9789189149052

Page 1


LL-förlaget ger ut lättlästa böcker för unga vuxna och vuxna. Läs mer på www.ll-forlaget.se Mejla oss på ll-forlaget@mtm.se LL-förlaget är en del av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier. Läs mer på www.mtm.se

Lättlästnivå: 1 – Lättast Lättlästnivå: 2 – Lättare Lättlästnivå: 3 – Lätt Copyright © Malin Lindroth 2021 Omslag: Kristin Lidström Sättning: Gyllene Snittet bokformgivning Tryckt i Polen 2021 via Printpool Första utgåvan, första tryckningen ISBN 978-91-89149-05-2

Kattvakten_inlaga.indd 2

2021-06-17 12:33


KATTVAKTEN Malin Lindroth

Kattvakten_inlaga.indd 3

2021-06-17 12:33


Kattvakten_inlaga.indd 4

2021-06-17 12:33


Mary är allas kattvakt Hon heter Mary men många har glömt hennes namn. I staden där hon bor kallas hon oftast för Kattvakten. Under hösten och vintern är Marys dagar lika varandra. Hon cyklar till jobbet och hem igen. Inte mycket annat händer. På kvällarna tar hon det lugnt och äter smörgåsar framför teven. Påläggen är alltid desamma. Mary tröttnar aldrig på ost och marmelad. Ibland känner hon sig som ett djur som gått i ide.

5

Kattvakten_inlaga.indd 5

2021-06-17 12:33


Insvept i täcket framför teven är hon som en björn som väntar på att känna vårens första sol över nosen. För när vintern är över förändras Marys liv. Det är samma sak vartenda år. Sent i april börjar telefonen ringa. Plötsligt är hon eftersökt, nästan populär. Folk springer i kapp henne på gatan, knackar henne på axeln och vill prata. Grannar, kollegor och bekanta. Alla undrar samma sak. – Kan du passa vår katt när vi åker på semester? Snälla Mary. Det är kris. Mary behöver aldrig tänka efter. Hon svarar alltid ja.

6

Kattvakten_inlaga.indd 6

2021-06-17 12:33


I år är det ovanligt många som behöver hjälp med husdjuren. Snart har Mary lovat att ta hand om fyra katter. Den femte personen som ringer är Marys äldsta vän, Anki. Hon behöver också kattvakt men först vill hon berätta om sitt kärleksliv. Mary hinner knappt säga hej förrän Anki börjar prata om den gifte mannen som hon har blivit förälskad i. – Han kan vara mitt livs kärlek, säger Anki med högtidlig röst. Det är tröttsamt att sitta och lyssna på Anki. De har känt varandra sedan de gick i skolan och Anki har alltid tyckt om att prata. Nu är de femtioåtta år och Anki pratar mer än någonsin.

7

Kattvakten_inlaga.indd 7

2021-06-17 12:33


Mary är trött på att vara den som alltid lyssnar. Ändå låter hon Anki prata på. Hon är rädd för att reta upp sin äldsta vän. Om Anki blev arg på henne, vem skulle Mary då ringa när kvällarna känns ensamma? I över en timme pratar Anki om sina träffar med den gifte mannen. Hela våren har de setts på hotell några timmar i veckan och haft sex. Nu ska mannen resa till Belgien och jobba i tre veckor. Om Anki bara kan hitta en kattvakt kommer hon att följa med honom dit. Mary förstår vad Anki menar. Hon erbjuder sig direkt att ta hand om Ankis katt. – Du är bäst, ropar Anki. Tack snälla Mary. Puss puss puss. Jag älskar dig.

8

Kattvakten_inlaga.indd 8

2021-06-17 12:33


När Mary och Anki har sagt hej då känner Mary sig nedstämd. Det känns inte alls som om Anki älskar henne. Tvärtom har hon en känsla av att Anki ser ned på henne. För Anki är livets mening att känna sig utvald och älskad av en man. Det är det enda som kan göra henne lycklig. Så har det aldrig varit för Mary. Det var länge sedan Mary var ihop med någon. Hon har aldrig varit gift eller bott ihop med någon. För Anki är det obegripligt att någon kan leva utan romantik. Hon tror att det är något allvarligt fel på Mary. – Ska du aldrig träffa någon och bli normal, brukar hon fråga.

9

Kattvakten_inlaga.indd 9

2021-06-17 12:33


Frågan ska föreställa ett skämt. Men Ankis röst låter snarare arg. Det är som att hon inte står ut med att Mary lever på ett annat sätt än hon. Mary stirrar på telefonen. Hon får lust att ringa upp Anki igen och säga att hon ångrat sig. Någon annan får passa Håkan. Hon vill säga att hon tyvärr inte kan. Nej, för att hon ska till Bahamas tillsammans med fyra älskare. – Vi ska dansa på bardiskar hela sommaren och älska dygnet runt, vill hon säga. Fantasin gör Mary på bättre humör. Hon skrattar lite för sig själv. Anki får tycka vad hon vill. Mary tänker vara stolt över sitt liv och sin sommar.

10

Kattvakten_inlaga.indd 10

2021-06-17 12:33


Inte ens om hon hade en älskare skulle hon ha tid och råd att åka någonstans. Det är alldeles för mycket att göra på boendet för äldre där hon jobbar. Vikarierna är unga och orutinerade. Mary kommer få jobba hårt hela sommaren. Att umgås med katter på kvällarna kommer att bli bra avkoppling.

11

Kattvakten_inlaga.indd 11

2021-06-17 12:33


Hennes favoritkatt heter Håkan. När hon nämner Håkan på jobbet blir det genast ett missförstånd. Hennes kollegor tror att hon äntligen har träffat en man.

Malin Lindroth har lång erfarenhet av att skriva lättläst, både i original och som bearbetare av litterära klassiker. År 2018 fick hon stor uppmärksamhet för sin essä Nuckan.

ISBN 978-91-89149-05-2

9 789189

149052

Malin Lindroth

Mary spelar först med och njuter av uppmärksamheten. Men efter ett tag känns det fel. Då är det plötsligt för sent att berätta att Håkan är en katt.

K AT TVAK T EN

Det är samma sak vartenda år. Hösten och vintern är tyst och stilla. Ingen ringer. Ingen undrar hur Mary mår. Men när våren kommer blir Mary populär. Alla undrar samma sak: Mary, kan du passa vår katt? Och Mary säger alltid ja.

KATT VAKTEN Malin Lindroth