatan 36 Gustav Adolfs kyrka i nygotisk stil invigdes 1894 och är med sin över åttio meter höga spira något av ett landmärke i staden. Många har här deltagit i gudstjänster och njutit av musikevenemang, men inte alla besökare har haft goda avsikter. I oktober 1988 bröt sig gärningsmän in i kyrkan och tände flera eldar. Hela kyrkan blev rökskadad och inte förrän ett knappt år senare var den klar att återinvigas. Gärningsmännen har fortfarande inte identifierats.

6. En fräck konstkupp iscensätts Rådhusgatan 36 En tidig morgon i november 2013 skedde en fräck stöld i Gustav Adolfs kyrka. Christian Beijers välkända målning Guardian Angels skars ut ur ramen, och både målningen och gärningsmännen försvann spårlöst. Än idag saknas konstverket, men en ny version har målats av Beijer och ersatt den stulna.

7. En grosshandlare tar på sig spenderbyxorna Skolhusallén 6 I slutet av 1800-talet höjdes röster för att Sundsvall behövde ett nytt och modernt läroverk. Staden hade dock begränsade resurser och inte förrän grosshandlare Anders Petter Hedberg ställde upp med en rejäl summa uppfördes den pampiga byggnaden vid Skolhusallén. Ursprungligen kallades den Katedralskolan eftersom den låg granne med Gustav Adolfs kyrka, men sedermera ändrades namnet till Hedbergska skolan efter dess donator. Stor uppmärksamhet väckte den astronomiska kupolen på taket med den dyrbara stjärnkikaren, som var en gåva av sågverksmagnaten Fredrik Bünsow. Efter branden 1888 då staden låg i ruiner var skolan en av få kvarvarande byggnader. Än idag är Hedbergska skolan stadens största gymnasium. 14


8. En tv-legend sänder från en aula Skolhusallén 6 I Hedbergska skolans aula arrangeras varje år Vårshowen, där talangfulla gymnasielever sjunger, dansar och spelar teater. Men redan 1964 stod aulan värd för en kulturbegivenhet av rang när lokalen fungerade som inspelningsplats för ett avsnitt av Hylands hörna. Det klassiska tv-programmet bjöd för dagen bland annat på Sundsvallsbrottaren Pelle Svensson som gäst. Under framträdandet hann Svensson både med att lyfta upp Lennart Hyland och känna på hans öron för att undersöka om programledaren var ett brottarämne.

9. En skandalomsusad punkare sköter sig Skolhusallén 6 Dagen efter att hans framträdande i Måndagsbörsen skapat stor uppståndelse kom Johnny Thunders, tidigare gitarrist i banden New York Dolls och The Heartbreakers, i mars 1982 till Sundsvall. En neddrogad Thunders och hans band hade stoppats från att uppträda i tv-programmet och skandalrubriker prydde löpsedlarna. Mediebevakningen inför Sundsvallsbesöket var därför intensiv, men Thunders höll sig i skinnet under den korta och kärnfulla konserten i Hedbergska skolans aula. Den sensationslystne behövde dock inte ge sig till tåls särskilt länge. På planet från Sundsvall till Stockholm bröt Thunders upp ett medicinskåp för att komma över preparat och nya svarta rubriker var ett faktum.

10. En brittisk poet återföds Skolhusallén 6 Sune Hjorth var gymnasieläraren på Hedbergska skolan som vid sidan av sitt yrke föreläste och gav ut böcker om ufon och utomjordingar. Ur innehållet kan nämnas besök på utomjordiska baser, resor till andra planeter och varningar från utomjordingar om föreståen15


de kärnvapenkrig. Hjorth sade sig vara en reinkarnation av poeten Percy Bysshe Shelley och var något av en åsiktsmaskin. Bland annat argumenterade han för att Albanien var ett lyckorike och att stjärngruppen Plejaderna var en lämplig plats för att bygga ett idealsamhälle. En del av hans böcker och hans egen tidskrift UFO-kontakt har antisemitiska inslag och 1996 avslöjade tidningen Dagbladet att Hjorth under slutåren på andra världskriget varit kassör i en nazistisk studentförening. Hjorth, som avled 2013, är dock också ihågkommen i hemstaden för sitt starka engagemang mot rökning och hans oräkneliga insändare i lokaltidningarna om stort och smått.

11. En kommunalpolitisk skandal briserar Skolhusallén 6 Att byggprojekt blir dyrare än planerat är inget ovanligt i våra dagar och redan på 1960-talet fick en liknande historia stor uppmärksamhet i Sundsvall. Hedbergska skolan behövde rustas upp och få större lokaler. När ombyggnationen påbörjades visade det sig dock att byggnaden var i sämre skick än någon räknat med och kostnaderna skenade. Den ansvariga kommunala nämnden Skolstyrelsen försökte mörka, och när det till slut uppdagades att projektet skulle bli flera miljoner dyrare än planerat togs ledande kommunpolitiker på sängen. Skolstyrelsen tvingades avgå, för att sedan återväljas, och en av den tidens stora kommunala skandaler var ett faktum.

12. En gitarrist inleder en solokarriär Olof Palmes torg År 2010 startade några vänner ett band under namnet Seremedy. Musikstilen var Visual kei, en moderelaterad genre som uppstått i Japan. Det som definierar Kei är kläder, frisyrer och smink och det jämförs därför ibland med västerländsk glamrock. Seremedy förblev relativt okända i Sverige, men fick en del uppmärksamhet i Japan. När en av bandets medlemmar, Kevin Rehn, satsade på en solokarriär 16


under artistnamnet YOHIO kom genombrottet även på hemmaplan. YOHIO slutade tvåa i Melodifestivalen 2013 och är idag ett välkänt ansikte för musikintresserade svenskar. Få hade nog förutspått en sådan framgångssaga när Seremedy i början 2010-talet spelade på Gatufestens lilla scen på Olof Palmes torg inför en liten men engagerad skara åskådare.

13. En hälsning når Jämtland Storgatan 33 Hellbergska huset från 1881 var ett landmärke i Sundsvall och inhyste bland annat stans första telefonstation. I en artikel från 1894 i Sundsvallsposten beskrivs ett system med knappt 500 abonnenter där tele­ fonisterna kopplade fram ungefär 4 000 samtal om dagen. Faktum var att försök med telefonsamtal ägde rum redan på 1870-talet. Det sägs att man i januari 1878 lyckades ringa Östersund och i luren bjuda på flerstämmig körsång. En stor sensation vid den tiden.

14. Ett ungdomsnöje stör nattron Skolhusallén Att ungdomsgenerationer gör sitt bästa för att göra uppror mot sina föräldrar är inget ovanligt och kälkåkning låter i det sammanhanget väldigt oskyldigt. Faktum är dock att tidningarna i början av 1900-talet var fulla av ilskna insändare om Sundsvallsungdomens fasansfulla kälkfärder nedför Skolhusallén. Inte nog med att barnen om dagen var i vägen för den som skulle ta sig fram, nattetid tog de äldre ungdomarna över och förde ett förskräckligt oväsen. Hur det slutade förtäljer inte historien, men kanske var det så illa att endast vårvädret kunde få stopp på de hänsynslösa kälkåkarna.

17


15. En skolköksföreståndarinna lär oss laga mat Skolhusallén 5 ⌘

Laura Näsholm anställdes 1904 som föreståndarinna för Sundsvalls folkskolors skolkök och med tiden skulle hon bli en institution på posten. Hon utbildade sig flitigt och gjorde också flera studieresor till andra europeiska länder. Därifrån tog hon med sig progressiva idéer och i hemstaden var hon drivande i frågor som rörde kvinnors rättigheter och skolbespisning. Mest känd är hon för Lilla köksan, en kokbok med recept hon samlat på sig i köket på Altinska skolan. Boken blev en dundersuccé. Den gavs ut i femton upplagor och användes för den tidens hemkunskapsundervisning i hela Sverige.

16. En konservator dekorerar en kyrka Kyrkogatan 29 Metodistkyrkan stod klar 1892 och är ett iögonfallande inslag i Stenstan. Bottenvåningen ser ut som en sockel åt byggnadens överdel, som nästan liknar ett antikt tempel med höga pelare och bågformade fönster. Kyrksalen, som finns på övervåningen, utsmyckades med målningar av Sven Linnborg, känd för sin tid som konservator i Peterskyrkan i Rom. Idag finns dock bara två av målningarna bevarade. Metodistkyrkan i Sundsvall kallades från början Betaniakyrkan och anses vara det mest originella som metodistsamfundet byggt i Sverige. Församlingen lämnade kyrkan 1975 och sedan dess har byggnadens omvittnat fina akustik bland annat nyttjats för repetitioner av körer under Kjell Lönnås ledning.

17. Ett informationsflöde tar fart Skolhusallén Sundsvalls telegrafstation öppnades i oktober 1856 i en byggnad på nuvarande Skolhusallén. På företaget Wifsta Varvs bekostnad anlades en telegraflinje från stationen till sågverket norr om staden, där 18

Profile for Smakprov Media AB

9789198058543  

9789198058543  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded