__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


Pinglan


Pinglan Utgiven av Idus förlag www.idusforlag.se | info@idusforlag.se © Text: Ann-Kristin Lundmark © Illustratör: Maya Jönsson Grafisk form och sättning: Mattias Norén, Idus förlag Första upplagan Tryckt i Riga, 2019 ISBN: 978-91-88964-70-0


Bella är redan vaken när mamma och pappa kommer in med födelsedagsbrickan. Hon låtsas sova och inte fatta vilken dag det är. Sanningen är att hon har väntat och väntat. Jättelänge! I år är det första gången som hennes storasyster My inte är med.

7


Förut var pappa gift med Mys mamma. Nu är My nitton år och har flyttat till London som ligger långt bort, långt borta i England. Det känns tråkigt utan henne. Ensamt. Dumma My. Nu är pappa gift med mamma och det är bra. Annars hade hon inte funnits och inte haft födelsedag idag. Bella får glass och sina favoritkakor till frukost. Två små paket ligger på brickan och mamma håller i ett stort.


– Hur känns det att vara fem? frågar pappa. Bella känner efter. Hon vet inte riktigt hur det ska kännas. Just nu är hon bara lite trött. – Jag vet inte, svarar hon. Hon vill veta vad My brukade få på sina födelsedagar när hon var liten, men pappa kommer inte ihåg. Pappa har väldigt dåligt minne. Han skruvar lite på sig och säger att han måste gå på toa. Pappa går väldigt mycket på toa. I alla fall tycker mamma det. Det är söndag och alla är hemma hela dagen. På eftermiddagen ska hon ha kalas. Mamma och pappa ska städa.

9


– Du kan väl också hjälpa till, föreslår mamma. Då går tiden lite fortare. – Nää. Bella kan inte förstå varför tiden skulle gå fortare bara för att man städar. Tiden går väl alltid lika fort. Det fattar till och med hon som bara är fem och inte kan klockan. Konstigt att mamma inte vet det. – Nä, säger hon igen. Jag vill leka.

10


Hon stänger dörren till sitt rum och tar fram hästarna. Bella har många hårda ponnysar och föl. När grannfamiljen bredvid flyttade, fick hon en hel låda som deras barn inte ville ha längre. Bella ställer upp dem som hon brukar. ”Så där ja”, säger hon. Men just idag går det inget bra. Leken vill inte. I Bellas rum finns det en skrivbänk med plats för två, ett dockskåp som My hade när hon var liten och sängen med en vit sänghimmel i tyll som hänger ner på båda sidor.

11


Bella sätter sig vid skrivbänken och tar fram pennorna, men ”nä” inte heller det är kul. Hon sparkar till hästarna som står kvar på golvet. Blä!! Tråkigt. Hon kommer verkligen inte på någonting som hon vill göra. Tänk om Mira var här ändå. Mira är Bellas bästis. Första gången de träffades var i lekparken när båda var bebisar. De gungade i gungorna bredvid varandra och 12


skrattade högst av alla barn. Det har deras mammor berättat. Sedan började de på samma avdelning på förskolan, samma dag till och med. Det finns ingen som är lika rolig att vara med. I alla fall när hon inte är dum. Mira hittar på så bra saker och hon skrattar fortfarande jättemycket. Hon skulle absolut kunna hitta på något nu.


Dammsugaren slår mot dörren. Kanske är de snart är klara med allt städandet. Det är roligt att fylla år, men det är inte alls roligt att vänta. Det knackar på dörren. Det är mamma som säger att My vill prata med henne. Mamma räcker fram mobilen. My har klippt håret kort och har stora ringar i öronen. – Tjena gullunge! Gud vad du har blivit stor! Nu kan ju du inte vara min lilla bebissyrra längre. Skynda dig att växa lite till, så kanske du också kan flytta hit till London. My skrattar lite när hon säger det. De pratar om morgonen och Bellas presenter och om vilka som ska komma på kalaset. Sen frågar My: – Vad gör du nu då? – Väntar, svarar Bella.

14


– Jag vet hur det är. My säger att när hon har tråkigt, så brukar hon tänka på något roligt som hon har gjort eller ska göra.

15


– Som nu till exempel här i London. När jag längtar efter er, tänker jag på när vi var i Grekland allihopa förra sommarn. Eller vad vi ska göra nästa gång vi ses. Testa, det är faktiskt ganska bra. Städandet har inte slutat och Bella bestämmer sig för att göra som My har sagt. Hon lägger sig på sängen. Fönstret är öppet. Utanför från gatan hör hon en hund som skäller. Det finns två stycken i huset. Bella tycker att det låter som pudeln Robin, som bor i lägenheten bredvid. Hans skall är lite mörkare än den andra hundens. Hon blundar och tänker på kalaset. Undrar över vad hon kommer att få. Rätt vad det är, ropar mamma att det är dags för lunch.

16


På morgonen fick Bella en ny prinsessklänning i present. Den är lila med små rosor och guldband på bröstet. Kjolen når ända ner till fötterna och är så lång att hon nästan trampar på den, men om hon håller upp den med händerna går det bra ändå.

17


Hon sätter på sig klänningen innan gästerna kommer. Aldrig tidigare har hon haft en sån fin klänning. Hon nickar nöjt mot spegelbilden i hallen. Mamma undrar om hon vill ha håret i en svans, men Bella tycker att det är finast utsläppt. Då ringer det på dörren. Äntligen! Nu känner hon sig som fem år på riktigt. Kalaset kan börja. Bella springer fram till dörren. Hallen ser annorlunda ut. Alla skorna står fint två och två och inga kläder ligger på golvet som de brukar. Utanför står de första gästerna och snart har alla kommit.


Det är fint dukat med guldtallrikar i papp och glas med blommor på. I taket hänger ballonger i olika storlekar och färger och stora bokstäver som säger GRATTIS ISABELLA 5 ÅR. Det är hennes riktiga namn. Isabella! Mitt på bordet står en stor tårta med lilafärgad marsipan och fem ljus som är nedstuckna i små rosa hållare. Farmor har med sig ett stort paket. Bella sliter bort snöret och papperet. Locket till kartongen sitter fast med

19


Det är Bellas födelsedag. Farmor har med sig ett stort paket. Bella öppnar locket och där ligger en docka med svart hår och blåa ögon. Dockan ser ut precis som Bella och tittar på henne med sina stora ögon. Bella tycker att det ser ut som att hon blinkar, på riktigt alltså. ISBN 978-91-88964-70-0

www.idusforlag.se

9 789188 964700

Profile for Smakprov Media AB

9789188964700  

9789188964700  

Profile for smakprov