9789179770143

Page 1

DE

UTVALDA ROGER DACKEGÅRD • LOVA ERIKSSON MATTIAS ANDERSSON

E MARS TUR & R

T URKAPITEL 1

Ingen annan planet som vi känner till är så lik vår egen som Mars. Så om vi vill flytta till en annan planet skulle den därför kunna vara en bra plats. Mars har till och med årstider som jorden, vår, sommar, höst och vinter. När man står på jorden och blickar upp mot stjärn­ himlen kan man med lite tur se Mars. Den ser ut som en stjärna med ett rödaktigt sken. Det är för att dess yta och atmosfär innehåller stora mängder järnoxid. Därför kallas den också ibland för den röda planeten.


Långsamt och kontrollerat vänder raketen. Barnen spänner fast sig och förbereder för landning. De kan se den röda marken under sig.

90 sekunder kvar till landning.

6

Hörs det från den monotona datorrösten.


Allt har gått som det skulle och Sydney, raketens kapten, lutar sig nöjt tillbaka i sin stol när …

Varning! överhettning av landningsmotorn, inbromsningsraketerna slås av om tre, två, ett …

Raketen vinglar till. De fyra astronauterna gör allt de kan för att rädda landningen.

7


Barnen kliver darriga ut ur övningsraketen.

oj, det där gick visst inte så bra!

Ikväll blir det läxförhör om raketlandning, och tidigt imorgon gör vi om övningen. det är bara tre dagar kvar tills jag kommer att välja ut vilka som åker iväg på vårt stora uppdrag!

8


Rymdskolan ligger ute i den öppna vildmarken i Lappland, där det är gynnsamma förhållanden för att studera rymden. Skolan har 22 elever som har valts ut från hela världen. Alla är mellan tio och tolv år gamla och älskar rymden. Skolans rektor, Anna, har själv varit ombord på den internationella rymdstationen ISS och kan allt om hur man blir astronaut.

9


Om några dagar kommer fyra elever att väljas ut till ett uppdrag som alla vill delta i: Operation Mars – kolonisera den röda planeten. Tänk att några från deras skola kommer att bli de första människorna som bygger upp ett helt nytt samhälle på en annan planet!

Tre dagar senare ligger Svea redan vaken när väckarklockan ringer i hennes elevrum.

Jag har inte kunnat sova på hela natten.

10


Det knackar på dörren och Svea hoppar upp och öppnar. Utanför står Sydney och ser så där pigg ut som bara han kan göra på morgonen.

Svea, idag gäller det! jag hoppas så himla mycket att vi båda kommer bli utvalda! Det känns som jag kommer att spricka av nervositet!

Sydney och Svea går i samma klass och är bästa vänner.

11


Från den skrangliga högtalaren i den trånga skolkorridoren hörs rektorns röst.

idag är dagen ni alla väntat på. snart kommer ni få reda på vilka elever som blir besättningen på resan till mars!

AJ! sluta knuffas!

Hey! ta det lugnt!

Utanför dörrarna till rymdaulan råder fullt kaos. Även om alla på skolan oftast är vänliga mot varandra så knuffas och skuffas nu eleverna med varandra.

12


Så öppnar rektorn äntligen dörrarna till aulan och välkomnar alla att sitta ner. I handen har hon lappen med namnen på de fyra elever som rymdskolans ledning anser har bäst chans att lyckas med färden till den röda planeten. välkomna allihop. som ni vet är det bara vart tredje år som det är gynnsamt att göra en raketresa till mars. jag vet också att ni alla har varit spända inför det här och att ni är flera som är värda att åka. men det finns bara plats för fyra barn. De utvalda är …

… Accra från Ghana, elva år, expert på matematik och datorer.

… China från provinsen Xinjiang i Kina, tio år gammal och som för tredje året i rad vunnit VM i astronomi.

… Durango från Mexiko, skolans bästa pilot och världens starkaste elvaåring.

13


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.