9789178854738

Page 1


Millie och superhjälteveckan Utgiven av Visto förlag, Lerum, 2021 www.vistoforlag.se | info@vistoforlag.se © Frida Bosma Illustrationer av Sofiia Pintchuck Grafisk form och sättning av Visto Förlag Faktagranskad av Sofia Antonsson, leg. dietist. Första upplagan Tryckt i Tartu, 2021 ISBN: 978-91-7885-473-8


MILLIE OCH SUPERHJÄLTEVECKAN FRIDA BOSMA

Till mina älskade döttrar

JULIA & OLIVIA samt min stöttande man

NIELSSöndag! Millie älskar söndagar, särskilt förmiddagarna. Först en skön sovmorgon, minst till halv sju iallafall. Sen brukar Millie tassa upp för att titta på TV en stund. Mamma och pappa passar på att sega sig kvar i sängen. De brukar säga att de tar igen alla sömnlösa nätter, från när Millie och hennes syskon var mindre alltså. Storebror Harry är också en riktig sjusovare, men det gör ingenting. Den här stunden i soffan med bara lillasyster tycker Millie är mysig. Det känns som föräldrafritt, fast ändå inte. Sovrummet går att se från soffan.


På söndagar spelar Millie handboll och träningen brukar sluta klockan elva. Efter det, är det dags att handla mat inför nästa vecka. De brukar göra så i Millies familj, en meny för veckans alla middagar och sen handla i förväg. Pappa säger att det sparar både tid och pengar. De slipper stressa med att handla efter jobbet varje dag. Och det lilla snabbköpet längre nere på gatan är dessutom dyrare. Istället storhandlar de i en större matbutik och köper det mesta för hela veckan på en gång.


Millie och hennes syskon turas om att vara med när veckomenyn planeras. Barnen brukar få önska någon favoriträtt. Sen fyller mamma och pappa på också. Ibland har de temavecka. Som den här gången. Denna vecka är det tema superhjältar, och det är Millies tur att vara med. Harry, som planerade veckan innan, blir sur för han älskar superhjältar. De använder hjältarna från familjens favoritbok “Superhjältarna fångar skurkar”, där barnen har varsin favorithjälte.


–  Så orättvist, muttrar han, och försvinner iväg in på sitt rum. – Vad roligt, tjoar Millie. Min favoritsuperhjälte är Klätterhjälten, som kan klättra hur högt som helst. Vilken är hans favoritmat tror du? – Jag tycker det låter som riktigt klibbiga nudlar av mungbönor, sådana där genomskinliga glasnudlar du vet! Med mina hemliga “pangbiffar” av köttfärs och annat gott. Till det, en massa goda grönsaker i stavar som vi slänger ner i en wokpanna och kör runt, säger mamma. – Stavgrönsaker! Vadå för grönsaker? fnissar Millie, och ser framför sig hur Klätterhjälten kastar gurkstavar med dipp på alla skurkar. – Såklart sådana som man får starka armar av, så man orkar klättra mycket, svarar mamma. Jag tänker: morötter, röd paprika, broccoli och gröna bönor. Millie nickar instämmande. Det låter som bra klättermat. De flesta av grönsakerna har hon ätit många gånger förut, men gröna bönor var ny. Hon bestämmer sig ändå för att smaka på dem. Det brukar de ha som en regel hemma, att man i alla fall ska smaka på ny mat.När Elsa har tvättat händerna går hon ut till pappa i köket. Han knappar på sin mobil. –  Vad blir det för mat? frågar hon. Pappa svarar inte. –  Pappa, vad blir det för mat? frågar hon igen, högre den här gången. Nu tittar han upp. –  Köttbullar, svarar han och lägger undan mobilen. –  Vi äter alltid köttbullar när mamma inte är hemma, suckar Elsa. Jag tycker inte om köttbullar. Pappa himlar med ögonen. –  Fast du brukar äta ganska många ändå. –  Ja, för att jag är hungrig, muttrar Elsa. Pappa skramlar med stekpannan. –  När kommer mamma hem? undrar hon sedan. –  Hon kommer alltid hem sent på måndagar, det vet du.


De andra veckodagarna fyller de med mera superhjältemat. Mamma frågar Harry, som kommit ut i köket för att hämta ett glas vatten, om han vill ha med sin favorithjälte på menyn. Han skiner upp och väljer Muskelhjälten, den starkaste, som de bestämmer har supertacos som maträtt. Andra superhjältar får också vara med på menyn, som Flygarhjälten och Genihjälten. De är självklara, tycker Millie. Lillasyster Nelly älskar Kramhjälten och tycker han är lika självklar på menyn. Och han fångar ju faktiskt också skurkar genom att kramas, menar hon. – Då föreslår jag Kramhjältens bananplättar med hemmagjord snällsylt, säger mamma. Och broccolisoppa före det såklart.

r.......... e k c y t Vad lte jä h r e p u din s at? m r ö f om
Både lillasyster och storebror blir avundsjuka på Millie när det är hennes tur att planera veckans matmeny med mamma. Det är nämligen tema superhjältar och alla syskonen har sina egna favorithjältar som de vill ha med på menyn. Men vad har superhjältarna för favoriträtter egentligen? Planeringen vid köksbordet kantas av fniss, ett oväntat avslöjande och påhittiga idéer för hur maten kan bli ett roligt projekt och samtidigt till nytta för kroppen. Men lyckas Millie få med godis på inköpslistan? Boken ger inspiration till hur man som vuxen kan tänka för att skapa en balanserad och kreativ matmeny tillsammans med barn. Upptäck grönsaker i regnbågens färger, hur vatten kan bli festligare än saft och olika sätt att förbereda mat i förväg. Utforska mer av matvärlden med Millie på matnyfiken.se. Där finns recepten till veckomaten från boken tillsammans med mer tips och inspiration kring bra mat för barn.

Frida Bosma är licensierad kost- och livsstilsrådgivare med ett stort intresse för hälsa, välmående och näringsrik mat. Hon vill inspirera både vuxna och barn till att må mycket bättre genom att äta lite bättre, med fokus på mer frukt och grönsaker. En röd tråd genom hennes yrkesliv är kommunikation, skrivande och berättande. Hon tror starkt på lärande genom berättelser, och därigenom bidra till positiv förändring både för enskilda människor och till samhället i stort.

www.vistoforlag.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.