Page 1

Skogen bortom allt Sagan om Karl-Johan och Småkallarna

Katarina Sparring Patz och Lena Hellström Sparring


Skogen bortom allt Sagan om Karl-Johan och Småkallarna Utgiven av Visto förlag www.vistoforlag.se | info@vistoforlag.se © Katarina Sparring Patz © Illustrationer: Lena Hellström Sparring

Första upplagan Tryckt i Tallin, 2021 ISBN: 978-91-7885-429-5


Skogen bortom allt SAGAN OM KARL-JOHAN OCH SMÅKALLARNA

Författare: Katarina Sparring Patz Illustratör: Lena Hellström Sparring


Citronfjäril

Påfågelöga

Aurorafjäril

SKOGEN BORTOM ALLT Långt inne i den djupaste delen av skogen bodde Karl-Johan. Han var en svamp i sina bästa dagar och älskade att vara skogens lilla men ändå tuffa beskyddare. Han hade bland annat sett till att myrstigen inte gick genom träsket med de glupska paddorna. Han la istället om stigen så att den nu ledde förbi fjärilsängen och där riskerade ingen myra att bli paddmiddag. Karl-Johans stora kärlek var Karl-Johanna, han hade inte bara fjärilar i magen när han tänkte på henne utan de flög runt hela honom. Hans andra stora kärlek i livet var hans alldeles egen scoutkår som hette Småkallarna, givetvis döpt efter Karl-Johan själv. Dagen då deras små svampbebisar kom till världen var den bästa dagen i Karl-Johan och Karl-Johannas liv. De döptes till Lill-Kalle, Kalle-Lina och Kalle-Liten och var trots sin storlek väldigt busiga. ”Det ska nog bli svamp av er med ska ni se!” sa Karl-Johan nöjt och la armarna i kors.

Nässelfjäril

Blåvinge 6

Makaonfjäril


7


Almlöv

Eklöv

KARL-JOHAN OCH SMÅKALLARNA Lönnlöv

Björklöv

Rönnlöv 8

Karl-Johan var en utmärkt ledare till sin scoutkår Småkallarna. De fick bland annat lära sig om lövinsamling inför svampsäsongen.

”Vårt hem, vårt fina städade hem”, snyftade en mycket ledsen Greta när Karl-Johan frågade vad som stod på.

När människorna kom för att plocka svamp på hösten måste det finnas stora löv att gömma sig under. De lärde sig också hur man täljde små kvistar för att göra fina blåbärsspett, att knyta råbandsknopar av grässtrån och mycket annat.

”De söta små liven Vickevire och Kantarella som går på vår förskola ”Gräv och lek” kom hem till oss och frågade om de kunde få något att äta. Medan vi plockade fram lite mellanmål åt dem, så stökade de ner hela köket. De rev ut alla våra tidningar av ”Gryt Nytt”, som vi sparat på i 16 år. Vi har över 360 exemplar om man räknar alla julspecialer.”

Karl-Johan började alla samlingar med att ropa upp Småkallarna: ”Ett, två, tre, alla Småkallar på led.” En dag marscherade de iväg in till gläntan vid den stora tallen för att leta upp familjen Kantarells yngsta dotter Kantarella. Allt som oftast rymde hon för att leka med familjen Fingersvamps yngsta son Vickevire. Småkallarna vände upp och ner på vartenda löv och varenda kotte. De gick och gick utan att höra ett knyst från varken Vickevire eller Kantarella. Till slut hörde de Gerhard och Greta Grävling jämra sig.

Boklöv

Kastanjelöv

Medan Karl-Johan lugnade ner Gerhard och Greta, hörde de ett högt fniss nerifrån grytet. Snart dök de två små svamparna Vickevire och Kantarella upp ur hålet. Småkallarna skrattade högt, men slutade när Karl-Johan sa: ”Nu ska vi alla gå ner i grytet och städa undan och lägga tillbaka alla tidningar i nummerordning.” Grävlingarna tog en härlig promenad i skogen medan Småkallarna ställde allt till rätta.

Asplöv


9


Blåbär

Lingon

GRILLA BLÅBÄR OCH DRICKA VARM LINGONSAFT Efter en lång dags letande efter Kantarella och Vickevire, kom äntligen Karl-Johan och Småkallarna hem till den ihåliga stubben där de bodde. ”Ett mycket lyckat sökuppdrag”, konstaterade Karl-Johan och lutade sig tillbaka på mossan. Som avslut på dagen grillade de blåbär på sina egentillverkade blåbärsspett och drack smarrig ljummen lingonsaft. När blåbären blivit varma doppade Småkallarna dem i saften. Det var det godaste de visste. Medan Karl-Johan hämtade mer av lingonsaften viskade en fnissande Kalle-Lina, ”Hörni kom igen, vi äter upp pappas alla blåbär med innan han kommer tillbaka.”

Smultron

efter småsvamparna”, viskade en ännu fnissigare Lill-Kalle tillbaka. När Karl-Johan kom fram till den lilla elden för att grilla sina blåbärsspett var de puts väck. ”Men, var är mina spett?” sa Karl-Johan och tittade sig omkring, men Kalle-Lina, Kalle-Liten och Lill-Kalle höll masken. ”Nåväl, jag får väl nöja mig med lingonsaften då.” Karl-Johan sörplade i sig saften det högsta han kunde. Då orkade de inte hålla sig längre utan började tokskratta. ”Nu måste vi försöka sova, imorgon ska jag be smörsångaren om hjälp när jag skall fria till er mamma.”

”Ja, vi ger igen för att han tvingade oss att städa upp

10

Hallon

Hjortron

Björnbär


11


Hej! Den här boken är skriven för att passa åldersspannet 0–100. Man kommer få träffa skogens lilla men ändå tuffa beskyddare Karl-Johan, en svamp i sina bästa dagar. Karl-Johan och hans alldeles egna scoutkår Småkallarna låter oss följa med på ett spännande äventyr fyllt med både fart och farligheter, men mest av allt vänskap. Men den stora frågan är, kommer de få ordning på allt inför det stora bröllopet?

www.vistoforlag.se

Profile for Smakprov Media AB

9789178854295  

9789178854295  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded