Page 1

RoseMarie Sjöberg

nu då En diktsamling


NU DÅ Utgiven av Visto förlag www.vistoforlag.se | info@vistoforlag.se © RoseMarie Sjöberg Grafisk form och sättning: Visto förlag Första upplagan Tryckt av Szczecin, 2021 ISBN: 978-91-7885-477-6


Nu DÅ Diktsamling av

ROSEMARIE SJÖBERG


Del ett


Fullvuxet gräs försöker dölja min tillväxt i ett förvandlat hus dit min längtan vill efter år av undanflykt där hållplatsen aldrig lyckades fästa mitt omplanterade ursprung.

6


Mina strängar vibrerar som sågens klinga, en höst för länge sen, när männens byalag gick från hus till hus, veden klövs, spånet stänkte, klingan skar och tjöt, veden travades i samförstånd inför den stränga kylan.

7


Mina årsringar djupnar i plisserad ordning utan inblandning när min självbiografi är klar och på väg att rinna ut i älven som tungt och stilla flyter mot havet utan strand.

8


Grusvägen känner igen mina fotsteg som blir dröjande utanför huset där andra bor fastän de inte hör hemma i huset som tillhör mig tänker jag, och klamrar mig fast i bilden av då.

9


Ingen syns till utomhus, den vita rullgardinen rullas sakta upp för mig, där det ringa köket låg, mamma mimar och vinkar att maten är klar, ber mig äta under tystnad eftersom pappa sover efter nattens skift.

10


Den flagnade fasaden som har mina minnen, öppnar en port till en tid i miniatyr, där den inre resan gav tröst när motstridiga budskap sved och brände till ett osynligt bomärke som aldrig raderats ur agendan.

11


Grusvägen känner igen mina fotsteg som blir dröjande utanför huset där andra bor fastän de inte hör hemma i huset som tillhör mig

Att återvända till den plats som en gång var ens hem innebär mer än att öppna dörren till ett hus; det innebär också att öppna dörren till alla minnen. Med minnen kommer frågor: Vad är egentligen sant? Var skulden någonsin min? Vem är jag nu och vem var jag då? Ibland behöver man betrakta minnena utifrån, som att kika in genom ett vardagsrumsfönster, ibland behöver man kliva in för att verkligen förstå. Välkommen.

NU DÅ är en diktsamling om att söka sina rötter i det förflutna, men även efter sin identitet i nuet. Det är en bok om att längta efter och förlåta sin bakgrund för att acceptera sitt nu.

www.vistoforlag.se

74

Profile for Smakprov Media AB

9789178854776  

9789178854776  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded