__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


Text och bild © Jytte Hviid 2020

www. j ytte. se

Förlag: BoD – Books on Demand, Stockholm, Sverige Tryck: BoD – Books on Demand, Norderstedt, Tyskland ISBN: 978-91-7969-678-8


Förord till andra omarb etade upplagan Många år har gått sedan den första uppskattade utgåvan av Egendomliga fåglar i din närmiljö kom ut. Boken välte flera kiosker och är sedan länge såväl slutsåld som försvunnen från (det egna) förlaget. Efterfrågan från allmänheten har fortsatt att vara stor och det är med sorg i hjärtat undertecknad den ena gången efter den andra har nödgats göra en hugad bokspekulant besviken med beskedet att publikationen icke längre finns i tryck.

MIFO s medlemmar har dock under hela denna tid oför-

trutet fortsatt att registrera ännu fler märkliga arter, vilka (i vanlig ordning) det etablerade fågelskådarkotteriet vägrar att kännas vid. Samma oförstående attityd har vi tyvärr också mött från i stort sett samtliga svenska förlag. Det är därför med stor glädje vi nu, p.g.a. en längre korttidspermittering, äntligen kan presentera detta nytryck kompletterat med ett antal (elva) nyupptäckta och mycket egendomliga fåglar. Malmö juni 2020 Finn K. Ugglemyhr, sekreterare i MIFO


Krångelkråka Fan aticus absurdus Utseende

Frisyr kännetecknas av misslyckad permanent eller färgning. Flaxande gång. Dräkten en udda och färgglad blandning av hemsytt, loppisfynd och reaplagg från Gudrun Sjödén.

Föda

Invecklade veganska anrättningar, surdegsbröd och råkost. Hetsäter chokladpudding i perioder.

Uppträdande

Väljer aldrig enkla lösningar. Griper sig ambitiöst an storslagna projekt med stor frenesi, grundlighet och på maximalt tidsödande och krångligt sätt och försäkrar sig därigenom om att allt den gör antingen misslyckas eller aldrig blir klart.

Läte

Ett nervöst kraxande ”nej nej, jag har inte tid idag, jag måste beskära min pelargonia”.


Danska: Kludderkrage Norska: KrablekrĂĽke Finska: Trasselikarj a


Hacksprätt Bracca vulgaris Utseende

Vass näbb. Gillar att synas i rolexklockor, gucciväskor och lull-lull. Vinterskruden utgörs av päls från utrotningshotade djur.

Föda

Pâté de Foie Gras, Escargots, allt som heter något tjusigt på franska. Dyrt vin.

Uppträdande

Häckar på finare golf-, tennis- eller segelklubbar. Samlar på dyra saker som stadsjeepar, segelbåtar och jättestora teveapparater och ser till att alla vet om vad senaste kapet kostade. Nedlåtande beteende mot växeltelefonister, affärsbiträden, servitriser och alla andra som den utan risk kan hacka på.

Läte

Ett högdraget och nasalt ”fröken, vill ni vara vänlig och komma hit ett tag”.


Danska: Brokfugl Norska: Spissnebbsnip e Finska: Hakkanokka


Sockfågel

Sin gularis redun dan tis Utseende

En udda och för varje individ unik teckning.

Föda

Snabbnudlar och singlemaltwhisky.

Uppträdande

Viss forskning vill göra gällande att S, precis som sin mer lyckligt lottade släkting D ubbelmockasinen (Lychos matrimonius), under gynnsamma förhållanden kan leva i par med en annan identiskt tecknad individ. De vetenskapliga beläggen för detta är emellertid få och mycket osäkra. Det mest förekommande är utan tvekan att S. häckar och jagar som solitär, för evigt och förgäves suktande efter sin maka som försvann i tvätten.

Läte

En vemodigt klagande solosång i skymningen.


Danska: S olosort Norska: S okkedue

Finska: Yksinäinensukka


Näbb dopping Hyaen a scan dalis Utseende

Säkraste kännetecknet är den ovanligt långa näbben som ofta hamnar i blöt. Inställsam uppsyn. Vänder fjädrarna efter vinden.

Föda

Slickar alla skålar.

Uppträdande

En social akrobat. Kan stå på huvudet för att hålla sig väl med den fågel den för tillfället har framför näbben men har ändå inga problem med att föra vidare allt illvilligt snatter så fort samma pippi är utom hörhåll.

Läte

Ett tisslande tjatter bakom ryggen på den det gäller. Pladdrar ofta bredvid näbben.


Danska: PlaprenĂŚb Norska: S ladrehale Finska: Tisselitakka


Tondöv lira

Stratocastus tin n itus Utseende

Korpsvart, ruffig och tovig fjäderskrud. Risig skatboplym, ofta samlad i en pippilott i nacken.

Föda

Hamburgare och öl.

Uppträdande

Gärna, ofta och högljutt, i grupper om 3–6 hannar och helst inför publik om tillfälle ges. Häckar dock den mesta tiden i dåligt ventilerade källarlokaler eller garage. Har starkt nedsatt hörsel och tonsäkerhet. Detta kompenseras av ett utmärkt självförtroende som förstärks ytterligare genom ett stort intag av jästa maltdrycker.

Läte

Långdragna, distade, brölande och tutande läten på öronbedövande volym.


Danska: Rundhylepib er Norska: D øv stokkand Finska: YlÜnen


Profile for Smakprov Media AB

9789179696788  

9789179696788  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded