9789180024747

Page 1

bygg din egen pengamaskin

BYGG DIN EGEN

AKTIESPARANDET SOM GÖR DIG RIK OCH FRI

© Marcus Hernhag 2024

Mondial & Sterners Förlag, Stockholm

omslag: Sigge Kühlhorn

Tryckt hos Livonia (Lettland) 2024

isbn: 978-91-8002-474-7

Innehåll

1 Vad är en pengamaskin? 7 2 Börja bygg din pengamaskin 11 3 Pengamaskinens stomme – din aktiestrategi 15 4 Bästa sektorerna för din pengamaskin 23 5 Hitta bästa utdelningsaktierna 31 6 Bygg en pengamaskin som passar dig 51 7 Vårda din pengamaskin 71 8 Satsa på utländska utdelningsaktier i din pengamaskin 115 9 När är pengamaskinen fulltankad? 123 10 Komplettera din pengamaskin med andra tillgångar 135 11 Enkel aktieanalys – konsten att trimma din pengamaskin 147 12 Slutord om pengamaskinen och börsens psykologi 191 Hänvisningar när du vill läsa mer 195 Appendix 198 Ordlista 201

Vad är en pengamaskin?

DET ÄR LÄTT att lära sig det vi behöver för att bli finansiellt rika. Gå bara runt i en stad så ser du butiker och fabriker där du kan bli andelsägare genom att köpa aktier. Äger du aktier i flera olika bolag som över tid tjänar allt mer pengar och som betalar ut en del av vinsten till dig som ägare, innebär det att du har en utdelningsportfölj. Utdelning är med andra ord en summa pengar som bolagen en eller flera gånger per år delar ut till sina aktieägare.

Att bygga en utdelningsportfölj är enligt mig att bygga en pengamaskin. En maskin som till stor del arbetar av sig själv, det enda du behöver göra är att se till den då och då. Ibland behövs en mer övergripande service, och ibland kommer det gå lika snabbt som att besiktiga en ny bil.

Mitt mål med denna bok är att lära dig allt du behöver veta för att kunna sätta igång och bygga en egen pengamaskin. Hur du gör din egen aktieanalys, hur du hittar rätt aktier och maximerar utdelningen, samt hur du bygger en portfölj som bara växer sig starkare och starkare.

Detta är därför min mest analytiska aktiebok. Det blir ändå inte blir stora och avancerade räkneövningar, för det är sällan det

7
1

trumfar sunt förnuft, allmänbildning, riskhantering och att lära känna sig själv som investerare.

Genom att du tänker enkelt och lär dig en bra analysprocess kommer du långt. Med en smart grundanalys kan du mycket snabbt

avgöra om ett bolag är något för din långsiktiga portfölj eller inte.

En utdelningsaktie kan vara både tillväxtbolag och trygga högutdelare, och allt däremellan. Olika typer av bolag och aktier berikar ditt sparande och ökar dina chanser att en dag kunna leva på din pengamaskin.

Jag berättar också om hur du gör för att inte drunkna i all information och alla siffror.

Jag anser att ekonomi är en beteendevetenskap. Det svåra är inte att lära dig kunskapen du behöver, utan att ha en livsstil där du får kapital över som du kan investera klokt.

Gör du rätt kommer trenden för dina inkomster att öka genom hela livet. Jag har nästan alla år varit en medelinkomsttagare och har nu det jag kallar för en extra årslön efter skatt från mina börsnoterade investeringar. Nu börjar vi!

Varför en pengamaskin?

Det finns många lägen där pengar verkligen gör dig lyckligare. Där mer kapital ger dig och dina närmaste ett bättre liv. Det slitna uttrycket »pengar gör ingen lycklig« är fel i de flesta situationer.

Det du ska komma ihåg är att den lycka pengar ger är avtagande. I takt med att du bygger upp dina inkomster och din förmögenhet blir din situation rent materiellt sett allt bättre. Om dina grundläggande behov av ett hem, trygghet, mat och sömn redan är tillfredsställda, blir det därefter svårare att bli gladare eller lyckligare av ökade inkomster.

8

Marginaleffekten är med andra ord avtagande. När du exempelvis har sparat och tjänat ihop din sjätte miljon är du nog bara lite gladare än när du tjänade din femte. Din 101:a miljon gör nog ingen större skillnad i livskvalitet. Inte heller om du har 0,8 miljoner eller 0,9 miljoner kronor om året i aktieutdelning.

En amerikansk studie har visat att gränsen för där du inte mår bättre av större årsinkomster går vid 75 000 dollar. I alla fall om du mår dåligt över något som pengar inte kan hjälpa dig med. Mår du däremot bra ökar ditt välbefinnande även med årsinkomster över 75 000 dollar.

Jag tror därför det är viktigt att göra en inre resa samtidigt som du bygger upp ditt sparkapital och ökar dina inkomster. Under alla normala förutsättningar där du inte just upplevt en livstragedi kommer du därför att kunna må allt bättre ju rikare du blir.

Jag tror att det dessutom är lättare om du bygger upp förmögenheten själv. Det finns många historier om personer som vunnit på lotteri och som därefter förr eller senare fått olika svårigheter. Det handlar om allt från grubblerier över hur den plötsliga rikedomen ska investeras eller användas, till att omgivningen förändrar sitt beteende mot lottvinnaren. Det är heller inte ovanligt att de som plötsligt får mycket kapital via lotter eller arv förlorat stora delar eller hela kapitalet efter ett antal år.

Det är mycket lättare att ta hand om kapitalet om det kommer successivt genom att du bygger upp det själv. Det gäller även på börsen där de handlare som är mest kända genom tiderna ofta har både byggt upp och förlorat en förmögenhet. Höga risker kan löna sig under några år men i längden rasera de tidigare framgångarna.

För de flesta av oss är sköldpaddans väg mot vinsten den tryggaste och den med bäst sannolikhet. Inte den snabba och hetsiga harens väg.

9

I den här boken lär du dig hur du kan bygga upp ett sparkapital som du tar hand om och som kan försörja dig och dina närmaste.

Pengamaskinen du kan skapa via långsiktiga investeringar gör att du successivt kan styra allt mer över din tid.

Psykologen Angus Campbell skriver i sin bok The Sense of Wellbeing in America att den pålitligaste indikatorn för välbefinnande är en stark känsla av kontroll över sitt liv.

Lägg till åldersforskaren Karl Pillemers slutsatser efter att ha intervjuat 1 000 äldre amerikaner om deras livsvisdomar. Ingen av de intervjuade sa att man blir lycklig av att arbeta så hårt man kan för att tjäna pengar och kunna köpa saker man vill ha. Eller att det är viktigt att vara lika rik eller rikare än sin omgivning. Ingen sa heller att man ska välja yrke utifrån den inkomst man önskar få i framtiden.

Mitt råd är därför att du ska bygga en pengamaskin för att i första hand bli rik på frihet och lycka. Att aktieutdelningar och ett sparkapital möjliggör det innebär att de är verktyg för att uppnå ditt mål. Aldrig målet i sig.

10

2

Börja bygg din pengamaskin

EN PENGAMASKIN ÄR alltså en aktieportfölj med fokus på utdelningsaktier. Det innebär helt enkelt aktier som ger dig som ägare aktieutdelning. De bolag som du helst vill äga andelar i är de som höjer utdelningen per aktie från år till år. Utdelningstillväxten ska med andra ord vara god. Alternativt ska utdelningen vara stabil och dessutom hög jämfört med aktiekursen, så att den så kallade direktavkastningen blir hög. Om varje hundralapp du investerar i aktien ger dig 4–7 kronor om året är direktavkastningen 4–7 procent, vilket är relativt högt.

Information om utdelningen finns på bolagens sajter, de stora ekonomisajterna och i databaser. Det gäller bara att tolka dessa nyckeltal rätt.

Via dina aktier kommer utbetalningar från aktiebolagens bankkonton till din aktiedepå. Har du flera olika bolag med global verksamhet kan du vara säker på att det alltid är något som arbetar åt dig som aktieägare.

Dygnet runt året om finns det anställda och inhyrd personal som mot lön arbetar för dina företags bästa. Det är de vinsterna och det kassaflöde som bra bolag skapar som gör att du kan få

11

aktieutdelning när du sover. Bokstavligt talat, för i regel är det över natten som banksystemen uppdateras och din bank och nätmäklare kan erbjuda en tjänst så att du kan se din utdelning klirra in via en så kallad pushnotis i mobilen varje morgon.

Du kan sikta både högt och lågt, beroende på din ålder och ambition. Räkna med att ditt projekt tar minst tio år, sannolikt flera decennier. Såvida du inte har riktigt höga inkomster och rejäla överskott varje månad att köpa aktier för.

Ett exempel: Om du lyckas få 5 000 kr över varje månad och placerar dem till historiskt sett måttliga 8 procent i avkastning per år tar det tio år att bli miljonär. Detta gäller om du återinvesterar all utdelning genom att köpa fler aktier för den. Att dubbla en miljon till två tar även utan månadssparande bara nio år med 8 procent i avkastning om året.

Ju större kapital du har desto fler kronor innebär samma procentuella avkastning. Ju fler procent i avkastning du får varje år, desto snabbare ökar ditt kapital i värde.

Du måste vara redo att byta ut alla aktier i din utdelningsportfölj förr eller senare, för att säkerställa att du investerar i rätt bolag.

Först behöver du välja aktier och bygga upp pengamaskinen och sen kanske du vill eller behöver fylla på den. Även om den borde växa av sig själv via kursuppgångar eller åtminstone utdelningstillväxt behöver du göra insättningar ibland, investera nytt kapital. Definitivt i början när du bygger upp storleken på din portfölj, för då är kapitaltillskotten viktigare än avkastningen.

Att få exempelvis 2 000 kr att dubblas i värde tar sju år om du får 10 procent i årlig avkastning. Men får du 1 000 kr över varje månad som du kan köpa aktier för tar det bara två månader att dubbla ditt sparkapital från 2 000 kr till 4 000 kr.

12

Även senare lönar det sig med nytt kapital. Du kanske trodde du var klar, bara för att inse att om du stoppar in en viss summa till kan du leva ett ännu bättre liv. Helt beroende på hur ditt liv utvecklas och vem du är. En pengamaskin som bara delfinansierar ditt liv är också bra. Att få ditt boende eller vissa utgifter täckta. Eller som bara finansierar din semester. Eller din pension.

Alla behöver inte bli, eller vill ens bli, stormrika. Jag är övertygad om att alla i åtminstone någon utsträckning vill bli rika och fria. Frågan är bara graden av rikedom och frihet. Ibland kommer livet emellan dig och dina planer på att köpa aktier för stora summor. Du behöver hitta balansen utifrån dina egna förutsättningar.

För att hitta en nivå som du trivs med måste du titta inåt. Vad vill du egentligen ha för livsstil och materiell standard? Vad gör dig lycklig och välmående? Kanske är det en enkel livsstil med mycket frihet, kanske är det resan mot en allt större förmögenhet för att du brinner för att skapa ett större familjearv. Samlarglädjen är inte att ta miste på när det gäller aktier och sparande.

Vi ska gå in på var de här gränserna går och olika möjligheter och fallgropar senare i boken. Ha med dig en tanke eller fundering på var gränsen går för dig, om du inte redan bestämt dig.

Pengamaskinen sparar tid

Hur mycket tid tar det att tjäna in ett visst antal tusen kronor? Varje gång du funderar på om du ska konsumera eller investera, räkna ut hur många timmars jobb som ligger bakom varje konsumtion. Det är dina nettoinkomster som du använder i ditt privatliv, så räkna alltid efter skatt.

Under en stor del av mitt liv räckte det med att åka kollektivt och endast ta taxi i undantagsfall. Även om jag bara sparade, säg,

13

3 000 kr i månaden på det motsvarar det över 24 timmars arbete efter skatt. Det innebär att jag sparade tre stycken åtta timmars arbetsdagar varje månad under flera års tid. Det motsvarar alltså hela 36 dagars arbete om året, vilket är mer än en semestermånad extra varje år. Varje gång du får aktieutdelningar eller annan avkastning på börsen, räkna ut hur många timmar du hade behövt arbeta för att tjäna ihop motsvarande summa. Då ser du hur mycket tid du sparat på att låta kapitalet arbeta åt dig istället för att arbeta ihop det kassaflödet själv.

Utdelningar kommer automatiskt och rent tidsmässigt är det bästa sättet att ta hem vinster från börsen. Sen går det också att sälja aktier och aktiefonder om du tycker det är bättre.

Har du exempelvis 500 aktier i Investor B och kursen är 210 kr har du aktier värda 105 000 kr. Utdelningen under 2023 var 4,40 kr per aktie, vilket innebär 2 200 kr i aktieutdelning. Efter årets schablonskatt är det 2 180 kr kvar, vilket med en nettolön på ganska genomsnittliga 1 000 kr om dagen innebär att du varje år tjänar pengar på ditt kapital som motsvarar två dagars förvärvsarbete.

Om utdelningstillväxten stiger snabbare än dina löneinkomster blir det mer varje år. Särskilt om du kan få överskott att köpa fler aktier för. Kombinationen av att köpa fler och fler aktier där utdelningen stiger är en mångårig tvåstegsraket mot en allt större och stabilare pengamaskin.

Aktieutdelningarna i din pengamaskin ger dig en hävstång på ditt nedlagda arbete. Visst tar det lite tid att bevaka investeringarna genom att till exempel titta i nyhetsflödet och läsa i kvartalsrapporterna. Men har du bara kommit upp i någorlunda stora summor sparar du massor av tid på att tjäna pengar på detta sätt jämfört med att ha ett vanligt förvärvsarbete.

14

3

Pengamaskinens stomme

– din aktiestrategi

DIN AKTIESTRATEGI ÄR dina långsiktiga riktlinjer för vad du vill investera i. Olika delar av ditt sparande kan ha olika strategier. Jag upplever det som en stor fördel att ha hittat en grundstrategi som verkligen passar mig.

Under stora delar av 00-talet saknade jag en aktiestrategi.

Under 1999 satsade jag nästan enbart på IT-aktier och år 2000 kom kraschen. Jag förlorade tillfälligt en stor del av sparkapitalet, men jag lärde mig min läxa. Jag började sprida riskerna till flera olika branscher och framförallt när jag från slutet av 00-talet började fokusera mot utdelningsaktier förändrade det hela mitt sätt att arbeta och investera.

Det hjälper mig verkligen att titta på börsbolagens utdelningshistorik när jag analyserar. I min strategi försöker jag öka den årliga summan med utdelningar som jag får. Att se den växa över tid gör det lättare att hålla huvudet kallt när kurserna svänger.

Aktiestrategier var tyvärr inget jag fick lära mig på högskolan heller. Dessa och mycket annat fick jag till slut upp ögonen för via tidskrifter och aktieböcker. Ditt val av aktiestrategi ökar eller minskar chansen att kunna leva på din pengamaskin inom ett visst

15

antal år. Ditt val beror också på hur snabbt du planerar att nå målet och vem du är som investerare och som person.

Olika aktiestrategier ökar eller minskar också möjligheterna att få kapitalet att räcka efter att du börjat leva på det. Det beror

även på om du helt slutar ditt vanliga jobb eller bara är delvis fri. Eller kanske tänker du bara jobba med det du vill trots att du har kassaflöden som räcker för ditt leverne.

Tillväxtaktier borde ge högst avkastning på sikt, men det är också en strategi där du möter de största riskerna. Kan du på något vis sälja av aktierna i rätt tid är denna strategi antagligen bäst, men det är svårt för de flesta av oss.

Det är så många småsparare som bränt sig hårt på att tajma tillväxtaktier fel. Särskilt när de chansar på bolag som ännu inte nått lönsamhet. De hetaste aktierna flyger upp ena året och kraschar sen hårt. Hinner du med i svängarna? Börjar du må dåligt när aktierna faller sedan du köpt eller ökar du för du litar på dina bolagsval?

Här är tre aktiestrategier med relativt låg risk, men som statistiskt sett ändå gett överavkastning mot börsindex mätt över många år.

▶ Investmentbolag äger andra bolag och ger dig därför riskspridning. Via en aktie i exempelvis Investor eller Latour äger du indirekt flera andra. De stora och kända svenska investmentbolagen har en bra historik med en avkastning som över tid slagit börsindex.

▶ Utdelningsaktier innebär traditionellt att du köper aktier i bolag som aldrig sänker sin utdelning. Du kan satsa på de som alltid höjer utdelningen, eller på de som sällan eller aldrig sänker den och som på några års sikt eller mer höjer. Strategin går ut på att leta lågt värderade utdelningsaktier.

16

▶ Värdeaktier är en bredare strategi än utdelningsaktier då kravet på utdelning inte finns. Du vill köpa aktier där du får mycket för pengarna. Antingen jämfört med vad bolagen presterar i nuläget eller jämfört med tillväxten.

Professorerna Douglas J. Skinner och Eugene F. Soltes har slagit fast att vinsterna hos utdelande bolag är mer beständiga än hos andra bolag. Det förhållandet är dessutom mycket stabilt över tid. Bolag med aktieutdelning är dessutom mindre sannolika att rapportera förluster och de förluster som förekommer är mer övergående och orsakade av engångsposter.

Väldigt många olika strategier har faktiskt slagit börsindex över tid. Anledningen till att många investerare ändå får stryk av börsindex är att de inte följer en strategi tillräckligt väl eller tillräckligt länge.

Det viktigaste du ska ta med dig här är därför att ha en strategi som du känner till, klarar av och följer. Det tog mig tio år av sparande i aktier innan jag ens började hitta till utdelningsstrategin 2008–2009. Sen tog det ytterligare åtta år innan jag lärde mig att hantera den bra. Det var 2016 när min bok Bli rik på aktieutdelning kom ut. Därefter har jag fortsatt att utveckla den, så att den ska passa mig så bra som möjligt. Men det kan gå snabbare för dig att få framgångar med utdelningsstrategin. I denna bok är det mitt mål att hjälpa dig med det

Få en bild av de långa konjunktursignalerna

Det är bra att ha någon form av utgångspunkt när det gäller räntor och inflation. Det kan räcka med att du letar bolag som står emot hög inflation eller höga räntor. Eller att du hittar tillväxtaktier som

17

kan stiga trots att höga räntor kan sätta press på värderingen. Detta om bolagen utvecklas så bra att det till fullo kompenserar för högre räntor.

Du behöver inga egna prognoser i detalj, utan bara en samlad bild så du kan bygga en aktieportfölj som står emot olika typer av negativa eller oväntade utfall. Det har hjälpt mig mycket.

Jag började med mitt fleråriga räntescenario under finanskrisen 2008–2009. Det hade varit låg inflation i flera år och den långa trenden med låg inflation och lägre räntor såg ut att hålla i sig.

Genom att utgå från ett flerårigt scenario med låga räntor slapp jag bli skrämd av alla återkommande varningar om att räntorna inte kunde falla djupare. För det kunde de varje år det var lågkonjunktur under 2010-talet och fram till och med coronakraschen 2020.

2022 års inflationstopp fick mig att överge mitt gamla scenario och jag fick då börja parera utvecklingen, men de flesta bra bolag klarar sig över tid även med högre inflation och räntor.

Tiden med noll inflation kommer nog inte tillbaka på länge, men den nuvarande inflationstoppen bedarrar även den. Hur och när är lite osäkert så vi får inte måla in oss i ett hörn genom att vara tvärsäkra på det ena eller andra.

I möjligaste mån är ett långsiktigt scenario bra att ha i bakhuvudet när du väljer aktiestrategi. Däremot håller jag med fondlegendaren Peter Lynch, som hävdar att om du ägnar 15 minuter per dag åt marknadsrapporter och konjunktursignaler har du slösat bort 12 minuter.

Vi kan inte gissa hur börsen ska gå ett enskilt år eller ett år i förväg veta när konjunkturen snabbt stiger eller viker. Få makroekonomer såg någon ljusning i januari 2009 när börsen började stiga.

18

Däremot behöver du i dina långsiktiga placeringar vara lite insatt i riskerna och trenderna när det gäller inflation och räntor.

Inte för att du tajmar börsen, utan för att du undviker att satsa för mycket på en sektor. Känner du till några motstridiga effekter och trender inom makro- och konjunkturstatistik blir du kanske lite rådvill. Det är bra, för då håller du nere riskerna och sprider dina investeringar väl.

Välj bolag som gynnas av megatrender och framtida teman

Vid sidan av valet av aktiestrategi är det valet av investeringstema som är det grundläggande och viktigaste valet när du bygger din pengamaskin. Olika typer av teman att investera i är exempelvis grön energi, hälsovård, energieffektivitet och reala tillgångar.

Rätt aktier för ett passivt och långsiktigt kapital är de som passar din aktiestrategi, exempelvis utdelningar, värde eller tillväxt.

Rätt bolag är de vars verksamhet gynnas av megatrenderna som förändrar samhället och världen. Eller som i vart fall inte missgynnas.

▶ Megatrender är tioåriga eller längre samhällstrender. Exempelvis digitaliseringen av samhället. (Mer om megatrender, se hänvisningar sidan 195.)

▶ Investeringsteman handlar om valet av placeringar och behöver inte bygga på samhällstrender, utan kan vara korta eller långa trender på börsen. Det kan handla om en viss sektor eller vara en historiskt sett hög eller låg värdering. Exempelvis lågt värderade bankaktier som gynnas av stigande räntor.

19

▶ Aktiestrategin avgör vilken typ av aktier som du fokuserar mot på börsen. En samling regler för bolagen och aktierna.

Utdelningsstrategin kräver att dina investeringar ger utdelning, men det finns många olika sätt att välja de olika typerna av utdelningsaktier.

Du kan kombinera teman och strategier i din pengamaskin. Vill du att en del av aktieportföljen ska ha ett banktema så hittar du antagligen aktier lämpliga för en utdelningsstrategi. Däremot får bankaktier inte hjälp av alla de megatrender som finns.

Ett viktigt tema i mitt privata sparande är sedan många år reala tillgångar. Det var länge ett sätt att förbereda mig inför stigande inflation. Urvalet av aktier i det temat var dels att det var bolag som gynnades av samhällsutvecklingen och megatrenderna, dels att det var utdelningsaktier i enlighet med min aktiestrategi, eller aktier som passade in i min kompletterande tillväxtstrategi.

Under 2022 kom inflationen och även stigande räntor, vilket pressade fastighetsaktierna. Sådana reala tillgångars värde gynnas av inflationen främst på lite längre sikt, medan marknadens oro för stigande räntekostnader slog hårt mot aktierna direkt. Jag viktade därför ned i fastighetsaktierna, särskilt när Castellum meddelade ett uppehåll i utdelningen och då föll utanför min utdelningsstrategi.

De höga elpriserna och den fortsatt låga tillväxten satte även press på Tele2, vars reala tillgångar är mobilmaster och kablar som ger oss webbuppkopplingar. Efterfrågan på data är uppenbart stor framöver, så bra kassaflöden lär bolaget fortsatt ha. Kortare svackor kan det däremot bli.

Det är bra att »hedga«, det vill säga säkra din aktieportfölj så att du alltid har en del som gynnas av det som händer. Riskspridning helt enkelt.

20

Jag passade därför på att öka en del i aktier som gynnas av stigande räntor, vilket var ett investeringstema i sig. Temat med vinnare på stigande räntor blev för min del tyvärr inte de svenska storbankerna utan istället ökade jag i investmentbolaget Creades som äger Avanza, som gynnas av stigande räntor. Tyvärr tyngdes aktien mer av börsraset under 2022. Långsiktigt är tillväxtförutsättningarna klart bättre, det är mer en placering i tillväxtstrategin medan storbanker hör till värdeaktiestrategin.

Högre räntor är i viss mån bra även för mitt amerikanska innehav New Mountain Finance. Däremot finns det ingen tydlig megatrend som gynnar deras verksamhet av att låna ut kapital till det som de kallar för defensiva tillväxtbolag. Å andra sidan finns det inget som missgynnar deras sektor heller. Aktien finns i min portfölj som en högutdelare. Direktavkastningen på 9–10 procent utgör nämligen hela avkastningen. De delar ut så mycket att någon kursuppgång ska jag inte räkna med.

Periodvis kommer du som tematisk investerare att utklassa börsindex. Sen kan det bli desto tuffare, beroende på vilket investeringstema du följer och vilka risker och värderingar som aktierna har.

Mina indexfondliknande portföljer på Hernhag.se/aktieindex svänger klart mer än börsindex. De är i praktiken separata portföljer i ISK (investeringssparkonto) eller KF (kapitalförsäkring). Första året för min tillväxtaktieportfölj blev mycket bra och gav ett rejält avstånd till börsindex.

Även långsiktigt borde bolagen gå bra. Cellavision säljer digital labbutrustning för blodtester och gynnas av megatrenden digitalisering av samhället och av den globala hälsotrenden där allt fler länder arbetar för att ge bättre sjukvård. Med datalagringskonsulten Proact eller med sorterings- och pantmaskinernas Tomra

21

har Cellavision inget gemensamt mer än tillväxtstrategin och gynnsamma megatrender.

Bioteknik och grön energi har haft det tuffare, liksom nöjesaktierna, även om det svänger rejält. Du som kan hoppa från tuva till tuva kan tjäna stora pengar. Du som investerar över många år behöver välja rätt bolag och jag är övertygad om att utdelningar säger mycket även om tillväxtbolag inom olika framtidsteman.

Min poäng med dessa exempel är att visa hur bra jag tycker det är att kombinera en aktiestrategi med en eller flera megatrender och investeringsteman.

22
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.