9789189409026

Page 1

Jobbiga underbara ungar Alexandra Garle


© Alexandra Garle, 2021 Utgiven av Annorlunda Avtryck AB i samarbete med Whip Media Illustrationer: Alexandra Garle Grafisk form: Anders Nyman Tryck: Bulls Graphics, Halmstad, 2021 ISBN 978-91-89409-02-6


Till alla dem som kämpar med och för ADHD och autism.


Albin ropar på mig. ”Jag kommer om två sekunder”, ropar jag tillbaka. Albin räknar "en, två", sedan skriker han: ”NU, du sa att du skulle komma om två sekunder och det har det gått nu.” Jag suckar och mumlar: ”Att jag aldrig lär mig.”

14


ATT ORDAGRANT TOLKA DET MAN SÄGER i n i pa n nu p o H che dus

Familjen kommer hem trötta efter en dag på jobbet och i skolan. Mamman säger till Kalle: ”Hoppa in i duschen innan vi ska äta!” Sagt och gjort, Kalle börjar hoppa från köket in i badrummet och till duschen. Storasyster tycker Kalle är jobbig och låter mycket när han hoppar, och börjar skrika på honom. Mamman blir själv arg på hoppandet och på storasysters gapande och frågar irriterat Kalle: ”Varför måste du hoppa in i duschen?” Han svarar lugnt: ”Du sa ju att jag skulle hoppa in i duschen!”

15


Vad hände? Kalle har ju rätt, att hoppa var precis det som mamman hade sagt. Det hon inte tänkte på var att han tolkade det hon sagt ordagrant och gjorde precis det han blivit tillsagd att göra.

Lösning: Att tänka på hur man uttrycker sig. Om man använder ett uttryck som ovan, förklara i så fall vad det innebär. Ta inget för givet även om du tycker det är självklart vad du menar.

Lustiga uttryck Det är viktigt att tänka på att många barn med en diagnos inom NPF, som ADHD och autism, behöver hjälp med att tolka omvärlden. Det som de flesta naturligt får med sig när de växer upp måste dessa barn få hjälp med att förstå och agera utifrån. I det svenska språket har vi många lustiga uttryck, som: ”hoppa in i duschen”, ”ställ skorna på sidan” och ”håll mun”. Vi ställer också gärna en fråga när vi vill be någon om något: ”Kan du stänga dörren?” istället för att kort och gott säga ”stäng dörren”.

16


Fjärilar i magen Ett ögonblick Prata med små bokstäver Eld i baken Ändan ur vagnen Andra bullar Grädde på moset Ett strå vassare Fatta galoppen

17


Simon, åtta år, frågar vad det blir till middag. Vi svarar hamburgare. När han kommer till matbordet ser vi hans ilska växa fram. Han säger sammanbitet: "Det är ju inte hamburgare, var är brödet?" Den här gången hade vi lagat hamburgare utan bröd fast med potatismos.

18


UNDVIK FÖRÄNDRINGAR Mimmi, nio år, sitter på sin vanliga plats i soffan. Hon myser och äter tacos precis som familjen alltid gör på fredagar. När de ätit klart dukar pappa av och hämtar en strutglass som mamma köpt. Mimmi blir helt hysterisk, skriker högt och kastar iväg allt hon kommer åt.

Vad hände? Mimmi hade fått en strutglass efter maten och inte den sedvanliga glassbåten hon annars alltid får efter fredagstacosen.

19


Lösning: Det är viktigt att inte ändra det som brukar vara på ett visst sätt. I fallet ovan hade mamman varit i affären och handlat, men glassbåtarna var slut så hon köpte strutglassar istället. •

Har du möjlighet att åka till en annan affär och inhandla rätt sort, gör det!

Om inte den möjligheten finns: •

Prata med barnet så fort som möjligt och förklara läget. Har ni möjlighet att äta glassbåten en annan dag? Kan du erbjuda något annat som du vet att barnet brukar gilla?

Tyvärr går det inte alltid att hitta en lösning när en sådan här händelse uppstår. Då får man acceptera det och ta kaoset. Vissa saker är utanför ens kontroll.

Varför är det så? Har ni skapat en vana förväntar sig och förbereder sig barnet på att det ska vara på ett visst sätt. Många barn har svårt att ställa om sig när något plötsligt förändras.

Emil, 7 år, blir arg när det inte blir som någon lovat eller som det brukar vara. Det jag märkt är att när han är harmonisk till sinnet kan han hantera att något avviker på ett mycket bättre sätt. Ibland säger han till och med: ’Mamma, det gör inget, det går bra detta med!’

20


Jag glömmer aldrig den dagen då jag upptäckte att den enda tandkrämen som Niklas accepterade att använda inte längre såldes. Jag fick reda på att de slutat att tillverka den. Den sommaren ägnade vi oss åt att åka runt i mataffärer för att köpa upp det sista lagret. Vi lyckades få tag i 38 stycken.

21


Selma valde kulglass från glasskiosken, men när den inte var som hon tänkt blev det kaos och vi fick köpa en ny. Tänk vad många glassar vi fått köpa genom åren. Det positiva är att vi föräldrar har fått testa hela sortimentet av glass.

22


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.