__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

MONSTERHOTELLET FRISÖRBESÖKET

ANNA HANSSON ANDRÉ HÖGBOM


I samma serie: Monsterhotellet – Halloweenfesten (2015) Monsterhotellet – Storstädningen (2015) Monsterhotellet – Dubbelbokningen (2015) Monsterhotellet – Loppinvasionen (2016) Monsterhotellet – Den objudna gästen (2016) Jul på Monsterhotellet (2016) Monsterhotellet – Den nya soffan (2017) Monsterhotellet – Småtomtar och troll (2017) Monsterhotellet – Den stora påskmiddagen (2018) Jul igen på Monsterhotellet (2018)

Monsterhotellet – Frisörbesöket Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se tel. 0340-355 05 © Text: Anna Hansson, 2019 © Bild: André Högbom, 2019 Författare: Anna Hansson Illustratör: André Högbom Redaktör: Isac Carlsson Läsbarhetsindex (lix): 23 Art. nr beta-1281 ISBN 978-91-88009-98-2 Första upplagan, första tryckningen Dardedze Holografija, Lettland, 2019

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971


Anna Hansson

MONSTERHOTELLET FRISÖRBESÖKET

Illustrationer: André Högbom


Högt uppe på ett berg i Lappland ligger ett hotell. Men det är inget vanligt hotell. Det är ett monsterhotell. På Monsterhotellet bor och jobbar varulven Bosse och hans barn Ulv och Ylva. När Bosse tog över hotellet från de förra ägarna följde inte bara alla möbler med, utan också ett spöke. Det så kallade farmorspöket. 4


Frisörbesöket Ulv och Ylva är nyvakna, fastän det nästan är mitt på dagen. Pappa Bosse har varit vaken länge, och redan städat halva hotellet och lagat frukost till gästerna. – Finns det någon frukost kvar? frågar Ylva. – Frukost? Så här dags? Det är ju snart lunch!

6


Pappa balanserar en stapel med tallrikar i ena handen, och en med glas i den andra. Han rynkar på näsan och försvinner ut i köket. Ulv och Ylva sätter sig ner vid bordet, viker bort den smutsiga duken som någon spillt lervälling på, och väntar. De vet att pappa kommer att komma med frukost snart. Det gör han alltid när de försovit sig, och det händer lite då och då, till exempel efter de nätter farmorspöket haft fest. – Vad länge alla spöken stannade i natt, säger Ulv. – Ja, jag tror att klockan var efter fyra när de gick hem.

7


Ylva suckar. – Jag kunde inte sova en blund innan dess, säger hon. Varenda gång jag höll på att somna drog de igång den där födelsedagssången igen. – Ja, fy, säger Ulv. Men fyllde inte farmorspöket år i våras också? – Jo, säger Ylva. Men hon tror att man kan fylla år hur ofta man vill. Varje gång hon vill ha en fest skickar hon ju ut inbjudningar och skriver att hon fyller år. – Hon måste vara minst 500 år vid det här laget, fnissar Ulv.

8


Då hörs en hög smäll. Det är farmorspöket som slår igen dörren från vinden. Hon flyger förbi Ulv och Ylva i matsalen och blänger argt på Ulv. När hon försvunnit in i köket lutar sig Ulv fram mot Ylva och viskar. – Hon måste ha hört vad jag sa! Tror du att hon är arg? – Antagligen, säger Ylva. Men det går nog över så fort hon ätit frukost. Snart flyger farmorspöket ut från köket igen, med en tallrik rostade mackor i handen.

9


Ulv och Ylva håller för näsan när hon passerar dem. Och precis när farmorspöket är på väg ut från matsalen vänder sig Ylva om och ropar. – Grattis på födelsedagen, då! Farmorspöket tar upp en av de rostade mackorna och kastar den mot Ylva. Ylva slänger sig ner under bordet så fort hon kan, och mackan träffar i stället Ulv rakt på nosen. – Blä! säger han. Nu fick jag smör i munnen, och det är ditt fel! Ylva skrattar och sätter sig upp vid bordet igen. Dörren till köket öppnas och ut kommer pappa med en stor

11


tallrik i varje hand, fylld med rykande het daggmasksoppa. – Frukosten är serverad! säger han, och ställer ner tallrikarna på bordet. Han sätter sig ner och tittar på medan Ulv och Ylva slevar i sig maten. Han ser bekymrad ut. – Vad är det? frågar Ylva. Är det något fel på soppan? Pappa ruskar på huvudet. – Absolut inte, men jag funderar på hur länge sedan det var jag klippte er egentligen. Jag tycker att ni ser riktigt ovårdade ut båda två. Så kan man inte ha det på ett hotell! Jag får klippa er efter middagen i kväll.

12


Ulv och Ylva slutar genast att äta. – Nej tack, säger Ulv. Jag kommer ihåg hur det gick sist du skulle klippa oss. Jag har fortfarande ett stort ärr på svansen. Och Ylva såg ju helt knasig ut i flera månader efteråt, med den där kala fläcken mitt på ryggen. – Jag tar det försiktigare den här gången, jag lovar! säger pappa. Men Ulv och Ylva tror honom inte. Efter frukosten sätter de sig i soffan i receptionen och försöker komma på en plan. – Vi kanske kan klippa varandra? föreslår Ulv.

13


– Aldrig, säger Ylva. Du kan ju inte ens klippa rakt. – Ska vi fråga farmorspöket då? – Nej, inte efter att vi retade henne i morse, säger Ylva. Hon kanske vill hämnas, och det kan bli ännu värre än att bli klippt av pappa. – Ja, då vet jag inte hur vi ska göra, säger Ulv. Det knackar på dörren och Ulv reser sig upp för att öppna. Det är brevskatan som kommit med dagens post.

14


Pappa Bosse tycker att Ulv och Ylva ser ovårdade ut, och erbjuder sig att klippa dem. Sist han gjorde det blev det en katastrof, men vem ska annars klippa dem? Som tur är får de veta att det är halva priset på en hundklippning inne i stan! Det måste ju gå bra även om man är en varulv, eller?

Monsterhotellet – Frisörbesöket ingår i en serie lättlästa böcker för barn mellan 6 och 9 år. Bokens läsbarhetsindex (lix) är 23. Anna Hansson är utbildad lärare och skriver böcker som hon själv hade velat läsa som barn. Spännande, fantasifulla och roliga. André Högbom är en kreativ mångsysslare och illustratör. Hans välgjorda bilder fångar verkligen upp den humoristiska känslan i böckerna om Monsterhotellet.

Art. nr beta-1281

9 789188 009982

Profile for Smakprov Media AB

9789188009982  

9789188009982  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded