9789189147720

Page 1

dén

UM 20 BILE 21 JU

RGS 400-ÅR S BO

DEL AV GÖT E EN

i Sof n n A

so n p p e Je

n Mo a j r Ö

Framtidsfararen Gรถtheborg


Framtidsfararen Götheborg Utgiven av Idus förlag, Lerum, 2020 www.idusforlag.se | info@idusforlag.se © Text: Ann-Sofie Jeppson & Örjan Modén Grafisk form och sättning: Mattias Norén Foto baksida: Björn Magnusson Faktagranskning: Louise Lönnroth, tidigare chef för landsarkivet i Göteborg Första upplagan Tryckt i Tartu, 2020 ISBN: 978-91-89147-72-0


FRAMTIDSFARAREN GÖTHEBORG Ann-Sofie Jeppson & Örjan ModénTill Siv, en äkta Göteborgstös som älskade sin stad och som fick vara med om en fantastisk utveckling från 1925.

Ett stort tack till vår faktagranskare Louise Lönnroth, kännare av Göteborgs historia och arkiv och till vår språkgranskare Jeanette Palm. Ett tack också till Göteborgs stadsbyggnadskontor, som har bidragit med kartan samt till fotograf Björn Magnusson, som lånat ut bilden av Gustav II Adolf. En stor kram till elever och lärare som engagerat sig, läst och kommit med värdefulla synpunkter. De göteborgsvitsar Axel berättar är hämtade från olika källor, bland annat nätet. Göteborg & Co har tillåtit användningen av jubileumslogotypen.1611, ONSDAGEN DEN 11 MAJ Den tredje staden Kapseln Götheborg drar in över Färjenäs med en svans av tältduk efter sig. Den har sakta letat sig upp längs älven och sedan ut mot havet igen i den småkyliga natten. Passerat både Nya och Gamla Lödöse. De fyra därinne och den stora katten är vettskrämda. Tjatar på varandra och skriker. Skyller på än den ena, än den andra. Men det hjälper inte. De sitter där de sitter i mörkret. Nu måste Götheborg hitta hållplatsen så att de oroliga resenärerna kan kliva av. Den borde vara här någonstans. Kapseln saktar in och gör klart för landning, lamporna tänds en efter en. Och de därinne böjer sig fram mot fönstret allihop för att försöka se något. En liten stad med kyrka och en samling hus. Norr om den breda älven. En grupp män i mycket gammaldags

11


kläder står vid ett torg och pratar. En hamn ligger nere vid vattnet. På bryggan står tunnor och lådor. Det är inte vinter. Konstigt nog. Det ser fridfullt ut och Götheborg sänker sig en bit till. De ser några stora båtar hastigt reva seglen och lägga till vid bryggan. En skock män med dragna vapen hoppar i land. Och de hör hur någon vrålar ut kommandon på danska: Nu braender vi byen! Förskräckta hör de hur kvinnor och barn skriker av rädsla. Plötsligt stiger det upp tjock, grå rök. De känner hettan mot sina fötter genom plåten. – Nej, nej, vi måste bort! Axel vänder sig mot instrumentbrädan. Där finns flera knappar men bara en är självklar. Han trycker på UPP. Kapseln stiger snabbt rakt upp. De ser hur ett stort stycke tältduk singlar ner under dem och landar över några barn som försöker gömma sig i en eka vid en liten brygga i utkanten av staden. – Fy, så hemskt. Hoppas de klarar sig, säger Gabbe. Danskarna kanske tror att det bara ligger ett segel i båten.

12


– Att vi åker runt häruppe är väl nästan lika hemskt, tycker Penny. – Jätteläskigt. Hur gick det till egentligen? – Jag tror det var Silvers fel. – Skyll inte på min katt! skriker Penny. Mattes kissemiss. – Sluta bråka, nu måste vi tillbaka hem igen, säger Gabbe just som ljuset slocknar. Jag har i alla fall ingen aning om hur det gick till. – Tror ni vi har rest bakåt i tiden? undrar Gina. Jag känner igen det här med danskarna från någonstans.

13


Gina

Gina är 11 år. Hon älskar att läsa. Hon är duktig i skolan men lite försiktig när det gäller att klättra. Annars är hon kvick som en ekorre. Gina har bott i Majorna sedan familjen kom hit för fem år sedan. Nu bor de på Bangatan. Hon är bästis med Penny. Även om de egentligen är ganska olika till sättet.

Gabbe Gabbe heter egentligen Gabriel och är tvillingbror till Gina. Men han är både längre och kraftigare. Gabbe älskar sport, spelar fotboll och utmanar gärna alla som vill testa vem som springer fortast. Han brukar säga som Bamse: Är man stark måste man vara snäll!

14


Axel Gabbes kompis Axel är också 11 år. Han gillar roliga historier – speciellt göteborgsvitsar. Morfar blev mästare i vitsar en gång för länge sedan! Axel tror gott om alla och vill göra alla glada. Han är inte lika sporttokig som Gabbe men hänger gärna med på matcherna. Han bor med sin familj på Fjällgatan.

Penny

Penny har just fyllt 12 år. Hon bor med sin mamma Sandra och katten Silver alldeles nära Fjällskolan. Hon älskar djur och människor. Men mest djur. Dem kan hon försvara i alla lägen. Hon vågar ta plats och gillar att spela teater. Klär sig gärna annorlunda och i starka färger – helst rosa.

Silver

En mycket vacker gråspräcklig katt med stora gulgröna ögon. Hans älsklingsplats är på Pennys axel där han har full koll på vad som händer. Som alla katter har han lust att jaga små saker som rör sig och som ibland bara han kan se. Det ställer till oro och oreda.

15


Penny @penny

Hejsan! Det hände något konstigt just som Göteborg skulle fylla 400 år. Alltså, alla födelsedagar är konstiga på något sätt. Sämre eller bättre än vad man väntar sig. Du vet. Men detta var som att sugas in i ett dataspel. Eller som en dröm. Ibland en mardröm. Jag ska berätta vad som hände … Häng med på vår resa bakåt och framåt i tiden så förstår du vad jag menar. Och visst är det märkligt. Först tyckte vi det var hemskt alltihop. Jättehemskt. Vi bråkade hela tiden om vem som var skyldig. Sedan blev vi vana vid konstigheterna och till sist nästan lite nyfikna på vad vi skulle få vara med om vid nästa stopp. Här och där hittar du vad Gina skulle kalla Kanonkul att kunna. Längst bak finns en ordlista så att du förstår det snälla språket götebosska. Det vore synd om du missar det roliga i Axels vitsar. Jag har lovat Gabbe att inte hoppa över något om fotboll – det är ju det som är Göteborg. Tycker han. Kram på dig

Penny

P.S. Silver hälsar. Mjau.

5:20 - Jan 20 - 2021 17K

15K people are talking about this


KAPITEL 1

2020, TORSDAGEN DEN 31 DECEMBER Vadå, Götheborg? – Nu är det inte många timmar kvar. – Innan stan fyller år, menar du? – Ja, det också, men jag menar innan starten går, för Jubileumsloppet alltså. Det är massor av människor överallt. Det knuffas och tjôtas, folk skränar, tutar och klingar. Runt Järntorget står trafiken helt stilla. En spårvagn ringer förtvivlat för att få komma fram. Nyårsfyrverkeriet har smattrat klart mot den svartblå himlen och plötsligt känns kvällen kylig och mörk. Gina knäpper sin alltför tunna jacka. – Vi kan väl gå upp till Masthuggskyrkan? Visst

17


ska de springa upp där? Gabbe kan inte riktigt släppa det där med Jubileumsloppet. – Det gör vi, bestämmer Penny och lyfter upp katten Silver. Han får kolla på folklivet från hennes ena rosaluddiga axel. Sedan tar hon som vanligt täten och de marscherar iväg alla fyra. Här borta i backarna bland landshövdingehusen är det lugnt. Bara enstaka personer hastar ner mot centrum. En bit nedanför kyrkan har någon spänt upp ett konstigt, gammalt tält. Det nästan hänger över den frostiga branten. Ett svagt gult ljus når genom tältduken och de kan höra röster mumla mystiskt därinne. Det skrapar och gnisslar. Någon kastar iväg ett verktyg så det studsar ut genom öppningen. Det osar som om någon just släckt en brasa. En flicka slänger hastigt upp tältduken och därinne kan man skymta något märkligt. De tittar på varandra. Vad gör de egentligen i tältet? Bygger en liten spårvagn? Eller en blå linbanekorg? Eller, nej … det liknar ingenting. – Säkert en Lisebergsgrej. Framtidsfara … någonting … Götheborg heter den. Axel läser högt från sidan av den konstiga vagnen.

18


– Det är nog en liten cortègevagn. De har chalmersmössor på sig. Gina nyper Penny hårt i armen och viskar: – Men … den där … Vem är då det? En hög, silverglänsande robot vänder sitt ansikte mot dem och vinkar med en skiftnyckel. För varje rörelse puffar och väser det i dess leder. Plötsligt smäller det till precis bakom dem. En liten, sprakande raket far iväg över berget just som de första löparna flåsar nedanför bakom muren. Gabbe lutar sig fram för att se bättre och missar nästan vad som händer sekunderna efter: Silver tar ett jätteskutt ner från Pennys axel. Två äldre killar flinar åt hur rädda de blir för den lilla raketen. Men så skriker de själva till och far iväg nerför gatan i ren panik. Roboten har klampat uppför berget, ögonen gnistrar i rött och den vevar på med sina verktyg i allt högre fart. – Silver, Silver, kom tillbaka. Penny rusar efter katten in i tältet. Förbi den ilskna roboten. Men katten hoppar rakt in i den märkliga, blå farkosten och de springer efter in genom luckan utan att tänka sig för.

19


– Stopp, stanna, rör inget! skriker chalmeristerna just som Silver landar mjukt på instrumentbrädan med sina breda tassar och Gabbe hoppar in över tröskeln. Tjoff! Den lilla dörren stängs snabbt med en kraftig puff. Ingen av dem hinner reagera och vända om. Axel bankar på luckans glas. Men det är för sent, farkosten skakar till och försvinner ljudlöst ut över stan med tältduken som en ljus svans efter sig. Gina får en sista skymt av den ilskna roboten innan allt blir svart. Men bara för ett kort ögonblick. De närmar sig något som skulle kunna bli en landning när de ser rök utanför fönstret och känner hur elden värmer bottenplåten. Framtidsfararen far rakt upp i skyn igen och gör efter en stund ett nytt försök att bli av med sina vettskrämda resenärer. Götheborg bromsar in och vänder runt. Tvekar en smula som om den kollar läget. Men plötsligt blir det ljust och med ett plask landar farkosten. Den gungar till men stannar till sist, med framrutan rakt ner i brunt, gyttjigt vatten. Alla ramlar omkull och Gabbe råkar slå till luckan. Nu öppnas den. Sakta, sakta.

20


KAPITEL 2

1621, TISDAGEN DEN 10 AUGUSTI Är det rikskanslerns dotter? Penny är upprörd. – Så där gör man inte. Jag ska minsann skälla på de där chalmeristerna. Hon sitter på golvet och klappar Silver. Blev du rädd, missemiss? Vilken dum robot! Gina kikar försiktig ut genom dörren och tar ett steg ut ur farkosten och sjunker genast ner till fotknölarna i brun gyttja. – Neej! Titta. Lera överallt. Och sådana där tjocka, hårda grässtrån. – Det är vass säv, säger Axel och försöker vara rolig. Farkosten har landat bland säven. En grupp änder tittar förvånat på dem. Bakom dem sparkar två svanar

21


D

et är bara några timmar kvar till jubileumsåret 2021. Fyra kompisar och katten Silver knallar upp till Masthuggskyrkan. I ett stort tält på yttersta branten skramlar det och luktar konstigt. Chalmerister verkar hålla på med något hemligt. Plötsligt får de syn på en blå plåtkapsel därinne … Framtidsfararen Götheborg.   Luckan är öppen. Katten rusar in med kompisarna efter och då går det som det går. De far iväg på en spännande resa bakåt i tiden och får vara med om 400 år av förödande bränder, hemliga gångar, fattigdom, rika män och stora hus. De träffar kaparkaptener, konstnärer och idrottshjältar. Varje kapitel är en fullständig berättelse som vävs samman med nutid och bokens övriga historier.   Och apropå historier: En av kompisarna har massor av Göteborgsvitsar på lager.   Såklart gänget hinner tillbaka i tid för att fira jubileet. Eller har de hamnat i en helt annan tid? Boken är faktagranskad av Louise Lönnroth, tidigare chef för landsarkivet i Göteborg.

ISBN 978-91-89147-72-0

9 789189 147720

www.idusforlag.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.