Page 1

FÜrsta världskriget

Torsten Bengtsson


Lättlästnivå: På vår hemsida finns arbetsmaterial till boken. Det är kostnadsfritt att ladda ner, utan kod eller inlogg.

Den språkliga bearbetningen av boken har granskats av: Ullabritta Engström, specialpedagog

Art.nr 43489 ISBN 978-91-7987-062-1 Upplaga 1:1 © Torsten Bengtsson och Nypon förlag 2020 Nypon förlag – en del av Studentlitteratur info@nyponochviljaforlag.se www.nyponochviljaforlag.se Studentlitteratur AB, Lund Titel: Första världskriget Författare: Torsten Bengtsson Illustratör: Per-Anders Nilsson och Åsa Carlsson (fakta) Grafisk form: Åsa Carlsson Bildkällor: Sid 12: Shutterstock/Everett Historical, Shutterstock/Everett Historical, Shutterstock/Everett Historical, Shutterstock/Umberto Nocentino, sid 16: Shutterstock/Everett Historical, sid 18: Stockholms stadsarkiv/Fotograf: Rydins Atelier, sid 19: Stockholms stadsmuseum/Fotograf: Malmström, Axel, Stockholmskällan/F 85090, sid 21: Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0, sid 22:Shutterstock/Everett Historical, sid 24: Wikimedia Commons/Unknown author, Shutterstock/Everett Historical, Shutterstock/Everett Historical, Shutterstock/Andrew Harker, sid 25: Shutterstock/Everett Historical, sid 26: Shutterstock/Everett Historical, sid 27: Shutterstock/Everett Historical, sid 29: Shutterstock/Everett Historical, sid 30: Wikimedia Commons/ William Orpen, sid 31: Shutterstock/Juan Garcia Hinojosa, sid 32: Shutterstock/Roman Nerud Tryckt av Adverts, Lettland 2020


Torsten Bengtsson

Första världskriget Illustratörer Per-Anders Nilsson och Åsa Carlsson


Aha, nu fattar jag!

I serien ingår: Vikingar Teknik med el Sex och lite sånt Medeltiden Teknik med hus och broar Kropp och hälsa Stenåldern Liv och miljö Stormaktstiden Vasatiden Dinosaurier och livet på jorden Andra världskriget Rymden Första världskriget Men det kommer fler ...

AHA, nu fattar jag!


Den här boken handlar om första världskriget. Det började i Europa och spred sig till andra delar av världen. Här är några saker som du får veta mer om: Sidan 5

Möt Julia som bor i Frankrike under första världskriget.

Sidan 6

Berättelse: Den okände flygaren.

Sidan 12 En karta över kriget och platser. Sidan 15 Varför ett krig? Sidan 16 Skotten i Sarajevo. Sidan 18 Sverige under första världskriget. Sidan 20 Tyskland anfaller. Sidan 21 Julfreden 1914. Sidan 24 Nya fruktansvärda vapen. Sidan 26 Ubåtar – havets skräck. Sidan 27 USA går med i kriget. Sidan 29 Spanska sjukan. Sidan 32 Nya tider …


Ett världskrig Det har varit många krig genom historien. Ofta har det varit krig mellan två länder. Men åren 1914–1918 var det ett stort krig i Europa där länder från olika delar av världen var med. I detta hemska krig dog mer än tio miljoner soldater och minst lika många fick skador för resten av sina liv. Vi kallar det första världskriget. På engelska brukar man säga The Great War.

The Great War = det stora kriget

1900-talet

The Great War Första världskriget

Kvinnlig rösträtt Storbritannien

Fredsavtal Versailles

Allmän rösträtt Sverige Andra ­världskriget FN bildas Det som i dag är EU bildas

1914–1918

4

1918 1919 1921

1939–1945 1945 1951 Nutid


Möt Julia som bor i Frankrike under första världskriget Jag heter Julia och är 13 år. Jag bor med min familj på en bondgård i norra Frankrike. Det är 1918 och under fyra år har det varit krig. I vår by finns det tyska soldater. De har ockuperat den här delen av Frankrike, så de bestämmer över oss. Vi måste ge dem ägg, bröd, kött och annan mat som vi har på gården. Tyskarna försöker också ta sig in i huvudstaden Paris för att vinna kriget. Men de har ännu inte lyckats. Vi är rädda nästan jämt och önskar att kriget ska ta slut.

ockuperat = när soldater med våld tagit en del av ett annat land

5


Den okände flygaren Berättelsen om … Vad som hände en sommardag 1918.

Morgonens dimma har lättat och solen värmer. Jag och min storebror Filip räfsar hö. Vi hör kanonerna mullra. Fronten är bara några mil bort. På ena sidan är det brittiska och franska soldater. De har grävt ner sig i skyttegravar. På den andra sidan är det tyska soldater.

fronten = där soldaterna som krigar skjuter på varandra skyttegravar = djupa diken vid fronten där soldater bor och söker skydd under striderna

6

Nu har kanonerna mullrat i flera dagar och snart blir det ett anfall. Då rusar soldaterna mot fienden. Efter varje anfall ser vi soldaterna komma tillbaka i tusentals. Många ligger döda på kärror dragna av hästar. Andra är svårt skadade och bärs på bårar. Vi hör hur de skriker. En del blöder, saknar en arm eller ett ben. Många haltar fram, stödda på varandra. – Jag är hungrig, klagar jag. – Vi måste bli klara med åkern, svarar Filip.


Då hör vi ett flygplan. Det flyger nära marken. – Det är ett Sopwith Camel, ett brittiskt jaktplan, säger Filip. – Vad gör det här? Tänk om tyskarna skjuter ner det, säger jag. – Han måste ha flugit fel i dimman, tror Filip. Planet landar på åkern med en duns.

7


Piloten kliver ur planet. Han är klädd i tjocka kläder. På huvudet har han en mössa av skinn. Han tar upp sina glasögon i pannan. Piloten är ung, kanske runt 20 år. Han hälsar på oss och säger: – My name is John. Vi pratar bara franska. Men vi förstår att han sagt sitt namn, så vi säger våra namn. John tar fram en sliten karta. Han pekar på den och rycker på axlarna. Han har tydligen flugit fel. Filip pekar på kyrktornet i vår by. Sedan visar han på kartan. John nickar att han förstår. I samma stund kommer två tyska soldater i uniform springande mot planet. – Akta! ropar jag till John och pekar mot soldaterna. John får bråttom. Han klättrar upp i planet och pekar på propellern. Filip förstår genast vad han ska göra.

8

uniform = kläder som soldater har på sig i krig


Filip tar tag om propellern med båda händerna. Sedan drar han runt den med ett ryck. Då startar motorn med ett dån. Den grå röken får oss att hosta.

9


Första världskriget Första världskriget började i Europa 1914 och höll på till 1918. Många människor dog och hemska nya vapen användes. En ny pandemi, Spanska sjukan, spreds också över världen. Du får träffa Julia som var 13 år och bodde på en bondgård i Frankrike under kriget. På åkern utanför hennes hus landade en engelsk flygare som flugit vilse i dimman.

I serien Aha, nu fattar jag! presenteras fakta inom olika områden. Språket är bearbetat och därför enkelt att både läsa och förstå. Svåra ord förklaras i marginalen. Innehållet i böckerna är utarbetat för att följa målen i de nya kursplanerna.

AHA, nu fattar jag!

Profile for Smakprov Media AB

9789179870621  

9789179870621  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded