__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Emma Leijnse Lena Foroutan

Mitt livs träd


Mitt livs träd Utgiven av Idus förlag www.idusforlag.se | info@idusforlag.se © Text: Emma Leijnse Illustration: Lena Foroutan Första upplagan Tryckt i Riga, 2019 ISBN: 978-91-88964-33-5


Emma Leijnse Lena Foroutan

Mitt livs träd


Det här är jag. Jag sitter under mitt träd. Det är inget vanligt träd, för det är mitt alldeles egna träd. Mitt livs träd. Mitt släktträd.


Om jag tittar upp bland grenarna, så kan jag se min mamma och min pappa däruppe i trädets krona. Ovanför dem ser jag deras mammor och pappor – min mormor och morfar och farmor och farfar. Och högre upp ser jag mormors och morfars föräldrar också, och deras föräldrar, och föräldrarnas föräldrar, och vidare och vidare och vidare … Däruppe i trädet finns alla de som jag kommer ifrån. Mitt släktträd är som en karta över alla som har levt före mig, och som har gjort att jag finns. Du har också ett släktträd. Det ser inte likadant ut som mitt. Varje människa har sitt alldeles egna träd. Kanske bor du hos andra mammor och pappor än de som finns i släktträdet. Eller så vet du inte alls vem som finns i ditt släktträd. Men det spelar ingen roll om du inte känner till det. Ditt släktträd finns där ändå. Du har det med dig, alltid. De flesta i trädet känner jag inte. De levde för väldigt länge sedan, långt innan jag föddes. Alla de här människorna behövdes för att jag skulle kunna födas. Om bara en enda av dem hade saknats, om bara en enda av dem hade gjort något annat än det de gjorde i sitt liv – så hade jag kanske inte funnits.


Mitt livs träd

Tänk om farmors mor Inger inte hade varit så modig av sig? Hon skaffade barn fast hon var hjärtsjuk och läkarna sa att hon inte skulle överleva. Eller tänk om min förfader Jasper inte hade blivit sjörövare? Eller tänk om morfars mor Annie inte hade tyckt så mycket om att spela handboll? Då kanske hon aldrig hade träffat morfars far. Och då hade jag inte funnits. Mitt livs träd leker med tanken ”om inte” – om inte våra förfäder hade gjort som de gjorde, så hade vi kanske inte funnits. Mitt livs träd är en fantasieggande resa genom släktträdet, som uppmuntrar barn och vuxen att tillsammans upptäcka den egna släkthistorien.

www.idusforlag.se

Profile for Smakprov Media AB

9789188964335  

9789188964335  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded