9789189147331

Page 1

sverige SmĂĽ roliga fakta

TherĂŠse Cardell


Andra faktaböcker i serien SNILLE: JAPAN - Små roliga fakta

Utgiven av Idus Förlag www.idusforlag.se info@idusforlag.se copyright@ 2020 Layout - Therése Cardell copyright@ 2020 Illustrationer & text - Therése Cardell www.snille.eu Första upplagan Tryckt i Viljandi, på miljövänligt papper. ISBN 978 - 91 - 89147 - 33 - 1


sverige SmĂĽ roliga fakta


N

.. o

v s


..

treriksroset

kiruna

boden

.

lulea

.

PItea

.

.

skelleftea

..

umea

ostersund

bottenhavet sundsvall

..

Salen uppsala

skagerak

stockholm

.. ..

..

kattegatt

goteborg

jonkoping

gotland

..

oland

karlskrona

..

oresund

..

malmo

. .. stersj. on o


bra att

veta

sveriges flagga ..

!

huvudstad: stockholm

Kristendomen .. ..

..

Sveriges flagga ar nordens nast .. aldsta .. ..flagga. Sverige kallas aven for �Konungariket Sverige�.

ar den storsta religionen i.. Sverige. Korset ar en av manga kristna symboler.

.

blablabla

. sprak: svenska

..

narmsta grannar: danmark norge finland

..

folkmangd:

yta:

ca 10 miljoner

450 295 km 6.

2


sverige I norra delen av Europa ligger Norden och Sverige. Sverige är Nordens största och mest folkrika land. Mer än halva landet består av skogar, men det finns också berg, fjäll och sjöar. Sverige har ett rikt djurliv och i delar av Sveriges skogar lever det många vilda djur som varg, älg och björn. Kusten i Sverige är över 200 mil lång. Landet är känt för sina vackra skärgårdar med tiotusentals öar. De största öarna är Gotland och Öland som ligger i Östersjön. Sverige har fyra årstider. I norra delen är vintern riktigt kylig, mörk och snörik. Sommaren är skön och behaglig. I söder är vädret mildare året runt och sommaren kan vara varm. Det finns 25 landskap Sverige, det största är Lappland i norr. Alldeles i toppen av Sverige möts gränserna mellan Norge, Sverige och Finland. Den platsen kallas för Treriksröset. Om du är sugen på glass eller vill besöka någon av de största nöjesparkerna Liseberg eller Gröna Lund, betalar du med Sveriges valuta som heter svenska kronor. Känner du igen svenska varumärken som IKEA och Volvo? Eller kanske dataspelet Minecraft och fotbollsspelaren Zlatan?

7.


.. oresundsbron

Öresundsbron sträcker sig från Malmö i Skåne och nästan hela vägen till Danmarks flygplats Kastrup. Den sista biten av bron försvinner ner i en lång tunnel under havet. Havet mellan Sverige och Danmark heter Öresund. Över bron kan du åka både tåg och bil. Öresundsbron är 16 kilometer lång och den är totalt 203,5 meter hög. Med sina fyra höga betongpelare är den Nordens högsta byggnadsverk. 8.


kaviar

Att ett gott knäckebröd med ägg och kaviar är en höjdare skulle nog många svenskar hålla med om. Smörgåskaviaren är oftast gjord på fiskrom från torsk eller sej. Rommen röks, saltas och smaksätts. Ordet kaviar är egentligen ett turkiskt ord som betyder fiskägg. 9.


vikingar

Från omkring år 800 till 1100 efter vår tideräkning, reste många svenskar ut i världen. De kallades vikingar. De flesta av dem var skickliga handelsmän, hantverkare och upptäcksresande. De var även duktiga sjömän och båtbyggare. Runt om i Europa byggde vikingarna nya städer och hamnar. Det fanns också vikingar som inte var så snälla. De brände ner byar, plundrade och stal djur. Under vikingatiden betydde ordet viking ”pirat” och många var rädda för dem. 10.


Vikingarna trodde på en sorts gudar som kallades för asar. Några av de största och mest kända asagudarna hette Oden och Tor. Man trodde att Oden skapade världen och att Tor bestämde hur vädret skulle bli. Spillingsskatten är den största vikingaskatt som hittats i världen. Det var en lantbrukare på ön Gotland som upptäckte den på sin åker år 1999. Skatten låg gömd under några golvplankor i ett gammalt vikingahus som grävdes fram av arkeologer. Spillingsskatten består av olika sorters vikingasmycken och mynt, allt gjort i silver och brons.

11. 11.


?

hur .. nyfiken

ar du

Vet du vem som blev Sveriges första kung? Vad betyder ordet monarki? Har älgkon horn? Här hittar du små spännande och roliga fakta om landet Sverige och dess historia. Sist finns också en klurig frågelek där du kan testa dig själv eller kompisens Sverige-kunskap, samt ett rafflande spel där ni ska ta er runt hela Sverige. Perfekt en tråkig eftermiddag.

ISBN 978-91-89147-33-1

SNILLE

FAKTABÖCKER FÖR NYFIKNA BARN

9 789189 147331

www.idusforlag.se

SNILLE är en serie illustrerade, roliga och lärorika faktaböcker för barn mellan 6-9 år.