Page 1

Ditt liv på nätet är det roligaste du vet. Du kan träffa vänner, lägga ut filmer och följa dina idoler. Men nätet är också tjat om nakenbilder och fejkade konton är vanligt och många mår dåligt av det. Det behöver inte vara så. I den här boken ut för jobbiga saker eller att du gör något brottsligt.

Maria Dufva är kriminolog och kan mycket om brottslighet. Hon träffar ofta barn som har råkat ut för brott på nätet eller som själva har begått nätbrott.

Mats Ahlsén har bearbetat boken till lättläst.

värsta bästa nätet

får du tips som minskar risken att du råkar

MARIA DUFVA

en otrygg plats. Näthat, läskiga kedjebrev,

MARIA DUFVA

värsta bästa nätet BLI SÄKER OCH TRYGG PÅ SOCIALA MEDIER, I CHATTAR OCH SPEL

ISBN: 978-9179710026

9 789179 710026

O__Värsta_bästa_nätet_HEDVIG.indd 2-3

2020-04-06 09:07


Bokförlaget Hedvig ger ut lättlästa böcker för barn och vuxna. Vill du fråga något eller få vårt nyhetsbrev? Hör av dig till: hej@bokforlagethedvig.se På vår webbplats finns gratis arbetsmaterial till boken: www.bokforlagethedvig.se © 2020 Maria Dufva Boken är en bearbetad version av Värsta bästa nätet utgiven av Bonnier Fakta 2018 Bearbetad av Mats Ahlsén Formgivning omslag: Jens Andersson Formgivning inlaga: Jens Andersson Redaktör: Laura Mendez Edkvist Tryckt av Interak Printing House, Polen 2020 ISBN: 978-91-7971-002-6


Innehåll 8 Tre smarta ord

9 Värsta bästa nätet

11 En del ljuger om vem de är – om fejkade konton

28 Skicka vidare annars … – om kedjebrev

33 Det var ju bara ett skämt! – om pranks

36 Lova att inte berätta! – om dåliga hemligheter

6


41 När mobilen blir ett monster – om näthat

49 Vem bestämmer över bilden på dig? – om att fota och filma

66 Bara en omgång till … – om spelproblem

72 Källkritik – är det något att bryr sig om?

77 Vem kan du prata med? – om viktiga vuxna

82 Källor

7


Tre smarta ord IRL – Betyder In Real Life, den verkliga världen där vi äter, dricker, går på toa och sover. IRL är motsatsen till världen på nätet.

AFK – Betyder Away From Keyboard, på svenska Inte Vid Tangentbordet. Det använder du när du måste lämna en chatt och inte kan svara på ett tag.

VIKTIG VUXEN – Många pratar med sina föräldrar om svåra saker. Det är bra. Men det finns säkert andra som du litar på och kan prata med. De är viktiga vuxna. Du kan läsa mer om det i kapitlet Vem kan du prata med?

8


Värsta bästa nätet Livet på nätet kan vara härligt. Spel, chattar och sociala medier är superkul. Du kan vara vem du vill, hitta vänner och följa idoler från hela världen. Ändå mår många dåligt av nätet. Trots att de inte har gjort något fel kan de bli mobbade, hotade eller hatade på nätet. Nätet är fantastiskt men också en plats för elakheter och brott. Det behöver inte vara så. Jag har skrivit den här boken för att du ska kunna känna dig trygg och säker på nätet. Du får tips som minskar risken att du råkar ut för jobbiga saker. Du får också veta hur du undviker att göra något brottsligt själv. Lagarna gäller även på internet. Jag är kriminolog och kan mycket om brottslighet. Jag träffar ofta barn som har råkat ut för brott på nätet och sådana som själva har begått nätbrott. Jag försöker hjälpa dem. Nu vill jag berätta vad de har berättat

9


för mig. Allt har hänt på riktigt men barnens namn är utbytta. Nätet är bäst men vi måste också prata om det som är farligt och jobbigt. Maria Dufva

10


En del ljuger om vem de är – om fejkade konton FEJK – VEM BRYR SIG? Fejk är en del av nätet. De flesta använder ju påhittade smeknamn på spel och sociala medier. Så vad är problemet? Jo, hemma vid datorn är det lätt att vi glömmer att många använder fejkade namn, profilbilder och konton för att begå brott. Vi glömmer att vara smarta och att vuxna låtsas vara barn för att få kontakt med dig. De vill lura dig att göra saker du inte vill. Jag brukar säga att andras konton är som gulliga hundvalpar. Du vill så gärna krama och klappa dem. Du glömmer att de kan bitas ordentligt.

11


VUXNA BLAND BARNSPELARNA Alma går i fyran och har höstlov. Mamma och pappa måste jobba så Alma får åka till mormor och morfar på Gotland. Det är lite nervöst att åka helt ensam men hon är van vid att åka Gotlandsfärjan. Hon har en sittplats vid fönstret och tar fram mobilen och surfplattan. Dags för några slappa timmar med MovieStarPlanet och Star Stable, tänker Alma. En främmande man sätter sig nära henne. Han är skitig, har slitna kläder och luktar sprit. Alma andas djupt några gånger för att bli lugnare. Mannen verkar inte bry sig om henne. I smyg kan hon se när mannen tar upp en dator. Sedan glömmer Alma det. Hon spelar online och chattar med kompisar. Plötsligt blir hon superkissnödig och måste gå på toa. När hon krånglar sig förbi mannen får hon se något läskigt. Mannen sitter och spelar hennes spel. MovieStarPlanet! Almas föräldrar har ofta varnat henne för att många människor ljuger om vilka de är på nätet. Men hon

12


har aldrig tänkt på att någon av spelarna i hennes spel faktiskt kunde vara en läskig gubbe. Alma trodde att hon spelade med kompisar i hennes egen ålder. Den läskiga gubben lärde Alma att vara mer försiktig när hon har kontakt med andra på nätet.

ÄR MIKROFONEN VERKLIGEN TRASIG? Amir är elva år. När han kommer till skolan är han inte som han brukar vara. Amirs lärare blir orolig och frågar om något är fel. Då berättar Amir. – Jag spelade Minecraft med en superduktig kille som jag har spelat och chattat med förut. Han ville skajpa också men skrev att hans kamera och mikrofon var trasiga. Jag skulle vara den enda som sände med bild. Jag tvekade men svarade ändå ja. Efter ett tag frågade han om jag ville ha diamanter. Såklart. Men sen skrev han att jag måste skajpa naken för att få diamanterna. Jag blev så paff att jag inte svarade något alls.

13


Till slut hotade killen mig. Han skulle varna för mig på Minecraft och aldrig mer spela med mig. Så jag tog av mig kläderna. Men sen kom jag ihåg något. En annan kille hade varit med om samma sak. Då var det en äcklig gubbe i andra ändan. Jag blockade användaren och stängde av datorn. Jag mådde så dåligt att jag berättade för mamma. Men hon kan absolut inget om datorer. Hon blev livrädd och stängde av hela vårt internet. Det känns som om jag blev straffad.

BERÄTTA FÖR ANDRA Det är tyvärr vanligt att vuxna låtsas vara barn och vill att du klär av dig på videochatten. Ett vanligt trix är att de ljuger om att kameran och mikrofonen är trasiga. Då kan du inte se dem. Många barn har varit med om samma sak som Amir. Alla måste få veta att sådant här kan hända. Amir gjorde rätt när han stängde av datorn och berättade för mamman. Ändå kände han sig straffad. Jag tror inte

14


att mamman ville straffa honom men hon blev rädd. Den som blir rädd blir ofta arg i onödan. Ibland kan det fungera att prata med en annan vuxen först som sedan kan prata med föräldrarna. Mammor och pappor kan känna sig tryggare om de pratar om läskiga saker med andra vuxna.

TÄNK PÅ

* Var smart. Berätta aldrig var du bor eller

andra personliga saker. Var extra försiktig

om du chattar med en okänd person.

* Du har alltid rätt att avsluta kontakten med

någon i ett spel eller en chatt. Även om det

är din IBF, Internet Best Friend.

Öva på hur du kan säga Stopp, Nej och

Hejdå på ett lagom tufft sätt. Skriv att du

blockar om den andra inte ändrar på sig.

*

Det är aldrig ditt fel om någon främmande

försöker lura dig till något. Det är alltid den

andras fel. Om det är svårt att avsluta

kontakten kan du få hjälp av en vuxen.

15


* Om du vill skajpa med någon du har

kontakt med på nätet är det bra om du har

sällskap i rummet, till exempel en kompis

eller en förälder.

* Är du ensam hemma? Var extra smart och

noggrann då. Avbryt så fort du känner att

något är fel. Du kan skriva PIR, Parent in

Room = Förälder i rummet.

* Om någon säger att deras kamera eller mick

är trasig ska du bara skriva, inte sända video.

* Vuxna som låtsas vara barn går att avslöja.

Pröva att använda ord som barn har koll på

och som vuxna inte förstår. Det kan avslöja

bluffare.

* Om någon okänd skickar en selfie finns det

ett trix. Kräv att få en ny selfie där personen

visar upp en skärm med en nyhetssajt från

samma dag. Då kan du se att bilden är helt

ny och inte hämtad från någon annans sajt.

16


FRÅN NÄTKOMPIS TILL IRL-BÄSTIS Jag har träffat många barn som har varit med om skrämmande saker. Tro mig. Åk aldrig iväg själv och träffa en okänd person som du har mött på nätet. Det kan vara farligt. Vill du träffa en nätkompis måste du alltid ha en eller flera vänner med dig. Du måste alltid först berätta för dina viktiga vuxna. Bestäm träff på ett kafé, ett bibliotek eller en annan plats där det finns många vuxna. Följ aldrig med till en främmande lägenhet eller en plats som du inte känner till. Det låter som om jag tjatar. Ja, jag tjatar. Jag gör det för att det är så otroligt viktigt. Någon på nätet kanske är envis och vill träffa dig. Men du ska inte göra något som du inte vill. Du ska berätta för dina föräldrar även om du är rädd för att de ska bli arga. Visst, föräldrarna kanske blir arga. Men är det så farligt?

– Det är väl bättre att de är arga än att jag träffar en farlig främmande person, skrev en 11-årig kille till mig.

17


En annan kille berättade om ett smart sätt att träffa nätkompisar. Han heter Sebastian och blev bästa vän med en kille på Minecraft. Hela Sebastians familj åkte och besökte nätkompisen och hans familj. Sebastians familj åkte 50 mil från Stockholm till Sundsvall för att de två nätkompisarna skulle få träffas på riktigt för första gången.

JAG VET VAR DU BOR 9-åriga Svea drömmer om att bli världens största Youtube-stjärna. Hon vet att youtubers har öppna konton för att få många följare. Svea sänder ofta live till 2000 fans på ett öppet Tik-Tok-konto. En dag gör hon trix på studsmattan. En tittare skriver att hon ska ta av sig kläderna och hoppa naken. Svea skriker tillbaka. – Aldrig! Är du galen, ditt äckel? Hon får svar: – Galet äckel? Jag vet var du bor. Det har jag sett när

18


du sänder. Jag kommer dit och dödar din kanin och tar din lillebror. Svea får panik. Hon raderar allt, gör kontot privat, och blockerar den som hotade. Hon stänger av telefonen och stoppar den i en låda under sängen. I skolan är hon orolig. När skolkuratorn frågar hur hon mår börjar Svea gråta och berättar. Tillsammans ringer de till Sveas föräldrar så att Svea kan berätta allt.

ÖPPNA KONTON De flesta barn postar privata grejer om sig själva. Personer som är skrämmande och farliga kan läsa allt på öppna konton. Med ett stängt konto hade Svea sluppit hoten och rädslan. Om Svea hade berättat om hoten direkt hade hon fått hjälp snabbare. Om du blir hotad ska du direkt berätta för en viktig vuxen. Då får du snabbt hjälp och behöver inte vara rädd.

19


FRÅGA FRÅN ELEV I ÅRSKURS 5: Mina föräldrar tjatar om att jag ska vara

försiktig med vad jag skriver och delar på nätet. Men alla andra i skolan sänder live och postar bilder typ hela tiden. Min kompis tycker att jag är tråkig som inte postar nåt. Vad är okej att posta?

MITT SVAR: Det är viktigt att tänka själv. Du ska inte posta saker bara för att andra gör det. Många är bara följare och skriver väldigt lite. Jag har träffat många som ångrar bilder som de har postat eller saker de har berättat. Bilder kan finnas kvar för evigt på nätet.

20


Ditt liv på nätet är det roligaste du vet. Du kan träffa vänner, lägga ut filmer och följa dina idoler. Men nätet är också tjat om nakenbilder och fejkade konton är vanligt och många mår dåligt av det. Det behöver inte vara så. I den här boken ut för jobbiga saker eller att du gör något brottsligt.

Maria Dufva är kriminolog och kan mycket om brottslighet. Hon träffar ofta barn som har råkat ut för brott på nätet eller som själva har begått nätbrott.

Mats Ahlsén har bearbetat boken till lättläst.

värsta bästa nätet

får du tips som minskar risken att du råkar

MARIA DUFVA

en otrygg plats. Näthat, läskiga kedjebrev,

MARIA DUFVA

värsta bästa nätet BLI SÄKER OCH TRYGG PÅ SOCIALA MEDIER, I CHATTAR OCH SPEL

ISBN: 978-9179710026

9 789179 710026

O__Värsta_bästa_nätet_HEDVIG.indd 2-3

2020-04-06 09:07

Profile for Smakprov Media AB

9789179710026  

9789179710026  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded