9789179776046

Page 1

och aryamM minoo shams katarina strömgård SVÅ R K Ä NSLAN

Vilken Salvador? 9 Förlåt, Lars! 16 Vårblommor 20 Långa kusinen 25 Bilder med minnen 32 Maryams flätor 38 Nyårsfest för mormor 45 Vinka hejdå 52 Konstiga familjen 59 Längtan 67 Rufus sover över 75 innehåll

9 Vilken Salvador? Maryam väntar på Ida utanför porten till hennes hus. De brukar alltid gå till skolan tillsammans. För det mesta går Ida till Maryam, annars blir det en omväg. Men när de har mycket att prata om går Maryam till Ida. Idag har Maryam en hel del att berätta för Ida. – Min moster och hennes son har fått visum. De kommer hit undersägerpåsklovet,MaryamsåfortIdakliverutfrånhuset.

11 – Nej, jag vet ingenting om honom. Det får jag fråga Isabell sen. Eller vänta, jag tror att berättademammaatt Isabell fått sitt namn efter Isabel Allende. De måste vara släkt, va? Sen ville Isabell lägga till ett l och mamma gick med på det. Men nu får du berätta mer om Salvador, din kusin alltså, inte Maryampresidenten.harsåmycket att berätta att hon inte vet var hon ska börja. Hon tänker på när hon fortfarande bodde i Iran. De underbara dagarna innan kriget började. När hon och Salvador lekte på stranden nära mormors hus. Salvador lärde Maryam att klättra upp en dadelpalm.

12Det var en konst som Salvador kunde innan han ens lärt sig gå, sa mormor. Maryam minns det stora sandslottet som hon och Salvador byggde på stranden vid Persiska viken. Hon ville hämta vatten från havet att måla slottet turkost med och Salvador skrattade så mycket att han nästan kissade på sig. Sen förklarade han att vattnet inte var turkost, det bara speglades av himlen. Då blev det världens diskussion, för Maryam trodde inte på hans förklaring. Nu känner hon hur mycket hon saknar Salvador och hans skratt. Salvador var min bästis när jag bodde i Iran, säger hon när de gått tysta en stund. Nu får han träffa dig som är min bästis här i Sverige. Han är jätterolig. Vad heter dalghak på svenska?–Clown, svarar Ida. Just det, han är som en clown. Tänk att du kommer ihåg vad dalghak betyder, det är

Så kommer hon på något och blir så ivrig att

av14kriget.

tvungen att kriga. Kanske har kriget gjort så att Salvador har svårt att vara rolig.

Maryam blir ledsen när hon tänker på det. Hon hoppas så att Salvador fortfarande är samma person, den där glada, energiska och roliga kusinen. Han var faktiskt roligast av alla. Jag hoppas att han fortfarande är dalghak, säger Ida. Men hur kan han likna Isabell? – Han är mycket mörkare än mig, förklarar

Salvadors pappa har blivit det. Han var soldat, precis som min morbror, och blev

Maryam. Hans pappa är mörk. Många är det i södra Iran. Jag tror det är för att vi har så mycket sol där. Det kanske är därför Isabell är ljusare än sin pappa, funderar Ida. Hon flyttade ju till Sverige med mamma när hon var liten. Och vi har inte lika mycket sol här som i Senegal.

15 hon måste ta tag i armen på Maryam. Vi borde flytta till södra Iran eller Senegal! säger Ida upphetsat. Jag skulle dö för att få ta en promenad vid Persiska viken med dig. Och jag tänker leva för att få göra det med dig, svarar Maryam.

17 –

Du är hopplös, svarar Ida. Maryam och Ida, vad pratar ni om? frågar Lars och sänker boken. Maryam skäms lite. I Iran fick man inte prata med sina klasskamrater under lektionen. Men här pratar alla lite då och då utan att Lars blir Förlåt,arg.det var inte meningen, säger Ida.

– Det gör inget. Men om ni pratar om något som är mer intressant än Hugo vill vi gärna också få höra det, säger Lars och ler. Lars är ingen sträng lärare. Men han tycker att det är viktigt att respektera varandra. – Ida vill veta om min kusin, Salvador, är lika god som Hugo, förklarar Maryam. Salvador? Det är inget persiskt namn, sägerIdaLars.och Maryam berättar för resten av klassen om Salvador – både kusinen och presidenten.

– Hortensia, är inte dina föräldrar från Chile? Jag tror att ditt namn också har något med Salvador Allende att göra, säger Lars. Hortensia nickar, men hon känner inte till historien om sitt namn. Lars ber henne fråga sina föräldrar om Salvador Allende och berätta för klassen nästa vecka. När det blir dags för rast ber han Maryam och Ida att stanna en stund. Nu ler han inte längre.

Min sambo kommer efter rasten och vi äter lunch en halvtimme senare idag.

Lars rullar ut två meter papper, ställer fram färg och lägger stora penslar runt pappret. Sen sätter han på vacker musik. Barnen börjar måla allt som påminner dem om våren. Maryam

Det är bildlektion och Lars har planerat en speciell aktivitet idag. Han har bett sin iranska sambo, Reza att komma till skolan och berätta om Norouz för klassen så att barnen får lära sig om andra länders traditioner.

Alla hjälps åt att flytta på bord och stolar så att det blir mycket plats på golvet.

Vi ska hjälpas åt att dekorera klassrummet så vi får lite vårkänsla inför vårdagsjämningen.

20 Vårblommor

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.