9789178855179

Page 1

av Linda Ågren


Sjöjungfruns äventyr i Östersjön Utgiven av Visto förlag, Lerum, 2021 www.vistoforlag.se | info@vistoforlag.se © Text & bild: Linda Ågren © Foto: Magnus Lundborg, Linda Paganelli Grafisk form: Mattias Norén, Visto förlag Faktagranskad av marinbiolog Kristin Johansson Första upplagan Tryckt i Tartu, 2021 ISBN: 978-91-7885-517-9


Sjöjungfruns äventyr i Östersjön av Linda Ågren

Sponsrad av:

Vid Göta älvs mynning Mermaid Athiraa guppade förbi, Nu hjälper vi även sjöjungfrur med företagstelefoni! www.proffskommunikation.se Tel 031-30 00 400


Prolog: För Linda Ågren är sjöjungfrun en symbol för frihet, skönhet, styrka och självständighet. Hon uppnådde sin barndomsdröm att få vara en sjöjungfru under namnet Mermaid Athiraa och sprider nu vidare magin till barn. Alla barn har rätt att få en magisk barndom och att få tro på sina drömmar. För att vi även ska få en bra framtid måste vi ta hand om haven. I denna bok får du flera tips på vad du kan göra åt problemen. Även om ingen kan göra allt, så kan alla göra något. Du kan även träffa sjöjungfrun på riktigt! Hjälp henne städa stranden, få en kram eller få din bok signerad. Läs mer om Linda längst bak i boken.
Vad gör en sälkut så långt hemifrån, alldeles ensam? Och så intrasslad! – Du behöver inte vara rädd, vi hjälper dig, säger Athiraa och sträcker ut sin hand. Knubbsälen vågar sig försiktigt fram och låter sig klappas. Pälsen är mjuk och blank. Hon berättar att hon heter Katja. Athiraa ser sig omkring på skräpet som flyter runt. Hur kan det göra så stor skada? Vissa saker ser helt oanvända ut, som om de bara använts en gång! Nu kommer skräpet flyta runt i havet i flera hundra år och skada djur och växter. Vissa djur kanske tror att det är mat. – Nej, så här kan vi inte ha det! Beslutsamt knyter Athiraa ihop spöknätet till en påse och håller fram den. – Vi måste samla ihop allt skräp vi ser! Allt som inte tillhör havet. Tillsammans samlar tumlaren, sälen och sjöjungfrun in allt skräp de ser.– Tack för ditt råd, säger Athiraa. Innan vi simmar hem måste vi hitta en människa som lyssnar på oss, berätta om havet och lämna över plasten. Vi kan aldrig rädda havet helt på egen hand. De ger sig av och simmar längs stranden i hopp om att hitta en människa som är villig att lyssna. De simmar förbi fabrik efter fabrik. Sedan kommer hamnar med stora båtar. Där är massor med folk och fiskeredskap. – Där vågar vi inte simma in, säger Athiraa.


Kantnål Kantnålen är som en sjöhäst som dragits ut på längden! Den gillar att gömma sig bland sjögräs på grunt vatten där den är bra kamouflerad. Kantnålen äter genom att suga i sig små kräftdjur och yngel. Visste du att det är pappan som bär på äggen tills de kläcks? Pappan kan bära upp till totalt 150 ägg, från olika honor. Äggen är runt 1 millimeter stora, och när en kantnål kläcks är den cirka 11 millimeter lång.

Lax Laxen är en stor skimrande fisk som kan bli upp till 150 centimeter! Laxens rosa kött är väldigt nyttigt. Laxen vandrar mellan olika platser: den föds och leker i sötvatten såsom älvar och växer sig sedan stor i havets saltvatten. När det är dags att lägga ägg simmar den tillbaka till samma plats i älven där den föddes, även om det innebär att simma uppströms eller uppför vattenfall! På vägen lurar många faror, såsom djur som försöker fånga laxen och hinder som människor ställt upp när de byggt dammar. En lax kan bli upp till 15 år gammal.


Varför mår inte Östersjön bra? Forskarna tror att det år 2050 kommer att finnas mer plast i havet än fisk, om vi fortsätter leva som vi gör. Visste du att det tar 200 år innan ett sugrör av plast försvinner? Och att en plastflaska eller en blöja tar 450 år att brytas ner? Det är väldigt lång tid! Skräpet användes kanske bara en gång, men ligger kvar i havet i hundratals år. Även efter att människan som använde det är borta. Sakta men säkert blir plasten till mindre och mindre bitar, mikroplaster, som fiskar och fåglar äter upp för att de tror att det är mat. Då blir de sjuka i magen och kan inte äta. Om vi sedan äter fisken kan vi också få plast i oss! Nästan all plast i havet kommer från land och hamnar i havet på grund av vind och regn. Därför är det extra viktigt att vi slänger vårt skräp på rätt ställe: i papperskorgen. Ett av de absolut vanligaste skräp som slängs på marken är cigarettfimpar. Filtret på cigaretten innehåller också plast. När fiskare är ute på havet och fiskar händer det ibland att fiskenät lossnar och blir kvar i havet. Nätet fortsätter fånga fiskar även om ingen plockar upp det, därför kallas det spöknät. Krabbor, fiskar, fåglar och tumlare fastnar i nätet och kan bli skadade eller dö. Extra farligt är det för djur som tumlaren, delfinens släkting, som måste upp till ytan för att andas.


Sjöjungfrun Athiraa är ute och simmar i Östersjön.

Hon brukar alltid ta hand om allt levande i havet och är därför ute även idag, när hon plötsligt hör ett hemskt skri i fjärran. En stackars liten tumlare och sälkut behöver hennes hjälp då de är helt intrasslade i spöknät och plast! Tillsammans beger de sig på ett stort äventyr men möter många hinder. Kommer de att kunna hitta hem och rädda havet på samma gång? I denna bok kan du lära dig om problemen i Östersjön och vad vi kan göra tillsammans för att värna om havet. Följ med sjöjungfrun på detta äventyr för att rädda våra hav! Boken är skriven och illustrerad av Linda Ågren, Sveriges första professionella sjöjungfru @Mermaid_Athiraa.

www.vistoforlag.se