Page 1

EVA SJÖBERG • TINNA AHLANDER

h s u a l l e i c En f a ktabok e p s Ditt e g et DITT EGET

SPECIELLA

HUS


DITT EGET SPECIELLA HUS Utgiven av Idus förlag, Lerum, 2020 www.idusforlag.se | info@idusforlag.se © Text: Eva Sjöberg| © Illustrationer: Tinna Ahlander Faktagranskning: Stadsbyggnadskontoret i Jönköping Första upplagan Tryckt i Tartu, 2020 ISBN: 978-91-89147-42-3


DITT EGET

SPECIELLA

HUS

EVA SJÖBERG • TINNA AHLANDER


Vilken tur att det finns hus. En plats där du

kan värma dig när det är kallt. Och kyla ner dig svettiga dagar på sommaren. Tänk om du skulle bygga ett eget hus. Som du skulle bestämma över själv. Var skulle det ligga? I stan? Eller på landet? Nära havet? Eller nära en skog?


Du kan bygga ett hus i stan. Här bor mycket folk. Unga och gamla. Det händer alltid något i stan. Att bygga på höjden är smart. Då kan många människor bo i olika lägenheter i samma hus. Tänk, då skulle du och dina kompisar kunna bo i samma hus. Hus med flera lägenheter kallas flerfamiljshus. Är huset högt kan det också kallas höghus. Är huset extra högt kallas det skyskrapa. Det finns inte många skyskrapor i Sverige.


IIIEHAAA! GOD MORGON, GOD MORGON ALLA! KLOCKAN ÄR SJU. UNDERBAR MORGON!

ALLVARLIGT! LÄGG AV! ALLTSÅ! ÄH!


Vill du sitta ute och läsa kan du ha en balkong.

Där kan du hänga blomlådor och ställa fram bord och stolar. Eller vill du hellre ha en koja på balkongen som ett tält med massor av kuddar och filtar? Du bestämmer. Utanför huset kan du bygga en park. Hur ska den se ut? Vill du bygga en gigantisk fotbollsplan? Med gräs som är perfekt att spela på. Eller en damm med änder som skvätter i vattnet? Kanske en glasskiosk med bästa och största glassen i stan?


VILL DU HA GRANNARNA NÄRA?

HEJ, HEJ!


ELLER LÅNGT IFRÅN? ELLER MITTEMELLAN?

HALLÅ! HALLÅ!

Det kan hända att din lägenhet är högst upp i huset. Med utsikt över hela stan.

Du kan även välja att bygga radhus. Det är en byggnad som sitter ihop med en annan byggnad i ytterväggarna. Då kan du bo nära dina kompisar. Men du behöver inte bo lika högt som i ett höghus. Det är skönt om du är höjdrädd.


– HAR DU TÄNKT PÅ EN SAK? – VAD DÅ? – VI ÄR EN PYTTE, PYTTELITEN DEL AV UNIVERSUM. RÄTT HÄFTIGT!

Du kan bygga ett hus på landet. Nära en skog. Kanske med havet borta vid horisonten. Här finns det gott om plats att leka. Det kan hända att du träffar på olika djur från skogen. Ett nyfiket rådjur, en skuttande hare eller en stor älg. Vem vet?


Kanske bygger du ett enplanshus med en våning. Eller ett tvåplanshus. Då behöver du en trappa. Om du gillar att titta på stjärnorna bygger du ett torn med ett tak av glas. Ute på landet finns det inga gatlyktor, så det blir alldeles mörkt när det är kväll. Du ser stjärnorna bra. Perfekt läge för att spana på rymden.


hu s a l l e i c pe s t Ditt e g e Tänk om du skulle bygga ditt eget hus! Och bestämma allt. Vad kul det skulle vara, eller hur?

Skulle du bygga ditt hus i stan eller på landet? Skulle huset vara stort eller litet? Skulle du bygga hemliga rum och torn? Lär dig en massa spännande fakta om husbyggen och material och bli inspirerad att bygga fantastiska hus åt både dig och dina vänner. Boken är faktagranskad av Stadsbyggnadskontoret i Jönköping.

ISBN 978-91-89147-42-3

9 789189 147423

www.idusforlag.se

Profile for Smakprov Media AB

9789189147423  

9789189147423  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded